Page 1

FOTO: MARC MASSCHELEIN - Maandelijks life-style magazine voor de regio

KORTRIJK-WAREGEM - APRIL 2008


dagen van 15 maart tot 20 april 2008. Swissflex nodigt U uit om zijn nieuwe collectie slaapsystemen te ontdekken en te genieten van de introductie aanbiedingen.

De kunst van slapen

zalig slapen met uw professionele slaapadviseur Bouwcentrum POTTELBERG Engelse Wandeling 2 • 8500 KORTRIJK T

Openingsuren di - wo - do - vr - za van 10-12u & van 14-18u30 zondag gesloten maandag op afspraak

056 26 11 63 • www.denachtwacht.be


winnaar

wedstrijd Cotswolds

Inhoud

E. Timmerman-Plaetevoet uit Lauwe wint een reis naar de Cotswolds

Walter Grootaers: beter met de jaren Wim Opbrouck

16

Lenny Leleu: rebels badpakkenwonder

20 22

Zonder complexen naar het strand Hip aan het strand

34 40

Een leefruimte op maat van kids Slapen in luxehotels

66

Speciale hobby’s: kookclub, onderwaterhockey, skydive

56

Pur Fruit: pluk zelf je fruit in deze biologische fruittuin

70

Van kapel tot bed & breakfast

84

Betty Mellaerts: het geheim van intense vriendschap tussen vrouwen

88 90

Je bent wat je eet Zuiver en vitaal water houdt ons gezond

94

Uitwaaien op de Nijl

DISTRIBUTIE DOOR

KARAAT is een uitgave van EVOLUTION MEDIA GROUP, Vlasstraat 17, 8710 Wielsbeke • Tel. 056-60 73 33 - Telefax 056-61 05 83 - e-mail: info@evolution.be. SPREIDING EDITIE 107.806 ex - Kortrijk - Bissegem Heule - Marke - Aalbeke - Kooigem - Bellegem - Rollegem - Lauwe Kuurne - Harelbeke - Hulste - Bavikhove - Zwevegem - Sint-Denijs Wevelgem - Gullegem - Deerlijk- Nokere - Wortegem - Spiere-Helkijn Kruishoutem - Waregem - Desselgem - Beveren-Leie - Sint-Eloois-Vijve - Vichte - Anzegem - Zulte - Sint-Baafs-Vijve - Wakken - Wielsbeke Ooigem - Oostrozebeke HOOFDREDACTIE: Mieke Witdouck • EINDREDACTIE: Hilde Lobbens • SECRETARIAAT: Christophe Menu • REDACTIE: Ingrid Allaerts - Luc Amez - Ria Anyca - Lut Clincke - Werner Claeys - Kurt Deman - Patrick Depypere - Piet Desmyter - Mark Lerouge - Chris Meplon - Siska Messeeuw - Brecht Thiers - Bernard Vancraeynest • LAY OUT & DESIGN: Rudi Devolder - Saskia De Munster - Cristel Casteleyn - Jan Verbelen Leen De Smet • KARAAT FOTOGRAFEN: Marc Masschelein • DRUK: Oranje, St.-Baafs-Vijve • Verantwoordelijke uitgever: Piet Desmyter Vlasstraat 17 - 8710 Wielsbeke • ADVERTENTIE EXPLOITATIE: William Ingels 0475/97 27 40, e-mail: w.ingels@karaat.be Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

Voor info over publiciteit in het volgende nummer van KARAAT (verschijningsdatum 30 april)

voor de rubrieken vakantie, hobby & vrije tijd, baby, zwangerschap en moederdag contacteer William Ingels 0475 97 27 40 e-mail: w.ingels@karaat.be

IN T E R V IE W

4 28

DE

BE LOF T E S

MODE

S L A PE N HOBBY T UIN

H UIZ E N

KIJ K E N

R E L ATIE S

GE ZON DH E ID R E IZ E N

CU LIN A IR

100 De lekkerste fast food klassiekers 8 10 44 66 74 80 82 86 102 106

Voor & na Beauty De Boom Designliefhebber Interieur Sport Boeken Gezondheid Regio Uit in de regio

GAVERSSTRAAT 148 | 8530 HARELBEKE | T 056-72 71 85 open zaterdag en zondag 14-18u of op afspraak

Vandenborre Jean-Marie

O P E N D E U R DAG E N ZAT 12, 19 | ZON 13, 20 APR van 14u tot 18u

VERNIEUWDE TOONZAAL

K ARAAT - APRIL 2008

3


INTERVIEW

Wie denkt dat de houdbaarheidsdatum van Walter Grootaers stilaan moet zijn overschreden, heeft het lelijk verkeerd voor. Aan de vooravond van de tournee

‘30 jaar De Kreuners’

druipt de gretigheid zo van de Opperkreuner af.

Walter Grootaers Beter met de jaren Walter Grootaers: ‘Wij hebben gewoon nog elke dag heel veel goesting om te spelen.’

De Kreuners bestaan 30 jaar. Hip, hip, hoera! Wordt 2008 één langgerekt delirium? Walter Grootaers: “Nee (lacht). De tournee start halverwege april en duurt tot half september. In de zomer spelen we op diverse festivals. In plaats van bijna traditiegetrouw te starten met een concert in het Antwerps Sportpaleis, sluiten we er deze keer onze tournee af. Niet in de grote zaal maar in de kleinere Lotto Arena. Die biedt nog steeds plaats aan 8.000 mensen, maar heeft vooral een veel betere akoestiek.”

Zijn jullie selectiever geworden wat de locaties van optreden betreft? Walter Grootaers: “Voor deze tournee kijken we toch wat beter uit. We wilden niet per se onze agenda volboeken. We hebben er aandacht voor dat we niet te snel na elkaar twee keer in dezelfde regio optreden bijvoorbeeld. We spelen ook graag op de grote podia om technische redenen. Op een festival is de klank doorgaans beter dan in een kleinere zaal, wat meebrengt dat je veel harder kunt spelen.”

Zijn de vibes op een groot podium anders dan op een klein? Walter Grootaers: “Doorgaans doen we de try-outs in kleine cafés, vaak voor honderdvijftig tot tweehonderd man. Voor ons maakt dat geen verschil met spelen in het Sportpaleis. Wij gaan er gewoon tegenaan. Dat is ook de reden waarom De Kreuners al 30 jaar bestaan. Wij hebben gewoon nog elke dag héél veel goesting. Het ‘graag spelen’ komt op de eerste plaats. Al de rest moet daarvoor wijken. In de periode ’92-’93 hebben we beslist om De Kreuners niet als een voltijds gegeven te beschouwen. Je moet dan namelijk te veel toegevingen

4

K ARAAT - APRIL 2008

doen, commercieel dan. Elk jaar een nieuwe plaat maken, x aantal concerten spelen… De Kreuners is méér dan vijf muzikanten. In totaal zijn we met vijftien. Voor je die allemaal een inkomen gegeven hebt, ben je wel even bezig.”

Je wou niet dat De Kreuners een verplichting zou worden. Walter Grootaers: “We wilden zelf bepalen wat we gingen doen en wanneer. We hadden net enkele hectische jaren achter de rug met 90 tot 100 concerten op een jaar, dat liep op tot 130, en dan weer eens 110… Je kunt dat niet blijven volhouden. Tussen 1980 en ’84 gaven we ook gemiddeld 130 concerten per jaar. Je houdt dat fysiek gewoon niet vol. En geestelijk nog minder.”

Heeft 30 jaar werken aan dat ritme je helemaal afgemat of heeft het je in tegendeel juist jong gehouden? Walter Grootaers: “We zijn dertig jaar ouder dan toen we begonnen, en dat heeft bepaalde gevolgen. Zoals de manier van repeteren. Nu is dat van 10 uur ’s morgens tot 4 of 5 uur ’s namiddags. Vroeger was dat van 8 uur ’s avonds tot 11 uur ’s nachts. We doen het rustiger aan. Ontleden, terug in elkaar zetten en naar de essentie gaan. We amuseren ons, we lachen, we maken grapjes, maar tegelijk zijn we bloedserieus als we aan een nieuw nummer werken. Dat moet gewoon perfect zijn. De leukste momenten zijn die van het sleutelen aan een nieuwe song, weken, soms maanden aan een stuk. Veel minder plezant is het om met dat nummer waaraan je zo lang gewerkt hebt naar de studio te trekken en weer helemaal opnieuw te moeten beginnen. Datzelfde nummer moet je terug helemaal uit elkaar gaan trekken en weer in elkaar steken.”


INTERVIEW

Tuinmeubilair - S peciaalzaak SPA•BARBECUE•POTTERIE•GESCHENKEN

in een opnamestudio altijd met een kliniek. Daar heerst altijd een heel ambetante sfeer. Ik zou eigenlijk willen dat een nummer er al stond in het repetitielokaal. In Amerika kan dat. Als je genoeg middelen hebt kan je zes maanden lang een studio huren, repeteren en tegelijk je song opnemen. De Kreuners moeten het met iets bescheidener middelen doen.”

In tegenstelling tot ‘Mia’ van Gorki, hebben De Kreuners volgens radioluisterend Vlaanderen blijkbaar geen tijdloos nummer. We vinden jullie geen enkele keer terug in een top 10 van de diverse eindejaarslijstjes. Walter Grootaers: “Volgens de samenstellers van dergelijke lijstjes zijn onze fans te weinig eensgezind. Het is altijd een gevecht tussen ‘Leyla’ en ‘Ik wil je’. Daarom stoten we ook nooit door tot de top 10.

Welk nummer is volgens jou het beste dat De Kreuners ooit gemaakt hebben? Walter Grootaers: “Leyla. Dat spelen we ook tijdens elk concert. Het nummer dateert van 1980 en sindsdien hebben we zeker al tweeduizend concerten gespeeld. Andere nummers verdwijnen wel eens van de playlist, en komen er een jaar later misschien terug in, maar ‘Leyla’ heeft alles al overleefd.”

Het is natuurlijk ook een nummer met een heel speciale persoonlijke betekenis. Het gaat over je bloedeigen dochter. Walter Grootaers: “Het is ook technisch ons beste nummer ooit. De intro zit goed, de kleur zit goed… Het heeft gewoon alles, meer dan alleen de emoties.”

Stel, een manager zwaait met een vet contract om je als zanger in te lijven bij een andere band maar je moet De Kreuners wel verlaten. Welke band wordt het? Walter Grootaers: “Euh… Springsteen. Ik ben een paar weken geleden naar een optreden van hem geweest. Het was misschien al de dertiende keer dat ik hem zag, maar hij blijft fenomenaal. Ik zou eigenlijk nog liever deel uitmaken van de E-Street Band, zonder enige twijfel de beste band ter wereld. Geweldige muzikanten zijn het. Met Bruce erbij staan er drie waanzinnig goede muzikanten op het podium. Mensen vergeten wel eens dat Springsteen een uitstekende gitarist is.”

Je bent al op verschillende terreinen actief geweest: muziek, politiek, televisie, ... Waar ben je jezelf tegengekomen?

Walter Grootaers: “Ik heb het geluk gehad om mezelf op jonge leeftijd tegen te komen. Ik kom uit de generatie die net te jong was voor mei ’68, ik was toen pas dertien en wij keken wel naar wat er gebeurde maar maakten het niet mee. De werkelijke relevantie van die periode is dat de wereld toen helemaal openging. Je had de lancering van de raket naar de maan, je kon via satellietverbinding live de boksmatchen van Mohammed Ali volgen, de moord op JFK… De rockmuziek uit die periode was daar maar een extensie van. Ik herinner me nog heel goed toen ik de eerste keer ‘You really got me’ van The Kinks hoorde. Ik was een jaar of acht. We woonden toen in Leopoldsburg. Op slag wou ik naar de muziekschool. Samen met mijn broers zouden we een beatgroepje beginnen. Een paar huizen verder in de straat had je de grote jongens. Die waren achttien, negentien en hadden een installatie in hun kelder. Niet meer dan twee boxen en een platenspeler, dat was het. Maar die reden naar Lommel want daar had je een platenzaak waar je soul kon kopen. Via iemand anders leerden we dan weer de blues kennen. Toen ik een jaar of dertien was ging ik voor het eerst naar Jazz Bilzen, logeren in een tent bij vrienden. Het was beter om niet eerst de goedkeuring te vragen van onze ouders.” Was je als tiener een buitenbeentje? Walter Grootaers: “Ik voelde me altijd wel een buitenbeentje.”

Had het ermee te maken dat jullie in Duitsland woonden en nooit lang op dezelfde plaats bleven? Walter Grootaers: “Wij moesten gemiddeld om de drie tot vier jaar verhuizen. Telkens afscheid nemen van je vriendjes, weer nieuwe vrienden maken… Ik ben geboren in de buurt van Soest, daarna zijn we naar Keulen verhuisd, dan naar Leopoldsburg, dan weer naar Lier… De eerste vijf dagen in een nieuwe school keek ik altijd de kat uit de boom. Ik was altijd met andere dingen bezig. Ik heb me vaak afgevraagd waarom ik niet één dag graag naar school ben geweest. Voor een stuk had dat te maken met faalangst, hoewel ik altijd bij de besten van klas was. Toen we terugkwamen uit Duitsland kregen wij voor en na school bijles, maar het duurde nooit meer dan drie maanden of ik was bij de eersten van de klas. Ik moest er heel weinig voor doen.”

GLOSTER

open e lke z ondagnamiddag welkom o p k offie o f t hee ! !

Ik dacht dat songs maken een spontaan wordingsproces was maar het lijkt eerder anatomie? Walter Grootaers: “Wel, ik vergelijk het werk

Outdoormeubilair: Tribu, Gloster, Kettal, Versus, Some, Hugonet, Val-eur, Silence, Joli, Manutti… Budgetvriendelijkecollecties: Tudor, Azur, Castle Line… Interieurmeubilairinteakeneik: Castle Line, Silence LloydLoom: Vincent Sheppard, Castle Loom Spas: Hydropool Parasolsenpotterie Barbecuesenterrashaarden: Broil King, Design House, Vesta Line, S meg, E va S olo…

MANUTTI

Maar je moest en zou de wereld zien. Walter Grootaers: “De school kon me niet boeien. Ik ben er dan ook mee gestopt toen ik zestien was. Ik wou de wereld zien. Ik ben naar Amsterdam getrokken, naar Duitsland, naar Denemarken… Ik moest zelfs nog zestien wor-

Waterstraat 7 - Wielsbeke T. 0 56 6 6 5 6 2 2 - i nfo@countryteak.be

www.countryteak.be

‘Het is precies alsof ik jaren aan een stuk een jetlag heb gehad. Ik holde achter de feiten aan en had er geen vat meer op.’

Afrit Waregem, richting Wielsbeke, Heirweg naar Wakken, 1ste straat rechts (dicht bij rusthuis)

Elke d ag o pen 1 0-12 u ur & 1 4-18.00 u ur, maandag gesloten

Open elke zon-en feestdagen: 14-18 uur

K ARAAT - APRIL 2008

5


INTERVIEW

den. Op school verveelde ik me alleen maar. Al weet ik dat pas sinds een jaar of tien. Ik zag onlangs een leraar terug die me alleen maar bevestigde dat ik wel alles wist van wat er zich buiten de school afspeelde, maar dat de leerstof me gestolen kon worden... Ik was bezig met de oorlog in Vietnam, ik wou dat snappen. Daardoor werd ik rebels. Die leraar wist daar wel raad mee. Toen hij het leslokaal binnenkwam gaf hij me de krant. Ik interpreteerde het een tijdlang als een vernedering. Ik moest achteraan zitten om de krant te lezen terwijl de anderen les kregen.”

verder gepland dan drie dagen. Ik wil gaan reizen met mijn kinderen. Ze zijn twee, vijf en zes. Naar Singapore moet ik ze niet meenemen, daar gaan ze toch niets van meedragen. Als de kleinste acht is wil ik wel eens naar Texas gaan, of Canada of Noorwegen. Nu willen ze alleen maar spelen. We gaan dus nooit verder weg dan twee uur vliegen. Met Kerstmis zijn we naar Mallorca geweest, in een klein vissershaventje. We zaten op kerstdag helemaal alleen op het strand, niemand om ons heen, en voor die gasten is dat een reusachtige zandbak. Elke dag naar dat strand, putten maken, kastelen bouwen… voor hen de mooiste vakantie die er is.”

Is die ontdekkingsdrang er nog steeds of heb je het nu wel gezien? Walter Grootaers: “Dankzij de kleine gasten die ik nu heb, ben ik eerder aan het herontdekken. Het is precies alsof ik jaren aan een stuk een jetlag heb gehad. Ik holde achter de feiten aan en had er geen vat meer op. Luca is nu zes, Jorg vijf, en nu moet ik me aanpassen aan het ritme van die gasten. Ik kook elke dag voor hen, ook dat heb ik jaren niet meer gedaan.”

‘Ik wil mijn leven na mijn veertigste met niets ruilen. Mocht ik nu opnieuw kunnen beginnen aan twintig, ik zou vriendelijk bedanken.’

leven na mijn veertigste met niets ruilen. Mocht ik nu opnieuw kunnen beginnen aan twintig, ik zou vriendelijk bedanken.”

Moet het beste nog komen? Walter Grootaers: “Ik hoop het. Maar als het niet zo is, geef ik graag toe dat ik al heel veel mooie dingen heb gehad. Wat nu nog komt is alleen meegenomen.”

Het leven mag gerust een verrassing in petto hebben? Walter Grootaers: “Ik denk dat die er gaan komen met mijn kinderen. Ik word terug kinds, niet dement, maar wel kinds. Die gasten kietelen mij. Ik maak nu voor het eerst plannen op lange termijn. Ik heb nooit

Wil je gratis naar Rock Waregem op 12 april? Alleen al om De Kreuners de aftrap van hun memorabele 30 jaar tournee te zien geven, zou je het doen. En dan krijg je er ook Red Zebra, John Watts (ex-Fisher Z) & Band, DJ Dirk Stoops en nog een stapel ander jong geweld bovenop. Om in de mood te komen is er op vrijdag 11 april De Afrekening van Studio Brussel. Alle info over programma en voorverkoop vind je op www.rockwaregem.be. Karaat gooit twintig dagtickets te grabbel. Bel de wedstrijdlijn 0905-56 181 en kies nummer 10.

*

groots in grote(re) maten - maat 42-60

Pandora

meerminnestraat 10, sluis • tel 0031-117 462 586 • pandora.sluis@hetnet.nl www.pandoragrotematenmode.nl open ma-za 9u30-12u30 & 13u30-18u - zo & feestdagen 13u30-18u

6

K ARAAT - APRIL 2008

TEKST BART DEMUZERE - FOTO’S MARC MASSCHELEIN

WIN

Welke periode van je leven vind je de mooiste? Walter Grootaers: “Ik wil mijn


Voorjaarsactie bij LEROUGE

4 COMFORTABELE ACTIEMODELLEN AAN HEEL UITZONDERLIJKE PRIJZEN !

Actiemodel Angel

NIEUW! Actiemodel Trigo

Lerouge Meubelen anno 1989,voor renovatie

Promo aanbieding Vanaf: € 3926 ipv € 4619

Promo aanbieding Vanaf: € 3063 ipv € 3600

Comfortabel besparen bij Lerouge ! Bij Lerouge bespaart u tot 21 mei op deze Jori-modellen, maar zeker niet op uw comfort. Ontdek nu de veelzijdige Trigo, het sofaprogramma dat bestaat uit losse en aanbouwsofa’s met neerklapbare armleggers. Daarnaast is er de comfortabele Angel, met een moeiteloos aanpasbare rughoogte, én de uiterst compacte fauteuils Aqua en Corbo aan ongelooflijk zachte actieprijzen. U voelt zo de lentekriebels bij Lerouge ! Van harte welkom ! Lerouge Meubelen I Min. Liebaertlaan 33D 8500 Kortrijk I T 056/20 50 80 I www.lerouge.be Open : 10-12u en 14-19u I Zaterdag vanaf 14u Zondag vanaf 15u I Woensdag gesloten


Odette Vandeputte is 67 jaar, maar ze is nog jong van geest. De dame uit Oudenaarde gaat vaak dansen of fitnessen en in de vakantie staat er altijd een reisje met haar partner gepland. Ook de aanwezigheid van de drie kleinkinderen zorgt voor een energieke noot in haar leven. Het is kleindochter Laya die haar oma inschreef voor een restyling. In mei doet zij haar communie en dan wil Odette er graag stralend uitzien.

VOOR&NA

Moderne ton-sur-ton outfit Uit de kleuranalyse die Monia uitvoert, blijkt dat Odette een koel zomertype is. Zachtroze of grijs, gebroken wit of aubergine zijn flatterende kleuren voor deze dame. We kiezen voor Odette een moderne, stijlvolle ton-sur-ton outfit van Stills. Het borduursel op de top bedekt net genoeg de decolleté, de knopen op de schouders creëren volume waar nodig en de lengte van de top is eerder kort waardoor deze fiere vrouw net wat groter lijkt. Het fijne overpulletje stropt achteraan toe, waardoor de taille wordt geaccentueerd. Ten slotte is er de ketting van Les Cordes voor een feestelijke toets.

Stijlvol kapsel en gedurfde bril voor een weergaloze look Voor een koel zomertype zijn haarkleuren met een gouden ondertoon niet aangeraden. Monia kiest voor een balayage in blonde astinten. Een extra asblonde spoeling voedt het broze haar van Odette. Het overtollige haar rond de oren wordt geknipt, want dat accentueert het ronde gelaat te veel. De snit zorgt voor meer volume in de fijne haardos en de brushing maakt dit kapsel af. Michaël van optiek Christiaens kiest een hippe bril van Alain Mikli. De vierkante brilmontuur in pastelkleuren is een gedurfde keuze, maar straalt klasse uit.

Natuurlijke make-up met een feestelijk detail

FOTO’S MARC MASSCHELEIN - TEKST LESLIE VAN HECKE

Met een aangepaste crème verzorgt Monia de lichte couperose. Voor de fond de teint wordt naturel beige gekozen. De wenkbrauwen worden subtiel bijgekleurd en een lichte oogschaduw doet de ogen bovenaan oplichten. Met het oogpotlood wordt niet volledig naar de ooghoek gewerkt, want dat zou de ogen teveel verkleinen. Het afpoederen gebeurt in een gepaste zandkleur. De diagonale richting waarin de blush wordt aangebracht, zorgt ervoor dat een rond gezicht niet teveel verbreedt en de contouren van de lippenstipt worden vlak onder de fijne lippen aangebracht om zo de mond meer volume te geven. De lippen krijgen een zachte maar opvallende fuchsia kleur, een feestelijk detail in de natuurlijke make-up van Odette.

Een hippe oma in feeststemming Met dank aan Styling en kapsel: Kapsalon Monia, Stijn Streuvelstraat 43, 8551 Heestert – 056-64 78 14 Outfit: De Kinderkorf, Doorniksesteenweg 56-58-60, 8580 Avelgem – 056-64 46 29 Bril: Optiek Christiaens, Doorniksesteenweg 35, 8580 Avelgem – 056-70 75 00 Hebt u ook zin in een nieuwe look? STUUR UW BRIEF EN FOTO NAAR: KARAAT - VOOR EN NA - Vlasstraat 17, 8710 WIELSBEKE OF MAIL (MET FOTO EN ADRES) NAAR REDACTIE@KARAAT.BE KARAAT - SEPTEMBER 2004

1


&

NICOLAS VIRGINIE dames-heren

BRUPHILS CITIZENS OF HUMANITY GIGUE REFLETS HAMPTON BAYS MAC ALSON BLUE DU MAINE PAULINE B. TOMMY HILFIGER TRUSSARDI JEANS WILLIAM LOCKIE ETOILE DU MONDE BLANC NATURE RIANI STYLE & BUTLER Accessoires: TITTO FEE LE DUCK

KLANTENKAART 10%

AVELGEMSTRAAT 1 • 8550 ZWEVEGEM • 056-75 73 85 OPEN DINSDAG-VR 9U30-12U / 14-18U30 • ZAT 9U30-12U • 14-18U • ZON 10-12U • MA GESLOTEN • PRIVATE PARKING


BEAUTY

Karla schoonheidsstudio

Mooi beschermd in de zon Zonnebescherming neemt tegenwoordig vele vormen aan. Naast de klassieke

Dit is verleden tijd!

zonnecrème met ingewerkte UV-filters zijn er zonneproducten die tegelijk

Nu met gratis proefconsult!

beschermen tegen rimpels, huidveroudering en pigmentvlekken of die zelfs een afslankende werking hebben. De combinatie van make-up en zonnebescherming wordt ook belangrijker. Zo zijn er dagcrèmes en zonnepoeders met een UV-filter en zonnecrèmes die tegelijk een beetje kleur op het gelaat toveren. Ook de “cosmeceuticals” winnen terrein: deze voedingssupplementen bieden van binnen

L institu

u

Bescherming met of zonder tintje

ww

id .be

2 007 ‡

‡erken

VP

t

d

uit een bescherming tegen de schadelijke gevolgen van de zon.

. w

al

le s

voor mijn

hu

Het cosmeticamerk Sisley lanceert een nieuwe zonnelijn die beschermt tegen UV-stralen en die tegelijk verrijkt is met antioxidanten, vitamine E, karithé-boter, komkommer en plantaardige glycerine. Op die manier wordt de huid beschermd tegen vroegtijdige veroudering. Deze “Grand écran” voor het gelaat heeft een bescherming van SPF30 en is verkrijgbaar in kleurloze versie en in drie tinten, zodat je nog voor het zonnen een mooi kleurtje hebt. www.sisley-cosmetics.com

WILT U OVERTOLLIGE HAREN OP DE EFFICIËNTSTE M A N I E R DEFINITIEF VERWIJDEREN Boek dan nu een GRATIS infosessie met proefshot!

Karla schoonheidsstudio

BUTSEGEM 36 8572 KASTER 056 - 68 18 95 w w w. s t u d i o ka r l a . b e

10 K ARAAT - APRIL 2008

UV-filters voor de haardos Ook de haardos kan te lijden hebben van de zon, zodat het haar poreus en droog wordt en van kleur vervaagt. UV Rescue van Redken is een haarverzorgingslijn met beschermende zonneproducten zoals een spray en conditioner en een aftershun shampoo en verzorging voor hoofdhuid en haar. Te koop in de Redken kapsalons. Redken, 02-210 09 40


G-STAR DIESEL PEPE JEANS FOR ALL MANKIND BRAX MELVIN SANDWICH STILLS ESSENTIEL OAKWOOD E-JACKETS DESIGUAL SUN-68 MEXX STREET ONE ALPRAUSCH new ! THE BARN new ! COMPAGNIA ITALIANA TOMMY HILFIGER DENIM TOMMY HILFIGER SPORTSWEAR

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

JUWELEN : TITTO HELGA VERLINDEN KAZURI LIEVE HIMPE °°°

openingsuren: ma: 14-19 uur ° di: 9-12°14-19 uur ° woe°do°vr: 9-12°13.30-19 uur ° za: 9-non stop-19 uur ° zo: 10-12 uur (niet in juli & augustus)

10%

°°°°°°

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° KLANTENKAARTKORTING OP ALLE COLLECTIES

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Focus Brandstore °°°°° ROESELAARSESTRAAT 84 °°°°° IZEGEM °°°°° T 051 30 55 81 °°°°°°°°°°°°


BEAUTY

Bruin zonder rimpels Laetitia Casta is het gezicht van de Solar-lijn van L’Oréal. De Solar omvat onder meer zonneproducten die niet alleen beschermen tegen de UV-stralen, maar ook tegen de huidveroudering. Op die manier wordt de vorming van rimpels en pigmentvlekken geremd. Voor wie niet zo gesteld is op smeren, is er een handige stick voor gevoelige plekken zoals oogcontouren en lippen. Het product loopt niet uit en heeft een beschermingsfactor van SPF 50+. L’Oréal, 02-210 07 97

Zware bescherming in lichte versie

12 K ARAAT - APRIL 2008

Supplementen als zonnebescherming Voedingssupplementen vormen een belangrijke evolutie binnen de cosmeticasector. “Oenobiol solaire” bevat onder meer carotenoïden, tomatenextracten die rijk zijn aan lycopeen en fotyeen en fytoflueen dat beschermt tegen UVA en UVB. Het bevat ook luteïne dat het blauw licht filtert dat schadelijk is voor de ogen. Een bijkomend voordeel is dat deze supplementen de huid sneller doen bruinen zodat ze minder lang moet blootgesteld worden aan de zon. Om de huid optimaal voor te bereiden op je zonnevakantie, worden deze supplementen best een maand op voorhand genomen en ook tijdens en na de blootstelling aan de zon. Tijdens het zonnen moeten ze wel gecombineerd worden met een zonnecrème en een zonnebril. Verkrijgbaar in de apotheek. www.oenobiol.com

SAMENSTELLING LUT CLINCKE

Een sunblock beschermt je maximaal tegen de zon, maar is niet altijd even aangenaam op de huid. Dit kan niet gezegd worden van deze Sunmilk van Bodysol die fris aanvoelt en niet kleeft, dankzij de aanwezigheid van zetmeel en ethanol. De zonnemelk bevat ook “Heliomoduline” dat het natuurlijke herstelproces van het DNA stimuleert en het verouderingsproces beperkt, naast vitamine E, bisabolol en glycerine. De Sunmilk “Light Touch” bestaat in SPF 20 en SPF 30 en is verkrijgbaar in de apotheek. Bodysol, 09-381 02 00


TOMMY HILFIGER DENIM TOMMY HILFIGER SPORTSWEAR TOMMY HILFIGER SOCKS & UNDERWEAR G-STAR DIESEL PEPE JEANS FOR ALL MANKIND ZILTON LEE COOPER ALBERTO PALL MALL BOSTON BROTHERS DESIGUAL OAKWOOD SUN-68 GANT new ! ALPRAUSCH new ! NAPAPIJRI new ! °°°

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

WOOD LAKE

openingsuren: ma: 14-19 uur ° di: 9-12°14-19 uur ° woe°do°vr: 9-12°13.30-19 uur ° za: 9-non stop-19 uur ° zo: 10-12 uur (niet in juli & augustus)

10%

°°°°°°

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° KLANTENKAARTKORTING OP ALLE COLLECTIES

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Focus Brandstore °°°°° ROESELAARSESTRAAT 84 °°°°° IZEGEM °°°°° T 051 30 55 81 °°°°°°°°°°°°


PUBLIREPORTAGE

Voor elke ‘dress mood’ heeft Vertigo topmerken in huis.

Vertigo staat bekend als de herenzaak in Waregem met een zeer ruime keuze in elegante mannenmode. Sedert maart 2008 is Vertigo uitgebreid met 150 m2 extra. De keuze is nu dus nog groter.

Vertigo Waregem uitgebreid Topmerken Vertigo Waregem is al jaren verdeler van bekende topmerken: Hugo Boss, Ermenegildo Zegna, Pal Zileri, Van Laack, Faconnable, Brax, Zilton en Gant. Pal Zileri is de volmaakte synergie tussen modern comfort en kleermakers elegantie. Pal Zileri kostuums staan symbool voor een persoonlijke stijl en worden gedragen door de eigentijdse man die traditie weet te waarderen. Deze kledij wordt met veel aandacht voor details en afwerking gemaakt. Hemden van Van Laack zijn bekend om hun ultieme draagcomfort. De Ermenegildo Zegna collectie situeert zich in het topsegment van prêt-a-porter. Hoogstaande kwaliteit, luxueuze stoffen en afwerking. Voor wie net dat ietsje meer wil biedt maatwerk de ultieme luxe: kostuums van Zegna en hemden Van Laack volledig op uw maat gemaakt behoren tot de mogelijkheden bij Vertigo. Hugo Boss staat voor een zeer uitgebreide keuze in een modieuze en jonge collectie. Zilton en Brax broeken en jeans zijn vooral bekend om hun goede pasvorm en kunnen rekenen op een trouw cliënteel. Beleef de meerwaarde van een vakkundig geselecteerde collectie en passend advies van Vertigo Waregem. Voor elke ‘dress mood’ hebben zij topmerken in huis. Zo heeft u altijd een look waarmee u zich op uw gemak voelt en waarin u graag gezien wordt.

Uitbreiding Sedert maart 2008 is Vertigo Waregem nog verder uitgebreid met 150m2 extra. Dit biedt de mogelijkheid om nog nieuwe merken toe te voegen aan de reeds indrukwekkende lijst. Nieuwe merken zijn:

Hackett, 7 for all mankind, Mason’s, Fay, Vintage 55, Sun 68 en Villebrequin. Nieuwe collecties die een jonger publiek aanspreken, sportswear met net dat tikkeltje meer. Naast deze nieuwe kledingmerken biedt Vertigo Waregem u nu ook enkele nieuwe merken aan van schoenen: Tod’s, Hogan en Hugo Boss. De winkel is uitgebreid met 150 m2.. Daardoor is de keuze nu nog groter.

Vertigo Waregem nodigt u graag uit om vrijblijvend de nieuwe merken en collecties te komen ontdekken in hun nieuwe interieur. Vertigo is bekend voor vriendelijk onthaal en professioneel advies en staat tevens garant voor snelle retouches.

Vertigo Stormestraat 39, 8790 Waregem, 056-60 89 79

www.vertigowaregem.be


Nathalie > 056 40 13 87

DAMESBOETIEK VAN MAAT 40 TOT 50 Frankwalder | Gerry Weber | Rabe | Gardeur | San Martino | Marie Méro | Atmos | Mayerline |XandresX-line YOUNG FASHION VAN MAAT 36 TOT 46 Terre Bleue | Gigue | Morrison Nieuw: Senso | Reflets | Sandwich

Nathalie bis

* Voor tweede bril keuze uit ruime collectie monturen * De glazen van de tweede-bril zijn zonneglazen * De tweede bril geldt voor dezelfde persoon en dezelfde dioptrie * Actie niet verenigbaar met andere promoties of uitkeringen * Actie geldig tot 30/04/08

> 056 40 45 80

DAMESSCHOENEN EN LAARZEN Ara | Gabor | Fatale | Nunca | Misty | Terre Bleue Nieuw: Geox HANDTASSEN EN PORTEMONNEES Bardolino | Crinkles

Lauwsestraat 206 / 216 Aalbeke | www.boetieknathalie.be

Piets Brilcentrum

Wijngaardstraat 11 • 8500 Kortrijk • 056 20 57 84


s e t f o l e B e D

pende d talent in uiteenlo en gaan en ik tlu on ar na maand ijkheid Karaat speurt elkees. We zoomen in op hun persoonl lin ip sc creatieve di n winnaar maakt. na wat van hen ee

Lenny Leleu (24) oogstte vorig jaar, tijdens het eindejaarsdefilé van de Antwerpse Modeacademie, veel succes met haar eigenwijze badpakken. Ze is een rebel met sterke idealen en met de nodige humor streeft ze naar vernieuwing in de mode. De jonge ontwerpster is een harde werker, een vechter en klaar om met de beide voeten op de grond de wereld te veroveren.

