Page 1

01

€ 4,95

2013

A Point Of View.


eat fresh.


Als jij een fles MARIE-STELLA-MARIS water koopt, draag jij direct bij. Met elkaar leveren we een wezenlijke bijdrage aan schoon drinkwater voor iedereen, overal. Door MARIE-STELLA-MARIS water te drinken, deel je water. Van ĂŠlke fles die wordt verkocht, gaat er altijd een vast bedrag (5 eurocent per liter) naar schoon drinkwater projecten.


EXPEDITIE ROBINSON

HELLO FRESH

INTERRAILEN

BIGGETJESTAART

STEDENTRIP NL

DE BESTE KOFFIESPOTS

REISVERHAAL

VIP ROTTERDAM

BIJZONDERE BEROEPEN

MINIMALISTISCH INTERIEUR

PALLETKAMER

VROUWENVOETBAL

COLOR RUN

TUMBLR

GADGETS

LABELLO

COLUMN MARCELLA

DAGBOEK


Expeditie robinson

‘‘

’’

Ik wilde TV maken

We maken kennis met Kimo Grashuis, een docent wiskunde en fotografie op het Grafisch Lyceum Rotterdam die in 2007 heeft meegedaan aan Expeditie Robinson wat plaats vond in het prachtige land Maleisië. Kimo had zich al een aantal keer geprobeerd voor op te geven sinds hij het programma in 2000 had gezien. In 2007 werd zijn geluk eindelijk beloond met een uitnodiging om mee te doen aan Expeditie Robinson. De reden van Kimo om mee te doen aan Expeditie Robinson was omdat het hem een geweldig avontuur leek. ‘Je bent volledig afgesloten van de buitenwereld, het is gecontroleerd en je grootste missie is om te overleven door middel van het zoeken van eten.’ Tijdens de aankomst op Schiphol was Kimo samen met de andere 99 deelnemers verrast door het aantal mensen wat allemaal mee zouden doen, hoewel Kimo zich hierbij heel vlug neerlegde en klaar was om ze alle 99 weg te spelen. Bij aankomst op het eiland gingen mensen al snel hun eigen weg en vormden zich er al allemaal groepjes. Mensen gingen op onderzoek uit in de bossen of bleven op het strand. Verveling Tijdens de eerste week gebeurde er niet veel, het enige wat de deelnemers moesten doen was overleven. Zo hield een groep

8

de eerste week ook eigenlijk alleen maar een vakantie en deden ze voorderest helemaal niks. Veel mensen hadden moeite met het saaie want je doet vaak niks op zo’n eiland. Alle afleiding die je normaal in het dagelijks leven hebt worden je ontnomen, mensen zoals Bruno konden daar niet tegen en konden ook vooral niet stilzitten. Je hebt mensen die zich gewoon niet kunnen vervelen en altijd wat te doen moeten hebben. Je komt jezelf als het ware tegen, wat is nou echt belangrijk? Je krijgt pure verveling en je hoofd staat maar niet stil. Een aantal mensen werden het dus al snel zat en gingen al snel naar huis waarop Kimo verbaasd reageerde. ‘Ik snap dat niet, je geeft je ergens voor op, waarom wil je dan binnen een week weer naar huis? Het is een soort Flight or Fight syndroom, mensen treffen iets aan wat ze niet leuk vinden en willen er zo snel mogelijk weg van.’ Je bent totaal afgesloten van de buitenwereld, je hoeft je geen zorgen te

maken over geld of over het nieuws, je was weg van de drukte van het dagelijks leven. Fysieke en mentale strijd Kimo verbleef bij de grootste groep. Zo heeft hij zich onder andere ook niet naar voren geworpen om gekozen te worden als leider. ‘Een leider wordt veel bekritiseerd en krijgt grote verantwoordelijk vertelde Kimo.’ Kimo had er verder geen moeite mee om zijn mening naar voren te brengen. Als hij er een ander idee over had vertelde hij dat ook zonder moeite. Het werd een fysieke en mentale strijd, je kwam in een hongerstaking terecht, je lichaam komt in een ruststand. Je krijgt niet meer te eten wat je gewend was en je kreeg minder suikers binnen. Hierdoor werd Kimo op momenten erg zwak, zijn lichaam


stond op instorten en hij kon soms niet eens meer op zijn benen staan of even naar de plek gaan om naar de wc te gaan. De productie was zelfs bang dat het helemaal niet meer goed zou gaan met Kimo en lieten hem zelfs onderzoeken. Gelukkig was er niks aan de hand en kon Kimo gewoon verder spelen. ‘Fysiek zat ik er helemaal doorheen maar mentaal nog zeker niet, ik blijf doorspelen, de overlevingsdrang is veel groter.’ Het spel Kimo wist dat er weer een proef aan zat te komen die redelijk bepalend was. Tijdens de proef kreeg hij al snel in de gaten dat die het niet zou winnen en dat die naar huis moest, helaas ging deze in vervulling, het blauwe team verloor het touwtrekken van het rode team en moesten naar huis. ‘Het gaat er niet om wie de echte Robinson is maar wie het spel het beste speelt.’ Kimo zei dat die dat best gekund had, hij had veel tactischer moeten spelen maar was meer met de ervaring bezig dan het spel. Maar als hij de kans had om nog een keer mee te doen aan Expeditie Robinson zou hij dat zeker doen, of die het anders zou spelen weet die nog niet zo goed, ‘waarschijnlijk had ik het niet veel anders gedaan dan nu maar in de hoop om verder te komen wel, ik vond het dus ook niet jammer dat ik verloren had maar dat ik naar huis moest’ aldus Kimo.

9


‘‘

’’

Ik deed het voor de experience

Productie Tijdens het programma was er natuurlijk ook nog een productie aanwezig. Na een controle en uitleg op Schiphol werd het programma zoveel mogelijk op zijn vrije loop gelaten. De productie liet alles gaan zoals het ging, ze probeerden wel bepaalde karakters erin te laten zoals de sterke Frits voor de TV. De productie heeft het niet tactisch gespeeld, het maakte ze niet uit wie er doorgingen, als ze echt bepaalde karakters erin hadden willen laten dan hadden ze het blauwe team wel laten winnen vanwege de personen die erin zaten. Verder sturen ze wel een aantal dingen zoals complotten. Er was een cameraman en een geluidsman aanwezig en de productie zelf. Kimo kwam bijna elke aflevering wel in beeld om zijn zegje te doen, hij had vaak leuke dingen te vertellen en maakte ook gewoon TV(wat zijn doel ook gedeeltelijk was). Naarmate het programma vorderde was die minder aanwezig omdat het bij bepaalde mensen niet goed viel. Kimo heeft ook veel tijd voor zichzelf genomen tijdens het programma, ‘je maakt dit maar een keer mee.’ Tot slot Kimo heeft zeker nog wel het een en ander geleerd van dit avontuur, hij is zichzelf niet perse tegengekomen op het eiland maar het heeft wel grote invloed gehad op zijn dagelijks leven. Hij heeft geleerd dat je mentaal meer aan kan dan dat je fysiek denkt, je kan altijd nog verder gaan. Hij heeft geleerd te overleven en samen te werken met andere. Het ging hem vooral voor de experience en dat heeft die ook zeker opgedaan. Ten alle tijde is die ook zichzelf gebleven. Verder had die zich redelijk slecht tot gewoon helemaal niet voorbereid op zijn avontuur, hij heeft zijn levensstijl niet aangepast en liet zich gewoon verassen.

10


kijk op www.corendon.nl voor meer informatie

Voordelig naar Australië vanaf

€ 159


Interrailen is het reizen per trein door heel Europa of andere landen van je keuze. De interrail is een pas waarmee men gedurende bepaalde tijd onbeperkt mag reizen met de trein binnen 30 Europese landen. Je hebt twee verschillende passen, namelijk een pas voor heel Europa of een pas voor maar een land. De prijzen van de passen zijn dan ook afhankelijk van het aantal dagen dat je wilt reizen, welke landen je wilt bezoeken en wat je leeftijd is. De prijzen kunnen altijd nog hoger worden doordat er nog allemaal toeslagen bij komen in andere landen, zorg dus dat je dit goed van tevoren uitzoekt door treinschema’s te bekijken of neem altijd wat extra geld mee. Zorg tijdens het reizen ook dat je en goede backpack meeneemt waar je alles in kan meenemen, maar laat ook ruimte over voor nieuwe spullen. Neem daarbij ook een goed paar wandelschoenen mee, blaren krijgen tijdens je reis is absoluut niet fijn. Plan ook niet al heel je reis van te voren, soms verander je nog van gedachte, hierdoor krijg je nog een beetje speling.

interrailen and backpacken Backpacken is een vorm van goedkoop reizen, waarbij mensen met een rugzak (backpack) de wijde wereld in trekken. Je bent meer onafhankelijk en de reizen zijn ook internationaal. De reizen zijn vaak van langere duur en er wordt slechts korte tijd op een locatie verbleven. Je maakt gebruik van het openbaar vervoer en goedkope huisvesting zoals jeugdherbergen. Je bent langer onderweg dan gewone normale vakanties en je bent meer geĂŻnteresseerd in de lokale bevolking en de bezienswaardigheden. Degene die deze reizen maken zijn vaak jongvolwassen omdat ze minder verplichtingen hebben en meer tijd om te reizen, daarbij komt dat ze minder geld te spenderen hebben aan hotels of persoonlijk vervoer.

12

Er zijn natuurlijk enkele belangrijke zaken om mee te nemen als je gaat backpacken. Wat voor een rugzak neem je mee en wat doe je er nou allemaal in? Neem ten eerste een goede rugzak, zorg ervoor dat die echt lekker zit want je loopt er een hele tijd mee, zorg ook dat er een inhoud van 65 liter in kan, zo kan je al je benodigde spullen makkelijk meenemen. Prop vervolgens de rugzak niet helemaal vol, onderweg kan je nog van alles tegenkomen om te kopen, zorg dus dat je ruimte overhoudt.


