Page 1

2014-2015

Foto: Tuning People / kinderenvandevilla – Leeghoofd

Verantwoordelijke uitgever: schepen Martine Willems, Administratief Centrum Gemeentehuis, Fortune De Kokerlaan 11, 9940 Evergem

Cultuurcentrum Evergem Weststraat 31, 9940 Evergem-Sleidinge tel. 09 358 51 00, fax 09 357 55 15 cultuurcentrum@evergem.be www.evergem.be/cultuurcentrum

Cultuurcentrum Evergem


Doorlopend / leerlingen van het derde en het vierde leerjaar

Zilvervis Franjestaart daagt uit

Cultuurcentrum Evergem – Stroming

Wil je de leerlingen vanuit hun ervaring in het cultuurcentrum met zeven muzische opdrachten in de klas aan het werk zetten en de creatieve resultaten posten op de website. Het kan!

kleurt zilver

Cultuurcentrum Evergem bestaat 25 jaar in seizoen 2014-2015. De zilveren verjaardag wordt met stijl gevierd op 13 en 14 september 2014 en de feestvreugde zal doorheen het hele seizoen blijven nazinderen, ook in het schoolaanbod.

Naar aanleiding van de 25e verjaardag van Cultuurcentrum Evergem-Stroming ontwikkelde het cultuurcentrum in samenwerking met Bougie vzw een inspiratiemap, ook te downloaden op www.evergem.be/zilver

Zilvervisje is in de basisscholen voorgesteld en zet de leerlingen in de klas aan om vanuit hun ervaring met het cultuurcentrum met verschillende expressievormen aan de slag te gaan en zo het verjaardagsfeest mee vorm te geven. De leerkrachten begeleiden hen met de aangereikte inspiratiemap. De resultaten van dit creatief proces zijn terug te vinden op zondagnamiddag 14 september en op de website waar ze nog het hele jaar door kunnen gepost worden. Het feestelijk openingsweekend mogen jullie zeker niet missen. Op zondagnamiddag 14 september valt er heel wat te beleven voor de kinderen en de families in en rond het cultuurcentrum. Op het grasplein voor het cultuurcentrum is een heus meeting point met vele artistieke en culturele interventies. Verwacht een openluchtpodium en bijzondere locatieprojecten voor de families met o.a. HETPALEIS en Studio Orka en als afsluiter Elastic. ‘Mijnheer Porselein’ blijft nog tot dinsdag speciaal voor de scholen.

September, oktober, april, mei, juni duur 75 minuten / gratis / +/- 25 leerlingen / van het eerste en het tweede leerjaar (parcours ‘Wat een berg’ met prentenboek) en van het vijfde en het zesde leerjaar (parcours ‘het Motte Mysterie’ met audiogids)

www.mottekasteel.be

Maak kennis met Zeger II en ontsluier het mysterie van mottekasteel Hoge Wal Ertvelde!

Tot ziens in Stroming!. Els Buelens – Cultuurfunctionaris-directeur Hilde Blancke – school- en familieprogramma

© Michelle Martens

Het programma voor de scholen laat je extra genieten van zoveel verbeelding en emoties met gekende en nieuwe gezelschappen.

In 1190 bouwde Zeger II het mottekasteel Hoge Wal. Vandaag vind je nog steeds sporen van dit kasteel. De Hoge Wal is één van de best bewaarde mottes van Vlaanderen en werd in 2009 gerenoveerd.

van de leeftijd van de leerlingen, ervaren de kinderen hoe het leven op de motte in de middeleeuwen er aan toe ging en ontdekken ze de boeiende geschiedenis van deze plek.

Via een interactief parcours met spelelementen en leuke zoekopdrachten op maat

Locatie: start in sportcentrum Hoge Wal, Guldensporenlaan 34, Evergem-Ertvelde

1


Maandag 17 en dinsdag 18 november 2014 / duur 50 minuten / max. 120 kleuters vanaf 3 jaar

www.hetgevolg.be

Doorlopend / duur 90 minuten / max. 30 leerlingen van het derde en het vierde leerjaar

Op ontdekking in het theater Een blik achter de schermen van Stroming Interactieve rondleiding

Onder deskundige begeleiding leer je spelenderwijs het cultuurcentrum en de theatercodes kennen. Kijk binnen in de verschillende ruimtes, loop rond op en achter het podium, verpoos je in de kleedkamer van de artiesten en zoek waar de techniek verborgen zit. Tot slot word je de ster van het podium. Licht uit, spot aan!

