Page 1

Foto: Terre Bleue Š Kurt Anthierens - Maandelijks life-style magazine voor de regio KORTRIJK-WAREGEM - SEPTEMBER 2009


L

A

N

A

T

E

X

DOORNIKSESTRAAT 41-43 | 8500 KORTRIJK | 056 21 20 05


Inhoud

winnaar

wedstrijd Cuba P. D’Huyvetter uit Deurle Wint een reis naar Cuba

4 6 36 22

DISTRIBUTIE DOOR

44 KARAAT is een uitgave van EVOLUTION MEDIA GROUP, Vlasstraat 17, 8710

52

Wielsbeke • Tel. 056-60 73 33 - Telefax 056-61 05 83 - e-mail: info@evolution.be. SPREIDING EDITIE 107.806 ex - Kortrijk - Bissegem - Heule Marke - Aalbeke - Kooigem - Bellegem - Rollegem - Lauwe -Kuurne Harelbeke - Hulste - Bavikhove - Zwevegem - Sint-Denijs - Wevelgem Gullegem - Deerlijk- Nokere - Wortegem - Spiere-Helkijn - Kruishoutem Waregem - Desselgem - Beveren-Leie - Sint-Eloois-Vijve - Vichte - Anzegem - Zulte - Sint-Baafs-Vijve - Wakken - Wielsbeke - Ooigem - Oostrozebeke

64 68

HOOFDREDACTIE: Mieke Witdouck • EINDREDACTIE: Hilde Lobbens • SECRETARIAAT: Christophe Menu • REDACTIE: Ingrid Allaerts - Luc Amez Ria Anyca - Lut Clincke - Werner Claeys - Kurt Deman - Patrick Depypere Piet Desmyter - Mark Lerouge - Chris Meplon - Siska Messeeuw - Brecht Thiers - Bernard Vancraeynest - Daniel Steevens • LAY OUT & DESIGN: Rudi Devolder - Saskia De Munster - Cristel Casteleyn - Jan Verbelen - Leen De Smet • KARAAT FOTOGRAFEN: Marc Masschelein • DRUK: Oranje, St.-BaafsVijve • Verantwoordelijke uitgever: Piet Desmyter - Vlasstraat 17 - 8710 Wielsbeke • ADVERTENTIE EXPLOITATIE: William Ingels 0475/97 27 40, e-mail: w.ingels@karaat.be Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

76 80 86 90 94

Voor info over publiciteit in het volgende nummer van KARAAT (verschijningsdatum 29 september)

14 18 84 96 98

voor de rubrieken bouwen, Classic 2009, lingerie, bont en badkamers contacteer William Ingels, 0475 97 27 40 e-mail: w.ingels@karaat.be

promoties e www.mauws.be

OPENDEUR vr 4 | za 5 | zo 6 sept.

IN T E R V IE W Sioen: ‘Ik vaar mijn eigen koers wel’

MODE Wintermode 2009 Shopping J ONGE V ROU W E N Niet dromen maar doen

A S T ROLO GIE Marcel Vanthilt

S C HOE N E N Nieuw schoenmuseum in Kruishoutem

S O CI A A L Mama, ik wil gelukkig zijn

T E RU G

N A A R

S C HO OL

Methodescholen: vernieuwend onderwijs in opmars

IN T E R V IE W Douglas De Coninck dook in het voetbalmilieu

H UIZ E N

KIJ K E N

Ademruimte in de stad

R E L ATIE S Liefde op afstand

UIT

TIP S

&

R E IZ E N

Uit in eigen land Kaapverdië wordt nieuw zonneparadijs Voor & Na Beauty Multimedia De Kenner Uit in de regio

(zo open 10-18u)

DEMONSTRATIE HOUTPELLETS PROMOTIE

€ 2490 € 2842

incl 6% btw incl 21% btw

(ZOLANG DE VOORRAAD STREKT)

PELLETKACHEL 8,3 KW volledig gietijzeren binnenwerk + 780 KG PELLETS (DIN gekeurd) + STANDAARD PLAATSING Regio 15 km, als opening klaar is (achteraansluiting) Tot 1u ter plaatse

GROTE KEUZE HOUT KOLEN GAS MAZOUT

Kachels - Inzethaarden Kortrijkseweg 117 • 8791 Beveren-Leie • T 056-71 15 79 • info@mauws.be open: 9u - 12u en 14u - 18u30 • zat tot 17u30 • gesloten: zon en maandagvoormiddag

K ARAAT - SEPTEMBER 2009

3


Frederik Sioen: ‘Het Soweto-project is voor mij als muzikant en als mens zeer verrijkend geweest.’

Eén van de meest opmerkelijke platen/projecten van dit jaar is onmiskenbaar ‘Calling Up Soweto’ van Sioen. In 2010 zal Frederik Sioen tien jaar als solo-artiest bezig zijn, maar hij blijft zijn muzikale gezichtsveld verruimen. ‘Cruisin’’ en ‘No Conspiracy At All’ zijn deuntjes die de meesten onder ons wel zullen kennen, maar voor de 30-jarige Gentenaar blijft het wachten op dé grote hit. Zelf tilt hij daar niet zo zwaar aan: ‘Zolang ik mijn eigen koers kan varen, ben ik gelukkig’.

Sioen, een Gentenaar met een open blik op de wereld

Ik vaar mijn eigen koers wel

In februari bracht Sioen zijn vierde langspeler ‘Calling Up Soweto’ uit. Het album kwam tot stand na een samenwerking met muzikanten uit de township Soweto in Zuid-Afrika, waar Sioen heen trok op uitnodiging van Oxfam. Voor de Gentse Feesten 2008 bracht Sioen een groepje Zuid-Afrikaanse muzikanten naar België, wat resulteerde in een bruisend en energiek optreden. De combinatie Sioen-Soweto werd zo enthousiast onthaald door het publiek dat Sioen met een aantal Gentse muzikanten naar Johannesburg trok en er de studio indook. Met ‘Calling Up Soweto’ als verrassend resultaat. Hoe is dit project tot stand gekomen? Ik ben in november 2007 voor de eerste keer naar Zuid-Afrika vertrokken, zonder veel te kennen van Afrikaanse muziek. Stella Khumalo, een Zuid-Afrikaanse zangeres die met een Belg getrouwd is, was mijn eerste link met het land. Zij heeft me in contact gebracht met de grote muzikanten Pops Mohamed en Khaya Mahlangu, een saxofonist die de hele wereld rondtoert als muzikant bij Hugh Masekela. Maar ik wou ook een kans geven aan jong talent. We hebben een auditie georganiseerd in de sloppenwijken van Soweto om koorzangers te selecteren. Daar zijn zeventig mensen op afgekomen.

4

K ARAAT - SEPTEMBER 2009

Stella heeft me geholpen om er vier stemmen uit te kiezen. In juni 2008 zijn de muzikanten voor het eerst naar België gekomen om te repeteren voor de Gentse Feesten. En ook dit jaar stonden we met zijn allen op de Feesten op het podium van Sint Jacobs.

Heb je je bestemming gevonden, muzikaal dan? Ik zou het anders omschrijven: ik zie mijn Soweto-project als een eerste stap op weg naar een nieuwe bestemming. Mijn eerste drie albums waren ‘pianoplaten’, waarop ik me als singer-songwriter heb kunnen profileren. Maar het was tijd voor iets anders. Nu ben ik alweer in een heel andere richting aan het denken. Mijn volgende album, waaraan ik trouwens al bezig ben, wordt een experimentele popplaat. Ik ben iemand die zijn grenzen telkens opnieuw wil verleggen. In die zin was de Soweto-plaat een logische fase in mijn verdere ontwikkeling. Ik wilde ook niet de platbetreden paden bewandelen. Even werd geopperd om Zuid-Afrikaanse traditionals in een nieuw kleedje te stoppen, maar dat zag ik absoluut niet zitten. Ik wil nieuwe dingen maken. De mix tussen wie ik ben en die Afrikaanse invloeden, dàt is net het boeiende aan ‘Calling Up Soweto’. Het album is in januari ingeblikt in Johannesburg met de muzikanten uit Soweto en vier Gentenaars. De plaat vertelt het verhaal van die trip. Ik, die als jonge knaap die zo


INTERVIEW

goed als niets wist over Afrika een nieuwe cultuur ging ontdekken, een nieuwe ‘vibe’. Die samensmelting kun je horen in de muziek.

Soweto-project voor mij een enorme verrijking geweest. Onze groep is zò hecht, we zijn één familie.

Je bent de zoon van een directeur van een muziekschool en je genoot een zeer ruime en gevarieerde muzikale opleiding. Daar zat ook Afrikaanse percussie bij. Je had dus al wel enige voorkennis.

Jij mocht je plaat opnemen in dezelfde studio waar Paul Simon in 1986 de klassieker ‘Graceland’ opnam. Kicken?

Klopt, maar toch was het niet voor de hand liggend om een ‘Afrikaanse plaat’ te maken. Ik heb me eerst grondig gedocumenteerd over Afrikaanse muziek: via Miriam Makeba, Hugh Masekela en andere grote Zuid-Afrikaanse artiesten, maar ook Salif Keita of Fela Kuti. Ik liet die invloeden op mij afkomen en putte inspiratie uit hun platen, maar toch bleef het een groot risico. Na twee maanden werken ben ik dan met een bang hartje en mijn composities op zak naar ginder gegaan. 'Wat zullen ze ervan denken?' vroeg ik me af. De Gentenaars en Afrikanen samen, we zijn erin geslaagd een echt groepsgevoel te creëren, daar ben ik trots op. Pops merkte op dat hij de indruk had dat we al jaren samenspeelden.

Pendel je nu tussen Gent en Soweto? Ik ben intussen toch een keer of zes heen en weer gereisd. Mijn eerste verblijf duurde vier maanden. Dat vond ik ook nodig, alleen al om die mensen perfect te begrijpen en me helemaal in te leven. Ik wist wel iets van de geschiedenis van Zuid-Afrika. Dat de revolutie tegen de apartheid in Soweto begonnen was. Dat Desmond Tutu en Nelson Mandela van daar komen. Maar daar bleef het zowat bij. Ook op muzikaal vlak heb ik heel wat bijgeleerd.

T EKST JOHAN VERSTRAETEN FOTO MARC MASSCHELEIN

‘Terwijl ik van veel Westerse muziek warm noch koud word, leerde ik in Afrika mijn emotionele extremen weer kennen’, zei je laatst. Leg eens uit.

Ik heb daar nauwelijks bij stilgestaan, moet ik bekennen. Idolatrie is me totaal vreemd. Ja, op Rock Werchter heb ik een keer Eddie Vedder van Pearl Jam de hand mogen schudden en ik voelde me zeer vereerd (lacht). Maar door de band laat ik me niet in met het leven van mijn muzikale helden. Ik ben ‘zot’ van PJ Harvey, maar het is best mogelijk dat zij een onuitstaanbare bitch is. Maar wat dan nog...? Ik kènde ‘Graceland’ zelfs niet eens. Ik heb die plaat pas tijdens mijn Afrikaanse ontdekkingstocht voor het eerst beluisterd.

Je stippelt je carrière op een nogal eigenzinnige manier uit. Of zie ik dat verkeerd? Dat Soweto-verhaal is me in de schoot geworpen. Ik had inderdaad ‘nee’ kunnen zeggen maar het leek me een te mooie kans om ze te laten schieten. Maar je hebt in die zin gelijk dat ik het niet zo goed kan verdragen dat er iemand over mijn schouder meekijkt terwijl ik bezig ben. Niet dat ik zomaar holderdebolder mijn ding doe en wel zie waar ik uitkom. Mijn volgende plaat bijvoorbeeld – de popplaat – wil ik helemaal in functie van de radio schrijven. (lacht) Daar moeten dus elf hits op staan. Minstens! Ik heb toch al een paar nummers op mijn palmares die zijn blijven hangen. Daarvoor doe je het uiteindelijk toch een beetje. Ik ben hoegenaamd niet vies van het woord ‘populair’. Ik denk niet in hokjes. Zonder dat ik evenwel mijn buikgevoel verloochen.

‘In het Westen wordt te weinig muziek gemaakt ‘vanuit de buik’. Er wordt gemikt op commercieel succes. Daar zijn Afrikaanse muzikanten veel minder mee bezig. Musiceren is daar nog pure fun.’

Mensen die al in ZuidAfrika kwamen, zullen wellicht begrijpen wat ik bedoel. Ze omschrijven het dikwijls als ‘de Afrikaanse microbe’. In het Westen wordt te weinig muziek gemaakt ‘vanuit de buik’. Alles wordt in formats gegoten en er wordt gemikt op commercieel succes. Daar zijn Afrikaanse muzikanten niet – of toch veel minder – mee bezig. Musiceren is daar nog pure fun. De luxe van het Westen en de spontaniteit van daar, dat zou voor mij de ideale mix zijn (lacht). En dan praat ik niet enkel over muziek. Ook over de manier van omgaan met elkaar. Iemand een keer goed vastpakken... Of zonder schroom praten over je gevoelens. Hoe vaak doen wij dat hier nog? In Zuid-Afrika is dat de normaalste zaak van de wereld. Dus ook als mens is dit

Je bent deze zomer dertig geworden. Feestje gebouwd? Ja, maar dan in uitgesteld relais. Ik was jarig op 14 juli, maar het grote feest heb ik op 9 augustus gehouden. Omdat dan mijn Zuid-Afrikaanse vrienden ook in het land waren.

Volgend jaar ben je tien jaar bezig. Tevreden met het afgelegde parcours? Grotendeels wel. Al frustreert het me eerlijk gezegd wel een beetje dat ik zo moeilijk voet aan wal krijg in het buitenland. In een kleine club in Berlijn of München spelen, dat lukt nog wel. Maar je blijft toch altijd en overal een ‘klein Belgske’ en krijgt de rode loper niet uitgerold zoals sommige Amerikaanse bands, die lang geen betere muziek maken dan ik. (lachje) Maar toch geef ik niet op.

K ARAAT - SEPTEMBER 2009 5


MODE

Zwart blijft een constante in de wintermode. Tim Van Steenbergen hijst Frauke in een strak, aaibaar jurkje met een hoog retrogehalte. Haardecoratie: A Ce Soir. Schoenen: Scholl. Panty’s: Falke.

Wintermode 2009 Ceçi n’est pas la nouvelle mode De Belgische kunstenaar René Magritte werd dit jaar gehonoreerd met een eigen museum. Sinds juni kan je in het Magritte Museum in Brussel de grootste verzameling werken van de meestersurrealist bewonderen. Karaat liet zich door zijn werken inspireren voor de

voorstelling van de najaarsmode 2009. Het sobere, wollen kleedje met parelkraag van Rocco Barocco en lederen jas van Lamon-Nuytens brengen Annelien in surreële sferen. Panty’s: Falke. Paraplu: Parapluhuis Wevelgem.

30

K ARAAT - SEPTEMBER 2009


OPENDEUR

met een hapje en een drankje

van do 3 september t.e.m di 8 september zaterdag 5 september doorlopend mannequins zondag 6 september open van 10 tot 18u

10%

Xandres X line

D I R EC TE KO RT ING

XANDRES (X-LINE) • ELENA MIRO • BLU-TIME MARINA RINALDI • PERSONA (+SPORT) • N.P. THAT’S ME • SAN MARTINO • MARIE MÉRO VIRIATO • ATMOS • OLSEN • ... JUWELEN TITTO

Tim Van Steenbergen geeft de mode uit de jaren dertig een moderne twist. Deze getailleerde outfit met elegant bloesje, korset en lange roklengte zit Frauke als gegoten.

MARIE JULIE jonge dames en- damesmode van m. 36-44 en m. 46-56 *badmode m. 36-54/A-H (Knokke) J. Mahieustraat 19 Roeselare - 051 20 33 50 open van 10 tot 18u30 doorlopend

K ARAAT - SEPTEMBER 2009

7


MODE

La magie noire, René Magritte, © Ch. Herscovici - SABAM Belgium 2009

Met een sensueel avondjurkje van Patrizia Pepe gaat Frauke volledig op in een theatrale setting à la Magritte. Panty’s: Falke.

8

K ARAAT - SEPTEMBER 2009


Zit. Relax. Geniet. Beleef de nieuwe Durlet-collectie bij Lerouge

SYDNEY

TESSIN

RELAX DAYTON & ASTON TIJDELIJKE AANBIEDING NÚ €1990

Bent u - net als Lerouge - bezeten van kwalitatief en klassevol zitcomfort? Dan is de nieuwe Durlet-collectie zeker iets voor u. Kom het summum van zitcomfort beleven in onze ruime toonzaal. En geniet in september van onze onweerstaanbare voordelen op de ganse collectie en de uitzonderlijke promotie op de relaxen. Lerouge Meubelen I Min. Liebaertlaan 33D I 8500 Kortrijk I T 056/20 50 80 I www.lerouge.be Open : 10-12u en 14-19u I Zaterdag vanaf 14u I Zondag vanaf 15u I Woensdag gesloten

BYRON


MODE

La grande guerre, RenÊ Magritte, Š Ch. Herscovici - SABAM Belgium 2009

Ouderwetse elegantie bepaalt dit najaar het straatbeeld. Frauke draagt een lange, zijden jurk van Chine naar het voorbeeld van Georgette Magritte, echtgenote en muze van de schilder. Hoed & handschoenen: A Ce Soir. Paraplu: Parapluhuis, Wevelgem.

10

K ARAAT - SEPTEMBER 2009


ISOLA FASHION.be D R E S S E D

F O R

S U C C E S S

-10% OP DE NIEUWSTE HERFST- EN WINTERCOLLECTIES ENKEL OP 18-19-20-21 SEPTEMBER TIJDENS BRADERIE WEVELGEM GELIJKTIJDIG STUNTVERKOOP VORIGE COLLECTIES AAN WEGGEEFPRIJZEN

Dames Airfield | Luisa Cerano | Gerard Darel | Marccain Collections | Ambiente | Xandres | Atos Lombardini | Etoile du Monde | Anna Rita N | Compagnia Italiana | Nice Connection | Laltra Moda | Blanc Nature | Anneclaire | Marccain Sports | Armani Jeans | Phard | Hampton Bays | Mer du Nord | Pauline B | Polo Jeans

Heren Hugo Boss | Paul Smith | Armani Jeans | Façonnable | Liu Jo | Gant | Jacques

Ralph Lauren | River Woods | Terre Bleue | Citizens of Humanity |

Britt | Boston Brothers | River Woods | Zilton | Citizens of Humanity | 7 For All

7 For All Mankind | Titto juwels | Frida schoenen |

Mankind | Hugo Boss schoenen | Armani Jeans schoenen

nieuw : Blugirl Folies | Denny Rose | Nan | Halé Bob

nieuw : Mabrun | Sun 68

Bezoek onze site www.isolafashion.be en bekijk er online onze etalages ISOLA FASHION • KORTRIJKSTRAAT 89 WEVELGEM • 056 42 16 64 • WWW.ISOLAFASHION.BE


MODE

Jurkjes blijven populair, zoals dit A-lijnig model van Twin-set met grote bloemen. Schoenen: Scholl. Panty’s: Falke. Paraplu: Parapluhuis, Wevelgem.

Personnage assis, René Magritte, © Ch. Herscovici - SABAM Belgium 2009


GIGUE HAMPTON BAYS BRUPHILS CITIZENS OF HUMANITY PUPPICK REFLETS MATIN BLANC CALIBAN ETOILE DU MONDE PAULINE B. TRUSSARDI JEANS TOMMY HILFIGER WILLIAM LOCKIE TROUSERS & SUITS BY ANDRES

&

ACCESSOIRES NOIR & BLANC LES CORDES TITTO

dames

KLANTENKAART 10%

heren

NICOLAS VIRGINIE

AVELGEMSTRAAT 1 • 8550 ZWEVEGEM • 056-75 73 85 Private parking | OPEN OP ZONDAG VAN 10 TOT 12U | GESLOTEN OP MAANDAG Di-Vr 9u30-12u / 14-18u30 / zat. 9u30-12u / 14-18u


MODE

Met dank aan:

Kapsel: Deridd’r International, Braambergstraat 14, 8000 Brugge - 050344257 www.deridderint.com Make-up: Vanessa Bossuyt Modellen: Castingbureau Relevant Langestraat 36, bus 4 8000 Brugge - 0486-486408 www.relevant.be

Magritte Museum

Koningsplein 1, 1000 Brussel Tel. 02-508 32 11 www.musee-magritte-museum.be

14

K ARAAT - SEPTEMBER 2009

PRODUCTIE HILDE LOBBENS - TEKST LESLIE VAN HECKE - FOTO’S MARC MASSCHELEIN

Naast grijs en wit scoren ook camelkleuren goed dit najaar. Deze combinatie van Olivier Strelli geeft Annelien een schilderachtige look. Schoenen: Tim Van Steenbergen.


eel je Schrijf je in en sp ijt. vakantiekilo’s kw Nu € 20,- voordeel!

©2009 Weight Watchers International Inc., eigenaar van de handelsmerken Weight Watchers, POINTS en FlexiPoints. Alle rechten voorbehouden.

Leuke vakantie gehad?

Waardebon

BETAAL SLECHTS € 5,- VOOR JE EERSTE CURSUS.* BOVENDIEN SCHRIJF JE GRATIS IN T.W.V. € 15,-.** ZO LOOPT HET VOORDEEL OP TOT € 20,-! Aanbiedingen niet cumuleerbaar, *geldig van 31/08/09 tem 19/09/09. **gratis inschrijving geldig van 31/08/09 tot 17/10/09 bij afgifte van deze bon, 1 bon per cursist, voor wie (op)nieuw inschrijft. Onder voorbehoud van wijzigingen. Op de cursussen in de provincie Limburg geldt alleen het KickStart Abonnement. Info: www.weightwatchers.be/promo.

Neem snel een kijkje op www.weightwatchers.be voor alle info en aanbiedingen! De cursussen in jouw buurt:

19u30 - Dinsdag 18u - Donderdag 10u ■ HARELBEKE Parochiaal Centrum St. Salvator - Marktplein 13 - Woensdag 19u30 - Donderdag 9u30, 15u, 17u30 & 19u30 ■ INGELMUNSTER - Bristol “Zaal Ter Nieuwenhuyse”Bruggestraat 122 - Dinsdag 17u30 & 19u30 ■ IZEGEM Feestzaal Sportif - Meensesteenweg 118 - Maandag 19u30 ■ KORTRIJK - Het Textielhuis - Rijselsestraat 19 (ingang Jan Persijnstraat) - Woensdag 17u30 & 19u30 - Donderdag 10u ■ LEDEGEM - C.M- Stationstraat 77 - Woensdag 19u30 ■ MENEN - ACW De Gilde - Grote Markt 25 - Woensdag 19u30 ■ MEULEBEKE - C.M. - Holdestraat 3 - Woensdag 17u30 & 19u30 ■ ROESELARE - Damier - Stationplein 13 - Dinsdag 10u30, 17u30 & 19u30 ■ TIELT - Vijverhof - Kortrijkstraat 66 - Maandag 19u30 ■ WAREGEM - De Gilde - Markt 26 Donderdag 17u30 & 19u30 ■ WEVELGEM - Vijverhof Marremstraat 3 - Donderdag 17u30 & 19u30 ■ ZONNEBEKE D’Oude Timmerie - Roeselarestraat 46 - Woensdag 19u30 ■ ZWEVEGEM-KNOKKE - Parochiaal Centrum - Orveiestraat Dinsdag 17u30 (nieuwe cursus) & 19u30

Karaat Kortrijk-Waregem - 09/09

■ DEINZE - Zaal “Voor Ons Recht” - Stationstraat 4 - Maandag

INSCHRIJVEN EN WEGEN START 30 MINUTEN VOOR AANVANG VAN DE CURSUS. KOM DUS TIJDIG!

-25€ -50€ -100€

BIJ AANKOOP VAN 125€ BIJ AANKOOP VAN 250€ BIJ AANKOOP VAN 500€

bonnen geldig vanaf 18-08-2009 t.e.m. 30-09-2009 niet onderling cumuleerbaar niet verenigbaar met andere promoties en uitkeringen geldig op optische monturen en glazen, niet op collecties safilo

Piets Brilcentrum z o rg e lo o s z i e n

Wijngaardstraat 8 • Kortrijk • 056 20 57 84 open van maandag tot zaterdag van 9u30 tot 18u30 gesloten op zondag

D&G • HILFIGER • GUESS • KINTO • AKARTI • BURBERRY • VOGUE • OXIBIS • XÉNITH • LE TANNEUR • …

Ontdek de grootste optiekzaak van de streek


Rita Weytens (47) uit Semmerzake is personeelssecretaresse bij Makro in Eke. Dochter Evelien inspireert haar moeder tijdens het shoppen wel eens met het nodige modeadvies. Karaat gaf haar een extra duwtje in de rug met een volledige restyling.

VOOR NA

Een voorbeeldige uitstraling op de werkvloer KAPSEL

Nonchalante, multifunctionele coupe

Opvallend bij Rita zijn haar mooie halslijn en ovale gelaatstrekken. Kapper William creëert dus een kort, maar vrouwelijk kapsel dat de omtrek van het gezicht accentueert. De lichte lokjes zorgen voor een lumineus effect. De haren worden niet geföhnd om de speelsheid te bewaren, maar het multifunctionele kapsel biedt veel mogelijkheden.

KLEDIJ

Trendy contrasten

Styliste Federica laat bij Carine S. haar oog vallen op een outfit van het Italiaanse merk Tricot Chic. De opvallende contrasten in de jas bezorgen Rita een wakkere uitstraling. Heldere, felle kleuren, al dan niet in combinatie met zwart, vormen voor Rita immers een succesformule. De korte jas doet Rita groter lijken en de taille wordt stevig ingesnoerd. Het beige-zwarte topje zorgt opnieuw voor contrast dicht bij het gelaat en verslankt door de verticale lijnen en zwarte zijstroken. Frederica tovert Rita om van een klassieke moeder tot een moderne en trendy vrouw.

Rita’s huid en hals worden geëgaliseerd met een lichte fond de teint. De kleine walletjes worden gecamoufleerd met een iets lichtere tint. De wenkbrauwen verraden dat Rita ooit blond was en worden daarom even donker gekleurd als het haar. Voor de oogschaduw kiest Sandrina zandkleuren, maar de ogen worden geaccentueerd met een aquagroene eyeliner. Ook de lippen krijgen een opvallend accent, dat afgestemd is op de outfit.

FOTO’S MARC MASSCHELEIN - TEKST LESLIE VAN HECKE

MAKE-UP Naturel met opvallende accenten

Met dank aan Kapsel & make-up: Deridd’r International, Braambergstraat 14, 8000 Brugge - 050344257 - www.deridderint.com. Kledij: Carine S., Braambergstraat Styling: Federica Derie, Gentpoortstraat 47b, 8000 Brugge - 050-346659 - www.imagederie.be. Hebt u ook zin in een nieuwe look? STUUR UW BRIEF EN FOTO NAAR: KARAAT - VOOR EN NA - Vlasstraat 17, 8710 WIELSBEKEKARAAT - SEPTEMBER 2004 OF MAIL (MET FOTO EN ADRES) NAAR REDACTIE@KARAAT.BE

1


DAMES

HEREN

ANDY WARHOL

ALBERTO

BRAX

NIEUW p CITIZEN OF HUMANITY COMPAGNIA ITALIANA DESIGUAL DIESEL

ANDY WARHOL BOSTON BROTHERS CITIZEN OF HUMANITY f NIEUW DIESEL FOR ALL MANKIND

E-JACKETS

GEOX f NIEUW

ESSENTIEL

G-STAR

FOR ALL MANKIND FRIEDA & FREDDIES

NIEUW p GEOX G-STAR

NIEUW p GANT

GANT IT'S LACOSTE MINIMUM PALL MALL

LACOSTE

PEPE

MELVIN

PME

MEXX

SUPERDRY

OAKWOOD

OAKWOOD

PEPE SANDWICH STILLS

TOMMY HILFIGER ZILTON SUITS & BLAZERS

TOMMY HILFIGER

TOMMY HILFIGER

THE BARN

UNDERWEAR

JUWELEN

TOMMY HILFIGER

TITTO 路 KAZURI 路 LIEVE HIMPE

F OCUS B RANDSTOR E

G-STAR

R OESELAARSESTRAAT 84

I ZEGEM

T 051 30 55 81

ma: 14-19 uur E di: 9-12 &14-19 uur E woe, do, vr: 9-12 & 13.30-19 uur E za: 9 (non stop) 19 uur E zo: 10-12 uur (niet in juli & augustus)

w w w. f o c u s - b r a n d s t o r e . b e


Beauty Leven in open lucht, uren fietsen in zon en wind, smullen van een ijsje of een koel glaasje wijn op een terras… Velen hebben een heerlijke zomer achter de rug, maar zitten nu met een kater in de vorm van kleine huidprobleempjes. Dringend tijd dus om jezelf eens extra te verwennen. Want met enkele uitgekiende producten wordt je huid weer glad en je tint stralend fris.

Kleine huidprobleempjes na de vakantie

Mijn huid is zo droog

INFONAMIDDAG Woensdag 8 en 22 september vrijblijvende consultatie -

Behandeling onmiddellijk mogelijk door arts Mits voorafgaande afspraak

gelieve te reserveren!

Zwangerschapsmasker Pigmentvlekken Ouderdomsvlekken Melasma Post-inflammatoire pigmentatie te verwijderen in 2 behandelingen met

SPOT PEEL

DERMACEUTIC

KUNSTNAGELS IN ACRYL

Actie: nieuwe set 40 euro ipv 60 euro gedurende september 2009

Voor inlichtingen:

NCEC Deerlijk

Kapelstraat 75 8540 Deerlijk gsm 0495 51 07 15

18 K ARAAT - SEPTEMBER 2009

Ik wil langer bruin blijven Ook de lichaamshuid heeft in de zomer veel te lijden gehad van de droogte. Daarom ontwikkelde Roc een speciale melk: Minesol-après soleil van Roc. Deze melk, die snel in de huid dringt, verzacht en verfrist de huid, ze hydrateert en vermindert het risico op vroegtijdige huidveroudering. Ze fixeert tevens de bruine kleur, zodat je ook na de vakantie nog lang kan nagenieten van je mooie, bruine kleurtje.

