Suomen YMCA:n vuosikertomus 2017

Page 1

VUOSIKERTOMUS

2017


YMCA LYHYESTI Me YMCA:ssa pidämme huolta lasten ja nuorten kokonaisvaltaisesta ja tasapainoisesta kehityksestä. YMCA – NMKY -yhdistykset eri puolilla Suomea tukevat lapsia ja nuoria tarjoamalla matalan kynnyksen toimintaa: liikuntaa, musiikkia, kerhoja, leirejä, retkiä, tapahtumia sekä tukea eri elämäntilanteisiin Kohtaamme vuosittain yli miljoona lasta ja nuorta. YMCA on kansainvälinen järjestö, joka on tarjonnut turvallisen yhteisön jo 170 vuoden ajan.

SISÄLLYS 3

YMCA lyhyesti

4

Poimintoja Suomen YMCAn historiasta

6

YMCAn vuosi 2017

8

YMCAN merkittävät saavutukset 2017

10

YMCAn visio, missio ja arvot

12

Puheenjohtajan katsaus

14

YMCAn toimintamuodot

16

Vuoden 2017 tarinat

20 Suomen NMKY:n Urheiluliiton vuosi 22

Y-Scoutsien vuosi

24 YMCA maailmalla 26 FINYMCA JA Change Agents -koulutukset 28 YMCAn rakenne ja liittohallitus 30 YMCAn liiton talous

2


YMCA ON MONIPUOLISTA JA KAIKILLE AVOINTA NUORISOTYÖTÄ JA HARRASTUSTOIMINTAA.

3


SUOMEN YMCA 128 VUOTTA

POIMINTOJA SUOMEN YMCAN HISTORIASTA 4


YMCAN 128 VUOTTA SUOMESSA OVAT TÄYNNÄ TAPAHTUMIA JA TOIMINTAA.

5


YMCAN VUOSI 2017

SUOMEN YMCA LU SUOMEN YMCA

KOHTAAMISIA TYÖNTEKIJÄÄ, JOISTA YLI VAPAAEHTOISTA JA PAIKALLISYHDISTYSTÄ .

OLI LIIKUNNALLISIA KOHTAAMISIA.

TAPAHTUMIEN MÄÄRÄ

YLI VUOROKAUDEN MITTAISET TAPAHTUMAT

JOIHIN OSALLISTUI 16 311 HENKILÖÄ.

KANSAINVÄLISIÄ TAPAHTUMIA OLI 50 JA OSALLISTUJIA

6


UKUINA JÄSENMÄÄRÄ JÄSENMAKSUJEN PERUSTEELLA

JÄSENISTÄ ON ALLE 29-VUOTIAITA

KANSAINVÄLISESTI YMCA TAVOITTAA IHMISTÄ. YMCA TOIMII

ERI MAASSA.

Y-SCOUTS PARTIOLIPPUKUNTIA 15 JA JÄSENIÄ NOIN

MAAILMANLAAJUISESTI YLI YMCA-YHDISTYSTÄ, JOISSA ON YHTEENSÄ LÄHES 97 000 TYÖNTEKIJÄÄ JA YLI VAPAAEHTOISTA.

AKTIIVINEN JA KANSAINVÄLINEN YMCA SUOMESSA LÄHES PUOLITOISTA MILJOONAA JA KANSAINVÄLISESTI 58 MIILJOONAA NUORTA. 7


YMCAN MERKITTÄVÄT SAAVUTUKSET 2017

VUODEN 2017 KOHOKOHTIA 8


9


YMCAN VISIO, MISSIO, JA ARVOT

LAADUKASTA, LUOTETTAVAA JA OSALLISTAVAA TOIMINTAA

10


YMCA ON AVOIN JA HYVÄKSYVÄ KAIKILLE ERILAISILLE IHMISILLE.

11


LIITTOHALLITUKSEN PUHEENJOHTAJAN KATSAUS

KASVUN VUOSI suomen ymca-liikkeen 128. toimintavuosi on saatu päätökseen. vuoden

teemaksi oli valittu kansainvälisen nmky-liikkeen teema ”empowering young people”. ajatukseen kiteytyy järjestömme ikiaikainen perustehtävä: lasten ja nuorten voimaannuttaminen.

Vuosi oli monessa mielessä erittäin onnistunut ja todellista kasvun aikaa. Toimintamme tavoitti uudenlaisia nuorten ryhmiä. Toimintaa myös siirrettiin sinne, missä nuoret ovat. Siitä esimerkkinä olkoon se, että Turun YMCA avasi Pop Up -nuorisotilan ostoskeskuksessa ja nuoria kävijöitä oli pelkästään syksyn aikana yli 5000. Helsingin NMKY aloitti etsivän nuorisotyön. Yökoris järjesti pääkaupunkiseudulla 700 tapahtumaa, mikä on ennätysmäärä. Toimintamalli on löytänyt todellisen tarpeen pääkaupunkiseudun monikulttuurisesta ympäristöstä. Yökoris-toiminta on laajenemassa myös muihin Suomen suurimpiin kaupunkeihin.

TOIMINTAMME KESKIÖSSÄ OVAT KRISTILLISET ARVOT, JOTKA NÄKYVÄT ERILAISUUDEN HYVÄKSYMISENÄ JA JATKUVANA TYÖNÄ YHDENVERTAISUUDEN VAHVISTAMISEKSI.

Kaikesta NMKY:n tekemisistä syntyi kertomusvuoden aikana yli 1 300 000 lapsen ja nuoren kohtaamista ja yli 400 järjestettyä leiriä.

