__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Så här klarar vi omställningen. Sidan 10.

NR 2|2020 Pris 69:90 kr

BOSTADSRÄTTSTIDNINGEN MED DET STYRELSEN BEHÖVER VETA

Corona-pandemin

Kris för föreningar med kommersiella lokaler

Aktuellt. Sidan 7.

FOTO: ISTOCK

Spara tid och pengar med smart teknik TEMA: IT & SMART TEKNIK. Sidan 35.

Populärt med tre månaders bindningstid NYHETE. Sidan 12.

Så kan föreningen kolla fasaden

Ombyggnad kan betala renovering

TEMA: RENOVERING. Sidan 29.

Skattesmäll hotar grön omställning TEMA: IT & SMART TEKNIK. Sidan 40.

TEMA RENOVERING. Sidan 24.

Juristen:

Styrelseskolan:

Lag & rätt:

Sidan 46.

Sidan 48.

Sidan 44.

Styrelsen måste veta vem som bestämmer

Ta styrelsejobbet på allvar – risk för polisanmälan

Vem måste betala för fuktkontroll?


Relax.

#SBC #Fastighetsförvaltning #AlltÄrUnderKontroll

Allt är under kontroll.

Din bostadsrättsförening är i trygga händer hos SBC. Med nästan 100 års erfarenhet har vi stenkoll på allt som har med bostadsrätter att göra.

Med SBC som förvaltare kan ni i styrelsen koppla av Många som sitter i styrelsen i sin bostadsrättsförening gör det på sin fritid – utöver jobb, familj och aktiviteter. Sällan är de utbildade i det som de ska fatta beslut om, vilket innebär att budgetar, reparationer och inte minst tvister kan bli både omständliga och kostsamma processer i längden. Vår filosofi är att det löpande styrelsearbetet ska vara enkelt och roligt. Ni fokuserar på det som bidrar till social samvaro och skapar trivsel i föreningen. Vi hjälper er med budget, fakturor, rondering, underhållsplan och stambyte – allt det som skapar ett välmående hus och höjer värdet på fastigheten.

sbc.se

SBC Sveriges BostadsrättsCentrum 0771-722 722

Anlita oss på SBC. Vi är specialister på ekonomisk och teknisk förvaltning men även juridik, projektledning och mycket annat. Låt oss göra jobbet – och fortsätta göra det vi gjort i snart 100 år – så kan ni i styrelsen koppla av och fokusera på annat. Välkommen till oss på SBC – en fastighetsförvaltare som kan och vill lite mer!


www.bobattre.se

FOTO: BLIDSBERGS MEKANISKA

OBEROENDE INFORMATIV AKTUELL

TEMA: Gård

Chefredaktör och ansvarig utgivare Gunnar Wesslén, gunnar.wesslen@bobattre.se

15

Redaktör Karin Urbina Rutström 08-556 963 10, karin.rutstrom@bobattre.se

TEMA: Renovering

Redigering och layout ETC Kommunikation

Coronaepidemin har lett till att många företag tvingas säga upp sina lokaler. Tips om hur förening kan göra om lokalyta till bostäder, förbättra ekonomin säkra intäkterna. Fasadskolan en hjälp som gör föreningen bättre på att beställa renoveringstjänster. Byggnadsställningar är en förutsättning för att en fasad eller fönster ska kunna renoveras. Experterna berättar om vad som är viktigt att tänka på!

Fasta medarbetare Göran Olsson Jörn Liljeström Inger Evertsson Peter Forsman

Tryck V-TAB Annonser Recta Media AB www.rectamedia.se Säljare Mie Karlsson 08-410 644 94 mie@rectamedia.se Prenumeration Helår (4 nr), 189 kronor Specialerbjudande Stora styrelsepaketet 545 kr/år, fem utvalda styrelsemedlemmar får årsprenumeration. Prenumerationsärenden Flowy AB Box 3217 10364 Stockholm www.prenservice/bobattre.se Bo bättre är en genuin facktidning som riktar sig till en intresserad läsarkrets, trycks i 28 000 ex med TS-kontrollerad upplaga på 26 800 ex. TS är en opartisk kvalitetstämpel som visar att tidningen är en seriös aktör på mediemarknaden. Bo bättre delas även ut på valda mässor och evenemang i hela landet. Bo bättre är en oberoende, informativ och aktuell tidning till för styrelseledamöter och boende i bostadsrätter. Allt redaktionellt material lagras digitalt och används på hemsidan. Skribenter och fotografer som medverkar i Bo bättre förutsätts medge elektronisk lagring/publicering. Utbetalt arvode inkluderar Bo bättres rätt till elektronisk publicering.

FOTO: FREEPIK

Produktion Mediabolaget AB Swedenborgsgatan 7 118 48 Stockholm red@bobattre.se

FOTO: FREEPIK.COM

Administrativ redaktör Gunilla Welin gunilla.welin@bobattre.se

När utomhus blir det nya inomhus – gården vårt nya vardagsrum. När fler vistas ute kan det vara bra att renovera, utrusta och möblera gården inför sommar och en blommande höst. Så kan gårdsrenoveringen finansieras. Experternas råd – detta bör föreningen tänka på innan utrustning till gården beställs. Snygga och funktionella prylar till gården.

23

TEMA: IT & smart teknik

35

Moderna användarvänliga IT-lösningar kan spara tid, pengar och hjälpa föreningarna att bli mer klimatsmart. Brf Bergsparken är en förening som byggt ut digitala uppkopplingar och tjänster kan enkelt hålla koll och göra en del justeringar av exempelvis värme, cirkulation, el och låssystemet via webben samt har en app där större delen av all kommunikation med de boende görs.

Kris för föreningar med kommersiella lokaler

7

10 steg för att klara av en omställning

10

Lägenhetsbygge finansierade gårdsrenovering

16

Styrelsen ansvarar för byggnadsställningarna!

32

Styrelseskolan: Slarvigt agerande ledde till polisförhör!

48

Planera din marknadsföring i Bo bättre under år 2020. Kontakta Mie Karlsson för att boka dina annonser. • Nr 3 utgivningsdag 30 september • Nr 4 utgivningsdag 25 november

RECTAMEDIA

Kontakta Mie på: Rak och tydlig kommunikation 08-410 644 94, 070-725 66 77 mie@rectamedia.se

rectamedia Rak och tydlig kommunikation


Inknuffad i teknikens ”wonderland”!

F

För de flesta av oss kommer det att bli en ganska annorlunda sommar i år troligtvis kommer vi att spendera betydligt mer tid hemma än vi normalt brukar göra. Mycket har förändrats på kort tid. När pandemin slutligen börjar tona av kommer livet att successivt rulla i gång och vardagen bli sig mer lik. Visst har det varit jobbigt under de värsta perioderna, men det går också att ha nytta av de erfarenheter vi skaffat oss. Inte minst de nya ”verktygen” som stod till buds när man som en fågel satt på pinnen i den egna buren och längtade ut. Själv vande jag mig att prata med vänner, familj och kollegor på Facetime, och Skype. Det blev ett sätt att fylla ut tomrummet och saknaden av vänner och familj när vi inte kunde ses. Många av oss fick också

börja vänja oss vid att köra digitala möten med rörlig bild på allehanda plattformar som Teams, Skype, Google Hangover, Zoom meeting och allt vad det heter. Det kändes rätt komplicerat i början och var ganska tidskrävande innan alla tekniska problem var löste. Men efter ett antal möten flöt det faktiskt ganska bra, åtminstone för de mindre styrelsemötena. FOTO: PETER ENGMALM

Nu med facit i hand inser jag i alla fall att digitala möten är praktiska och ett utmärkt sätt att få fler att delta i styrelsearbetet. Även om digital närvaro aldrig kan ersätta den personliga och det mänskliga mötet är det ett bra alternativ när det är ont om tid.

4 |

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0

För en del som ofrivilligt tvingades in i tekniken

”wonderland” var det kanske nyttigt att bli inknuffad. Det finns mycket som är användbart inte minst när det gäller förvaltning och möjligheterna för styrelsen att kunna arbeta snabbt och effektivt. En positiv sak är också att det ofta via de här nya tjänsterna går att kommunicera med sina grannar via en särskild app (sid 36). Många har trots det fått turas om att hjälpa grannar när Coronan härjade med inköp av mat och andra förnödenheter.

En annan erfarenhet som de här månaderna i viruska-

rusellen lärde oss var att umgås utomhus. Plötsligt inser man att gården är en säker trevlig plats att mötas på. Det är lätt att hålla avstånd över en kopp kaffe eller när grillen är igång. Det är gott om frisk luft och hälsosamt att komma ut lite även om inte vädret är det bästa. Men då växer också behoven. Plötsligt inser man att gården är lite torftig eller att soffor och bord för länge sedan passerat bäst före datum. Det finns mycket som går att göra för att fixa till föreningens nya gemensamma vardagsrum exempelvis, lite nya snygga möbler, fler cykelställ och lås för barnvagn. I tema gården finns en hel del intressant om detta (sid. 15).

Pandemin slog också hårt mot våra småföretaga-

re, vilket många bostadsrättsföreningar med lokaler redan börjat känna av. Många har fått lägga ned sin verksamhet. Fortsätter trenden då är kanske en lösning att bygga lägenheter i de tomma lokalerna. Det är en åtgärd som dessutom kan lyfta värdet på såväl bostadsrätterna som föreningen. Effekten blir nämligen att fler bostäder spär ut skuldsättningen om föreningen har låneskulder. Dessutom kan det även ge ett bra tillskott till föreningens kassa om det sker på rätt. Vi berättar mer om detta på våra temasidor (sid 24 och sid 26).

Detta och mycket annat bjuder vi på i detta nummer!

Trevlig läsning / red.


Säkerhetsdörr Daloc S43

Våra installatörer är certifierade att skydda mot både matos och inbrottstjuvar.

Secor ingår i Dalockoncernen, Sveriges ledande tillverkare av säkra dörrar.

Mitt emellan Vänern och Vättern ligger Töreboda. Här tillverkas Daloc Säkerhetsdörr som inte bara skyddar dig mot inbrott, brand och ljud från trapphuset. Den stänger också ute giftiga brandgaser, kallt drag och oönskade dofter som matos. Men var noga med vem som installerar dörren. En felinstallerad dörr fungerar inte som den ska. Kontakta därför någon av våra certifierade installatörer. Vi finns nära dig över hela Sverige. Hitta din dörr och installatör på secor.se eller ring oss på 020–440 450.


Bygg om och renovera era fönster för bättre boendekomfort med mindre buller och lägre energikostnader

VÅRA BÄST A BA

SSADÖRE

R

AM

Brf. Astern, Linköping, 600 fönster, 65 lägenheter, 5 hus.

ÄR

R

Planerar ni att renovera föreningens fönster? Kontakta oss innan ni går vidare. Vi har inriktat oss på att renovera och bygga om fönster på ett sätt som passar bostadsrättsföreningar särskilt bra. Vi bygger om till underhållsfria fönster vilket minskar föreningens kostnader väsentligt. Våra ombyggnationer ger samma låga U-värden som att helt byta fönster men utan att förändra fönstrens utseende. Dessutom kostar det mindre att bygga om och renovera, än att byta fönster. A K U N DE JD

Ett omfattande projekt med åtgärder i samtliga lägenheter. Nya underhållsfria aluminumbågar och karmar på utsidan. Nya isolerrutor med både ljudlamell och energiglas. Bullerdämpande tilluftsventiler. Nya fönsterbleck. Nya persienner. Målning och renovering på insidan i många lägenheter. Allt levererat inom utsatt tid och enligt överenskommen budget.

”Jag kan bara lyfta på hatten för en väl genomförd fönsterombyggnation!” ”Jag öppnade varje fönster, besiktningen tog två dagar. Jag kan bara lyfta på hatten för en väl genomförd fönsterombyggnation. Inga avvikelser som krävde efterbesiktning. iwa21 är rakt igenom seriösa och har kompetenta montörer som är både serviceminded och ambitiösa.” Bert Granberg, Byggnadsingenjör SBR, BRA Besiktningar AB, av föreningen anlitat besiktningsman.

