Page 1

clubblad van zeeverkennersgroep Karel Doorman

juli 2010


     

Engelse bijles, ook bij dyslexie Faalangstbegeleiding Examenvreestraining Studie-coaching ASS-coaching Vergoeding via zorgverzekering mogelijk

Kijk voor meer informatie en tarieven op www.puber-coach.nl


Redactiegepraat Hoi! Ik mocht mij voor eventjes onderdeel van de redactie van de Wervelwind wanen. Dennis vroeg mij om in te vallen voor Rens die meestal de Wervelwind in elkaar zet. Na het verzamelen van alle tekst ben ik aan de slag gegaan en dit is het resultaat.

Als tegenprestatie heeft Dennis beloofd dat ik nog ergens dit jaar mee mag het water op. Bij deze is dat zwart op wit vastgelegd.

Uiteraard lees ik alle stukjes voordat ik ze plaats, en als niet-lid is het leuk en leerzaam om alles te lezen. Van de Goden uit Egypte tot trotse winnaars in Yerseke, kakkers, kampers, scouting weekend, vriendinnendag 2010 en alle informatie over het zomerkamp van dit jaar. Alles komt voorbij.

Groet! Stijn Hupkes

Veel leesplezier en misschien tot op het water!

colofon Zeeverkennersgroep Karel Doorman

Contact speltakken

Vermuidenweg 8 4612 PK Bergen op Zoom Tel: 0164-258212

jongens @kareldoorman.nl meisjes @kareldoorman.nl dolfijne n@kareldoorman.nl loodsen @kareldoorman.nl

Bankgegevens:

www. kareldoorman.nl

jongens: Danielle Hessels Tel: 0164-244174 meisjes: Jan Homs Tel: 0164-681442 Dolfijnen: Dirk Baauw Tel: 0164-252690

Voorzitter groepsbestuur

Wervelwind:

ABN-AMRO Bank te B.O.Z. Rek. Nr: 52.52.20.216 Zeeverkennersgroep Bergen op Zoom

Maarten Velthoen velthoen@concepts.nl

Oudervertegenwoordigers

wervelwind@kareldoorman.nl ontwerp: Rens van den Berge -invaller: Stijn Hupkes


Dolfijnengekwetter Hallo dolfijnengebroed, Ik sta hier boven mijn ketel te roeren en bedenk me net dat jullie binnenkort vakantie komen vieren in mijn achtertuin. Tenminste, dat zag ik gisteren in mijn glazen bol. Dat vind ik normaal gesproken al helemaal niks, van die gillende kinderen die een beetje gezellig doen met elkaar. Maar nu komt het me helemáál niet uit!

Het is in dit wereldje op dit moment een beetje een rotzooitje aan het worden. Nu internet overal in ieder knibbelknabbel-knuisje huisje te vinden is, word ik stapeldol van al die gekkigheid van de verschillende figuren rond mij heen. De boze wolf is aan het msn’en met Roodkapje, de 7 geitjes zetten de meest vreselijke berichten op de Hyves van Sneeuwwitje en de 7 dwergen zijn druk op zoek naar vriendinnetjes via Twitter. Gèk maakt het me! Dus jullie zullen wel begrijpen dat ik niet zit te wachten op een stelletje snotneuzen, die hier de boel nog verder op stelten komt zetten. Of…… misschien kunnen jullie mij wel helpen? Misschien kan ik jullie wel gebruiken voor wat wijsheid over internet, of misschien kan ik jullie wel gebruiken om hier en daar wat vriendschappen weer goed te maken of… misschien kan ik jullie ook wel gebruiken om hier en daar een drankje te kunnen

koken van vieze dolfijnensokken samen met een lekker kikkersnotje… Weet je wat? Komen jullie maar lekker hier naartoe en dan zal ik wel eens kijken waar ik jullie het best voor kan gebruiken… Neem al je kennis van internet, fabeltjes, vriendschappen en vieze recepten maar mee. Misschien kunnen we er dan toch nog iets interessants van maken… Ik zie jullie op zaterdag 24 juli a.s. in mijn achtertuin aan het Veerse Meer en dan zullen we er eens een FABELTASTISCH KAMP van maken.

Veel valse groeten, De Heks

Beste ouders van snotneuzerige dolfijnen, Ik besef me maar al te goed, dat jullie er wel erg goed vanaf komen. Die smakelijke kindertjes eens even een paar dagen laten logeren bij een heks in de achtertuin zodat ze weer als rustige dolfijnen terugkomen… Dát is nou jammer! Ik ben er als heks maar mee gestopt om dat soort praktijken uit te voeren. Ik heb zo eens een beetje rondgeneusd op


internet en heb gezien dat dat zo ontzettend passé is, zo vreselijk 2009. En als ik iets niet wil zijn, is het natuurlijk wel ouderwets. Maar ik kan jullie een eindje op weg helpen en dan zien we wel wat ik met die snotneusjes aan kan: Zaterdag 24 juli a.s. zijn de kinderen tussen 10.00 en 10.30 uur welkom in mijn achtertuin, het Scoutcentrum in Veere. Ik geef de kinderen en mezelf tot dinsdag 27 juli a.s. 12.00 uur de tijd om de boel hier weer recht te krijgen. Lukt dat niet, krijgt u uw kind gewoon weer mee terug naar huis, maar misschien kunt u dan eerst wat vliegetjes en muggetjes verzamelen. Het wil nog wel eens gebeuren dat er een in de vorm van een kikkertje mee terug gaat… Sorry! Verdere details, zoals een bagagelijst en routebeschrijving volgen op de website van de Karel Doorman onder het kopje Dolfijnen.

Vriendelijk gebroed, euh… vriendelijke groet, De Heks

Gouden ster 2010 Een gouden ster? Wat houdt dat eigenlijk in? Deze ster mag je op je boot schilderen als de leiding vind dat jij samen met je bak er ALLES aan gedaan hebt om er weer een mooi bootje van te maken tijdens het winterseizoen. Een aantal puntjes waarop gelet wordt: Goede samenwerking met je bak= staat de bootsman altijd alleen de schilderen of komt de rest van de bak ook vaak helpen? Boot ziet er goed uit= Hangen de druipers aan je boot of ziet het er tot in de puntjes tip top in orde uit? Goed aan het schema gehouden= Heb je met je bak alles netjes op tijd af of ligt je boot nog 3 weken na het openingvaarseizoen binnen? Gezelligheid= Stond je elke keer met een grote glimlach aan je boot te werken of stonden de tranen in je ogen omdat je het zo ontzettend vervelend vond om te doen? Als je aan al deze punten voldoet verdien JIJ de gouden ster! Normaal gesproken wint 1 bak de gouden ster. Dit jaar waren er alleen 2 bakken die écht aan die puntjes hebben voldaan en dit waren de: 1543 & 1544! We zijn er allebei heel erg blij mee en zijn er trots op!

