Page 1

SOCIOLOGIJA

ODNOS DO TELESA


IDEALNO ŽENSKO TELO SKOZI ČAS

Skozi stoletja so se telesne oblike žensk precej spreminjale. Včasih je vitko telo predstavljalo bolezen, izčrpanost, živčnost in revščino. V današnjem času pa je vitkost postala ključna značilnost telesne privlačnosti. S spreminjanjem telesnih idealov se spreminjajo tudi načini za dosego le teh.

Idealno žensko telo srednjega veka

Idealno žensko telo v 18. stoletju

»heroinska eleganca« - ideal šestdesetih let


IDEALNO MOŠKO TELO SKOZI ČAS

Moško telo je v stari Grčiji veljalo za veliko lepše od ženskega. Idealna moška telesa so bila telesa športnikov - tekmovalcev na olimpijskih igrah. Telo so upodabljali tako, da so poudarjali jasno izražene mišice. V 18. stoletju je za zunanji izraz plemenite duše veljalo močno in lepo moško telo. V mišičastem in lepo grajenem moškem telesu naj bi se kazale notranje vrline, kot so pogum, močna volja in samonadzor. V 20. Stoletju se je ideal moškega telesa začel spreminjati od zmerne mišičavosti, do hipermišičavosti, kar lepo ponazarjajo telesa filmskih igralcev. V oglasih in medijih nasploh se pojavljajo tudi suhe postave moških z vdrtimi ličnicami in koščenim telesom. Vendar ima mišičasto telo še vedno prednost.

moško telo v stari Grčiji

ideal 20. stoletja


SOCIOLOGIJA

PRITISK DRUŽBE, NEZADOVOLJSTVO S TELESOM IN POSLEDICE Pritisk družbe, okolja, proizvajalcev in medijev, ki jim gre le za zaslužek je vedno večji. Družba ima vpliv na vse. Na majhne otroke, najstnike, starše, stare starše,...največji vpliv pa ima družba na mladostnike med 11 in 18 letom starosti. Najstniki se ne zavedajo, da modeli igralci, pevci in drugi ki jih vidimo na televizijah ali v revijah prebijejo pred fotografiranjem ali snemanjem več ur z frizerji, modnimi oblikovalci, vizažisti, imajo neusmiljene dietne in vadbene programe ter so nekateri deli telesa celo kirurško popravljeni.


Mediji dajejo poudarek na zunanji videz in dajejo občutek, da si bodo ljudje ki ne ustrezajo lepotnim idealom težko našli partnerja in službo, ter bodo težko popolni in srečni. V želji po popolnosti in ustrezanju družbe se posamezniki poslužujejo raznih diet, telesne vadbe in nenazadnje tudi kirurških posegov. V želji po čim hitrejšem hujšanju se posamezniki velikokrat odločajo za nezdrav način izgube teže, kar velikokrat vodi v motnje hranjenja (anoreksija, bulimija, prenajedanje) s prva so te bolezni veljale predvsem pri ženskah, z leti pa te bolezni naraščajo tudi pri moških.


Karin Kari탑, 2. et

Sociologija  

Sociologija - odnos do telesa

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you