Page 1

PORTFOLIO ARCHITECTURE

2019

KAREN VELÁSQUEZ

G u a t e m a l a C i t y, G u a t e m a l a


AWA RD S A N D N O MI TATION S ARCHI TEC T 2 8 YE A R S SYD N E Y

-1ST PL ACE IN SOCIAL HOUS I NG FO R T HE FA MI LI E S A F F EC T E D BY T HE VO LC A NO E R U PT I O N I N G UAT EMA L A . 2 0 1 8 - 3RD PL ACE IN PIN OCCHI O COMPE TITION. 2 0 17

LI BR A RY A ND

MU SE U M

CO MP E T I T I O N

IN

CO LLO D I ,

I TA LY. YO U N G A R C H I T EC TS

-1ST PL ACE FOR THE B E ST PR OJ EC T I N E NT R E PE NE U R SHI P A ND LE A D E R SHI P CO U R SE . 20 13

CO N FE RE N CE S - DE V E LOPM ENT MATERIAL PR E S E NTAT I O N A ND AS SI STA NC E FO R T HE BI E NNA L A R C HI T EC T U R A L CON F ER E N C E I N G UATEMAL A . 2 0 17

E D U CAT I O N - ARCHI TEC TURE P OSTG RADUAT E D EG R E E - U NI VE R SI DA D D E L I ST MO. G UAT E MA L A , 20 14 EM AI L karen.vef@gmail.co m V ISA (student sub class 500) Graduate architect since 2015 with a postgraduate degree in architecture and currently in a Masters Degree of Project Management in the University of Technology Sidney. My attitude towards clients and consultants has given me the opportunity of beign the leader in several type of projects including hospitals, residentials,competitions in Central America and Europe and lately involved in social housing. My personal interests are in coffee, food, pet lover,exercise and travel. The latter one beign one of the most important things, letting my voyages add up general knowledge into my personal and proffesional life.

- ARCHI TEC TURE BACHE LOR D EG R E E - U N I VE R SI DA D D E L I ST MO. G UAT E MA L A , 20 0 8 -20 13

WO RK E XP E RI E N CE - DEOC ARCHITEC TS 2 0 15 -20 19 - CON TRUC TEL 2 0 14 -2 0 15

P RO FE SSI O N A L P ROJEC TS COMMERCIAL

CO MPE T I T I O NS

- OFFICE DESIG N CONTRUC TEL - OFFICE INTERIOR D ESIG N OLMECA FREEL ANCE

- YAC , 3R D P L AC E PI NO CC HI O LI BR A RY. CO LLO D I , I TA LY D EOC-A

HO SPI TA LI T Y

R ES I DEN C E

- I T Z ’A NA R E SI D E NC E S & HOT E L . BE LI C E DEOC-A

- L A E SCON DI DA H OU S E D EOC-A

- U R BA N I NT E R VE NT I O N FO R T HE R A I LR OA D I N ME X I CO C I T Y DEOC-A

SK I L L S - ARCHICAD 80 %

- I LLU ST R ATO R 10 0 %

- O F F I C E 10 0 %

- RHIN O 5 0 %

- AU TO C A D 10 0 %

- LU MI O N 8 0 %

- PHOTOSH OP 5 0 %

- I ND E S I G N 70%

- T W I NMOT I O N 8 0 %

MI X E D U SE - VI T TA C E NT E R ME D I C A L PL A Z A DEOC-A

- SOC I A L H OU S I N G D EOC-A


1

V I T TA C E N T E R , M E D I C A L P L A Z A TEAM LEADER: KAREN VELASQUEZ


Client: Vitta Center Design: Deoc Architects City: Guatemala Renderings: Blank Canvas Vitta Center is the biggest project in Central America and it’s design is focus in the medical sector, being the first one since 1,973 in Guatemala City. This project has 186,000 sqm. The 2 principle building towers are for 200 medical consultants and are supported by a big platform of 3 floors where the hospital is going to be, and it’s capacity is for 150 private beds. The side part of the buildings are for commercial area,proffesional offices,apartments,laundy and more than 1800 parking lots. The program distribution is organized in public areas,education and commercial areas. The hospital is in the back of the terrain, this was considerated to reduce the noise of the street by the front buildings. The consultants have direct connection to the hospital and this make more easily for doctors and patients in any kind of treatment. There was a study for the daylighting and solar heat gain analysis that determine the design of the facade. The elements that are protecting and giving climate confort in the interior of the buildings are through a curtain wall that has different configuration resulting from the program area and the orientation.