Groetjes de 1544 & 1543!


Leidingpraatje ZV-M Kampers en Kakkers kamp 2010… Nog een paar weken en dan gaan we weer op zomerkamp! Dit jaar zullen we niet kamperen op een van onze vertrouwde plekjes in Zeeland, maar zullen we naar het Boterhuiseiland in de Kagerplassen gaan om daar te zien hoe het gesteld is met het kampers- en/ of kakkersimago van onze meiden. Door bij het openingsspel te strijden, zal bekend worden welke bakken zich mogen voegen bij Sigita en welke bakken zich aansluiten bij Wilhelmina Kareleau van Doortjemans. De kampers en kakkers zullen zich moeten schikken naar de regels van deze dames en zich binnen de groep omhoog moeten werken, om er zo uiteindelijk met de winst vandoor te kunnen gaan.

Maar natuurlijk blijven de ‘ins en outs’ van het grote kampspel nog even geheim. Het is belangrijk dat de meiden zich zo goed mogelijk in hun rol inleven en zich een echte kamper of kakker gaan voelen. Stel Sigita en Whilhelmina niet teleur en neem je beste kampers- en kakkersoutfit mee. Zorg dat je, je tent oppimpt zodat we 10 dagen lang zullen leven tussen de kroonluchters, hanenkammen, panterprinten en gouden kettingen! Bereid je alleen, in een groepje of met je bak voor op de modeshow en word Miss Kakker of Miss Kamper 2010. Wij hebben er in ieder geval ontzettend veel zin om er met zijn allen een onvergetelijk ‘Kampers en kakkers kamp’ van te maken! Meiden, we zien jullie graag allemaal terug op 24 juli aan de Kagerplassen!

Hoogachtend en Doei, De kakkers en kampers van de meisjesleiding.


Van de Bakken

1065 in Yerseke

Zeeverkenners

Wij de 1065: Rick, Tom, Alex, Daan, Ruben, Robin en Job zijn eerste geworden op de regionale zeilwedstrijden na een spanende strijd tussen de 258 en de 362. Het was een lekkere zonnige dag en er stond een lekker windje van windkracht 4-5 bft. Helaas bakte de andere groepen er zoals gewoonlijk niks van. Aan het begin lagen we in een file lekker onze boten kapot te maken, maar na de tweede boei speerden we er ver uit. Toen kwam het stuk tegen de stroming in waar we, als ĂŠĂŠn van de weinigen ver genoeg doorvoeren om de laatste boei te halen.

Ik ben Berend Homs en ik zit in de 1006. Het is een hele leuke bak en we hebben heel veel lol samen. Ze leren mij heel veel zoals: knopen, roeien, wrikken en zeilen, met andere woorden alles wat nodig is. In de bak zitten Arie-Bas, Eise, Luuk, Jorian en ikzelf. De zeeverkenners zelf is ook heel erg leuk dus als ik jou was zou ik ook eens gaan kijken!

Berend

Toen stonden we 4de achter de 407, 362 en de 258. De tweede ronde haalde we als enige de laatste boei weer omdat we zo lekker ver door hadden gevaren tegen de stroming in. Daarna was het een nek aan nek race met de 258. Waar we in de laatste ronde net wonnen omdat zij de verkeerde route namen. Rick ging naar de prijs uitreiking toen we terug gingen met de winnende boot. Er was een harde wind en we hadden geen ZA aan boord en daarom kregen we Lenneke aan boord. Met een halve windkoers terug varend. Dat was dan ons avontuur en onze winnende prijs.

Groetjes, De 1065


407 in Yerseke Zaterdag ochtend, 12 juni, was het dan eindelijk zover. Vandaag waren de Regionale zeilwedstrijden in Yerseke. Na lang oefenen, de boot schrobben en tactieken verzinnen was de KD klaar voor de race. Er stond een lekker windje en de zon scheen volop, waardoor iedereen er erg veel zin in had. In totaal moesten er 5 rondes worden gevaren, waarbij een aantal boeien gerond moesten worden. Dit was best lastig, want er stond namelijk een flinke stroming! Gelukkig heeft de Karel Doorman zich ook dit jaar weer bewezen. De 1065 kwam dit jaar namelijk met de eerste plaats naar huis! De terugreis duurde langer dan verwacht, maar gelukkig kwam de Brabantse wal toch weer in zich. Eenmaal thuis konden we terug kijken op een geslaagde dag!

Groetjes, De 407 & Michelle (1331)

GB to GB oftewel Grote Boot to Great Britain Begin meivakantie was het eindelijk zover. De grote boot koos het ruime sop. Vergezeld door de Vanquish met aan het roer Koen de Kort startten we aan deze geweldige, ruige en spannende zeereis, want ruig was deze reis zeker! De zeevaarders moesten regelmatig windsnelheden van 7bft trotseren en over het algemeen was het stervens koud. Het precieze reisschema kunt u natuurlijk op onze site vinden, maar we hebben we heel wat zeemijlen hebben afgelegd. Onder andere in Belgisch en Frans vaarwater. Natuurlijk zijn we uiteindelijk ook nog in Engeland aan wal geweest om even op te warmen, uit te rusten, de verrukkelijke delicatesse van Engeland ‘fish and chips’ uit te testen en de nodige pintjes te drinken. De som van deze week is naar mijn mening uiterst positief en ik weet zeker dat de andere crewmembers die gedachte met mij delen. Het zou mooi zijn als deze reis een terugkomende activiteit wordt binnen onze club.


Wie is dat…? Koen de Kort

meer wilt weten van het werk van een loods kijk dan even op www.loodswezen.nl.

