Page 1

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009 – Αρ. Τεύχους 1 – Τιµή 3 ευρώ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟ∆ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ

ί ζ α µ ι ο λ Ό … µπορούµε

1


2


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009 – Αρ. Τεύχους 1 – Τιμή 3 ευρώ

περιεχόμενα ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

6-7

Ελάτε να τα γράφουμε όλοι μαζί κάθε μήνα. Όλοι οι άνθρωποι που υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες έχουν και την παρα…πολιτική τους. Ας την αναδείξουμε χωρίς προσβολές και μισαλλοδοξία.

8-9

Πορτρέτο. Είναι ωραίο πράγμα να γράφουν για σένα χωρίς να το γνωρίζεις. Αυτό κάνουμε. Ορισμένοι άνθρωποι με μεγάλη προσφορά στην κοινωνία θα πρέπει να τιμούνται έστω και με αυτόν τον λιτό δημοσιογραφικό λόγο.

Όλοι μαζί … μπορούμε

1

ΕΞΩΦΥΛΛΟ:

Όλοι μαζί μπορούμε. Το πιστεύουμε και το αναδεικνύουμε με την φωτογραφική σύνθεση ορισμένων προσώπων που κυρίως ως αιρετοί έχουν την ευθύνη έναντι των πολιτών για την ανάπτυξη του τόπου μας.

27-34

Κάθε μήνα και ένα αφιέρωμα. Γιατί όχι. Υπάρχουν και στη Θεσσαλονίκη και στην Ημαθία και στην Χαλκιδική και στο Κιλκίς και στην Πέλλα και στις Σέρρες και στην Πιερία και νομάρχες και σύμβουλοι που αξίζουν πολύ περισσότερα από ένα αφιέρωμα.

53-58

Ο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» κάθε μήνα σας ταξιδεύει σε όμορφες γωνιές χαλάρωσης και ηρεμίας. Το χρειάζονται άλλωστε όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Τ.Θ. 415 Προέκταση Μακρυγιάννη 562 24 Εύοσμος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τηλ. 6975 879720 e-mail: kapodistriaspress@gmail.com ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Αλέξανδρος Παπαδόπουλος alpapadopoulos@hotmail.com

4

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Μαρία Τσιούσια mt2310@hotmail.com ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ευστράτιος Ταγαράκης Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Γιώργος Κατσιάνης katsgr@gmail.com

Σάκης Κλιματζίδης klimatsidis@yahoo.gr Νίκος Παπαδόπουλος nickolaspapadopoulos@hotmail.com ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ – ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ Βαγγέλης Δημητρίου Μπάμπης Μπαρμπουνάκης ΣΚΙΤΣΟ Δημήτρης Νικολαΐδης

ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΚΤΥΠΩΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ Για Νομαρχίες, Δήμους, Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., Τράπεζες και Επιχειρήσεις : 200 € ετησίως. Για Ιδιώτες : 100 € ετησίως.


Καποδιστριακά!!! Point news Δημοσκοπήσεις ετοιμάζουν οι περισσότεροι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης x…¼ÍÐÚÏÏÂΡÖÐÚÏÂÑ¿ÕÒÓÂÕÐÂÑÐÕ¼ÍÆÔÎÂÕ×ÏÆÌÍÐÈÒÏx¯ÑÆÔÆÎÑ¿ÍÊÌÉ ÅÐÚÍÆÊ¡ÔÕÊØÆÕÂÊÓ¾ÆØÅÉÎÐÔÌÐѽÔÆ×Ïx Κινητικότητα και σε επίπεδο νομαρχιακής ÂÚÕÐÅÊоÌÉÔÉØx¬Ñ¡ÓÙÐÚÏÌÂÊÐÓÊÔμνα «κάστρα» που δεν αλλάζουν εύκοÍÂÙ¼ÓÊÂx¤ÓÊÔμÏÐʨÎÑÂÞÍÏÕÊÔÂÏ©ÎÆ το «δημαρχιλίκι» και ανοίγουν τα πανιά ÕÐÚØÈÊÂÕÉ–ÐÚͽxˆÓÒÕÐØÃȽÌÆÃÐÚÍÆÚÕÊ̽ÿÍÕÂÐŽÎÂÓÙÐØ—ÙÆÅÒÓÐÚx Ο Γιώργος Αρβανιτίδης κάνει επαφές σε όλες τις περιοχές της Β εκλογικής περιǼÓÆÊÂØx„ÉÎÊÐÚÓÈƾÑÚÓ½ÏÆØÌÂÊ¿Ñ×Ø ÎÂÖ¾Ï×ÕÂÑ¡ÆÊÑÐÍÁÌÂÍ¡xˆÓÐÕ¡ÔÆÊØ για κάθοδο στο βουλευτικό στίβο δέχτηκαν ή θα δεχθούν λίαν συντόμως και ¡ÍÍÐÊŽÎÂÓÙÐÊx—ÚÖÁÏÆØÌÂÊÔÆÐÓÊσμένους δημάρχους έριξε, για το πολύ χαμηλό ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές, η διοικούσα ÕÐÚÌ¿ÎÎÂÕÐØÔÕÐÏÐο…ÆÔÔÂÍÐϾÌÉØx Ορισμένοι θα πάρουν σύντομα τα μαντάÕÂxˆÐÍÁÌÂÍ¡ÕÂѽÈÂÏÐÊÑÊÕÔÊÓÊÌ¡ÅÆØ στο Λαχανά και στο Σοχό με τις μικρόÕÆÓÆØÂÑÒÍÆÊÆØx†ÂÜ̼ØÔÚÏÆÍÆÁÔÆÊØ πραγματοποίησαν μέσα στο καλοκαίρι οι ŽÎÂÓÙÐÊ…¼ÓÎÉØÌÂʆÂÙÂÏ¡xœÆÈ¡ÍÉ η συμμετοχή των δημοτών και βέβαια πολλές οι ερωτήσεις για όσα προγραμματίζουν Παπαδόπουλος και Πάσχος για ÕÉÏÆÑ¿ÎÆÏÉÕÆÕÓÂÆÕ¾Âx—ËÐÓνÔÆÊØÔÕÊØ γειτονιές από το Σεπτέμβριο ετοιμάζουν ÑÐÍÍоŽÎÂÓÙÐÊÕÉØ›ÆÏÕÓÊ̽ØœÂÌÆÅÐϾÂØxˆ½ÓÂÏÕÂÑ¡Ï×ÕÐÚØÐÊŽÎÂÓÙÐÊ œ¾ÌÓÂØÌÂÊœÉÙÂÏÊÒÏÂØÎÆÕ¡ÕÊØÆÑÊÔ̼ÄÆÊØ›ÂÓÂÎÂÏͽÌÂʈÂÑÂÏÅÓ¼ÐÚx›ÂÊ μέσα σε όλα αυτά κινούνται και της αντιÑÐ;ÕÆÚÔÉØÈÊÂÏÂÑ¡ÓÐÚÏÕÉÓÆáÏØx Κοντός ψαλμός… σε ένα χρόνο θα δούμε αν θα υπάρξουν ανατροπές.

6

ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΕΙ; Το ελικόπτερο μετά την απογείωση δεν θα προσγειωθεί ούτε στο Καραβάν Σαράι ούτε στο νέο δημαρχιακό μέγαρο. Ποιο είναι το ελικοδρόμιο κύριε Νομάρχα;

ΑΛΛΑΞΕ Η ΠΥΛΑΙΑ Καμαρώνει ο Καρτάλης για την ουσιαστική και αισθητική αλλαγή που πέτυχε στο δήμο Πυλαίας. «Δεν χάνει με τίποτε» υποστηρίζουν όσοι παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο δήμο.

ΠΟΝΤΙΟΣ και ΤΣΑΡΟΣ Πτητικό επίδομα διεκδικεί ο νομάρχης Ημαθίας, Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Ο ποντιακής καταγωγής νομάρχης έβαλε το μεγάλο στοίχημα για την προώθηση των προϊόντων της πατρίδας του στη μεγάλη αγορά της Ρωσίας. Και φαίνεται από τα πρώτα δείγματα ότι τα πάει πάρα πολύ καλά.

Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΗΣ…ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ Προσωπική υπόθεση είναι για τον Σάββα Αναστασιάδη η σωτηρία της Κορώνειας. Ειδικά μετά την επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια ο οποίος απογοητεύτηκε από την εικόνα που αντίκρισε. Άρχισε – και καλά έκανε – τις μηνύσεις κατά εκείνων που δολοφονούν το μοναδικό αυτό υδροβιότοπο.

ΑΠΤΟΗΤΟΣ Δεν καταλαβαίνει τίποτε ο δήμαρχος Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος και προχωράει ακάθεκτος για την νέα τετραετία. Είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο που του δημιουργούν ορισμένοι πρώην φίλοι του.


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΟΤΑ Κύριε Ζουρνά, «Άναψαν τα αίματα» στο Γραμματικό. Αρμόδιοι και αναρμόδιοι στο αττικό Λεκανοπέδιο αδυνατούν να πείσουν τους κατοίκους και να βρουν λύσεις στο θέμα του ΧΥΤΑ. Μάλλον ήρθε η στιγμή να παρέμβετε… Οι αγώνες σας, οι εμπειρία σας, η διπλωματία σας, η υπομονή σας και κυρίως το μαθηματικό μας μυαλό… μάλλον είναι τα πλέον ισχυρά πλεονεκτήματα. Ετοιμαστείτε, διότι πληροφορούμαι ότι δεν αποκλείεται σύντομα να σας καλέσουν ως αρμόδιο να λύσετε το «γόρδιο δεσμό» στο Γραμματικό της Αττικής.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών του Δήμου Λαχανά στις λαϊκές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παντελή Πάσχου, έστειλε το αισιόδοξο μήνυμα κατά της αποχής, όπως αυτή καταγράφηκε στις τελευταίες ευρωεκλογές. Όπερ σημαίνει ότι οι Δήμαρχοι όλης της χώρας με τις δράσεις τους μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

ΑΠΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟΝ

œÆ¡ÓÊÔÕÂÕÐżÌÂÃÂÖÎÐÍÐÈƾÔÕÆÕЄ½ÎÂÓÙÐÑÐÚÔÂØÆÌÇÓ¡ÛÆÊÑÆÓÊÔÔ¿ÕÆÓЙÃÂÖÎÐÍÐȾÂÎÑÐÓƾÏÂÂÑÐÅÐÖƾÔÕÐÚØ„ÉΡÓÙÐÚØÐÍ¿ÌÍÉÓÉØÕÉØ›ÆÏÕÓÊ̽ØœÂÌÆÅÐϾÂØÑÆÓÊÐÙ½ÔÕÉÏÐÑоÂÌÚÌÍÐÇÐÓƾÌ¡ÖÆνÏÂÕÐÑÆÓÊÐÅÊÌ¿¨›’ˆ¤„šŒ§¥š’Œ© Δηλαδή στο βαθμολόγιο εντάσσονται οι Δήμαρχοι από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, και Σερρών. Η βαθμολογία των Δημάρχων γίνεται στις τρεις παρακάτω ενότητες: Δήμαρχο με προσωπικότητα επιλέγω τον……………………..................... ......................με βαθμό.... Δήμαρχο για τα έργα υποδομής που υλοποιεί επιλέγω τον .................................... …………………………............... με βαθμό….. Δήμαρχο για το έργο που εκτελεί στον τομέα της καθαριότητας και του ευπρεπισμού δημόσιων χώρων επιλέγω τον ……… ……………. .................................. ........με βαθμό..... Συμπληρώστε τα κενά με το όνομα ή την περιοχή όπου εκλέγεται ο Δήμαρχος της επιλογής σας καθώς και με το βαθμό που του δίδετε, από το 1 έως το 10 και στείλτε το βαθμολόγιο στη διεύθυνση: ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» Τ.Θ. 415 ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ 56224 ΕΥΟΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 7


άρθρο

Ενωμένοι για ένα καλύτερο μέλλον $¥…¥¤§¤¬ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Π. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ <¬ˆ¤¬¥ƒ¤¬—Œ §—¥š› ¢’¥œ¤„š¤¬ƒš’§’œœ—

Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευτεί τα μεγάλα πλεονεκτήματα της και να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην βαλκανική και τη ΝΑ Ευρώπη. Η πόλη μας μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, μπορεί να αναδειχθεί σε κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού, σε χρηματοπιστωτικό Κέντρο, σε κόμβο μεταφορών και επικοινωνιών. Στόχοι εφικτοί, που αφορούν όχι οÏÐÔÕÉÏœÂÌÆÅÐϾÂÂÍÍ¡ÐÍ¿ÌÍÉÓÉÕÉÏ—ÍÍ¡δα. Η Θεσσαλονίκη, μετά τις πολιτικές ανακατατάξεις στις χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού, έχει την μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί σε κόμβο της Χερσονήσου του Αίμου και της Ν.Α. Ευρώπης. Η πόλη μας είναι αναγκαίο να αξιοποιήσει στο έπακρο τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα της, τα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της, ώστε να καταστεί ένας μοναδικός προορισμός για την Ευρώπη και τον κόσμο. Η πόλη μας σήμερα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊ-

H

10

κή πανεπιστημιούπολη με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ÕÐ ˆÂÏÆÑÊÔÕ½ÎÊÐ œÂÌÆÅÐϾ ÌÂÊ ÕÊØ ÔÙÐλές των ΤΕΙ. Πόλη που παράγει πολιτισμό με σημαντικούς θεσμούς όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τα Δημήτρια, το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό, το Πολεμικό, το œÂÌÆÅÐÏÊÌ¿ œÐÚÔƾÐ ŒÁÈÙÓÐÏÉØ §¼ÙÏÉØ ÕÐ œÐÚÔƾÐ ›ÊÏÉÎÂÕÐÈÓ¡ÇÐÚ —ѾÌÂÊÓÉ παραμένει η πρότασή μας για την ίδρυση ÆÏ¿ØœÐÚÔƾÐÚšÔÕÐÓ¾ÂØÕÉ؈¿ÍÆ×ØÂÑÂραίτητο για την ανάδειξη της ταυτότητάς ÕÉØ¿Ñ×ØÌÂÊÉÅÉÎÊÐÚÓȾÂÆÏ¿ØœÐÚÔƾου Τύπου το οποίο προωθούμε. Ήδη ένας φορέας από 2.500 Θεσσαλονικείς εργάζεται για την προώθηση του μεγάλου αυÕÐÁÔÕ¿ÙÐÚÕÉؾÅÓÚÔÉØÕÐÚœÐÚÔƾÐÚˆ¿λεως της Θεσσαλονίκης. Η περιοχή γνωρίζει την ανάπτυξη Η Θεσσαλονίκη, με τις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή μπήκε, ήδη, στο δρόμο της προόδου. Για πρώτη φορά διατέθηκαν κονδύλια πολλών εκατομμυρίων ευρώ και ξεκίνησαν τα περισσότερα από τα μεγάλα έργα που, επί δεκαετίες, καρκινοβατούσαν. Το μετρό, η υποθαλάσσια αρτηρία, η επέκταση του έκτου προβλήτα του Λιμένος Θεσσαλονίκης, η επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων στο αεροδρόμιο, το Διεθνές Πανεπιστήμιο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, η χάραξη της εξωτερικής περιφερειακής, τα δύο νέα νοσοκομεία, το Ογκολογικό και το Παιδιατρικό στην πεÓÊÐÙ½ÕÉØœ¾ÌÓÂØÅÆÏƾÏÂÊÍ¿ÈÊÂÂÍÍ¡ƾναι η πραγματικότητα της σημερινής Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η ανοδική πορεία πρέπει να συνεχιστεί Σήμερα νέα έργα υποδομής και δράσεις προγραμματίζονται και άλλα είναι ανάγκη να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς για να φέρουν τη Θεσσαλονίκη πιο κοντά στον τελικό στόχο της: Να εξελιχθεί η πρωτεύου-

ÔÂÕÉØœÂÌÆÅÐϾÂØÔÆÎÊÂÔÁÈÙÓÐÏÉÑ¿ÍÉ ÔÕÐÑÓ¿ÕÚÑÐÕÐÚœÐÏ¡ÙÐÚÕÉØ–ÂÓÌÆÍÒνης, των Βρυξελλών, πόλεων, οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και προσανατολισμό μας. Η επέκταση του προαστιακού σιδηρόδρομου, η παράκτια συγκοινωνία, η επέκταση ÕÐÚ œÆÕÓ¿ É ÌÂÕÂÔÌÆÚ½ ÕÉØ ÆË×ÕÆÓÊ̽Ø περιφερειακής, οι βυθίσεις ορισμένων οδών, η ρύθμιση των σιδηροδρομικών γραμμών που τέμνουν την δυτική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος, η κατασκευή μεγάλων χώρων στάθμευσης, αποτελούν έργα άμεσης και ζωτικής σημασίας για την πόλη. Επίσης, έως ότου κατασκευαστούν τα μεγάλα πάρκινγκ, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της πρότασής μας να χρησιμοποιηθούν στις νεκρές περιόδους οι υπαίθριοι χώροι της ΔΕΘ και του ΟΛΘ για την προσωρινή στάθμευση αυτοκινήτων προκειμένου να καταστεί περισσότερο προσβάσιμο το επιβαρυμένο από το κυκλοφοριακό, κέντρο της Θεσσαλονίκης και να τονωθεί η κεντρική της αγορά. Θεσσαλονίκη ενωμένη για το μέλλον Η πόλη μας δεν διεκδίκησε ποτέ ενωμένη κανέναν μεγάλο και υψηλό στόχο. Πληρώνουμε την έλλειψη συνοχής των δυνάμεών μας. Ως βουλευτής αυτής της πόλης έχω υποβάλλει μια ανοικτή πρόταση: να συγκροτήσουμε όλοι οι εκπρόσωποί της πόλης ένα Συντονιστικό Συμβούλιο. Να αποφασίσουμε τους μεγάλους, συγκεκριμένους και εφικτούς στόχους και να τους διεκδικήσουμε ενωμένοι. Πολιτεύομαι με την πεποίθηση ότι αξίζει να δίνει κανείς τα πάντα για τη Θεσσαλονίκη. Ήλθε η ώρα της Θεσσαλονίκης να κερδίσει το στοίχημα του μέλλοντος. Η πόλη μας μπορεί, οι συμπολίτες μας το θέλουν. Το συμφέρον της ίδιας της χώρας το επιτάσσει. Στα χέρια μας είναι να παλέψουμε δυνατά, να διεκδικήσουμε και να τα καταφέρουμε.