Nelle Demaeyer (spel), Stefan Perceval (coaching), Isabel Voets (tekst)

© Evy Menschaert

Scholen kunnen enkele data van voorkeur melden. Minimum 1 maand vooraf wordt de definitieve datum – in functie van de zaalbezetting – bevestigd. Je betaalt minimum 25 euro. Vanaf meer dan 25 leerlingen betaal je 1 euro per leerling.

Maandag 15 en dinsdag 16 september 2014 / duur 60 minuten / max. 65 leerlingen van derde en vierde leerjaar

www.studio-orka.be

Katrien Pierlet, Griet Dobbelaere, Dominique Van Malder, Jo Jochems (spel, concept), Philippe Van De Velde, Martine Decroos, Brenda Bertin (concept), Mieke Versyp (dramaturgie)

Studio ORKA Mijnheer Porselein

OP LOCATIE: ingang ter hoogte van Wurmstraat 1A, Sleidinge De familie Porselein leeft in het bos en draagt zorg voor allerlei dieren: zieke dieren, té dikke dieren, streekdieren… Mijnheer Porselein is een bijzondere man. Men zegt dat hij bomen zoent en dauwdruppels slurpt van de bloemen in het veld. Hij werkt aan iets waar mensen al heel lang van dromen om, als alles voorbij is, bij de sterren te kunnen komen.

2

Het Gevolg / Vanelle Straks is nu gedaan

Een ontroerend verhaal over afscheid nemen, dierenliefde en kloppende harten. Een voorstelling waarin de grens tussen het reële en de fantasie voor heel even verdwijnt.

‘Mijnheer Porselein’ speelt zich ook buiten af. Draag gepaste schoenen en kledij. Ook in het familieprogramma is deze voorstelling geprogrammeerd op zondag 14 en woensdag 17 september 2014.

2

Een magische kleutervoorstelling over tiktaktiktak tijd: voor kleuters abstract en moeilijk, voor volwassenen concreet en grijpbaar. Grote mensen roepen en zuchten: “Ik heb nu geen tijd. Straks. We moeten op tijd zijn. Seffens. We gaan te laat zijn.” … en nog zo van die woorden die slordig

rondslingeren. Maar wat moet Bo met die woorden?

Deze poëtische voorstelling over de tijd toont ook de duistere kant van een doldraaiende en gejaagde wereld. ‘Straks is nu gedaan’ is een poging om de tijd een klein uurtje te laten stilstaan.

3


Dinsdag 2 december 2014 / duur 55 minuten / max. 150 leerlingen van het eerste en het tweede leerjaar

www.koenvanbiesen.com

Mireille Vaessen, Koen van Biesen, Mariusz Radwanski (spel, livemuziek), Greet Vissers (coaching)

Dinsdag 9 december 2014 / duur 50 minuten / max. 150 leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar

www.theaterdewinter.nl

John de Winter (spel), Merel van Gaalen (regie), Gertjan Pasveer (muziek)

(Nederland)

Cie. Koen Van Biesen De Kapitein en ik

I.s.m. Bibliotheek Evergem

Viktor is piraat. Viktor de Verschrikkelijke. Het huis waar hij woont is eigenlijk een schip. Een piratenschip maar mama en papa weten dat niet. Op een dag verklaart Viktor de oorlog aan de volwassenen. Omdat ze geen fantasie hebben. Omdat ze te weinig chocoladetaart eten. Maar vooral omdat ze niet in zeerovers geloven. Die zijn allang uitgestorven, zeggen ze. Uitgestorven? En de Kapitein dan?

4

Onstuimig muziektheater met projecties van geanimeerde illustraties, gebaseerd op het gelijknamige kijk- en luisterboek van Koen Van Biesen. Het boek werd in 2007 genomineerd voor de Kinder- en jeugdjury Vlaanderen.

Theater De Winter De Woeste Woning

Thomas is er van overtuigd dat het spookt in het huis aan de overkant. Hij heeft het allemaal gezien. Lichten die plots aangaan, ramen die op ogen lijken, krakend hout alsof een monster zich schuilhoudt. En dan heb je nog de bewoner van het huis. Een enge man die nog het meest op een oude tovenaar lijkt, met ontploft haar en een enorme haakneus. Het huis draagt een geheim in zich. Het huis… leeft!