Help! ik heb puistjes

Op het eerste gezicht lijkt de zon acne te genezen, maar niets is minder waar. De zon veroorzaakt immers een verdikking van de hoornlaag, waardoor de poriën verstopt raken en er zich nieuwe comedonen vormen. Om de vorming van puistjes en zwarte puntjes te voorkomen kan men het gezicht best dagelijks reinigen met een schuimende antibacteriële reiniger zoals Nettoyant Purifiant van Roc. Steekt er toch nog een puisje de kop op, dan kan de Gel Action Rapide van Roc soelaas brengen. Het is een lokaal aan te brengen gel die puistjes en zwarte puntjes snel doet verdwijnen.

MEER INFORMATIE: ROC 0473 31 07 91 • DIOR 02 642 26 48 GUERLAIN en GIVENCHY 02 642 26 44 • DERMALEX 09 381 02 00

Wat zegt de herboriste? Tinne Oyen is een gediplomeerde herboriste met een passie voor alles wat met natuurgeneeskunde te maken heeft. Tinne: ‘Het natuurmiddel bij uitstek tegen een droge huid is komkommer, omwille van het hoge vochtigheidsgehalte en de rijkdom aan vitamine A en C, de schoonheidsvitamines bij uitstek. Komkommer hydrateert niet alleen, maar voedt tegelijkertijd. Bovendien helpt het tegen acne. Komkommer is ook rijk aan enzymen, wat dan weer de celvernieuwing stimuleert.

Snij de komkommer in dunne schijfjes, leg die op de droge delen: gezicht, hals, decolleté, armen, benen.... leg er een natte doek op zodat alles op zijn plaats blijft en laat het 20 tot 30 minuten intrekken. Nadien spoel je de huid af met kamillethee of Molkosan. Een ander middel tegen een droge huid is een mengeling van 1 deel gemalen spinazie en 2 delen sinaasappelsap, waarvan je iedere dag 2 tot 3 glaasjes drinkt.’

T EKST MIET WAES

BOTOX en FILLERS

Door de zon, de warmte en het water van zee of zwembad kreeg onze huid het hard te verduren. Een goede hydraterende crème is dan ook een must. En zijn heel wat degelijke, vochtinbrengende crèmes op de markt. Uitschieters zijn: Capture Total Haute Nutrition van Dior, Super Aqua-serum van Guerlain op basis van woestijnrooscomplex en de Hydra Sparkling van Givenchy, die het water in de huid fixeert zodat ze intens gehydrateerd en optimaal gedynamiseerd wordt. Het hele lichaam kan men dan weer verzorgen met Dermalex Sensitive skin, een speciale olie die veel minder vet bevat dan de klassieke oliën. Even verstuiven na het bad of douche op een droge huid en lichtjes inwrijven.


en M a r le

r lo & Cha

tte

A G uur doorlopend D R U 17 an NDE 10 tot ertise v

n OPE BER va M E T P 2 SE

exp pelijke ndelingen. p a h c s beha weten etische ZAT. 1 van de m k s i o u c r b ok ge che en n wij o st in esthetis e k a m TFS i Nu JPEFMB special E , U n i F k N S FO JF med EFMJOH FQJMBU O F B W I F F J U C J MBTFS KFT tEFmO UJNBMJTBUJF ENW FOBEFSTQBU H Q O P J E H J J tIV STUFW SPTF HFOWF OWBODPVQF tMJGUJO F H OEFMJO IBOEFMJOHFO NNBT B tCFIB F OH M F NQ C OLJOHTQSPHS UPFHB J T S J U J U B S O H B t GTMB g MFJEFB in-lezin k S d tCFHF e ale m FO . speci n dr. Gys u 0 3 . JBHJOH U 4 O e 1 B t S h m P c O P re JFLFOW r. Aelb door d VXTUFUFDIO JOHFO UFS t OJF UWFSCF dzakelijk F V P I M ) TJ af noo T (3uur ie N n voor e E v j i M r h n GE Insc RRAN in totale harmo mineraalrijk A D O met aden L GO end FEEst en lichaam b India, peeling e die ontslakk of Gee ssag hadiva a en oliema S N B y rging -JDIB Himala eft. tsverzo a e a d l e t i g ( zout u rgie ge Facial en ene a of India t k r e w r) iv manie Shad (FMBBU ayurvedische s volgen TIS

ENT M E G N RA ARRA

BON

OODen +1 persoon G G L E E F al on bet

ness e, well mber ‘09 1 perso enning: g a s s a ove erw liem Pure v peeling, o geldig tot half n or 3 u: Prijs vo

â‚Ź 170 -

TIE AKAN etbad, verla V E D NA je sch vo VORM, ons elektrolyti haam en wordt P O T IN Physiodetox offen het lic reinigd. Met nd ge che st e toxis en doeltreffe l l a n e t rt el per beu urt sme sn organi prijs: 40 euro be r ro pe le Norma oprijs: 15 eu elijk m ak Nu pro ooraf noodz v ingen? n e jv anbied woord a e z Inschri e rd nt ove en a er info e hebben e e m je s, w Wil teer on Contac vragen. op al je

Info en reservaties: 056/60 57 34 PUUR

BOSSTRAAT 36

8790 WAREGEM

www.puurrelax.be


PUBLIREPORTAGE

De Zilvertorens is een woonconcept met oog voor de toekomst. Het biedt oudere mensen de kans om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen.

De Zilvertorens is een vernieuwend woonconcept in hartje Kortrijk. Het werd speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan de noden

van de 55-plusser. Het woonconcept is uniek. Het combineert het gemak en comfort van een modern appartement met de voordelen van een verzorging op maat. De appartementen zijn ontworpen met het oog op gebruiksvriendelijkheid en ergonomie. Ze zijn onderhoudsvriendelijk en gebouwd met duurzame materialen.

De Zilvertorens

Uniek woonconcept Appartementen met service op maat Betaalbare zorgdiensten Een beroep doen op de zorgdiensten en faciliteiten van De Zilvertorens is niet verplicht, op de 24/24 SOS-dienst na. De eigenaar bepaalt zelf wanneer en op welke diensten hij een beroep wenst te doen. Al de aangeboden zorgdiensten staan in het teken van optimaal comfort voor de gebruiker. De bewoner kan zo onder meer een beroep doen op een traiteurdienst, wassalon, coiffure, poetshulp en klusjesdienst

FinanciĂŤle zekerheid Klaar voor de toekomst De Zilvertorens speelt in op de toekomstige vergrijzing van onze bevolking. Wie vandaag mensen uit zijn omgeving ziet ouder en behoeftig worden, merkt dat zorg en de daarbij passende bewoningsvormen veelal ontoereikend zijn. Zorginstellingen hebben ellenlange wachtlijsten en sommige voldoen niet aan de levenskwaliteit die men gewoon is. Een recente studie wees uit dat meer dan 90% van de Vlamingen het liefst zo lang mogelijk thuis blijft wonen. En dat is nu net de mogelijkheid die De Zilver torens biedt. Zelfstandig wonen in uw eigendom met behoud van privacy en verzorging aan huis en op maat. Op die manier wordt vermeden dat de kosten voor wonen en verzorging het pensioenbedrag niet overstijgen.

Een appartement in De Zilvertorens is al te koop vanaf â‚Ź 175.000. Gezien er slechts 48 worden gebouwd zal snel beslissen van het grootste belang zijn. Bij De Zilvertorens heeft u de keuze. U kunt het appartement direct zelf betrekken of het eerst verhuren. Bij verhuur is de eigenaar, aan de huidige marktprijzen, verzekerd van een rendement van 4% op jaarbasis. Meer dan een spaarrekening opbrengt. Bovendien biedt een investering in vastgoed de zekerheid van een stijgende waarde. De eigenaar kan rekenen op een waardevermeerdering van gemiddeld 3% op jaarbasis. Bij De Zilvertorens is de meerwaarde dus zeker gegarandeerd!

De Zilvertorens

bevindt zich aan de Veemarkt in Kortrijk, vlak naast het nieuwe K-shopping center. Meer info: De Zilvertorens, Veemarkt 23, 8500 Kortrijk T 056 71 31 00, olivier.laporte@zilvertorens.be


uniek woonconcept Appartementen met service op maat

48 appartementen in hartje Kortrijk De Zilvertorens, een vernieuwend woonconcept naast het shopping center ‘K’ in hartje Kortrijk, is de ideale investering voor 50-plussers. Het werd speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan uw noden van morgen. De Zilvertorens combineert de ruimte en het comfort van een modern appartement met de voordelen van service op maat en naar keuze. De 5 pijlers van dit unieke totaalconcept: 1. Zekere en veilige investering: Gemiddelde waardestijging van het appartement van 3% op jaarbasis (bron: Stadim) en gegarandeerd verhuurrendement van 4% 2. Gelegen op toplocatie in veilige woonomgeving 3. Wonen met betaalbare zorg op maat en naar keuze: klusjesdienst, boodschappendienst, poetshulp, medische zorg, ... 4. Speciaal ontworpen ergonomische appartementen 5. Behoud van zelfstandigheid en privacy Kom dit unieke concept vrijblijvend ontdekken op de 2 gratis infosessies op donderdag 1/10 en 8/10 om 19u in het Park Hotel, Stationsplein 2 te Kortrijk. Programma infosessie Trendwatcher Herman Konings schetst u eerst een toekomstbeeld van de vergrijzing en hoe zich dat vertaalt in een aangepaste woningmarkt. Onze adviseurs leggen daarna haarďŹ jn uit hoe De Zilvertorens daaraan perfect tegemoet komen. Deze sessies zijn gratis en zonder enige aankoopverplichting. Het aantal plaatsen is beperkt. Registratie is daarom verplicht. Registratie kan telefonisch op 056 71 31 00, via www.zilvertorens.be, via e-mail olivier.laporte@zilvertorens.be of via onderstaand registratieformulier (op te sturen naar De Zilvertorens, Olivier Laporte, Veemarkt 23, 8500 Kortrijk)

naam: voornaam: adres: telefoon: e-mail: Ik schrijf mij in op een gratis infosessie met Herman Konings in het Park Hotel in Kortrijk. En dit op donderdag 1 oktober donderdag 8 oktober (telkens om 19u) Stuur me gratis de informatiebrochure met toelichting over dit unieke woonproject.


JONGE VROUWEN

Jonge, ambitieuze vrouwen. Wat is hun drijfveer? Wat onderscheidt hen van hun leeftijdsgenoten? Viona

Ielegems (27),

Annelies Timmermans (25) en Sarah Van Hoe (26) koesteren geen dromen maar realiseren ze.

Jonge vrouwen

Deze creatieve geesten laten zich door gedrevenheid leiden. En deze passie weerspiegelt zich in hun werk.

Niet dromen maar doen Viona Ielegems ‘Ik trek het positieve aan’ Kastelen, gotische kerken... Ze spreken tot de verbeelding. Viona brengt de fantasie tot leven. Ze draagt prachtige jurken, eigen creaties geïnspireerd op de tijd van toen. Ze organiseert Victoriaanse bals en picknicks op spraakmakende locaties. Voor dit interviewtje spreken we dan ook af in het prachtige kasteel van Poeke. Wie is de persoon Viona Ielegems? ‘Ik leef in een fantasiewereld, die ik wil opentrekken door de gewone mens te laten meegenieten van mijn creativiteit en dromen. Ik grijp graag terug naar vroegere tijden, de middeleeuwen en de romantiek. Waarom? De mensen van vandaag focussen zich op het hier en nu. Ik vind onze wereld rauw en hard. Het cliché ‘vroeger was alles beter’ beheerst mijn gedachten. Het klopt natuurlijk niet helemaal maar er zit toch waarheid in.

Hedendaagse kunstenaars tonen de hardheid van het bestaan, terwijl ik een mooiere, ethische wereld wil scheppen. Heel wat mensen staan open voor mijn visie, de vlucht uit het hier en nu, de drang naar romantiek. En dat is een stimulans om door te gaan. Dromen is goed. Het is leuk en positief. Daarvan word je creatief. Sommige mensen trekken het negatieve aan, ik het positieve.’

Je bent een kunstenares. Hierbij denken we meestal aan schilderijen, sculpturen... maar ook op dat vlak blijk jij een buitenbeentje? ‘Voor mijn fotografisch werk zocht ik fantastische kostuums. Mijn zoektocht leverde weinig op en zo ging ik zelf aan de slag. Het is een familietrekje, want mijn overgrootmoeder, ze is nu over de honderd jaar, maakte zelf alle kleren voor haar gezin. Ook ik maakte van kindsbeen af kleertjes. Aanvankelijk niette ik de stoffen aan elkaar. Op mijn twaalfde kreeg ik mijn eerste naaimachine.’

Fotografie, ontwerpen van historische kostuums, maar je organiseert ook events?

Viona Ielegems I Uitstraling I Opleiding I Inspiratie I Eindresultaat

fragiel, ingetogen, stijlvol fotografie elfen, feeën, gothic fotografische schilderijen, kostumering, historische evenementen I Agenda 31.10.2009: Victorian Night - kasteel van Gaasbeek. Pinksterweekend 2010: 18de eeuws feest - kasteel d'Ursel in Hingene. winter 2010: Gala Nocturna - Altena Kerk in Kontich. (info & data: www.gala-nocturna.com) I Info en contact www.viona-art.com; hello@viona-art.net; tel: 09 330 03 33

22

K ARAAT - SEPTEMBER 2009

‘Dat zijn historisch geïnspireerde bals, feesten en picknicks. We nodigen mensen uit om zich in stijl uit te leven. We vergasten de genodigden op een klassiek ballet of leren hen de contre dance aan (rijdansen in de stijl van de film Pride & Prejudice). Sinds een drietal jaar organiseren we een gala nocturna in een gotische kerk. Ongeveer een driehonderd vijftig mensen komen erop af, piekfijn uitgedost. Mannen met hoge hoeden, vrouwen in hoepelrokken, witgepoederde gezichten, pruiken…’

Vrouwen spelen de hoofdrol in jouw werk? ‘Ik hecht veel waarde aan Keltische en Germaanse tradities. Hoe dieper je graaft, hoe mystieker. Als vrouw leven we onderdrukt. Vroeger bij de oude Kelten was alles meer in balans. Daarnaar wil ik teruggrijpen. Een vrouw mag opnieuw een vrouw zijn. Ze mag belangrijk zijn. Ik vind het spijtig dat zoveel vrouwen

zich als een man kleden, met jeans en sportschoenen... Praktisch, dat wel maar een mooi geklede vrouw krijgt onmiddellijk een andere uitstraling.’


Loofblommestraat 23, 9051 St-Denijs-Westrem tel. 09 - 330 41 77

Grote Markt 14, 8870 Izegem Tel. 051 - 43 77 88

Open Ma tem vr 10.00 – 18.00 Zaterdag 10.00 – 18.30 Zon en feestdagen gesloten

Open Di tem vr 10.00 – 18.00 Zaterdag 10.00 – 18.30 Ma, Zon en feestdagen gesloten

NU OOK IN IZEGEM

OPENDEUR 10% KORTING VR 4 SEPTEMBER ZA 5 SEPTEMBER ZO 6 SEPTEMBER MA 7 SEPTEMBER

IZEGEM & ST-DENIJS- WESTREM

www.close-up.be ★ info@close-up.be

GRATIS EXCLUSIEF CLOSE ★ UP Make-Up tasje bij afgifte van deze ingevulde bon. Naam: ................................................................................................................................................................ Voornaam: .............................................................................................................................. Straat: ................................................................................................................................................................ Plaats: .............................................................................................................................. E-mailadres: ................................................................................................................................................. Ik wens me in te schrijven voor jullie nieuwsbrief, zo ben ik op de hoogte van de laatste trends en CLOSE ★ UP gebeurtenissen. JA/NEE


JONGE VROUWEN

Annelies Timmermans

‘Elk seizoen moet je iets nieuws brengen’ Annelies Timmermans heeft haar eigen handtassencollectie. Hoe komt een jonge vrouw erbij om handtassen te ontwerpen? Liefde voor het materiaal, een beetje toeval en vooral veel doorzettingsvermogen. Hoe schakel je van grafische vormgeving over op handtassen? ‘Dat begon eerder toevallig. Voor mijn eindwerk grafische ontwierp ik een kledijcollectie geïnspireerd op de Japanse Koi. Ik droomde er toen al stiekem van om mijn ontwerpen te verkopen via internet. In Milaan werkte ik een tijdje bij de ontwerpster Luisa Beccaria. In die periode maakte ik een tas voor eigen gebruik. Die viel in de smaak en een particulier vroeg me om nog zo’n tas te maken. Ongeveer in diezelfde periode won ik de publieksprijs van Comeva en de Fortis Startersaward voor ondernemende vrouwen. Met deze beperkte geldprijs was een totale kledinglijn niet haalbaar. Daarom beperkte ik me tot een handtas die ik uitwerkte in verschillende materialen. Uiteindelijk ging ik op stap met tien tassen. Eén winkel gaf mij het vertrouwen en het volgende jaar kon ik uitpakken met een tweede uitgebreidere collectie van zes modellen in diverse materialen. Toen kon ik meerdere winkels overtuigen.’

En de bal was aan het rollen? ‘Ik trok naar een kleine beurs in Milaan en daarna halsoverkop naar Parijs, waar ik de eerste internationale contacten legde. Er volgden bestellingen vanuit Canada en Italië. Verder reed ik van winkel tot winkel om mijn tassen aan de man te brengen. Of dit vol te houden valt? Het is hoe lan-

ger hoe leuker. Ik heb al een aantal vaste contacten, verwerf alsmaar meer materiaalkennis en inzicht in het fabricatieproces. Elk seizoen moet ik iets nieuws op de markt brengen. In deze wereld word je vlug vergeten.’

Hoe ga te werk bij het creëren van een tas? ‘Een eerste stap is de keuze van het leer en de kleuren. Ik maak de modellen in stof en teken daarna de patronen. Op basis daarvan wordt het definitieve model gemaakt in het atelier in Milaan. Ergens ben ik wel geschrokken van het vele werk dat buiten het creatieve aspect komt kijken: foto’s, opmaken van een cataloog, prijsberekening, uitnodigingen, communicatie… Zes maanden lang werk je naar een beurs toe. Het is telkens afwachten… en opnieuw beginnen. Mijn liefste bezigheid is het kiezen van het materiaal, het vervaardigen van de tas. De beloning is het eindresultaat. Ja, het ontwerp is voor mij het belangrijkste.’

24

K ARAAT - SEPTEMBER 2009

Annelies Timmermans I Uitstraling I Opleiding I Inspiratie I Eindresultaat I Verkoopadressen

open, positief ingesteld, leergierig... grafische vormgeving, stages in Milaan het materiaal leder authentieke functionele en handtassen voor de vrouw en de man, Bijhuis, Sint-Baafsplein 66, Gent; Deplanter Duo, Albert I Laan 166, Nieuwpoort; M, Bennesteeg 19-21, Gent I Info en contact www.anneliestimmermans.com; info@anneliestimmermans.com; tel: +32 (0)3 458 46 66


KORTINGEN & EINDEREEKSEN tijdens

OPENDEUR

BRADERIE

12 & 13 sept

18, 19, 20 & 21 sept

Zondag 13 & 20 september doorlopend open van 10 u tot 17u

BARBAS | JØTUL | SCAN | MCZ | DRU | SAEY | VERMONT CASTING | WELLSTRALER | SURDIAC | NESTOR MARTIN

Kachels, inzet- en sfeerhaarden, huishoudartikelen

Vanmaercke vuur op z’n best

Kortrijkstraat 41 | Wevelgem | Tel. 056/41 11 33 OPEN: ma t.e.m. vrij van 09u00 tot 12u00 en van 13u30 tot 18u30 | zat van 09u00 tot 12u00 en van 14u00 tot 18u00


JONGE VROUWEN

Sarah Van Hoe

‘Kunst is blijvend’

Op piepjonge leeftijd had jij al een topfunctie bij de prestigieuze Prada Group. Hoe kreeg je dat voor elkaar? ‘Ik wou de link leggen tussen mode en kunst en me verdiepen in de werking van de mode-industrie. Ik was jong maar tegelijk overtuigd van mijn eigen kunnen. Ik ben zomaar met mijn catalogus onder de arm een winkel binnengestapt. Bij het sollicitatiegesprek bleek dat er geen vacature was. Toch kreeg ik een job als verkoopster. Op een

dag bezocht Miuccia Prada de winkel. Ik klampte haar aan. Kijk, als u een gepassioneerde persoon zoekt, ben ik er voor u.’ Haar lef werd beloond. Sarah stond in voor de wereldwijde look en het imago van de Prada winkels. Ze werkte nauw samen met Signor Bertelli, Miuccia Prada’s echtgenoot en het zakelijke brein achter Prada.

En toch kon de modewereld je niet blijven boeien? ‘Kunst maken is iets blijvends opbouwen. De mode is gedoemd om te verdwijnen. Nauwelijks is het doorgebroken of er moet een nieuw idee op tafel liggen. Mode is vluchtig. Na twee jaar won mijn vrije geest het. Ik heb zoveel glamour gezien. In Los Angeles heb ik op feestjes gedanst met Armani, Cavalli… En nu heb ik mijn atelier op de boerenbuiten. Het inspireert me evenveel. Ik heb de twee nodig.’

26

K ARAAT - SEPTEMBER 2009

Ook bij je ouders en grootouders, generaties van meubelmakers en handelaars vond je inspiratie? ‘De link van design naar interieur is vlug gelegd. Ik leg me toe op het herstellen en opfrissen van meubels, muurschilderijen, evenementen, theaterdecors, sets voor fotografen. Mijn werkveld ligt voornamelijk in Italië. Italianen zijn vertrouwd met muurschilderingen en de figuratieve beeldtaal. Italië is glitter en glamour. Dat spreekt me enorm aan. Na vijf jaar Italië wil ik in mijn thuisland ook iets verwezenlijken.’

Hoe zou je je werk omschrijven? ‘Mijn kunst is zéér direct. De beeldtaal is naïef. Een kind verstaat het, de volwassene geeft er een eigen interpretatie aan. In Amerika noemen ze deze kunstvorm postpop. Postpop spreekt een ruim publiek aan. Deze beeldtaal wil ik maximaliseren. Mijn figuren zijn Hollywood figuren. De gezichten getuigen van extreme schoonheid. Ook in de oudheid werden farao’s en keizers mooier afgebeeld dan de werkelijkheid.’

Sarah Van Hoe

I Uitstraling sprankelende persoonlijkheid I Opleiding textiel, mode en toneelkostuumdesign Art & theatre direction en schilderkunst (Milaan) I Inspiratie klassieke en hedendaagse kunst, grafische ontwerpen tot comics, discotheken, popart, I Eindresultaat flamboyante muurschilderijen, schilderijen op doek of meubels voor privé of bedrijf I Tentoonstelling najaar 2009: Rome en Napels, daarna komt deze expo naar België. Voor meer info: zie website I Info en contact Crazy Arts, www.sarahvanhoe.com; info@sarahvanhoe.com; gsm: 0032 474 37 79 72

T EKST RIA ANYCA FOTO’S MARC MASSCHELEIN

‘Een interviewtje voor Karaat? Super!’ De opgewekte stem past perfect bij de gedreven, superenthousiaste jonge vrouw. Sarah is niet alleen een knappe verschijning. Ze straalt pure joie de vivre uit. Deze levenslust komt ook tot uiting in haar werk als artist/designer.


open van dinsdag tot zaterdag 10-18u

nieuw:


PUBLIREPORTAGE

Na haar studies ‘optiek’, koos Mieke

Vandeputte voor nog eens een vierjarige specialisatie in

contactlenzen. Daarvoor trok ze naar Nederland. Vandaag is ze alweer 13 jaar actief in haar eigen zaak aan de Marktstraat in Harelbeke. In die tijd zag ze de wereld van de contactlenzen en de producten enorm evolueren. Er is veel kans dat mensen die vroeger problemen hadden, nu verder kunnen worden geholpen.

Nieuwste lens maakt einde aan oogirritaties Lenzen... omdat uw ogen belangrijk zijn

Contactlenzen in een nieuwe materie rekenen af met het grootste probleem waarmee contactlensdragers zich tot op heden geconfronteerd zagen: de lage zuurstofdoorlaatbaarheid. De nieuwe Silicone-lens betekent een ware revolutie. Die lenzen laten tot 5 keer meer zuurstof door dan de standaardlenzen. Vandaar dat ze ideaal zijn voor mensen met droge ogen, PC-gebruikers, personen die kampen met geïrriteerde ogen of zij die in een ruimte werken met airconditioning en/of de lens lang dragen. Ook de vloeistoffen zijn serieus veranderd. De nieuwste vloeistoffen houden veel langer het vocht vast in de lens, zodat die minder vlug uitdroogt.

Nachtlens De nieuwste ontwikkeling in de wereld van de lenzen is ongetwijfeld de nachtlens. Deze (harde) lens draag je ’s nachts en kan al vanaf de leeftijd van 7 jaar. Overdag zie je dan scherp, zonder bril of lenzen. Voordeel is dat het niet om een definitieve ingreep gaat. Je kan stoppen wanneer je maar wilt, waarna je ogen opnieuw hun oorspronkelijke vorm aannemen. Daardoor zijn de nachtlenzen uiterst veilig en vormen zo een waardig alternatief voor de laserbehandeling.

Niet enkel 40-plussers zijn gebaat met lenzen. Ook kinderen en jongeren vinden hun weg naar de contactlenzen.

Gezien Miekes opleiding is het niet verwonderlijk dat zij in Harelbeke over haar eigen atelier beschikt. Zo kan zij alle service verlenen die nodig is bij het gebruik van lenzen. We denken daarbij aan het polijsten van lenzen. Dit gebeurt bij harde lenzen, die te veel krassen vertonen of vervuild zijn. In haar atelier kan zij de lenzen ook professioneel reinigen. Verder vindt u er alle onderhoudsproducten en accessoires.

Dubbelzicht lenzen: voor ver en dichtbij Een andere vooruitgang is de lens met dubbelzicht. Allerlei nieuwe systemen kwamen op de markt en scoorden heel goed. Zelfs mensen die nog nooit eerder lenzen droegen, zijn tevreden met het resultaat.

Voor iedereen Niet enkel 40-plussers zijn gebaat met lenzen. Ook kinderen en jongeren vinden hun weg naar de contactlenzen. En dit zowel om continu te dragen als om te sporten. Bij Contactlenscentrum Vandeputte wordt u met professioneel advies bijgestaan. Er is steeds een proefperiode waarin u de lenzen zonder aankoopverplichting kan testen!

Eigen atelier

Soorten lenzen > > > > > > > > > > > >

Daglenzen Maandlenzen Zesmaandlenzen Jaarlenzen Driejaarlenzen Speciale lenzen ‘astigmatisme’ (oogbol is niet helemaal rond) Dubbelzichtlenzen Kleurlenzen Sportlenzen De klassieke harde lens Droge-ogen-lenzen Nachtlenzen

Vandeputte Contactlenscentrum Marktstraat 21, 8530 Harelbeke, 056-72 51 72

Het contactlenscentrum is sinds 10 maart 09 terug definitief verhuisd naar Marktstraat 21.

www.lenzenvandeputte.be OPENINGSUREN: VAN DI TOT VRIJ VAN 9U TOT 12U EN VAN 14 U TOT 19U ZATERDAG VAN 9U TOT 12U EN VAN 14 U TOT 17U ZON- EN MAANDAG GESLOTEN


HERENKLEDIJ EN ACCESSOIRES: RIVER WOODS GAASTRA STATE OF ART ZILTON VAN GILS TRUSSARDI JEANS PROFUOMO MATINIQUE STRELLSON JACQUES BRITT GIORDANO THOMAS BRADLEY ARROW POLO JEANS RALPH LAUREN TOMMY HILFIGER CIRCLE OF GENTLEMEN NIEUW: OAKWOOD

SCHOENEN: VAN BOMMEL GAASTRA

voor elke klant een geschenk!

FASHION DAYS www.carolinevandemaele.net

17-18-19-20 september

OPEN ZONDAG 20 september van 14u tot 18u

PUUR MANNENMODE SCHUTTERSHOFLAAN 82 8560 GULLEGEM 056| 42 41 21

W W W . I M P U L S F A S H I O N . B E


PUBLIREPORTAGE

De vernieuwde GIKS-winkel in Sint-Eloois-vijve heeft zijn deuren geopend met een echte feestweek. De restyling zorgt voor een aangenamer winkelen, een nog meer gepersonaliseerde benadering, een groter overzicht en tal van nieuwe merken.

GIKS Sint-Eloois-Vijve Een opgemerkte facelift De restyling van de GIKS-winkel zorgt voor een ruimer gevoel met meer daglicht, hogere plafonds, bredere gangen en meer pashokjes. Kortom, het wordt nog aangenamer winkelen. Het grote assortiment krijgt nog meer plaats en zorgt zo voor een beter overzicht, van stijlvolle kleding en feestkledij over sportievere, meer casual outfits tot lingerie. GIKS gaat voor een gepersonaliseerde benadering: het vriendelijke GIKS-personeel helpt de klanten nog meer met gericht en gepast stijladvies.

Het hĂŠle gezin heeft het naar zijn zin GIKS vernieuwt niet enkel de winkel, maar stelt bovendien een heel aantal nieuwe merken voor. Voor de dames zijn dat Il Dolce, Lee Cooper, NafNaf, Not the Same, One Touch, QS, Vila en de zwangerschapskledij van Mama Licious. De heren krijgen er Selection bij en de kinderen kunnen nu ook kiezen uit schitterende merken als No-No, Rags en Seven One Seven. In de afdeling ondergoed breidt GIKS eveneens uit met Calvin Klein, Esprit Collection Bodywear en Petit Bateau. En de kinderen zullen zich zeker ook amuseren in de nieuwe speelhoek.