Ik ben Koen de Kort stambegeleider van de loodsen en bestuurslid van de Karel Doormangroep. Sinds 1992 ben ik lid van de KD. Toen ik in 1998, op mijn 18e, na 4 jaar bootsman iets anders moest gaan doen ben ik bij de loodsen gegaan. In de 5 jaar dat ik bij de loodsen heb gezeten heb ik een aantal hele leuke reizen kunnen maken met de “Karel Doorman” waaronder 3X naar Engeland en 1 X de Colin Archer Memorial Race naar Noorwegen, helaas hebben we die reis door materiaalpech op moeten geven. In die 5 jaar heb ik heel wat uurtjes in & onder de grote boot doorgebracht. En heb op die manier van mijn hobby mij beroep kunnen maken… Ik ben namelijk in 2002 afgestudeerd aan de Hogere Zeevaartschool en heb toen 6 jaar als stuurman gevaren op sleephopperzuigers (baggerschepen) bij Boskalis. De eerste paar jaar in Noordwest Europa en daarna nog 1,5 jaar in West Afrika. Eind 2007 kreeg ik de kans om mijn droombaan te verwezenlijken want sinds 1 oktober vorig jaar ben in Loods op de Westerschelde en het Kanaal Gent –Terneuzen. (weeral loods, ik hoop dat je het nog kan volgen) Tijdens mijn werk als loods vaar ik zeeschepen van de rede van Vlissingen naar zee, Vlissingen Oost, Terneuzen of Gent en omgekeerd. En vervolgens parkeer ik ze in de sluis en op de ligplaats. Als je

Wat doe ik dan nog bij de KD?

In de eerste plaats ben ik Stambegeleider van onze loodsen stam (leeftijd 18-tot ±25) De loodsen draaien in principe hun eigen programma, maar ondersteunen de groep zoveel mogelijk en doen het grootste deel van het onderhoud van de Karel Doorman. Daar staat tegen over dat ze regelmatig een weekendje op avontuur kunnen gaan met deze boot wat varieert van een weekendje stappen in Goes to verre reizen naar tropische oorden…De loodsen hebben eigenlijk weinig begeleiding nodig, soms een beetje sturing de goede kant op en als ze meteen probleem zitten zowel op technisch als persoonlijk vlak kunnen ze altijd bij mij terecht. Daarnaast ben ik sinds dit voorjaar bestuurslid in de zin van extern adviseur. Dat betekent dat ik binnen het bestuur van de KD gevraagd en ongevraagd adviseer, voornamelijk over zaken die de vloot aangaan. Een voorbeeld hiervan is de aanschaf van de nieuwe Whaleboat, een traject dat ik vorig jaar begeleid heb. Wat ik verder nog doe is wat (zee)zeil en manoeuvreerles geven aan de loodsen en leidingen en deze winter zijn we gestart met een cursus Klein Vaarbewijs voor KD leden en ouders. Als Ik dan nog wat tijd over heb ben ik ook het liefst op het water te vinden met mij eigen zeilboot de VANQUISH zeil ik


regelmatig wedstrijden en tochten over zee zoals afgelopen voorjaar samen met de “Karel Doorman�naar Engeland, een heel geslaagde tocht waarover u in deze editie wat meer kunt lezen. Ik hoop dat jullie nu weten wie ik ben en wat ik doe. Tot op het water dan maar!

Groeten Koen

Vriendinnendag 2010 Op zaterdag 5 juni mocht elke verkenner 1 vriendin mee nemen naar de zeeverkenners. We konden eindelijk aan onze vriendinnen laten zien wat we altijd doen op de zaterdagochtend. Iedereen verteld natuurlijk aan haar vriendin hoe leuk het elke zaterdag en donderdag weer is op de zeeverkenners. Natuurlijk begrijpen wij dat niet elke vriendin begrijpt wat de zeeverkenners inhoudt, vandaar deze vriendinnendag! Er is een indeling geweest en uiteindelijk konden we vertrekken met 8 boten waarin ongeveer 3 verkenners in zaten en daarvan dan 3 vriendinnen. Iedereen moest om 9 uur aanwezig zijn en zoals altijd begint iedereen dan met het optuigen van de boten. Om half 10 werd geopend op het grasveld met alle vriendinnen erbij. We waren eventjes een heeele grote groep! Vervolgens voeren we af en begonnen we te roeien naar de sluis. Voor de vriendinnen raakten ze voor het eerst een riem aan en mochten ze voor het

eerst even aan het roer staan, een hele ervaring! Uiteindelijk kwamen we aan bij de sluis en roeiden we er met zijn allen doorheen. Daarna werden de zeiltjes gehesen en de eerste vriendin stoot zijn hoofd aan de giek. Gelukkig niet heel hard want er stond niet veel wind. We begonnen lekker te zeilen en er hebben zelfs nog een heleboel mensen gezwommen! Er zaten ook een aantal vriendinnen bij die een duik namen, bikkels dus! Rond 12 uur gingen we weer richting het clubhuis. Een aantal bakken lieten hun vriendinnen lekker roeien en aan het roer staan want dit hadden ze geleerd op de heen weg. Toen we aankwamen op het clubhuis dacht iedereen dat de dag wel voorbij was. Maar er ontstond nog een heel erg groot watergevecht waar de leiding zelfs nog mee begon! Uiteindelijk stonden we weer met een heleboel verzopen katjes te sluiten. We keken allemaal terug op een hele leuke spetterende dag! Hopelijk heeft iedereen zijn vriendin een goede zeeverkenners troep laten zien en wie weet krijg jij je vriendin zover om ook een zeeverkenner te worden! Wij, met de 1543 vonden het een geslaagde dag en voortaan kunnen onze vriendinnen meepraten over hoe leuk het is op de zeeverkenners.

Groetjes de 1543 Madelief, Anouk, Daphne, Renee, Floor, Marjolein & Fleur


Stuurboord? Bakboord ? Nee... Karel Doorman Monsterboord! Ben jij op zoek naar de beste en leukste kampjob? Word Poiboy voor de dagelijkse poikoerier, elke ochtend tijdens het ontbijt breng jij de jongens het dagelijkse nieuws. En de rest van de dag vrij voor andere zaken. Ben jij en stoere boy, slim, sportief, niet te dik, niet te dun, klein en fijn! Schrijf je dan nu in als Poiboy voor het zomerkamp 2010. Voel jij er wat voor om dagelijks het nieuws aan de jongens te presenteren. Ben jij een ster in verhalen vertellen en heb je er geen problemen mee om in het middelpunt van de belangstelling te staan, dan zijn wij naar jou op zoek!

