Page 1

F채rg Form


Kursen färg och form ska ge studenten grundläggande kunskaper inom färg och formlära, om olika illustrationstekniker och skisstekniker. Studenten ska få god uppfattning och insikt om olika gestaltnings sammanhang och olika tekniker. Jag upplever att jag har lärt mig just detta. Jag har fått tid att öva på hur jag ska lägga upp och utföra projekt , både stora och små , som handlar om att gestalta med olika tekniker. Jag har även fått tid att utveckla och ta vara på mitt egna uttryck. Nu känner jag mig tryggare när jag ställs inför uppgiften att utföra ett projekt som handlar om färg och form.


Uppgiften var att på 30 minuter skissa fram två barnbokskaraktärer och namnge dem. Till hjälp fick vi ha en valfri frukt och en tandborste , dessa skulle bli två levande karaktärer. Vi fick använda vilka pennor vi ville.

Jag började med att skissa av formerna på de två objekten. Väldigt tidigt kom jag på vart jag på formen jag ville placera ansiktena. På bananen blev det i mitten och på tandborsten blev det på själva borsten. På tandborsten kändes det väldigt naturligt att placera ansiktet där jag gjorde eftersom det verkligen ser ut som ett huvud. Sedan lade jag till armar och ben där jag tyckte att det passade. När jag gjorde det fick karaktärerna mycket mer liv och uttryck.


Kort därefter testade jag även att rita i tusch med en tjock pensel för att se vad som hände med formerna. Nu hade jag också vänt på bananen. Den kändes mer stabil när den var liggande. Den behövde inte heller bli bredare eller klumpigare för det. Eftersom den behöll sin original form fungerade det väl. Jag testade att ge bananen en sur min och ett tungt moln för att se om det fungerade. Och det tyckte jag att det gjorde, men det blev roligare om de båda var glada istället. Jag ville att en framtida bok med dessa karaktärer i skulle vara en positiv bok och därför räckte det med glad uttryck just då. Inga djupare känslor behövdes.


Jag testade att sätta in karaktärerna i en miljö , ett disco , och lät deras armar och ben skaka runt. Resultatet blev bra , lågstadiedisco skulle kunna fungera som ett tema på den framtida boken. Tillslut var det dags att ge karaktärerna namn. Jag bläddrade genom min ” fina namn ” lista i mobilen och bestämde mig för Adrian till bananen och Sissle till tandborsten. Adrian är ett manligt namn , men Sissle ett unisexnamn. Detta trivdes jag med. ¶


Uppgiften var att under en natt göra en illustration till en insändarartikel i en dagstidning. Uppgiften skulle kännas verklig och därför fick vi kort tid på oss att arbeta.

Vi fick välja mellan två artiklar. Jag valde en ur Dagens Nyheter som var skriven av Marianne Lönnqvist Hägersten ( äkta stockholmare av fjärde generationen ). Den handlade om hur folk som flyttar till Stockholm inte borde få kalla sig för stockholmare. De är enligt henne bara ” 08 : or ” och ska tydligen vara väldigt störande.


Mina första tankar var på sport , lag möter ett annat lag och matchtröjor. 08 : or mot ( äkta ) Sthlm : are. Jag visste att jag ville ha med text i illustrationen och började skissa på det. Sedan ritade jag väldigt enkelt t - shirtar som texten skulle stå på. Jag passade in texten och lade till några detaljer , och sedan var jag klar. Illustrationen skulle vara enkel och svartvit.


Efter ett uppehåll och lite tänkande kom jag tillbaka till bilden för att fortsätta den. Först kopierade jag den eftersom jag ville behålla originalet. Jag ville ge mer liv åt illustrationen och ritade därför till kroppar. ¶


Uppgiften var att på två veckor skapa en ” bild ”. En bild kunde vara ungefär vad som helst , allt från att illustrera till en artikel till att måla en oljemålning. Hur man ville skapa bilden var valfritt.

När vi först fick uppgiften trodde jag att Mats skämtade. Jag hade förväntat mig en lång föreläsning , men efter fem minuter förstod jag att det var allvar. Direkt började mina tankar leta efter någonting att göra. Ganska tidigt började mina tankar komma in på det som skulle bli mitt projekt. Jag ville rita med min ritplatta i programmet Illustrator.