Iedereen verklaart Thomas voor gek, maar Loena gelooft hem. Ze gaan op onderzoek uit en ontdekken het verrassende geheim van de woeste woning. Dingen zijn niet altijd zoals ze lijken…

Spannend figurentheater geïnspireerd op de animatiefilm ‘Monsterhouse’ geproduceerd door Steven Spielberg! John De Winter ontwikkelde de afgelopen jaren een eigenzinnige en bijzondere speelstijl waarbij de balans tussen beeldtaal en gesproken woord voorop staat.

5


Dinsdag 20 januari 2015 / duur 65 minuten / max. 300 leerlingen van het derde en het vierde leerjaar

www.uitgezonderd.be

Goele De Raedt, Thomas Van Goethem, Dieter Verhaegen (spel), Jeroen Maes (regie, bewerking), Joris Hermy (muziek)

Uitgezonderd.Theater! De Reuzenperzik tante Spons dwingen de jongen dagelijks te werken tot hij er bijna bij neervalt. Aan dit afschuwelijke leven komt een eind als hij van een oud mannetje een zakje toverkracht krijgt. Die moet hij heel voorzichtig voor zichzelf gebruiken en dan zal hij een heel leven lang gelukkig zijn. Maar dan loopt het mis. De steentjes vallen op de grond bij een perzikboom. Ze geven hun kracht aan een perzik en die groeit uit tot een reusachtige vrucht. In deze perzik reist James naar New York. Het wordt een spannende avontuur waarin absurde situaties elkaar opvolgen. De eerste vier jaren van James leven waren gelukkige jaren. Maar wanneer zijn ouders door een neushoorn worden opgegeten komt daar plots een einde aan. Vanaf dan zorgen twee afschuwelijke tantes voor hem. Tante Spijker en

6

De voorstelling is een bewerking van het gelijknamige boek van Roald Dahl. Dahl vertelt ons een speelse en spannende ‘reis’ door het onbewuste van een kind waar hij gevoelens als angst, eenzaamheid en jaloezie, de zachtheid van de humor meegeeft.

Dinsdag 3 februari 2015 / duur 50 minuten / max. 150 leerlingen van het eerste en het tweede leerjaar Mieke Delanghe, Walter Janssens (spel), Philippe Demartelaere (coaching)

Compagnie Vuil Konijn Issun Boshi Issun Boshi is maar 3 centimeter groot. Hoe hard hij ook probeert hij groeit geen millimeter. Op een dag vertrekt hij met enkel een rijstkom, eetstokjes en een naald en vaart in een notendop naar de grote stad Kyoto. Ver van huis gaat de dappere Issun Boshi op zoek naar zijn droom. ‘Issun Boshi’ is een spannende voorstelling waarin kleine liedjes, kleurrijke

personages en een moedige Issun Boshi de hoofdrol spelen. Een minimusical over een mini Japans jongetje Issun Boshi. Of hoe je heel klein toch heel groot kan zijn! Het geheel is gebaseerd op een eeuwenoud Japans sprookje. Compagnie Vuil Konijn mixt, op een schitterende en hedendaagse wijze, muziektheater met traditioneel Japans maskertheater.

Vrijdag 13 maart 2015 – 13.45 uur / duur 60 minuten / max. 300 leerlingen van vijfde en zesde leerjaar

www.jagatmata.wix.com/jagatmata

Teresa Álvarez, Diana Bernedo, Daniel Cuenca, Carlos Fierro, Fernando Ibáñez, Elia Pérez, Rafa Ibáñez (spel), Hugo Sánchez, Ana Somoza (scenografie)

(Spanje)

Cie. Jagat Mata La Maleta de Irati ‘La Maleta de Irati’ is een humoristische en multidisciplinaire voorstelling over de fantastische reis van een reiskoffer. Een mix van mime, dans, acrobatie, clownerie en maskerspel dompelt het publiek onder in een magische wereld vol verrassingen. Het gezelschap Cie. Jagat Mata won reeds verschillende prijzen voor visueel theater. I.k.v. de Europese Move-Award Tour

Ook in het familieprogramma is deze voorstelling geprogrammeerd op vrijdag 13 maart om 20 uur.

