Karhu-219

Page 1

KARHU

KARHU 1

2 2019 Satakunnan Reserviupseeripiiri ry:n ja Satakunnan Reserviläispiiri ry:n tiedotuslehti


SISÄLLYSLUETTELO

2 KARHU

Lähes 600 marssijaa Porin kesäyössä

4

Harrastuksena ja työnä vapaaehtoinen maanpuolustus

9

Piirien toimikunnat käynnistyvät 10 Juhlava ylentämistilaisuus Noormarkussa 3.6.

12

Tulevaisuuden perinnetyöhön kootaan voimia

13

Lounais-Suomen aluetoimisto 14 MPK kurssikalenteri /Niinisalo 17 MPK Lounais-Suomi 18 Modernisoidut rynnäkkökiväärit käyttöön

20

Reserviläinen aselupaa hakemassa – Osa 1

22

Maanpuolustusnaiset 24

KARHU

Aina ei kannata sanoa ei 25

Päätoimittaja

Veeti ja Niilo harjoittelevat reserviläisten radalla

Toimituskunta

26

Sammon Pytty 28 RESUL kilpailukalenteri 2019 29 Tuloksia 30 Ylennykset 34 Palkittuja 36 Piirien kevätkokoukset pidettiin Harjavallassa

37

Juhani Lukka

Eemeli Lappalainen Jari Multisilta Taina Mäkitalo Esa Rannisto Petri Ranta Marjo Sarmet

Materiaalin toimitus Sähköpostiosoitteeseen: juhani(at)lukka.fi

Karhu ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

Kannessa: Raskas kertasinko kesäisissä asemissa (Kuva: puolustusvoimat)

Karhu Satakunnan Reserviupseeripiiri ry:n ja Satakunnan Reserviläispiiri ry:n tiedotuslehti


PÄÄKIRJOITUS

KARHU 3

Pääkirjoitus

H

allitusohjelma on juuri julkaistu ja vielä odotellaan, syntyykö maahan hallitus, joka ohjelmaa lähtisi toteuttamaan. Reserviläisen kannalta hallitusohjelma näyttää lupaavalta. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevään osioon on kirjattu tavoitteeksi, että Suomi rakentaa rauhaa. Tavoitetta toteutetaan mm. osallistumalla kansainvälisiin siviili- ja sotilaallisen kriisinhallinnan tehtäviin. Puolustuspolitiikkaa käsittelevässä osiossa todetaan, että turvallisuusympäristö on muuttunut epävakaampaan suuntaan. Suomen tavoitteena on edelleen uskottava puolustus, joka perustuu yleiseen asevelvollisuuteen, koulutettuun reserviin, koko maan puolustamiseen ja korkeaan maanpuolustustahtoon. Puolustusvoimien henkilöstöä lisätään tulevalla hallituskaudella. Kahdenvälistä puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa laajennetaan. Reserviläisen kannalta mielenkiintoista on, että kertausharjoitusten määrää aiotaan nostaa asteittain vaalikauden aikana. Tavoitteena on 20% lisäys. Reserviläisten toimintaan hallitusohjelma ottaa selkeän kannan (Osallistava ja osaava Suomi, 2019): ”Yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden kannalta vapaaehtoisilla maanpuolustusjärjes­ töillä on tärkeä rooli. Maanpuolustusjärjestöjen aktiivinen toiminta reserviläisten kent­ täkelpoisuuden ja maanpuolustustahdon ylläpidossa on merkityksellistä kansallisen puolustuksen suorituskyvyn näkökulmasta. Maanpuolustusjärjestöjen riittävät resurssit varmistetaan ja ampumaharjoittelun edellytykset koko Suomessa turvataan. Laki vapaaehtoisesta maan- puolustuksesta pannaan toimeen. Puolustushallinto ohjaa ja valvoo vapaaehtoista maan- puolustustoimintaa asianmukaisella tavalla.” On hienoa, että hallitusohjelma tunnistaa ja tunnustaa reserviläisten merkityksen kokonaisturvallisuudelle. Reserviläisyys on harrastus, jolla on merkitys. On kuitenkin kysyttävä, mitä me teemme Satakunnassa, jotta hallitusohjelman reserviläisiä koskevat kirjaukset toteutuvat. Kenttäkelpoisuuden ylläpitämiseksi vapaaehtoiset reserviläiset järjestivät MPK:n johdolla Kesäyön marssin Porin Yyterin maisemissa. Matkaan lähti lähes 600 marssijaa eri pituisille reiteille. Hienoa, että niin moni osallistui, vaikka samaan aikaan ajastamme kilpailikin jääkiekon Suomi-Venäjä -ottelu. Uskon, että kokemus oli ikimuistettava. Maanpuolustustahdon ylläpitämiseksi voisimme tehdä vielä enemmän kuin nykyisin teemme. Viime vuoden lopulla julkaistun tutkimuksen mukaan suomalaisten maanpuolustustahto on alhaisimmillaan 30 vuoteen. Voimakkainta lasku on alle 25-vuotiaiden joukossa. Miten saadaan nuoret mukaan reserviläistoimintaan ja miten maanpuolustustahto saadaan taas nousemaan? Itse koen, että tätä maata kannattaa puolustaa – olemme sen velkaa sekä menneille että tuleville sukupolville. Hyvää kesää ja intoa reserviläsharrastukseen!

Neene Honkavaara

JARI MULTISILTA puheenjohtaja Satakunnan Reserviläispiiri ry


Lähes 600 marssijaa Porin kesäyössä

4 KARHU

Porissa marssittiin 25.5. yksi neljästä vuoden 2019 Kesäyön marssista – vuoden ensimmäinen. Suunnittelutyötä tehtiin pohjalle melkein vuoden ajan. Ydinporukka kokoontui palavereihin noin kerran kuukaudessa. Marssi päätettiin siirtää viime vuoden Porin ensimmäisen Kesäyön marssin maisemista keskustasta Yyteriin. Siirto oli yksi tapahtuman eniten työllistävistä asioista: Yyterin maastot Natura-alueineen olivat takuuhienot, mutta esimerkiksi reitit tuli suunnitella alusta. Onneksi saimme apuun Porin Raaston puuhamiehen KP Seppäsen, joka tuntee Yyterin kuin omat taskunsa. Merkittävänä yhteistyökumppanina oli myös Virkistyshotelli Yyteri, jonka aluetta saimme käyttää marssikeskuksena. Tapahtuman suojelijaksi saimme jo toisen kerran Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen – kaupungin tuki on meille todella merkityksellinen ja tärkeä. 2019 marssin rakentamiseen oli myös sikäli hyvä lähteä, että Porin ensimmäisen marssin kanssa oli tehty hyvä pohjatyö

marssinjohtaja Eemeli Lappalaisen ja vuoden 2018 marssiorganisaation toimesta.

Marssiviestiä kaikelle kansalle

Yksi projektin luotsaamisen punainen lanka oli saada tapahtuma mahdollisimman monen tietoon. Saimme marssia hyvin esiin paikallismediassa. Lisäksi teimme vahvan some-kampanjan, tuuppasimme viestiä reserviläiskanaviin ja soittelin läpi vinon pinon paikallisten yritysten henkilöstövastaavia. Viestin kärjeksi pyrimme veistämään entistä terävämmin sen, että kyseessä on koko kansan kävelytapahtuma.

Porissa marssitaan myös 2020

Nyt, kun Porissa on päästy hyvälle alulle, niin miksipä ei marssittaisi ensi vuonnakin.

Marssin lähtö ja maaliintulo tapahtuivat Yyterin upeaa rantaa pitkin.

Kesän aikana koostetaan tämän vuoden palautteet ja summataan korjausliikkeet. Elokuussa viimeisen Kesäyön marssin jälkeen


Faktalaatikko – Kesäyön marssi, Pori 25.5.2019 - Matkat 7, 16, 25, 42 ja 60 km - 572 kävelijää - Kuusi huoltopistettä, joista kaksi palveli kahteen suuntaan

KARHU 5

Kiitokset yhteistyökumppaneille ja talkoolaisille Virkistyshotelli Yyteri, Porin kaupunki, SAMK, TVO, Porin Latu, Satakunnan Rauhanturvaajat, Porin Seudun Maanpuolustusnaiset, Porin Reservinaliupseerit, Lottaperinne, Porin Pyrintö, Satamartat Länsi-Porin marttojen vahvistuksella, PSYL:n opiskelijat, Porin sotilaskotiyhdistys, Seikkailupuisto Huikee, Yyteri Resort & Camping, Siikaranta Camping,Yyteri Golf, Satakunnan Viikko ja lukuisat reserviläiset sekä muut talkoolaiset.

pidämme palautepalaverin ja aloitamme samalla ensi vuoden marssin suunnittelun – sitä luotsaa tänä vuonna marssin varajohtajana toiminut Juha Vasama. Minulle oli etuoikeus saada luotsata tällaista hyvän mielen ja matalan kynnyksen liikuntajuhlaa. Kyseessä on äärimmäisen hieno tapahtuma, joka on otettu Porissa hienosti vastaan. Mitä suurimmat kiitokset talkooporukalle ja yhteistyökumppaneille, joita ilman tällainen ei olisi mitenkään mahdollista. Tästä on hyvä jatkaa!

JANI WAHLMAN marssinjohtaja Kesäyön marssi 2019, Pori

Pitkänmatkankulkijat tutustuivat myös Porin satama-alueisiin ja aina yhtä eksoottiseen Reposaareen. Reposaaren kiersivät 42 ja 60 km reittien marssijat.

Kuvat: Juhani Lukka


6 KARHU

Alkutaipaleella oli hetkittäin melkein ruuhkaa, mutta matkan edetessä marssijoukko hajaantui eri vauhdeilla eteneviksi ryhmiksi.

Varsinkin pitkillä matkoilla marssij saivat kokea merituulen tuiverrust matkaa taivallettiin kuitenkin muk suojaisilla ja pehmoisilla maastopo


KARHU KARHU 77

jat ta. Osa kavan oluilla. 25 kilometrin taivaltajat nauttivat loppusuoralla auringonlaskusta. Kuudenkympin kulkijat kokivat myÜs keväisen auringonnousun.

Kuvat: Juhani Lukka


8 KARHU

Harrastuksena ja työ Martti Bärlingin pesti MPK:n Niinisalon koulutuspaikan koulutuspäällikkönä päättyi viime vuodenvaihteessa kestettyään 8 vuotta.

Kipinän liittyä mukaan reserviläistoimintaan Matti Bärling muistaa saaneensa osallistuessaan Huittisten Reserviupseerikerhon ja Huittisten Seudun Kansalaisopiston järjestämälle Reserviläisjärjestöjen Turvallisuuspolitiikan kurssille vuonna 1989. – Kurssi oli laaja ja sisällöltään mielenkiintoinen. Kurssin viimeisenä iltana kyselin mahdollisuutta liittyä yhdistykseen. Eli kyseisenä vuonna liityin Huittisten Reserviupseerikerhoon. Varsinaista toiminnallista ajatusta minulla ei vielä ollut.

Toiminnallisuus kiinnosti

– Varsinainen toimintani Reserviupseereissa alkoi käytyäni Huittisissa MPK:n valmiuskurssin 1994. Osallistuin syksyllä kerhon syyskokoukseen ja minut valittiin hallitukseen. Hallituksessa toimin jäsenenä, varapuheenjohtajana, puheenjohtajana ja ampumaupseerina vuoden 2017 loppuun, Bärling muistelee. Hän kertoo, että kiinnostuksensa kohdistuneen erityisesti kohdistui ampumatoimintaan ja reserviläisten valtakunnallisiin jotoksiin. Huittislaiset kiersivät aktiivisesti usean partion voimin syys- ja talvijotoksia. – MPK:n toimintaan tulin mukaan 1994. Aluksi toimin kurssilaisena monenlaisilla kursseilla. Noin 2005 alkoi toimintani kurssinjohtajana.