Neem ook niet teveel kleding mee, in elk land of iedere streek kan je kleding kopen. Neem ook vooral niet teveel warme kleding mee, wat extra dunne kleding houdt je ook lekker warm. Als je iets warms meeneemt, ga dan voor een fleecevest. Een afritsbare broek is ook heel handig, je hebt zo twee kledingstukken in één! Voor de regen is een dunne nylon regenjas al voldoende. Neem alleen in de tropische gebieden een paraplu mee omdat het daar voor regenkleding vaak te warm is. Het is erg belangrijk om goede schoenen aan te hebben. Je loopt grote afstanden en zere voeten of blaren zijn dan niet handig. Neem ook een paar rubberen sandalen mee voor wat makkelijkere wegen. Ze wegen niets en hebben ook geen onderhoud nodig. Een slaapzak is in sommige gevallen niet altijd nodig en vaak ook erg warm, echter als jij naar koude of hoge gebieden reist of in een tentje slaapt is een slaapzak wel handig. Het slapen zonder muskietennet is vaak niet te doen, je wordt door allerlei soorten insecten belaagd. Daarom is het zeer verstandig om er een mee te nemen, vooral als je naar tropische gebieden gaat. Ook al slaap je in een hotel dan is een muskietennet ook geen overbodige luxe, netten in het hotel kunnen oud en kapot zijn, daarom is je eigen net altijd handig. Ze gaan makkelijk in je tas en wegen ook helemaal niks. Reisgidsen zijn voor onderweg ook heel erg handig. In reisgidsen staan vaak niet alleen maar informatie over landen, streken en bezienswaardigheden, maar ook over verschillende routes of

verschillende slaapplaatsen. Maar let wel op het gewicht ervan. Neem voor onderweg ook wat mee om te doen: Bijvoorbeeld een dagboek om al je indrukken en verhalen in op te slaan want je zal niet altijd alles van de reis onthouden of neem een goed boek mee. Maar pas hier ook weer op dat je niet teveel boeken meeneemt, dit zorgt alleen maar weer voor extra gewicht. Vaak kan je boeken tegen een klein bedrag weer inruilen. Verder zijn oordopjes voor ‘s nachts of in de bus ook altijd handig. Water is ook een zaak wat je absoluut bij je moet hebben, vooral in warme gebieden en een zakmes is ook erg handig voor het geval je iets open moet maken. Met een rugzak rondreizen bied je ook veel vrijheid. Maar waar ga je dan naartoe? Australië is de populairste backpackbestemming. Australië staat op nummer één als backpackbestemming en is ook zeker aan te raden voor beginnende backpackers. Het land is dan ook volledig ingericht op backpackers die het land komen ontdekken. Zo is er bijvoorbeeld op iedere uithoek van het land wel een hotel te vinden. Australië heeft een warm en relatief droog klimaat samen met een rijke cultuur, uitgestrekte landschappen en unieke flora en fauna. Australië behoort nog altijd tot de dunst bevolkte landen ter wereld, wat veel reizigers tot de verbeelding spreekt. Je kunt er uren achter elkaar reizen zonder ook maar een teken van leven tegen te komen.

13


Stedentrip NL Als je graag reist heb je vast al veel landen en steden gezien in het buitenland, maar moet je altijd naar het buitenland gaan om nieuwe en leuke dingen te ontdekken? Ken je Nederland van het Noorden tot Zuiden en van Oost naar West? Als je denkt dat je dat kan, kun je je wel eens vergissen, want ook in ons eigen land zijn er veel leuke plaatsen die je nog niet hebt gezien. Van natuur tot lekkernijen. Wij tonen je vast wat leuke steden!

14


BERGEN OP ZOOM (NOORD-BRABANT) Aantal inwoners: ca. 53 000 Stadsrechten sinds: 1198 Bergen op Zoom is één van de oudste steden van Nederland en ligt in Noord-Brabant aan de Oosterschelde. De stad is ontstaan op zandrug in een veengebied dat naar het Westen overging in de Scheldedelta. De stad Bergen op Zoom maakte aanvankelijk deel uit van het Land van Breda en werd dus tot die tijd bestuurd door de Heer van Breda. Tussen 1198 en 1212 kreeg Bergen op Zoom stadsrechten. Wanneer het exacte jaartal is, is onduidelijk omdat de stadsarchieven bij een grote stadbrand in 1397 verloren zijn gegaan. Bergen op Zoom heeft smalle straatjes, oude pleintjes en eigenzinnige monumenten die het verhaal vertellen van een rijk en bewogen verleden, dat al meer dan achthonderd jaar terug gaat. De historische binnenstad vormt een uniek decor voor leuke winkeltjes, cafeetjes en sfeervolle restaurants. De stad heeft een drukke evenementenkalender. Er is bijna elk weekend iets te beleven op de grote markt. Naast al deze evenementen is er altijd een gezellige sfeer te bekennen op de grote markt met zijn vele terrasjes. Dit maakt het de ideale plaats om ’s avonds na een dagje shoppen in de winkelstraten gezellig te ontspannen met een hapje en een drankje.

15


APPINGEDAM (GRONINGEN) Aantal inwoners: ca. 12 000 Stadsrechten sinds: 1327 Appingedam ligt in het Noorden van de provincie Groningen. Ooit was het een levendige handelsstad. Door de kruising van de Delf, de Groeve, de Grote Heekt en enkele andere handelswegen ontstond een nederzetting van schippers, koop- en ambachtslieden die een plek vormde waaruit zaken werden gedaan tot in Zweden. De bloei die dat bracht, zien we nog steeds terug in de mooie panden in het levendige centrum, die inmiddels behoren tot het beschermde stadsgezicht van de stad en prachtig gerestaureerd zijn. In het centrum zijn nog vele van oorsprong Middeleeuwse panden te bewonderen. De beroemdste bezienswaardigheden zijn drie hangende keukens en de smalle bruggetjes boven het Damsterdiep. Appingedam kent gedurende de zomerperiode de jaarlijkse Damster Stadsfeesten, die in juni starten met een kermis en een groots opgezet muziekevenement: ‘De nacht van Appingedam.’ In september worden ze uiteindelijk afgesloten met een tweetal optochten met praalwagens, het zogenaamde papiercorso. De wagens bij de bekendere bloemencorso’s, zijn bekleed met duizenden kleurrijke papieren roosjes, gemaakt van crêpepapier. Dus veel reden om deze stad in het Noorden van het land te bezoeken. Zowel voor het bezien van de mooie gebouwen als voor de leuke activiteiten die plaatsvinden in de loop van het jaar.

16

VEERE (ZEELAND) Aantal inwoners: ca. 1600 Stadsrechten sinds: 1355 Veere ligt in Zeeland, de schilderachtige haven, de Schotse huizen aan de Kaai, en de Camperveerse Toren; het zijn enkele karakteristieken die van Veere een prachtstad maken. Veere is één van de zeventien beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland. Ga hier zitten met schildersezel en penseel, en je waant je in de 17e eeuw. In de zomer worden in deze stad allerlei activiteiten georganiseerd. Het Veerse Meer ontwikkeld zich tot een belangrijk recreatiegebied met veel pleziervaart. Er zijn winkeltjes op het prachtige plein in het centrum. Veere is een oudhollandse parel met opvallend veel monumenten die je met veel plezier bezoekt op een zomerse dag.


GENT (BELGIE) Aantal inwoners: 248 242 Stadsrechten: 1178 Ook al ligt Gent buiten onze landsgrens, het is nog altijd een bezoekje meer dan waarde. Het ligt in het Vlaamse gedeelte van Gent, dus er wordt gewoon Nederlands gesproken, alleen met een zacht G. Het is een gezellige stad met oude monumentale gebouwen in een moderne jas. De stad beschikt over verschillende mooie plein waaraan genoeg winkel, eten en drink gelegenheden zijn. Het is zowel een studentenstad, winkelstad en toeristenstad. Door de stad loopt de rivier de Leie. En het is leuk om de stad te verkennen vanaf het water. In de zomer is er van alles te doen in de stad. Maar de belangrijkste gebeurtenis die wereldwijde bekend is, zijn de Feesten Gentse. Dit feest, dat door de hele stad plaatsvindt en tien dagen duurt begint ongeveer midden juli. Het is zowel voor gezinnen die overdag gezellig over de vele marktjes kunnen lopen, maar ook voor de feestbeesten die van swingen houden. Van ’s avonds tot ’s morgens vroeg zijn er optredens. Als je in de winter naar de mooie stad Gent gaat blijft er nog van alles te doen. Zoals het winterbal, de kermismarkt en schaatsen op de schaatsbaan. Je kan er elke dag terecht om de mooie gebouwen te bezichtigen, en met de drie belangrijkste torens die de skyline van Gent typeren.

17


Reisverhaal

Australia & Indonesia

De opties zijn oneindig

18


Op haar vijfde is Suzanne al eens naar Indonesië geweest. De herinneringen die ze hieraan heeft, waren voor haar één van de redenen om het land nog eens te bezoeken. Dit keer zonder haar ouders, maar wel met een ander reisgenootje. “Ik wil de wereld zien, ontdekken, culturen proeven en veel genieten. Dit is mijn laatste kans, volgend jaar begint het studentenleven weer.”

Suzanne heeft onder andere Bali en Lombok bezocht, toen zij in Indonesië was. “Ik geef de voorkeur aan Bali, vanwege het hindoeïstische geloof wat daar heerst. Het is een fijn geloof, de mensen zijn open en erg vriendelijk. Dit is een grote tegenstelling met Lombok, hier is het overgrote deel moslim.” Na Indonesië bezocht te hebben, wilde Suzanne haar reisgenootje graag

de oostkust van Australië bezoeken. Ook al lijken de twee landen dicht bij elkaar te liggen, het blijkt toch nog vijf uur vliegen te zijn. Reizen door Indonesië is anders als hier, de westerse wereld. Ze hebben veel gebruik gemaakt van de taxi’s, die daar onwijs goedkoop zijn. Om tussen grote steden te reizen kan men ge

19


bruik maken van zogenaamde ‘shuttlebussen’. “In de grotere steden zijn we veel andere reizigers tegengekomen, vooral in hostels, die ons goeie tips konden geven over bezienswaardigheden, wat erg handig is. Hostels zijn trouwens supermakkelijk te vinden, je hoeft nergens van te voren te boeken. Als we internet nodig hadden, gingen we bij de MacDonald’s zitten voor gratis WiFi. Zo zochten we onze hostels op, waar we altijd direct terecht konden.” Australië daarentegen is onwijs duur, ook het reizen. Hier kun je gebruik maken van de bussen van de maatschappij Greyhound. Deze bussen rijden heel Australië door en schijnen erg comfortabel, maar duur te zijn. Suzanne maakte vooral gebruik van deze bussen voor korte afstanden. Helaas is het een van de weinige oplossingen. Voor de langere afstanden kun je in Australië beter gebruik maken van het vliegtuig, dit is relatief goedkoper. Ik vroeg Suzanne wat het grote verschil is met de bezochte landen en hier. Ze vertelde mij dat Indonesië een echt derdewereldland is. De mensen werken hard om geld te verdienen om te kunnen overleven, het bestaan is heel primitief. Ze krijgen graag geld van toeristen, elke cent maakt ze blij. Het mooie is dat ze niet opdringerig bedelen, maar altijd vriendelijk blijven en alles waarderen. Australië is juist weer de westerse wereld, niet veel anders als hier, alleen het land is een stuk mooier. “Het grappige in Australië is dat je het ene en het andere uiterste ziet. Er zijn grote, welvarende, westerse steden, maar een paar uur verderop sta je in the middle of nowhere, nog net niet tussen de kangoeroes.” Het grappige aan Australië is dat je meer backpackers als plaatselijke bewoners tegenkomt. De plaatselijke bewoners die je tegenkomt, zijn erg aardig en sommigen laten je zelfs de hele stad zien! Op de vraag of ze in Indonesië zou kunnen en/of willen wonen, antwoord Suzanne duidelijk nee. “Het lijkt me lastig om daar te wonen, omdat het verschil met hier in Nederland onwijs groot

20


is, ik zou niet kunnen wennen aan het primitieve leven. Ook de cultuurverschillen zijn te groot om daar een goede band met de bewoners op te kunnen bouwen. In Australië zou ik dan wel weer willen wonen, het land is heerlijk, mooi, goed weer en superfijne mensen. Het grappige is dat iedereen daar ontzettend veel om zijn uiterlijk geeft, iedereen ziet er prachtig uit. Je ziet echt dat iedereen zijn best ervoor doet, vooral in de grote steden. Nederland zou hier nog een voorbeeld aan kunnen nemen!” Zo’n grote reis maken op zo’n jonge leeftijd is niet niks. Het is erg leerzaam. Het belangrijkste wat Suzanne van de reis geleerd heeft is dat wanneer je in een situatie zit, die je niet fijn vindt of bang bent dat het niet goed komt, dat je altijd weg kunt. “Je moet niet in beperkingen denken, daar beperk je jezelf alleen maar mee, alles kan. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld tijdens mijn reis. Ik durfde in eerst instantie niet alleen op reis te gaan, daarom ben ik samen gegaan. Achteraf had het best gekund. Je maakt snel vrienden daar en iedereen is vriendelijk tegen je. Toch is het fijn om heel de reis iemand bij je te hebben, waar je alles mee kunt delen en bespreken. Je hebt iemand om herinneringen van de reis mee op te halen en je leert elkaar onwijs goed kennen in die paar maanden. Het was geweldig. Ik ga zeker nog een keer terug naar Australië, het land is zo ontzettend groot en heeft zoveel te bieden. Ik heb nu nog maar een klein deeltje gezien, alleen de oostkust. De volgende keer als ik ga, wil ik de rest van het land ook zien. Ik zou er zelfs kunnen wonen, denk ik. Bijvoorbeeld een surfcamp, waar je kunt werken voor je verblijf in Australië. De opties zijn oneindig.” Suzanne kijkt terug op een reis om nooit meer te vergeten. Lachend zegt ze: “Sinds ik terug ben denk ik dat alles hier onwijs goedkoop is, terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo is. Ik ben gewoon gewend geraakt aan de prijzen in Australië. Nu alles hier zo goedkoop lijkt voor me, koop ik alles!”