12

YMCA on paljon muutakin, mutta erityisesti kansainvälinen ja kristillinen liike. Osana maailman suurinta nuorisojärjestöä mahdollistimme yli 500 lapsen ja nuoren osallistumisen erilaisiin liikkeen kansainvälisiin tapahtumiin. Erittäin pitkä ja vankka kokemuksemme kehitysyhteistyöstä poiki merkittävän uuden avauksen. Valtiovalta luotti osaamiseemme ja YMCA:n kansainvälisiin kontakteihin. Tekemisemme laajentui syyrialaisten pakolaisten pariin Libanonissa yhteistyössä paikallisen YMCA:n kanssa. Kaikessa toiminnassamme keskiössä ovat kristilliset arvomme, jotka näkyvät erilaisuuden hyväksymisenä ja työskentelynä yhdenvertaisuuden vahvistamiseksi. Kiitollisena menneestä jatkamme innolla eteenpäin. Juha Vuorio NMKY:n liittojen puheenjohtaja


N

13


YMCA SUOMESSA

YMCA TOIMII KOKO MAAS SUOMESSA ON YHTEENSÄ

AKTIIVISTA YMCAYHDISTYSTÄ.

TOIMINTAMUODOT

14


SSA Espoo x 2 Hamina Hartola Heinola Helsinki Ikaaliset Jyväskylä Järvenpää Kerava Keuruu KFUM i Helsingfors Klaukkala Kokkola Kuopio Kälviä Lappeenranta Lempäälä Mikkeli Mäntsälä Mänttä Nokia Oulu Pori Porvoo Rovaniemi Tampere Turku Vaasa Vantaa Varkaus

15


VUODEN 2017 TARINAT

Aktiivinen vapaaehtoisuus vie Iina Salmelta ainoastaan aikaa, mutta se antaa taitoja ja sisältöä elämään. FINYMCA-koulutus sai hänet innostumaan johtokuntatyöskentelystä ja tällä hetkellä Iina on Turun NMKY:n johtokunnan jäsen.

JOHTAJUUSPOLKUA PITKIN Rippileiri Turun NMKY:n Harvan saarella oli Iina Salmen ensikosketus Namikan toimintaan. Upea leirikokemus sekä Turun Namikalla vallitseva yhteisöllinen ja lämmin ilmapiiri innostivat häntä jatkamaan isoskoulutukseen ja muuhun toimintaan mukaan. Kun Iina aloitti Namikan toiminnassa, hän tunsi itsensä vielä hieman ujoksi. Kuuden aktiivisen vuoden jälkeen sitä on vaikea uskoa. Hän on käynyt useita erilaisia koulutuksia lasten ohjaamisesta vuorovaikutuskoulutukseen. Aktiivinen mukana oleminen on vienyt Iinalta vain paljon aikaa, muuten hän kokee sen pelkästään antavan ja tuovan sisältöä omaan elämäänsä.

ALUKSI JÄNNITTI, ETTÄ PITÄÄKÖ SIELLÄ JOHTOKUNNASSA OLLA VAAN HILJAA JA HYMYILLÄ.

LUOTTAMUS ON TÄRKEÄÄ Iina on ollut mukana kouluttamassa muita nuoria parin vuoden ajan. Hän kertoo jännittävänsä vielä hieman koulutustilaisuuksia tai esilläoloa, mutta tietää onnistuvansa. Luottamuksen osoitukset eri tilanteissa ovat olleet avainasemassa rohkeuden ja varmuuden kasvamiselle. Iina on päässyt mukaan monipuoliseen toimintaan: Vihuri-veneen talvikunnostamisesta koulutusleireihin.

KOULUTUKSESTA SEURAAVAAN Iina aloitti nuorten kansallisessa johtajuuskoulutuksessa FINYMCA:ssa vuoden 2017 alussa pian sen jälkeen, kun hän sai ohjaajakoulutuksensa Turussa päätökseen. Iina odottaa innolla myös tulevia koulutusmahdollisuuksia Suomen NMKY:n liitolta sekä Turun Namikalta. Hän suunnittelee opintoja oikeustieteen parissa ja näkee, että Namikan johtajuuskokemukset ovat hänelle hyödyllisiä myös tulevaisuudessa.

16

”Haluan oppia tulevaisuutta varten”, Iina hymyilee.

FINYMCA-koulutuksen Tampereen yhdistysvierailun jälkeen Iina tunsi innostuneensa johtokuntatyöskentelystä. Hyvin pian sen jälkeen Iina pääsi yhtenä ensimmäisenä nuorena Turun NMKY:n johtokuntaan. ”Aluksi jännitti, että pitääkö siellä johtokunnassa olla vaan hiljaa ja hymyillä.” Johtokunnassa on ollut lämmin tunnelma ja uusille tulokkaille on selitetty ja avattu asioita selkeästi, joten alkuvaiheen epäilyt osoittautuivat turhiksi. Johtokuntaan pääseminen on Iinan mielestä iso vastuu ja hieno mahdollisuus. Iina pitää todella tärkeänä sitä, että nuoria osallistetaan päätöksentekoon, kuten Turun NMKY:ssä. ”On ollut mahtavaa huomata, että meitä nuoria todella halutaan kuulla”, Iina iloitsee.


SOPIVA MÄÄRÄ VASTUUTA JA RUTKASTI LUOTTAMUSTA OVAT TUNTUNEET HYVÄLTÄ.

17


VUODEN 2017 TARINAT

OLEN PIENESTÄ PITÄEN SAANUT KORVAAMATTOMIA KOKEMUKSIA VASTUUN OTTAMISESTA, ITSEVARMUUDESTA SEKÄ ERILAISTEN IHMISTEN KANSSA TOIMEEN TULEMISESTA.

