Page 1

Af Jan Holdgaard Dissing

Redigeret - tekst -


Den redigerede originalversion af

Denne reviderede udgave er baseret pü det originale manuskript fra 2002, før redigeringen til udgivelsen fra 2004. Š Jan Holdgaard Dissing / kapivardreng.dk 2010


Den redigerede originalversion af


En kølig savannemorgen, sneg solen sig op i horisonten, strakte sine strålearme, tog et snuptag i skyerne, og trak sig op på den morgenblege En morgen bagte solen himmel. på en savannegræs-eng. Solstrålerne ramte popoen på et pansret næsehorn, der stod midt i sin I lyset stod et horn græsseng, og prøvede på at ryste søvnen ud af hudfolderne. og åd sin savannegræs-seng. DenDen varvar morgensurssulten, tog en ordentlig”Har mundfuld cornflakesdu støvblå på pupillen stadig søvnig i sin og panserkrop blomster med sin megamundgrab. Men med et, mens den stod det er vinger der med vifter.mun0g fyldte nu sin madtomme mave op denmed gumlefuld, kunneblomster den mærke – og lugte –Jegaternoget parkerede en spydig flue sine cornflakes-blå stinkefodsåler en panderynke der ka’ flyv’ så det pifter. og den slagsi ting. Og snabler har alle fortravlede - Hej, hørmetå! Hum lige ned af min pandebrask. Du er ikke så lidt fræk, fluer til du spisetid er snabler Medatmunden sådan parkeregumle-fuld dit kadaver i mit ansigt. Hvadfortror egentlig jeg erder–en’ste der du’r! De fanger nemt guf ku’ den mærk’ noget brummede lande. elefantlandingsbane? hornet med morgenbas. dybt i bøffelhuds-rifter!” Det parkerede sine hørme-fødder - Hvad ævler du om, dit hængemulede horndyr? Svarede en spinkel midt på dets pande. stemme oppe på panden. Sikken råbepostyr på sådan en skøn morgen. Hornet rynkede mulen ”Hej du – hop ned fra min pandebrask. Og Få hvem kalder du elefant, Og rystede sit ho’de: fjernet kadav’ret – og laddindettromletykke gå lidt raskt.territorieopfylder? - Jamen…! Mulede hornet – du har da flagrende blafreører ”Der kan manog se en snirklet Hva’ tror du jeg er? snabel. Det findes da kun på elefanter, din pruthørmende pandetramper! og jeg som tro’de Elefant-landingsbane?” elefanter varJeg deereneste dyr med snabler - Skrab lige gnumøget væk fra pupillerne! Det eratviftevinger. en spyog at alle andre dyr højst ku’ ”Hvad ævler du om dig tsetseflue, med øjne og hår og snabel, som alle tæskelækre tsetser! få vabler. Og møghyæne? så har du flue Nå bådeikke snabel Harhængemulede du prøvet athorndyr? fange maddiker i måsen på en – og flue-flyve-metode!” Jeg er ikke elefant men så ved du ikke, at de kun kan fanges med harpun - eller snabel! så stop dit råbepostyr!” Hornet rystede på sit forvirrede flæskefjæs. – Der kan man bare se, stetse. ”Du summer sikkert sandt ”Jamen du har da en snørkel-snabel på Tænk fluer har snabler i sylten. Og vinger derhvorfor svirrer.sku’ Bare du det lyve!var mig! og at to flabre-ører tror jeg osse jeg så. MenDetsom du selv summer: Jeg er stor som et Mozambique, med Er der en snabelflueen mave findes kun på fanter sompandetramper-fyr!” en opblæst elefant, og tilmed en bævertræstub snuden. Hvor er der lige ossepå hundredogtyve. ville jeg gerne være en fimset, finurlig flue, og svæve savannen! Men seover på mig – gumpetung og tyk med kæmpevom og på snuden en pløk. Gid jeg var en flue - og kunne flyve!”