Met je Giks Bonuskaart krijg je een korting tot 10% bij elk aangekocht artikel. De korting wordt op je Giks Bonuskaart gezet en je kan deze bij een volgende aankoop onmiddellijk verzilveren. Dat is makkelijk van GIKS ĂŠn voordelig voor jou.


heropent in stijl De kids worden opgemerkt bij GIKS! Een geslaagde eerste schooldag begint met mooie, coole kleren van GIKS. Speciaal voor de kids heeft GIKS de nieuwste collecties van hippe topmerken zoals Seven One Seven, Rags, Petit Bateau, No-No, Tom Tailor, CKS, S. Oliver, Birgini, Esprit, Mexx, O'Neill, ... Terug naar school in stijl!

www.giksmode.be

GIKS Sint-Eloois-Vijve Spoorweglaan 21 tel. 056 60 39 16 ma-vr 10u-18u30 za 10u-18u zo gesloten


Cavoe-tagoe Stijllabo voor mannen

Zowel het aanbod als het interieur stralen klasse uit.

Nieuwe herenmodezaak in Waregem

Experience shopping

Zopas opende in de Waregemse Stationsstraat de exclusieve modezaak Cavoe-Tagoe. Op een oppervlakte van 260 m2 vindt de veeleisende modebewuste man beslist wat hij zoekt. Maar niet alleen de kledij maakt een bezoek de moeite waard: ook het interieur is erop gericht de stijlvolle man echt in de watten te leggen. Sylvie, Marieke en Dries staan klaar met deskundig kledingadvies !

Cavoe-Tagoe brengt unieke merken samen in een bijzondere omgeving, wat van de winkel een echte hot spot maakt. Opmerkelijk is de aandacht die werd besteed aan interieur, designmeubels en winkelcomfort. De paskamers zijn zeer ruim, en voor wie discretie op prijs stelt zijn er twee grote passalons met alle mogelijke luxe. Winkelen bij Cavoe-Tagoe gaat dan ook verder dan gewoon kleren passen: het is een stijllabo waar de klant in alle rust kan genieten van de aangepaste muziek, vernuftige licht- en beeldeffecten en bijzonder vriendelijk en bekwaam personeel.

De Stationsstraat in Waregem telt steeds meer exclusieve boetieks. Mannenmode ontbrak nog. Nu biedt Cavoe-Tagoe daar een passend antwoord op. In het prachtige interieur worden topmerken aangeboden als Dolce & Gabbana, Paul Smith en Versace. Ook vind je er het Belgische toplabel Les Hommes, naast Maison Vandenvos, Paul&Joe en het Deense modemerk Sand. Ook voor designerjeans vind je zeker je gading met Jacob Cohen en Citizens of Humanity. “We brengen een mix van fashion-merken die je in heel de regio niet vindt. Ons aanbod gaat van kostuums tot casual chic. Daarnaast bieden we een breed gamma van schoenen aan, van de collecties van D&G, Paul Smith, Versace en Sand. Dat zijn zowel de meer geklede schoenen als sportieve sneakers. Op vlak van underwear en homewear hebben we een zeer uitgebreide collectie van onder meer Dolce&Gabbana en Roberto Cavalli.” Vanaf voorjaar 2010 vind je in Cavoe-Tagoe ook de collecties van Dior, Liu-Jo Men en Just Cavalli.

Toch is Cavoe-Tagoe geen winkel voor de ‘happy few’: iedereen is welkom en de collecties zijn zo uiteenlopend dat elke modebewuste man er wel zijn gading vindt. Cavoe-Tagoe is iedere dag open, behalve op zondagnamiddag en maandagvoormiddag. Private shopping kan op afspraak buiten de openingsuren.

fotografie: www.dtonic.net

www.cavoe-tagoe.com Stationsstraat 47 , 8790 Waregem


CAVOE-TAGOE S

T I J L L A B O

V O O R

M

A N N E N

-Ì>̈œ˜ÃÃÌÀ>>ÌÊ{ÇÊUÊnǙäÊ7>Ài}i“ÊUÊÊ/i°ÊäxÈÊәÊ{nÊÎn ÜÜÜ°V>ۜi‡Ì>}œi°Vœ“

CAVOE-TAGOE IS DÉ NIEUWE KLEDINGZAAK VOOR STIJLVOLLE MANNEN. 260 M² PURE LUXE IN HARTJE WAREGEM: EEN OASE VOOR DE MAN DIE MÉÉR WIL.

D&G PAUL SMITH VERSACE VJC MAISON VANDENVOS LES HOMMES

-…œiÃ]ÊL>}ÃÊEÊ>VViÃÜÀˆiÃ\

EʇÊ*>ՏÊ-“ˆÌ…Ê 6iÀÃ>ViÊ6

˜`Ài>Ê >À`œ˜i >ŽiÊÕÝÕÀÞʈ˜i

PAUL & JOE CITIZENS OF HUMANITY JACOB COHEN SAND

œ“iÜi>ÀÊEÊ՘`iÀÜi>À\

œViÊEÊ>LL>˜> ,œLiÀÌœÊ >Û>ˆÊ *>ՏÊ-“ˆÌ…

M AANDAG 13U30-18U30 I DINSDAG 9U30-12U & 13U30-18U30 I WOENSDAG 9U30-12U & 13U30-18U30 I DONDERDAG 9U30-12U & 13U30-18U30 VRIJDAG 9U30-18U30 I Z ATERDAG 9U30-18U I ZONDAG 10 U-12U


PUBLIREPORTAGE

De ‘profashionals’ van Brooklyn hebben de voorbije 7 maanden hard hun best gedaan om opnieuw de trends van alle topmerken te distilleren tot de unieke Brooklyn Merken Mix. Deze herfst en winter hoef je geen kou te lijden… Het wordt gezellig warm.

Brooklyn Warm winterwear

Voor dit seizoen zijn heel veel merken teruggekeerd naar de warme gezelligheid die zachte herfstdagen kunnen brengen. De kleuren bruin, rood en bordeaux geven je meteen het juiste gevoel en je vindt in heel veel collecties tweedstoffen, net als leder en namaakbont. Het gezellige outdoorgevoel overheerst. Dikke overhemden, gevoerde jeansjassen, gezellige truien met rijkelijke kragen en schapenvachtwolletjes doen je verlangen naar eindeloos lange boswandelingen met familie en vrienden en naar knappende haardvuren.

Ruiten troef! De ruitmotieven zijn helemaal terug. Ze duiken op in stoer houthakkersflanel, in Schotse tartanruiten, in de typische westernruit en ook als eenvoudige blokruit. De mannen combineren die ruiten met gebreide wollen of katoenen cardigans die uitgewerkt zijn met riante sjaalkragen en grote knopen. Die zijn zo warm dat ze tot diep in december als jas gedragen kunnen worden. Bovenop de truien worden dit seizoen ook bodywarmers gedragen in gematelasseerd nylon of zelfs nepbont. Dames combineren op hun ruitmotieven dan weer luchtig gebreide cardigans. Die zijn vrouwelijker en lichter dan die van de mannen maar daarom niet minder warm.

Vintage everywhere De vintage trend houdt aan. Hilfiger Denim en Pepe Jeans brengen dit zeer geloofwaardig en ook ons nieuwe merk Franklin & Marshall staat hiervoor bekend. De collegestijl in sweaters en T-shirts is een absolute must-have dit seizoen. Je combineert die look best in combinatie met een stoer lederen jasje zoals dat van Minimum of het stoere ‘coated biker jacket’ van Cast Iron.

We love denim Uiteraard bepaalt Brooklyn dit seizoen opnieuw de trends op het vlak van de denims (jeansbroeken). De straight-fit blijft de hoofdmoot uitmaken, aangevuld met de bootcut. Dames kiezen gerust een skinny jeans, zeker om te combineren onder de schitterende tuniekjes. De 5-pocket modellen worden opgesierd met goed geplaatste ritsen, prints of stikkingen om hen dat tikkeltje extra te geven. De denims gaan dit seizoen van cleane, sobere wassingen naar hele mooie dirty washes die opnieuw warmte uitstralen met hun zand-, koper-, klei- of olietinten. Een aantal modellen zijn bewust verweerd en wat gerafeld om de romantiek van een favoriete broek te benaderen.

Leave your hat on! Een outfit is pas geslaagd in combinatie met de juiste accessoires. Naast de alom geprezen sjaals is hèt accessoire van dit seizoen beslist de hippe hoed. Brooklyn brengt verschillende modellen van Diesel, G-Star, Ben Sherman, …voor de trendy M/V. Uiteraard brengt de winter lekker warme sjaals, mutsen en lange of korte handschoenen in wol en leder. De sjaals gaan echt tot XXL formaat zodat ze zelfs als jas kunnen dienen in het tussenseizoen. Wie ten slotte in stijl uit de kleren wil gaan kan best zijn oog laten vallen op het prachtige underwear van G-Star, Diesel en Tommy Hilfiger. Die komen in sober wit en zwart maar ook in lekker gedurfde kleuren en motiefjes. Winter 2009 wordt beslist zoals wij hem het liefst hebben: buiten koud en binnen lekker warm.

www.brooklyn.be

Antwerpen • Brugge • Gent• Knokke • Kortrijk • Oostende • Roeselare • Waregem.


Diesel // G-Star // Hilfiger Denim // Carhartt // Fornarina // Kuyichi // Edwin // Nudie Jeans // Levi’s // Pepe Jeans London // Cast Iron // Cold Method // Antwrp // Andy Warhol // Turnover // Sessùn // Custo // D.E.P.T // Nümph // Skunk Funk // Fred Perry // Ben Sherman // Franklin & Marshall // Junk de Luxe // Minimum // G-Sus // Bench // Ragwear // Baretta // Göring Bros. // Loreak Mend ian //

Antwer pen / / Brugge / / Gent / / Knokke / / Kor tr ijk / / Oostende / / Roeselare / / Waregem / / www.brooklyn.be


SHOPPING

Mode winter 2009-2010 Nieuwe serie Maddox van Marie Jo L'Aventure.

Info: Lingerie Ohlala! Lendelede, 051-30 32 20

Tuniekjes met een opvallende legging of panty en boots blijven erg trendy

Chic en vrouwelijk De mode gaat deze winter de elegante toer op. Klassiekers, zoals het rechte jurkje, de wintermantel, de blazer, het mantelpakje en het mannenpak voor vrouwen krijgen een jonge en moderne toets. Retro remix is een term die deze stijl goed typeert: de vrouwelijke elegantie uit vervlogen tijden met een hedendaags accent.

Info: Close up, 09-330 41 77

Een gilet geeft elke outfit extra cachet

Info: Close up, 09-330 41 77

Daim vestje in visonkleur met een jersey jurkje.

Info: Charmy, 056-60 86 94

"Chez chique" van Chantelle, verkrijgbaar in wit, zwart en grijs.

Info: Lingerie Ohlala! Lendelede, 051-30 32 20

Mantelpakje van Red Valentino Harige mantel in een warme, winterse ruit

Info: Charmy, 056-60 86 94

3 6 K ARAAT - SEPTEMBER 2009

Info: Fragine 056-71 09 54


Jurken in breiwerk staan helemaal in het teken van comfort en elegantie

Info: Nine To go 051-22 29 99

Dierenprints komen elk seizoen terug.

Info: Boetiek Liliane 09-374 05 45

Metallic en glans mogen weer.

Info: lamon - nuytens, 055-31 29 16

Naturel-tinten in leder en suède.

Info:lamon - nuytens, 055-31 29 16

lamon - nuytens modeshow salons mantovani 6 & 7 september wortegem-petegem www.lamon-nuytens.be tel 055-31 29 16

K ARAAT - SEPTEMBER 2009 3 7


SHOPPING

Gelaagd jurkje met print van MarcCain.

Info: Isola Fashion, 056-42 16 64

Lange cardigans zijn een onmisbaar element in de nieuwe wintergarderobe, en perfect draagbaar tijdens de zwangerschap

Info: nine To Go, 051-22 29 99 Een basic jeans krijgt een geklede look met een fijne cardigan en een zijden sjaal (Gigue).

Doorstikte mantel van Moncler

Info: Nicolas & Virginie, 056-75 73 85

Info: fragine 056-71 09 54

Trendy, halflange jas van Persona

Info: Marie Julie, 051-20 33 50

Stijlvol ensemble voor de wintersport van MarcCain.

Info: Lanatex, 056-21 20 05

Lederen vestje van Hampton Bays.

Info: Nicolas & Virginie, 056-75 73 85

3 8 K ARAAT - SEPTEMBER 2009


VIDEO

Compatible

Ervaar de complete oplossing van Bose Het nieuwe BOSE® LIFESTYLE® 48 DVD home entertainment-systeem

Dit systeem maakt gebruik van bekroonde JEWEL CUBE® luidsprekerarrays voor een levensechte surround sound. De gestroomlijnde centerluidspreker past perfect bij de moderne breedbeeldtelevisies. Een uit het zicht te plaatsen ACOUSTIMASS® module levert de krachtige lage tonen die actiescènes tot leven brengen en die zorgt voor een dynamische muziekweergave. Dit systeem past het geluid aan op de ruimte, zodat u altijd verzekerd bent van kwaliteitsgeluid van Bose. Het systeem kan 340 uur cd-muziek digitaal opslaan, terwijl het intelligente weergavesysteem uMusic® uw muziek smaak leert en automatisch nummers voor u selecteert. Optioneel is het systeem draadloos uit te breiden. De meegeleverde VS-2 verbetert het videosignaal van alle bronnen automatisch naar de hoogste resolutie die de tv via hdmi kan accepteren, tot wel 1080p. Ervaar het nieuwe LIFESTYLE® 48 systeem – en merk waarom technologie van Bose het verschil maakt. Exclusief verwijderingsbijdrage. Luidsprekers leverbaar in de kleuren zwart, wit en zilver

De geautoriseerde BOSE dealer Product gereed voor demonstratie Direct uit voorraad leverbaar

7hdekjAehjh_`a L[[cWhaj*) &+,(''-./7hdekj:[[hb_`a 8[l[h[dijhWWj() &+,-'/,+(

www.boetiekliliane.be

Hoor het verschil. Vraag nu om een demonstratie bij uw geautoriseerde BOSE dealer.

Opendeurdagen VRIJ 11 - ZAT 12 - ZON 13 SEPTEMBER ANDRES X-LINE • ADDIZIONE • ELENA GRUNERT • BRAX • CHALOU • SEMPRE PIU • DOMINA • DOMINEW • FRANKENWÄLDER • LUCIA • MARINA RINALDI • ELENA MIRO •

Kwaliteitsadvies Installatie service Dienst na verkoop

NIEUWE HERFST- EN WINTERCOLLECTIE

VRIJ 2 - ZAT 3 - ZON 4 OKTOBER

-10% DIRECTE KORTING AAN DE KASSA

MY LADY • NP • SALLIE SAHNE • SAMOON • RAPHAELLA • VIA APPIA • DUE • WILLE • PEPP • KOHLER & KRENZER - VERPASS

Liliane VOLSLANKBOETIEK

Dé speciaalzaak voor een maatje meer Stationsstraat 26 • 9880 Aalter • 09-374 05 45 • boetiek.liliane@skynet.be

Een hapje en een drankje worden u aangeboden OPEN MA 13.30-18.30U • DI- VR 9.30-12U & 13.30-18.30U • ZA 9.30-12U & 13.30-18U


SHOPPING

Een outfit is pas geslaagd in combinatie met de juiste accessoires.

Dames combineren skinny jeans onder schitterende tuniekjes

Info: Focus, 051-30 55 81

Info: Brooklyn www.brooklyn.be

De straight-fit jeans blijft in het modebeeld aanwezig

Info: Brooklyn www.brooklyn.be

De volledige collectie van MarcCain vind je bij Lanatex

Info: Lanatex 056-21 20 05

Ook de Schotse ruit is helemaal terug.

Info: Focus, 051-30 55 81

Jeans wordt zowel sportief als gekleed gecombineerd.

Info:Pierrot Fashion 053-66 47 91

Stoere halfhoogslaper van Bopita. Verkrijgbaar in maar liefst 8 kleuren: red, white, black, antra, army green, pink, provence en silver.

Info: Kids & Co, www.kidsandco.be

4 0 K ARAAT - SEPTEMBER 2009


FRAGINE MEN D&G | PAUL SMITH | HUGO BY HUGO BOSS | JOOP! | ARMANI JEANS POLO RALPH LAUREN | TOMMY HILFIGER | RARE | SUN 68 | PEUTEREY | MONCLER MAISON VANDENVOS | CIRCLE OF GENTLEMAN | UNGARO SHIRTS 7 FOR ALL MANKIND | CITIZENS OF HUMANITY ...

O P E ND E U R

van vrijdag 4 tot en met zondag 13 september 2009 met open-zondagen op 6 en 13 september

FRAGINE MEN Schoolstraat 13, B-8540 Deerlijk T 056 72 95 75 www.fragine.be open van 9 u. tot 12 u. en van 13.30 u. tot 18.30 u. zondag van 10 u. tot 12 u. maandagvoormiddag gesloten Tijdens de open-zondagen doorlopend open van 10 u. tot 18 u.


PUBLIREPORTAGE

Singles of zij die uitgekeken zijn op een bestaande relatie en dromen van een nieuwe prins(es), hebben er alle belang bij om tijdens een eerste confrontatie perfect voor de dag te komen. De allereerste indruk die de kandidaat maakt, is vaak beslissend voor de rest van het verhaal. Professioneel advies daarbij is een must. Met (re)-styling op maat van de klant profileert Soulmate, het trendzettende relatiebureau van

Kathleen Callewaert legt zich voortaan ook toe op de (re)styling van haar klanten.

Kathleen Callewaert, zich nog maar eens in de breedte.

Soulmate relatiekantoor

Soul2Soul

Het is dan ook geen wonder dat Soulmate er door dit maatwerk keer op keer in slaagt om haar leden in een nieuwe relatie te laten stappen, waardoor voor hen een nieuwe wereld begint. Kathleen rekruteert die klanten bij voorkeur in zaken- en industriële middens. Nu de vakantie er voor de meesten op zit, zijn opvallend veel mensen op zoek naar een nieuw houvast, zo stelt ze vast. Het recordaantal stukgelopen huwelijken, voor een deel te wijten aan de nieuwe echtscheidingswet, is daar allicht evenmin vreemd aan.

Klaar zijn voor nieuwe relatie Iedereen is op zoek naar geluk maar voor welke specifieke doelgroep wil Soulmate in de bres springen? ‘Geïnteresseerden die op ons arsenaal diensten een beroep doen, zijn voor het merendeel single en hun leeftijd varieert tussen de 25 en 75 jaar. Jongeren vinden beslist wel andere kanalen om een partner te vinden,’ ervaart Kathleen. ‘Wie bij ons komt aankloppen, is ernstig op zoek naar een (nieuwe) partner. We zijn vaak de eerste hulp bij een gebroken hart. Ze moeten ook helemaal klaar zijn om in een nieuwe relatie te stappen en bereid zijn om daartoe ook zelf initiatief te nemen.’

Het juiste profiel De modus operandi is onderhand gekend: Na een eerste contact – via telefoon of website – legt Soulmate een afspraak vast. Daaraan gaat een diepgaand gesprek vooraf, waarin Kathleen peilt naar de motieven van de kandida(a)te. ‘Tijdens een grondig onderhoud praten we over alles wat hij/zij op relationeel vlak al heeft doorgemaakt en over hoe hij/zij

De krokante kantjes van Brugge Bestaat er een betere manier om het andere Brugge te leren kennen dan met een gids die op een ludieke manier over alle leuke hoekjes en kleine verhalen van de stad iets kan vertellen? Op zaterdag 10 oktober kunnen zowel leden als niet-leden op die manier Brugge verkennen. Onderweg worden de lekkerbekken onder hen in stemmige etablissementen culinair verwend: van aperitiefje tot afzakkertje! Napraten kan in een gezellig muzikaal etablissement op maat. (Verdere informatie is terug te vinden op www.soulmate4life.be) Uiterste inschrijvingsdatum 30 september.

de toekomstige partner ziet. Aan de hand daarvan stel ik een profiel op. Pas dan kan hij/zij worden voorgesteld aan andere kandidaten. Wanneer twee kandidaten op basis van dat profiel akkoord gaan om elkaar te ontmoeten, vragen we de man om de vrouw op te bellen en een eerste ontmoeting vast te leggen. Na die eerste date ontvangen we graag feedback. Soms klikt het, soms moet een tweede of derde afspraak met andere kandidaten worden geregeld. Omdat nooit over één nacht ijs wordt gegaan kan ik stellen dat de succesratio bij Soulmate zeer hoog ligt. Eenmaal de eerste verliefdheid is weggeëbd, zien de klanten elkaar hoe ze werkelijk zijn.’

Styling en restyling Naast het uitzoeken van de perfecte matches wil Kathleen Callewaert, die ook gediplomeerde styliste is en een ruime ervaring heeft in de modewereld, zich voortaan meer en meer gaan toeleggen op de styling en (of) restyling van de klant. ‘We steken ook graag een professionele hand toe bij de zelfrealisatie van een lid. Een voorbeeld: sommigen, niet enkel vrouwen maar ook opvallend veel mannen, worden op een feestelijke gelegenheid verwacht en weten niet hoe zich te kleden. Casual kledij of chique maatpak? Vaak begint het bij de overvolle kleerkast van de klant en eindigt het in de boetiek, de lingeriezaak, de wellness of bij de kapper. Vooral mannen voor wie shoppen een ware beproeving is, laten zich makkelijk kledij aanpraten die helemaal niet bij hun figuur past. Niet enkel bij bijzondere gelegenheden maar ook in het leven van elke dag wil Soulmate de ideale raadgever voor stijl-, imago- en kleuradvies zijn.

Soulmate - Soul2soul Laagweide 7, 8560 Gullegem Soulmate T 0494 29 30 87, F 056 37 13 68 Man/Vrouw/Celebritry op maat: zakelijke service waarbij een dame, heer of bekende persoon u kan begeleiden.

www.soul2soul.be info@soulmate4life.be info@manopmaat.be info@vrouwopmaat.be info@celebrityopmaat.be Zowel voor Soulmate als voor Man- en Vrouw op Maat is voortaan op de site een bedrijfsfilm te zien. Beide films illustreren de werking en tonen hoe Soulmate- Soul2soul tevreden klanten maakt.


ASTROLOGIE De Kortrijkse Christiene Spruytte, alias ‘Alice, therapeute toekomstgericht advies via kaart en het hogere’ pendelt elke maand voor Karaat naar het vroeger, het nu en het straks van BV’s. Dit keer ziet ze in de sterren hoe ‘maagd’

Marcel Vanthilt (24 augustus 1957, 12u30 ) grotendeels nog de kenmerken van een leeuw in zich draagt.

Marcel Vanthilt

Adrenaline geeft me vleugels Marcel Vanthilt, van origine een Lommelse Limburger, heeft de hele zomer lang voor Villa Vanthilt meer dan tweehonderd gasten ontvangen. Vanaf begin september raast Vanthilt nog even door. Dan start de voorstellingscampagne van zijn boek Edgard, een ode aan zijn vader, een gedreven socialistische politicus uit Leopoldsburg. ‘Het boek is een eerbetoon aan mijn vader. Maar ik heb het ook voornamelijk gemaakt voor mezelf. Mijn vader overleed op zijn 63ste, toen ik amper vijftien was. Ik heb met dat boek niet alleen een gemis proberen op te vullen, het is voor mij in elk geval ontzettend verrijkend geweest voor mijn relatie met mijn kinderen. Ik heb die man zelden gezien omdat hij voltijds politicus was. We brachten alleen de paasvakantie samen door. Ik ben blij dat het met mijn kinderen - mijn oudste zoon is zeven, de jongste tweeënhalf - anders is. Omdat ik weet hoe kort het leven kan zijn, ben ik veel intensiever met de kinderen bezig.'

Karaktertrekken

Alice: ‘Met een 9 in de numerologie bent u doorgaans ernstig en komt u ook zo over. Platvloers plezier is niet aan u besteed, als u in een dergelijke gelegenheid vertoeft, trekt u zich liever terug in eenzaamheid.’

Marcel Vanthilt: ‘Als platvloers betekent dat iedereen met bezweet lijf tegen mekaar staat aan te schurken op wildhete muziek, dàn hou ik wel van platvloers. Veel hangt af van de muziek: ik heb een hekel aan de moderne R&B, maar ben qua fuifmuziek wel gek op Mika, La Roux, Gossip of zowat alles van Depeche Mode. Tja, wat is ‘platvloers’? Dat is relatief en streekgebonden. In Engeland is ‘platvloers amusement’ in de ruimste zin van het woord cultuurgebonden. Het comazuipen, het hooliganisme… Engelse roots, of niet? Het heeft of had daar in elk geval veel succes. Mij zal je dat soort gedrag niet horen veroordelen. Ik stel me wel vragen bij mensen die zich een pretentie aanmeten en denken dat ZIJ de betere wereld zijn omdat ze keurig uitgedost en stijfjes in een sjiek restaurant volgens de aloude etiquette gaan ‘tafelen. Een deel van dat soort mensen denkt dat ze savoir-vivre uitstralen… Maar ondertussen dragen ze een stropdas met een komische stripfiguur, dragen ze tegen de etiquette in bruine schoenen onder een grijs pak en geven ze na enkele glazen champagne een vuile zakdoek aan een niezende dame… Pas op, dat gebeurt dus effectief en dat soort gedrag vind ik even erg als de zogenaamde ‘platvloerse’ Brit die met literglazen lauw bier de Spaanse costa’s onveilig maakt. ‘Ik hoop dat ik ooit een programma kan maken zoals Paul de Leeuw dat doet in Nederland.’

44

K ARAAT - SEPTEMBER 2009


TERUG NAAR SCHOOL !

vanaf 25/08 en zolang de voorraad strekt

*

KIDS CKS • ESPRIT • GYMP • MEXX • NO-NO • NOPPIES • QUIKSILVER • O’NEILL • POINTER • S.OLIVER • TOM TAILOR • e.a. … NIEUW GAASTRA DAMES ANGELS • BRAX • S.OLIVER • MEXX • ESPRIT • GERRY WEBER • GREEN ICE • TAIFUN • MAYERLINE • ONE TOUCH • SAMOON • ONLY • STREET ONE • VERO MODA • CECIL • e.a. … NIEUW GAASTRA HEREN STATE OF ART • MEXX • ESPRIT • PIERRE CARDIN • MELKA • PME LEGEND (PALL MALL) • e.a. … NIEUW GAASTRA

MODESHOP

ONDERGOED-NACHTGOED: FILA • THRIUMPH • WOODY • SLOGGI • BANANA MOON • e.a. …

Voor elke student een * leuke attentie Zelfning bedie hoek koffie

uniek in de stree k

lijks Weke we u nie ies ct colle

RUIMERE PARKING

DE NIEUWE BEER

NU NOG RUIMERE KEUZE AAN MERKKLEDIJ - 3.000M2 GEZINSMODE

ELKE ZONDAGVOORMIDDAG OPEN van 9 tot 12 uur

GENTSTRAAT 39 I OOSTROZEBEKE I Tel. 051 40 41 53 (Baan Dentergem-Meulebeke) OPEN: dinsdag tot vrijdag: 9-12 uur en 13-18.30 uur I zaterdag: 9-12 uur en 13.30-18 uur I zondag: 9-12 uur Gesloten op zondagnamiddag en maandag.


ASTROLOGIE

Marcel Vanthilt: ‘Ja, dat klopt, maar als ik als leider word aangeduid, zoals tijdens ‘Villa Vanthilt’, volbreng ik die opdracht met plezier. Het sturen van een geheel is aangenaam, zolang het resultaat goed is.’

Je leidt het altijd allemaal heel feestelijk, vrolijk, met veel zin voor humor... Marcel Vanthilt: ‘Villa Vanthilt was groepswerk. Ik was er niet de baas met het zweepje, wiens slippen door iedereen werden gedragen, integendeel. Ik had wel een doorslaggevende stem in de selectie van de gasten. Of ik tijdens de live-uitzending in al mijn enthousiasme wel eens mijn eigen weg durfde gaan, los van het vooropgestelde script of scenario? Niet echt. Het programma is erg goed voorbereid, met een vangnet voor als het even de verkeerde richting zou uitgaan. Ik kon wel een beetje rondom het draaiboek heen dansen, maar ik kwam algauw weer op mijn poten terecht omdat ik wist waar we naartoe moesten. Neen, chaos kon ik me niet permitteren. Het is wel zo dat de gekende adrenalinekick mij vleugels geeft. Maar ik probeer vooraf de hoofdlijnen van een dossier in mijn geest te prenten. Ik weiger wel mijn teksten af te lezen van een autocue. Er zal hooguit ergens een spiekbriefje liggen als er een moeilijke naam moet worden uitgesproken. Ik streef naar een zo groot mogelijke naturel.’

Je liet de term ‘chaos-tv’ vallen. Ik heb jou daar altijd mee geassocieerd, met gecontroleerde chaos, bedoel ik. Als een dure bolide die probleemloos door een patattenveld schuurt...

Alice: ‘Er waait een frisse wind door uw liefdesleven, waarbij u dikwijls de neiging hebt om wat luchthartig met verbintenissen om te gaan... Ik denk dat de huidige relatie wel eens nood heeft aan een opfrissertje dat nieuwe impulsen geeft aan uw romantisch liefdesleven.’ Marcel Vanthilt: ‘Ik begrijp niet waar mevrouw het over heeft. Misschien valt er in het najaar nog een relationeel incident uit de lucht (lacht smakelijk…). Ik heb in elk geval nog niet gemerkt dat we thuis een ‘opfrissertje’ nodig hebben.’