YSTÄVIÄ

JA KÄÄNNEKOHTIA namikalaisuus on edelleen siistiä vuosien vapaaehtoistoiminnan jälkeen – parhaat ystävät ja elämän käännekohdat ovat löytyneet namikasta. Nuori YMCA-aktiivi, Alli Eräkorpi, aloitti ikätovereidensa ohjaamisen ja leikittämisen leireillä jo 10-vuotiaana. Helsingin NMKY:n Pellin leirikeskus oli Allille tuttu kuin omat taskut, sillä hänen isänsä työskenteli leirin ohjaajana. Takana on nyt useampia vuosia erilaisissa Namikan toiminnoissa. Alli on ollut mukana lukemattomilla leireillä, hän on sekä ohjannut leirejä että kouluttanut apuohjaajia leireille. Hän on sijaistanut Namikan iltapäiväkerhoissa ja nuorisotalolla, käynyt Namikan musiikkiopiston sekä osallistunut nuorille suunnattuihin kansainvälisiin koulutuksiin FINYMCA ja Change Agent. Namika on suuri ja luonnollinen osa Allin elämää – parhaat ystävät ja tärkeät käännekohdat omaan elämään ovat löytyneet Namikasta. YMCA:n yhteisö on vaikuttanut paljon siihen, millainen Alli on nykypäivänä. Hän kertoo, että hän on oppinut

itsevarmuutta, rohkeutta omaan tekemiseen ja taitoja erilaisten ihmisten kanssa toimimiseen sekä uusia mielenkiinnonkohteita. Alli matkusti ensimmäisen kerran ulkomaille ilman omaa perhettään Namikan toimintojen parissa 16-vuotiaana, ja on siitä asti ollut kiinnostunut kansainvälisyydestä. KANSAINVÄLISYYS KOLAHTI Tänä päivänä Allilla on ystäviä lähes missä vain, mihin hän matkustaa. Ensimmäiseen YMCA:n kansainväliseen koulutukseen osallistumisen jälkeen Alli kiinnostui uudella tavalla kansainvälisyydestä, hallitustyöskentelystä ja vaikuttamisesta. FINYMCA-koulutus oli käänteentekevä kokemus. Koulutus avasi silmät ja ovet YMCA:n yhteisöön ja tutustutti eri maiden kulttuureihin pintaa syvemmältä. Alli kertoo, että kansainväliset kokemukset, erilaisten ihmisten tarinat ja vahva yhteisön tunne ovat hänelle tärkeitä.

Ryhmäkuvassa Alli vasemmalla.

18

”KOKEMUKSET OVAT OLLEET SANOINKUVAAMATTOMIA JA TODELLA KASVATTAVIA.” Alli haluaa keskittyä tuomaan nuorten äänen esille ja vaikuttaa asioihin. Kokemukset ovat näyttäneet hänelle sen, että ääni on mahdollista saada kuuluviin myös kansainvälisesti. Hän kertoo, että on ollut mielenkiintoista löytää yhtymäkohtia eri maiden nuorten kanssa, kuulla tarinoita maailmalta ja miettiä yhdessä YMCA-toimintojen kehittämistä. ”YHTEISÖSSÄ ON NIIN PALJON OSAAMISTA, SE MOTIVOI MINUA ETEENPÄIN.” Alli työstää seuraavaksi oman mediatoimittajan työnsä ohella kansainvälisen Change Agent -koulutuksen lopputyön valmiiksi. Hän sanoo, että yhteisö ja sen luoma turva ja kannustus kaikenlaiselle tekemiselle, on se juttu. ”Tämän yhteisön piirissä on niin paljon erityisiä ihmisiä ja kaikki saavat olla sellaisia kuin ovat. Tätä ei voi kuin suositella”, Alli hymyilee.


ONNISTUMISEN TUNTEITA VALMENNETTAVILLE klaukkalan nmky:n 17-vuotias aktiivi, viivi räsänen, treenaa aktiivisesti koripalloa, valmentaa eri ikäisiä harrastajaryhmiä sekä on perustamansa nagetz-nuorisoparlamentin aktiivi-

KLAUKKALAN NMKY ON KORIPALLOSEURA, JOLLA ON NOIN 450 JÄSENTÄ. HARRASTAJARYHMIÄ ON LÄHES KAIKILLE IKÄRYHMILLE.

nen jäsen. Viivi on harrastanut koripalloa Namikassa lähes koko ikänsä. Hän on saanut yhteisöltä ystäviä ja tukea vaikeina hetkinä eikä osaisi enää kuvitella elämäänsä ilman Namikaa. Tällä hetkellä hän valmentaa useita harrastajaryhmiä, vetää perustamaansa NaGetz-nuorisoparlamenttia sekä osallistuu kaikkeen mahdolliseen, mitä Namika tarjoaa. Viivi muistaa edelleen, kun hän aikoinaan odotti saavansa ensimmäisen korinsa. Hän oli odottanut koko kauden ja onnistui lopulta turnauksessa Järvenpäässä – tuuletukset olivat sen mukaiset.

Valmentamisessa Viiviä motivoi valmennettavien kehityksen näkeminen ja hauskuus. Hän kokee, että hänellä itsellään on ollut aina valmentajia, jotka ovat oikeasti välittäneet. Kehityksen näkeminen sekä onnistumisen tunteet ovat Viivistä hienointa, mitä valmentamisessa on. ”Pidän tärkeänä sitä, että nuoret, joita valmennan saavat hyviä kokemuksia ja löytävät itseään”, Viivi hymyilee.

VALMENTAMISESSA VIIVIÄ RÄSÄSTÄ MOTIVOI VALMENNETTAVIEN KEHITYKSEN NÄKEMINEN JA HAUSKUUS.

SEURA KUIN PERHE klaukkalan nmky:n monitoiminaisen mira heinon mielestä lapset ja nuoret ovat palkitsevin osa hänen työtään. seura on hänelle perhe, jonka eteen tehdään kaikki. Klaukkalan NMKY:n kolmekymmentä vuotisella taipaleella kaikki on rakennettu aika lailla tyhjästä. Mira Heino on toinen koripalloon keskittyvän yhdistyksen työntekijöistä. Mira on harrastanut koripalloa lapsesta asti satunnaisen säännöllisesti. Hän jätti pankki- ja rahoitusalan taakseen 2000-luvun alkupuolella, muutti kotiseudulleen Klaukkalaan ja ryhtyi opiskelemaan nuoriso-ohjaajaksi. Nyt Miran työnkuvaan Klaukkalan Namikalla kuuluu leirejä, pelaajahankintoja, tapahtumia, liikuntatunteja, viestintää, yhteistyöt koulujen ja seurojen kanssa sekä monta muuta hommaa.

