Page 1

KARAN NASHINE SELECTED WORKS


01 The Ziggurat Housing Design

02 Pixelated Scape Firestation

03 Church In the age of A.I Thesis

04 Urban Revival

Transit Oriented Development

05 Eco-Explore

Center for environmental awareness

06 Parametric Pavilion Housing Design

07 Parametric Skyscraper Housing Design

08 Angles

Modular wall system

09 Engage

Sensory feedback environment


The Ziggurat Fall 2018 Design Studio-Housing Instructor: De Peter Yi Group: Karan Nashine, Varalika Raj Singh, John Schoonmaker

The Ziggurat seeks to mitigate the discrepancies between Detroit’s traditional solution to multi-family housing and its current trend of mid-rise development. Detroit, after all, is a city of neighborhoods. Acres upon acres of it is filled with single-family homes. However, the erasure that has taken place in these neighborhoods over the past few decades is readily apparent. In an effort to restructure its housing stock, the city is supporting the development of new, mid-rise housing projects There is an ongoing attempt to add density in strategic locations across the city. However, it is important to pause and take stock of what may be lost in this transition to higher density living. What happens to the elements of housing that are incongruent with midrise housing typologies? The Ziggurat serves as an attempt to integrate these would-be forgotten elements into a contemporary, mid-rise housing typology. The Ziggurat rises ten stories above Jefferson Avenue, yet every unit has a front porch. It is a courtyard housing block, yet it has a continuous sidewalk running through it. It mid-rise housing project, yet residents can plant flowers and vegetables on it. The Ziggurat is organized by a spiral of 1:12 ramps. These ramps loop in and out of the building in a single line. The building corkscrews upwards two-and-a-half feet at a time. The ramp is a street that leads to every unit’s front door. Next to the ramp, every unit has a front porch. These porches have planters that can be filled with flowers, rocks, children’s toys, anything really.


The Ziggurat is a neighborhood. Its units are arranged along a public right of way, not a double loaded corridor. It is consistent with Detroit’s current attempts to densify, and its history of building neighborhoods. The Ziggurat imagines a Detroit that is moving towards a new pattern of residential development without losing the elements that have defined its housing for the past century.


Plan with interior facing gardens


Plan with exterior facing gardens


Pixelated Scape Fall 2017 Design Studio - Institutions Instructor: Laida Aguirre

The objective was to design a fire station through the consolidation of the informational with the material. The p in the design process. Through data mining and data mapping a visually informative composition was created. claim absolutes through the rationales of data. It sustains that most information is interpreted, biased and can b


project extracted contextual information about the city of Ann Arbor in order to use them as generative elements These compositions was then developed as a three-dimensionalized data interpretation. This project does not be subjectively implemented and that ‘data itself can be a construction site for fantasmatic fictions.


Image data from a satellite image of the site was extracted and color levels were modified and generated into a three dimensional forms. Each iteration of color level produced a unique form. The aim was not to control the final form of the structure but to control the process of form generation. The control of the process was made through modifications in the grasshopper script used for data extraction.

WEST ELEVATION


SECTION 1 SECTION 1

SECTION 2 SECTION 2


LEVEL 1 PLAN


Church in the Era of A.I Winter 2019 Thesis Studio Instructor: Matias Del Campo, Sandra Manninger Group: Karan Nashine, Kaixin Chen, Meng Wang Our project explores the possibilities of structures designed by an AI as a symbol of its capabilities. As a church by AI, Our design is a precedent, It shows a glimpse of what might happen if AI is allowed to take a lead. We, as humans need a place for AI to show its capability. The Church could be designed for artificial intelligence as a human or by an AI for humans. The design process needs to jump out of the inherent thinking pattern as human beings, thinking from the perspective of artificial intelligence, and envisage the overall social structure and operation mode in the automation era. The church for AI is no longer just a place of religion, but a place of artificial intelligence. A place to have a debate over it, discuss how to develop it responsibly, social interaction and networking. Or it could be “designed� by AI, showing their interpretation of church in the age of automation. Or perhaps the church would be a place for humans to worship artificial intelligence as their new god. The workflow rely on creating an information flow where output of one process is used as an input for the next. In the age of automation, Artificial Intelligence (AI) will undertake most of the work and becomes the main labor force. The variety and quantity of AI will also increase sharply. Willingly or not, AI is inevitable to integrate into our society.


Plan Level 1


Plan Level 2


Urban Revival Winter 2018 Design Studio - Propositions Instructor: Douglas Kelbaugh Group: Karan Nashine, Kelsey Ryan, Paige Gibson

The project serves as a transit-oriented development for the city of Ann Arbor. The city is facing has grown out o be directed strategically to shift the growth away from the downtown and direct it towards newer strategic locati future growth, And create a development with this hub at its core. The new development will serve as an extens


of the capacity of the existing public transport means and there is a need for new solutions. The growth needs to ions. Our proposal is to provide a hub for public transportation which will reinforce the transportation system for sion to the downtown and create economic opportunities for a new area of the city.


Senior Living

103 units

Senior Living

60 units

Parking Garage

1,500 spots

Residential

55 units

Parking

798,875 sq. ft.

Office Space

657,509 sq. ft.

Hotel

475,242 sq. ft.

Residential

252,460 sq. ft.

AMTRAK Station

49,000 sq. ft.

Tipsy Wolverine

10,000 sq. ft.