Sitä tehtävää ei voinut hoitaa ilman tunteenpaloa vapaaehtoista maanpuolustusta kohtaan


önä vapaaehtoinen maanpuolustus Koulutuspäälliköksi Satakuntaan

Vuoden 2011 alussa MPK:n organisaatio uudistettiin ja silloiset 21 maanpuolustuspiiriä lakkautettiin ja tilalle perustetiin seitsemän alueellisesti laajempaa uutta maanpuolustuspiiriä. Aikaisemmat piirit jatkoivat toimintaansa uusien piirien alaorganisaatioina koulutus- ja tukiyksiköiden nimisinä. Satakunnan maanpuolustuspiiri lakkautettiin ja se jatkoi toimintaansa MPK:n Satakunnan koulutus- ja tukiyksikkönä Lounais-Suomen maanpuolustuspiirin alla. – Satakunnasta lakkautettiin myös koulutussihteerin toimi, ja samalla mahdollistettiin koulutuspäälliköiden nimittäminen. Satakunnassa se tarkoitti minun nimittämiseni koulutuspäälliköksi Paattimäen Harin rinnalle, kertoo Matti Bärling.

Bärling arveli aikansa riittävän, sillä muutamaa vuotta aiemmein hän oli jäänyt eläkkeelle opetustehtävistä Porin Tekniikkaopistosta.

Tiukasti kiinni tehtävisssä

– Alkoi todella työteliäs kausi MPK:n riveissä. VEH-harjoitukset lisääntyivät ja käyttöön saimme esimerkiksi KASI-taistelusimulaattoreita. Toimimme silloin aktiivisessa yhteistyössä Satakunnan aluetoimiston kanssa, suunnitellen ja toteuttaen etenkin VEH-harjoituksia eri sijoitetuille joukoille, Bärling toteaa. – Myös koulutussihteerin tehtävät siirtyivät pitkälti minulle ja myöhemmin hommia tuli vielä lisää. Viikonloput menivät usein harjoituksissa ja muutenkin piKuvat: Juhani Lukka

Matti Bärling kertoo, että koulutuspäällikkövuosina ei tarvinnut keksiä muuta harrastustoimintaa, sillä kaiken aikaa maanpuolustusasiat olivat jollakin tavalla mukana. Hän koki velvollisuudekseen olla koko ajan tavoitettavissa.

KARHU 9

ti olla käytännössä kokoajan tavoitettavissa. Osittain tehtävä oli suoritekorvauksellinen, mutta osa hommasta meni harrastuksen piikkiin. Sitä tehtävää ei voinut hoitaa ilman tunteenpaloa vapaaehtoista maanpuolustusta kohtaan, tiivistää Matti Bärling. 2015 Puolustusvoimien organisaatio uudistettiin, ja Satakunnan aluetoimisto lakkautettiin. – Toimintaamme ohjasi Lounais-Suomen aluetoimisto. Satakuntalaisten yhteistyö aluetoimistoon vaikeutui jonkin verran jo pelkästään etäisyyden takia. Se kun oli nyt Turussa. Lisäksi tykistökoulutuksen yhteistyökumppani Tykistökoulu Niinisalossa siirtyi osaksi Maasotakoulua. Ne olivat melkoisia muutoksia toimintaympäristöön, Bärling toteaa. Vuonna 2017 otettiin käyttöön MPK:n nykyinen organisaatio, jota varten koulutus- ja tukiyksiköt lakkautettiin, ja maanpuolustuspiirien alaisuuteen perustettiin vaihteleva määrä koulutuspaikkoja. Satakuntaan perustettiin Niinisalon koulutuspaikka ja Varsinais-Suomeen Turun koulutuspaikka. Myöhemmin perustettiin vielä Säkylän koulutuspaikka. Matti Bärlingin mielestä koulutuspaikka oli nimityksenä epäonnistunut. – Olisi pitänyt huomioida maakunnallisuus ja nimetä toimintaalueet eli Satakunnan koulutusalueeksi ja Varsinais-Suomen koulutusalueeksi. Tänä kesänä Matti Bärlingin kesä kuluu rivitalon pihamaalla Porissa ja asuntoautoillessa. Edelleen hän osallistuu kouluttajana Huittisissa perinteisesti järjestettäviin Naisten ase- ja ampumakoulutus -kursseille. JUHANI LUKKA


10 KARHU

Piirien toimikunnat käynnistyvät Reserviläis- ja reserviupseeripiirien yhteisten toimikuntien toimintaa on uudistettu keväästä lähtien. Toimikunnat ovat reservipiirien hallitusten alaisuudessa toimivia käytännön toimintaa koordinoivia ja toteuttavia organisaatioita. Jäsenistölle toimikunnat ovat piirin hallinnosta yksi tärkeimmistä osista. Kahden maanpuolustusliiton saumaton yhteistoiminta piiritasolla onnistuu kaikkein parhaiten yhteisissä toimikunnissa. Toimikuntaa johtaa puheenjohtaja apunaan varapuheenjohtaja. He yhdessä vastaavat toimikunnan kokoonpanosta. Toimikauden pituus on vuosi. Toimikuntia on tällä hetkellä seuraavilla toiminnan alueilla: Ampuma-, nuoriso-, perinne-, SRA-, urheiluja viestintätoimikunta. Näistä uusia ovat nuoriso- ja SRA-toimikunnat. Hengellinen toimikunta uudistui perinnetoimikunnaksi. Toimikuntien tehtävänä on tavoitteiden mukaisen toiminnan järjestäminen. Kahden maanpuolustusliiton kolmitasoisesta organisaatiorakenteesta syntyy mit-

tava määrä erilaisia tavoitteita. Ne voidaan kuitenkin hiukan yksinkertaisten jakaa kolmeen suurempaan ryhmään: Maanpuolustustahdon kehittäminen, maanpuolustuskyvyn kehittäminen ja toiminnan jatkuvuuden turvaaminen. Kaikkien toimikuntien toiminta liittyy näihin kolmeen ryhmään hiukan erilaisella painotuksella. Käytännössä toiminta rakentuu vuosien varrella vakiintuneesta toiminnasta, ohjaavien tavoitteiden mukaisesta uudesta toiminnasta ja toimikunnan omista tavoitteista. Syksyllä tullaan ottamaan toimikunnat mukaan ensi vuoden budjetin laadintaan. Tavoitteena on toimikuntien toiminnan taloudellinen tukeminen ja piirien parempi taloudellinen ennustettavuus. Jos olet kiinnostunut jonkin toimikunnan toiminnasta, niin ole yhteydessä toimikunnan puheenjohtajaan tai varapuheenjohtajaan. PETRI RANTA

Toimikuntien vetäjät 2019 Ampumatoimikunta puheenjohtaja Tomi Nikkanen, Harjavallan Reserviläiset ry, puh. 040 180 1104, tominikk@gmail.com varapuheenjohtaja Jorma Välke, Porin Reserviupseerikerho ry, puh. 040 059 2667, jorma.valke@gmail.com Nuorisotoimikunta puheenjohtaja Jani Wahlman, Porin Reservinaliupseerit ry, puh. 044 978 2688, wahlman.jani@gmail.com varapuheenjohtaja Juha Juhola, Porin Reserviupseerikerho ry, puh. 044 425 4530, juhola.juha@gmail.com Perinnetoimikunta puheenjohtaja Pauli Ylitalo, Laviaseudun Reserviupseerit ry, puh. 050 083 0822, pauli.ylitalo@fimnet.fi varapuheenjohtaja Asko Knuutila, Lavian Seudun Reserviläiset ry, puh. 040 507 4484, asko.knuutila@luukku.com SRA-toimikunta puheenjohtaja Petri Ranta, Ulvilan reserviupseerikerho ry, puh. 040 539 3590, petrir@gmail.com varapuheenjohtaja Tomi Nikkanen, Harjavallan Reserviläiset ry, puh. 040 180 1104, tominikk@gmail.com Urheilutoimikunta puheenjohtaja Arto Ahokas, Noormarkun Seudun Reserviupseerikerho ry, puh. 040 547 5145, artoj.ahokas@gmail.com varapuheenjohtaja Juhani Koskiranta, Noormarkun-Ahlaisten Reserviläiset ry, puh. 0500 110 220, juhani.koskiranta@fornello.fi Viestintätoimikunta puheenjohtaja Juhani Lukka, Ulvilan reserviupseerikerho ry, puh. 0400 740 757, juhani@lukka.fi varapuheenjohtaja Esa Rannisto, Nakkilan Reserviläiset ry, puh. 045 877 1557, kotisivu.resnakkila@gmail.com


KARHU 11 eellinen edustus. Lisäksi toimikuntaa on vahvistettu ylituomarilla Varsinais-Suomes­ ta, SRA-kouluttajalla Pirkanmaalta ja MPK:n edustajalla. Toimikunnan puheenjohtajana ja tiedotusvastaavana toimii Petri Ranta sekä varapuheenjohtajana ja sihteerinä Tomi Nikkanen. SRA-toimikunnan tehtäviksi määritettiin: - SRA-koulutustoiminta - SRA-harjoittelutoiminta - Piiritason kilpailutoiminta - SM-tason kilpailutoiminta - Muu lajin edistäminen ja kehittäminen

SRA-toimikunnan jäseniä perustamiskokouksessa. Vasemmalta alkaen: Janne Ojala, Tomi Nikkanen, Matti Pihlajamäki, Mika Salovaara, Hannu Lammintausta, Kalle Tiuttu, Jari Sievänen, Kimmo Harju ja Jouni Ruuhimäki. Kuvasta puuttuvat Ari Hellman, Pasi Sitkiä, Tarmo Rinne ja Petri Ranta.

Satakunnan reservipiirien SRA-toimikunta Reservipiirien uusi SRA-ammuntaan keskittynyt toimikunta piti ensimmäisen kokouksensa 20.3.2019 piirien toimistolla.

Toimikunnan jäseniksi valittiin kokeneita SRA-tuomareita ja -kouluttajia eripuolilta Satakuntaa siten että saatiin hyvä alu-

Viestintä- ja verkkosivuilta järjestettiin 7. maaliskuuta piirin toimistolla satakuntalaisille reserviupseerikerhojen viestinnästä vastaaville. Mukana oli kahdeksan upseeria tutustumassa liiton verkkosivuun ja liiton viestintään. Liiton järjestösihteerin tietoja ja taitoa hyödyntämällä pyrittiin saamaan mahdollisimman hyvät työkalut osallistujille oman kerhon sivunmuokkaamisessa. Ilta oli erittäin antoisa ja kiinnostava. Jatkokurssia odotellen.

SRA-koulutuksia on ollut jo alkuvuodesta ennätyksellinen määrä. SRA-kouluttajia on saatu kaksi lisää. Syksyllä on tulossa vielä lisää koulutuksia. Harrastuksen aloittaminen ei nyt jää ainakaan kiinni sopivan koulutuksen löytymisestä. Säännöllisiä harjoituksia järjestetään Harjavallassa, Porissa ja Raumalla. Tänä vuonna pidettäviin SRA:n SM-kilpailuihin on koottu toimitsijaryhmä satakuntalaisista SRA-tuomareista. Saamme paljon arvokasta kokemusta ennen ensi vuonna Niinisalossa pidettäviä SM-kilpailuja. PETRI RANTA


12 12 KARHU KARHU

Ylennettävät kolmirivissä Noormarkun Ruukin juhlasalissa.

Juhlava ylentämistilaisuus Noormarkussa 3.6. Ylennettyjen ylväs rivi Noormarkun Ruukin juhlasalissa. Aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Joni Lindeman oli kutsunut ylennetyt satakuntalaiset reserviläiset juhlavaan re­serviläisten ylentämistilaisuuteen 3.6.2019. Tilaisuudessa huomioitiin myös satakuntalaiset Reserviupseeriliiton kultaiset ja hopeiset ansiomitalin saaneet reservinupseerit. Tilaisuudessa muistettiin myös pitkään Reserviupseeripiirissä toiminutta Ravo Sarmetia piirin pöytästandaarilla.

Listat ylennetyistä sivulla 34

Tilaisuuteen oli kutsuttu myös Lottien ja veteraanien edustajia. Nuorin ”kutsuvieras” oli yliluutnantiksi ylennetyn Juha Juholan seitsemän viikon ikäinen pikkuinen Otso.


KARHU 13

Tulevaisuuden perinnetyöhön kootaan voimia Kevään kynnyksellä 21.3.2019 kokoontuivat Nakkilan Osuuspankin kerhohuoneelle Sotaveteraaniyhdistyksen, Nakkilan Seurakunnan, Nakkilan kunnan ja muiden järjestöjen edustajat keskustelemaan Satakuntaan perustettavasta sotiemme 1939-1945 perinneorganisaatiosta. Myös Nakkilaan olisi tulossa oma paikallinen ryhmä tai yhdistys.