φωτο... ρεπορτάζ Παλιό αλλά…καλό Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε μέσα στο καλοκαίρι τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τη σύζυγό του Ελένη. Οι στενοί συνεργάτες του Δημάρχου είχαν ετοιμάσει μια μικρή εκδήλωση στο γραφείο του με την ευκαιρία των κοινών – με διαφορά τριών ημερών – γενεθλίων τους. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος και η σύζυγος του έσβησαν τα κεράκια της τούρτας, απολαμβάνοντας την έκπληξη και ευχαριστώντας θερμά τους συνεργάτες τους για τη μοναδικότητα της στιγμής. Και του χρόνου!

Θερμοί οι… Θερμιώτες Καλοκαιρινή επίδειξη δύναμης από τους θερμόαιμους κατοίκους της Θέρμης. Βγήκαν στους δρόμους και έφτασαν μέχρι τα γραφεία της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. Μπροστάρης ο Δήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Και πέτυχαν τελικά η χάραξη της εξωτερικής περιφερειακής να γίνει μετά από διαβούλευση με το Δήμο. Αυτά γίνονται όταν οι αρμόδιοι αποφασίζουν χωρίς να έχουν την έγκριση των τοπικών κοινωνιών.

Tο «Παντοπωλείο της Αγάπης» Δύσκολες εποχές για αρκετές οικογένειες και στο Δήμο Μηχανιώνας. Ο Δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης εντόπισε το πρόβλημα και αποφάσισε να δώσει λύση. Τριάντα οικογένειες θα μπορούν να προμηθεύονται τρόφιμα δωρεάν από κατάστημα της περιοχής. Οι οικογένειες θα εναλλάσσονται κάθε δύο μήνες.

Με γεια το… σχολείο! Πραγματικό στολίδι είναι το νέο κτίριο όπου φωλιάζουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα νήπια στο Πλαγιάρι. Τα εγκαίνια του 1ου νηπιαγωγείου Πλαγιαρίου έγιναν νωρίς το καλοκαίρι από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λυκουρέτζο και τον Δήμαρχο Μίκρας Θεόδωρο Γκουστίλη.

11


φωτο... ρεπορτάζ Κυρία… κυρία… ο Δήμαρχος! Στα μαθητικά θρανία των δημοτικών σχολείων της περιοχής του βρέθηκε καταμεσής του καλοκαιριού ο Δήμαρχος Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος. Ο κ. Λαδόπουλος θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια και άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα ζητήματα που του έθεσαν οι λιλιπούτειοι δημότες της Νεάπολης. Η καλοκαιρινή δραστηριότητα του Δημάρχου Νεάπολης ήταν ενταγμένη στο Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης το οποίο συντίθεται από ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως αθλητισμό, μουσική, θέατρο, χορό και ζωγραφική, καθώς και επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς και βυζαντινούς χώρους της πόλης μας.

«Δεν υποχωρούμε» «Ούτε ένα εκατοστό» δεν υποχωρούν από τη θέση τους Δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης όσον αφορά στα πρώην στρατόπεδα. Πληροφορίες για επικείμενη χωροθέτηση των στρατοπέδων ως χώρων υποδοχής παράνομων μεταναστών συγκέντρωσαν τους δημάρχους σε έκτακτη σύσκεψη, ωστόσο δόθηκε τελικά η διαβεβαίωση ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός τέτοιου είδους ούτε ανάλογη ενημέρωση. Από δεξιά προς αριστερά: ο δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης, ο δήμαρχος Ελευθέριου-Κορδελιού Στάθης Λαφαζανίδης, ο δήμαρχος Εχεδώρου Γιώργος Αρβανιτίδης, ο δήμαρχος Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Μενεμένης Γιώργος Ακτσελής, ο αντινομάρχης συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης Γιάννης Παλαιστής, ο γενικός επιθεωρητής αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας Στέργιος Αποστολίδης, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και ο δήμαρχος Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλος.

Λαχανικά από την… Πολίχνη Ντομάτες, αγγουράκια, κολοκυθάκια, πιπεριές δύο ειδών (για γέμισμα και για τηγάνι), μελιτζάνες, καρπούζια και πεπόνια, όλα βιολογικά χωρίς χημικά λιπάσματα. Πάρτε κόσμε. Το πείραμα στο Δήμο Πολίχνης πέτυχε. Τα μέλη του συλλόγου ΑμΕΑ, οι πρώτοι βιοκαλλιεργητές μέσα στο τσιμεντένιο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. «Στο θερμοκήπιο δίνουμε έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων και όχι στην παραγωγή» επεσήμανε ο Δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης. «Κυρίως όμως δίνουμε δημιουργική διέξοδο στα παιδιά αυτά, που έχουν τη δυνατότητα να περάσουν παραγωγικά και συντροφικά τον ελεύθερο χρόνο τους ικανοποιώντας ταυτόχρονα την ανάγκη τους για προσφορά στην οικογένειά τους και το κοινωνικό σύνολο». 12


Τετραήμερα «ΑΓΙΟΠΑΥΛΙΤΙΚΑ» Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε η προσέλευση του κόσμου στα φετινά Αγιοπαυλίτικα. Tέσσερις ημέρες κράτησαν οι εκδηλώσεις. Γλέντι και πολιτιστικά δρώμενα μέχρι πρωίας… «Προσφέρουμε σε εσάς τους πολίτες ημέρες πολιτισμού και διασκέδασης, ημέρες ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης, που τόσο έχετε ανάγκη στη δύσκολη εποχή που διανύουμε» ανέφερε στο μήνυμα του ο Δήμαρχος Αγίου Παύλου Νικόλαος Βαρσάμης. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους Υπουργοί, Βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, φορέων κ.τ.λ.

Η Άννα στην Καλαμαριά Όχι δεν θα είναι υποψήφια δήμαρχος. Βρέθηκε στην Καλαμαριά μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Χριστόδουλου Οικονομίδη… ούτε αυτός θα είναι υποψήφιος. Η Άννα Διαμαντοπούλου αφού ενημερώθηκε για τις εκδηλώσεις της «ΠΑΡΑΘΙΝΟΥΠΟΛΗΣ» πήγε στο δημοτικό θέατρο όπου παρακολούθησε την παράσταση «ΣΦΑΓΕΙΟ».

Στις «Γειτονιές» της Μενεμένης Διασκέδασε και ο Δήμαρχος Γιώργος Ακτσελής μαζί με τους δημότες και τους επισκέπτες του πολιτιστικού προγράμματος «Στις Γειτονιές του Δήμου μας» που οργάνωσε το Πνευματικό κέντρο του Δήμου Μενεμένης. Οι δρόμοι του Δήμου πλημμύριζαν κάθε βράδυ από κόσμο που παρακολούθησαν πλήθος εκδηλώσεων: τη συναυλία του νεανικού σχήματος «Δυτικές Συνοικίες», μουσικοχορευτική παράσταση Καραγκιόζη, ποικίλα χορευτικά και μουσικά δρώμενα. Στη φωτογραφία: ο Δήμαρχος Μενεμένης, Γιώργος Ακτσελής, και η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μενεμένης, Μαρία Αρμπατζάνη, ανάμεσα στα μέλη του σχήματος «Δυτικές Συνοικίες». 13


άρθρο

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ

Σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Β. Ελλάδας

H

74η ΔΕΘ διοργανώνεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης εδραιώνει για πρώτη φορά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στις πολιτικές που εφαρμόζει στο χώρο ευθύνης του. Με δεδομένες τις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η εισαγόμενη διεθνής οικονομική κρίση, οι νέες δράσεις του ΥΜΑΘ που ξεκίνησαν μετά τον Ιανουάριο του 2009, καθώς κι εκείνες που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα και 14

συνεχίσθηκαν, εντάχθηκαν σε ένα συνολικό σχεδιασμό, προσαρμοσμένο στο κυβερνητικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ο σχεδιασμός αυτός είναι βασισμένος σε τρεις άξονες: α) Της Κοινωνικής Αρωγής με επίκεντρο τη στήριξη οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, των νέων, της τρίτης ηλικίας και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, β) της Ποιότητας Ζωής, με επίκεντρο το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό και γ) της Ανάπτυξης που είναι το καινοτόμο χαρακτηριστικό του ΥΜΑΘ, με επίκεντρο τη συμμετοχή σε μεγάλα εγχειρήματα, αλλά και την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας της Β. Ελλάδας, ώστε να είναι έτοιμη να συμμετάσχει δυναμικά στην αναπτυξιακή προοπτική της περιόδου μετά την οικονομική κρίση. Η δημιουργία νέου Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης σε χώρο εκτός του κέντρου της πόλης, στοχεύει στην αναβάθμιση του θεσμού της Δ.Ε.Θ. σε συσχετισμό με την ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης και του νομού. Η Επιτροπή για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, προέκρινε με ομόφωνη γνωμοδότησή της ως θέσεις υποδοχής του νέου Διεθνούς Εκθεσια-


κού και Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, την περιοχή του ΑΤΕΙ στη Σίνδο και την περιοχή στα όρια των Δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας. Το νέο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, απεγκλωβισμένο από τα προβλήματα που δυσχεραίνουν τη σημερινή λειτουργία της Δ.Ε.Θ., στο κέντρο του βεβαρημένου πολεοδομικού συγκροτήματος, θα αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Οικονομίας, με αναβαθμισμένο διεθνή περιφερειακό ρόλο. Στην περιβαλλοντική του διάσταση, το εγχείρημα συνδέεται με την μετατροπή της σημερινής έκτασης της ΔΕΘ στην καρδιά της πόλης, σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλών προδιαγραφών που θα γεφυρώσει οικολογικά το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου με το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την αισθητική και τη λειτουργία της πόλης. Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη εταιρειών που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία είναι σαφές πως θα καταστήσει την ευρύτερη περιοχή πρωτοπόρο σε κλάδους επιχειρηματικότητας, βασισμένους στη νέα γνώση και στην εμπορική αξιοποίηση της υπεραξίας που παράγει η καινοτόμος έρευνα. Το εγχείρημα που λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΥΜΑΘ επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες, από το Δ.Σ. της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε.». Οι

ρυθμοί είναι πλέον ικανοποιητικοί και δεν υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Ήδη το Δ.Σ. κατέληξε σε πρόταση για τις κατάλληλες προς υποδοχή της Ζώνης περιοχές στην ανατολική Θεσσαλονίκης, κατά τον τρόπο απόλυτα συμβατό με το προωθούμενο ισόρροπο αναπτυξιακό μέλλον της Θεσσαλονίκης. Η συγκρότηση του Επιχειρηματικού Φόρουμ Μακεδονίας – Θράκης, με τη συμμετοχή των προέδρων Επιχειρηματικών Φορέων και Επιμελητηρίων και με στόχο την καταγραφή των προβλημάτων που

«Η 74η ΔΕΘ διοργανώνεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης εδραιώνει για πρώτη φορά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στις πολιτικές που εφαρμόζει στο χώρο ευθύνης του»

προκαλεί η οικονομική κρίση στη Βόρεια Ελλάδα, προωθεί κοινές δράσεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας μακροπρόθεσμα. Παράλληλα σχεδιάζουμε τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών με ενιαία εκπροσώπηση της Βόρειας Ελλάδας με την ενίσχυση της επιχειρηματικής και οικονομικής διασύνδεσης με επιχειρηματικούς πυλώνες του εξωτερικού παρέχοντας ειδική στήριξη στους ενδιαφερόμενους φορείς. Συστήσαμε το Άτυπο Συμβούλιο Περιφερειακής Τουριστικής Ανάπτυξης ένα βήμα σύνθεσης δυνάμεων και ανάπτυξης συνεργιών, με στόχο την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας της Μακεδονίας και της Θράκης, ώστε να αξιοποιηθεί η «ενέργεια» που κρύβει ο Τουρισμός για την ώθηση της ανάπτυξης. Στόχος είναι, οι συμμετέχοντες, με επικεφαλής το ΥΜΑΘ, να συνδιαμορφώσουν ένα ενιαίο σχέδιο πρωτοβουλιών και δράσεων ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος μας και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Όλα τα παραπάνω, θα αποτελέσουν «εργαλεία» του ΥΜΑΘ και για την αποτελεσματικότερη άσκηση του συντονιστικού του ρόλου, στην εκτέλεση του ΕΣΠΑ που ήδη έχει ξεκινήσει στις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης με στόχο να αποτελέσει έναν ακόμα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας. 15


συνέντευξη Με συγκεκριμένη στρατηγική και αναπτυξιακή στόχευση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατάφερε να αγγίξει σε απορροφητικότητα το 115% των κονδυλίων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθηγητή κ. Γιώργο Τσιότρα, το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας προβάλλεται πανευρωπαϊκά σε ειδική ιστοσελίδα για την απορροφητικότητα που παρουσιάζει στις περιφέρειες της Ευρώπης.

ΣΤΟ 115% ΕΦΤΑΣΕ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ

«Βρισκόμαστε σε πορεία ανάπτυξης»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΟΥΣΙΑ 16

Κύριε Γενικέ, κάνοντας μια εμπεριστατωμένη και ουσιαστική αποτίμηση του έργου σας ως Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ποια είναι τα σημεία στα οποία θα στεκόσαστε με ιδιαίτερη βαρύτητα; Τα τελευταία 5,5 χρόνια ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για την Κεντρική Μακεδονία, καθώς, ακολουθώντας συγκεκριμένη και υπεύθυνη πολιτική, με εξειδικευμένους άξονες ανάπτυξης, κατορθώσαμε να «ξεκολλήσουμε» από το τέλμα των προηγούμενων ετών και να προχωρήσουμε στην παραγωγή έργου σε όλους τους κρίσιμους αναπτυξιακούς τομείς. Κατ’ αρχάς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατόρθωσε με επιτυχία πρώτη να κερδίσει το «στοίχημα» της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, καθώς ένα μήνα πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, τo ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας ολοκληρώθηκε και η απορροφητικότητά του αγγίζει πλέον το 115%, διασφαλίζοντας πως δεν έχει χαθεί ούτε ένα ευρώ από το σύνολο των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν για την περιοχή μας, όπως ακριβώς δεσμευθήκαμε όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας. Παραλάβαμε το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας τον Απρίλιο του 2004 με απορροφητικότητα στο ισχνό 15%. Σήμερα πλέον το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας είναι το μόνο ελληνικό Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που προβάλλεται πανευρωπαϊκά στην ιστοσελίδα «D-G Regio» για τις «Καλές Πρακτικές» που ακολουθεί. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μέσω του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας ολοκληρώσαμε έργα οδικών μεταφορών σε μήκος 652 χλμ. και 360 χλμ. δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Ολοκληρώσαμε 300 χλμ. αρδευτικών


δικτύων και βελτιώσαμε τις συνθήκες άρδευσης σε 501.000 στρέμματα γεωργικής γης. Ολοκληρώσαμε παρεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης σε 23 αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και έργα αποκατάστασης και συντήρησης σε 15 Ιερές Μονές του Αγίου Όρους. Ολοκληρώσαμε την κατασκευή και εκσυγχρονισμό 43 σχολικών συγκροτημάτων, ενώ δημιουργήσαμε 457 νέες αίθουσες διδασκαλίας και 131 βοηθητικές. Ολοκληρώσαμε 108 προγράμματα απόκτησης εξοπλισμού σε 11 νοσοκομεία και 30 κέντρα υγείας. Ολοκληρώσαμε 350 προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για 6.500 ανέργους και 2.346 ιδιωτικές επενδύσεις στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού και αγροτικής ανάπτυξης. Παράλληλα, ολοκληρώσαμε μεγάλα οδικά έργα, όπως τη διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, την παράκαμψη της Πελλαίας Χώρας, τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Δοϊράνης (από τη Ν. Σάντα μέχρι το Μαυρονέρι), τη Γέφυρα του ποταμού Αξιού με τις προσβάσεις προς τα Τελωνεία Ειδομένης και Ευζώνων και τη Δυτική Είσοδο Θεσσαλονίκης, την Ανατολική περιφερειακή Θεσσαλονίκης, τη νότια παράκαμψη της Έδεσσας και είναι σε εξέλιξη ο οδικός άξονας Βέροιας – Νάουσας – Σκύδρας η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Έδεσσας (Παραλίμνη). Σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη και τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας των Υπηρεσιών μας, προχωρήσαμε στην εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης, καθώς από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας δεσμευτήκαμε και συμμετείχαμε ενεργά στην υιοθέτηση αρχών ποιότητας στην Περιφέρεια μας. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βραβεύτηκε το 2009 με το πρώτο Εθνικό Βραβείο Ποιότητας Δημοσίων Υπηρεσιών. Επιπλέον, προχωράμε και ολοκληρώνουμε με γοργούς ρυθμούς τα έργα του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ σε όλους τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ μέσω του

Αναπτυξιακού Νόμου ενισχύουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας σε όλους τους νομούς. Η στρατηγική σας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας έχει συγκεκριμένη στόχευση; Σε ποιους τομείς και γιατί; Η μεγαλύτερη πρόκληση για την περιοχή μας σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι η ορθολογική, διαφανής και αποτελεσματική διαχείριση των κονδυλίων της Τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου (2007 – 2013). Είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που έχουμε βάλει όλοι οι συναρμόδιοι φορείς της περιοχής για να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια που ανέρχονται για τη συγκεκριμένη περίοδο στο πρωτόγνωρο για την Κεντρική Μακεδονία ποσό των 4,77 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε ήδη συγκεκριμένους άξονες προτεραιότητας, που είναι: • οι «Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας στην ΠΚΜ» • η «Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα στην ΠΚΜ» • η «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην ΠΚΜ». Ήδη μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.685 εκ. ευρώ, ενώ έχουν ενταχθεί έργα 470 εκ. ευρώ. Στόχος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους είναι να δημοσιευθούν όσο το δυνατόν περισσότερες προσκλήσεις, αλλά και να προωθήσουμε τις εντάξεις έργων ώριμων προς υλοποίηση. Το σημαντικό έργο που έχει επιτελεσθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως στον τομέα των υποδομών, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας είναι αποτέλεσμα προφανώς κάποιας συγκεκριμένης φιλοσοφίας. Η φιλοσοφία αυτή έχει χαρακτηριστικά τα οποία είναι εναρμονισμένα στις ανάγκες τόσου του ενιαίου γεωγραφικού χώρου όσο και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει ο καθένας από

τους επτά νομούς ξεχωριστά; Μετά από πολλά χρόνια απραξίας, η Κεντρική Μακεδονία επιτέλους αποκτά αναπτυξιακές δομές που αλλάζουν όχι μόνο την καθημερινότητα όλων των πολιτών, αλλά και τη συνολική εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή μας. Σήμερα, πλέον, η περιοχή μας διαθέτει βελτιωμένες υποδομές, αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία 5,5 χρόνια. Με σημαντικές παρεμβάσεις όπως το Μετρό, η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονές της, καθώς και επενδύσεις στους αναπτυξιακούς τομείς της Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, της Καινοτομίας, της Επιχειρηματικότητας, της Ενέργειας και της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία σταδιακά αναβαθμίζονται και διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Και στη νέα Προγραμματική Περίοδο συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και μεθοδικότητα, σταθερά προσανατολισμένοι στο όραμά μας για την Κεντρική Μακεδονία, που είναι να μετατραπεί σε «Περιφέρεια της Καινοτομίας και της Ισόρροπης, Αειφόρου Ανάπτυξης, με Κομβικό Ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη». Αυτό το όραμα στοχεύει στην ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου και προοπτικών της Θεσσαλονίκης, στην ένταξη και αξιοποίηση της δυναμικής της ΠΚΜ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του παραγωγικού ιστού της ΠΚΜ, στη διασφάλιση της συνοχής στο εσωτερικό της ΠΚΜ και στην προστασία του περιβάλλοντος με ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βραβεύτηκε το 2009 με το πρώτο Εθνικό Βραβείο Ποιότητας Δημοσίων Υπηρεσιών. 17


πρόσωπα & γεγονότα Παιδιά του κόσμου στο Νομάρχη Εικόνα «Βαβέλ» στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης με την παρουσία 53 νέων από 17 χώρες. Κοινή τους γλώσσα η ελληνική. Για το λόγο αυτό βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησαν μαθήματα στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπουδαστές από Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Κίνα, Κροατία, Λετονία, Μεξικό, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία, με την προτροπή και του Παναγιώτη Ψωμιάδη, πρόκειται να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Θεσσαλονίκης στις πατρίδες τους.