Je moet niet in beperkingen denken, daar beperk je jezelf alleen maar mee, alles kan.

21


tatoeëerder

‘‘

Wat je vooral niet moet doen om een tattoo ARTIEST te worden!

Op internet kom je de vraag ‘Wat is er nodig om een tattoo artiest te worden?’ heel vaak tegen. Het antwoord hierop is dan ook dat je genoeg geduld moet hebben en keihard ervoor moet gaan werken. Je wordt niet voor niks een ARTIEST, daar komt nou eenmaal bij dat je er wat voor moet gaan doen en proberen alles te overkomen om je droom te verwezenlijken! Helaas zijn er tegenwoordig dan ook oplichtingspraktijken bezig die beweren dat je een tatoeëerder of zelfs een tattoo artiest in slechts een paar weken kunt worden.

Tattoo scholen en opleidingen Op het moment zijn er maar een handje vol ‘tattoo scholen’ die beweren dat ze je alles kunnen bieden wat een beginnende tatoeëerder nodig heeft om een tatoeage kunstenaar te worden. De meeste programma’s hebben maar een tijdsduur van hooguit een paar weken en kosten daarentegen nogal wat. Tegen de tijd dat je klaar bent met zo’n ‘opleiding’ ben je onderhand zo zesduizend euro lichter maar daar tegen over staat dat je wel een mooi certificaat aan je muur kan hangen. Er zijn zelfs internet tattoo scholen die beweren dat ze je alles kunnen leren wat je zou willen weten over het vak voor maar slechts 69 euro. Deze cursussen worden dan zogenaamd vaak aangeboden door de ‘artiesten’ van een shop die met de shop zelf niet genoeg geld kunnen verdienen. Echter geen enkele ‘tattoo school’ of ‘online tattoo training’ kan ooit de plaats innemen van een echte traditionele tatoeage stage.

Je wordt niet zomaar een artiest

23


Tattoo opleidingen in een shop Als je een echte professionele tattoo artiest wil worden is de enige juiste manier een stageplek te vinden in een van de professionele tattoo studio’s in Nederland. Een echte goede tatoeëerder zal je het vak helemaal aanleren, van sterilisatie tot de kleinste nuances van het tatoeëren. Als je bij een echte tattoo shop in de leer gaat zal je in het begin niet meer zijn dan een soort conciërge die van alles op moet ruimen en schoonmaken voordat je überhaupt een machine mag vasthouden. Na verloop van tijd mag er vaak begonnen worden met het gratis aanbrengen van tatoeages op de huid van bekenden of vrienden die het ervoor over hebben dat jij op hun mag oefenen. Dit alles gaat niet zonder de controle van de tatoeëerder waarbij je in de leer bent. Langzaam zal je tatoeages neer gaan zetten voor de halve prijs en naarmate je beter wordt mag je tatoeages neerzetten voor de volle prijs. Deze ontwikkeling kan jaren duren, afhankelijk van je leraar en jezelf. Echt goede tattoo artiesten zullen hun leerlingen niet eerder laten gaan voordat ze helemaal tevreden zijn met het werk van hun leerlingen. Tattoo seminars Professionele tattoo artiesten geven regelmatig seminars tattoo conventies over de hele wereld. Deze seminars zijn niet bedoeld om je te leren tatoeëren maar hoe je juist beter kan worden in tatoeëren. Deze seminars worden meestal gehost door professionele tattoo artiesten, ze zijn vaak gericht op specifieke gebieden zoals zwart en grijs of foto realisme. Echter net zoals stages zijn seminars ook behoorlijk duur.

Wat moet je doen om een tattoo artiest te worden Als je een professionele tattoo artiest wil worden moet je vooral serieus bezig zijn en er ook helemaal voor gaan, laat een keer nee in een tattooshop je niet tegenhouden om je droom te verwezenlijken om een echte artiest te worden. Begin gewoon met tekenen, dit is een van de belangrijkste onderdelen, zorg ervoor dat je leraar dit ook allemaal te zien krijgt. Probeer hierbij ook heel gevarieerd te tekenen en blijf niet in een stijl hangen want niet iedereen zal van jou tekenstijl houden. Blijf dus veelzijdig en vooral creatief. Bedenk ook dat het niet goedkoop is en je zal zeker in het begin nog geen klauwen met geld verdienen. Plan dus ook genoeg vooruit, in het begin zal je niks verdienen en je moet je jezelf wel kunnen onderhouden. Houd dus altijd geld achter de hand voordat je er mee gaat beginnen. Het belangrijkste is dat je bij een goede en vertrouwde tattoo artiest in de leer gaat. Laat je niet misleiden door neppe opleidingen of cursussen, het vergt jaren tijd om een goede artiest te worden, dat wordt je gewoon niet zomaar. Laat je ook zeker niet tegen houden als een tatoeëerder een keer nee tegen je zegt, ga opzoek naar een ander en laat de moed vooral niet zakken, iedereen is onderaan begonnen om zijn of haar droom te verwezenlijken!

24


Hygiëne en regels Een tattoo mag ook nooit zonder toepassing van de juiste hygiënische voorschriften geplaatst worden. In Nederland geld er dan ook een wet die van toepassing is op het zetten van tatoeages (en piercings). Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid heeft hygiënerichtlijnen opgesteld en tatoeëerders zijn ten alle tijden verplicht om deze richtlijnen na te leven. De GGD en Voedsel en Waren Autoriteit controleren één keer per jaar of de tatoeage shops zich aan deze richtlijnen houden. De Voedsel en Waren Autoriteit controleert of de inkt-pigmentstoffen aan de strenge eisen voldoen van de hygiënische voorschriften. Het aanbrengen van een tatoeage moet ook zo hygiënisch mogelijk gebeuren. De naalden moeten steriel zijn en de andere instrumenten moeten ook schoon zijn.

De GGD vind het dan ook van belang dat je van te voren geïnformeerd wordt over een aantal mogelijke risico’s. Het aanbrengen van een tatoeage is een huid doorborende behandeling. Door gebruik te maken van de juiste werkwijze en een juist gebruik van het apparatuur moet voorkomen worden dat iemand besmet raakt met een bloed overdraagbare ziekte. Daarnaast kan er door een slechte verzorging en onhygiënische behandeling wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je tatoeage er niet mooier op maken. Voordat je een tattoo gaat zetten moet je de klant ook een toestemmingsformulier laten invullen. In dit formulier staan een aantal vragen over de klant zijn gezondheid. Dit formulier is voor de eigen veiligheid van de klant. Naast de hygiëneregels gelden er ook leeftijdsregels. Kinderen onder de 16 jaar mogen niet getatoeëerd worden zonder dat hun wettige vertegenwoordigers daarbij aanwezig zijn of toestemming geven. Kinderen onder de twaalf jaar mogen helemaal niet getatoeëerd worden. Gebeurd dit wel dan wordt de vergunning van de shop ingetrokken.

25


Harry Sacksioni GITARIST Vroeger was Harry Sacksioni alleen maar bezig met voetbal. Voor school, na school en het liefst ook tijdens school. Hij deed het op de straat of in parkjes in het toen nog wat rustigere Amsterdam. In de rivierenbuurt om precies te zijn. Dat is waar hij is opgegroeid. Tot dat hij op zijn 11de verjaardag zijn eerste gitaar kreeg van zijn ouders. Meneer Sacksioni was verkocht. Nu was het nog steeds elke dag voetballen, maar zodra het kon pakte hij zijn gitaar en oefende net zo lang tot hij het kon. Harry heeft zelfs even op gitaar les gezeten, maar daar zei zijn leraar dat hij het nooit ver kon schoppen aangezien zijn techniek niet goed was. Heeft hij even mooi het tegendeel bewezen!

DE KEUZE VOETBAL OF GITAAR

Daar heeft Harry een mooie anekdote van: ‘‘Op mijn negende jaar speelde ik een ‘proefwedstrijd’ voor de voetbalclub AJAX. Mijn vader had ook altijd in die club gevoetbald en binnen huize Sacksioni was het dus ‘logisch’ dat zoonlief daar ook zou proberen te gaan voetballen. Eerlijk gezegd wilde ik ook niets liever, en inderdaad werd mijn naam die dag aan de lijst toegevoegd van de jongetjes die ‘aangenomen’ waren. Dolgelukkig was ik. Ik kwam in het hoogste ‘welpenelftal’ terecht waar ik me steeds meer in technische zin ontwikkelde. Zo doorliep ik ieder jaar alles jeugdselecties. Op mijn dertiende is het selectieteam van de B junioren en vanaf mijn vijftiende in dat van de A junioren. Omdat de A junioren het zogenaamde ‘beloftenelftal’ is van de club AJAX kwamen geregeld de spelers en de trainer van het eerste elftal kijken. De trainer was op dat moment ‘Generaal’ Rinus Michels.