Lenny Leleu Rebels badpakkenwonder We ontmoeten Lenny Leleu in haar appartement vlakbij het nieuwe justitiepaleis in Antwerpen. Ze leidt ons door het sjofele gebouw naar de derde etage, waar ze samenwoont met een modestudente. Haar kleurrijke habitat, waar de living noodgedwongen ook haar atelier is, straalt een zorgeloze studentenspirit uit, maar ons gesprek bewijst het tegendeel. Lenny is een zelfverzekerde, jonge vrouw die bewust aan haar weg naar de top timmert, ook al is dat niet altijd even gemakkelijk. De liefde voor mode zit diep geworteld. Dat helpt haar om te volharden, maar ze kan niet verklaren vanwaar die passie komt. “In het zesde leerjaar moesten we op een dag aan de klas vertellen wat we later wilden worden. Ik woonde toen nog in mijn geboortestad Keulen en ging naar een school voor kinderen van Belgische militairen, zoals mijn beide grootvaders dat waren. Mijn ouders zijn daar in de buurt gebleven. Iedereen wilde paracommando worden, maar ik koos toen al resoluut voor het beroep van modeontwerpster. Het zit nochtans absoluut niet in de familie, maar ik weet dat ik al van kleinsaf aan graag tekende. Ik volgde geen tekenlessen, tekende ook niet veel, maar àls ik het deed, was het in functie van de mode.” Na haar middelbare studies settelde Lenny zich in België om in het modemekka Antwerpen haar opleiding te volgen. Maar eerst koos ze voor een jaar algemeen kunstonderwijs. “Op de opendeurdag van de Modeacademie ging ik met mijn schetsen naar één van de docenten. Hij vertelde me dat ik zeker kans had om te slagen voor het 16

K ARAAT - APRIL 2008

ingangsexamen maar gaf me het advies om eerst een voorbereidend jaar te volgen, omdat ik te weinig voorkennis van tekenen had. Ik heb zijn raad gevolgd. In één jaar tijd heb ik leren schilderen, modeltekenen, grafiek tekenen, 3D en 2D tekenen, enzovoort. Ik was erg leergierig, want ik had zeer bewust één doel voor ogen: slagen voor het ingangsexamen aan de Modeacademie in Antwerpen.”

Een rebelse vechter De opleidingsjaren vielen de jonge studente enorm zwaar. “Aan de Modeacademie werd ik geconfronteerd met het buitengewone tekentalent van mijn buitenlandse studiegenoten. Ik probeerde het te relativeren en dacht ‘het zijn maar lijnen op een papier, dat moet ik ook kunnen’. Ik heb mezelf tot het uiterste gepusht en ik heb geleerd. Ik ben ervan overtuigd dat je alles kunt leren als je wil sterk genoeg is. Maar ik was te veel bezig met het inlossen van verwachtingen en ik spiegelde me te veel aan de anderen. Ik vergat wat ik eigenlijk zelf wilde tonen aan het publiek. Ik was ook nog zo jong. Mijn medestudenten hadden voor hun modeopleiding al andere studies gedaan. Zij hadden al iets meegemaakt, konden met hun collecties gemakkelijk uit levenservaringen putten om hun verhaal te vertellen. Ik was een onbeschreven blad, een beetje naïef. Ik heb in die eerste twee jaren verschrikkelijke dingen gemaakt en ik was dan ook niet geslaagd. De


MARIE-JO MARLIES DEKKERS ANDRES SARDA LISE CHARMEL GALLIANO P L E A S U R E S TAT E DOLCE & GABBANA LIU JO HUIT P R I N C E S S E TA M - TA M MALIZIA LA PERLA BORG CYELL SUNFLAIR SEA FOLLY DNUD BIKKEMBERGS JETS JOELLE TCN PRIMA DONNA L ’ AV E N T U R E

Per la donna L • I • N • G • E • R • I • E

VO O R S T R A AT 3 0 KO R T R I J K , 0 5 6 2 2 9 5 9 5 O P E N M A - Z A VA N 1 0 - 1 2 U E N VA N 1 4 - 1 8 U G E S LOT E N D I N S DAG VO O R M I D DAG


MODE

docenten zeiden me botweg dat een toekomst in de modewereld niet voor mij was weggelegd, maar dat was geen optie voor mij. Ik was er rotsvast van overtuigd dat ik aan de Modeacademie mijn diploma zou behalen, dus ben ik na de vakantie simpelweg teruggekeerd. Ik ben nog harder beginnen werken en heb me in mijn eigen wereld en levenservaringen gestort. Ik heb mijn werkwijze veranderd en werd ervoor beloond.”

Een koppige idealiste

BINNEN- EN BUITENSCHILDERWERK SPECIALE DECORATIEVE TECHNIEKEN PLAATSEN VAN MOULUREN G R AT I S O F F E R T E + A D V I E S

We volgen Lenny naar een fotoshoot voor het agentschap Dominique Models. Stylist Glenn De Block wil graag gebruik maken van haar eerste collectie badpakken om zijn portfolio verder aan te vullen. Terwijl de make-up artiest zich ontfermt over het model, zetten wij ons gesprek verder. Op haar website vertelt de jonge ontwerpster dat ze conformiteit haat, maar tegelijk vormt het haar belangrijkste inspiratiebron. “Ik ben opgegroeid in een Duitse uniforme legeromgeving. Iedereen was identiek, ook de Duitse jeugd. Ik ben altijd een beetje een outsider geweest en wilde anders zijn. Mijn afkeer voor die eenvormigheid was tegelijk het begin van mijn zoektocht naar uniciteit. Ik vraag me altijd af wat ik aan de mode kan toevoegen. Je kunt me wel zeggen dat er niets nieuws is onder de zon, maar die gedachte mag geen uitgangspunt zijn bij het maken van een collectie. Je moet tenminste proberen om vernieuwing te scheppen. Ik wil terug naar de mode van de jaren tachtig, toen iedere designer nog een eigen stijl had. Ik weet dat ik niet de enige ben met deze idealen en dat grote modeontwerpers dromen hebben moeten laten varen uit winstoogpunt, maar ik vrees dat ik me daarmee niet zou kunnen verzoenen. Misschien moet ik dan maar kleinschalig blijven werken, zodat ik toch mijn eigenheid kan blijven behouden.”

niets af van het productieproces en het commerciële gebeuren dat bij het lanceren van een collectie komt kijken. Het is een ervaring die ik nodig heb vooraleer ik zelfstandig aan de slag kan gaan.” Haar keuze voor het New Yorkse modehuis was heel bewust. “Ik heb na mijn studies veel aanbiedingen gekregen, maar geen enkele job was naar mijn zin. Evenwicht zoeken tussen het luisteren naar mijn verstand of mijn gevoel maakt me onzeker, maar ik weet wat ik wil en kies er dus liever voor om mijn dromen en intuïtie te volgen. Ik had ook een betaalde stage bij St-Emile in Duitsland kunnen doen, maar toch ben ik bewust voor de onbetaalde stage in New York gegaan. Gewoon, omdat ik altijd al heb geweten dat ik daar nog zou terechtkomen. Ik moet mijn spaarcenten wel gebruiken om te kunnen overleven, maar ik zie het als een investering. Ik zoek - no matter what - mijn droomjob en die volg ik de wereld rond.”

TOONZAAL OP AFSPRAAK + ATELIER KERKSTRAAT 55 - KUURNE 0495 - 54 06 77 BURELEN + PRIVÉ SCHERNAAI 15 TIEGEM TEL. & FAX 056 - 70 00 78 E-MAIL W.VANLERBERGHE@TELENET.BE WEB WWW.DECORATIE-VANLERBERGHE.BE

18

K ARAAT - APRIL 2008

We stoppen nog even langs de weg om iets te drinken in een plaatselijk Antwerps café. Lenny verwoordt voorzichtig haar wens om de wereld te veroveren met haar badpakken. “Ik voel dat die markt nog niet verzadigd is. Ik heb research gedaan om me te installeren als zelfstandige ontwerpster. Maar er is vooral veel geld voor nodig, dus zal ik in de beginjaren mijn werk als ontwerpster moeten combineren met een andere job.” Toch reist Lenny binnenkort eerst naar New York om er stage te lopen bij Daryl K. “Ik kan ontwerpen, maar ik weet

We volgen Lenny naar een fotoshoot voor het agentschap Dominique Models.

‘Ik vraag me altijd af wat ik aan de mode kan toevoegen. Je kunt me wel zeggen dat er niets nieuws is onder de zon, maar die gedachte mag geen uitgangspunt zijn bij het maken van een collectie. Je moet tenminste proberen om vernieuwing te scheppen.’

TEKST LESLIE VAN HECKE - FOTO’S LESLIE VAN HECKE/ JENS MOLLENVANGER/ LISELOTTE HABETS

Een ambitieuze toekomst


NEVER HIDE

n e e b l e Ing OPTIEK

STIJL & EXCLUSIVITEIT

O P T I E K O V E R L E I E | O V E R L E I E S T R A A T 63 | 8 5 0 0 KORTRIJ K | T / F 05 6-35 88 35


MODE

Heel wat vrouwen vinden zichzelf té rond, té klein, té groot of té plat. Meestal maken ze er geen al te groot probleem van …tot ze op het strand in bikini of badpak moeten verschijnen. Geen nood, in de nieuwe bikini- en badpakkencollecties gingen we op zoek naar modellen die

een oplossing bieden voor elk complex.

Zonder complexen naar het strand Een badpak of bikini voor elk figuur Te veel rondingen? Te veel rondingen en vetrolletjes kan je al voor een groot stuk camoufleren door een badpak te dragen in plaats van een bikini. Kies voor een donkere kleur. Zwart werkt sowieso afslankend. Neem bij voorkeur een goed merk zoals Livia, dat extra aandacht besteedt aan de pasvorm en kwaliteitsstoffen gebruikt. Een mooi decolleté trekt bovendien de aandacht naar rondingen die gezien mogen worden.

Livia Banana Moon

Rasurel

Te mager met een platte boezem? Dan is dit modelletje van Rasurel een geschikte bikini voor jou. De heupen worden geaccentueerd en de halsuitsnijding en voorgevormde cup laten de boezem voller lijken. Ook bij Banana Moon vonden we verschillende bikini’s met voorgevormde cups.

20 K ARAAT - APRIL 2008

Bodycontrol van Maryan Melhorn, figuurcorrigerende badmode voor dames met een maatje meer (vanaf B cup). Info: Perfecta, Zwevegem, 056-75 53 44.

Slank en cellulitis? Dan is dit modelletje van Peak Performance iets voor jou. Het bermudabroekje verdoezelt ontsierende cellulitis terwijl je er toch heel sexy bijloopt. Bovendien zijn de bikini’s vervaardigd in een nieuw soort microvezel die garant staat voor een duurzamer draagcomfort.


Licht glooiend buikje Zelfs de slankste vrouw kan geplaagd worden door een glooiend buikje of een litteken dat ze liever niet aan de zon of blikken blootstelt. Kies dan voor een badpak met prints die vooral de aandacht vestigen op de boezem of de heupen. Een modieuze ‘after beach’, die je over je bikini trekt, kan ook een oplossing zijn. Livia brengt heel wat outfits die al even relax als geraffineerd ogen. Sommige zijn in een luchtige gaatjesstof gemaakt, andere in een sensuele katoenvoile of in een frisse en comfortabele viscose.

Rasurel Rasurel

Rasurel

Brede heupen

Info: Perfecta, Zwevegem, 056-75 53 44.

Heb je brede heupen? Zorg dan voor een afleidingsmanoeuvre en buit je decolleté uit voor een vrouwelijk silhouet. Een bikini met halterbeha kan de oplossing zijn.

LIVIA, Tel: 03-653 24 16 PEAK PERFORMANCE, Tel: 03-303 38 00 BANANA MOON, Tel: 03-653 24 16 RASUREL, Tel: 02-479 99 39

TEKST MIET WAES

INFORMATIE

visueel-advertising.be

De brede bandjes geven extra steun en een licht liftend effect aan je borsten. Daardoor oogt je boezem ronder en je figuur dus vrouwelijker.

keep it private Private Company dames- en herenkledij

Kortrijk, Doorniksewijk 17 - Roeselare, Vijfwegenstraat 95 - Olsene, Centrumstraat 20-22 - Moeskroen, Kleinestraat 9 - Nieuwpoort, Lombardsijdestraat 11 - Koksijde, Zeelaan 246 - Knokke, Lippenslaan 317

K ARAAT - APRIL 2008

21


MODE

De badmode speelt steeds sneller in op de trends van de catwalk. Modekleuren zoals fuchsia en warme, etnische tinten veroveren het strand. Glamour badpakken meten zich strass en pailletten aan die helemaal tot hun recht komen onder een stralende zon. Etnische accenten krijgen vorm in warme Afrikaanse tinten en primitieve en oosterse motieven. En natuurlijk zijn er kleurige bloemen in diverse vormen die terugblikken op de jaren zeventig.

Hip aan het strand Badmode zomer 2008 Flower power De seventies blijven inspireren, zeker wat de badmode betreft. Grote, exotische bloemmotieven roepen de sfeer van exotische eilanden op, maar ook artistieke prints komen aan bod, vooral in het duurdere cruise-genre waar handgeschilderde motieven geen uitzondering zijn. De driehoeksbikini is nog altijd razend populair, maar biedt meer stof en comfort dan de ietsiepietsie modellen van toen. Koordsluitingen in de hals maken plaats voor comfortabele haltersluitingen die doorlopen vanuit de cups, terwijl de minuscule slips steeds vaker vervangen worden door vlotte en sportieve shorty’s waarin je gemakkelijk kan sporten en die bovendien het figuur flatteren.

Driehoeksbikini met kleurig bloemmotief, afgewerkt met flashy groene ringen tussen de cups en aan de zijkanten van de slip. Livia, 03-653 24 16

Uitbundige exotische bloemenmotieven bij Banana Moon. Info: Sea & ski, 056-21 18 00 Retromotief en romantische kleurencombinatie bij Andres Sarda. Info: Per la Donna, 056-22 95 95

Sportieve shorty en halterbeha van Banana Moon.

Info: Sea & ski, 056-21 18 00 Info: Perfecta, Zwevegem, 056-75 53 44

22 K ARAAT - APRIL 2008

Een model dat spontaan doet denken aan Brigitte bardot. Info: Perfecta, Zwevegem, 056-75 53 44


MODE

Kleur troef Veelkleurige strepen en bloemen maken er een vrolijke zomer van. Alle tinten van blauw en groen komen aan bod en worden gecombineerd met paars, geel, rood en oranje. Fuchsia, de revelatie van de catwalk, geeft ook present in de badmode. Chocoladebruin is even sterk vertegenwoordigd als het tijdloze zwart en wordt nu eens gecombineerd met hemelsblauw of turkoois blauw en dan weer met goud.

Marlies Dekkers: vrolijke kleuren en aparte details. Info: Mi Ann, 056-22 27 28

Veelkleurige strepen Halterbikini met brede, veelkleurige strepen en een juweeltje tussen de cups. Info: Mi Ann, 056-22 27 28 Info: Sea & Ski, 056-21 18 00 Info: Artexx, 056-41 81 47 Fuchsia: de zomerkleur bij uitstek. Sportieve bikini bestaande uit een shorty en een driehoeksbeha met steungevend element tussen de cups. Speedo, 014-67 22 20

Bruin en turkoois: een trendy combinatie. Hier bikini en pareo van Empreinte, een merk met een uitstekende pasvorm voor een maatje meer. Info: Mi Ann, 056-22 27 28

SEA+SKI

Veemarkt 4 Kortrijk

• 056-21 18 00 •

sea.ski@telenet.be • www.sea-ski.be

K ARAAT - APRIL 2008 23


MODE

Zwart wit Effen zwart en zwart-wit contrasten duiken zowel op in de eendelige badpakken als in tijdloze bikini’s. De effen zwarte badpakken worden opgewaardeerd met mooie decolletés, versieringen zoals kristallen tussen de cups of blinkende gespen die verwerkt worden in de ceintuurs en in de schouderbandjes. Voor wie niet kan kiezen tussen een bikini en een badpak zijn er modellen die op de rug de indruk geven van een bikini en vooraan een badpak zijn met grote uitsnijdingen op de buik zodat de “bruinoppervlakte” maximaal is.

Sportief marinethema van Gaastra. Info: Sea & ski, 056-21 18 00

Een mooi juweeltje tussen de cups bij Andres Sarda. Info: Per la Donna, 056-22 95 95

De Bond-girl look bij Banana Moon. Info: Sea & ski, 056-21 18 00

De zwarte bikini, getekend Marlies Dekkers. Zeer herkenbaar. Info: Per la Donna, 056-22 95 95

Een bravere maar daarom niet minder stijlvolle versie van Huit. Info: Per la Donna, 056-22 95 95

24 K ARAAT - APRIL 2008


Lingerie Ohlala! heeft dé grootste keuze aan lingerie en badmode in de streek. De ruime lingeriezaak langs de Rijksweg in Izegem heeft voor elk wat wils. Trendy, sportief of liever iets gewaagder? Bij Ohlala! vind je het allemaal.

Lingerie Ohlala Ohlala, wat een keuze! Lingerie wordt meer en meer een lifestyleproduct. Niet enkel de bovenkleding, maar ook de onderkleding is van groot belang. En daar speelt Ohlala! graag op in, want de zaak beschikt over de nieuwste trends op het gebied van lingerie en badmode, zowel voor dames als voor heren. Ohlala! Het team van Ohlala geeft heeft alle maten in huis van discreet en deskundig advies. een A tot H-cup. Kijk maar even op de website: daar zie je meteen hoeveel BH's in jouw maat de zaak nog in voorraad heeft.

Shoppen met vertrouwen De grote keuze is zeker niet de enige troef van de zaak, lingerie kopen is vooral een vertrouwenskwestie. “Voor de klanten is lingerie kopen redelijk delicaat, want ze geven zich hier letterlijk en figuurlijk bloot. Het is dus belangrijk dat ze zich goed voelen en kunnen rekenen op deskundig advies. En dat krijgt de klant van ons alle vier: verkoopsters Karina en Hermien, mijn dochter Lot en mezelf. We vullen elkaar perfect aan en we kunnen op deze manier een uitstekende service bieden” aldus eigenares Bernadette Demasure.

Extra troeven De ideale pasvorm is absolute prioriteit en daarom is nu en dan eens een retouche nodig. Geen probleem want Ohlala! doet dit snel, met de glimlach en ook nog eens volledig gratis! Bovendien is de winkel ook nog eens open op zondag, wat toch wel een leuk voordeel is.

Uitgebreide collectie badmode Ohlala! heeft zowel voor dames als heren een erg uitgebreide collectie badmode, want klanten gaan meer op reis. Het hele jaar door vind je er verschillende badmode collecties met bijpassende accessoires zoals rokjes, jurkjes, pareo’s, …

Lingerie dames: Anita, Banana Moon, Chantelle, Fila, Lejaby, Marie Jo, Marie Jo L’Aventure, Marlies Dekkers, Huit, Passionata, Prima Donna, Schiesser, Sloggi, Triumph Heren: Bjorn Borg, Fila, Hom, Punto Blanco, Schiesser, Sloggi Badmode: Charmline, Livia, Huit, Maryan Melhorn, Lidea, Princesse Tamtam, Sunflair, Banana Moon, Gottex, Marlies Dekkers, Cyell

Ohlala Rijksweg 61, 8870 Izegem, 051-30 32 20 info@lingerie-ohlala.be

www.lingerie-ohlala.be K ARAAT - APRIL 2008

25


INTERVIEW

Ex-wielrenner Nico Mattan uit Sint-Eloois-Winkel won in zijn carrière heel wat wielerwedstrijden, waaronder twee keer de proloog van Parijs-Nice. Momenteel runt hij, samen met zijn echtgenote Sabrina Mulier, de kledingzaak

Sastroni

Fashion in het centrum van Sint-Eloois-Winkel. Een reportage rond badmode? Daar wil Nico wel aan meewerken, alhoewel in de kledingzaak geen enkele badjas of zwembroek te bespeuren is. „Dat klopt”, vertelt Nico. „We zijn pas begonnen en nu focussen we ons volledig op Italiaanse kledij voor mannen en vrouwen. Maar wie weet verkopen we ooit ook nog badmode.”

Nico Mattan verkiest een strakke zwembroek Met een zwarte zwembroek zie ik er slanker uit Ben je een fanaat van badmode? Ik ga zelden zwemmen omdat ik eerlijk gezegd niet goed kan zwemmen. Vooraleer ik in mijn eigen jacuzzi of sauna stap draag ik wel een badjas. En als ik op vakantie ga in een of ander zonnig land kies ik voor een mooie zwembroek.

Wat versta je onder een mooie zwembroek? Kies je voor een strak model of een short? Ik draag nooit een short, ik opteer voor een strakke zwembroek. Zwemmen met een lange short vind ik niet zo handig.

Aan welke vereiste moet een goede zwembroek voldoen? Het moét spannen. Ik kan niets dragen dat zomaar rond mijn benen hangt te slobberen (lacht).

Heb je een voorkeur voor een bepaald merk? Och, ik ben geen lastige klant hoor. De Puma-reeks draag ik graag. Zwart en strak. Maar géén roze of groen, ik ben geen janet! Met een zwarte zwembroek zie ik er ook slanker uit.

Bepaalde modemerken hebben heel mooie, maar dure zwembroeken. Is dat iets voor jou? Ik heb een voorkeur voor sportieve merken als Puma. Waarom zou ik veel geld uitgeven om iets te dragen dat de meeste mensen toch niet zien. Ik paradeer nooit in mijn zwembroek. Vandaar dat ik voor de fotoshoot model Robby uit Zwevezele meegebracht heb. Hij draagt ook Puma-zwembroeken en hij is slanker dan ik (lacht).

Nico Mattan poseert zelf liever niet in zwembroek. Hij laat de eer aan model Koen.

Loop je veel rond in een badjas?

Je volgt ongetwijfeld de mode op de voet. Welke badmode is er nu in trek bij de vrouwen ? Badmode van bekende merken zeker? Dat blijft een absolute topper. Het moet nu een merk zijn. Positief vind ik wel dat er nu ook meer wordt gesproken over badmode voor de mannen dan tien jaar geleden. Een man let ook meer op zijn uiterlijk. Net zoals de vrouwen willen ook mannen er nu mooi uitzien. Het is tof dat badmode uit de anonimiteit werd gehaald en dat er nu meer over gesproken wordt.

26 K ARAAT - APRIL 2008

TEKST EN FOTO’S PATRICK DEPYPERE

Enkel wanneer ik in mijn jacuzzi of sauna plaatsneem. Daar hangen drie verschillende badjassen. Als er een vriend komt om een sauna te nemen dragen we ook een badjas. Maar zomaar in badjas in mijn woning rondlopen, daar pas ik voor.


DAMES & HEREN OOK RUIME KEUZE IN GROTE MATEN

OPEN 9u30 - 12u30 / 13u30 - 18u30 Donderdag doorlopend / Zaterdag tot 18u / Zondag gesloten

Leiestaat 33 Kortrijk | T. 056-22 27 28

Sterk in schilderwerk !

Persoonlijk & professioneel schilderwerk, zowel buiten als binnen. Tot 10 jaar garantie op ons topproduct “Glixtone”. Gratis advies. N.V.

T 050 37 36 60 - F 050 35 63 72 Peter Bogaert : 0475 699 614 www.lisnv.com brugge@lisnv.com

Schilderwerken LIS N.V. : een garantie voor topkwaliteit !

DOORLOPEND OPEN VAN DINSDAG T/M ZATERDAG

www.qbf.be

LIS

600M2 MEN’S, LADIES & YOUNG FASHION

Afdeling West- & Oost-Vlaanderen : Legeweg 184 (“Hoge Express”) 8200 Sint-Andries

ZWALUWENLAAN 2A KORTRIJK (zijstraat roggelaan)

www.butchtailors.com


INTERVIEW

Probeer met Wim Opbrouck maar eens een afspraak te maken voor een interview over zijn ‘razendsnelle, supergevarieerde kunstleven “Euh, ja, maar het is wel behoorlijk druk dezer dagen. Ik ben bezig met een nieuw reisprogramma voor de VRT. Top secret. En de tweede ronde of beter gezegd, het vervolg van onze muzikale roadmovie ‘TV-TUNES KN2’ is net gestart. We zetten er bekende en minder bekende tv-tunes neer waarbij het publiek vragende partij is. Met interactieve deuntjes uit onze prille kindertijd uit series als ‘The A-team’, ‘Dallas’, ‘The Flintstones’, ‘enzovoort.”

Wim Opbrouck Ik ben trots op wat ik doe Wim Opbrouck: ‘Uit grote miserie wordt dikwijls zeer mooie kunst geboren.’

De eerste serie van de TV-tunes KN2 van Wim en zijn creatieve Maandacht-bende liep twee jaar geleden, gespreid over ongeveer 70 avonden. De huidige reeks telt 50 concerten. Aardig om weten in deze context: hij bestormde de vorige maanden met Els Dottermans ook al tientallen Vlaamse en Hollandse podia, muzikaal gesteund door Axl Peleman, Marty Townsend en Ron Reuman. “Ik val… Val in mijn armen”, heet(te) het avondje met vooral Nederlandstalige versies van bekende en minder bekende folk- en countrysongs. Wim Opbrouck zag hiermee een zoveelste droom gerealiseerd: een eerlijk hartverwarmend liedjesprogramma rond de vaak zeer romantische maar ook misprezen countrymuziek.

Optreden als dagje vakantie

Wim Opbrouck: “Het is opmerkelijk hoezeer de country- en america-

Polyglot

na-muziek de metafoor van ‘vallen’ gebruikt. ‘Falling’ in de meest brede schakeringen. Vallen, wegglijden, bezwijken… de smachtende hunkering naar een veilig vangnet, die geruststellende gedachte dat een ander er zal zijn om je op te vangen, te koesteren en te troosten. Mijn favoriet is momenteel 'Fall' van Chip Taylor. ‘Will you be there, will you catch me if I fall'. Je kunt op alle mogelijke manieren vallen: diagnose van kanker, je werk kwijt, een depressie... noem maar op. Soms zijn er mensen die me opvangen, maar ik ben ook al een vangnet voor mezelf geweest. Het allerlaatste ‘vallen’ is natuurlijk de dood. Ik probeer me te verzetten tegen de manier waarop hier vaak met de dood wordt omgegaan: de lichten uit en de rolluiken naar beneden. Heel af en toe zie ik eens een afscheid dat warm is, waarbij men op een mooie manier omgaat met de gruwel van bijvoorbeeld een kind dat sterft. Fall, ik wist meteen: dit moet het allerlaatste nummer zijn van ons muziektheater voor de mensen de zaal uitgaan."

28

K ARAAT - APRIL 2008

Wim Opbrouck legt per maand een indrukwekkend aantal kilometers af. Het lijkt nogal vermoeiend. Wim weerlegt: “Als ik bijvoorbeeld in Hasselt moet optreden ’s avonds, vertrek ik stipt op tijd. Ik beschouw dat optreden als een daguitstap, een reis. Ik ben tegen de middag in Hasselt en neem er een lunch. In de namiddag kuier ik wat door de straten, ga een goeiedag zeggen in het theater… Ondertussen is de dag al wat geschoven en ga ik soundchecken. Ik zie er mijn vrienden of collega’s. Dan volgt ’s avonds de voorstelling. Soms verloopt die goed, soms minder goed… maar ze daalt nooit onder een bepaald niveau. En na de vertoning rij ik tevreden naar huis terug’.

Is er nog tijd voor echte vakantie? Wim Opbrouck: “Ik heb mijn vakantie al gehad. In januari vorig jaar ben ik met NTGent naar Australië geweest. Altijd leuk om in de gazet te zeggen dat je in Sydney hebt gespeeld: Wim Opbrouck treedt op van Bellegem tot Sydney (grinnikt). Samen met mijn vrouw ben ik er uiteindelijk meer dan een maand gebleven. Een combinatie van werk en vakantie, dat moet kunnen." Wim Opbrouck treedt dus niet alleen in Vlaanderen op. Met NTGent ‘speelt’ hij in Berlijn, Sydney, Parijs, Polen,… “En ook dat heeft zijn charmes. De sfeer van een luchthaven, het avontuur van in een vreemd land te gaan spelen. Mijn taalkennis kan er ook maar wel bij varen.”

Veel personages Wim Opbrouck zette al veel personages neer in een geweldige diversiteit van karakters. De ene Wim Opbrouck is nooit een kloon van de


Er is geen betere

Miele Service

Certificate

Sinds meer dan 50 jaar is Broekaert synoniem voor de laagste prijs, service en klantvriendelijkheid. De klanten weten dat zij hun vertrouwen kunnen verlenen.

Laatste kans‌ Batibouw-condities Koopjes - Uitzonderlijke voorwaarden! Inbouwtoestellen koop je bij jouw electro-specialist met service. Wij doen de totaalafwerking!

BROEKAERT Zwevegemsestraat 152

Q

Kortrijk

Q

T: 0 5 6 / 2 5 5 6 0 0

Q

w w w. b r o e k a e r t . b e


INTERVIEW

Wim Opbrouck: “Ik ben nu voor een nieuw televisieprogramma tamelijk veel aan het reizen. Zelfs in landen waar terreur heerst, verliezen mensen de moed niet”

andere. “Ik vind het heel goed dat ik zelden of nooit voor hetzelfde soort rollen gecast word. Het valt me ook op dat het meestal klikt met de andere mensen op het podium. Ik hecht daar veel belang aan. In het theater kan je wat meer experimenteren. Ik had het geluk om na Het Eiland een productie als De Asielzoekers te kunnen spelen, wat volledig indruiste tegen het beeld van Frankie uit Het Eiland.”

R AY- B A N - T O M M Y H I L F I G E R - D & G G U E S S - B U R B E R RY - J U S T C AVA L L I

IL R P A E I T O et correctie € 50 PROM zonnebril m naf € 185 *

Unifocale ocale zonnebril va Multif

“Natuurlijk loert het gevaar van ‘overexposure’: alweer die Opbrouck! Of, nog zo’n stempel: de vleesgeworden drempelverlaging. Als Opbrouck meedoet, dan wordt het leuk. En dan? Ik ben trots op wat ik doe. Ik ben nog altijd gulzig. De angst dat het stopt is groter.” Als je zijn hele repertorium samenlegt, lijkt het alsof hij alle facetten van de maatschappij en van het artistieke leven betokkelt. Van ernst naar humor, van drama tot euforie, van rock-’n-roll tot klassiek… Is er een bepaalde hiërarchie? “Mijn engagement ligt vooral op dat podium. Vooral de lange voorstellingen vind ik heerlijk, zoals Ten Oorlog (twaalf uur) of De Leenane Trilogie (vijf uur). Na afloop ben ik geblutst en gekraakt. Ik voel me meer en meer speler worden. Daarvoor heb ik ook gestudeerd. Heel wat acteurs ambiëren film als het nec plus ultra.”

Man zkt Vrouw (en jij helpt) Bruggestraat 37-39 Menen • 056 53 19 32 maandagvoormiddag gesloten www.opti-q.be *: correcties van +4.00 tot -6.00 cyl max 2.00

vrijdag 4 en zaterdag 5 april

OPENDEURDAGEN ZONNEBRILLEN € 15 € 30

30

korting vanaf een aankoop van € 75

korting vanaf een aankoop van € 125

K ARAAT - APRIL 2008

In september vorig jaar rolde ‘Man zkt Vrouw’ in zowat alle Vlaamse bioscoopzalen. Eén korte recensie: “Man Zkt Vrouw moet het vooral hebben van het excellente acteertrio Decleir, Opbrouck en de Roemeense Popistasu.” Zeg maar, de ‘mooie’ Roemeense Alina, die bij het begin van de draaiperiode geen Nederlands kende, haar vocabularium na enkele weken had uitgebreid tot “Godverdomme” en “op je bakkes”… Ze had haar rol dus voor een groot stuk fonetisch ingestudeerd. Wim Opbrouck: “Ik heb haar sinds de opnames niet meer teruggezien. Ik denk dat ze heel druk een internationale carrière aan het opbouwen is…” En dat zou nog kunnen kloppen ook want ze heeft eind vorig jaar de prijs van de beste actrice gewonnen op het Cinesonne Festival in Parijs voor haar vertolking in Man zkt vrouw…”. Wim Opbrouck: “Het is opvallend hoeveel artistiek en creatief talent er in de ex-Oostbloklanden openbloeit. Op 9 november 1989 werd er een gat in de Berlijnse Muur geslagen en die dag zorgde voor een culturele beschavingsbreuk. Nu vind je in Rusland nog weinig onafhankelijke kunstencentra. Maar kunstenaars kruipen waar ze niet gaan kunnen. Een kraakpand van weleer huisvest nu verscheidene kunstgalerijen, repetitiestudio's, een exporuimte en een concertzaaltje...”


op! o k r e v t n stu

CRAEYNEST

-10%

DIRECTE KORTING

REUZE OPENDEURDAGEN

VAN VRIJDAG 11 TOT EN MET ZONDAG 20 APRIL

3-DAAGSE STUNTVERKOOP lente- en zomercollectie van vorige merkencollectie aan weggeefprijzen!

