Page 1

clubblad van zeeverkennersgroep Karel Doorman

april 2013


Voorwoord Beste lezers, Voor jullie ligt weer een erg leuke wervelwind, met veel leuke foto’s, teksten en puzzels! Dit wervelwind is goed gevuld, en daar ben ik erg blij mee. De vaste rubrieken kom je in deze wervelwind tegen, zoals ‘Van de bakken’, de schipperspraatjes, ‘Van de bestuurstafel’ en de rubriek ‘Nieuwe leiding’. Maar er zijn ook wat nieuwe rubrieken toegevoegd aan deze wervelwind. Zo kun je, je eigen persoonlijke KD horoscoop lezen, waardoor je al een idee hebt hoe komend vaarseizoen voor je zou kunnen verlopen. Er is ook een column geschreven over de KD-korte broek, waar elk lid of oud-lid zich zeker in zou kunnen herkennen. En wanneer je de wervelwind van voor tot achter leest kom je vanzelf bij het instructiemomentje, die zeker het lezen waard is, om er natuurlijk vervolgens op het water mee aan de slag te gaan!

Kortom, het is het waard om de tijd te nemen om deze wervelwind te lezen. Misschien wel na een dagje zeilen, wanneer je uitgeput op de bank ploft. Ik wens jullie veel leesplezier, en wanneer je voor de volgende wervelwind leuke ideeen/foto’s/verhalen hebt, laat dit dan weten door te mailen naar: wervelwind@kareldoorman.nl.

groeten, Willemijn van Eekelen

colofon Contact speltakken

Oudervertegenwoordigers

Vermuidenweg 8 4612 PK Bergen op Zoom Tel: 0164-258212

jongens @kareldoorman.nl meisjes @kareldoorman.nl dolfijne n@kareldoorman.nl loodsen @kareldoorman.nl

Bankgegevens:

www. kareldoorman.nl

jongens: meisjes: Dolfijnen:

ABN-AMRO Bank te B.O.Z. Rek. Nr: 52.52.20.216 Zeeverkennersgroep Bergen op Zoom

Voorzitter groepsbestuur

Wervelwind:

Zeeverkennersgroep Karel Doorman

Maarten Velthoen groepsbestuur velthoen@concepts.nl @kareldoorman.nl

mevrouw Vriens Brigitte Vriens Tel: 0164-855240 0164Olaf Sijben Jan Homs Tel: 0164-680144 0164-681442 Arlette Elzakkers Dirk Baauw Tel: Tel: 06/21824664 0164-252690

wervelwind@kareldoorman.nl Willemijn van Eekelen ontwerp: www.hetisrens.nl


Schipperspraatje ZVM Eindelijk! Het is weer zover. Na al dat harde werken in het winterseizoen kunnen we eindelijk het water weer op. We zijn al weer bijna vergeten hoe het zeilen ook alweer was. Na een geslaagd sluiting vaarseizoen te hebben gehad zijn onze boten snel het water uit gegaan. Geschuurd, geschilderd en met een laagje sneeuw erop weer te water gegaan. Dat harde werken bracht ook veel gezelligheid met zich mee. Dan denk ik even terug aan de kerstvakantie. Met z’n allen klussen en daarna lekker frietjes eten gevolgd door een gezellige troep. Er stonden natuurlijk veel meer activiteiten centraal. De berentocht, het zwemmen waarbij hard gewerkt is aan de nieuwe brevettenlijn, EHBO, onze actie zeepbel die ervoor gezorgd heeft dat het clubhuis weer blinkt nu we gaan varen en niet te vergeten het baggeren. Een buitentemperatuur van twee graden en het water zeker niet warmer. Het was doorbijten, maar ondanks de kou kwamen de fantastische zomerkampverhalen al weer naar boven.

Opening vaarseizoen dat betekent het uniform met korte broek op donderdag en zaterdag weer uit de kast. Een halfuurtje eerder op de club op zaterdag en met veel plezier het Zoommeer en de Oosterschelde weer op gaan. Natuurlijk staan er weer veel leuke en spannende activiteiten op ons te wachten. Zo gaan we dit jaar weer op ZeWaKa waar de voorbereidingen al in volle gang zijn. Een voorproefje op het Veerse Meer, waar we daarna ook op zomerkamp gaan! Het beleven van deze activiteiten ga je samen doen met je bak en daar heb ik alle vertrouwen in. We hebben deze winter nog een aantal nieuwe leden mogen verwelkomen die graag gaan ervaren hoe leuk het is om het water op te gaan! De bakken beginnen zich weer goed te vullen en dat is een goed teken. Geen boten laten liggen, maar elke donderdag en zaterdag met vijf bakken het water op! We gaan er tegen aan, veel plezier!

Schipper Zeeverkenners Meisjes Lenneke de Waal


Woordzoeker

Achterdek Dasring Doft Fok Fokkenval Grootschoot Grootzeil Houtwerk Krabber Kruisrak Lelievlet

Loefgierig Mast Pelikaanhaak Ramkoers Riem Roerblad Roerkoning Roest Romp Schuurpapier Spruitloper

Tok Vernis Vlaggetje Vlonder Voordek Voorstag Water Schaar Windvaan Zijstag Zwaardhengsel


Van de Van deBakken bakken Kampvuurlied Couplet Een hele dag gezeild ja we voelden ons een held Het zonnetje scheen fel ja gezellig was het wel De avond kwam eraan En toen dachten wij‌ Laten we naar het kampvuur gaan! (padapapapadam)

Refrein Bij het kampvuur Staan marshmallows klaar Bij het kampvuur Ze zijn al bijna gaar Bij het kampvuur Vond je ze niet lekker? Bij het kampvuur

