Page 1

a. karina architecture graduate

post-­graduate portfolio selected works 2012 -­ 2016

curriculum vitae architecture fresh-­graduate

EDUCATION 2008 2011


Tarakanita 1 Senior High School

Science Major Parahyangan Catholic University

Architecture Engineering; Bachelor of Engineering


Karina Ayuning Utami


Date of Birth

September 27th 1993







Institut Française d’Indonesie

French Language Hadiprana Art School

Architectural and Perspective Drawing





Jl. H. Sajim no. 27 Radio Dalam, JKT





Andra Matin Architects, Jakarta Pasar Sariasih Project Volunteer Detailed Engineering Drawing 3 Months

Studio Pro Urbana, Bandung Al-­Islam Hospital Renovation Detailed Engineering Drawing 3 Months


AutoCad 2D


3DMax Rendering

Adobe Photoshop

3DMax 3D

LANGUAGE Indonesian


Native proficiency

Bilingual proficiency



Limited conversation proficiency

Elementary proficiency

I N V O LV E M E N T S 2012 2013 2014

Arsitektur Hijau Staff

Architecture Major Student Board Public Relation

Ekspedisi Seram, Maluku Utara Head Co-­ordinator

table of contents

Architecture residential 1.

hotel & commercial 2.

education 3.


3 rd semester design project . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. .. . . . . . . . . . . . . 1 SETIABUDHI 16

6 th semester design project . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. .. . . . . . . . . . . . . 7


student’s final project . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. .. . . . . . . . . . . . . . . . ..15

Internship 1.

Studio Pro Urbana

june-­august 2015

. . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..24

Projects in this portfolio have been completed during five years of graduate school in Parahyangan Catholic University Department of architecture, as well as during summer internships.

THE PAINTER’S HOUSE Third Semeter Project Architecture Design Studio | 2012

punclut, bandung The main task of this project was to design a one-story vacation house. The goal is to create a house that not only provides shelter, but also relaxation and tranquility for its users - a family of artists - during their temporary stay. sta With its spacious terraces facing out directly to the hill’s magnificent view, this house is expected to promote a calming vibes outdoors and enhance creativity to its users.

design concept The general idea for this project was inspired and adapted from the work of Robert Ryman -­ a painter -­ whose masterpieces involve monochromatic colors and various textures to collide with light and composition.

The basic form shaping this house was developed from an extrud-­ ed site area to maximum volume.

Projecting possible entrance point. This function is adapted to the main volume through substraction. To balance this shape, a small-­ er mass is inserted to provide a secondary function -­ in this case, an art studio -­ to highlight the different hierarchy of the shapes.

site development The initial method of planning this building is to recognize the site’s characteristic. Located in Punclut, a rather rural neighborhood of northern Bandung, this pace boasts unlimited view of lushful green-­ eries at the west end of the site. The topography subtly descends down the back of the site.

Projecting possible circulation. This function also binds together the existing functions into one balanced form.

Extruding the basic volume that provides primary functions up-­ wards to highlight the hierarchy of functions. The various angles of the roof are adapted as a respond to the site’s topography.

SETIABUDI 16 BOUTIQUE HOTEL Sixth Semester Project Architecture Design Studio | 2015

setiabudi, bandung The goal of this project was to design a hotel that fits to the crowded commercial district of Setiabudi that provides a shop-­ ping experience through the ho-­ tel’s additional commercial space. The hotel is situated on one of Bandung’s most iconic neighbor-­ hood, Setiabudi. Popular among tourists for its rows of factory outlets, Jalan Setiabudi connects Cihampelas-­Cipaganti area to Lembang -­ another favorite tour-­ ist spot on the upper hill side of Bandung.

site development Th Through an in-­depth research of the surrounding functions, environments, and behaviour of the tourists, it was decided that this project would seem to fit functionally as a boutique suites with an additional shopping gallery on its commercial space. The initial method taken to develop the site was to project the possible entrance for both function so as to leads each users without adding more traffic to the already crowded Setiabudi neighborhood.

entrance / commercial area

entrance / hotel


shopping gallery The shopping gallery in front facing the main road Jalan Se-­ tiabudi blends out with the surrounding commercial area. The hotel main entrance can be accessed through Jalan Sukawangi in order to restrict the overwhelming crowd of the shopping

restaurant and lounge The hotel’s restaurant and lounge are put in front, allowing visual access to the street. The podium’s circular shape pro-­ vides a wide view of Bandung’s skyline.

zoning Even though the commercial func-­ tion of this project only carried as little as 30% of floor ratio, the pri-­ vacy of hotel’s vcisitors are still at risk. To guarantee a more con-­ trolled environment, the zoning are divided into four qualifications and are managed accordingly from

private semi-private semi-public public

pool and wellness The pool and wellness area are perpendicular to Jalan Sukawangi. This gives the area an adequate amount of privacy.

suite rooms Designated to be a one stop entertain-­ ment, the hotel rooms are designed to provide comfort and relaxation as best as possible, hence the large suite-­style rooms.

BANDUNG PUBLIC LIBRARY and CO-WORKING SPACE Student’s Final Project Architecture Design Studio | 2015

riau, bandung

This project proposed a new con-­ cept of Bandung’s Public Library. Instead of building a single-­func-­ tioned traditional library, new functions were introduced and adapted to this library through an in-­depth research of what the society needed the most in this vast era of digital media and en-­ trepreneurship. Simultaneously, this project was also thought to manifest the local governor’s campaign of creative entrepreneurship. Eventually, this project was expected to make social and economic significance of the ever so creative society.

design strategies Taking precedents from The Netherlands’ Openbare Biblioth-­ eek where libraries provide not only knowledge but also urban shared spaces, this project aims to encourage activities in open spaces as well as supporting both creativity and pro-­ ductivism through its shared urban space and program.

These approaches are then integrated with the funda-­ ments of tropical architecture, borrowing the essen-­ tials of a ‘garden’ to create a smooth transition be-­ tween the outdoor and indoor spaces.

vertical street

This approach intended to bring in the street inside in a more structured adjacent manner, allowing signifi-­ cant dialog and connectivity to happen between the building and the pedestrian way.

shared program

shared urban space

The important nature of urban shared spaces highly depends on its surrounding environment. Different programs are inserted on the outer part of the build-­ ing, providing varying functions alongside the pedes-­ trian to guarantee a more lively and active use of the public spaces.

The horizontal access from the pedestrian way all the way through the rotunda and the park allows a more friendly accessible shared public and outdoor spaces without restricting the user to use the main en-­ trance. It also helped divide the private and public zone accordingly, giving more privacy to library users

social gathering



informal meeting

| Internship studio pro urbana june-­august 2015

floor plan drawing

During the 3 months internship in Studio Pro Urbana, I was assigned to hold the responsibility of drawing the recent updates and changes on Al-­Islam VIP Building’s floor plan. These updates include changes in measurements, re-­designing the whole lobby area, updates on the buildings floor level, and updates on the building’s ramp and stairs, which eventually resulted in changes on the floor construction drawing.

detail engineering drawing

Another responsibility I had as an intern was to draw a detailed en-­ gineering drawing of the VIP building’s restrooms and changing rooms. Attached on this portfolio are the two examples of a total of four drawings.


mobile +62821 9839 6439

Post-graduate Architecture Portfolio (c)  
Post-graduate Architecture Portfolio (c)