Næsehornet hujede og himlede hyænehyl, og tudede så tårene sprøjtede. - Buhuuu - jeg er så tæskende tonstung i trombonen, og vingeløs ovenikøbet. Så jeg må bare svanse rundt her på savannen og gnaske græs...i jordhøjde! - Åh, stop dit pyl, pivedyr! Sagde fluen, og sprang ned på hornets snudepæl. Du har et håndterbart håndtag på snuden, og jeg har virkelig voldsomt viftende vinger. Jeg flyver en tur med dig! Så får du set savannen som jeg ser den - i flueperspektiv! Og før hornet kunne skrige, røg den op over palmerne. Så højere op end giraffernes horn, og endelig helt derop hvor den fik skyer i næsen. Løver og giraffer blev mikroskopiske myresmå. - Jeg håber dine arme er stærkere end de ser ud til. For hvis du slipper mig nu, bliver jeg forslået, frimærkeflad og frygtelig forfalden! Og det vil de være trist på min første flyve-færd. Fluen baskede så det plaskede. Den svedte tran i tønder, alt i mens hornet lo af luftakrobatikken. Tænk sådan at bære mig højt til himmels. Du er flaksen-fløjteme den mest flyvske næsehornsstige!


Med horn og med snabel fløj de to på safari. De ku’ skimte ørken langt borte. Var det mon Kalahari? Den baskede i blinde den fartglade flue og fløj næsten i næbbet på en rød kakadue. Duen blev så over ond i savannen sulet Over stok og sten og elefanter, giknoget det ud i skyhøjde. sådan rigtig fjerkræsarrig! Den fartglade flue baskede i blinde og fløj næsten næbbet af en koralrød

kakadue der kom på kolissionskurs. Langt borte kunne de skimte ørken i ”Brems vingerne baskeflue varmeflimmeret - men det var allerde for varmt til Kalahari-safari. så hårdt som du kan. - Brems baskeflue - vi har så travlt at mine øjne løber i vand for at følge Du flyver så kvikt med. Luk lidt luft ud af luftakrobatikken - hvis ikke min maves kvalmedans mine øjne står i vand. skal sprede sig til skyerne Jegomkring er bedst os. til at gå – ikk’ til luftakrobatik. Min vom kvalmedans!” sa’e medtæt et hik. - Min fluekrop koger også af aldanser den vinge-aerobic. Vi hornet må være på solen, siden den sådan”Stand svitserdineogvinger smelter os. Puh, mine propelvinger trænge til et pusterum. eller ræk mig en brækspand!” - Så lad os lande i den der køleskabsoase lige under os. Så kan du hvile ”Min fluekrop den koger vingerne. Og måske vi kan opdrive et drilleklart dagdrivende damaf al den vinge-aerobic. drikkerdyr? Sluk din rygrotor og lad os oasedase. Nedad nu! Jeg sveder i stråler Og så nedsteg det himmelstræbende horndyr men horn prøv og kig. og fluen. Først ned gennem skyerne, og så ned Nedenunder os gennem i oasen – palmebladene. ser der køligt ud. Luften hernede var lækker morgendug, den lille tsetse Lad som os dale derned – ogog nedkøle vores hud. fik hurtig Vi er så tæt på solen flere friske flyvekræfter. vi nemt kan få solstik!”

”Mægtig fin idé min lille pilot-ven. Hvil vingerne lidt og flyv nedad igen. Der er dynger af drikkedyr der nede ved dammen. Sku´ vi ikke – grinefnise – drille dem sammen? Jeg kan se en drilleklar alligator ligge bag den sten!”


Som silende savanneregn dalede de to lurendrejer luftdyr ned over et par skællede solslikkende aflange alligatorer af alligatorpanser der afsang afskyelige arier. Der var et sandt mylder af dyr på brinken. Og en bande bissende bøfler på de blegede bakker. For ikke at tale om de charmerende chimpanser der spillede crocket med cykler - for en af de bumsede bøfler havde ædt kuglen, og nu sad den uhjælpeligt fast i bøflens bagudgang. Og endelig var der de durkdrevne dyndspringere der drev den af med dovenskab i vandkanten. - Sikken flok farverige fisemikler og fusentaster. Hvad si’r du til at flyve videre og se hvad svannen ellers gemmer af guddommelige og gemene skabninger? - Fremragende forslag, fluefyr! Så er det ud over sandlandet..!