Couplet Toen ging het vreselijk mis Nee het was geen kattenpis Maar het was wel regen En daar kan het vuur niet tegen Iederen was nat, En toen dacheten wij‌ Hadden we maar een paraplu! (padapapapadam)

Refrein Bij het kampvuur er gaat van alles fout bij het kampvuur het is behoorlijk koud. Bij het kampvuur Maar gelukkig zijn de 1331 en 222 er altijd om jullie te steunen. Bij het kampvuuuuuuurr (Padapapapadam, Tss) groetjes,

222 en 1331


ZeWaKa herinneringen 407 Jantje Beton Renee: Mijn leukste herinnering van het ZeWaKa is dat het elk jaar weer zo gezellig is. Ik zou geen leukste moment kunnen opnoemen. Ik heb het altijd even leuk op het pinksterkamp en ik weet zeker dat het dit jaar weer net zo leuk gaat worden met deze leuke bak, de 407! Lisanne: Na al een aantal ZeWaKa kampen zijn er heel veel leuke herinneringen. De leukste is misschien toch wel dat ieder jaar weer, wij als KD de hoogste vlaggenmast van het hele kamp hebben! En voor de rest is het natuurlijk altijd gezellig en zeker met avondzeilen! Fleur: Onze groep had met ZeWaKa de grootste lol met de bonte avond. De bonte avond is altijd super gezellig en we weten gelukkig altijd weer iets leuks weg te zetten! Lieke: Mijn leukste herinnering aan ZeWaKa was dat we elke avond met z’n allen in de tent gezellig lagen te kletsen. We hadden de allergrootste lol en je kon ons buiten vast horen! In de tent he ik ook een mooie nepspin ervaring opgedaan. Anneke: Mijn leukste herinnering is niet zo moeilijk te bedenken want ik ben nog maar 1x mee geweest. Maar mijn leukste herinnering was toch wel 's avonds zeilen. Dat vond ik gezellig en spannend! Juliette: Ik ben nog nooit op ZeWaKa geweest maar het lijkt me echt heel erg leuk! Vooral alle spelletjes!

Dit jaar gingen we zoals gewoonlijk collecteren voor Jantje Beton. We verzamelden 7 maart bij de supermarkt de Dirk. Vol enthousiasme vertrokken we in groepjes om geld in te zamelen. Jantje Beton zamelt geld in om speeltuinen te maken zodat alle kinderen leuk buiten kunnen spelen. Het was niet zo lekker weer, daar baalden iedereen erg van. Maar we hebben wel weer veel geld ingezameld, gelukkig maar! Bijna iedereen deed de deur open en (uit medelijden) gaven de meeste mensen geld! v/d 1543

Jantje Beton Kwis 1.Wat zamelt jantje beton in? (1ste letter) 2.Voor wie doen ze dat? (5de letter) 3.Wat maken ze met het geld dat ze ingezameld hebben? (5de letter) 4.Waar hebben we verzameld voordat we begonnen? (1ste letter) Welk woord staat er?

1408 Maud, Floor, Juli, Noortje, Chloe en Emma

xxx de


Van de Van deBakken bakken Pyjamaparty Het winterseizoen is alweer bijna afgelopen en zoals elk jaar hebben we weer een superleuke en verrassende thema avond gehad. Dit jaar was het thema: Pyjamaparty! De bedoeling was dat iedereen in zijn pyjama en met zijn grootste knuffelbeer naar het clubhuis kwam, want daar stonden de verrassingen op ons te wachten. Allereerst begonnen we per bak met het verinnen van een yel, deze moest te maken hebben met de mascotte van je bak: je grootste, leukste, liefste, mooiste, coolste, gaafste, hipste, zachtste knuffel! Na een groot, heftig kussengevecht konden we lekker genieten van een heerlijk bakje popcorn. :) Hierna hebben we natuurlijk nog veel plezier gemaakt met de andere spelletjes in het thema van de pyjamaparty. We mochten onze nagels lakken en een modeshow lopen!

De winnende bakken (407 & 1331) van deze avond kregen natuurlijk wel een toepasselijke prijs, namelijk: feest(slaap-) mutsen en pyjama-party-waterballonnen. Als afsluiting kreeg elke bak een lekker, grote bak vanille-ijs, mmmmmmm... Kortom: Het was weer een zeer geslaagde thema avond! We kijken alweer uit naar de volgende. :) Xx de 1543

Actie Zeepbel We gaan 6 april de grote actie zeepbel houden!!! Dit betekent dat we heel het clubhuis eens grondig gaan schoonmaken en reinigen. Daarom hieronder even een ‘To Do List’ van dingen die absoluut niet vergeten mogen worden! To Do List: Vegen, ramen zemen, tafels poetsen, toiletten schoonmaken, kasten opruimen, vlag poetsen, onkruid weghalen, vuilnis bakken uit soppen, oven grondig reinigen, koffiezetapparaat schoonmaken, stofzuigen, spinnenwebben verwijderen (IS NODIG!!) Én er natuurlijk een super leuke dag van maken met muziek en de meiden! Liefs 222 & 1331


Nieuwe leiding Hoi iedereen, Ik ben Puck Raaijmakers en ik ben 18 jaar en zit in mijn eerste jaar van de opleiding onderwijsassistent. Sinds afgelopen berentocht zit ik bij de meisjesleiding. Toen ik 7 jaar werd ben ik begonnen bij de dolfijnen en ben 3 jaar later overgevlogen naar de zeeverkenners meisjes. Begonnen als 8e man en doorgegroeid tot Bootsman in 1408. In deze 7 jaar bij de meisjes heb ik het altijd enorm naar mijn zin gehad en ik hoop dat ik nog een aantal van zulke geweldige jaren mee mag maken als leiding! Ik heb er zin in!