”Vi kan varmt rekommendera iwa21” ”Att byta fönster i en bostadsrättsförening är en stor investering. Många viljor men ingen vill ta ansvar och eventuellt få pekpinnen om någonting skulle gå fel. Nu är projektet avslutat. Alla är väldigt nöjda med att vi valde iwa21. De hjälpte oss lista ut vad vi faktiskt ville ha utan att vi själva kunde uttrycka det från början. Projektet höll tidsplanen och det var mycket tack vare att iwa21 var flexibla. Hantverkarna var tillmötesgående. De kom tillbaka och justerade efter avslutat projekt om det var något vi inte tyckte blev helt perfekt. Dessutom notan slutade under budget. Det är imponerande! ” Viktor Birkebro med styrelse.

energiisolerar bullerdämpar renoverar fönster iwa21 AB Stenhammarsvägen 13, 168 58 Bromma Telefon 08-21 36 21 E-post info@iwa21.se www.iwa21.se


Aktuellt

FOTO: FREEPIK.COM

Kris för föreningar med kommersiella lokaler De bostadsrättsföreningar som har det svårast i corona-krisen är de som har många lokaler uthyrda till kommersiella företag. Men det blir dyrt för föreningarna om de ska utnyttja de statliga bidragen som ska ge sänkta hyror för drabbade företag: – Då tvingas medlemmarna i bostadsrättsföreningen betala delar av hyran för företagen från sina egna fickor, säger Ulrika Blomqvist, vd för Bostadsrätterna. TEXT GUNNAR WESSLÉN

● De stora bostadsrättsorganisationerna Bostadsrätterna och HSB har inte gått ut med några rekommendationer till sina föreningar när det gäller hyresstödet. –Vi har inga generella råd utan menar att varje förening måste göra sina egna bedömningar, säger Anders Lago, förbundsordförande för HSB, till Bo bättre. Det handlar om de specifika förhållanden för föreningen. Det statliga stödet fungerar så att företaget får en hyresrabatt på 50 procent av hyran och resterande 50 procent delar

fastighetsägaren och staten på. Ulrika Blomqvist och Bostadsrätterna resonerar på samma sätt som HSB: –Vi går inte ut med några rekommendationer till våra medlemmar, det är upp till den enskilda föreningen att göra sin kalkyl. I nuläget är dock riskerna med uthyrda lokaler till företag som i dag inte klarar att betala sin hyra det största hotet mot bostadsrättsföreningarna. –Där får föreningen väga fördelarna med att behålla en stabil och bra hyresgäst som är ett livskraftigt företag men fått en dipp

på grund av att samhället stängts ner mot att ta en minskad intäkt under en tid. Ulrika Blomqvist skulle helst se att hyresgäster kunde söka stöd direkt från staten istället för den nuvarande konstruktionen: –Man ska vara medveten om att bostadsrättsföreningarna inte är vinstdrivande företag och söker man stöd med hjälp av den nya garantin tvingas föreningen att själv klara 25 procent av den planerade men uteblivna hyresinkomsten. Det innebär att enskilda brf-medlemmar tvingas stå för dessa pengar. B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0 | 7


Aktuellt

Varken bostadsrättsorganisationerna eller mäklare ser några särskilda risker för just bostadsrättsföreningar. Blir coronakrisen långvarig och leder fram till en kraftigt höjd arbetslöshet kommer naturligtvis också bostadsrättsföreningar liksom resten av samhället att drabbas. Finansinspektionen har dock öppnat för ett uppskov av amorteringskraven om löntagare på grund av krisen får svårt att klara både räntor och amorteringar. Eftersom hyror oftast är högre än avgifter till bostadsrättsföreningar slår dock sannolikt bristande betalningsförmåga hårdare mot hyresfastigheter än bostadsrätter. En effekt är dock att hyror för lokaler som inte är i toppklass kommer att gå ner. En annan trend som redan inletts är att bostadsaffärerna kommer att ta längre tid. Få kommer att vilja köpa en ny bostad innan den gamla är såld på grund av risken att bägge minskar i värde. – Vi har kunnat se en nedgång på priser-

”Vi har kunnat se en nedgång på priserna för bostadsrätter i Stockholm, vi kan också förvänta oss effekter på nybyggnationen som kan få det svårare när färre vill köpa en ny bostad med långt till tillträdet.

na för bostadsrätter i Stockholm, vi kan också förvänta oss effekter på nybyggnationen som kan få det svårare när färre vill köpa en ny bostad med långt till tillträdet, säger Johan Johan Nordenfelt Nordenfelt på Erik på Erik Olsson Fastighetsförmedling. Olsson Fastighetsförmedling: Ett sätt att få kontroll och minska ränterisken i föreningens ekonomi för bostadsrättsföreningarna kan vara att lägga om sina lån: – Räntorna är låga idag och det kan vara ett bra tillfälle att binda sina lån, som ofta är den största kostnadsposten. Man får 10 års bunden ränta runt 1,5 %. Det är inte ens hälften av vad man tyckte var en bra rörlig ränta för några år sedan. n

Testa oss kostnadsfritt under 2020!

Vi hjälper din styrelse med stöd och rådgivning Genom ett medlemskap hos Bostadsrätterna får ni i styrelsen i bostadsrättsföreningen rådgivning inom juridik, teknik, ekonomi och tillgång till ett stort utbud av utbildningar samt en rad andra förmåner. Vårt uppdrag är att genom medlemskap stödja, hjälpa och utbilda de engagerade personer som valts till ett förtroendeuppdrag i en bostadsrättsförening. Vi hjälper idag drygt 8 500 medlemsföreningar och gör gärna detsamma för dig och din förening.

bostadsratterna.se • 0775-200 100

8 |

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0


Pelargatan, Hammarbyhöjden Vi tillverkade nya fönsterbågar i svensk kärnfuru efter originalritningarna. Ljud- och energibesparande isolerglas i innerbågen. Fler projekt på fogen.se

Renovera fönster eller byta till nya? Vi hjälper dig att välja rätt. Det går inte att blunda längre för flagnande färg och rötskadat trä. Någon kanske säger att det vore bäst med ”nya och fräscha fönster”. Men låt oss istället hjälpa er att bedöma om ni ska renovera eller byta. Under 2000-talet har vi genomfört fler än tusen fönsterrenoveringar till bostadsrättföreningar i Storstockholm. Ett förtroende vi gärna berättar mer om. Ring oss på 08-771 77 55 eller gå in på fogen.se


FOTO: FREEPIK

FOTO: FREEPIK

Robotvisningar lanseras

Ny teknik. Nu kan bostadsintresserade sitta hemma i soffan och vara på lägenhetsvisning samtidigt. Det är Riksbyggen som investerat i två robotar som kunden själv kan styra hemifrån och bestämma precis vad man vill titta på i lägenheten. Först ut att testa robotvisningarna är i Brf Framsidan, Haninge och Brf Åsikten Södra, Uppsala. – Det är enkelt att gå på en robotvisning. Kunden går till webbsidan, kopplar upp sig och styr roboten hemifrån. Sedan är det bara går runt med roboten i lägenheten och själv välja vad man vill titta på. Det är unikt och en oerhört bra lösning i dessa tider, Mathias Sandberg, regional marknads- och försäljningschef på Riksbyggen.

Elcykelpool med smarta lås för hyresgästerna Ny teknik. Bostadsföretaget BRABO har

länge skapat lösningar för att uppmuntra sina boende till ett aktivt stadsliv. Nu införs en cykelpool för hyresgäster där elcyklar är utrustade med smarta lås som styrs via en app. – Idén med cykelpool för de boende har länge varit med oss på BRABO. Tidigare har vi erbjudit våra boende cyklar med vanliga kodlås. Men nu när tekniken för app-styrda cykellås med inbyggd GPS finns så känns det jätteroligt att kunna tillhandahålla denna innovativa lösning för våra boende. Nu kan vi via GPS-styrningen se till att alla som lånar elcykeln lämnar tillbaka den i tid och på rätt plats i husets cykelverkstad, säger Fredrik Mattsson, vd på BRABO. Till en början testas konceptet på Dragonvägen i Upplands Väsby. – Detta blir ett pilotprojekt för oss. Om allt fungerar bra kommer vi att införa konceptet i fler projekt, säger Fredrik Mattsson. 10 |

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0

Kackerlackor är en hälsorisk eftersom de är smittbärare av olika sjukdomar.

10 steg för att klara av en omställning ● Enligt Naturskyddsföreningen utgör landets hyresvärdar och bostadsrättsföreningar en viktig grupp med stora möjligheter att bidra i omställningen. – Med ganska små medel kan många av Sveriges hyresvärdar och bostadsrättsföreningar göra viktiga insatser för framtiden. Tillsammans kan vi ställa om Sverige, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

10 tips till hyresvärdar & Brf

• Vi energieffektiviserar och använder miljömärkt el • Vi har en miljöpolicy • Vi väljer miljömärkt och ställer miljökrav • Vi satsar på cyklar • Vi gör plats för elbilar • Vi sopsorterar • Vi odlar på gården • Vi får energi från solen • Vi delar och byter • Vi tar hand om träden

Sveriges första hiss med inbyggd uppkoppling finns snart i Umeå

● Ett bostadshus i Umeå är först ut i Skandinavien med att få KONE:s nya uppkopplade hiss i DX-klassen installerad. Hissen är framtidssäkrad tack vare inbyggd uppkoppling, så att den kan anslutas till en helt ny serie smarta lösningar som gör slutanvändarnas vardag enklare och bekvämare.

DX står för Digital Experience – hissarna kombinerar inbyggd uppkoppling med en förbättrad användarupplevelse och en ny värld av möjligheter för smartare byggnader. De nya hissarna lanserades i januari på den skandinaviska marknaden och innebär en ny era för hissar. – De nya hissarna kan möta behov hos både boende och fastighetsägare på sätt som vi aldrig tidigare sett. Fastighetsägare kan specialanpassa hissupplevelsen med hjälp av både KONEs men också andra företags lösningar som innefattar allt ifrån att kunna kalla på hissen med hjälp av en smartphone, till att inte behöva använda nyckel till garaget, till att få information direkt i hissen om när nästa buss avgår, säger Rasmus Anjert, affärsområdeschef på KONE.


Testa Intelligy-ent fjärrvärme. Helt gratis.

Nu kan du som fjärrvärmekund skaffa Intelligy Start, utan kostnad och bindningstid. Med erbjudandet Intelligy Start får ni tre inomhussensorer och tillgång till plattformen Intelligy. Inomhussensorerna ger större insikt i inomhusklimatet i fastigheten och om det finns stora temperaturskillnader. Med analysverktyget Intelligy kan ni analysera hur temperaturen förändras över tid. Det är enkelt att uppgradera för optimerad energianvändning och digital driftkoll. Intelligy­ent med andra ord. Läs mer och beställ på smartafastigheter.stockholmexergi.se

EXER0028_IntelligyStart_Annons_185x135+5.indd 2

Quattro cykeltak med integrerad LED-belysning. Här tillsammans med det låsbara cykelstället Hook. Design; Gunnar Hallén

2020-05-05 09:49

blidsbergs.se


Bostad. Årets vattenskadeundersökning, som baseras på försäkringsbolagens skadestatistik för vattenskador, visar att badrummet inte längre är det mest drabbade rummet. Samtidigt fortsätter antalet vattenskador orsakade av läckande ledningar att minska, medan utrustning allt oftare orsakar vattenskador. Vattenskadeundersökningen ges ut av Vattenskadecentrum, där de större försäkringsbolagen samt VVS-och tätskiktsbranscherna ingår. Rapporten bygger på försäkringsbolags skaderapporter under 2019. Därmed ger den en god överblick över vattenskador i Sverige.

FOTO: FREEPIK

Flest vattenskador i köket

Varje år lämnar hushållen en mängd saker på återvinningscentralen som egentligen går att återanvända.

Återanvänd istället för att slänga saker Björn Wellhagen, Vd Mäklarsamfundet

Var femte svensk kommer att flytta inom ett år

- när det gäller fastigheter -

12 |

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0

ton grovavfall från hushållen. Det görs framförallt vid kommunens två återvinningscentraler, Tveta och Returen. Cirka hälften av grovavfallet utgörs av trädgårdsavfall och annat som inte är relevant för återanvändning men resterande hälften består av möbler, byggmaterial och andra saker som borde återanvändas om det går. – Sett till produktgrupp finns de viktmässigt största mängderna återanvändningsbart material inom kategorierna möbler, byggprodukter och husgeråd, , säger Lena Youhanan. Men tar man hänsyn till vilka produkter som har stor miljöpåverkan bör fokus också ligga på elektronik, kläder, mattor och annan textil. Baserat på resultaten har Södertälje kommun tagit fram en handlingsplan för ökad återanvändning.

Tremånaders bindningstid mest populärt ● Enligt SBAB väljer allt fler som tecknar nya bostadslån hos dem att binda räntan på tre månader. – När det är oroliga tider är det många som känner ett behov av att få ordning och koll på sin ekonomi, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. Just nu är det är ett bra tillfälle att skaffa sig överblick över sin egen ekonomiska situation.

Så här väljer många att binda räntan idag!

• 3 mån: Villa 78 % – Brf 76 % • 1 år: Villa 3 % – Brf 6 % • 2 år: Villa 2 % – Brf 6 % • 3 år: Villa 4 % – Brf 5 % • 4 år: Villa 1 % – Brf 1 % • 5 år: Villa 12 % – Brf 6 %

specialistbyrån inom Välkommen till fullservicebyrån inomfastighetsrätt, hyresrätt, bostadsrätt ochbostadsrätt arrenderätt!och arrenderätt! fastighetsrätt, hyresrätt, Tel 08-663 97 96 info@steinmann.se www.steinmann.se

FOTO: FREEPIK

Bostad. Trots coronautbrottet finns tecken på fortsatt hög omsättning på bostadsmarknaden. Var femte svensk planerar att flytta inom ett år, enligt en undersökning från Novus. – Det är en positiv signal till marknaden att så många planerar att byta bostad trots det rådande läget, säger Björn Wellhagen, Vd Mäklarsamfundet. I en undersökning som Mäklarsamfundet beställt av Novus uppger 19 procent av den vuxna befolkningen att de planerar att byta bostad det kommande året. I en situation då många undrar hur bostadsmarknaden ska påverkas av covid-19 är detta en signal som ger fog för viss optimism på sikt, menar Björn Wellhagen. – Vi ska vara ödmjuka inför situationen. Men det är uppmuntrande att så många ger uttryck för sina planer inför framtiden. Mäklarsamfundets egna medlemsundersökningar visar att de allra flesta mäklare anpassar sig efter läget och erbjuder exempelvis privata visningar.

