Page 1

PORTFOLIO AR. KARISMA BHAGNANI


PERMAFROST •

PERMAFROST – DISTRIBUTION AND TYPES

SELF SUFFICIENT BUILDINGS RESEARCH STUDIO MAA - IAAC

An area of land that is permanently frozen below the surface is called permafrost. Permafrost comprises 24% of the land in the Northern Hemisphere, and stores massive amounts of carbon. As a result of climate change, permafrost is at risk of melting, releasing the stored carbon in the form of carbon dioxide and methane, which are powerful heat trapping gases. CONSEQUENCES OF PERMAFROST MELT

INFRASTRUCTURE DAMAGE AND CONSTRUCTION ISSUES IN PERMAFROST

• PERMAFROST ISOLATED SPORADIC DISCONTINUOUS CONTINUOUS

PERMAFROST THAW CAUSING BUCKLING OF ROADS IN THE CANADIAN ARCTIC

REVIVAL OF ORGANISMS PRESERVED IN PERMAFROST

Because permafrost soil remains frozen for a long period of time, they store large amount of carbon and other nutrients within their frozen framework during that time. Preliminary computer analyses suggest that permafrost could produce carbon equal to 15 percent or so of today’s emissions from human activities.

SITE: Thermokarst Lake: A shallow body of water from thawed permafrost found in a depression within a Thermokarst landform. If the permafrost continues to thaw the lake may drain away, leaving a depression. The device can be implemented in the THERMOKARST LAKES IN PERMAFROST THAW REGIONS OF CANADA, SIBERIA AND ALASKA.


PERMAFROST

NYMPHAEACEAE – WATER LILIES

METHANE BUBBLES

Inspired by the lily pads in nature, we proposed a sort of man made methane absorbing pods.

METHANOTROPHES -NATURAL SINK FOR METHANE • Bacteria that metabolize methane as their only source of carbon and energy. • They can grow aerobically or anaerobically, and require single-carbon compounds to survive.

PROTOTYPE AXONOMETRY

SELF SUFFICIENT BUILDINGS RESEARCH STUDIO MAA - IAAC

CONCEPT: The aim was to design a device that would serve the following purposes: A. Act as a marker for sites of methane release on the Thermokarst lakes which would make it easier for scientists ecologists and other specialists looking into the phenomenon. B. Utilize the methane in a process that converts it into more environment friendly by products.

METABOLIC DIAGRAM

Auxetic surface comprising of laser cut circular pouches sealed with hydrogel and water inside to represent the bacteria and water supported over a crisscross wireframe structure. Inextensible plastic material to provide a basic shape for the inflating surface. Inner support frame for fixing to the outer frame to lock the inflating plastic material in-between Support frame for fixing boundary points with inflation hose Base support to hold air without escaping from the inflated structure. This is only for the purpose of functionality of the model. In real life the surface will be the water surface of the lake from which the methane is emitted. Stingray movement inspired waveform projecting members to facilitate motion across the lake according to detection of methane by methane sensors.

RENDERED VIEW

IN PROGRESS


METABOLIC BEACH – NIMBUS

INTRODUCTORY STUDIO – METABOLIC BEACH STUDIO MAA - IAAC

The aim is to create a space on the beach of Barcelona adjusted to the reality that catches the attention of the people and promotes the interaction among all and also stimulates the interest in getting out of the sand and enjoying the sea. Human interaction involves the creation of a dynamic space, with the actions of its users being the source for this dynamism. This is integrated by two means: PRESSURE SENSORS MIST SYSTEM

SITE – BOGATELL BEACH, BARCELONA

• Movable mist pipes: Mist pipes are attached to columns which have a rack The energy of the tides is also harnessed and amplified to provide additional force to move the rack and pinion system. • Pressure activated mist systems: Pressure sensors are provided at regular intervals along with a grid network of pipes laid underground. These pressure sensors detect the presence of a person at their location and in turn release mist at those points from the underground pipe system.

MECHANICAL PRESSURE+ HYDRAULIC PRESSURE = PISTON MOVEMENT (Lever) (Piston)

Dynamism is characterized by constant change, activity, progress or movement. Similarly the design is dynamic, flexible and movable creating an ever changing configuration of pipes all the time enveloped in mist.

The purpose of the research is to enhance human interaction by means of creating an experience for the users in a man-made atmosphere of mist to attract the beach-goers. Practically, this also aids in reducing heat by cooling through evaporation.

The pressure sensors detect the presence of people and is linked to the underground mist system.


