Page 1


Η ΠΟΛΙΚΗ ΑΡΚΟΥΔΑ

Η Πολική Αρκούδα είναι από τα μεγαλύτερα θηλαστικά που υπάρχουν στη γη ( και κυκλοφορούν στη στεριά). Γιατί υπάρχουν και τεράστια θηλαστικά στον κόσμο της θάλασσας όπως η μπλε φάλαινα ( γράφεται και φάλενα). Mάλιστα οι ενήλικες αρσενικές πολικές αρκούδες φτάνουν τα 2,5 με 3 μέτρα σε ύψος. Ζυγίζουν 250 με 770 κιλά. Οι θηλυκές είναι μικρότερες. Συγκεκριμένα μια πολική αρκούδα μπορεί να τα βάλει με μια φαλαινα, αφού πολλές φορές αποτελούν το θήραμαά τους. Κυνηγάνε δηλαδή, εκτός των άλλων και φάλαινες για το καθημερινό τους.. μενού.!! Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε εδώ όπου θα δείτε μια πολική αρκούδα να κυνηγάει belunga (είδος φάλαινας): http://www.youtube.com/watch?v=y-5VSy5Ktlo. Οι φάλαινες αυτές μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους κάτω από το νερό μόνο για 20 λεπτά οπότε παγιδεύτηκαν σε μια τρύπα αέρα όπως θα δείτε. Για κάποιους που έχουν δει ένα συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ με πολικές αρκούδες (δυστυχώς δεν μπόρεσα να σας το βρω) γίνεται το εξής : Μια πολική αρκούδα βουτάει στην θάλασσα και εκείνη τη στιγμή της επιτίθεται μια Όρκα (“φάλαινα δολοφόνος” το καθημερινό της όνομα). Η αρκούδα σήκωσε το χέρι της και χτύπησε την φάλαινα προκειμένου να προστατευτεί. Ε! Αυτό ήταν! Είτε το πιστεύετε είτε όχι η όρκα έπεσε επί τόπου νεκρή… Την σκότωσε με 1 μόνο χτύπημα. Φανταστείτε λοιπόν τι μπορεί να προκαλέσει σε έναν άνθρωπο. Είναι πραγματικά ένα


υπέροχο ζώο, πολύ καλή μητέρα, και όπως φάνηκε πολύ.. δυνατό.!! Γενικές πληροφορίες Η πολική αρκούδα (Ursus maritimus), γνωστή και σαν λευκή αρκούδα, βόρεια ή θαλάσσια αρκούδα, είναι μια μεγάλη αρκούδα που ζει στις Αρκτικές περιοχές. Είναι ένα από τα δυο μεγαλύτερα είδη σαρκοβόρων του πλανήτη και βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας της περιοχής της. Όρθια ξεπερνά τα 3 μέτρα ύψος, οι αρσενικές ζυγίζουν συχνά πάνω από 750 κιλά και οι θηλυκές γύρω στα 250 κιλά. Έχει προσαρμοστεί πολύ καλά στο περιβάλλον της: η γούνα της και το παχύ στρώμα λίπους κάτω απ’ αυτή την προστατεύουν από το κρύο, ενώ το άσπρο της τρίχωμα την κάνει δυσδιάκριτη στους εχθρούς και τη λεία της. Τρώει 20 κιλά φαγητό σε μία ώρα. Η πολική αρκούδα κυνηγά στην ξηρά, στον πάγο αλλά και μέσα στο νερό. Τρέφεται κυρίως με φώκιες και με τα υπόλοιπα ζώα αλλά και ψάρια των πόλων. Συναντάται στην Αλάσκα, στον Καναδά, στη Ρωσία, στη Δανία και τη Νορβηγία. Το Μάιο του 2008 η αμερικανική κυβέρνηση προσέθεσε την πολική αρκούδα της Αλάσκας στον κατάλογο με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Η γηραιότερη πολική αρκούδα στον κόσμο πέθανε σε ηλικία 42 ετών, το Νοέμβριο του 2008. Τέλος, ζευγαρώνει κάθε 3 μήνες. Αναλυτικές πληροφορίες : Οι πολικές αρκούδες είναι τέλεια προσαρμοσμένες να επιβιώνουν στις δυσμενείς συνθήκες της Αρκτικής, όπου οι χειμωνιάτικες θερμοκρασίες πέφτουν μέχρι και στους -45 βαθμούς κελσίου. Δύο στρώσεις γούνες παρέχουν σε αυτές τις αρκούδες μια καλή μόνωση και με αυτόν τον τρόπο δε χάνουν σχεδόν καθόλου θερμότητα. Επίσης, προστατεύονται από μια στρώση λίπους πάχους 11,5 εκατοστών. Η μικρή ουρά τους και ο σχηματισμός των αυτιών τους εμποδίζουν την απώλεια θερμότητας. Είναι γνωστή επίσης κι με άλλα ονόματα : Άσπρη αρκούδα, Θαλάσσια αρκούδα, Βόρεια αρκούδα