Esa Rannisto

80 vuotta aiemmin oli Saksa hyökännyt Tšekkoslovakiaan, miehittäen sen. Alkuvuosi 1939 oli ollut varsin rauhaton Euroopassa. Saksan johtaja Adolf Hitler ryhtyi laajentamaan Saksaa. Tämä johti toiseen maailmansotaan. Suomikin tempaistiin tahtomattaan siihen mukaan.

Satakunnan perinneyhdyshenkilö Tapio Huhtanen alusti paikalle kokoontuneita perinneyhdistystyön tilasta Satakunnassa. Kokous päätti osallistua perinneorganisaation rakentamiseen ja sen mukaan toimimaan Nakkilassa. Yhdistykset ja muut tahot valitsevat keskuudestaan 1-2 henkilöä, jotka sitoutuvat toimimaan organisaation osana Nakkilassa. 23.3.1939 Hitler saapuu panssarilaiva Deutchlandilla Memelin satamaan. Liettua myöntyy Saksan tahtoon Memelin miehittämisestä.

27.4 Kansallinen Veteraanipäivä. Perinteisessä tilaisuudessa lasketaan seppele kirkon puistikossa sijaitsevalle veteraanikivelle. Siitä siirrytään seurakuntakodille juhlalounaalle.

Nakkilassa löytyy aina veteraanien lipulle kantaja. Vastuuvuorossa Jouni Unkuri.

19.5.1939 Neuvostoliiton ulkoministeri Molotov tiedustelee Suomelta Ahvenanmaalle suunniteltujen linnoitusten laatua.

Kesäkuun aikana Nakkilan perinnetyön organisaation tahot ilmoittavat toimihenkilönsä kokoonkutsujalle. Kesäkuussa 1939 Karjalan Kannasta aletaan linnoittaa.

Elokuussa 2019 kutsutaan koolle kokous, jossa edustajat sopivat perinneyhdistyksen organisaatiosta ja jatkotyöskentelystä. Perinnetyöyhteisön koollekutsujana toimii veteraaniyhdistyksen puheenjohtaja Hannu

Hiljanen. 27. Elokuuta 1939 Saksan lähetystö Helsingissä kumoaa STT:n välityksellä, että Saksan ja Venäjän välille olisi solmittu sopimus Suomen ja Baltian kustannuksella.

Nakkilan Reserviläiset ja Reservin upseerit ovat palvelleet itsenäisyyspäivänä ja jouluna eri tehtävissä. Yhdistykset ovat olleet kunniavartiossa, lippulinnoissa ja seppelenlaskuissa mukana. Uskomme, että vähintään näiltä osin perinne jatkuu. ESA RANNISTO

Pasi Lahtonen

28.4.1939 Isossa-Britanniassa toteutetaan yleinen asevelvollisuus. 30.4.1939 Neuvostoliitto esittää Ranskalle ja Englannille sotilasliittoa

Kaatuneitten muistopäivää vietetään aina toukokuun kolmas sunnuntai. 19.5.2019 Nakkilan kirkossa oli Jumalanpalvelus ja sen jälkeen käynti kunniakäynti sankarihaudalla. Lippuvartiossa olivat Suomen lippu veteraaniyhdistyksen ja reserviläisjärjestöjen liput. Nakkilan Reserviläiset palvelivat kirkossa ja sankariristillä eri tehtävissä.

Kunnia- ja kutsuvieraat ovat saapuneet seppelenlaskusta veteraanikiveltä juhlalounaalle seurakuntakotiin.


14 KARHU

LOUNAIS-SUOMEN ALUETOIMISTO Perustuslaillinen sananvapaus – Oikeus, joka tuo mukanaan myös vastuuta Maa-, meri ja ilmavoimilla on käynnissä useita Suomen maanpuolustusta tukevia hankkeita. Lisäksi aika ajoin keskustellaan myös Suomen sotilaspoliittisesta asemoinnista; siitä, onko Suomi puolueeton, sotilaallisesti liittoutumaton vai osa sotilasliittoa. Kyseiset hankkeet ja keskusteluaiheet ovat sellaisia, joiden ratkaisut muovaavat suomalaisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan suuntaa vuosiksi, jopa vuosikymmeniksi eteenpäin. Suuret hankkeet, kuten HX -hanke (Hornet -monitoimilavetin korvaaminen) ja Laivue 2020 -hanke (Merivoimien seitsemän poistuneen tai poistuvan aluksen korvaaminen neljällä monitoimikorvetilla), ovat myös taloudellisesti merkittäviä, Suomen puolustusta tukevia kokonaisuuksia. Aina kun puhutaan rahasta, löytyy jokaisesta kansalaisesta pieni talousasiantuntija, joka haluaa äänensä kuuluville. Suomen sotilaallinen asema, puolueettomuus, liittoutumattomuus vai liittouman jäsen, on toinen kestoaihe, josta aika ajoin käydään kiivastakin keskustelua eri median alustoilla. Tämä on myös aihe, jossa jokainen suomalainen tuntee olevansa asiantuntija, niin sanottu nojatuolistrategi, ja joka haluaa saada äänensä kuuluville. Perustuslaillinen sananvapaus antaakin tähän mahdollisuuden jokaiselle suomalaiselle.

Puolueeton vai liittoutuminen

Käsittelen ensimmäiseksi omaa lempiaihettani. Te arvon lukijat voitte todeta, että ”sen lauluja laulat, kenen leipää syöt” ja siihen teillä toki on oikeus. Haluan kuitenkin tässä ampua asiantuntijana alas muutaman aiheen osalta keskusteluja hallitsevan, erheellisesti käsitellyn seikan, joilla erityisesti liittoutumisen vastustajat perustelevat omaa kantaansa kovinkin äänekkäästi: 1) Suomalaisia sotilaita, reserviläisiä lähetetään pakolla puolustamaan liittouman etuja esimerkiksi Turkkiin tai jopa liittouman alueen ulkopuolelle. VÄÄRÄ KÄSITYS. Mahdollisen kriisin puhjetessa suomalaiset sotilaat pysyvät omalla maaperällä puolustaen suomalaista maaperää osana liittouman kokonaispuolustusta. Jos kriisi sijoittuu jonnekin muualla kuin Itämeren alueelle, niin Suomi voi tukea liittouman puolustusta muun muassa asiantuntijoilla, sotilailla, materiaalilla tai aineettomalla tuella (esimerkiksi diplomatialla). Tämä tuki ei ole automaatio, vaan siitä keskustellaan liittouman johdossa ja lopullinen päätös tuen laadusta on aina kansallinen päätös samalla tavalla kuin Suomen nykyinen osallistuminen kansainvälisiin, liittouman johtamiin kriisinhallintaoperaatioihin. Tämä fakta perustuu liittouman

peruskirjaan (Artikla 5). 2) Liittoutuminen maksaa liian paljon. VÄÄRÄ KÄSITYS. Liittoutumisen kustannukset ovat noin 40 miljoonaa euroa. Näistä kuluista puolet (noin 20 miljoonaa euroa) on vuosittainen jäsenmaksu, jolla osallistutaan liittouman yhteisiin kustannuksiin. Toinen puoli (noin 20 miljoonaa euroa) muodostuu lähinnä henkilöstö- ja hallintokuluista eli Suomen on jäsenenä sijoitettava henkilöstöä, sotilaita ja siviilejä, organisaation komentorakenteisiin. Kun mietitään 40 miljoonaa Puolustushallinnon kokonaisbudjetissa, niin puhutaan noin 1,27 prosentista hallinnonalan kokonaiskustannuksista vuonna 2019 eli täysin marginaalisesta kustannuksesta kokonaisturvallisuudessa verrattuna esimerkiksi jokaisen työntekijän ammattiyhdistysmaksuun, joka on yleisesti noin 1,5 prosenttia (kustannusten laskenta muun muassa Antero Puistola). 3) Jos Suomi liittoutuu, on meidän luovuttava yleisestä asevelvollisuudesta, suomalaisen maanpuolustuksen peruskivestä. VÄÄRÄ KÄSITYS. Yksikään liittouman maa ei ole luopunut yleisestä asevelvollisuudesta sen vuoksi, että ne ovat liittouman jäseniä. Joillain mailla (esimerkiksi Iso-Britannia ja USA) ammattiarmeija on


KARHU 15 15 KARHU

historiallista perimää, joissain maissa asevelvollisuudesta luovuttiin kylmän sodan päättymisen jälkeen sisäpoliittisesta painostuksesta taloudellisiin syihin ja uhan puuttumiseen vedoten (Saksa ja Ruotsi). Siten tämä asia on siis omissa käsissämme, eikä perustu liittoutumiseen.

Hankkeet ja asiantuntijuus

Käynnissä olevat hankkeet (HX ja Laivue 2020) ovat Suomen turvallisuuspolitiikan ja maanpuolustuksen osalta aivan keskeisiä. Näillä korvataan poistuneita tai poistuvia suorituskykyjä ilma- ja meripuolustuksessa. Kummallakin hankkeella on suorituskykyä kehittävä vaikutus koko maanpuolustukselle. Meripuolustuksen uusilla suorituskyvyillä turvataan ja vahvistetaan huoltovarmuuttamme. Huoltovarmuutemme niin yhteiskuntana kuin maanpuolustuksellisesti, perustuu toimiviin ja tarvittaessa suojattaviin meriyhteyksiin, koska yli 80 prosenttia tavaravaihdostamme kulkee meritse. Välillisesti merivoimien uusilla suorituskyvyillä vahvistetaan myös ilmapuolustusta rannikkoalueilla vaikuttaen siten maavoimien suorituskykyyn. Ilmapuolustuksen hankkeella korvataan käytössä nyt olevat F/A-18 koneet uusilla, entistä suorituskykyisemmillä monitoimilaveteilla. Nykyisen

Jos henkilö on pitänyt itsensä ajan tasalla nykypäivän turvallisuusympäristöstä, asejärjestelmistä ja erilaisista suorituskyvyistä, niin silloin hänen argumenttinsa voisivat tukea puolustusvoimia ja tehtäviä turvallisuusratkaisuja erilaiset hankkeet mukaan lukien. sotilaslentokoneen tunnuksessa F tarkoittaa Fighter, hävittäjä ja A tarkoittaa Attack eli hyökkäys, joka tässä tapauksessa tarkoittaa ilmasta maahan suorituskykyä. Aikoi-

jatkuu Puolustusvoimat


16 KARHU

naan, kun Hornetit hankittiin, jouduttiin koneeseen koodaamaan ihan suomalaisille tarkoitettu ”softa” johtuen siitä, ettei silloinen Pariisin rauhansopimuksen tulkinta sallinut Suomelle kuin torjuntahävittäjät. Tuli muuten aika kalliiksi. Koneiden päivityksissä (Mid-Life Update 1 ja 2) koneisiin ajettiin ”normaali softa”, jolloin koneista tuli F/A monitoimilavetteja. Tällä kasvatettiin maanpuolustuksen suorituskykyjä merkittävästi eritoten, kun päivitykseen liittyi ilmasta maahan -rynnäkköohjusten hankinta. On siis ymmärrettävä, että hankittavat koneet eivät ole Pariisin rauhansopimuksen rajoituksista johtuen torjuntahävittäjiä, vaan kyse on hävittäjätorjunnan, ilmasta maahan suorituskyvyn, tiedustelun ja johtamisen monitoimilavetista. Siksi tuleva hankinta on syytä tehdä suorituskyky edellä kuunnellen asiantuntijoita eikä esimerkiksi yleinen mielipide saa heikentää suorituskykyä sanelemalla kone­määrää tai mistä maasta koneet on syytä hankkia.