Fluen tog hornet på nakken og fløj ud på savannen Der så de fem elefanter stå oven på hinanden. De sprang elastikspring med sna bel-elastiker og fjertede løs med elefant-ba lle hikker så fluen flaksed’ væk før de fik fims på panden! Fluen havde nær tabt sin næsehorns-ven da den hørte violin-musik langt under dem. Det var et fårekylling-fodboldho ld Fluen tog hornet på nakken, ogdsusede næsten op i der øve sig i at spil le insesporenstrengs kt-fodbold mens de file snablen på en elastikspringende elefant. d’ fodboldsange es violin-ben.elefantballehikker, så fluen Luften var gennemsyltetpåafder ekstrastærke

hev hastigt hornet videre - lige ind en i lydbølgerne fra en flok fiol-filerPå eninsektfodbold. bakketop fårkyllinger i fuld færd med bag giraffens skideskur - Føj for en fæl fjertehørm! peb fluen. De elefanter skulle ha’ frikort til der sad en flok giraffens skideskur deroppe påazebakken. grine-g ller på lur. Godt gemt bag girafdasset gloede grine-gazeller på gnuer. De greb en De tømte en bal je fuld af giraf-tyndskids-bæ grydefuld giraftyndskidsbæ og tømte den i nakken i hovedet på en gnu – det stak på de græssende kels kræ. Den fik en pølle i øjet gnuer, der blev skidesure. - ogmed blevpuhahørm skide-sur! for nu, næsehorn? - Har vi ikke fået rigeligt - Jo, lad os skide på de hængmulede hyæner, og flyve videre! Og det gjorde de... Hornet og fluen syntes lugten var fæl. Hørmen rev slemt i horntes snudepæl. Så de skyndte sig bort – og førs t meget sen’er husked’ de på de havde glemt – at drille hyæner! Men skidt for hyæner hængemu ler når de bliver mobbet selv!


De fløj lige ind i halefjerene på en heftig hopsadansende hejre. - Se horn, en ildsalamander på en ibenholtgren. Men ih du milde en punket issebehåring! sagde fluen. - Det er ikke isseuld - det er igler! lo hornet, og prikkede iglen i neanderthaleren. - Snudeskaftet væk fra sugeormene! jodlede en jonglerende jomfruhummer, og saksede surt efter hornet. - Lad os skride flue. Vi kan fræse over til korrigumanen derude, den snorksover tror jeg! Jeg ved lige hvordan korrigumaner vækkes vådt og vammelt! Og mens fluen shævede hornet op over snorkekorrigumanen, kvalmede hornet en klam klat opkastgræs i synet på det stakkels dyr. Korrigumanen kaldte på kæmpekatten, den lurendrejede og luskede løve med luftmaven. Løven bed efter hornets bagperron, og hornet slap en ræserrumpehørmer af skræk, så løven fik fims i øjet og dejsede om i prutskyen.


”Føj for møg!” peb fluen. ”Vi skal passe på rovdyr! Den lusepuster-løve var bestemt ingen sjov fyr! Men se mankefår’ne på bakken – de danser mazurka. De vil ikke lave flueburger – med sylted’ agurker! - Fyogføjlavefor fæces! fløjtede fluen Den lusepusterløve var i ledt lune. Sku’ vi ikk’ ta’ mankefårene mere muntre - med deres mavedans og mazurka. sjov med deSåtoerklovdyr?”