L O C AT I O N

DESIGN PROCESS

K M 1 4 . 5 C A E L S A LVA D O R

VOLUMETRIC DESIGN

1 2 C I R C U L AT I O N

3

VEHICLES

4 5


PROGRAM AREAS NIVEL

13-14

NIVEL

11-12

MEDICAL CONSULTANTS

MEDICAL CONSULTANTS

MEDICAL CONSULTANTS

NIVEL

5-10

NIVEL

5-10

NIVEL

4

APARTMENTS

MEDICAL CONSULTANTS

MEDICAL CLINICS

NIVEL

APARTMENTS

4

MEDICAL CLINICS

OFFICES

MEDICAL CLINICS MEDICAL CLUB/AUDITORIUM

NIVEL

3

NIVEL

2

3

NIVEL

APARTMENTS OFFICES

HOSPITAL

NIVEL

2

COMMERCIAL

HOSPITAL

OFFICES

MEDICAL SCHOOL

1

NIVEL

HOSPITAL

NIVEL

1

COMMERCIAL COMMERCIAL

SÓTANO

PARKING

1-4

COMMERCIAL


E L E VAT I O N S

PLAN

DIAGRAMS

LEVEL 1

1 2

3

H O S P I TA L

4

ACCESS TO MEDICAL CLINICS

STORES R E S TAU R A N T S A N D COFFEE SHOPS

1

2

4

2 3

3

4


INTERIORS RENDERINGS


FACA D E S PROCESS AND STUDY

APARTMENTS

COMMERCIAL

CLINICS GSPublisherVersion 0.0.100.32


2

COMPETITION, PINOCCHIOS L I B RA RY A N D M U S E U M TEAM LEADER: KAREN CARLOS MIGUEL ENRIQUEZ

VELASQUEZ,


Client: YAC Design: Deoc architects City: Collodi, Italy Renderings: Deoc architects The magic that inspired Carlo Collodi to write The Adventures of Pinnochio is still well and alive in his hometown, Collodi. Our proposal finds its roots in that tangible magic, so characteristic of Tuscany and merges it with the future that has been envisioned for this beautiful town. With this in mind, two factors define the genesis of the idea: the local physical character and landscape, and the translation of the magic evoked by literature into the material world. The local physical character of the region is conceptualised in the project within six main aspects. The medieval footprint of the buildings, the interstitial spaces formed between those buildings, the framed views of these spaces and the landscape, the vernacular materiality, and the most important aspect for this proposal: the color. While the first factor defines most of the formal look of the project, the second has more to do with the feeling and spirit of it. The main objective of this concept is to create a series of spaces that as a whole are able to blur the lines between reality and fantasy–the same way literature does–by creating architecture that is meant to be experienced and enjoyed. Taking advantage of fantasy-like qualities achieved by concepts of repetition, reflections, color, and light. Pinocchio Children’s library will offer its visitors a unique project where concepts that seem to be opposite like interior and exterior, function and play, digital and analog merge into the program, resulting in various educational spaces for children and adults to develop their imagination. The formal aesthetic of the complex derives from a child´s perspective of the world. The architecture is conveyed in an almost childlike representation of the existing elements in the town of Collodi. Pointed and semi circular arches, thick walls, and traditional pitched roofs result in a proposal that is both contemporary and deeply rooted in the local tradition.


DESIGN PROCESS

1 Intervention of The Paper Factory, a slanted volume covers the most deteriorated part of the building. The distribution and angles of the complex originate from its inclination and shape.

5 All the main axis for the project are taken either from the alignment to the existing paper factory and its adjoining buildings or parallel lines of them.

2 The architectural program is organised from the main entrance located on the west side of the river, along with the reception, cafĂŠ and auditorium. Across the river the Library, workshop, exhibition areas, media space, and underground parking.

6 Every plaza, exterior courtyards and paths are located and designed to frame important views in Collodi and its landscape.

3 The building placement imitates the typical disorganised footprint of a medieval town.

7 Every plaza, exterior courtyards and paths are located and designed to frame important views in Collodi and its landscape.