Palataan perustuslailliseen sananvapauteen

Nykyisessä keskustelussa äänekkäimpiä ovat (valitettavasti) nojatuolistrategit, ihmiset, jotka luulevat tietävänsä asioista eikä keskustelua käydä oikeiden asiantuntijoiden tosiasioihin perustuvilla argumenteilla. Maanpuolustuksessa nojataan yleiseen mielipiteiseen sekä sen vaikutuksesta maanpuolustustahtoon ja turvallisuuspoliittisiin päätöksiin. Perustuslaillinen sananvapaus mahdollistaa myös nojatuolistrategien oikeuden lausua mielipiteitään, enkä halua tukkia kenenkään suuta. Kyllä maailmaan ääntä mahtuu. Se, mikä minua tällä hetkellä tässä keskustelussa häiritsee ja huolestuttaa, on eläkkeellä olevien upseereiden kannanotot ja kirjoitukset eri mielipidepals-

Kannustan osallistumaan maamme turvallisuuteen ja maanpuolustukseen liittyvään keskusteluun. toilla, blogeissa ja muilla media-alustoilla. Toki EVP-upseereilla on samat perustuslailliset sananvapauden oikeudet kuin muillakin, mutta ammatti yleisesikuntaupseerina tuo tavallista nojatuolistrategia suuremman vastuun sanomisille. Kun jo 15–20 vuotta eläkkeellä ollut yleisesikuntaupseeri kirjoittaa mielipidepalstalla kirjoituksen allekirjoittaen sen omalla nimellään ja tittelillään, tavallinen kansalainen lukee silloin mielestään turvallisuuspoliittisen asiantuntijan kirjoituksen. Jos kyseinen henkilö on pitänyt itsensä ajan tasalla nykypäivän turvallisuusympäristöstä, asejärjestelmistä ja erilaisista suorituskyvyistä, niin silloin hänen argumenttinsa voisivat tukea puolustusvoimia ja tehtäviä turvallisuusratkaisuja erilaiset hankkeet mukaan lukien. Jos sen sijaan henkilön tietämys asejärjestelmistä ja suorituskyvyistä perustuvat aikaan miekka ja kilpi tai jos ajatukset ja maailmankuva perustuvat Pariisin rauhansopimuksen rajoituksiin ja ovat tunkkainen tuulahdus kylmän sodan ajalta, silloin olisi syytä rajoittaa kovaäänisiä kannanottoja esimerkiksi HX - tai Laivue 2020 -hankkeisiin liittyen. Jos nämä tavallisen kansan silmissä asiantuntijoina esiintyvät henkilöt ovat esimerkiksi sitä mieltä, että Hornetien seuraajaksi tarvitaan vain muutama hävittäjä ja ilmapuolustus hoidetaan ilmatorjuntaohjuksilla, niin silloin henkilö tekee ikävän karhunpalveluksen puolustushallinnolle ja koko maanpuolustukselle. Kyseinen henkilö ei ajatuksissaan todella-

kaan elä nykyajassa eikä ymmärrä nykyaikaisten koneiden olevan monitoimilavetteja pelkkien torjuntahävittäjien sijaan. Ja kun tällaisia lausuntoja antavat eläkkeellä olevat sotilaat, tavalliset kansalaiset muodostavat aivan väärän mielikuvan ja yleisen mielipiteen. Siksi mielestäni kyseisten henkilöiden olisi ymmärrettävä sananvapauden ja oman ammattinsa mukanaan tuoman vastuun (kirjattu muun muassa Yleiseen palvelusohjesääntöön koskien myös eläkkeellä olevia) ja siten pidättäydyttävä vanhakantaisten ja väärien mielikuvien luomisesta eri median alustoilla. Kuten aiemmin totesin, en halua tukkia kenenkään suuta, päinvastoin. Kannustan osallistumaan maamme turvallisuuteen ja maanpuolustukseen liittyvään keskusteluun, mutta toivon keskustelijoiden ensin varmistavan tietojensa ajantasaisuuden ja todenmukaisuuden ennen vahvojen mielipiteiden julkituomista. Tästäkin huolimatta erinomaista, aurinkoista kesää Satakunnan asevelvollisille eläkkeellä olevat yleisesikuntaupseerit mukaan lukien.

JONI LINDEMAN Everstiluutnantti Lounais-Suomen Aluetoimiston Päällikkö


KARHU 17 17 KARHU

LOSMPP:N NIINISALON KOULUTUSPAIKAN KURSSIT KESÄ-SYKSY 2019 Kurssien tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen MPK:n internetsivuilla www.mpk.fi -> koulutuskalenteri -> valitse yksikkö (Niinisalo tai Lounais-Suomi) -> valitse kurssi. MPK Lounais-Suomi/Hanna-Maija Raitio

Heinäkuu PORPR:n omaisten- ja kiltapäivä

Niinisalo 13.-14.7.

Elokuu Tykistötaitokilpailu (Hedberg) Niinisalo 2.-4.8. Naisten ase- ja ampumakoulutus 1 Huittinen 17.8. Taktinen Pistooli 2 Rauma 17.-18. Naisten ase- ja ampumakoulutus 2 Huittinen 24.8. Syyskuu Taktinen Haulikko 2 Rauma 7.-8. Syksy Niini19 Niinisalo 13.-15. Syksy Niini19 Lukiolaisten tutustuminen puolustusvoimiin Niinisalo 13.-15. Syksy Niini19 Tiedustelukurssi Niinisalo 13.-15. Syksy Niini19 Taisteluensiapukurssi 1 Niinisalo 13.-15. Syksy Niini19 RSKRH-tuliasemakurssi Niinisalo 13.-15. Syksy Niini19 Viestilaitekurssi Niinisalo 13.-15. Syksy Niini19 Reserviläisjohtaja 1 Niinisalo 13.-15. Syksy Niini19 Maastoetsinnän peruskurssi Niinisalo 13.-15. Syksy Niini19 Tarkka-ampuja 3 Niinisalo 14.-15. Syksy Niini19 Tarkka-ampuja 5 Niinisalo 14.-15. Syksy Niini19 B-ajolupakurssi Niinisalo 14. Nuorten maastotaidot Niinisalo 20.-22. Taktinen RK 2 kurssi Pori 28.-29. Marraskuu Tykistön TA-harjoitus

Niinisalo 15.-17.

Taisteluensiapukurssi järjestetään 13.–15.9. Niinisalossa.


18 KARHU

MPK LOUNAIS-SUOMI Lait läpi Eduskunta otti hienon loppukirin ja hyväksyi Maanpuolustuskoulutusyhdistystä (MPK) koskevat lait aivan kalkkiviivoilla.

Eduskunta ahkeroi

Eduskunta hyväksyi lain vapaaehtoisesta maanpuolustuskoulutuksesta 7.3.2019 ja seuraavana päivänä hallitus kaatui. Saamieni tietojen mukaan asioilla ei ole yhteyttä. Ampuma-aselain muutoksen, jolla pannaan täytäntöön asedirektiiviin tehdyt muutokset hyväksyttiin 19.3.2019 viimeisenä päivänä ennen eduskunnan vaalitaukoa. Me maanpuolustajat voimme olla tyytyväisiä siitä, että toimintamme lakiperusta on nyt päivitetty ja kunnossa. Aivan kaikkiin kysymyksiin ei ole vielä vastauksia, koska lakeja täydentäviä asetuksia ei ole hyväksytty, eivätkä puolustusvoimien (PV) ja MPK:n ohjeistukset ole vielä valmiina. Tämän johdosta tässä artikkelissa esittämäni tulkinnat laista tarkentuvat ja voivat muuttua joltain osin. Suuret linjat ovat kuitenkin selvät.

Aselaki MPK:n kannalta

Ampuma-aselakiin sisältyvä kansallisen puolustuksen poikkeus tekee MPK:lle mahdolliseksi hankkia ja antaa koulutusta aseilla, jotka vastaavat ominaisuuksiltaan Puolustusvoimien käytössä olevia aseita. MPK:n ampumakoulutuksesta annetaan valtioneuvoston asetus, jossa säädetään sotilaallisia valmiuksia palvelevan (SOTVA) koulutuksen ammunnoista, jotka perustuvat Puolustusvoimien ampumaohjelmistoon. Muuhun ampumatoimintaan uusi laki ei tuo juurikaan muutoksia; eli SRA-, pe-

rinnease- ja muut MPK:n piirissä aikaisemmin toteutetut ammunnat jatkuvat. Pieniä tarkennuksia on tulossa ammuntojen henkilöstöön ja dokumentointiin liittyen. Ne eivät kuitenkaan vaikuta MPK:n mahdollisuuteen toteuttaa ammuntoja kuten ennenkin. Ammunnan johtajilta vaaditaan luonnollisesti perehtyminen uuteen lainsäädäntöön, joka todennäköisesti tapahtuu verkkokurssina. Maanpuolustajien kannalta hyvää on myös MPK:n SOTVA-ammuntoihin osallistumisen hyväksyminen aseluvan perusteeksi. Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta voimaa 1.1.2020 Uuden lain toteutumisen ml. esitetyn lisärahoituksen suhteen olen toiveikas, sillä uudessa hallitusohjelmassa on seuraava kirjaus: ”Maanpuolustusjärjestöjen riittävät resurssit varmistetaan ja ampumaharjoittelun edellytykset koko Suomessa turvataan. Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta pannaan toimeen.” Suurimmat vaikutukset uudella lailla on puolustusvoimien ja MPK:n väliseen työnjakoon. Tämä heijastuu erityisesti tulevan toiminnan suunnitteluun ja budjetointiin. Nämä asiat hoidetaan MPK:n palkatun henkilöstön toimesta. Näin ollen vaikutukset yksittäisen toimintaan osallistuvan henkilön kannalta ovat vähäisiä. Edelleen on mahdollista osallistua MPK:n toimintaan kurssilaisena, kouluttajana, johto- tai tukitehtävissä. Lisäksi puolustusvoimat kutsuu reserviläisiä vapaaehtoisiin harjoituksiin ja

käskee kertausharjoituksiin kuten ennen. MPK:n koulutustarjontaan on helpointa tutustua ja ilmoittautua koulutuskalenterin kautta, joka löytyy osoitteesta: https:// mpk.fi/koulutuskalenteri/. Osallistumista helpottaa se, että jos MPK saa uudistukseen liittyvän lisärahoituksen, niin kurssimaksuja tullaan alentamaan. Meillä Lounais-Suomessa on loistavat mahdollisuudet hyödyntää lain suomia mahdollisuuksia, kuten puolustusvoimien


KARHU 19

Hanna-Maija Raitio

kevään Suojaus-harjoituksessa ensin harjoiteltiin kaupunkijääkärien TRA-tasoammunnan kulku ja yksityiskohdat ja lopuksi arvioitiin suorituksen hallinta joukkokohtaisesti.

kaluston käyttöä. Yhteistyössä Porin prikaatin ja 2.Logistiikkarykmentin kanssa vuoden 2020 koulutuksen suunnittelu on jo pitkällä, ml. kaluston käyttö. Saamme kalustoa käyttöön kumisaappaasta kenttätykkiin.

Hyvä alkuvuosi

MPK:n Lounais-Suomen maanpuolustuspiirin (LOSMPP) alkuvuosi on sujunut mallikkaasti. Koulutusvuorokausia on ker-

tynyt noin 5000. Vähintään yhtä tärkeää kuin määrä on laatu. Se on erinomaisella tasolla, sillä kurssipalautteiden keskiarvo on 4,5 viisiportaisella asteikolla. Suuri kiitos jälleen kerran MPK:n vapaaehtoisille, joiden panos on mahdollistanut näin hienon tuloksen. Kevääseen on mahtunut lukuisia tapahtumia; talvi ja kevät harjoitukset Säkylässä ja Niinisalossa, 2.Logistiikkarykmentin tilaama harjoitus, Nuku rauhassa tapahtu-

ma Turussa ja Kesäyön marssi Porissa. Kesäyön marssilla saavutettiin uusi osallistujaennätys; yhteensä 572 marssijaa taivalsi 7, 16, 25, 42 tai 60 km matkan upeissa Yyterin maisemissa. Tervetuloa Kesäyön marssille ensi vuonna 23.5. Yyteriin. Hyvää ja rentouttavaa kesää PETRI KOSONEN Piiripäällikkö


20 KARHU

Rynnäkkökivääri on jokaisen taistelijan keskeisin työkalu. Tässä käytössä on RK 62 M1.