VR 11 • ZA 12 • ZO 13 APRIL

vrijdag en zaterdag doorlopend open van 9u30-18u30 • zondag van 9u30-12u

parka’s, pulls, polo’s, heren- en damesjassen, hemden, broeken en bodywarmers GEEN KREDIETKAARTEN

Mc Gregor

Melka

Antares

LENTE- EN ZOMERCOLLECTIE VAN DE VOLGENDE MERKEN: jeans

pierre cardin

MÄRZ

kostuums

Barutti

NIEUWE COLLECTIES HERENKOSTUUMS

( NIEUWE

MERKEN )

ZEER GROTE KEUZE DAMESVESTEN VOOR JONG EN OUD IN ALLE PRIJSKLASSEN! ALSOOK LEDER- EN DAIMJASSEN grote keuze kostuums en blazerversten tot maat 70

Kortrijksestraat 151 a (naast de spoorweg) - 8501 Heule - 056 35 54 69 OPENINGSUREN Maandag: 13.30 - 18.30u. • Dinsdag tot Zaterdag: 9.30 - 12.00 & 13.30 - 18.30 u. • Zondagmorgen: 9.30 - 11.45 u.

R U I M E

PA R K I N G

V O O R Z I E N

!


INTERVIEW

Beatles op een mesthoop Wim Opbrouck: “Ik heb via onze optredens in Polen, Roemenië of

Hier vind je voor elke communicant een passend boek! van kol, poes, rat, uil en raaf

Brigitte Minne en Wout Olaerts Een lekker dik leesboek voor beginnende lezers over vijf vrienden die samen in het bos wonen en vele avonturen beleven. Poes krijgt kleintjes, Raaf geeft een verjaardagsfuif,… Bekroond met een White Raven. 2de druk. 6-7 jaar | 64 blz. | isbn 978-90-5838-138-5 | € 14,75

Moeten dieren hun tanden poetsen? Henning Wiesner en Günter Mattei Kunnen zeehonden blaffen? Krijgen ganzen kippenvel? De dierentuindirecteur geeft een antwoord op 52 veelgestelde vragen over dieren. Het boek biedt een opmerkelijke en humoristische kijk op het leven van dieren. 10-13 jaar | 120 blz. | isbn 978-90-5838-450-8 | € 19,95

Neem ook eens een kijkje op www.toeteloet.be voor het laatste nieuws!

Stormestraat 112 | Waregem | Tel. 056-61 63 99 DE WINKEL IS OPEN OP DINSDAG EN DONDERDAG VAN 14 TOT 18U; OP WOENSDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG DOORLOPEND VAN 10 TOT 18U.

Litouwen ervaren dat daar ongelooflijk fantastische theateracteurs rondlopen. Nu beginnen ze zich wereldwijd te integreren en dat is een zeer interessante evolutie. Ik denk dat die mensen een inhaalbeweging willen maken na de ellende die ze hebben gekend. Uit grote miserie wordt dikwijls zeer mooie kunst geboren. Ik heb zelfde ‘cultuurfenomeen’ ervaren in (Noord-)Ierland, dat lange tijd het armste land van West-Europa was maar uit zijn vier miljoen inwoners behoorlijk wat muzikale crusaders ziet of heeft zien doorbreken. Bands of singer-songwriters met een boodschap. In Belfast voel je dat men die politieke ‘spanningsoorlog’ tussen katholieken en protesten van zich aan het afschudden is. Daar is een enorme drang tot het maken van kunst, vooral via muziek. Trouwens, de Beatles in Liverpool waren ook een bloem op een mesthoop. Liverpool was in de achttiende eeuw één van de rijkste steden ter wereld, ooit de Poort van het Britse wereldrijk, 'de haven van de duizend schepen'. Maar het verviel tot een nest van armoezaaiers, massale werkloosheid, stakingen, een cultuur van gangsters, drugs en straatgeweld.” Overal waar je in dat soort landen reist, merk je hetzelfde. In voormalig Joegoslavië zijn de mensen kotsbeu wat de politiek boven hun hoofden aan oorlogen en separatisme hebben geïnstalleerd. Ze distantiëren zich ervan. Terecht. Ik ben nu voor een nieuw televisieprogramma tamelijk veel aan het reizen. Overal waar je komt in die landen-in-oorlog of burgeroorlog, merk je hetzelfde en dat zorgt voor een geruststellende gedachte. In Kabul, maar ook in Bagdad, stappen de mensen nog altijd op de metro of op de bus. Ze brengen hun kinderen naar de opvang, gaan werken en keren naar huis terug. Soms, in bepaalde landen, heb je pech dat je wordt opgeblazen door een of andere idioot… maar voor het overgrote deel van de inwoners gaat het leven verder zijn gewone gang. Dat is inderdaad een zeer geruststellende gedachte. Die mensen gaan door… Je kan dat zelfs vertalen naar grootsteden zoals Madrid, Londen, Tokio of Parijs waar de terreur niet alleen dreigt maar soms ook dodelijk hard toeslaat. En toch zitten de metro’s en bussen er propvol. Angst? Die zal er wel zijn, maar de mensen zetten zich daar blijkbaar over. Ze geven niet op…”

JUWELIER

wegens verbouwing va n a f 1 9 a p r i l 2 0 0 8

-20% -40% S t o r m e s t r a at 2 7 , W a r e g e m - T 0 5 6 6 1 0 7 3 6 info@juwelierhaesevoets.be

Wim Opbrouck: “Ik vind het heel goed dat ik zelden of nooit voor hetzelfde soort rollen gecast word.”

32

K ARAAT - APRIL 2008

TEKST MARC LEROUGE - FOTO’S MARC MASSCHELEIN

TOTALE UITVERKOOP


made by Boa-inc.be

UITGESLAPEN??? APRIL VOORDEELMAAND COMPLETE SCANDINAVISCHE BOXSPRING Nu slechts € 1790* i.p.v. € 2250*

WWW.ARTEXX.BE NAAST ARTEXX

MARIE JO - MARIE JO L’AVENTURE - PRIMA DONNA CHANTELLE - PASSIONATA - BANANA MOON SLOGGI - SCHIESSER - RINGELLA - WOODY ARTEXX Schonekeerstraat 183 A 8930 Lauwe Tel. 056/41 81 47

Openingsuren ma: 13u30-18u30 di-vr: 9u-12u & 13u30-18u30 za: 9u-18u


De Boomhut

Net zoals volwassenen hebben kinderen nood aan een ruimte voor zichzelf, waar ze kunnen spelen, dromen, denken, werken en groeien. Tegenwoordig zijn er heel wat mogelijkheden om de kinder- en jeugdkamer om te toveren tot een creatieve plaats waar kinderen dol op zijn en die lang genoeg meegaat.

Een leefruimte op maat van kids

Leuke accessoires van Sia

Creativiteit troef

De ideale plek om de verbeelding de vrije loop te laten is de kinderkamer. De beurs Sfeer 08 focuste op die wereld van kinderen en adolescenten, en liet stylisten hun creativiteit botvieren. Er waren ook door kunstenaars bewerkte kindermeubels van Hans Wegner te zien. ‘Toch zijn de meeste kinderkamers een compromis van ouders die vooral oog hebben voor het degelijke en het praktische, en kinderen die het leuk en vrolijk willen’, zegt Jim Govaerts van beddenspeciaalzaak De Boomhut in Hemiksem en Geel. ‘Dat compromis bestaat erin om de kamer te voorzien van één muur in een flashy kleur zoals fuchsiaroze of limoengroen of door opvallende accessoires zoals vrolijke dekbedden en gordijnen, originele lampjes, leefkussens genre Fatboy of hippe muurstickers die zorgen voor de juiste sfeer.’

Een muur in een opvallende kleur zorgt voor een dynamisch effect.

Op het vlak van kinderkamerdecoratie op maat is het initiatief van Kris Denys en Daphne Parmentier zeker het vermelden waard. Deze twee jonge West-Vlaamse mama’s zijn sinds een jaar bezig met hun online winkel Muguet. ‘Omdat we vonden dat het aanbod kinderdecoratie nogal beperkt is, hebben we besloten om die zelf te ontwerpen. We hebben allebei gestudeerd aan het Sint-Lukas in Gent en vanuit onze creatieve achtergrond ontwerpen en maken we gepersonaliseerde stoeltjes en tafeltjes, speelgoedkisten, kaders, prik- en schrijfborden, houten letters enzovoort. Allemaal unieke stukken’, zeggen ze. Blijkbaar zijn die gepersonaliseerde decoratiespullen voor kinderen een gat in de markt want de vraag is heel groot, niet alleen in ons land maar ook in Nederland.

Gepersonaliseerde meubeltjes van Muguet. Op aanvraag kan het geboortekaartje erin verwerkt worden.

www.muguet-online.be 34 K ARAAT - APRIL 2008


made by Boa-inc.be

Sia

❱❱ De laatste jaren probeert men het maximum te halen uit een kamer. ‘Naar halfhoogslapers en hoogslapers is veel vraag en ook naar ruimte onder het bed als opbergruimte voor speelgoed of een lade om een bijkomende matras in kwijt te kunnen’, aldus Govaerts. ‘Na de babykamer kiezen mensen voor ‘een grote kamer’ die meerdere jaren moet meegaan. Een doorgroeikamer dus. Men investeert in kwaliteit. Meestal kiest men voor meubels in tijdloze kleurencombinaties. Kamers worden om de twee of drie jaar wel herschilderd.

Leefruimte met persoonlijke toets

Opmerkelijk is dat slaapkamers voor kinderen steeds meer een leefruimte worden. Dat is ook duidelijk bij De Boomhut die zich toelegt op slaapkamers voor baby’s tot nestverlaters. ‘Voor oudere kinderen wordt de kamer uitgerust met tv- en multimediahoek met knusse zit- of leefzakken. Die zijn verkrijgbaar in alle mogelijke felle kleuren en die vrolijken de kamer op’, zegt Jim Govaerts. (www.deboomhut.be)

WWW.ARTEXX.BE NAAST ARTEXX

MEXX - ESPRIT - EDC BY ESPRIT - XX BY MEXX - D.E.P.T. - O’NEILL QS BY S.OLIVER - ONLY - VERO MODA - STREET-ONE - SOYA ANOTHER WOMAN - CECIL - ANGELS JEANS - P.T.C. - BUGGARI ZAGORA - TAIFUN - B2 - SAMOON - STATE OF ART - VANGUARD - LEVI’S LEE COOPER - BIRGINI - NO EXCESS - GYMP - NO-NO - C.K.S. S.OLIVER - QUIKSILVER - NOPPIES - WIPLALA - FRANSA POINTER

ARTEXX Schonekeerstraat 183 A 8930 Lauwe Tel. 056/41 81 47

Openingsuren ma: 13u30-18u30 di-vr: 9u-12u & 13u30-18u30 za: 9u-18u

K ARAAT - APRIL 2008 35


SLAPEN

❱❱

Ook met textiel en accessoires kan men de kamer een persoonlijke en vrolijke toets geven. Heel erg in zijn de interieurstickers die zelfs op kasten kunnen gekleefd worden zonder beschadiging.

36 K ARAAT - APRIL 2008

Italiaanse collecties bieden programma’s met grote mogelijkheden qua kleuren, hoogtes, breedtes en modules.


rugpijn?

Ga langs bij Ergod么me, d茅 advieszaak voor ergonomisch zitten en slapen.

Sint-Janslaan 19-23 | Kortrijk | 056 31 12 66 | www.ergodome.be eigen parking blijft steeds bereikbaar tijdens de wegenwerken. (volg de pijltjes)

ma-vr 9u30-12u & 14-18u | za 10-12u & 14-18u | do op afspraak | zondagnamiddag 14u30-18u

MAATWERK | KINESISTEN | UW WELZIJN | ERGONOMIE | UW RUG | 1700 M2


SLAPEN

Themabedden

Themabedden vallen erg in de smaak bij het jonge volkje.

Nieuwe technieken

Op de Internationale Meubelbeurs 2008 heeft Moll zijn nieuwe meegroeiende schrijfmeubilair voor kinderen voorgesteld. Alle bureaus van het merk kunnen traploos worden schuingesteld. Schrijven, lezen, tekenen...: het vraagt allemaal een andere hellingsgraad. Kinderen kunnen het tafelblad zelf schuinstellen en weer veilig laten zakken. En omdat kinderen het graag fleurig hebben wordt bij alle kindertafels van Moll een box met sierelementen in zes kleuren geleverd. Zo verandert de tafel mee met de lievelingskleur, want de kleuraccenten kunnen naar wens worden verwisseld, zoals het bij Mobilight al mogelijk is. En zo komen ergonomie en sfeer weer samen. www.moll-system.be

ALLE VLIEGENRAMEN

FRANCO TRADING

voor hout, PVC en aluminium ramen. Schuif, deur, -en voorzethorren.

tel 0475 43 06 67

38 K ARAAT - APRIL 2008

Laagweide 38, Gullegem fax 056 35 93 93 franco.trading@pandora.be

TEKST KATLEEN VAN LANDSCHOOT

Er is ook een trouw publiek voor de themabedden zoals een autobed, een kasteelbed, een piraten- of prinsessenbed of een boomhut. Kinderen tussen vijf en acht slapen graag in een boomhutbed. Het concept uit de Deense collectie is zo ontwikkeld dat het te demonteren is tot een basisbed dat mits omvormkits kan omgebouwd worden tot een (half)hoogslaper met een bureau. Als kinderen ouder worden spelen ze niet meer onder hun bed maar hebben ze wel nood aan een schrijfruimte om hun huiswerk te kunnen maken. De fabrikanten spelen daarop in met omvormbare bedden. Hoogslapers zijn voldoende hoog zodat het jonge volkje er op een aangename manier kan onder werken. Langs de andere kant zijn de Italiaanse collecties de laatste jaren sterk in trek. Zij bieden programma’s met grote mogelijkheden qua kleuren, hoogtes, breedtes, modules. Die collecties stellen het praktische centraal met bijvoorbeeld bureaubladen op maat en podiums (een verhoogd plateau om het bed onder te rollen).


KLEDING VOOR MODEBEWUSTE DAMES, HEREN EN JONGEREN DAMES (maat 34 – 50): Atmos | Apriori (nieuw) | Comma | Carlopik | Didier Parakian | Ego (nieuw) | Expresso | Emozioni | Easy Comfort | Four Roses | Gaastra | Mc Gregor | M. Costas | Olsen | Psy Monte Carlo | Psy Jeans | Passport | Roccobarocco | S. Oliver | Sem per Lei | Tence | Wood (nieuw) ... | HEREN (S – XXXL): Baileys | Bronson | Gaastra (nieuw) | Mc Gregor | Giordano | Per Steff | Thomas Maine | Thomas Bradley | Today’s Men | KOUSEN – RIEMEN

VOOR FEESTEN EN COMMUNIE GEVEN WIJ U GRAAG VRIJBLIJVEND ADVIES. LABELLA • Vichtesteenweg 300 • 8540 Deerlijk • Tel. 056 77 58 73 OPEN

ma 13u30 - 18u30 | di-za 10u - 12u en 13u30 - 18u30 | zo 10u - 12u

www.swissflex.com

VIP

dagen van 15 maart tot 20 april 2008.

Swissflex nodigt U uit om zijn nieuwe collectie slaapsystemen te ontdekken en te genieten van de introductie aanbiedingen.

De zwevende lattenbodem

De hardheidsregelaar

De elastische schouderzone

STATIONSSTRAAT 122 | 8790 WAREGEM BVBA

tel 056 60 15 36 | fax 056 61 40 05 | info@matralux.be | www.matralux.be MA:

14u tot 18u30 | DI-ZA: 9u30 tot 12u en 14u tot 18u30 | gesloten op zondag en op maandagvoormiddag


SLAPEN

Het vijfsterrenhotel Conrad Brussels beschikt over de grootste en meest luxueuze kamers in onze hoofdstad. Om de gasten een perfecte nachtrust aan te bieden, zorgt Conrad Brussels voor speciale kussens en lakens. Ook de bedden zijn niet zomaar de eerste de beste.

West-Vlaams bedrijf De Witte Lietaer is slaapspecialist in Conrad Brussel

Slapen op lakens van 100% Egyptisch katoen Het vijfsterrenhotel Conrad Brussels in de Brusselse Louizalaan spaart kosten noch moeite voor het slaapcomfort van hun klanten. Al vijf jaar doen ze een beroep op het West-Vlaamse bedrijf De Witte Lietaer uit Menen, dat op dat vlak al een grote reputatie heeft opgebouwd. Zo maakt De Witte Lietaer in opdracht van Conrad Brussels de lakens volgens de specifieke eisen van het hotel.

Bed van meer dan twee meter

1

Charlotte Vanhoenacker, afkomstig uit Kortrijk, is guest relations manager in Conrad Brussels. “We beschikken over de grootste en meest luxueuze kamers van Brussel,” stipt ze aan. „De kleinste kamer is 45 m2, de grootste maar liefst 365 m2. De kamers zijn voorzien van speciale bedden. Het koningsbed is het grootste en meet 2 meter op 2,10 meter. De matrassen zijn van het merk Sealy en komen uit de USA. Het zijn de meest luxueuze matrassen ter wereld. Onze klanten kunnen ook kiezen uit een ruim aanbod van verschillende kussens met diverse geuren. Op het nachtkastje ligt een menukaart die een overzicht geeft van alle kussens: het anti-stresskussen, het orthopedische kussen, gevuld met kapok of boekweit, anti-allergisch, er is voor elk wat wils.”

Lakens Conrad Brussels beschikt vanzelfsprekend ook over speciale lakens. “Momenteel liggen er lakens van 100% Egyptisch katoen op de bedden. De dekbedden zijn gevuld met ganzenveren. De bedden worden ook op een heel speciale manier opgemaakt”, legt Charlotte uit. „De lakens worden goed aangespannen, de hoeken geplooid en het deken wordt vastgemaakt, zodat het niet kan lossen.”

Vips

2

3

In Conrad Brussels logeren er dikwijls hooggeplaatste internationale gasten. Dit hotel beschikt ook over twee presidentiële suites en een suite royale van maar liefst 365 m2. Hebben VIP-genodigden speciale slaapwensen? „Dat valt mee, maar toch krijgen we wel eens vragen over de manier waarop we onze bedden opmaken. Er wordt ook soms een bepaalde kwaliteit, stof of kleur van lakens gevraagd. Bepaalde bezoekers zijn allergisch voor pluimen of dons, en dan zoeken we een geschikte oplossing. Andere VIPS hebben dan weer heel andere wensen. Een Zwitsers VIP-paar dat twee keer per jaar naar het hotel komt, wil dat hun bed op een speciale manier wordt opgemaakt, anders kunnen ze niet slapen. Ze willen deze volgorde: één laken, twee dekens, één laken, vier donsdekens zonder hoes, één laken, nog één laken, één donsdeken zonder hoes, één bovenlaken, één deken met hoes en één bovenlaken, geplooid op het bed.” 1. Het koningsbed meet maar liefst 2 meter op 2,10 meter. 2. Wie in het Conrad overnacht, slaapt op de meest luxueuze matrassen ter wereld. 3. Vips durven wel eens speciale eisen stellen, maar hier worden ze op hun wenken bediend.


Het leven is beter in bed

SLEEPY WEVELGEM

Kortrijkstraat 341 8560 Wevelgem Tel. 056/41.72.00

Baan Kortrijk-Menen, nabij het vliegveld. Openingsuren : Ma-Za: 10u – 12u30 13u30 – 18u Zo: gesloten

www.sleepy.be


Heel wat hotel/restaurants bieden speciale arrangementen aan, zodat niet enkel zakenmensen tijdens de werkweek kunnen relaxen in een mooie hotelkamer. Ook de gewone arbeider kan zich enkele dagen laten verwennen in een heel mooi hotel. Auberge du Pêcheur doet daaraan ook mee, met speciale gastronomische arrangementen met aankomst op vrijdag, zaterdag of zondag.

De badkamer is een echt pareltje. Auberge du Pêcheur in Sint-Martens-Latem is een hotel dat vooral bij zakenmensen in trek is. Het hotel werkt niet met een slaapspecialist, maar toch slapen de meeste bezoekers er zalig in één van de vier verschillende kamertypes. Komt dat door de groene omgeving of door het zicht op de Leie?

Auberge du Pêcheur in Sint-Martens-Latem

Drukke Pontstraat zorgt voor lawaaihinder

De Pontstraat 41 in Sint-Martens-Latem is al vele jaren de plaats waar Auberge du Pêcheur is gevestigd. In 1924 werd Auberge du Pêcheur gebouwd als café en pannenkoekenhuis met vier kamers. In 1986 kwam het gebouw in handen van Eddy en Martine Vermeersch. Het werd meteen de eerste zaak van de NV Flanders Hotel Holding. Twee jaar geleden werden de keuken en het interieur nog grondig vernieuwd. Negatief aan deze locatie is de toch wel drukke Pontstraat die het hotel/restaurant en de ruime parkeergelegenheid van elkaar scheiden. Langs deze kronkelende weg is het uitkijken geblazen wanneer je van de parking naar het hotel of omgekeerd wandelt. Wie op vrijdag, zaterdag of zondag geniet van een speciaal arrangement krijgt een standaardkamer aangeboden. Naast de standaardkamers heeft het hotel ook luxury rooms, junior suites en suites. We kozen voor een kamer met een dakterras en zicht op de kronkelende Leie. De kamer was mooi, voor het dakterras was het helaas te koud

maar tijdens de zomerperiode moet het daar zalig vertoeven zijn. Doet Auberge du Pêcheur iets speciaals om de gasten een zalige nachtrust te garanderen? “Ons hotel telt 32 kamers, maar we werken niet met een slaapspecialist”, zegt Brechtje Mestdach. “Wat onze gasten hier doet wegdromen, is ongetwijfeld de unieke en rustige locatie, de sublieme keuken van onze brasserie en ons restaurant met één Michelin-ster. Dat zijn belangrijke factoren waardoor de gasten het naar hun zin hebben.” Tijdens ons bezoek vonden we niet onmiddellijk onze kamer terug in dit hotel. Terwijl de meeste hotels over lange gangen beschikken, was het hier wel even zoeken om ons kamernummer te vinden. De kamer zelf lag er heel netjes bij, de badkamer was zelfs een pareltje, maar tijdens onze nachtrust werden we toch gestoord door lawaai. Jawel, lawaai van auto’s, en dat kan je toch wel missen als kiespijn wanneer je eens wilt relaxen in een mooi hotel.

VANDENBROUCKE

NV

natuursteen - keramiek - laminaat

Sint-Denijsestraat 206 8500 Kortrijk T 056 255 255 email: info@vdbkortrijk.be

vdbkortrijk.be 42 K ARAAT - APRIL 2008

Wij bestaan dit jaar 100 jaar!

TEKST PATRICK DEPYPERE - FOTO’S FODI & AUBERGE DU PÊCHEUR

Arrangementen


Rekkemsestraat 97 Marke TEL 056 22 55 01 megusta@skynet.be www.megusta-marke.be

openingsuren ma di-vr za zo

13u30 09u30 13u30 09u30 10u00

-

18u30 12u00 18u30 18u30 12u00

NIEUW

kostuums Bocodo zonnebrillen Nicky Vankets

Surf naar www.megusta-marke.be en win elke maand 100 euro aan waardebonnen! Alberto Baton Rouge Bocodo Bronson Bruphils Chevignon Fornarina

Gaastra Hybris Lee Cooper Levi’s Mandarin&Mint Melvin Miss Sixty

Morrison Nicky Vankets Paige Pall Mall Rare Replay Scarf

Seven Street One The Barn JUWELEN Nicky Vankets Titto


DE BO OM In deze reeks proberen we door te dringen tot de basis van een Mens. Hoe zien zijn (verborgen) wortels eruit? Hoe oogt de stam die een mens van klein naar groot laat groeien? Wat heeft de kruin, het meest opvallende gedeelte, te bieden en wat met de vruchten die erin hangen?

Roland Duchatelet Senator Duchatelet is de oprichter, de bedenker, het brein achter de beweging en politieke partij Vivant (Voor Individuele Vrijheid en Arbeid in een Nieuwe Toekomst). Vivant doet zowel in Vlaanderen, Wallonië als in de Oostkantons mee aan de verkiezingen. Duchatelet is ook schepen in St.-Truiden, bestuurder van het elektronicabedrijf Melexis en bovenal: een man met een wereldbrede visie. Kennis is macht. Mijn kennis heb ik altijd met anderen willen delen.

Wortels In dit rubriekje leren we soms veel over de geïnterviewde. Waar je vandaan komt, geeft meestal een beeld of verklaring van hoe je nu bent. Deze grootste gemene deler gaat niet op voor Roland Duchatelet. Waarschijnlijk staat hij los van élke grootste gemene deler. Belangrijk uit zijn jeugdverhaal is dat zijn vader, een rijkswachtofficier, hem leert wat discipline is. Dat is belangrijk om een degelijke opleiding mogelijk te maken, wat dan weer tot een goede baan kan leiden. Hij groeit voornamelijk op in Brussel. Door de aard van zijn baan moet vader wel eens met het hele gezin verhuizen. Al van kindsbeen af stoort Roland Duchatelet zich aan het feit dat mensen niet logisch nadenken. Ze interpreteren woorden van hun gesprekspartners en gaan op een subjectieve manier met informatie om. Hij voelt zich daar niet lekker bij. Algauw zal blijken dat Roland een grote aanleg voor wiskunde heeft. Zijn geest redeneert bijzonder analytisch. Op die manier doorziet hij bijzonder snel situaties, mensen en problemen en is hij ook in staat om uit die informatie een oplossing te puren. Daarvoor gebruikt hij de rechtlijnige wiskunde. Blijkbaar is hij een kind met een uitzonderlijke persoonlijkheid. Bijna niemand uit zijn jeugd heeft een grote invloed op hem. Hij is wie hij is, zonder koppig te zijn. Dat zegt hij mij niet met zoveel woorden. Hij

44

K ARAAT - APRIL 2008

is zelfbewust, maar niet elitair of hautain. Door te voetballen (White Star Woluwe) en aan atletiek te doen vervreemdt hij niet van de anderen. Duchatelet is niet wereldvreemd. Hij staat soms alleen omdat hij opvattingen heeft die glashelder en juist zijn. De meerderheid kan hem daar niet altijd bij volgen.

“Op mijn achttiende moest ik gaan studeren. Ik had inspraak in de studierichting, meer niet. Arts worden of ingenieur, dat interesseerde me. Het moeilijkste van de twee trok me aan. Ik deed zowel toegangsexamen aan de militaire school als aan de KUL. Tenslotte ging ik in Leuven studeren en ik werd ingenieur. Daarna bekwaamde ik me nog in de economie, een studie die ik met lesgeven combineerde.”

Stam De stam van de boom staat symbool voor de weg die afgelegd is tussen de wortels en de kruin, waaraan je de volwassen boom herkent. Die kan recht, krom, bochtig, met een gehavende schors of in twee gescheurd zijn. Bij de meeste personaliteiten die in deze reeks aan bod kwamen was de stam, net als de wortels, tekenend voor hun toe-


AA/DBxx/00000000

Lentekriebels MODESHOP

KIDS: CKS -STAXO-MEXX-ESPRIT-EDC ESPRIT-O'NEILL-QUICKSILVER-OXBOW-HAWK-BAD BOYS-GYMP-S.OLIVER-NOPPIESELIANE&LENA-WIPLALA NIEUW : POINTER-PROTEST-MARYBEL- NO-NO HEREN: ESPRIT - MEXX - TOM TAILOR - LERROS-NO EXCESS - QUICKSILVER - IT'S NOIZE - MELKA - COTTONFIELD - STATE OF ARTANTARES - LEVI'S - LEE COOPER - CNB - PIERRE CARDIN-DONDERS - NIEUW : OXFORD DAMES: STREET ONE-CECIL-ONE TOUCH-KENNY S.-MEXX-ESPRIT-TAIFUN-GERRY WEBER-OLSEN-BRAX-GREEN ICE-INWEAR-TOM TAILOR-KARNEL -ANGELS -QS BY S.OLIVER-ENJOY nieuw : SOYA- EASY COMFORT - B2 tot maat 52. ONDERGOED-NACHTGOED LOVABLE-FILA -SCHIESSER-TRIUMPH-SLOGGI-ESPRIT BODYWEAR-MEXX BODY&BEACH............

DE NIEUWE BEER

OPEN OP ZONDAGVOORMIDDAG

GENTSTRAAT 39 • OOSTROZEBEKE Tel.051 40 41 53 (Baan Dentergem-Meulebeke)

OPENINGSUREN: dinsdag tot vrijdag: 9 - 12 uur en 13 - 18.30 uur zaterdag: 9 - 12 uur en 13.30 - 18 uur Gesloten op zondagnamiddag en maandag.


INTERVIEW

komst. Niets daarvan bij Roland. Als ik hem hoor vertellen, bijna tegen zijn zin, over de verschillende plekken waar hij gewerkt heeft, dan krijg ik de indruk dat de Boom Duchatelet er altijd heeft gestaan. Ik herhaal het, op geen enkel ogenblik schat hij zichzelf torenhoog in of laat hij doorschemeren dat hij zichzelf belangrijker vindt dan anderen. Zijn intellect, dat nu en dan naar genialiteit neigt, heeft er vaak toe geleid dat hij vijanden maakte. Waarom? Omdat hij het lef had zijn superieuren te wijzen op hun gebrek aan inzicht en kennis en bovenal: omdat hij hen pasklare oplossingen aanbood waardoor ze zich ten onrechte ‘gepasseerd’ voelden. Correcte rechtlijnigheid en diplomatie gaan niet altijd hand in hand. Anderzijds vergt het grootsheid om te willen leren van een ‘mindere’ in rang.

“Tijdens de periode dat ik voor Bell Telephone werkte, eigenlijk de beginjaren van de informatica, kon ik me opwinden over de traagheid waarmee toepassingen werden ontwikkeld. Uit frustratie begon ik zelf programma’s te schrijven, met daarin alle mogelijke parameters waaraan anderen nog nooit hadden gedacht. Het werkte. Ik heb altijd alle kennis die ik vergaard had gedeeld. Kennis is macht. Die stelde ik ter beschikking, zodat het hele bedrijf er beter van werd.”

Kruin Roland Duchatelet is nog niet aan het einde van zijn Latijn, ook al beweert hij lachend dat hij maar een 500-tal weken meer te leven heeft. De vruchten die zijn boom voortbrengt en de volgende generatie(s) ten goede zullen komen, zijn de volgende. Hij is ervan overtuigd dat het tijdperk van overleven voorbij is. We bezitten mondiaal voldoende kennis en technologie om iedereen in de wereld te voeden. Hij wil alles positief benaderen en oplossingen voor belangrijke problemen voorstellen. Natuurlijk verander je de wereld niet op één dag of in één generatie, ook al heb je het met je voorstellen bij het rechte eind.

De carrière van Duchatelet kent een bijzonder bochtig parcours. Hij gaat in op elke opportuniteit, laat geen kansen liggen om er zijn kennis op bot te vieren en om een bijdrage te leveren aan de vooruitgang der dingen.

“Tot 1993 was ik niet in politiek geïnteresseerd. Een politieke partij organiseerde toen zogenaamde ‘open hearings’. Burgers die iets belangrijks te zeggen hadden, konden er hun ei kwijt. Waarschijnlijk wilden ze alleen maar nieuwe leden aantrekken, maar dit geheel terzijde. Ik had een waterdicht systeem uitgewerkt aangaande het bestuur van een staat en verbaasde die avond vriend en vijand. Een jaar later stelde ik alles te boek in ‘NV België: verslag aan de aandeelhouders’. Nu, bijna vijftien jaar later, zijn een groot aantal van mijn toenmalige ideeën nationaal en internationaal overgenomen, maar de kortzichtigheid is gebleven.”

46 K ARAAT - APRIL 2008

Hij laat zich niet ongelukkig maken door de gedachte dat anderen ongelukkig zijn. Hij wenst dat iedereen bewust kiest voor léven in plaats van óverleven. Mensen moeten beseffen dat LEVEN belangrijk is. Nog nooit ontmoette ik een man die door analytisch en wiskundig denken zowel sociale, economische als politieke problemen kon en durfde aanpakken. Hij heeft een uitermate brede visie op het leven. Hij is een positieve non-conformist en weet dat van zichzelf. Als Boom staat hij er. Hij is een boom met een wijd vertakt wortelsysteem, een opportunistische stam en heel rijke en voedzame vruchten. Jammer dat alleenstaande bomen vaak als hinderlijk worden beschouwd. Men zaagt ze om wanneer ze niet in een bos tussen duizend andere staan. En in het geval van de Boom Roland Duchatelet zou dat een onschatbaar verlies voor de wereld betekenen.

INTERVIEW EN TEKST: PIET DUTHOIT FOTO’S MARC MASSCHELEIN

‘Mijn wens is dat iedereen bewust kiest voor léven in plaats van óverleven..’


TECHNOGYM

BODY

COACH

Beauty Look, Dé specialist in fitnessen wellnesstoestellen

POWERPLATE

TUNTURI

KETTLER

WATERROWER

PERSONALITY GYM

EVERLAST

HOTSPRING SPA

ALISUN-SUNVISION

BEAUTY LOOK - GENTSESTEENWEG 1, 8500 KORTRIJK - TEL. 056 720 599 - WWW.BEAUTYLOOK.BE - INFO@BEAUTYLOOK FITNESSTOESTELLEN SAUNA’S

B E AUT Y L OOK

WHIRLPOOLS

Fitness- & Welness Shop

STOOMCABINES

B E ZOE K ONZE T OONZAAL

ZONNEBANKEN

VANDEPUTTE

VANDEPUTTE

ZONWERING ■ ROLLUIKEN ■ SECTIONAALPOORTEN ■ RECLAMEVLAGGEN ■ VLIEGENRAMEN ■ RAAMDECORATIE ■ GORDIJNEN ■ TERRASVERWARMING

18

OPENDEUR 19 20 21 APRIL

doorlopend van 9 tot 18 uur

GRATIS MOTOR BIJ AANKOOP TIJDENS OPENDEUR KANS OP WELLNESS-ARRANGEMENT KORTRIJKSEWEG 62 (GENTSEBAAN) ■ 8791 BEVEREN-LEIE ■ TEL. 056 72 69 59 ■ FAX

TER WAARDE VAN € 320 OP UW B-25 EN B-35 ZONNESCHERM GELDIG TOT 30/04/08 NIET CUMULEERBAAR MET ANDERE KORTINGEN

056 72 69 52 ■ info@vandeputtezonwering.be ■ www.vandeputtezonwering.be

OPEN MAANDAG TOT VRIJDAG van 9u - 12u en 13u30 - 18u ■ ZATERDAG van 9u - 12u en 14u - 18u ■ GESLOTEN OP ZONDAG


HOBBY

In de huidige maatschappij vol stress en weinig tijd voor ontspanning, grijpen mensen vaak naar dezelfde klassieke vrijetijdsbestedingen. Lezen, muziek beluisteren, films bekijken, voetballen, fietsen, lopen… Wij gingen op zoek naar mensen met eerder ongewone hobby’s die ze passioneel beleven.