Αναπαραγωγή : Οι αρκούδες σκάβουν ένα κρησφύγετο στο χιόνι κι εκεί γεννάνε τα μικρά τους.( 1-4 μικρά) Βασικός αριθμός όμως είναι 2 κατά μέσο όρο. Τα περιποιούνται κατά την διάρκεια της διαχείμασης. (διαχειμάζω σημαίνει περνάω κάπου τον χειμώνα, ξεχειμωνιάζω). Μέχρι να μπορούν να φύγουν από το κρησφύγετο περίπου τον Απρίλιο. Τα μικρά αφήνουν την μητέρα τους μετά από περίπου 2 χρόνια. Τροφή : Ringed σφραγίδες, γενειοφόρες σφραγίδες, σφραγίδες αρπών, οδόβαινους (**Ο Οδόβαινος είναι ένα μεγάλο ημι-υδρόβιο θηλαστικό που ζει στις παγωμένες αρκτικές θάλασσες του βόρειου ημισφαιρίου. Η άνοδος της πλανητικής θερμοκρασίας αποτελεί απειλή άμεσης εξαφάνισης του είδους. Καθώς οι πάγοι λιώνουν, η γη πάνω στην οποία ζει και αναπαράγεται ο οδόβαινος εξαφανίζεται. ), Belunga, Narwhals (ένα άλλο είδος ξεχωριστής φάλαινας θα δείτε γιατί εδώ :http://www.youtube.com/watch?v=MSjjHiysBbE), τέλος τρώνε τα πουλιά και τα αβγά της θάλασσας. Βασική τους όμως τροφή είναι οι φώκιες. Θέση συντήρησης : Η θέση συντήρησης στον κόκκινο κατάλογο 2004 IUCN απειλητικών ζώων είναι τρωτή. Ταξινόμηση : Κατηγορία: Mamalia ( θηλαστικό ) Διαταγή: Σαρκοφάγα Οικογένεια: Ursidae όνομα:Πολκή αρκούδα

Γένος: Ursus

Είδη: maritimus

Κοινό

Επίσημη (επιστημονική) ονομασία:

Ursus Maritimus Συγγενείς στο ίδιο είδος : Αμερικάνικος Μαύρος, Καφετής Κάτι σημαντικό !!!!!!!! Η κύρια τροφή των πολικών αρκούδων είναι οι φώκιες. Είναι ο κορυφαίος θηρευτής της τροφικής αλυσίδας στην Αρκτική ενώ βοηθά στην ισορροπία της φύσης αφού εμποδίζει τον υπερπληθυσμό της φώκιας.Δηλαδή για να καταλάβετε, δεν είναι ποτέ θήραμα αλλά είναι ζώο θύτης αυτό και είναι ο κορυφαίος θηρευτής της τροφικής αλυσίδας στην Αρκτική.

Δεκάδες είδη ζώων και φυτών εξαφανίζονται καθημερινά  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you