Alice: ‘Alles blijkt zo intens en van blijvende aard voor u. Uw werk blijft zeer productief. U voelt het trouwens overal kriebelen. Nu hebt u het enorm druk.’ Marcel Vanthilt: ‘Goed slapen is het geheim. Siesta’s zouden bij wet verplicht moeten zijn, vind ik. De schoonheidsslaapjes overdag (één uurtje pitten), dat geeft energie. Pillen, vitamines en zo gebruik ik niet, wel veel fruit, water en koffie. Mijn werk is ook duidelijk afgelijnd. Ik ga me zeker nooit aan een eindeloze rit wagen waarbij ik van totale uitputting zal instorten.’

Een mens kan niet blijven doorbomen over de zin van het bestaan. Want die is er gewoon niet. Je moet dat soort discussies kunnen loslaten en heel gewoon voor jezelf beslissen: we maken er hier het beste van.

Marcel Vanthilt: ‘Volledige chaos-tv wordt compleet gebannen in Vlaanderen. Trouwens, zowat overal is alles geformatteerd en wordt binnen de lijntjes gekleurd. Alleen Paul de Leeuw is een uitzondering. Ik hoop dat ik ooit een programma kan maken zoals de Leeuw dat doet in Nederland. Het zou bijvoorbeeld leuk zijn om na een uitzending als Villa Vanthilt de camera’s te laten draaien in het ‘after-gebeuren’. Pure ongestructureerde of onafgesproken tv zonder script, dat achteraf op internet zou kunnen worden geplaatst. Zou best leuk kunnen zijn.’

Alice: ‘U bent erg gesteld op hygiëne en comfort. Ook spiritueel leeft u in een sterke innerlijke en krachtdadige voeling, die u filosofisch interessant maakt om naar te luisteren...’ Marcel Vanthilt: ‘Voor een goed gesprek mag je me altijd aanspreken. Filosoferen over het leven is altijd boeiend, nadenken over zaken waar ik nog nooit had bij stilgestaan. En dat zijn er duivels veel. Maar stilaan heb ik de indruk dat alles al is verteld. Als je op je dertigste, en ik ben nu 50-plus, nog niet weet hoe de vork op deze aardkloot aan de steel zit, zal je nog lang zoeken en discussiëren, tot je verstrikt geraakt in pathos. Een mens kan niet blijven doorbomen over de zin van het bestaan. Want die is er gewoon niet. Je moet dat soort discussies kunnen loslaten en heel gewoon voor jezelf beslissen: we maken er hier het beste van. Ik moet toegeven dat ik op dat vlak in een moeilijke en tegelijk comfortabele omgeving fungeer. Ik kom in mijn professionele leven veel mensen tegen met een interessant of boeiend verhaal. Over literatuur, medische wetenschap, film, van alles eigenlijk… Ik hoef niet zonodig in mijn bruine kroeg nog eens een diepgaand gesprek te voeren over Darwin of over de erfelijkheidsleer van Mendel. Dat compenseer ik door met vrienden of kennissen te freewheelen over concepten voor radio- & tv-uitzendingen. Of door plannen te maken om op exotische locaties te gaan wonen en werken: Sjanghai, Bangkok, Singapore, Lissabon …’

46 K ARAAT - SEPTEMBER 2009

Marcel Vanthilt is een eerste keer gehuwd in de USA, toen hij daar eind de jaren negentig zonder veel succes een nieuwe weg wou inslaan. Hij is meer dan tien jaar geleden naar België teruggekeerd en heeft twee kinderen met zijn tweede vrouw.

Alice: ‘Op zakelijk vlak gaat het u voor de wind en zelfs contacten met het buitenland blijken succesvol te verlopen... Wees echter niet overmoedig want de zwakheden van uw lichaam zullen zich tijdig manifesteren. Uw neiging om verre horizonten te ontdekken zit er dit jaar ook in... het zal u geen windeieren leggen. Hebt u de keuze tussen een nieuwe job vlakbij de deur of in Taiwan, neem dan deze laatste. Het buitenland of vreemde culturen zullen een sterke invloed hebben op u...’

Marcel Vanthilt: ‘Er staan er op professioneel vlak geen ‘buitenlandse projecten’ op stapel. Maar de zucht naar het buitenland is er zeker. Graag zou ik in een zuiders land wonen, Portugal, Italië, Griekenland… Maar er zijn geen concrete plannen.’

Alice: ‘U wilt zich meer en meer afzonderen... Pas op, er is niets mis met u en u bent niet asociaal. Maar u kunt de stem van de geest alleen horen als u zich afzondert. En dat zal u dus doen omdat het nodig is. Het is ook een geschikte periode voor een spirituele retraite of extra tijd voor gebed en meditatie...’ Marcel Vanthilt: ‘Dat klopt wel, ja. In het najaar doe ik alleen promo voor mijn boek. Het wordt (eindelijk) een rustige periode, waarin ik zeker over mijn toekomst zal nadenken. Maar wat dat dan moet worden, weet ik nu absoluut niet! Kom begin volgend jaar eens terug…’

Alice, Toekomstgericht advies via kaart en het hogere, tel. 0473-968 954

T EKST MARC LEROUGE FOTO’S MARC MASSCHELEIN

Alice: ‘Mensen zien u graag als leider maar daar houdt u niet zo van omdat u liever in uw eentje handelt.’


CELLULITIS

-

SILHOUETTE

-

LOKALE VETOPHOPING

1180 microstimulaties per dm2 hertekenen het lichaam

www.icoone.com

Nieuwe technologie Roboderm速 met ongeziene resultaten voor de aanpak van cellulitis, body contouring en lokaal opgehoopt vet

inlichtingen tel. +32(0)54 50 40 05

Behandelingen in uw buurt: Leen Ide Kortrijk Cybo Cybelle Zwevegem Body Dynamic Waregem Verdeler Benelux:

B4concepts

|

info@B4concepts.be

|

056 21 96 19 0473 67 92 51 056 61 00 62 www.B4concepts.be


PUBLIREPORTAGE

Bistro du chef, de nieuwe zaak van

Jacques en Nicole Pélissier, gooit het over een

andere boeg. Sinds enkele maanden serveren ze een keuken die het midden houdt tussen de grote gastronomie en de klassieke keuken. Producten

van topkwaliteit in een

ongedwongen kader. Jacques en Nicole Pélissier: een passie voor kwaliteit en gastronomie.

Le bistro du chef Toegankelijke gastronomie

Het interieur nodigt uit om gezellig te tafelen.

Jacques Pélissier kreeg de culinaire microbe al te pakken in zijn prille jeugd. Op weg naar school kreeg hij het water in de mond bij het ruiken van de heerlijke aroma’s van ‘tomates farcies’ in een plaatselijk restaurantje. Toen al wist hij wat hij later wou worden. Dat was echter niet meteen naar de zin van zijn moeder, maar na een academische vorming volgde hij toch zijn hart. Hij ging naar de koksschool in Grenoble en liep stage bij bekende koks in grote Franse huizen. Ondertussen had hij zijn toekomstige West-Vlaamse echtgenote Nicole leren kennen toen ze haar kennis van het Frans ging bijschaven in de Calvados-streek. Ze bleven contact houden en Nicole kon haar grote liefde overtuigen om naar België te komen werken. Al snel begonnen ze hun eigen restaurant in Wevelgem: St. Christophe. De rest is geschiedenis. De perfectionist in Jacques Pélissier wilde altijd maar beter, wat na tien jaar resulteerde in een Michelin-ster. Nog eens tien jaar later was de chef klaar voor een nieuwe uitdaging en verhuisde St. Christophe naar Kortrijk. Het restaurant stond jarenlang aan de culinaire top. Vorig jaar beslisten Jacques en Nicole om een stap terug te zetten en de zaken wat kleinschaliger aan te pakken.

Bistro du chef Bistro du Chef is gelegen aan de rand van Kortrijk, tegenover de zaak van hun dochter, ‘Kwizien Céline’. Bistro du Chef is een gulden

middenweg tussen de grote gastronomie en de klassieke Franse keuken. ‘We werken met dezelfde topproducten, maar de afwerking is eenvoudiger. De porties daarentegen zijn groter. Bistro du chef heeft een goede prijs-kwaliteitsformule. We presenteren dagelijks een menu voor een prijs van 45 euro, dat maandelijks verandert. Enkele klassiekers blijven op de kaart, zoals kalfsblanquette op grootmoeders wijze, een halve kreeft met fijne groentjes en natuurlijk de welgekende kalfszwezeriken van de chef.’ En de chef, die blijft even gedreven bezig. De naam en de stijl van het restaurant zijn dan wel veranderd, maar Jacques Pélissier kan zichzelf niet verloochenen. Kwaliteit is nog altijd zijn stokpaardje. Hij laat niets aan het toeval over. Zo kweekt hij bijvoorbeeld veel groenten en kruiden zelf. Zijn passie voor het koken is nog altijd even sterk, en dat proef je in zijn gerechten.

Le bistro du chef Gentsesteenweg 26, 8500 Kortrijk T 056-20 19 49

www.bistroduchef.be Gesloten op zondag en maandag


Kits is al 20 jaar lang dĂŠ kinderkrant voor 10- tot 12-jarigen. Kits brengt elke twee weken een overzicht van het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland tegen een betaalbare prijs. De hoofdredacteur is Hilde Vandermeeren, een bekende en vaak bekroonde jeugdauteur. Op www.kits.be worden elke schooldag drie korte nieuwsberichten geplaatst. Er is ook een archief, een woordenlijst en nog veel meer. Neem eens een kijkje met deze tijdelijke websleutel: 79283

20 jaar Kits

= 6.000.000 x Kits

= wedstrijd

Ter gelegenheid van de zes miljoenste Kits werd 1 speciaal exemplaar gedrukt dat samen met de overige 1 septemberexemplaren wordt verspreid. De leerling die dit nummer in handen krijgt, wordt uitgebreid in de bloemetjes gezet. Vraag ernaar op jouw school!

Verruim je blik op de wereld met Kits Meer info: www.kits.be of www.eenhoorn.be

Ohlala, daar zijn de

nieuwe collecties! Wij helpen u in uw zoektocht naar de juiste pasvorm en het juiste model. Prima Donna: lingerie van B tot H-cup. Ontdek het volledige gamma bij Ohlala!

Rijksweg 4 Lendelede 051-30 32 20 www.lingerie-ohlala.be


PUBLIREPORTAGE

Kids Tower by Cherubin opende begin dit jaar de deuren. In een bijzonder kader kan je er terecht voor de meest modieuze kinderkleding en schoenen, kinderspulletjes en zoveel meer… Ook toekomstige mama’s vinden vlot hun weg naar deze sfeervolle winkel. Zij kunnen er terecht voor een geboortelijst, volledig op maat van hun wensen en verlangens. Het deskundige team maakt met plezier tijd vrij om de juiste spulletjes te selecteren…

Kids Tower by Cherubin

Elke verdieping staat voor een geheel eigen sfeer en aanbod.

Van baby tot kids

Geboortelijsten De babyafdeling bevindt zich op de tweede etage. Die is met de lift bereikbaar, ideaal voor (toekomstige) mama’s met een bolle buik of kinderwagen. Zaakvoerder Veerle Clarysse zorgde voor een gezellige en functionele indeling in diverse kamertjes. Deze stralen telkens een aparte sfeer uit en herbergen vlot combineerbare meubeltjes. Wij waren alvast helemaal weg van de tedere collectie van het Belgische Théophile & Patachou met zijn zachte en charmante kleuren. Je kleine (b)engel zal ongetwijfeld zalig wegdromen in zijn miniparadijsje. Ook aan andere accessoires geen gebrek: bedlinnen, schattige knuffels en dies meer. Kids Tower By Cherubin kiest duidelijk voor topkwaliteit. Zaakvoerder Veerle Clarysse vertelt: “De kindermeubelen van Stokke bijvoorbeeld, zijn niet alleen tijdloos en knap vormgegeven. Ze groeien ook mee met het kind. Zo beleef je er als ouder lang plezier aan. Ook de kinderstoeltjes van Bloom zijn niet alleen trendy, maar tevens bijzonder veilig en functioneel.“ Het gamma speeltjes en praktische spulletjes vervolledigt een optimale geboortelijst.

Advies Het samenstellen van een geboortelijst is niet altijd evident. Zeker bij de eerste zwangerschap is het als toekomstige ouder moeilijk om je prioriteiten te stellen. Het Cherubin-team staat evenwel steeds klaar met vrijblijvend advies. U wordt bijgestaan door mensen die uit ervaring spreken. Om de nodige tijd te kunnen vrijmaken, legt u best vooraf een afspraak vast (eventueel ook buiten de openingsuren). Bovendien is het nu ook mogelijk om de geboortelijst online te bekijken. Een handige oplossing voor zowel de ouders als hun vrienden, familie of collega’s.

Modieuze kinderkleding Kids Tower by Cherubin heeft uiteraard nog veel meer te bieden. Elke verdieping staat voor een geheel eigen sfeer en aanbod. De schoenenafdeling illustreert mooi de filosofie van deze zaak: de collecties staan voor kwaliteit en dat voor elke gelegenheid. Op het gelijkvloers ogen de nieuwe najaarscollecties meisjeskleding bijzonder modieus. De jongens hebben eveneens een aparte verdieping. Zij vinden er de beste merken, waarmee ze stralend voor de dag komen. Veerle kiest voor vlot draagbare kleding van leuke merken. Uw kids vatten het nieuwe schooljaar alvast in stijl aan!

Shoppingplezier Naast het aanbod en deskundige advies is ook het winkelcomfort een stokpaardje van deze zaak. De inrichting is heel typerend, met de opvallende koepels en capitonnage in de schoenenafdeling of de stoerdere kleuren voor de jongenscollecties. Terwijl mama en kind op zoek gaan naar een gepaste outfit, kan vaderlief verpozen bij een gratis kopje koffie. De biljarttafel maakt de shoppingervaring extra aangenaam.

Kids Tower by Cherubin Doorniksestraat 36, 8500 Kortrijk (tussen overdekte parking Schouwburgplein en het project “Shopping St.- Jan”) T 056-25 76 44

www.cherubin.be Open: Dagelijks doorlopend open van 9u30 tot 18u30. Gesloten op zondag. De aangename inrichting maakt shoppen hier een leuke belevenis.

TIJDENS DE BRADERIE UITZONDERLIJK OPEN OP ZONDAG 6 SEPTEMBER.


PROVIDED BY:

25

YEARS

OPTIEKINGELBEEN

OVERLEIESTRAAT 63

KORTRIJK

T/F 056 35 88 35


SCHOENEN

Fans van ‘Sex and the city’ kennen ongetwijfeld de legendarische Manolo’s. Wil je eens van dichtbij zien wat daar nu zo bijzonder aan is, dan kan je voortaan terecht in Sons

in Kruishoutem. Dit schoenmuseum is ondergebracht in de gebouwen van de voormalige kunstgalerie Veranneman.

Nieuw schoenmuseum in Kruishoutem

Shoes or no Shoes Het grootste deel van het museum bestaat uit de collecties van William Habraken, een vlotte ondernemende Nederlander die letterlijk tussen de schoenen is geboren en opgegroeid. Op zijn twintigste startte hij zijn eigen groothandel in schoenen en hij tekende ook ontwerpen voor grote merken. 25 jaar geleden verkocht hij zijn zaak en sindsdien legt hij zich volledig toe op zijn verzameling.

William Habraken verzamelde 2700 paar schoenen uit 155 landen. Die komen nu volledig tot hun recht in het nieuwe museum.

Designer collectie

Christian Dior

Interieurarchitect Lode Uytterschaut vormt samen met architect Johan Ketele en tuinarchitect Rutger Davidts het team dat zich inzette voor de renovatie van het museumgebouw. ‘De eigenaar gaf ons het woord ‘happening’ om rond te werken. Voordien oogde het gebouw, dat dienst deed als galerie, en het omringende groen zeer strak en erg ontoegankelijk. Samen met de eigenaar kozen wij om leven te creëren in en rond het museum. Het geheel kreeg een low profile look. Het gras rond het museum laten we wild groeien en als materie om het gebouw te overtrekken, koos ik lood. Het is een levende materie die volume creëert en verandert na verloop van tijd. Het verweert.

52

K ARAAT - SEPTEMBER 2009

In de designer collectie heeft hij ontwerpen verzameld van alle bekende designers van de 20ste eeuw, van pioniers als André Perugia over Salvatore Ferragamo tot de hedendaagse stijliconen Manolo Blahnik en Jimmy Choo. Hij hanteerde zijn eigen smaak als maatstaf voor de selectie en sprokkelde zijn verzameling bijeen via internet, veilinghuizen en vlooienmarkten. Zijn zoektocht heeft niet alleen stijlvolle klassiekers opgeleverd maar ook bijzondere exemplaren die tot de verbeelding spreken, zoals stripperslaarzen en fetisj schoenen, fantasierijke ontwerpen van Thea Cadabra, technische hoogstandjes van Christian Louboutain, etc... Kortom, al wie naam en faam heeft in de wereld van de schoenen is hier vertegenwoordigd.

En toch blijft het perfect esthetisch en passend in een natuurlijke omgeving.’ Ook binnen werden de materialen en kleuren bewust gekozen. ‘De industriële rekken waarin de hedendaagse collectie uitgestald staat, scheppen de mogelijkheid om uit te breiden of veranderingen aan te brengen. Het is een flexibele materie, net zoals de collectie, net zoals het leven. Beneden hebben we alles zwart geschilderd omdat we ons daar onder het grondoppervlak bevinden en de etnografische schoenencollectie als een soort van archeologische vondsten kunnen worden bewonderd. Op het bovenverdiep kozen we voor heldere witte muren omdat kunst licht nodig heeft.’ De voormalige galerie werd volledig in lood ingepakt.


SCHOENEN

Artist collection

Traditioneel schoeisel uit Pakistan.

Etnografische collectie Het paradepaardje van Sons is ongetwijfeld de etnografische collectie, die 2700 paar schoenen uit 155 landen en uit verschillende periodes samenbrengt. William Habraken heeft met deze collectie in 2006 het Guiness Book of Records gehaald. Het grootste deel van deze verzameling heeft hij eigenhandig bijeengezocht tijdens zijn reizen. ‘120 van de 155 landen die hier zijn vertegenwoordigd heb ik zelf bezocht,’ zegt hij. De verzameling neemt je als het ware mee op een wereldreis door de verschillende continenten, van noord naar zuid en van west naar oost. Authentieke cowboylaarzen, originele sandalen uit Hawaï, oorlogsschoeisel, balschoentjes, bruidsschoenen, prinsessenlaarzen uit China, … De collectie vertelt veel over de geschiedenis, over lokale gebruiken en gewoonten.

De ‘steltschoenen’ uit Syrië bijvoorbeeld zijn de stille getuigen van de kindhuwelijken. Die moesten de piepjonge bruidjes wat groter laten lijken. De anekdotes die William Habraken vertelt geven zijn verzameling een extra dimensie. Het is dus jammer dat er (voorlopig) geen audiogids is in het museum. Wie zich toch in deze materie wil verdiepen kan het boek ‘Tribal and Ethnic Footwear of the World’ van Habraken kopen in het museum. Shoes Or No Shoes? Vandevoordeweg 2 - 9770 Kruishoutem Open van donderdag tot zaterdag van 13h30 tot 17h30. 09 277 90 80 (tijdens de openingsuren) www.shoesornoshoes.com

De ‘artist collection’ is een andere grote pijler van het schoenmuseum. Achttien jaar geleden startte het Antwerpse schoenmakerskoppel Pierre Bogaerts en Veerle Swenters met deze collectie. Hun interesse voor kunst was altijd al passioneel, maar het budget ontbrak om erin te investeren. Dus stuurden ze brieven naar kunstenaars over de hele wereld met de vraag om hun werkschoenen af te staan. Ze kregen enthousiaste reacties en sommigen maakten er spontaan een kunstwerkje van. Pierre: ‘We hadden nooit verwacht dat er zoveel respons zou komen. Ondertussen telt de collectie 1250 stuks, maar het blijft groeien. We hebben altijd gekozen voor internationale, grote namen en we hopen dat onze collectie op die manier de kunstgeschiedenis mag ingaan.’ Zo werden onder meer de atelierschoenen van Marcel Duchamp, Karel Appel, Roger Raveel, Panamarenko en Jan Fabre vereeuwigd in het museum.

Pierre Bogaerts en Veerle Swenters sprokkelden de Artist collection samen.

Het paar van Tim Volkaert is één van de jongste aanwinsten van de collectie. Sculpturen en grote installaties met typische Belgische ingrediënten, zoals bakstenen of dakpannen, dragen zijn handtekening. Volkaert: ‘Ik woon en werk in een oud fabriekspand in Oudenaarde. Bij slecht weer durft het wel eens binnenregenen. Dan huppel ik over het dak met mijn atelierschoenen om de lekken te dichten. Ik noem ze mijn ‘spidermanshoes’. Het zijn erg comfortabele schoenen die ik kocht in Granada, mijn tweede thuis. Ik heb nog zes paar dezelfde schoenen staan. Mijn schoenenwerkje refe-

reert naar wat ik maak als kunstenaar, maar het bevat ook een link naar het museum. Ik dichtte de gaten in mijn schoenen met lood, de opvallende materie waarmee het gebouw is overtrokken. SONS is een prachtig initiatief en vooral de collectie etnografische schoenen vind ik van wereldniveau.’

www.dubostyle.be

KUURNE SHOWROOM

Brugsesteenweg 103 8520 Kuurne

T 056 37 47 15 F 056 35 69 19

Di – vrij: 13 – 18u • Za: 10-17u • Zo & Ma: gesloten

ERPE-MERE

GEEL

Joseph Cardijnstraat 8 9420 Erpe - Mere

Grote Steenweg 12 2440 Geel

T 053 80 23 49 F 053 80 64 86

T 014 58 26 19 F 014 58 30 10

FABRIEK & SHOWROOM

SHOWROOM

K ARAAT - SEPTEMBER 2009

53


SCHOENEN

Het mekka voor schoenenfreaks Het museum Shoes Or No Shoes stelt zo’n drieduizend paar schoenen tentoon. De zoete droom van elke schoenliefhebber of -hebster. Karaat polste naar de, waarschijnlijk minder uitgebreide, collectie van de bezoekers.

Een manier om zich te profileren Pieter Uytterschaut zit zelf in de schoenenbranche. Schoenen zijn niet alleen zijn werk, maar ook zijn passie. ‘Een man heeft, in tegenstelling tot de vrouw, maar een aantal accessoires waarmee hij zich kan profileren. Naast een horloge of een riem,

zijn schoenen dé manier om een statement te maken.’ Hij hecht dan ook veel belang aan de keuze van schoenen. Voor iedere gelegenheid heeft hij een paar of twee. ‘Mijn meest unieke paar? Dat is een paar schoenen van Bikkembergs, die nooit in productie zijn gegaan.’

shopping

Compromis tussen schoonheid en comfort

Colin en Machteld Ball zijn speciaal uit

Nederland naar Kruishoutem gekomen om de tentoonstelling mee te pikken. Ze hebben een

speciale band met schoenen, maar wel om verschillende redenen. ‘Ik maak kalenderfoto’s van etnografische collecties’, vertelt Colin. Zijn vrouw Machteld is afkomstig van Waalwijk, het centrum van de schoenenindustrie in Nederland. ‘Door medische problemen mag ik geen al te hoge hakken meer dragen. Ik moet nu een compromis vinden tussen comfort en schoonheid.’ Dat houdt Machteld niet tegen om haar collectie uit te breiden. ‘Ik kan geen 500 euro uitgeven aan een paar’, vertelt ze. ‘Maar wel 400 euro’, grapt Colin.

Een sexy uitstraling

‘Het is een ware ontdekkingsreis’, vertelt Kim Braeckman over de tentoonstelling. Ze is een absolute schoenliefhebster. ‘Ik ga steeds op zoek naar een paar dat eruit springt, dat anderen niet willen dragen omdat ze te speciaal zijn.’ Ze krijgt het dan ook niet over haar hart om schoenen weg te gooien, hoe oud ze ook mogen zijn. Een goede schoen moet voor Kim aan een aantal voorwaarden voldoen. ‘Ik vind een mooie leest belangrijk. Ook de afwerking moet perfect zijn, maar bovenal moeten schoenen een vrouw een sexy uitstraling aanmeten.’

Kinderschoentjes van het Italiaanse merk Il Gufo: mooie vormgeving met oog voor detail en kwalitatieve materialen.

Info: Scarpette, Deinze, 09-380 37 31

54

K ARAAT - SEPTEMBER 2009

T EKST HILDE LOBBENS/LESLIE VAN HECEKE/LISA GRYMONPREZ - FOTO’S MARC MASSCHELEIN

Liefde op het eerste gezicht

De zussen Pauline en Hilde Demeulemeester zijn echte schoenfanaten. Hilde: ‘Een schoen, daar moet je verliefd op worden. Zo zag ik onlangs een paar in Ieper. Het was liefde op het eerste gezicht, maar jammer genoeg waren ze te duur. Na een maand twijfelen ben ik ze uiteindelijk toch gaan halen.’ Voor Pauline moet een schoen speciaal zijn. ‘Ik koop veel schoenen. Tijdloze exemplaren houd ik bij, maar ik heb er geen probleem mee om andere weg te doen.’ Beiden zijn het erover eens dat een schoen op de eerste plaats mooi moet zijn. ‘Of een schoen comfortabel zit, dat voel je toch niet tijdens een pasbeurt in de winkel. Dan kun je maar beter op het uitzicht afgaan’, lacht Hilde.


Pumps van Guess in sober beige daim, zwarte lak of fleurig fuchsia.

Info: Chic, 056-72 96 71

te hakken Lange laarzen met elegan 2 96 71 6-7 05 c, Chi o: Inf . han van Nat

handtassen nathan crinkles guess la pomme de lovely

Klassieke pumps en ballerina’s met Guess-logo.

Info: Chic, 056-72 96 71

schoenen nathan sens unique guess

juwelen nico taeymans orage zaza’s olino thomas sabo pandora guess luxenter hello kitty

uurwerken jet set vendoux tommy hilfiger juicy couture guess kousen le bourget zonnebank

chic

Pumps en enkellaarsje van Guess.

Info: Chic, 056-72 96 71

Bavikhoofsestraat 1 I 8530 Harelbeke 056-72 96 71 I www.boetiekchic.be OPEN maandag:13u30-18u30 dinsdag tem vrijdag: 9u30-12u - 13u30-18u30 zaterdag 9u30-18u30 doorlopend

K ARAAT - SEPTEMBER 2009 55


PUBLIREPORTAGE

Nog enkele dagen vakantie en de kids gaan terug naar school. Voor de kinderschoenenwinkel Scarpette betekent

Maak kennis met de nieuwe wintermode tijdens de opendeur-

dit de start van een nieuw seizoen.

dagen in september en oktober.

Terug naar school Scarpette is op vier jaar tijd uitgegroeid tot een referentie, niet alleen in Deinze, maar ook ver daarbuiten. Het is een van de weinige zaken die gespecialiseerd zijn in kinderschoenen. Je vindt er collecties van nationale en internationale merken, van heel klassiek en basic tot trendy en hip. Bij Scarpette maakt men zich sterk kinderen met moeilijke voetjes (te smal, te mollig, met steunzolen, enz.) goed vooruit te kunnen helpen.

Winkel Het pand is ruim en groot. Via de uitnodigende etalage kom je in de winkel terecht, waar tal van kasten een overzicht bieden. Er heerst een gezellige, relaxte sfeer. U kunt er rustig het aanbod bekijken, zonder enige verplichting. Midden in de winkel bevindt zich een uniek stuk: de bank waarop de kindjes plaatsnemen om hun schoenen aan te passen. Zaakvoerster Caroline: “Voor de kinderen is dat een ware kermisattractie. De bank gaat tot 1,5 meter omhoog. Voor ons en de mama's is dit ergonomisch mooi meegenomen en de kinderen vinden het heel leuk! Achteraan is er dan een ruime speelhoek met spelletjes, knuffels, enz. Papa's of grootouders kunnen vooraan genieten van een kopje koffie en de krant..

Kindvriendelijke service ,,Omgaan met kinderen vergt een specifieke aanpak. Een kinderschoen moet mooi ogen, maar hoort ook stevig en degelijk te zijn en perfect aan de voet te zitten. Het gebeurt wel eens dat de meningen van mama en kind erg uiteenlopen, maar daar weten we wel raad mee. We maken van het kiezen van een schoen een leuk gebeuren, zodat elk kind graag naar de winkel komt!”

Winter 2009-2010 Caroline zit al 8 jaar in het vak en volgt de nieuwe tendensen en trends van heel dichtbij. “Zowel bij de jongens als de meisjes zien we een opmars van de klassieke lijn. Voor de meisjes zijn er opnieuw veel laarsjes en ballerina's. Ook de rijlaarsjes zijn in. Opvallend is dat de ballerina's deze winter dikkere zolen hebben, zodat de meisjes ze perfect met kousjes kunnen dragen. In het kleurenpalet voert cognac de hoofdtoon, gevolgd door allerlei bruintinten, mauve en zwart. Bij de jongens zien we heel veel stoere bottines en boots. Het kleurenpalet varieert van bruin over grijs tot kaki. Een aanrader is het nieuwe merk Yellow Cab, dat vervaardigd is met supersterke zolen uit rubberen banden.

Assortiment Het assortiment bevindt zich in het betere segment. Caroline: ,,Ik zie er steeds op toe dat de kwaliteit van de schoenen gewaarborgd blijft, terwijl ik anderzijds ook kwantitatief een breed aanbod in huis heb. Mensen willen wel betalen voor goede kwaliteit, maar rekenen ook op voldoende ruime keuzemogelijkheden.” Bij Scarpette vind je babyschoentjes (maat 16 tot

24) en kinderschoenen van maat 24 tot 41, voor jongens zelfs tot maat 43.

Opendeurdag Caroline houdt in september en oktober een aantal 'open zondagen'. Op 6, 13 en 20 september en op 4 en 11 oktober 2009 kan je kennismaken met het nieuwe winteraanbod. De ouders worden verwend met een glaasje prosecco. De kinderen kunnen smullen van een snoeptaart.