Minimale vereisten: - Duidelijk kunnen articuleren - Lef en daadkracht - Gevoel voor humor - Geen ochtend humeur

Wat hebben wij jou te bieden: - Een overheerlijke bak poi - vrijstelling voor het schoon maken van de HUDO!

Denk jij over deze capaciteiten te beschikken schrijf je dan nu in door het volgende strookje in te leveren bij je leiding.

Naam:

___________________________________

Boot:

___________________________________

Motivatie waarom jij de Poiboy moet zijn:

______________________________________________ ______________________________________________ ______________________________________________ ______________________________________________ ______________________________________________ * Op ZeWaKa wordt de uitslag bekend gemaakt na auditie


Schipperspraatje ZV-J Mannen, Yes!, we mogen weer helemaal los! 10 dagen geen pa, ma, broertjes, zusjes, vriendinnetje of vriendje. 10 dagen branden in de zon, wassen in het zoute water, koken in teilen en poepen op de ...! 10 dagen lang ons flink misdragen en ons voelen als een echte mannen, yeah! Stop!, dat is niet helemaal waar. We hebben een opdracht ontvangen van Cleopatra. En ik kan je verzekeren, uit betrouwbare bron, dat ze een pittige is. Faroa Karimon-Ra kan het niet permitteren dat de bouw van de piramide fout loopt! Samen met zijn 7 bijzondere goden met hij ervoor waken dat er een piramide komt die groter is dan ze ooit had kunnen dromen! Eeuwige room ligt dan ook voor Bouwgildes in het verschiet.

Dat betekent dat we op een of andere manier, naast het zalig ongeregeld man zijn, ons toch moeten organiseren. We zeggen het wel eens vaker, “eerst zorgen dat alles in en op orde is, dan kunnen we ons uitleven!� De Egyptenaren hadden dit uiteraard al lang door. Hoe konden ze anders al die tempels, piramides en andere fantastische bouwwerken realiseren. Ze waren net als wij dat nu zijn, helemaal afhankelijk van het water en konden daar alles voor geven. Alles organiseerde ze tot in de puntjes, zodat het leven prettig en plezierig was, voor in de termen van toen. Mannen, laten we ons flink gaan misdragen! Maar wel georganiseerd, met zorg voor elkaar, een gezonde werklust, een vooruitziende blik, respect, en alles wat we nodig hebben er een plezierig, spetterend en Egyptisch kamp van te maken!

Mannen, een behouden vaart! Karim Jumelet Schipper Zeeverkenners Jongens


van de bakken Scouting 100 jaar viering Bergse scoutinggroepen Hallo, Dit jaar bestaat de scouting honderd jaar. Om dit te vieren was er het weekend van 19 en 20 juni een kamp op de kiek. Dit was niet zomaar een kamp, het was namelijk met alle scoutinggroepen van bergen op zoom. Voor ons begon het al om half tien. Toen moesten alle bootslieden op het clubhuis zijn om de tenten en 3 boten naar het kamp toe te brengen. Daar alles opgezet te hebben kwamen ook de rest van de verkenners eraan en gingen we gezamenlijk openen. Hierna begon het spel van die middag. Er waren drie verschillende onderdelen: uitdagingen /handelen/spellen die met lucht te maken hadden. Ook gingen er een paar scouts van andere groepen in de binnenschelde zeilen met onze boten. Zij vonden dit alleen niet zo leuk, want er stond veel wind en ze werden nogal nat. Nadat het spel was afgelopen en er nog een balletje werd getrapt, gingen de bootslieden en leiding naar de binnenschelde, want onze groep zou daar een paar spelletjes voor de jongeren houden. Hoewel het de bedoeling was te gaan zeilen, ging dit niet meer door omdat het te hard waaide en werden de boten

maar weer uit het water gehaald en terug naar de club gebracht. Na het eten was er een kampvuur met een soort spel. Dit was een saai en raar gedoe, want wij doen daar niet aan als zeeverkenners. Na dit kampvuur gingen de verkenners terug naar huis en bleven alleen de leiding en bootslieden nog. ‘s Avonds was er nog een spel naast de McDonalds voor de oudere scouts. Dit was een soort ‘wedden dat’ spel. De bedoeling was dat je zelf een opdracht bedacht en die ook goed uitvoert. Hierna liepen we gezamenlijk terug naar het kampterrein. Halverwege werd het vuurwerk afgestoken en heeft iedereen even staan kijken. De volgende morgen werden we op een speciale manier gewekt. Een dweilband (waar Daniël en ik ook in meededen) kwam het kampterrein op en speelde wat liedjes. Bijna iedereen was in een keer weer vrolijk. Na te hebben ontbeten was er het laatste spel. Het was een soort frisbeerugby. De bedoeling was een frisbee te pakken te krijgen en dit mocht op elke mogelijke manier. Dit was dus echt een spel voor ons. Gelukkig was er voor een paar mensen een EHBO post naast het spel. Nadat we de tenten hebben opgeruimd was het officieel sluiten en konden ook wij naar huis. Het was een geslaagd, maar een vermoeiend weekend.

Olav, 362


Scouting Weekend Omdat scouting dit jaar 100 jaar bestaat, was er op zaterdag 19 juni en zondag 20 juni een Scouting Weekend voor alle Bergse scoutinggroepen op de Kiek (Kijk in de Pot). Hier deden we mee met een heleboel activiteiten, maar we begonnen natuurlijk met een gezamenlijke opening. Daarna begonnen we met het middagspel, dat bestond uit 3 grote spellen. Wij (1408) waren begonnen met ‘The Challence’, daarbij moesten we samen met andere groepen die meededen zoveel mogelijk uitdagingen voltooien. Hierna gingen we door naar het 2e spel, waarbij je 3 dingen kon doen: zaklopen met z’n vieren in een zak, een spel met een parachute en een springkussen. En het laatste spel was een handelsspel. Toen was het middagspel klaar en konden we even gaan voetballen, rugbyen of iets anders gaan doen. Terwijl de bootslieden samen met de leiding spellen organiseerden voor de jongste kinderen. Hierna gingen we met z’n allen macaroni eten. Toen we allemaal weer gegeten hadden, gingen we naar het kampvuur. Daar zaten we met alle groepen bij elkaar gezellig liedjes zingen en daarna was er ook nog een toneelstukje. Na het kampvuur konden we allemaal naar huis, behalve de bootslieden en leiding, want die bleven nog slapen. Die deden ook nog mee aan een avondspel op de boulevard, waarna er nog vuurwerk was op de kiek. Daarna ging iedereen naar z’n tent en kon je evt. nog bij het

vuur zitten. Toen het weer morgen was, werd iedereen op een luidruchtige wijze gewekt. Er kwam namelijk een bandje langs. De ochtend bestond uit ontbijten, opruimen, nog een spel en dan de sluiting. Het was dus weer een keer wat anders dan zeilen.