Modernisoidut rynnäkkökiväärit käyttöön joukko-osastoissa Kotimaisten RK62 -rynnäkkökiväärien käytettävyyttä on parannettu modernisoinneilla kahden viime vuoden aikana. Uudistetut rynnäkkökiväärit otetaan nyt käyttöön varusmieskoulutuksessa kaikissa Puolustusvoimien joukko-osastoissa. Vuonna 2015 käynnistetyn rynnäkkökiväärien modernisointityön tavoitteena on ollut parantaa aseiden käytettävyyttä ja lisätä niiden käyttöikää. Keskeisimmät aseisiin tehdyt parannukset ovat aseen perän säädettävyys erikokoisille ampujille ja yhteensopivuus taistelijan varustuksen kanssa sekä modernit liityntäpinnat optiikan ja lisävarusteiden kiinnittämiseen. 7.62 RK 62M -rynnäkkökivääreihin on uudistuksessa vaihdettu teleskooppisesti säädettävä perä, uusi vaihdin, optisen täh-

täimen jalusta sekä taktinen kantohihna. Lisäksi M2 ja M3 -malleihin on vaihdettu kädensuojus ja liekinsammutin. Kaikki aseet varustellaan optisin tähtäimin. Modernisointi on aloitettu Kaartin jääkärirykmentissä 2011, ja aseen eri versioita on kokeiltu Maavoimien eri joukko-osastoissa ja Ilmavoimissa. Puolustusvoimat hankki rynnäkkökiväärien modernisoinnin Millog Oy:ltä. Modernisointityön avulla Puolustusvoimat on kyennyt kustannustehokkaasti kasvattamaan jalkaväkitaistelijoiden tulen tehoa parantuneen käyttöergonomian, tulenaloitusnopeuden sekä lisälaitteiden kiinnitettävyyden myötä. Modernisoidun rynnäkkökiväärin päämallit ovat RK 62 M1 ja RK 62 M2. Molemmissa on kiinnitysmahdollisuus optii-

kalle ja yleisimmille lisävarusteille. M1malli on yleisin ja tarkoitettu ensilinjan jalkaväkijoukoille. M2-malli on uudel-


KARHU 21 21 KARHU

Puolustusvoimat on jatkanut tarkan ja luotettavan kotimaisen rynnäkkökiväärin

RYNNÄKKÖKIVÄÄRI 7.62 RK 62M

käyttöä jalkaväen etulinjassa pitkälle

Käyttö: Modifioitu taistelijan perusase, käytössä ensilinjan joukoilla.

2030-luvulle. la liekinsammuttimella ja kädensuojuksella varustettu, rakennetun alueen taisteluun optimoitu versio. Uuteen liekinsammuttimeen on mahdollista liittää murtojarru esimerkiksi rakennusterästen ampumalla katkaisemista varten. Kädensuojukseen voidaan liittää lisälaitteita joustavasti käyttäjän tarpeen mukaan. M3-mallilla jatketaan kehitystyötä erityisesti aseen pintakäsittelyn ja värin osalta. – Rynnäkkökivääri on jokaisen taistelijan keskeisin työkalu ja henkivakuutus taistelukentällä. Jalkaväkemme aseistuksen selkärangan ovat jo yli 50 vuotta muodostaneet kotimaiset RK62-rynnäkkökiväärit, joiden uudistuksessa olemme säilyttäneet aseen toimintatavan ja ampumatarvikkeen. Modernisoinnilla Puolustusvoimat on jatkanut tarkan ja luotettavan kotimaisen rynnäkkökiväärin käyttöä jalkaväen etulinjassa pitkälle 2030-luvulle. Samalla on mahdollistettu optisten tähtäimien ja uudenaikaisten apuvälineitten käyttöönotto erityisesti pimeätaistelukyvyn kehittämistä ajatellen,

kertoo jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi. Rynnäkkökiväärin kehittämistyö liittyy käynnissä olevaan Taistelija-hankkeeseen, jossa parannetaan taistelijoiden tulivoimaa, suojaa ja liikkuvuutta sekä tilannetietoisuutta. Rynnäkkökiväärien modernisointityön kokonaisarvo on ollut noin 12,6 miljoonaa euroa, kotimaisuusaste 80 prosenttia hankinnan kokonaisarvosta ja työllistävä vaikutus 50 henkilötyövuotta kotimaista työtä. (MAAVOIMAT)

Ominaisuudet Kaasurekyyliperiaatteella toimiva sarjatuliase, jolla vaihdinta käyttäen voidaan ampua joko kertatai sarjatulta Rautatähtäimet on tarkoitettu päiväkäyttöön. Aseeseen on mahdollistaa kiinnittää lisävarusteita, esimerkiksi optinen tähtäin, valonvahvistin ja taktinen valaisin Versiot M1: • Teleskooppisesti säädettävä perä (olkatuki) • Uudistettu vaihdin • Optisen tähtäimen jalka • Adapteri lisälaitteiden kiinnittämistä varten • Uusi taktinen hihna M2: Rakennetulle alueelle optimoitu versio • Teleskooppisesti säädettävä perä (olkatuki) • Uudistettu vaihdin • Optisen tähtäimen jalka • Kädensuojus lisälaitteiden kiinnittämistä varten • Liekinsammutin, johon voidaan kiinnittää murtojarru ja äänenvaimennin. Murtojarru on tarkoitettu esimerkiksi rakenneterästen katkaisuun ampumalla. • Uusi taktinen hihna • Lisävarusteina esimerkiksi etukahva M3: Kuten M2-malli • Vihreän värinen kokeilupinnoite • Varusteltu äänenvaimentimella ja murtojarrulla Tekniset tiedot Kaliiperi: 7.62 x 39 mm Pituus: perä täysin auki 95 cm, perä lyhyenä 86,5 cm Paino: ase ilman lipasta 4,1 kg, lipas 0,8 kg täynnä (30 patruunaa) Tulinopeus kertatulella: 20–30 tähdättyä laukausta minuutissa Tulinopeus sarjatulella: teoreettinen 700 ls/min, lippaan vaihdot mukaan lukien 120–180 ls/min Luodin lähtönopeus: 715 m/s Tehokas ampumaetäisyys: 300 m asti Valmistusmaa: Suomi, Sako/Valmet

Vasemmalla kaupunkijääkäreille optimoitu M2 ja yllä M3 vihreallä kokeilupinnoitteella.


22 KARHU

SAISKOS LUVAN Reserviläinen aselupaa hakemassa – Osa 1

Aikoinaan haettiin neitokaista tanssiin kysymällä, että ”saiskos luvan”. Hiukan tuolloin jännitti, notta tulooko pakit. Aseenhankintapäätös oli kuitenkin tehty ja vakain askelin hakija marssi aiettaan toteuttamaan Poriin Lounais-Suomen poliisilaitoksen lupatoimistoon. Aivan yllätyksenä ei tullut, että aseluvan hankinta oli hieman muuttunut vuoden 2007 jälkeen. Nettiä oli ennakkoon selattu ja jokunen hikipisarakin oli tarvittavan todistelumateriaalin vuoksi kuulemma vuodatettu. Sotilaspassia myöden oli kaiveltava esiin. Poliisi.fi -sivuston asiointipalveluista löy­tyvät perustiedot niistä asioista, joita hakijan tulee tehdä hyvissä ajoin ennen varsinaisen hakemuksen jättämistä. Reitti hakemuksiin löytyy kirjoittamalla Googleen; poliisi lupapalvelut. Lounais-Suomen poliisilaitos tekstikuvaketta klikkaamalla pääsee tutustumaan Satakunnan poliisilaitosten aikatauluihin. Jokaisesta käynnistä ja ajanvarauksesta saa hakija mukaansa tulostetun tiedotteen. Poliisin lupasivustolta voi myös tallentaa koneelleen hakemukseen liitettävän perustelukaavakkeen, jonka täyttäminen on paljon helpompaa kirjoitusohjelmassa kuin käsin varsin pieniin sarakkeisiin.

Poliisi.fi -sivuston asiointipalveluista löytyvät perustiedot niistä asioista, joita hakijan tulee tehdä hyvissä ajoin ennen varsinaisen hakemuksen jättämistä.

Päiväkirjaa kannattaa täyttää

Ampumapäiväkirjan pitäminen on suotavaa, joskaan ei pakollista. Päiväkirja kertoo kuitenkin ampujan halusta osoittaa harrastuneisuuttaan ja myös kirjaamisen myötä kiinnostustaan harrastukseensa. Tässäkin hakuprosessissa esitetty päiväkirja oli eittämättä hyödyksi. Ampujalle itselleen pienimuotoinen ampumapäiväkirjan pito on hyvä tapa todentaa esimerkiksi patruunakulunki ja pidemmässä juoksussa nähdä millä aseella voisi harrastaa hiukan enemmän. Etenkin jos lupa on määräaikainen ja harrastaminen on tarvittaessa todistettava. Heti alkuvaiheessa hakijaa pyydetään todistamaan henkilöllisyytensä. Ajokorttia on turha kaivella esiin, sillä se ei enää kelpaa aselupien hakemisen yhteydessä. Passi ja Poliisin myöntämä henkilökortti kelpaavat mainiosti. Siispä on varattava aika passin hakemista varten. Samalla hakija kertoi hakevansa aselupaa, niin aika aseluvan jättämiseen varattiin samalla. Passi maksaa suoraan lupatoimistosta haettuna 53€ ja sähköisesti haettuna 49€. Yhden aseen lupa maksaa 90€. Seuraavat 42€ asetta kohden, mikäli toista asetta haetaan samalla kertaa. Valokuvat 10-20€. Valokuvaamo lähettää kuvat Poliisille esikatseltavaksi ja hakija saa koodin, joka liitetään hakemukseen ajanvarauksen yhteydessä. Aika siis varataan lupatoimistoon, jossa tarvittavat asiakirjat käydään läpi ja virkailija tekee passin hakijalle muutamia kysymyksiä. Oletuksena on, että vain hakija osaa vastata kysymyksiin. Haettavasta aseesta riippuen hakuoperaatio on hieman erilainen liitteiden osalta.


Reserviläisammuntaan soveltuvilla reserviläiskiväärille ja pistoolille lupaa haettaessa tulee osoittaa aseen sopivuus ja tarve. Metsästysaseisiin toki metsästyskortti, mahdollisuus metsästää ja aseen sopivuus metsästykseen.

Dokumentteja tarvitaan

Reserviläiskiväärin ja reserviläisammuntoihin soveltuvan pistoolin hakemista perustellaan ampumaurheilu- tai harrastuslomakkeella. Reserviläisammuntaan soveltuvilla reserviläiskiväärille ja pistoolille lupaa haettaessa tulee niinkään osoittaa aseen sopivuus ja tarve. Mikäli hallussa on jo samankaltainen ase, tarvitaan perustelut toisen lähes vastaavan aseen hankintaan. Hakija esitti aselupaa hakiessaan: passin, sotilaspassin, reserviläisten jäsenkortin, reserviläisen ampumaturvakortin, todistuksen aktiivisesta ampumaharrastuksesta. Tuon todistuksen reserviläisyhdistyksen tai ampumaseuran ampuma-asekouluttaja kirjoittaa. Ampumapäiväkirja vahvistaa oman harrastuneisuuden ja etenkin ampumakerrat haettavan asetyypin kaltaisella aseella. Osa harrastuskerroista voi olla myös ilmaaseella ammuttuja. Pääosan tulee kuitenkin olla ruutiaseella ammuttuja kertoja. Hakijan on kerrottava kirjallisesti missä hän voi haettavaa asetta käyttää, niin harjoittelu ja kilpailutoimintaan. Hakemuksen täytti virkailija ja mukaan tulevat liitteet todennettiin ja suurin osa niistä kopioitiin hakemukseen. Virkailija kertoi hakijalle kutsun tulevan haastatteluun, koska haettava ase on sitä tyyppiä, että hakijat haastatellaan. Tässä tapauksessa edellisen aseluvan hakemisesta oli kulunut

yli 10-vuotta ja mikä tahansa ruutiaseen hankkiminen olisi johtanut haastatteluun. Lääkärintarkastuksia ei enää käytetä hakuprosessissa. Virkailija kertoi haastattelijan soittavan ja tarjoavan sopivaa aikaa. Näin tapahtuikin ja aika sovittiin puhelimessa. Haastattelija kertoo tässä vaiheessa, että tarvitseeko hakijan ottaa mukaan jotain lisäselvityksiä tai todistuksia.