Residential

43 units

Hotel 182 Units

(26 Suites)

1,000 spots Parking


2 BHK - 834 Sqft

2 BHK Loft - 1300 Sqft

1 BHK - 627 Sqft

2 BHK Loft - 1180 Sqft

Studio - 450 Sqft

1BHK Loft - 940 Sqft


Eco-Explore Spring 2016 Undergrad Thesis Studio Instructor: Pankaj Bahadure

This project was inspired by the work of Renzo piano on “Califonia Academy of sciences� and how that work c country, The Complex for Environmental Awareness will be a one stop place for environmental programs and ac provide education and build up knowledge on the importance of nature. It will also serve as a research centre fo


could be interpreted in the context of India. Located in Bengaluru which is one of the most polluted cities in the ctivities that will raise and spread awareness in order to protect and conserve the environment. This project will or developing new technologies for a society which needs to transition towards becoming carbon negative.


The Biospheres are designed to simulate climates in different parts of the world and help study the effect of climate changes in a controlled environment and also test new technologies for the same.


The Parametric Pavilion Winter 2019 Geometric Modelling Instructor: Mark Meier

The pavilion is designed for outdoor exhibition and events in hot tropical climate which require shade and greater air flow. The shape is defined by catenary curves and hence the entire structure can be supported by very thin shell construction. This was achieved using Kangaroo physics plugin in grasshopper. The pavilion is designed to handle large crowd and the structural system minimizes need for vertical support points allowing the space to freely extend into the surrounding open space increasing the flexibility. The perforated construction allows for a shaded space which still permits for more natural lighting and provides an interesting play of light and shadow. While the pattern and sizes of openings can be controlled via the parameters in the grasshopper script.


The Parametric Skyscraper Winter 2019 Geometric Modelling Instructor: Mark Meier

The aim was to create a skyscraper for a dense urban city. The intention was to keep it completely parametric and to not rely on any geometry defined in Rhino in order to generate it. The parametric script allows allows for experimentation producing multiple iterations rapidly. Parameters such as shape of the floor plate, number of floors and floor heights and total rotation and sizes can all be easily changed to obtain the desired configuration.


The parametric script allows for rapid iterations and experimentation allowing user to select most suitable options for the given conditions.


Angled Fall 2018 Glow Workshop Instructor: Catie Newell Group: Karan Nashine, Varalika Raj Singh, Nikita Somashekar

A semester-long investigation of how light and matter relate to architecture and its sites. We developed a building block for researcher’s residence in remote lighting conditions, which were made of Plaster of Paris and relies on a series of interconnected voids to reflect and refract light. These voids are filled with resin which glows in the dark. These voids were carefully carved, in-order to control the way light is directed towards the interior of a space. During the day, the space was lit up while during the night, the block radiates light to help the occupants orient themselves. The orientation of the voids are carefully designed with angle of sun in mind and the pieces can be configured depending on location to obtain the optimal quality of the light while avoiding any glare in the interior spaces.

Movie: https://youtu.be/8s4BWDBblts


Designing

Fabrication

Results and Simulations


ENGAGE Fall 2018 Glow Workshop Instructor: Sean Ahlquist Group: Karan Nashine, Adithi Vellemana, Gowri Balasubramaniam, Amlin Iqbal Eshita ENGAGE focuses on designing and fabricating a sensory rich textile environment with interactive displays projected onto them that overcomes social and developmental barriers. The end goal was to provide guidance for autistic children as they develop their motor skills, engage in social interaction, and overcome some of the challenges of socially active and overwhelming environments. This semester long group exploration covered a wide range of research and topics, beginning with several autism related readings and field studies to various institutions to become familiar with Autism Spectrum Disorder (ASD). The preliminary work is crucial in being able to utilize collaborative play as a means of building social relationships and forming skills in communication and social interaction. Technical skills such as programming, spatial design and fabrication of textile structures, and capturing and recording observa-tional data are interwoven during the studies. The implemented CNC knitted textiles and graphic inter­faces explore a range of tactile and visual feedback that stimulate and encourage a child’s engagement and positive social behavior. The environment created by these prototypes foster attentiveness, exploration, and play, while also providing an opportunity to discover the connection between the sensorial temporal qualities of architecture and its impact on wellbeing.


children or not. Also is the enclosed area created by the planar surface allows them to stay within the space and

interact01 mo more. Design

Amlin Iqbal Eshita

With in the 8’/5’ frame base, the first design was formed to have a more frontal interaction with the interface design. The intention of the design was to create an enclosed place within the frame which was encircled by two cylinderical shapes that stretched into a planar surface for the projection to take place. The aim of the design was to experiment if the cylinderical spaces are really comfortable interactive spaces for the children or not. Also is the enclosed area created by the planar surface allows them to stay within the space and interact more. mo

The structure is serve as a cozy and interactive playscapes for childrens with ASD. They are designed to give reinforcing sensory feedback and stimulating experience while being transformable and easy to assemble structures.


9

10

11

12 final prototype

The initial design method is creating a “going through” space for children. Therefore, we decided to build an “inside” space. Considering the projection, we used one big panel surface to convey the interaction space. Two cylinders are used for children to investigating in, which are also connected with the planar mesh for enclosing the “inside world”. After the initial model, more anchor points (line segments) were added to give enough strengthen to prevent the textile from tearing up. The mesh from the frame gives the textile chance to have anchor points on the ground. This is smart.

Designing

Prototyping

Fabrication and Testing

After gettin Rachel, I mod knitting. Each parently, the straitly to the be set ancho


Planet System

Allison Booth l ARCH 509 Engage l Winter 2019


Karan Nashine karan.nashine@gmail.com (734) 773-5623

Profile for karan.nashine

Karan Nashine Selected works from 2016-2019  

This portfolio displays selected work from undergraduate and graduate school

Karan Nashine Selected works from 2016-2019  

This portfolio displays selected work from undergraduate and graduate school

Advertisement