Speciale hobby’s Didier Rouquart

is al tien jaar lid van de club “Koken voor mannen”. Als hobbykok staat hij thuis geregeld aan het fornuis, maar in de club pikt hij interessante ideeën op. De sfeer onder de mannen is zeer gezellig en het is de ideale gelegenheid om er eens tussenuit te knijpen.

Kookclub Didier Rouquart (links) voelt zich het meest thuis in de Franse keuken.

Professionele begeleiding De kookclub komt zeven keer per jaar samen in de periode januari tot mei. “Tijdens de eerste zes lessen komen verschillende koks hun gerechten demonstreren. Zij bepalen het menu en uit hun ervaringen proberen wij zoveel mogelijk te leren. De laatste bijeenkomst is een wijnavond. Wij stellen zelf de gerechten samen en bereiden die voor onze vrouwen. Het is natuurlijk leuk als iedereen tevreden is en waardering toont. Soms verzorgen we met de club ook enkele nieuwjaarsrecepties. Zelf recepten bedenken en uitproberen geeft een zekere vorm van voldoening”, verklaart Didier.

Didier: Tijdens de lessen loopt er weinig mis, dankzij de professionele begeleiding van de koks. “Wanneer je iets nieuws probeert, is er altijd een klein risico op mislukking. Maar we worden goed bijgestaan en in het oog gehouden, zodat er geen rampen gebeuren. Het is zelfs helemaal niet noodzakelijk om al een culinaire bagage te hebben. Tijdens de eerste les wordt voor de beginnelingen de basis uitgelegd. Het gaat wel vlug, dus enige voorkennis is een extra troef.”

en leren ook nog iets bij waarmee ze thuis kunnen uitpakken. Iedere man is welkom, maar helaas staan er veel kandidaten op de wachtlijst. Om de kwaliteit van de lessen zo hoog mogelijk te houden, laten we maximum twintig personen toe. De inschrijving kost 150 euro. Dat lijkt misschien veel, maar als je thuis alleen aan de slag gaat kan dat nog veel duurder uitvallen.”

Inspiratie Ondanks zijn eigen vaardigheden in de keuken, gaat Didier toch nog graag op restaurant. “Je kan overal en van iedereen wel iets opsteken. Verschillende bronnen van inspiratie leiden immers tot lekkere en gevarieerde gerechten. Mijn specialiteit ligt in de Franse keuken. Ik verkies om verse kruiden zoals dragon en oregano toe te voegen aan mijn gerechten. Die geven extra smaak waarmee je telkens opnieuw kunt experimenteren.”

‘Zelf recepten bedenken en uitproberen geeft voldoening.’

Gevarieerde gerechten De club bestaat ondertussen toch al 25 jaar en Didier is de huidige voorzitter. “Ik besteed er meer tijd aan dan de andere leden. Ik moet namelijk op zoek gaan naar koks, alle nodige ingrediënten voorzien, nieuwe leden opvangen… Ik schat dat de kookclub zes uur per week in beslag neemt. Het is uiteindelijk wel de moeite, want de sfeer is hier uitstekend. De mannen onder elkaar genieten van de gezelligheid

48

K ARAAT - APRIL 2008

Gezinsbond

“Koken voor mannen” is een initiatief van de Gezinsbond, die op sleeptouw werd genomen door Freddy Vanbrabandt. Hij gaf de fakkel door aan Billy Veys die daarna opgevolgd werd door Geert Huysentruyt. Didier Rouquart is de huidige voorzitter. De kookclub komt zeven keer samen tussen januari en mei in Ontmoetingscentrum d’Iefte in Deerlijk. Voor meer informatie kan je e-mailen naar didier.rouquart@telenet.be of via het nummer 0476 87 75 50


V O O R D R A C H T

E N

V O E D I N G S A D V I E S

Alles over gezondheid en wellness bij PUUR Meer weten is beter leven! Charlotte Van Canneyt en Marleen Van Herzeele nodigen u graag uit op de voordracht en het Sana concept in beauty- en wellnessinstituut Puur, In de Bosstraat 36 te Waregem.

Omega 3 vetzuren: een weldaad voor uw welzijn

woensdag 23-4-2008 om 19u.

Peter Vanderschueren, osteopaat, heeft het over de weldaad van omega 3 vetzuren voor de ontwikkeling van onze hersenen, voor onze weerbaarheid als antioxidant en de gunstige invloed op onze cholesterolspiegel.. Deze activiteit is gratis. Graag vooraf inschrijven op 056/60 57 34.

Sana concept : Gezond eten, beter leven Hoe gezonde voeding je leven verandert ! Zeven wekenplan naar een gezond, energiek en slank lichaam. We leiden je doorheen de wereld van feiten en fabels en zorgen dat je een klare kijk krijgt op de juiste voeding en goede eetgewoonten. De hele reeks bestaat uit 3 individuele gesprekken en 6 infosessies in groep. Start in de week van 28 april: eerste individuele kennismaking en intake Voor meer informatie en inschrijvingen bel naar Puur op 056/60 57 34 of mail naar beauty@puurrelax.be. Aarzel niet te lang, de plaatsen zijn beperkt.

Lente arrangement - 4 uur Stralende, strakke en verfriste huid. Uw ganse lichaam wordt op een zachte manier ontdaan van huidschilfertjes met aansluitend een pakking fruitig fris. De huid straalt in een nieuwe glans. Erna krijgt uw gelaat een krachtige multi-vitamine verzorging die nieuwe jeugdigheid uitstraalt. Uw gelaat ziet er steviger en gelift uit.

B O N

Nadien kunt u nog nagenieten in de wellness met binnen- en buitenzwembad, sauna, stoomcabine, jacuzzi en koude en warme douches. Badlinnen en slippers liggen reeds voor u klaar.

LENTE ARRANGEMENT 4 UUR

Stralende, strakke en verfriste huid.

Bij afgifte van deze bon: I pers. betalend + 1 pers. GRATIS GELDIG TOT EIND MEI 2008

#PTTUSBBUt8BSFHFN UFHFOPWFSSFTUBVSBOUU0VE,POJKOUKF t5tCFBVUZ!QVVSSFMBYCF www.puurrelax.be


HOBBY

Jurgen Debaveye

speelt al twaalf jaar onderwaterhockey en heeft met zijn ploeg al verschillende keren het Belgisch kampioenschap gewonnen. De sport ontstond om de conditie van duikers tijdens de winter op peil te houden. De meeste spelers, zoals Jurgen, hebben dus ook duikervaring.

Onderwaterhockey Geen blessures Er zijn weinig toeschouwers die hun favoriete ploeg aanmoedigen. Doordat alles zich afspeelt op de bodem van het zwembad, zie je namelijk niet veel. De bedoeling is om de puck in het doel van de tegenstander te krijgen. De sport valt fysiek niet te onderschatten. “Je moet tweemaal kracht gebruiken: namelijk om te zwemmen en om te slaan. We trainen twee keer per week om ons uithoudingsvermogen op peil te houden”, legt Jurgen uit. Onderwaterhockey is absoluut geen contactsport en de wedstrijd kan daardoor wat gespannen verlopen. “Er zitten twee scheidsrechters in het water die alles zo goed mogelijk volgen. Als er volgens hen iets niet correct gebeurt, maken ze een gebaar naar de hoofdscheidsrechter die langs de kant zit. Via een gong in het water brengt hij de spelers op de hoogte.” Doordat contact niet toegestaan wordt, zijn blessures nagenoeg niet aan de orde. De enige kwetsuren die wel vaker voorkomen, ontstaan wanneer iemand een puck op het lichaam krijgt.

Goedkope sport De sport is nog steeds onbekend in België, waardoor er slechts 200 spelers zijn. Daardoor stelt de Belgische competitie helaas niet veel voor. “We kunnen niet op tegen toplanden als Frankrijk en Nederland. We proberen nochtans om de sport voor iedereen toegankelijk te maken. Vanaf 14 jaar mag je bij ons in de club komen. We spelen zelfs gemengd, maar toch beoefenen vooral mannen deze sport. Voor het lidgeld en de uitrusting betaal je 150 euro. Het basismateriaal bestaat uit zwemvliezen, een snorkel, een handschoen, een muts, een puck en een stick.”

50

K ARAAT - APRIL 2008

De meeste spelers hebben duikervaring, maar dat is volgens Jurgen geen vereiste.

De meeste spelers komen uit de duikwereld, maar dat is geen vereiste. “Je kan iemand vlug aanleren om te zwemmen met een snorkel, zwemvliezen en een duikbril. Toch merk je dat onderwaterhockey mensen aantrekt die iets met water hebben. We hebben bijvoorbeeld leden die overkomen van waterpolo en zelfs redders. De club telt ongeveer twintig leden en dat verandert vrijwel niet. Elk jaar komen er een tweetal spelers bij, maar vertrekken er ook evenveel.”

Teamsport

Onderwaterhockey ontstond in 1954 in Groot-Brittannië toen een groep duikers een alternatief zocht om in de winter hun conditie op peil te houden. De sport is populair in GrootBrittannië, Frankrijk, Nederland en Australië en wordt daar op hoog niveau beoefend. Onderwaterhockey is een teamsport met 10 spelers, waarvan er 6 effectief in het water zitten. Er mag wel voortdurend gewisseld worden. Wie de puck het meest in het doel van de tegenstander krijgt, is de winnaar.


Stefanie D’Haene met Theo montuur

stormestraat 1 13 • 8 790 w aregem - t el 0 56 6 0 6 0 1 6 - i nfo@goedgezien.be - w ww.goedgezien.be OPEN MAANDAG TEM ZATERDAG 9-12 & 13.30-18.30U - GESLOTEN OP DONDERDAG -


INTERVIEW

Franky Vandemoortele

De vader van was paracommando en droomde ervan dat zijn zoon in zijn voetsporen zou treden. Die zag het echter niet zitten om de gevreesde sprongen uit te voeren. Een vriend heeft hem echter overtuigd en nu heeft Franky er spijt van dat hij er zo laat mee begonnen is.

Skydive

Na 12 jaar skydive heeft Franky ongeveer 5000 sprongen uitgevoerd. Je zou denken dat hij ondertussen geen kick meer voelt, maar niets is minder waar. “De adrenaline en het gevoel van vrijheid bij een vrije val zijn onbeschrijfelijk. Zelfs de landing kan spectaculair zijn. Elke sprong is als het ware een nieuwe ervaring. De sport blijft fascineren omdat er telkens nieuwe disciplines ontstaan. Je kan figuren maken in de lucht, freestylen, precisielanden… Het is eigen aan deze hobby om je grenzen te verleggen, dus is het logisch dat je andere variaties gaat proberen”, meent Franky. De laatste maanden stond de sport wel enkele keren in een negatief daglicht, maar dat schrikt Franky zeker niet af. “Er is een vorm van risico, maar skydive is volgens mij niet gevaarlijk. Ik heb vroeger met de moto gereden en dat vind ik veel riskanter.” De evolutie van de technologie is ook een van de redenen waarom het aantal ongevallen beperkt blijft. “Er bestaan auditieve hoogtemeters die via een geluid verwittigen wanneer je je valscherm moet openen. De reserveparachute gaat trouwens op een bepaalde hoogte vanzelf open, zelfs wanneer je buiten westen bent.” De meeste ongelukken gebeuren volgens Franky door menselijke fouten. “Ik heb tijdens al mijn sprongen amper zeven keer mijn reserveparachute gebruikt. Mijn valscherm ging telkens niet open omdat ik het te vlug en ongeconcentreerd had opgevouwen.”

Dure hobby Het enige nadeel van deze hobby is het prijskaartje. Voor een degelijke uitrusting en opleiding betaal je 6000 euro. Dan moet je nog eens 17 euro betalen per sprong, wat zelfs vrij goedkoop is in Europa. In Spanje betaal je gemakkelijk 23 euro. “Als het goed weer is, ga ik ieder weekend springen. In de zomer lukt het om 8 sprongen per dag uit te voeren. We organiseren met de club soms ook springvakanties. Zo zijn we al naar Spanje, Frankrijk, Zuid-Amerika en Kenia geweest. Je kunt er

Flanders

HOME STYLE

‘Parachutespringen is veiliger dan met de moto rijden.’

genieten van landingen op het strand, aangename weersomstandigheden en fenomenale panorama’s.” Iedereen kan trouwens skydiven. De enige voorwaarde is dat je minimum 16 jaar oud bent en over een goede gezondheid beschikt. “Het jongste lid in onze club is 17 en heeft al meer dan 1000 sprongen achter zijn naam. De oudste is 76 en springt elke week minimum 3 keer. De sport is even aantrekkelijk voor vrouwen als voor mannen. Ik ben zelfs speciaal voor de sport van Gent naar Moorsele verhuisd. Ik zou het niet meer kunnen missen.”

Tandemsprong

Vroeger sprongen enkel paracommando’s uit een vliegtuig, maar skydive is steeds meer uitgegroeid tot een echte sport. Om alleen te mogen springen moet je een opleiding volgen. Die bestaat uit een dag theorieles en daarna voer je zeven sprongen uit onder begeleiding van instructeurs. Wie daaraan geen behoefte heeft, maar toch de adrenalinestoot wil beleven, kan kiezen voor een tandemsprong. Hierbij word je vastgemaakt aan een ervaren parachutist en maak je zogezegd een passagiersrit. Meer info over de verschillende formules en dropzones vind je op www.pcv.be

Zuidstraat 14 8560 Wevelgem Tel: 056/42 57 74 GSM: 0497/38 81 18, 0497 84 07 06

EIKEN MEUBELS

rechtstreeks uit eigen atelier aan fabrieksprijzen

dressings - klassiek - modern - design kasten - rustiektafels - salontafels Alle maatwerk voor interieur openingsuren : Ma - Vr 10-18u Za 10 -16u

52

K ARAAT - APRIL 2008

ELS B U E M EIKEN

TEKST JÖRGE CALLEWAERT - FOTO’S MARC MASSCHELEIN

Grenzen verleggen


MODEL

JR-4900

TRIGO

MODEL

JR-3250

Design: VERHAERT NEW PRODUCTS

ANGEL

Design: CHRISTOPHE GIRAUD

MODEL

JR-4080

NAVY

MODEL

JR-3258

Design: CHRISTOPHE GIRAUD

CORBO

Design: CHRISTOPHE GIRAUD

Geniet nu van 15% korting op de Trigo JR-4900/4930, Angel JR-3250, Navy JR-4080 en de Corbo JR-3258 tussen 19 maart 2008 en 21 mei 2008. Izegem: Rijksweg - tel. 051 31 14 11 - fax 051 31 37 64 - info.izegem@topinterieur.be • Massenhoven: Liersebaan 123b - tel. 03 464 07 01 - fax 03 464 08 01 info.massenhoven@topinterieur.be • week: 10 tot 18.30 u - zat 10 tot 18 u - zon 13.30 tot 18 u • Donderdag gesloten, zondag open! - www.topinterieur.be

TOPGEN07411_KAR_130x186_QN 1

07-03-2008 15:49:35

VERD’HA Design Kleine weg 233 Roeselare Rijksweg R.32 tussen garage Volvo en Peugeot Tel. 051 43 73 56 Fax 051 43 74 91 E-mail: vd.garden@telenet.be

Openingsuren ma di wo-do-vr-za zo

14-18u30 gesloten 10-12u / 14-18u30 14-18u


Durf dromen

Bestel nu s ` Het grote Willem ´ ek verandakijkbo met 384 bladzijden puur kijkplezier! Slechts € 29,00

SHOWROOMS Zingem Gentsesteenweg 58, 9750 Zingem (N60 Oudenaarde-Gent) Open elke dag van 14u tot 18u, ook op zondag Maisières Rue Grande 225 B, 7020 Maisières (N6 Mons-Bruxelles) Open elke dag doorlopend van 10u tot 18u, ook op zondag


Voor een vrijblijvend bezoek van een vertegenwoordiger en gratis offerte, contacteer ons :

Contacteer mij : Voor een vrijblijvend bezoek van een vertegenwoordiger en gratis offerte. Stuur mij ‘Het grote Willems verandakijkboek’ voor slechts 29,00 euro (verzendingskosten inbegrepen).

Tel. 055 21 85 31 van 8u30 tot 18u

Naam:

E-mail : l.willems@willemsalu.be

Adres:

Industriepark ‘Klein Frankrijk’ 29, 9600 Ronse

www.willemsverandas.be

Tel. privé: Tel. werk: GSM:

Bon opsturen naar: Willems nv, Industriepark ‘Klein Frankrijk’ 29, 9600 Ronse of stuur e-mail naar l.willems@willemsalu.be

Karaat - M017/P077/1207/NL

PRODUCTIE & BURELEN


De boomgaard in volle bloesem.

Blauwe pruim

Met deze pluktuin zagen Nele en Bart hun droom in vervulling gaan.

Tijdens het hoogseizoen komen veel mensen zelf hun vitamientjes plukken.

Stekelbessen

Pur Fruit

Pluk zelf je vruchten in deze biologische fruittuin

In Oeselgem, niet ver van Deinze, mogen zoetekauwen zelf hun fruit plukken in de biologische fruittuin ‘Pur Fruit’. Het concept komt overgewaaid uit de Angelsaksische en lage landen. Van rode, witte, zwarte en blauwe bessen over bramen tot frambozen, hier vind je in de zomer het puurste fruit.

Pur Fruit is het 12 ha grote fruitteeltbedrijf van Bart Van Parijs (41) en Nele Deweirdt (38) en hun kinderen Juul (9) en Felix (7). In de zomer kan je hier rustig door een groot deel van de boomgaard kuieren, hier en daar wat proeven om vervolgens zelf naar wens je emmertje met rijpe vruchten te vullen. Het aanbod klein fruit is gigantisch: blauwe, rode, witte en zwarte bessen, kersen, kruisbessen, frambozen, druiven, bramen, vlier, noten, appels, peren, pruimen… De pluktuin kent sinds enkele jaren een enorm succes, in die mate zelfs dat het volume zelfgeplukte fruit dat van de verkoop aan biologische groothandelszaken aan het overstijgen is. Blauwe bessen vormen de hoofdteelt.

Blauwe bessen uit Amerika

Het verhaal van Pur Fruit begon in 1997 toen Bart en Nele een oude boerderij van 4 ha kochten in Oeselgem. Bart droomde er als kleine kwajongen al van om ooit boer te worden maar onder lichte dwang van zijn ouders ving hij de studies landbouwingenieur aan. Vele jaren later, met de aankoop van de boerderij in Oeselgem, zag Bart zijn droom toch in vervulling gaan. Het koppel kreeg van hogerhand evenwel geen vergunning om dieren te kweken… Met zijn studies als ruime bagage gooide Bart het dan maar over een andere boeg: blauwe bessen. Het idee werd ingegeven door een reis naar Amerika. Bart: ‘Vroeger runde ik ruim tien jaar lang een groothandel in meubels. Op zakenreis in Amerika zag ik dat blauwe bessen er even populair zijn als aardbeien hier. Terug thuis verrichte ik heel wat research rond de teelt van blauwe bessen en ik stelde vast dat dit in België nauwelijks voorkomt. Ik hoopte dat dit bij ons ook kon lukken.’ Het sprookje viel helaas snel in duigen. ‘We wilden absoluut biolo-

56 K ARAAT - APRIL 2008

gisch fruit kweken maar hebben het gevecht tegen onkruid sterk onderschat, net als de last van spreeuwen. We hebben het ook te snel te grootschalig willen aanpakken. Het gevolg was dat we na drie jaar nog steeds geen oogst hadden binnengehaald maar ik wilde niet opgeven. Zo diversifieerden we onze fruitsoorten en pakten we de spreeuwenplaag aan door vissersnetten over de tuin te hangen.’

Zelfpluk

Het vierde jaar bracht meer geluk. ‘Die zomer vond naast onze deur de ‘slag rond Oeselgem’ plaats, waarbij men aan re-enacting doet. Spontaan rees toen het idee om ons tuinhekken open te stellen en de mensen zelf hun fruit te laten trekken. Omdat dit enthousiast onthaald werd, zijn we daarop verder gaan borduren. Bleek dat dit concept in Engeland en Nederland al lang ingeburgerd is.’ Ondertussen is het domein 12 hectaren groot en is de zelfpluktuin uitgegroeid tot de belangrijkste activiteit van Pur Fruit. Het enthousiasme neemt alleen maar toe. Zoetebekken uit Sint-Niklaas, Antwerpen… komen speciaal naar Oeselgem en keren huiswaarts met soms enkele kilo’s klein fruit in hun koffer. Nele: ‘Het is echt fijn om de mensen hier enthousiast

Smullen van lekkere bessentaart.


TUINEN

te zien plukken. Je mag hier in het hoogseizoen letterlijk spreken van een drie maanden durend oogstfeest.’

In het bijhorende winkeltje op de boerderij verkoopt Nele verder huisbereide confituur, vlierbessensiroop en zelfgemaakt sorbetijs. Op het terras serveert ze een heerlijk aperitief, verfrissende drankjes of een kop koffie. Wie houdt van kokkerellen, kan even snuisteren in het receptenboek om ideeën op te doen. Ook boeken over de heilzame werking van klein fruit (zie kaderstuk) kunnen de klanten inkijken.

Fairtrade

Naast biologische teelt steunen Bart en Nele nog een nobel doel. Ze namen deel aan een oproep van Vredeseilanden waarbij uitwisselingsprojecten tussen boeren uit het Zuiden en het Noorden tot stand komen. Het doel is de aanmaak van bioproducten tegen een eerlijke prijs. Bart en Nele kochten daarom ruwe rietsuiker uit Paraguay aan voor de productie van vlierbloesemsiroop. Er werd een samenwerkingsproject opgericht met vier deelnemers die samen op de markt komen onder het 'Mondoh-label'. Mirabellen Voor dit nobele project ontvingen zij eind 2007 de ‘Be fair award’ op de Fairtrade-beurs. De vlierbloemensiroop wordt gemaakt in een sociale tewerkstellingsplaats.

Biologisch

Bart startte een milieubewuste, biologische fruittuin op, puur uit idealisme. ‘Al dat gesproei met chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen… De boel gaat om zeep en ik wilde zo niet verder doen. Bio is bovendien gezond – het bevat meer mineralen en vitaminen, minder schadelijke stoffen en het versterkt de weerstand – en is veel lekkerder.’ Pur Fruit wordt extern gecontroleerd, waardoor de producten het biogarantielabel mogen dragen. Het regelmatig gebruik van zelfgemaakte biologische boerderijcompost garandeert verder een optimale bodemvruchtbaarheid. Het fruit dat geen deel uitmaakt van de zelfpluktuin wordt geplukt door seizoensarbeiders. Machines komen er dus niet aan te pas. ‘Zo’n machine is superduur en het levert geen kwaliteit op. Bij machinale pluk worden de bessen namelijk veel te veel geschud en komen te veel botsingen voor. Akkoord, manuele pluk valt een pak duurder uit maar toch krijgen wij ons fruit verkocht aan de groothandel. Zolang de prijzen concurrentieel blijven, doe ik manueel verder. Aan de andere kant ligt onze prijs voor wie hier ter plaatse zelf komt plukken, een pak lager dan het fruit in de winkel. Dat komt uiteraard doordat we heel wat tussenschakels vermijden zoals verpakking, transport…’ De pluktuin is drie maanden per jaar open voor het publiek maar vraagt twaalf maanden lang onderhoud. Bart: ‘We snoeien onze 15.000 planten blauwe bessen een voor een met de hand. Verder controleren we regelmatig de bevloeiing, pakken we het onkruid aan, moeten we maaien, enzovoort..’ Nele: ‘In de wintermaanden doe ik wel wat interimjobs als secretaresse.’

Pur Fruit, Neerhoek 7, 8720 Oeselgem, tel./fax 09 388 37 74, www.purfruit.com. Open vanaf (wellicht) half juni op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9 tot 19 uur. Rondleidingen in groep tot 30 personen mogelijk na afspraak. Fairtrade: www.mondoh.be

Gezond fruit

TEKST SISKA MESSEEUW

Klein fruit blijkt uiterst gezond te zijn. Heel wat fruitsoorten hebben een heilzame werking. - de blauwe bosbes: het hoge gehalte aan antioxidanten in deze bes zou het verouderingsproces in de hersenen vertragen en eveneens bescherming bieden tegen hartziekten en kanker, de bes werkt tevens ontstekingsremmend en cholesterolverlagend. - vlier: wetenschappelijk onderzoek wees uit dat zowel de bloesem als de bessen de weerstand versterken en zorgen voor een snellere genezing bij griep. Vlierbessensiroop is ook een fervent middel tegen hoest. Manuele pluk garandeert optimale kwaliteit.

Ontwerp, aanleg, onderhoud en renovatie van uw tuin. Grondwerken, riolering, drainage, afsluiting, buitenbevloering oprit - terras en parking

www.tuinendescamps.be Bruyningstraat 60 (Pottelberg) 8510 Marke Tel. 056 20 37 20 Fax 056 22 75 58

Noël Dirk - Borsbekestraat 90 - 9551 Herzele-Ressegem - Gsm 0476-63-22-46 - www.ecotuin.be - info@ecotuin.be

Waterpartijen, sportterreinen, wandelpaden, zithoeken, Collstrop en andere wanden, carport - kleine metselwerken Zuiveren & verluchten van gazons - alle snoeiwerken en beplantingen....

K ARAAT - APRIL 2008

57


REGIO

Op 11-12 & 13 april 2008 vindt in het park van het kasteel Ooidonk in Deinze de 23ste editie plaats van de Lifestyle Tuinbeurs.

Lifestyle Tuinbeurs Kasteel Ooidonk 11 – 12 & 13 april 2008

Liefhebbers van tuin, natuur en huisdecoratie zullen er een 100-tal exposanten vinden met bloemen, planten, tuinmeubelen, huis- & tuindecoratie, brocante, ambachtelijk gemaakte producten e.d. Op het binnenplein van het kasteel en in het park zullen werken staan van beeldhouwers uit de streek (o.a Hilde Van de Walle, Mag Vermeire, Laurent Geers, Jo Mijns, Hugo Van der Veken, Jos Hofman).

Op zondag kunnen de bezoekers met een paardenkoets een rondrit maken in het park en de omliggende bossen.Verder zal er animatie zijn met een boogschuttersstand, een boomsnoeier en een workshops over pottenbakken. Mits een kleine toeslag is het eveneens mogelijk het kasteel zelf te bezoeken (+/-30min.)

Openingsuren van de beurs Vrijdag 11 april ’08 van 13u tot 18u30 Zaterdag 12 april ’08 van 10u tot 18u30 Zondag 13 april ’08 van 10u tot 18u30 De inkomprijs bedraagt € 6,5, kinderen komen gratis binnen. Routebeschrijving: E40 afrit 13/Drongen, 5 km richting Deinze Meer info: www.ooidonk.be/evenementen

_

g

L i f e s t y l e Tu i n b e u r s

Kasteel Ooidonk

Deinze - Bachte Maria Leerne

Vrijdag 11 april 13u - 18u30 Zaterdag 12 april 10u - 18u30 Zondag 13 april 10u - 18u30

Inkomprijs € 6.5 kinderen gratis Info 0477-35 80 65 www.ooidonk.be

58

K ARAAT - APRIL 2008


In de Fermob-collectie vindt ierdereen zijn kleur.

Uw droomterras gewoon buiten of buitengewoon? Country Loft heeft ook voor dit seizoen de nieuwe trends van het tuingebeuren in zijn aanbod verwerkt. Tuincollecties die zich aanpassen aan elke stijl: van ‘country’ tot ‘loft’. Vandaag kan elke tuin en elk terras, hoe groot of hoe klein ook, een maximaal gevoel van rust en ontspanning bieden. Tuinsets in alle prijscategorieën, maar vooral van goede kwaliteit, zijn hierbij een eerste vereiste. Dit jaar is er veel aandacht voor kleur. In de Fermob-tuinmeubelcollectie vindt iedereen zijn stijl, en vooral zijn ‘kleur’. Mits de gepaste kleurenkeuze of kleurenmix creëert u een sfeer die past bij uw terras, … en uw persoonlijkheid: romantisch, eigentijds, jong & pop, neoklassiek.

Handige parasols Bent u een zonneklopper of een schaduwzoeker? Een parasol is evenmin weg te denken uit elke tuin. Maar vandaag hoeft u zich niet te beperken tot de klassieke parasol! Wat zou u denken van

een zeer ruime side-pole parasol met een handig schuifsysteem waarmee de parasol gemakkelijk openvouwt, en na gebruik bijna onopvallend samenplooit tegen zijn mast? Vrouwtjelief hoeft dus geen krachtpatser meer te zijn om zelf het hele terras in een handomdraai in de schaduw te kunnen zetten.

Umbrosa brengt met zijn Rimbou een unieke parasol op de markt die best een stijlvolle kruising kan genoemd worden tussen een wuivende palmtak en een surfzeil. Origineel, maar toch praktisch in gebruik, en oneindig wendbaar.

Geavanceerde buitenkeukens Het buitenleven kan vandaag niet zonder ‘buiten-eten’. De klassieke barbecue krijgt veel concurrentie van allerlei verleidelijke tot gesofistikeerde ‘buitenkeukens’. Voorstanders van houtskoolbarbecues kiezen voor de probleemloze Deense Bal-Grill of voor de modern-ogende (eveneens Deense) Eva Solo in inox uitvoering. Heeft u een stevige stapel goed gedroogde houtblokken in de achtertuin, dan is de robuuste Oklahoma Joe uw ideale partner. De Primogrill

is dan weer een op houtskool werkende porseleinen barbecuekuip met deksel, afgeleid van de oeroude Japanse rijstkokers. Hij laat toe om elk gerecht (dus niet enkel vlees en vis) bijzonder smakelijk en sappig te bereiden. Als u straks uw gasten niet wilt ontgoochelen op uw volgende tuinparty, dan hebt u nu geen tijd te verliezen!

Info : Country Loft 056 / 26 11 47 info@countryloft.be

Meubelen voor binnen en buiten die houden van mensen die houden van kleur

www.countryloft.be info@countryloft.be

Bouwcentrum Pottelberg AB1 | Engelse Wandeling 2 | 8500 Kortrijk | 056-26 11 47 ma & woe van 14-18u, do-vr-zat 10-12u & 14-18u 1e, 3e en 5e zondag/maand 14u30-18u

K ARAAT - APRIL 2008 59


PUBLIREPORTAGE

Wie houdt van sfeervolle interieurs met karakter, vindt bij Babs

Binnen &

Buitensfeer ongetwijfeld zijn gading. Wat begon als een winkel voor de winkels, is uitgegroeid tot een zeer veelzijdige woonzaak met echte topmerken. Absolute blikvanger is ongetwijfeld de volledige collectie (tuin)meubelen en decoratie van Rivièra

Maison.

Zowel in de landelijke als minimalistische stijl vind je hier de leukste interieuraccenten.

Babs

Binnen & Buitensfeer Rivièra Maison Aan de Brugsebaan in Ardooie gonst het al een tijdje van bedrijvigheid. De showroom steekt vanaf 1 maart in een geheel nieuw en bijzonder sfeervol kleedje. Onder de naam Etal Decor werd vroeger vooral gefocust op winkelinrichting en eenvoudige decoratie. Met Babs Binnen & Buitensfeer gooien Jos Vandekerckhove en Babs Verstraete het over een heel andere boeg. In het nieuwe concept staan woon-, en tuinplezier centraal. Getuige daarvan de meer dan 1500m2 grote toonzaal, waarvan een derde helemaal is voorbehouden voor Rivièra Maison. Als premium verdeler biedt deze zaak het volledige gamma aan. Het assortiment brengt warmte en een ‘feel good’ effect in huis en wordt hier op inspirerende wijze gepresenteerd. De collectie omvat meer dan 3000 artikelen, van kleine cadeaus tot complete interieurs. Van windlicht tot love seat, van taartplateau tot eettafel, de oergezellige landelijke sfeer is nooit ver weg. Rivièra Maison is een topmerk voor wie houdt van landelijk wonen.

Originaliteit en design Babs staat ook voor functioneel design. De producten van Eva Solo zijn al jaren een synoniem voor innovatieve Deense vormgeving, zowel voor binnen als buiten. De kandelaars, het bestek of de vazen blinken uit in originaliteit en kwaliteit. Nog zo’n voorbeeld van exclusiviteit zijn de poefs van Le Couchon, verkrijgbaar in verschillende kleuren en stoffen. De Couchon is ook verkrijgbaar met dierenhuid van

Argentijnse koe, dus zonder naden of patroononderbreking. Zalig om je in zo’n designpoef neer te vleien.

De leukste tuinmeubelen Babs Binnen & Buitensfeer laat zich niet op één enkele stijl vastpinnen. De tuinmeubelen van de Belgische fabrikant Tribù genieten internationale faam omwille van hun design en comfort. Zij combineren op unieke wijze eigentijdse materialen zoals inox, kunststof, teak en textiel. Het design is bijzonder strak en tijdloos, en helemaal op maat van uw leeftuin! Tuinornamenten geven een tuin extra karakter en eigenheid. De weelderige buitenbeelden in lood van Rita Jordens en de gelimiteerde kunstbeelden van Gardeco zijn daar mooie voorbeelden van. Ze worden in beperkte oplage gemaakt en brengen bijgevolg een stukje verfijnde exclusiviteit rond uw woning. Ook de massief eikenhouten bloembakken van Out-Standing zijn een waardvolle aanwinst voor elke tuin.

Kwaliteit en service U merkt het: Babs Binnen & Buitensfeer is een interieurzaak met een verrassend en compleet aanbod. U vindt er de leukste meubelen en decoratie voor zowel binnen als buiten in uiteenlopende stijlen. Het deskundige en ervaren verkoopsteam helpt uw droominterieur verwezenlijken binnen het vooropgestelde budget.