26

Af en toe mocht ik zelfs ook mee ‘ruiken’ aan het profvoetbal en lieten ze met grote mannen van ‘het tweede’ meespelen. Als je geluk had, dan stond je tijdens zo’n wedstrijd tussen de spelers die normaal in het eerste speelden en zich na een blessure weer via het tweede elftal aan het terugvechten waren. Mooi tijden! Het A1 elftal waarin ik op mijn zestiende speelde deed aan het eind van het seizoen altijd mee aan enkele internationale toernooien. Het was voor mij en een aantal andere spelers het laatste haar in de junioren. In dat laatste juniorenjaar vielen altijd de beslissingen. Was je goed genoeg voor een contract, of moest je uitzien naar een andere club. We speelden in het Duitse Bremen een toernooi dat drie dagen duurde. We versloegen grote tegenstanders als het Engelse Arsenal en het Duitste Borussia Dortmund en haalden de finale die zelfs werd uitgezonden op de Duitse televisie. Ook die wonnen we. Ik was net zestien geworden en buiten het voetbal was ik al aardig bezig met muziek maken. Ik had een bandje waar ik ook de muziek voor schreef. We repeteerden bijna iedere dag en speelden af en toe op plaatselijke festivals en ‘dansavonden’. Dat ging allemaal zo lekker dat ik de laatste maanden in een aardig dilemma was terecht gekomen. Ik was gék van voetbal en even gek van muziek maken. In mijn achterhoofd wist ik dat beiden niet samen zouden gaan. De ijzeren discipline behorend bij topsport was niet te verengingen met de tijden waarop ik muziek maakte. Dat ik op een gegeven moment moest kiezen was me duidelijk. Al wilde ik die keuze liever niet maken. Het laatste toernooi van dat seizoen werd gehouden op de vel-

den van de Noord-Amsterdamse voetbalclub De Volewijckers. Een zeer beroemd, en jaarlijks terugkerend toernooi, waaraan altijd grote clubs uit binnen- en buitenland meededen. Het eerste toernooi wat we moesten spelen was tegen de club Volendam, die bekend stond om zijn goede jeugd opleiding. In de kleedkamer kreeg ik te horen dat ik niet mijn gebruikelijke rechterspits positie kreeg maar op de rechtshalf kwam te staan. We liepen het veld op en vanuit mijn ooghoek zag ik tussen de dikke rijen publiek meneer Michels op een stoel zitten. Nu of nooit, dacht ik, als sta ik niet op mijn vertrouwde plek, ik speel voor wat ik waard ben! De spelers van Volendam wonnen de toss en trapten af. Even daarvoor had ik al gekeken welke speler ik tegenover me zou krijgen. Het was een grote, magere jongen met een half lang kapsel. Niet één die ik niet kon hebben, schatte ik in… Direct na de aftrap kreeg hij de bal toegespeeld en meteen stond ik bij hem om hem te blokkeren. Hier zou hij niet langs komen. Ik zou hem geen meter ruimte geven! In minder dan een seconde maakte hij een schijnbeweging met zijn lichaam en… tikte de bal in één vloeiende beweging tussen mijn benen door. Een panna! Een heuse panna! Het wapen dat ikzelf zo vaak gebruikte op mijn vertrouwde rechterspits positie. Als je het zelf uitvoert is een panna – op scoren na – het heerlijkste dat er is en het ergste wat je kan overkomen. En dan nog wel bij de allereerste balbeweging en – nog erger – op de dag De Grote Meester staat te kijken om te zien of je goed genoeg bent. In een tiende van een seconde die volgde, het moment dat ik me omdraaide om mijn tegenstander met een sliding een doorbraak te beletten – die overigens niet lukte omdat hij intussen al


meters op me voorlag -, in dat ene moment van tijd, in die luttele en armzalige tel op de eeuwigheid, wist ik, lag plotseling mijn verdere leven besloten. Ik was er opeens zeker van: IK WORD GITARIST! ‘‘

IEMAND MET VEEL TALENTEN

Harry weet niet of je het talenten kunt noemen. Natuurlijk heeft hij zijn krachten en weet Harry waar hij goed in is. Maar dat heeft vooral met zijn gedrevenheid te maken. Als hij iets echt wilt gaat meneer Sacksioni er 100% voor. Zo kan je in principe alles bereiken. Zolang je het maar écht wilt.

TEVREDEN MET DIT WERK

Dit is nog altijd iets wat Harry elke dag wilt doen. En zo lang mogelijk vol wil houden. Hij ziet het overigens niet echt als werk. Want bij werk denkt hij gelijk aan een standaard kantoorbaan, en daar krijgt Harry het behoorlijk benauwd van. Hij doet iets wat hij leuk vindt en hij heeft de mazzel dat hij er genoeg geld mee kan verdien. Ooit las Harry ergens een mooie zin: Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken. Daar kan hij zichzelf wel in vinden.

TOEKOMST

Voorlopig blijft Harry nog jaren lang optreden, componeren en lekker voor zichzelf gitaar spelen. Hij wilt het doen tot op de dag dat het onmogelijk is. En hij mag hopen dat dát nog héél lang mag duren.

Verder blijft hij natuurlijk ook trainen. Wat Harry nu drie keer per week doe bij F.C. Lienden. Hij heeft namelijk nog altijd een grote liefde voor voetbal. Zo heeft hij alles wat hij wilde toch nog redelijk kunnen combineren!

HEB IK EVEN MOOI HET TEGENDEEL BEWEZEN!

27


Begrafenisondernemer

Begrafenisondernemer behoort tot ĂŠĂŠn van de oudste beroepen uit de geschiedenis. Het is een beroep waarmee mensen niet graag worden geconfronteerd, want het brengt enkel verdriet met zich mee. Toch is het belangrijk dat deze mensen er zijn als men een dierbare verliest. We spreken met Andy Bostyn die elf jaar geleden zijn eigen begrafenisonderneming begon. Hoe is het voor hem om dit beroep uit te oefenen en altijd te werken met mensen die veel verdriet hebben?

28


EEN beroep met werkzekerheid Andy Bostyn werkt samen met zijn echtgenote Gina D’hondt. Zij leiden een begrafenisonderneming of, in moderne versie een uitvaartcenter. Het starten van zo’n bedrijf is heel moeilijk. Je kunt niet spreken van een klantenbestand. Het is een kwestie van vertrouwen en respect van beide kanten. Mondelinge reclame is het beste in deze sector. De familie kiest de begrafenisondernemer, niet omgekeerd. Zo kiezen de meeste mensen die een dierbare verliezen een begrafenisondernemer die ze kennen of iemand met goede naam. Alles overnemen Veel mensen hebben nog geen ervaring met het afscheid nemen van een dierbare. De begrafenisondernemer neemt daarom de zaken over. Dit houdt in dat de begrafenisondernemer naar de gemeente gaat en het drukwerk, de voorganger en de religieuze symboliek regelt. Ze zijn ook voor de familie zelf een grote steun en toeverlaat. Dit zorgt ervoor dat ze een deel betrokken worden in het verdriet van de familie. Ze kunnen niet al het verdriet persoonlijk met zich meedragen. Dit klinkt hard maar anders wordt het werk ondraaglijk. “Dit beroep kan niet iedereen aan. Je wordt iedere dag met dode mensen geconfronteerd.” Andy Bostijn heeft gekozen om begrafenisondernemer te worden na een avondopleiding van twee jaar. Hij werkte toen al enkele jaren als drager bij een begrafenisondernemer.

Moeilijk Er zijn soms moeilijke begrafenissen te regelen. Dit kan komen doordat familie niet past in de zaken die beslist moeten worden. Bijvoorbeeld bij gebroken huwelijken zijn er veel samengestelde gezinnen. De kinderen komen niet meer overeen met hun ouders of als er een kind overleden is, worden de ouders gedwongen samen te communiceren en dan sta je als begrafenisondernemer in het midden. Je moet dan zo neutraal mogelijk bemiddelen. “Soms is een uitvaart ook moeilijk als je iemand moet begraven uit je eigen familie- of vriendenkring. Dan sta je nog dichter bij het verdriet en het afscheid nemen, het is niet omdat je een begrafenisondernemer bent dat je geen gevoel meer hebt. Je moet je wel sterk houden, want je moet je beroep nog uitvoeren, en je wilt je eigen verdriet niet altijd laten zien”, aldus Bostyn. Iets wat ook moeilijk ligt bij Andy Bostyn en zijn echtgenote is het begraven van kinderen en jonge mensen omdat ze zelf ook vier kinderen hebben. “Op zo’n moment denk je dan dat het ook je eigen kind kan zijn. En het is tegen de natuur in dat een ouder zijn kind moet begraven.” “Je ziet dat iedereen een eigen manier heeft verdriet te verwerken. Het moeilijkste bij een afscheid is dat in de ogen van de familie, de wereld gewoon doorgaat met draaien, terwijl zij hun eigen wereld in elkaar zien vallen. Het heeft ook tijd nodig om het verdriet om een dierbare te verwerken”, zegt Andy.

Moordslachtoffers Andy Bostyn is ook een paar keer geconfronteerd met moordslachtoffers. Bij moord is veel contact met de politie en de gerechtsdokter die het lichaam eerst in beslag neemt voor verder onderzoek en autopsie. Vaak is de media er als eerste bij. Verdriet om moord is vaak heel zwaar voor nabestaanden. Ze krijgen steun van een sociaal medewerker van de politie en slachtofferhulp. In België is het door de wet toegestaan om euthanasie te plegen. Als begrafenisondernemer kom je mensen tegen die hun leven willen beëindigen, meestal regelen ze dan ook de uitvaart op voorhand. Andy Bostyn heeft een goede naam voor zijn zaak opgebouwd. Hij zou zijn bedrijf nooit overlaten aan zijn kinderen. “Het is een beroep waarbij je dag en nacht bereikbaar moet zijn. Je kan niet zo maar zeggen: We gaan een weekendje weg.” Als je op vakantie wilt moet je een vervanger zoeken. Je kan elk moment opgebeld worden ongeacht de tijd, de dag of de plaats waar je bent. Dit leven wil Andy Bostyn zijn kinderen niet geven. Wat vele mensen raar vinden is dat Andy Bostyn en zijn gezin boven de toonzaal en het funerarium wonen. Het grote nadeel als je boven je bedrijf woont, is dat het moeilijk is om voor jezelf werkuren op te leggen. Het valt dus soms niet mee op begrafenisondernemer te zijn, maar het is en blijft een zeer belangrijk beroep.

29


Peterbuilt Basses Vijf jaar geleden zette bassist Peter Boer voor het eerst en voorzichtig een schroevendraaier in een eigen bas. Inmiddels heeft hij zo’n zestig bassen gebouwd, voor zowel amateurs, zichzelf, als de landelijke top. Begin dit jaar maakte hij van zijn uit de hand gegroeide hobby zijn part-time werk.

31


Fender-body’s, bijzondere elementen en veel liefde

32


‘Ik begon voorzichtig mijn eigen bassen af te stellen,’ vertelt Peter Boer, ‘met als droom Berry Oakley’s Tractor Bass na te maken: Een Jazz Bass met een extra Hagstöm Bi-Sonic element. Dat laatste lukte en het magazine Musicmaker besteedde daar aandacht aan. Vanaf 2008 nam het een vlucht. Ik postte al mijn verrichtingen op basgitaarforum.nl en al snel kwamen de eerste vragen van forumleden om hun bas te customizen, een hals te vervangen of om een hele bas te bouwen. Ik leerde in een mum van tijd enorm veel, mijn smaak verfijnde zich en de kwaliteit ging omhoog. Daardoor wisten onder anderen bassisten als Kane’s Daniele Labbate en Jop van Summeren van De Staat de weg te vinden naar Peterbuilt.’ 