● 1 000 ton möbler, 200 ton verktyg och 60 ton kläder – varje år lämnar hushållen en mängd saker på återvinningscentralen som egentligen går att återanvända. Det visar två nya rapporter som IVL, Svenska Miljöinstitutet, har tagit på uppdrag av Södertälje kommun. – Det handlar om stora volymer av saker som idag hanteras som avfall men som egentligen är i såpass gott skick att sakerna går att återanvända eller skulle kunna säljas på en andrahandsmarknad, säger Lena Youhanan, projektledare på IVL. I genomsnitt tas cirka en procent av det som kommer till en kommunal återvinningscentral omhand för att återanvändas. Varje år samlar exempelvis Södertälje kommun och Telge Återvinning in cirka 14  000


Vi har bytt namn till Sunparadise Sverige AB Sunparadise är en ledande och specialiserad aktör i byggsektorn. I 35 år har vi utvecklat, tillverkat och marknadsfört våra balkongsystem, uterum, glastak, fönster, dörrar och fasadpartier. Våra produkter berikar boendet och ökar värdet för både privata och kommersiella fastigheter. Sedan mars 2020 heter vi Sunparadise Sverige AB. I och med namnbytet kommer vi framöver att marknadsföra och sälja våra produkter under samma varumärke som i resten av Europa. Fördelarna ska komma våra kunder till nytta. Våra produkter kommer fortsatt att utvecklas och tillverkas på våra egna enheter, vilket säkerställer produkter av högsta kvalitet med snabba leveranser. Med marknadsledande design, kvalitativa materialval och innovativa lösningar är våra produkter inte bara trevliga att se på, utan också mycket hållbara och lätta att hantera. Sunparadise Sverige har en stark företagskultur, där kundfokus och kundnöjdhet står i centrum för allt vi gör det enda som har förändrats - är vårt namn!

Sunparadise Sverige AB Malmö - Stockholm - Göteborg Tel: 040-631 23 00

www.sunparadise.se


Du sparar

435  kr

(ord.pris 980 kr)

– :   5 54 till

4 nr/åer lse5 s ty r m m a r medle

Prenumerera på Bo bättre till alla i styrelsen!

BESTÄLL DIN PRENUMERATION www.prenservice.se Du kan också mejla till supportforlag@titeldata.se eller ringa till kundtjänst 08-522 18 319

Ja, tack! Jag vill beställa Stora styrelsepaketet Fem styrelsemedlemmar får en årsprenumeration om 4 nummer Bifoga namn och adress till styrelsemedlemmarna. Brf (fakturaadress) Namn Adress Postadress Telefon E-post

BO BÄTTRE c/o Titeldata Svarspost 20728477 168 20 Bromma


Tema: Gård

När utomhus blir det nya inomhus

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0 | 15

FOTO: BLIDSBERGS MEKANISKA

Med nya riktlinjer om avstånd under en pågående pandemi har gården blivit platsen där vi träffas. Här kommer experttips om vad föreningen bör tänka på inför valet av utrustning och möbler till gården. Lägenhetsbygget finansierade Brf Hökboet gårdsrenoveringen. Läs mer om hur det gick till.


Gårdsrenovering med många plus! FOTO BENJAMIN HASSELGREN-HALLÉN

Brf Hökboets fastigheter byggdes 1888.

En gårdsrenovering kan ge föreningen ett rejält lyft, ibland även ekonomiskt för de som vågar tänka utanför boxen. Hos Brf Hökboet pågår renoveringen av föreningens två innegårdar för fullt, ett projekt föreningen själva finansierar genom att bygga lägenheter. TEXT OCH FOTO KARIN URBINA RUTSTRÖM

● Brf Hökboets fastighet som byggdes 1888 består av 64 lägenheter. Föreningen har även sju lokaler. För tre år sedan renoverades föreningens gatufasader och balkonger och därefter skulle man ta itu med innergårdarnas tätskikt. De första besiktningarna och de prover som togs visade att gårdsbjälklagret, som sjunkit ned lite, kunde vara i dåligt skick. – Vi fick besked att det skulle kunna kosta från fem miljoner upp till det dubbla beroende på hur stor omfattningen av skadorna var, säger Benjamin Hasselgren-Hallen hos Brf Hökboet. För att slippa ta lån började föreningen fundera på möjligheten

att kunna bygga lägenheter på ytor som stod tomma. De kontaktade Gleipner som är specialiserade på projektering och förädling av fastighetsytor för att få hjälp att hitta den bästa lösningen. – Brf Hökboet har en driven styrelse som begrep att det här också är ett bra sätt att minska belåningsgraden, säger Alexander Piskoohani på Gleipnergruppen. Utökas antalet bostadsyta och lägenheter spär man ut skuldsättningen per kvadratmeter, vilket ökar värdet på föreningen och bostadsrätterna.

En noggrann utredning gjordes och förslaget föreningen sedan fick visade att intäkterna från ombyggnaden skulle kunna täcka renoveringen och även ge utrymme för att betala av befintliga lån. Föreningen kunde i lugn och ro arbeta vidare med den planerade gårdsrenoveringen, vilket också gjordes grundligt. Enligt projektledaren Mattias Fors på projektledarna, är förarbetet alltid en viktig del: – Initialt bör man inventera och utforma sin egen organisation, och skaffa sig den sakkunskap som bedöms behövas, säger han. Här har föreningen valt att låta en konstruktör göra en teknisk undersökning av bjälklaget. Det har också gjorts en omfattande finplanering av landskapsarkitekter, projektledning samt att man gått ut med information för att förbereda alla som påverkas av renoveringen.


Tema: Gård

Arbetet pågår för fullt och det beräknas vara klart i juli.

Det finns två träd på gården sedan tidigare och de ska vara kvar. Gårdarna ska också förses med lite lättskötta växter.

Innan renoveringen drog igång

bestod gårdarna till större delen av asfalterade ytor. Föreningen valde att ta ett helhetsgrepp och disponera ytorna utifrån de behov som fanns och önskemål från de boende. – Vi har satt fokus på en balans Benjamin Hasselgren-Hallen, mellan form och funktion, säger ledamot i Brf Hökboets Benjamin. Det ska bli trevligt och styrelse. inbjudande. Många har exempelvis dörrar ut direkt på gården. De kommer att få en uteplats som motsvarar en balkongyta. – Men det gäller då att se till att de är lite avgränsade så att människor inte går direkt utanför deras fönster. Det kan man göra enkelt exempelvis genom att ha tydliga markeringar i marken, belysa och göra gångvägar. Då skapas naturliga gångvägar som människor kan hålla sig till. Just nu pågår arbetet för fullt på gårdarna och i juli ska renoveringen vara klar. Skadorna visade sig inte vara så allvarliga som inledningsvis befarats.

"Brf Hökboet har en driven styrelse som begrep att det här också var ett bra sätt att minska belåningsgraden."

– Den viktigaste förändringen tekniskt sett är att bjälklaget förses med ett modernt tätskikt, helt i enlighet med nu gällande krav, säger Mattias Fors. Vi har även säkerställt hållfastheten på bjälklaget, men ofta krävs förstärkningsåtgärder eller att helt nya bjälklag byggs. Så småningom kommer Brf Hökboet även att få ett välkommet tillskott på elva nya hushåll, när vindslägenheterna står klara. Går allt som planerat kan det även generera en god vinst. För att få bättre anbud har föreningen tillsammans med Gleipnergruppen valt att själva göra en del av projekteringen innan försäljningen av råvinden genomförs. – Det här med vindarna går att göra på olika sätt, säger Benjamin Hasselgren-Hallén. Finns det oändligt med tid kan man ju göra det själv och finansiera bygget. Ett annat alternativ är att sälja råvindarna som de är. Men då flyttas risken till köparen och det påverkar priset. – Vi valde en mellanväg och tog själva fram bygglov. Det gör att vi kan få ett bättre pris när vi säljer vindsytan och det redan finns ett beviljat bygglov. Hela processen blir också betydligt tryggare. Byggentreprenören vet vad de ska göra och vi har bättre kontroll över hur det kommer att bli. Den lösningen kändes väldig bra. Det kostade oss ett par hundra tusen kronor, men det var absolut värt pengarna. n

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0 | 17


Tema: Gård

Gården har blivit en viktig mötesplats. Möblera den mysigt, som ett vardagsrum utomhus. FOTO BLIDSBERGS MEKANISKA

Möblera gården – smart och hållbart

Efter månader av pandemi har människor i större utstäckning än tidigare vant sig vid att mötas och umgås utomhus. Gården har blivit en viktig mötesplats, sommarens vardagsrum som kanske behöver möbleras. Men vad bör föreningen tänka på innan de beställer? TEXT KARIN URBINA RUTSTRÖM

● – En viktig del att tänka på innan man kontaktar oss eller andra företag är att ta mått på ytan där saker ska placeras. Då kan vi snabbt att avgöra om det som man vill ha får plats, säger Ulf Törnqvist, marknadsansvarig på Blidsbergs Mekniska. Underlaget är också en viktig del eftersom det skiljer sig en hel del mellan hur saker monteras fast beroende på om det finns lokaler under gården, om ytan består av betong, asfalt eller gräsmatta. När det gäller större produkter som exempelvis en pergola, ett cykeltak, förråd eller vindskivor är det viktigt att ta kontakt med en markentreprenör som kommer ut och gör en bedömning. Produkter som är anpassade för att

Ulf Törnqvist marknadsansvarig på Blidsbergs Mekniska

18 |

stå utomhus året runt och klara väder och vind kan väga en hel del eftersom de ofta är tillverkade i slittåligt material. Ett vanligt problem enligt Ulf Törnqvist är att många inte tänker på att när de beställer större produkter som väger en hel del, måste det finnas någon på plats som kan ta emot leveransen.

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0

– Det kan även behövas en truck för att sakerna ska kunna lyftas av från lastbilen. Men anlitar man en markentreprenör som arbetar med det här brukar de även kunna vara på plats och ta hand om leveransen när den kommer. Det finns olika sätt att fästa bänkar, cykelställ, bord och andra produkter för gård. Vanligtvis brukar det göras genom nedgjutning, nedgrävning (fundament), fastbultning mot mark eller väggmontering. En nedgjutning bör alltid göras av en sakkunnig, exempelvis en markentreprenör. Det finns en mängd produkter att välja mellan inte minst när det gäller bra cykelställ. Något som blivit ett ökande behov av i bostadsområden inte minst då allt fler börjar använda el-cykel eller vanlig cykel istället för bil. Ska antalet cykelställ utökas är det viktigt att fråga sig vad det är som behövs, ska det vara låsbart eller handlar det om att få så många platser som möjligt. – Efterfrågan på cykelförvaring med låsbart ställ och cykelförvaring under tak har ökat, säger Ulf Törnqvist. Det finns varianter som går att ha i två våningar och kan passa på gårdar där det är trångt om utrymme. Det är en dyr lösning men den spar mycket plats. n


Funderar er förening på att sälja råvind, lokaler eller byggrätter? Kontakta oss så berättar vi mer om hur föreningen kan gå tillväga för att göra en trygg och lönsam affär.

Vi förmedlar årligen över 15 000 kvm råvindar, lokaler och byggrätter åt bostadsrättföreningar i Stockholm och Göteborg. www.gleipnergruppen.se

08-121 487 77


Tema: Gård

Prylar

tillgården Gården är en utmärkt plats att vistas på där det finns gott om frisk luft och är lätt att umgås och samtidigt hålla avstånd. Här är några smakprov på snygga och funktionella prylar till föreningens nya gemensamma vardagsrum.

Härlig lunch på gården!

Odla är toppen för stadsmiljön Att odla i pallkrage är det mest praktiska och något för trädgårdsintresserade medlemmar. Pallkragar går att bygga ihop till fler former än rektanglar. Det finns även i svart och går även att bygga på höjden eller sätta ihop flera pallkragar i tillsammans. Storlek: längd 60 cm, bredd 80 cm, höjd 20 cm eller längd 80 cm, bredd 120 cm, höjd 20 cm. Färg: trä eller svart, Pris från: 99–149 kronor. Finns hos Blomstelandet.

Soffan och bord i kärnfura som tillhör möbelserien Botan passar bra att för den som vill äta ute med familjen. Bägge delarna går att fästa i marken, är helt underhållsfria och kan stå ute året om.Tillverkare: Blidsbergs Mekaniska. Storlek soffa: bredd 1800 mm, djup 590mm, höjd 820mm Storlek bord: bredd 1300 mm, djup 665 mm, höjd 745 mm.