METABOLIC CYCLE

INTRODUCTORY STUDIO – METABOLIC BEACH STUDIO MAA - IAAC

PIPES Each pipe has 3 supports that can move up and down varying the height of pipes GEARS Produces movement of pipes attached to it SAND PRESSURE SENSORS BOX: LEVEL 2 Holds the supports for rack and pinion gears

BASE SURFACE: LEVEL 1

AXONOMETRY OF PROTOTYPE

BOX: LEVEL 1 Provides room for movement of rack and pinion gears

PIPES

GEARS

GEAR MECHANISM

EXPLODED VIEW PROTOTYPE IMAGES


PERFORMANCE – LIGHT FILTERATION

DIGITAL FABRICATION – PERFORMATIVE GEOMETRIES MAA - IAAC

The common framework is to develop six modular elements that are going to be cast, stacked and assembled at scale 1:1. The form of the brick focuses on solid/void openings for privacy and light filtration and light and shadows casted by controlling the shape and direction of openings. • •

The design for this prismatic shaped brick was inspired by origami. The faces of the bricks have a multi-faceted triangulated geometry which allows the light falling on it to reflect in a dynamic way. FABRICATION OF THE MOULDS

GEOMETRY

LIGHT FILTERATION

ADJUSTMENT OF CORNERS

MOULD DEVELOPMENT: Material: Mould – 80MM Polyurethane Foam Plaster – Exoduro 60% Water 40% (+/- 3%)

FINAL PROTOTYPE

Fabrication Type – CNC Milling Milling Tool Bit: Horizontal Roughing – 12mm Ball Mill Parallel Finishing – 6mm Ball Mill Profiling- 6mm Ball Mill


• •

From Gaudi’s physical chain models, Frei Otto’s tensile model studies to Phillips Blocks funicular structures design with Rhino vault, natural forces help balance and optimize structures. Using force as the main parameter in Kangaroo, the main goal is to build a simple interface where the user can transform the structure according to different parameters located at IAAC rooftop.

COMPUTATIONAL DESIGN – FORCES OF NATURE MAA - IAAC

VARIATION 1: LOAD………………..0.48 EDGE LENGTH……0.68 LINE LENGTH……..22 SMOOTH…………..190 POINT ON CURVE..0.55

The script used to determine the structure of the ribs is based on three steps: 1) The distribution of forces across the surface of the plane 2) The direction of the forces defines the direction of the ribs. 3) The amount of force specifies height of the rib.

VARIATION 2 : LOAD………………..0.48 EDGE LENGTH……0.73 LINE LENGTH……..20 SMOOTH…………..185 POINT ON CURVE..0.55

VARIATION 3 : LOAD………………..0.25 EDGE LENGTH……0.35 LINE LENGTH……..17 SMOOTH…………..146.8 POINT ON CURVE..0.40

VARIATION 4 : LOAD………………..0.40 EDGE LENGTH……0.15 LINE LENGTH……..15 SMOOTH…………..70 POINT ON CURVE..0.30

Each branch of the column is directed towards the center of gravity of the section of the vault that it is supposed to carry.


FORM DEVELOPMENT:

COMPUTATIONAL DESIGN – RECURSIVE GROWTH MAA - IAAC

1. Create a base polygon

4. Create surface using lines

2. Evaluate and rotate the plane in Z axis

5. Mirror the form with respect to polygon faces

3. Extend and join the lines to form two interlinked pyramids

6. Create multiple iterations


FORM DEVELOPMENT:

COMPUTATIONAL DESIGN – ANIMATED SYSTEMS MAA - IAAC

1. Extrude arc and divide it into segments to create a spline on surface segments.

LINCOLN PARK ZOO EDUCATION PAVILION – BY STUDIO GANG ARCHITECTS • •

2. Mirror the curve and array it.

The main task of this exercise is to create a dynamic animation of a selected pavilion. The purpose of the animation is to visualize the form finding process through a series of sequences underlining its design logic and performance. Camera control movement and data visualization should be included into the animation as a numerical description of any change generated.

3. Extrude the surfaces and mirror it.

4. Join the curves and array them.


COMPUTATIONAL DESIGN – PARAMETRIC FACADE MAA - IAAC

• •

The ideology of this act is to decode the logic of complex façade systems, analyzing and defining the computational process behind them. With this logic one can propose several configurations that reflect the parameterization of the structural skin. This in turn will result in complex design proposals of various parametric facades in a series of simple steps.

MASSERIA OSPITALE RESTAURANT LECCE, ITALY The Masseria Ospitale structure was parametrically designed through a collaborative effort between Gridshell and ‘CMMKM Architettura e Design’. The design began with a grid of squares that were forced into deformation through variable heights and torsions that flex the rods of the grid into a mesh of diamonds.