Darkstars

Met het oprichten van het bedrijf Peterbuilt Basses kan Peter niet alleen btw-bonnetjes maken, maar hij legt de lat voor zichzelf ook een stuk hoger. ‘Er is een groot aanbod van bedrijven en bedrijfjes die Fender-achtige bassen maken. Ik probeer altijd af te wijken door Fender-body’s en -halzen te combineren met bijzondere elementen, zoals Music Mans, Darkstars en Lakland Chi-sonics. Het gaat dus veel verder dan assembleren alleen. Natuurlijk krijgt elke bas een uitgebreide setup, helemaal naar wens van de klant. Ik ben trots op mijn set-ups. Ondertussen weet ik ook nog eens zeer goed hoe alles klinkt, wat wel en niet werkt en hoe de nuances tussen verschillende elementen zijn. Eigenlijk maak ik de Fender’s die het merk zelf nooit gebouwd heeft. Ik heb ook al diverse bassen gemaakt in mijn “eigen” kleur. Dat is Pagoda Green; een ‘64 Ford Mustang-kleur.‘

Liefde

Voorlopig zal Boer het bouwen nog naast zijn werk doen. Inmiddels is hij geautoriseerd dealer van AllParts, een Amerikaans bedrijf dat handelt in gitaaronderdelen. Ook de lang gewenste website is eindelijk in de maak. ‘Ik wil het langzaam uitbreiden. Mijn eerste stap is nu om een grotere werkplaats te zoeken hier in Gouda. Nu gebeurt alles nog thuis. Ik koop mijn halzen en body’s in bij de betere Amerikaanse aanbieders, maar in de nabije toekomst wil ik graag zelf halsprofielen bepalen, body’s frezen en zelf elementen wikkelen. Daar heb ik al wat contacten voor. Een ding is zeker: Ik blijf met liefde bassen maken die net een stapje verder gaan. Dat is een heel belangrijk ingrediënt wat een Peterbuilt een Peterbuilt maakt.’

Ondertussen weet ik ook nog eens zeer goed hoe alles klinkt, wat wel en niet werkt en hoe de nuances tussen verschillende elementen zijn.

33


Column Irritaties in het openbaar vervoer

Elke dag weer, het openbaar vervoer. Echt mijn favoriete plek, al dat gehaast en de angst van mensen dat de trein opeens wegrijdt, terwijl het bord met vertrektijden aangeeft dat de trein pas over tien minuten vertrekt. Ik persoonlijk irriteer me er elke dag aan. Hoe kan je nou zo’n ongelofelijke stress hebben om zulke dingen. Ben ik dan de enige die daar geen last van heeft? Ik zal mijn ervaringen met het openbaar vervoer even voorleggen en mijn mening erover uiten.

34


Ten eerste valt het op dat een groot deel van de mensen heel kieskeurig is met het uitkiezen van een stoel naast een andere persoon, wanneer er weinig plaats is in de bus of trein. Zo zag ik een keer een vrouw de bus in komen. In de bus was elke plaats bij het raam bezet. De enige optie voor deze vrouw was om naast iemand te zitten. Langzaam liep ze door de bus, ondertussen iedere passagier observerend, om haar opties op een rijtje te zetten. Zodra me dit opviel, ben ik haar gelijk heel doordringend aan gaan kijken om te zien of het werkte. En ja hoor, ik was in haar ogen niet geschikt om naast te zitten, want (en je ziet het haar denken) “och ze heeft een tattoo en ze kijkt me aan”. Bizar. Ronduit bizar. Wat maakt het uit naast wie je zit? Voor dat kwartiertje van je dag? Niks toch? Of ben ik nu raar aan het doen?

Mensen met smetvrees in het openbaar vervoer is ook een ramp. Die zijn al helemaal besluiteloos over waar ze zullen gaan zitten. Wanneer ze iemand horen kuchen lopen ze hard door en mompelen ze wat over nare ziektes. Als je zo bang bent om iets op te lopen, ga dan gewoon lekker op de fiets? Veel te gevaarlijk natuurlijk, op de fiets. Nee, dan maar de bus, lekker lang in de rij staan voor het stoplicht in een vieze, bezweette bus met de angst om ziek te worden. Kijk uit mevrouw, dadelijk krijgt u nog een hartaanval van de stress, u ziet eruit alsof u zich niet goed voelt hoor, ik denk dat u ziek wordt! Het ergste vind ik nog de mensen in de spits die absoluut niet willen dat er iemand naast hen komt zitten. Deze mensen planten hun spullen demonstratief op de stoel naast hen en gaan uit het raam zitten staren. Zodra ik in de trein stap en ik zie het, want jawel, ze zien je echt wel binnen komen, kies ik de persoon uit waarvan ik denk te weten dat diegene er het meest een hekel aan heeft als ik vraag of ik ernaast mag zitten. En ja hoor, daar zat er weer één vorige week. Een man, met zijn laptoptas en andere bagage, naast zich geplant op de lege stoel. Hij zag me wel binnenkomen, maar keek direct weer weg. Ik dacht, ha, jou moet ik hebben. Ik loop naar hem toe, de man doet nog altijd alsof hij mij niet ziet. “Zou ik hier misschien mogen zitten meneer?” “ZUCHT”, de man haalt met veel pijn en moeite zijn spullen weg. Deze keer was ik nog zo aardig om het hem te vragen, meestal ga ik gewoon naast de stoel staan en wacht tot ze hun spullen aan de kant gehaald hebben. Tsja, hij onbeschoft, ik onbeschoft. Wel zo eerlijk toch? Waarom maken ze eigenlijk niet gewoon eenpersoons zitplaatsen, iedereen is bang voor elkaar tegenwoordig. De treinreis zit er bijna op, er wordt 5 minuten van te voren nog even omgeroepen. “Dames en heren, wij naderen Rotterdam Centraal, het eindpunt van deze trein. U kunt hier overstappen voor andere richtingen. Denk aan uw bagage en vergeet niet uit te checken als u met de OV chipkaart reist.” Oeh, zodra de passagiers die woorden horen, is het tijd om zo snel mogelijk de spullen bij elkaar te rapen en naar de deur te gaan lopen. Terwijl ik rustig blijf zitten tot de trein stil staat, staat de rest van de passagiers al in grote getalen in de richting van de deur te dringen. Wanneer ik, vaak als laatste omdat ik geen haast heb, uitstap, staan er al hele groepen nieuwe passagiers te dringen om de trein in te kunnen. Ik gun deze mensen ook niet de ruimte als ze alvast proberen in te stappen terwijl ik nog aan het uitstappen ben. Doe rustig, je trein vertrekt pas over 10 minuten. Je zou nog 30 rondjes door het station kunnen rennen en dan haal je die trein nog. Doe rustig. Het liefst zou ik deze mensen gewoon aan de kant beuken. Zelf ben ik ook ooit eens aan de kant gebeukt door een vent, vanwege nog steeds onverklaarbare redenen. Het ging zo. De sprinter in de ochtendspits, geen zitplaatsen meer, dus ik blijf maar bij de deur staan, maar wel zo dat iedereen die in- of uitstapt geen last van mij heeft. Rotterdam Noord, trein stopt, deuren gaan open, en opeens struikel ik naar buiten door iemand die tegen mij aanloopt. Niet perongeluk, dan zou die wel heel scheel geweest zijn. “JE STAAT GODVERDOMME IN DE WEG, KUTWIJF”, werd mij toegeschreeuwd. Ik werd nogal boos op hem, maar wist me redelijk rustig te houden. Het enige wat ik zei tegen hem: “Je kan er toch ook gewoon omheen joh, vieze dikzak.” Hij was niet dik, maar als hij zichzelf zo inschat dat hij onmogelijk om mij heen kan, zal ik hem aanspreken op de manier zoals hij zich voelt. Wel zo aardig toch?

Waarom maken ze eigenlijk niet gewoon eenpersoons zitplaatsen, iedereen is bang voor elkaar tegenwoordig.

Instappen in de trein vind ik ook altijd een aparte beleving. Zodra de trein aan komt rijden, begint iedereen te lopen. Ook hier is het stressen geblazen, voor het beste plek. Het is me opgevallen dat de mensen die het meeste haast en/of stress hebben om de trein in te komen, uiteindelijk de mensen zijn die moeten staan. Ik heb bijna altijd een zitplaats, terwijl ik me niet haast om de trein in te komen. Grappig is ook dat mensen bij de dichtstbijzijnde deur instappen. Ik zag pasgeleden toevallig dat wanneer ik helemaal naar de achterste deur van de trein loop, daar niemand staat om in te stappen. Geeft niet, ga maar lekker dringen bij de andere deuren. Succes mensen, maak je vooral héél erg druk!

35


VOETBAL Voetbal is een echte mannensport. Sportieve mannen met veel geld die geliefd zijn door alle voetbal fanaten. Maar dat is tegenwoordig niet meer helemaal waar. Vrouwen voetbal wordt steeds populairder. Op amateurs niveau zijn er steeds meer aanmeldingen. Meiden van elke leeftijd kunnen gaan voetballen. Als je nog bij de Welpjes zit – de jongste voetballertjes – dan speel je nog gemengd samen met de jongens. Dat mag zolang je nog in de jeugd speelt. Als je tweedejaars-A bent ga je daarna naar een Dames elftal. Maar omdat er zo veel vraag is naar vrouwen voetbal zijn er ook erg veel meiden-jeugd teams begonnen. Het jongste (volledige) meiden team is op dit moment de D. Dat zijn meiden van de leeftijd 10 tot en met de leeftijd 12 jaar. Maar omdat het vrouwen voetbal zo populair is en er veel talenten zijn, die overigens helemaal niet onder doen aan het niveau van het mannen voetbal, hebben de grote clubs ook dames elftallen. Sinds januari 2007 spelen vrouwen ook Eredivisie. De eerste elftallen die daar aan deelnamen waren ADO Den Haag, AZ Alkmaar, FC Twente, FC Utrecht, SC Heerenveen en Willem II. Ondertussen spelen Ajax, PEC Zwolle en PSV/FC Eindhoven vrouwen ook Eredivisie voetbal. Bij de wedstrijden zitten

36

de tribunes helemaal vol om van het vrouwen spel te genieten. Ze spelen overigens niet in het stadion, maar wel op speciale wedstrijd velden. Ook hoef je vaak geen kaartjes te kopen voor deze wedstrijd. Dat houdt natuurlijk ook in dat de voetballende vrouwen lang niet zoveel geld verdienen als de mannen. Maar de meeste voetbalsters zeggen zelf dat het ze niks uitmaken. Ze doen immers het liefste wat ze doen: voetballen op hoog niveau. Wat wel een nadeel is, is dat ze buiten voetbal ook naar schoo l of werk moeten om zo rond te komen. Dat betekend dat het erg zwaar is aangezien ze zes dagen per week op de club zijn om te trainen of wedstrijden te spelen. Vrouwen voetbal is dus duidelijk niet voor dames die geen karakter en motivatie hebben. Het vergt veel van je tijd, energie en zelfs je sociale leven. Lijkt het voetbal je super maar denk je dat dit voor jou niet haalbaar is? Dan zijn er gelukkig genoeg amateur voetbalteams waar je je aan kan sluiten!