Barnvagnsvänlig gård! Det ska vara tryggt att kunna lämna barnvagnen en stund på gården. Ett enkelt och praktiskt barnvagnslås för väggmontering är en bra lösning. Låset som är i metall finns ibland annat i färgerna blå, metall och svart. Det går även att specialbeställa i andra färger. Tillverkare: Blidsbergs Mekaniska. 20 |

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0

Skydda cykeln under tak! Antalet cyklar på gårdarna ökar. Många vill även ha cykeln tillgänglig under vintern. Det klassiska cykeltaket Basta går även att använda till cykelställ i två våningar. Tvådelade skjutportar med lås och LED-belysning finns som tillbehör. Tillverkare: Blidsbergs Mekaniska.


Drömmer du också om en plats i solen?

skanna koden med din smartphone och läs mer om balkongprocessen www.altandk.se/balkongprocess

Drömmer du om en balkong i din förening och att njuta av kaffe i solen? Detta kan vara fallet om du kontaktar oss idag. Altan.dk monterar cirka 3 000 balkonger i Danmark och Sverige, och vi tar hand om hela processen, från första inspektionen och alla statliga godkännanden, till produktion av balkongen och slutligen montering. Om du skannar QR-koden kan du läsa mer om hur vi hanterar ett balkongprojekt. Visste du att Altan.dk också installerar hissar i befintliga fastigheter? Besök www.altandk.se/hissar och se mer.


Ny ledamot i din bostadsrättsförening? Gör det enkelt för dig! Använd verksamt.se när du ska anmäla föreningens nya energiknippe. 20.000 av Sveriges bostadsrättföreningar gör det redan.


Tema: Renovering

Nya tider ger nya möjligheter

FOTO: FREEPIK

Corona har förändrat situationen för många företag. I en svår ekonomisk situation måste företagen säga upp sina lokaler. Lokalhyran kan därmed utebli för föreningar. Det här ställer föreningar inför ett beslut, vad ska man göra med lokalerna? Här ger vi lite tips om hur ni som förening kan agera för att rädda finansieringen.

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0 | 23


Tema: Renovering

FOTO: SHUTTERSTOCK

Ombyggnad kan betala renovering I det ekonomiska efterskalvet av Corona kommer sannolikt många företag att få det tufft och en del går kanske till och med i konkurs. En del av dessa företag hyr lokaler av bostadsrättsföreningar. När hyran uteblir och företaget behöver flytta måste föreningens styrelse ta sig en funderare på vad lokalen ska och kan användas till i framtiden. TEXT INGER EVERTSON

● – En ombyggnation till bostad kan vara en möjlighet som dessutom ger föreningen en del positiva effekter, säger sakkunnig Alexander Piskoohani på Gleipnergruppen. Genom att upplåta ny bostadsyta får föreningen såväl kortsiktiga som långsiktiga intäkter vilket förbättrar ekonomin och indirekt förbättrar värdet på enskilda bostadsrätter. Fler lägenheter innebär också att föreningen för all framtid kan få in avgifter för ytorna. Innan en stor renovering dras igång är det viktigt att

föreningen skapar sig en bild av projektets ekonomi och förutsättningar. Saknas kompetens i styrelsen är det lämpligt att ta in experthjälp för att utvärdera om det finns möjligheter och vilka ytor i fastigheten som går

24 |

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0

att konvertera till bostäder. En expert kan ofta se fler möjligheter som inte är tydliga för en lekman. Det är inte ovanligt att exempelvis gamla pannrum och förråd som ligger i anslutning till varandra kan slås ihop med andra ytor.

Det här ska du tänka på innan renoveringen!

• Vad är förutsättningarna? • Hur ser den ekonomiska situationen ut? • Behöver ni experthjälp utifrån eller finns

kompetensen i föreningen. Ta in experthjälp om det saknas kompetens i föreningen. Ta ställning till om ytan ska säljas eller om föreningen ska bygga i egen regi.


ANNO 1994

4

FÖNSTER OCH FASADMÅLNING år

MÅLERIET SO

R SIG M BRY

www.andresmaleri.se Tel. 0200 58 02 20 borevision-bla.pdf

"Genom att upplåta ny bostadsyta får föreningen såväl kortsikta som långsiktiga intäkter vilket förbättrar ekonomin och indirekt förbättrar värdet på enskilda bostadsrätter."

16:17

C

M

Y

MY

CY

föreningen därefter ta ställning till om de ska säljas eller om föreningen ska bygga i egen regi. Det som innebär minst arbete är att sälja ytan. Den ekonomiska risken och administrationen flyttas då till köparen, vilket påverkar priset. – Vi rekommenderar våra kunder och föreningar att projektera och ta fram bygglov, säger Alexander Piskoohani. Det ökar möjligheterna att få ett betydligt bättre pris när ytan säljs och skapar bättre förutsättningar för ett bra avtal som även är en av nyckelfaktorerna för att genomföra ett framgångsrikt projekt. – Hela processen blir betydligt tryggare. Byggentreprenören som köpt ytan vet vad de ska göra och föreningen får bättre kontroll över hur och vad det kommer att bli av ytan. n

2020-04-06

Vi bidrar till en tryggare Brf-Värld!

CM

Om det finns det ytor där det går att bygga lägenheter måste

2

CMY

Vi tror på revision och har i nästintill 90 år brunnit för det vi gör. Som marknadsledande revisorer för bostadsrättsföreningar jobbar vi varje dag med att ge råd samt vara ett stöd för våra kunder. Vi finns här för att ni skall känna er tryggare.

K

Det är därför vi säger – Viva la revision!

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0 | 25


Bostadsrättsföreningen Bojen 14 är en av de föreningar som valt att bygga en lägenhet på det som tidigare var lokalyta.

Tomma föreningslokaler omvandlas till lägenheter – Brf Bojen tog steget

Bostadsrättsföreningen Bojen 14 är en av de föreningar som valt att bygga en lägenhet på det som tidigare var lokalyta.

● Bostadsrättsföreningens fastighet som ligger på Kungsholmsstrand uppfördes på 1920-talet. Här låg chokladfabriken AB Förenade chokladfabriker och under åren innan det så småningom blev ett bostadshus tillverkades det här kakao och klassiker som Plopp och Mums-mums. På 70-talet när chokladproduktionen flyttades omvandlades industrilokalerna till bostadshus. Senare kom även delar av de kontor som fanns i fastigheten att omvandlas till bostäder. Efter den senaste ombyggnaden blev klar finns det totalt 47 lägenheter i föreningens fastighet. – Vi har byggt om en lokal, som har använts som vaktmästeri och styrelselokal, till lägenhet, säger Thomas Wall, Brf Bojen 14 i Stockholm. 26 |

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0

FOTO: BRF BOJEN 14

TEXT INGER EVERTSSON FOTO KARIN URBINA RUTSTRÖM

Thomas Wall, Brf Bojen 14.

Brf Bojen 14 hade först för avsikt att bygga om lokalen till lägenhet helt i egen regi. – Vi anlitade en byggprojektledare, men efter en kort tid insåg vi att det skulle bli för dyrt och för komplicerat att bygga om lokalen själva, säger Thomas Wall. I stället fick man kontakt med Gleipnergruppen, som erbjöd ett upplägg där företaget och bostadsrättsföreningen samarbetade.

Den nu ombyggda lokalen, som har varit både vaktmästeri och

styrelserum, har en golvyta på 95 kvm.


Tema: Renovering

FOTO: GÖRAN H FREDRIKSSON/ STOCKHOLMS STADSMUSEUM

– Lägenheten har en takhöjd på fem meter, så vi har byggt till en andra våning i en del av bostaden, och därmed har vi fått en riktigt fin etagelägenhet på sammanlagt 143 kvm, berättar Thomas Wall. Han är nöjd med det avtal hans förening slutit med bostadsutvecklingsföretaget. Han tycker att föreningen har fått stor insyn i ombyggnadsprocessen och i den arkitektoniska utformningen. Dessutom är han nöjd med det ekonomiska utfallet. – Jag kan faktiskt rekommendera detta upplägg till andra föreningar. Pengarna från projektet kommer vi att använda till att renovera fasaden och fönstren, för det behövs verkligen, säger Thomas Wall.

RADON DÖDAR Radon dödar cirka 500 personer om året i Sverige genom lungcancer. Som en jämförelse dog 223 personer i trafiken 2019. Är det rimligt att den ”osynliga döden” inte uppmärksammas mer? Vi vet att det är farligt i trafiken men visst måste du kunna lita på att du bor i en lägenhet som är bra för din hälsa? SmartFront - skapar energismarta fastigheter Har du radon i fastigheten? Radonhalten sänks oftast genom bra ventilation. - Tänk på helheten när du renoverar en flerfamiljsfastighet. Att renovera delar eller ”flera gånger” är direkt olönsamt! Hör av dig till oss så berättar vi mer om Stefan Forsberg SmartFront-metoden och hur den kan SmartFront anpassas efter just dina förutsättningar. Maila gärna mig för vidare diskussion på stefan@smartfront.se

Combimix - tillverkar hållbart bruk

Efter coronakrisen kommer det med stor sannolikhet att bli

många tomma lokaler i bostadsrättsföreningar runt om i landet, eftersom många företag väntas gå i konkurs och alla kommer inte att kunna räddas. Då har föreningarna att ta ställning till ifall man ska försöka hitta nya hyresgäster eller bygga om lokalerna till bostäder. Att bygga om till lägenhet kan ge föreningen en bättre ekonomi, pengar som kan användas till exempelvis stambyte eller fasadrenovering. Men fallgroparna är också många. Kan lokalen på ett relativt enkelt sätt förses med den ventilation och andra försörjningssystem som behövs i en lägenhet – eller blir det för komplicerat och kostsamt? Ser myndigheterna några hinder som inte ni i styrelsen ser? Kommer projektet att bli lönsamt i slutändan? Ta kontakt med en erfaren konsult för att reda ut vilka alternativ som kan vara aktuella i ert fall.

"Att bygga om till lägenhet kan ge föreningen en bättre ekonomi, pengar som kan användas till exempelvis stambyte eller fasadrenovering."

Ronnie Stjärnvind Combimix

SmartFront använder ofta våra putser i fasadlösningen för god hållbarhet och snygga lösningar över tid. Fasaden skyddar underliggande konstruktioner från bland annat fukt. Våra kunder kallar mig fasad gubbe och det är det jag är! Hör av dig till mig om frågor kring vårt bruk i SmartFront-metoden. Jag nås på ronnie.stjarnvind@combimix.se

Paroc - Energieffektiv isolering För att undvika problem med brand och fukt är vi valda som leverantör till SmartFront. Vi har ett djupt och utvecklande samarbete ihop där vi bland annat testat vår isolering på Rise i Borås. Vi vill att du mår bra i din bostad. Vill du prata isolering nås jag på kristoffer.carlsson@paroc.se

www.paroc.se

www.smartfront.se

Kristoffer Carlsson Paroc

www.combimix.com

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0 | 27


Framtiden kan se ljus ut även för ett gammalt vaktmästar- och styrelserum. Lägenheten är i två etage med glasväggar på andra våningen.

Bostadsrättsföreningar är ofta hyresvärdar för mindre företag, som kan få det svårt efter Coronapandemin. Lösningen kan vara att konvertera till en läcker lägenhet, som här på Kungsholmen i Stockholm.

"God framförhållning minskar de negativa ekonomiska effekterna om hyresgästen abrupt skulle behöva återlämna lokalen." om hyresgästen abrupt skulle behöva återlämna lokalen, säger Alexander Pishkoohani.

Början av renoveringen.

Att bygga om en lokal eller en vind

till bostadsrätt ger dock oftast en hel del klirr i kassan. Det finns lite olika koncept för hur ett Alexander projekt kan gå till. Pishkoohani, vice vd Föreningen kan på Gleipnergruppen. sälja lokalen till en juridisk person (exploatör) som bygger om och säljer bostaden till en presumtiv bostadsrättsinnehavare, som blir medlem i föreningen. Föreningen kan också bygga om lokalen i egen regi och sedan sälja bostaden till en privatperson, som blir medlem i föreningen. Alexander Pishkoohani, vice vd på Gleipnergruppen, säger att många bostadsrättsföreningar väljer att bygga om lokaler och vindar till bostäder, eftersom det kan stärka föreningens ekonomi. Att omvandla lokaler till lägenheter är ett beprövat koncept.