REPLECATION

1ST VARIATION

2ND VARIATION


PROGRAMMING AND PHYSICAL COMPUTING MAA - IAAC

The aim is to draw people’s attention to temperature change over a period of time. With this project it will be possible to analyze the temperature levels of the world over the past 120 years and also the constant changes occurring with our climate in different regions. It is a sphere made of LED strip lights that takes the data of temperature changes around the world and displays it in a spectrum of colors ranging from blue to red (coolest to warmest) of 5 critical years in a lapse of 30 years ranging from 1897-2017.

HOTSPELL: A CLIMATE SPECTRUM

Input: Climate data of the World Output: Light globe

The climate spectrum globe displays temperature changes of the 5 most critical years – 1. 1907 2. 1934 3. 1961 4. 1988 5. 2017 PROTOTYPE

WORLD MAP LED LIGHTS


CENTER FOR ECOTOURISM AND CONSERVATION DESIGN DISSERTATION

ZONING AND MASSING •

• • • • •

The idea is to develop the area in accordance with the existing features on the site and most importantly retaining them, taking into consideration the fact that the site is a landmark due to the presence of the mangroves and birds in the vicinity and not its architecture. All the structures are designed in such a way that it forms a courtyard in the middle, having more interactive and congregational spaces.

The entry to the site is across the public plaza where the seating spaces are made under the bamboo sculptures. The structures are placed at a good distance from the entrance in order to provide a view into the mangroves.

All the structures have been raised on stilts creating elevated walkways all throughout that blend with the natural environment. Stilt construction is well suited to coastal regions as they protect against floods and also maximise views. • •

• •

The main aspects on which the zones are circulated are based on its functions. In order to create awareness about nature conservation, the circulation starts with NIC and visitor’s center.

VIEW FROM ENTRANCE

The drop off has been designed in a bamboo sculpture creating a vista through the lobby into the centrally existing courtyard. Therefore, the entrance to the nature interpretation center acts as an ode to nature creating vistas to the nature around. DROP OFF


CENTER FOR ECOTOURISM AND CONSERVATION DESIGN DISSERTATION

• ELEVATED WALKWAY

CAFÉ SPILLOVER

COURTYARD

OUTDOOR LANDSCAPE SEATING

• • •

NATURE INTERPRETATION CENTER

• •

• •

The idea of developing the site around the centrally existing courtyard is to try and create vistas from every structure to the courtyard which acts as an interactive zone further leading to the bird watching water and the jetty for boating and also the amphitheatre. It therefore acts as a central congregational space from which one splits to various functions. The elevated walkway on the landscape leading to the display area and orientation center has been designed in order to blend with nature. The interactive spaces are designed in order to bridge the gap between built and unbuilt forms. The café overlooks the courtyard and the public plaza. It opens up into an outdoor landscaped seating which further leads to the urban farms. Almost all structures on site overlook and open up into the courtyard, making it a central interactive zone. Research center is an isolated block from the rest of the structures as it is a private zone. It mainly comprises of two departments: Botany department and Ornithology department.

OUTDOOR LANDSCAPE SEATING

Being an environment sensitive zone, the construction of all structures is done in bamboo which is naturally available in nature and a renewable resource. Bamboo is a non-polluting material and its circular forms and hollow sections make it a light building material which is easy to transport. It is an extremely strong fibre with twice the compressive strength of concrete. The Bird Watching Tower has been designed on the principles of adaptive architecture . It provides and unobstructed view of the surrounding mangrove forest . Deck extension is also provided constructed in wood to adapt to nature.

URBAN FARMING PODS

BIRD WATCHING TOWER


START UP BUSINESS CONVENTION CENTER BANDRA KURLA COMPLEX, MUMBAI – 5TH YEAR

EXHIBITION SPACE

Introduction of spaces with a variety of materials and a mixture of recreational, interactive and functional spaces. The spaces are arranged in such a way to be overlooking the common interactive spaces. Double height entrances and semi-covered corridors balance the transition between semi open and open spaces and drop offs. To merge the functional spaces with common interactive zones, public plazas and courtyards. Large green spaces and public plazas act as dividers between functional spaces and also give a space for appreciation for different structures. Every structure opens up into a courtyard or atrium and overlooks the public zones and plaza.

INCUBATOR

HOTEL •

Central part of the site is a public congregational zone consisting of the exhibition centre and auditoriums. The central structures being a low rise, visual connectivity is maintained amongst all the different structures. The orientation is in such a way that dead walls of structures are placed on the south façade. A mixture of open and semi open spaces is maintained throughout.