Een leuk geschenk, deze theemaker van Eva Solo.

De poefs van Le Couchon zijn bijzonder trendy en origineel.

Babs Binnen & Buitensfeer

Openingsweekend

Brugsebaan 2b, 8850 Ardooie Tel. 051-46 76 96 - Fax: 051 46 51 71

Babs Binnen & Buitensfeer opent op 1 maart de deuren. U geniet het volledige weekend van aantrekkelijke voordelen. Elke betalende klant ontvangt een leuk welkomstgeschenk.

OPENINGSUREN: MAANDAG TOT VRIJDAG 10 TOT 18U, OP ZATERDAG VAN 10 TOT 12U EN VAN 14 TOT 18U. OP ZONDAG VAN 14 TOT 18U. GESLOTEN OP DINSDAG.

www.babssfeer.be


/Ă€ÂˆLĂ™ 6iĂ€ĂƒĂ•Ăƒ >Â˜Ă•ĂŒĂŒÂˆ >Ă€Â?ÂœĂœĂŠ/ĂžĂ€Âˆi >Ă€`ˆ˜ˆVÂœ 6>˜}i

ÂœÂ?iVĂŒ iĂŠ ÂœĂ•V…œ˜ +Ă•ÂˆÂ˜Ă˘iĂŠEĂŠˆÂ?>˜

,ÂˆĂŒ>ĂŠÂœĂ€`iÂ˜Ăƒ ,,ĂŠ ÂœÂ?Â?iVĂŒÂˆÂœÂ˜ -ÂˆĂƒ>Â?ĂŠĂŒ>ÂŤÂˆÂ?ĂŒi˜ 6ˆ˜ViÂ˜ĂŒĂŠ-Â…iÂŤÂŤ>Ă€` iĂŒĂŒ>Â? Ă€ĂŒÂˆwĂŠĂ? ÂˆĂƒĂŒiĂ€ ĂŠ Ă›>ĂŠ-ÂœÂ?Âœ ->LĂ€i

BINNEN

BUITENSFEER

"Ă•ĂŒÂ‡ĂƒĂŒ>˜`ˆ˜}ĂŠ

ÂœĂ€Âœ 6ÂˆĂŒiÂœ ˆVÂ…i ÂˆĂ›>Âľ Â?œœ“

Premium dealer

/"/Ă&#x160;6 , 17 Ă&#x160;< U houdt van een gezellige thuis? Een avondje met vrienden? Of een zonnig ontbijt op het terras? Laat u inspireren door onze woon- en geschenkideeĂŤn en creĂŤer een unieke sfeer, zowel binnen als buiten.

777° - - , ° BRUGSEBAAN 2B 8850 ARDOOIE (bij de molen)

T 051 46 76 96 F 051 46 51 71

 > > Â&#x2DC;`> }Ă&#x160; Ă&#x152; Â&#x153;Ă&#x152; Ă&#x160; 6Ă&#x20AC;Â&#x2C6; Â? `> }\ 10.00u t o t 18.00u d o o rlo p end < > Ă&#x152; iĂ&#x20AC;`> }\ 10.00u t o t 12.00u 14.00u t o t 18.00u < Â&#x153; Â&#x2DC;`> }: 14.00u t o t 18.00u (v an maart t o t ei nd jul i) iĂ&#x192;Â? Â&#x153;Ă&#x152; iÂ&#x2DC;Ă&#x160; Â&#x153;ÂŤĂ&#x160; Â&#x2C6; Â&#x2DC;Ă&#x192;`> }

Â&#x2026;iĂ&#x152;Ă&#x160;Â&#x2C6;Ă&#x192;Ă&#x160;Â&#x2DC;Â&#x2C6;iĂ&#x2022;Ă&#x153; Â&#x2026;iĂ&#x152;Ă&#x160;Â&#x2C6;Ă&#x192;Ă&#x160;Ă&#x152;Ă&#x20AC;iÂ&#x2DC;`Ă&#x17E; Â&#x2026;iĂ&#x152;Ă&#x160;Â&#x2C6;Ă&#x192;Ă&#x160; ½-

Tot binnenkort!


PUBLIREPORTAGE

Voor u aan de slag gaat, is het raadzaam om na te gaan wat u precies nodig hebt voor een goede schoonmaakbeurt. Veel schoonmaakproducten zijn overbodig, weinig efficiënt en zelfs gevaarlijk. Een regelmatige schoonmaakbeurt met warm water en een allesreiniger zorgt ervoor dat het vuil geen kans krijgt om zich op te stapelen en aan te koeken. Zo voorkomt u het gebruik van agressieve producten.

Tijd voor de lenteschoonmaak Welk product u ook gebruikt, het is altijd belangrijk aandachtig de voorschriften op het etiket te lezen. Enkele minuten aandacht zorgen ervoor dat u uw leven en dat van uw kinderen niet in gevaar brengt en dat u het leefmilieu beschermt.

Veilig kopen

Welk product voor welke klus?

•Vermijd zoveel mogelijk producten met gevaarsymbolen die de woorden corrosief, irriterend, giftig of milieugevaarlijk dragen. •Vermijd producten in spuitbussen. Vaak zijn ze praktisch maar door de verneveling ontstaan vele kleine druppeltjes die zich makkelijk verspreiden en bijgevolg makkelijk worden ingeademd of opgenomen in onze bloedstroom.

•Voor een goede reiniging van het toilet, doet een regelmatig gebruik van de WCborstel wonderen. Kalkaanslag in het toilet, op de gootsteen en op de lavabo’s verwijdert u met azijn, een zure reiniger of een schuurmiddel. •Ook huishoudapparaten kan u efficiënt en veilig ontkalken met behulp van azijn. •Haar is een belangrijke oorzaak van verstoppingen, vooral in de badkamer. Gooi het daarom steeds in de vuilbak, na iedere douche-, was- of kambeurt. •Vochtigheid werkt de ontwikkeling van bacteriën in de hand. Om dit te vermijden, is het belangrijk schoongemaakte oppervlakken na gebruik te dweilen, sponsen en vodden grondig te drogen. •Een zeefje in de afvoer van de gootsteen en de lavabo houdt afval tegen. •Een verstopping verhelpt u in de eerste plaats met mechanische ontstoppingsmiddelen. Een zuignap, een spiraalveer of een vacuümpomp. Deze genieten hoe dan ook de voorkeur omwille van hun veiligheid en hun milieuvriendelijkheid. Onderschat bovendien hun efficiëntie zeker niet. •Giet wekelijks een kom heet water in de gootsteen. Hierdoor lossen aangekoekte vetresten op en spoelen ze weg. •Door de oven na ieder gebruik te reinigen, wordt voorkomen dat achtergebleven vuil bij een volgende beurt inbakt. Ook de manier van bakken heeft een impact. Een aangepaste baktijd en -temperatuur en het bedekken van de ovenschotel met een deksel, of het bedekken van de ovenplaat met bakpapier, vermindert het verspreiden van spatten in de oven. •Heeft u toch te maken met hardnekkige en ingebakken vlekken, dan is de veiligste oplossing stevig boenwerk, eventueel geholpen door het gebruik van een aangepaste schuurspons met wat schuurcrème. Door een mengsel van allesreiniger en water even te laten inweken op de aangekoekte vlekken, kan u deze nadien vrij snel verwijderen. •Houten meubels kan u goed onderhouden door ze geregeld af te stoffen met een droge vod, vetvlekken te verwijderen met azijn of citroensap en ze te voeden met plantaardige oliën zoals olijfolie, amandelolie, arachideolie. •Wanneer de keuze bestaat is een reinigingsmiddel op basis van plantaardige bestanddelen te verkiezen boven één op basis van aardolie. •Voor het ontsmetten of ontgeuren van dierenkooien en kattenbakken, volstaat kokend water met azijn.

Veilig gebruiken •Respecteer de aanbevolen dosering: een dubbele hoeveelheid betekent daarom nog geen dubbel effect. •Meng nooit verschillende producten, dat kan leiden tot explosieve of giftige reacties. •Was steeds uw handen na ieder gebruik. •Wees altijd zuinig met onderhoudsproducten.

Veilig opbergen •Ga na of de verpakking goed gesloten is. •Bewaar de producten: - buiten het bereik van kinderen en huisdieren; - op een schone, droge en goed verluchte plaats; - ver van iedere ontstekings- of warmtebron; - ver van voedingsmiddelen zodat er geen vervuiling of verwarring kan ontstaan; - in hun originele verpakking en draag zorg voor het etiket. Zo kan er nooit twijfel ontstaan over de aard van het product en blijven de veiligheidsaanbevelingen steeds bij het product. Giet schoonmaakproducten nooit over in drank- of levensmiddelenverpakkingen.

imog Kortrijksesteenweg 264, 8530 Harelbeke Tel: 056-71 61 1, Fax: 056-71 09 85 St.-Pietersbruglaan 1 - 8552 Moen

www.imog.be


B

Bloemenparadijs

p e rk p l a n te n

O

t u i n p l a n te n

O

k a m e r p l a n te n

O

s n i j bl o e m e n

O

d e c o ra t i e

O

i n te ri e u r

O

opendeur

op vrijdag 25 april tot en met zondag 4 mei op zondagen 27 april en 4 mei geopend van 8-12u en van 13-19u

ontdek onze folder, bij u in de brievenbus of op onze website www.bloemenparadijs.be

Bloemenparadijs Otemgemstraat 319 Zwevegem O tel 056 755 525 bloemenparadijs@skynet.be O www.bloemenparadijs.be gesloten van zondagmiddag tot maandagmiddag

m e s t s t o ffe n

O

s p ro e i s t o ffe n


SHOPPING

3

1 2

4 5

shopping 1 Lekker ontspannen in de nieuwste loungemeubelen voor tuin en terras. Salon van Gloster, bestaande uit verschillende elementen die naar keuze te combineren zijn. 2 Strakke massief teakhouten tafel en handige stoelen die geschikt zijn voor zowel binnen als buiten. (Tribú) 3 Een alu frame en geweven kunststof: het zitconfort heruitgevonden en je hebt geen kussens nodig! 4 Opmerkelijk design van Gloster om zalig weg te dromen. 5 Design tuinmeubilair van Tribu: licht, stevig en onderhoudsvriendelijk. Info: Countryteak.be, Waterstraat 7, 8710 Wielsbeke, 056-66 56 22

VERNIEUWD GAMMA SCREENS

ACTIE GRATIS MOTOR !

Speciale acties tijdens de opendeurdagen

www.mac.be

11 - 12 - 13 - 14 april 2008 WESTERLAAN 61

64

K ARAAT - APRIL 2008

8790 WAREGEM

TEL 056 61 35 65

info@alumat.be

www.alumat.be


Bfdfe^\jkffi[ [\qfd\i[ffi Df\mXedl^^\e\eXe[\i\`ej\Zk\e`e_l`j6 Fek[\b [Xe je\c [\ _fii\e mXe ;\Z\le`eZb ;\]fiZ\%Feq\dl^^\eiXd\e\e$[\li\e_fl[\e `ej\Zk\e Yl`k\e \e qfi^\e mffi ]i`jj\ clZ_k `e _l`j% E\\d \\e b`aba\ `e fej XXeYf[ f] e\\d ZfekXZk fg d\k ln mXbdXe&jZ_i`aen\ib\i mffi _\k fgd\k\e \e fgc\m\i\e mXe ln _fii\e% N\ejk l ^\ZfekXZk\\i[ k\ nfi[\e6 >\\] fej je\c \\e j\`eka\% N`a m`e[\e mffi l [\[`Z_kjY`aq`ae[\mXbdXed\kb\ee`jmXeqXb\e%

?fii\efgdXXk1 5mc`\^\eiXd\e 5 mc`\^\e[\li\e 5jZ_l`]mc`\^\e[\li\e [lliqXXd bc\limXjk\en\\iY\jk\e[`^ Xcc\iXcbc\li\e m\ibi`a^YXXi l`k \`^\e Xk\c`\i bfi k\ c\m\i`e^jk`a[

`e]f7[\Z\le`eZb$[\]fiZ\%Y\#',(&))%+(%(( IldY\\bj\^iXm`\i(--$//''If\j\cXi\

nnn%[\Z\le`eZb$[\]fiZ\%Y\

OPENDEUR ! NIEUWE KIJKWONING TE ZULTE-OLSENE verkaveling Reigersvliet, zijstraat Kerkstraat

OPENDEURDAGEN zondag 27 april 25 mei Telkens van 14 tot 17.30 uur

Surf naar www.taelman.be voor meer informatie

Vijvestraat 39 I B-8720 Dentergem (Oeselgem) T +32 (0)56 61 13 38 I F +32 (0)56 61 31 94 info@taelman.be I www.taelman.be


Veerle Desimpelaere presenteert op de regionale zender WTV-Focus het woonmagazine Tendens Wonen. Wat betekent design voor haar?

de designliefhebber

Veerle Desimpelaere Wat is jouw favoriete designvoorwerp? Ik kies voor de Uten.Silo van Dorothee Becker, een speelse klassieker uit 1969. Het is een soort verzamelbox die aan de muur kan hangen. Wat ik ook heel leuk vind, is Midsummer Light van Tord Boontje, een lamp gemaakt uit over elkaar gewikkelde lagen papier. Ik heb er enkele jaren geleden een paar van gekocht. Het is een heel vrolijke, jonge lamp.

Heb je veel design in huis? Het hangt ervan af wat je design noemt. Voor veel mensen is Met een onbeperkt budget zou Veerle Desimpelaere deze kast van Maarten Van Severen (voor Vitra) kopen.

Veerle Desimpelaere bij haar favoriete designvoorwerp: het opbergsysteem Uten.silo van Dorothee Becker, uit 1969.

tuinverlichting in de kijker projectverlichting winkelverlichting woningverlichting eigen plaatsingsdienst

ARCHITECTURAL LIGHTING

Brugsesteenweg 249 | 8500 Kortrijk | Tel 056 35 59 24 | Fax 056 37 20 62 | www.lumilight.be | info@lumilight.be

66 K ARAAT - APRIL 2008


INTERVIEW

zij maken, vind ik heel goed. Heel verschillend van stijl, maar allebei schitterend. Ik heb een lamp van Moooi. Ze gebruiken dikwijls heel veel franjes, maar het is nooit over the top. Het kan heel speels en vrolijk zijn. In combinatie met de stijl van de jaren ’50 en ’60 is dat heel leuk.

Hoe ziet jouw interieur eruit?

design synoniem voor duur, maar voor mij helemaal niet. We hebben in de keuken een paar stoelen van Ray & Charles Eames, dat moet zowat het duurste zijn dat we in huis hebben. We hebben er 180 euro per stuk voor betaald. De meeste van mijn favorieten zijn niet echt duur, maar wel speels en vrolijk. In Antwerpen zijn er heel veel marktjes waar je leuk design kan vinden voor een redelijk prijsje: je moet dus een beetje zoeken. Voor de stoelen van Eames ben ik op het internet op zoek gegaan. Via Marktplaats.nl heb ik een Nederlandse designwinkel gevonden waar ze een pak goedkoper waren dan elders.

Volg je designnieuws op de voet?

Kan je er veel geld aan uitgeven?

Welk designvoorwerp zou je kopen mocht je een onbeperkt budget hebben?

Ik kan wel geld geven voor een mooie stoel, als ik er echt voor val. Maar het moet kwaliteit zijn. Ik ben niet bereid een grote prijs te betalen omdat er nu eenmaal de naam van een grote designer aan vast hangt.

Vind je design in het algemeen te duur? Ik vind dat er voor vintage en retro tegenwoordig woekerprijzen gevraagd worden, omdat het in is. Maar voor goeie spullen moet je normaal gezien wel betalen. Wat nog niet wil zeggen dat het altijd spek voor mijn bek is. Over het algemeen vind ik het dus vrij duur.

Op de voet is veel gezegd, maar ik volg het wel een beetje. Door mijn programma kom ik veel in huizen waar design aanwezig is. Ik heb veel dingen leren kennen op die manier.

Ga je veel naar beurzen? Van beurzen hou ik niet erg, omdat ik er een hekel aan heb om met veel mensen in één ruimte opeengepakt te zitten. Ik ga wel graag naar Sfeer. En ik vind het zalig om in Amsterdam de winkeltjes af te schuimen.

Ik zou resoluut kiezen voor de kast van Maarten Van Severen. Ongelooflijk mooi. Hij heeft die ontworpen in de laatste maanden van zijn leven. Ze is modulair en prachtig om naar te kijken.

SAMENSTELLING DOMINIQUE SOENENS

Veerle Desimpelaere kocht voor haar één jaar oude dochter deze Junior Verner Panton Chair.

We hebben twee jaar geleden een gerenoveerd herenhuis gekocht in Antwerpen. Het is heel strak ingericht. We hebben zoveel mogelijk de oude spullen buiten gegooid en nu wil ik investeren in tijdloze dingen, zoals de stoelen van Eames. Hier en daar staat er nog een meubel van Ikea, maar op termijn worden die vervangen door meubelen met blijvende waarde. Ik hoop binnenkort een keukentafel van Jean Prouvé te kunnen kopen. Die is ook bij Vitra te koop. Ik heb een dochter van één jaar. Ons interieur is daaraan aangepast. Ik heb voor haar één van de Verner Panton-stoeltjes voor kinderen gekocht, een knalrode. Ik hou van heel meisjesachtige, vrolijke spullen.

Wie is jouw favoriete designer? Ik heb er twee. Als ik voor de meer klassieke stijl kies, dan kom ik terecht bij Charles & Ray Eames. Bij het hedendaagse design heb ik het voor Moooi uit Nederland, het bureau rond Marcel Wanders. Alles wat

Nog een favoriet van Veerle Desimpelaere: Midsummer Light van Tord Boontje.

Markegemstraat 59-48 • 8720 Wakken 056 60 66 21 • www.desmet-meubelen.be Open van 9u30 - 12u en 14u tot 18u30 • Zondag van 14 tot 18u30 • Vrijdag gesloten

Wij zijn eveneens gespecialiseerd in MAATWERK. Wij realiseren uw opbergdroom!

K ARAAT - APRIL 2008 67


PUBLIREPORTAGE

Ontwerpen in massief hout of fineer zorgen voor een karaktervolle uitstraling.

Wit blijft een klassieker.

De keuken is tegenwoordig veel meer dan een ruimte om in te koken. Het is een ontmoetingsplaats waar het goed toeven is. Geva Keukens staat voor ontwerpen die uitblinken in functionaliteit, design en kwaliteit. Keukens die dus volledig aansluiten bij uw woning en uw persoonlijke smaak. Eigentijds, landelijk of klassiek, een Geva keuken is meer dan ooit het kloppende hart van uw interieur !

Geva Keukens

Kwaliteit en design in harmonie Kookkeuken wordt woonkeuken

Multifunctionele toestellen

Geva Keukens is al vier decennia een vaste waarde in keukenland. Twee jaar geleden verhuisde de zaak naar een sfeervol pand aan de Kortrijksesteenweg in Harelbeke. Ervaring en vakkennis worden hier gekoppeld aan een neus voor trends.

De vernieuwingen op het gebied van toestellen volgen elkaar in sneltempo op. Geva keukens kiest voor de apparatuur van Siemens en Novy. “Het zijn merken van hoogstaande kwaliteit en haalbaar voor elk budget. De klant verlangt meer en meer flexibiliteit. Een voorbeeld daarvan is de combinatie van stoom en hete lucht in één oven. De hobbykok houdt ook van een keuken met inductieplaat. Nog een trend: de uitschuifdampkap maakt plaats voor een ontwerp dat in het plafond wordt geïntegreerd. Die modellen zijn bovendien heel stil. Kortom, design en technologie in harmonie!”

Zaakvoerder Jan Vandorpe vertelt: “Elke klant wordt persoonlijk ontvangen. We peilen naar de gestelde verwachtingen, het totaalinterieur, de beschikbare ruimte, etc. Op basis van deze informatie tekenen we een ontwerp op maat uit. De mogelijkheden, materialen, kleuren en stijlen zijn legio.” “De keuken wordt immers steeds belangrijker”, gaat onze gesprekspartner verder. “Het is een plaats waar geleefd en gewerkt wordt. Het keuken- en eetkamermeubilair sluiten bijgevolg naadloos op elkaar aan. Vandaar ook de integratie van zitmeubelen in de keuken.”

Materialen en kleuren In de toonzaal krijgen we een mooi beeld van de mogelijkheden van deze zaak. Let wel: Dit is slechts een kleine greep uit de volledige collectie. Deze keukens zijn in alle maten, kleuren en stijlen te combineren. Ontwerpen in massief hout of fineer zorgen voor een karaktervolle uitstraling. Globaal doen donkere houtsoorten het bijzonder goed. Eikgrijs en olijfhout zijn dé trend, wit blijft een klassieker. Ook sterk in trek zijn de panelen met poederlaklaag. Niet alleen mooi, maar ook zeer duurzaam, krasbestendig en onderhoudsvriendelijk. Met deze harde toplaag behoren losse bandjes tot het verleden. Een keuken met een front in acryl komt in minimalistische interieurs helemaal tot haar recht. De mooie glans en subtiele schittering zorgt voor een smaakvolle toets. Uiteraard zijn ook hier alle kleuren mogelijk. De heer Vandorpe vertelt: “Onze 73 standaardmodellen zijn verkrijgbaar in de Flamant-, RALen NCS-kleuren. De klant vindt dus gegarandeerd een keuken die de gewenste look en sfeer uitstraalt.”

Service Geva Keukens beschikt over een eigen plaatsingsdienst. Ook totaalrealisaties, van afbraak tot schilderwerken, zijn mogelijk. Andere specialisaties zijn dressings, totaalinterieurs en badkamers. Informeer dus vrijblijvend naar de eindeloze mogelijkheden!

Opendeur van 5 tot 13 april Tijdens de opendeurdagen geniet u van speciale voorwaarden op alle apparatuur en keukeninrichtingen. Er zijn doorlopend kookdemonstraties. Bij aankoop van een keuken heeft u de keuze uit een gratis inductiekookplaat of stoomoven. Tijdens de opendeurdagen is de showroom doorlopend open van 10 tot 18 uur!

Geva Keukens/Interieur Kortrijksesteenweg 55 - 59, 8530 Harelbeke Tel. 056-71 36 90, fax 056-71 09 50

www.keukensgeva.be OPENINGSUREN: MA: OP AFSPRAAK, DI-VRIJ: VAN 10 TOT 12 EN VAN 14 TOT 18 UUR, ZAT: VAN 10 TOT 18 UUR


M A AT K E U K E N S

BADKAMERINRICHTING

INTERIEUR

O> P ENDEUR VA N 5 T O T 1 3 A P R I L < G R AT I S I N D U C T I E P L A AT O F S T O O M O V E N B I J A A N K O O P VA N U W K E U K E N

Kortrijksesteenweg 55-59 | 8530 Harelbeke | T 056 71 36 90 | F 056 71 09 50 OPEN di tot vr 10-12u & 14-18u | zat doorlopend 10-18u


HUIZEN KIJKEN

Van kapel ‘Het ontbijt wordt geserveerd in de knusse eetzaal. ‘


HUIZEN KIJKEN

Het Verloren Gedicht, een nieuwe B&B in hartje Bellegem, maakt gebruik van een ongewone locatie. Twee gastenkamers zijn ingericht in een voormalige kloostervleugel en de derde, een luxueuze bruidssuite, in de daknok van een kapel. Dokter Steven Coene en zijn echtgenote Ellen lieten zich bij de aankleding van hun B&B inspireren door het verleden. Waarbij ze zich wel enkele dichterlijke vrijheden veroorloofden. Want aan hedendaags comfort en romantische decoratieve accenten ontbreekt het in hun karaktervolle B&B alvast niet.

tot bed & breakfast

De bovenste glasramen van de kapel waren nog intact. Enkele glasramen werden in stukken gerecupereerd en in de twee gastenkamers geplaatst, waar ze sfeervol verwijzen naar de oorspronkelijke context.

De kapel uit 1872is een vertrouwd en beeldbepalend element in het dorpscentrum van Bellegem, ook al is haar oorspronkelijke religieuze rol al lang uitgespeeld. De nieuwe eigenaars zijn echter geboeid door het verleden van het gebouw en willen dat op een poĂŤtische manier heroproepen. Ze vinden het belangrijk om zoveel mogelijk oorspronkelijke elementen in de vernieuwde inrichting te integreren. Ellen beklemtoont ook graag dat de nieuwe functies niet zo ver van de oorspronkelijke af liggen. Waar een verzorgingstehuis was, is nu een dokterspraktijk gekomen en waar kloosterzusters verbleven, worden nu gasten ontvangen. Dat brengt een zekere continuĂŻteit.

Hier en daar is de vloer nog authentiek, zoals in het grootste deel van de kloostergang, maar op andere plaatsen ging die onherroepelijk verloren. De rustieke kloosterdeuren werden gerecupereerd uit een ander klooster.

De meest spectaculaire restauratie in de B&B is die van het houten schip in de kapel. Het hout van de ribben was op heel wat plaatsen vermolmd en moest door bekwame vakmannen worden weggehaald. Een ander huzarenstukje was het pleisterwerk. Alle boograampjes werden met veel zorg afgewerkt en de ontbrekende buitenste kantelen werden met behulp van afgietsels gereconstrueerd. Vlak onder het schip ligt nu de bruidssuite, een opmerkelijke grote open ruimte waar de sprookjesachtige lichtinval door de kleurige glasramen nog geaccentueerd wordt door sfeervol gekleurd kunstlicht.

K ARAAT - APRIL 2008

71


HUIZEN KIJKEN

Drie kamers, drie gedichten, drie aparte ervaringen... De drie kamers kregen elk de naam van een beroemd gedicht. De bruidssuite is het Elysium. De andere heten Het Schrijverken en Elevation. De gekozen titel zegt telkens iets over de sfeer. De drie kamers zijn heel verschillend ingericht. Ondanks het nostalgische decor zijn ze wel allemaal uitgerust met een flatscreen TV en een internetaansluiting. Het ontbijt wordt geserveerd in een klein eetzaaltje op het einde van de kloostergang. Het servies dat ze nu gebruiken, werd vervaardigd door de pottenbakkers van atelier de Achtkanter (www.achtkanter.be) maar Ellen is al een tijdje op zoek naar een bestaand oud servies waarop het klooster en de kapel van Bellegem zijn afgebeeld. Ze hoopt ook nog meer heel oude foto’s van de kapel en het klooster te vinden. In de B&B worden ook kunstwerken tentoongesteld die te koop worden aangeboden. En voor gasten die hun verblijf meer om zakelijke redenen hebben gepland dan om de kunst, romantiek en poëzie, is er ook nog een moderne conferentiezaal.

Het is goed te merken dat Steven en Ellen van mooie oude stukken met patina houden en graag de rommelmarkten afschuimen.

Conferenties In het bijhorende klooster is er een conferentiezaal op de tweede verdieping voor kleine bijeenkomsten. Deze zaal voor kleine evenementen -maximaal 20 personen- biedt mogelijkheid tot ontbijtvergaderingen, familiebijeenkomsten (al dan niet met eigen traiteur), bedrijfsvergaderingen, etc.

72 K ARAAT - APRIL 2008

B&B Het Verloren Gedicht Bellegemplaats 16, 8510 Bellegem • tel: 0498-14 58 25


kvik.be

€ 3.619,Het blad is massief. Dat kun je van de prijs niet zeggen.

De adviesprijs geldt voor kasten en sokkel exclusief apparatuur en verlichting. Het getoonde werkblad kost € 4.234,- exclusief gootsteen, kraan en transporttoeslag. Prijs incl. 21% BTW.

Dat kwaliteit en design zwaar wegen voor Kvik staat buiten kijf. Aan de prijs daarentegen tillen wij een stuk minder zwaar. Wij vinden het namelijk een beetje raar als u naast uw fraaie, nieuwe keuken niet ook nog geld zou kunnen overhouden om uw leven kleur, geur en smaak te geven. Uiteindelijk zijn goede grondstoffen immers het belangrijkste ingrediënt in een keuken...

OOK OPEN OP ZONDAG

IEDEREEN HEEFT RECHT OP EEN COOLE KEUKEN

KVIK KUURNE . TER FERRANTS 9/02 . 8520 KUURNE . TEL 056/28.24.82


interieur

Hoe ziet de loungechair van de toekomst eruit? Ontwerpers Oluf Lund en Eva Paarmann geven het fraaie antwoord met Lobster, een stoel die geïnspireerd is op schaaldieren en skeletten. De rug van de schelp is gemaakt in beuk, met walnootvernis. Fabrikant is het Deense Verikon. Info: Verikon België: 0475-41 03 54

❱❱

Duitse knusheid

Loungen in de toekomst

Duitsers mogen dan een wat saaie reputatie hebben, van comfortabel zitgenot hebben ze kaas gegeten. De D240 MY Home van Dreipunkt heeft een sierlijke arm- en rugsteun die boven het zitgedeelte zweeft. De zetel met gechromeerde voet is in verschillende uitvoeringen (leder en stof) en kleuren beschikbaar. Ook de bijhorende kussens zijn in verschillende prints beschikbaar. Info: Dreipunkt

België, Peter Pfennings, 0475-72 12 56

❱❱ ❱❱

Keurige kast

TosaiSystem is een knap, in hoogwaardige materialen uitgevoerd kastsysteem van Conde House. Het systeem bestaat uit verschillende onderdelen, die naargelang de smaak van de klant gecombineerd en uitgebreid kunnen worden. Voor de kasten en laden kunnen ook naar believen schuifdeuren geplaatst worden. Uitvoering in walnootvernis en witte eikvernis. Een ontwerp van Peter Maly, gebaseerd op traditioneel Japans handwerk. Info: Conde House Europa, 0049/221 91 24 88 20

Speelse sofa

❱❱

De zetel Mosspink bundelt twee trends in de meubelwereld. Fabrikant Brühl & Sippold had naar verluidt oog voor het milieu bij het productieproces en creëerde bovendien een zitmeubel dat op verschillende manieren gebruikt kan worden. De speelse rugleuningen maken comfortabel zitten mogelijk, maar bieden ook prima ondersteuning aan het luie lijf. Info: Brühl & Sippold België: 015-20 96 06.

Vraagteken

Strakke eenvoud is de stijl van het Japanse Conde House. Atilla Kuzu ontwierp voor de meubelmaker de lage salontafel Barringer, met een ingebouwde, licht golvende schaal als verrassend onderdeel. Het element doorbreekt zowel met zijn rasterstructuur als zijn vorm de rechtlijnigheid van het ontwerp. Info: Conde

House Europa, 0049-221 91 24 88 20

Info: Tonon, Tradix, 053-537 63 00

74 K ARAAT - APRIL 2008

Salontafelen

SAMENSTELLING DOMINIQUE SOENENS

❱❱

❱❱

Drie keer raden waardoor ontwerper Stefan Heiliger zich liet inspireren bij deze kruk. Hij ontwierp voor Tonon Italia een hippe, kleurrijke stoel met – nu weet u het helemaal - de naam Question Mark. De kruk kan 360° draaien en is in verschillende kleuren en uitvoeringen (leder, stof) te verkrijgen.


CUNDO IMMOBILIËN BIEDT EXCLUSIEF TE KOOP AAN:

Duplex met knappe architectuur

IN ZULTE (grens Waregem) Gebouwd in 2001 met garage en hoogwaardige kwaliteitsmaterialen. U woont op 150m2 met 2 slaapkamers, tijdloze leefkeuken, badkamer, berging en fraai terras.

CUNDO IMMOBILIËN 056 35 73 35 WWW.CUNDO.BE

Contacteer ons voor een gefundeerde marktwaardebepaling van uw eigendom!

Cundo

immobiliën

Uitzonderlijke praktijkvilla op 806 m2 met hoog ‘zengehalte’ in

GULLEGEM Alle wellness voorzien: sauna + relaxruimte, jacuzzi, blokhut, binnenzwembad, 2 praktijkruimtes en ontvangst Eigentijdse leefruimtes op 1ste verdiep met terras en open zicht op groene zone - 5 slaapkamers.

Hier raken extremen elkaar perfect: appartement in

KUURNE Trendy concept in authentieke graansilo, garage, 2 slaapkamers. Wonen op 4 hoog met onmeetbaar zicht over de Leie-Yachtclub.

Onberispelijk gebouwde en dito onderhouden hob in

KUURNE Zeer geschikt voor zelfstandige: nette atelier 165m2 met grote oprit. Solide woning met 4 volwaardige slaapkamers en veel woonruimte.


PUBLIREPORTAGE

Al 60 jaar staat Meubelen Gaverzicht aan de spits van alles wat met wonen en wooninrichting te maken heeft. Van meubelmakerij-schrijnwerkerij evolueerde deze zaak tot de grootste meubelwinkel van het land. Een superieure service, een enorm aanbod en een hoogstaande kwaliteit zijn nog steeds het kenmerk van de Deerlijkse meubelwinkel. Je geniet er van een totaalaanbod en een optimale sfeer.

60 jaar Meubelen Gaverzicht

45.000m2 puur woonplezier

Een stukje geschiedenis Precies 60 jaar geleden, in 1948, legde Gerard Bekaert met een meubelmakerij-schrijnwerkerij de basis voor wat vandaag de grootste meubelzaak is van het land. Al vlug werd er uitgebreid en volgde de beslissing om enkel nog meubelen te verkopen. Met de winkel-in-de-winkel is Gaverzicht een voorloper: de verlichtingsstudio, de afdeling baby, de afdeling keuken,… Het streven naar een totaalaanbod op het vlak van wonen kent in Deerlijk zijn puurste vorm. Bovendien wordt er voortdurend gebouwd en verbouwd om de bezoekers het hoogste comfort te bieden. In 1995 opende Okay, de meeneemzaak voor jong denkende mensen. Het aantal vestigingen werd de voorbije jaren wereldwijd uitgebreid. Meubelen Gaverzicht blijft er alles aan doen om de beste kwaliteit, het ruimste aanbod en de grootste service aan te bieden.