28 |

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0

– Vårt företag har hjälpt hundratals föreningar att konvertera råvindar och lokaler till nya bostadsrätter sedan starten för tio år sedan. I regel är vi med från idéstadiet och medverkar till dess att de nya medlemmarna flyttat in. Vår ambition är att förenkla för styrelsen samtidigt som föreningen ska få ut det mesta möjliga av sitt ombyggnadsprojekt, förklarar han. Han påminner också om att det oftast krävs ett stämmobeslut innan en ombyggnad kan ske och att det är en fördel om styrelsen skapat ett beslutsunderlag. Det behövs också bygglov och andra myndighetsbeslut innan byggnationen kan påbörjas, eftersom man ändrar lokalens användningssätt. – Vi märker redan nu att fler föreningar, som är är oroliga, hör av sig och vill påbörja att utreda sina förutsättningar för en konvertering, vilket är klokt då ledtiderna från myndigheter ofta är låga. God framförhållning minskar de negativa ekonomiska effekterna

Thomas Wall berättar att bostadsrättsföreningen Bojen 14 genom åren haft en intention att utnyttja huset allt bättre. – Vår fastighet är en gammal chokladoch godisfabrik som byggdes i slutet av 1920-talet. Den har ingångar från Kungsholms strand och från Fridhemsgatan. Chokladen Plopp producerades i fabriken, liksom halstabletten Tulo. I fabriken har också glassfabrikanten GB huserat, berättar Thomas Wall. Från Sankt Eriksbron kan man än i dag se reklamskylten för den lilla halstabletten Tulo på fasaden till BRF Bojen 14, trots att verksamheten flyttade från Stockholm till Ljungsbro utanför Linköping för nästan 50 år sedan. Tulo-skylten har blivit utsedd till Stockholms finaste neonskylt. Det var på 1970-talet som huset byggdes om från fabrik till lägenheter och lokaler. Den första ombyggnaden gav 26 lägenheter. Under åren har flera lokaler byggts om till lägenheter och i dag består Brf Bojen 14 av 47 lägenheter. Det betyder också att bostadsrättsföreningen har gått från en oäkta till en äkta Brf. En äkta förening är mer fördelaktig, bland annat ur skattesynpunkt. – Vi har i dag en kommersiell lokal, ett helt våningsplan, som vi planerar att bygga om till bostäder. Enligt planerna kommer vi då att få ytterligare fyra bostadsrättsinnehavare i vårt hus, säger Thomas Wall. n


Tema: Renovering

Lär med fasadskolan Det är alltså en god idé att inte bara titta på själva fasadbeklädnaden mitt på huset, utan man får vara lite närgången och även titta på detaljer. Vet ni i styrelsen vilken typ av färg som finns på fasaden? Med enkla medel kan man själv kontrollera om huset har plast- eller kalkfärg. Så här kan man göra: Köp saltsyra. Med hjälp av en pipett kan man droppa lite saltsyra på fasaden. Plastfärgen reagerar inte alls med saltsyran. Skummar och bubblar det där saltsyran droppades så är det kalkfärg.

Ovanför ett fönster hade tidens tand varit brutal mot fasaden. Men en renovering gjorde underverk.

Fasadskolan är ett initiativ av företaget Sehed Tresson, som arbetar med fasadrenoveringar. Tanken med skolan är att öka kunskapen om fasadrenovering. Man vill också hjälpa bland annat bostadsrättsföreningar att bli bättre på att beställa renoveringstjänster. TEXT INGER EVERTSSON FOTO CECILIA WIESS

● Skolan finns på Internet och är öppen för alla. Här kan man lära sig allt ifrån hur man upptäcker skador på sin fastighet till vilka regler som finns när det gäller garantitid och ansvarstid efter renoveringen. För en fasadrenovering kommer förr eller senare att behövas. Man kan dock behålla fasaden i gott skick länge med enkla medel. Vid höst- och vårstädningarna kan det vara bra tillfällen att ge huset lite extra uppmärksamhet. Husets alla invånare kan då vara med och engagera sig i detta. – De vanligaste skadorna på en byggnad är vid olika plåtlösningar, till exempel vid stuprören och hängrännorna, säger projektledare Mikael Ahlstedt på Sehed Tresson. Vatten kan därifrån komma in på fasaden i stora mängder, vilket ställer till problem. Mikael Ahlstedt ger rådet att se över stup-

rören och hängrännorna ofta så att vattnet rinner ner som det är tänkt.

"Varje liten punktering eller hål i fasaden gör att fukt kan leta sig in." – Lövsilarna på stuprören och hängrännorna bör ses över och tömmas vid behov ett par gånger per år. Titta också på takfötterna eller takutsprången och på fönsterblecken. Där kan det också bli fuktskador, säger Mikael Ahlstedt. Efter snöskottning på vintern är det risk för takskador. – Ibland blir det hål i takbeläggningen vid skottning och dessa måste åtgärdas för att det inte ska bli takläckage, säger han. Mikael Ahlstedt säger att man omgående bör åtgärda de skador som har uppstått till följd av för mycket vatten på fasaden.

En fasad bör underhållas och det kan man göra, till exempel, genom att måla. Även en tegelfasad kan målas. En putsad fasad målas bäst med kalkfärg, KC-färg (kalkcementfärg) eller silikatfärg. För träfasader kan slamfärg eller akrylatfärg (plastfärg) vara alternativ. Plastfärg torkar snabbt och är vattenlöslig, men den tillåter inte fasaden att andas på samma sätt som slamfärg. När en fasad är nymålad och fin kan det vara frestande för lägenhetsinnehavarna att sätta upp blomkrukor på balkongväggarna. – Gör inte det. Varje liten punktering eller hål i fasaden gör att fukt kan leta sig in. En del BRF-styrelser förbjuder medlemmarna att sätta upp något på väggarna för att fasaden ska hålla sig fräsch så länge som möjligt, säger Mikael Ahlstedt. När man renoverar en fasad kan det i vissa fall behövas bygglov för att till exempel byta färgnyans, speciellt om byggnaden ligger inom detaljplanerat område. Det behövs också bygglov för att byta fasadbeklädnad från exempelvis puts till trä samt för att byta material på taket. Fukt eller sättningar är de vanligaste orsakerna till skador på fasaden. Ta gärna bilder nästa gång ni inspekterar fasaden. De kan sedan tas fram vid kommande inspektioner och då är det lättare att se om något har förändrats. Husets viktigaste delar är taket och fasaden. Byggnadens övriga delar får snabbt problem om det är inte är tätt där. Därför är underhållet av fasaden så viktigt. n

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0 | 29


ft ! u l Bra re hus d i äl

Just nu!

i- och Kostnadsfri energ ing n ventilationsrådgiv (värde 4.500 kr) Ring 08-756 69 69 .se orstensbolaget

info@sk

Minska värmekostnaden med 30% Värmeåtervinning sparar energi

Ventilera bort dina radonproblem

CleanAir24 FTX återvinner värmen i frånluften och återför den till den rena tilluften. Värmeväxlingen sker i befintliga ventilationskanaler, är helt automatisk och innehåller bara robusta och tillförlitliga komponenter.

Strålning från både markradon och från byggmaterial som idag är förbjudna går att ventilera bort med mycket bra resultat.

Med Clean-Air24 FTX kan er gamla självdragsventilation varsamt byggas om för en modern ventilations alla fördelar. Kräver inga skrymmande ventilationsaggregat eller ingrepp som förstör fastigheten. Vi tar tilluften från taket där luften är ungefär 3 gånger så ren som i gatunivå. Det ger friskare och mer syrerik luft i alla lägenheter. Eliminerar också ljud, kallras och partiklar från fönsterventiler.

sade uppvärmning sk in m X FT 24 ir CleanA ott. 0 % på Stockholms Sl kostnaden med 5

Vi har nyligen utfört en lyckad radonsanering i en större Brf med ett hundratal lägenheter och blåbetong i väggarna, ned till säkra, godkända nivåer. I en större sekelskiftesvilla minskade vi strålningen från markradon från 900 till 180 Bq/m3!

• • • • •

3 gånger renare luft 30-50 % lägre uppvärmningskostnad Ger värme på vintern och svalka på sommaren Eliminerar matos, fukt och skadliga föroreningar Minskar risken för radon, fukt och mögel

Återvinn 92% av värmen i frånluften

I utvärderingen av Clean-Air24 FTX2, med dubbel värmeåtervinning, uppmättes hela 92 % verkningsgrad vid en utetemperatur på 2°C (Kungsholmen i Stockholm, januari 2020). Den inkommande filtrerade luften värmdes från 2°C till 23°C bara med hjälp av värmeåtervinning.

www.skorstensbolaget.se


Problem med matos? Från kolfilterfläkt till aktiv ventilation Många fastigheter med självdragsventilation har kolfilterfläktar installerade i köken. Tyvärr fungerar de oftast inte bra, vilket gör att matos och sotpartiklar sprids i bostaden och i värsta fall även mellan lägenheter. Kök24 innebär att vi konverterar existerade kolfilterfläktar och kopplar dem till aktiv ventilation. Du och dina grannar får en köksventilation som effektivt evakuerar matoset vid matlagning och ger friskare och bättre luft i hela lägenheten. Kök24 är en patenterad och OVK-godkänd lösning på problem med matos.

Offertförfrågan: info@skorstensbolaget.se

Skorstensrenovering Före och efter renovering med SafeSeal

Underkänd OVK? Vi åtgärdar alla brister tryggt & enkelt Vi har specialkompetens att hjälpa bostadsrättsföreningar och fastighetsägare med att åtgärda brister som upptäckts vid OVK-besiktning, bland annat: • • • •

Täta kanaler - förutsättningen för god ventilation & mys vid brasan SafeSeal är en metod som möjliggör kanalrenovering utan smutsig och kostsam håltagning i bostadsutrymmen. Renoverade kanaler ger förutsättningar för bättre fungerande ventilation med bättre inomhusluft, lägre radonhalter, sänkta värmekostnader och frisvalka sommartid. Med tätade rökkanaler kan du återigen elda i kakelugn och öppen spis. Med SafeSeal behövs ingen smutsig demontering av din kakelugn.

• Ingen håltagning i lägenheter • Infraljusfilmning vid besiktning • Fräsning och rensning av kanaler • 40 år utan reklamationer • Gjutning av nya skiljeväggar • Trygghetsgaranti

info@skorstensbolaget.se

För låga luftflöden, bakdrag eller kallras. Tilluft saknas efter tidigare renoveringar. Direktkopplade köksfläktar utan grundventilation Bad- eller wc-fläktar monterade på otäta kanaler

Vi arbetar med modern teknik utan håltagning. Skonsamt och rent för dig och dina grannar!

Gratis rådgivning under sommaren! Nu under sommaren erbjuder vi kostnadsfri rådgivning på plats i fastigheten, för dig som vill: • • • • • •

Minska dina uppvärmningskostnader Slippa matos Förbättra lufkvaliteten inomhus Få frisvalka under sommaren Minska radonstrålningen inne i huset Minska risken för fukt och mögel

OBS! Begränsat antal. Ordinarie pris är 4.500 kr ex. moms.

Kontakta oss på: info@skorstensbolaget.se


Tema: Renovering Byggnadsställningar måste vara stabila och säkra. Arbetsmiljön måste vara bra för att de som jobbar i byggbranschen ska kunna känna trygghet.

Styrelsen ansvarar för byggnadsställningar FOTO; FREEPIK

Byggnadsställningar är en förutsättning för att en fasad eller fönster på en fastighet ska kunna renoveras. Och det är viktigt att ställningarna är säkra så att ingen arbetsplatsolycka sker på rund av osäkra byggställningar. För det kan bli kännbart för föreningens styrelse. Vi tog kontakt med Ställningsentreprenörerna för att få veta lite mer om arbetsmiljön. TEXT INGER EVERTSSON

● – Den som är ytterst ansvarig för arbetsmiljön och därmed för att byggnadsställningarna fungerar, är byggherren, det vill säga bostadsrättsföreningens styrelse, säger Håkan Carlsson, kanslichef på Ställningsentreprenörerna (STIB). Han säger att det kan utdömas böter och i grava fall fängelse om arbetsmiljölagstiftningen inte följs vid exempelvis ett fasadarbete. Enligt lag måste det finnas en byggarbets-

miljösamordnare på varje arbetsplats. – Det är klokt av styrelsen att skriva över byggarbetsmiljösamordning på en total- eller generalentreprenör som då har ett större arbetsmiljöansvar för hela entreprenaden, även byggnadsställningarna, säger Håkan Carlsson. Det betyder dock inte att styrelsen kan slå sig till ro helt och hållet. Det är fortfarande styrelsen som har det yttersta ansvaret, så därför är det viktigt att samarbeta med en byggentreprenör som är seriös och som har någon form av certifiering.

Föreskrifterna för byggställningar finns beskrivna i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning, AFS 2013:4. Håkan Carlson rekommenderar också

32 |

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0

bostadsrättsföreningarnas styrelser att anlita en konsult som kan hjälpa till med alla praktiska detaljer, såsom bygglov, offerter och upphandling av entreprenör. – När det gäller hyra av byggnadsställningar tycker jag att man ska kontakta en leverantör som är medlem i STIB. 125 av totalt 300 ställningsföretag i Sverige är medlemmar i STIB. Därmed inte sagt att alla andra ställningsföretag inte är seriösa, men vi kan inte skilja ut dessa, eftersom vi inte har kontakt med dem, säger Håkan Carlsson. Han säger att det kan bli lite dyrare än att leta efter billigaste alternativet, men en ställning som inte håller måttet kan bli förödande för föreningen. Ställningsentreprenörerna har tagit fram en auktorisation för sina medlemmar. Håkan Carlsson jämför det med Säker Vatten. – Det gäller att företagen uppfyller kriterierna, bland annat för säkerhet. Säkra ställningar är A och O för att de som arbetar på byggarbetsplatsen ska kunna känna sig trygga. Vi hoppas att denna auktorisation ska bli lika självklar som Säker Vatten, säger han. Håkan Carlsson råder också bostadsrättsföreningar att samordna flera olika

byggprojekt eftersom ett projekt är dyrt att starta, inte minst när det gäller uppförandet av byggnadsställningar. – Ibland ser man fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar som först renoverar sin fasad. Efter något år hyr man byggnadsställningar igen för att renovera fönstren. – Om det är möjligt skulle jag rekommendera att renovera exempelvis fasad och fönster samtidigt eller kanske fasad och balkonger. Det kan vara idé att skjuta på exempelvis fasadrenoveringen tills man har råd att också renovera fönstren. Kostnadsmässigt blir det stora synergieffekter, säger Håkan Carlsson. Om taket ska renoveras behövs det oftast endast takfotställningar. Men ska fasaden renoveras då är det en fördel att renovera taket samtidigt. Ställningarna finns ju redan på plats. n

"Säkra ställningar är A och O för att de som arbetar på byggarbetsplatsen ska kunna känna sig trygga."


