Issuu on Google+


Elegant F o r m a t i o n s Critic // Hina Jamelle Academic Work // Pratt Institute / Fall 2012 Site // Tribeca, NY

The proposal comprise of a mixed use Office and Hotel Tower in the diverse context of Tribeca strengthening the functions of the surrounding building in the vicinity. Located at the busy and crowded junction of Canal street and Varick street, forming a catalyst between Chinatown on east and affluent workplaces on west the building features Intricate and Delicate structure at lower levels creating a more transparent ground and blends to more solid panels at higher floors. The site act as focal point to various streets and buildings in the area and is to an extent reflected in the rotation of the building. The flow of structural columns to walls with openings and again to more structural elements reflects the gradual change or mix of the interior functions of the building and also their changing relationship to exterior. The relationship between the offices and hotel is carefully blurred such that at ground the workplaces has more programmatic weightage which gradually transfers to hotel rooms as one moves vertically in the building.


Floor Plans

Parquet Diagram

Hotel Room Interior

Sectional view showing the relations between facades and the interioirs

Entance Plaza


Bio City Map Global Networked Habitat Professional Work // Terreform ONE, NY Position // Architectural Researcher Role // Mapping, Vaccum Forming, Fabrication / Construction This installation is a forecast of the global world population density in the next 100 years. It has been modeled by combining all the world cities together as one continuous growth system. As human population expands, is is seen as one single macro city spread across the continents. Also, it is argued that most nations cannot view the effects of planetary population density through the lens of just one city or region. Instead we aim to reveal the long range effects of massive human population in areas of present and future urban intensity. On the reverse side of the mapping installation are focal points of biological details in specific localized city forms. They zoom in on density zones that are dispersed throughout the globe. These points use the technique of “bacteriography� (bacteria photography) to shift scale and underscore the highest zones of growth. In time, the mapping installation may illustrate patterns yet unobserved in typical models. It is this emergent and unfettered map of population that is wished to be made into spectacle. By using bio lab based materials, it is expected to narrow the gap between idealized mathematical interpretations and observable events in nature.


BACK

FRONT

Topological Forms illustrate the shift in Urban Population Density across continents as a Biological Habitat of 11 Billion People

Dymaxion Map of Global Population Density in 100 years

Double sided mapping system

25 World Cities in Petri Dishes with E. Coli

(Green) Exsisting / (Red) Projected Population


Educational I n c u b a t o r Critic // Philip Parker Academic Work // Pratt Institute / Summer 2012 Site // Meat Packing District, NY Published// Pratt / Graduate InProcess 18

The line drawing which shows various emergent properties in movement of a flag are transferred to a surface, which serves as the basis of the project. The qualities generated by the surface, site and various institutions present in the vicinity are compared in terms of convergence and divergence, in order to develop a proposal for educational incubator which place itself inbetween the Highline and the Hudson river park. The proposition is to use the idea of the flip in movement of people on site, and propose a landscape which helps to bring the edge of the Hudson River Park into the site (Meat Market, between the Standard Hotel and the Whitney Museum) and connecting it to the Highline Park. This landscape in a way will be a flatform for Whitney Museum to extend outdoors and thus produces an Art_Landscape incubator.


Animating the surface and generating spatial qualities

Plan 1

Evolution diagram of the Whitney Museum

Longitudinal Section between the Highline and the Hudson River Park

Concept FLIP along the river

Cross-Section between the Standard Hotel and the Whitney Museum

Plan 2

Plan 3


Spaces Within Places A

New

Urban

Experience

Critic // Kutan Ayata Academic Work // Pratt Institute / Spring Thesis 2013 Site // Adjacent Columbus Circle, NY

There are part of city that only exists to those who know it’s there. Only a portion of the city is exposed, referring to the level of openness. These areas consist of high density, visibility, accessibility and movement. In case of Manhattan, the city primarily exists in form of its greatest grid - arrangement of the street network of the city in a grid iron, the structure of system allowing people to easily understand the city. These streets divide city into a specific sized blocks and this squeezing of city in plan allows it to extend it in vertical dimension. Thus, other evident element of the city is its tall buildings. But, there is also a city that is hidden within the shadows of the previous typologies. They hold as much significance and charge as these high profile areas, however, they lack attention and space. One of such spaces are found in abundance in Manhattan are the open courtyards between the urban blocks of the city. Human Interaction: These courtyard spaces has been a great catalysts for human interaction through out the years giving a sense of blockness to the people living in them. But, in today’s time there’s no reason for people to leave their houses when the city is so disorienting and technology allows for easy virtual relationships. The human kind is transformed into an efficient machine by the environment that surrounds them. The thesis thus attempts to re energize these courtyard spaces by adding program which can induce more community interaction and as well as gives a unique identity to each block.