37


The Color Run

38


In vele landen is The Color Run al erg populair. Dit jaar op 26 mei deed Nederland ook voor het eerst mee. Een uniek hardloopevenement waarbij de deelnemers in kleurenpoeders worden ondergedompeld. The Color Run is een uniek hardloopevenement waarbij het draait om plezier en het samenzijn. Het is hier belangrijker om de tijd van je leven te hebben dan dat je een snelle parcours aflegt. The Color Run is een vijf-kilometer run, waarbij je na elke kilometer wordt overspoelt met kleuren door middel van kleurenpoeder. Achter de finish gaat het verder als een ‘’color Festival,’’ waarbij er nog meer gekleurd poeder wordt gebruikt om er een kleurrijk feest van te maken. Er zijn maar twee regels: je draagt een wit shirt bij de start en je eindigt als een kleuren- pallet! Goed doel Plan Nederland ondersteunt The Color Run. Plan is een kindgerichte ontwikkelingsorganisatie die zich al ruim 75 jaar inzet voor de levensomstandigheden van jonge kinderen in ontwikkelingslanden. Plan werkt er aan dat jongens en meisjes in die landen gelijke rechten en kansen krijgen. Zo kunnen alle kinderen zichzelf goed ontwikkelen. Dankzij Plan Nederland, Net5 en The Color Run brengen hardlopen en entertainment samen. Muziek, blije gezichten en na de vijf kilometer een kleurrijk feestje. De deelnemers brengen zo ook kleur in het leven van de jongens

en meisjes in Nepal door de samenwerking met Plan Nederland. Individueel Je hoeft helemaal niet een professionele hardloper te zijn om mee te doen. Iedereen kan en mag mee doen. Van jong naar oud en van sportief naar onsportief. Het gaat bij dit parcours er ook niet om wie er wel of niet wint. Meer dan zestig procent rent voor het eerst dit jaar vijf kilometer om zo een gezonde levensstijl te creëren. Tijdens The Color Run zijn er tien huwelijksaanzoeken geweest en heeft er een daadwerkelijk plaatsgevonden. Andere landen Het concept The color Run is in een jaar tijd wereldbekend geworden. Het begon in 2012 in de Verenigde Staten met vijftig evenementen en 600.000 deelnemers. In 2013 zijn er wereldwijd ruim honderd evenementen gepland met één miljoen kleurrijke hardlopers. Het concept is geïnspireerd door het Indian Holi Festival. Toekomst Wereldwijd zie je allerlei fun evenementen opkomen waaraan miljoenen mensen deelnemen. Dit is een leuke manier om een steentje bij te dragen voor de derdewereldlanden en je bent nog gezond bezig ook!

39


40


42


Je wilt gezond eten, maar weet niet wat je moet kopen, dan is Hello Fresh de uitkomst! De service is er om mensen gezonder te laten eten. Zij doen boodschappen voor jou en kiezen producten waarvan ze denken dat het goed is. Criteria: de producten moeten vers en lekker zijn, het moet duidelijk zijn waar de producten vandaan komen en ze moeten geproduceerd zijn met respect voor natuur, milieu en dierenwelzijn.

ze voor lekkere, niet te ingewikkelde recepten. Alle recepten zijn in gemiddeld een half uur te maken. Zij berekenen de voedingswaarden, zodat je zelf kunt checken dat je niet te veel vet, koolhydraten of eiwitten binnen krijgt. Op deze manier maken ze het je gemakkelijk. Zonder moeite zet je een gezonde maaltijd op tafel! Via de website van Hello Fresh kun je aangeven welke box je wilt, en je aanmelden voor de service.

worden gesneden op de dag ze worden verpakt, en worden per seizoen geselecteerd. Zo komen de bieten uit Sexbierum, bildstar aardappelen uit Oud Karspel, en raapstelen uit Schalkwijk. Naast groenten zitten er ook vlees, vis, pasta, zuivel en noten in de pakketten.

Makkelijk

Uit de buurt Voor Hello Fresh is het belangrijk dat de producten zo ‘fresh’

Bij elke box met ingrediënten krijg je een receptenboekje. In het boekje staan recepten die je eenvoudig kunt maken met de producten uit de box. Zo hoef je niet na te denken over wat je moet maken met de producten. Het koken wordt zo door Hello Fresh ook makkelijk gemaakt.

Tegenwoordig is iedereen zo druk met werk, hobby’s, vrienden en uitgaan dat mensen minder tijd besteden aan gezond koken. Bij Hello Fresh houden ze ook niet van gedoe en daarom zorgen

mogelijk zijn. De groenten in de Hello Fresh-box komen vers van het land of uit de kas. Groenten die gesneden in de box zitten,

Inspiratie

43


Keuze Hello Fresh heeft keuze uit verschillende boxen. Voor ieder is er dus wel wat lekkers. Er zijn speciale fruitboxen, pakketten voor vegetariërs en ook originalboxen, een standaard samengesteld pakket. Internationaal De verkoop van pakketten met verse producten is niet nieuw. In Frankrijk bestaat het al sinds november 2011. Verder kennen Oostenrijk, Duitsland, Australië, Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten een soortgelijke werkwijze. De sites en het concept zien er overal hetzelfde uit. De recepten en ingrediënten zijn toegespitst op eetgewoonten per land. Gezond Op de website van Hello Fresh kun je je aanmelden, en kiezen voor de box die bij je past. Je kunt elke dag een box bestellen, maar de producten worden pas op maandag en dinsdag geleverd, zodat je doordeweeks elke dag verse producten hebt om mee te koken. Afhankelijk van de box die je hebt gekozen betaal je een bepaald bedrag per week. Wil je het abonnement op pauze zetten? Dat kan! Dan krijg je voor bepaalde tijd geen producten meer binnen tot de week dat je de box wel weer wilt ontvangen. Aanmelden kan op de website van Hello Fresh, www.hellofresh.nl

44


45


bIGGETJES TAART

De biggetjes taart is heel geliefd op het internet, er zijn veel mooie, maar ook vele minder mooie foto’s van te vinden. Daarom hebben hier het recept voor jou opgeschreven en heb we het ook al uitgetest, met een verrukkelijk resultaat. We raden jou zeker aan om het ook te maken en te genieten van de chocolade die in je mond smelt vooral het plezier die het maken en het eten van de heerlijk biggetjes taart met zich mee brengt.

46


het chocoladebiscuits

de banketbakkersroom

Verwarm de oven voor op 180°C Splits de eieren. Smelt de pure chocolade au-bain-marie en laat het dan wat afkoelen. Klop 225 g boter luchtig met de poedersuiker en een snufje zout. Meng de eierdooiers door de botermassa. Voeg nu dan de gesmolte chocolade aan toe en meng het goed door elkaar. Klop de eiwitten stijf en voeg het al kloppend in het gedeelte de kristalsuiker toe. Meng een paar scheppen van het stijfgeklopte eitwit door de boterchocolademassa en voeg dan luchtig de rest van het eiwit erdoorheen. Spatel de bloem erdoor en verdeel het beslag over twee ronde ingevette taartvormen van ongeveer 26 cm doorsnede. Bak de beide chocoladebiscuits ca.40 minuten in het midden van de oven tot wanneer je er inpikt met een sate prikker en die schoon blijft. Ontvorm de biscuits en laat ze op een rooster volledig afkoelen.

Breng 450 g melk met 50 g suiker aan de kook. Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en voeg het stokje plus merg aan de melk toe. Roer de overige melk (50 g) met 50 g suiker, het custardpoeder, de 2 eierdooiers en een snufje zout tot een gladde pap. Verwijder de vanillestokjes als de melk kookt. Giet een beetje hete melk over het koude melkmengsel en roer het goed door elkaar. Giet het vervolgens bij de hete melk terug en laat de gele room op een laag vuur, maar blijf voordurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken tot het goed is ingedikt. Laat het nu afkoelen in een metaalkom dat in koud water staat.

Chocoladetopping Breng de slagroom in een pan met dikke bodem tot net tegen de kook aan en giet de room dan op de melkchocolade. Laat het even staan en roer door tot het een glade ganache is. Laat het iets afkoelen.

taart in elkaar zetten Bestrijk de ene chocoladebiscruit bovenop met de banketbakkersroom en zet hier de andere biscuit op. Breek alle reepjes van de kitkats los. Smeer de ganache rondom op de gestapelde biscuits en plak hier de KitKats tegenaan. Bind een decortief lint strak om de KitKats, zet deze recht en laat ze afkoelen. Giet de nog vloeibare ganache bovenop de taart en plaats hier de roze biggetjes in. Voor het maken van de biggetjes kan je het beste kijken naar de foto’s en maak ze zo goed mogelijk na.

ingrediĂŤnten 225 g boter 70 g poedersuiker 10 eiren 180 g pure chocolade 350 g kristalsuiker 225 g gezeefde bloem 500 g volle melk

1 vanillestookje 45 g custardpoerder 2 eierdooiers 400 g melkchocolade 250 ml slagroom 3 five-packs KitKat lichtroze marsplein

47


48


49


Al lang een fenomeen, maar zeker waard om nogmaals op een troon te zetten. De Urban Espresso Bar is de plek om te werken, discussies aan te gaan met je vrienden en je zal ook echt niet raar aangekeken worden als je plaats neemt voor een cappucino in je uppie. De sfeer is goed en ondanks de drukte die vaak aanwezig is blijft het een rustige, ontspannende plek. Allemaal leuk en aardig die sfeer, maar als de koffie niet te zuipen is valt het uiteraard niet onder de beste koffiespots. Buiten de hipster uithangen kan je hier gelukkig geweldig lekkere koffie krijgen. En ook daar houdt het niet op: de vers belegde broodjes of de heerlijke worteltaart zijn ook zeker aan te raden. Genoeg redenen dus om de Urban Espresso Bar zeker toe te voegen aan je koffiespot-tocht. Nieuwe Binnenweg 263, Rotterdam.

50


51


52


Verscholen onder het oude Hofplein treinstation vinden we Lokaal. De mooie, strakke inrichting nodigt uit en straalt tegelijktertijd veel rust uit. Dit maakt het dan ook een fijne plek om te vertoeven; zakelijk of prive maakt hierbij niet uit. Bij binnenkomst lacht het Marzocco espresso apparaat je tegemoet, waarna het personeel je in samenwerking met deze jongen je heerlijke koffie serveert. Vooral de cappucino is voor mij een favoriet. Iets met engeltjes en een tong. En als je dat allemaal niet genoeg vindt, of niet naar Lokaal wilt voor alleen de koffie, kan je er gewoon salades, verse (desem)broodjes, organische cola en vedett biertjes krijgen. Raampoortstraat 34B, Rotterdam.

53


Aan de locatie is niks op te merken; Hopper bevindt zich vlak bij Witte de With. Qua het interieur, met zijn veelvuldig gebruik van beton en hout, zeker mijn favoriete spot van Rotterdam. Zo’n plek waar je om je heen kijkt en gelukkig wordt. Dat is Hopper. Wat het ook speciaal maakt zijn de vele verschillende zetmethodes wanneer het gaat om de koffie in combinatie met een selectie verschillende koffiebonen. En wist je al dat Hopper zelf brood bakt vanuit de open keuken? Naar mijn idee niks prettigers dan de geur van vers brood en koffie, terwijl je de krant van vandaag leest of een laatste hand legt aan een schoolopdracht. Toch? Schiedamse Vest 146, Rotterdam.