Lieve groetjes, Puck


Reddingsvesten Een reddingsvest is een belangrijk hulpmiddel om een drenkeling bovenwater te houden. Het is zo gemaakt dat het de mond en de neus van een drenkeling altijd boven water houdt. Aan boord wordt het reddingsvest gebruikt om veilig te kunnen varen, ook met harde wind of hoge golven. De Karel Doorman heeft daarom voor iedere bak voldoende blokvesten die ten alle tijden gebruikt kunnen worden.

Een eigen reddingsvest Ook mag je bij de zeeverkenners een eigen automatisch reddingsvest dragen. Dit reddingsvest moet passen bij jouw lichaamsgewicht. De kleinere verkenners wordt aangeraden om een reddingsvest van minimaal 100 Newton te dragen, de grotere verkenners hebben een reddingsvest van minimaal 150 Newton nodig. Maar let op, want automatische reddingsvesten gaan helaas niet heel je leven mee. De levensduur van een automatisch reddingsvest is vastgesteld op een maximale leeftijd van 10 jaar. Om de levensduur van je reddingsvest vast te stellen en om na te gaan of alle systemen van het automatische reddingsvest nog 100% werken is het aan te raden -en bij de zeeverkenners verplicht- om je reddingsvest minimaal iedere 2 jaar te laten keuren door een geautoriseerd keuringsstation of door de fabrikant.

Risico van NIET keuren: Het voornaamste gevaar zit in de smeltcapsule. Hierin zit een zouttablet verwerkt die zonder direct nat te worden ook door

condens gedeeltelijk opgelost kan zijn. Indien de smeltcapsule een klein beetje vocht heeft opgenomen door condens of spatwater, komt de slagpin minder onder spanning te staan. Het gevaar bestaat dat de slagpin daarna te weinig kracht heeft om de CO2-capsule te doorboren. Je draagt dan een automatisch vest wat niet zal werken!

Kan ik ook zelf mijn vest keuren? Wil je het reddingsvest op de zeeverkenners gebruiken dan verplichten wij je om deze iedere 2 jaar te laten keuren door een geautoriseerd keuringsstation. Voor eigen gebruik buiten de zeeverkenners is het mogelijk om zelf de reddingsvesten te controleren. Is het reddingsvest niet recentelijk gekeurd dan mag je op de club geen gebruik maken van het automatische reddingsvest en ben je verplicht een blokvest van de club te dragen als een situatie zich voordoet.


smeltcapsule die het reddingsvest automatisch laat opblazen, je moet aan een koord trekken om het reddingsvest op te blazen. Ook zwemvesten voldoen niet aan de eisen van de zeeverkenners.

Keuren van het reddingsvest Aan de binnenzijde van het reddingsvest vind je wanneer het reddingsvest voor het laatst gekeurd is. Bij de modernere vesten wordt dit ook weergegeven op een ronde schijf aan de buitenkant op de riem. Wij raden aan om je reddingsvest te laten keuren bij:

Welke reddingsvesten zijn niet toegestaan?

JOS BOONE BV Maisbaai 1 – Jachthaven 4331 HJ Middelburg

Semi automatische reddingsvesten zijn bij de Karel Doorman niet toegestaan omdat deze reddingsvesten niet automatisch opblazen als jij in het water valt. Een semi automatish reddingsvest bevat geen

Wil jij zeker weten of jouw reddingsvest wordt toegestaan bij de zeeverkenners? Vraag dan aan je leiding of je hem mag gebruiken!


Horoscopen Steenbok Als steenbok ben jij ijzersterk, roeien is echt jou ding. Ook al weet je het misschien nog niet, het zit echt in je! Probeer eens aan die riem te hangen en je zult zien dat je de rest zo voorbij vaart! Zeilen gaat jou voor de wind, maar pas op dat je geen giek tegen je hoofd krijgt! Win jij dit jaar de zeilwedstrijden?

Waterman Een echte waterman is natuurlijk niet bang voor een beetje water. Lekker zwemmen en waterballonnen gooien, maar pas op want Neptunus houdt jou in de gaten. Kijk eens goed om je heen want de verkenners hebben in de gaten dat jij van water houd, voor je het weet lig je in het water!

Vissen Zwem jij dit jaar met met de stroom mee, of toch tegen? Het kan twee kanten op dit vaarseizoen. Of het gaat erg goed (mooie zeilprestaties, veel leren en leuke nieuwe vriendschappen), of erg slecht. Zorg dat je niets vergeet en houd je verstand erbij.

Ram Heb jij een hard hoofd in jou vooruitzichten, maak je geen zorgen. Het opening vaarseizoen brengt nieuwe tijden! Normaal lig je niet zo snel op ramkoers, maar pas op! Binnenvaarders op ’t Schelderijn kunnen groot zijn! Je kunt je zeilkunsten bijspijkeren dit jaar, laat je bij storm niet kennen en pak het roer!

Stier Als stier probeer je natuurlijk vaak de sterkste te zijn, een potje Britse Buldog is daarom echt jou ding! Maar kan jij ook tijdens de strijd om de Oosterscheldebeker jou krachten laten zien? Zeker mentaal kun jij nog wel aan je krachten werken. Fysiek zit het wel goed!

Tweelingen Je mag dan een tweeling zijn, je hebt maar één paar ogen! Kijk daarom goed uit je doppen want voor je het weet lig je van de kade in het water. Gelukkig zit er diep in jou, een tweede persoon die overal bij helpt, hierdoor beschik jij over een extra talent!


Kreeft Zie die riem maar eens buigen als jij aan de riemen hangt, ken jij je eigen krachten wel? Stuurdboord? Of was het nou bakboord? Roeien kun je wel, maar de termen zijn nog wat lastig. Ga jij je dit jaar ook met zeilen bewijzen?