Έμφαση στον αθλητισμό «Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο αετός του αθλητισμού και του μπάσκετ, βοηθάει τη νεολαία όλης της Ελλάδος. Του είμαστε ευγνώμονες ως Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ως λαός του νομού, γιατί πάντοτε ανταποκρίνεται στα αιτήματά μας και δίνει λύσεις. Γιατί πιστεύει, όπως πιστεύουμε κι εμείς, ότι μπορούμε να σώσουμε τη νεολαία μέσα από τον αθλητισμό». Αυτά δήλωσε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία, παρουσία του Αναπληρωτή Νομάρχη Διονύση Ψωμιάδη. Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αθλητισμού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το μεγάλο πρόγραμμα αθλητικών έργων που υλοποιείται από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε να εξετάσει θετικά το νέο πρόγραμμα αθλητικών υποδομών που του υπεβλήθη για το νομό. «Με τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Πιστεύω απόλυτα στο θεσμό των Νομαρχιών. Εξάλλου, χάρη στις Νομαρχίες, το Υφυπουργείο Αθλητισμού κερδίζει χρήματα και χρόνο, υλοποιώντας περισσότερα έργα για τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης.

Ο νέος Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού στον Νομάρχη Το νέο Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Θεοφανίδη δέχθηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στο γραφείο του στη Νομαρχία. Οι δύο άνδρες συζήτησαν σχετικά με την προοπτική πραγματοποίησης άσκησης πυρασφάλειας και πυροπροστασίας με επικεφαλής τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και τη συνδρομή του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των Δήμων του νομού. Ο νέος Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Θεοφανίδης ευχαρίστησε το Νομάρχη για τη θερμή υποδοχή και δεσμεύτηκε ότι θα συνδράμει από τη νέα του θέση στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του επιτελείου του για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. 18


Το «ξέσπασμα» του Νομάρχη στην Τραπεζούντα «Οι Πόντιοι Μακεδόνες βροντοφωνάζουμε ότι νιώθουμε περήφανοι που είμαστε Έλληνες και Πόντιοι. Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο. Η καρδιά, η ψυχή του ποντιακού ελληνισμού χτυπάει σήμερα εδώ. Ευλαβείς προσκυνητές στην Παναγία Σουμελά, στο διαχρονικό σύμβολο και σημείο αναφοράς του Ποντιακού Ελληνισμού. Επιβεβαιώνεται σήμερα ότι όσο διατηρούμε ολοζώντανη τη λαλιά, τα ήθη, τα έθιμα, τη μουσική, τους λεβέντικους χορούς μας, τα τραγούδια μας, η πατρίδα θα μένει ζωντανή και ανεξίτηλη στις καρδιές μας. Κρατούμε αναμμένη τη δάδα, κρατούμε τον Πόντο των προγόνων μας μέσα μας. Οι αρχές του Ποντιακού Ελληνισμού δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Είναι λαμπερές σαν τον ήλιο, μοναδικές σαν την Ελλάδα. Οι Πόντιοι όπου κατέληξαν ρίζωσαν και κάρπισαν. Γι’ αυτό κρύβουν μια ψυχική δύναμη τιτάνια. Κρύβουν την πίστη τους στην Παναγία Σουμελά. Οι Πόντιοι ανά τους αιώνες απέδειξαν ότι είναι οπλίτες του Ελληνισμού, Ακρίτες του πολιτισμού, Σταυροφόροι του χριστιανισμού. “Αξιωθείς να γεννηθώ Έλλην, ευλογώ το Θεό που είμαι Πόντιος”, έλεγε ο μεγάλος Πόντιος πολιτικός Λεωνίδας Ιασονίδης. Οι Πόντιοι Μακεδόνες βροντοφωνάζουμε ότι νιώθουμε περήφανοι που είμαστε Έλληνες και Πόντιοι και παίρνουμε δύναμη από τη Παναγία Σουμελά. Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες. Καμιά πατρίδα δεν χάνεται, παρά μόνο όταν λησμονηθεί. Κι εμείς υποσχόμαστε πως δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την πατρίδα των προγόνων μας».

«Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, όμως με τέτοιες συμπεριφορές, δύσκολα η Τουρκία θα βρει θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια, παρά τις θετικές προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν» δήλωσε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στη στάση των τουρκικών αρχών το Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά, στο προσκύνημα 3.000 Ποντίων από την Ελλάδα και τη Ρωσία. Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε, όταν οι υπεύθυνοι του χώρου απαγόρευσαν την τέλεση θρησκευτικής παράκλησης με το επιχείρημα ότι ο χώρος της παλαιάς μονής λειτουργεί αποκλειστικά ως μουσείο.

Βράβευση ενός Πόντιου της διασποράς Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Δρ. τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δήλωσε: «Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξίες, τις παραδόσεις, την ταυτότητά μας». Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε: «Ευχαριστώ το Νομάρχη για την τιμή αυτή, προσωπικά και εκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Μείζονος Φιλαδελφείας και τους 45 χορηγούς οι οποίοι πραγματικά συνέβαλαν για να δημιουργήσουμε το πρώτο μνημείο στις ΗΠΑ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Στόχος μας τώρα είναι η διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων». 19


πρόσωπα & γεγονότα Ήρθε η ώρα για… ποδήλατο! Στην έναρξη κατασκευής του ποδηλατοδρόμου μήκους 12 χιλιομέτρων επί της οδού Αγίου Δημητρίου παρευρέθη ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Δημοτικών Έργων Βαγγέλη Δημητρίου. Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 1.500.000€, θα δώσει τη δυνατότητα μιας εναλλακτικής μετακίνησης με ποδήλατο, κατά μήκος της πανεπιστημιούπολης μέχρι το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Οι δυο λωρίδες κυκλοφορίας για τα οχήματα στους βασικούς οδικούς άξονες θα παραμείνουν, ενώ στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι να διανέμονται και δωρεάν ποδήλατα για τις μετακινήσεις των Θεσσαλονικέων. Το έργο θα παραδοθεί προς χρήση στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ θα τοποθετηθούν νέοι σηματοδότες σε κόμβους για την ασφαλή διέλευση των ποδηλάτων από διαβάσεις, αντικαθιστώντας τα σύμβολα των πεζών και με ποδηλάτη.

Μάλιστα, σχεδιάζεται και η επέκτασή του και σε άλλους δρόμους της πόλης. Τμήματα προς ποδηλατοδρόμηση: παλιά παραλία, πάρκο Ξαρχάκο, Αγγελάκη, Εθνικής Αμύνης, Αγίου Δημητρίου, Καυταντζόγλου, Λεωφ. Στρατού, Σαλαμίνος, Πολυτεχνείου, Αναγεννήσεως, Δωδεκανήσου, Αριστοτέλους, Στρ. Καλάρη, πεζόδρομο Γούναρη και Νέα Παραλία, από το Μέγαρο μουσικής έως το Λευκό Πύργο.

Αξιοποιούνται τα πρώην Δημοτικά Σφαγεία Την αξιοποίηση της περιοχής των πρώην Δημοτικών Σφαγείων (δυτική είσοδο της πόλης) με τη δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου κι ενός πολιτιστικού πολυχώρου σχεδιάζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Παρουσία του Αντιδημάρχου Αρχιτεκτονικού Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε πως «σε μια έκταση εννέα περίπου στρεμμάτων θα φιλοξενηθούν και αθλήματα λιγότερο διαδεδομένα, όπως η σκοποβολή, η ξιφασκία και η άρση βαρών. Επίσης στον ίδιο χώρο θα δημιουργηθούν χώροι για πολιτιστικές εκδηλώσεις και για εικαστικά δρώμενα». Για το έργο θα χρησιμοποιηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά) για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα που θα περισσεύει θα πωλείται στη ΔΕΗ. Επίσης το κτίριο θα θερμαίνεται με γεωθερμικές αντλίες, χωρίς να χρησιμοποιούνται λέβητες πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή και οικολογική μέθοδο εξοικονόμησης ενέργειας που για πρώτη φορά θα εφαρμόσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

20

Αναβαθμίζονται τα κοιμητήρια της Αγ. Παρασκευής Tη σύμβαση για τη συντήρηση και επισκευή των ταφικών μνημείων των κοιμητηρίων της Αγ. Παρασκευής στην ανατολική πλευρά της περιοχής, υπέγραψε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Έτσι ολοκληρώνεται το έργο της αποκατάστασης όλης της περιοχής των νεκροταφείων της Αγ. Παρασκευής, στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Λαγκαδά. Στην δυτική πλευρά της περιοχής των νεκροταφείων της Αγ. Παρασκευής έχει ήδη ολοκληρωθεί η ανάπλαση, που περιλαμβάνει χώρο πρασίνου, παιδική χαρά και αναψυκτήριο, που θα λειτουργήσει εντός των προσεχών μηνών.


Δήμαρχε... σε γαλάζιο το έχετε; «1η Ιουλίου – Κόβω το κάπνισμα» και ο Δήμαρχος Πυλαίας, Βασίλης Καρτάλης, συνοδευόμενος από αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους μοίρασε, σε μια συμβολική κίνηση και στο πλαίσιο αντικαπνιστικού χάπενινγκ, μπλουζάκια με αντικαπνιστικά συνθήματα σε θαμώνες των καφέ – μπαρ στο κέντρο της Πυλαίας και περαστικούς πολίτες από τα εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ.

Ο Βασίλης έδωσε τη... λύση Τέλειωσε επιτέλους η ταλαιπωρία 4.000 ασφαλισμένων του Δημοσίου, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να διανύουν μια απόσταση χιλιομέτρων και να υπομένουν την εκνευριστική κυκλοφοριακή κίνηση προκειμένου να λάβουν μία και μόνο υπογραφή από το ταμείο τους, μία απλή θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας τους. Πλέον στην Πυλαία λειτουργεί αποκεντρωμένο ελεγκτήριο του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου. «Για μια δουλειά πέντε λεπτών σπαταλούσα τουλάχιστον δύο ώρες από την ημέρα μου, μέσα στην κίνηση μέχρι να διανύσω όλη αυτή την απόσταση», περιγράφουν χαρακτηριστικά ασφαλισμένοι. Η «λύτρωση» των 4.000 χιλιάδων ασφαλισμένων ήρθε από τον Δήμαρχο Πυλαίας, Βασίλη Καρτάλη, έπειτα από επαφή που είχε με το υπουργείο Υγείας, το οποίο κατανόησε την ανάγκη των πολιτών να μειωθεί στο ελάχιστο η ταλαιπωρία τους, καθώς ήταν αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι την άλλη άκρη της πόλης. Το περιφερειακό ελεγκτήριο του ΟΠΑΔ στην Πυλαία στεγάζεται στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού, επί της οδού Πολυτεχνείου 11, στον χώρο του δημοτικού ιατρείου και του ΚΑΠΗ. Οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με την υπεύθυνη του ΟΠΑΔ Δήμητρα Σταμάτη, εξυπηρετούνται κάθε Παρασκευή από τις 8.30 έως και τις 10.30 το πρωί.

Νέο σχολείο στην Τριανδρία Ένα ακόμη σχολείο θεμελίωσε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά στο Δήμο Τριανδρίας. Ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης κήρυξε την έναρξη της κατασκευής του 1ου δημοτικού σχολείου Τριανδρίας (στο χώρο της πρώην λαϊκής αγοράς). Παρόντες η Δήμαρχος Τριανδρίας Πολυξένη Δρίτσα, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των τοπικών αρχών, Βουλευτές, στελέχη από το χώρο της Εκπαίδευσης αλλά και πλήθος κόσμου. Πρόκειται για ένα 12θέσιο δημοτικό σχολείο, συνολικού εμβαδού 2.020 τμ, που θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους. Εκτός από τις 12 αίθουσες διδασκαλίας θα διαθέτει αίθουσα φυσικοχημείας, αίθουσα Η/Υ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφείο δασκάλων, κυλικείο, αλλά και αποθηκευτικούς χώρους. Στην αυλή του σχολείου θα κατασκευαστεί γήπεδο μπάσκετ, κερκίδα, μικρό θεατράκι, πλακόστρωτος χώρος με καθιστικά αλλά και χώρος πρασίνου για τα παιδιά.

21


πρόσωπα & γεγονότα ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Άρωμα πολιτισμού στον Άγιο Παύλο Με τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας των Αγίων Σίλα και Τιμοθέου άρχισαν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις των «Σιλείων» που πραγματοποιήθηκαν στην Ευαγγελίστρια του Δήμου Αγίου Παύλου. Οι φετινές εκδηλώσεις λαμπρύνθηκαν από την παρουσία του Ιερού αντιγράφου της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά. «Ο δήμος Αγίου Παύλου υποδέχθηκε φέτος στην Ευαγγελίστρια την Ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει για την Ορθοδοξία, τους Πόντιους, αλλά και για τη χώρα μας η εικόνα αυτή. Και τι τιμή αποτελεί για το Δήμο μας η παρουσία της εδώ λαμπρύνοντας με αυτό τον τρόπο τα φετινά Σίλεια. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, όπως η Αυτοδιοίκηση, έτσι και η Ορθοδοξία στέκεται δίπλα στον άνθρωπο. Η εικόνα αυτή άντεξε τις κακουχίες για να φτάσει στην Ελλάδα από τον Εύξεινο Πόντο. Σήμερα αντιμετωπίζουμε την οικονομική κρίση που απειλεί να ξεριζώσει της συνοχή της κοινωνίας μας. Το φωτεινό παράδειγμα λοιπόν της Ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά ας είναι αυτό που θα μας οδηγήσει» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίου Παύλου Νίκος Βαρσάμης. Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο βουλευτής Α΄ περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Ορφανός, οι αντιδήμαρχοι Αγίου Παύλου Βασίλης Ιωαννίδης και Αλέξανδρος Αναστασιάδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Κώστας Ταχτατζής και Αλέκος Παυλίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Μοσχονάς, ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Αλληλεγγύη» Θανάσης Πλανόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας Δήμητρα Στάθη και Γιώργος Τζουρέλης, οι ανεξάρτητες δημοτικές σύμβουλοι Άννα Παπακώστα, Ελένη Οικονόμου, ο πρόεδρος του ιδρύματος Παναγία Σουμελά Γιώργος Τανιμανίδης, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του επαγγελματικού επιμελητηρίου Στήβη Σιωζοπούλου.

Επιχείρηση «Σκούπα» στο Σέιχ Σου Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκστρατεία καθαρισμού του δάσους πάρκου του Σέιχ- Σου, που διοργάνωσε ο δήμος Αγίου Παύλου, σε συνεργασία με το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ) Θεσσαλονίκης, την κοινωνική οργάνωση «Αγάπη », την εθελοντική διασωστική ομάδα του δήμου Αγ. Παύλου αλλά και απλούς πολίτες. Με τον ειδικό εξοπλισμό που παρείχε ο Δήμος Αγίου Παύλου και τα συνεργεία καθαριότητας, απομακρύνθηκε μεγάλος αριθμός απορριμμάτων που πλήγωναν αισθητικά την εικόνα του τελευταίου πνεύμονα της Θεσσαλονίκης. Ο Δήμαρχος Αγίου Παύλου Νίκος Βαρσάμης επεσήμανε ότι η καθαριότητα του δάσους με εθελοντικές ομάδες γίνεται 2 με 3 φορές στο χρονικό διάστημα του καλοκαιριού. Δεν παρέλειψε δε να ζητήσει περισσότερη χρηματοδότηση από την πολιτεία για καθαρισμό των δασών και πρόσληψη προσωπικού. Στη φωτογραφία: ο Δήμαρχος Αγίου Παύλου Νίκος Βαρσάμης, η εκπρόσωπος του ΚΕΑΝ Θεσσαλονίκης Μανταλένα Καϊλή και ο εκπρόσωπος της «Αγάπης» Χρήστος Κοξένογλου 22


5.000 «Φρουροί» της Μακεδονίας σε… δράση «Ο εθελοντισμός είναι η απεριόριστη αγάπη και συμπαράσταση στο συνάνθρωπο και την κοινωνία». Λόγια ουσίας από το Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη. Στην ίδια φιλοσοφία και ο Δήμαρχος Μίκρας: «Ο εθελοντισμός είναι ένα ζήτημα που αγγίζει όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας», υπογράμμισε ο Θεόδωρος Γκουστίλης. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία απονεμήθηκαν πιστοποιητικά στους Εθελοντές που παρακολούθησαν το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εθελοντικής Δράσης για τη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων και την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» του Δήμου Μίκρας. Παρόν ήταν ο υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Κοκκολάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δραστηριοποιούνται 60 εθελοντικές οργανώσεις, δηλαδή περίπου 5.000 εθελοντές, επιφορτισμένοι με το να διαφυλάσσουν τα περιαστικά δάση και τα αλσύλλια της περιοχής.