”Se, minkä hyväksi teen tätä työtä, on läheinen asia”, Mira kertoo iloisena. Monipuolisuus on Miralle työn suola. Hän kertoo, että vastuu ja luottamus esimieheltä oman työnkuvan rakentamisessa on ollut palkitseva kokemus. MEIDÄN NUORET OVAT HUIKEITA Suurin tehtävä on huolehtia, että lapsilla ja nuorilla on hyvä olla. Mira pitää todella tärkeänä sitä, että nuoria kuunnellaan ja heille annetaan vastuuta ja luottamusta. ”Työ antaa niin paljon, että en tajua aina, että saan tästä palkkaa”, Mira hymyilee.

19

Lapset ja nuoret ovat Miran mukaan palkitsevin osa työtä. Hän kertoo, että seuran nuoret ovat huikeita ja erittäin aktiivisia. TEEMME TÄTÄ KAIKKI SUURELLA SYDÄMELLÄ. Klaukkalan NMKY on koripallon erikoisseura, jolla on noin 450 jäsentä. Syksyllä 2017 seuralla oli harrastajaryhmiä lähes kaikille ikäryhmille. Nuorimmat harrastajat aloittavat koripallokoulussa jo 2-vuotiaina.


SUOMEN NMKY:N URHEILULIITON VUOSI

SALAISUUTTA MENESTYKSELLE EI OLE

topias vaittinen on harrastanut nyrkkeilyä nousujohteisesti porin nmky:ssä viitisen vuotta, aina siitä lähtien, kun hänen isänsä toi hänet saliin. topiaksella on takanaan noin 60 ottelua ja tällä hetkellä hän ottelee 75 kilon sarjassa. Nopea nousu ja kehitys viiden vuoden harrastamisen aikana ovat nyrkkeilyssä mahdollisia.

muuttuessa, mutta nyrkkeily on Topiaksen mukaan tullut jäädäkseen.

”Salaisuuteni nopealle kehitykselle on se, ettei salaisuutta ole”, Topias kertoo.

”Nyrkkeily on mun ykkössuunnitelma tällä hetkellä”, Topias hymyilee.

Hän uskoo, että muiden harrastajien tarkkailu, monipuolinen urheilutausta ja lajin luontaisuus ovat olleet avainasemassa hänen kehitykselleen. Topiaksella on urheilutaustaa judosta, koripallosta, jääkiekosta ja telinevoimistelusta. Lajit ovat aina vaihtuneet mielen

Porin NMKY:n nyrkkeilytoiminta juontaa juurensa 1970-luvulta ja on yksi Suomen menestyneimmistä nyrkkeilyseuroista. Seuralla on kaksi olympiamitalia, useita MM-, EM-, PM-, ja SM-mitaleja aikuisten sarjoissa sekä useita nuorten arvokisamitaleita.

20

ERI LIIKUNTATAPAHTUMAA, JOIHIN OSALLISTUI YHTEENSÄ

HENKILÖÄ. YHTEENSÄ YMCA:SSA HARRASTETAAN

ERI LAJIA, JOIHIN OSALLISTUU YMCAURHEILIJAA.

YMCAN LAJIT ovat salibandy, futsal, jalkapallo, jääkiekko, pesäpallo, koripallo, taekwondo, kuntonyrkkeily, yleisurheilu, purjehdus, triathlon, liikuntaleikkikoulu, taaperojumppa, lentopallo, suunnistus, laskettelu, nyrkkeily, sukellus, kuntosali, frisbeegolf, keilailu, sulkapallo ja kuntoklubi.


KORIPALLO KASVATTAA IHMISTÄ vilma räsänen on kasvanut koripallon ja klaukkalan tiiviin seuran parissa. hän on nähnyt oman kokemuksen kautta, mitä yhteisöllinen seura ja tuki saavat nuoressa aikaan. Vilma Räsänen aloitti harjoittelemaan pallon kuljetusta noin 5-vuotiaana Klaukkalan NMKY:n kesäleirillä isosiskonsa innoittamana. Hän on harrastanut koripalloa aktiivisesti lähes siitä asti. Vilma pelaa koripallon A-tytöt joukkueessa, jossa vanhimmat pelaajat ovat häntä jopa kolme vuotta vanhempia. Samassa joukkueessa pelaa myös Vilman isosisko Viivi. Vilma kertoo, että on helppoa jaksaa olla aktiivinen, kun tykkää toiminnasta niin paljon. Klaukkalan NMKY:n ympäristö tuntuu turvalliselta eikä seuran ihmisiä voi Vilman mielestä kehua liikaa. ”Tärkeintä on, että itse nautin tästä ja minulla on hyvä olla täällä”, Vilma sanoo. Vuosien aikana Vilma on oman kokemuksen kautta nähnyt, mitä yhteisöllinen seura ja tuki saavat nuoressa aikaan. Hän kertoo, että on toiminnan kautta oppinut älyttömästi itseluottamusta ja varmuutta vaikeina hetkinä. Tärkeää on ollut saada

vastuuta ja luottamusta seuralta. ”Luottamus valmentajaan ja joukkueen yhteinen motivaatio antavat voimaa.” Koripallo todella kasvattaa ihmistä Vilman mukaan. Hän tietää, ettei kukaan ole joukkueessa yksin –häviöt ja voitot ovat yhteisiä. Hyvä valmentaja ei ole pelkkä valmentaja, vaan myös luottohenkilö. Vilma on päässyt hyödyntämään oppimaansa uudella tavalla kesällä 2017, kun hän aloitti ohjaamaan pieniä koripalloilijoita. Hän aloitti ohjaamisen samaisella kesäleirillä kuin itse aloitti 10 vuotta sitten. Hän kertoo rakastavansa pieniä lapsia ja miettineensä pitkään, millaista valmentaminen on. ”Kesäleirillä ohjaaminen on kesän kohokohta. Parasta, mitä olen ikinä tehnyt, mutta olen silti parempi pelaaja kuin valmentaja”, Vilma hymyilee.