- Lad os mobbe mankefårene et minut! muhede hornet. Og så greb den

Så greb hornet en mango I hujud ogiimankefårets hast mango fra en mangobusk og mosede den mavepels. fra en mango-busk fløj horn og flue vid’re. Fåret stangede surt, så de to flyvefrænder forsvandt i fuldt firspring, og Og splatted’førden i otte okapier deudforstod fadæsen, nød de udsigtenDefrafløjenover netgirafs næse. mankefårets nakkedusk. som åd ostebidder. Heldigvis var næsen nydeligt smurt i girafbussemænd, så de to venner Fåret brægede surt – og begyndte at stange De holdt pjækkedag fra musikskolen i Oslo Zoo svuppede ud med at smattet svup, og landede næsten i nakken på en så både flue og horn – blev fårestange-bange!! hvor kapivaren sku’ ha’ lært dem at spille obo. nyala. Nyalaen nød nødderne og tandtrådede tandsættet og skyndtenøddespisende sig bort Nu smasker de i kor med giraffens lange tandtrådshals bagefter. - men sikke noget sjusk…. og holder rytmen med oste-skidder!

Med spurt i vingerne viftede flue og horn over otte ostespisende obo…for før de så det på sadpjækkedag de okapier fra Oslo Ooz. Oboerne varnoget sat påi øjet. pause, og de Fluen fik i en netgirafs næse. nu Emmenthaler og Gouda såDettarmene så ud som konfetti.osteudensmaskede truttede Men et næsehorn i næsen ”La’ mig se!” sagde hornet kommenskider. er en stor fadæse. – detpasta er jo spaghetti!” I et vildfaret pokkenholt træ puttede en”Næ python i gabet. Giraffens næse var proppet med bussemænd Det kom fra en python som sad og gnasked’ - Det ser da tørt ud træslange! fniste fluen. så fluen tog hornet i hånden og fløj ud igen. ukogt spaghetti – nøj hvor den smasked'! - Fugtgiraffen lige snoslangens spaghetti med Men lidt næseguf fra giraffen, horn! ”Møgdyr!” skreg de tørre pinde - Bon appetit, klatrebums! hilste hornetku’ med på i.spaghetog begyndte at hvæse. denlidt sletsnotspyt ikk’ bli’ mæt tien. Da horn og flue var ude fra dens næsebor sagde giraffen til nyalaen - sin halvfætters bror! ”Jeg bli’r altid så sulten efter næsehornsvisit!” Og så åd den en tons nødder – den havde købt på kredit. og brugte sin nyalaven som tandtråd - selvom den skreg på sin mor!

”Du er da tovlig python - det smager jo ikke godt sådan at tygge spaghetti stift og råt. Du sku’ prøve med lidt sovs – til dig fra os: Dejligt friskt giraf-bussemands-mos! Det fik pythonen i øjet med et fugtigt ”Splot”!


Tsetsefluen styrtede videre med hornet på slæb. Hornet var ikke forfløjen nok endnu, og der var stadig kolonier af kryb, kravl og krapyl at kilde og drille. På en klippe kurede kulrede quduer i en kuffert fra Kualalumpur. Hornet klappede quduen i kvadratroden, så den bumpede ned af bakken på ballerne. Med et grin gryntede hornet: - Hør flue, trænger du ikke til vingehvil? Land dine flyvske fluefødder på de ræsende rappe rotterede-rotter. Det er rotte-rickshaw tid! Så gevaldigt gungrende landede hornet på gnaverne. Rotterne for afsted som forsinkede raketter, så støvet stod om snablen på tsetsefluen. - Hydre og harke! hostede fluen i hornets hårtop. Jeg får småsten i snablen og støv i karburatoren. Lad os forlade rotteræset! Og så steg de to strejfere atter op over svannestøvet. Lige forbi en salamander så sløv, der skrålede sjofle snudebille-sange. Snudehornet spyttede salamanderen i nakken, så den troede det var regntid., og luntede langsomt i læ, mens horn og transportdyr trampende et termitsbos tag til tandpasta. Termitterne truede, tudede og tissede efter de to. Hornet truttede tuttelue med musikmåsen - og så flaksede de to venner bort.