Ενισχύεται ο στόλος των αστικών λεωφορείων Ευκολότερη και ταχύτερη η πρόσβαση στην Πολίχνη, καθώς ο Δήμαρχος Κώστας Θεοδωρίδης συμφώνησε με τον γενικό διευθυντή του ΟΑΣΘ Γιάννη Τσούφη ώστε να δρομολογηθεί ένα επιπλέον αστικό λεωφορείο στη γραμμή 29 (Πολίχνη - Βενιζέλου). Έτσι, ο αριθμός των λεωφορείων που εξυπηρετούν την Πολίχνη αυξάνεται από οκτώ σε εννέα την ημέρα. Επιπλέον, αποφασίστηκε η δρομολόγηση ενός ακόμη λεωφορείου στη γραμμή 1, η οποία εκτελεί το δρομολόγιο Καρφούρ Ευκαρπίας - νοσοκομείο Παπαγεωργίου - τερματικός σταθμός ΚΤΕΛ, μέσω Πολίχνης. 23


πρόσωπα & γεγονότα Έργο ζωτικής σημασίας συνολικής έκτασης 50 στρεμμάτων Σε μία έκταση 50 περίπου στρεμμάτων στο Δήμο Εχεδώρου, κατασκευάστηκαν διάδρομοι περιπάτου, τρία γήπεδα mini ποδοσφαίρου, δύο γήπεδα καλαθοσφαίρισης, ένα γήπεδο βόλεϊ, ένα γήπεδο τένις, παιχνιδότοποι. Πρόκειται για το Πάρκο Αναψυχής Οδού Κερκύρας στο Καλοχώρι. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αστικής Ανάπτυξης σε ζώνες μικρής κλίμακας», ο Δήμαρχος Εχεδώρου Γιώργος Αρβανιτίδης, κατάφερε και ολοκλήρωσε μέσα σε 2 χρόνια ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή. «...Με την ολοκλήρωση των εργασιών προσφέρουμε στους κατοίκους της περιοχής ένα σύγχρονο, πράσινο και λειτουργικό χώρο αναψυχής που στο σύνολό του μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» τόνισε ικανοποιημένος ο κ. Αρβανιτίδης. Στο Πάρκο Κερκύρας δημιουργήθηκαν πέντε χαρακτηριστικές είσοδοι με ειδική πέργκολα εισόδου στην κάθε μία και η κάθε είσοδος οδηγεί σε μία διαφορετική θεματική ενότητα. Το έργο περιλαμβάνει εκτός από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους εκμάθησης, πειραματισμού και εκπαίδευσης με τη δημιουργία βοτανικού κήπου και οπωρώνα καθώς και χώρο κυκλοφοριακής αγωγής. Καθιστικά είναι διάσπαρτα σε όλη την έκταση του πάρκου ενώ στην ανατολική του πλευρά δημιουργήθηκε χώρος στάθμευσης 100 περίπου θέσεων.

Πράσινες αυλές στα σχολεία του Δήμου Συκεών Στην ανάπλαση των σχολικών αυλών προχωρεί ο Δήμος Συκεών σε μια προσπάθεια να αντικατασταθεί το τσιμέντο και η άσφαλτος με πράσινο, επιδιώκοντας παράλληλα τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των εξωτερικών και των εσωτερικών χώρων των σχολικών συγκροτημάτων. Το πρόγραμμα μάλιστα αυτό γίνεται με τη συνεργασία του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ενώ μόνο για φέτος ο δήμος θα διαθέσει από το ταμείο του για τα έργα αυτά το ποσό του 1.500.000 ευρώ. Νέο αύλειο χώρο αποκτούν τα 3ο & 6ο Δημοτικά και 3ο & 6ο Νηπιαγωγεία, βάσει μελέτης του καθηγητή Δ. Γερμανού, όπως λέει ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Δημιουργούνται κυκλικά παρτέρια, κερκίδες μικρού εμβαδού, παρτέρια στο πλάι και στο πίσω μέρος της αυλής καθώς και κιόσκι και πύλη εισόδου. Επίσης αναξιοποίητος μέχρι σήμερα χώρος προστίθεται στην αυλή, η έκταση της οποίας μεγαλώνει και, παρόλο που δημιουργούνται νέοι χώροι πρασίνου, τα τετραγωνικά μέτρα που αντιστοιχούν ανά μαθητή αυξάνονται. Εργασίες αναδιαμόρφωσης και ανακατασκευής αιθουσών εκτελούνται στο 3ο Γυμνάσιο. Τις μελέτες ανασχεδιασμού έκανε η Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Παιδαγωγικής Δημήτριο Γερμανό. 24

Οι νέοι της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης και στους Αμπελόκηπους Γέμισε με νιάτα το Δημαρχείο Αμπελοκήπων. Είκοσι δύο νέοι δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ηλικίας κάτω των 28 ετών, από την Αλβανία, την Αρμενία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Σουηδία και την Ελλάδα, έγιναν δεκτοί από τον Δήμαρχο Λάζαρο Κυρίζογλου, με αφορμή την 7η Συνάντησης Νέων Δημοτικών Συμβούλων από την Ευρώπη. Θέμα της συνάντησης, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, είναι η «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Περιβαλλοντική Διαχείριση».


«Κάρτα δημότη» για εκπτώσεις στο Ωραιόκαστρο Ευκαιρίες για φθηνότερες αγορές προς όλους τους πολίτες και, συγχρόνως, αξιόπιστες διεξόδους από τη γενικευμένη οικονομική κρίση προς τους επαγγελματίες της πόλης επιδιώκει να προσφέρει ο Δήμος Ωραιοκάστρου, προχωρώντας προς αυτή την κατεύθυνση στην καθιέρωση του μέτρου της «κάρτας δημότη». Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Νικόλαος Μπάτος, με τη θεσμοθέτηση του μέτρου αυτού όλοι οι καταναλωτές του Ωραιοκάστρου θα μπορούν να απολαμβάνουν εκπτώσεων κατά τις αγορές τους από τα τοπικά εμπορικά καταστήματα. Το συγκεκριμένο μέτρο μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Μπάτος, δεν θα εφαρμοστεί αποκλειστικά για τους δημότες, αλλά θα επεκταθεί και θα ισχύσει και για όλους τους κατοίκους του Ωραιοκάστρου.

Διαμαρτυρία για τον ΟΚΑΝΑ Σε συμβολικό αποκλεισμό της μονάδα του ΟΚΑΝΑ προέβη ο Δήμος Σταυρούπολης με αιτήματα για ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ και ΘΕΡΑΠΕΙΑ των ασθενών στον τόπο που κατοικούν, για ΔΙΑΛΥΣΗ και ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ όλων των ομάδων τοξικομανών από τα στέκια τους και για ΓΕΝΝΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ για την πρόληψη και τον Αγώνα κατά των ναρκωτικών. Μάλιστα, για το θέμα ο Δήμαρχος Σταυρούπολης, Σάββας Σερασίδης, απέστειλε και ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Νόμιζαν ότι δε θα κάνουμε πράξη το κλείσιμο του ΟΚΑΝΑ για το οποίο κάτοικοι και δημοτική αρχή έχουμε τόσες φορές προειδοποιήσει. Εγκατέλειψαν στην κακή τους μοίρα τους ασθενείς και καταδίκασαν την τοπική κοινωνία σε μια εφιαλτική καθημερινότητα. Η κοινωνία της Σταυρούπολης αγκάλιασε τα παιδιά αυτά και συνεχίζει να το κάνει όχι μόνο γιατί είναι και τα νιώθει σα δικά της παιδιά, αλλά και γιατί είναι στην κουλτούρα μας να στηρίζουμε κάθε ευκαιρία του ανθρώπου να υπερασπιστεί το δικαίωμα του στη ζωή».

Εκθεση για τις ομορφιές του Αξιού Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός» εγκαινιάστηκε στις 26 Ιουνίου στο Κλειστό Γυμναστήριο το 1ου Δημοτικού Σχολείου Κυμίνων. Η έκθεση προέκυψε από το διαγωνισμό φωτογραφίας που «έτρεξε» στη διάρκεια του 2008 και πραγματοποιήθηκε στα Κύμινα με τη στήριξη και τη συνεργασία του Δήμου Αξιού, στα πλαίσια των εκδηλώσεων ¨Κυμινιώτικο Πανηγύρι 2009». Ο Δήμαρχος Αξιού, Νικόλαος Γιουτίκας, αναφερόμενος στην έκθεση δήλωσε: «Το Δέλτα είναι ένας μοναδικός υδροβιότοπος με ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης και πρέπει να αισθανόμαστε πάρα πολύ τυχεροί που ζούμε σ΄ ένα τόπο με τόσο ιδιαίτερο φυσικό κάλος. Ο Δήμος Αξιού θα στέκεται πάντα αρωγός σε εκδηλώσεις όπως αυτή και ετοιμάζει ήδη την απαραίτητη υποδομή για την φιλοξενία τέτοιων δραστηριοτήτων σε κατάλληλες αίθουσες»

25


πρόσωπα & γεγονότα

Προσκλητήριο αγάπης και συνεργασίας ήνυμα ελπίδας, αγάπης και συνεργασίας απεστάλη σε όλους κατά την τελετή υποδοχής του Τιμίου Σταυρού της Σταύρωσης του Χριστού, που μεταφέρθηκε με κατάνυξη από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στη Νεάπολη. Παρόν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τον οποίο υποδέχθηκαν ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας και επικεφαλείς άλλων μητροπόλεων, εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, της αυτοδιοίκησης, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας και δημότες της δυτικής Θεσσαλονίκης. Μετά την περιφορά στους δρόμους της Νεάπολης, ο Τίμιος Σταυρός μετεφέρθη στον καθεδρικό ναό του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου. Στη συνέχεια, εψάλλη ο πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, παρουσία του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, μητροπολιτών από όλη τη Β. Ελλάδα, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Μ

26

Στον χαιρετισμό του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος απηύθυνε προσκλητήριο αγάπης και συνεργασίας μεταξύ εκκλησίας, πολιτείας, αυτοδιοίκησης και φορέων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων του λαού και της νεολαίας. Στις προσφωνήσεις τους προς τον αρχιεπίσκοπο ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλος εξήραν την προσωπικότητα και το ήθος του προκαθημένου της ελλαδικής εκκλησίας. Στην τελετή υποδοχής παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Γ. Ορφανός, Α. Τζιτζικώστας, Ε. Βενιζέλος, Χ. Καστανίδης και Γ. Μαγκριώτης, δήμαρχοι των δυτικών συνοικιών, κ.α.


Αφιέρωμα στο Δήμο Λαχανά

6 2 ή ∆ηµ. Πάσχου ελ … ντ α α Π τ , ς σ α δ ά ς λ λ ο Δήµαρχ θητεία του νεότερου σε ηλικία ∆ηµάρχου της Ε ρώτη

Πετυχηµένη η π

27


Αφιέρωμα στο Δήμο Λαχανά

Ο ΠΡΩΤΟΣ ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΧΑΝΑ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΤ. ΠΑΣΧΟΣ

Σημαντικό το έργο του αείμνηστου Δημητρίου Πάσχου Έδωσε τη μάχη για το ΧΥΤΑ και δικαιώθηκε

Έβαλε τα θεμέλια για την ανάπτυξη της πλέον υποβαθμισμένης τότε περιοχής του νομού Θεσσαλονίκης

28

Αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη του τόπου που γεννήθηκε και αγάπησε. Άνθρωπος άοκνος, δραστήριος, µε αστείρευτη διάθεση για δουλειά. Ενεργώντας πάντα προς όφελος του κοινού καλού. Το ταξίδι της ζωής του ξεκίνησε το 1956 οπότε και γεννήθηκε ο Δημήτριος Πάσχος, στην Ξυλόπολη του Νομού Θεσσαλονίκης. Παντρεύτηκε τη Δήμητρα Πάσχου και απέκτησε μαζί της δύο υιούς. Από νεαρή ηλικία – πνεύµα δηµιουργικά ανήσυχο – ασχολήθηκε µε τα κοινά και για πρώτη φορά εκλέχτηκε Πρόεδρος της Κοινότητας Ξυλοπόλεως το 1990, σε ηλικία µόλις 34 ετών. Ένα χρόνο μετά, εκλέχθηκε μέλος της Διοικούσας επιτροπής της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Θεσσαλονίκης (Τ.Ε.Δ.Κ.). Την περίοδο 1991-1994 διετέλεσε μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος των Κοινοτήτων του Νομού και μέλος του Δ.Σ. του Νομαρχιακού Ταμείου. Με το έργο του να αναγνωρίζεται από τους δημότες του, το 1994 επανεκλέχτηκε Πρόεδρος της Κοινότητας Ξυλόπολης και συνέβαλε αποφασιστικά στην αναμόρφωση και ανάπτυξη της περιοχής. Άνθρωπος της υπαίθρου που τον απασχολούσαν τα ευρύτερα προβλήματα του Νομού, συμμετείχε ενεργά σε συμβούλια και επιτροπές με δυναμισμό και αποτελεσματικότητα. Τον Ιούνιο του 1998 εκλέχτηκε μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομού Θεσσαλονίκης (Α.Ν.Ε.Θ.) και ορίστηκε

Γραμματέας του Δ.Σ. Τον Οκτώβριο του 1998 εκλέχτηκε ∆ήµαρχος του νεοσύστατου ∆ήµου Λαχανά και συνέχισε τη δηµιουργική του πορεία για την επίλυση των προβληµάτων του ∆ήµου. Το 1999 η πορεία του στο δημόσιο βίο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σηματοδοτείται από την εκλογή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.). Την ίδια χρονιά εκλέχτηκε και πάλι μέλος του Δ.Σ. της Α.Ν.Ε.Θ. Και η πολύπλευρη δραστηριότητά του ευρύνεται: • Το 2000 εκλέχτηκε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.). • Το 2002 επανεκλέχτηκε Δήμαρχος του Δήμου Λαχανά και συνέχισε το σημαντικό έργο που ήδη ξεκίνησε. • Το 2003 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ν. Θεσσαλονίκης και επανεκλέχτηκε μέλος του Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ. • Το 2004 εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. απόρροια της αναγνώρισης σε Εθνικό Επίπεδο της πολύχρονης προσφοράς του για την αναβάθμιση των φορέων της Αυτοδιοίκησης. • Το Σεπτέμβριο του 2004 με απόφαση του Υπουργού Αθλητισμού τοποθετείται στην Κεντρική Επιτροπή Προγραμμάτων του Υπουργείου Αθλητισμού. Ο ∆ηµήτριος Πάσχος απεβίωσε νωρίς, χτυπηµένος από την επάρατο νόσο, την 1η Οκτωβρίου του 2005.


ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΧΑΝΑ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΔΗΜ. ΠΑΣΧΟΣ:

«Υλοποιούμε τις αποφάσεις των δημοτών μας» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟ

Κύριε Δήμαρχε, δέκα χωριά, δέκα λαϊκές συνελεύσεις. Ποιό είναι το καταστάλαγμα αυτής της διαδικασίας; Ήταν κάτι το πρωτόγνωρο και για μένα και τους συνεργάτες μου, αλλά και κάτι ξεχωριστό για τους δημότες. Για πρώτη φορά ο Δήμαρχος βρέθηκε ενώπιον των δημοτών και οι δημότες σύσσωμοι ενώπιον του δημάρχου. Δόθηκε η δυνατότητα στον κάθε πολίτη ξεχωριστά να τοποθετηθεί υπεύθυνα, να επισημάνει τα προβλήματα του τόπου του και να προτείνει λύσεις. Είχαμε παρεμβάσεις ουσίας. Όλα όσα με ευστοχία τέθηκαν, θα αξιολογηθούν και θα ιεραρχηθούν από τη Διοίκηση. Ως Δήμαρχος δηλώνω υπεύθυνα ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις. Βασική μας φιλοσοφία είναι ότι οι δημότες αποφασίζουν και εμείς ως Διοίκηση εκτελούμε. Αυτή εξάλλου είναι η

Αισιόδοξος για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Λαχανά στα επόμενα χρόνια δηλώνει σε συνέντευξή του στον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» ο Δήμαρχος Παντελής Δημητρίου Πάσχος. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα προόδου σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Ο Δήμαρχος Λαχανά ανέλαβε την πρωτοβουλία και διοργάνωσε στη διάρκεια του καλοκαιριού λαϊκές συνελεύσεις και στα δέκα χωριά του δήμου. Στη διάρκεια των συνελεύσεων είχε την ευκαιρία να ακούσει από τους δημότες όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να δρομολογήσει λύσεις άμεσες αλλά και μεσοπρόθεσμες.