Groetjes, de 1408

Bekendmaking thema Het gebeurde allemaal op 17 juni, een donderdagavond. Het kampthema zou vandaag bekend worden gemaakt. Iedereen was erg gespannen. Na eerst een uurtje lekker roeien, hadden we de bootjes weer aangelegd, opgeruimd en schoongemaakt. Toen hoorde we plotseling muziek van de fietsenstalling vandaan komen. We waren zo nieuwsgierig, dat we op het geluid afstormde. Aangekomen op het plaats delict zagen we een tafel en 4 stoelen staan. Leeg. Met deze verstrekte informatie wisten we nog niets. Op een gegeven moment kwam de leiding verkleed als kakkers en ze voerde een leuk toneelstukje op. Na een paar woordgrappen en kakgepraat gingen ze zich omkleden en werd de muziek ook anders. Ze kwamen nu als kampers tevoorschijn. Dit maakt onze duidelijk dat het thema van 2010 kakkers&kampers kamp is. Wij hopen er een leuk kamp van te maken. En wij voelen ons nu al als een vis in het water, als een zeemeeuw zwevend in de lucht, gebonden met dit thema.

Latuuurzz, dikke smak 1544


Loodsen gebrabbel Ze bestaan ook echt, “de Loodsen” van de Karel Doorman. Het is een speltak van de leeftijd 17 variërend tot 25 jaar. Nu denkt u waarschijnlijk; “wat doen de Loodsen zoal?” De Loodsen zijn een op zichzelf staand speltak. Zij krijgen hulp en ondersteuning van hun speltakbegeleider, Koen de Kort. Dit is een echte Loods, niet alleen omdat hij zelf altijd jaren bij de Loodsen heeft mee gedraaid, maar ook omdat hij Loods van beroep is. Wij houden ons bezig met verschillende activiteiten. Hierbij valt te denken aan het verantwoordelijke onderhoud van de “Grote Boot”. We proberen de boot

ieder jaar weer tiptop in orde te hebben, om de veiligheid van de verkenners op vaardagen en andere activiteiten en tijdens de sleep te waarborgen. Naast het onderhoud proberen we een aantal keer in het jaar een KD-cup te organiseren samen met de leidingen. En uiteraard zorgen wij ook nog eens voor een leuke OuderBerenTocht (OBT). Het is niet alleen klussen en organiseren, maar ook wij genieten onze ontspanning. En dat doen we door op de vrijdagavonden gezellig samen te komen, maar daarnaast gaan we ook zoveel mogelijk met de Loodsen een dagje of weekend varen met de Grote Boot. Naast deze activiteiten proberen we ons ook nog zoveel mogelijk in te zetten voor de groepsactiviteiten. Helaas is dat afgelopen jaar wat minder geweest vanwege een kleine bezetting bij de


Loodsen. Zoals misschien al bekend was zitten 4 van de 7 loodsen op de Hoge Zeevaartschool te Vlissingen en is 1 van ons zelfs al stuurman bij de Holland Amerika Lijn. Ondanks dat het zo’n klein, maar toch wel een heel gezellig groepje is, zijn

wij toch altijd wel op zoek naar nieuwe mensen die de garde willen aanvullen! We wensen iedereen een hele goede zomer toe, en wie weet tot volgend jaar bij de Loodsen!

De Loodsen


Egypte

De zeven geselecteerde bouwgildes zijn:

Het is 2200 v. Christus. De macht in Egypte is sinds het overlijden van de grote Farao Kareldormon in handen gekomen van Farao Karimon-Ra. Het gaat voorspoedig, er is voedsel en rijkdom in overvloed. Farao Karimon-Ra heeft dit voor een groot deel te danken aan de steun van zeven goden. Zij staan de Farao bij, in voor en tegenspoed.

Bouwmeester Uitvoerder Bouwer Bouwer Bouwer Bouwer Beunhaas

De vrouw van Farao Karimon-Ra gooit echter roet in het eten. De rijkdom is haar naar het hoofd gestegen en ze eist een piramide aan de oevers van de Nijl. Niet zomaar een piramide.. Nee de grootste die er te vinden is in het Egyptische rijk!

Bouwgilde Horus Dolfius

Marcel Huguanin Jelle Winkel Maarten v/d Heijden Dennis Verrest Jeroen Smaak Yoep Linders Julius Hooijdonk Horus

Bouwgilde Walrus Nechbet Bouwmeester Uitvoerder Bouwer Bouwer Bouwer Bouwer Beunhaas

Olav Lint Bart Kruf Timothy Smolders Wessel van Tilborg Stan Hoefgen Rembrandt Ruules Deaglan Verdult

Bouwgilde Potis Seth

Eerder gaf de Farao een opdracht tot het bouwen van de graftombe van Kareldormon, monde dit uit in een ruzie tussen de verschillende bouwgildes in het land. Dat mag nu niet gebeuren! Als zijn vrouw Cleopatra daar achterkomt zwaait er wat! Nee hij gaat het anders doen.

Bouwmeester Uitvoerder Bouwer Bouwer Bouwer Bouwer Beunhaas

De bouwgildes zijn gewaagd aan elkaar, erg kundig en sterk. De Farao kan niet kiezen en daarom wordt besloten een proef te houden. In de eerste tien dagen van de maand Phamenoth kunnen de zeven bouwgildes bewijzen wie de beste is. Wie in tien dagen de grootste piramide heeft gebouwd bemachtigd de bouwopdracht, en daarmee eeuwige roem.