11 URHEILUTAPAHTUMAA TAI TURNAUSTA, JOISTA SUURIN OLI OULUN TERWAHÖLKKÄ JA MARATON,

OSALLISTUJALLA. • Namikaturnaus, Tampere • JBT, Turku • Terwahölkkä ja -maraton, Oulu • Jalkapallon Kuningascup, Hartola • YMCA:n lentopallon EM-kilpailut, Tampere • 3x3 turnaus, Oulu ja Helsinki • Spalding Cup, Heinola • YMCA Cup, Helsinki • Sima Basket, Järvenpää • Jyväsjärvi Triathlon, Jyväskylä • Lentopallon M70 SM-kilpailut, Porvoo

KORIPALLON HARRASTAJIA ON NOIN Klaukkalan NMKY:n aktiivinuoret Vilma (vas.) ja Viivi Räsänen (oik.) ovat harrastaneet koripalloa lähes koko ikänsä. Keskellä tyttöjen entinen valmentaja Mira Heino, joka on edelleen siskosten luottohenkilö.

JA JOUKKUEITA

21


Y-SCOUTS

AINA ENSIMMÄISENÄ

VEIKKO saana korkiala käyttää suurimman osan vapaa-ajastaan vapaaehtoistoiminnan parissa, sillä hän kokee, että se voimaannuttaa ja inspiroi pitkien työpäivien jälkeen. Saana on ollut pohjanveikko, eli Oulun NMKY:n partiolainen jo 21 vuotta. Partioon liittyminen oli aikoinaan lähes itsestäänselvyys, sillä koko Saanan perhe on partiossa mukana. Yhteishenki, omana itsenään oleminen sekä vastuun saaminen ovat vain muutamia tärkeitä asioita, joita Saana kokee saaneensa ja oppineensa partiosta.

Saana otti kaiken oppimansa käytäntöön, sillä vuoden 2017 aikana hänen toistaiseksi suurin vapaaehtoisprojekti oli huipussaan, kun hän johti partiolippukunta Pohjan Veikkojen 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa ja koordinointia. YHTEINEN HALU TEHDÄ HYVÄÄ Juhlavuoden ohjelman ja tempauksien järjestämiseen osallistui tavalla tai toisella kaikki 300 Pohjan Veikkojen jäsentä. Juhlavuoden tavoitteita olivat muun muassa merkityksellisyys entisille ja nykyisille veikoille sekä elämyksellisyys. Vuoden ohjelman koordinoiminen ja vapaaehtoisten nuorten johtaminen olivat suuri ponnistus Saanalle, mutta samaan aikaan hauskaa ja hulvatonta. Tärkeää oli hioa tavoitteet

15 LIPPUKUNTAA JA NOIN

niin timanttisiksi ja konkreettisiksi, että jokainen vapaaehtoinen pystyi sitoutua niihin. Partiolaisille on Saanan mukaan itsestään selvää se, että kun ryhdytään ja lupaudutaan tekemään jotakin, se myös tehdään. ”Projekti oli suuri kasvunpaikka itselleni. En olisi oppinut näitä taitoja omassa työssäni.” Saanalle mieleen painunein tilaisuus oli varsinainen juhlapäivä, jossa oli kirjo 7-vuotiaista veikoista yli 60-vuotiaisiin veikkoihin. ”Yhteenkuuluvuuden tunne kirkastui juhlavuoden jälkeen entisestään myös minulle”, Saana kertoo. Loppuraporttia oli Saanan mielestä ilo kirjoittaa, sillä palautteiden mukaan moni tavoite saavutettiin. Parhainta oli kuulla, että monet kokivat todella ymmärtävänsä, mitä on olla pohjanveikko.

100-VUOTIAAT LIPPUKUNNAT: • • • •

PARTIOLAISTA

22

Auran Tähti Pojat Helsingin Siniset Pohjan Veikot Reippaat Pojat


VAPAAEHTOISILLA ON SISÄÄNRAKENNETTU MOTIVAATIO JA HALU TEHDÄ HYVÄÄ.

VASTUU JA LUOTTAMUS TUNTUVAT HYVÄLTÄ Vuoden 2017 kohokohta Hanna Koskelalle oli päästä Y-Scouts työryhmän puheenjohtajaksi loppuvuodesta. Hän kertoo, että vastuu ja luottamus tehtävään tuntuivat hyvältä. Partiotoiminta on Hannalle elämäntapa. ”Minua kannustaa mahdollisuudet kehittää itseäni, kaverisuhteet sekä toiminnan kansainvälisyys.” Y-Scouts verkosto on hyödyllinen tietojen ja taitojen jakamisessa ja se merkitsee Hannalle ennen kaikkea yhteishenkeä ja yhteenkuuluvuutta. Verkostoa kehitetään eteenpäin, ja Hanna näkee siinä huikean potentiaalin: ”Haluan kehittää toimintaa niin laadullisesti kuin tavoitteellisesti.”

Y-Scouts työryhmän puheenjohtaja Pohjan Veikot

Y-SCOUTS LIPPUKUNNAT: Y-SCOUTS LIPPUKUNNAT TEKEVÄT LAADUKASTA PARTIOTOIMINTAA JA OVAT ERÄHENKISIÄ LIPPUKUNTIA MERIPARTIOTWISTILLÄ. Y-SCOUTS LIPPUKUNNAKSI MÄÄRITELLÄÄN LIPPUKUNTA, JONKA TOIMINTAA TUKEE TAI MAHDOLLISTAA ESIMERKIKSI TAUSTAYHTEISÖNÄ PAIKALLINEN YMCA-, YWCA-, KFUM- TAI KFUK-YHDISTYS.