εντολή που δίδουν οι πολίτες σε κάθε εκλογική διαδικασία. Από τα ζητήματα που τέθηκαν ποια είναι τα πλέον ενδιαφέροντα και πώς θα τα αντιμετωπίσετε; Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει ο Δήμος δώσαμε σε αρκετά προβλήματα λύσεις αμέσως μετά τις λαϊκές συνελεύσεις και στα δέκα χωριά. Σε άλλες περιπτώσεις τα αιτήματα των δημοτών ικανοποιήθηκαν σε ένα διάστημα ολίγων ημερών. Υπάρχουν όμως και θέματα που έχουν να κάνουν με έργα υποδομής, πολλά από τα οποία εκτελούνται ήδη σε ορισμένα χωριά, ενώ σε άλλα βρισκόμαστε στη σύνταξη των απαραίτητων μελετών. Ειδικά στα έργα υποδομής δίδουμε ως Διοίκηση ιδιαίτερη βαρύτητα και έχουμε δρομολογήσει την υλοποίησή τους το ταχύτερο δυνατόν. Πόσο καθοριστική είναι η βοήθεια του Δήμου για την ανάπτυξη

του αγροτουρισμού στην περιοχή και ποια είναι προς την κατεύθυνση αυτή η φιλοσοφία του Δήμου; Στην περιοχή μας λειτουργούν εδώ και χρόνια με τη βοήθεια του Δήμου εξαιρετικές μονάδες αγροτουρισμού. Η περιοχή μας είναι ίσως από τις ομορφότερες σε φυσική ομορφιά στο Νομό Θεσσαλονίκης. Κάθε χρόνο επισκέπτονται τα χωριά του Δήμου μας περίπου 60.000 άτομα. Επιθυμούμε ως διοίκηση την ενίσχυση της επισκεψιμότητας στα επόμενα χρόνια με τη δημιουργία και νέων μονάδων οι οποίες φιλοδοξούμε ότι θα γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ. Ως Δήμαρχος Λαχανά δεσμεύομαι ότι θα στηρίξω και τις υπάρχουσες μονάδες, αλλά και όσες νέες μας προκύψουν. Και τούτο διότι, όχι μόνο ενισχύουν οικονομικά το Δήμο, αλλά κυρίως δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Έτσι επιτυγχάνεται η παραμονή της νεολαίας στα χωριά του Δήμου μας. 29


Αφιέρωμα στο Δήμο Λαχανά

«ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ» ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΧΑΝΑ Παντελής ∆ηµητρίου Πάσχος: «Εδώ ανήκουµε. Εδώ ζούµε. Εδώ υλοποιούµε το έργο µας» «Οι δημότες αποφασίζουν και εμείς ως διοίκηση υλοποιούμε τις αποφάσεις τους». Με αυτή τη φράση ο Δήμαρχος Λαχανά, Παντελής Δημητρίου Πάσχος, έκλεισε στην έδρα του Δήμου στην Ξυλόπολη τον κύκλο των λαϊκών συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα χωριά του Δήμου με την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή των δημοτών. «Έχουμε ως διοίκηση μεγάλη ευθύνη έναντι των δημοτών. Στηρίζουμε τις απο-

30

φάσεις του κάθε χωριού ξεχωριστά και σχεδιάζουμε το μέλλον με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον του συνόλου των κατοίκων του Δήμου μας» υπογράμμιζε σε κάθε ευκαιρία ο Δήμαρχος Λαχανά, ο οποίος δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει χρώμα. «Θα κοντραριστούμε με όλους αν χρειαστεί προκειμένου να υπερασπισθούμε το συμφέρον του τόπου μας» διαβεβαίωσε τους δημότες σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Λαχανά, Παντελής Δημητρίου Πάσχος: • Για το θέµα του ΧΥΤΑ, υπογράµµισε µε

1

3

2

4


έμφαση ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει – όπως εντέχνως διαδίδεται – εργοστάσιο καύσης των απορριμμάτων και κάλεσε όλους τους δημότες να επισκεφθούν το χώρο του ΧΥΤΑ προκειµένου να διαπιστώσουν από μόνοι τους τις άριστες διαδικασίες που ακολουθούνται στο χώρο, οι οποίες διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που αναγνώρισε και ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά στο θέμα των προσλήψεων στο ΧΥΤΑ ξεκαθάρισε ότι στο

εξής θα γίνονται προσλήψεις μόνο από το Δήμο Λαχανά με ειδικότητες που θα καλύπτονται από δημότες του Δήμου. • Για το πρόβληµα της αποχέτευσης τόνισε ότι ο προγραμματισμός της διοίκησης προβλέπει σταδιακά να αποκτήσουν δί κτυο όλα τα χωριά του δήμου. • Στάθηκε ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή πορεία που διαγράφει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Λαχανά ο οποίος – όπως ανέφερε ο Δήμαρχος – καταγράφει επισκεψιμότητα περίπου 60.000 ατόμων ετησίως. Τό-

νισε δε ότι από τον Σεπτέμβριο θα δημιουργηθούν νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. «Είμαστε ισχυρός πόλος έλξης επισκεπτών. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουμε τα μέγιστα ώστε να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας» επεσήμανε ο Δήμαρχος Λαχανά. Κατέληξε δε λέγοντας ότι ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν σε επί μέρους θέματα, όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

1. ΛΕΥΚΟΧΩΡΙ 2. ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ 3. ΚΑΡΤΕΡΑΙ 4. ΚΥ∆ΩΝΙΕΣ 5. ΝΙΚΟΠΟΛΗ 6. ΞΥΛΟΠΟΛΗ 7. ΣΤΕΦΑΝΙΑ 8. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 9. ∆ΟΡΚΑ∆Α 10. ΛΑΧΑΝΑΣ

5

6

10 8

7 9

31


Αφιέρωμα στο Δήμο Λαχανά

ΥΔΡΕΥΣΗ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ Κάτοικοι 20 χωριών από τους Νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Σερρών θα εξυπηρετούνται από το Πολυϊατρείο της Ξυλόπολης που αναμένεται να λειτουργήσει έως το τέλος του έτους. Το Πολυϊατρείο θα αποτελείται από υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και θα υπάρχουν όλοι οι απαραίτητοι χώροι για τη λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου, δηλαδή ιατρεία, εργαστήρια, χώρος αναμονής, υποδοχή, χώροι υγιεινής (κοινόχρηστοι, ιατρείων και Α.Μ.Ε.Α.), αποθήκη και κλιμακοστάσιο. Ο Δήμος Λαχανά θα προχωρήσει άμεσα και στην προμήθεια των απαραίτητων οργάνων και υλικών για την εύρυθμη λειτουργία του καθώς και στην αγορά ασθενοφόρου για την πληρέστερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ Έργο ύψιστης σημασίας για το Δήμο Λαχανά είναι η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στους οικισμούς Ξυλόπολης, Λαχανά και Δορκάδος. Το έργο υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς, ενώ στον οικισμό της Δορκάδος ήδη ολοκληρώθηκε. Το έργο συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΥΔΡΕΥΣΗ Περισσότερες από 800 οικίες θα συνδεθούν με το νέο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης. Ένα έργο που βελτιώνει σημαντικά τον τρόπο διαβίωσης των κατοίκων και διασφαλίζει τη Δημόσια Υγεία, καθώς αντικαθιστώνται παλαιοί σωλήνες από αμίαντο.

32

Η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στον οικισμό του Λαχανά ήδη ολοκληρώθηκε. Το συνολικό μήκος του δικτύου ύδρευσης που αντικαταστάθηκε είναι 2.800μ. και το σύνολο των συνδέσεων με τις οικίες υπολογίζεται σε 300.

ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ Μετά τον κόμβο της Νικόπολης ηλεκτροφωτίστηκε και ο κόμβος των Κυδωνιών του Δημοτικού Διαμερίσματος Λαχανά. Το έργο αυτό ήταν υψίστης προτεραιότητας γιατί οι κόμβοι Κυδωνιάς και Νικόπολης αποτελούσαν επικίνδυνα σημεία για τους οδηγούς κατά την διάρκεια της νύχτας λόγω περιορισμένης ορατότητας, καθώς επίσης γιατί στα συγκεκριμένα σημεία υπάρχουν στάσεις Ο.Α.Σ.Θ. και η αναμονή των Δημοτών κατά την διάρκεια της νύχτας καθίσταται επικίνδυνη.


ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ Ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά έργα όχι μόνο στο Δήμο Λαχανά αλλά στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί η κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου στην Ξυλόπολη. Πρόκειται για κλειστό κολυμβητήριο με δεξαμενή διαστάσεων 12x25μ. και κτίριο αποδυτηρίων. Περιμετρικά η δεξαμενή περιβάλλεται από διάδρομο 2μ. περίπου και στη βαθιά περιοχή της θα κατασκευαστεί εξέδρα καταδύσεων. Στο κτίριο των αποδυτηρίων υπάρχουν όλες οι απαραίτητες και απαιτούμενες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των αθλούμενων. Στο υπόγειο του ίδιου κτιρίου τοποθετήθηκαν οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις των αποδυτηρίων και της κολυμβητικής δεξαμενής.

Τα έργα υποδομής αλλάζουν το τοπίο

ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ Το έργο είναι στην διαδικασία της δημοπρασίας (μελέτη κατασκευής) και σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή του. Πρόκειται για τον Βιολογικό καθαρισμό των ακάθαρτων λυμάτων στον οικισμό της Ξυλόπολης.

ΓΗΠΕΔΟ Ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η κατασκευή ενός εκ των μεγαλυτέρων έργων στο Δήμο Λαχανά, το γήπεδο ποδοσφαίρου ολυμπιακών προδιαγραφών στον οικισμό Λαχανά. Πρόκειται για σύγχρονο, με αποδυτήρια και κερκίδες, που οι προδιαγραφές του θα επιτρέπουν την διεξαγωγή αγώνων Β΄ Εθνικής Επαγγελματικής Κατηγορίας.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει το έργο «Κατασκευή κτιρίου πολλαπλών χρήσεων στη Νικόπολη». Σύμφωνα με τη μελέτη το κτίριο θα αποτελείται από δύο μεγάλες αίθουσες, εξέδρα, 3 W.C., αποθήκη, λεβητοστάσιο και ημιυπαίθριο χώρο. Στον περιβάλλοντα χώρο θα κατασκευαστεί κιόσκι, ενώ το έργο προβλέπει και την ανακατασκευή του γηπέδου καλαθοσφαίρισης που βρίσκεται στον υφιστάμενο χώρο.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ Κτίριο που κάποτε λειτουργούσε ως σχολική στέγη στον οικισμό Λαχανά, μετετράπη σε καταφύγιο. Η επισκευή και η βελτίωση του κτιρίου έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με την μελέτη και έχουν γίνει σημαντικές επεμβάσεις. Ο Δήμος σύντομα θα προβεί στην σύνταξη μελέτης για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του κτιρίου. 33


Αφιέρωμα στο Δήμο Λαχανά

Γεύσεις και Αρώματα από τις Ομορφιές της Φύσης Ο Δήμος Λαχανά αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών καθώς διαθέτει πολλά στοιχεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει το θαυμάσιο οικοσύστημα της περιοχής, αλλά και να επισκεφθεί τους ξενώνες που αναπτύχθηκαν στο Δήμο Λαχανά καθώς και το καταφύγιο στον οικισμό Λαχανά, τις εγκαταστάσεις παραγωγής γιαουρτιού στη Δορκάδα, τις παραδοσιακές ταβέρνες που λειτουργούν σε πολλούς οικισμούς και πλήθος ιστορικών αρχαιολογικών και φυσικών αξιοθέατων.

ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Ιερό θέατρο της φύσης

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΔΟΡΚΑΔΟΣ Το φημισμένο

Βοτανικός Κήπος Έργο απείρου κάλλους είναι ο Βοτανικός κήπος. Ογδόντα στρέμματα ήδη αναπλάθονται στα γεωγραφικά όρια της Ξυλόπολης ώστε να αναδειχθούν φυτά, λουλούδια, δέντρα της περιοχής καθώς και πολλά στοιχεία των μεσογειακών οικοσυστημάτων. Μια όαση για τον κάθε επισκέπτη.

34

Η Δορκάδα είναι ένα προσφυγικό χωριό, όπου εγκαταστάθηκαν Ανατολικοθρακιώτες εκεί τον πολιτισμό τους. Αναγεννήθηκαν και αποτέλεσαν μία δύναμη προόδου αξιοποιώντας και στηριζόμενοι οικονομικά στην παραδοσιακή τέχνη παρασκευής του περίφημου γιαουρτιού Δορκάδος, που μετέφεραν από την ωραιότατη περιοχή της Σηλύβριας της Ανατολικής Θράκης. Οι 497 κάτοικοι του χωριού ασχολούνται στην πλειοψηφία τους με την παραγωγή γιαουρτιού που είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από το γιαούρτι, η παραγωγή εμπλουτίζεται και με άλλα προϊόντα όπως φέτα, μυζήθρα και ανθότυρο.

Το οικοσύστημα του Δήμου αποτελούμενο από τις δασικές εκτάσεις και τις τεχνητές ή φυσικές λίμνες δεν είναι μόνο ένα τουριστικό θέρετρο αλλά ένα ιερό θέατρο της φύσης. Οι πλούσιες σε ομορφιά γεωγραφικές περιοχές του Δήμου προσφέρονται για περιπάτους, εξερεύνηση, ξεκούραση και απόλαυση των στοιχείων της φύσης.


Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης

Υπόδειγμα για την Ευρώπη

«Μετά από γραφειοκρατικές διαδικασίες που κράτησαν αρκετά χρόνια τελικά κατασκευάστηκε και λειτουργεί ήδη εδώ κι ένα χρόνο. Είναι το μεγαλύτερο και το πιο σύγχρονο αντίστοιχο έργο της Ευρώπης. Αυτό διαπίστωσαν όσοι ειδικοί το έχουν επισκεφθεί»

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΖΟΥΡΝΑ Προέδρου του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης

35


Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης

Υπόδειγμα για την Ευρώπη

ετά από γραφειοκρατικές διαδικασίες που κράτησαν αρκετά χρόνια τελικά κατασκευάστηκε και λειτουργεί ήδη εδώ κι ένα χρόνο. Είναι το μεγαλύτερο και το πιο σύγχρονο αντίστοιχο έργο της Ευρώπης. Αυτό διαπίστωσαν όσοι ειδικοί το έχουν επισκεφθεί. Εδώ θέλω να αναφερθώ στην επίσκεψη που έγινε στις 25/06/2009 από τα ακόλουθα κλιμάκια: Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) από τις Βρυξέλλες. Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τον αντίστοιχο Γενικό του Γραμματέα που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των κονδυλίων της Ε.Ε. Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Παρακολούθησης του Ταμείου Συνοχής στο Υπουργείο Οικονομικών. Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής (Π.Ε.Π.) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Με ένα πούλμαν που μετέφερε περί τα 40 άτομα από τα πιο πάνω κλιμάκια, από διάφορα άτομα των Υπουργείων που εμπλέκονται στο Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., από άτομα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κι από άλλα σημεία της χώρας μας επισκεφθήκαμε πρώτα την αναπλασμένη χωματερή του Δερβενίου κι όλοι δηλώσανε ότι τέτοιο λει-

Μ

36

τουργικό πάρκο σε πρώην χωματερή δεν είχε κανείς δει πουθενά στην Ευρώπη. Το πούλμαν στη συνέχεια κατευθύνθηκε στον Χ.Υ.Τ.Α. της Μαυροράχης. Εκεί όλοι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το μέγεθος, την ποιότητα κατασκευής του έργου και τον τρόπο λειτουργίας του: την τάξη που επικρατεί, τους ελέγχους, την εκφόρτωση των φορτίων, το άμεσο σκέπασμα των απορριμμάτων, το πλύσιμο των οχημάτων, τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των διαφόρων κτηριακών μονάδων και τέλος τη μονάδα επεξεργασίας των στραγγισμάτων. Η ποιότητα και το μέγεθός της δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Τα συγχαρητήρια προς όλους όσους συνέβαλαν στην κατασκευή αυτού του έργου και στη λειτουργία του ήταν κάτι που μας γεμίζει υπερηφάνεια. Όλοι προσπαθούσαν να βγάλουν φωτογραφίες για να τις επιδεικνύουν. Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο «ΝΟΗΣΙΣ» όπου έγινε η συνάντηση 150 ειδικών υπηρεσιακών παραγόντων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών και των δύο Γενικών Γραμματέων Κεντρικής Μακεδονίας κο Γ. Τσιότρα και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κο Δ. Σταμάτη. Εκεί μίλησαν όλοι με τα καλύτερα λόγια για το Σύνδεσμό μας για την υποδειγματική αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. και την κατασκευή έργων αειφόρου ανάπτυξης και πραγματικής προστασίας του

Περιβάλλοντος. Δήλωσαν ότι θα είναι συμπαραστάτες μας σ’ όλα τα υπόλοιπα έργα του Περιφερειακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αφορούν τον Νομό Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα ο κος Κρεμλής από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. τόνισε μετά τα συγχαρητήριά του ότι πρέπει επειγόντως να κατασκευάσουμε τα δύο εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων του Νομού μας, ώστε να φθάσουμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση. Μάλιστα οι επισκέπτες έψαχναν να δουν πού είναι η Άσσηρος που οι κάτοικοί της διαμαρτύρονται για τον Χ.Υ.Τ.Α. και για το πιθανολογούμενο εργοστάσιο. Μάλιστα ο κος Κρεμλής τόνισε ότι αυτοί έπρεπε να α π α ι τ ο ύ ν την κατασκευή του εργοστασίου, που όχι μόνο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά το προστατεύει αφού δεν επιτρέπει ούτε υγειονομική ταφή απορριμμάτων. Η χαρά η δική μου και των συνεργατών μου ήταν αφάνταστη, όταν ακούγαμε τους καλύτερους επαίνους από τους ειδικούς της Ε.Ε. και της πατρίδος μας. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι αυτοδιοικητικοί του Νομού θα χαρούν από αυτές τις διαπιστώσεις, διότι τα έργα αυτά έγιναν όλα με την μικρή ή μεγάλη συμμετοχή όλων μας. Είναι όλα έργα που ανήκουν σ’ όλους τους κατοίκους του Νομού μας κι έτσι πρέπει να τα βλέπουμε και να τα στηρίζουμε.


Η δημοπράτηση του τεράστιου αυτού έργου έγινε τον Ιούνιο του 2003 και οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2005. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 26/11/2009. Η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ υπολογίζεται σε 35 χρόνια, ωστόσο αναμένεται να τριπλασιαστεί με τη μετατροπή του σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), μετά την κατασκευή της μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης.

Τα έργα υποδομής του Χ.Υ.Τ.Α. περιλαμβάνουν την κατασκευή κτιρίου διοίκησης και προσωπικού, συνεργείου και πλυντηρίου μηχανημάτων, αποθήκης καυσίμων, δικτύου ύδρευσης, δικτύου άρδευσης, δικτύου πυρόσβεσης, έργων απορροής των ομβρίων, πύλης εισόδου με φυλάκιο εισόδου και ζυγιστήριο, πύλης εξόδου με φυλάκιο εξόδου και ζυγιστήριο, μονάδας έκπλυσης τροχών, περιμετρικής περίφραξης με δημιουργία ζώνης υψηλού πρασίνου και αντιπυρικής ζώνης, δικτύου φωτισμού, χώρου αποθέσεων για δειγματοληψία, δικτύου συλλογής στραγγισμάτων και μονάδας επεξεργασίας, κάθετου και οριζόντιου δικτύου συλλογής βιοαερίου με μονάδα καύσης – αξιοποίησης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συστήματος παρακολούθησης και καθιζήσεων και κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των περιβαλλοντικών παραμέτρων καθώς και μετεωρολογικού σταθμού.

37


Δήμος Εχεδώρου

Πληθώρα έργων στο Δήμο Εχεδώρου Γιώργος Αρβανιτίδης, Δήμαρχος Εχεδώρου «Παραδίδουμε στους δημότες μας μεγάλα έργα πνοής, νέους πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους καθώς και βασικά έργα υποδομής. Τα έργα αυτά αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στον Δήμο Εχεδώρου, προωθούν την πολιτιστική μας ανάπτυξη και καλύπτουν τις ανάγκες όλων των δημοτών μας. Κύριο μέλημα μας αποτέλεσε η δημιουργία χώρων δραστηριοτήτων των νέων και η σχολική στέγη.»