Aseen säilytys tulee miettiä etukäteen

Haastatteluun kannattaa varata luotettava selvitys aseensäilytyksestä. Siirtymäaika

KARHU 23 päättyy pian ja tällöin yksikin Erva-ase vaatii turvakaapin, mutta suurin osa menee laskukaavan mukaan. Yli viisi asetta vaatii säilytystilakseen tietyn standardin mukaisen turvakaapin tai poliisin hyväksymän säilytystilan. Haastattelusta, hankkimisluvasta, asetarkastuksesta ja aseiden säilytyksestä jutun seuraavassa osassa. Mainittakoon, että hakijalle ei tullut luvanhaussa niitä pakkeja. Aselupailtaa suunnitellaan yhteistyössä lupaviranomaisen eli Poliisin kanssa. Tarkoitus olisi saada paikalle poliisi kertomaan aselaista, luvan hakemisesta ja aseiden säilytyksestä. Ajankohta on kuluvan vuoden syksy. Tilaisuus olisi kohdennettu lähinnä reserviläisjärjestöille, muuta tuskin ketään asiasta kiinnostunutta käännytetään pois . ESA RANNISTO JA HAKIJA


24 KARHU

MAANPUOLUSTUSNAISET Kesä keikkuen tulevi – ja loma myös Muutama päivä vielä ja sitten koittaa odotettu kesäloma. Pitkän kiireisen talven jälkeen saa vihdoinkin vaihtaa vapaalle ja rauhoittua päivittäisistä arkiaskareista. Tämä on tärkeää, jotta jaksaa jatkossakin panostaa vapaaehtoisiin harrastuksiin muun muassa maanpuolustuksen saralla. Hyvän mahdollisuuden rentoutumiseen ja iloiseen yhdessäoloon tarjoaa piirin perinteinen kesäpäivä, joka järjestetään elokuun alussa Porissa. Tarkemmat tiedot tapahtumasta toimitetaan yhdistyksille myöhemmin. Toivottavasti näemme silloin isolla joukolla! Piirihallituksen viimeisimmässä kokouksessa oli asialistalla taas tärkeitä asioita, jotka tulevat ajankohtaisiksi syksyllä. Tässä muutama sana koulutuksen ja sääntömuutoksen osalta. Liittomme koulutusohjelma on nyt käytössämme kolmatta vuotta ja syksyllä on aika palkita koulutusmerkillä ensimmäiset ohjelman suorittaneet jä-

senet. Merkin voi saada henkilöt, jotka ovat suorittaneet peruskoulutuskokonaisuuteen kuuluvat seuraavat kurssit tai koulutustapahtumat: Järjestökoulutusosio (3 h), Arjen turvallisuuskurssi (16 h), osallistuminen MPK:n tai jonkun muun yhteistoimintatahon kurssiin (16 h), joka parantaa jäsenen henkilökohtaista turvallisuusosaamista (esim. tietyt kurssit NASTA-harjoituksissa). Jos sinulla on tarvittavat koulutukset suoritettuna, ota yhteys Pia Huhtalaan (piahuhtala@dnainternet.net), jolta saat tarkemmat toimintaohjeet merkin anomiseksi. Merkit on tarkoitus jakaa piirin syyskokouksen yhteydessä. Maanpuolustusnaisten liitto on saanut päätökseen sääntöuudistuksen ja nyt sekä piireillä että yhdistyksillä on mahdollisuus ottaa käyttöönsä päivitetyt ja patentti- ja rekisterihallituksella ennakkotarkastetut säännöt. Suurin muutos on se, että nyt piiri ja

yhdistykset voivat ottaa käyttöönsä yhden vuosikokouksen säännöt niin päättäessään, mutta myös kahden kokouksen pitäminen on edelleen mahdollista. Muut muutokset ovat pääasiassa asioiden päivittämistä tähän päivään. Piirin syyskokouksessa on tarkoitus käsitellä sääntömuutosasiaa, joten toivottavasti saamme runsaslukuisen osallistujajoukon mukaan päättämään asiasta. Mutta näihin asioihin palataan siis syksyllä. Nyt nautitaan kesästä ja toivottavasti myös maltillisesta lämmöstä. Aktiivista kesän jatkoa toivottaen

MARJO SARMET Maanpuolustusnaisten liitto ry:n Satakunnan piiri puheenjohtaja


KARHU 25

Aina ei kannata sanoa ei Joskus sitä kaipaa elämäänsä vaihtelua ja päätyy miettimään löytyisikö esimerkiksi uuden harrastuksen parista kipinä. Laji mikä saa adrenaliinin virtaamaan suonissa ja olisi jotain vähän erilaista, mitä jokainen vastaantuleva ei harrasta. Tästä ajatuksesta lähteneenä, tiiminvetäjämme sai työporukkamme innostumaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen järjestämästä naisten ase- ja ampumakoulutus kurssista. Mikä parempi tapa nostaa tiimihenkeä ja keskinäistä luottamusta kuin olla metsässä aseet kädessä. Aiempaa kokemusta ei vaadittu, vaan nyt oli huikea tilaisuus päästä tutustumaan lajiin ammattitaitoisten vetäjien kanssa perusteista lähtien. Se tiedettiin, että tämä kurssi ei ole leikkimistä varten.

Käytännönläheista koulutusta

Toukokuun 11. päivänä alkoi tapahtua. Vastaanotto oli heti lämmin ja tilat aamupaloineen sai tunnelman kotoisaksi. Kurssilla opetettiin ampuma-aselainsäännön teoriasta lähtien aseiden turvalliseen käsittelyyn. Teoriaosio ei ollut puuduttavaa koulutusta, vaan keskityttiin käytännönläheisiin huomioihin. Myös asioihin jotka saattavat tulla vastaan, vaikka itse ei koskaan olisi ollut tekemisissä aseiden kanssa eikä ampumaharrastuksesta kiinnostuisi kurssin jälkeenkään. Ilmapiiri oli avoin ja keskustelua syntyi. Aseen kanssa ei leikitä, ei edes kotona yksinään. Osallistujien kokemukset olivat laidasta laitaan; ensikertalaiset, armeijan käyneet ja sinne suuntaavat, nuorena ilpparia ampuneet ja kurssikonkarit. Tämä päivän kestävä kurssi sisälsi teoriaosion lisäksi aamupalan, päivällisen, kahvin ja tietenkin tärkeimmän, eli itse harjoittelun ulkona.

Taulut ovat oiva sisustuselementti.

Tarkkana piti olla

Laserammunta toi mieleen Speden Spelit. Parasta oli että kone kertoi tuloksen heti, joten taistelu itseään vastaan alkoi. Pistooli .22 antoi jo tuntumaa tositoimiin. Olin varma ennen kurssia, että joku vahinko sattuu, mutta opin miksi sanotaan että lapsille rajat ja säännöt tuovat turvallisuuden tunteen. Ota ase, lataa ase. Saa ampua. Ei siinä ollut mitään tilaa ylimääräisille sähläilyille. 9 mm:n pistooli muistutti miksi olen kirjanpitäjä enkä poliisi. Vahva ase. Kahvitauon jälkeen oli kivääri AK47:n vuoro. Voi ei, hirvittävästi asiaa. Mutta ei hätää. Yksinkertaiset ohjeet, yksi kerrallaan. Taulu oli 150 metrin päässä ja hei, kyllä, sieltä löytyi yhtä

paljon reikiä, kuin mitä oli ammuttu. ”Tässä on hieman hajontaa” – ihan sama – mä osuin. Kaiken kaikkiaan todella mukava kurssi, joka opetti paljon. Kurssilta lähdettiin halien kera. Syksyllä uudestaan kurssille takaisin ja kaikki kaverit mukaan. Huomiona, että kurssin jälkeen ammuntataulut saa halutessaan itselle muistoksi. Ne sopivat hyvin myös sisustuselementeiksi! Ja kyllä virvoitti kotona miesten armeijamuistoja. Ehkä voisi ainakin sen ilpparin hankkia. HEIDI, SANNA ja TUIRE


26 KARHU Jaana Lindstedt

Niilo on ampuu tuelta ilmakiväärillä. Veetin käsissä on ilmahirveen tarkoitettu kiikariase.

Veeti ja Niilo harjoittelevat reserviläisten radalla Ulvilalaiset Lindstedtin ampujaveljekset ovat harjoitelleet viikoittain Nakkilan Reserviläisten ilma-aseradalla. Pojilla on tuttu valmentaja, nimittäin Jukka Levola. Jukka on poikien eno.

Esa Rannisto

Tavoitteellista toimintaa

Veeti Lindstedt; veljeksistä vanhempi on ampunut jo kahdeksan vuotta Jukan komennossa. Niilo muutaman vuoden vähemmän. Veetin ampujan ura on ollut nousujohteinen ja antaa siitä myös kiitosta tiukalle, mutta hyvälle valmentajalleen. Ei ole itsestään selvää, että nuori jaksaa lähteä kaksi kertaa viikossa radalle harjoittelemaan. Myös kodin ja perheen tuki on merkittävä asia. Jaana-äidillä on poikien kilpailutulokset tarkasti tallennettuna.

Valmentaja Jukka Levola korjaa Niilon silmälapun asentoa. Valmennus ei ole pelkkää käskemistä.


KARHU 27 Veetillä on useampia alue- ja piirinmestaruusmitaleita. Uran tähän mennessä kovin suoritus tuli tämän vuoden keväällä Vuokatissa järjestetyissä Metsästäjäliiton ilma-aseiden Suomen mestaruuskisoissa. Veeti otti hopeaa M15-sarjan Ilmahirvessä ja oli kuudes M15 ilmaluodikossa. Ilmahirven ja luodikon loppukilpailussa ampui 10 nuorta kilpailijaa. Viisitoistavuotiaat ampuvat ilman ampumatukea. Veeti oli toki tyytyväinen voittamaansa hopeaan. Se on sentään SM-mitali, jollaista ei joka pojalla ole, mutta luodikon kuudes sija jäi ilmeisesti kaivelemaan. Veetin tulos oli sama kuin neljännellä kilpailijalla ja muutamalla muulla. Kilpailu on niin tiukkaa, että yksikin huonompi laukaus voi pudottaa ampujaa monta sijaa. Esimerkkinä Niilon 94 pistettä ei riittänyt loppukilpailuun.

Tähtäin korkealla

Kysymykseen jatkosuunnitelmista Veeti vastaa, ettei ole ammuntaa lopettamassa yhteen mitaliin. Tähtäin on ensi vuoden SM-kisoissa ja erityisesti ilmaluodikossa menestyminen on tavoitteissa. Niilo osallistui myös Vuokatin SM-kisoihin,

mutta tänä vuonna ei loppukilpailupaikkaa tullut. Niilo ja Veeti kuuluvat Nakkilan Reserviläisiin ja he käyvät silloin tällöin ruutiaseammunnoissamme. Pojat osallistuivat reserviläiskiväärillä ammuttuun Sammon Pytyn harjoitukseen. Tarkoituksena oli harjoitella itse kilpailuun ja lähteä Punkalaitumelle edustamaan Nakkilan Reserviläisiä. Punkalaitumelle lähdettiin. Eikä se huonosti mennyt. Niilo voitti Veeti-veljen ja voittipa samalla Reserviläispiirin joukkuepronssia. Niilo ampui 153 pistettä. Nyt on molemmilla Lindstedteillä ensi vuodelle sopiva kirittäjä. Voittaa kirkkaampi pytty, kuin velipojalla. Nakkilan Reserviläisten juniorityö sai näin kaksi sulkaa hattuun. Toki kiitos kuuluu ampujille ja heidän taustajoukoilleen. Nakkilan kuntaa on myös kiittäminen; tuki ilma-aseradan suhteen laitetaan kiertämään. Alle 18-vuotias ampuu ja harjoittelee ilman ratamaksua. Jos perheessänne on kiinnostusta harrastaa ilma-aseammuntaa, niin käy tutustumassa toimintaamme kotisivuillamme. ESA RANNISTO

Esa Rannisto

Kokemäen Reserviläiset ampuu ja ammuttaa Tervetuloa Kokemäen Reserviläisten järjestämiin avoimiin ampumatapahtumiin. Paikka: Kynsikankaan ampumarata Osoite: Kullaantie 421. Kokemäki Infoa ammunnoista:

PÄIVÄ 30. kesäkuuta

KELLO 15-18

7. heinäkuuta 14. heinäkuuta 4. elokuuta 18. elokuuta 8. syyskuuta 15. syyskuuta

17-20 15-18 15-18 17-20 14-17 14-17

Kyseessä ei ole kilpailu. Omat aseet mukaan. Kokemäen Reserviläiset tarjoaa taulut. Paikalle voi saapua vapaasti aikataulun mukaan. Kivääri- ja käsiaseet ammutetaan vuoroin. 100 metrin rata, jossa katettu ampumasuoja. Kuitenkin säävaraus, joten kovalla sateella ei ammuntaa. Ei pääsymaksua. Ei savikiekkoammuntaa. Ei mahdollisuutta SRA- tyyppisin rakennelmiin. Lisätietoja: Veli Lempinen Kokemäen Reserviläiset +358 40 7435645

Veeti ottaa tuntumaa yhdistyksen reserviläiskivääriin. Tähtäimessä Sammon Pytty.