• • • • • • • • • • • • • • •

Auran Tähti Pojat (Turun NMKY) Turun Tähti-Tytöt (Turun NMKY) KFUM:s Scouter Kamraterna (Turun NMKY) Helsingin Siniset (Helsingin NMKY) Laajasalon Siniset (Helsingin NMKY) Rastipartio (Helsingin NMKY) Helsingfors KFUM/M Scouter (Helsingfors KFUM) Pohjan Veikot (Oulun NMKY) Puijon Pojat (Kuopion NMKY) Joensuun Eräsissit ja Karjalan Tytöt Sjöscoutkåren Seaboys Harjun Partiotytöt (Jyväskylän NMKY) Reippaat Pojat (Jyväskylän NMKY) Tampereen Kotkat (Tampereen NMKY) Tampereen Lokit (Tampereen NMKY)

23


KANSAINVÄLINEN YMCA

YMCA

MAAILMALLA

VAPAAEHTOISEN TARINA

HALUSIN LÄHTEÄ MUKAAN Libanoniin vapaaehtoisena, sillä halusin itse kokea ilmapiirin pakolaisten ja vapaaehtoisten parissa lähellä tapahtumia. Halusin antaa omaa tietotaitoani ja kokemukseni vapaaehtoistyöstä paikallisten käyttöön. Matka antoi minulle paljon ajattelemisen aiheita ja hyviä muistoja. Ihmiset ja kulttuuri paikan päällä vetävät minut edelleen sanattomaksi – osaltaan epäkohdat ja tietynlainen uhkaavan ilmapiirin läsnäolo, mutta etenkin ihmisten ilo ja ystävällisyys. Vaikutuin todella tapaamieni nuorten avoimesta ja positiivisesta suhtautumisesta koulutukseen ja omaan tulevaisuuteen. Näitä asioita yritän tuoda työssäni etsivänä nuorisotyöntekijänä esiin nuorille, joita kohtaan Suomessa. Nuorille, joilla mahdollisuudet ovat rajattomat, mutta he kuitenkin päättävät olla käyttämättä niitä. Koin, että nuoret, joiden kanssa keskustelin Beirutissa, saivat jotain myös minulta enkä vain minä heiltä. Kaiken kaikkiaan jäi sellainen olo, että minä sain kohtaamisista mukaani aivan valtavasti.

Mikko Nisukangas vasemmalla.

HANKKEEMME MAAILMALLA YMCAN Kehitysyhteistyömaat Vireillä olevat kehitysyhteistyömaat

Syyria Libanon

Gambia Kenia

24


NA TA RI FA TO UN

OLI SUOMEN NMKY:N URHEILULIITON ENSIMMÄINEN KEHITYSYHTEISTYÖHANKE VUOSINA 2015–2017. HANKKEEN TARKOITUS OLI VÄHENTÄÄ KÖYHYYTTÄ JA SOSIAALISTA ERIYTYMISTÄ LIIKUNTAKASVATUKSEN AVULLA GAMBIASSA. YHTEENSÄ HANKKEESEEN OSALLISTUI 1500 EDUNSAAJAA GAMBIASSA.

KUN PÄÄSIN MUKAAN hankkeen Afterschool-toimintaan, olin todella innostunut siitä, sillä olen aina ollut kiinnostunut oppimisesta. Olen 17-vuotias enkä voisi kuvitella enää elämää ilman koulua. Rakastan lukemista ja kirjoittamista. Olen myös ymmärtänyt, että koulutus on avain elämässä menestymiseen.

ihmiseksi – olen oppinut tekemään päätöksiä varmemmin sekä ymmärtämään itseäni paremmin.

Toiminnan erilaisten aktiviteettien, kuten urheilemisen, esitelmien ja interaktiivisten pelien kautta olen saanut itsevarmuutta ja saanut urheilun tärkeäksi osaksi elämääni. Toiminnassa mukana oleminen on auttanut minua tulemaan vastuulliseksi

Dimbalante project 2017 YMCA Finland & Gambia

SYYRIAN KRIISI alkoi vuonna 2011 ja jatkuu edelleen. Konfliktin aikana kodeistaan on paennut yli 11 miljoonaa ihmistä, joista noin 1,5 miljoonaa on tällä hetkellä pakolaisena naapurimaa Libanonissa. Suomen ja Libanonin YMCA:t haluavat yhdessä lieventää Syyrian kriisin negatiivisia vaikutuksia tukemalla nuorten voimavaroja paikan päällä. KOLMIVUOTINEN #840SILTAA-HANKE alkoi huhtikuussa 2017 ja sen kohderyhmänä ovat 15–29-vuotiaat nuoret. Tuen ja avun keinoina ovat ammatillinen koulutus, rauhanomaista yhteiseloa edistävä vapaa-ajantoiminta sekä psykososiaalinen tuki. Ensimmäisen vuoden tilannekartoituksen ja toiminnan suunnittelun lisäksi järjestettiin merkittävä suomalaisten ja libanonilaisten yhteinen koulutusviikko. Viikko huipentui 400 ihmistä tavoittanee-

Olen oppinut asettamaan tavoitteita elämääni enkä malta odottaa, että saavutan unelmani. Arvostan mentoreiltani saamia motivaatiopuheita ja inspiroivia ja mahtavia oppeja. Kiitos!

seen matalan kynnyksen Yökoris-tapahtumaan Beirutin kaduilla. Libanonilaiset vapaaehtoiset ovat järjestäneet sen jälkeen yhteensä yhdeksän vähäosaisille suunnattua tapahtumaa, joissa tavoitettiin yli 350 lasta ja nuorta. AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TIIMOILTA ensimmäisen vuoden aikana kartoitettiin sopivia koulutusaloja, käytiin neuvotteluja harjoittelu- ja työpaikoista nuorille sekä valittiin yhteistyökoulut. Haku koulutuksiin avattiin vuoden 2017 lopussa. Puitteet on luotu 300 koulutettavalle nuorelle vuodeksi 2018. Suomessa hankeen ohjausryhmässä ovat mukana Kirkon Ulkomaanapu, Crisis Management Initiative, Suomen World Vision ja Abilis. Hanke toteutuu vuosina 2017–2019 Suomen ulkoministeriön tuella.