Η φετινή χρονιά στο Δήμο Εχεδώρου χαρακτηρίστηκε ως η πιο δημιουργική από πλευράς έργων που υλοποιήθηκαν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Έργα που ολοκληρώθηκαν ή αναμένεται να ολοκληρωθούν άλλα μέσα στο 2009 και άλλα μέχρι το τέλος του 2010. Η Δημοτική Αρχή ολοκληρώνει στον κύκλο διοίκησής της έναν σημαντικό αριθμό υποδομών που αντανακλούν στις ανάγκες των δημοτών της Σίνδου, του Καλοχωρίου, των Διαβατών και της Ν. Μαγνησίας. Μια σειρά έργων υποδομής για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την σχολική στέγη. Η χρηματοδότηση των έργων έγινε από ιδίους πόρους, από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Θησέας», από τη Γενική Γραμ38

ματεία Αθλητισμού και από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας. Βασικές υποδομές: Οδοποιία και αποχέτευση Μέχρι το τέλος του 2009 θα ολοκληρωθεί η Δημοτική Οδοποιία του Δήμου Εχεδώρου, οι ασφαλτοστρώσεις στους οικισμούς και στη βιομηχανική περιοχή, με συνολικό προϋπολογισμό 750.000 που προήλθε από ιδίους πόρους. Η επέκταση των δημοτικών διαμερισμάτων Διαβατών και Ν. Μαγνησίας με τη διάνοιξη και κατασκευή οδοποιίας σε έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων αποτελεί ένα σημαντικό έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2010. Το έργο

αυτό χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους με προϋπολογισμό 1.100.000 €. Τον Γενάρη του 2010 αναμένεται να είναι έτοιμη και η ανάπλαση της Οδού Βενιζέλου στα Διαβατά με την ανάπλαση του πεζόδρομου. Σημαντικά έργα γίνονται και στον τομέα της αποχέτευσης του Δήμου, για την ολοκλήρωση του Δικτύου Ομβρίων Υδάτων σε όλα τα Δημοτικά διαμερίσματα, έργα ύψους 1.500.000 €, ποσό που καλύφθηκε από ιδίους πόρους. Στις αρχές του 2010 ολοκληρώνεται και το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στο δημοτικό διαμέρισμα της Ν. Μαγνησίας, έργο που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΥΑΘ αξίας 780.000 €.


Σχολική στέγη

Από τον Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα έχουν παραδοθεί συνολικά 8 νέες αίθουσες στο Λύκειο και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της Ν. Μαγνησίας. Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο παραδίδονται 2 νέες αίθουσες στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μαγνησίας, ως αποπεράτωση των εργασιών προσθήκης για την κάλυψη των

αναγκών του σχολικού χώρου. Ένα έργο αξίας περίπου 450.000 € που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς αναμένονται να παραδοθούν έξι (6) νέες αίθουσες στο Λύκειο της Ν. Μαγνησίας στο πλαίσιο της κτιριακής επέκτασης του σχολικού χώρου για την στέγαση του Γυμνασίου. Το έργο έχει προϋπολογισμό που φτάνει τα

2.500.000 € και χρηματοδοτείται από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Τέλος αξίζει να επισημάνουμε ότι η εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.», στο πλαίσιο του προγράμματος «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης», κατασκευάζει έναν νέο Βρεφονηπιακό σταθμό για το δημοτικό διαμέρισμα των Διαβατών εξ ολοκλήρου με δικούς της πόρους.

Πολιτισμός –Αθλητισμός Ο Δήμος Εχεδώρου δίνει μεγάλη έμφαση στην πολιτιστική ανάπτυξη υποδομών πολιτισμού και φροντίζει για αυτό με μια σειρά από έργα που έχουν αυτό το σκοπό. Ολοκληρώθηκε ήδη το Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο Διαβατών, ένας πολυχώρος πολιτιστικών δράσεων που η χρηματοδότησή του εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας. Τον Σεπτέμβριο του 2009 ολοκληρώνεται η μετατροπή των παλαιών αποθηκών του ΟΣΕ σε ένα πολυχώρο πολιτιστικών δράσεων στη Σίνδο. Το έργο, το οποίο κόστισε 300.000 € και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», θα στεγάσει σε 850 τμ αίθουσα μουσικής, χορού, ζωγραφικής, αγγειοπλαστικής, internet – cafe και θα διαμορφωθεί ειδικός χώρος για παρουσίαση περιοδικών εκθέσεων.

* Μέσα στον Σεπτέμβριο θα παραδοθεί και το Παλαιό Δημαρχείο της Ν. Μαγνησίας του οποίου η διαμόρφωση σε κτίριο πολιτιστικών και κοινωνικών υπο-

• Ολοκληρώνεται το φθινόπωρο η αποπεράτωση των εργασιών του κολυμβητηρίου της Ν. Μαγνησίας ύστερα από 5 χρόνια, ένα έργο χρηματοδοτούμενο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

δομών και κοινωνικών υπηρεσιών κόστισε περίπου 400.000 € και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και από ιδίους πόρους. 39


άρθρο

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ∆Η Εντεταλμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης – Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης – Πολιτευτής Ν.Δ. Β’ Θεσ/νίκης

«Η πορεία υλοποίησης των έργων αποκατάστασης της λίμνης ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ» Παρότι υπήρξε σχετική καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας, πρέπει να επισημάνουμε ότι η εξέλιξη είναι αισιόδοξη. Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην γραφειοκρατική δομή της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης αλλά και θεσμών και ελέγχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να τονιστεί ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, η Διοίκηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και ειδικά ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες καταρχήν να τροποποιηθεί το αρχικό σχέδιο διάσωσης και να προσαρμοστεί το έτος 2004 στα νέα δεδομένα και συνθήκες και στη συνέχεια να περάσει όλους τους ελέγχους Εθνικούς και Κοινοτικούς, να πάρει όλες τις εγκρίσεις και τέλος να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των 27.000.000 ευρώ από το ταμείο Συνοχής. Φυσικά πρέπει να επισημανθεί και η συμβολή και η μεγάλη βοήθεια του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά, του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη, καθώς και του Γενικού Γραμματέα του ιδίου Υπουργείου κ. Μπαλτά και του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τσιότρα. Η μέχρι σήμερα εξέλιξη των έργων είναι η εξής: α) Έργα δημιουργίας και διαμόρφωσης υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων 40

στην λίμνη Κορώνεια · Με βάση τις επικρατούσες σήμερα συνθήκες στην λίμνη, θεωρήθηκε απαραίτητη η διαδικασία αναθεώρησης των περιβαλλοντικών όρων, η οποία ανατέθηκε σε ομάδες καθηγητών του Α.Π.Θ. και ήδη συντάχθηκε και παραδόθηκε. · Αναμένεται, μετά τις σχετικές εγκρίσεις, η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και η προκήρυξη του έργου. β) Έργα βελτίωσης υδραυλικών χαρακτηριστικών και αμφίδρομης λειτουργίας ενωτικής τάφρου · Το έργο δημοπρατήθηκε την 11η Δεκεμβρίου 2007 και υποβλήθηκαν 19 προσφορές. · Κατά της δημοπρασίας υποβλήθηκαν δύο ενστάσεις με τις οποίες ζητείται η επανάληψη της δημοπρασίας. · Οι ενστάσεις εκδικάσθηκαν την 4η Απριλίου 2008 και έχουν απορριφθεί. · Από την Άνοιξη του 2009 έχει εγκατασταθεί εργολάβος. γ) Έργα λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης · Το έργο δημοπρατήθηκε την 4η Δεκεμβρίου 2007 και υποβλήθηκαν τέσσερις προσφορές. · Υποβλήθηκαν ενστάσεις και αναμένεται έκδοση απόφασης, ενώ παράλληλα συνεχίζεται ο έλεγχος και η αξιολόγηση των προσφορών.

· Εκτιμάται ότι προς το τέλος του καλοκαιριού θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος. δ) Μελέτη διαχείρισης καλαμώνων στο υγροτοπικό σύστημα της λίμνης Κορώνειας Έχουν συνταχθεί και εγκριθεί τα τεύχη δημοπράτησης και αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού. ε) Σύμβουλο διαχείρισης · Έχει υπογραφεί η σύμβαση στις 29-082007, έχει εγκατασταθεί και προχωρά στις προβλεπόμενες από το χρονοδιάγραμμα εργασίες του. · Όλα τα άλλα έργα βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης ή της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης. · Παράλληλα η ΝΑΘ με τις υπηρεσίες της διενεργεί συστηματικούς ελέγχους σε δραστηριότητες της περιοχής. · Σε ορισμένες επιχειρήσεις έχουν επιβληθεί πρόστιμα ενώ για δύο δραστηριότητες εκδόθηκε απόφαση του Νομάρχη για παύση λειτουργίας. · Έχουν εκδοθεί αποφάσεις για τεχνική ανασυγκρότηση σε οκτώ δραστηριότητες, για προσαρμογή της λειτουργίας τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ενώ έχουν αποσταλεί σε δέκα δραστηριότητες έγγραφα για υποβολή τροποποιητικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μελέτης υγρών αποβλήτων.


ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΩΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ – ΒΟΛΒΗΣ

· Συγχρόνως η λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, έβαλε τις βάσεις για την ορθολογική διαχείριση της περιοχής, αφού για όλες πλέον τις δραστηριότητες γνωμοδοτεί το Δ.Σ. του Φορέα σύμφωνα με τους όρους προστασίας και τις προϋποθέσεις που θέτει η 6919/04 Κ.Υ.Α. · Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από την λειτουργία του μέχρι σήμερα γνωμοδοτήσαμε για 900 δραστηριότητες. · Ο Φορέας Διαχείρισης που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και την αμέριστη στήριξη του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά, του Υφυπουργού κ. Καλογιάννη και του Γ.Γ. κ. Μπαλτά εκτελεί κανονικά και μέσα στα οριζόμενα χρονοδιαγράμματα το πρόγραμμά του και θα είναι σε θέση στο τέλος της περιόδου της λήξης του Γ΄ Κ.Π.Σ. να απορροφήσει τα κονδύλια που προβλέπονται από το εγκεκριμένο τεχνικό του δελτίο. · Συνεργάζεται με όλους τους συναρμόδιους για την προστασία της περιοχής φορείς και υπηρεσίες καθώς και με την Νομαρχία και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. · Εποπτεύει την περιοχή με υποδειγματικό τρόπο και έχει αποτρέψει πολλές μη συμβατές με το περιβάλλον και πα-

ράνομες πράξεις. Ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους πολίτες, ενώ έχει δημιουργήσει και εθελοντική ομάδα από κατοίκους της περιοχής που συνεπικουρούν το έργο του. Το διαχειριστικό σχέδιο της περιοχής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης, βρίσκεται στην εκπόνηση της Β΄ φάσης του και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2009. Το Σχέδιο Διαχείρισης αποτελεί το κύριο εργαλείο για την διαχείριση μιας προστατευόμενης περιοχής. Διευθετεί τις υφιστάμενες χρήσεις γης, ρυθμίζει τις δραστηριότητες της γεωργίας, της βόσκησης, της αλιείας, της θήρας κ.λ.π., παράλληλα μεριμνά για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και την αποκατάσταση της υδρολογικήςοικολογικής ισορροπίας στη λεκάνη της Μυγδονίας. · Τέλος ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης με απόφασή του έχει συγκροτήσει κλιμάκια ελέγχου αποτελούμενα από υπαλ-

λήλους της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος τα οποία σε συνεργασία με υπαλλήλους του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και των οικείων δήμων θα ελέγχουν τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο όλες τις δραστηριότητες που παράγουν υγρά απόβλητα και θα συντάσσουν πρακτικά ελέγχου. · Από όσα πολύ συνοπτικά εκτίθενται παραπάνω γίνεται αντιληπτό πρώτον ότι είμαστε σε περίοδο όπου σταδιακά αρχίζουν ένα-ένα τα έργα αποκατάστασης να εκτελούνται και δεύτερον ότι στην περιοχή υπάρχει πλέον ευταξία και αυτός που θέλει να παρανομήσει πρέπει να το σκεφθεί πολύ. 41


∆ήµος Κορώνειας

«Αγώνας δρόµου για τις υποδοµές»

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΣ, ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΟΥΣΙΑ

42 42

Μπορεί το τεράστιο περιβαλλοντικό και οικολογικό πρόβληµα της λίµνης Κορώνειας µε τις γνωστές σε όλο το πανελλήνιο συνέπειες να υφίσταται και να έχει δηµιουργήσει πολύ µεγάλα προβλήµατα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά οι άνθρωποι του ∆ήµου Κορώνειας επιµένουν να δραστηριοποιούνται και να αγαπούν τον τόπο τους. Ο ∆ήµαρχος Χαράλαµπος Παπαδόπουλος και η ∆ηµοτική Αρχή από τότε που ανέλαβαν τα καθήκοντα τους έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόµου για να αποκτήσει ο ∆ήµος τις απαραίτητες υποδοµές ώστε να αναβαθµιστεί η ποιότητα ζωής των πολιτών ενώ δεν σταµάτησαν ποτέ να αγωνίζονται για τη σωτηρία της λίµνης Κορώνειας. Τρία χρόνια σχεδόν συµπληρώνει ως ∆ήµαρχος ο κ. Παπαδόπουλος και µας µιλά για τα έργα, τις δράσεις και τους στόχους της δηµοτικής του αρχής µε τα αποτελέσµατα των προσπαθειών του να είναι πλέον ορατά.


θηκε επίσης η αποκατάσταση της ΧΑ∆Α Λαγκαδικίων και προχωράµε στην αποκατάσταση των υπολοίπων ΧΑ∆Α στα υπόλοιπα δηµοτικά µας διαµερίσµατα. Η µελέτη για την αγροτική οδοποιία στο ∆.∆. Αρδαµερίου µέσα από το πρόγραµµα ΟΠΑΑΧ είναι έτοιµη και πολύ σύντοµα θα περάσουµε στην εφαρµογή της ενώ έτοιµη είναι η µελέτη για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του νέου ∆ηµαρχείου.

» Κ. ∆ήµαρχε, ποιο είναι το µεγάλο στοίχηµα για τη δηµοτική σας αρχή; Από τότε που αναλάβαµε την ευθύνη της διοίκησης του δήµου τα προβλήµατα που συναντήσαµε ήταν πολλά και σε όλους τους τοµείς. Με δεδοµένη την κατάσταση της λίµνης δώσαµε µεγάλο βάρος στην απόκτηση των απαραίτητων υποδοµών και πετύχαµε σε συνεργασία µε άλλους τρεις δήµους (Απολλωνίας-ΕγνατίαςΜαδύτου) την ολοκλήρωση της µελέτης για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισµού στο ∆.∆. Αγίου Βασιλείου, ενώ σε συνεργασία µε το Υπουργείο ΠΕΧΩ∆Ε εξασφαλίσαµε την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισµού για το Βασιλούδι, τη Γερακαρού και τα Λαγκαδίκια. Σε συνεργασία µε τη γενική γραµµατεία Αθλητισµού ολοκληρώνεται η µελέτη της κατασκευής του κλειστού γυµναστηρίου στα Λαγκαδίκια, ενώ προχωρήσει µια σειρά παρεµβάσεων µε προσθήκες αιθουσών στα σχολεία του δήµου µας. Ολοκληρώθηκε το νέο νηπιαγωγείο στα Λαγκαδίκια ενώ διεκδικούµε την νέων νηπιαγωγείων στο Βασιλούδι και στον Άγιο Βασίλειο όπως και νέου δηµοτικού σχολείου στην Γερακαρού. Ολοκληρώ-

Υπάρχουν εξελίξεις στον αθλητικό πυρήνα του ∆ήµου σας; Εκτός από το κλειστό γυµναστήριο σε συνεργασία µε τη Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατασκευάσαµε κερκίδες µε στέγαστρο στο γήπεδο της Γερακαρούς ενώ στέγαστρα θα κατασκευαστούν και στα γήπεδα Αγ. Βασιλείου και Λαγκαδικίων. Ακόµη θα κατασκευαστεί γήπεδο 5Χ5 δίπλα από το δηµοτικό σχολείο της Γερακαρούς. Τέλος θα προχωρήσουµε στην ανακαίνιση των υπαρχόντων υποδοµών στο γήπεδο του Αρδαµερίου. Η στήριξη στις ποδοσφαιρικές οµάδες του δήµου µας είναι δεδοµένη. Ποιες άλλες εξελίξεις υπάρχουν σε θέµατα και δράσεις του ∆ήµου σας; Για να µπορέσουµε να λειτουργήσουµε καλύτερα και πιο οργανωµένα προς όφελος των δηµοτών µας, οργανώσαµε τον εξοπλισµό του δήµου µας µε οχήµα-

τα και ένα πολυµηχάνηµα. Αποκτήσαµε ένα αυτοκίνητο για τους διοικητικούς παράγοντες του δήµου, ένα αυτοκίνητο για το προσωπικό «Βοήθεια στο σπίτι», ένα αυτοκίνητο εννέα θέσεων για τις ευπαθείς οµάδες καθώς και ένα πολυµηχάνηµα µε πολλές δυνατότητες. Σε σύντοµο χρονικό διάστηµα θα προµηθευτούµε ένα γκρέιντερ και ένα νέο απορριµµατοφόρο που αναµένεται να συµβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Σχετικά µε την λίµνη Κορώνεια… Όλη η Ελλάδα γνωρίζει το οικολογικό και περιβαλλοντικό πρόβληµα της λίµνης. Ο ∆ήµος έκανε τα πάντα για να δώσει δηµοσιότητα στο πρόβληµα που αντιµετωπίζουµε όλοι µας και η επίσκεψη του προέδρου της ∆ηµοκρατίας το αποδεικνύει. Η νοµαρχία Θεσσαλονίκης προχωρεί µε γοργούς ρυθµούς στα έργα που έχουν προγραµµατιστεί αλλά χρειάζεται µεγαλύτερη ταχύτητα και παρέµβαση από την Πολιτεία. Είµαστε αισιόδοξοι και ελπίζουµε στην αποκατάσταση της ώστε να αναβαθµιστεί όχι µόνο ο δήµος µας αλλά και η ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Λαγκαδά. 43