När du inser att det finns annat i livet än föreningens bredband…

Vill ni ha en snabb, enkel och bekymmersfri uppkoppling ska ni prata med Carola. Hon är vår expert på bredband via fiber för BRF-föreningar och hennes jobb är att göra styrelser och medlemmar gladare. Vi tycker att du ska kunna fokusera på annat. Barnens läxor eller föreningens tvättstuga, exempelvis. Ring Carola på 0709 - 25 44 24 eller läs mer på ownit.se/brf


Entrélösningar för din fastighet AT Installation utvecklar ständigt nya lösningar, trots att vardagen ser annorlunda ut just nu. Vi hjälper dig att uppdatera dina porttelefoner och passersystem.

Skylink Cloud är ett flexibelt all-inclusive system med porttelefoni och passersystem byggt på en smart molntjänst som passar flerbostadshus, företag och offentliga lokaler. Med det unika koncept ”Porttelefoni som tjänst” kommer du igång snabbt och enkelt och får hårdvara, mjukvara, support och expertis – allt för en låg månadskostnad.

Kontakta någon av våra installationsrådgivare, så hjälper de dig vidare. Bogdan Gobeliak 031-776 85 03 Jan Mathiesen 021-440 38 31 Jan Zafar 021-440 38 32 atinstallation.se


Tema: IT & smart teknik FOTO; FREEPIK

Spara tid och pengar med smart teknik Det finns en mängd smarta IT lösningar och smart teknik som gör arbetet enklare för styrelsen och bekvämare för föreningens medlemmar. Det handlar om moderna användarvänliga lösningar som kan spara tid, pengar samt även hjälpa föreningarna att bli mer klimatsmart.

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0 | 35


Brf Bergsparken består av 86 lägenheter i tre höghus som ligger på en egen gata nära tunnelbanestationen Hägerstensåsen i södra Stockholm.

Brf Bergsparken har full koll med hjälp av appar och webb

TEXT PETER FORSMAN FOTO JENS PÖRKENÄS

36 |

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0

FOTO JOHANNES ROUSSEAU

Det är viktigt att både fråga sig vad föreningen och de enskilda medlemmarna behöver för digitala lösningar och tjänster. – För vår del har det blivit så att vi efterhand byggt ut våra digitala uppkopplingar och tjänster, säger Martin Wallin som är vice ordförande i Brf Bergsparken i Hägersten i södra Stockholm. Vår ambition är att kunna knyta ihop det till en helhetslösning med en gemensam plattform.


Tema: IT & smart teknik

● Brf Bergsparken består av 86 lägenheter i tre höghus som är byggda 2009. Husen ligger på en egen gata nära tunnelbanestationen Hägerstensåsen. Redan när husen byggdes så fanns det i grundutförandet ett digitalt fastighetsnät som sedan uppgraderats. – För föreningar som vår vilka är byggda på 2000-talet skiljer sig upplägget förmodligen en del mot äldre föreningar där man inte har den typen av fastighetsnät redan från början, säger Martin Wallin. Föreningen har idag ett avtal med bredbandsleverantören Ownit. Uppkopplingen är 1000/1000 Mbit. De har också ett avtal om ett TV-paket ”Ownit Bas” med 15 kanaler som ingår i månadsavgiften. Till varje lägenhet hör en HD-box som behövs för att se grundutbudet. Varje hushåll kan uppgradera TV-utbudet men betalar då för dom extra kanalerna. Det finns också fast IP-telefoni från Ownit Martin Wallin är där abonnemanget ingår för alla boende, men där vice ordförande i Brf Bergsparken man betalar efter hur mycket man ringer. Brf Bergsparken har en uppkopplad undercentral för värme via

webben där det går att styra värmen och cirkulationen för de som har behörighet. Värmesystemet bygger på en kombination av fjärrvärme som nyligen har kompletterats med frånluftsvärmepumpar. – Vi är två i styrelsen som har behörighet att göra justeringar via internet när det behövs, säger Martin Wallin. Är det fråga om större ingrepp så tar vi hjälp via någon av våra entreprenörer som också är uppkopplade. När det gäller fastighets- och hushållselen så köps den gemensamt in av föreningen som sedan debiterar medlemmarna för hushållselen efter individuell förbrukning och värme. Men det dröjer nog eftersom det är en ganska stor investering, säger Martin. Beträffande styrelsens kommunikation med medlemmarna sker detta på flera sätt som via Hemsida och Facebook men delvis också via appar. – Vi har mer och mer gått ifrån pappersinformation och använder istället digital information där vi kommer att se över möjligheten att ha digitala infotavlor i portarna. – Sedan har vi förstås vår hemsida där det finns både aktuell information att ta del av och olika dokument att ladda ned. Men hemsidan är mest envägskommunikation från oss i styrelsen till medlemmarna, säger Martin Wallin.

Föreningen använder en app från den svenska utvecklaren TMPL

som tagit fram en boendeapp för flerbostadshus. Via appen går det bland annat att göra felanmälningar och kommunicera mellan boende och styrelse. I dagsläget har två tredjedelar av medlemmarna skaffat appen som finns för såväl Iphone som android. –Via appen blir det mer interakivitet mellan medlemmarna. Du kan som enskild medlem skicka ut en förfrågan till grannarna om det exempelvis är någon som kan låna ut sin parkeringsplats över helgen, förklarar Martin Wallin. Det finns även fler appar som används inom Brf Bergsparken. Låsanordningarna i föreningen bygger på Aptus-systemet, som har en egen app med inloggning där det går att boka tvättstugan från mobilen eller datorn. Eftersom föreningen består av tre höghus som är 11 våningar höga så är det också viktigt att kunna hantera eventuella problem med hissarna. Här har föreningen ytterligare en app från hissleverantören Kone som enbart styrelsen hanterar. – Händer det något får vi en pushnotis från Kones övervakningscentral direkt i mobilen, säger Martin Wallin.

Den ökade digitaliseringen gör också att föreningen tagit fram en

policy för GDPR – dataskyddsförordningen-där det beskrivs hur föreningen ska hantera personuppgifter. – För oss gäller det bland annat hur vi hanterar våra email inom föreningen. De får inte sparas och spridas hur som helst, säger Martin. Senaste nytt i föreningen är att sedan coronakrisen startade i mars har styrelsen gått över till att hålla digitala videomöten via Microsofts mötestjänst Team. – På det stora hela fungerar det bra med de digitala tjänster som vi använder idag. Men det gäller hela tiden att hänga med och driva på, då det kommer nya applikationer hela tiden. – Vår förhoppning är att vi på sikt ska kunna koppla samman alla ingångar och appar till en helhet med en gemensam plattform för både kommunikation och olika digitala tjänster, avslutar Martin Wallin. n

"Via appen blir det mer interakivitet mellan medlemmarna."

Smart och lättskött hemsida till din brf Lätt att komma igång

Smidig bokningsfunktion

Lätt att uppdatera

Smart anslagstavla

Lätt att använda

Praktiskt medlemsregister

Regis brf på trera din egran n Hems idan ä ar.se r igån på mi g ndre ä n 15 m in!

”Att börja använda Egrannar var bland det bästa vi har gjort” Caroline Silverudd Lundbom, ordf Brf Mallen 9, Stockholm

Över 400 föreningar i hela Sverige använder www.egrannar.se B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0 | 37


Att ha med er på BRF-mötet

Frågor om service och reparationer kan dra ut på styrelsemöten. Någon som känner igen sig? Med oss kan ni göra mötena kortare. Vi är alla företag som gillar att jobba med bostadsrättsföreningar, och har gjort det länge. Här kommer några punkter som hjälper er att fatta beslut.

Med oss vet ni exakt vad ni betalar för. Vi lovar er tydliga offerter, avtal och fakturor. Med vår moderna fastighetsservice kan ni följa samtliga ärenden via er egen kundportal.

Vi kompletterar varandra.

Ingen kan vara bäst på allt. Men var och en av oss är experter på vårt område. Därför gillar vi att samarbeta med varandra. Det gör att ni får bästa möjliga service.

Om något ändå skulle gå fel... Ni kan vara trygga med att vi är väldigt bra på det vi gör. Men vi är självklart inte felfria. Händer det något så gör vi om och rätt. Det kan ni lita på.

Alla kontakter

Humidus AB VID FUKT & VATTENSKADOR www.humidus.se Kontakt: Niklas Sundin niklas@humidus.se 0708-23 20 00 Driftia Förvaltning AB MODERN FASTIGHETSSERVICE www.driftia.se Kontakt: John Friberg john.friberg@driftia.se 070-412 19 39

GR-Avloppsrensning

www.gr-avloppsrensning.nu Kontakt: Rolf Pettersson rolf.pettersson@gr-avloppsrensning.nu 08-795 75 10

PO Erikssons Rör

www.poeror.se Kontakt: Stefan Fröling stefan@poeror.se 08-510 120 10

AW Jonæson Bleck & Plåtslageri AB www.jonaeson.se info@jonaeson.se 08-640 52 38

SKFM Ulf Öberg AB

www.uffesotare.se Kontakt: Ulf Öberg uffe@uffesotare.se 0702-12 72 10

Städpoolen Scandinavia TRAPPSTÄD FÖR BRF www.stadpoolen.se Kontakt: Lovisa Lindén lovisa@stadpoolen.se 0708-88 49 99

Ovento AB

www.ovento.se info@ovento.se 08-754 00 50

Visst är det skönt att hitta servicelösningarna för er bostadsrättförening på ett enda uppslag? Här har ni det. Vi som annonserar här kommer leverera. Det gör vi över hela Storstockholm. Tillsammans ger vi er det mesta ni behöver.


• Skadebesiktningar • Fuktutredningar • Avfuktningsuppdrag • Jour www.humidus.se Kontakta oss för mer information info@humidus.se eller jour 0708-23 20 09.

Trappstädning i bostadshus sedan 1989

Vi tar hand om hela ditt tak

Vi erbjuder kvalificerade städtjänster till bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag.

Trygghet, service och kvalitet sedan 1918.

jonaeson.se 08-640 52 38

info@stadpoolen.se 08-556 701 50 www.stadpoolen.se

Vi hjälper dig att bli av med fukt – snabbt, effektivt & miljövänligt.

Vi hjälper er med allt inom VVS info@poeror.se

08-510 120 10

www.poeror.se

– vattenskador – fuktmätningar – avfuktning – krypgrunder – vindar

www.ovento.se info@ovento.se / 08-754 00 50


FOTO: TECHEM

Joakim Pålsson har för sitt företag Techem och dess kunder följt turerna kring att IMD numera anses vara skattepliktigt, vilket innebär att bostadsrättsföreningar som tillämpar IMD måste momsregistrera sig och debitera moms till medlemmen på förbrukningen.

Skattesmäll hotar grön omställning Från januari 2020 är el, gas eller vatten som inte ingår i en bostadsrättsförenings fasta månadsavgift momspliktig, enligt ett skattebeslut i Högsta förvaltningsdomstolen i december 2019. TEXT PETER FORSMAN

Bostadsrättsföreningar som tillämpar IMD – individuell mätning och debitering – där medlemmarna betalar utifrån sin förbrukning av el, vatten och värme måste momsregistrera sig och debitera moms till medlemmen på förbrukningen. – Det betyder att bostadsrättsföreningen måste särredovisa momsen på månadsavin till medlemmen, säger Joakim Pålsson på Techem. På samma sätt som när du går till en vanlig affär och får ett kvitto där det framgår hur stor del av totalsumman som du betalt i moms. Joakim Pålsson arbetar med affärsutveckling på Techem som levererar mätutrustning för IMD till bland annat bostadsrättsföreningar. Han har följt turerna kring detta skatteärende sedan det startade 2018, som handlar om att IMD ska vara skattepliktigt. För två år sedan lämnade Fastighetsägarna tillsammans med SABO,Hyresgästföreningen, Riksbyggen och HSB en ansökan till

40 |

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0

Skatterättsnämnden. Parterna begärde att nämnden skulle utreda om individuell mätning och debitering (IMD) av el och vatten ska vara momsfritt eller momspliktigt. I ett förehandsbesked som lämnades under våren 2019 svarade skatterättsnämnden att de ansåg att IMD även fortsättningsvis vara undantagen från moms. Skatteverket överklagade beskedet till Högsta förvaltningsdomstolen och vann. – Vi är inga skatteexperter, säger Joakim Pålsson. Men vi drabbas av det här och vill givetvis också hjälpa våra kunder att göra rätt. Under de 20 år jag verkat i branschen har frågan tidigare inte varit aktuell. Det har varit helt klart att hyra för bostad vilket jämställs med månadsavgift i bostadsrättsförening också varit momsbefriat, även om du har IMD. Det har tidigare inte varit vanligt att bostadsrättsföreningar är momspliktiga. Det har mestadels gällt de föreningar som

hyr ut lokaler till näringsidkare som har möjlighet att göra avdrag för moms. Men beslutet innebär nu att från 2020 måste alla bostadsrättsföreningar som tillämpar IMD momsregistrera sig. När det gäller själva IMD-förbrukningen får föreningen kvitta ingående moms på leverantörsfakturorna, avseende det man debiterar via IMD mot den utgående momsen som medlemmarna debiteras. Det blir på så sätt ett nollsummespel. – Förutom redovisning av moms för förbrukning, vilket går att lösa rent tekniskt, innebär det ett administrativt merarbete som hamnar på den som sköter den ekonomiska förvaltningen i föreningen, konstaterar Joakim Pålsson. Ett annat problem är att föreningarna vanligtvis skickar ut avier i förväg för tre månader framåt och avläsning sker i efterhand. Samtidigt vill Skatteverket att momsredovisning ska ske varje månad.