25


FINYMCA

VARMUUTTA OMAAN TEKEMISEEN FINYMCASTA Porin NMKY:n nyrkkeilijälupaus, Topias Vaittinen, osallistui FINYMCA-koulutukseen valmentajansa kannustamana hetken mielijohteesta. Koulutuksen kautta Topias on päässyt tutustumaan muun muassa Ruotsiin ja Makedoniaan. Koulutuksella on lisäksi ollut suuri merkitys siinä, että Topias opiskelee liikuntaneuvojaksi Varalan Urheiluopistossa. Opiskelun ja FINYMCA:n lisäksi Topias ohjaa nyrkkeily- ja kuntonyrkkeilyryhmiä.

Kokonaisuudessaan koulutus on vahvistanut Topiaksen itsevarmuutta sekä tuonut varmuutta omaan tekemiseen. Hän suunnittelee mahdollisuuksia, joilla voisi yhdistää oman nyrkkeilyosaamisen ja vapaaehtoistyöskentelyn. ”Olisi siistiä, että voisin järjestää nyrkkeilykoulutuksia YMCA:ssa Makedoniassa, jossa nyrkkeily ei ole kovin suurta”, Topias kertoo.

Koulutuksen kautta Topias ja muut ryhmäläiset pääsivät tutustumaan muun muassa Makedonian YMCA:n toimintaan. Tutustumismatkan aikana ryhmä tutustui paremmin toisiinsa sekä paikalliseen toimintaan, joka on verrattain pientä ja erilaista.

PARASTA OVAT IHMISET JA OMA KEHITTYMINEN Mirjami Kallinen kertoo, että tärkeimmät asiat FINYMCA-koulutuksessa ovat uudet upeat ihmiset ja oma kehittyminen. Hän kertoo kehittyneensä huomaamattaan paremmaksi nuorisoalan ammattilaiseksi: ”Olen tullut omatoimisemmaksi ja saanut uskoa omiin kykyihini.” Mirjami kertoo, että koulutuksessa todella panostetaan nuoriin ja siihen, että he saavat mahdollisuuksia kehittyä ja toimia. Mirjami haaveilee työskentelevänsä jonain päivänä Ruotsin YMCA:n aktiviteettikeskus Fryshusetissa, jossa he vierailivat ryhmän kanssa. ”Meidän ryhmässä on niin hienoja ihmisiä, joilta olen oppinut paljon elämästä ja työstä. Tiesin alusta alkaen, että tämä on yksi elämäni hienoin kokemus.”

26


YMCA CHANGE AGENTS FINYMCA ON KAKSIVUOTINEN NUORTEN KANSAINVÄLINEN JOHTAJUUSOHJELMA, JOSSA TUTUSTUTAAN YMCA:N MONIPUOLISEEN TOIMINTAAN KOTIMAASSA, EUROOPASSA JA KANSAINVÄLISESTI.

IHMISET YMPÄRI MAAILMAN OVAT SAMANLAISIA Aloitin kaksivuotisessa Change Agent -koulutuksessa kevättalvella 2017. En tiennyt koulutuksesta paljoa ennakkoon, mutta odotin tulevani osaksi suurta kansainvälistä perhettä ja saavani syvemmän ymmärryksen YMCA:n toiminnoista. Pian olin ensimmäisellä koulutusmatkalla Ranskassa tutustumassa muihin muutosagentteihin ja YMCA-maiden toimintaan sekä Euroopan YMCA:n hallinnolliseen puoleen. Olen oppinut koulutuksessa YMCA:sta paljon, mutta tärkeimpänä oppina ja havaintona pidän sitä, että ihmiset ympäri maailman ovat pohjimmiltaan samanlaisia ja haluavat muuttaa maailmaa parempaan päin. Tämä yhdistää etenkin meitä muutosagentteja. Koulutus on ollut äärimmäisen inspiroiva. Yksi ainutlaatuinen kokemus oli vierailu Portugalin parlamenttiin, jossa pidimme paneelikeskustelun ja haastoimme poliitikkoja toimimaan nuorten aseman parantamiseksi. On ollut kiehtovaa kuulla muutosagenttien kertomuksia esimerkiksi Pääsiäissaarten kulttuurista, Singaporen nuorten mielenterveysongelmista ja kosovolaisten vaikeuksista saada viisumeita. Aidot kohtaamiset ja syvälliset keskustelut muiden muutosagenttien kanssa ovat olleet parhaimpia hetkiä, ja ne ovat rikastuttaneet minun maailmankuvaani ja luoneet uusia ystävyyssuhteita. Suosittelen Change Agent -koulutusta ennen kaikkea niille, jotka etsivät uutta tekemistä ja uusia haasteita YMCA:n parissa. Odotukseni ja toiveeni koulutusta kohtaan kävivät toteen ja matkoilla on vallinnut lämmin yhteisöllinen tunnelma!

FINYMCALAISET VIERAILIVAT SUOMESSA: Turku, Tampere ja Helsinki

FINYMCALAISET REISSASIVAT MUUALLA: TUKHOLMA, RUOTSI YMCA Europe yleiskokous, SKOTLANTI RANSKA, Be the change you want to see in the world -projekti NORJA, Global Week ja Erasmus + projekti NEAR SPITAK, ARMENIA, ESG tapahtuma STRUGA, MAKEDONIA: ESY:n liikuntaseminaari

CHANGE AGENT -KOULUTUS ON YMCA:N MAAILMANLIITON KANSAINVÄLINEN JOHTAJUUSKOULUTUS, JONKA TARKOITUKSENA ON KOULUTTAA NUORIA JOHTAJIA MUUTOKSENTEKIJÖIKSI OMISSA YHTEISÖISSÄÄN.