Scarpette Equerry, Rondinella, Gallucci, Pom d'Api, Mer du Nord, Scapa, Starry & Mirrella, Zechino d’oro, O. Strelli, Hip, Art. Italiano, R. Lauren, A. Montelpare, I.P.P-1950 Nieuw: Yellow Cab, D'Aqua Sparta, Les Copains

Markt 111, Deinze, 09-380 37 31, info@scarpette.be

www.scarpette.be Open maandag van 15-19u, dinsdag tot zaterdag van 9u30 tot 12 u en van 13u30 tot 18u30 , BGJG of directe korting


Vrouwelijke elegantie van Guess

Info: Vado Via, 056 40 09 80 SHOES & BAGS

SCHOENEN & ACCESSOIRES DAMES & HEREN

Handtassen van Guess.

Info: Vado Via, 056 40 09 80

Tijdloze chic van Voltan en Patrizia t

Info: Vado Via, 056 40 09 80

janet & janet

VOLTAN

LORD SPENCER

Bankstraat 12 8560 Gullegem Tel. 056 40 09 80 vadovia@live.be Sportief van Replay, gekleed van Lord spencer en casual van Nero Giardini voor de heren

Info: Vado Via, 056 40 09 80

Openingsuren Ma 9u30-12u15 Di Gesloten Wo 9u30-12u15 Do 9u30-12u15 Vr 9u30-12u15 Za 9u30-18u30 Of op afspraak

| 13u30-18u45 | | | |

13u30-20u30 13u30-18u45 13u30-18u45 Zo 10u00-12u30

K ARAAT - SEPTEMBER 2009 57


Modieuze laarzen en enkellaarsjes voor de dames

Info: Verduyn 056-22 48 48

schoenen

Schoenen Verduyn heeft een uitgebreide keuze in dames,- heren, jeugd en kinderschoenen

Sneakers en baskets voor de jeugd.

Info: Verduyn 056-22 48 48

Sportief en stoer voor dames met pit.

Info: Verduyn 056-22 48 48

Toppers als Paraboot voor de heren

Info: Verduyn 056-22 48 48

Klassiekers in een nieuw jasjes voor de kleinsten.

Info: Verduyn 056-22 48 48

58 K ARAAT - SEPTEMBER 2009


PUBLIREPORTAGE

De Lange Steenstraat in Kortrijk gonsde de afgelopen weken van bedrijvigheid. Schoenenzaak Verduyn onderging immers een grondige metamorfose. De winkelruimte werd fors uitgebreid, wat garant staat voor nog meer winkelcomfort. Ook het aanbod is nog rijker. Verduyn biedt meer dan ooit alle topmerken voor elke gelegenheid en in verschillende prijsklassen. Neem daarbij de familiale aanpak en het deskundige advies, en je weet meteen waarom deze zaak al vier generaties lang de trend blijft zetten.

Schoenen Verduyn in een nieuw kleedje Extra winkelcomfort, nog meer keuze Topmerken Julie vormt samen met haar zus Stefanie de vierde generatie achter deze succesvolle onderneming. Wat in 1890 begon als een kleine winkel met schoenen en klompen, groeide uit tot een schoenenzaak met naam en faam. Julie vertelt: “We hebben oog voor vernieuwing. Naast de klassieke collecties proberen we de trends zoveel mogelijk te volgen. Het is belangrijk dat onze winkel blijft evolueren. Met de nieuwe inrichting willen we de klant nog beter op zijn wenken bedienen. Het surplus aan ruimte is bovendien mooi meegenomen. Zeker als je weet dat we per seizoen tot dertigduizend schoenen in voorraad hebben.” Het aanbod omvat alle betere merken. Er is een uitgebreide keuze in dames-, heren-, jeugd-en kinderschoenen. Bij de meer geklede schoen vinden we toppers als Ambiorix, Van Bommel en Hugo Boss. Maar

ook casual is er keuze te over. Merken als Le Coq Sportif, Nike of Puma behoeven geen verdere introductie. Het comfortgamma omvat o.a. Mephisto en Clarks. Kortom, wie houdt van comfortabele en modieuze schoenen vindt hier zeker zijn of haar gading.

Unieke winkelomgeving Verduyn omvat drie winkels in Kortrijk en eentje in Gent. In de Guldensporenstad heeft elke afdeling een eigen stijl. Via Lunga is de kledingzaak met de meer prestigieuze, luxueuze kledij, schoenen en accessoires voor dames en heren. Maar de grote veranderingen vinden we in de schoenenwinkels voor volwassenen en kinderen. De twee - als monument beschermde - panden in de Lange Steenstraat 22 en 24 werden volledig gerenoveerd. Een gedeelte van het magazijn kreeg een nieuwe bestemming als verkoopsruimte, waardoor de oppervlakte drastisch is gestegen. Opvallend is de harmonieuze lichtinval. De etalage is ruimer geworden en een transparante koepel boven de binnenkoer geeft de zaak nog extra cachet. Verder werd ook aan het winkelplezier gedacht. Er zijn o.a. een kinderhoek met projectiescherm en een zithoek voor de wachtende heren.

Service Julie onderstreept dat alle medewerkers bijdragen tot het succesverhaal. “We beschikken over gedreven en deskundige mensen die een uitstekende service verlenen”, verduidelijkt ze. “Advies wordt hier met de glimlach verleend in een goede sfeer. Als familiebedrijf vinden wij teamspirit en klantentevredenheid van essentieel belang.”

Verduyn

Via Lunga

www.schoenenverduyn.be

www.schoenenverduyn.be

Lange Steenstraat 24, 8500 Kortrijk T 056-22 48 48, Verduyn@skynet.be

Lange Steenstraat 16, 8500 Kortrijk T 056-22 48 48

Open: Ma-Do: 9u30 tot 18u30 Vrij & Zat: 9u30 tot 19u

TIJDENS DE BRADERIE UITZONDERLIJK OPEN OP ZONDAG 6 SEPTEMBER.


schoenen Balenciaga Catwalk

Info: victor victoria 056-25 36 38

Info: victor victoria 056-25 36 38

Fratelli Rossetti Info: victor victoria 056-25 36 38

DOLCE&GABBANA Info: victor victoria 056-25 36 38

Fratelli Rossetti Info: victor victoria 056-25 36 38

60

K ARAAT - SEPTEMBER 2009


Reclamebureau Plug

Doorniksewijk 90-92 Kortrijk · T 056 25 36 38 Dolce&Gabbana · Sergio Rossi · Jil Sander · n.d.c. · Miu Miu · Fratelli Rossetti · Celine · Marc Jacobs · Missoni · Sartore · Unützer · Robert Clergerie


schoenen Jeugdige herenschoenen van U.S.polo Info: De Gouden Schoe 056-50 08 34

Trendy laarzen in aardetinten. Info: De Gouden Schoe 056-50 08 34

Stoere kinderschoenen die tegen een stootje kunnen! Info: De Gouden Schoe 056-50 08 34

projectverlichting winkelverlichting woningverlichting ARCHITECTURAL LIGHTING

www.lumilight.be

eigen plaatsingsdienst

Brugsesteenweg 249 | 8500 Kortrijk | Tel 056 35 59 24 | Fax 056 37 20 62 | www.lumilight.be | info@lumilight.be

62

K ARAAT - SEPTEMBER 2009


Heren

Van Bommel - Floris Van Bommel - Cypres - Scapa - Lorenzi - Geox - Le Coq Sportif - Clarks - Gaastra Airstep - Pantofola d’Oro - We Are - Tommy Hilfiger - Fly - Strelli Jeans - Replay - U.S. Polo . . .

Dames

Cypres - Janet & Janet - Geox - Harlot - Fly - Hispanitas - River Woods - Mjus - Talking French - Koxko Esprit - Gabor - J’Hay - Airstep - Café Noir - Scapa - Guess - Tommy Hilfiger - Brako - Chelsea Blues Nicky Vankets - Essentiel - Clarks - Biviel - Ciao Ragazzi . . .

Jeugd

Tommy Hilfiger - G - Star - Puma - Asics - Replay - Blue Haven - Gaastra - Miss Sixty - Fornarina All Star - Ash - Killah - Puma - SPM . . .

Kids

Cypres@kids - Aster - Scapa - Tommy Hilfiger - Eli - Papanatas - Stones & Bones - Equerry Simple d’Anvers - Geox - Gaastra - Hip - Le Coq Sportif - Blue Haven - Kipling - Little David - I am All Star . . .

OPENDEUR

9 | 10 | 11 | 12 | & 13 september 2009 Voor iedere aankopende klant een geschenk Ruime keuze kinder - & jeugdschoenen, dames & heren Gullegemsestraat 1 8880 Sint-Eloois-Winkel 056 | 50 08 34 Openingsuren tijdens de OPENDEUR Woe - Za : 9 - 12u en van 13.30 - 18.30u Zo : van 10u doorlopend tot 17u

De Gouden Schoe www.degoudenschoe.be


SOCIAAL

Op een zekere dag kruist mijn pad dat van een zestienjarig meisje. We praten. Zij vertelt haar levensverhaal. Het is pijnlijk. Ik noteer fragmenten. Een uur later sta ik op straat en ik vraag me af: hoe moet dit meisje verder door het leven? Ik klop aan bij psychotherapeute Claire Wiewauters. Emotionele en psychologische mishandeling kan niet!

Mama, ik wil gelukkig zijn Sofie: ‘De dagelijkse verwijten kwetsten me. Ik trok als het ware een muur op rondom mij. Ik huilde niet langer, maar ik begon me wel te snijden.’

‘Mijn ouders scheidden toen ik zes jaar oud was. Mijn zusje Annelies was pas vijf jaar. Wij werden aan onze mama toegewezen. Onmiddellijk kregen we er een stiefpapa en twee stiefbroers van acht en tien jaar bij. Van toen af aan ging het bergaf.’

‘Sofie is een mooi, intelligent en vroegrijp meisje en toch leidt ze geen onbezorgd tienerleventje. Een half jaar geleden wou ze een streep trekken onder haar verleden. Ze verhuisde van mama naar papa, een honderdtal kilometers verderop. Papa en stiefmama hebben het financieel niet breed, maar ze slaan zich erdoor. Sofie is er meer dan welkom. Maar het verleden blijft om de hoek loeren.

Mama is veeleisend. Haar kinderen moeten mooi en intelligent zijn. Aanvankelijk wordt Sofie het lievelingetje. Annelies is iets minder knap dan haar zus en studeert ook minder vlot. Zij valt ten prooi aan mama’s beledigingen. Uiteindelijk weigert Annelies te eten tot mama en papa zich verzoenen. Mama grijpt niet in. Ze ziet en hoort niets. Annelies wordt uiteindelijk met uitdrogingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis. Diagnose: anorexia. Annelies is amper zeven jaar. Ondertussen geniet Sofie van de totale vrijheid. ‘Ik was elf jaar en ik mocht zonder enige beperking uitgaan. Vijf, zes uur ’s ochtends, het speelde geen enkele rol. Drinken, roken… alles mocht. Aanvankelijk waren mijn vriendinnen jaloers. Toffe moeder! Het ging de verkeerde

Mama drinkt veel en terroriseert haar dochter. Om de haverklap belt zij haar op en slingert haar ongeremd het ene verwijt na het andere naar het hoofd. ‘Ik haat je. Ik wil je nooit meer zien. Nagel van mijn doodskist’. Ook op de nieuwe school loopt ze langs om het verleden van haar hoerenjong uit de doeken te doen. Mama spreekt nooit. Ze schreeuwt, ook op school.

64 K ARAAT - SEPTEMBER 2009


UW

ZINTUIGEN

RAKEN OVERDONDERD

DE

DAADWERKELIJKE ESSENTIE VAN GELUID

Geluid. Het vormt de basis van uw emoties. Zelfs wanneer u het niet bewust opmerkt, be誰nvloedt geluid ons. Een dwingend kloppen op de deur. Gefluister. Het geschreeuw van een massa mensen of het huilen van een baby - we voelen het voordat we kunnen denken, abalyseren of een mening vormen. Pioneer luidsprekers zijn ontworpen en gemaakt om aan de diepte en complexiteit van menselijke gevoelens te voldoen. Het resultaat is een niveau van puurheid, samenhang en realisme waardoor luisteren nooit meer hetzelfde zal zijn.

Bellegemsestraat 253 8510 Bellegem-Kortrijk T 056 21 91 84 - info@elektrotaelman.be www.elektrotaelman.be


SOCIAAL

De situatie met de moeder verergert. ‘Vanaf mijn dertiende richtte ze haar haat niet langer op mijn zus, maar wel op mij. Dagelijks werd ik verweten. Mijn zus is nu haar engeltje. Zij krijgt alles. Ze weigert om één cent aan mij uit te geven. Ik krijg geen kleren, zelfs niet de broodnodige bril.’ Sofie leert Piet kennen. Hij is twintig jaar, zij met moeite vijftien. Hij is de stoere gast. Zij is trots. Aan de vriendin van Piet durft niemand te raken! Piet is niet bepaald een lieverdje. Menig uitstapje eindigt in het politiebureau. Sofie raakt zwanger. Piet laat haar vallen. Mama is razend. Sofie ondergaat een abortus. Mama wil met de hele zaak niets te maken hebben. Sofie reist moederziel alleen met tram en bus naar de abortuskliniek. Na deze feiten geeft het CLB haar de raad om bij haar papa in te trekken. ‘Ik zie Annelies zielsgraag. Zij is de reden waarom ik zolang gebleven ben. Mijn zus achterlaten doet pijn. Ik voel me voor haar verantwoordelijk. Ik heb haar als het ware opgevoed. Zij is mentaal niet zo sterk. Ik ben de enige persoon naar wie ze luistert. ‘Enerzijds wil ik mijn verleden afsluiten. Anderzijds maakt het ook deel uit van mijn zijn. Zonder dit verleden had ik wellicht nooit zo stevig in mijn schoenen gestaan. Er is wel één groot nadeel: soms kamp ik met woedeaanvallen. Ik vind het leven zo oneerlijk. Ik ben ook bang voor het moederschap. Ik wil mijn kinderen niet opvoeden zoals mijn moeder deed. Zal ik het beter aanpakken? Een nieuwe stad en een nieuwe school betekent ook een nieuwe kans om een ander leven op te bouwen, nieuwe vriendinnen te maken. Vriendschap is voor mij het allerbelangrijkste.’

Hoe moet het verder? Met deze vraag trek ik naar psychotherapeute Claire Wiewauters. Momenteel is ze docente aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen in Schaarbeek. Regelmatig schrijft zij een pedagogische bijdrage voor de Gezinsbond. Claire analyseert de situatie en geeft enkele aanbevelingen. ‘Op zéér jonge leeftijd vertonen beide meisjes ernstig signaalgedrag. Annelies weigert te eten. Dat is een manier om in de chaos van verwarring en angst iets te verzinnen waarover het kind zelf controle heeft, in dit geval de voeding. Zelfverminking bij Sofie wijst op emotionele pijn. De pijn veroorzaakt door het snijden is beter te verdragen dan de emotionele pijn. Door hun signaalgedrag geven beide meisjes aan dat ze zich niet goed voelen. Vanuit de directe omgeving valt zéér weinig hulp te verwachten.’

ners heeft hij zijn verantwoordelijke rol als vader niet kunnen opnemen.

Tot op heden heeft Sofie nog geen enkele positieve ervaring in een relatie opgedaan. Daardoor riskeert zij opnieuw om zich in een afhankelijkheidsrelatie te storten. Meestal zoeken zulke meisjes een vaderfiguur die ervoor zorgt dat zij iemand wordt, die haar een zeker aanzien geeft. Ook moederschap zal altijd een beladen onderwerp zijn. Daarboven komt nog de kwestie van de abortus. Tijdens een moe‘De moeder eist perfectie. Ze heeft geen oog derschap zullen haar eigen kinderlijke verlanvoor de noden van de kinderen en biedt hen ook gens naar boven komen. Al die dingen moet zij geen bescherming. Ze moeten mooi zijn. De een plaats geven om verder te kunnen. kinderen doen dienst om de moeder een goed gevoel te geven. Vermoedelijk draagt zij vanuit De omgeving van Sofie moet pro-actief te werk het verleden een grote nood mee waardoor zij gaan, anticiperen op de problemen die zich haar opvoedkundige taken niet aankan. Via zullen aandienen. Sofie moet zich laten omrinhaar kinderen verwerft zij zelfwaarde. Bij der- gen door betrouwbare volwassenen. Dat kan gelijke ouders zie je heel dikwijls dat ze hun de vader zijn, eventueel in samenspraak met kinderen opsplitsen in het perfecte kind en de het CLB of zelfs een vertrouwensleerkracht op zondebok. Net als in deze concrete situatie van school. Sofie worstelt wellicht met schuldgeSofie en Annelies kunnen de rollen wisselen.’ voelens. Zij moet inzicht krijgen in het gedrag van haar moeder. Daardoor zal ze begrijpen Bij de papa wonen zou voor Sofie een nieuwe dat zij niet verantwoordelijk is voor deze situakans kunnen betekenen. Maar Annelies is er tie. Dat is heel belangrijk. Het misbruik van de ook nog. Sofie gaf Annelies de zorg die zij niet moeder zit in het feit dat haar kinderen niet kreeg van haar moeder. Zij zal zich wellicht psy- gelukkig mogen zijn. De vader zou ik aanraden chisch en mentaal schuldig voelen voor het feit om omgangsverbod voor de moeder aan te vradat zij haar zus achterliet. Dit is eigenlijk niet gen. Verder moet ook de zus weg bij de moehaar verantwoordelijkheid, maar wel die van de der, in het voordeel van beide meisjes. Ik zou volwassen omgeving. In dit verhaal mis ik de Sofie stimuleren om samen met haar zus bij de rol van de vader. In de relatie tussen de ex-part- jeugdrechter gehoord te worden. .

Mercedes A-Klasse voor Kortrijkse Rijschool Op 23 juli 2009 werden 9 A-Klasses, type 160 CDI, geleverd aan de Kortrijkse Rijschool. Vincent Yserbyt, Gedelegeerd Bestuurder van Mercedes-Benz Group Ghistelinck had de eer om de sleutels te overhandigen aan de heer Paul Bultinck, zaakvoerder van de Kortrijkse Rijschool. De leerlingen van de Kortrijkse Rijschool zijn onder de indruk van de vele voordelen van de A-Klasse. Deze wagens zijn zuinig, compact en dus ideaal om te bewegen in een stadscontext. Bovendien bevatten de wagens alle moderne snufjes en veiligheidsstandaarden. De Kortrijkse Rijschool heeft hiermee haar vertrouwen in de kwaliteit van Mercedes-Benz en in de service van het Autobedrijf Woestijn herbevestigd. Jaarlijks zullen een 1200-tal mensen via deze weg kennis kunnen maken met de betrouwbaarheid en milieuvriendelijkheid van MercedesBenz wagens. Vincent Yserbyt, Gedelegeerd Bestuurder van Mercedes-Benz Group overhandigt de sleutels aan Paul Bultinck, zaakvoerder van de Kortrijkse Rijschool.

66 K ARAAT - SEPTEMBER 2009

T EKST: RIA ANYCA ILLUSTRATIE: PHILIPPE SEGAERT

kant op. Ik trok op met twintigers. Auto’s, drank, experimenteren. Het voelde goed. Ik was stoer.’


TEKEN NU IN ALS BOUWHEER EN BESPAAR TOT € 20.000 EXTRA!

B ETAA L B A A R W ON E N IN GE N T

IN FO EN CO NTA CT WWW.IM M PA CT.BE T. 03/285 95 00


ONDERWIJS

Methodescholen zitten in de lift. Niet enkel neemt het aantal leerlingen toe, ook het aantal scholen is de afgelopen jaren sterk gestegen. De in Nederland genoemde ‘traditionele vernieuwingsscholen’ kiezen voor een andere aanpak, vaak gebaseerd op de pedagogische

visie van hun stichter. Hoewel de diverse methoden onder-

ling sterk verschillen, delen ze ook enkele gemeenschappelijke kenmerken.

Methodescholen

Vernieuwend onderwijs in opmars Methodescholen ontstaan vaak uit de buik van de samenleving. Ouders vinden hun gading niet in het traditionele onderwijs en verlangen naar een andere en meestal minder prestatiegerichte aanpak. Eenmaal de structuur op punt gesteld en de benodigde leerkrachten gevonden, wordt een onderwijsnetwerk gekozen. Naast stedelijk, gemeentelijk, katholiek of gemeenschapsonderwijs bestaan er ook onafhankelijke methodescholen. Zij staan voor een groot stuk zelf in voor de financiering van hun gebouwen. In het gemeenschapsonderwijs kennen Freinet en andere leefscholen een sterke opmars (vorig jaar 52 methodescholen, goed voor 6435 leerlingen).

In de meeste methodescholen staat een school voor meer dan leren alleen, het is ook een vorm van samenleven waarbij het kind centraal staat.

Zelfstandigheid en het nemen van initiatief worden hoog in het vaandel gedragen. Kinderen leren er samenwerken en hun verantwoordelijkheid opnemen. Daarnaast is er ook grote aandacht voor de totale ontplooiing

van het kind op sociaal, emotioneel, cognitief en lichamelijk vlak.

Leefscholen Leefscholen zijn deels gebaseerd op de ontwikkelingspsychologie van Sigmund Freud. Hij beschreef als eerste de vijf fasen bij de ontwikkeling van kinderen. De Nederlandse psycholoog Antoine Vossen trok die inzichten door naar het hele menselijke leven. Deze werden later vertaald in een nieuw onderwijstype.

Uitgangspunten In een leefschool zijn geborgenheid en veiligheid belangrijk. Goede onderlinge relaties tussen leerlingen en leerkrachten worden sterk beklemtoond. Een school is een samenleving waar kinderen leren samen leren, spelen en keuzes maken. Creativiteit en sociaal-economische vaardigheden worden zoveel mogelijk ontwikkeld. De leraren wakkeren de interesse aan en stimuleren een nieuwsgierige houding tegenover de wereld.

Concreet De Rijzende Ster (Kuurne) Ingrid Rommens: ‘Kinderen krijgen bij ons ervaringsgericht onderwijs, waar welbevinden op de eerste plaats komt. Een kind dat zich goed

voelt, zal een grotere wil hebben om iets bij te leren. De klasomgeving draagt hier in grote mate toe bij.’ De klasjes zijn stuk voor stuk kleurrijke minibiotoopjes met gezellige zit- en werkhoeken. Net als bij het Freinetonderwijs begint elke dag met een kring. Hier krijgen de leerlingen de ruimte om hun gevoelens te uiten. ‘Het overlijden van een hondje kan een serieuze impact hebben op een kind. Door dit aan de groep voor te leggen, krijgt het verdriet sneller een plaats. Ook andere kringen zijn mogelijk: toonkringen, leeskringen, actualiteitskring,… Soms worden bepaalde onderwerpen in de lessen

68

K ARAAT - SEPTEMBER 2009

De klasomgeving creëert een gevoel van geborgenheid.

via projectwerk verder uitgediept. Let wel, wij moeten minstens dezelfde eindtermen en ontwikkelingsdoelen bereiken, zoals die door de Minister van Onderwijs zijn voorgeschreven. Soms moeten onze kinderen dus ook kiezen uit bestaande leerstof.’ Bij De Rijzende Ster worden de vijf fases uit het ontwikkelingsmodel van Freud treffend vertaald: geborgenheid door de aanpak van de leerkrachten en de stimulerende omgeving, de sociale fase door stimulatie van intermenselijke relaties met ouders en onderwijzend personeel, het kiezen door het werken rond projecten, het ervaren door het aanhalen van tastbare voorbeelden en het initiatief nemen door de kinderen ruimte voor zelfstandigheid te geven. ‘We willen de jonge mensjes voorbereiden op de maatschappij. We laten ze zelf informatie opzoeken. Onze leerlingen moeten initiatief leren nemen, ondersteund door een team van betrokken leerkrachten.’

In Oost-Vlaanderen telde het Gemeenschapsonderwijs vorig jaar 11 leefscholen (cijfers ‘08-’09), In West-Vlaanderen waren er dat 6. Meer weten? www.g-o.be


ONDERWIJS

Jenaplan Een Jenaplanschool is gebaseerd op de pedagogie van Peter Petersen. Hij werkte aan de universiteit van het Duitse Jena en stelde in 1927 zijn project voor op een onderwijscongres. Tegen een achtergrond van oproer, moordaanslagen, oorlog en dictatuur, werd in zijn school gesproken, gespeeld, gewerkt en gevierd. Zijn bedoeling was om met het Jenaplan het bestaande onderwijs te vernieuwen. Jenaplan moest voor Petersen de standaard worden.

Uitgangspunten Jenaplan vertrekt vanuit twintig uitgangspunten. Vooral het eerste is bijzonder tekenend voor het onderwijstype: ‘Elke mens is uniek; zo is er maar één. Daarom heeft ieder kind en elke volwassene een onvervangbare waarde.’

Concreet De Feniks (Gent) In een Jenaplanschool wordt uitgegaan van de verschillen tussen kinderen: verschillen in inzichten, tempo en interesse. Sofie Strobbe: ‘Opvoeding staat bij ons centraal. Onderwijs is een dienst aan de opvoeding van de kinderen en niet een doel op zich. We willen kinderen begeleiden op hun weg naar volwassenheid.’ Bijzonder is de opdeling in stamgroepen. In een stamgroep zitten kinderen van verschillende leeftijden met verschillende vorderingen. Ze worden grotendeels ingedeeld in onderbouw (kleuter), middenbouw (1e, 2e, 3e leerjaar in traditioneel onderwijs) en bovenbouw (4e, 5e, 6e leerjaar) en dit telkens voor een periode van 3 jaar. Zo ervaren de kinderen om

de jongste, de middelste en de oudste te zijn. ‘Dit systeem van ‘peer tutoring’ is voor iedereen interessant. De leerling die iets uitlegt aan de jongste frist niet alleen zijn kennis op, hij leert ook communicatief zijn weg te vinden. De benjamin kijkt dan weer op naar zijn ouder vriendje en wil de leerstof maar al te graag zelf onder de knie krijgen. Kinderen krijgen op deze manier respect voor elkaar’, luidt het. In de gezellige klasjes wordt zoveel mogelijk praktijkgericht gewerkt. Meetkunde gebeurt door het aanreiken van concrete voorwerpen. Er wordt ook afgeweken van de standaard lesduur van 50 minuten. Grotere tijdsblokken betekenen minder versnippering van tijd en het creëren van extra speelruimte. Jenaplan kiest voor een ritmische afwisseling van geconcentreerde en ontspannende activiteiten. Globaal kan een week opgedeeld worden in vier domeinen: gesprek, spel, werk en viering. Het gesprek vormt vaak de basis voor de andere activiteiten. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een kring. Spel staat niet louter voor ‘spelen om te spelen’. Al doende worden ook vaardigheden als taal en rekenen aangeleerd. Daarnaast zijn er instructiemomenten en periodes van zelfstandig werk. Tijdens het vieren vertellen de kinderen wat ze hebben geleerd. Iedere leerling beschikt over een portfolio waarin vorderingen worden vastgelegd.

Oost-Vlaanderen telt 3 Jenaplanscholen (cijfers ‘08-’09). Meer weten? www.jenaplan.be

Engelse Wandeling 2 • 8500 Kortrijk Elke dag open vanaf 14u • zondag vanaf 10u

• 16 automatische banen • 4 prof. pool tables • lounge corner

✆ 056 203 302

nt Restaura

il Stonegr l

Restaurant

Stonegrill € 34 / pp

Stone-Grillmenu & 2 partijen bowling, aperitief, wijn, water & koffie inbegrepen Gelieve te reserveren

Kinderparty Bowling Pottelberg

€ 9 / pp K ARAAT - SEPTEMBER 2009

69


ONDERWIJS

De leerlingen krijgen een zekere vrijheid binnen een vastgelegd kader.

Freinet Net als de meeste ervaringsgerichte scholen ontstonden de Freinetscholen bij aanvang van de twintigste eeuw. Célestin Freinet voelde zich niet goed in de traditionele manier van lesgeven. In plaats van te doceren trok hij zelf de natuur in. Hij merkte dat de kinderen de leerstof sneller absorbeerden als ze die in de praktijk aanvoelden. Ervaring en beleving waren zijn belangrijke pijlers. Hij introduceerde de drukpers in de scholen, waardoor leerlingen de kracht van het geschreven woord inzagen. Zijn opvattingen en aanpak strookten vaak niet met opvattingen van de rijkere klasse. Hij werd ontslagen, maar startte in 1935 een eigen school in Vence (Zuid-Frankrijk).

Uitgangspunten De ervaringen en belevingen van de kinderen vormen het vertrekpunt van deze onderwijsvorm. Zelfstandig werken en experiment zijn belangrijk. De opvoeding op school staat niet los van de maatschappij en vindt plaats door democratisch overleg.

‘Als buitenstaander lijkt onze onderwijsvorm misschien wel chaotisch, maar toch is over alles nagedacht. De leerlingen krijgen een zekere vrijheid binnen een vastgelegd kader. Zelfsturing is daarbij heel belangrijk. De tijd dat alle kinderen met hetzelfde bezig zijn is veel korter dan in een gewone school. Kinderen werken in verschillende hoekjes aparte opdrachten uit en leren daarbij zichzelf en hun klasgenoten kennen. Vorming op intrapersoonlijk en interpersoonlijk niveau dus. Onze meisjes en jongens staan bijgevolg communicatief zeer sterk. Een bijkomend voordeel is dat we iedereen blijvend prikkelen. Leerlingen met leerachterstand op een bepaald vak krijgen een intensievere begeleiding. Wie al een stapje voor is, schotelen we een meer uitdagende opdracht voor.’ Ook typisch voor Freinet is dat het

onderwijs buiten de klasmuren wordt opengetrokken. Wim vertelt: ‘Onze leerlingen leren zo nieuwe talenten ontdekken. Wie voor rekenen niet de vlotste is, merkt dat hij zich bijvoorbeeld als tuinman kan onderscheiden. Elke leerling is uniek en kan deze authenticiteit bij ons met trots dagen.’ Bij het Freinetonderwijs worden de ouders actief in de schoolgemeenschap betrokken.