Leeuw Je moet niet alleen brullen, maar ook doen! Aan alleen praatjes heb je namelijk niets! Men zeg wel: de beste stuurlui staan aan wal, maar bij de KD is dat niet altijd het geval! Je kunt veel, maar je moet het wel laten zien!

Maagd Ga je dit jaar nog meedoen aan wedstrijden? Er is kans dat je die gaat winnen! Doe vooral goed je best en oefen veel. Wie weet wat er dan mogelijk is! Verlies jou bak niet uit het oog want vergeet niet dat je samen om de titel strijd!

Weegschaal Wat je hebt, moet je proberen te behouden. Dit geldt ook voor de boten bij de Karel Doorman. Je hebt goed je best gedaan tijdens het onderhoud, nu moet je bewijzen dat je ook netjes kan varen! Het zou zonde zijn als nu al de eerste krassen op de lak komen, je hebt toch niet voor niets gewerkt?

Schorpioen Au! Niet zo prikkelbaar! Meestal bedoelt iedereen het goed, probeer het zo ook op te vatten. Ben je het ergens niet mee eens, praat dan eens met je leiding! Eigenlijk vind iedereen je best een toffe peer!

Boogschutter Dit vaarseizoen kan voor jou niet beter beginnen, flierefluitend over het water vind jij je weg. Samen met je beste vrienden aan boord beleef jij een prachtig voorjaar. Op naar de zeilwedstrijden, een schot in de roos!


Schipperspraatje ZV-J Deze winter zijn we gestart met houtwerk. Het is voorbij gevlogen. Het teamwork was op en top en voor we het wisten zat de aflak op de riemen. De overgang naar de vletten verliep iets minder vlot. De impact van de Vastenavend was duidelijk merkbaar. Toch hebben we de draad weer op weten te pakken en na hard werken mag het resultaat er zijn. Het zwemmend redden heeft grote veranderingen gekend. Door de nieuwe structuur en brevetten van de KNBRD hebben we onze zwemschema’s moeten aanpassen. In hetzelfde aantal lessen hebben we jullie meer vaardigheden moeten bijbrengen. Door jullie fanatieke deelname en goede voorbereiding van het zwemteam is het goed verlopen. Achter de schermen zijn we druk geweest met het verbeteren van de elektrische installatie van de Witte Walvis, leidingtrainingen, het opknappen van het clubhuis en ook binnen het bestuur is het nodige veranderd. Zo zijn er een aantal vacatures opgevuld door nieuwe enthousiaste bestuurders die zich voor onze groep gaan inzetten. Al met al zijn we helemaal klaar voor het nieuwe vaarseizoen! Dit vaarseizoen gaan we extra aandacht vestigen op de instructie. Naast heel veel lol hebben, willen we natuurlijk ook allemaal goed leren zeilen. Onze groep staat bekend om zijn goede zeilers en daar zijn we erg trots op. Op een leuke en speelse manier gaan we ook dit jaar er voor zorgen

dat jullie de zeemanskunsten onder de knie krijgen. Iedereen krijgt de kans om echt goed te leren zeilen. Grijp deze! Hoe beter je kunt zeilen, hoe leuker het wordt. Waar ik al weer heel erg naar uitkijk is het klapstuk van het jaar: het zomerkamp. We meren dit keer aan op het onbewoonde eiland ‘Dwars in de weg’ gelegen in het Grevelingenmeer. Afgesloten van elektriciteit, stromend water en het vaste land worden we een met de elementen. Zon, water, zeilen en plezier maken met je bak. Het kampterrein ziet er uit als een gezellig dorp. De tent en je vlet voelt als een tweede thuis. Al worden we in de ochtend ruw wakker gemaakt met de schreeuw ‘Lekker water, lekker zwemmen!’, niemand weet een glimlach te verbergen. De Poikoerier wordt voorgelezen tijdens het bakje Poi. Overdag samen met je bak de eilanden in de omgeving verkennen en voor anker gaan om het water in te plonzen. ’s Avonds luidt de bel ‘Tien minuten kok schept op!’. In het donker met wallen onder ons ogen zingen we het avondlied rond het knisperende kampvuur. Tien dagen lang het echte ‘KD kampgevoel’. Heerlijk! Eén ding staat vast; het gaat genieten worden! Samen gaan we avonturen beleven om nooit meer te vergeten. Ik wens jullie veel plezier en een behouden vaart. We gaan aan de slag!

Charlie Jumelet Schipper Zeeverkenners Jongens


Column Onderbroekenlol! De korte broek staat symbool voor plezier, ervaring en KD. In die hele bijzondere tijdloze en net iets te korte broek maak je bij de Karel Doorman namelijk enorm veel dingen mee. Je komt als kleine verkenner bij de club, je zeilt, speelt en maakt plezier en dat alles in die kleine korte broek. Je regent nog wel eens nat, vergeet je zwembroek of valt overboord, blijft hangen achter een dolpot, wordt door je bootsman aan je broek omhoog getrokken of eindigt met een modderbroek na een potje Britse

Recept Poi cakejes Vind jij poi erg lekker? En kun je niet wachten tot kamp? Hier een recept om heerlijke poi cakejes te maken, met de authentieke smaak van poi!

Ingredienten: 100 gram havermout 250 ml kokend water 125 gram gesmolten roomboter 150 gram (riet)suiker 2 eieren 175 gram zelfrijzend bakmeel 1 theelepel bakpoeder 1 theelepel vanillesuiker 1 theelepel zout

Buldog, maar die korte broek overleefd alles met gemak. Misschien dat je die korte broek af en toe een keer moest opknappen met naald en draad, maar in principe gaat hij best een lange tijd mee en dat maakt jou korte broek zo speciaal. Want na heel wat jaartjes in korte broek, spreekt jou broek jou eigen KD-verhaal! Jou levenslessen en ervaringen zijn van die kleine korte broek af te lezen, hoe meer versleten hoe meer beleeft. Denk nog maar eens terug aan de berentocht in korte broek, of waar die spetters macaronisaus en accuzuur vandaan komen en vergeet niet het verhaal over die onverwachtse scheur.

Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 190 graden. Roer de havermout door het kokende water en laat het mengsel 20 minuten rusten. Roer met een mixer de suiker door de gesmolten boter tot een romig mengsel ontstaat. Klop de eieren erdoor. Roer de meel, bakpoeder en vanillesuiker door elkaar. Voeg het romige mengsel toe en lepel ten slotte voorzicht de havermout erdoor. Giet het mengsel in een ingevette muffinvorm en/of cakevormpjes en bak de poi cakejes gaar in 20-25 minuten. Tip: Je kunt aan het beslag een extra tintje geven door ĂŠĂŠn van de volgende ingredienten toe te voegen aan het beslag: stukjes fijngehakte chocola, rozijnen, nootjes, stukjes appel of banaan.


Van de Van deBakken bakken ZeWaKa thema Waar denk ik aan bij het nieuwe ZeWaKa thema 2013: Water, Mythen en Legenden Als ik aan het thema Water Mythen en Legenden denk, denk ik aan Neptunus, want het is de god van het water, hij heeft een aantal mythen en natuurlijk is hij een legende . Ruben Venderbosch 362

Wist je dat: - Maarten Veldhoen een lintje heeft gekregen… - De jongens echte speurneuzen zijn… - Bart graag draken temt… - Giel een moordenaar is… - De meiden graag kussengevechten houden… - Het winterseizoen bijna voorbij is… - De gele verf op de schaar van de 1006 nog steeds een raadsel is… - Jelle Winkel een mobiel uit de middeleeuwen heeft in plaats van de oertijd…

ZV-verhaal Wij, van de 677, vonden het erg leuk om in de 677 te komen. Maar na een korte tijd varen, begon het winterseizoen al. Dat vonden we erg jammer, want wij willen natuurlijk het liefst varen en wat actie. Wij begonnen het winterseizoen met het houtwerk, het minst leuke maar het moet natuurlijk wel gebeuren! Eerst moesten we in de kou de riemen en vlonders opschuren, het was best fris maar wij zijn echte bikkels! We waren al vroeg klaar met

het schuren en we konden schilderen. We hebben allemaal wat geschilderd want dat is leuk, en anders leren we het nooit natuurlijk! Toen dat ook al gebeurt was waren wij al klaar, dus hadden we niks te doen. Gelukkig heeft de leiding altijd wel wat te doen, en mochten wij helpen met de nieuwe telefoonkast en met andere bakken. Toen werden onze boten uit het water gehaald en gingen we deze schoonmaken. Nadat we de binnenkant hadden geschuurd en geschilderd gingen we de boten omdraaien, wat een hele klus was dat! We zijn al bijna klaar en moeten alleen nog de puntjes op de i zetten. Twee weken geleden hebben de thema avond gehad, die door de bootslieden georganiseerd was. Dat was erg spannend en vooral heel leuk! We kunnen niet wachten tot het vaarseizoen weer begint, en dat we weer lekker kunnen varen! Wij van de 677 hebben er in ieder geval zin in! Groetjes van de 677

De blauwe wimpel De blauwe wimpel is een wimpel die gewonnen wordt door de bak (362) waarvan de boot er het mooiste uitziet na het winterseizoen. Ik denk dat de 362 de wimpel dit jaar gaat winnen omdat ze het beste samen werken en de hoogste schilders kwaliteiten hebben. Ruben Venderbosch 362

Kombuisverhalen Op kamp eet ik het aller liefst Cordon Bleu, maar wat ik minder graag eet is nasi. Ruben Venderbosch 362


Crime Scene Karel Doorman Woensdag 20 maart 2013 verzamelden de inspecteurs van de Zv-J, op verzoek van rechercheur van Meulen, bij Crime Scene Karel Doorman. Een mysterieuze moord zette zijn onderzoeksteam op een dwaalspoor waardoor zij de hulp nodig hadden van de zeeverkenners. Met vergrootglas en zaklamp gingen de speurneuzen aan het werk, opzoek naar aanwijzingen die naar de moordenaar wijzen. Voetafdrukken meten, vingerafdrukken vergelijken en zelfs de UV-lamp

kwam eraan te pas. Nadat de bakken het spoor hadden opgepakt, konden er vragen worden gesteld aan de verdachten in de rechtbank. De inspecteurs trokken hun conclusies en klaagden vervolgens ieder een eigen verdachte aan. Uiteraard werden de verdachten ondersteund door hun advocaat. De rechter trok zijn conclusies en presenteerde een reconstructie van de moord. Het vonnis luidde dat ‘De Duitser’ schuldig is en daarom werd hij afgevoerd door de politie. De inspecteurs van de Walrus 362 kwamen tot de meeste aanwijzingen en worden gezien als beste speurneuzen!