7


Maandag 23 en dinsdag 24 maart 2015 / duur 50 minuten / max. 150 kleuters vanaf 4 jaar

www.tuningpeople.be / www.kinderenvandevilla.com

www.kollektiefdna.com

Steven Beersmans, Agata Wlodarska (spel), Reinhilde Van Driel (spel, tekst),

Roel Swanenberg (spel), Jef Van gestel (regie), Wannes Deneer (muziek)

Dirk De Keyzer (regie, scenografie), Piet Slangen (muziek)

© Clara Hermans

Tuning People / kinderenvandevilla

Leeghoofd

Een jongen zet een grote, witte bol op zijn hoofd. Vanaf dan is hij Leeghoofd die leeft in zijn eigen bizarre, zintuiglijke wereld. Met stickers, trechters, voetbalsokken en ander materiaal maakt hij ogen, oren, mond en neus. Hij vertrekt op ontdekkingstocht en tast zijn omgeving op speelse wijze af.

8

Donderdag 23 april 2015 / duur 55 minuten / max. 150 leerlingen van het eerste en het tweede leerjaar

Met een decor bestaande uit vele kleine attributen en aan de hand van poëtische en vrolijke beelden wordt ‘Leeghoofd’ een theatrale en muzikale voorstelling over een jongen met een groot hoofd. ‘Leeghoofd’ is een spannend en grappig kijk- en luisteravontuur voor kleuters waarin de zintuigen de hoofdrol spelen.

Kollektief D&A Zepp! ‘Zepp!’ is een fantasierijke trip naar een andere kleurrijke planeet en een feest voor je zintuigen, over een intrigerende beschermengel met een tover(bol)hoed vol verrassingen. In een flat, een beetje krap, wonen een man en een vrouw. Irma en Marcel zijn een schattig koppeltje dat leeft volgens een vast stramien. Het leven gaat zijn ge-

wone gangetje. Maar Irma wil wel eens wat anders: een hondje, een kindje of… de wereld daarbuiten ontdekken. Marcel wil vooral dat alles blijft zoals het is. Als plots de vreemde Zepp opduikt, is Irma nieuwsgierig en wordt alles anders... Kollektief D&A neemt een vlucht met ‘Zepp!’, een voorstelling met vleugels, een ode aan de verbeelding.

9


Dinsdag 28 april 2015 / duur 60 minuten / max. 200 leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar

Dinsdag 5 mei 2015 / duur 50 minuten / max. 160 leerlingen van het derde en het vierde leerjaar

www.facebook.com/wngiiw

www.duizendeneen.be

Lize Pede, Rudy Cleemput (spel), Tine Vandenbussche (spel, livemuziek),

Lien Annicaert, Julie Van der Schaaf (spel), Sarah Baur (spel, regie, tekst), Piet Maris (spel, livemuziek),

Pixi Mrs. Ippi Wie Niet Gezien Is, Is Weg In het land waar Flo leeft, lijkt de samenleving op een spelprogramma waarin alleen de sterksten overblijven. Flo droomt van een toekomst waarin ze niets tekort komt. Maar hoe bereik je succes in een wereld waar het ieder voor zich is? Wie moet je zijn en is je uiterste best doen wel genoeg, als je de dochter bent van een mislukkeling.

10

‘Wie Niet Gezien Is, Is Weg’ is een hedendaags sprookje over duurzaamheid en de zoektocht naar identiteit in een competitieve maatschappij. Een voorstelling die het publiek met humor uitnodigt tot kritisch kijken en tegelijk een muzikale uitlaatklep biedt. In tijden van crisis zijn superhelden onbetaalbaar. Alleen een medeplichtig samenspel tussen publiek en acteurs kan dit verhaal tot een goed einde brengen.

© Th+ophane Raballand

Robby Cleiren, Eva De Mulder (coaching), Danja Cauwbergs (scenografie)

Duizendeneen Dozenroosje! Dozenroosje is een vondeling en woont op straat. Ze fantaseert zich een toekomst als zangeres, maar wat als de stem niet mee wil? Zoals Dozenroosje het zelf zegt: “Het is niet gemakkelijk een toekomst te bouwen uit papier en karton”. Een slapeloze prinses zonder geld, maar boordevol dromen, een straatarme muzikant zonder werk maar overlopend van muziek en een haveloze zwerver zonder

woorden maar vol sluimerende idealen... Welke grootse fantasieën kunnen er ontstaan als dit trio elkaars vuur aanwakkert ? En wie kust Dozenroosje uit haar honderdjarige slapeloosheid ? Een muzikale theatervoorstelling over daklozen maar vooral een universeel verhaal over kinderen op zoek naar hun talent.