Nieuwe collectie Meubelen, accessoires en stoffen stralen in 2008 luxe & glamour uit. Hoe glanzender de lak en hoe glimmender het metaal, hoe beter: it’s showtime! Hoogglanslak, fluweel, bladgoud, zilver en (nep)kristallen worden à volonté gebruikt door ontwerpers die hun inspiratie halen in de R&B-wereld vol glitter en glamour. Natuurlijke materialen blijven populair, maar worden gecombineerd met glanzende materialen en oppervlakken. Wie mee wil zijn, kiest voor een interieur met fonkelende eyecatchers en een woonwereld vol luxe en stijl. Laat alles blinken in 2008, zelfs de vloer (fonkelend beton) en de gordijnen (met kristallen erin verwerkt).

Grandioze acties Om de feestelijke verjaardag extra luister bij te zetten kan de klant tot 20 april genieten van verschillende promoties. In het atrium van Meubelen Gaverzicht wordt een interieur geplaatst waarvan het gewicht moet worden geraden. De winnaar ontvangt een meubelcheque ter waarde van 6.000 euro. Daarnaast loopt een fotowedstrijd waarbij ballonvaarten te winnen zijn. De klanten worden verder nog verwend met feestprijzen, feestcheques en/of een fles champagne. Het afgebeelde interieur is fictief en onvolledig.

Meubelen Gaverzicht Stationsstraat 233, 8450 Deerlijk Tel. 056-78 32 01, info@gaverzicht.be

www.gaverzicht.be Al meer dan 20 jaar is Sinnfoort actief in de verkoop van kwaliteitsvolle tuinmeubelen. Je vindt er een ruim gamma tuin-, terras- en verandameubelen gemaakt uit diverse materialen. Info: Sinnfoort, 8800 Roeselare, 051-24 23 71, www.sinnfoort.be

Heerlijk ontspannen met de STINGRAY van Fredericia Furniture. Deze schommelfauteuil werd in januari op de internationale meubelbeurs van Keulen bekroond met de Interior Innovation Award '08. Info: Boligna bvba, Poperinge, 057-33 38 81, www.boligna.be.


natuursteen

Stonology

Keukentafels en -stoelen ■ Veranda- en terrasmeubelen ■

Alle maatwerk en tegels

Marmer, graniet, blauwsteen, witsteenen hoogwaardige agglomeraten

Tuinmeubeldagen

Méér dan 150 soorten in stock

Courante en uitzonderlijke soorten

steenimex

18 t.e.m 21 april www.sinnfoort.be Sint-Corneliusstraat 3 Roeselare-Oekene tel 051 - 24 23 71

openingsuren maandag tot vrijdag 9-12u & 13u30-18u30 zaterdag 9-12 & 13u30-18 zondag gesloten (uitgezonderd opendeur)

RUIME SHOWROOM gelegen langs rijksweg N36 te Oekene-Roeselare

Situering: afrit 5 (Waregem E17), volg richting Waregem, aan rond punt rechtdoor, daarna 1e straat rechts, aan de Ring rechts richting Zulte. Hierna de 3e straat rechts richting Nokere, deze baan volgen, over de brug rijden. Daarna 2e straat rechts (pijl Steenimex, wit bord met rode letters), dan opnieuw 1e straat rechts, wit gebouw met groene poort.

steenimex nv

schaagstraat 2 - 9771 kruishoutem (nokere) tel 056 60 32 64 - fax 056 60 95 53 natuursteen@steenimex.com www.steenimex.com


Advocatenkantoor Van Marcke is gericht op professionele dienstverlening op verschillende juridische terreinen. De expertise van het kantoor vertaalt zich in een gerichte

service aan ondernemingen en privé-

personen. Elk dossier wordt met evenveel deskundigheid en vakkennis aangepakt. Het team van advocaat-medewerkers staat in voor een persoonlijke aanpak op maat van uw wensen en verlangens.

Elk dossier wordt vakkundig opgevolgd.

Advocatenkantoor Van Marcke

Een hecht team verbonden door ervaring en knowhow Het kantoor Advocatenkantoor Van Marcke in Anzegem is het resultaat van de dynamische groei van de praktijk van Claude Van Marcke. Vandaag bestaat het team uit twaalf advocaten, waarvan iedereen gespecialiseerd is in een specifieke materie. Zij worden ondersteund door vier administratief medewerkers. Het kantoor is actief voor alle Belgische rechtscolleges. Ondanks de doorgedreven specialisatie blijft het kantoor uitermate toegankelijk. Elk contact is persoonlijk en op maat van de cliënt. Advocatenkantoor Van Marcke beperkt zich niet alleen tot rechtsgeschillen. Wie raad nodig heeft bij onderhandelingen, bijstand en advies, bemiddelingen, minnelijke schikkingen en expertises, kan bij Advocatenkantoor Van Marcke rekenen op professionele begeleiding. Want voorkomen is immers altijd beter dan genezen.

Het team bestaat uit twaalf advocaten en vier administratieve medewerkers.

Transparante werking Advocatenkantoor Van Marcke maakt werk van duurzame en standvastige relaties met het cliënteel. Op die manier ontstaat een wederzijds vertrouwen tussen cliënt en advocaat. “We staan erop dat bij elk contact een strikte tijdsopvolging en duidelijke agenda’s prioritair zijn. Op die manier kunnen we een transparante werking bieden. We gaan ook voor een no -nonsense aanpak met betaalbare tarieven, ten voordele van de cliënt”, aldus Meester Van Marcke. De aanpak bij Advocatenkantoor Van Marcke is resultaats- en oplossingsgericht. Een punctuele afhandeling van de procedures is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Waar nodig en waar het kan wordt eerst bemiddelend opgetreden. Omdat niet elk probleem direct hoeft uit te monden in een procedure, beschikt het kantoor ook over erkende bemiddelaars zowel in handelszaken als in familiezaken. Elke inkomende vraag of nieuw dossier wordt meteen behandeld en niet op de lange baan geschoven.


Advies en bijstand Voor pre-proceduriële raad en het negotiëren en opmaken van contracten, kan u altijd bij Advocatenkantoor Van Marcke terecht voor deskundig advies. Ook zullen de medewerkers toekomstgericht meeredeneren met de cliënt. Er wordt bijstand gegeven bij onderhandelingen en bemiddelingen met getrainde en geaccrediteerde advocaatbemiddelaars. Advocatenkantoor Van Marcke staat garant voor een bekwame begeleiding bij aanvragen van vergunningen en om bewarende en uitvoerende maatregelen te nemen (leggen van bewarend en uitvoerend roerend, onroerend en derdenbeslag). Het dossier wordt hierbij vakkundig opgevolgd.

Alle rechtsaspecten

U kunt onder andere terecht bij Advocatenkantoor Van Marcke voor de volgende materies:

Het team van advocaat-medewerkers legt zich toe op een persoonlijke aanpak. Elke advocaat is gespecialiseerd in een specifieke materie.

Kennis, ervaring en gedrevenheid Alle advocaat-medewerkers van Advocatenkantoor Van Marcke worden geselecteerd volgens bekwaamheid en specialisatie. Hun kennis, ervaring en gedrevenheid zijn een belangrijke troef. “We verwachten van al onze mensen dat ze ook communicatief zijn, bereid tot voortdurende vervolmaking en teamgericht werken. Al wie bij advocatenkantoor Van Marcke actief is, getuigt van een groot inlevingsvermogen in de problematiek van de cliënt en aandacht voor het menselijke aspect van elke zaak”, verzekert Meester Van Marcke.

Specialiseren en investeren De juridische wereld is de laatste jaren enorm in beweging. Er ontstaan tal van nieuwe wetten met daarnaast de evoluerende rechtspraak. Om alles op een goede manier te kunnen volgen en de cliënten vakkundig bij te staan, biedt het kantoor op meerdere domeinen specialisaties aan. Dit is ook noodzakelijk omdat een dossier zich meestal niet beperkt tot één

“Onze doorgedreven specialisatie is uw waarborg.” materie. Zo wordt een handelaar of een bestuurder van een vennootschap niet alleen geconfronteerd met vennootschapsrechtelijke problemen. Handelsrelaties gaan ongetwijfeld gepaard met probleem- of conflictsituaties. Om deze situaties te ontmijnen is uiteraard een correcte beoordeling van de onderliggende juridische relatie van belang, zijnde een contract van aanneming, koop/verkoop, transportcontract, … Vervolgens kunnen er zich in de relatie met de werknemers vraagstukken inzake arbeidsrecht voordoen zoals ontslagregelingen, arbeidsongevallen,…. Tenslotte is er ook de relatie met de Overheid, waarbij de vennootschap of handelaar kan worden geconfronteerd met problemen van administratiefrechtelijke aard. Ook in het kader van een echtscheiding zal er een wisselwerking zijn van strafrechtelijke, fiscaalrechtelijke, vennootschapsrechtelijke en erfrechtelijke aspecten. Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, blijft Advocatenkantoor Van Marcke in moderne technieken investeren. Er is ook een nauwe samenwerking met buitenlandse kantoren zodat dezelfde service voor zaken tegen buitenlandse tegenpartijen kan worden geboden.

Handels- en economisch recht Incasso, contracten, voorrechten en zekerheden, faillissementen en gerechtelijk akkoord, handelspraktijken, koop-verkoop, agentuurovereenkomsten, alleenverkoopovereenkomsten, consumentenrecht, overdracht van handelsfonds, vervoersrecht, bemiddeling in handelszaken, lastgeving, borgstelling en bewaargeving Vennootschapsrecht Begeleiding bij oprichting vennootschappen, aandeelhoudersovereenkomsten, geschillen tussen aandeelhouders, geschillen tussen aandeelhouders en bestuurders en geschillen tussen bestuurders onderling Personen- en familierecht Echtscheidingen (zowel met onderlinge toestemming als in procedure), dringende en voorlopige maatregelen tijdens het huwelijk of tijdens de echtscheidingsprocedure, vereffeningverdeling na echtscheiding, erfrecht, jeugdrecht, onderhoudsgeld en vorderingen met betrekking tot de vaststelling van de afstamming Bouw en onroerend goed & aannemingsrecht Koop-verkoop, vruchtgebruik, erfdienstbaarheden, medeeigendom, recht van opstal, erfpacht, recht van uitweg, afpaling, handelshuur, woninghuur, pacht, burenhinder, aansprakelijkheid van aannemer en architect, bouwschade en vergunningen Arbeidsrecht Opmaak van overeenkomsten en ontslag. Administratief recht Procedure bij de Raad van State tot vernietiging en schorsing van administratieve beslissingen en bijstand bij geschillen voor de diverse administratieve overheden Algemeen strafrecht en bijzondere misdrijven Verdediging en burgerlijke partijstelling tot bekomen van schadevergoeding

Advocatenkantoor Van Marcke Kerkstraat 1, 8570 Anzegem Tel. 056-68 79 15, Fax: 056-68 16 90 advocatenkantoor@van-marcke.be

www.van-marcke.be


SPORT Op 26 augustus 2007 schreef onze nationale hockeyploeg een mooi stukje sportgeschiedenis. Onverhoopt – maar zeker niet onverdiend – werd regerend wereldkampioen Duitsland verslagen. Een zege die ons land verzekerde van een bronzen Europese medaille en een ticket voor Peking. De vreugde-uitbarsting na de wedstrijd sprak boekdelen: de Olympische Spelen zijn voor een hockeyer het allerhoogste goed. “We hebben met onze hobby een droom gerealiseerd”, vertelt aanvaller Charles Vandeweghe.

Op weg naar Peking Hockeyspeler Charles Vandeweghe

door mijn hoofd. Gelukkig wezen de neuzen snel in dezelfde richting en heeft die nederlaag ons alleen maar sterker gemaakt. Enkele spelers stopten met de nationale ploeg. Van de toenmalige generatie bleven we nog met acht over. Deze werden aangevuld met enkele talentvolle jongeren die er volledig in geloofden. Ik zei op mijn elfde al dat ik later naar de Spelen wou. Dergelijke droom wil je niet zomaar opgeven, hé. (lacht)”

Landen als Duitsland en Nederland staan individueel sterker aangeschreven. Hoe kan een underdog zich daartegen wapenen? Charles Vandeweghe: “De ploeg komt wekelijks drie keer samen om te trainen, een ritme dat later nog wordt opgedreven. Een gezonde groepsgeest is bijgevolg zeer belangrijk. Daarnaast telt ook het pure spelplezier. Ik speel al acht jaar voor de nationale ploeg en vind het nog steeds een eer om het veld te betreden. Een derde belangrijk aspect is tactiek. Strafcorners zijn veel beslissender dan hoekschoppen in het voetbal. Via een brede waaier varianten probeer je de tegenstander te verrassen. De trainer stelt vooraf de fases op en analyseert de sterktes en zwaktes van onze opponenten. Zelfs de wijze waarop een speler zijn voet zet, wordt uitvoerig bestudeerd!”

In totaal train je ongeveer vijftien uur per week, zonder dat je er echt rijk van wordt. Zwicht je dan niet snel voor de lokroep uit het buitenland?

Charles Vandeweghe: “Na het EK was er wel interesse uit Nederland en Spanje. Maar die aanbiedingen zijn minder royaal dan in het voetbal of wielrennen. Ik heb geen zin om zonder financiële garantie hier alles achter te laten. Enkel de echte kleppers verdienen goed hun brood met de hockeysport. Toch hoor je ons niet klagen. Topsport laat je toe om te dromen en de wereld te ontdekken. Er gaan ook uiteenlopende emoties mee gepaard: van totale ontgoocheling vier jaar geleden tot intens geluk bij de kwalificatie in augustus laatstleden. Van jaloezie is er dus geen sprake.” Merk je een grotere interesse bij de jeugd? Charles Vandeweghe: “Vaak vormt het ontbreken van een profstatuut een belemmering voor de opkomende talentjes. De combinatie tussen werk of studies en de vele trainingen valt hen zwaar. Toch heeft de kwalificatie veel interesse losgeweekt. Ik verwacht dat er zich nu meer spelertjes zullen aansluiten. Op clubniveau blijft de publieke belangstelling evenwel gering. Hockey blijft nu eenmaal hockey. De sport zal hier nooit zo groot worden als voetbal of wielrennen. Jammer dat de media niet meer aandacht aan kleinere sporten kunnen besteden.”

Ben je niet bang voor het spreekwoordelijke zwarte gat na Peking? Charles Vandeweghe: “Ik heb daar al over nagedacht. Ik werk in de drukkerij van mijn vader en hoop me dan meer op het bedrijf toe te leggen. Verder wil ik ook meer tijd met mijn vriendin doorbrengen. Het is tevens mijn doel om met mijn club La Gantoise goede resultaten te blijven boeken. Puur spelplezier, weet je wel.”

IDENTIKIT

Naam Charles Vandeweghe Leeftijd 25 jaar Woonplaats Aalter tie (2 jaar) Burgerlijke stand Vaste rela rten (squash, vissen), ... spo ere ionele basis Hobby’s Hockey en and vriendengroep terecht. 2000, maar op niet-profess ds sin nal atio nsen kennen en komt in een familie. Prof sinds Intern me l vee rt lee Je e ièr arr rtc en n spo ndi Grootste pluspunt aan een s te weinig tijd vrijmaken voor de drukkerij, mijn vrie Grootste minpunt Ik kan som top 8, maar ik hoop stiekem op meer. m and, bergen en mooi weer Ambitie voor Peking Minimu me heeft gebracht Zuid-Afrika (Cape Town): zee, str rt Mooiste plaats waar de spo buitenland Mijn vriendin eel, aangezien ze stage Wat ik het meeste mis in het cht), De knuffelbeer van mijn vriendin. Het is een kam r (la Onmisbaar in de reiskoffe in Dubai. oor ant edk tgo vas een in pt liseren. loo plaats om mijn dromen te rea China lijkt me... de ideale

8 0 K ARAAT - APRIL 2008

TEKST KURT DEMAN – FOTO’S MARC MASSCHELEIN

België miste de vorige Spelen op een haar na. In de beslissende kwalificatiewedstrijd in Madrid scoorde Zuid-Afrika zeventien seconden voor het eindsignaal een dodelijke tegentreffer. Had je toen gedacht de Olympische hoop definitief te moeten opbergen? Charles Vandeweghe: “De eerste dagen spookte dit doemscenario wel


Haast je! Haast je! Kortrijk heeft een compleet vernieuwd Sony Center.

Op 1 april opent het volledig vernieuwde Sony Center zijn deuren in Kortrijk. En dat gaat niet onopgemerkt voorbij deze maand. Rep je dus als de bliksem naar de winkel en ontdek zĂŠlf onze talrijke promoties !

TALR IJ PR O M K E Oâ&#x20AC;&#x2122;S

Sony Center Kortrijk Brugsestraat 84-86, 8500 Kortrijk, Tel 056-37 20 34 Open: van di tot za van 9u tot 12u en van 13u30 tot 18u Gesloten: op zo en ma

www.sonycenter.be/kortrijk

Nergens haal je meer uit Sony.


boeken & cd’s Succes met faalangst

Het vrouwending Mannen denken dat met het ,,vrouwending’’ de clit bedoeld wordt. Voor vrouwen houdt het begrip de hele vrouw in: psychologisch-seksueel-intellectueel-spiritueel-hormonaal. Kipnis biedt een geheel frisse en provocerende kijk op de positie van vrouwen in de post-post-feministische wereld van de eenentwintigste eeuw. Ironisch genoeg liep het feminisme tegen een tegenstander aan uit een onverwachte hoek: de innerlijke vrouw, en blijven vrouwen geklemd zitten tussen feminisme en vrouwelijkheid. Met dit boek streeft Kipnis het feminisme ver voorbij. En na het lezen van ‘Het vrouwending’ zal het leven van elke vrouw veranderen. Laura Kipnis, Het vrouwen-

ding, Afgunst, kwetsbaarheid, vuil, seks, Uitgeverij Contact, 2007, 220 pag. 16,90 euro.

Belladonna leert vliegen

Heks Belladonna krijgt van haar vier vriendinnen een bezem voor haar verjaardag. Dat valt haar erg tegen, want Belladonna kan helemaal niet vliegen. Hoog tijd dat ze het leert, vinden de andere heksen. Een grappig prentenboek over een heks die haar vliegangst overwint. Mieke Hallemans, (Illustrator: Ina Hallemans), Belladonna leert vliegen, De Eenhoorn, 2008, 32 pag., 13,95 euro.

De Economie van de eer Forse bonussen in het bedrijfsleven en miljoenencontracten voor topsporters zijn gemeengoed geworden. We kijken er niet van op dat Oprah Winfrey per dag meer verdient dan anderen in een heel jaar. Het ideaal dat iedereen onder gelijke culturele en materiële voorwaarden kan delen in de welvaart, is gaandeweg vervlogen. In ‘De economie van de eer’ pleit Dick Pels voor een nieuwe benadering van prestatie en verdienste. Op basis van een analyse van de sterrencultuur laat hij zien dat het mogelijk is mensen te motiveren uit eergevoel in plaats van uitsluitend uit materieel gewin en hebzucht. Dick Pels, Economie van de eer. Een nieuwe visie op verdienste en beloning, Ambo 2007, 190 pag., 18,95 euro.

Gratis

Karaat mag van uitgeverij Ten Have twee boeken ‘Succes met faalangst’ wegschenken, van Uitgeverij Contact twee boeken ‘Het vrouwending’ en van De Eenhoon, twee prentenboekjes Belladonna leert vliegen. Stuur een mailtje naar boek@karaat.be of een briefkaart naar Karaat/Boeken, Vlasstraat 17, 8710 Wielsbeke.

&

ONTWERP AANLEG

zwembaden www.chauvako.be Hazewindstraat 38 • 8540 Deerlijk • Tel. 056 71 50 77 • Fax 056 72 44 82

82 K ARAAT - APRIL 2008

van zwembaden in beton en hout voor ieders budget

Tevens toebehoren en onderhoudsproducten te verkrijgen

TEKST MIEKE WITDOUCK

,,Volgende week beginnen we met spreekbeurten’’, zegt je leraar Nederlands enthousiast. Het zweet breekt je uit. Nachtenlang lig je wakker. Dit en andere voorbeelden maken duidelijk wat faalangst met je kan doen. Het kan je prestaties op school beïnvloeden. Met dit boek proberen we je op weg te helpen om je angsten onder controle te krijgen. Op school, maar ook op de sportclub of in je directe omgeving. Misschien kun jij straks trots zeggen: ,,Ik ben niet bang voor faalangst!’’ Van de vele boeken over faalangst is dit een uitzondering omdat het boek zich richt tot de jongere zelf. (voor jongeren tussen 10 en 16) Ard Nieuwenbroek en Ivo Mijland, Succes met faalangst, Uitgeverij Ten Have, 2008, 112 pag., 14,24 euro


> OPENDEURDAGEN 26 & 27 april 2008 9u - 12u & 13u30 - 18u UW ELEKTROSPECIALIST

UW TUINEXPERT

DEMO’S

DEMO’S

• Stoomoven: > zaterdag & zondag

• Stihl Chainsaws: > zaterdag & zondag zaag zelf uw cookie en maak kans op een kettingzaag!

• Potten Demeyere: > zondag

• Stihl Woodcarving: > zaterdag & zondag

Pastoriestraat 8 • 8501 Heule (aan de kerk) Tel. 056-35 12 91 • Fax 056-35 48 31

AEG • Amana • Bauknecht • Bosch • Demeyere • Depypere • Electrolux • Gardena • Lacanche • Liebherr • Makita • Metabo • Miele • Neff • Novy • Rover • Siemens • Silky • Smeg • Stiga • Stihl • Viking • Weber • Whirlpool • Wolf Garten


RELATIES

Wat is het toch dat een vrouw naar de telefoon doet grijpen om uren met een andere vrouw te praten? Om haar verdriet en zorgen toe te vertrouwen. Om geheimen te delen en te weten dat ze veilig zijn. Of om eens goed samen te lachen. Journaliste Betty Mellaerts legde haar vragen voor aan enkele vrouwen met een speciale vriendschapsband. Hun onthullingen, sterke en herkenbare verhalen, bundelde ze in haar

nieuwe boek ‘Vriendinnen’.

Betty Mellaerts Het geheim van de intense vriendschap tussen vrouwen Het is een eenvoudig idee van waaruit u bent vertrokken, maar toch is het een sterk boek geworden. Weet u zelf wat uw boek die kracht geeft?

Betty: ‘Vooraleer ik met het boek begon, heb ik veel over het thema gelezen. Ik ging op zoek naar de definitie van vriendschap, naar de fundamenten. Ik ontdekte dat vriendschap tussen vrouwen doorheen de jaren enorm is geëvolueerd. Vooral dat aspect vond ik zeer interessant, dus ging ik op zoek naar vrouwen van verschillende leeftijden. Ik wilde ook alle mogelijke soorten vriendschappen vatten en ging dus op zoek naar zowel de onverwoestbare vriendschappen als de vriendschappen die komen en gaan en de relaties die voorgoed worden gekelderd door verraad of jaloezie. Doordat ik het onderwerp in de breedte en tegelijk in de diepte heb benaderd, is het boek zo krachtig geworden. Ik wilde niet de pretentie hebben om er een sociologische studie van te maken. Ik heb er geen beschouwingen aan toegevoegd. De verhalen spreken voor zich.’

U zegt dat het begrip vriendschap doorheen de jaren is veranderd. Kunt u die evolutie schetsen? Betty: ‘De generatie van mijn grootmoeder leefde binnen een nauwe familiekring. Vrouwen kenden vriendschap, maar ze benoemden die niet zo. Men kon op andere vrouwen uit het dorp rekenen, maar problemen werden binnenshuis gehouden. Deze vrouwen leefden enorm op zichzelf en moesten alles zelf verwerken. De generatie van mijn moeder kende al vrouwen die gingen werken, maar eenmaal getrouwd kon dat niet meer. Deze vrouwen sloten soms vriendschap, maar dan vaak met de echtgenotes van de collega’s van hun man. Ze waren nog steeds economisch afhankelijk van hun partner, maar ze hadden tenminste contact met de buitenwereld. En dan kwam mijn generatie. Wij, vrouwen van rond de vijftig jaar, hebben gevochten voor een job en onafhankelijkheid. Zo hebben we ook de kans gecreëerd om een eigen vriendenkring op te bouwen. De maatschappij werd bovendien steeds meer ruimdenkend. Alles werd bespreekbaar. Toch zijn wij nog steeds een vrij gereserveerde generatie. De jongere generaties zijn veel opener. Al van jongsaf aan sluiten ze vriendschappen en delen ze alles met hun vrienden.’

Betty Mellaerts: ‘Bij sommige vrouwen gaat de vriendschap bijna verder dan een relatie. Relaties komen en gaan, maar intense en waarachtige vriendschappen blijven bestaan.’

Op basis waarvan heeft u de verhalen voor het boek geselecteerd? Betty: ‘Ik ben vertrokken vanuit mijn eigen netwerk van vriendinnen en kennissen. Ik heb hen een e-mail gestuurd met de uiteenzetting van mijn plan en de vraag wie vrouwen kende met een uniek vriendschapsverhaal. Het was een fantastisch voorbeeld van hoe een vrouwennetwerk perfect werkt, want enkele weken later had ik tientallen cases in mijn mailbox. Op basis daarvan heb ik een selectie gemaakt, want ik wilde een mooie mix van leeftijden en soorten vriendschappen. De vrouwen die in het boek aan het woord komen, zijn geen persoonlijke vriendinnen van mij. Ik heb wel over mijn vriendschappen

84 K ARAAT - APRIL 2008

geschreven als een soort korte bindtekst naar het volgende verhaal. Iedereen was enorm opgetogen, want eindelijk zou er een boek komen over dit thema. Voor velen is vriendschap erg belangrijk, vooral wanneer je ouder wordt, je kinderen het huis uit zijn en je werkritme vermindert. Je krijgt wat meer tijd en dan val je automatisch terug op wat je voorheen eigenlijk een beetje hebt verwaarloosd.’

Welke getuigenis heeft u in het bijzonder geraakt? Betty: ‘Ik was erg onder de indruk van het verhaal van de vier meis-


RELATIES

jes die elkaar op school leerden kennen toen ze veertien waren. Ze zijn met vallen en opstaan naar elkaar toegegroeid en nu ze twintig zijn, is hun vriendschap zeer intens. Ze zijn dankbaar omdat ze dat gevoel van diepe vriendschap hebben mogen leren kennen. Het is iets wat niemand hen kan afnemen. Verder stond ik vooral versteld van de vriendschappen die dertig of veertig jaar blijven duren en de verhalen van vrouwen die alles samen doen, en zelfs bij elkaar slapen op reis.’

biv 502157

VERKOOP IN WEST- & OOST-VLAANDEREN

Na al die verhalen te hebben aanhoord, kunt u wellicht vertellen wat de vriendschapsband tussen vrouwen zo speciaal maakt?

✆ 0477-79 60 97

Betty: ‘Vrouwen bespreken alles met elkaar, de één misschien wat meer dan de andere, maar er bestaan geen taboes meer. Vrouwen vinden het wel enorm belangrijk dat die informatie bij die ene vriendin blijft. Als het vertrouwen is geschaad, dan gaat de deur dicht. Vrouwen zijn daar heel rechtlijnig en strikt in. Bij sommigen gaat de vriendschap bijna verder dan een relatie. Relaties komen en gaan, maar intense en waarachtige vriendschappen blijven bestaan.’

2 WAREGEM Excl. villa op 1333m , met dubb. garage, carport,

grote berging, tuinhuis, pracht.tuin, overal radiatoren, dubbel glas, 3slpkm, kkn, grote living, volledige overzoldering voor vele doeleinden oa vrije beroepen, kleine zelfstandigen, € 325.000

2 ELLEZELLES nieuwbouw 2004 + zwembad, terrein 1075m ,

Confidenties van Betty Mellaerts

garage, mezzanine, 2 slpkm boven + sanitair, mooie badkamer, 1 slpkm beneden, Duitse keuken, living laminaat, veranda, klein beschrijf mogelijk, verlaagde prijs € 259.000

Welke eigenschappen apprecieert zij in een vriendin?

‘Vriendinnen’ door Betty Mellaerts Uitgeverij Van Halewyck ISBN: 9789056178369 19,95 euro

KORTRIJK mooie, gezellige kleine rijwoning met 4 slpkm,

living in laminaat, nieuwe kk, kleine bdkm + koertje, extra ruimte vooraan, aardgaskachel, kelder, enkel glas, prijs €124.000

prachtige fermette op 200 meter Saint Sauveur, ruime parking, garage, eiken keuken, ruime living met aardgas, mooie badkamer, zolder ingericht naar 3 slaapkamers, € 245000

RONSE

2 ZWEVEGEM HOB 828m , vernieuwd, 3 slpkm, kelder,

nieuwe elektr, nieuwe ramen, dubbel glas, rolluiken, CV mazout, living +open haard, keuken, apart toilet, badkamer, 2 veranda's, garage, uitweg achteraan, rustig, € 210.000 nu verlaagde prijs € 195.000

AVELGEM/KLUISBERGEN zeer ruime rijwoning + tuin,

kelder, zolder, 3slpkm, enkel glas, aardgas, te renoveren kk en bdkm, extra garage op 600 m., instapklaar, ideaal starterswoning, slechts € 124.000

zeer prachtige,unieke rijwoning met alle luxe en comfort, inbouwcassette hout, dubbel glas, rolluiken, CV aardgas, nieuwe open keuken, bdkm, tuin, orangerie, bureel, 2 slpkm, zolder, perfecte staat € 185.000

DOTTENIJS

WAREGEM HOEVE op 2 ha 44, villa, dubbel glas, radiato-

ren,2 leefruimten met open haard, 2 loodsen van 15x25, weiden, agrarisch gebied, ideaal paarden,tuinaanlegger, discrete verkoop

ZWEVEGEM/HEESTERT commercieel gelegen rijwoning

met 4 ruime slpkm, living en nieuwe kk, bdkm met apart toilet, ruime zolder 9x11, overal enkel glas, verwarming mazout, tuin, vijver, berging, nu ook volledige winkelinrichting belegde broodjeszaak, slechts €175.000

KORTRIJK volledig gerenoveerde rijwoning in 2007 met TEKST LESLIE VAN HECKE - FOTO’S MARC MASSCHELEIN

Goedlachse naïviteit of intelligente ernst? ‘..en intelligente goedlachsheid mag niet? (lacht) Neen, dan heb ik toch liever intelligente ernst. Het past beter bij mijn karakter, hoewel ik graag lach, hoor. Ik kies vooral voor die intelligente ernst omdat ik pure naïviteit niet zou kunnen verdragen in een vriendin. Ik hou ervan om diepe gesprekken te voeren.’ Een huisvrouw met ambitie of een loyale carrièrevrouw? ‘Ik vind het vooral van belang dat mijn vriendinnen met een open en tolerante houding in de wereld staan. Of zij dan huisvrouw of carrièrevrouw zijn, doet er niet toe.’ Introvert en creatief of extravert en inspiratieloos? ‘Inspiratieloos zijn, is een negatieve eigenschap, dan mag je nog zo extravert zijn. Ik kies dus liever voor een introverte maar creatieve vriendin. Creatief zijn vind ik mooi en ik stoor me niet echt aan introverte mensen.’ Extravagant of klassiek? ‘Het maakt me niet uit hoe mijn vriendinnen eruit zien. Uiterlijke kenmerken mogen geen criteria zijn bij de keuze van je vrienden of je partner, zolang zij dat uiterlijk maar niet louter gebruiken om ergens bij te horen. Ik denk bijvoorbeeld niet dat ik het zou kunnen vinden met een fashionista. Die laat zich te veel leiden door een modebeeld dat anderen creëren, alleen maar om ‘hip’ te zijn.’ Een luisterend oor of een gezellige babbelkous? ‘Ik kies resoluut voor het luisterende oor. Meestal praten die net genoeg om zinnige dingen te zeggen. Wat lachen en onzin verkopen, vind ik ook altijd plezant, maar een babbelkous is snel vermoeiend.’ Jonger dan u en leergierig of ouder dan u en wijs? ‘Mijn vriendinnen zijn allemaal ouder dan ik. Ik leer graag van hen, maar er moet uiteraard wel een goed evenwicht zijn tussen dat geven en nemen. Ik ben een piekeraar, maar ik leer van mijn vriendinnen om gemakkelijker in het leven te staan.’

aangelegde tuin, tuinhuis + uitweg garage, nieuwe ramen, nieuwe kk, 3 slpkmrs in laminaat, bdkm, inbouwcassette aardgas, instapklaar, € 158.000

prachtige HOB, 648m 2, dubbel glas (uitz.vooraan) grote oprit, overal nieuwe electriciteit en radiatoren, kelder, keuken, badkamer, apart toilet, veel ruimte, 3 slaapkamers, nog lichte renovatie vereist € 185.000

ZULTE

info@immodebo.be -www.immodebo.be

Immo Debo

Demeestdynamischeindestreek

K ARAAT - APRIL 2008 85


Rode, geprikkelde ogen, minder zicht?

gezondheidshoekje Onze ogen zijn zintuigen van een onschatbare waarde, die er dankzij een ingenieuze bouw voor zorgen dat we onze omgeving kunnen waarnemen. Helaas worden onze ogen sterk belast: door langdurig staren naar computer- en TV - schermen, uren autorijden, milieu-invloeden, rook en stralingen allerhande. Hierdoor kan ons gezichtsvermogen snel achteruitgaan en kunnen allerlei klachten als vermoeide, branderige of tranende ogen zich voordoen. Met welke natuurlijke

Dankzij Oguvit weer een klare kijk!

ogen in goede conditie houden?

Computer, T.V., autorijden, lezen, rook… onze ogen krijgen het zwaar te verduren. Rode, tranende en vermoeide ogen zijn vaak het gevolg. Ook vermindert met het verouderen de kwaliteit ons zicht. Met Oguvit® van BIONAL kunnen we terug een heldere kijk op de zaken krijgen, dankzij: • Ogentroost: tegen roodheid, tranen en prikkels. • Bosbes: ondersteunt de circulatie in de delicate oogvaatjes. • Bètacaroteen en Vitamine A: als bronnen van het gezichtspurper.