βιβλιοπαρουσίαση

«ΣΟΥΜΕΛΑ, Η ΠΡΟΣΦΥΞ ΠΟΝΤΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ» Η 19η Μαΐου αποτελεί για όλους εμάς, που έλκουμε την καταγωγή μας από τον ιστορικό Πόντο, ημέρα Μνήμης και Τιμής στους προγόνους μας που έπεσαν θύματα της πολιτικής της Γενοκτονίας των Νεότουρκων και των Κεμαλιστών πασάδων, από το 1914 ως το 1923 , αλλά και σε αυτούς που ερχόμενοι ως πρόσφυγες στην Ελλάδα άφησαν πίσω τους μνημεία, εκκλησιές και μοναστήρια, έρημα και αλειτούργητα, βορά στην καταστροφή του χρόνου ή της συμπεριφοράς φανατισμένων μαζών. Η Γενοκτονία του αίματος έγινε στη συνέχεια Γενοκτονία πολιτισμού. Ογδονταέξι χρόνια μετά, συνεχίζουμε να ζητάμε από την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν και να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα που έκαναν οι πρόγονοί τους. Να σεβαστεί το χαρακτήρα και την φυσιογνωμία των Μνημείων μας, να τα αποκαταστήσει και να αποδώσει την ταυτότητα προέλευσης τους. Σεβασμό στα δικαιώματα των χιλιάδων Ποντιόφωνων που κατοικούν στην γεωγραφική της επικράτεια. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να λάβει υπόψη της τις αποφάσεις αρμόδιων επιτροπών της και αυτές του κοινοβουλίου της και να θέσει ως προϋπόθεση ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας, το σεβασμό των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και τη απομάκρυνση του κατοχικού της στρατού, από την Κύπρο. Από τα κόμματα στην Ελλάδα, να πάρουν σαφή θέση για τα παραπάνω θέματα και να μας ενημερώσουν για τις ενέργειες των εκπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εάν προτίθενται να τα εντάξουν στη διεκδικητική τους ατζέντα, της νέας περιόδου. Με αυτές τις κατευθυντήριες σκέψεις, η Ένωση Ποντίων Επιστημόνων, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οργανισμό Μαλλιάρης – Παιδεία, παρουσιάζει το δίτομο έργο του επίτιμου Προέδρου της ΠΟΠΣ κ. Στέφανου Τανιμανίδη, με τίτλο «ΣΟΥΜΕΛΑ Η ΠΡΟΣΦΥΞ ΠΟΝΤΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ». Στον πρώτο τόμο του πονήματος αυτού παρουσιάζονται στοιχεία για την Εικόνα και τη Μονή της Παναγίας Σουμελά, για τον Ελληνισμό του Πόντου από την αρχαιότητα ως την άλωση της Τραπεζούντας, για τα τραγικά για τον Ελληνισμό γεγονότα της Γενοκτονίας και της προσφυγιάς, καθώς και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τουρκία. Στο δεύτερο τόμο του έργου παρουσιάζεται η πορεία της Εικόνας από την Τουρκία στην Ελλάδα, η ανιστόρηση της νέας Μονής στην Ελλάδα, η δημιουργία του Σωματείου και του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, οι δράσεις, ο ρόλος και η ακτινοβολία του για όλους τους Ποντίους και φιλοποντίους σε θρησκευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο. Το έργο «Σουμελά, η πρόσφυξ Ποντία Παναγιά», είναι ένα έργο που αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του Ποντιακού και του Προσφυγικού Ελληνισμού, αφού κρατάει ζωντανές τις μνήμες χιλιάδων συμπατριωτών μας, καθώς αναφέρεται στην ιστορία της εικόνας και της Μονής της Παναγίας Σουμελά, όχι μόνο στον Πόντο, αλλά και στην Ελλάδα, όπου οι πρόσφυγες Έλληνες μετά τη Γενοκτονία και τον ξεριζωμό που υπέστησαν, ανιστόρησαν τη νέα Μονή. Για όλους αυτούς τους συμπατριώτες μας, τους προγόνους τους, αλλά και για τον Ελληνισμό, η Παναγία Σουμελά αποτελούσε, και συνεχίζει να αποτελεί μέχρι σήμερα, εθνικοθρησκευτικό σύμβολο, σημείο αναφοράς πίστης κι ελπίδας, στο οποίο προσέφευγαν και συνεχίζουν να προσφεύγουν μέχρι σήμερα. Το βιβλίο αποτελείται από δύο τόμους, με σχήμα 17x24cm, σελ. α’ τόμου 424 και σελ. β’ τόμου 566.


άρθρο

Αλλαγή στην Αυτοδιοίκηση καθένας από εμάς θέλει το θεσμό της αυτοδιοίκησης ως καθημερινό αρωγό στα προβλήματά του, ένα βαθιά λαϊκό θεσμό, φορέα ουσιαστικής Δημοκρατίας που θα βρίσκεται πάντα δίπλα στον πολίτη. Όμως για να μπορέσουμε να τα πετύχουμε όλα αυτά, θα πρέπει να αναλογιστούμε πού βρισκόμαστε σήμερα και τι μπορούμε να υλοποιήσουμε μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Να μη μείνουμε στη στείρα αντιπολιτευτική τακτική του παρελθόντος της προηγούμενης δεκαετίας, όταν έγιναν οι βαθιές τομές της αυτοδιοίκησης, όπως ο «Καποδίστριας 1», ο θεσμός της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, οι Σύνδεσμοι των ΟΤΑ, οι δημοτικές επιχειρήσεις. Εν συνεχεία δεν πρέπει να λησμονούμε τις πρωτοποριακές δράσεις που λειτούργησαν ως αναπτυξιακό εφαλτήριο για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως η βοήθεια στο σπίτι, η δημοτική αστυνομία, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Η παγκόσμια κρίση που συνεχώς εξαπλώνεται δεν προβληματίζει μόνο τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους απροστάτευτους πολίτες, αλλά και τα επιμέρους θεσμοθετημένα όργανα, όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Εδώ καλούμαστε να προσδιορίσουμε ποιο ρόλο θα παίξει. Πώς θα ανταποκριθεί στη σημερινή αρνητική συγκυρία; Θα υπάρξει δυνατότητα να βοηθήσει ενεργά τον πολίτη; Είναι γνωστό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος θεσμός που αγκαλιάζει τον πολίτη και αφουγκράζεται τα καθη-

Ο

Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ barbounakisbabis@yahoo.gr

μερινά του προβλήματα. Είναι το βασικό εργαλείο που μέσα από δημοκρατικές λειτουργίες είναι ικανό να αντιμετωπίσει αρνητικές συγκυρίες. Στην παγκόσμια οικονομική δίνη που έχει ξεσπάσει με έκδηλα τα σημάδια ότι έχει φτάσει και στον τόπο μας, δημιουργείται το ερώτημα αν τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης είναι ικανά να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της σημερινής και της αυριανής ημέρας. Αν παρατηρήσουμε τα στοιχεία δανεισμού των δήμων αποκομμένα από τις υπόλοιπες δράσεις τους, δεν είναι μόνο αρνητικά, αλλά και ανησυχητικά για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όταν στους 1034 δήμους και κοινότητες έχουν υψηλό δανεισμό οι 738 δήμοι, με 4500 δάνεια στο σύνολό τους ύψους 1 δις. ευρώ, δυστυχώς συμβαίνει να υπάρχει μεγάλος δήμος που έχει συνάψει τα τελευταία χρόνια 67 δάνεια. Επίσης από τις

εναπομείνασες δημοτικές επιχειρήσεις έχουν αποβεί σε δανεισμό οι 138, με 238 δάνεια, έχοντας μαζί με τους δήμους υπερκαλύψει κατά 485% τις ετήσιες επιχορηγήσεις των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων), άρα κανείς δεν πρέπει να χαίρεται από την ήδη δημιουργηθείσα αρνητική κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο ελληνικός λαός από καιρό έχει αντιληφθεί ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ ως γνήσιο αυτοδιοικητικό κόμμα οφείλει να δώσει όραμα στην αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσει να επανακτήσει μαζί με το κράτος την αξιοπιστία της. Έχει αποδειχτεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα κράτος δικαίου, ανάπτυξης, πρωτοπόρων πρωτοβουλιών, κοινωνικής συνοχής, δημοκρατικής έκφρασης, χωρίς την άμεση συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η μόνη ελπίδα που διαφάνηκε είναι οι συνεχείς δεσμεύσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου, που αποσαφήνισε το μέλλον της Τ.Α. για το μετασχηματισμό του κράτους σε ρόλο στρατηγείου, τη δημιουργία επιτέλους δύο ισχυρών βαθμών αυτοδιοίκησης (δήμοι και περιφέρειες), υλοποίηση της μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης, την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση με αιρετό περιφερειάρχη και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο, και ίσως το σημαντικότερο όλων, την οικονομική αυτοτέλεια και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης. Για ακόμη μια φορά η Τ.Α. περιμένει το ΠΑΣΟΚ για να πραγματοποιήσει το αναπτυξιακό της βήμα όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν. 45


πρόσωπα & γεγονότα Ο Νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης διεκδικεί... «Δώστε άμεση λύση στο πρόβλημα του συμπύρηνου» ζητά από τον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο Νομάρχης Ημαθίας. Έπειτα από επισκέψεις του σε συνεταιριστικές βιομηχανίες συμπύρηνου ροδάκινου και από αλλεπάλληλες συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης αποφάσισε να δράσει δυναμικά βλέποντας ότι τα προβλήματα διάθεσης της παραγωγής είναι μεγάλα. Ο Νομάρχης δήλωσε αλληλέγγυος στις διεκδικήσεις και τα αιτήματά των παραγωγών και των Ομάδων τους και απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό καθώς και στον Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία εκφράζει την αγωνία του για την καθυστέρηση εξαγγελίας συγκεκριμένων μέτρων στήριξης του κλάδου. Επισημαίνει δε πως, εάν δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, είναι δεδομένη η κοινωνική έκρηξη με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία του Νομού και την κοινωνική γαλήνη. «Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας και εγώ προσωπικά, σας δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε αλληλέγγυοι στην αγροτική τάξη του Νομού μας και θα την στηρίξουμε ενεργά σε κάθε δίκαιη της διεκδίκηση» καταλήγει στην επιστολή του ο Νομάρχης.

Εξακόσιες θέσεις στάθμευσης στο Σέλι

Η Ομόνοια χτίζει... λιμνοδεξαμενές Η γόνιμη συνεργασία των φορέων της Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας έχει ως αποτέλεσμα έργα σημαντικά, τα οποία μάλιστα υλοποιούνται και σε χρόνο ρεκόρ. Ένα τέτοιο έργο απέδωσε η συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και σε διάστημα μόλις δύο χρόνων ολοκληρώθηκε η λιμνοδεξαμενή «Γεώργιος Κουτσαντάς» στο ρέμα Παλιοπρίονο της θέσης Παλιοχώρι του Δήμου Μακεδονίδος. Όπως εξήγησε ο Νομάρχης Ημαθίας, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, το έργο της λιμνοδεξαμενής αφιερώνεται στη μνήμη του Γιώργου Κουτσαντά, ενός ανθρώπου που οραματίστηκε, δούλεψε και έδωσε την ψυχή του για τα Πιέρια. Το έργο είναι κατασκευασμένο για να συγκρατεί χειμερινά ύδατα και να τα αποδίδει στη γεωργία προς άρδευση μέσω αγωγού μεταφοράς στο δίκτυο 3.100 μέτρων για την εξυπηρέτηση 4.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Δήμου Μακεδονίδος. Παρόντες στην τελετή εγκαινίων της λιμνοδεξαμενής ήταν ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο Νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο Βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Δήμαρχος Μακεδονίδος Γιάννης Δάλλας, οι Αντινομάρχες Αντώνης Χατζόπουλος και Γεωργία Μπατσαρά, ο πρώην Νομάρχης Γιάννης Σπάρτσης, τα αδέλφια του αείμνηστου Γιώργου Κουτσαντά και πλήθος κόσμου.

Εξακόσιες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και 18 θέσεις λεωφορείων δημιουργήθηκαν στο χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου. Το έργο, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Ο Νομάρχης Ημαθίας δήλωσε ικανοποιημένος που έπειτα από πολλά χρόνια γίνεται πλέον πραγματικότητα, παρά τις δυσκολίες, ένα σπουδαίο και χρήσιμο έργο, που αναβαθμίζει τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου. Συζητήθηκε επίσης ο σχεδιασμός αξιοποίησης του χώρου ανάμεσα στα πάρκινγκ με τη δημιουργία τεχνητής λιμνοδεξαμενής δυναμικότητας 50.000 κυβικών μέτρων, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρδευτικούς και υδρευτικούς σκοπούς, για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας, αλλά και τη δημιουργία συνθηκών τεχνητής χιόνωσης στο Χιονοδρομικό κέντρο.

47


πρόσωπα & γεγονότα Το στρατόπεδο «Μίγγα» στους πολίτες Πέρασαν χρόνια. Οι παρεμβάσεις του προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλεπάλληλες. Και τελικά τα κατάφερε. Ο Δήμος Νάουσας έχει πλέον στα «χέρια» του το πρώην στρατόπεδο «Μίγγα» με σκοπό να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών. Η έκταση, 15 στρεμμάτων, βρίσκεται κοντά στο άλσος Αγίου Νικολάου, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που αποτελεί τον κύριο πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Νάουσας, ενώ σε μικρή απόσταση λειτουργούν ολοκληρωμένες τουριστικές υποδομές διαμονής, εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης. Ο Δήμος σχεδιάζει να δημιουργήσει στο στρατόπεδο ένα κλειστό γυμναστήριο και άλλες αθλητικές υποδομές, οι οποίες σε συνδυασμό με το κλειστό κολυμβητήριο του Αγίου Νικολάου θα λειτουργήσουν ως ολοκληρωμένο προπονητικό κέντρο. Ικανοποιημένος ο Δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός επιβεβαιώνει τα σχέδια του Δήμου: «Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης ο Δήμος αποκτά μια σημαντική έκταση, όπου μπορούν να προωθηθούν παρεμβάσεις για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή του άλσους Αγίου Νικολάου».

Δημοτικό κολυμβητήριο στη Νάουσα Ένα όνειρο πολλών ετών για τους κατοίκους της Νάουσας και όχι μόνο, παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά. Ξεκίνησε σαν ιδέα, μεσολάβησαν χρόνια «φαγούρας» με γραφειοκρατικές διαδικασίες, πιέσεις για εξεύρεση κονδυλίων, κόντεψε να μείνει ένα αιώνιο γιαπί, για να φτάσει τελικά στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, λίγο πριν την ολοκλήρωσή του. Ο λόγος φυσικά για το κολυμβητήριο της Νάουσας, ένα έργο σταθμός, το οποίο βρίσκεται στα τελευταία στάδια πριν την τελική αποπεράτωσή του.

Η Χρ. Παλιαδέλη στη Βέροια Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αρχαιολόγος Καθηγήτρια στο ΑΠΘ Χρυσούλα Παλιαδέλη, επισκέφθηκε τη Δήμαρχο Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη στο Δημαρχείο. Κατά τη συνεργασία τους εκτός από τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν και ειδικότερα θέματα που ενδιαφέρουν την πόλη, σε σχέση με την ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού πλούτου που διαθέτει. Η συζήτηση επεκτάθηκε όπως ήταν αναμενόμενο και στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα του Δήμου, τα οποία της παρουσίασε η Δήμαρχος. Η νεοεκλεγείσα ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει και με την ιδιότητα της ευρωβουλευτού αλλά και με την ιδιότητα της Αρχαιολόγου στην προσπάθεια του Δήμου για την ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού πλούτου της Βέροιας, αλλά και στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του. 48


ΠΙΕΡΙΑ ∆ΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ Ο Μέγας Αλέξανδρος θα δεσπόζει για πάντα «Ως γνήσιοι απόγονοι του μεγάλου εκπολιτιστή, θεωρούμε χρέος μας να προβάλλουμε την αλήθεια και να αναδείξουμε τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε από τον Μεγάλο Αλέξανδρο». Είναι τα λόγια του Δημάρχου Πέλλας, Απόστολου Τσαλταφερίδη, που σχεδιάζει να δημιουργήσει μόνιμη έκθεση με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο. Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της προσωπικότητας και του έργου του Μακεδόνα στρατηλάτη, καθώς και η διάδοση της ιστορικής αλήθειας για τη Μακεδονία. Η δημοτική αρχή διαθέτει στο κέντρο της Πέλλας ένα κτίριο 350 τετραγωνικών μέτρων, χώρο επαρκή για τη στέγαση της σχεδιαζόμενης έκθεσης. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη που έχει εκπονηθεί, το κτίριο θα διαμορφωθεί σε δύο κύριους χώρους για τους επισκέπτες. Ο ένας χώρος θα είναι για την έκθεση εκμαγείων και αντιγράφων γνωστών προτομών του Μεγάλου Αλεξάνδρου και άλλων αντικειμένων από την ελληνιστική έως τη σύγχρονη εποχή που αφορούν την προσωπικότητα και το έργο του. Ο άλλος χώρος θα είναι για προβολές με οπτικοακουστικά μέσα, για παρουσιάσεις του έργου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Εργο πνοής για τους αγρότες Ένα μεγάλο αρδευτικό έργο που αναβαθμίζει τις συνθήκες παραγωγής για τους αγρότες του κάμπου του Αιγινίου, το αντλιοστάσιο στη Μεγάλη Γέφυρα, εγκαινίασαν ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης και ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αντλιοστάσιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην Πιερία, το οποίο έρχεται να ολοκληρώσει ένα μεγάλο αρδευτικό δίκτυο 14 χιλιομέτρων. Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, το αντλιοστάσιο του Αιγινίου αποτυπώνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το πώς μπορεί να αποκομίσει μία ολόκληρη κοινωνία σημαντικά οφέλη όταν μπορούν αγαστά να συνεργαστούν οι τοπικές αρχές, η κεντρική διοίκηση και οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του νομού Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Αντώνης Καρπούζας, ο δήμαρχος Αιγινίου Βασίλειος Κοντός, ο δήμαρχος Κολινδρού Θωμάς Σολοποτιάς, εκπρόσωποι των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Αγαθόνικος με το ιερατείο της περιοχής.