”De var strudsm e vrante de termit-insekt er. At blive så midemuggen er noget jeg næ gter!” Den store støvsk y Svirred' fluen – mens den fnised var et hvine-vo rtesvin og lo. ”Hvad skal vi la ve nu – tykke næ Som løb og løb sehorns-ko?” ”Vi ku’ jo snitte en ukuele mens den skreg vortesvins-hvin. og et- uk Deuevar le-pstrudsme lekter!” vrante, de termittosser! svirrede ”Hvorforfluen. render du svin? - Ja, lad os droppe dyrene, og finde på noget dyrefrit spas! Slap dog af – sæ ”Ukuhvadfornog et? hvad! himlede hornet. Vi snitter nk farten!” - Jeg ved lige ukulele ”Jegenviukulele l overhaleogmet Og snitte af hvad ig selv ?” plekter! – det er lig’ før ”Af ukrudt, flue jeg har den!” ”Overhale dig se ukuhvadfornoget? lv !” det bli’r- En kluklo hornet sjovt – vær nu ”D u er da glad flue. Vi !”snitter den af udsøgt ukrudt. Jegrent vedtil præcist grin!” hvor Så fand-tEn de ukulele, et sted hvor snitt euk rudtflue, Kom nu, end sjovt! Og hornsnitte-ukrudt gro’ddet e. bli’r sjovere et snitted’ eftegror. ”Du er da dum r et billede i sit Fluen sa-dOk, ho næseko! gabte fluen, snitte var ikke noget den gad.som sylte ve d. og gabte fjollede vorteg risfalske. . - snitte Men var ikke ukuelen blev spil’me superfin, selv om tonerne noget den gad. Du overhalervar aldrig dig selv - Plekter og paraplypest - hvad er det for- en omstøvsky du så løbi horisonten? helt til Paris. Ukuelen blev sp Det måilmundersøges sporenstregs, med det i liger nu! Sætvuns e flot di g he llere ne d -men spille ku’ deet n ikvortesvin, k’ Det var der skreg vortesvins-hvin mens det forsøgte at . og hvil skan ”Øv – efter al de kerne på en tue! t ”P m ” ru as st ”! e m st overhale sin egne uledhale. ønne og gispe ’ hornet og lod ukue len lig’. er da dum som en druknet sylte! fnes fluen. – jeg har rend ”Hør hvad-erDen det derude?” sp t i en - så på et hvil e demed os denuri gt fred fræsen, mens vi besøger den stribede uge Det var en -stLad hinasin nd en . øvsky solade vil min grisetæ m for ud over sa er sætte pris!” ”Er det en to vannen. pruhest rnado”?i palmeskyggen. ”Lad os flyveZappe-zebraen ztak ztinkende zokker ned og kig’!” znorkzov, så de to venner Og mzmed ens gren isen pusted’ ud i zebrazynet. fløj de to vid’re på sjov. - Føj for en fodhørm - hvem forstyrreLimin ge fodrøm rbi enom zappzølvzebrazko? e-zebra som sad og sm åsov. Den fik fire sved ige qudu-sokke r lige i næsen og skreg: ”Fy for po kker! Hvem forstyrrer min siesta? Jeg drømte om nye hov’!


En ægyptisk klapnæse. ærgrede sig ællingfarvet i en pyramideforhave. Den græd og flæbede over et æklet æsel der ævlede om, at klapnæsen ikke var en ægte ægypter. - Æsketæskedumme ærtehjerne! spruttede fluen, og smed et en æglæggerfugls æg lige i æslets fjæs. Der stod æslet så, med blomme på pupillen, men klapnæsens krampelatter hilste og flue farvel, mens de fløj videre. I et buskads tæt på dansede et par røde prikker, for hornets og fluens øjne. - Rygeost og pibesovs, hvad sker derovre? Det ligner grangivligt øgler med rytme i fodtøjet! smålo fluen. Lad os vimse over og overbeglo dem! Øverst på en gren gøglede øgler og ørkenspsidsmus i en ørkesløs øksehalesamba. Hornet øste en ørefuld ørevoks i ørkendyrenes øjne, så sambaen rendte ud i sandet. Under en rådden gren holdt hyæner og ål ådselæderpalaver. De flåede og åd og skovlede råddent kød i kloakken. Hornet lånte fluens fluestang og pilkede en ål. - Åh, påskebrød og palisander, det gør ÅÅÅÅÅÅÅÅÅNDTTTTT! ålede ålene, mens horn og flue vimsede rågrinende væk.