54


55


56


VIP is een geliefd Italiaans restaurant dat gevestigd zit in Den Haag en in Rotterdam. Het staat bekend om de goede kwaliteit en de brede keuzes die gemaakt kunnen worden tussen pasta’s en pizza’s. De pizza’s worden in echte houtovens gebakken. Het leuke is ook dat het een open keuken is. Dus als je graag wilt zien hoe de gespecialiseerde koks je eten bereiden kan je gewoon mee genieten. Al het eten is puur en eerlijk. Dus geen toegevoegde stoffen. De keuken is iedere dag geopend van 11:00 uur ’s ochtends tot 00:00 uur ’s nachts. Het is erg groot – 520 zitplaatsen - maar altijd helemaal vol. Ook heeft Very Italian Pizza een verwarmd terras om laat op de avond of om op de koudere dagen toch buiten te kunnen genieten. Qua inrichting is het ook geen standaard Italiaans restaurant. Vip is namelijk erg innovatief, creatief en ze durven veel. Allemaal vrolijke kleuren die elkaar afwisselen in combinatie met comfortabele meubels. Het restaurant geeft de mensen een veilig en een thuis-gevoel.

57


bIRD De bedenkers van BIRD hebben zich laten inspireren door nachtclubs en restaurants in metropolen als Londen, Berlijn en New York. Het is een jazzpodium en restaurant in het centrum van Rotterdam maar net buiten alle drukte. Muziekcultuur en eettraditie word hier in één gezamenlijk concept geplaatst. Jazz, maar ook aanverwante muziekstromingen als soul, latin, funk, hiphop, afrobeat en elektronica, vormen het uitgangspunt van de muziekprogrammering. Daarnaast word er aandacht besteed aan kunstdisciplines als dichten, film en beeldende kunst. Bij BIRD kan je het ene moment genieten van een rustige baravond, het andere moment is het een nachtclub, weer een andere keer staat het publiek te genieten in de podiumzaal.

Bij BIRD kan je altijd terrecht voor een heerlijk hapje en drankje. Aan het hoofd van de keuken staat Derk Jan Wooldrik, een chef-kok met oog voor detail, een voorliefde voor creativiteit in de keuken en een no-nonsense manier van koken. Gedurende de zomermaanden kun je genieten van de zomerkaart. Strijk neer op het terras en kies uit zondoorstoofde vleesen visgerechten, vissoep, zomerse pasta’s, antipasti en salades en natuurlijk zelfgemaakt ijs. Voeg daar een koel glas rosé, cava of witte wijn en zwoele jazzklanken op de achtergrond aan toe en de zomer kan beginnen.

The Breakfast Club The Breakfast Club zorgt voor het ultieme zondagmiddaggevoel in BIRD. Een huiskamer op locatie voor mensen die hun weekend op een prettige manier willen afsluiten of de week met de juiste toon willen starten. Iedere zondag wanneer er een concert plaatsvindt kun je vanaf 13.00 uur voor 15,- genieten van een heerlijke brunch en daarna van de warmste soul en jazz. Cinema Culinair Iedere eerste zondagavond van de maand is het tijd voor Cinema Culinair. Film kijken en dan eten wat er in de film wordt gegeten en gedronken! Niet na elkaar, maar synchroon. Zodat je proeft wat je ziet. Kijk voor de opkomende films in onze agenda. North Sea Round Town Tijdens North Sea Round Town van 28 juni t/m 14 juli kun je je iedere dag dat BIRD open is vanaf 20.00 uur laten onderdompelen in de mooiste jazz. Aanstormend jazztalent laat zien hoe de toekomst van jazz eruit ziet met sprankelende concerten in het café.


Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag

Gesloten Gesloten 17:30 - 01:00 17:30 - 01:00

Vrijdag Zaterdag Zondag

17:30 - 04:00 17:30 - 04:00 17:30 - 23:00

Raampoortstraat 26 3032 AH Rotterdam info@bird-rotterdam.nl www.bird-rotterdam.nl


60


Wanneer je wilt verhuizen naar de grote stad en je budget niet hoog genoeg is om een ruim appartement te huren, zal je het toch echt met een kleine ruimte moeten doen. Dat hoeft echter helemaal geen probleem te zijn. Ook in een klein appartement kan jij alles kwijt. Wedden?

61


62


63


Do it yourself:

Pallets

Een pallet kennen we als een houten plateau waarop goederen kunnen worden opgeslagen en vervoerd. Hij wordt vooral voor transport gebruikt maar je kan er veel meer dingen mee doen. Gooi die oude pallets niet weg maar gebruik ze voor bijvoorbeeld een mooi nieuw interieur gemaakt van pallets! Geen pallets bij de hand? Ze zijn verkrijgbaar bij vele bouwmarkten en transportbedrijven. Het is goedkoop, multifunctioneel en vooral bijzonder, je kan zo overal je eigen draai aan geven. Vaak hoef je ze alleen te schuren en eventueel een likje verf te geven. Tip 1: Maak er een tweepersoons bed van. Hiervoor heb je acht pallets nodig. Even opschuren, een beetje witte verf doet wonderen, even laten drogen en stapelen maar. Twee keer vier pallets op elkaar en je kan genieten van je nieuwe bed! Tip 2: Toe aan een nieuwe tafel? Drie pallets heb je hier voor nodig. Zet twee pallets op zijn zijkant. Schroef hier een pallet boven op en het staat muurvast! Als je een grotere tafel wilt kan je er natuurlijk twee maken en deze aan elkaar bevestigen. Ook kan het handig zijn om aan de bovenkant een dichte plank of glasplaat te plaatsen zodat er niks door de kiertjes kan vallen. Tip 3: Een bijpassende bank. Ook hiervoor geld weer; stapelen. Twee keer drie pallets op elkaar, drie pallets hier achter als rugleuning en eventueel aan allebei de kanten nog een pallet als arm leuning. Wat kleurige kussens er op en je kan lekker loungen op je nieuwe bank!

64


65


Tumblr voor Dummy’s Je kent de site misschien al wel. Tumblr heeft inmiddels al meer dan 108 miljoen blogs. En dat terwijl de bekende website nog maar zes jaar bestaat! Ken je dit blogging-platform nog niet? Hieronder vind je een handleiding voor beginners. Aanmaken Zodra je het URL, tumblr.com hebt ingevuld, verschijnt de beginpagina voor je neus. Hierbij kun je meteen je gegevens invullen om je aan te melden. Het is helemaal gratis en binnen een minuutje aangemaakt. Als je al een blog hebt, kun je op ‘inloggen’ klikken. Zodra je lid bent van Tumblr kom je bij het dashboard terecht. Dit is de plek waar je alle opties en instellingen kunt veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld een profielfoto uploaden of je instellingen aanpassen. Ook bestaat er de optie om je Ask aan te zetten. Hierdoor kunnen medegebruikers van de site vragen aan je stellen. Snel en simpel Op het dashboard staan verschillende opties. Je kunt kiezen om iets te rebloggen door op het knopje met de pijltjes te klikken, zodat de post ook op jouw blog verschijnt. Of je kunt de afbeelding of video liken, door op het hartje te klikken. Je likes worden aan

66

de rechterkant van je dashboard verzameld en bewaard. Je kan ze natuurlijk altijd weer ongedaan maken door weer op het hartje te klikken. Naast de like- en de reblog-knop, kun je er ook voor kiezen om de post te delen via de e-mail of een andere website. Dat doe je met het icoontje links naast de reblog-knop. Het grijze vlakje met cijfers laat zien hoeveel notes de post al heeft. ‘Notes’ houdt in hoe vaak het onderdeel is gereblogged of geliked. Hoe hoger het getal dat er staat, hoe populairder de post is. Hier nog een goede tip om snel en simpel te rebloggen: Als je de Alt-toets ingedrukt houdt en tegelijker tijd klikt op de reblog-knop, wordt de post meteen gereblogged. Als je Alt niet gebruikt wordt er automatisch een nieuwe pagina geopend, dat scheelt dus weer een paar keer klikken. Vulling en vormgeving Op Tumblr bepaal je zelf wat je wilt zien. Vul je interesses in bij de zoekmachine en alle onderdelen die daarin getagd zijn, verschijnen op je scherm. Zo kun je kiezen om alleen de blogs te volgen die aan jouw persoonlijke interesses voldoen. Om mensen te volgen moet je naar de blog zelf gaan en rechts bovenin op het knopje ‘follow’ klikken. Ook kan je via je dashboard men-

sen volgen door op het kleine plusje te klikken. Je kunt dit natuurlijk altijd weer ongedaan maken. Naast je dashboard, waar alle posts van degene die je volgt staan, heb je ook je eigen blog waar je gereblogde onderdelen op staan. Die kun je zelf vormgeven doormiddel van thema’s. Tumblr heeft standaard-thema’s om uit te kiezen, maar ook via andere websites kun je aan de zogeheten Tumblr themes komen. Zo kun je via de customize-knop HTML kopiëren en plakken. Iedereen die de URL van jouw blog invult, komt op een mooi vormgegeven site terecht. Blog-genres Er zijn veel verschillende soorten blogs. Zo heb je de zogenaamde fandom-blogs, die voornamelijk afbeeldingen en video’s bevatten van favoriete tv-series. Daarnaast behoren de blogs die vooral posts over favoriete bands of games rebloggen ook tot de fandom-blogs. Ook bestaan er de zogenaamde humor-blogs. Daarop kom je vaak overgenomen posts van 9gag.com tegen. Maar er zijn ook humor-blogs die zelf grappige afbeeldingen of teksten posten. Je bent hierbij gewaarschuwd: de humor op


Tumblr is soms moeilijk te begrijpen en erg flauw. Je zult overspoeld worden door de inside-jokes, waar je vaak lang over doet om ze te begrijpen. EĂŠn van de huidige populairste blogsoorten is de zogeheten hipster-blog. Hier kom je veel vintage of zogenaamde pale en soft grunge afbeeldingen tegen. Tumblr-gebruikers onder de 22 bezitten zulk soort blogs en onderhouden die dagelijks. Als je ouder dan 22 bent en je vindt de meeste blogs een beetje

kinderachtig, wil dat niet zeggen dat het bijhouden van een blog niks voor jou is. Tumblr kan ook voor jou zijn! Naast de grappen en grollen, de hipsters en de fandoms die er op de site te vinden zijn, staan er ook veel artistieke posts op Tumblr. Zo heb je de blogs die zich richten op graphic designs en fotografie, waar je veel van kunt rebloggen. Maar je kan er ook voor kiezen om zelf je kunst op Tumblr te plaatsen, of je dagelijkse gebeurtenissen erop te plaatsen. Tumblr is niet voor iedereen. Maar misschien is het stiekem toch wel iets voor jou!

Op Tumblr bepaal je zelf wat je wilt zien. 67


GADGETS

In een groot tempo veroveren ze een plek op de markt. Het zijn vernieuwende en slim ontworpen artikelen: Gadgets. Iedereen heeft ze wel maar er blijven nieuwe bij komen, hier een greep uit de gadgets waar eigenlijk iedereen over zou moeten kunnen beschikken om het dagelijks leven net even wat leuker te maken!

Met deze Spring Break Camera Strap kan je jouw camera mooi opleuken. De band is makkelijk te bevestigen. Hij is verkrijgbaar in meerdere kleuren en azteken printjes. Vanaf nu zal je camera een mooie accesoire zijn! 20,29 www.photojojo.com

68


De Hero3 is de meest krachtige camera in het aanbod van GoPro. De laatste jaren is deze camera al het meest gebruikt bij allerlei actie sporten. Deze camera is vrijwel onverwoestbaar en kan zelfs tot 60 meter onder water filmen. Perfect om je mooiste actie momenten mee vast te leggen! 349,- www.cameranu.nl Is ook jouw iPhone altijd net leeg op het verkeerde moment? Dan is iPhone batterij sleutelhanger iets voor jou. Steek de sleutelhanger in je telefoon en je hebt weer 30% meer energie. 26,27 www.photojojo.com

2013 De bobble is een handige afsluitbare drinkfles die door middel van een filter bacterien, chloor en smaakmiddelen uit het water haalt. Hij is gemaakt van gerecycled materiaal en doordat je hem steeds kan hergebruiken is de drinkfles ook zeer goed voor het milieu! 11,99 www.waterbobble.com

69


captures exactly the way you see it


Fotoreportage.