Sponsoren Karel Doorman op zoek naar sponsoren Ons moederschip, genaamd de "Karel Doorman", is een stalen jacht van zo'n 13 meter lang. Binnen de groep noemen we haar ook wel "De Grote Boot". We hebben de boot van het type Colin Archer helemaal zelf gebouwd samen met onze leden. In 1985 zijn we hiermee begonnen en de boot is gedoopt door de toenmalige burgemeester van Bergen op Zoom, Ans van den Berg. De Karel Doorman is een belangrijk schip in onze vloot en wordt voor meerdere doeleinden ingezet. Onze oudste leden varen zelfstandig met dit schip en vergroten hiermee hun nautische kennis. Ons vaargebied is vrij uitgestrekt en hulp van buitenaf is niet altijd vanzelfsprekend. De Zeeuwse Delta kenmerkt zich door getijdenwater en stroming, waarin de zeeverkenners met hun vletten veel ervaring opdoen. In het kader van veiligheid is het van groot

belang dat wij vanaf het grote moederschip, ondersteund door snelle kleinere begeleidingsschepen, de speltakken begeleiden. Ook wordt het moederschip ingezet om de vletten naar open water te slepen. En in de zomer gaan de oudste leden, de zogenaamde “Loodsen” geheel zelfstandig op kamp met dit schip naar bijvoorbeeld Engeland of het IJsselmeer. De zeilen van de “Karel Doorman” zijn vanaf de doop nooit meer vervangen en inmiddels versleten na meer dan 20 jaar gebruik. Veiligheid gaat bij ons voor alles en de kans dat de huidige zeilen scheuren wordt nu steeds groter. Vervanging van de zeilen vraagt zo'n 6500 euro, wat voor de groep een onmogelijk bedrag is naast de kosten voor het overige varende materieel. Daarom is de groep opzoek naar sponsoren die hun bijdrage willen leveren om de zeilen van de grote boot te vervangen. Heeft u contacten binnen uw bedrijf, bent u zelf bereid of kent u andere geïnteresseerden die hun steun kunnen leveren neem dan contact op met de sponsorcommissie


Jumbo Shipping Jumbo Shipping is een toonaangevende ‘heavy lift‘ rederij die zich de afgelopen 40 jaar heeft ontwikkeld in de oceaan transport. Sinds 2003 heeft Jumbo Shipping, voortbouwend op de ‘heavy lift’ capaciteit, een record gevestigd in de offshore subsea installatiemarkt. Engineering, veiligheidsbewustzijn en milieuzorg staan hoog in het vaandel van Jumbo shipping. Deze waarden hebben ertoe geleid dat Jumbo heeft geïnvesteerd en blijft investeren in de laatste engineering methodes, software en apparatuur. Daarnaast heeft Jumbo zich gespecialiseerd in haar eigen Veligheidsbewustzijn programma: “Stay Well” .

Jumbo werkt met een vloot van 12 gespecialiseerde ‘heavy lift’ schepen met een hefvermogen van 500 tot 1800 ton. Om te voldoen aan de toenemende vraag vanuit de industrie zal er in het najaar van 2013 een nieuwe generatie schepen worden toegevoegd aan de vloot. Deze nieuwe generatie schepen hebben een record brekende hijscapaciteit van 3000 ton. Het succes van Jumbo is gebouwd op een sterke klantrelatie. Zij streven er als partner naar om hun klanten te helpen bij het bereikean van hun doelen. Jumbo Shipping draagt zeeverkennersgroep Karel Doorman een warm hart toe, met een financiële bijdrage die besteed wordt aan de aanschaf van nieuwe instructiematerialen. Wij danken Jumbo Shipping voor deze bijzondere financiële bijdrage.


Instructiemomentje Wat is schijnbare wind? Wanneer je op de wal staat voel je de wind uit een bepaalde richting waaien. Wanneer je op een zeilboot vaart voel je ook de wind, maar die waait plotseling uit een andere hoek dan wanneer we op wal staan. Dit komt door de schijnbare wind. Schijnbare wind ontstaat doordat je boot met snelheid door de wind heen vaart. Door deze vaart heb je af en toe ook het gevoel dat de wind harder waait dan in werkelijkheid. Een kleine windkracht 3 kan met snelheid van de boot al snel aanvoelen als windkracht 4. De windrichting van schijnbare wind wijkt ook nog eens af van de ware wind. Hoe zit dat? Dit komt door de bootsnelheid en hoek waarin je ten opzichte van de wind vaart. De wind die

ontstaat door de voorwaartse snelheid, ook wel vaartwind genoemd, vormt een kracht die van invloed is op de ware wind. Bij halve wind en ruime koersen verschillende de schijnbare wind en ware wind niet zoveel van elkaar. Naarmate je hoger aan de wind zeilt, neemt de schijnbare wind toe. Wanneer de wind ‘vlagerig’ is kan dat zowel voor- als nadelen opleveren. Verandert de snelheid van de wind, dan verandert ook de snelheid van de schijnbare wind en de invalshoek verandert daardoor tijdelijk. Hierdoor kan je tijdens een windvlaag tijdelijk hoogte winnen door op te loeven. De schijnbare wind komt ruimer in en de boot kan oploeven. Wanneer de wind afneemt vindt het tegenovergestelde plaats. Bij het afnemen van de wind verlaagt de snelheid van de schijnbare wind en daarmee ook de hoek van de wind. Hierdoor moet de boot in hoogte prijsgeven.


Telltales Telltales zijn verklikkers die de stromingsrichting van de wind weergeven. Ze bestaan in vele afmetingen en uitvoeringen. Een telltale is niets anders dan een dun, licht touwtje of dun strookje dat aan je zeil is vastgemaakt. Aangezien je lucht niet kunt zien heb je telltales nodig om te zien hoe de stroming om je zeil heen verloopt. Aan de hand van de telltales kan je de zeiltrim bepalen, een telltale is daarom dĂŠ basis voor een goede zeiltrim.

In het grootzeil worden telltales aan de achterkant van het zeil bevestigd, omdat hier de stroming van de wind in je zeil het beste te meten is. In je fok worden de telltales verder naar voren verplaatst, omdat ze op deze manier beter zichtbaar zijn voor de roerganger. Ga eens een keer fanatiek aan de gang met de zeiltrim en probeer zo veel mogelijk wind in je zeilen te vangen.