Dagen var næsten løbet ud, og solen slap sine sidste stråler løs i skumringen. Det er hårdere end man regner med at, lade lys skylle ned over verden, en hel dag. - Jeg føler mig lidt udbrændt efter min første dag i luften! gabte hornet. Stik mig en dyne og en græseng - og lad mig snue til langt ind i næste uge! - Du store platugle, hvor er mine vinger flade! summede fluen. Jeg har Dagen var næsten ovre fløjet mere og solen skinned’ af i dag, end jeg har gjort hele sidste år. Nu vil jeg kigge på mine øjenlåg Den var træt efter indefra! at ha’ skinnet - Du får ikke lukket et øje, for mine larmetarme i nat, hvis ikke jeg får en på hele Afrika. ”Jeg følerfuldkornsgræseng mig udbrændt og vilatsove længe tygge i! i den allerbedste af mine varme solsenge. - Karameliserede murmeldyr! DU har fat i noget horn. Min fluevom er Bare trække over snuden ossedyne så tom som et hul i Sahara. Spænd sikkerhedsselen snudedyr, nu Og snue tilskal jegder ikkespises. mere ka’!” - Dagens bedste forslag, flue. Gem et et ton græs til mig!

”Du er ikke dum, næsedyr Fluen var osse vingetræt der skal mad i din vom. efter den lange tur. Atter hvirvlede de op Jegspinkle kan ogsåvinger. mærkeDyrene stod og ”Sum-summelum!” summede deni himlen, på fluens rigtigt tro er deres at min fluevom tom.øjne. ”Stik mig glanede en lur!” på solnedgangen, og kunne ikke - Et næsehorn mumlede giraffen. Så er det sluthorn med– nu at ryge Spænd sikkerhedsselen letter vi! ”Jeg har fløjet mere i dag som – endsvæver? hele sidste år. Hvor mange tons kan du spise? Fem eller ti? Jeg er så fluetræt græs...! – jeg taber mit hår! Er du græs-gumle-klar? Lige nu er en seng Så flyver vi – kom!” det en’ste der dur!” ”Næ hør!” nøffede hornet ”Mine tarme er bange for at de ikke får mad - du ved: Græsstrå meterlange! Så lad os lette og finde en fuldkorns græseng Bagefter ska’ du nok få din slumre-sove-seng. Men nu trænger min mave til tidsler og saftige græsgange!”

Så fløj de igen - og hvad de andre dyr tro’de Det aner jeg ikke men mon ikke de glo’de? ”Er det en ballon eller fugl”? spurgte en giraf sin go'e ven strudsen – men strudsen var paf: ”Et næsehorn som svæver… - jeg må ha’ slået mit hoved!”


Tarmene knurrede om kap på de to fremragende flyvere. Og snart gled de ind over et saftigt og solstrålekogt græsspisekammer. - Stop en halv, fluefyr. Kast dig ikke bare over det første det bedste strå. Græs kan være både mørkt, ormædt og vissent, og så lige tilpas. Det skal være saftfyldt og sprødt, og sødt som sukkerærter. For så bli’r tarmene så herligt spændte af græspruttegas! - LIge DER, flue! LAND!!! Jeg kan sniffe de svajende gufstrå med min snudespids. Det dufter så mine tænder er ved at drukne i næsehornssavl! Trætte og tunge bumpede de ned i de grønne strå, så græsjuice sprøjtede om ørerne på dem.


”Nu skal vi ræbe og smaske lille snabelflue. Jeg vil bide i hver en’ste lækre græs-tue. Og sutte på hver ormædt saftig græsstump!” Så satte fluen hornet ned med et gevaldigt bump Og hornet jubled’: ”Ostegræs juhuu!” - Nu skal der– grlæssmaskes, og strågnaskes og ræbes.