Bouwgilde Praemein Tonin Bouwmeester Uitvoerder Bouwer Bouwer Bouwer Bouwer Beunhaas

Tim van Eekeren Lars Krijgsman Chiel van de Voorde Tjerk Sjondag Tom Minderhoud Pieter Bouw Bart van Nispen

DaniĂŤl Bal Robbin Klomp Job Seuren Cailean Verdult Dorus Raaijmakers Dennis Vriens Marvin Schut


Bouwgilde Tiger Atotis Bouwmeester Uitvoerder Bouwer Bouwer Bouwer Beunhaas

Arie-Bas Kooij Eise Depres Luuk van Eekeren Jorian Schut Berend Homs Sander van Gurp

Bouwgilde Hondoet Mesoet Bouwmeester Uitvoerder Bouwer Bouwer Bouwer Beunhaas

Rick Wortel Tom Schouten Alexander Kreulen Daan Vriens Ruben Vanderbosch Robin Minderhoud

Farao Karimon-Ra Heerser van Egypte

Chnoem Eelco God der Schepping

Schepper van het menselijk lichaam en beschermer van het levende wezen.

Osiris Jelle

Seth Marijn

Bewaakt de oogst, voedsel en dieren. Zorgt voor overstromingen.

Vertegenwoordiger van het kwade op aarde. Zorgt voor storm en wanorde.

God der Vegetatie

God der Chaos

Montoe Charlie

Anubis Henk

Beschermgeest van de Farao. Biedt hulp bij sportieve wedstrijden en veldslagen.

Beschermer van de doden. Weegt het hart, balsemt en mummificeert.

God der Strijd

God der Mummificatie

Chonsoe Michiel

Toth Joost

Beschermer van reizigers tegen ziekten en kwalen.

Bewaker van de goddelijke orde. Uitvinder van de tijd, de kalender en wiskunde.

God der Gezondheid

God der Wijsheid


Van de Bakken Scouting honderd jaar Op zaterdag 19 juni heeft de KD op Kijk in de Pot feest gevierd vanwege 100 jaar Scouting Nederland. We waren daar met 600 landscouts en waterscouts. Het was voor mij de eerst keer dat ik als leiding van de Dolfijnen buiten ons clubgebouw mocht meehelpen om het goed te laten verlopen. Voor ons was het eigenlijk wel een bijzonder feest: alles gebeurde op het land, terwijl we anders lekker op het water bezig zijn. En eerlijk is eerlijk: op het water is het toch echt het mooiste! Maar goed, we begonnen om 13.00 uur met het hijsen van de vlag op het grote terrein, waar heel veel tenten waren opgezet. Onze dolfijnen waren in twee groepen verdeeld en konden aan allerlei spelletjes mee doen, zoals dassen verzamelen van alle groepen, de bal omhoog houden met een parachutedoek, en dollen op het springkussen. De kinderen moesten zoveel mogelijk kaartjes verzamelen voor het maken van een recept; als het recept compleet was kreeg je een zak chips of drinken. De dolfijnen hadden het erg naar hun zin. Om half vijf was het klaar maar ze hadden nog geen zin om te stoppen. Maar ja, toen was het toch klaar en we sloten af bij onze KD tenten met het drinken van een lekkere beker ranja.

In BN/DeStem stond maandag 21 juni een groot artikel met 4 foto’s. Daar stond in dat we op zaterdagmiddag met 600 deelnemers waren, en 400 deelnemers hebben in tenten overnacht. Toen de dolfijnen al lang thuis waren en waarschijnlijk al in bed lagen, is er ’s avonds nog een kampvuur geweest en is rond elf uur vuurwerk afgestoken. Het was een leuk feest, en hopelijk komt er nog eens zo een feest op de Kiek. Of wie weet misschien aan het water zodat de landscouts ook eens te weten komen hoe het is om zeeverkenner te zijn. Het mooiste wat er bestaat!

Groetjes, Chris Smetsers

Zewaka Zewaka stond weer voor de deur. Het hele weekend van het geweldig weer. De hele dagen zon en geen regen. Met de spellen sleepten we weer veel prijzen in de wacht. Dat hadden we totaal niet verwacht.

Groetjes de (222) Natasja, Kimberley, Julia en Renee (1408) Marit en Sarah ( 1331) Evi


Zomerkamp 2010 Kampinfo Wanneer?

Het zomerkamp vindt dit jaar plaats tussen zaterdag 24 juli en dinsdag 3 augustus. De dames zullen zich op de Kagerplassen als ware ‘kakkers en kampers’ gaan vertonen. Het kamp van de jongens staat in het teken van Egypte aan de oevers van het Veerse Meer!

Waar?

Het meisjeskamp wordt dit jaar op een andere plek gehouden dan normaal en wel op het Boterhuiseiland in de Kagerplassen nabij Leiden. De jongens zitten op ons oude vertrouwde kampterrein aan het Veerse Meer. Het adres waar u een kaartje naar kunt versturen is: Zeeverkenners Karel Doorman Meisjes   T.a.v. naam verkenner       Per adres: J.M. Hoogenboom Zijldijk 4 2362 AE Warmond Zeeverkenners Karel Doorman Jongens: T.a.v. naam verkenner Kaaistraat 19 4484 CS Kortgene

Vertrek- en aankomsttijden

We vertrekken zaterdag 24 juli om 8.00 uur. Het is dus belangrijk dat iedereen uiterlijk 7.30 uur aanwezig is. Op dinsdag 3 augustus leggen we weer aan in de haven van Bergen op Zoom. De tijd is moeilijk precies te bepalen, maar tussen 16.00 uur en 19.00 uur zijn we zeker terug. Na het aftuigen en schoonmaken van de boten kan iedereen lekker naar huis. Op woensdag 4 augustus vanaf 11.00 uur ruimen we met zijn allen op. Alle verkenners worden vriendelijk, doch dringend verzocht hierbij aanwezig te zijn. Als we samen lol gehad hebben, ruimen we ook samen weer op! Vele handen maken licht werk en we verwachten dan ook dat iedereen rond 13.30 uur weer naar huis kan.

Wat nemen we NIET mee?

Mobiele telefoons (Klap-)stoelen/tafels Elektronica als MP3-spelers Vuurwerk Alcohol Rookwaar

Wat nemen we mee?