Verkrijgbaar in uw apotheek (bestelcode CNK 0315226), natuurvoedings- en kruidenwinkel. Voor informatie: Mannavita bvba, Wevelgem Tel 056 - 43 98 51 info@mannavita.be • www.bional.nl

Natuurlijke steun voor het oog Bosbes en ogentroost De lekkere blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus), vooral aan te treffen in humusrijke bossen, is erg gewild voor jamproductie, banketbakkerij en likeurdestillatie. Maar de rijkdom aan de carotenoïden bètacaroteen en luteïne, aan vitamine C en bioflavenoïden maken haar ook tot een uitstekend hulpmiddel voor de ogen. Elementair is het feit dat de voornoemde stoffen (met voorop luteïne) als anti-oxidanten de oogstructuren helpen beschermen tegen maculaire degeneratie (de ontaarding van het netvlies en de hoofdoorzaak van blindheid), tegen grijze staar (het troebel worden van de ooglens) en oogbaloverdruk (glaucoom of groene staar). Bovendien zorgen de carotenoïden ook voor een betere aanpassing aan licht en donker (beschermend tegen nachtblindheid) en worden dankzij de bioflavenoïden de kleine en fragiele bloedvaatjes van het oog versterkt en beschermd. Ogentroost (Euphrasia officinalis), een fraai heideplantje met paarswitte bloempjes, geniet in de volksgeneeskunde al lang een uitstekende reputatie bij oogklachten. Ogentroost heeft vooral zijn waarde bewezen bij oogbindvliesontsteking en ooglidrandontsteking, waarbij het de ontsteking en roodheid vermindert. Dit plantje remt ook overdreven tranenvloed en vermindert oogwallen.

Voedingsstoffen Er zijn ook een aantal voedingsstoffen die de

86

K ARAAT - APRIL 2008

middelen kunnen we onze

ogen positief beïnvloeden. Zo zijn bètacaroteen (provitamine A) en de aanverwante vitamine A de belangrijkste vitamines voor het oog. Deze stoffen helpen bij de opbouw van het gezichtspurper dat de lichtprikkels opvangt. Ze zijn ook zeer belangrijk bij een verminderd aanpassingsvermogen aan het donker, bij overgevoeligheid aan licht en bij rode, geïrriteerde ogen. Ook de vitamines B mogen niet onderschat worden: zo is vitamine B1 zeer belangrijk voor de prikkelgeleiding in het netvlies en speelt vitamine B2 een rol bij het voorkomen van staar (troebele ooglens). Vitamine C en het bioflavenoïde rutine zorgen dan weer voor een optimale bloedvoorziening in het oog door de minuscule haarvaatjes erin te beschermen (o.a. tegen aderverkalking) en te zorgen voor een goede bindweefselaanmaak. Ten slotte mogen de zwavelhoudende aminozuren cysteïne en methionine niet uit het oog verloren worden: zij hebben vooral een ontgiftende werking tegen lichaamsvreemde stoffen en vertragen door hun antioxidante werking het verouderingsproces in de ogen.

De kracht van de combinatie Wanneer wij een beroep willen doen op een natuurlijk middel dat de oogfunctie bevordert, dan kiezen we er best één die bovengenoemde planten en hulpstoffen combineert tot een compleet zelfzorgmiddel.

TEKST DR. GEERT VERHELST

®


Open van 10u tot 12u en van 14u tot 18u30. Van oktober t.e.m. april: Open op zondag van 15u tot 18u30. Gesloten op donderdag.

Ontdek onze site

www.boligna.be

MEUBELEN VOOR DAG EN NACHT

Casselstraat 41 • 8970 Poperinge • T 057 33 38 81

ACA CLEANING-KÄRCHER OPENT HAAR DEUREN OP ZATERDAG 19 APRIL 2008

U BENT VAN HARTE UITGENODIGD OP ONZE OPENDEURDAGEN zaterdag 19 april zondag 20 april telkens van 9-18u

Voor nieuwe Kärchertoestellen of herstellingen kan u als industrieel of particulier steeds bij ons terecht.

ACA Cleaning-Kärcher gelegen naast ACA Cleaning Deerlijkseweg 144a 8790 Waregem Tel 0475 61 41 21


GEZONDHEID

Uit onderzoek blijkt dat voeding een belangrijke rol speelt bij kinderen met leer- en gedragsstoornissen: wanneer bepaalde voedingsmiddelen niét meer gegeten worden, verandert er heel wat in positieve zin. ‘Je

bent wat je

eet’ is met andere woorden niet zomaar een loze slogan. Hetzelfde geldt trouwens voor volwassenen. Karaat sprak met voedingsconsulente Ruth Lauwaert.

De invloed van voeding op het gedrag van kinderen

Je bent wat je eet Ruth Lauwaert koestert sinds jaar en dag een sterke interesse voor de natuur, voeding, planten en kruiden. Na het volgen van diverse cursussen startte ze een praktijk op als voedingsconsulente. ‘Ik ben geen ‘klassieke’ diëtiste. Ik raad vooral verse voedingsmiddelen aan en zal nooit werken met kunstmatige zoetstoffen of light producten. Calorieën tellen hoeft van mij bijvoorbeeld ook niet.’ Door haar interesse voor de invloed van voeding op de psyche en het gedrag van mensen, is Ruth zich later meer gaan toeleggen op kinderen met leer- en gedragsproblemen. Concreet blijkt uit verschillende onderzoeken dat bij ongeveer 70 % van kinderen met ADHD de symptomen bijna volledig verdwijnen wanneer ze onder meer suikers en additieven uit hun voeding bannen. Niet alleen ADHD kan worden aangepakt met een ander voedingspatroon. Men boekt ook positieve resultaten bij kinderen met dyslexie, dyspraxie, NLD, autisme, depressie… Deze aandoeningen kunnen immers méér tot uiting komen door tekorten aan essentiële stoffen en/of overdaad aan negatieve stoffen in de voeding. Ook voedselovergevoeligheid kan een probleem zijn: abnormale reacties op bepaalde voedingsstoffen.

Het probleem Omdat het gedrag gestuurd wordt vanuit de hersenen, is het belangrijk dat voeding de werking van de hersenen ondersteunt. Wat is er nu verkeerd met de moderne voeding? Ruth Lauwaert: ‘Ten eerste bevat die veel te veel suikers, frisdranken, synthetische kleurstoffen, bewaarmiddelen, smaakversterkers, enzovoort. Het zijn ‘stoorzenders’ die de werking van onze hersenen in de war sturen. Daardoor ga je je minder happy voelen. Ze beïnvloeden het gedrag op een negatieve manier.’ ‘Ten tweede bevat de voeding voor kinderen vaak een groot tekort aan essentiële vetzuren, in het bijzonder omega 3-vetzuren. Aan omega 6vetzuren die zowat overal in zitten, is er doorgaans een overschot. Omega 3 vind je in vette vis zoals zalm, makreel, haring en sardientjes, in noten en pitten, en in kool- en lijnzaadolie. De juiste vetten in de voeding zijn ontzettend belangrijk. Waarom? Hersenen bestaan bij kinderen voor ongeveer 90 % uit vet (bij volwassenen is dat zo’n 80 %) en het brein wordt opgebouwd uit de vetten in je voeding. Als je te weinig ‘soepele’ omega 3-vetten eet of te veel van de slechte, harde vetten (zoals in fast food, gefrituurde producten, vlees en boter), dan ‘verharden’ je hersencellen. Daardoor kan je meer neiging tot depressie vertonen en krijgen kinderen te kampen met leer- en gedragsproblemen. Als je veel goede omega 3-vetzuren eet, krijg je ‘soepele’ hersencellen en hierdoor ga je je beter in je vel voelen, kan je je beter concentreren en studeren.’

De oplossing Deze ligt voor de hand. ‘Kleur-, geur-, smaakstoffen en bewaarmidde-

88 K ARAAT - APRIL 2008

Ruth Lauwaert: ‘Elk kind heeft een engeltje én een bengeltje in zich. Voeding beïnvloedt sterk wélk van de twee het meest naar voren komt.’

len zijn best zoveel mogelijk te mijden. Haal die slechte additieven uit de voeding en vermijd suikers en frisdranken. Schotel daarentegen verse voedingsmiddelen voor vol vitamines, mineralen en essentiële vetzuren zoals verse (vette) vis, groenten, fruit, noten, pitten… Omega 3 zit tevens in lijnzaadolie waarvan je zelf mayonaise kan maken. Gebruik bovendien eerder volkoren producten en eet ook wat meer tarwevrij: speltbrood, basmatirijst, boekweitspaghetti, gierst, quinoa…’ Verder kan je je laten testen op ‘voedselovergevoeligheid’. Kinderen (en ook volwassenen) reageren vaak abnormaal op bepaalde voedingsmiddelen zonder dat ze het zelf beseffen. Ze hebben dan te kampen met allerlei vage, chronische klachten waarvoor geen oorzaak wordt gevonden. Ik denk aan gewrichts- en spierpijn, hoofdpijn, chronische neus-, keel- en oorklachten, buikpijn, diarree en last but not least dus ook leer- en gedragsproblemen. De oorzaak kan voedselovergevoeligheid zijn. Welke stoffen klachten veroorzaken, kan onderzocht worden.’

Het resultaat ‘Na een drietal weken zie je al een duidelijk verschil opduiken bij kinderen’, verzekert Ruth. ‘Dat kan gaan van veel rustiger gedrag, minder buik- of hoofdpijn, meer opgewektheid en betere schoolresultaten. Er zijn kinderen met ADHD die bijvoorbeeld in september voor het eerst bij mij komen en die op hun kerstrapport al10 tot 15 % hoger scoren. Hierdoor groeit bovendien hun zelfbeeld want door hun minder drukke gedrag en betere schoolresultaten zijn ze meer geliefd. Ze voelen zich op alle vlakken veel beter in hun vel !’ ‘Het mooie is dat de kinderen zélf echt het effect van verkeerde voeding voelen. Hyperactieve kinderen vertellen me dat ze plots niet meer kunnen stilzitten als ze in het weekend dan toch cola mogen drinken. Vaak beslissen die kinderen dan zelf het suikergoedje niet meer aan te raken.’


GEZONDHEID

pasta in plaats van choco. Ikzelf adviseer graag bioproducten. Dat hoeft niet, maar in een biowinkel vind je nu eenmaal voedingsmiddelen met minder suikers, zonder additieven en vrij van sproeistoffen. Nadat het snoepgedrag sterk werd afgebouwd, kan je kinderen als tussendoortje meer fruit laten eten. Serveer verder fruitsap in plaats van frisdrank. Schakel vervolgens over op aangelengd fruitsap (met water). Je kan hen ook thee leren drinken: rooibos-, kamille- en lindethee werken kalmerend en zijn goed voor kindjes. Het beste is alle natuurvreemde producten zoveel mogelijk vermijden en er een levenswijze van maken om je kroost enkel het allerbeste te gunnen. Ook volwassenen zullen trouwens veel klachten zien verdwijnen door over te schakelen op verse, gezonde voeding.’

Workshop/Cursus Bouw het snoepen af en laat kinderen als tussendoortje meer fruit eten.

Vormingplus, meer bepaald Volkshogeschool Gent-Eeklo, organiseert een driedelige interactieve workshop met Ruth Lauwaert op 14, 21 en 28 april. Deze cursus is bedoeld voor ouders en opvoeders die op zoek zijn naar een natuurlijke aanpak van gedrag en leerproblemen bij kinderen. Naast theorie krijgen de cursisten veel praktische tips om thuis gezonde bereidingen te maken en er zal ook een en ander kunnen worden geproefd. De cursus vindt telkens plaats van 19.30 uur tot 22 uur in de Reigerstraat 8 in Gent. Inschrijven kan bij Vormingplus Volkshogeschool Gent-Eeklo via 09 224 22 65 of info.gent.eeklo@vormingplus.be. De prijs bedraagt 35 euro.

Ruth wenst hier graag aan toe te voegen dat niet alle leer- en gedragsproblemen steeds met voeding kunnen worden aangepakt. Soms zijn deze aandoeningen het gevolg van een beschadiging in de hersenen.

De aanpak ‘Deze methode werkt enkel en alleen wanneer je het grondig doet én volhoudt!’, benadrukt de voedingsconsulente. ‘Dit alles vraagt discipline en enige aanpassing in de keuken.’ Ruth is daarom voorstander van een geleidelijke wijziging van het voedingspatroon. ‘Bouw het snoepen af door je kind eerst snoep uit biowinkels te laten eten. Biokoeken bijvoorbeeld zijn gezoet met honing of agavesiroop. Of gebruik carobe-

ni 2008 Start bouw: ju i 2010 Woonklaar: jun

TEKST SISK A MESSEEUW - FOTO’S MARC MASSCHELEIN

Meer info op www.voeding-en-gedrag.be, www.stichtingvoedselallergie.nl en www.adhdenvoeding.nl. Ruth Lauwaert raadt tevens een boek aan dat de relatie aantoont tussen voeding en gedrag van kinderen: ‘Ze zijn wat je ze te eten geeft’ van Dr. Alex Richardson.

LEVEN IN EEN OASE IN DE STAD

De

Steelander DOMEIN

Rust, groen, water en zon… we dromen allemaal van een ruime en comfortabele woonomgeving. Niet alleen vandaag, tijdens ons actieve leven, maar ook morgen, wanneer de kinderen het huis uit zijn en we volop van het leven kunnen genieten. Domein De Steelander koppelt de rust van de natuur aan de nabijheid van de stad Harelbeke en haar winkels. De residentiële appartementen bieden u het comfort en de privacy van een villa: een uitgeruste badkamer en keuken, perfecte geluidsisolatie, terrassen van 10m² tot 91m² én een ondergrondse parking met berging… Bovendien kunt u alle materialen afstemmen op uw eigen smaak en wensen. Zo maakt u van deze groene, waterrijke oase écht uw thuis. Voor meer informatie bel 0496 240 400 of surf naar www.steelander.be Wolvenstraat 14 | 8530 Harelbeke | Tel. 0496 24 04 00 | Fax 056 72 60 92 | Website www.steelander.be | Email info@steelander.be

N AT U U R l R U S T l WAT ER l WON EN l L EVEN l P RIVACY

K ARAAT - APRIL 2008 89


GEZONDHEID

Iedereen is het erover eens dat we voldoende water moeten drinken. Maar is het eender welk water we drinken? We spraken met Jessica

Daniëls, die in Vlaanderen al jaren voordrachten geeft over water.

Zuiver en vitaal water

houdt ons gezond

Jessica Daniëls: ‘Water dat energetisch geladen en geregenereerd is, geeft ons weer kracht en vitaliteit. In Duitsland leerde ik het belang van water kennen. Althans van voldoende gezuiverd water. Een Duitse vriendin knapte helemaal op van de auto-immuunziekte fibromyalgie en osteoporose nadat zij vier maanden lang gevitaliseerd ‘omgekeerd osmose-water’ dronk.’ Dit zette Jessica aan het denken. ‘Nadat ik ook bij mij thuis een osmosetoestel had geïnstalleerd, ging ik mij beter voelen. Het water had een bijzonder effect op mijn energiegehalte. Ik voelde mij fitter en mijn allergiegevoeligheid verbeterde.’

En ik dacht dat mineralen juist goed waren voor onze gezondheid?

Wat is er dan verkeerd aan onze waterconsumptie? ‘Ofwel drinken we leidingwater ofwel mineraalwater. Het leidingwater wordt op meer parameters gecontroleerd dan het flessenwater. In de wet zijn een zestigtal parameters opgenomen, waaronder de temperatuur, zuurtegraad, calcium, ammonium- en nitraatgehalte. De watermaatschappijen dienen die parameters en hun grenswaarde te respecteren. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt er echter een pak meer aan. Bovendien wordt ons drinkwater gewonnen uit grond- en oppervlaktewater. Uit dat mengsel moeten de waterzuiveringstations iets drinkbaars destilleren. Geen gemakkelijke opdracht, als je weet dat een recente wetenschappelijke studie aantoonde dat er al 6,5 miljoen verschillende synthetische (niet-natuurlijke) stoffen te onderscheiden zijn. Die worden vooral door de industrie, maar ook door de landbouw in ons milieu gebracht. We denken daarbij aan chemicaliën en hormonen (zie kader).’

Wat doet zuiver water voor ons?

‘Klopt. We hebben mineralen nodig. Er is echter een belangrijk verschil tussen mineralen die rechtstreeks uit de grond komen (anorganische mineralen) en mineralen die eerst door planten worden omgezet tot organisch materiaal. Alleen de tweede categorie is goed bruikbaar voor de mens. Wij moeten dus veel verse groenten en fruit eten. De mineralen die voorkomen in water behoren echter tot de eerste soort. Onze cellen kunnen ze niet goed opnemen.’

Hoe kan je dan zuiver water krijgen? ‘We kunnen onze waterkwaliteit ook in eigen handen nemen en zelf ons water gaan zuiveren. Daarvoor bestaan verschillende mogelijkheden. Actieve koolfilters absorberen goed de chloor, maar zijn geen garantie voor andere stoffen. Van de anorganische mineralen en zware metalen (electrolyten) wordt in het beste geval 20 tot 25% tegengehouden. Bovendien lopen ze het gevaar op bacteriegroei en weten we niet wanneer ze verzadigd zijn. Ontharders en ontkalkers zijn een prima bescherming voor de leidingen van uw huis, maar niet voor die van uw lichaam. In plaats van kalk heeft u dan meer natrium in uw drinkwater. Destillatie is populairder in de VS dan bij ons. Door verdampte watermoleculen weer op te vangen, worden zij gescheiden van de belastende inhoudsstoffen. In de wetenschappelijke wereld zijn er voor- en tegenstanders van deze techniek. Het is wel een methode die veel elektriciteit verbruikt.

‘Water drinken we om ons lichaam te zuiveren.’

‘We kunnen onze gezondheid beschermen door zuiver water te drinken. Het houdt onze cellen en bloedvaten schoon. Water komt in alle weefsels en cellen terecht, waar het fungeert als transportband voor het afvoeren van alle slechte stoffen die in het lichaam zijn achtergebleven via ademhaling en voeding. Maar om heilzaam te kunnen werken in ons lichaam moet het water zelf in perfecte staat zijn.’

Wat is dan de boodschap? Alleen flessenwater drinken? ‘Vreemd genoeg wordt mineraal- of bronwater veel minder streng beoordeeld dan kraantjeswater. Flessenwater wordt slechts op tien parameters gecontroleerd. Nu komt het doorgaans wel van dieper onder de grond dan het water van de watermaatschappij, maar daarmee is niet alles gezegd. Geloven dat dit water nog zuiver is, klinkt naïef. Daarmee veronderstellen we dat de natuur opgewassen is tegen

90 K ARAAT - APRIL 2008

het gif waarmee we haar al meer dan een eeuw te lijf gaan. Bovendien is verpakking ook niet zo onschuldig. Kankerverwekkende stoffen zoals fenolen en ftalaten kunnen oplossen terwijl de plastic flessen in de rekken maandenlang wachten op de eindgebruiker. Mineraalwater durft ook al eens meer mineralen bevatten dan we kunnen verdragen. Het is dus zeker wijs het etiket te lezen alvorens een merk te kiezen. Wie zweert bij mineraalwater kiest beter voor een mineraalarm merk (droogrest >30-60 mg/liter) en wisselt best af. Zo riskeert men minder ‘dezelfde’ schadelijke stoffen binnen te krijgen.’

Omgekeerde Osmose is een systeem dat onder de spoelbak wordt geïnstalleerd. Het haalt tot 99% van alle schadelijke stoffen uit het water. Met dit systeem wordt ook klein gevaarlijk afval zoals pestici-


Made by HYPOXI Hypoxi : natuurlijk, doelgericht en snel.

HDC

L250

S120

Vacunaut

De meest succesvolle afslanktrend. Individueel programma voor een figuur op maat

design your body - vetverbranding op de juiste plaats - snel en aangenaam centimeters verliezen - mooie, strakke en gezonde huid - cellulitis duurzaam behandeld - versneld metabolisme

Het mooiste resultaat behaal je met Hypoxi ! ! !

- lymfedrainage - huidversteviging

www.hypoxi.com U kan in onderstaande centra terecht : Zonneryck-Bodyryck Studio Wellness

Net dat ietsje

meer

Instituut Natalie Kerkstraat 15

8780 Oostrozebeke T: 056 66 46 00

-50 € bij aankoop van een hypoxi kuur.

Kerkstraat 37 8520 Kuurne T : 056 71 71 21 www.zonneryck.be

Vitruvio

Doorniksewijk 51 8500 Kortrijk T: 0472 24 03 96 www.vitruvio.be

Ine Reyntjens Kortrijkstraat 73 8550 Zwevegem 056: 75 93 73

Slank de zomer tegemoet.... Kom langs en profiteer van dit uitzonderlijk aanbod aanbod geldig vanaf 1 april ‘08 t/m 30 april ‘08 - actie niet cumuleerbaar


GEZONDHEID

water nog altijd schadelijke stoffen, zelfs als ze eruit gefilterd werden. Daarom meen ik dat de informatie moet worden hersteld, of beter overlapt met een nieuwe structuur. Bij het systeem dat ik voorstel zorgt het zeoliet en silicium voor een nieuw energetisch programma.’

Vervuild water in de buurt van de Fuiwara-dam

Kan je na filtering via omgekeerde osmose spreken van kwaliteitsvol water?

Bronwater van de Sanbu-ichi Yashi

Foto’s Emoto

‘Water is niet zomaar een mengsel van H2O en inhoudsstoffen, het is veel meer dan dat. Water is misschien wel het meest gevoelige opslagmedium ter wereld. Nog veel fijngevoeliger dan de harde schijf van een computer. Ik verwijs naar het onderzoek van Masaru Emoto*. Water slaat alle informatie op waarmee het ooit in contact kwam. Elke stof die ooit in het water zat, laat een blauwdruk achter. Dat heeft wel een aantal belangrijke consequenties. Vanuit homeopathisch standpunt bevat

Gezegend water uit de bron in Lourdes

* Masaru Emoto was de eerste waterwetenschapper die aantoonde dat water een zeer gevoelig opslagmedium is. Hij beroerde miljoenen mensen wereldwijd met zijn prachtige foto’s van waterkristallen. Hij maakte zichtbaar dat water van natuurlijke oorsprong prachtige hexagonale structuren vertoont, terwijl stadswater uit Berlijn of Parijs geen enkele kristal meer laat zien.

Voordracht

Jessica Daniëls geeft een voordracht over water op donderdag 10 april om 19u30 Het Achterhuis, Diksmuidestraat 41 (zijstraat Krijgslaan), 9000 Gent Inschrijving vereist, plaatsen zijn beperkt: 0494 91 26 42 of info@haa2ooh.be

Onze waterschat geraakt vervuild Water is er genoeg. We gebruiken nog steeds hetzelfde water als miljoenen jaren geleden. In onze waterkringloop gaat geen druppel verloren. Waarom dan zoveel paniek omtrent onze watervoorraad? Ten eerste consumeren wij sneller dan de natuurlijke waterkringloop kan recycleren. Daardoor moeten we dus grote hoeveelheden putten uit rivieren en geboord grondwater. Ten tweede vergiftigen wij onze waterschat systematisch en verzieken we alle leven. Enkele voorbeelden: de lozingen van industrie (schadelijke koolwaterstofverbindingen), de agro-industriële veeteelt (nitraten en ammoniak), de landbouw (bemesting & pesticiden), maar ook het geneesmiddelengebruik van de mens. Zo plassen vrouwen de anticonceptiepil weer in onze waterkringloop. De Vlaamse Milieumaatschappij bevestigde al dat het in onze rivieren wemelt van oestrogeen-achtige stoffen die het geslacht van de vissen beïnvloeden. Feit is dat de watermaatschappijen een deel van ons drinkwater uit oppervlaktewater halen en hormonen nog niet op de controlelijst staan. We kunnen de lijn doortrekken voor het hele medicijnkastje: Prozac, antibiotica, bloeddrukverlagende middelen,... Welk effect heeft dit op de mens? Daarop kon nog niemand een antwoord bieden. Uiteraard zijn niet alle stoffen even toxisch, maar het zijn wel stoffen waar ons menselijk lichaam niet op ingesteld is. Wellicht is het dan ook niet toevallig dat er vandaag heel wat welvaartziekten, kankers en auto-immuunziektes, zoals fibromyalgie, dystonie of lupus voorkomen Meer informatie en voordrachten over water op www.haa2ooh.be

KEUKENMEUBELEN

VERNIEUWDE TOONZAAL

BATIBOUW-VOORWAARDEN TOT EIND APRIL!

I N G O O I G E M S T R A AT 2 3 8570 INGOOIGEM TEL. 056 77 77 11 FA X 0 5 6 7 7 8 4 0 6 i n f o @ q l i n a i r n v. b e

K E U K E N C R E AT I E S

92 K ARAAT - APRIL 2008

O P E N Maandag tot vrijdag 10-12u en

13u30-18u Zaterdag 10-12u en 14-17u Woensdag gesloten - Of na afspraak

TEKST MIEKE WITDOUCK - INGEZONDEN FOTO’S

den, hormonen en chemicaliën verwijderd. Het leidingwater stroomt door een ultrafijn membraan dat enkel de watermoleculen laat passeren. Het residu wordt afgevoerd samen met het afvalwater. Door de grote kwaliteitsverschillen op de markt is een grondige vergelijking van de aangeboden merken nodig alvorens een keuze te maken.’


3000 m2 expo

bm

decoratie

meubelen voor binnen en buiten

Doorlopende

OPENDEUR

tuinmeubelen & tuindecoratie

aluminium • inox • arduin • artificial fibres • textiles • teak

LENTEVOORWAARDEN

bm

BELLEGEMSESTRAAT 277 • 8510 KORTRIJK-BELLEGEM afrit 2 - Kortrijk Zuid/Expo - richting Bellegem - N50

TEL 056 21 01 37 • FAX 056 25 97 86 Open dagelijks van 10-12u en van 14-19u | Gesloten op maandag

OPEN OP ZONDAG


REIZEN

Onze Griekse collega Herodotos, niet ten onrechte omschreven als vader van alle journalisten, schreef het al 24 eeuwen voor onze tijdrekening: “Egypte is een geschenk van de Nijl”. Al eeuwen geeft de machtige rivier leven aan het anders zo dorre Egypte. Dat voel je het best op een comfortabel cruiseschip dat je van de ene naar de andere bezienswaardigheid brengt. Onder het drijvende hotel kronkelt de eeuwige Nijl verder.

Uitwaaien op de Nijl

Een tochtje bij valavond met een rivierbootje is onvergetelijk.

Voor veel mensen is een Nijlcruise een ultieme droom. Ze denken dan spontaan aan het beroemde boek Death on the Nile van Agatha Christie of de film met Peter Ustinov als Poirot. Zelfs het feit dat daarin vijf passagiers in een lijkzak worden afgevoerd, kan het enthousiasme niet temperen. De Nijlcruise blijft op het toeristische verlanglijstje staan. Volkomen terecht overigens. Het blijft iets spannends hebben. En je proeft die verslavende mix van rust, zon en cultuur.

Bijbelse taferelen Net als alle andere cruiseschepen vaart de Kasr El Nil tussen Luxor en Aswan en omgekeerd. De reisroute is zo’n 280 kilometer lang, maar de boot neemt er zijn tijd voor. Aan een gezapig tempo kabbel je rustig verder. Je kan een siësta doen op het zonnedek, terwijl een licht briesje je haren masseert. Of je geniet op het terras gewoon van de omgeving. Bijbelse taferelen glijden aan je voorbij. Je ziet groene oevers met lemen huisjes, idyllische palmbosjes en akkers. Boeren bewerken nog steeds het land met primitieve ploegen, terwijl vrouwen de was doen en kinderen zwemmen in de Nijl. Voor dit schouwspel hoef je helemaal de boot niet te verlaten. Je verblijft er in volpension. ’s Morgens is er een uitgebreid buffet, terwijl je ’s middags en ’s avonds de keuze hebt uit diverse overheerlijke maaltijden.

Nieuwe rijk Als je een Nijlcruise boekt, doe je dat echter niet alleen om aan boord te relaxen of om op het dek te liggen zonnen. Uiteraard is het ook aangewezen om je te laten onderdompelen in de eeuwenoude cultuur van de farao’s. De oevers van de Nijl zijn bezaaid met bezienswaardighe-

94 K ARAAT - APRIL 2008

Imposante zuilen in de tempel van Karnak.

Ramses II is na eeuwen nog steeds prominent aanwezig in de tempel van Luxor.

den uit de oudheid. De tempels, graven en monumenten van het nieuwe rijk vormen de rode draad. De piramiden en overblijfselen van het oude rijk, die in de buurt van Caïro liggen, zal je niet zien. De reis over het water naar de overblijfselen van de oude, verdwenen beschaving van de farao’s, zorgen meer dan eens voor een cultuurschok. Wie het Parthenon in Athene of het Colosseum in Rome indrukwekkend vindt, is nog niet in Opper-Egypte geweest. De term kolossaal is eigenlijk te zwak om de bouwwerken aan te duiden die de oude Egyptenaren vroeger bouwden. Neem nu de tempel van Karnak, in het legendarische Thebe (het huidige Luxor), waar alle Nijlcruises beginnen en eindigen. Tweeduizend jaar lang voegde iedere farao zijn eigen stukje toe aan het tempelcomplex, met als resultaat een amalgaam van tempels, beelden en zuilenrijen over een oppervlakte van 30 hectaren. Vooral in de grote zuilenhal word je stil. In deze zaal met 134 zuilen zou je de Sint-Pieters van Rome en de Sint-Pauls van Londen naast elkaar kunnen zetten. De rij sfinxen tot aan de Obelisk voor de tempel van Luxor is een ander huzarenstukje. Als ’s avonds de beelden van de machtige farao Ramses II en de zuilengalerijen worden verlicht, lijkt het wel alsof de oude Goden weer ontwaakt zijn.

Vallei der koningen Langs de andere kant van de Nijl ligt de beroemde Vallei der Koningen verborgen in de dalen van het woestijngebergte. In deze woestenij werden graven van de farao’s en hun koningen uitgehakt. Een graf bezoeken is als een tocht door een kleurrijk Egyptisch prentenboek. Op de dodenoever zijn overigens nog tal van andere monumenten te zien. Toeristen bezoeken meestal enkele graftempels, waaronder die van


REIZEN

Diep in de tempels vind je nog ruimtes met godenbeelden en hiërogliefen.

Bijbelse taferelen op de oevers.

WIN

Sunworld-Mediterra schenkt een luxueuze cruise door Egypte voor twee personen.

De Isis-tempel op het Nijleilandje Philae is één van de meest betoverende plekken van Egypte.

Goddelijk licht In Aswan, het einde van Egypte en het begin van het zonovergoten Nubië, ruilt men de Nijlboot even voor een watertaxi en een ‘felukka’. Met de watertaxi ga je naar de Isis-tempel op Philae, op een eilandje in de Nijl. De Ierse schrijver Richard Madden filosofeerde al in 1827 dat een blik op Philae bij zonsondergang hem kon verleiden tot het eeuwige leven. Nu behoort het hiernamaals nog niet meteen tot mijn ambities, maar de oude Madden had gelijk: de Isis-tempel op het eilandje Philae behoort tot één van de meest betoverende plekken van Egypte. Ook een tochtje met een felukka, een typisch rivierbootje met een driehoekig zeil, is onvergetelijk. De zeiltocht gaat meestal langs het Elefantina eiland, dat zo genoemd werd om zijn olifantvormige rotsen. Als je verder stroomopwaarts vaart, richting oude dam, kom je aan de vroegere watervallen die nu voorgoed getemd zijn. De oergeur, de moerassen en het goddelijke zonlicht voeren je terug naar de tijd van de farao’s.

Inbegrepen zijn: - 8 dagen, 7 nachten aan boord van een 5-sterren cruiseschip met overnachting in een kajuit voor twee personen. - volpension - H/T vlucht en transfer luchthaven-schip-luchthaven. Niet inbegrepen zijn: - persoonlijke uitgaven - excursiepakket doorheen de eeuwen (99 euro) - fooien (40 euro) - visum (20 euro) Afreisdatum in juli of augustus 2008 Meer info: www.sunworld.be of neem contact op met uw plaatselijke reisagent.

WEDSTRIJDVRAAG

Hoe heet het luxueuze schip waarop je tijdens de Nijlcruise verblijft? 1 Felukka

2 Aga Khan

3 Kasr el Nil

0905-56 186

Bel de wedstrijdlijn en toets het nummer van het juiste antwoord in

(€ 0,50/minuut)

K ARAAT - APRIL 2008

TEKST & FOTO’S PETER VAN OYEN

Hatsjepsout, de enige vrouwelijke farao. Je brengt ook een groet aan de 16 meter hoge Memnon-kolossen, bewakers van een al lang verdwenen dodentempel. Dan gaat de tocht richting Aswan. Met stopplaatsen in Esna en Edfu, voor een bezoek aan de Horus-tempel, waar de imposante beelden van de God als valk met de dubbele kroon onmiddellijk opvallen. Diep in de Horus-tempel vind je heilige ruimten vol hiërogliefen, waar je de wierook nog kunt ruiken. Ook de tempel van Kom Ombo is een must. Dit heiligdom werd ooit gewijd aan de krokodillengod Sobek. De krokodillen die hier vroeger lagen te zonnen, zijn sinds de jaren ’60 verdwenen achter de Nijldam. In Kom Ombo blijven alleen gemummificeerde exemplaren achter.

95


Wine & Dine

DE FAVORIETE GERECHTEN VAN BEKENDE STREEKGENOTEN

Identikit

JURIDISCH

NAAM EN VOORNAAM

Sarah en Annelies Cappaert

Solange Tastenoye Voor juridisch advies, bel 0902-12014

BU RGE R LIJ K E S TA N D

(€ 0,74/min)

Gelukkig met de vriend WO ON PL A AT S BE ROE P

Zangeressen A Butterfly Mind (vroeger Cappaert Sisters – haalden geen finaleplaats in Eurosong 2008)

Sta je wel eens zelf achter het fornuis? Sarah: Ik hou enorm van koken, van smaken, van mooie borden en van eten bereiden. Ik werkte vroeger in een leuk visrestaurant in Brugge, waar ik veel kon bijleren. Nadien kreeg ik de kans om de persoonlijke assistente van de chefkok te worden. Uiteindelijk koos ik voor de muziek. Nu leef ik me op culinair vlak vooral uit in de huiselijke kring. Ik hou van het spel tussen zoet, zuur en zout. Ik schrijf ook wel eens mijn eigen gerechtjes op in een persoonlijk schriftje.