TULOKSIA 28 KARHU

Sammonpytty, 8.6. Punkalaidun Tulokset

Tomi Nikkanen riemuitsee Harjavallan joukkueen voitosta.

1. Rantala Timo 2. Palomäki Veikko 3. Levola Jukka 4. Nikkanen Tomi 5. Kähkönen Mikko 6. Kinnunen Jari 7. Koota Hannu 8. Sievänen Jari 9. Varjus Antti 10. Kähkönen Markku 11. Lepistö Mika 12. Lahtonen Pasi 13. Parkkali Urpo 14. Häkkinen Jani 15. Sammaljärvi Heikki 16. Nieminen Jari 17. Kallinen Joona 18. Julkunen Antti 19. Männistö Mikko 20. Lindstedt Niilo

192 182 181 181 180 179 177 175 172 172 172 168 159 159 158 158 158 157 153 153

Harjavalta Harjavalta Nakkila Harjavalta Nakkila Harjavalta Nakkila Harjavalta Nakkila Nakkila Nakkila Nakkila Nakkila Punkalaidun Harjavalta Punkalaidun Punkalaidun Harjavalta Punkalaidun Nakkila

Kaikkiaan 34 osallistujaa Kuvat: Pasi Lahtonen

Nakkilan kakkosjoukkue ampui pronssia. Joukkueen ikähaitari lienee kisahistorian levein. Niilo LIndstedt 12-vuotta ja Markku Köhkönen liipaisua vaille 70-vuotta.

Joukkuekilpailun tulokset

1. Harjavallan reserviläiset, pisteet 909 Rantala Timo, Palomäki Veikko, Nikkanen Tomi, Kinnunen, Sievänen Jari 2. Nakkilan reserviläiset, 889 Levola Jukka, Kähkönen Mikko, Koota Hannu, Varjus Antti, Lepistö Mika 3. Nakkilan reserviläiset 2, 801 Kähkönen Markku, Lahtonen Pasi, Parkkali Urpo, Lindstedt Niilo, Levola Taisto 4. Harjavallan reserviläiset 2, 755 5. Punkalaitumen reserviläiset, 731 6. Huittisten seudun reserviläiset, 667

Sammon Pytyn voittaja Timo Rantala ampui omille kymmenilleen. Rantalan tulos oli 192; seuraavan kilpailijan tuloksen ollessa 182. Palkintoa jakaa Punkalaitumen Reserviläisten puheenjohtaja Jari Nieminen, taustalla Kauko Niemi.


KILPAILUJA

KARHU 29

Satakunnan Reserviupseeripiiri ry VUODEN 2019 KILPAILUKALENTERI Satakunnan Reserviläispiiri ry

Kilpailu Paikka Aika Järjestäjät Yhteyshenkilö Maastokilpailu Pori ke 14.8. Noormarkun- Juhani Koskiranta Paikantaminen, ammunta ja suunnistus (iltakilpailu) Ahlaisten reserviläiset 0500 110 220 Perinneasekilpailu Harjavalta la 3.8. Nakkilan Reserviläiset Mikko Kähkönen 300 m kivääri, Harjavallan Reserviläiset 040 562 3721 Pistooliampumasuunnistus Pori to 22.8. Noormarkun seudun Arto Ahokas (iltakilpailu) Reserviupseerit 040 547 5145 Jokamieskisa Harjavalta avoin Harjavallan Reserviläiset Maastossa rastitehtävät 10-12 kpl, (iltakilpailu) sis. ampumarastin Ilma-aseet ja ampumamestaruus sarjajako: D, H, H50, H60, H70, H75, Ilma-asekisassa myös nuorten sarja H/D20 Perinnepistooli sarjajako: H/D ja H50 – Yhdistelmäkilpailujen sarjajako : H/D, 40, 50, 60, 70, naisille vastaavat sarjat SRA kilpailu: 25 euroa/kilpailija - muut 12 euroa/kilpailija - nuorten sarja 5 euroa/kilpailija - joukkuemaksu 15 euroa/joukkue - Kilpailijalla oltava vakuutusturva tai ampumalisenssi (SAL tai RES)

RESUL kilpailukalenteri 2019 Reserviläisammunnat Hollola

6.7.

Kivääri 300 m Hollola 24.8.

Suunnistusmest.kilpailut Rautavaara

14.7.

Syysjotos "Päämajajotos"

Reserviläisgolf

Hämeenlinna 20.7.

SRA:n SM-kilpailut

Syndalen

20.–21.7.

Häyhä TA-kilpailut

Sotinpuro

16.–18.8.

Res. ampumamest.kisat Hollola

23.–25.8.

Mikkeli

27.–29.9.

Maastokilpailu Kangasniemi 19.10.

Lisätietoja: resul.fi


TULOKSIA

30 KARHU

SRA Satakunnan piirimestaruus/SM-karsinta Mona Nordberg

Toisena vuonna peräkkäin järjestetiin Niinisalossa Satakunnan piirimestaruuskilpailu 9.6.2019 Kankaanpään Reserviläisten ja Kankaanpään reservinupseerien toimesta. Kilpailu toimi myös karsintana SM-kilpailuihin. Monen mutkan kautta ja PV:n suosiollisella avustuksella saatiin tänä vuonna järjestettyä 150m:n kiväärirasti jaster-laitteilla, joka toi uutta haastetta kisaan. Kisa saatiin vetää läpi hienossa säässä – joskin jopa liiakin hienossa katsoen punoittavia niskoja ja kulunutta aurinkorasvan määrää.Ampujia oli mukana huomattavasti enenmän kuin viime vuoden vastaavassa kisassa ja oli hienoa nähdä mukana monta ensikertalaista kisaamassa ensinmäisissään SRA-kisoissaan. Kiertopalkinto matkasi taas kerran kohti Raumaa, jonne se kai kohta pysyvästikin jää (?!).Mukana kisan toteuttamisesa olivat aktiiviset paikalliset SRA-ampujat ja reserviläiset sekä tukeva Viidennen kerran peräkkäin joukkuepokaali Rauman Seudun joukko vahvistuksia muualta Satakunnan alueelta. Ilman heidän Reserviläisille. Pokaalia noutamassa Kimmo Harju. yhteispanostaan ei olisi näitäkään kisoja järjestetty: joten iso kiitos kaikille kisailijoille, toimitsijoille ja aktiiveille taas tästä kerrasta. Ensi vuonna kilpailu järjestetään muualla. JANNE OJALA Kisajohtaja/ratamestari

Avoin luokka 1. Jari Sievänen 2. Olli-Pekka Bragge 3. Rauli Granberg 4. Mikko Purhonen 5. Henri Santahuhta 50 osallistujaa

RaumanResUps RauSeuRes RauSeuRes RauSeuRes Kankaanpää Res

Vakio 1. Kalle Yliluoma Noormarkun-Ahlaisten Res 2. Kimmo Harju RauSeuRes 3. Janne Ojala Kankaanpää Res 4. Aleksi Lammintausta Kankaanpää Res 15 osallistujaa Naiset 1. Jenni Takala-Tuomola RauSeuRes 2. Mari Vainio-Kaila-Viitala Rauman ResUps

Tässä squad 7 kuuntelemassa ohjeita kiväärirastilla. Squadissa ampui koko kisan kärkinelikko.

50-v 1. Jari Kinnunen Harjavallan Res 2. Pentti Akkanen Noormarkun-Ahlaisten Res 3. Markku Takku Punkalaitumen Res 4. Jorma Takku Huittisten RU 5. Pasi Sitkiä Harjavallan Res TsT 1. Jorma Takku Huittisten Res 2. Tommi Kovanen Harjavallan Res 3. Jussi Sainio Harjavallan Res

Satakuntaa SRA SM 2019 Syndaleniin lähtevät edustamaan: Upeereista:

Jari Sievänen Matti Salioja

Miehistöstä:

Olli-Pekka Bragge Rauli Granberg Mikko Purhonen Henri Santahuhta


KARHU 31 Raimo Suominen

Perinneaseilla kilpailtiin Porissa Katinkurun ampumakeskus 16. 5.

A Perinnepistooli 25 m, tarkkuus osio 30 laukausta (6 x 5 laukauksen sarjaa) ”kouluammuntana”.

Perinteinen Reserviläispiirin piirihallituksen ampumakilpailu pidettiin kokouksen yhteydessä 23.5. Katinkurussa.

Perinteinen piirihallituksen ampumakilpailu

+ 123 + 91 + 49

233 (2) 157 (1) 92

+ 106

217 (1)

+ 125 + 115 + 115

247 (--) 235 (1) 232 (--)

+ 93

154 (--)

+ 123 + 105 + 94

232 (--) 214 (2) 212 (1)

B. Perinnepistooli 25 m kuvio (”kaksintaistelu”) 3 x5 laukausta ”heittolaukauksina” taulu 3 sek näkyvissä /7 sek poissa + 15 laukausta pikasarjoina (3x5 ls sarjaa ) (= /5 ls / 15 sek )

tulokset:

Lempinen Veli 87 Kokemäen Reserviläiset Afkir Aleksi 73 Nakkilan Reserviläiset Multisilta Jari Porin Reservinaliupseerit

H 1. Mikko Lammi Harjavallan Res. 110 2. Tommi Peltoniemi Porin Res. Ups. 66 3. Janne Huttunen Porin Res. Ups 43 D 1. Mari Vainio-Kaila-Viitala Rauman Res. Ups. 111 H50 1. Juhani Lukka Ulvilan Res. Ups 122 2. Olli Söderlund Rauman Res. 120 3. Ari Aittamäki Porin Res. Au. 117 H60 1. Esa Peltonen Porin Res. Au. 61 H70 1. Tapani Koskinen Porin Res. Au. 109 2. Juhani Ristilä Porin Res. Au. 109 3. Matti Pihlajamäki Ulvilan Res. Ups. 118

70

Lahtonen Pasi 64 Nakkilan Reserviläiset Vuorisalo Timo 62 Huittisten Seudun Reserviläiset Nordberg Mona 30 Rauman Seudun Reserviläiset

Ja näin ollen Kokemäki järjestää ensi vuoden kilpailun.

H 1. Mikko Lammi Harjavallan Res. 69 2. Janne Huttunen Porin Res. Ups 57 3. Tommi Peltoniemi Porin Res. Ups. 62 D 1. Mari Vainio-Kaila-Viitala Rauman Res. Ups. 88 H50 1. Juhani Lukka Ulvilan Res. Ups 80 2. Olli Söderlund Rauman Res. 81 3. Ari Aittamäki Porin Res. Au. 107 H60 1. Esa Peltonen Porin Res. Au. 41 H70 1. Juhani Ristilä Porin Res. Au. 65 2. Matti Pihlajamäki Ulvilan Res. Ups. 61 3. Tapani Koskinen Porin Res. Au. 66

+ 104 + 47 + 39

173 104 101

+ 72

160 (1)

+ 119 + 90 + 48

199 (2) 171 (1) 134

+ 37 + 90 + 89 + 60

kilpailun johtaja Raimo Suominen, ammunnan johtaja Lauri Lauste tuomarit /tulospalvelu: Jaana Välimäki, Leila Linnainmaa

78 155 150 (1) 126


TULOKSIA

32 KARHU

Satakunnan Reservipiirien pistoolimestaruuskilpailut Katinkurun ampumakeskus Pori 18. 5. pienoispistooli 30 +30 H 1. Jarmo Salo 2. Petri Viitala 3. Mikko Lammi 4. Tommi Peltoniemi 5. Teemu Saari

Noormark.-Ahl. Res 279 Rauman Res. Ups. 269 Harjavallan Res. 257 Porin Res. Ups. 236 Harjavallan Res. 234

D 1. Saara Laiho

Ulvilan Res.

232 + 209

441 (--)

H50 1. Lauri Lauste 2. Olli Söderlund 3. Ari Aittamäki

Porin Res. Ups Rauman Res. Porin Res. Au.