Schipperspraatje Dolfijnen Beste allemaal, Ook voor de dolfijnen is het einde van het winterseizoen in zicht. Wij kunnen terug kijken op een leuk winterseizoen. Sinterklaas is weer langs geweest en heeft de dolfijnen een leuke ochtend bezorgd.. En ook was er dit jaar een geslaagde berentocht die iedereen van Dolfijnen heeft uitgelopen waar wij als leiding heel trots op zijn. En het hoogtepunt van dat weekend was toch wel ons dansje met de kerstviering op het liedje gangnam style! Hier hebben we met de dolfijnen vooraf veel plezier aan beleefd om het in te studeren. En het resultaat mocht er zijn! Ook zwemmend redden hoort bij het winterseizoen en de dolfijnen hebben weer hard hun best gedaan om alles onder de

knie te krijgen zodat ze over een paar weken kunnen afzwemmen, spannend! Hierboven is natuurlijk maar een korte samenvatting, want tijdens de troepdagen hebben we veel leuke activiteiten gehad, hebben de dolfijnen zelf meegeholpen aan het onderhoud voor de leukothea’s, veel installaties gehad van nieuwe dolfijnen, instructie en ga zo maar door. Maar ook nu zijn de dolfijnen toch wel weer toe aan lekker weer, de korte broekjes en de bootjes in het water zodat we weer lekker kunnen gaan zeilen op de Binneschelde. En met natuurlijk in het vooruitzicht ons weekendkamp en zomerkamp! Hopelijk word aankomend vaarseizoen weer super! De Dolfijnen hebben er in ieder geval weer zin in!

Groetjes, De Dolfijnenleiding.


Voor deze wervelwind hebben we met alle bakken een keer iets samen gedaan. We hebben een quiz gemaakt om te kijken hoeveel jullie nu eigenlijk echt van de dolfijnen weten. En de antwoorden op deze quiz kan je dan weer vinden in een woordzoeker. Bij sommige vragen van de quiz zijn er meerdere antwoorden. De nummertjes van deze vragen zijn schuindrukt en de antwoorden zijn apart in de woordzoeker te vinden. In de woordzoeker zijn er in totaal 23 antwoorden te vinden en als je deze allemaal vindt blijft er een zin over.

1. Hoeveel dolfijnenbakken zijn er? 2. Wie zijn daar allemaal bootsman? 3. Hoeveel dolfijnen zijn er? 4. Wie is de schipper van de dolfijnen? 5. Wie is de bootsman van de beloega’s? 6. Hoeveel regels staan er op het bord? 7. Wie komt er langs op zomerkamp? 8. Waar leven dolfijnen? 9. Wat voor soort dier is een dolfijn? 10. Wie is de nieuwste dolfijn? 11. Wie is de oudste dolfijn? 12. Wie zit er het langst bij de dolfijnen? 13. Waar zeilen de dolfijnen? 14. In welke boten varen de dolfijnen? 15. Wat was het kampthema van vorig jaar? 16. Welke bakskleuren zijn er bij de dolfijnen?

(A nt woord : D e

Dolfijnen puzzel

dolfijnen hebben al ontzet tend veel zin ‘ om weer te gaan zeilen )


Belangrijke data Aangezien wij heel erg veel leuke activiteiten ondernemen, vinden we het ook erg belangrijk dat iedereen weet wanneer deze activiteiten zijn. Vandaar alle belangrijke data van dit vaarseizoen op een rijtje. Schrijf ze over in je agenda, of knip ze uit en plak ze op de koelkast. Zorg dat je niets mist! De data zijn natuurlijk ook te vinden op: www.kareldoorman.nl

Vrijdag 17 mei t/m maandag 20 mei ZeWaKa Zondag 26 mei KD Cup Zaterdag 1 juni & zondag 2 juni Redersweekend Zaterdag 8 juni Regionale Zeilwedstrijden Yerseke Zaterdag 15 juni Instructiedag Zaterdag 29 juni t/m dinsdag 9 juli Zomerkamp Zondag 1 september Bloemencorso Zundert Vrijdag 27 sept t/m zondag 29 sept Landelijke Scouting Zeilwedstrijden Zaterdag 19 oktober Regionale Roeiwedstrijden


Wie is dat? Stijn Seuren Op mijn 14e begon mijn carrière bij de Karel Doorman, nadat Flores Remijn en Kim Vos mij mooie verhalen over de Karel Doorman hadden verteld toen ik nog zeilles gaf bij TG17. Ik kwam toen in de 1006 terecht bij Kevin Suikerbuik. Het jaar daarop werd Marijn Wammes mijn bootsman in de 1332, waarin ik hem het jaar daarop opvolgde. Op mijn 18e ben ik toen bij de Loodsen gegaan, waar ik nu nog steeds lid van ben. Tot zover mijn carrière bij de Karel Doorman zelf! Door de zeeverkenners heb ik me

gerealiseerd dat ik zeilen heel leuk vond, dus als ik de kans kreeg om op andere boten te varen pakte ik die altijd met twee handen aan. Mijn primeur op de wat grotere boten was op de Nixie van Igor Quik, wat ik helemaal het einde vond. Later heb ik toen ook nog een wedstrijd als voordekker meegevaren op de Vanquish van Koen de Kort. Wedstrijdzeilen werd mijn nieuwe hobby. Toen ik begon aan mijn studie in Delft ben ik ook op zoek gegaan naar een studentenvereniging waar ik kon zeilen. Halverwege mijn 1e jaar in Delft ben ik toen lid geworden van Broach, de Delftse Studenten Wedstrijdzeilvereniging. Sindsdien ging alles in een stroomversnelling en kreeg ik de kans om op nog meer grote boten te varen.