11


Dinsdag 19 mei 2015 / duur 60 minuten / max. 300 kleuters vanaf 3 jaar

www.lesdemenageurs.be

Marie-Rose Mayele (spel, zang), Perry Rose, Thierry Hercod, Jonathan De Neck (livemuziek)

Inschrijving

> Vanaf donderdag 28 augustus 2014 om 8 uur. Voor Studio Orka op 15 en 16 september kan je reeds reserveren vanaf 16 juni. > Bij voorkeur per e-mail (cultuurcentrum@evergem.be) of per fax (09 357 55 15) met het inschrijvingsformulier dat je kan downloaden via www.evergem.be/cultuurcentrum. > Het uur van ontvangst bepaalt de volgorde. > We contacteren je binnen de 15 werkdagen. > Eind september ontvang je een schriftelijke bevestiging die je voor akkoord terugstuurt.

LILI en haar familie De huisjesslakken Lili is vandaag jarig. Ze is te laat wakker geworden, terwijl ze Meneer Bellekes beloofd had om hem een mandje met huisjesslakken te bezorgen. Haar broers hebben een verrassing voor haar: speciaal voor haar verjaardag hebben ze een groot publiek uitgenodigd om samen met Lili en haar familie te zingen en te dansen!

12

Een leuk theaterconcert met zangeres, danseres Marie-Rose en drie topmuzikanten van de muziekgroep Urban Trad . Ze spelen gitaar, bodhran, draailier, bandoera, fluit, percussie en diatonische accordeon en brengen een mix van nederlandstalige kinderliedjes met invloeden van pop, folk en wereldmuziek. De Brusselse groep is zeer populair in Wallonië en Frankrijk onder de naam Les Déménageurs.

Toegangsprijzen

> Kleuters en leerlingen van het basisonderwijs: 4 euro, incl. 6 % BTW > Begeleidende leerkrachten: gratis

Betaling

> 100 % betaling voor de voorstelling via overschrijving. > We respecteren een marge van 10% op het opgegeven aantal leerlingen omdat ze ziek of afwezig kunnen zijn. Na de voorstelling wordt het saldo verrekend en via overschrijving terugbetaald.

Annulatie

> Bij annulatie is het volledige bedrag verschuldigd tenzij een andere groep je plaats inneemt.

Lesmateriaal

> De informatiefiche wordt een maand voor de voorstelling opgestuurd samen met de brief met de betalingsinformatie. > Het lesmateriaal staat een maand voor de voorstelling online op www.evergem.be/cultuurcentrum.

Voorstelling

> Wij verwachten de school 15 minuten voor aanvang om 9.45 uur en 13.30 uur. De aanvangsuren zijn 10 uur en 13.45 uur. Laatkomers worden niet meer toegelaten. > Bij voldoende interesse en in de mate van het mogelijke plannen we bijkomende voorstellingen, aansluitend op de voorgestelde datum.

Beperking aantal toeschouwers

> Het theatergezelschap bepaalt hoeveel leerlingen de voorstelling kunnen bijwonen om enerzijds kwaliteit te waarborgen en anderzijds een maximale interactie tussen de spelers en de toeschouwers te kunnen garanderen. We spelen steeds voor volzette zalen.

Programma Cultuurcentrum Evergem > Vraag de seizoenbrochure op, inclusief familieprogramma.

@cultuurcentrum Evergem

> Interesse in @cultuurcentrum Evergem, het e-mail magazine? Surf naar www.evergem.be/cultuurcentrum en schrijf je in.

Gratis met de bus naar het cultuurcentrum en mottekasteel Ertvelde! Cultuurcentrum Evergem is Cultuurschakel. Vul je dynamoPLAN in. www.dynamo3.be

Evergem schoolfolder14 15  
Evergem schoolfolder14 15  

Schoolfolder Cultuurcentrum Evergem 2014-2015

Advertisement