Connection stretching terrace of the exsisting block to the voronoi structure


Final Model

Openings

V Volumes generated New structure inserted into the exsisting block

Structural Support

Sp plitting Connections

Plan

Roof

Block

Section


Reciprocal Grid Parametric

Manufacturing

Critic // Christopher Whitelaw Academic Work // Pratt Institute / Spring 2013 Computer-Aided Construction // Canopy Design Team // Ching-Tsung Huang, Karan Maniar, Merve Poyraz, Erdem Tuzun

The project includes a proposal of a wooden canopy spanning 10 feet long and the site chosen for installation is in the stair-well at Higgins Hall, Pratt Institute. The two primary things are to use Grasshopper software to generate parametric components and CNC milling as to develop individual members. The concept is to generate a three dimensionally curved surface in between the stair well and divide it into components for purpose of construction. The challenge lies in using box shapes in plan as a single component to form the canopy. The pattern generated with the blend shape in Maya and then intersected with the surface in Rhinoceros 3D and then extruded to get individual boxes which are then transferred to Grasshopper to generate connections.


Final Design


Design Gallery Saurashtra University, India Professional Work // Kishore Trivedi Architect, IND Position // Architect Role // Detail Designing, Working Drawing, Construction Detail Project Scale // 18,000 sq. ft.

Saurashtra University being committed to spread the awareness about the heritage of art and culture of the region to the citizens of Rajkot, Gujarat and the surrounding area came up with a project of a design gallery that would house the exhibitions and collections of eminent artist, local crafts and documented heritage work.


Process Model

Entrance

Ground Floor Plan

Section 1

Section 2

Metamorphosis Circle


Gujarat Forensic Sciences University Professional Work // Kishore Trivedi Architect, IND Position // Architect Role // Conceptual Design, Working Drawings, Detail Designs, 3D Modelling, Rendering, Client Meetings Project Scale // 250,000 sq. ft.

Ground Floor Plan

Front Elevation

The project is floated by government of Gujarat to create an educational campus consisting of three different departments Research & Development, Forensic Sciences and Behavioural Science and other supporting requirements, including housing facilities. The concept dwells around the idea of creating as much of informal interaction spaces as formal ones. Also, there is a conscious decision to blend in internal areas to the external green courts. As a result there are different pockets of open spaces catering directly to each department as well as hostel block. The institution is built with exposed concrete and brickwork.


Site Model

Waterbody and Canteen Area

Courtyard between the Institutions


Head

Quarter

Rajkot Nagarik Sahakari Bank Professional Work // Kishore Trivedi Architect, IND Position // Project Architect Role // Program Formulation, Conceptual Design, Working Drawings, Detail Designs, 3D Modelling, Rendering, Client Meetings, Construction Supervision, MEP Cordination Project Scale // 35,000 sq. ft.

Front View

Multi-functional Levels

Plan

Recreational Area

The project is to design Head Office building for a private bank, housing the offices for the owners and head staff of the bank and other supporting activity such as auditorium, conference rooms and cafeteria. The site is having high real estate value and the client’s requirements are exceeding the available area. Thus, the design tried to incorporate maximum possible area available without compromising architectural features. There is also a conscious decision of placement and treatment of the front of building as a response to the front 150 feet wide road.


Race Track Formula 1 Lotus 2033 Professional Work // Mitchell Joachim, Terreform ONE, NY

Light Squids

Position // Architectural Designer Role // Conceptual Design, 3D Modelling, Rendering

VWAT

Safety Barrier

The Vice group in coordination with the Lotus F1 group is making a documentary about the future of F1 racing. The word ‘future’ here means to brainstrom the ideas of what could add more dynamics to the F1 racing. As we know through the history of F1 racing there has been a lot of innovations taken place on car designs, so Terreform One decided to focus on a different aspect of the racing, the Race Track.

Cilia

Sectional Track

The design tries to focus on various aspect of the track which helps in making the F1 racing more interesting for user as well as drivers. Design Features: The upper layer of track consist of ‘Cillia’ which helps in generating friction and helps in controlling car movements. Also, the track is made in various sections and has a hydraulics system installed to create more interesting racing for audience. Also, the lamp post is designed to have multiple lights and camera squids, inbuilt safety barrier and vertical axis wind turbine.

Hydraulics


Karan Maniar