Νέα διυλιστήρια στη Μόρνα Πιερίας Το έργο των σύγχρονων διυλιστηρίων υδροδότησης της Βόρειας Πιερίας που διασφαλίζει πόσιμο νερό στους πολίτες του Νομού, παραδόθηκε προς χρήση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας στο Σύνδεσμο Ύδρευσης Βόρειας Πιερίας. Το πρωτόκολλο παραλαβήςπαράδοσης του μεγάλου αυτού έργου πνοής και άμεσης χρησιμότητας υπέγραψαν στο χώρο των διυλιστηρίων στη Στενούρα Μόρνας, ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου και ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ύδρευσης της Β. Πιερίας, ο Δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης. Ο Νομάρχης Πιερίας τόνισε πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας παραδίδει “το μεγαλύτερο κοινωνικό έργο που έγινε ποτέ στην Πιερία” στο Σύνδεσμο Ύδρευσης Β. Πιερίας ως χρήστη του έργου. Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε επίσης, ότι με τα δύο νέα φράγματα, χωρητικότητας 1.200.000 κ.μ. καθώς και με τα 23 φράγματα αναχαίτισης, χωρητικότητας άλλων 250.000 κ.μ. νερού, το νερό θα φτάσει όχι μόνο για να πιει νερό όλη η Βόρεια Πιερία και ο Δήμος Πέτρας, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος Δήμος καθώς και για την άρδευση σε όλες αυτές τις περιοχές. 49


πρόσωπα & γεγονότα ΧΑΛΚΙ∆ΙΚΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, το έργο “Αγροτική Οδοποιία Γαλάτιστας - Δουμπιών”, μήκους 18,5 χιλιομέτρων, εντάχθηκε στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2007-2013. Ο Νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος χαρακτηρίζει το έργο άκρως σημαντικό, καθώς με την ολοκλήρωσή του θα καταστεί συντομότερη και ασφαλέστερη η πρόσβαση των κατοίκων των Δουμπιών αλλά και των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Ζερβοχωρίων προς τη Γαλάτιστα και τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου. Παράλληλα θα εξυπηρετείται στο μέγιστο βαθμό η πρόσβαση των αγροτών της περιοχής στα κτήματά τους με ένα ολοκληρωμένο ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο. 50

Κλειστό γυμναστήριο αποκτά η Καλλιθέα του δήμου Κασσάνδρας. Το έργο ενέκρινε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης και υλοποιείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής. Η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού από το έτος 2002. Μετά την ολοκλήρωση της απαιτούμενης πολεοδομικής και ρυμοτομικής τροποποίησης, από τη Νομαρχία Χαλκιδικής, άνοιξε ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών.

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ Δύο νέα σχολικά κτίρια δημοπρατήθηκαν από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για το Νομό Χαλκιδικής. Πρόκειται για το 4ο Νηπιαγωγείο Πολυγύρου και το Νηπιαγωγείο Καλυβών. Ο Νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη και δήλωσε: «Στο θέμα της σχολικής στέγης για μια ακόμα φορά πρωτοπορεί ο Ν. Χαλκιδικής και οφείλουμε δημόσια να ευχαριστήσουμε την Κυβέρνηση, τον Ο.Σ.Κ. και το Δήμο Πολυγύρου γιατί με τις συνεργασίες που αναπτύχθηκαν μπορέσαμε και φτάσαμε στο στόχο που από την αρχή είχαμε υποσχεθεί στους Χαλκιδικιώτες και στους δημότες του Πολυγύρου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Ο.Σ.Κ. έχει εγκριθεί η κατασκευή έντεκα νηπιαγωγείων για ολόκληρο το Ν. Χαλκιδικής και επίκειται η δημοπράτηση και των υπόλοιπων για τα οποία η όλη τεχνική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη».


Πραγµατοποιήθηκε µε επιτυχία το 10ο Συνέδριο Παµµακεδονικών Ενώσεων ε ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διοργάνωση του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων και το 63ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής στις 9-12 Ιουλίου, στο χώρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Λιτόχωρο Πιερίας. Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κηρύσσοντας τη λήξη των εργασιών. Σε μία λαμπερή τελετή, παρουσία πλήθους επίσημων προσκεκλημένων, συνέδρων και επισκεπτών, την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Νομάρχης Πιερίας και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος του Μνημείου Μ. Αλεξάνδρου Γιώργος Παπαστεργίου, οι Πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής, Αυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης και Αφρικής, ο επίτιμος Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μ. Αλεξάνδρου καθηγη-

Μ

τής Δημήτρης Παντερμαλής, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αμερικής Στέφανος Ταμβάκης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, ο βουλευτής Κοζάνης και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό Νίκος Τσιαρτσώνης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Βουλευτής Λάρισας Αστέριος Ροντούλης. Επίσης, παραβρέθηκαν, απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Μητροπολίτης Κίτρους – Κατερίνης & Πλαταμώνος Αγαθόνικος, ο δήμαρχος Κατερίνης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Πιερίας Σάββας Χιονίδης, ο δήμαρχος Λιτοχώρου Αθανάσιος Τσιφοδήμος και οι δήμαρχοι των ιστορικών δήμων Δίου Γρηγόρης Παραχρήστου, Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης, Βεργίνας Νικόλαος Παπαποστόλου και Πέλλας Απόστολος Τσαλταφερίδης. Ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας στο χαιρετισμό του χαρακτήρισε τους απόδημους Έλληνες θεματοφύλακες της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο και εξήρε την προσφορά τους και

τους αγώνες τους για τα εθνικά θέματα και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού από κάθε γωνιά της γης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Στέφανος Ταμβάκης διαβεβαίωσε τους συνέδρους πως το ΣΑΕ και ο ίδιος προσωπικά θα είναι αρωγός στις προσπάθειες των Παμμακεδονικών Ενώσεων σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως “δεν παραμένουμε δέκτες αλλά συνοδοιπόροι και συναγωνιστές”. Η τελετή έναρξης έκλεισε με μακεδονικούς χορούς και την προβολή ντοκιμαντέρ για τους Καλάς. Η διοργάνωση του 10ου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων και του 63ου Συνεδρίου της Παμμεκεδονικής Ένωσης Αμερικής ολοκληρώθηκε την Κυριακή 12 Ιουλίου με την ορκομωσία των νέων Διοικητικών Συμβουλίων των Παμμακεδονικών Ενώσεων και του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην Προεδρία της Εκτελεστικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μ. Αλεξάνδρου επανεξελέγη ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργου Παπαστεργίου για την επόμενη τετραετία, μετά από ομόφωνη απόφαση της Ύπατης Αρχής του Ιδρύματος. 51


πρόσωπα & γεγονότα Βρήκε τα χρήματα για το κολυμβητήριο Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε στο Κιλκίς ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης για να ανακοινώσει ότι βρέθηκε πίστωση για την επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής του κλειστού κολυμβητηρίου Κιλκίς. Σε σχετική σύσκεψη που έγινε προήδρευσε ο Νομάρχης Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας με τη συμμετοχή των δημάρχων και των βουλευτών του νομού, οι οποίοι συζήτησαν κυρίως θέματα ανάπτυξης των αθλητικών υποδομών του Νομού.

Ασφαλτοστρώσεις κεντρικών οδών στο Κιλκίς Ένα µεγάλο έργο ξεκίνησε στην πόλη του Κιλκίς, καθώς πρόκειται να ξαναστρωθούν µε άσφαλτο οι κεντρικές οδοί του. Συγκεκριµένα θ’ αποκολληθεί η υπάρχουσα άσφαλτος και θα στρωθεί νέα στις οδούς: 21ης Ιουνίου, Βενιζέλου, Καπέτα, Παπαλουκά, Παπακυριαζή, Καυκάσου, Ευρώπης, Αριστοτέλους, Κανάρη και Αµπέλων. Οι ασφαλτοστρώσεις αναµένεται να ολοκληρωθούν εντός των προσεχών µηνών. «Είναι ένα έργο αναγκαίο, που θα έχει συνέχεια και µε µελλοντικές παρεµβάσεις όπου χρειαστεί» τονίζει ο δήµαρχος Κιλκίς ∆ηµήτρης Τερζίδης, ο οποίος ζητά την κατανόηση των δηµοτών για την αναστάτωση που προκαλείται από τα εν λόγω έργα.

52


ταξιδεύοντας με τον... «Καποδίστρια»

*Άρθρο ειδικού συνεργάτη 53


ταξιδεύοντας με τον... «Καποδίστρια»

ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

να επωφεληθεί από τις άριστες ιαµατικές πηγές της περιοχής. Η θέα από τη θέση του ξενοδοχείου είναι υπέροχη: από τη µια πλευρά το εντυπωσιακό βουνό Pirin και από την άλλη το θαυµάσιο βουνό Belasitsa. Ο δε ποταµός Sandanska Bistritsa είναι ακριβώς µπροστά από το συγκρότηµα.

Ευεξία ψυχής και σώματος στο “Pirin Park Hotel” Ως θέρετρο το Σαντάνσκι συναγωνίζεται µε επιτυχία µε τα παραθαλάσσια θέρετρα, επειδή προσφέρει δυνατότητες για ξεκούραση και αποκατάσταση της υγείας στην διάρκεια όλου του χρόνου. Το κλίµα επηρεασµένο από το Αιγαίο, τα βουνά που περικυκλώνουν την πόλη και τα ιαµατικά νερά µε τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, προσελκύουν από ανέκαθεν τους ανθρώπους στην περιοχή αυτή. Ακόµα από πριν 3 χιλιάδες χρόνια το Σαντάνσκι ήταν γνωστό στους Ρωµαίους, ενώ αργότερα και στους Βυζαντινούς αυτοκράτορες που έρχονταν εδώ για θεραπεία. Αυτός είναι και ο τόπος στον οποίο έµεναν και οι αδερφοί και θεραπευτές οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσµάς και ∆αµιανός. 54

Εκεί λοιπό, στο Σαντάνσκι, στις δυτικές πλαγιές του όρους Πιρίν, µόλις δύο ώρες από τη Θεσσαλονίκη, σε µια µαγευτική τοποθεσία βρίσκεται το ξενοδοχείο 5 αστέρων “Pirin Park Hotel”. Ένα πραγµατοποιηµένο όνειρο για κάθε έναν που επιθυµεί ταυτόχρονα να γευθεί τις οµορφιές της φύσης, να γνωρίσει τις πτυχές της βουλγάρικης παράδοσης, να νιώσει την αύρα ενός απόλυτα ισορροπηµένου κλίµατος και


Το «πάρκο της Σάουνα»

Αρωµατοθεραπεία

Εδώ το νερό, τα αρώµατα, η µουσική έρχονται να διώξουν το στρες της καθηµερινότητας. Στο Sauna Park του ξενοδοχείου υπάρχουν: φιλανδική σάουνα, βιο-σάουνα µε αρωµατοθεραπεία, µπάνια ατµού, χαµάµ, τροπικά ντους, παγωµένο σιντριβάνι, ζεστές κεραµικές ξαπλώστρες και µια ζώνη χαλάρωσης που ονοµάζεται «Ιαπωνικός κήπος».

Συνθέσεις καθαρών αρωµάτων συµβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισµού. Η επίδραση των αιθέριων ελαίων στο ανθρώπινο σώµα απαλλάσσει από το συσσωρευµένο άγχος και ισορροπεί το πνεύµα µε το σώµα. Βασικό συστατικό στα περισσότερα αρώµατα αποτελεί το γνήσιο ροδέλαιο απευθείας από την «Κοιλάδα των Ρόδων».

Η τέχνη του µασάζ

Ζώνη οµορφιάς

Αµέτρητες οι θεραπείες µασάζ, οι οποίες προσφέρουν χαλάρωση, ξεκούραση και ηρεµία πνεύµατος. Μασάζ κλασικά, εξωτικά, θεραπευτικά, αθλητικά. Από τη γλυκιά αίσθηση του µασάζ µε σοκολάτα και µέλι µέχρι και το περίφηµο µασάζ µε ηφαιστειακές πέτρες.

Μια τεράστια ποικιλία επαγγελµατικών θεραπειών βρίσκει κανείς στο Στούντιο Αισθητικής του “Pirin Park Hotel”. Θεραπείες τόσο για το πρόσωπο όσο και για το σώµα. Θεραπείες αναζωογόνησης, ενυδάτωσης, καθαρισµού, αντιγήρανσης, αντι-

ρυτιδικές, για την κυτταρίτιδα, για οµοιόµορφο χρώµα δέρµατος, θεραπείες για τα µάτια µε χαβιάρι και µαργαριτάρια και πολλές άλλες. Και για επιπλέον περιποίηση εξειδικευµένοι αισθητικοί ασχολούνται µε µανικούρ-πεντικιούρ, ενώ υπάρχει και σολάριουµ.

Αθλητισµός Ένα γυµναστήριο εξοπλισµένο µε τα πιο σύγχρονα µηχανήµατα περιµένει τους πιο «τολµηρούς». Και µετά τη γυµναστική, µια ανάσα δροσιάς είναι απαραίτητη σε µια από τις τέσσερις πισίνες του ξενοδοχείου ή ακόµη και το τεράστιο τζακούζι.

55


ταξιδεύοντας με τον... «Καποδίστρια»

Ένα πραγματοποιημένο όνειρο... Οι παροχές του “Pirin Park Hotel” δεν σταματούν εδώ: υπέροχοι χώροι διαμονής, εστιατόρια με κάθε είδους γεύσεις, καφετέριες, piano bar, καζίνο, και άνετες συνεδριακές αίθουσες συνθέτουν το υπέροχο συγκρότημα. Δικαιολογημένα το “Pirin Park Hotel” έχει αποσπάσει σειρά βραβείων τόσο σε ευρωπαϊκούς όσο και σε εθνικούς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων και το βραβείο του «Καλύτερου SPA συγκροτήματος στα Βαλκάνια».

Διαμονή

Σαντάνσκι Το Σαντάνσκι είναι μία κωμόπολη της νότιας Βουλγαρίας (πληθυσμός 26.695) που απέχει 22 χιλιόμετρα από τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Βρίσκεται στον εθνικό δρόμο Ε-79 και σε υψόμετρο 220 μέτρων, κοντά στον ποταμό Σαντάνσκα Μπιστρίτσα που ρέει ανάμεσα στους λόφους στις παρυφές της οροσειράς Πιρίν. Το περιβάλλον είναι γοητευτικό, στην πιο ηλιόλουστη περιοχή της χώρας, περιτριγυρισμένο από πάρκα που εκτείνονται σε έκταση περίπου 1700 στρεμμάτων. Το κλίμα είναι υπέροχο, γνωστό από την αρχαιότητα για την θεραπευτική του δράση στο Βρογχικό Άσθμα. Υπάρχουν πολλές πηγές ιαματικών νερών που κάνουν το Σαντάνσκι κέντρο λουτροθεραπείας (Σπα). Δήμαρχος του Σαντάνσκι είναι ο Anton Totev.

Το 5 αστέρων ξενοδοχειακό συγκρότημα διαθέτει 76 δίκλινα δωμάτια πολυτελείας μοιρασμένα σε δέκα σπίτια, 2 πολυτελέστατα διαμερίσματα, 4 VIP διαμερίσματα και 2 προεδρικές σουίτες. Όλοι οι χώροι διαθέτουν μπάνιο πολυτελείας, δορυφορική τηλεόραση, κλιματισμό, μίνι μπαρ, ραδιόφωνο, τηλέφωνο και ασύρματο ίντερνετ.

Φαγητό και διασκέδαση Το ξενοδοχείο διαθέτει ένα Βαλκανικό εστιατόριο (παραδοσιακό βουλγαρικό) με χειμερινό και καλοκαιρινό κήπο 120-160 θέσεων και ένα Διεθνές εστιατόριο 120-150 θέσεων με καλοκαιρινό κήπο και υπέροχη θέα προς το βουνό. Ευχάριστο και φιλικό είναι και το λόμπι μπαρ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ ή το ποτό του, καθώς και γευστικότατα γλυκά. Για τις νυχτερινές ώρες η μουσική του piano bar ανεβάζει τους τόνους της διασκέδασης, ενώ παράλληλα εκτόνωση προσφέρει και το καζίνο του ξενοδοχείου. “Pirin Park Hotel” - Σαντάνσκι τηλ. 00359 893300300, 00359 74635656 56


άχης

ταξιδεύοντας µε τον... «Καποδίστρια»

ΚΤΗΜΑ ΛΙΚΝΟ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟΧΩΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τόπος διαφυγής από την καθηµερινότητα της πόλης

Το συγκρότηµα περιλαµβάνει ένα πέτρινο κτίριο δύο επιπέδων µε ξύλινη στέγη, όπου στο πρώτο επίπεδο υπάρχει εστιατόριο παραδοσιακών γεύσεων µε δύο πέτρινα τζάκια και στο δεύτερο επίπεδο καφετέρια µε ένα πέτρινο τζάκι επίσης.

Τριάντα χιλιόµετρα από τη Θεσσαλονίκη, τριάντα λεπτά από το κέντρο της πόλης, στο Λευκοχώρι Θεσσαλονίκης και σε υψόµετρο 700 µ. βρίσκεται ο πολυχώρος αναψυχής και εκδηλώσεων Κτήµα Λίκνο. Η ηρεµία της φύσης, το πράσινο, η αρµονική συνύπαρξη πέτρας και ξύλου εναρµονισµένα στο φυσικό περιβάλλον κάνουν το Κτήµα Λίκνο µοναδικό.

ΑΡΘΡΟ ΕΙ∆ΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ 57


ταξιδεύοντας µε τον... «Καποδίστρια»

Στο βάθος του κτήµατος βρίσκεται το πέτρινο παρεκκλήσι της Παναγίας Φανερωµένης.

Τα 20 από τα 70 συνολικά στρέµµατα είναι διαµορφωµένα µε γκαζόν, πεζόδροµους, γήπεδα µπάσκετ, ποδοσφαίρου, beach volley, beach soccer, παιδική χαρά. Τα mountain bikes µε τη φυσική χωµάτινη πίστα, οι αναρριχήσεις, τα flying fox, και τα extreme sports αναδεικνύουν τον εναλλακτικό τουρισµό. Η µεγάλη πισίνα δεσπόζει στον χώρο και µε το καταπράσινο περιβάλλον που την περιστοιχίζει δηµιουργεί την κατάλληλη υποδοµή για την τέλεια διοργάνωση δεξιώσεων, γάµων, βαπτίσεων και εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών.

Κτήµα Λίκνο Πολυχώρος Αναψυχής - Εκδηλώσεων Λευκοχώρι Θεσσαλονίκης Τηλ.: 23940 92032 - 033 Κιν.: 6942 409410 & 6942 450150 info@ktimalikno.gr www.ktimalikno.gr

58


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟ∆ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ

Το πρώτο περιοδικό της Κεντρικής Μακεδονίας

Με την υπογραφή του Αλέκου Παπαδόπουλου

Κυκλοφορεί κάθε μήνα στη Θεσσαλονίκη και σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας


Kapodistrias 01  

"ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