PHASE WISE DEVELOPMENT FOR THE INCREMENTAL HOUSING SCHEME

• •

INCREMENTAL MASS HOUSING TOWNSHIP DEVELOPMENT IN KALYAN – 4th YEAR

Incremental Housing as a strategy to guarantee access to affordable housing and safeguard low and middle-income residents from the effects of gentrification through community-led initiatives. The Urban poor are already adapting their resources to meet the needs through an incremental or “pay as you go” approach. However, the intent of this program is approaching with good technical support along with an appropriate legal approach. Incremental housing is a step-by-step process, goes by different names (starter house, phased development house, owner-driven house), but fundamentally, incremental housing is an integral urban development process, building housing communities and citizens. Giving the provisions of a school, recreational space, hospital and a market for the urban poor residing there.

OPTION FOR CLUSTER 1

• •

Creating cluster development form of housing in such a way that there are • courtyards formed for every cluster giving them the privilege of central • congregational spaces.

Locating the market, hospital, school and recreational areas in the centre of the site, making it convenient for the residents. Giving the advantage of incremental housing supporting the economically weaker sections of the society. In order to support the concept of incremental – Gypsum boards and precast construction is used.


EXISTING PROBLEMS •

• •

PUBLIC PLAZA BANDRA TALAO, MUMBAI – 4TH YEAR

• • • • •

The station road is pervaded by hawkers and pedestrians moving towards the station. This leads to longer vehicular traffic hours and wastage of fuel. In the midst of traffic, noise and chaos, the significance of the talao is lost. The contamination of the talao that was once a salubrious recreational area, has led to the dejection of surrounding residents. Bandra talao is encompassed by S.G.Joshi road, S.V.Road and station road. The latter road is heavily congested during peak hours. Hawkers add on to the congestion further by occupying the footpaths and roads. The cross road of S.G.Joshi road and station road forms a node where the plaza has been proposed. It incorporates two levels – the ground level comprises of all stalls which crowd the roads The first level forms an interactive space for the people to relax and get the view of the talao and the promenade . PUBLIC PLAZA

SPACE PROVIDED FOR HAWKERS

BANDRA TALAO

GROUND FLOOR PLAN

S.V.ROAD BOATING DECK

ROOF PLAN

FIRST FLOOR PLAN

CHILDRENS’ PLAYGROUND


ALTERNATIVE MATERIALS RESEARCH CENTER, KERALA SUSTAINABLE ARCHITECTURE – 3RD YEAR

To revive and re-invent existing traditional Indian building techniques which are inherently environment friendly.

Involving the community by means of lectures and workshops in order to bring about a reform on a large scale, inculcate the sustainable way of life in everyone.

ODE TO NATURE

Developing public open spaces in and around the centre.

To build a space where one can feel veneration to nature, an introspective space.


GROUND FLOOR CIVIL PLAN

DETAIL AT ‘C’

WEST ELEVATION

WORKING DRAWING – 3RD YEAR BUNGALOW

DETAIL AT ‘A’


FIRST FLOOR CIVIL PLAN

SECTION BB’

WORKING DRAWING – 3RD YEAR BUNGALOW

STAIRCASE DETAIL

SECTION BB’

SECTION AA’


ANALYSIS OF BHAUCHA DHAKKA MUMBAI’S FIRST WET DOCK – 3RD YEAR


REVIVAL AND REDEVELOPMENT OF BHAUCHA DHAKKA MUMBAI’S FIRST WET DOCK – 3RD YEAR

SAILING CLUB

PASSENGER TERMINAL AND PUBLIC PLAZA

ENTRANCE OF THE VIEWING GALLERY


CENTRE FOR ADVACED ARCHITECTURAL RESEARCH RESIDENTIAL – 2ND YEAR

GROUND FLOOR PLAN

VIEW OF THE LANDSCAPE LAWN FROM STUDENT’S ACCOMS


CAFÉ AT BANDSTAND, BANDRA, MUMBAI MUSICAL CAFE – 2ND YEAR

SITE UNDER CONSIDERATION

The site is encompassed by Bandra fort, amphitheatre, Bandra-Worli sealink, a park and Arabian sea. A circular form justifies this in order to get a panoramic view. Bandstand on a regular basis experiences mixed crowd of people. A café would therefore justify this area in order to incorporate all crowds. To add on an extra feature to this café in order to attract the young crowd, a musical café where there is jamming during the day and karaoke in the night was introduced.

ROOF PLAN

GROUND FLOOR PLAN

This makes the café more lively and also gives a platform to the people to express themselves. Music is also one of the best ways to relax one’s mind. The entrance of the café comprises of some natural elements like water, stone to merge with the surroundings.

SECTION AA’

SECTION BB’

Profile for Karisma Bhagnani

karisma bhagnani_portfolio'19  

karisma bhagnani_portfolio'19  

Advertisement