In Vlissingen werd een nieuw zeilteam opgestart door een man die net een nieuwe boot (Ker 32) had gekocht. Broach is vaak een visvijver voor dit soort projectjes, dus ik heb in mijn eerste jaar in Delft een selectieweekend meegevaren en ben toen uiteindelijk in het team beland als voordekker. Bij deze boot heb ik sindsdien vast meegevaren en enkele grote wedstrijden gevaren zoals de Cowes Week. Deze zomer staan de IRC Nationals ook op het programma, die eveneens op de Solent (bij Cowes) wordt gevaren. Inmiddels zit ik bijna 2 jaar bij Broach en doe ik inmiddels bestuur van deze vereniging. Binnen het bestuur heb ik de functie Vlootcommissaris, wat inhoudt dat ik verantwoordelijk ben voor de staat van alle boten. De kennis die ik op heb gedaan

tijdens de winterseizoenen van de KD komen hier goed van pas! De Karel Doorman heeft een goede basis geleverd voor mijn verdere zeilen en heeft me doen realiseren dat wedstrijdzeilen eigenlijk heel leuk is, iets wat ik iedereen aan kan raden!

Stijn Seuren


Van de bestuurstafel Van uw voorzitter, Beste leden, Terwijl ik dit type regent/sneeuwt het buiten, de temperatuur is meer als in ScandinaviĂŤ dan dat het hier lekker te noemen is, maar blijkbaar hoort het erbij. In ieder geval is er voortgang met het boten onderhoud en zit er weer vernis en beits op het houtwerk. Het betekent dat binnenkort onze hele vloot weer in het water ligt, klaar om uit te varen. Nu alles weer op orde is, kan de groep weer veilig het water op. Afgelopen zaterdag zag ik dat er voor het zwemmend redden examens afgenomen werden, opdat wij weten hoe we iemand moeten beademen als deze uit het water is gehaald, allemaal extra kennis die wij bewust aanbieden aan onze jeugdleden, zodat wij altijd zo veilig mogelijk zullen varen. Maar zover is dat nog niet, eerst de laatste stukjes van het onderhoud, nog even kwasten en dan . . . . En varen dat gaan wij doen, kijk maar eens op de website www.kareldoorman.nl wat een activiteiten er allemaal op stapel staan, het belooft weer een ontzettend leuk jaar te worden met volop activiteiten.

De nieuwe jachthaven. Die komt er aan, nu al is het grondverzet te zien op het terrein van voormalige Nedalco fabriek. En ergens deze maand begint ook het graven van de eerste 90

meter lange sleuf op de plek waar nu nog de havendijk ligt. Dat is het eerste wat je ziet ontstaan van de nieuwe jachthaven. De buren van WV de Schelde zijn in zeer serieuze eindonderhandelingen over hoe de jachthaven en het terrein in te vullen en vooral ook over het betaalbaar houden van zo’n nieuwe jachthaven. Je moet het goed overdenken, je verhuist ten slotte voor de komende vijftig jaar, naar een nieuwe plek aan het water. De inrichting is vooral van belang, waar komt wat te liggen? Bouw je een clubhuis op de wal of toch maar drijvend in het water? Daar drijven mooie voorbeelden van, kijk (dichtbij) maar eens in Tholen.

En wij dan? Wat betekent dit nu voor jouw als groepslid? Uw voorzitter (de schrijver van dit stukje) praat er al 20 jaar over, hoor je de oudere leden vertellen, maar het is nu wel zover, ook met ons wordt er gesproken. Wij hebben onze KD groep wensen lijst geactualiseerd. Meerdere ouders zijn benaderd. Zij staan ons bij om in het komende proces, met raad en daad van advies te voorzien, wij noemen dat onze klankbordgroep. De hoofdgedachte is, als je verhuist, dat je er op vooruit gaat. Voor ons betekend dat er veel meer vrije speelruimte voor de groep moet komen, en ook dat de verschillende oppervlaktes groter moeten worden. Het originele clubhuis is gebouwd rond 1970 en er zijn na die tijd hele speltakken bijgekomen. Ook eens kijken of je er voldoende ruimte is om een kampeerterrein in te richten. Dat zou best gaaf zijn,


even een kampvuurkuil graven, en ik kan nog wel wat meer leuke dingen bedenken.

Waar kan dat dan? Er zijn 2 mogelijke locaties waar een gebouw zou kunnen komen, eentje in of nabij de Waterschans, of eentje op de Molenplaat. Die laatste variant maakt het wel iets ingewikkelder. Onze boten komen zo goed als zeker te liggen in het “nieuwe” Oude Havenkanaal, dat is nu nog het dijklichaam van de Havendijk, het loopt langs de oude “Kop van ‘t Hooft”. Dat Havenkanaal wordt met een keersluis aangesloten op het Zoommeer. Hier komen zeer waarschijnlijk direct achter de keersluis onze ligplaatsen voor de boten. Dan moet je nadenken over zaken als waar liggen de riemen, de zeilen en dergelijke? Zodra het wat meer concreet wordt zullen wij alle groepsleden op de hoogte houden van de kansen. Tussen de regels door sneeuwt het weer ff, de winter wil nog niet vertrekken ondanks dat het officieel op de kalender voorjaar is.

In Bergen op Zoom bruist het voorjaar ook weer, als je op websites allerlei leuke evenementen ziet worden aangekondigd, dan ben je toch blij om hier op de Brabantse Wal te wonen. De gemeente en het Waterschap Brabantse Delta denken na over hoe de Binnenschelde beter te benutten is, wij varen er wel met onze Dolfijnen, maar het is er toch nog niet echt druk te noemen, zelfs op dagen dat de wind lekker waait en de zon fantastisch is. Wie suggesties en ideeën heeft, laat maar horen. Zo dan gaan we eerst de boten te water doen, dan het vaarseizoen openen en de rest is genieten van zon en water.

Namens uw bestuur, Maarten Velthoen Voorzitter


Wervelwind april 2013  

clubblad Zeeverkennersgroep Karel Doorman

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you