Uniform (blauw + wit / lange + korte broek) Extra trui Zwembroek/ badpak Pyjama of japon Gymschoenen Voldoende Ondergoed 1 Vaatdoek Voldoende Sokken Zwemschoenen


Eindsplits

Luchtbed (pomp) 2 Theedoeken Slaapzak Stevige regenkleding Stevige Kampkleding Knuffelbeest Bord, mok & bestek Voldoende (Bad)handdoeken Petje Toiletspullen + zonnebrand!      Het is belangrijk dat deze spullen in een stevige tas worden verpakt waarop duidelijk de naam van de verkenner is aangegeven! Gelieve de spullen niet te verpakken in koffers of vuilniszakken. De bagage dient op vrijdagavond tussen 17.00 uur en 18.30 uur te worden ingeleverd. Het verzoek is of de oudere verkenners de vrijdagavond vrij willen houden om te helpen de vrachtwagen te laden.  Medicijnen, voorzien van voor- en achternaam, kunnen eveneens op de vrijdagavond worden afgegeven bij een van de leidingleden.

Kampgeld

De kosten voor dit zomerkamp bedragen euro 110,- per verkenner. Wij verzoeken u vriendelijk het kampgeld vóór 16 juli a.s. over te maken op onze groepsrekening: 52.52.20.216 ABN-AMRO te Bergen op Zoom o.v.v. Zomerkamp 2010 + naam verkenner. Het is aan te raden uw zoon/dochter een klein bedrag aan zakgeld mee te geven, wat hij of zij kan besteden tijdens een eventueel stads- of dorpbezoek.

Noodtelefoon

Alleen in echt dringende gevallen kunt u ons bereiken op één van de volgende mobiele telefoonnummers:

Zeeverkenners meisjes:

Fleur Klaassen: 06-10038151 Kim Vos: 06-33904360

Zeeverkenners jongens: Karim Jumelet: 06-14660706      Jelle Bierman: 06-14206843      

Bezoekersdag Zeeverkenners jongens:

De bezoekersdag valt dit jaar op 01-082010 van 14:00 tot 17:00. Alle ouders, verzorgers, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes, vriendjes en vriendinnetjes zijn dan van harte welkom op ons kampterrein te Geersdijk. Einde van de Spieringweg, 4493 Kamperland, Noord-Beveland, Zeeland

Zeeverkenners meisjes:

De bezoekersdag valt dit jaar op 01-082010 van 10:00 tot 13:00. Alle ouders, verzorgers, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes, vriendjes en vriendinnetjes zijn dan van harte welkom op ons kampterrein op het Boterhuiseiland (Zijldijk 4, 2362 AE Warmond). Tegenover ons kampterrein is een molen. Vanaf de molen zullen er vletten pendelen om u naar het eiland te brengen.


Van de bestuurstafel KD bestuursvaarwater van uw voorzitter, Ruik jij het ook, de lucht van ‘t zilte nat, (=zout water) rap komt ‘t zomerkamp eraan, dat betekend voor iedereen:

Zeilen!!!! Wij hebben een mooi voorjaar gehad, ‘t waaide tenminste. Terwijl ik dit schrijf is de 28 graden Celsius, dus je kan zeggen ’t zomer. Onze buren de WV de Schelde hebben een leuk festijn achter de rug, een mooi en door bijna 8.000 mensen bezocht festijn. Allemaal georganiseerd omdat zij 75 jaar jong zijn. De politie te water lag er, Shanti koren zongen hun keetjes droog, en konden dat net als de bezoekers ter plaatse aanvullen, popband Plein 13 speelde op zaterdagavond, dat trok ook honderden bezoekers, het is een fantastisch weekend geworden.

Aan Lager Wal

Onze Dolfijnen zijn gelukkig met regelmaat te vinden aan en vooral op het water van de Binnenschelde. Zij maken gebruik van de locatie van onze buur de Watersportvereniging “de schelde”, een super locatie waar onze Dolfijnen veel

plezier aan beleven. De Watersport leent hun begeleidingsboot hiervoor uit, de Leukothea’s doen goed werk en vooral van belang, de hulp die diverse mensen w.o. ook bootslieden aanbieden om de Dolfijnen te begeleiden. Heel fijn allemaal. Rob is gelukkig ook aan de betere hand, de Dolfijnen zijn weer vaaractief.

Wat gebeurt er in 2010?

Lees vooral op onze website www.kareldoorman.nl om te zien wat er allemaal aankomt. Ook 2010 wordt weer een actief en prettig gezellig jaar. Wist jij dat de 1ste Cuddington Seascouts, de groep in Engeland waar wij geregeld mee uitwisselen volgend jaar 80 jaar jong is. Dat lijkt mij wel ergens reden voor een feestje. Zie www. warspite.org.uk middels Google vertalen is deze site ook te lezen voor diegenen die Engels nog niet onder de knie hebben.

Bergse Haven en ons plan

Mogelijk heb jij ook iets gelezen in de papieren BNdeStem of anders via www. bndestem.nl over de perikelen met het plan “Bergse Haven”. Heel kort door de bocht De gemeenteraad gaat onderzoeken hoe zo tot hier gekomen en gaat binnenkort ook bepalen hoe nu verder. Want de gemeente moet verder, sedert 12 februari 20010 is de gemeente economisch eigenaar van de grond van Nedalco, de koop is dus al een feit, de betalingen volgen hierna conform contract.


De Binnenschelde

Eigenlijk beter de bodem van de Binnenschelde die is bemonsterd, zelfs tot 12 meter diepte, wij weten nu hoe en waaruit deze grond is opgebouwd, het zijn wisselende lagen klei en zand. Dat is herbruikbare grond (betekend kan iets opbrengen), men is met de Rijksoverheid in gesprek om te zien of deze de grond wil weghalen en in de Oosterschelde stoppen als recept voor wat heet “zandhonger”. (google daar maar eens op) hoor wel wat je gevonden hebt, ben benieuwt.

MAAR er komen feestelijkheden aan, Let op & GENIET MEE!!! Onze KD is 2011 50 jaar jong oftewel feest in 2012. De groep is opgericht op 1 december

1961, en als je goed kan tellen dan betekend dat wij op 1 december 2011 jarig zijn, precies 50 jaar jong als groep. Ben jij een opperfeestbeest en heb je prachtige ideeën wat wij willen doen in 2012, meldt dat dan aan jouw leiding. Wij kunnen hier niet vroeg genoeg over nadenken.

’t Hier fantastisch,

Dat wij dit allemaal mogen meemaken, eerst maar even goed leven in 2010, Iedereen veel vaarplezier toegewenst, wij zien elkaar wel op ’t water, voor iedereen, Behouden vaart in 2010 !!

