Page 1

Elven som kultur - Stoppesteder

Diplomoppgave Vür 2013 Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo Kari Sanne Havnevik Veileder: Peter Hemmersam


Turisttrafikken i Romsdalen Norge var tidlig et mål for utenlandske vitenskapelige ekspedisjoner, og trolig har den europeiske interessen for Norge blitt vekket gjennom beskrivelsene som har blitt gjort under disse reisene. Så tidlig som på slutten av 1700-tallet ble den første reiseskildringen fra Norge utgitt i England. Den var skrevet av englenderinnen Mary Wollstonecraft og inspirerte mange til å utforske det norske landskapet. Flere reiseskildinger fra Romsdalen ble skrevet av løytnanter, kapteiner og generaler og fascinasjonen spredde seg fort. De reisende tok med seg venner og bekjente til Romsdalen for å vise dem fjellene og fjordene. Etter hvert som turismen økte, ble det et stort behov for transport med hest og kjerre. Mange kom via Gudbrandsdalen for å se Romsdalens fantastiske landskap. I tråd med den økende vognturismen, ble flere skysstasjoner etablert i hele Romsdalen, og videre østog vestover. Strekningene for mulige reisemål ble lengre, hestene trengte hvile og det gjorde også de reisende. Skysstasjonene ble besøkt av mange celebre gjester. Kong Oskar av Sverige, Bjørnstjerne Bjørnson, engelske lorder og baroner, europeiske og norske malere og forfattere, kom alle til Rauma i søken etter opplevelser og inspirasjon. Etter hvert økte også skips- og cruiseturismen, og på begynnelsen av 1900-tallet kom bilene til Romsdalen. I 1908 vedtok Stortinget at jernbane skulle bygges fra Dombås til Åndalsnes, og i 1921 sto første del av strekningen ferdig – mellom Dombås og Bjorli. Tre år senere var hele strekningen fullført og ble snart en hovedfartsåre for person- og posttrafikk som konkurrerte sterkt med skysstrafikken. I dag er Raumabanen kåret til Norges vakreste jernbanestrekning.

2


3


Foto: Turisttrafikken gjennom 100 책r

4

Skysstasjoner i Rauma


Skysstasjoner i Rauma

Foto: Turisttrafikken gjennom 100 책r

5


Foto: Turisttrafikken gjennom 100 책r

6


Foto: Turisttrafikken gjennom 100 책r

7


Foto: Turisttrafikken gjennom 100 책r

8


9


Carl Hall, Erik Norahagen og Ma-

Kvandalstind fikk sin

Førstebestigning av østsiden av Kvandalstind i 1925 av E.Fjeld

tias Soggemoen etter at de hadde

førstebestigning i 1885

og S.Suhrke.

besteget Romsdalshorn i 1881.

av engelskmannen C.W. Slingsby, C.Hopkinson og nordmannen Lars Jensen

10

Foto: Birkeland


Første Golf Match i Norge, ved Hölgenæs Hotel & Links

Foto: Turisttrafikken gjennom 100 år

Romsdal 1905

11


Sykkelen - Den nye vidundermaskinen Tidlig på 1800-tallet ble den første sykkelen konstruert med et forhjul på 150 cm i diameter og et lite bakhjul. Pedalene var festet direkte på forhjulet, og det var balansekunst å holde velocipeden i fart. Ikke uten grunn ble det norske navnet på oppfinnelsen kalt “Veltepetter”. Man så potensialet i oppfinnelsen og velocipeden ble raskt videreutviklet og enklere å bruke. I 1876 ble en sykkel med like store hjul – med pedalene plassert mellom hjulene - konstruert. Denne varianten ble noen år etterpå forbedret med et kjede og pedalene plassert loddrett under rytterens posisjon. Sykkelen var fremdeles konstruert med jernskodde trehjul og var en tvilsom fornøyelse for mange som testet oppfinnelsen på steinete veier. I 1888 kom den revolusjonerende ideen om å bruke gummislanger og gummidekk i stedet for de tunge jern- og trekonstruksjonene. Den første sykkelen førte ikke til masseidrett eller sykkelkonkurranser, men transportmiddelet ble fort populært i Norge. Allerede i 1882 ble Kristiania velocipedklubb stiftet, og det første offisielle sykkelrittet ble arrangert i Oslo i 1884. Både i Oslo og Trondheim ble det tidlig bygd velodromer med plankedekke og doserte svinger. Denne konkurranseformen utviklet seg så til landeveisykling etter hvert som banene forfalt og antallet syklister økte. Sykkelsporten i Møre og Romsdal i 1890-åra var heller ingen masseidrett, fordi få hadde råd til et slikt vidunder, og folk var redd for å slite seg ut ved å drive med “sport”. Sykkelens utbredelse skjedde først og fremst i byene og vokste raskt i Ålesund og Molde der flere sykkelklubber ble stiftet.

Jakob Kjersem, Eventyret om sykkelen- Møre og Romsdal sykkelkrets 1982-2002 : 9-23

12


Foto: Romsdalsmuseet, Statens Vegvesen

13


Foto: Turisttrafikken gjennom 100 책r

14


Start for sykkelrittet i Ă…lesund august 1895

Foto: Jostein Nerbøvik,

Eventyret om sykkelen

15


Foto: Oskar LarsgĂĽrd,

Eventyret om sykkelen

16

Sykkelidretten mot slutten av 1930-tallet i Møre og Romsdal


Foto: Turisttrafikken gjennom 100 책r

17


Raumabanen - Norges vakreste jernbanestrekning I 1913 begynte byggingen av en av de meste kjente jernbanebroene i Norge, Kyllingbroa. Det tok ni år bygge den 76 meter lange broa, 59 høydemeter over elven. Strekningen fra Dombås til Åndalsnes stod ferdig i 1924 og ble åpnet av Kong Haakon VII. Byggingen av jernbanen var en lang og tung prosess. Anleggsarbeidet pågikk under første verdenskrig, og krigens krav om ressurser resulterte i at arbeiderne måtte bruke gamle metoder som å brenne trekull og sprenge fjellet med kaldt vann. Stål, dynamitt og kull var vanskelig å få tak i, og arbeidet tok i alt tolv år. Romsdalen har store høydeforskjeller i dalføret i sør. For å få jernbanen gjennom dalen med gode fall- og stigningsforhold ble det bygd to vendetuneller på strekningen. Den ene tunellen ligger på Stavem og en andre ved Kylling. I begge disse tunellene kjører toget inn i tunellen og vender, slik at det kommer ut igjen i motsatt retning, før den igjen snur tilbake til riktig kjøreretning.

18


Den spektakulĂŚre jernbane broa, Kyllingbroa

Foto: Kari Havnevik

19


Stugufl책tbrua

20

Foto: Kari Havnevik


Foto: Statensvegvesen

21

1 elven som kultur kari sanne havnevik  

The cultural history of Rauma river