Tema: IT & smart teknik

FOTO: FREEPIK

Om det ändå finns en någorlunda tydlighet i hur momsfrågan ska hanteras för IMD gentemot medlemmarna i föreningen så är det betydligt mer oklart när det gäller installation av den utrustning som krävs för att rent praktiskt kunna genomföra IMD. Här säger Skatteverket i sitt ställningstagande från 2018 att ”avdragsrätt för föreningen finns på ingående skatt för mätutrustning och installations- och reparationstjänster avseende denna utrustning”. Även om Skatteverket varit tydliga från början med att fören-

ingen kan dra av momsen på själva mätutrustningen så finns en otydlighet i formuleringen till Skatterättsnämnden. Där har det omformulerats till ”avdragsrätt för ingående skatt på den del som avser inköp och installation av anläggning för el och/eller vatten”. Detta svarar Högsta förvaltningsdomstolen inte på i sitt beslut, istället återvisar de frågan till Skatterättsnämnden, som i sin tur aldrig utredde frågan. Ordet ”anläggning” kan utöver mätarna även avse vattenrör och elledningar. – Skulle det föreligga avdragsrätt för inköp av mätare och utrustning för föreningarna, utan att momsen på detta behöver föras vidare till medlemmarna som Skatteverket formulerade sig från början. Då skulle det innebära väsentliga kostnadsbesparingar för föreningar som tittar på att införa IMD, konstaterar Joakim Pålsson.

– En annan intressant fråga som då uppkommer är om föreningen kan göra avdrag retroaktivt vilket skattereglerna normalt tillåter fem år tillbaka i tiden, avslutar Joakim Pålsson. På Fastighetsägarna är man kritisk till beslutet och i december

förra året meddelade organisationen att de avser att gå in med ett krav på en lagändring. I ett uttalande säger Fastighetsägarnas skattejurist Ulla Werkell: – Hyreslagstiftningen säger att även om el, gas och vatten debiteras efter förbrukning är det en del av hyran. Det går därför inte att bryta ut förbrukningen från hyran och momsbelägga den delen av hyran. n

"Vi är inga skatteexperter, säger Joakim Pålsson. Men vi drabbas av det här och vill givetvis också hjälpa våra kunder att göra rätt." B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0 | 41


KOSTNADSFRI HANTERING AV ÖVERGIVNA CYKLAR

Har ni övergivna cyklar som ska bort efter en cykelrensning? Låt Easy ReCycling sköta hanteringen av cyklarna helt kostnadsfritt! Vi kommer när ni önskar och transporterar bort alla cyklar och cykeldelar, oavsett skick. Därefter rustar vi upp cyklarna och ser till att de kan återanvändas. En smidig, klimatsmart och kostnadsfri tjänst helt enkelt! Tjänsten är helt kostnadsfri, klimatsmart och smidig. Slipp dyra och onödiga avgifter för att skicka cyklar till skroten. Vi hämtar alla övergivna cyklar och cykeldelar, oavsett skick. Upp till 90% av alla insamlade övergivna cyklar kan återanvändas.

För bokning och mer information besök oss på www.easyrecycling.nu eller ring 08-400 259 77 Annons_BoBättre_Halvsida_Ny.indd 1

2018-04-26 13:24

Har ni utrustningen som krävs i er förening om olyckan skulle vara framme? Beställ din hjärtstartare redan idag! * Exklusivt månadserbjudande för dig som läser

tidningen Bo Bättre. I priset ingår support, service och underhåll. Ord.pris per månad 319 kr. Avtalet avser 36 månader och alla priser är exklusive moms. BESTÄLL FÖRE 1 JULI OCH FÅ EN ALLRISKFÖRSÄKRING PÅ KÖPET!

www.medigo.se | 026-101210

299kr

* *


Läsarfrågor och Lag&rätt Under temat Lag&rätt presenterar vi experternas svar på några av de frågor läsare skickat till vår redaktion.  aklet släppte – Vem betalar K fuktkontrollen av medlemmens badrum? n Utgivning av nycklar vid låsbyte – så många har varje hushåll rätt till? n Vuxna barn flyttar in i föräldrarnas 55+ n Konsekvenser av nekad ansvarsfrihet n

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0 | 43


Vem betalar fakturan? Har du frågor som rör föreningen och styrelsearbetet? Frågor om renovering, upphandling, avtal eller något annat? Ställ din fråga till oss så ska vi låta våra experter svara. Vi försöker svara på alla frågor som kommer in men kan tyvärr inte garantera att vi svarar på alla beroende på att frågeanhopningen är stor under vissa perioder. Skriv ner din fråga och mejla till red@bobattre.se. Vem betalar fuktkontrollen? Hej. Jag är ordförande i en Brf och undrar över vem som ska stå för en specifik kostnad. En medlem påtalade att kaklet i badrummet har börjat släppa. Ringde då till Anticimex för att säkerställa om det var fukt eller inte. Nu var det sådan tur att det inte var någon fukt. Medlemmen renoverade sitt badrum och så fick föreningen en faktura från Anticimex. Hörde med vårt försäkringsbolag vem som står för den när det inte berör föreningen. Fick svar att vi skulle betala men kan fakturera medlemmen på den summan. Hur ska man gå tillväga? Mvh Ordförande i Brf Om det är föreningen som har beställt tjänsten hos Anticimex så är det också föreningen som ska stå för kostnaden. Föreningen kan endast föra vidare den kostnaden om det finns ett avtal om det med medlemmen eller om det finns en hållbar grund för skadeståndskrav, vilket inte är fallet här. Jörn Liljeström

Reparation utan bostadsrättshavarens vetskap Hej Har en styrelseledamot befogenhet att ta beslut om en reparation i min bostadsrätt utan mitt godkännande.

Reparationen gjordes utan min vetskap och inte förrän en vecka senare blev jag informerad av styrelsen. Nu vill styrelsen att jag betalar kostnaden. Det rör sig om en spolning av avloppsrören i badrummet som sedan resulterade i en fräsning av rören. Med vänlig hälsning Marianne I regel är man aldrig skyldig att betala utfört arbete som man inte beställt eller annars träffat avtal om att betala. Ett av undantagen från det är att man kan bli skadeståndsskyldig och att skadans storlek ibland kan motsvara vad det kostat att reparera skadan man vållat. Men så var det ju inte här. Jörn Liljeström

Utgivning av nycklar Hej! Jag har en fråga när det gäller utgivning av nycklar vid nya lås i entrédörrar. Bör man dela ut antal nycklar efter andelstal så att den som bor i en fyrarumslägenhet får fler än den som bor i en tvårumslägenhet. Exempelvis att bostadsrättshavare som bor i en fyrarummare får fyra stycken nycklar och den som bor i en tvårummare får två. Sedan får respektive lägenhetsinnehavare köpa till fler vid behov. Eller skall man göra på annat sätt? Mvh Johan

Föreningen får inte försvåra för de boende att komma till och från sin lägenhet. Varje hushåll måste få ha nycklar så det räcker till alla de som bor i lägenheten och de boende själva tycker att de behöver en nyckel. Jörn Liljeström

Vuxna barn flyttar in i föräldrarnas 55+ Hej, vi är en så kallad. 55+förening och vi undrar hur vi lämpligast hanterar följande scenario som vi inte accepterar. En person 55+ köper en lägenhet och blir medlem, men flyttar inte in, istället flyttar hens barn in. I våra stadgar står det att det avsedda ändamålet med lägenheten är permanentbostad för bostadsrättshavaren. Om köparen mantalsskriver sig på adressen alternativt inte gör det, har det någon betydelse i sammanhanget? Tacksam för svar Bengt-Åke Det rör sig om en andrahandsupplåtelse och kräver tillstånd från föreningens styrelse. Utan sådant tillstånd kan föreningen skicka en rättelseanmodan och därefter, om rättelse inte vidtas, säga upp bostadsrätten som förverkats på grund av den olovliga andrahandsupplåtelsen. Att innehavaren står skriven på adressen men i praktiken inte bor där ändrar inget eftersom det i sådant fall ändå

˙Bo bättres kunniga

ex­perter är redo att svara på dina bostadsrättsfrågor

Jörn Liljeström Advokat 44 |

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0

Karin Urbina Rutström Bostadsjournalist

Göran Olsson Jurist

Johan Ehrenberg Miljö- och energiexpert


i

är fråga om en otillåten andrahandsupplåtelse. Detta gäller oavsett om hyra betalas eller inte och gäller även bostadsrättshavarens vuxna barn. Om bostadsrättshavaren faktiskt bor i lägenheten har han eller hon självklart rätt att ha sina barn eller andra boende hos sig. Jörn Liljeström

Neka ansvarsfrihet Hej, jag blev vid senaste årsstämman suppleant i styrelsen för vår bostadsrättsförening, och har tidigare varit ledamot. Efter att ha fått insikt i styrelsens nuvarande arbete så känner jag inte längre att jag har förtroende för tagna beslut och deras handlag med föreningens ekonomi. Om styrelsen inte beslutar att göra vissa ändringar under nuvarande år vill jag inte ge styrelsen ansvarsfrihet vid nästa stämma. Kan jag göra det som suppleant? Vad får det för konsekvenser för föreningen? Mvh Malin Du kan välja att inte ge ansvarsfrihet i din egenskap av medlem i föreningen. Du kan vid stämman, under den aktuella beslutspunkten, redovisa för medlemmarna om varför du inte tycker att de ska beviljas ansvarsfrihet. Du har alltid rätt att göra din röst hörd då. Det krävs endast att en tiondel av de röstberättigade medlemmarna i föreningen går emot förslaget att bevilja ansvarsfrihet för att öppna för eventuella rättsliga åtgärder mot styrelsen under en begränsad tid. Om styrelsen har agerat felaktigt på ett allvarligt och skadeståndsgrundande sätt så blir konsekvensen att föreningen kanske behöver anlita ombud och kanske pröva tvisten i domstol.   Jörn Liljeström

Rösta bort styrelseledamot. Hej! Jag undrar om styrelsen kan rösta bort en ledamot ur styrelsen som vägra avgå självmant efter att denne har förverkat sin plats i styrelsen av olika anledningar? Tack på förhand! Susanna Nej! Styrelsen ledamöter utses av föreningsstämman. En ledamot eller suppleant kan frivilligt avgå, men det är upp till ledamoten och inget styrelsen kan besluta. När en ledamot avgått går suppleanter in istället för hen fram till nästa ordinarie stämma. Om inget annat beslutas är det föreningens ordförande som,vid styrelsemötet, avgör vem av suppleanterna som tjänstgöra. Bostadsrättsföreningens styrelse ska bestå av minst tre ledamöter. Karin Urbina Rutström

Marknadens bästa säkerhetsdörrar Hos oss hittar du inte bara marknadens bästa säkerhetsdörrar. Vårt erbjudande omfattar också produkter och tjänster som höjer värdet på er fastighet på flera plan än bara dörrar. Svenska Skydd är en rikstäckande organisation. Ring oss så hjälper vi er att få kontakt med närmaste kontor.

svenskaskydd.se 0200 - 76 76 76


Juristen reder ut

Hantera ombyggnation i bostadsrätt på rätt sätt! Ombyggnationer i bostadsrätt blir allt vanligare då många vill ha möjlighet att omforma och designa sitt boende efter eget tycke och smak. Många bostadsrättshavare vill skapa en öppen planlösning. I små lägenheter vill många använda matplatsen som sovrum och sätter upp en vägg mot vardagsrummet. Men vad får man som bostadsrättshavare egentligen göra i sin bostadsrätt och vilka tillstånd krävs? Vad har styrelsen för möjlighet att neka en ombyggnation? Vad säger lagen och stadgarna?