281 + 280 264 + 273 262 + 274

561 (12) 537 ( 6) 536 ( 6)

H60 1. Arvo Harmaajärvi 2. Esa Peltonen

Harjavallan Res. 253 + 263 Porin Res. Au. 241 + 250

516 ( 4) 491 ( 3)

H70 1. Tuomo Valtonen 2. Lasse Nummi 3. Matti Pihlajamäki 4. Juhani Ristilä 5. Tapani Koskinen

Rauman Res. Porin Res Ups. Ulvilan Res. Ups. Porin Res. Au. Porin Res. Au.

541 494 486 475 450

270 234 238 244 233

+ + + + +

+ + + + +

289 266 264 260 261

271 260 248 231 217

pika-ammunta 20+20+20 H 1. Jarmo Salo Noormark.-Ahlais. Res 193 + 190 + 175 558 (15) 2. Petri Viitala Rauman Res. Ups. 190 + 180 + 173 543 (10) 3. Mikko Lammi Harjavallan Res. 183 + 184 + 155 522 ( 1) 4. Juho Lukka Porin Res. Au. 176 + 176 + 167 519 ( 4) 5. Tommi Peltoniemi Porin Res. Ups. 170 + 183 + 164 517 ( 4) D 1. Saara Laiho Ulvilan Res. 151 + 148 + 132 431 (--)

568 535 521 496 495

(12) ( 5) ( 5) ( 1) ( 3)

( ( ( ( (

6) 2) 3) 2) 1)

H50 1. Lauri Lauste Porin Res. Ups 193 + 188 + 177 558 ( 7) 2. Olli Söderlund Rauman Res. 182 + 187 + 152 521 ( 8) 3. Ari Aittamäki Porin Res. Au. 162 + 157 + 142 461 ( 2) H60 1. Esa Peltonen Porin Res. Au. 160 + 169 + 155 484 ( 3) 2. Arvo Harmaajärvi Harjavallan Res. 168 + 145 + 147 460 ( 4) H70 1. Tuomo Valtonen Rauman Res. 180 + 182 + 168 530 ( 3) 2. Juhani Ristilä Porin Res. Au. 156 + 168 + 165 489 ( 3) 3. Matti Pihlajamäki Ulvilan Res. Ups. 167 + 170 + 151 488 ( 2) 4. Tapani Koskinen Porin Res. Au. 233 + 217 450 ( 1)

isopistooli 30 +30 H 1. Mikko Lammi Harjavallan Res. 243 + 256 499 ( 9) 2. Petri Viitala Rauman Res. Ups. DNF H50 1. Ari Aittamäki Porin Res. Au. 262 + 274 521 ( 5) 2. Olli Söderlund Rauman Res. 251 + 245 496 ( 6) H60 1. Esa Peltonen Porin Res. Au. 234 + --- DNF ( 6) H70 1. Tuomo Valtonen Rauman Res. 261 + 265 526 ( 6) 2. Tapani Koskinen Porin Res. Au. 255 + 245 500 ( 4) 3. Matti Pihlajamäki Ulvilan Res. Ups. 247 + 247 494 ( 4) 4. Juhani Ristilä Porin Res. Au. 231 + 250 481 ( 3) 5. Lasse Nummi Porin Res Ups. 201 + 254 455 ( 1)


KARHU 33

Satakunnan Reservipiirien pienoiskiväärin mestaruuskilpailut Rauman Kuivassuon Ampumaurheilukeskuksessa 22.5. Rauman Seudun Reserviläiset järjestivät Satakunnan Reserviläispiirien pienoiskiväärin mestaruuskilpailut iltakilpailuna Rauman Kuivassuon Ampumaurheilukeskuksessa 22.5.2019 Mukana kilpailussa oli uutuutena avoluokka jossa kaikki oli sallittua (mm. pibodit, tuet, putket, pisteet ja vapaavalintainen ampuma-asento).

60ls Makuu H 1. 2. H50 1. 2. H60 1. D 1.

Naski Ilkka Elo Riku

Harjavallan Res Harjavallan Res

441 364

Varjonen Lasse Huittisten Res Korkeamäki Mika Harjavallan Res

506 485

Helassalo Heikki

469

Rauman Seudun Res

Nordberg Mona Rauman Seudun Res

Joukkue 1. Harjavallan Res

540

3x20ls Asennot (ma-po-py)

1290

30ls Avoluokka Y 1. 2. 3.

Pihlajamäki Matti Ulvilan RUK Pelto-Knuutila Vesa Forssan Res Salko Janne Forssan Res

Pienoiskivääriammuntojen mitalistit (vasemmalta) Riku Elo, Mona Nordberg, Ilkka Naski, Heikki Helassalo, Vesa Korkeamäki, Matti Pihlajamäki ja Lasse Varjonen.

285 282 280

H 1. 2. H50 1. 2. H60 1. D 1.

Naski Ilkka Elo Riku

Harjavallan Res Harjavallan Res

Varjonen Lasse Huittisten Res Korkeamäki Mika Harjavallan Res

151- 86-112= 349 149- 62- 74= 285 163-151-100= 414 167-147- 92= 406

Helassalo Heikki

Rauman Seudun Res 167-147-101= 415

Nordberg Mona

Rauman Seudun Res 180-147-108= 435


34 KARHU

YLENNYKSET Tasavallan presidentti on ylentänyt Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4.6.2019 reservin upseerit: Sotilasarvoon YLILUUTNANTTI Hannula Petri Johannes Pori Juhola Juha Lauri Henrikki Ulvila Lammintausta Hannu Kalevi Karvia Marttila Olli-Pekka Juhani Nakkila Lovén Janne Rauma Sotilasarvoon LÄÄKINTÄYLILUUTNANTTI Lund Vesa Erik Pori Sotilasarvoon LUUTNANTTI Halonen Jaakko Aaro Nikolai Pori Heikkilä Lauri Heikki Einari Rauma Kivelä Santeri Antinpoika Pori Koitto Leo Ville Valter Huittinen Laakso Petteri Juhani Pori Martikainen Eetu Vilhelm Rauma Mattila Teemu Ilmari Pori Mäkelä Mika-Markus Huittinen Ristola Anna-Emilia Katariina Kankaanpää Saario Ville Voitto Johannes Pori Vainio Pasi-Antti Pori Sotilasarvoon: LUUTNANTTI (ME) Stenfors Jarkko Olavi Ulvila Ylennettavien joukossa olivat mm. (eturivissä vasemmalta) Juha Juhola, Hannu Lammintausta, Janne Lovén ja Vesa Lund.


KARHU 35

YLENNYKSET Lounais-Suomen Aluetoimiston päällikkö on ylentänyt seuraavat reservin aliupseeristoon ja miehistöön kuuluvat 4.6.2019: Sotilasarvoon SOTILASMESTARI Mikkonen Margo Mika Matias Säkylä Sotilasarvoon YLIVÄÄPELI Kallio Jari Antero Säkylä Perämäki Anssi Markus Ilari Eurajoki Tupala Toni Esko Ilmari Säkylä Sotilasarvoon VÄÄPELI Haaranen Kari Marko Olavi Säkylä Kääriä Timo Juhani Rauma Saari Janne Matti Kankaanpää Vesanto Petri Kalervo Kankaanpää Sotilasarvoon YLIKERSANTTI Haanpää Pekka Kalevi Pori Hämäläinen Ville Sakari Pori Kaskinen Kare Juhani Ulvila Mäkivaara Jonna Irmeli Pori Paasikivi Jarkko Kalevi Eurajoki

Sotilasarvoon KERSANTTI Aho Niilo Mikael Pori Haavisto Eero Sakari Huittinen Iitti Matias Ville Olavi Pori Laine Juha Tapani Pori Nurmoranta Inka Miina Ilona Pori Savolainen Lauri Matti Antero Ulvila Sjövall Olli Tapio Rauma i Sotilasarvoon ALIKERSANTTI Sulin Juha-Pekka Kokemäki Sotilasarvoon KORPAALI Eno Joni Antero Pori Juhala Niklas Emil Ilmari Eura Junnila Tuomas Ville-Valtteri Ulvila Levomäki Jyrki Johannes Eurajoki Nummela Pasi Tapani Eurajoki Pukkila Timo Seppo Pori Rehula Matti Juhani Pori Suominen Jouko Heikki Tapani Huittinen Syväluoto Mikko Tapio Pori Tamminen Heikki Eino Juhani Rauma Wikman Jani Petteri Pori Virtanen Jani Markus Rauma Österlund Marko Tapio Pori Sotilasarvoon YLIMATRUUSI Kahila Teemu Tapio Pori


36 KARHU

PALKITTUJA 2015

(yläkuva) Ylentämistilaisuudessa 3.6. Noormarkussa palkittiin Suomen Valkoisen Ruusun 1.lk:n mitalilla Satakunnan Rauhanturvaajien Jarmo Laaksonen. Reserviupseeriliiton kultaisen ansiomitalin saivat Juha-Pekka Kuivalainen ja Matti Pihlajamäki Ulvilan Reserviupseerikerhosta. Saman yhdistystä edustava Antti Paala palkittiin hopeisella ansiomitalilla. Pitkään Reserviupseeripiirissä toiminutta Ravo Sarmetia muistettiin piirin pöytästandaarilla. (vasemmalla) Piirien kevätkokouk­ sessa saivat Reserviupseeriliiton hopeisen ansiomitalin Petri Ranta ja Janne Tiuttu. Satakunnan Reserviupseeripiirin ansioristi ojennettiin Arto Ahokkaalle ja pronssinen ansiomitali Pekka Rikalalle.


KARHU 37

KOKOUKSIA 2015 Piirien kevätkokoukset pidettiin Harjavallassa Satakunnan Reserviupseeripiirin, Satakunnan Reserviläispiirin ja Maanpuolustusnaisten Satakunnan piirin kevätkokoukset pidettiin 28.3. Hotelli Hiittenharju, Harjavallassa. Ennen kokouksia kokouspuhujana oli piiripäällikkö Petri Kosonen, Lounais-Suomen Maanpuolustusyhdistyksestä. Kosonen kertoi yleistä tietoa MPK:n toiminnasta ja LounaisSuomen MPK:n nykyisestä ja tulevasta toiminnasta. Puhe viritti monipuolista keskustelua. Piirien kokouksissa käsiteltiin kevätkokouksille säännöissä määrätyt asiat. Kevätkokouksissa jaettiin reservipiirien huomionosoituksia. Satakunnan Reserviupseeripiirin vuoden kerho 2018 pokaalin sai Porin Reserviupseerikerho ja Satakunnan Reserviupseeriksi vuonna 2018 nimettiin yliluutnantti Eemeli Lappalainen Porin Reserviupseerikerhosta. Satakunnan Reserviläispiirin vuoden 2018 yhdistykseksi nimettiin Porin Reservinaliupseerit. Satakunnan Reserviupseeripiiri jako kevätkokouksessa Reserviupseeriliiton ja Satakunnan Reserviupseeripiirin huomionosoituksia. Satakunnan Reserviupseeripiirin ansioristi no 5 annettiin Arto Ahokkaalle, pitkästä ja erittäin monipuolisesta Satakunnan Reserviupseeripiirin hyväksi tehdystä työstä. Piirin pronssisen ansiomitalin sai Pekka Rikala. Reserviupseeriliiton hopeisen ansiomitalin saivat Petri Ranta ja Janne Tiuttu.

Harjavaltaan kokoontui edustava joukko satakuntalaista maanpuolustusväkeä.

Palkitut: RUL KULTAINEN ANSIOMITALI Pihlajamäki Matti, Lukka Juhani, Kuivalainen Juha-Pekka RUL HOPEINEN ANSIOMITALI Äijälä Pentti,Väkiparta Jussi, Paala Antti, Harju Ari, Ranta Petri, Tiuttu Janne RUL PRONSSINEN ANSIOMITALI Lonkainen Pekka

Vuoden reserviupseerina palkittiin Eemeli Lappalainen (oik.). Vasemmalla Satakunnan Reserviupseeripiirin puheenjohtaja Petri Ranta.

SATAKUNNAN RESERVIUPSEERIPIIRIN AR Ahokas Arto SATAKUNNAN PRONSSINEN ANSIOMITALI Rikala Pekka


Puolustusvoimat

Puolustusvoimat

38 KARHU

VAPAAEHTOISEN MAANPUOLUSTUSTYÖN TUKIJAT: Satakunnan Osuuskauppa, Länsi-Suomen Osuuspankki


KARHU

KARHU 39

2 2019 Satakunnan Reserviupseeripiiri ry:n ja Satakunnan Reserviläispiiri ry:n tiedotuslehti