4 Every new building has a slanted roof that originates from the angle in the main volume across the paper factory.


8

Across Collodi, Yellow is the most used facade color. The project uses yellow in a bright and fresh shade in interior spaces to create an interesting contrast with the roughness of the exterior material.


PLAN LEVEL 1 Library for Children AXONOMETRIC

Library for Adults AXONOMETRIC

1 LIBRARY

5 ARCHIVE

9 CHILDREN LIBRARY

2 FOOTBRIDGE

6 MEDIA SPACE

1 0 EXHIBITION

3 CAFETERIA

7 LIBRARY

1 1 UNDERGROUND PARKING

4 AUDITORIUM

8 WORKSHOP

N +1.20

+1.20

10

+1.20

+1.20

+2.40

11

+1.80

+1.50

9 +2.10

8

1

+2.40

+1.20

WORKSHOP

+2.40

+2.10

2 6

+2.40

7 +2.40

3

5 +2.40

+2.40

4

+2.40


RENDERINGS C O U R T YA R D M U S E U M A N D C H I L D R E N L I B R A R Y


S E C T I O N A N D E L E VAT I O N CHILDREN LIBRARY AND FOOTBRIDGE

S E C T I O N 0

5

10

B 50


RENDERING E X H I B I T I O N C O U R T YA R D


3

PLAN B, SOCIAL HOUSIGN

TEAM LEADER: KAREN VELASQUEZ, M AY R A L U C I A J U A R E Z


Client: Plan B, Guatemala Design: Deoc Architects Construction: G-22 Renderings: Deoc Architects Plan B Guatemala was created in response to the disaster caused by the Volcån de Fuego eruption in June 2018. The ASIAPRODE Association initiated the project to construct 26 homes in order to cover the needs of the affected communities. In an open competition, DEOC Arquitectos came up with a proposal that meets the established requirements, the user’s profile, and the natural context. The project consists of a permanent housing model for the displaced families: a 86m2 house within a plot of 8m by 19m. The construction is divided into two building blocks; the social-kitchen-bathroom zone is separated from the bedrooms by an interior courtyard. Circulation is minimized in order to guarantee the best usage of the different areas. The separation of the living sector into two modules allows the house to adapt to the different conditions of area and site. Besides, the design allows for a vertical growth above the bedroom block, or a horizontal growth by adding another bedroom module if a bigger plot allows it.


The house promotes a rural lifestyle, in touch with the outdoors, where the families can share spaces with the rest of the community, extended family and domestic animals. This is one of the reasons for a design with an open facade aesthetic, which in turn provides a more versatile use of the space. It also allows for the local lifestyle and customs to prevail and be passed down through the next generations. The construction makes use of long-lasting building materials easy to find and work with, like concrete blocks, bamboo and steel plate roofing. Concrete blocks were used expressly in different dispositions, creating a permeable lattice that protects the inner areas from the outside, allowing for natural ventilation throughout the spaces.


PLANS DIAGRAMS

ORCHARD AND GARDEN

BEDROOM

COURTYARD

RESTROOM AND SERVICES

SOCIAL AREA


RENDERING EXTERIOR


RENDERING I N T E R I O R C O U R T YA R D


CONSTRUCTION SUPERVISION + WORKSHOPS


CONSTRUCTION SUPERVISION + WORKSHOPS


CONSTRUCTION SUPERVISION + WORKSHOPS


CONSTRUCTION SUPERVISION + WORKSHOPS


PHOTOGRAPHY FIRST PROTOYPE


Even though this is a replicable housing model, the pop of color inside the concrete block holes allows for a sober yet strong statement for the families to project their personalities, giving the community a stronger sense of belonging. This house has been conceived as a self-built home, in which the process is controlled by the family or community that will live there. It uses a traditional masonry construction method that allows users to adapt the measurements of the different areas to the building materials, reducing any left-over waste and reducing the construction schedule.


T H A N K YO U ! KAREN VELASQUEZ ARCHITECT

Profile for karen Velasquez

2019 Professional Portfolio  

I am an architect from Guatemala and currently starting a Master in Project Management in the University Technology Sydney. I graduated fr...

2019 Professional Portfolio  

I am an architect from Guatemala and currently starting a Master in Project Management in the University Technology Sydney. I graduated fr...

Profile for karenvqz
Advertisement