De vormen van ieders Labello. Wij, als redactie, vroegen ons af hoe het nu zit met de vormen die de Labello van iemand aanneemt naarmate diegene hem gebruikt heeft. We zijn de straat opgegaan om dit te onderzoeken. Er kwam uit dat de voorgekomen vormen als volgt zijn: Vlak, alsof het net uit de winkel komt. Rond, omdat diegene geen vaste manier heeft van opbrengen van de Labello. Papperig, het is warm en de Labello is half gesmolten, waardoor deze er raar uitziet. In een punt, omdat de Labello op beiden lippen tegelijk aangebracht wordt, altijd. Verbazingwekkend genoeg weten veel van de mensen die wij op straat aanspraken niet wat een Labello is. Anderen wilden liever niet op de foto of zijn toevallig net hun Labello vergeten. Gelukkig hebben we tóch nog een aantal mensen voor een foto weten te strikken. “Als ik er maar niet lelijk op sta!”

72


73


74


75


76


77


nu ook digitaal

De vertical is nu online beschikaar via de apple store en play store. Op de app kun je dezelfde artikels lezen als in onze magazine. maar je kunt er ook nog extra beeldmateriaal vinden en naar filmpjes kijken. Ben je al geabonneerd op het magazine en wil je overstappen naar de app? Je kunt via de site je abonnement omzetten. Ben je nog helemaal niet geabonneerd? Dan kun je dit makkelijk doen op onze site en krijg je binnen een week je magazine in de brievenbus. Wil je liever de app? Dan kun je na een paar simple kliks het al lezen.

nu de VERtical app 78


verbreed je horizon met een jaarabonnement op vertical VERTICAL is het leukste lifestyle blad van Nederland! Met veel leuke adressen en website, maar ook inspiratie en praktische tips, adviezen, verhalen en reportage over reizen, interieur, DIY, food, media, sport en werk. U leest persoonlijke interviews en verschillende verhalen. VERTICAL is een magazine voor mensen van nu. Het staat vol met interessante items van food tot reizen en interieur. Het wordt verrijkt met de mooiste fotografie. De doelstelling van VERTICAL is om te entertainen en informeren. VERTICAL is te categoriseren onder lifestyle. magazines. VERTICAL inspireert maandelijks en verschijnt 12 keer per jaar.

Neem je deze maand nog een jaarabonnement op VERTICAL van 50 euro? Dan krijg je een cadeaubon voor een Hello Fresh pakket van 3 maaltijden voor een gezin van 4 personen ter waarde van 69 euro. De box bevat natuurlijk makkelijke recepten die je zelf binnen 30 minuten kan bereiden. Het ontwikkelen van de recepten, het zorgvuldig uitkiezen van de beste producten en het thuisbezorgen van de box zorgt voor gemak. Daarnaast hoef je je geen zorgen meer te maken over de diversiteit van je voeding. HelloFresh garandeert gezonde recepten en verse producten.

Neem dit leuke blad in huis met een abonnement. Als u kennis wilt maken met VERTICAL neemt u een proefabonnement. Als u voor een langere tijd wilt genieten van vertical neemt u simpelweg een doorlopend abonnement. Zo kunt u zelf bepalen hoelang u van VERTICAL wilt genieten. Bestel het abonnement via onze website of stuur als een brief. Ga ook naar onze website voor onze assortiment van de abonnementen.

JAARABONNEMENT VOOR 50 EURO

79


1

Spanning. Slaat toe. Ik voel me totaal niet meer op mijn gemak. Er komen teveel mensen binnen waarvan ik niks meer wilde weten. Voor mij waren ze dood. Maar ze liepen daar toch echt. Ik heb ze veel te vroeg beoordeeld, want ik ken ze niet eens. Zij kennen jou wel. Daarom haat ik ze. Omdat ze jou aardig vinden en zich tot vrienden van jou bekroond hebben. Waarschijnlijk kennen ze mij niet eens. Dat houd ik mezelf tenminste voor. De blikken die ze langer dan gemiddeld op mij laten vallen verraden echter iets anders. Ik doe alsof het me niks kan schelen en kijk gewoon terug. ‘‘Dat schrikt ze wel af’’, dacht ik. Maar vanaf het moment dat ze binnen kwamen wilde ik weg. Ik kon niet eens meer genieten van dat waar ik voor gekomen was: muziek. Ik wilde weg. Zo snel mogelijk. Dat kon niet. Dat zou teveel opvallen. Ik bleef stijf zitten en verdwaalde in gedachten. Het mobiele nummer. 0..6..2.. Shit, ik weet het nog. Ik dacht er pas nog aan. Toen wist ik het niet meer. Een teken dat het voor mij klaar was. Dat ik er overheen was. Helemaal. Ik stel mezelf flink teleur. Alles borrelt weer boven. Mijn handen worden klam en ik word kotsmisselijk. Laat me nou gewoon naar buiten gaan. Kan niet. Kan nu gewoon even niet. Ik moest het uitzitten. Het werd me even teveel. Ik wilde op

80

bed storten en keihard janken. Even doen alsof ik de meest zielige persoon op aarde was. Een vraag die me nu nog bezig houdt is de vraag waarom het me nog zoveel doet. Ik snap er niks van. Al eerder was ik tot de conclusie gekomen dat ik nooit van ‘houden van’ heb kunnen spreken. Bullshit. Denk ik. Ik tel af. Hij zou een half uur spelen. Dan kwam er een break. Break. Break. Tik, tik, tik. Laatste nummer. Nog even. Nog zo’n vier minuten. Nog drie. Nog twee. Het is klaar. Het is klaar. ‘Kom, we gaan’ zei ik. En we gingen. Geen persoonlijke overwinning hoor. Want ik ben weer weggerend voor dat wat pijn doet. Voor dat wat moeilijk is. En dat zal ik altijd blijven doen. Gegroet, de zwakte zelf.

2

Zeventien over twee. Ik ben nog wakker. Niet speciaal voor het schaatsen wat op dit moment bezig is overigens. Heel mijn ritme is verlegd. Voor zover ik nog ritme heb dan. Ik ga laat slapen, ik ga er laat weer uit, en ik voer de hele dag niks uit. Als ik het probeer te veranderen blijf ik toch nog lang in bed liggen. Er is niks om voor op te staan. Er is niks om moeite voor te doen. Op dit moment in ieder geval niet. Ik voed mijn dag met televi-

sie, twitter, hyves, msn en bij uitzondering sms of bellen. Wat ik eet is voornamelijk slecht. Ik heb geprobeerd er iets aan te veranderen maar ik word niet blij van pogingen tot afvallen dus dat draagt niet veel goeds bij aan mijn humeur. Ik vind mezelf op dit moment vooral een opgever, een faler. Vraag me af of ik wel de juiste keuzes heb gemaakt. Wat het voor zin heeft om me dat af te vragen weet ik niet. Het heeft in feite allemaal geen zin meer. Keuzes zijn gemaakt, definitief. Geen mogelijkheid meer om terug te krabbelen. Misschien is het toch wel allemaal mijn schuld. Ben ik de veroorzaker van mijn eigen verdriet. Heb ik alles verpest. Het is wel heel gemakkelijk om het allemaal maar op anderen af te schuiven. Toch doe ik het. Al is het maar om mezelf even wat beter te laten voelen. Mijn zelfvertrouwen is ook nul op het moment. Ik durf niet eens te gaan werken. Bang, bang dat ik niks kan. En dat terwijl ik het al zo vaak heb gedaan. Ik blijf mezelf voorhouden dat ik gewoon mijn plek nog moet vinden. Mijn plek in die grote boze wereld. Daar geloof ik ook in. Dat er een plek is waar ik thuis hoor. Waar de mensen mij mogen, waar ik op mijn best kan functioneren. Een soort hemel maar dan op aarde. En iets minder hemels.


3

Ik word wakker, pak mijn telefoon en kijk automatisch of ik nog mail of andere berichten heb. Ik ben eigenlijk nog veel te moe, maar door het lezen krijg ik mezelf niet meer in slaap. Ik besluit op te staan en de katten eten te geven. Die vragen ook niet om een baasje die pas om 3 uur ’s middags haar bed uit komt. Ik kom binnen en voel meteen de dankbaarheid. Ze hebben honger. Zelf heb ik nog geen zin om te eten. Ik vind dat ik wat moet doen vandaag dus begin aarzelend de vaatwasser leeg te ruimen. Ik plof tevreden op de bank en zet mijn laptop aan. Enkele minuten later hoor ik de brievenbus klapperen. Ik trek mijn jas aan, kijk even in de spiegel om er zeker van te kunnen zijn dat ik er niet te erg uitzie, pak mijn sleutels en loop de deur uit richting de brievenbussen. Ik verwacht een boek. Tevreden haal ik het pakje uit de brievenbus; Ik heb vandaag weer wat te doen. Ik ga gauw weer naar binnen voordat iemand me ziet en scheur het pakje open, pak het boek en begin te lezen. Ondertussen realiseer ik me dat ik eigenlijk andere dingen zou moeten doen. Ik spreek met mezelf af twee hoofdstukken te lezen en dan het huishouden te doen. Het boek interesseert me en ik leg het met tegenzin weg, pak de stofzuiger en begin mijn taken te voltooi-

en. Toch gek, dagen smeek ik om afleiding of bezigheden maar als ik het heb vlucht ik toch liever terug naar mijn normale sleur. Ik voel me vandaag redelijk en kijk uit naar het bezoek dat ik vandaag krijg, mijn allerliefste tante. Met de gedachte in mijn hoofd straks niet alleen te hoeven zijn, bereid ik ook alvast het avondeten voor. Trots op de taken die ik heb uitgevoerd besluit ik in bad te gaan, inclusief boek en een sigaret. Na een kwartier word ik ge-sms’t met de boodschap dat mijn bezoek onderweg is. Ik kleed me aan, kijk nog wat tv en sta op na het geluid van de bel. Ik doe de deur open, we begroeten elkaar, we praten wat, eten wat, drinken wat en precies op het juiste moment gaat ze weer weg. Ik stort in huilen uit. Ik heb plotseling het gevoel dat ik niemand meer heb, alles kwijt ben; Mijn liefde, mijn vrienden, mijn studie, mijn band, alles. Elke verbintenis met een normaal leven is vanaf nu verbroken. Nu mijn, sinds kort, oude school mij ook nog plotseling heeft uitgeschreven, zit ik ook nog zonder geld en zonder OV. De gedachte dat ik hier zit, in dit lege huis, zonder geld, zonder mijn vrienden, zonder iets, maakt me nog verdrietiger dan ik al was. Ik kan nergens heen en er komt zelden iets naar mij.

81


streetfashion on the highest level.


VERTICAL Magazine  
VERTICAL Magazine  
Advertisement