Som tur var hade jag med min dator till första lektionen och i den hade jag gamla bilder på väggmålningar jag gjort. Dessa hade jag målat på diverse väggar i ungdomshuset i Karlstad med akrylfärg. Målningarna var färgglada och abstrakta, men ändå en aning föreställande. För mig såg de lite ut som berg och landskap, även fast det inte var vad jag utgick i från när jag målade dom. Dessa berg hade jag nu återupptäckt. Redan 2009 kände jag att detta sättet att uttrycka mig på kunde utvecklas till en rad andra saker, t . ex . illustrationer , digital konst m . m . Då när jag gjorde målningarna hade jag inte de verktygen och kunskaperna som jag har i dag , min ritplattan och programmet Illustrator. Därför ville jag nu ta ett steg längre. Jag valde att öva på att rita dessa målningar digitalt och använda dem som illustrationer i en tidning, eller på affischer.


Jag började med att bläddra genom alla mina skissböcker från 2009 ( då jag målade den första väggmålningen ) och fram till i dag för att komma in i tänkandet och stilen jag strävade efter. Efter att ha kopierat en bunt sidor ur böckerna satte jag mig ner med en kaffe. Ur skissböckerna plockade jag också upp citat att bli inspirerade av. Nu började jag skissa former och detaljer. I slutet av första dagen fick jag handledning av Mats , som sa att jag kunde testa att rita berg med olika känslor , t.ex. ett glatt berg. Han gav också förslag om mörka / ljusa berg. Med detta i tankarna fortsatte jag rita.


Efter att ha gjort ett papper började jag a tan. Där ritade jag m upp former, sedan fy med färg. När jag ha nöjd med helheten fo med detaljerna. Jag formerna, vissa fram Sedan drog jag i pun binda samman vissa lite som att lägga ett


par skisser på använda ritplatmed Pen Tool yllde jag i dom ade blivit hyfsat ortsatte jag flyttade runt m andra bak. nkterna för att a hörn. Det är t puzzel.


Resultatet blev ungefär sju berg i olika variationer. Jag valde ut tre stycken till redovisningen. Till redovisningen valde jag att att presentera mina bilder som illustrationer i tidskrifter och som affischer. œ


Uppgiften var att göra frimärken. Att lära sig utforma för ett sådant litet format. Vi fick välja mellan en handfull teman. Jag valde att göra utrikes frimärken för OS i London 2012.

Till en början hade jag inte en susning om vad jag skulle göra för frimärken. Samma kväll som vi hade fått uppgiften målade jag med vattenfärger. Jag målade cirklar och då slog det mig att jag ville göra OS frimärken. En idé om hur jag skulle illustrera OS - ringarna föddes. Jag började med att öva på att rita cirklar. Efter ett tag insåg jag att cirklar som var lite slarvigare hade mycket mer uttryck, så jag gick mer åt det hållet. Cirklarna gick från analoga till digitala när jag jobbade i datorn. Jag ritade cirklarna i programmet Illustrator och gjorde resten i InDesign.


Jag valde att placera en cirkel på varje frimärke och göra serie så att jag fick med alla färgerna i OS - ringarna. Tillsammans bredvid varandra skulle frimärkerna kunna påminna om de legendariska OS - ringarna. Jag ville inte text som störde cirklarna. Därför valde jag att kort bara skriva ”London 2012” och ”Sverige 12 kr” i en väldigt liten storlek på bokstäverna. Under redovisningen nämnde Pernilla att texten var i en för liten storlek och det kunde jag hålla med om. Att göra ett häfte till mina frimärken var något jag ville göra från första början. Jag köpte ett häfte på Posten för att se hur det såg ut , sedan tog jag det jag ville ha från den och gjorde likadant på mitt. Resultatet tyckte jag såg väldigt bra ut. ¶Workbook färg och form  

Till kursen färg och form 4hp. Linnéuniversitetet hösten 2011. Programmet reklam, grafisk design och visuell kommunikation.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you