Page 1

k.e.c.v.

ARCHITECTURE WORKS 2007 - 2011


STUDIES

KAREN CORNEJO VILCHIS

karenecv@gmail.com

.2007 - Present Profesional studies of architecture. Instituto Teconógico y de Estudios Superiores de Monterrey Monterrey N.L. México .Jul 2011 International architecture workshop of Cartagena. Cartagena, Colombia .Feb -Jul 2010 Exchange program studies of architecture. University of Melbourne Melbourne, Australia .2003-2006 High School Instituto México S.A. de C.V. Tijuana B.C. Mèxico


COURSES

.2006 ILAC (Interational Language Academy of Canada) Advanced english lessons Toronto, Canadรก .2008 Instituto Italiano de Florencia Italian, language and culture. Florencia, Italia .2008 Academia Lorenzo Pizzanelli Drawing and painting Florencia, Italia

EXPERIENCES

.2006 Excellence Scholarship Winner by the Instituto Teconologico y de Estudios Superiores de Monterrey. .2008 Nominated for best student committed to social service by the Instituto Teconologico y de Estudios Superiores de Monterrey. .2009 Marketing Director of the International Student Leadership Congress. .2010 Representative of the architecture school in the International Sustainable Forum, Cancun Q.R.

COMPETITIONS .2008 Architecture Congress Escala 1:100 (3rd prize) .2010 Cรกtedra Luis Barragรกn. Architecture Museum (1st prize) .2011 XII International Arquine Architecture Competition (Honors Mention) .2011 NYC Theater City

PROFESSIONAL EXPERIENCES

.2011 Professional practices in TAL workshop, Architect Agustin Landa

SPOKEN LANGUAGES Spanish, native language English, fluent Italian, moderate

SOFTWARE

Autodesk AutoCAD Autodesk 3DMax Rhino Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe InDesign


CONTENT CASA FUNDADORES

DESING WORKSHOP I

GARCIA APPARTMENTS

DESING WORKSHOP II

APODACA STATION DESING WORKSHOP IIII

GRUA PORTAL COMPETITION 1ST

6-9 10-19 20-27 28-35

WITHE ISLAND

INTERNATIONAL SUSTAINABLE FORUM

63-43

ARQUINE INTERNATIONAL CONGRESS HONORS MENTION

44-49

MURO


MASTERPLAN


The housing complex is located in a steep slope, which was used to create a common plaza on the top of it, and all the houses are placed on a lower level to avoid obstructing the view from the park. The prototype of one of the houses consists of three volumes that follow the ground shape, articulated by small courtyards. Placing the main access on the lower level, and private areas at the highest level intends that the public space or park of the entire community will be free of cars.

CASA FUNDADORES


1

2

3

4

3

1

1

E

D D

D C

C

C B

B

A

A

B

A

2

3

4


CASA FUNDADORES


MASTERPLAN


Garcia Nuevo Leon is a typical place for northeastern architecture in Mexico. For this reason, the project meets certain constrains such as height, street line and massiveness of the site. The building consists of two volumes surrounding a central courtyard with commercial area on the underground level. A rhythm of concrete brackets and open terraces are placed in each apartment according to the best view each can have. The intention is that the project lives to the inside and that the exterior retains the essence of the architecture of the place.

GARCIA APPARTMENTS


RS

O HB

EIG

DE

PE

AN

I STR

S AXI

N ITH

ES

C RA

ER

W

T ATE V I R

P

D

U

AR RTY

N CE

TRA

O LC


GARCIA APPARTMENTS


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT


GARCIA APPARTMENTS


10

9

8

6

7 A

B

5

4

2

3

D

C

1

E

NFT+ 9.6m

G

F

NFT+ 6.0m

NFT+ 9.6m

NFT+ 9.6m

NFT+ 3.0m

NFT+ 6.0m

NFT+ 6.0m

EAST FACADE

NFT+ 3.0m NFT+ 3.0m

10

9

8

6

7

5

4

2

3

1

NFT+ 9.6m

10

9

8

6

7

5

4

2

3

1 NFT+ 6.0m

NORTH FACADE

NFT+ 3.0m

NFT+ 9.6m

1

2

3

5

4

6

7

9

8

10 NFT+ 6.0m

NFT+ 9.6m NFT+ 3.0m

NFT+ 6.0m

SOUTH FACADE

NFT+ 3.0m

1

2

3

5

4

6

7

9

8

10

NFT+ 9.6m

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

NFT+ 6.0m


GARCIA APPARTMENTS LONGITUDINAL SECTION

CROSS SECTION


GARCIA APPARTMENTS


VÌA R

ÀPIDA

CONTEXT

BALDÌO

A

RD

BA


Large walls that contain social interest housing complexes surround the site. More than just a fire station, the project aims to become a meeting point for those gated communities behind high walls and detonate coexistence between them. The scheme starts with a circular plaza, surrounded by a series of classrooms arranged under a green slope, which divides the space of various activities from a large park. The station consists of two blocks: one is the work area and the second one the residence of the firefighters. Both articulated by a courtyard that connects also with the training yard.