Maarten Velthoen, Uw Voorzitter


OBT 2010 Met de Kerstviering werd hij aangekondigd: “de Ouder Beretocht 2010” beter bekend als de OBT. Samen met vrienden van ons, die zich inmiddels ook ouders van een zeeverkenster mochten noemen besloten we weer een keertje mee te doen. Hij stond gepland voor 1st pinksterdag dat gaf in elk geval grote kans op goed weer. In de Wervelwind van april werd de OBT nogmaals aangekondigd dus dat moest wel goed komen met de deelnemers. Pinksteren kwam met rasse schreden dichter bij maar het bleef erg stil rond de OBT. Ach er stond een vaartocht naar Engeland op het program dus de loodsen zullen het wel druk hebben dachten we. Maar maandags voor Pinksteren begonnen we ons toch wel af te vragen of het wel door zou gaan of dat we andere plannen moesten maken. Gelukkig kregen we ruim van te voren (donderdags om 21:16!) te horen dat alles voor elkaar was en dat we op zondag om 10:30 op het clubhuis moesten zijn. Wel was het aantal geadresseerden van de mail een beetje aan de kleine kant maar ach ze zullen ons vast per groepje uitgenodigd hebben toch?? Helaas op het clubhuis aangekomen bleek dat er slechts 5 deelnemers waren: Esther en Anton Valkenburg, Hans …., Joyce Smaak en ondergetekende. Had de OBT staf tenminste alle aandacht voor ons. Als eerste opdracht moesten we een moeilijke som oplossen. Iets van: Piet schilt 32 aardappelen in een uur, zijn

vriend Klaas heeft daar 3 uur voor nodig. Hoeveel tijd hebben ze samen nodig om 32 aardappelen te schillen? De eerste gok: 1 uur want we geven Klaas vrij bleek niet goed te zijn. Na wat gegoochel met getallen kwamen we met het antwoord 3 kwartier. Dat was ook fout volgens de OBT staf maar met wat overredingskracht bleken ze het antwoord toch goed te keuren. We kregen het startpunt van de tocht. Dit lag in het Mastbos ten zuiden van Breda maar gelukkig kregen we er de tip bij dat het vlak bij huis den Deijl lag. Dat kwam goed uit want daar was ik pas nog geweest en het stond nog in de navigatie. Snel op pad dus met zijn vijven in mijn Astra, bij mijn kinderen beter bekend als die ‘oude bak’ (best krap met zijn vijven) Na deze valse start kwamen we zonder veel problemen bij huis den Deijl aan. Een stukje het bos ingelopen naar de opgegeven plek en maar zoeken naar de opdracht. Die was niet te vinden dus maar eens gebeld naar Ruben. Wat bleek we moesten bij huis den Deijl zoeken en niet in het bos. Dus wij weer terug. Opdracht snel gevonden en dit was een Oleaatje. Ah een makkelijk begin dachten we nog maar na een hoop gepuzzel konden we niet uitvogelen waar hij paste op de kaart. Dus weer gebeld. We kregen de tip de andere kant van de kaart te gebruiken want dat zou het ook wel kunnen zijn. Weer puzzelen maar weer geen match dus opnieuw gebeld. Gelukkig was de OBT staf inmiddels in de buurt en ze zouden in 5 minuten bij ons zijn. Na een kwartiertje gewacht te hebben waren ze er inderdaad en


lieten ze zien dat het Oleaatje prima paste. Alleen lag het startpunt heel ergens anders dan waar we nu waren. Goed we konden op pad een route door het Mastbos dat op de muggen na (ik bleek 25 keer in mijn benen gestoken te zijn) echt geweldig was. Je begrijpt dat na deze moeizame start we het ergste vreesden voor de rest van de tocht. Dit was echter geheel onterecht zoals later bleek. Na het Oleaat volgde een kompasroute waarvoor we nog snel een kilo zwaar peilkompas in onze handen gedrukt kregen. Maar het was dan ook erg nauwkeurig dus de route verliep voorspoedig. Zo goed dat we onszelf de tijd gunden even uit te rusten bij de Heren van Oranje en dat smaakte goed. Omdat dit toch wel wat tijd koste hebben we de rest van de kompas route maar op de kaart uitgezet en bleek hij een paar honderd meter achter ons terras te eindigde dus dat scheelde weer (hoeven we ook niet opnieuw dat muggen bos in). De volgende opdracht was snel gevonden en we gingen verder met een lange strippen kaart. De route liep

langs het terras van een snackbaar waar de gehele Berestaf van 3 man sterk (voor ons vijven!) heel netjes aan een colaatje of watertje zat. We kregen nog een tip voor het einde van de route en liepen snel door. Helaas raakte we door die tip in de war en begonnen we 1 splitsing te vroeg naar de opdracht te zoeken.. De noodopdracht bood hulp (Beltegoed begon op te raken) en het laatste deel van de tocht kon beginnen. Dit moest een coördinaat zijn maar omdat onze kaart geen coördinaten had stond het punt gewoon ingetekend. Eindpunt was kasteel Breda in hartje centrum. Mooi gepland en toen we daar aan kwamen ontdekten we dat de loodsen kosten nog moeite gespaard hadden want er was daar een zuid Amerikaans festival georganiseerd. Erg leuk. Daar hebben we op een terrasje nog een tijdje heerlijk van genoten waarna ik de “oude bak” weer op kon halen om ons naar huis te brengen. Al met al een heel geslaagde dag: Stijn, Ruben, Bo, Martijn, Maarten, hartelijk bedankt!

Marc


Nieuws Foto’s Wervelwind Instructie Kalender Scheepsvaartberichten Links Marktplaats En nog veel meer….


Gespecialiseerd in:

• navigatie-apparatuur • technische accessoires elektrische systemen dieselmotoren rubberboten veiligheidsmiddelen verfsystemen onderhoudsartikelen zeilkleding boeken en kaarten nautische geschenken

• • • • • • • • •

JOS BOONE B.V. is actief sinds 1975 en heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaand watersportbedrijf. De winkel is gelegen óp het water, heeft een dieseltankstation en een eigen steiger voor bezoekers. We bieden een breed assortiment en advies op maat voor watersporter en vakman.

Jos Boone Watersport Dealer van oa.

Maisbaai 1 - Jachthaven Middelburg | Tel. 0118 - 62 99 13 | www.josboone.nl


Wervelwind juli 2010  

Clubblad Karel Doorman

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you