Jeg vil tygge på hver tue, sutte på hvert saftigt strå. Der blev mæsket og spist Lugt lige flyveinsekt: Ostegræs. Mums! - og hornet slap en bøvs. Bøvsende sprang hornet rundt i græsset, totalt fra sin snøvs. Hornet sprang rundt i græsset Den skovlede græshø i vommen i næsehornsspring, og sluttotalt fra sin snøvs. tede med en ekstrai vommen saftigt tot til dessert. Det af skovled’ græshø i næsehornsspring. Imensfyldte sad fluen blomsttilogranden tænktemed på enblomsterguf. ting: Imens flueni sin snablen ”Ka’ jeg ha’solen tyve blomster i snab’len? Snart hang på kanten af verden og vinkede godnat. Det ska’ prøves!” Fluen vinkede tilbage, mens hornet fortsatte sit grovædertrip, og gnaskede store huller i græsengen. Og mens de fyldte deres maver - og blev ved og ved Havde solen sagt godnat og var næsten gået ned. Men hornet blev ved med at proppe mad i sit hoved. Heldigvis var der græs og blomster i overflod. Men hornets spisetempo ku’ fluen slet ikk’ følge med!


Med et lød et ekplosionsræb fra flueflaben. - Jeg prutter snart pollen, og min vom den popper som et popcorn, vis jeg ikke stopper mit pollengnaskeri. - Ja, jeg er osse godt opblæst til badedyrsstørrelse. Jeg kan næsten ikke være i mig selv! Og så buldrede hornet en skovskiderprut og en bøvsesalut der væltede en kvart urskov omkuld., og vækkedede alle urfuglene. Med et gab på snablen, mumlede fluen til sin ven: - Jeg er syvsoversøvnig. Ja faktisk så mat i betrækket, at jeg kunne sove i en uge uden pause. Bak hellere lidt horn, så du ikke bli´r slugt når jeg nu gaber! - Pragtfuldt påhit - put dig på min pande. Så jokker jeg dig ikke til tsetsepandekage, hvis jeg vandrer i søvne på mine søvngængerhove!


Med måsen godt presset ned i hornets pnderynke, lukkede fluen de 999 af sine tusind øjne, og lagde sig til rette. Hornet vendte sig græsset, og lo da stråene kildede den er ing på vommen. Dens kluklatter blandede sig med cikadernes Fluens blafrev råbekor. var flue-flyvertrætte. Og hornet ku’ se at fluen - Friske flue, det har været dagens bedste dag - takket være var for træt til at lette. din udopover savannen. Tusind tak, din totalt stærke supersatteturden Så den greb den i nakken og spyfyr. Tænk op. at jeg blev det første flyvende flyvehorn. edt hov i sin femte panderynke på sine I morgen er det min tur til at traske en tur med dig - hvis jeg Fluen lukked’ sine 1000 øjne altså kan løfte dig, fede fluefyr! og lagde sig til rette. Men snorkefluen var allerede rge fløjet til insektdrømmeland. ”I mo n er det min tur godt omkring deres horn, Hornet vendte sig i græsset Månen og hornet trak dyneskyern redyr. til at være bæ og fyldte hovedet med søvn og drømme. og kluklatterlo: e Hvis jeg kan løft dig altså ”Græsset kilder min tykke Hornet drømmet om et eiffeltårn ” snudepløk, fluen om fyr!en - fede flueaf e tromlevom – hohoho! så træt den næsten ikke ku’ ork var rkeflueogn æggely. en lunken antilopebæ, tilSno fodbad ! dig som rke stæ så var r Jeg troede ikke flue hornet – så den nøje’s med at svaresnabel Den smilede : snirklede migsine horn somom at zzzzzzzzzznorke! - Og ved du hvad der glæder et og så drog den dag bort. e end flyv te førs v den At jeg ble næsehorns-ko!”

Og stille slumred’ de ind under månens dyneskyer.

Og mens cikaderne råbte en sovemelodi drømte hornet om et næsehorn på tyve meter og ti. ilope-bæ Fluen drømte om en varm ant i tørvejr og læ. – æg hvor den ku’ lægge sine bel Den smiled’ om sin sna - og så var den dag forbi!


Af Jan Holdgaard Dissing www.kapivardreng.dk

Næsehornet som ville være flue - Original  

Historien om næsehornet. Den originale tekst, før omskrivningen.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you