Page 1

EAST CAMPUS REVITALIZATION VISION STATEMENT PARK AND RIDE STRUCTURE

RESEARCH IN MOTION

STUDENT HOUSING

G

R PA

IP

ET RE

Universal design believes that the built environment should accommodate a wide range of users, including those with mobility and visual disabilities. The design concept proposed adheres to these principles through the development of an accessible site that includes thought to mobility, building uses, and the overall pedestrian experience in East Campus.

ST EA PUS M CA L L HA

1

T LO

CONCEPT

ST

ST

2

P ILI PH

KIN

IL L PH

R PA

MULTI-PURPOSE STUDENT CENTRE

ET RE

NEW EAST CAMPUS HALL G KIN

"B"

The University of Waterloo is a leading comprehensive university taking pride in innovation. Its goals to promote a sustainable environment for students, faculty, and outside members can be enhanced with better connectivity and accessibility through the redevelopment of East Campus.

RESIDENCE

5

Focusing on circulation, the proposed plan has included sidewalks and bike lanes into the site, which

3

GYM FACILITIY

directed to two main streets on the boundaries of the site, making circulation safer for pedestrians and cyclists. Linking mobility to the surrounding context, a new LRT stop and the University’s transit hub is located adjacent to the site we are proposing, so linkages to this vital hub are being developed.

AD

ENGINEERING EM CH 61 G EN

NG RI

RO

ENGINEERING 5 G EN

4

5

IS AV TRE N CE

UNIVERSITY PLAZA

±

0 0.0125 0.025

1:1,500

PEDESTRIAN PATHWAY

BRIDGE

TRAIL

0.05

0.075

0.1 Kilometers

POND

1 multi-purpose spaces. This bulding is fully equipped with an overhead canopy along the side of the building, with wheelchair accessible paths, entrances, and elevators.

2

The proposed new East Campus Hall will serve the building’s needs for more studio and workshop space for Fine space. The building will also have a greenhouse and community garden on top, offering opportunities for students to learn about urban agriculture and sustainable planting. This also strengthens the notion of accessible food.

3

The pedestrian experience on campus will be improved with the addition of innovative and sustainable features. The public realm will be enhanced with careful treatment to public amenities such as benches, tables, public art, bike posts, lighting, and other street furniture. To improve sustainability and enhance accessibility to food networks, a community garden and a green roof will be added to the new East Campus Hall building.

OBJECTIVES ACCESSIBILITY

CONNECTIVITY

along campus will create informal security and keep campus lively at all hours of the day. Close proximity and accessibility to the main campus area promotes accessibility, particularly for those with physical disabilities. The large glass windows provide students with recreation and study areas that promote comfort.

Accessibility will be achieved through the usage of appropriate site materials, proper signage,

amenity that the UW campus currently lacks. Retail also opens up the campus to the residents of Waterloo and has the potential to create pedestrian activity with the coming LRT line.

to make the site more accessible to navigate. Buildings will be designed with automatic doors and elevators.

Connectivity will be enhanced so that students coming from Philip Street and the University Plaza will be able to enter the site easily. RIM employees

4 enclosed for accessibility in unfavourable weather, however an open-air walkway above also exists connecting to the cafeteria's outdoor eating area. Sheltered bike racks are located outside the gym's main entrance and large

5

New buildings will be designed to feature automatic doors and elevators to ensure full accessibility. A new signage system featuring interactive touch-screen kiosks will also be developed to enhance perceptibility on site; using pictorial, verbal and tactile modes to communicate information.

including a farmer's market and outdoor art show in the summer. The open space will function throughout the and the Campus Plaza. Areas of the square have been designed as meeting places and rest stops with the use of benches and natural shade from trees.

redevelopment, as potential connections to the

SUSTAINABILITY

INNOVATION

The site will encompass sustainble features such as stormwater management features, a greenhouse and community garden, native species, and naturalization of the pond to become an urban gathering spot.

Innovative features on site will include public art, information kiosks, and its sustainable approach to design. The university is setting precedence in innovative design for other schools to follow.

PRECEDENTS

A unique design feature of the square is the painted paths on the ground representing Waterloo's academic departments. These the direction to a department building.

particular

A trellis area will be included outside the proposed student centre, creating a common area for gatherings and events. This will help create a vibrant urban outdoor that is appealing to the public experience.

Concordia University’s greenhouse provides educational workshops for students on green practices. Adapting this function to the University of Waterloo, East Campus Hall will have a green roof to educate and beautify the campus.

The University of British Columbia’s Ponderosa Commons will have studio-like housing units, clasroom space for the Faculty of Arts and Faculty of Education, as well as space for commuter students. The

Innovative information kiosks will be dispersed around campus to needs. These touch-screen kiosks will provide directions, list public events on campus, provide contact information for university services, and list bus schedules.


EAST CAMPUS REVITALIZATION CURRENT PHOTOGRAPHS

FIGURE / GROUND DIAGRAMS - BEFORE & AFTER ROADS

FIGURE 1

The roads were altered to reduce car oriented travel within the site by disconnecting the roads and allowing vehicles to access buildings only when necessary. Two streets have been proposed so that our site remains mainly for pedestrians and cyclists. All roads will also have sidewalks. Figure 1 shows that there are no sidewalks on our site.

BUILDING FOOTPRINTS ING

PA

RK

ING

PA

RK

ING

PA

RK

ING

EE TR PS

FIGURE 2

T "B

T

T EE TR PS

LO

ST EA PUS M CA LL HA

"

LO

T "B

ST EA PUS M CA LL HA

"

EM CH 1 G EN

EM CH 1 G EN

´

EN

Legend

´

G5

Legend

EN

G5

Bridge

Bridge

VIS DA NTRE CE

The current built form discourages pedestrian activity and overall comfort. A largely unused sea of parking poorly contrasts the towering buildings. The proposed built form brings East Campus (Figure 2) down to human scale with the use of setbacks and interesting facades. The proposed built form provides variety, which will enhance aesthetics and create a sense of enclosure..

ILLI PH

RK

ILLI PH

PA

Drive Parking Lot

VIS DA NTRE CE

Exterior Paths Fences

Drive Parking Lot

Fences

Sidewalk

Sidewalk

Main building

Main building Pavement

Exterior Paths

Pathways

Pathways

1:1,500

0

0.02

0.04

0.08

0.12

Pavement

0.16 Kilometers

1:1,500

0

0.02

0.04

0.08

0.12

0.16 Kilometers

OPEN SPACE

FIGURE 3

There is currently existing green space in front of buildings and parking lots. The proposed map shows that all the green space has been retained, with the addition of the square which will be further pedestrianized. The current pond on site (Figure 3) will be naturalized into an urban amenity.

PERSPECTIVES 1

2

NEW EAST CAMPUS HALL

MULTI-PURPOSE STUDENT CENTRE

4

3

GYM FACILITY

STUDENT RESIDENCE

East campus revitalization  

A design to revitalize the East Campus of the University of Waterloo's Campus. The objectives of this design was to focus on accessibility,...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you