West-Vlaanderen telde vorig jaar 10 Freinetscholen (cijfers ‘08’09), Oost-Vlaanderen 20. Meer weten? www.freinet.be

Concreet Freinetschool Het Reuzenhuis (Tielt) Een schooldag begint steeds met ‘de kring’, wat directeur Wim De Baets ook wel ‘de hoeksteen van het klasgebeuren’ noemt. Kinderen vertellen er over hun eigen belevenissen, programma’s worden besproken of leerprojecten voorgesteld. Bepaalde onderwerpen die worden aangehaald, kunnen de basis vormen van een les- of schoolthema. Wim vertelt: ‘Wij beschikken over handboeken, maar gebruiken die zelden of nooit. De actualiteit vormt een dankbare inspiratiebron. Wanneer een tsunami schade aanricht, hebben we het over natuurfenomenen, armoede, ontwikkelingshulp, … Zo leren de kinderen werken vanuit iets dat ze zelf hebben aangebracht.’ Opvallend is ook dat de leerkracht bij de voornaam wordt aangesproken. Al snel rijst dan het vooroordeel dat het in een Freinetschool aan autoriteit ontbreekt. Een stelling die onze gesprekspartner overtuigd weerlegt:

70

K ARAAT - SEPTEMBER 2009

Directeur Wim De Baets.

Ouderparticipatie is heel belangrijk.


Kathy Single

Cundo

immobiliën

 056 35 73 35 www.cundo.be

EEN GESLAAGDE VERKOOP VAN UW EIGENDOM START HIER !

Luc Delabie

Een uitgelezen locatie op perceel van 1.732m² en toch in hartje Kuurne Schitterend omgeven door zijn parktuin met totale privacy en meerdere terrassen. U woont gelijkvloers maar groots met 4 slaapkamers en uiteraard totaalcomfort (o.a. airco).

Uitgesproken warme bourgondische stijl met 65m² garage en bureel in Kuurne Klasse natuursteen zorgt voor sfeer doorheen de woning met als hoogtepunt de unieke badkamer. Vakkundig aangepakt op 574m² en ook geschikt voor zelfstandige.

Absoluut binnenin te ontdekken burgerwoning in Gullegem Prachtige grote tuin, klasse lakkeuken, grote woonruimtes, cv, 3 slaapkamers. wg-gv-gvkr-gdv-gvv

Puur hedendaags klasse appartement in Kuurne Betaalbare nieuwbouw met garage en terras. Topafwerking!


Montessori stimuleert de natuurlijke drang tot zelfontplooiing door de juiste materialen en de juiste leeromgeving aan te reiken.

Montessori Maria Montessori werd in 1898 directrice van een opleiding voor onderwijzers voor verstandelijk gehandicapten. Later, vanaf 1907, paste zij haar ideeën toe op verwaarloosde kinderen uit de sloppen van Rome. De ontwikkelde methode bleek de peuters zo te boeien, dat ze urenlang geconcentreerd aan het werk bleven. Ze stichtte een eigen schooltje: Casa dei Bambini.

Uitgangspunten Montessori gaat ervan uit dat een kind een natuurlijke drang heeft om nieuwe dingen aan te leren. Als leerkracht moet je inspelen op deze behoefte door het aanreiken van de juiste materialen, omgeving en onderwijsmethode. De kern van het montessorionderwijs wordt meestal samengevat in de uitspraak: ‘Help mij om het zelf te doen’.

Concreet Montessori Klimop (Gent) De inrichting van de klaslokalen typeert Montessori. Er is veel bewegingsvrijheid en alles staat in open kasten opgesteld, wat de behoefte stimuleert om te ontdekken en van elkaar te leren. De gebruikte materialen zijn heel belangrijk. Het zijn middelen om al werkend en handelend inzicht te krijgen en vaardigheden te leren. Directrice Linda Schiettecatte: ‘‘De materialen zijn weldoordacht en bieden een krachtige leeromgeving, afgestemd op de ontwikkelingsnoden van de kinderen. Bijzonder is dat een bepaald materiaal slechts eenmaal per

klas aanwezig is. Kinderen moeten dus leren kiezen en geduld uitoefenen.’ Rust en stilte krijgen een permanente plek binnen onze gehele schoolwerking. Montessori had tevens een grote interesse voor de kosmos. In plaats van de traditionele lijn: mijn huis, mijn straat, mijn land en de wereld laat ze kleuters spelen met een wereldbol waarvan de werelddelen uit schuurpapier bestaan. ‘Kosmisch opvoeden is verwonderd zijn en dankbaar om elk klein kosmisch onderdeel in het groter geheel’, aldus onze gesprekspartner. Maria Montessori ontdekte immers dat kinderen in een bepaalde periode van hun ontwikkeling erg gevoelig zijn om iets te leren. In de lagere school krijgen de kinderen de uitdaging om verder te groeien in zelfstandigheid. De individuele werktijd met keuzemogelijkheid van taken en planning wordt steeds groter. Dit kan door de gedifferentieerde aanpak en vrijheid binnen discipline. De individuele werkmomenten worden afgewisseld met groepsactiviteiten‘Het grote voordeel is dat je dieper op de leerlingen kunt inwerken. Een kind dat trager is, moet je na een jaartje nog niet afgeven. De jongste kinderen zien ook waar ze naartoe moeten werken, wat hen extra motiveert’, besluit de directrice.

Vlaanderen telt drie Montessori scholen, waarvan eentje in Gent. Meer weten? www.montessori.nl

‘De inrichting van de klaslokalen typeert Montessori. Er is veel bewegingsvrijheid en alles staat in open kasten opgesteld, wat de behoefte stimuleert om te ontdekken en van elkaar te leren’, zegt Linda Schiettecatte.

72

K ARAAT - SEPTEMBER 2009


aan Tinnekesfeestprijzen VRIJSTAANDE DIEPVRIESKASTEN ZONDER RIJM, MET DE VRIESTECHNIEK ,,NOFROST’’, 60 CM BREED EN 66 CM BREED

€ 699

€ 999

incl. btw+recupel

€ 489

incl. btw+recupel

A+

VRIJSTAANDE KOELKAST (TOP FREEZER), 55 CM BREED

incl. btw+recupel

A++

A+

DIEPVRIESKAST FN 4693 S

KOELKAST KT 12510 S

Energie-efficiëntieklasse A+ • Stroomverbruik per jaar: 237 kW/h • Netto-inhoud: 151 l • Elektronische temperatuurregeling • 4+1 kleinere transparante vriesladen, elk vak kan als invriesvak benut worden. • Invriesvermogen in 24 u: 15 kg • VarioRoom: uitneembare tussenplaat om omvangrijke levensmiddelen te kunnen bewaren • Hoogte 125 cm • Breedte 60 cm • Diepte 63 cm

Energie-efficiëntieklasse A++ • Elektronische temperatuurregeling • Stroomverbruik per jaar: 227,7 kW/h • Netto-inhoud: 261 l • Digitale temperatuuraanduiding • Met ingewerkte verlichting • 6+1 kleinere transparante vriesladen, waarvan 1 kleinere ade • Aanduiding stroomonderbreking • Invriesvermogen in 24 u: 20 kg • Toebehoren • 2 koude accu’s • 1 bakje voor ijsblokjes • Hoogte 164,4 cm • Breedte 66 cm • Diepte 68,3 cm

Energie-efficiëntieklasse A+ • Stroomverbruik per jaar: 244 kW/h • 4-sterren-vrieszone 52 l • Koelzone 217 l • Totaal 269 l • 1 in de hoogte verstelbaar draagrooster • Invriesvermogen in 24 u: 6 kg • Binnenverlichting met temperatuurregeling • 5 legplaten, eenvoudig regelbaar in de hoogte, waarvan 1 in twee delen • Hoogte 157 cm • Breedte 55 cm • Diepte 62,8 cm

€ 699

incl. btw+recupel

€ 999

incl. btw+recupel

DIEPVRIESKAST FN 12220S

Links

UW CADEAU!400 – 1400 t.p.m. • Energie: A+ A B • SoftCare: 1 – 6 kg • Startuitstel tot 24 u • Resttijd • Speciale programma’s • Watercontrol System

Rechts

WASAUTOMAAT W 1730DROOGAUTOMAAT T 7770

SoftCare 1- 6 kg • Speciale programma’s • Startuitstel tot 24 u • Resttijd • Trommelverlichting

Bij aankoop van een wasautomaat en een droogautomaat, beide met SoftCare-trommel, krijgt u een Miele-stofzuiger cadeau twv. €159

G 1022

€ 629

BEPERKT AANBOD!

€ 899

incl. btw+recupel

incl. btw+recupel G 1022 K

€ 679

incl. btw+recupel

A

WASAUTOMAAT W 3205

VAATWAS G 1022 met mandje VAATWAS G 1022 K met besteklade

SoftCare-trommel met een laadvermogen van 1-6 kg • Centrifugeren: 400 tot 1300 t.p.m., spoelstop, functie zonder centrifugeren, zachte aanloop, onbalansdetectie • Geluid: Zeer geruisloos dankzij het isolatiepakket en de speciale aandrijving • Schuin geplaatst bedieningspaneel • Aanduiding resterende programmaduur • Programma’s: Wit en Bont, Fijn wasgoed, Kreukherstellend, Automatic, Donker wasgoed, Express, Jeans, Overhemden, Wol, Zijde, Extra spoelen, Stijven • Bijkomende toetsen: Inweken, Voorwas, Kort, Extra water • Watercontrol System

draaiknop • 6 programma’s

GRATIS THUISLEVERING EN AANSLUITING (INDIEN ALLES VOORZIEN)

PASTORIESTRAAT 8 • HEULE (AAN DE KERK) • TEL 056-35 12 91 • FAX 056-35 48 31INBOUWTOESTELLEN

Geniet van een korting tot 300 euro op uw inbouwtoestellen van MIELE.

Er is geen betere


ONDERWIJS

Steiner Rudolf Steiner was een Oostenrijkse filosoof, schrijver en pedagoog. Hij is bekend geworden als grondlegger van de antroposofie. Antroposofie kan het best worden omschreven als een weg om door zelfkennis en kennis van de wereld te komen tot bewustwording van je mens zijn, in vrijheid en vanuit eigen verantwoordelijkheid.

Uitgangspunten Steiner gaat op zoek naar de aanleg in de mens en hoe deze kan ontwikkeld worden. Zo moet het mogelijk zijn om aan de maatschappij steeds nieuwe krachten toe te voegen. Er wordt gekeken naar het unieke van elk kind, naar wat het kind als individualiteit meebrengt. Vanuit de eigenheid van het kind helpt de leerkracht het kind zichzelf ontplooien.

Concreet De Teunisbloem (Gent) Kleuterleidster Katrien Laevens: In de kleuterklassen zitten de jongste en oudste kleuters samen in 1 klas . Net zoals in een gezin leren de jongste kinderen op een spontane manier van de oudere kinderen. Het klasleven is heel ritmisch opgevat: het dagritme verloopt volgens een vast patroon, elke dag heeft ook zijn vaste activiteit. Dit geeft kinderen steun en houvast. Kenmerkend voor de lagere school is dat de leerlingen van de eerste tot de zesde klas door dezelfde leerkracht worden onderwezen. Directie Ann Cuyvers: De leraar kan zich zo veel beter met een klas verbinden. Hij kent hun persoonlijkheid en evolueert samen gedurende meerdere jaren. Deze hechte vertrouwensband garandeert een grondige opvolging.’ Leerkracht Luc Piens spreekt vanuit de praktijk: ‘Aanvankelijk ben je voor de leerlingen een echte autoriteit. Ze kijken vol ontzag naar je op. Gaandeweg verandert die relatie. De meester blijkt toch geen ‘superman’ te zijn en heeft ook wel zijn gebreken. Deze evolutie is verrijkend voor zowel het kind als de leerkracht.’ De echte ’leervakken’ (wiskunde, taal, geschiedenis,…) worden in periodes gegeven. Zo krijgt het kind bv een taalbad van drie weken en kan intussen de leerstof uit de voorbije ‘wiskundeperiode rustig verteren. Dit intensiveert de aandacht en het enthousiasme en zorgt tegelijk voor een minder versplinterd en stressvrij leerklimaat. De andere meer kunstzinnige vakken (handwerk, Engels en Frans (vanaf de 1ste klas!), schilderen … komen wel wekelijks aan bod. Steinerscholen hechten meer

Steiner hecht veel belang aan kunst en expressie.

worden op het moment dat het kind in zijn ontwikkelingsfase er klaar voor is. Door de leerstof op een kunstzinnige manier aan te brengen en te verwerken komen we tegemoet aan de creativiteit die een kind meebrengt. Veel wordt via ritmes aangeleerd. Ook breuken en tafels blijven door ritmisch klappen en stappen beter verankerd. Bij elke letter van het alfabet hoort een beeld en een verhaal. Voor de wereldse vakken willen we in het bijzonder de verwondering aanwakkeren. Het leven van planten en dieren, huizenbouw, oude ambachten, zorgen voor een daadwerkelijke verbinding met de omringende wereld. Vanuit enthousiasme tot verbinding komen is de essentie. Kinderen met problemen krijgen een intensievere begeleiding opdat ze de leerstof onder de knie zouden krijgen. Een steinerschool is geen methodeschool. Ze ziet zichzelf eerder als een levensbeschouwelijke school.

waarde aan het leerproces en de vorming van het kind dan aan concrete cijfers. ‘Maar toch is kennis ook bij ons zeer belangrijk’, verduidelijkt Luc. Alleen moeten kennis en vaardigheden onderwezen

Meer weten? West-Vlaanderen telt 1 Steiner school, Oost-Vlaanderen 3

* Sinds mei 2007 profileert De Kleine Icarus in Gent zich als eerste Daltonschool in ons land. Meer weten? www.dekleineicarus.be

KENMERK VAN KWALITEIT EN KLASSE ONTWERP - AANLEG - ONDERHOUD - RENOVATIE

De oplossing voor uw omgeving, alles op 1 adres ■ ONTWERP, AANLEG, ONDERHOUD EN RENOVATIE ■ GRONDWERKEN, RIOLERING, DRAINAGE, AFSLUITING, BUITENBEVLOERING: OPRIT, TERRAS EN PARKING ■ WATERPARTIJEN, SPORTERREINEN, WANDELPADEN, ZITHOEKEN, KLEINER METSELWERK, INFRASTRUCTUURWERKEN, COLLSTROP ■ WINTERSNOEI EN BEPLANTING / ZUIVEREN EN VERLUCHTEN VAN GAZONS

BEPLANTING MET GARANTIE! www.tuinendescamps.be

74

K ARAAT - SEPTEMBER 2009

BRUYNINGSTRAAT 60 - 8510 KORTRIJK-MARKE TEL. 056 20 37 20 • FAX 056 22 75 58 • GSM

0496 23 17 49

T EKST KURT DEMAN FOTO’S MARC MASSCHELEIN

‘Steiner stimuleert de sterke punten in elke kind.’


Huizinge

Verkoopt residentieel en kwalitatief vastgoed

KORTRIJK

HA R EL B EKE

K O RTRI J K

Witte vierkantshoeve op opmerkelijke locatie! (opgedaan Stephanie Laporte) Overloopzwembad - 4000 m2

(Nabij Kuurne) heel mooie villa met schitterende tuin, dubbele garage, 4 grote slpk, knappe eetkeuken en lichtrijke living TOPPER!

Romantische sfeervilla met exclusieve tuin! Kwaliteitsvol, instapklaar en warm ingericht, dubbele gar, 2 grote slpk en tuingericht bureel (22m2)

prijs op aanvraag

€ 375.000

€ 529.000

STASEGEM

KORTRIJK

B IS S E G E M

Leuke villa met garage en tuin, keuken is dé blikvanger! 3 slaapk + bureeltje, instapklaar!

Origineel en bijzonder duplexappartement + garage, luxe eetkeuk en badk, dressing, 2 slaapk, groot terras

Allesomvattend: gezellig, instapklaar, tuin met berging, 3 slaapk, grote keuk en toffe living

€ 297.500

€ 198.500

€ 166.000

K ortrijk, Jan Palfijnst raat 1A • 056 313 414 • 0474 920 460

www.huizinge.eu


INTERVIEW

Op jonge leeftijd wist Oostendenaar Douglas De Coninck (43) al dat hij journalist wilde worden. Voor zijn krant ‘De Morgen’ beet hij zich vast in onder meer de zaak Dutroux. Nu publiceert hij een boek over de gokmaffia in het Belgische voetbal.

‘Ik word betaald om verhalen te brengen waarvan de lezers het fijne willen weten.’

Douglas De Coninck dook in het voetbalmilieu

Leven en werk van de Aziatische gokmaffia Wat bracht je ertoe om als niet-sportjournalist een boek over de gokmaffia in het voetbal te schrijven? Het boek ligt in het verlengde van de artikelenreeks die ik samen met Jan Antonissen maakte toen ik bij ‘Humo’ werkte. Ik wilde iets doen met de grote hoeveelheid materiaal die we toen niet gebruikt hebben. Dat ik beroepshalve geen voetbaljournalist ben, ervaar ik meer als een voordeel dan als een nadeel: ik verdien mijn dagelijks brood niet in dat milieu en hoefde dus niet bang te zijn dat sommigen me na publicatie niet meer te woord zouden willen staan.

Waar heb je je het meest over verbaasd tijdens je reconstructie van de hele zaak rond de gokchinees Zheyun Ye? Over de onwil van onze voetbalbobo’s om het probleem te erkennen. Er waren al in andere Europese landen duidelijke signalen geweest dat voetbalcompetities op het hoogste niveau werden vervalst door de Aziatische gokmaffia. Maar dat heeft bij ons niet tot een hogere waakzaamheid geleid. Terwijl er toch meer dan één alarmbelletje zou moeten afgaan als

[ www.clochet.be ]

Hospitaalweg 15 B 8500 Kortrijk(Marke) Tel .+32 56 21 88 55

76 K ARAAT - SEPTEMBER 2009

CConstructies onstructies ttoepassingen oepassingen en en projecten projecten in in staal, staal, aluminium aluminium en en glas. glas. RRamen, amen, deuren, deuren, wanden wanden in in staal, staal, aluminium aluminium en en glas. glas. RRamen amen en en deuren: deuren: inbraakwerend, inbraakwerend, kogelwerend, kogelwerend, brandwerend brandwerend veiligheidsglas. veiligheidsglas. Maatwerk Maatwerk trappen, trappen, balustrades, balustrades, koepels, koepels, lichtstraten lichtstraten en en veranda’s. veranda’s.


INTERVIEW

in de Belgische competitie opeens een Chinese zakenman opduikt die verkondigt: ‘Ik wil fors investeren in deze ploeg, maar de naam van mijn firma hoeft niet eens op de shirts te komen.’ Daar kun je toch alleen maar wantrouwige gevoelens bij hebben?

Was het naïviteit of hielden die bobo’s zich gewoon van de domme? (glimlacht) Het probleem van het Belgische voetbal is dat het ene het andere niet uitsluit. Feit is dat de media zich in de hele zaak vooral hebben gefocust op spelers, niet toevallig de makkelijkste prooi. Dan heb ik het over eenvoudige lieden als Cliff Mardullier, Laurent Fassotte en Dusan Belic, die intussen noodgedwongen naar een buitenlandse club zijn uitgeweken. Maar in wezen zijn zij niet de hoofdschuldigen.

Waarom ben jij zo mild voor hen?

boek krijg je vooral een beeld van allerlei klein-menselijke intriges, hoe spelers elkaar de duvel aandoen en zo. Het is eigenlijk Google Earth met een camera in de kleedkamers van het Belgische voetbal. Ik ben er overigens zeker van dat supporters die heel boos zijn geweest op spelers van hun club, na het lezen van dit boek meer begrip voor hun daden zullen opbrengen.

Laten we het eens hebben over je journalistieke werk in het algemeen. Wanneer wist jij dat je journalist wilde worden? Al vroeg. Als zeventienjarige schreef ik al voor ‘De Stoeten Ostendenoare’, een maandblad in Oostende. Later ging ik freelancen voor onder meer ‘De Zeewacht’ en ‘De Streekkrant’. Ik heb geen universitair diploma, alleen de cursussen aan het Instituut voor Journalisten in Brussel heb ik gevolgd. De drang om aan de job te beginnen was bij mij zo groot dat ik nauwelijks tijd wilde verliezen aan studies. In 1988 kon ik bij ‘De Morgen’ aan de slag. De krant werd toen door een heel jonge ploeg gemaakt. Op een gegeven ogenblik werd ik, een twintiger, daar als chef nieuws aangesteld. Achteraf bekeken was dat natuurlijk totaal fout: op zo’n leeftijd moet je de deur uit op zoek naar verhalen. Ik was zo blij toen ik na vier jaar eindelijk weer zelf kon schrijven!

‘Voetballers zijn gewoon om een envelopje te krijgen als ze winnen. Dat zit erin gebakken. Alleen was er nu een Chinees die zei dat ze meer kregen als ze de match zouden verliezen.’

Omdat het jongens zijn die - van in de jeugdrangen tot in het eerste elftal van hun club - opgegroeid zijn met het ritueel van ‘envelopjes’ in ontvangst nemen. Want dat zijn de geplogenheden in het voetbal: er is een meneer met een dikke buik, genaamd ‘de voorzitter’ of ‘de sponsor’, die na het behalen van de overwinning voor elke speler een verfrommelde envelop uit zijn jas haalt. Daarin steekt dan de winstpremie. Dat systeem zit er bij voetballers gewoon ingebakken. Nieuw was alleen dat ze nu ineens te maken kregen met een Chinese investeerder die zei: ‘En als jullie verliezen, dan krijgen jullie een envelop met nog meer euro’s.’ Wat die Chinees echter over het hoofd zag, was dat profvoetballers altijd een beetje kind blijven: uiteindelijk willen ze iedere keer winnen. Met allerlei hilarische toestanden als gevolg. Cliff Mardullier, de reservedoelman van Lierse, is daar een prachtig voorbeeld van: hij werd betaald om ballen binnen te laten, maar als het erop aankwam hield hij ze toch tegen. Op een keer stopte hij zelfs een penalty! (lacht) Ga het maar na: in de verdachte wedstrijden waarin Mardullier meespeelde, was hij bijna altijd de man van de match. Soms zat er zelfs niets anders op dan hem te verplichten het veld te verlaten, onder het mom van een blessure. Yves Vanderstraeten, de eerste keeper van Lierse, pakte het dan weer op een andere manier aan: hij nam braaf deel aan de voorbereidende vergaderingen, deelde dus ook in de buit, maar als puntje bij paaltje kwam, zei hij in de bus: ‘Ik voel me niet lekker, ik geloof dat ik niet zal kunnen spelen.’

Kortom, toestanden waar de scenarioschrijvers van ‘FC De Kampioenen’ nog een puntje aan kunnen zuigen. Ik geef het graag toe: het schrijven van dit boek ging voor mij gepaard met een hoge amusementswaarde. Waarmee ik niet wil zeggen dat het alleen maar een opeenvolging is van grappige verhalen. Nee, via het

Paul Marchal aan de lijn

Intussen sta je bekend als onderzoeksjournalist. Dat men me zo omschrijft, zegt veel over de situatie bij ons in Vlaanderen. Als je het vergelijkt met hoe bijvoorbeeld het Nederlandse televisieprogramma ‘Zembla’ te werk gaat, staan wij inzake onderzoeksjournalistiek nergens. Ik noem mezelf dan ook liever gewoon een geëngageerde journalist.

We hebben toch het Fonds Pascal Decroos dat onderzoeksjournalistiek stimuleert? Ik ben niet zo wild van dat Fonds. In de eerste plaats omdat ik het geen goed idee vind dat onderzoeksjournalistiek mee wordt gefinancierd door de overheid. Onderzoeksjournalistiek moet de exponent zijn van journalistiek als vierde macht: de waakhond van de democratie, het geweten dat in de gaten houdt of de instellingen goed functioneren. Terwijl ik nu soms te veel het gevoel heb dat bladenmakers het Fonds Pascal Decroos hanteren als schaamlapje: ‘We zijn wel degelijk bezig met onderzoeksjournalistiek, hoor, want we hebben een paar subsidieaanvragen ingediend.’ Klinkt het blasé als ik zeg dat ik nog nooit subsidie bij het Fonds Pascal Decroos heb aangevraagd? Als ik vind dat ik een maand aan een dossier moet wer-

[ www.rigole.be ]

keuken apotheekinrichting shop interior & design maatmeubilair Bissegemsestraat 86, 8501 Bissegem/Kortrijk - T: 056 35 43 43

K ARAAT - SEPTEMBER 2009 77


INTERVIEW

Klaus Van Isacker, je huidige baas bij ‘De Morgen’, heeft je terug opgevist bij ‘Humo’. Miste je het bioritme van het maken van een dagelijkse krant? Ik was rond mijn veertigste naar ‘Humo’ vertrokken, omdat ik werd gevraagd en ik eindelijk eens andere lucht wilde. Concreet: ik had jarenlang op de zaak Dutroux gewerkt en ik was dat verschrikkelijk beu. Voor alle duidelijkheid: ik heb graag gewerkt bij ‘Humo’. Het grote verschil met ‘De Morgen’ is dat je er, in relatieve rust, twee weken aan een verhaal bezig kunt zijn. Aan de andere kant miste ik de hectiek van een dagblad. Hoezeer ik het ook probeerde te voorkomen, ik stelde vast dat sommige van mijn bronnen aan het opdrogen waren, omdat ik mijn contacten te weinig onderhield.

Waarvan heb je op professioneel vlak meest spijt? Toen de Dutroux-affaire nog niet zo heette, kreeg ik op de redactie op een dag Paul Marchal aan de lijn. Hij vroeg me: ‘Wilt u a.u.b. een grote foto van mijn dochter op de voorpagina van uw krant zetten? Dan weet zij dat haar ouders naar haar op zoek zijn.’ Ik heb hem toen geantwoord: ‘Ach, meneer Marchal, gaat u er maar liever van uit dat uw dochter er met een of andere kerel vandoor is en dat zij op dit ogenblik ergens in Spanje goed van het leven aan het genieten is.’ Dat was namelijk de teneur van de berichten die vanuit het parket van Brugge naar de journalisten doorsijpelden. Om je maar te zeggen: redacties nemen te vaak klakkeloos over wat hen door officiële instanties wordt voorgehouden. En dan belt een meneer die zich voorstelt als Paul Marchal en dan voelt het journalistje Douglas De Coninck zich ineens heel gewichtig...

Je hebt je later tegenover hem verontschuldigd, neem ik aan? Jawel. Maar hij bleek er niet eens zwaar aan te hebben getild. ‘Van alle journalisten die ik toen contacteerde, kreeg ik een soortgelijk antwoord’, glimlachte hij minzaam.

van gerechtelijke dwalingen die hem alles hadden doen verliezen: zijn vrouw, zijn kinderen, zijn vrijheid. Los daarvan vind ik dertig jaar vrijheidsberoving echt wel een voldoende zware straf. Sluit jezelf eens een halve dag op in een badkamer en tracht te beseffen hoe het moet zijn om dat dertig jaar vol te houden. Ik correspondeer met meerdere gedetineerden, en merk dat veel langdurig opgeslotenen gaandeweg volledig vervreemden van de wereld, en alleen nog bezig zijn met ikik-ik. Bij Horion ligt dat anders. Hij is een heel empathisch iemand. Hij is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Dutroux, absoluut geen psychopaat. Laat hem vrij en die gaat ergens in Wallonië een baantje zoeken en in de anonimiteit verdwijnen. Hij belde me onlangs, iemand had hem gezegd dat er op internet boze reacties waren gekomen voor mijn oproep. 'Zie maar dat je door mij niet in de problemen komt, want ik ben dat niet waard', zei hij. Hij vroeg me ook om uit te leggen wat dat eigenlijk voor iets is, internet.

Van welke zaak wil je graag nog eens de onderste steen boven halen? De moord op rijkswachter Peter De Vleeschauwer. Daarvoor zijn de afgelopen jaren al geregeld mensen in de gevangenis beland die er overduidelijk niks mee te maken hadden. Dertien jaar later is de zaak nu aan het parket van Dendermonde onttrokken. Er is een nieuw speurdersteam samengesteld dat eindelijk onafhankelijk aan de slag kan. Iets wat in feite vanaf de eerste dag had moeten gebeuren.

Ben je ooit bedreigd door mensen uit een bepaald milieu? Aan bedreigingen til ik niet zwaar. Dat soort daden wordt in de criminele wereld doorgaans niet op voorhand aangekondigd. Wat wél meer dan eens is voorgevallen, is dat een politicus of een politieman me probeerde te intimideren: ‘Jij zult niet lang meer schrijven, ik ga je kapotmaken!’ Kijk, ik word betaald door mijn krant om verhalen te brengen waarvan ik denk: daar willen de lezers graag het fijne van weten. Dát is mijn enige ambitie. Wat daarna met die informatie gebeurt, behoort niet meer tot mijn takenpakket.

Het geval-Horion

Enige tijd geleden deed je op de opiniepagina’s van je krant een oproep om Freddy Horion, veroordeeld wegens zes moorden, eindelijk toch maar vrij te laten. Horion is veroordeeld voor zes moorden, maar nu blijkt dat hij er één heeft bekend die hij niet heeft gepleegd. Hij is een eenmalige dader, gedreven door razernij. Die was veroorzaakt door een aaneenrijging

Het boek ‘Gokziek’ van Douglas De Coninck is verschenen bij de uitgeverij Lampedaire. www.lampedaireuitgevers.be

GAVERSSTRAAT 148 | 8530 HARELBEKE | T 056-72 71 85 altijd open zaterdag en zondag 14-18u of op afspraak

Vandenborre Jean-Marie

OPENDEURDAGEN ZAT 5 ZON 6 ZAT 12 ZON 13 SEPT

ALLE MERKEN INBOUWCASSETTEN (GAS – HOUT) AAN BOUWBEURSPRIJZEN

cassettes:

78 K ARAAT - SEPTEMBER 2009

TEKST MANU ADRIAENS FOTO MARC MASSCHELEIN

ken, ga ik dat bepleiten bij mijn baas. Daar heb ik geen extra financiële steun voor nodig.