Gebruik je kookboeken? Ik hou van kookboeken en ik lees erin, zoals je een goed boek leest. Er is heel veel verschil in, vind ik persoonlijk. Ik gebruik er meestal maar twee: de driedelige Larousse Gastronomique en Ons Kookboek van de Boerinnenbond. Ik gebruik de basis en leg er dan iets van mezelf in.

Ga je dikwijls uit eten? Ik ga vaak uit eten. Ik hou enorm van vis, gestoofd witloof en asperges, maar je kan me ook bekoren met typische gerechtjes, zoals hamrolletjes in kaassaus, een goeie stoverij of een lekkere ossenstaartsoep.

TEKST EN FOTO PATRICK DEPYPERE

Wat zijn je lievelingsrestaurants? - De Gouden Karpel, Huidenvettersplein 4, 8000 Brugge Zeer fijne keuken, vis op zijn best! - Restaurant Lijsterbes, Donklaan 155, 9290 Berlare Zeer vriendelijke, grappige chefkok. Uitmuntende finesse en fijnproeverij. - Restaurant Santouri, Rollebeekstraat 30, 1000 Brussel Echt gezellig, klein interieur, prima warme hartelijke ontvangst en een rijkelijk gevuld bord. Rasechte Griekse eigenheid. - The Roots, Breidelstraat 15a, 8820 Torhout Uitbater mét charisma, oud, gezellig muzikaal interieur en de blues sijpelt door tot op je bord. - Tom’s Diner, West Gistelhof 23, 8000 Brugge Zeer gezellig knus restaurantje in een oud typisch Brugs Godshuisje. Een kok met zin voor experiment.

Welk restaurant wil je in de toekomst nog eens bezoeken? Restaurant Den Dyver, Dijver 5, 8000 Brugge.

9 6 K ARAAT - APRIL 2008

Verhaalbaarheid van ereloon advocaat wettelijk geregeld Het is een feit dat hoge erelonen vele mensen afschrikken om naar de rechtbank te stappen. In de klassieke situatie betaalde iedere partij haar eigen advocaat, ongeacht het resultaat van het proces. De winnende partij had alleen recht op een zogenaamde “rechtsplegingvergoeding”. Dit hield in dat de kosten van de advocaten niet opgenomen waren in de gerechtskosten die de verliezende partij diende te betalen. Alleen wanneer er sprake was van een “tergend en roekeloos geding” konden de kosten voor de advocaat gedeeltelijk op de verliezende partij verhaald worden. Het Cassatiearrest van 2 september 2004 en ook de recente “wet ter bestrijding van betalingsachterstanden”, brachten verandering in deze klassieke situatie. Over de vraag of de honoraria van advocaten hier een verhaalbare post is, bestaat er nog heel wat onenigheid. De meningen hieromtrent zijn verdeeld. Daarenboven heeft het Cassatiearrest van 2 september 2004 voor heel wat opschudding gezorgd. Het bracht een heel andere denkpiste tot stand in verband met de terugbetaling van advocaatskosten door de verliezende partij aan de winnende partij.

De nieuwe wet van 21 april 2007 Op deze datum kwam de wet betreffende de verhaalbaarheid van de erelonen en de kosten verbonden aan de bijstand van een advocaat tot stand. Voortaan zal de verliezende partij een forfaitair bedrag moeten betalen aan de winnende partij voor de kosten en honoraria van haar advocaat. Het gaat weliswaar om een tegemoetkoming, niet om het volledige bedrag. De wetgever vermijdt wel dat minder kapitaalkrachtige rechtzoekenden omwille van deze nieuwe wetgeving niet naar de rechter zouden stappen. Er worden daarom een basisbedrag, een minimum- en een maximumbedrag voorzien. Op 12 oktober 2007 werd een Koninklijk Besluit goedgekeurd waarin het bedrag van de rechtsplegingvergoeding wordt vastgelegd. Het basisbedrag is steeds het vertrekpunt. De rechter kan beslissen om het te verminderen of te vermeerderen binnen de vastgelegde grenzen. Eén van de partijen kan aan de rechter ook vragen om het bedrag te vermeerderen of te verminderen. Hij zal zijn beslissing hieromtrent wel moeten motiveren. Wat indien er meerdere partijen in het geding betrokken zijn? In dat geval voorziet deze wet dat het bedrag van de rechtsplegingvergoeding niet meer mag zijn dan het dubbele van de maximale rechtsplegingvergoeding waarop de winnende partij recht heeft. De rechter zal hier dan de rechtsplegingvergoeding verdelen onder de verschillende partijen.

TEKST SOLANGE TASTENOYE

Zedelgem


IMMO L&C B.I.V. 504068

ZULTE Zuidgerichte, grondig gerenoveerde hob zoekt nieuwe eigenaars voor laatste afwerking. Prijs 230.000 euro. Grondopp. 1147m2

AVELGEM Grondig op te knappen rijwoning met zeer veel mogelijkheden. Extra toegang via achtertuin. Prijs 116.000 euro. Grondopp. 300m2

www.l-en-c.be

0474 880 772

NIEUW !

voor jonge boekenliefhebbers! Mama wil op reis Hilde Vandermeeren & Marjolein Pottie Anna vindt het niet fijn dat mama alleen op reis zal gaan. De ‘oefendag’ met papa alleen thuis valt echter best mee. Mama mag op reis vertrekken, maar wil ze nog wel? AVI 7 7-8 jaar I 32 blz. I isbn 978-90-5838-478-2 I € 13,95

Belladonna leert vliegen Mieke & Ina Hallemans Heks Belladonna krijgt van haar vier vriendinnen een bezem voor haar verjaardag. Dat valt erg tegen, want Belladonna kan helemaal niet vliegen. Hoog tijd dat ze het leert, vinden de andere heksen. 3-6 jaar I 26 blz. I isbn 978-90-5838-463-8 I € 13,95

www.eenhoorn.be Alle boeken van uitgeverij De Eenhoorn zijn verkrijgbaar in de betere boekhandel.


PUBLIREPORTAGE

Het bouwcentrum Pottelberg aan de Engelse Wandeling in Kortrijk is een parel rijker geworden. Het fraai ingerichte Repos

et Repas is niet zomaar een brasserie. Deze horecazaak is vrij uniek in haar

soort. In een rustgevende sfeer kun je er naar believen genieten van een Frans-Italiaans geïnspireerde keuken. Ook voor wie over de middag hooguit tijd heeft voor een snelle hap, is Repos et Repas een aanrader.

Repos et Repas,

voor elk moment van de dag Bij Repos et Repas werd werkelijk aan alle ontspannende momenten van de dag gedacht. Eerder dan een restaurant is het een ontmoetingsplaats, een trefpunt. Een uitstekend adres ook voor een stevig ontbijt, een aperitief, een verzorgde lunch of een zoetigheid in de namiddag. Alles kan: of je er nu op je eentje komt verpozen of met vrienden of met collega’s, je wordt er even hartelijk ontvangen. Ook het kader is uniek: een smaakvol interieur waarin rustgevende elementen en vitale kleuren elkaar afwisselen. Dit alles maakt van Repos et Repas een must.

Gerechten van weleer Niemand minder dan de befaamde kok Christian Darras staat in de keuken. Zijn voorkeur gaat naar de wat vergeten gerechten. Hier niet de klassieke menukaart met een voor- en een hoofdgerecht of een steak met friet. De frietketel wordt hooguit bovengehaald voor de kroketten van kalfszwezerik, sinds jaar en dag één van dé Darras specialiteiten!

Terras Zodra de zon van de partij is, kan je op het stemmige terras ontbijten of lunchen. Zoetekauwen kunnen kiezen uit tal van lekkernijen.

Altijd parking Heel wat personeel dat op de site werkt, maakt van Repos et Repas gebruik om er tijdens de lunchpauze binnen te lopen maar ook voor wie van verderaf komt is Repos et Repas met de wagen makkelijk bereikbaar. Je raakt er steeds je wagen kwijt op de ruime parking voor de zaak. ‘Zowel voor bedrijven gevestigd op het Kennedypark als voor die van de verderaf gelegen industrieterreinen – denk zowel aan Wevelgem-Zuid, Heule-Kuurne als GullegemMoorsele - is Repos et Repas via de Kortrijkse ring R8 vlot bereikbaar’, aldus gastvrouw Sophie Bouden. ‘Onze klanten komen zowel voor een snelle lunch als voor een werkvergadering. Ons knusse interieur nodigt hen alvast uit om er langer te blijven zitten dan ze oorspronkelijk van plan waren’.

Meeneemhoek Wie de hele dag druk-druk bezig is, vindt in de meeneemhoek ovenverse en royaal belegde broodjes en slaatjes. Alles prêt-à-emporter of om er ter plekke van te genieten. Ook internetgebruik is mogelijk.

Repos et Repas is een uitstekend adres voor een stevig ontbijt, een aperitief, een verzorgde lunch of een zoetigheid in de namiddag.


Bij mooi weer wordt het ontbijt geserveerd op het terras.

Dit beeld refereert naar de vroegere bedrijfsactiviteit op de Pottelberg: het drogen van de dakpannen in de loodsen waar nu Repos et Repas zich bevindt

Het huis voor zich alleen Bedrijven, verenigingen, serviceclubs of families die na 18 uur van het knusse kader en het culinaire aanbod willen gebruik maken, kunnen dit vanaf 10 tot en met 50 personen. Met de nodige verbeelding werkt Sophie aan een persoonlijk concept op maat.

Thema-avonden

Elke tweede donderdagavond van de maand kunnen de klanten van Repos et Repas culinaire evenementen komen proeven.

10 april Lamsvlees

Gerecht voor 25 euro per persoon Gratis aperitief naar keuze

8 mei Asperges

Menu met asperges voor 30 euro per persoon Gratis aperitief naar keuze

12 juni Tajine

Gerecht voor 25 euro per persoon Gratis aperitief naar keuze Reserveren is wenselijk

Repos et Repas Bouwcentrum Pottelberg, Engelse Wandeling 2, K 17g 8500 Kortrijk, T 056 20 60 36, info@reposetrepas.be

www.reposetrepas.be OPENINGSUREN: MA-VR: 08-18U / ZA: 09-18U, GESLOTEN OP ZON- EN FEESTDAGEN


CULINAIR

Het boekje ‘De Lekkerste Fast Food klassiekers’ bewijst dat een snelle hap veel meer kan zijn dan een vettige hamburger. Je ontdekt naast de echte klassiekers ook gezonde alternatieven, zoals ciabatta met gerookte zalm en kruidenkaas of een slaatje met appel, scampi’s en spek. We beschikken immers niet elke dag over voldoende tijd om een uitgebreide maaltijd te bereiden. Dit handige receptenboek is een bron van inspiratie om na een drukke werkdag toch culinair te genieten. Bovendien brengt het je over de hele aardbol. De Lekkerste Fast Food klassiekers doet de geheimen uit de doeken van zowel pikante Chinese nasi en bami schotels, knapperige Amerikaanse onionrings, krokante chickennuggets, als Mexicaanse wraps. Vaak kunt u met een beperkt aantal basisingrediënten aan de slag. Ook de bereidingstijd blijft beperkt: op een half uurtje heb je een pita, soep of slaatje gemaakt.

De lekkerste

Club sandwiches met gerookte zalm Benodigdheden voor 4 personen: 12 sneden toastbrood, 8 sneetjes gerookte zalm, 6 el mayonaise, 2 tomaten, 100 g tuinkers, 2 el gesnipperde ui, 2 el gehakte peterselie, 20 gr malse boter. Werkwijze: Leg 4 sneden brood op het werkvlak. Beboter de sneden. Leg hierop de gewassen en gedroogde tuinkers en een sneetje tomaat. Dek af met een sneetje toastbrood. Besmeer met de mayonaise. Leg hierop de gerookte zalmsneetjes. Werk af met gehakte peterselie en gesnipperde ui. Dek af met laatste sneetje brood. Snij diagonaal in driehoeken.

Afwerking: Zet de sandwiches naast mekaar recht op een rechthoekige schaal.

Weetje: Dit is echt een snack met traditie. In het Verenigd Koninkrijk wordt de club sandwich geserveerd tijdens ‘high tea’, het thee-uurtje met uitgebreide hapjes.

Bruschetta met Parmaham, tomaat en basilicum Benodigdheden voor 4 personen: 1 ciabatta, 4 tomaten, 1 lookteentje, 8 sneetjes parmaham, 8 blaadjes basilicum, 4 sjalotjes, 4 cl olijfolie extra vierge. Werkwijze: Snij de ciabatta in sneetjes van ongeveer 3 cm dik. Toast ze onder de grill of in de oven. Pel de tomaten door ze te laten schrikken in kokend water gedurende 10 seconden en dan onmiddellijk onder te dompelen in koud water. Verwijder de zaadjes en snij de tomaat in kleine blokjes. Snij de look en de sjalot zeer fijn. Snipper de basilicumblaadjes. Meng tomaat, sjalot, look, basilicum, olijfolie, peper van de molen en zout goed door mekaar. Afwerking: Schep de mengeling op de toastjes. Vouw de sneetjes parmaham enigszins tot een waaiertje en schik op de tomaten. Zet de bruschetta op een bord met een kantpapier.


Fast Food klassiekers American donuts Benodigdheden voor 4 personen: 20 g gist, 1 el griessuiker, 1/2 dl lauw water, 50 gr boter, 2,5 dl melk, 150 gr extra griessuiker, 1/2 tl nootmuskaat, 1 tl zout, 2 eieren, 500 gr bloem. Voor het garnituur: 50 gr ultrafijne griessuiker, 2 tl kaneelpoeder Werkwijze: Los de gist met 1 el suiker op in lauw water. Warm de melk op en laat er de boter in smelten. Laat de melk afkoelen tot ze nog lauwwarm is en voeg ze bij het water. Voeg er nu de nootmuskaat, de suiker, het zout en de losgeklopte eieren aan toe. Roer alles goed door mekaar. Zeef er de bloem bij. Kneed alles goed door mekaar tot een soepel deeg. Laat onder een handdoek op een warme plaats rijzen gedurende 10 minuten. Duw het deeg plat om het gas eruit te krijgen. Vorm kleine bolletjes en leg ze op een plaat. Duw er met de steel van een houten lepel een gat in. Dek af met plasticfolie en een handdoek en laat 30 minuten rijzen op een warme plaats. Bak ze nu goudbruin in hete olie van 180°C. Laat uitlekken op keukenpapier. De lekkerste Fast Food klassiekers, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 128 pag. € 12,99

GRATIS TEKST KURT DEMAN

KARAAT GEEFT 3 EXEMPLAREN WEG Stuur een e-mail naar boek@karaat.be of een briefkaart naar Karaat, Vlasstraat 17, 8710 Wielsbeke.

Restaurant Argendael Recht over Bellegembos richting Doornik Doornikserijksweg 195 | 8510 Bellegem/Kortrijk

Nieuw te Bellegem, Restaurant Argendael: ❖ Open vanaf vrijdagavond 4 april ❖ Zaaltje voor max. 45 personen (Business - Communie - Geboortereceptie - etc.) ❖ Vlotte Zakenluch voor € 21 (Voorgerecht - Hoofdgerecht - Koffie) ❖ Gezellige rokersruimte voorzien ❖ Gesloten op dinsdagavond en woensdag ❖ Voor alle reservaties: tel. 056/31 51 45 ❖ www.argendael.be

K ARAAT - APRIL 2008 101


REGIO

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert het St-Pieterskoor een concert met een gastoptreden van een bekende figuur. Dit jaar is dat niemand minder dan Helmut

Lotti, Goodwill Ambassadeur van Unicef. Voor de vijftiende verjaardag mag het ietsje méér zijn. De opbrengst van de jubileumviering gaat naar een Kongolees schoolproject van Unicef. Het wordt een happening vol feestvreugde. Johan Herman, dirigent en kunstenaar, heeft het hart op de juiste plaats.

15 jaar Sint-Pieterskoor Emelgem

Uniek benefietconcert en kunstveiling voor UNICEF Johan Herman koesterde als kind de droom om saxofonist te worden. “Het was de bedoeling om les en concerten te geven of eventueel een symfonieorkest te dirigeren. De ultieme droom was uiteraard om samen met een bekende vedette op het podium te staan.” Na drie hartoperaties op jonge leeftijd mocht Johan zijn dromen opbergen. Beroepshalve musiceren zat er niet meer in. Toch vond hij een uitlaatklep als dirigent van het St. Pieterskoor. Op aanraden van Marc Claerhout, een bevriende beroepskunstenaar, legde Johan zich toe op de beeldende kunst. Enthousiastelingen zoals Johan Herman en de leden van het Sint-Pieterskoor verstaan de kunst om ideetjes te laten openbloeien tot heuse evenementen. De Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden uit Staden, waarvan Johan trouwens ook dirigent is, verleent spontaan haar medewerking. Ook bevriende kunstenaars schenken een werk voor het goede doel. Het concert krijgt bovendien een extra dimensie door de aanwezigheid van de Vrijwillige Ambassadeur van Unicef. Uit dank voor zijn medewerking zal Johan hem een eigen kunstwerk schenken. Wie weet komt ook de grote droom van Johan Herman uit? Waarom het goede doel en meer bepaald Unicef? “Soms nemen de mensen het excuus ter hand dat niet alle gelden terechtkomen. Maar als niemand iets doet, zal er ook niets veranderen. Geef vanuit het hart, al komt er maar 70 % daadwerkelijk in het project zelf terecht. Vele druppeltjes op een hete plaat kunnen toch het verschil maken. Waarom onze voorkeur gaat naar een schoolproject? Met een minimum aan materiaal kan je kinderen een basis meegeven en zijn ze in staat om zichzelf te ontwikkelen.”

Unicef schoolproject DRC Door jaren van gewapend conflict, politieke, economische en sociale crisis is het Kongolese onderwijssysteem sterk achteruitgegaan. Amper 3% van de kinderen krijgen peuter- of kleuteronderwijs en slechts 17% van de kinderen worden in het eerste leerjaar ingeschreven. Slechts één kind op vier maakt het basisonderwijs af. Meisjes, weeskinderen, pygmeekinderen, kinderen die werken in de mijnen... zijn bijzonder kwetsbaar voor de schending van het recht op onderwijs. Wat realiseert Unicef? Concreet gezien traint Unicef leerkrachten en verschaft het didactisch materiaal voor scholen, onderwijskits voor zowel leerkrachten als leerlingen. Ten slotte knapt Unicef schoolgebouwen op. Met deze acties bereikt Unicef 3000 leerkrachten en 150.000 leerlingen. Daarenboven worden 50.000 weeskinderen geïntegreerd in het onderwijssysteem.

Benefietconcert & kunstveiling ten voordele van Unicef

Kunstveiling i.s.m. een gekend veilinghuis Waar? Zaal Iso Izegem St. Jorisstraat, Izegem Wanneer? Opgepast gewijzigde datum! Vrijdag 11 april 2008 om 20u Info: www.sint-pieterskoor-emelgem.be of gsm: 0474-47 04 64 Reservatie: Beperkt aantal genummerde kaarten voor € 30 en € 20 102 K ARAAT - APRIL 2008

TEKST RIA ANYCA

i.s.m. de Vrijwillige Ambassadeur Unicef België met de medewerking van Harmonie “De Verenigde Vrienden Staden” onder leiding van Johan Herman Programma: Concert: naast nummers van Helmut Lotti, een selectie van musical klassiekers, Kongolese muziek en populaire pop


Komen kijken, bewonderen relaxen... Het kan allemaal bij Delmi U bent van harte welkom op het opendeurweekend in onze toonzaal op 18 - 19 & 20 april 2008. We garanderen niet alleen een persoonlijk en warm onthaal; samen geven we vorm aan uw sauna-ervaring! Zorg dat je erbij bent en geniet van onze verlengde Batibouw voorwaarden! - Het Delmi Team

OPENDEURWEEKEND 18–19–20 APRIL De eerste stap van droom naar daad... DELMI TOONZAAL SAUNA'S - Beheerstraat 47 - 8500 Kortrijk - Belgium Tel.: +32 (0)56 21 19 38 - Fax: +32 (0)56 21 21 84 - E-mail: info@delmi.be

www.delmi.be VERLENGING BATIBOUW-VOORWAARDEN


REGIO

Johan Vervaeke (rechts), voorzitter van Dwars door Waregem, staat de opbrengst van het sportieve treffen af aan Lucien Debels van Somival. We zien de beide voorzitters op de Markt van Waregem, plaats van start en aankomst op 18 mei.

Op zondag 18 mei wordt voor de derde keer de (centrum)stratenloop Dwars door Waregem georganiseerd. Vorig jaar namen er 425 lopers aan deel. Dit jaar hopen voorzitter Johan Vervaeke en zijn equipe medewerkers meer dan vijfhonderd lo(o)p(st)ers te mogen inschrijven. Daarvoor moeten de dames en heren veteranen (vanaf 35 jaar) helpen zorgen want voor het eerst worden voor deze categorie extra reeksen ingelast. Meer dan tachtig medewerkers zullen op 18 mei de hele dag in de weer zijn om alles in goede banen te leiden.

Derde editie op zondag 18 mei Deelnemers Dwars door Waregem steunen Somival

Somival Hoe kwam Somival eigenlijk tot stand? “De vereniging was aanvankelijk alleen bedoeld om mensen met een motorische handicap te leren zwemmen. Er waren toen maximaal twintig leden”, aldus Lucien De Bels. ‘Toen ik erbij kwam, hebben we ervoor geopteerd om de zaak open te trekken naar alle mogelijke types van handicap, zowel motorische, verstandelijke, visuele of auditieve beperkingen. Ieder van hen wilden we de mogelijkheid aanbieden om minstens één uur per week recreatief te zwemmen. Elke zaterdagmorgen tussen 9 en 10 uur hebben we het bad voor ons alleen”. Somival bezit al het materiaal om de leden, hoe zwaar hun handicap ook is, probleemloos in het water te laten gaan. “Onze verantwoordelijkheid tegenover de leden begint bij het binnenkomen van het zwembad, waar ze de nodige begeleiding krijgen’, aldus nog Lucien De Bels. ‘Voor het vervoer naar de Treffer moeten ze zelf instaan. Els Allegaert van de zwemclub laat zich in met de verbetering van de zwemtechnieken van onze leden. Sommigen zijn al zo ver gevorderd dat er aan een

104 K ARAAT - APRIL 2008

begin van competitie kan worden gedacht”. In de loop van de voorbije jaren werd ook het sportaanbod uitgebreid. Er gaat ook meer aandacht naar sporten voor mensen met een zwaardere handicap. Denk aan rolstoelhockey en aan boccia (een soort petanquespel) waarin Somival al meerdere nationale en Vlaamse kampioenen heeft”, weet Lucien De Bels. Er wordt nauw samengewerkt met studenten LO uit de Artevelde Hogeschool die bij Somival op stage komen. De jongste van de 210 leden die Somival telt is pas acht jaar maar er zijn zwemmers die voorbij de zeventig zijn. Het lidmaatschap bedraagt 15 euro. Een beschermcomité helpt bij het sponsoren van de vereniging. De vorige burgemeester Yolande Dhondt is voorzitter, terwijl de huidige burgervader Kurt Vanryckeghem het erevoorzitterschap van Somival op zich nam. (www.somival.be)

Dwars door Waregem praktisch Inschrijven voor Dwars door Waregem kan vooraf of op de dag zelf, zondag 18 mei, vanaf 10 uur. De wedstrijden beginnen vanaf 14 uur. Vooraleer de eigenlijke prestatieloop – 10 km afstand en gekend als Memorial Leonel Man - start zijn er kinderlopen en een jogging (5 km). Nieuw dit jaar zijn de reeksen voor veteranen, zowel dames als heren. Er is ook een intense samenwerking met de Waregemse scholen. Start en aankomst vinden plaats op de markt van Waregem. Het parcours ligt ook in het centrum van de stad. Inschrijven, afhalen borstnummers, kleedkamers en prijsuitreiking vinden plaats in het sportcentrum Oxygen in de Stationsstraat. Elke deelnemer ontvangt na afloop een exclusieve polo. Voor alle bijkomende info: www.dwarsdoorwaregem.be

TEKST BERNARD VANCRAEYNEST - FOTO’S MARC MASSCHELEIN

Elke loper steunt het goede doel verbonden aan Dwars door Waregem. Na het ‘Kinderkankerfonds’ en de Vereniging voor blinden en slechtzienden gaat de opbrengst dit jaar naar de Sport- en Ontspanningsclub Somival uit Waregem. Deze sportvereniging heeft maar één doel: mensen met een handicap of verminderde mobiliteit de vreugde van het sporten en dan voornamelijk die van het zwemmen bijbrengen! Somival biedt een waaier van bewegingsactiviteiten, van recreatieve sportbeoefening tot competitie. “Door het opzetten van al die activiteiten waarbij familieleden, vrienden en belangstellenden worden betrokken werken we de maatschappelijke integratie in de hand’, aldus voorzitter en bezieler Lucien De Bels.


Kurkplezier in vele lagen

opendeur

vr18za19zo20ma21april doorlopend van 10-18 u.

SPECIALE VOORWAARDEN OP DE TOTALE COLLECTIE VLOER-, WANDKURK EN ZWEVENDE KURKVLOEREN MET KLIKSYSTEEM

bij aankoop van minimum € 125,gratis kurkgeschenk dienblad of glasonderlegger

KURKFABRIEK

Van Avermaet KURKCENTRUM

Vraag vlug onze brochure aan! Tel: 09 348 15 77 | www.kurk.be

Fabriek & showroom

Onze showroom in Waregem

(vrije ingang) Industriezone E17/2003 Wolfsakker 3, 9160 Lokeren Tel. 09 348 15 77 • Fax 09 349 04 40

Zuiderlaan 73 8790 Waregem Tel. 056 60 96 04 • Fax 056 60 99 48

Verneem alles over kurk op onze website www.kurk.be


RR UIT IN DE REGIO

Voor vrijkaarten: tel. 0905-56 187 (€ 0,50/min.) of www.karaat.be HUMOR

Rooyackers, Kamps & Kamps

KARAAT SCHENKT 4 DUOKAARTEN WEG. Bel de wedstrijdlijn 0905-56 187 en kies nummer 1

FILM

Filmnight Gemeenschapscentrum Anzegem organiseert in samenwerking met Jongerencultuurwerkgroep Qui? Oui! een filmavond. Volver is een Spaanse film uit 2006 van de regisseur Pedro Almodovar. Het verhaal gaat over drie generaties vrouwen die de oostenwind, vuur, waanzin en zelfs de dood overleven dankzij hun goedheid, hun leugens en hun grenzeloze levendigheid. City of God beschrijft het leven in een criminele buurt in het zuiden van Rio de Janeiro, waar je geluk hebt als je ouder dan 16 jaar wordt. In de film wordt het rauwe dagelijkse leven pakkend weergegeven. Locatie: Zaal Ansold, Landergemstraat 1b, Anzegem. Aanvang om 20u (Volver) en 23u (City of God). Tickets voor beide films kosten 8 euro. Meer info: tel. 056-68 82 50 of www.qui-oui.be

Gewapend met stem, piano en drie jonge, creatieve muzikanten vuurt de Vlaamse zangeres Mira haar liedjes op je af… Eerlijke, doorleefde, vaak tragikomische nummers over Het Leven en wat een mens daarin zoal kan meemaken. Mira’s eigenzinnige teksten (in het dialect) zijn met zorg ingepakt in catchy melodieën die onweerstaanbaar voortgestuwd worden door de piano. De Maten kleuren de verschillende sferen bij, met aanstekelijke drumpartijen, stevige baslijnen en smeuïge tromboneklanken. Locatie: CC De Schakel, Waregem. Aanvang om 20u. Tickets kosten 10 euro. Meer info: www.ccdeschakel.be of tel. 056-62 13 40.

KARAAT GEEFT 3 DUOKAARTEN WEG. Bel de wedstrijdlijn 0905-56 187 en kies nummer 5

RR 26 april

Sommigen noemen het humoristisch percussietheater, anderen spreken liever over een unieke muzikale beleving. De groep combineert de strakste ritmes en grooves met humoristische acts, verbazingwekkende projecties en hilarische 3D-animaties. Wat vaststaat is dat De Beenhouwerij niemand onberoerd laat. Locatie: De Stringe, Ommersheimplein 5, Vichte. Aanvang om 20u. Kaarten kosten 13 euro. Meer info: tel. 056-68 82 50 of cultuur@anzegem.be

Bel de wedstrijdlijn 0905-56 187 en kies nummer 2

TUIN

Lifestyle Tuinbeurs Op 11, 12 & 13 april vindt in het park van het kasteel Ooidonk de 23ste editie plaats van de Lifestyle Tuinbeurs. Zowat honderd exposanten zullen er bloemen, planten, tuinmeubelen, tuindecoratie, brocante en ambachtelijk gemaakte producten te koop aanbieden. Op het binnenplein kan je het werk van beeldhouwers uit de streek bewonderen. Op zondag kunnen de bezoekers met een paardenkoets een rondrit maken in het park en de omliggende bossen. Verder zal er animatie zijn met een boogschutterstand, een boomsnoeier en workshops over pottenbakken. Open op vrijdag van 13 tot 18u30, op zaterdag van 10 tot 18u30, en op zondag van 10 tot 18u30. Toegang: 6,5 euro, kinderen mogen gratis binnen. Meer info: tel. 0477-35 80 65 of lifestylebeurs@telenet.be. Bel de wedstrijdlijn 0905-56 187 en kies nummer 3

THEATER

Deurdedeurdeur Kom binnen en ga zitten, want ‘comedy is a serious business’. In ‘deurdedeurdeur’ onderzoekt SKaGeN de wetten van de deurenkomedie. Het is een stuk in een stuk over © Pieter Huybrechts een repertoiregezelschap op tournee met een stuk, in casu een farce. Je ziet de voor- en achterzijde van de mensen en de dingen des toneels: het decor, maar ook de acteurs en de regisseur die tussen de coulissen kampen met problemen van ouder worden, verliefd worden of het niet meer zijn, en groen zien van jaloezie. Locatie: Budascoop1, aanvang om 20u15. Tickets kosten 11 euro. Meer info: www.cultuurcentrumkortrijk.be of tel. 056-23 98 55.

WE MOGEN 4 DUOTICKETS WEGSCHENKEN. Bel de wedstrijdlijn 0905-56 187 en kies nummer 4 10 6 K ARAAT - APRIL 2008

WE MOGEN DRIE DUOKAARTEN WEGGEVEN. Bel de wedstrijdlijn 0905-56 187 en kies nummer 6

RR 25 en 26 april

FESTIVAL

Novarock Novarock verhuist dit jaar naar Kortrijk XPO. Het programma bestaat uit een fuifconcept op vrijdag en optredens op zaterdag. De affiche op zaterdag is verbluffend. Volgende groepen passeren de revue: Zornik, Liquido, Tom Helsen, The Tellers, The Blackbox Revelation, De Grote Peter Van de Veires Loveshow, Headphone, Nailpin, Steak Number Eight en Milk Inc. Live. Meer info en tickets op www.novarock.be

ER LIGGEN OP DE REDACTIE DRIE DUOKAARTEN KLAAR VOOR DE 70-80-90 FUIF OP VRIJDAG.

KARAAT SCHENKT 10 DUOKAARTEN WEG.

RR 16 april

MUZIKALE HUMOR

De Beenhouwerij

WE GEVEN 3 DUOKAARTEN WEG.

RR 11 tot 13 april

KLEINKUNST

Mira & De Maten

Rooyackers, Kamps en Kamps brengen humor die je nog nooit hebt gezien! Je kan hun humor misschien nog het best omschrijven als 'visuele kolder'. Of noem het 'zapsnel cabaret' waarbij er flitsend van scène naar scène wordt geswitcht. Locatie: Schouwburg Kortrijk, aanvang om 20u15. Tickets kosten 11 euro. Meer info: www.cultuurcentrumkortrijk.be of tel. 056-23 98 55.

RR 11 april

RR 19 april

Bel de wedstrijdlijn 0905-56 187 en kies nummer 7

RR 2-3-4 mei

MUZIEK

Labadoux Labadoux organiseert voor de 20ste keer een driedaags muziekfestival in Ingelmunster. Folk vormt de rode draad in de programmering. Dankzij de brede muzikale contacten in binnen- en buitenland kunnen diverse muziekgenres moeiteloos verweven worden met de eigen roots. Voor de jubileumeditie staan klinkende namen als Luka Bloom, Seth Lakeman, Yevgueni, 10 CC en The James Brown Tribute Band geprogrammeerd. Het Labadoux-festival vindt plaats op het 'gemeentelijk festivalterrein' langs de noordoever van het kanaal Roeselare-Ooigem in Ingelmunster. Alle info en tickets: www.labadoux.be

SAMENSTELLING KURT DEMAN

RR 8 april


Niet alle kinderen willen ‘centjes’ als cadeau

Hallo ? tante… ? Heb juist mijn communielijstje klaar. Ga jij ook eens langs bij IB Office ?

Ben je een communicant of bereid je je voor op je lentefeest? Leg je eigen uitgekozen geschenken op een

COMMUNIELIJSTJE bij IB Office en ontvang een geschenkenbon.

Ontdek een schat aan originele én nuttige geschenken bij IB Office. Welkom in onze winkel of op onze website:

www.iboffice.be IB office | Brugsesteenweg 290 | 8520 Kuurne | Tel. 056 35 15 80 | Fax 056 37 45 54 | info@iboffice.be | www.iboffice.be

AMÉLIE EN MAXIM WERDEN GEKLEED BIJ GIKS MODE.

Fashion Angels, Lillifee, Diddl ... Wat ben ik nu nog vergeten ?


PIRANACONCEPTS.COM

STATIONSSTRAAT 22-24-26, B-8790 WAREGEM | T +32 (0)56 60 19 51 | INFO@JUWELIERSCASTEUR.BE | WWW.JUWELIERSCASTEUR.BE IEDERE DAG OPEN VANAF 9U-12U EN VAN 14U-18U30. GESLOTEN OP ZONDAG EN MAANDAGVOORMIDDAG

/2008_04  
/2008_04  

http://www.karaat.be/media/document/66733/download/2008_04.pdf

Advertisement