YHTEENSÄ: 6 ERI MAATA + SUOMI

27


YMCAN ORGANISAATIO

YMCAN RAKENNE 28


YMCA ON MAANLAAJUINEN JA SAMALLA KANSAINVÄLINEN.

29


LIITON TALOUS Suomen NMKY:n liitto ry 1.1.2017- 31.12.2017 1.1.2016- 31.12.2016 VARSINAINEN TOIMINTA TUOTOT 687 211,92 642 446,45 KULUT Henkilöstökulut -428 871,21 -474 046,75 Poistot -344,68 -459,58 Muut kulut -578 063,89 -460 219,67 Kulut yhteensä -1 007 279,78 -934 726,00 PAIKALLISPROJEKTIT Tuotot Kulut Tuotto-/kulujäämä

623 957,96 -664 360,64 -40 402,68 -360 470,54

509 187,89 -538 142,89 -28 955,00 -321 234,55

VARAINHANKINTA Tuotot yhteensä Tuotto-/kulujäämä

43 146,29 -317 324,25

39 405,00 -281 829,55

SIJOITUS- JA RAHOITUSTOIMINTA Tuotot 18 980,75 Kulut -4 094,43 14 886,32 Tuotto-/kulujäämä -302 437,93

99 197,55 -1 757,59 97 439,96 -184 389,59

TILIKAUDEN TULOS Yleisavustukset TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ

-184 389,59 225 000,00 40 610,41

-302 437,93 244 000,00 -58 437,93

LIITETIEDOT TILINPÄÄTÖKSEEN 31.12.2017 Tilinpäätös on laadittu valtioneuvoston asetuksen pien- ja mikroyrityksen tilinpäätöksistä esitettävistä tiedoista säädettyjen 2 ja 3 lukujen pienyrityssäännöstöä noudattaen. Arvostusperiaatteet: Käyttöomaisuus on merkitty taseeseen hankintamenoon vähennettyinä poistoilla. Poistosuunnitelmat: Koneet ja kalusto, yhdistys: EVL:n mukaiset maksimipoistot Arvopaperit on kirjattu hankintahintaansa.

2017 2016 AINEELLISET HYÖDYKKEET KALUSTO JA MUU IRTAIN alkusaldo 1.1 1 378,72 1 838,30 Lisäykset 0,00 0,00 Vähennykset 0,00 0,00 Suunnitelman mukaiset poistot 25 % -344,68 -459,58 KIRJANPITOARVO 31.12. 1 034,04 1 378,72 OMA PÄÄOMA Rahastot oikaisu ed. tilikausilta Edellisten tilikausien yli/alijäämä oikaisu ed. tilikausilta Tilikauden yli/aljäämä OMA PÄÄOMA YHTEENSÄ

104 657,51 365 625,09 0,00 364 551,94 0,00 776 396,61

104 657,51 494 020,88 -128 395,79 162 185,77 161 808,46 -58 437,93 834 887,24

HENKILÖSTÖ Yhdistyksen palveluksessa oli tilikauden päättyessä 9 toimihenkilöä. Henkilöstökulut 2017 2016 Palkat ja palkkiot 348 791,36 379 476,39 Eläke- ja muut lakis. henkilösivukulut 74 405,12 88 357,39 YHTEENSÄ 423 196,48 467 833,78

30

40 610,41


31.12.2017 31.12.2016 VASTAAVAA PYSYVÄT VASTAAVAT AINEELLISET HYÖDYKKEET Koneet ja kalusto 1 034,04 1 378,72 Aineelliset hyödykkeet yhteensä 1 034,04 1 378,72 Sijoi tukset Muut osakkeet ja osuudet 76 544,85 76 544,85 Sijoitukset yhteensä 76 544,85 76 544,85 PYSYVÄT VASTAAVAT YHTEENSÄ 77 578,89 77 923,57 VAIHTUVAT VASTAAVAT Aineet ja tarvikkeet 499,91 499,91 Lyhytaikaiset myyntisaamiset 11 620,63 4 600,00 Muut saamiset 0,00 168,09 Siirtosaamiset 83 035,37 202,41 LYHYTAIKAISET SAAMISET YHTEENSÄ 94 656,00 4 970,50 RAHOITUSARVOPAPERIT Muut osakkeet ja osuudet 748 093,88 743 043,18 Rahoitusarvopaperit yhteensä 748 093,88 743 043,18 Rahatja pankkisaamiset Rahat ja pankkisaamiset yhteensä 126 851,95 141 013,05 VAIHTUVAT VASTAAVAT YHTEENSÄ 970 101,74 889 526,64 VASTAAVAA YHTEENSÄ

1047 680,63

967 450,21

31.12.2017 31.12.2016 VASTATTAVAA OMA PÄÄOMA Oma pääoma 104 657,51 Muut rahastot 365 625,09 Edellisten tilikausien voitto/tappio 364 551,94 Tilikauden voitto/tappio -58 437,93 OMA PÄÄOMA YHTEENSÄ 776 396,61

104 657,51 365 625,09 323 994,23 40 610,41 834 887,24

VIERAS PÄÄOMA Lyhytaikainen Saadut ennakot 152 296,57 29 364,67 Ostovelat 56 114,70 14 392,53 Muut velat 8 849,86 9 231,73 Siirtovelat 54 022,89 79 574,04 Lyhytaikaiset velat yhteensä 118987,45 103 198,30 VIERAS PÄÄOMA YHTEENSÄ 271 284,02 132 562,97 VASTATTAVAA YHTEENSÄ

1047680,63

967 450,21

31


SUOMEN NMKY:N LIITTO RY Liisankatu 27 A 4 | 00170 Helsinki

ymca.fi


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.