U heeft maar 1 rug, zorg ervoor !

Actief zitten

Alle producten zijn vervaardigd op basis van organisch geteelde, gezonde grondstoffen. Volgens uw dominante slaaphouding, lichaamsbouw en gewicht wordt voor u het ideale slaapsysteem samengesteld op uw maat.

Uw rug

www.greensleep.com

Gratis uittestservice Ruime keuze geschenkartikelen Op afspraak altijd mogelijk Deskundig advies & kinesisten

ZEER INTERESSANTE VOORWAARDEN WEGENS WEGENWERKEN !

1700 m2 Zit- en slaapcomfort Sint-Janslaan 19-23 | Kor trijk T 056 31 12 66

Openingsuren ma-vr 9u30 -12u & 14 -18u za 10 -12u & 14 -18u zondag van 14u30 -18u (gesloten op zon. in juli en augustus)

www.ergodome.be

EIGEN PARKING STEEDS ! AAR BEREIKB ijltjes volg de p


HUIZEN KIJKEN Bernard Declerck en Griet Daels – beiden zijn architect – kochten in 1997 een

19de

eeuws herenhuis in het centrum van Roeselare. Bernard kende het huis al langer want het was het ouderlijk huis van zijn vader. Stiekem was hij er al jaren verliefd op. Beetje bij beetje werd de woning gerenoveerd en werden alle ruimtes onder handen genomen.

Ademruimte in de stad De klassieke gevel werd helemaal opgeknapt.

Zolder Eerst en vooral werd de klassieke voorgevel opgeknapt en het bureau ingericht. Nadien kwam de zolder aan de beurt, die nu het domein is van de drie kinderen. De ruimte is tot in de nok benut. Elke kamer heeft een werktablet, een open speelruimte en een ingebouwde kast waarboven een gezellige slaapruimte is voorzien net onder de dakpannen. Er is ook een raam zodat de kinderen kunnen uitkijken over de centrale speelruimte. Verder is er ook een kleine badkamer voorzien met douche en lavabo, een speelruimte met handige opbergkasten en de technische ruimte. Elke kamer kreeg een andere kleur. De zolder is het domein van de kinderen.

Het grootste en meest ingrijpende werk kwam nadien aan de beurt: het grondig saneren van de achterbouw. In tegenstelling tot het herenhuis, dat heel wat cachet heeft, was het achterhuis in slechte staat en had het geen karakter of waardevolle elementen. ‘Voor je een woning verbouwt, is het interessant om er eerst een paar jaar in te wonen. Je moet het huis volledig kennen, de voor- en nadelen van ieder plekje, waar je licht hebt en waar minder. Deze raad geef ik steeds mee aan toekomstige bouwheren. We hebben ook het achterhuis volledig kunnen saneren omdat het voorhuis beschikbaar was. We installeerden er onder meer een tijdelijke keuken’. De totaal vernieuwde achterbouw is strak en modern.

80

K ARAAT - SEPTEMBER 2009


Contrast tussen oud en nieuw ‘Het sterke contrast tussen het oude en het nieuwe gedeelte willen we extra benadrukken. De oude elementen van het hoofdvolume hebben we zoveel mogelijk behouden. Hier en daar moeten we die nog wat versterken door onder meer het kleurgebruik’. ‘Het nieuwe gedeelte is sober maar tegelijk warm’, stelt Bernard. ‘De uitbouw heeft een uitgesproken open karakter. We wilden vooral ruimtelijkheid creëren. Vierkante meters zijn meetbaar. Ruimtelijkheid is niet meetbaar maar wordt ervaren. We vinden het heel belangrijk dat er een beleving is. Deze woning geeft ons ademruimte, ook al zitten we middenin de stad.’

Het authentieke patroon van de oude cementtegels en de houten trap stralen een bepaalde grandeur en nostalgie uit. Het bureau vooraan in het oude gedeelte heeft hoge plafonds. De openheid komt echter door de plafondhoge pivoterende glazen deur die uitgeeft op een kleine patio. Deze patio vormt de grens tussen kantoor en privéruimte. De toegang tot de leefruimte heeft dezelfde glazen deur. De patio is belangrijk als centraal lichtpunt en zorgt voor licht in kantoor, vestiaire en leefruimte.

Wow gevoel ‘Deze woning is nu kleiner dan wat er vroeger stond. Voordien waren er meer kubieke meters maar was de ruimte slecht ingericht en ingevuld. Je kunt een vide beschouwen als verloren vierkante meters. Dit weegt niet op tegen de kwaliteit die je ervoor in de plaats krijgt’, meent de architect.

K ARAAT - SEPTEMBER 2009

81


HUIZEN KIJKEN

De kastenwand met gesloten keuken is ronduit imponerend. Het is meer dan een functionele kastenwand waarin alle kookelementen en benodigdheden netjes opgeborgen zitten. Het is ook een kunstwerk. Een zwart witte foto van de dochter is als een sticker over de volledige kast aangebracht. Bernard studeerde fotokunst aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Roeselare. Het beeld is zodanig gekozen dat de foto zelfs niet verstoord wordt wanneer de deuren van het keukengedeelte openstaan.

Op de kastenwand in de keuken prijkt een kamerhoge foto van de dochter.

Verschillende disciplines ‘De rijkdom van dit project is eigenlijk de samenwerking tussen de verschillende disciplines. Het is een totaalproject en een uniek geheel van architectuur, interieurarchitectuur, fotografie en landschapsarchitectuur’, vervolgt Bernard. Achteraan in de leefruimte geeft een glazen schuifraam over de volle breedte inkijk in de tuin, zodat die ook binnen wordt beleefd. Koen Rygole van Buro Groen tekende het ontwerp, waarin zwarte bamboe een hoofdrol speelt. De bamboestruiken zijn aangeplant in een zigzaggende strook langsheen de muren, in een bed van stukjes gebroken blauwe hardsteen. Deze grillige vorm breekt wat met het strakke volume van de uitbouw. De hoge beplanting tot 4 meter hoogte zal in de toekomst het probleem van inkijk vanuit de verschillende appartementsgebouwen oplossen en voor meer geborgenheid zorgen.

uw speciaalzaak in slaapcomfort

Markegemstraat 59-48 • 8720 Wakken 056 60 66 21 • www.desmet-meubelen.be Open van 9u30 - 12u & 14u tot 18u30 • Zondag van 14 tot 18u30 • Vrijdag gesloten

Als familiebedrijf kunnen we terugblikken op een jarenlange traditie. Onze ervaring is uw zekerheid! Wij zijn eveneens gespecialiseerd in MAATWERK. Wij realiseren uw opbergdroom!

82

K ARAAT - SEPTEMBER 2009

TEKST INGRID ALLAERTS FOTO’S NAV

Dit project in Roeselare en nog vele andere projecten kunt u bezoeken op zaterdag 26 en zondag 27 september ter gelegenheid van Mijn Huis Mijn Architect. Tijdens dit opendeurweekend stellen architecten hun mooiste woningen voor. Projecten zie website: www.mijnhuismijnarchitect.com


ACTIE! Gratis* vaatwas twv. â‚Ź 999 *Vraag naar de voorwaarden in onze showrooms

Buckingham bis

W W W. D E K E Y Z E R . B E

S H O W R O O M S

ONTDEK ONZE GOLD & SILVER LABELS

MA - ZA 10u - 12u // 14u - 18u

NIEUWE SHOWROOM ROESELARE

Industrielaan 55, 8930 Menen

T +32 (0)56 52 13 40

Kortrijksesteenweg 1, 9830 Sint-Martens-Latem

T +32 (0)9 241 54 54

Open zondag in showroom Menen: 6 september en 11 oktober

GROTE OPENING // NOVEMBER 2009

NIEUW ! // Diksmuidsesteenweg 370, 8800 Roeselare


M U LT IM E DI A

Colin McRae DiRT 2 Naast de gewone TomTom is er ook nog eens TomTom Work, een b2b-afdeling van het bedrijf. Met de nieuwe TomTom Go 9000-pnd staat men constant in verbinding met een centrale computer om afspraken, vrachtinfo en andere gegevens zoals werktijden door te geven. Bij elke logistieke stap kan ook een bevestiging naar de backoffice worden verstuurd. Uiteraard beschikt deze TomTom ook over de meer gewone TomTom functionaliteit zoals IQ Routes, HD Traffic en QuickGPSFix. Via ingebouwde bluetooth kan je ook handsfree bellen. De TomTom Go 9000pnd is dus uitermate geschikt voor vertegenwoordigers die vaak de baan op moeten. Op het prijskaartje staat 399 euro, maar je moet wel nog rekening houden met de kosten voor je Live-abonnement en Webfleetkosten.

multimedia The Beatles: Rock Band The Beatles hebben heel wat awards weten te verzamelen, maar hun eigen Rock Band-game maakt hun trofeeënkast pas helemaal compleet. In ‘The Beatles: Rock Band’ voor Xbox 360, Wii en PlayStation 3 volg je de carrière van de band, en moet je uiteraard het podium op om de nummers van The Beatles na te spelen met behulp van de bijgeleverde microfoon, drums en gitaren van de Rock Band-set. Speciaal voor deze Beatles-versie van het spel werden de Rickenbacker 325 en Gretch Duo Jet gitaren van Lennon en Harrison nagebouwd als gitaarcontrollers. Wie zo goed mogelijk de Fab Four wil evenaren moet natuurlijk nog wat extra microfoons in huis halen om met z’n vieren te kunnen meezingen met de hits van The Beatles.

84 K ARAAT - SEPTEMBER 2009

Met Colin McRae: DiRT 2 brengt Codemasters een hommage aan de overleden rallypiloot Colin McRae. DiRT 2 is dankzij de World Tour modus nog uitgebreider dan zijn voorganger. In deze spelmodus moet je deelnemen aan evenementen in alle uithoeken van de wereld, en zoveel mogelijk prijzen zien mee te nemen naar huis. Ook aan variatie in het wagenpark is er geen gebrek. Er zijn maar liefst zeven verschillende autoklassen met voertuigen die heel nauwkeurig nagebouwd konden worden dankzij de licenties die Codemasters in huis haalde. Colin McRae: DiRT 2 verschijnt op zowat alle consoles, maar blinkt op de PlayStation 3 en Xbox 360 uit door de vele online mogelijkheden die deze versies te bieden hebben.

Apple Time Capsule 2TB Voor wie Apple’s Time Capsule met 1TB geheugen nog niet genoeg was is er sinds kort ook een versie met maar liefst 2TB opslagruimte. De 2 B-uitvoering van het toestel ziet er hetzelfde uit als zijn kleinere broertje en heeft ook dezelfde functionaliteiten. Apple’s trendy Time Capsule kan gebruikt worden om automatisch back-ups te nemen van alles wat op je Mac-computers bewaard wordt, maar doet ook dienst als een dual-band 802.11n Wi-Fi basis station en biedt gelijktijdig ondersteuning voor twee verschillende frequenties. Deze draadloze harde schijf werkt uiteraard perfect samen met Mac OS X Leopard en kan ook gebruikt worden door PCgebruikers. De kostprijs van de Time Capsule 2TB bedraagt € 449.

Samsung Jet Smartphones worden slimmer met de dag en als het van Samsung afhangt is de Samsung Jet de allerslimste van de klas. Met zijn indrukwekkend 3.1 inch full touch-scherm, waarvan de resolutie een stuk beter is dan bij vele andere smartphones, ziet de Samsung Jet er alvast gelikt uit. De gebruikersinterface maakt gebruik van Samsungs nieuwe TouchWiz 2.0 en kan volledig naar wens aangepast worden. Combinatie met Microsoft Exchange ActiveSync is mogelijk, zodat je makkelijk al je e-mails, documenten en media kan uitwisselen met je PC. De 5 megapixel camera met videoondersteuning en supersnelle application processor maken het helemaal af. Met zijn prijskaartje van € 449 is deze Samsung Jet bovendien goedkoper dan de concurrentie.

S AMENSTELLING SANDER DELABIE

TomTom Go 9000-pnd


Kortrijkstraat 248 8930 Menen ✆ 056 51 36 51 Oudenaardsesteenweg 266-268 8500 Kortrijk ✆ 056 30 09 51

info@dupontsanitair.be www.dupontsanitair.be


RELATIES

Liefde op afstand

‘We wonen dan wel ver van elkaar, toch groeien we steeds dichter naar elkaar toe.’

86

K ARAAT - SEPTEMBER 2009


RELATIES

Björn Ghekiere (24) en Tracy Wittebolle (21) zijn al vijf jaar een koppel en toch leven ze sinds

drie jaar mijlenver

van elkaar. Tracy verblijft in de Verenigde Staten, waar ze haar studies combineert met sport op hoog niveau. Björn moet nog drie jaar in België op haar wachten. Kan een langeafstandsrelatie werken? Björn en Tracy zijn overtuigd van wel.

Ieperlingen Björn Ghekiere (24) en Tracy Wittebolle (21) leerden elkaar vijf jaar geleden kennen. Tracy: ‘Björn was mijn eerste serieuze liefje. Ik had nooit gedacht dat we nu nog steeds samen zouden zijn.’ De jonge atlete speelde tijdens haar tienerjaren basket bij de Ieperse jeugdploeg en werd tijdens een Europees kampioenschap opgemerkt door een Amerikaanse coach. Vandaag studeert en sport Tracy aan de universiteit van El Paso in Texas in de Verenigde Staten. De volgende drie jaar gaat zij volledig voor haar diploma master in de communicatie en de pyschologie en probeert ze haar sportcarrière te lanceren. Björn is momenteel werkloos en wacht op zijn vriendin in België. ‘Zo’n kans krijgt Tracy maar één keer. Ik wilde niet dat ze dat voor mij zou laten schieten.’

Slippertje toegelaten Het was geen evidente beslissing, maar het koppel koos er bewust voor om samen te blijven. Björn: ‘We hebben erover nagedacht om uit elkaar te gaan, maar we kozen uiteindelijk voor onze relatie.’ Tracy: ‘Dé voorwaarde was eerlijkheid, te allen tijde, ook als één van ons iemand anders zou leren kennen. Maar ik ben nog niet op iemand anders verliefd geworden.’ Van een lossere omgang met de belofte van trouw wil het koppel niets horen. ‘In de VS is alles nieuw voor mij en ik leer veel nieuwe mensen kennen. Met sommigen trek ik dagelijks op en dan gebeuren er wel eens toenaderingen. Daarom stel ik altijd duidelijk mijn grenzen en kent iedereen goed mijn situatie. Enkel flirten mag, want dat is nu eenmaal eigen aan de mens.’ Toch zou het koppel elkaar een slippertje vergeven. Tracy: ‘Als hij het me eerlijk vertelt en er is geen echte liefde in het spel, dan zou ik Björn een slippertje vergeven. Er zou wel een krasje op het vertrouwen zitten en ik weet niet of de relatie zich ooit volledig zou herstellen.’ Björn: ‘Ik zou het aanvaarden, niet omwille van onze situatie, maar wel omdat ik haar graag zie.’ Tracy: ‘Als we beiden in België zouden zijn, vergaf ik het je niet, want dan kan je emotioneel en lichamelijk toch bij elkaar terecht?’

Seks en intimiteit Communicatie speelt in de relatie van Tracy en Björn een belangrijke rol. Björn: ‘We proberen elkaar dagelijks te mailen of we spreken elkaar aan de telefoon of via msn. Op die manier blijven we betrokken bij elkaars leven.’ Volgens relatietherapeuten staat het buiten kijf dat een relatie zonder seks niet overleeft. Het koppel vindt dat die stelling lichtjes wordt overschat. Björn: ‘We moeten er ons gewoon bij neerleggen dat seks op dit moment maar een klein deeltje van onze relatie uitmaakt. We beleven intimiteit op een andere manier. Vooral luisteren naar elkaar is voor ons nu belangrijk.’ Tracy: ‘Of we delen onze intieme gedachten via e-mail, een lichte vorm van cyberseks, zeg maar. (lacht)’

Sterke band Tracy en Björn merken dat hun band steeds sterker wordt. Tracy: ‘We wonen dan wel ver van elkaar, toch groeien we steeds dichter naar elkaar toe. Het is alsof Björn een speciale gave heeft waardoor hij me volledig begrijpt. Hij is mijn andere helft.’ Velen staan sceptisch tegenover de relatie van de Ieperlingen. Björn: ‘In België tonen de meeste mensen respect en bewondering. In de VS is men vooral vol ongeloof over onze relatie of reageert men jaloers. Ze verklaren ons daar gek.’ Tracy: ‘Ik vertrouw Björn blindelings en ik geloof voor honderd procent in onze relatie. Dat is essentieel als je wilt dat een langeafstandsrelatie lukt.’ Maar zoals elke relatie, heeft ook die van Tracy en Björn ups en downs. Björn: ‘Soms is het moeilijk om te zien hoe iedereen in je omgeving vooruitgaat in hun relatie. Ze gaan samenwonen, trouwen of denken al aan kindjes. Wij kunnen geen plannen maken voor de toekomst.’ Tracy: ‘Ik heb het daar minder moeilijk mee omdat ik in de VS tussen scholieren zit van mijn leeftijd. Ik ben nog maar 21 jaar. Waarom moeten we ons haasten?’ Björn: ‘Ik vind wel troost in de gedachte dat haar schoolperiode in het buitenland ooit zal eindigen. Dan kunnen we definitief bij elkaar zijn, in België of in een ander land.’

‘We delen onze intieme gedachten via e-mail, een lichte vorm van cyberseks, zeg maar.’

Wil jij ook eens deelnemen aan een reportage in Karaat? Surf dan als de bliksem naar www.karaat.be/oproep

De langeafstandsrelatie tussen Björn en Tracy kan ik enkel maar toejuichen. Het is een mooie, boeiende en onvergetelijke uitdaging. Hier is uiteraard veel moed, wilskracht en vertrouwen voor nodig. Er moet een sterke band zijn om dit avontuur te overleven. Wanneer beide partners elkaar zo sterk en intuïtief aanvoelen alsof ze elkaar begrijpen zonder woorden, zie ik geen enkele reden waarom een langeafstandsrelatie niet zou standhouden. Dit vraagt wel de nodige discipline. Met onze moderne communicatietechnieken kan je elkaar dagelijks zien, horen,aanvoelen... Wanneer je wat creatief te werk gaat kan je zowel emotioneel als lichamelijk voldoening vinden bij elkaar. Hierdoor wordt de band alsmaar sterker en de verleiding tot aantrekking van een andere persoon alsmaar kleiner.

Zeker moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt. Iedere mens heeft nood aan affectie, liefde en genegenheid. Juist in een zwak moment dien je des te sterker zijn. Mocht er dan toch een slippertje plaats vinden door één van beide partijen dan zal dit zeker bespreekbaar zijn door de reeds sterke band en de goeie communicatie. Het geloof in een langeafstandsrelatie zal bij ieder individu verschillend zijn. Het hangt grotendeels af van je ingesteldheid en je persoonlijkheid. Liefde is een werkwoord en dat geldt evengoed voor een relatie dichtbij of ver weg. Wanneer je zo’n sterke band met elkaar hebt uitgebouwd, je partner aanvoelt als je soulmate, waarom zou je die mooie opportuniteit dan uit de weg gaan? Het is een enorm verrijkend groeiproces in je leven dat onbetaalbaar is!

K ARAAT - SEPTEMBER 2009

T EKST LESLIE VAN HECKE FOTO MARC MASSCHELEIN

Kathleen Callewaert is zaakvoerder van het relatiebureau Soulmate.

87


Weg was ze

Op haar zeventiende raakt Jeanine depressief. Ze wordt twee maal in een 'soort psychiatrische' instelling opgenomen, waarna ze telkens opnieuw de draad van haar leven tracht op te nemen. Ondanks deze hulp doodt ze zichzelf op 21-jarige leeftijd. Vader Kees Santbergen gaat op zoek naar het waarom. Hoe heeft het zo kunnen gebeuren? Door die reconstructie komt de vader tot inzicht. Nabestaanden van zelfdoding kunnen hierin herkenning en inspiratie vinden voor hun eigen zoektocht. Zijn relaas geeft echter ook nut voor de hulpverleners van jonge depressieve mensen met suïcidale neigingen. Kees Santbergen, Weg was ze, Zoektocht van een vader nadat zijn dochter geen uitweg meer zag, Uitgeverij Ten Have, 2009, 188 pagina's, € 16,90

De tijdparadox Elke keuze die we maken, elk besluit dat we nemen wordt beïnvloed door onze persoonlijke tijdzone. Sommigen houden hun blik op de horizon gericht en zijn bezig met de dag van morgen, anderen leven meer in het hier en nu. Weer anderen kijken vaak achterom. Ze dromen weg bij de goede oude tijd of piekeren over nare dingen die hun vroeger zijn overkomen. Op basis van wetenschappelijk onderzoek onderscheiden Zimbardo en Boyd vijf tijdstypen: de nostalgicus, de verbitterde, de genieter, de fatalist en de planner. Bij veel mensen is de relatie met de tijd verstoord, maar dit is te herstellen - lees en kom in actie!

Philip G. Zimbardo, John Boyd, De tijdparadox, Ontdek wat je relatie met tijd zegt over je persoonlijkheid, Kosmos Uitgevers / 1e druk / 2009, 318 pagina's, € 24,95

Jop is een haai

Jop is een klein maar eigenwijs visje. Hij is vol vertrouwen: hij kan alles en iedereen aan want hij is een haai. Andere zeedieren proberen Jop ervan te overtuigen dat hij helemaal niet groot, stoer of gevaarlijk is, maar Jop wordt alleen maar boos. Hij wil ze allemaal opeten. Heel hard roept hij "ik ben wel een haai". En wat gebeurt er? Alle dieren schrikken en zwemmen heel hard weg. Hoe zou dat komen? Geschikt voor beginnende lezertjes (AVI2 – AVI-M3). Door de kinderen bekroond met de 'Nederlandse kinderjury-prijs 2010' Jonas Boets & Joke van Camp, Jop is een haai, De Eenhoorn, 2009, 36 pag., € 8,95.

Gratis

Wij mogen van Uitgeverij De Eenhoorn twee boeken wegschenken ‘Jop is een haai’, van uitgeverij Ten Have twee boeken 'Weg was ze' en van uitgeverij Kosmos twee boeken ‘De tijdparadox'. Mail naar karaat@boek.be of schrijf een kaartje naar Karaat, Vlasstraat 17, 8710 Wielsbeke.

Fictie

Non-fictie

1 Stieg Larsson, Mannen die vrouwen haten 2 Stieg Larsson, Vrouw die met vuur speelde 3 Stieg Larsson, Gerechtigheid 4 Paola Giordano, Eenzaamheid van de priemgetallen 5 Stephanie Meyer, Nieuwe maan 6 Stephanie Meyer,Twilight 7 Stephanie Meyer, Eclips 8 Carlos Zafon, Spel van de engel 9 Karin Slaughter, Genesis 10 Santa Montefiore, In de schaduw van het palazzo

1 Geert Degrande, Tournee générale 2 Gille Van Binst, Circus voetbal 3 Lien Willaert, Mijn man is op dieet maar hij weet het niet 4 Karl Vannieuwkerke, Merckxissimo 5 John Wilcockson, Lance Armstrong 6 Yann Rougier, Slank zijn zit tussen je oren 7 Marleen Temmerman, Mama Daktari 8 Marijke Vrijsen, Ga ik dood als ik twaalf ben? 9 Jef Lambrecht, Heilige wereldoorlog 10 Piet Huysentruyt, SOS Piet

88 K ARAAT - SEPTEMBER 2009

Ruth Debels is bibliothecaris in Wortegem-Petegem

Wat is je lievelingsboek? Ik hou van alle boeken van Arto Paasilinna. In zijn romans uit hij op een humoristische manier maatschappijkritiek. Daarbij gaat hij geen zware thema’s uit de weg. Zijn hoofdpersonages zijn vaak figuren die zich aan de rand van de maatschappij bevinden. Wat lees je het liefst? Vroeger las ik graag non-fictie. Door mijn studies cultuurwetenschappen aan De Open Universiteit Vlaanderen lees ik momenteel voornamelijk fictie als ontspanning. Boeken over andere culturen en literaire thrillers van Scandinavische auteurs genieten mijn voorkeur. Waar haal je je kennis over boeken? Ik haal veel informatie uit recensies. Ook gesprekken met vrienden en kennissen kunnen nieuw leesvoer opleveren. Via de bibliotheek neem ik ook maandelijks de uitgeversaanbiedingen door. Er zit altijd wel een boek tussen dat je aandacht trekt. Welke boeken van vroeger zijn je het meest bijgebleven? De boekenmicrobe is me met de paplepel ingegeven. Als kind en tiener woonde ik in de bibliotheek van Zwevegem en ik heb dus altijd veel gelezen. Ik heb al zoveel boeken verslonden dat ik geen specifiek boek kan kiezen dat me is blijven achtervolgen. Wel enkele auteurs zoals Annie M.G. Schmidt, Roald Dahl, Anke De Vries en Bart Moeyaert zijn me bijgebleven. Bibliotheek of kopen? De bibliotheek is mijn proeftuin. Eerst leen ik boeken. Als het boek heel goed blijkt te zijn, koop ik het. Mijn boekenkast is voornamelijk gevuld met non-fictieboeken, want boeken over kunst en in het kader van mijn studies koop ik doorgaans wel. Hoeveel boeken lees je per jaar? Dat is afhankelijk van de periode. Momenteel nemen mijn studies heel wat tijd in beslag en lees ik minder boeken. Een dertigtal romans per jaar lijkt me een goed gemiddelde. Welk boek zou je graag cadeau krijgen en welk boek zou je graag schenken? De boeken van Arto Paasilinna zijn prachtig. Als er een nieuwe titel van die auteur verschijnt, kan je me daarmee enorm veel plezier doen. Als ik een boek geef, kies ik nogal vlug voor De stad der blinden van José Saramago. Dat boek vond ik zelf heel erg goed en ik merk dat veel mensen het kunnen appreciëren. Het blijft natuurlijk afhankelijk van de persoon.

TEKST MIEKE WITDOUCK, MARLIES GELLINCK

boeken & cd’s


Nieuwe collectie RIJKSWEG 3 LENDELEDE - TEL 051 30 14 87 open: ma tot vr van 10 tot 12 & 14 tot 18u30 - zat van 10 tot 11u30 & 14u tot 18u30 WWW. MEUBELEN - LARRIDON . BE zondag van 14u tot 18u • gesloten op woensdag

MODELKA VERZORGT UW COMPLETE VERBOUWING

van a tot z EÉN AANNEMER VOOR AL UW WERKEN

odelka.be m . w w w e i z bouwingen” r e v “ k e i r b ru G E S P E C I A L I S E E R D I N TOTA A L P R O J E C T E N T O O N Z A A L E N FA B R I C AT I E K l e i n e Wa r e g e m s t r a a t 2 9 • 8 5 3 0 H A R E L B E K E Te l 0 5 6 - 72 73 3 5 • Fa x 0 5 6 - 72 9 2 5 0 • i n f o @ m o d e l k a . b e open di t/m za 10-12u & 14-18u • gesloten op zondag en maandag

INTERIEURS www.modelka.be

T O O N Z A A L E N FA B R I C AT I E K l e i n e Wa r e g e m s t r a a t 2 9 • 8 5 3 0 H A R E L B E K E


UIT TIPS De grote vakantie zit erop, maar er is in eigen land genoeg te beleven om er af en toe eens tussenuit te glippen. Karaat

zet

enkele tips op een rijtje voor een dagtrip of een korte vakantie. Je kunt ook gratis tickets winnen.

Uit in eigen land Het Sportimonium (Hofstade)

Stilstaan bij beweging Het Sportimonium in Hofstade (nabij Mechelen) is een jong museum, waar de geschiedenis van de sport in Vlaanderen op een meeslepende manier verteld wordt. Deze uitgebreide verzameling sportvoorwerpen ontstond binnen de afdeling Lichamelijke Opvoeding van de Katholieke Universiteit van Leuven. In 2004 werd deze collectie naar het Bloso-domein in Hofstade overgebracht en vervolgens onder de naam Sportimonium voor het publiek opengesteld. Deze permanente tentoonstelling bevindt zich in een voormalig strandgebouw uit het jaar 1938, vlakbij een meer met een De permanente tentoonstelling slingert zich letterlijk door de voormalige kleedhokjes.

kunstmatige zandoever die op mooie dagen nog steeds druk bezocht wordt. Onze tocht in het Sportimonium slingert zich door de ‘gepensioneerde’ donkerbruine houten kleedhokjes, waarbij de verhalen door film- en/of geluidsfragmenten ondersteund worden.

We leren hoe elke sport ontstaan is. Zo zijn zowel golf als tennis merkwaardig genoeg uit middeleeuwse sporten gegroeid, meer bepaald ‘kolven’ en kaatsen. Vervolgens ontdekken we hoe deze sporten uiteindelijk in Vlaanderen terechtgekomen zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is het wielrennen, dat in de periode 1900-1920 tot een volkssport uitgroeide door het succes van de toenmalige ‘coureurs’, beter gekend als ‘Flandriens’. Het voetbal werd pas populair vanaf het jaar 1920. Dit was dan ook het jaar waarop de Belgische Rode Duivels de gouden medaille behaalden tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen. Een ander merkwaardig verhaal is de evolutie van het turnen: honderd jaar geleden werd deze sport enkel door mannen beoefend, terwijl deze sector nu vooral door vrouwen ‘gedomineerd’ wordt. De geschiedenis van de fitness start dan weer pas omstreeks het jaar 1980. Ten slotte telt dit museum zowel een binnenruimDe volkssporttuin

te als een buitentuin waar heel wat Vlaamse volkssporten op een actieve manier kunnen worden uitgetest. En wandel ook eens langs de verschillende vijvers en bossen in dit uitgestrekte domein.

Praktisch Sportimonium, Bloso-domein, Trianondreef 19 B-1981 Hofstade-Zemst, tel. 015-618 222 sportimonium@sportimonium.be www.sportimonium.be

WIN 10 x 2 toegangskaarten

voor het Sportimonium (4 euro per volwassen persoon). SMS KARAAT 10 naar 6659 gevolgd door je naam en adres De binnenruimte met volkssporten.


DAGTRIPS

Het Museum Dr. Guislain (Gent)

Geschiedenis van de psychiatrie Het Museum Dr. Guislain in Gent, dat de bewogen geschiedenis van de psychiatrie in ons land vertelt, werd onlangs grondig vernieuwd én uitgebreid. Het eerste deel van de permanente expositie werd ondergebracht in de werk- en slaapzalen waar de psychische patiënten vroeger verbleven. Nu wordt hier het algemene historische verhaal van de psychiatrie verteld door middel van teksten, documenten, voorwerpen en filmbeelden. Zo

zien we hoe mensen die als ‘gek’ beschouwd werden tot twee eeuwen geleden gewoonweg als dieren in een kooi gestopt werden. Daarna ontwikkelde de psychiatrie zich langzaam maar zeker tot een wetenschappelijk gebeuren. Dit verhaal nodigt ons uit om een kritische blik te werpen op hedendaagse thema’s zoals normaal of abnormaal en uitsluiting of tolerantie.

Outsiderkunst

Het tweede deel van deze permanente tentoonstelling is de sociale fotografie, met portretten van psychiatrische patiënten. Hierbij zien we werk van verschillende hedendaagse fotografen. In het derde luik ten slotte krijgen we kunst te zien die in de loop der jaren door psychiatrische patiënten werd gemaakt. Deze outsiderkunst is het werk van artiesten die elk op een ‘andere’ manier met kunst bezig zijn, onafhankelijk van de heersende culturele invloed. Deze artistieke creaties worden gemaakt aan de rand van het kunstgebeuren en herinneren door hun directheid aan de verloren gewaande scheppingskracht in elk van ons.

MUST en crypte (Ronse)

De permanente tentoonstelling in de vroegere werk- en slaapzalen.

Praktisch Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43, B-9000 Gent, tel. 09-216 35 95 info@museumdrguislain.be www.museumdrguislain.be

WIN 10 x 2 toegangskaarten

voor het Museum Dr. Guislain (6 euro per volwassen persoon). SMS KARAAT 11 naar 6659 gevolgd door je naam en adres

Oude én recente verhalen Het stadscentrum van Ronse kent de laatste jaren een opvallende heropleving. Ook door de musea waait een frisse wind. In de middeleeuwse crypte onder de Sint-Hermeskerk maken we een sprong terug in de tijd. In deze rustgevende ondergrondse ruimte in overwegend Romaanse stijl hangt ook een intieme en ingetogen sfeer. In het MUST Wonen zien we dan weer het sterke contrast dat in Ronse vroeger heerste tussen de rijke burgerij en de minder begoede bevolking die in de textielsector werkte. In bijna elke ruimte vertelt een personage op een beeldscherm zijn of haar verhaal. De route toont zowel de weelderige interieurs van de rijke textielbaronnen als het volkscafé van 50 tot 100 jaar geleden. Het MUST Textiel tenslotte bevindt zich in de voormalige textielfabriek Cambier-Robette. Op deze plek krijgen we een overzicht van het productieproces van grondstof tot afgewerkt product. Het hoogtepunt is de fabriekshal met de zowat veertig (weefgetouw)machines. Op sommige dagen is hier iemand aanwezig die al deze machines één voor één weer even in gang kan zetten.

Praktisch Toerisme Ronse, De Biesestraat 2, B-9600 Ronse, tel. 055-23 28 16, toerisme@ronse.be, www.ontdekronse.be

WIN

10 x 2 toegangskaarten De rustgevende middeleeuwse crypte

voor bezoek Crypte, MUST Wonen en MUST Textiel (€ 5, 50 per volwassen persoon). SMS KARAAT 12 naar 6659 gevolgd door je naam en adres

K ARAAT - SEPTEMBER 2009

T EKST BRECHT THIERS FOTO’S MUSEA RONSE, MUSEUM DR. GUISLAIN EN SPORTIMONIUM

Het door groene heuvels omringde stadje Ronse ligt in het midden van een fraai wandelgebied en herbergt bovendien enkele interessante musea.

91


PUBLIREPORTAGE

Een vruchtbare en humusrijke bodem is de beste garantie voor jarenlang tuinplezier. Door bodemverbetering kan je een verarmde tuin nieuw leven inblazen. Compost geeft snel resultaat en bouwt aan langetermijnvoordelen. Gezonde grond levert nu eenmaal gemakkelijker gezonde planten op.

Groencompost RR Groenaanleg

RR Bloembakken

Bodemverbetering bij grondwerken vóór beplanting: 3 tot 4 cm compost uitspreiden en 15 tot 20 cm diep homogeen inwerken (20 tot 30 kg/m2).

Compost die toegelaten is voor gebruik in potgrond (zie kader) mag gemengd worden in bloembakken. Verhouding: 1 deel compost met 4 delen gewone grond of potgrond.

RR Groententeelt

RR PLantputbehandeling

Bodemverbetering vóór het planten of zaaien: 10 tot 15 kg/m2 compost goed inwerken. Eventueel nadien de bodem met 0,5 cm compost afdekken.

Plantput opvullen met een homogeen mengsel van compost en grond: In de winter: 1 deel compost mengen met 3 delen grond; In de zomer: 1 deel compost mengen met 4 delen grond.

RR Fruitteelt

RR Bomen, struiken en bloemperken

Vóór het aanplanten, 3 tot 15 kg/m2 compost goed inwerken in de grond (de hogere dosissen gelden voor meerjarige gewassen). Compost die toegelaten is voor gebruik in potgrond (zie kader) mag in substraatteelt worden aangewend. Verhouding: 1 deel compost bijmengen bij 4 delen substraat. Oppervlakkig 1 tot 3 cm compost uitstrooien (7 tot 20 kg/m2). Zie ook plantputbehandeling

Aanplanten of zaaien Bodemverbetering vóór het aanplanten of zaaien, 3 tot 15 kg/m2 compost goed inwerken (de hogere dosissen gelden voor meerjarige gewassen). Onderhoud Strooi tussen bloemen en struiken en onder de kruin van bomen 1 tot 3 cm compost (7 tot 20 kg/m2).

RR Gazon Aanleg Bodemverbetering bij aanleg: 4 tot 5 cm compost uitspreiden en 15 tot 20 cm diep (25 tot 35 kg/m2). Onderhoud In het najaar, over het bestaande gazon een fijn laagje compost uitstrooien: 2 tot 3 kg/m2.

imo

Meer informatie:

www.imog.be

Levering aan huis met bigbag en volle container, of afhaling per aanhangwagen. Waar verkrijgen? Afhaling Aanhangwagen enkele as (500 kg) 6,20 euro Aanhangwagen dubbele as (1.000 kg) 12,40 euro Imog Harelbeke, Kortrijksesteenweg 264 Imog Moen, St.-Pietersbruglaan 1 Tel. 056 71 61 17 - info@imog.be

Thuislevering Big Bag (1.000 kg) 23 euro Container (10.000 kg) 90 euro Thuislevering enkel in volgende gemeenten: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kruishoutem, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke, Zwevegem

Imog Kortrijksesteenweg 264 - 8530 Harelbeke Tel: 056 71 61 17 - Fax: 056 71 09 85

info@ imog.be - www.imog.be

St.-Pietersbruglaan 1 - 8552 Moen


ER IS MEER IN HET LEVEN DAN VOLVO. ER IS HET GEZIN MET EEN MENING. ER IS DE JAARLIJKSE VAKANTIE NAAR ZUID-FRANKRIJK EN DE WEKELIJKSE TRIP NAAR DE SUPERMARKT. ER IS HET DRUKKE STADSVERKEER EN HET SLINGERENDE LANDWEGGETJE. ER IS DE GSM, DE HUISSLEUTELS, DE PORTEFEUILLE, DE MP3-SPELER, DE ZONNEBRIL EN … DE TWEE KINDERZITJES DIE ER ZONDER PROBLEEM MOETEN INPASSEN. AND LAST BUT NOT LEAST IS ER DE PRIJS AAN DE BENZINEPOMP. NET DAAROM KOMT U BEST EEN VOLVO TESTEN.

-15% ECOPREMIE OP C30,S40 EN V50 1.6D ST/ST.

OPENDEURWEEKEND ZATERDAG 19 EN ZONDAG 20 SEPTEMBER

TESTDAGEN OP 19 EN 20 SEPTEMBER Volvo. for life

104 â&#x20AC;&#x201C; 159 g CO2Z\}"(~%[ Z\ 6TTUe^^aaP]VPP]eTX[XVWTXS<X[XTdX]U^a\PcXT:1 ("!#) fffe^[e^RPabQT

WWW.VOLVOCARS.BE


REIZEN

Op de wereldkaart zijn de 10 eilanden van Kaapverdië niet meer dan een handvol kruimels uitgestrooid in de Atlantische Oceaan. Toch zou de archipel op 500 kilometer van de kust van Senegal wel eens een nieuw zonneparadijs kunnen worden.

Met zon, zee en zand in een Afrikaans decor en een aanstekelijke couleur locale, kan Kaapverdië uitgroeien tot een exotisch alternatief voor de Canarische eilanden.

Exotisch alternatief voor Canarische eilanden

Kaapverdië wordt nieuw

In het binnenland vind je bizar gevormde bergen.

Op het eiland Sal werd de basis van het toerisme gelegd. Het dorre eiland was tot voor kort de enige van de 10 met een internationale luchthaven. De eerste toeristen konden terecht in een aantal hotelletjes rond het stadje Santa Maria, dat aan een kilometers lang gouden strand ligt. De definitieve doorbraak van het toerisme gebeurde in 2005, toen Riu even buiten de stad een all-in resort neerpootte. Ondertussen heeft de hotelketen daarnaast nog een nieuw identiek hotel gebouwd. Dat heeft duidelijk zijn invloed op het stadje, dat in volle ontwikkeling is. In het voormalige vissersstadje vindt de bezoeker bars, discotheken, restaurants, souvenirwinkels en overal wordt gebouwd. Toch blijft er nog voldoende couleur locale over. Kinderen spelen voetbal op het strand en op de houten pier trachten de lokale inwoners hun avondmaal bijeen te vissen. Oorspronkelijk heette het eiland Llana of Plana, dat ‘vlak’ betekent. Die naam was goed gekozen, want het onherbergzame eiland is zo plat als een pannenkoek. Het werd uiteindelijk Sal, nadat ontdekt werd dat er in een oude vulkaankrater zout kon worden gewonnen. Vandaag is die zoutmijn nabij het plaatsje Pedra de Lume dicht. Toch staat de vulkaankrater steevast op de lijst van excursies. Toeristen kunnen dobberen in het zoutmeer. Het verhaal wil dat je 10 jaar jonger wordt als je een kwartiertje in het rozige water ronddrijft. De rest van het vertier moet je langs de kust zoeken. In Buracona kan je een duik nemen in een natuurlijk zwembad, dat door de zee uitgeslepen is in de lavarotsen. Daar tref je ook het ‘Blauwe Oog’ aan, een fantastische weerspiegeling van het licht in het water van een grot.

Mooi zicht

Buureiland Boa Vista (Portugees voor mooi zicht) is nog authentiek. In het enige stadje van het eiland, het slaperige Sal Rei, is het toeris-

94 K ARAAT - SEPTEMBER 2009

Het hotel duikt als een fata morgana tussen de zandduinen op.

me nog niet echt doorgedrongen. De goedlachse Kaapverdiërs leiden er een gezapig leventje. Dit is Cabo Verde op zijn puurst. De vraag is: hoe lang nog? Eind vorig jaar opende de kleine internationale luchthaven, die charterladingen toeristen naar het gloednieuwe ClubHotel Riu Karamboa (500 kamers) brengt. Op dit ogenblik ligt het hotel, dat als een fata morgana tussen de gigantische zandduinen opduikt, nog alleen aan een verlaten strand. Andere hotelketens zouden echter ook reeds hun oog hebben laten vallen op dit maagdelijke zandstrand. Wie het strand nog voor zich alleen wil hebben, zal dus snel moeten zijn.

Verrassend veelzijdig Boa Vista heeft zijn naam niet gestolen. Op het eerste zicht heeft het eiland iets van een maandlandschap: kurkdroog en met stenen en zand zo ver je kan kijken. Maar wie de moeite neemt om met een jeep op verkenning te gaan (dat is nodig: want wegen zijn er nauwelijks), ontdekt de verrassende veelzijdigheid van het eiland. In het desolate binnenland tref je verschillende landschappen aan. Ronduit indrukwekkend is de Viana woestijn, met gigantische duinen zoals in de Sahara. Verlaten spookdorpen her en der wijzen erop dat het hier niet altijd zo droog is geweest. Dé troef van Boa Vista blijft echter de kust. We overdrijven niet als we zeggen dat het eiland in zijn geheel omzoomd is door droomstranden. Tientallen kilometers verlaten spierwitte stranden tref je er nog aan. De enige levende wezens die je hier soms kunt zien, zijn de ontelbare zeeschildpadden die hier aan land hun eieren komen leggen. Vooral Ervatao Beach, aan de oostkust, is een geliefde broedplaats. De noordkust met de veelbelovende naam Costa de Boa Experança is nog zo’n droomplek. Hoop is er niet meer voor een koopvaardijschip dat jaren geleden op deze kust verging. Het mag wel gezegd dat het roestige wrak er vandaag bijzonder fotogeniek bijligt.


Praktisch

zonneparadijs

Het kolossale fort boven Cidade Velha (Santiago)

WIN een vakantie in

Op de pier van Santa Maria vissen mannen hun avondmaal samen.

Groene Kaap De reizigers die enkel Sal en/of Boa Vista bezoeken (zoals de meesten) zullen zich wel verbaasd afvragen wat de Portugese ontdekkers bezielde om de archipel Cabo Verde (Groene Kaap) te noemen. Want groen is wel een erg schaars goed op de eilanden die het dichtst bij de Afrikaanse kust liggen (Sal, Boa Vista en het nauwelijks bezochte Maio). Toch heeft Kaapverdië nog een ander gezicht. De andere eilanden zijn bergachtig en veel groener. Toeristen die op Sal of Boa Vista verblijven, kunnen per vliegtuig dagexcursies maken naar verschillende eilanden. Wij vlogen in één uurtje naar het bergachtige Santiago, het grootste en dichtstbevolkte eiland van de archipel. In de hoofdstad Praia lijkt de stilte van Boa Vista en Sal ver weg. De helft van de Kaapverdische bevolking woont er en hier zijn ook het parlement en de meeste ambassades ondergebracht. Leuk is de kleurrijke markt waar kwetterende mama’s en exotische schoonheden ons pad kruisen. De koopwaar wordt door de bont geklede dames met het meeste gemak op het hoofd gedragen. Santiago is dan ook nog het meest ‘Afrikaanse’ eiland van de archipel. De verklaring daarvoor vinden we tien kilometers verder, in Cidade Velha, de eerste hoofdstad van Kaapverdië en nu een slaperig dorp. In dit stadje startte eind 15de eeuw de kolonisatie door de Portugezen. Zij maakten van Kaapverdië een doorvoerhaven van zwarte slaven. Op het centrale plein staat nog steeds de schandpaal, waaraan opstandige slaven werden vastgeketend. Cidade Velha werd meermaals aangevallen door piraten, waardoor de Portugezen hun hoofdstad verplaatsten naar het beter verdedigbare Praia. Tot slot verkennen wij nog even de bergen in het binnenland. Een oase van tropisch groen, bananen- en tabaksplantages, eucalyptusbossen en bizar gevormde bergen. Het groen dat je op Sal en Boa Vista moet missen, wordt je hier in veelvoud aangeboden. De naam Cabo Verde is dan toch nog zo gek niet.

Kaapverdië

Jetair vliegvakantie voor 2 personen, 7 nachten, verblijf in all in in Riu Karamboa, Cabo Verde. Vluchten met Jetairfly vanuit Brussel. Transfers van en naar hotel inbegrepen. Luchthaventaksen eveneens inbegrepen. Geldig tot eind oktober 2010, muz schoolvakanties, op aanvraag en volgens beschikbaarheid.

WEDSTRIJDVRAAG Hoeveel eilanden telt Kaapverdië? 1 5

2 10

3 15

Bel de wedstrijdlijn

0905-56 186 en toets het nummer van

het juiste antwoord in (€ 0,50/minuut)

K ARAAT - SEPTEMBER 2009 95

TEKST & FOTO’S PETER VAN OYEN

In de slaperige dorpjes op Boa Vista is vaak geen mens te zien.

Vluchten: Sinds eind vorig jaar zijn er twee wekelijkse rechtstreekse vluchten van Brussel naar Boa Vista/Sal met Jetairfly. Vluchttijd: 6.30 uur. • Touroperator en logies: Wij reisden met Jetair en Riu en verbleven op Sal in Clubhotel Riu Funana (vanaf € 1.035 per persoon all-in voor 7 nachten). In Boa Vista logeerden wij in het splinternieuwe Clubhotel Riu Karamboa (vanaf € 1.023, all-in, 7 nachten p.p.) • Excursies: op Sal en Boa Vista kunnen de gasten in het hotel excursies boeken. Prijsvoorbeelden: Eilandrondrit Sal (€ 37); boottocht speedboot ‘Typhoon’ (€ 99) en Santiago per vliegtuig (€ 209). • Bevolking en taal: 80 % van de Kaapverdiërs zijn mulatten (mengeling blank en zwart), de overigen zijn zwarten. Portugees is officiële taal, creools de omgangstaal. • Munt: Kaapverdische Escudo. 100 Escudo’s = ongeveer € 1 • Temperatuur: altijd tussen de 25 en 30 graden. Juli en augustus het warmst, met soms wat regen. Op Boa Vista en Sal regent het soms jaren niet. • Documenten: Internationaal Paspoort met visum (wordt geregeld door touroperator en is in prijs inbegrepen).


DE KENNER

Peter Destrooper Als de ingrediënten goed zijn volgt de smaak vanzelf Peter DESTROOPER staat voor de vierde generatie van een familiebedrijf dat in 1886 werd opgericht en sedertdien in 75 landen zaken doet. Peter is ‘de bewaarder van het deeg’ waarvan ‘fortune cookies’ worden gemaakt. Koekjes die geluk brengen en wel degelijk fortuinlijk blijken te zijn. De recepten die betovergrootvader Jules onder de grootste geheimhouding naliet, verdragen geen andere toevoeging dan toewijding. Good old Jules zag brood in amandelbrood en boterwafels die in de Westhoek ‘lukken’ worden genoemd. Deze wafels hoorden bij Nieuwjaar zoals paaseieren bij Pasen. Moeder de vrouw was blij dat DESTROOPER het corvee overnam want een wafelijzer dat maar één keer per jaar wordt gebruikt, gaat aan nietsdoen kapot.

1 Zelf koekjes bakken is zoiets als je eigen kleren maken. Je zult nooit goedkoper af zijn maar eigen werk geeft meer voldoening. 2 Koekblikken zijn een ideaal bewaarmiddel voor alle koekjes die je niet in 1 keer op kan. 3 Maak er een speciale gelegenheid van en ga, tot je het in de vingers hebt, voor een eenvoudig recept van boter, suiker, bloem en eieren. 4 De afweging bij koffie of thee serveren is ook belangrijk. Chocoladekoekjes vragen om koffie, biscuits met gekonfijt fruit zijn heerlijk bij thee. 5 Lekkere koekjes zijn slecht voor de lijn als er te weinig zijn. Je neemt onbewust wraak met iets anders.

TEKST: LIBERT ELINCK FOTO: MARC MASSCHELEIN

Enkele tips:


MOTIEF O N 24 om langer in bed te blijven: “Mijn man is plots onwel geworden” Elk motief is goed om in een Sleepy bed te blijven, want Sleepy biedt u slaapoplossingen op uw maat. Met bedtextiel in extra grote maten bijvoorbeeld.

Sleepy WEVELGEM Kortrijkstraat 341 - 8560 Wevelgem - Baan Kortrijk-Menen, nabij het vliegveld. Tel. 056/41.72.00 Ma-Za: 10u - 12u30 • 13u30 - 18u / Zo: gesloten

www.sleepy.be

Sleepy BRUGGE Koningin Astridlaan 99 - 8200 Brugge (Sint-Michiels) - expresweg afrit vogelzang - Tel. 050/39.04.92 Ma-Za: 10u - 12u30 • 13u30 - 18u30 / Zo: gesloten

BOXSPRINGS

BEDTEXTIEL

DONSDEKENS

HOOFDKUSSENS

BEDDEN

M AT R A S S E N


RR UIT IN DE REGIO

Voor vrijkaarten: tel. 0905-56 187 (€ 0,50/min.) of www.karaat.be RR 4 tot 27 september

KUNST

RR 24 september

Yves Myny

In Bord du Nord schetst Sam Vloemans een persoonlijk portret van Parijs en de muziek die zich tijdens zijn nachtelijke tochten door de kronkelende straten in zijn oor nestelt. Een wondermooi samenspel van trompet en accordeon, doordrongen van melancholie en nostalgie. Locatie:

Kunstenaar Yves Myny puurt een minimaal kleurenscala uit tot de eenvoud van het monochrome. Op een houtpaneel wordt een mengsel van verf, zand en plaaster aangebracht. Door speelse contouren met een plamuurmes en borstel komt een oppervlaktestructuur tot leven die groeit en evolueert tot een verrassend eindresultaat. Locatie: André Demedtshuis, Sint-

Bavostraat 19, 8710 Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke). Vrijdag en zaterdag van 14 tot 18u en op zondag van 10u tot 12u en van 14u tot 18u. Meer info: tel. 056-60 79 05 of 056-67 32 70.

RR 6 september

JAZZ

Bord du Nord

MUZIEK

Concertstudio, Conservatoriumplein 2, Kortrijk. Aanvang om 20u15. Tickets kosten 11 euro (6 euro/-26j). Meer info: www.cultuurcentrumkortrijk.be of tel. 056-23 98 55.

WE GEVEN DRIE DUOKAARTEN WEG. Bel de wedstrijdlijn 0905-56 187 en kies nummer 4

L’Heure Ecquise An De Ridder (sopraan) en Tine Deckers (piano) laten u kennismaken met de uiteenlopende mogelijkheden binnen het zangrepertoire. De luisteraar krijgt een palet met verschillende stijlen voorgeschoteld, van impressionisme over klassiek en romantiek tot hedendaags. Een sfeervol concert in het kader van het cultureel festival Nazomer dat loopt van 22 augustus tot en met 13 september in de Oude Kerk van Vichte.

Aanvang om 11u. Tickets kosten 7 euro in voorverkoop en 9 euro aan de kassa. Meer info: tel. 056-68 82 50, cultuur@anzegem.be of www.anzegem.be Meer info: www.cultuurcentrumkortrijk.be of tel. 056-23 98 55.

WE GEVEN 3 DUOKAARTEN WEG.

Bel de wedstrijdlijn 0905-56 187 en kies nummer 1

RR 12 september

RR 26 september

CIRCUSTHEATER

Equipe B In een clowneske stijl waagt het duo Bernard Senny en Bernard Boudru zich aan acrobatie, magie, fakirs en zelfs illusionisme. De waaghalzen bezondigen zich voortdurend aan zelfoverschatting en vertonen zelfs een tikkeltje wreedheid. Equipe B brengt iedereen aan het lachen met hun hang naar grote gebaren en het streven naar de perfecte illusie. Ze blunderen vrolijk doorheen allerlei trucs en de misverstanden stapelen zich op. Locatie: CC Guldenberg,

Wevelgem. Aanvang om 18u. Tickets kosten 12 euro (6 euro/16j). Meer info: tel. 056-43 34 95 of www.ccwevelgem.be

KARAAT SCHENKT 5 DUOKAARTEN WEG. HAPPENING

Bel de wedstrijdlijn 0905-56 187 en kies nummer 5

OdeGand Op zaterdag 12 september kan je met bootjes van het ene concert naar het andere concert varen. Onderweg kom je tal van artiesten uit de hele wereld tegen. Je komt op tientallen plekken in de Gentse binnenstad. Voor kinderen zijn er speciale kindervoorstellingen. ’s Avonds word je ondergedompeld in een magische sfeer aan een prachtig verlichte Korenlei, waar je van een gratis slotconcert geniet. Een indrukwekkend vuurwerk schiet het Festival van Vlaanderen Gent – en de nacht – officieel op gang. Met één ticket krijg je toegang tot de bootjes en tot meer dan 30 concerten. Onthaal: vanaf 11u: Korenlei, vanaf 12u: Handelsbeurs, NT Gent, Ketelvest, achterkant Vooruit (ter hoogte van standbeeld Anseele). Aanvang om 13u. Tickets kosten 20 euro in voorverkoop, jongeren t.e.m. 14 jaar betalen 2 euro. Meer info en tickets: www.festivalgent.be

RR 10 oktober

KARAAT GEEFT 5 DUOKAARTEN WEG.

RR 26 september

© Wouter Rawoens

Bel de wedstrijdlijn 0905-56 187 en kies nummer 2

Bestaat er een betere manier om het andere Brugge te leren kennen dan met een gids die op een ludieke manier over alle leuke hoekjes en kleine verhalen van de stad iets kan vertellen? Op zaterdag 10 oktober kunnen zowel leden als niet-leden van het relatiebureau Soulmate op die manier Brugge verkennen. Onderweg worden de lekkerbekken onder hen in stemmige etablissementen culinair verwend: van aperitiefje tot afzakkertje! Napraten kan in een gezellig muzikaal etablissement op maat. (Meer informatie kan je terugvinden op www.soulmate4life.be) Uiterste inschrijvingsdatum 30 september.

MUZIEK & DANS

Het Festival van Vlaanderen Gent organiseert voor de derde keer een muzikale fietstocht. Op het programma staan zeer uiteenlopende muzikale tintelingen: van een virtuoze quatre mains van pianoduo Inge Spinette & Jan Michiels over vurige flamenco van Curra Suarez tot de prachtige polyfone liederen van Capilla Flamenca. Starten en eindigen doe je in Lokeren. Onderweg zijn verschillende haltes voorzien waar je een leuk concert kan meepikken. Alle concerten duren ongeveer 30 minuten en worden drie keer herhaald, zodat je de tocht op eigen tempo kan afleggen. Kinderen zijn van harte welkom. Starten kan tussen 11 en 12u30. Tickets kosten 10 euro. Meer info en tickets: www.festivalgent.be

KARAAT GEEFT 5 DUOKAARTEN WEG.

WE SCHENKEN 3 DUOTICKETS WEG.

Bel de wedstrijdlijn 0905-56 187 en kies nummer 3

Bel de wedstrijdlijn 0905-56 187 en kies nummer 6

MUZIKALE FIETSTOCHT

Festival Avanti!

K ARAAT - SEPTEMBER 2009

SAMENSTELLING KURT DEMAN

Fiesta Flamenca La Peña De España organiseert op 26 september opnieuw een Spaanse fiesta. Het liveorkest ‘Ritmo del Sur’ brengt populaire hits, die worden afgewisseld met Sevillana’s. Deze Spaanse volksdans met zuiderse ritmes brengt je meteen in de juiste sfeer. Ondertussen kan je genieten van een verse paella, sangria, Spaanse wijnen en tapas. Iedereen is welkom en met een bolletjesjurk en een bloem in het haar wordt alles uiteraard nog feestelijker! Locatie: Ontmoetingscentrum O.C.A.R., Kerkplein 29, Roeselare/Rumbeke. Aanvang om 19u30u. Toegang en paella kosten samen 18 euro. Alle info en reservaties: www.lapenadeespana.be of tel. 0478-55 01 30.

RR 20 september

98

SINGLE

De krokante kantjes van Brugge


OPENDEURDAGEN

-10%

ZONDAG 13 SEPT OPEN 14-18U30

TIJDENS OPENDEUR

S T O R M E S T R A AT 3 1 | 8 7 9 0 WA R E G E M | ✆ 0 5 6 - 6 0 8 6 9 4

W A R E G E M

VR.11 SEPT T/M VR.18 SEPT


FRAGINE ROBERTO CAVALLI JUST CAVALLI ARMANI COLLEZIONI MONCLER RED VALENTINO BRUNELLO CUCINELLI GUNEX VJC VERSACE MOSCHINO ATOS LOMBARDINI PATRICIA PEPE B?Kš@E SUPERDRY BLUGIRL PAULE KA ESSENTIEL 7 FOR ALL MANKIND CITIZENS OF HUMANITY ...

FRAGINE MEN D&G PAUL SMITH HUGO BY HUGO BOSS JOOP! ARMANI JEANS POLO RALPH LAUREN TOMMY HILFIGER RARE SUN 68 PEUTEREY MONCLER MAISON VANDENVOS CIRCLE OF GENTLEMAN UNGARO SHIRTS 7 FOR ALL MANKIND CITIZENS OF HUMANITY ...

FRAGINE KIDS POLO RALPH LAUREN TOMMY HILFIGER SUN 68 ARMANI JR. IL GUFO MER DU NORD RARE LOVE THERAPY EDDIE PEN B?Kš@E@H$ ...

O PE NDE U R

van vrijdag 4 tot en met zondag 13 september 2009 met open-zondagen op 6 en 13 september

FRAGINE & FRAGINE KIDS Harelbekestraat 2a, B-8540 Deerlijk T 056 71 09 54 FRAGINE MEN Schoolstraat 13, B-8540 Deerlijk T 056 72 95 75 www.fragine.be open van 9 u. tot 12 u. en van 13.30 u. tot 18.30 u. zondag van 10 u. tot 12 u. maandagvoormiddag gesloten Tijdens de open-zondagen doorlopend open van 10 u. tot 18 u.

/2009_09  

http://www.karaat.be/media/document/66720/download/2009_09.pdf

/2009_09  

http://www.karaat.be/media/document/66720/download/2009_09.pdf

Advertisement