APODACA STATION


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

LOWER LEVEL


FIRE STATION

MAIN PLAZA

PARK

PARK

APODACA STATION


SAL

IDA

ACC PRIV ESO ADO

DIR

ECT AA

CAL

LES

PRIN

CIPA

LES

s

t 0m

10 SO

A

E CC

ACC PÙB ESO LICO


APODACA STATION

SLABS WALLS COLUMNS

STRUCTURAL SCHEME


GREEN SLOPE

FIRE STATION

MAIN ENTRANCE

FIRE STATION COMUNITY ROOMS GREEN SLOPE TRAINING YARD


APODACA STATION


The public, cultural and educational spaces of the Fundidora park arise after the remodeling and rehabilitation of its industrial and historical structures, such as the Blowers pavilion, Power Plant pavilion, and the Horno 3 museum among others. Given this constant, the proposal intends to continue with this language and in this case enable the Grua Portal as a museum, suspending a volume with tensors to the crane. The project does not become intrusive of the green areas of the Funfidora park. It actually reuses an existing structure making the proposal more sustainable.

GRĂšA PORTAL CATEDRA LUIS BARRAGAN COMPETITION 1st PRIZE TEAMMATES: GERARDO ROSENZWEIG, PAULA LANKENEAU, ANA M. ZAMBRANO


FACADE SECTION


GRUA PORTAL


GRUA PORTAL


GRUA PORTAL


LOCATION


During the International Sustainability Forum a design exercise to propose strategies for a new sustainable city on an island in the Mexican Caribbean took place. To understand the re-planning of the most influential elements of the existing cities is the strategy that can be lead to the reduction of environmental impact. The city demands a re-planning of its strongest elements to reintegrate them in a more efficient way to reduce the negative climate impact. Urban planning, mobility, as well as public and private space would be the formula for the proper functioning of the needed city.

WHITE ISLAND COP16 SUSTAINABLE BY DESING CANCUN 2010


SYSTEMATIC URBAN DESIGN

SUSTAINABLE CITY


SUSTAINABLE CITY


The wall that connects, communicates. The wall made of the desire of the city. A wall that does not segregate, instead it integrates.

M.U.R.O.

Fear is in the inside of the people of Juarez, and enclosed shopping centers, gated communities, security gates, is the natural act to protect themselves and deny everything, in order to survive the battlefield. You can’t remove the wall from the people with fear, it is impossible to voluntarily remove them from the trench. Then, the divisor wall will be the solution. The wall itself is habitable, if filled with humanity, can make the change. A wall that is made of persons provides more protection than if it was made of reinforced concrete. A wall that instead of being a cage, begins to liberate, with a limit that grows by osmosis and gain presence in the city for the people, allowing them to slowly return to live in their streets.

ARQUINE INTERNATIONAL CONTEST HONORS MENTION

TEAMMATES: GERARDO ROSENZWEIG, FRANCISCO MELENDEZ, JORGE FIGUEROA, JORGE QUIROGA, DANIEL VALERO.


The wall that in its path is leaving traces of urban life, and that turns the city back to life. This wall that comes and goes, never stops, then it is not a wall, is a connection. A wall that in the middle contains life, which is composed of light and shadow, joy and sadness, ideas and illusions‌ Of humanity. Composed of city in practical terms. To take this element, which gives a false exit and turn it into the change factor of the city. The wall that is constructed daily by the people will continue to provide shelter, but now a shelter in community, where it will be allowed little by little, with this wall of regeneration, to recover the city until it will be livable again.


Installation of the structure ready to receive the program that the community needs, the media library starts its services.

2.

Once the community occupies the maximum capacity of the modules, the people will expand the borders. The modules employed, as well as the media libraries, remamain as memories.

3.

The perimeter will be re-define, placing new modules in the remaining spaces.

4.

Once the module grows to its maximum extention and delimitation of the wall is no longer necessary, there are the memories activating the urban space and the media libraries as a source of culture.

M.U.R.O.

1.


M.U.R.O.


KAREN CORNEJO VILCHIS

KAREN ECV PORTFOLIO  
KAREN ECV PORTFOLIO  

ARCHITECTURE WORKS 2007-2011

Advertisement