E

nligt bostadsrättslagen får bostadsrättshavare inte utföra åtgärd som innefattar ingrepp i en bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten, eller annan väsentlig förändring av lägenheten utan styrelsens godkännande. Detta betyder att en medlem har rätt att exempelvis renovera sitt badrum och kök men ändring gällande vatten-och avloppsanslutningar kräver styrelsens godkännande. Styrelsen är skyldig att ge tillstånd om inte åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet. Föreningen har bevisbördan för det så det kan ibland vara svårt att säga nej. Det förekommer stadgar som kräver att bostadsrättshavaren inte får utföra ens badrumsrenovering utan styrelsens godkännande. Sådana villkor är inte gällande. Bostadsrättslagens har företräde.

fackmässigt utförande och bygglov Oavsett vad just era stadgar säger är det alltid viktigt att föreningen ger goda råd, kanske i form av ordningsföreskrifter för hur åtgärder i lägenheterna ska gå till. Det är exempelvis viktigt att en våtrumscertifierad hantverkare bör utföra en badrumsrenovering samt att el ska dras av en riktig elektriker. Det är inte säkert att man kan vidta rättsliga åtgärder om föreskrifterna inte följs. Vid förändringar och renovering som gäller nybyggnad, tillbyggnad eller ny användning av en byggnad krävs i regel bygglov. Detta krävs exempelvis för nya balkonger, fönsterbyten eller utökad bostadsyta. Då behöver bostadsrättsinnehavaren respektive föreningen söka bygglov. när kan föreningen neka ombyggnationen? I regel ska en medlem som önskar göra större förändring i sin bostadsrätt sända en ansökan till föreningen med en bra beskrivning av vad som ska göras. Styrelsen kan be om

mer information om det inte räcker. Föreningen har rätt att neka ombyggnationen om det verkar vara så att de önskade åtgärderna är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen eller omkringboende. Men om föreningen säger nej när det inte är någon skadlig åtgärd så kan det bli en rättslig prövning. Det är viktigt att styrelsen har rätt kunskap om gränserna över dess beslutanderätt för att undvika att hamna i onödiga konflikter med föreningens medlemmar. Det gäller att inte kräva för mycket och inte heller kräva för lite så att olyckliga och farliga ändringar görs. Föreningen har alltid rätt säga att nej till ansökan om tillstånd till åtgärder utanför medlemmens bostadsrätt, exempelvis vid bygge av balkong, fastskruvande av något i fasaden eller på taket eller annan åtgärd som påverkar fastigheten utanför lägenheten. bra lösningar Om bostadsrättshavaren vill genomföra en tillståndspliktig åtgärd kan föreningen passa på att reglera situationen med ett avtal som också är en form av villkorat tillstånd. Eftersom föreningen har möjlighet att säga nej så kan man upprätta ett avtal som kräver fackmässighet, att regler och myndighetsbeslut följs, att arbetet utförs på ett visst sätt som är positivt för föreningen och att föreningen kan rätta till fel eller farligheter på bostadsrättshavrens bekostnad. Det är vanligt att vi på min advokatbyrå hjälper föreningar med sådant. Erfarenheten det gett oss är att det går att avtala bort de annars mycket vanliga riskerna och problemen på ett ganska enkelt sätt. Om det hela regleras på ett vettigt sätt slipper man tvister där bostadsrättshavaren försöker tvinga fram åtgärder. Träffa avtal som ger föreningen bättre kontroll över situationen.

Jörn Liljeström, advokat på Creo Advokater, specialiserad på och med stor erfarenhet av bostadsrättsjuridik. Tidigare jurist på HSB riksförbund.

46 |

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0


Vi finns med på hela resan för era hissar Från nyinstallation till service & underhåll

Svenskproducerade hissar från Småland sedan 1994 Hissar konstruerade för att kunna återanvändas & moderniseras Öppna system för lägsta driftkostnad Service dygnet runt – året runt

✓ företag med egen konstruktion och tillVi är ett svenskt verkning av hissar. Vi installerar nästan en hiss om dagen och vi har avtal för service och förebyggande underhåll av 8 500 hissar runt om i landet. Vi erbjuder öppna styrsystem i våra hissar, vilket håller nere kostnaden och inte låser upp dig i dyra lösningar! Läs mer på vår webb, alt.se, eller ring!

alt.se | 0472-390 700

Rikstäckande – vi finns där du finns


Styrelseskolan

Slarvigt agerande ledde till polisförhör! Jag brukar ofta i min krönika betona allvaret att sitta i styrelsen i en bostadsrättsförening. Samhället ser ingen skillnad mellan en bostadsrättsförening och andra företag. Detta innebär att den som är ledamot i styrelsen alltid måste ta uppdraget på allvar och delta i möten och beslut.

A

 tt samhället tar uppdraget på allvar blev nyligen väldigt tydligt i en förening där jag framför allt brukar hjälpa till med att sitta ordförande på de årliga stämmorna.

under våren förra året valdes det in en del nya ledamöter och suppleanter. Strax innan sommaren fick styrelsen in en förfrågan från en medlem gällande rivning av en bärande vägg. Ansökan var exemplarisk med konstruktionsritning och ordentliga beräkningar. Det var lätt för styrelsen, som består cirka tio ledamöter plus suppleanter att ta ett beslut. Medlemmen hade hantverkare i lägenheten för andra arbeten och styrelsen tyckte det därför var synd att hen skulle behöva vänta till första mötet efter sommaren för besked. Underlag skickades därför ut till alla ledamöter med förslag om att ta beslut under hand vilket gjordes. Medlemmen fick tillstånd att göra arbetet. Det visade sig sedan att en av styrelsens ledamöter inte alls varit med på att det fattades beslut utan ansett att detta kunde anstå tills efter sommaren. om situationen missuppfattades vet jag inte. Hur som helst gjorde någon en polisanmälan, sannolikt den ledamot som inte gillade att beslutet togs. Det är inte ovanligt att vi för höra att en anmälan om exempelvis ett inbrott att det avskrivs då brott inte kan styrkas eller trots att gärningsmannen fångats på övervakningsbilder eller känts igen. I detta fall visste man också vilka gärningsmännen var. Så småningom påbörjade polisen sitt utredningsarbete. Det kallades till polisförhör med var och en av ledamöterna med olika förhörsledare. En av ledamöterna som vid tillfället bodde 50 mil från föreningen, blev kallad till förhör och det

skulle ske på den ort där föreningen fanns. Slutligen gick polismyndigheten med på att genomföra förhöret på orten där hen befann sig via länk med övervakning av en lokal polis. Enligt uppgift från styrelsen blev samtliga ledamöter förhörda och dessutom av olika förhörsledare. De ”misstänkta” fick, enligt uppgift inte reda på vilket brott de var misstänkta för. De fick inte heller reda på vem som gjort anmälan även om alla förstod vem det var. vad bestod då brottet i? För att förstå vad det hela handlar om måste man slå upp föreningslagens bestämmelser om straff och vite vilka bestämmelser också gäller för bostadsrättsföreningar. Det är två bestämmelser som jag kan tänka mig det hela rörde sig om. Den ena bestämmelsen handlar om att styrelsen alltid ska sammankallas om en ledamot begär det. Det andra handlar om att beslut inte får fattas i ett ärende om inte alla ledamöter fått tillfälle att delta i ärendets behandling eller om inte tillfredställande underlag tillhandahållits för beslutet. Straffet är fängelse i högst ett år eller böter. Vad har hänt efter förhören? Ingenting än så länge. sensmoralen av allt detta är det jag inledde med. Styrelseuppdraget ska tas på allvar. Det är ingen symbolisk post, utan man måste medverka och påverka. En sak som är säker när det gäller den här händelsen är att den är lärorik och ger ovärderlig erfarenhet. Jag ska i övrigt mot debatten om polisresurser inte kommentera det faktum att stora resurser användes i denna som det tycks ringa förseelse. Ni får själva fundera på rimligheten i detta och dra era slutsatser.

"Styrelseuppdraget ska tas på allvar. Det är ingen symbolisk post, utan man måste medverka och påverka." Göran Olsson tidigare vd för bostadsrättsorganisationen Bostadsrätterna. Med sina dryga 20 år inom organisationen (tidigare SBC) har han stor erfarenhet av bostadsrättsjuridik.

48 |

B O B ÄT T R E 2 / 2 0 2 0


VI HJÄLPER DIG MED DIN FASTIGHET

LÄGENHET

TRAPPSTÄDNING

STORTÄDNING

AKUTSTÄDNING

SANERING

STORSTÄDNING

LUKTSANERING

GARAGESTÄDNING

BYGGSTÄDNING

GOLVVÅRD

FÖNSTERPUTSNING

POLERING AV STEN

VISNINGSSTÄDNING

LUKTSANERING

MATT & MÖBELTVÄTT

BYGGSTÄDNING För offert/bokning: www.maries.se 08- 86 18 17 fastighet@maries.se

ENTRÉMATTOR FÖNSTERPUTSNING YT-DESINFICERING MATTVÄTT

ISO

ISO

ISO

9001

14001

45001

KVALITET - MILJÖ - ARBETSMILJÖ

Ett familjeföretag med över 25 års erfarenhet i städbranschen. Kundkontakten är mycket viktig för oss och vi strävar hela tiden för att uppnå bästa möjliga servicenivå. Vi utför all typ av städning hos privatpersoner, på kontor och i fastigheter i Stockholm.


FOTO: ISTOCK

Nästa nummer av Bo bättre kommer 30 september 2020 Tema: Säkerhet & trygghet l S äkra upp din förening – fastighetens svaga punkter. Brand kan undvikas – förebygg på bästa sätt. Utbildningar i brandskydd och ny teknik. Säkra dörrar, fönster och lås – här är alternativen!

Tema: Stammar & vattenskador lB o bättres stamrenoveringsguide! Begränsningar, möjligheter och olika metoder. Vilka krav kan föreningen ställa på medlemmar som vill renovera kök och badrum.

Tema: Energieffektivisering lG ör föreningen klimatsmart – höj värdet och spara pengar långsiktigt. Energideklarationen bra hjälp vid energismart renovering. Skaffa egen elcykel och el-bilspool och gör den till en plusaffär för föreningen.

Vill du marknadsföra dina produkter/tjänster mot styrelsen i Brf För annonsbokning kontakta Mie Karlsson tel.08-410 644 94 / 070-725 66 77 eller maila mie@rectamedia.se Välkommen som annonsör!

Har styrelsen frågor? Finn svaren på bobattre.se Bobattre.se är den heltäckande webbplatsen för dig som är intresserad av bostadsrätt. Säkert var det något i detta nummer som inspirerade dig, bobattre.se hjälper dig att komma vidare. l Våra experter ger tips och råd och svarar på frågor från våra läsare. Ämnesområdena varierar. På bobattre.se finns styrelseskolan där vår styrelseexpert Göran Olsson tar upp vilka regler som gäller och hur föreningen ska arbeta. Här finns även en rad juridiska frågeställningar som vår expert, advokat Jörn Liljeström, besvarar. l Styrelseguiden En avdelning för bostadsrättsförening med nyttofunktioner, dokument och dokumentmallar.

l Nyhetsartiklar som gäller bostadsrätten inom, ekonomi, energi, lag och Rätt, miljö och nya bostadsrättsprojakt. l Våra experter svarar på dina frågor om renovering, upphandling, avtal eller något annat? Ställ din fråga till oss på www.bobattre.se l Bo bättre finns nu även på Facebook / Gilla oss på Facebook


VINN TVÄTTSTUGAN

Ser din drömtvättstuga ut så här? Nu kan den bli din! I år fyller PODAB 75 år och det firar vi genom att utlysa en tävling. Vinsten är en drömtvättstuga med utrustning i toppklass som tar mesta möjliga miljöhänsyn. Det kommer att spraka av växter och fina detaljer. För att tävla ska du motivera varför tvättstugan i just ditt flerfamiljshus behöver förvandlas till en DRÖMTVÄTTSTUGA. Under 2020 får den lyckliga vinnaren en trivsam, inspirerande och funktionell miljö till ett värde av 280 000 kronor, exkl. moms. Ett team kommer och inreder, installerar nya maskiner och gör om er gamla gemensamma tvättstuga till en drömtvättstuga. Låt specialisterna på professionell tvättstugeutrustning ta hand om allt. Det enda du behöver göra är att skicka in ditt tävlingsbidrag innan den 31 maj, 2020.

1945 - 2020

TÄVLA: Scanna koden och tävla direkt eller läs mer om tävlingen på www.podab.se/drömtvättstugan2.0 Vinsten är energisnål tvättstugeutrustning från PODAB till ett värde av 280 000 kr exkl. moms. Nya tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp, mangel, digitalt bokningssystem, tillbehör samt inredning som passar in i tvättstugemiljön. Eventuell vinstskatt kan tillkomma.

Specialister på professionell tvättstugeutrustning sedan 1945


Bo bättre

c/o Flowy AB Box 3217 10364 Stockholm

Brandkontoret försäkrar Brandkontoret har i närmare 300 år försäkrat fastigheter i Stockholms län. Vi ägs av våra kunder som består av fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar och privata fastighetsägare. Vår verksamhet kännetecknas av förstklassig kundservice och professionell skadehantering. Brandkontoret vänder sig till fastighetsägare som värdesätter en personlig kontakt med sitt försäkringsbolag. Om en skada inträffar får våra kunder en egen handläggare som följer ärendet genom hela processen. Vi ger också bonus vid skadefria år och värnar om långsiktiga relationer med våra kunder. TEL 08-545 286 00 • WWW.BRANDKONTORET.SE

Profile for Karin Urbina Rutström

Bo bättre nr 2, 2020  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded