Page 1

среда. 4 април. 2012 сре. max. 220 C min. 80 C

чет. max. 240 C min. 20 C

пет. max. 240 C min. 70 C

МБИ 10

2.026,10

+0,36%

Извор: Македонска Берза

МБИД 1.925,35

+0,16% %

ВЛАДАТА НЕМА ДА ГО РЕШАВА ПРОБЛЕМОТ НА МЕТАЛУРЗИТЕ?! 2-3 И ВЛАДАТА ПРОГЛЕДА МОЖЕ ЛИ ОХИС

Со Сител, Канал 5 и Канал 77 владеат семејства на функционери! 7

ДА СЕ ПРЕТВОРИ ВО СТАНБЕНА НАСЕЛБА?! 8

ОМБ

121,68

+0,57%

ЕМУ

61,51

САД

$

46,18

Курсна листа на Народна банка на Македонија

Зошто Градски паркинг работи со загуба?! 4-5

ТУРСКАТАКОМПАН ТУРСКАТА КОМПАНИЈА Мишелин нвестира инвестира СУТАШ ГО КУПИ милиони СВЕДМИЛК ЗА евра МИЛИОНИ ЕВРА 9 во Србија 13

170

4,4 www.kapital.mk

број 501 | година 2 | цена 20 ден. | тел. 3 298 110 | факс. 3 298 111

...само идејата е капитал, с$ друго е пари...

член на групацијата KAPITAL MEDIA GROUP

ЗНАЕ ЛИ НЕКОЈ КОЛКУ ВРАБОТЕНИ ИМА ВО ЈАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЈА ВО МАКЕДОНИЈА?!

25.559 164

брои целата администрација според Регистарот кој конечно е готов

илјади вработени во јавен сектор евидентира Заводот за статистика

180

СТР.

6

илјади дури со олкава бројка оперираа владини министри за бројот на вработени во управата


КАПИТАЛ СРЕДА 04.04.2012

WWW.KAPITAL.MK

2 НАВИГАТОР ИЗЈАВА НА ДЕНОТ

> коментар > анализа > победник и губитник > бројка > лидери > не им беше денот

Порано или подоцна Македонија ќе влезе во НАТО. Ние го поддржуваме македонското членство во Алијансата, но НАТО е организација чија политика се базира на ПОЛ ВОЛЕРС американски амбасадор во Македонија консензус.

www.kapital.mk среда 04/04/2012

КОМЕНТАР

Викторија Милановска milanovska@kapital.com.mk

Сите во затвор?!

Ш

ест месеци до три години затвор за матичен лекар што неосновано ќе издаде боледување. Иста таква казна следува и за матичен лекар што нема да издаде боледување, а требало. Шест месеци до три години затвор следува и за работник што отишол на боледување неосновано. Сите во затвор! На ова се сведоа дел од реформите на министерот за здравство, Никола Тодоров. И с$ поради фактот што оценил дека граѓаните во Македонија многу користат боледувања и добиваат највисоки надоместоци, што ги плаќа Фондот за здравство. Па, за да го растовари Фондот, им натовари нови давачки на работодавците, кои сега ќе плаќаат боледување до 30 дена, а не до 21 ден. Ама Тодоров заборави да спомене еден многу важен момент - најмногу боледувања во Македонија користат вработените во јавната администрација. Значи, проблемот му е во јавниот сектор, па сега поради тоа, направи нов хаос во здравството. Ги натера фирмите на дополнителни трошоци за да го регулираат боледувањето на вработените, а некои работници (со операции или трудници) буквално ќе добијат отказ затоа што решиле да се лечат во приватното, а не во државното здравство. Ако сакаат да одат на боледување, ќе мора да ги поминат и сите лекари во државното здравство, затоа што нивниот потпис или стручно мислење биле поважни од тие на лекарите во приватното здравство. И на крај, како шлаг на тортата, министерот Тодоров ги „задолжи“ директорот на фирмата во која работите и лекар да одат во „домашни посети“ за да проверат дали навистина ви е оправдано боледувањето. Ако не ве најдат дома или ако проценат дека не сте баш болни, нема да ве вратат на работа, ќе ве пратат директно во затвор! За секој случај, ќе ви обезбедат и лекарски надзор, затоа што казна затвор следува и за лекарот кој ви го напишал боледувањето. Редно време е здравствената власт да сфати дека со вакви мерки не се кратат трошоци, туку се крати од правата на пациентите кои цел живот плаќаат здравствено осигурување! И што е најстрашно, создаваат целосен хаос во зравството, што и не е ништо ново. Очигледно!

Се продава државен капитал во 56 компании

> БРОЈКА

Ф

59

компании од листата Топ 100 најголеми извозници се со домашен капитал и тие создаваат 13,4% од вкупниот извоз на Македонија. Останатите 41 компанија се со странски капитал и тие лани имале вкупен извоз од 2,25 милијарди долари, што е дури 80% од вкушниот извоз кој го имале лани сите 100 најголеми извозни компании.

ондот за пензиско и инвалидско осигурување (ПИОМ) преку јавна аукција на берзата в четврток ќе понуди на продажба акции и удели во 56 компании. Државниот капитал што се нуди на продажба има номинална вредност од околу 16 милиони евра, но голем дел од акциите ПИОМ нуди со попуст и до 50% поради тоа што во изминатиов период се покажа дека кај инвеститорите нема интерес за купување на акциите во повеќе компании во кои Фондот се јавува како акционер. На претстојната аукција ќе се нудат на продажба акции од компании како Лотарија на Македонија, Кјуби, Трансбалкан, како и од Илинден од Виница, Инекс Дрим од Струга, Скачковце од Куманово и други.

Владата нема да г проблемот на мет 10-15

камиони со отпад од железо за извоз во еден ден ја преминуваат границата, тврдат од Асоцијацијата за секундарни суровини и рециклатори

261

компании се вклучени во металуршкиот бизнис засегнат од забраната

Иако металуршките компании јавно побараа од Владата во рок од три дена да одговори на барањето за укинување на забраната за трговија со отпад на метали, во Владата велат дека не се запознаени со такво барање?! Значи, проблемот за металуршката индустрија останува Ивана Колева

В

koleva@kapital.com.mk

ладата засега не планира да го разгледа барањето на металуршките компании за укинување на забраната за откуп на отпад од метали иако таа го уништува бизнисот на 261 компанија и на 120 транспортери и се заканува да ги затвори. Компаниите од металургијата и фирмите што се занимаваат со промет со секундарни суровини завчера јавно му порачаа на премиерот Никола Груевски во рок од три дена да ја укине забраната, а во спротивно

ќе се соочи со масовен штрајк на оштетените компании и на нивните вработени. Но, владиниот портпарол Мартин Мартиноски вчера за „Капитал“ изјави дека до Владата такво барање не стигнало и топката ја префрли во Министерството за животна средина, иако таму не постои разбирање за проблемот на металурзите, кои обезбедуваат речиси една четвртина од македонскиот извоз. „На компаниите во Министерството им беше објаснето зошто е донесена оваа одлука и

компаниите ја сфатија и својата улога во тоа. Не е познато дека компаниите доставиле информација со рокови. Ако има нешто такво, ќе се рагледа кога ќе му дојде редот“, вели Мартиноски. Друг коментар од Владата не добивме, иако ситуацијата е алармантна. Одлуката на Владата се заканува 40.000 работници да остави на улица, а 261 компанија да ги изгубат пазарите во странство. Компаниите коментираат дека со забраната државата направи неоправдан директен удар врз носечката извозна индустрија. Податоците покажуваат дека е доведено во прашање 15% од вкупното индустриско производство. Претставниците на металуршките компании посочуваат дека проблемот со трговијата со отпад од метали треба да се решава со з г о л е м е н а ко н т р о л а н а и з в оз о т, а н е со забрана на внатрешниот промет, кој е клучен за домашната металуршка индустрија да има работа. Официјалните податоци покажуваа дека во 2011 година, вредноста на извозот од откупот и трговијата со отпад изнесува 39 милиони долари, што е 1,4% од вкупниот извоз на најголемите 100

Првиот број на дневниот весник Капитал се појави на 17 март 2010 телефон: ++ 389 3 298 110 факс: 3 298 111 e-mail: kontakt@kapital.com.mk Издава: KAPITAL MEDIA GROUP доо Скопје, компанијата е формирана во 1999 година, кога е издаден првиот број на магазинот Капитал ул. Димитрие Туцовиќ бр 20, 1000 Скопје, п.фах: 503, Република Македонија

ИЗВРШЕН ДИРЕКТОР (МАРКЕТИНГ И ФИНАНСИИ) Гордана Михајловска

РЕКЛАМА Александра Стојменова: ++389 2 3298 110/ лок:103; marketing@kapital.com.mk; aleksandra@kapital.com.mk

ГРАФИЧКИ И ИТ ДИРЕКТОР Николај Томашевски

ОГЛАСИ: Дијана Гулакова: ++389 2 3298 110/ лок:105; gulakova@kapital.com.mk

OFFICE MANAGER И ФИНАНСИИ Александра Николова: ++389 2 3298 110/ лок:101 nikolova@kapital.com.mk

СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОЗИ: Јасмина Савовска Трошановски ++389 2 3298 110/ лок:102; prilozi@kapital.com.mk

ДИРЕКТОР И ГЛАВЕН УРЕДНИК: Љупчо Зиков

Kapital Akademija... член на групацијата KAPITAL MEDIA GROUP ул. Вељко Влаховиќ бр 11, телефон: ++ 389 3 298 110 факс: 3 298 111 mail: akademija@kapital.commk

ПРЕТПЛАТА НА ДНЕВНИОТ ВЕСНИК КАПИТАЛ И НА МАГАЗИНОТ КАПИТАЛ Сања Савовска: ++ 389 2 3298 110/ лок:104 pretplati@kapital.com.mk

ОДГОВОРЕН УРЕДНИК Спасијка Јованова

ОВЛАСТЕН ПРАВЕН ЗАСТАПНИК: “Адвокатско друштво ДЕ ЛЕГЕ”

ПОМОШНИЦИ НА ОДГОВОРНИОТ УРЕДНИК Катерина Синадиновска (политика) Катерина Попоска (економија)

Печати: Графички Центар Скопје Според мислењето на Министерството за култура за дневниот весник “Капитал” се плаќа повластена даночна стапка. Текстовите и фотографиите не се враќаат. Сите објавени текстови, фотографии и друга графичка опрема се авторски заштитетни и можат да бидат преобјавени, или на друг начин користени само со дозвола на издавачот. Даночен број: МК 4030999366644; Жиро сметки: Еуростандард банка: 370011100019555

УРЕДНИЦИ Александар Јанев, Петре Димитров Александра Спасевска ОДГОВОРЕН УРЕДНИК НА СПЕЦИЈАЛНИ ДОДАТОЦИ Верица Јорданова ОДГОВОРЕН УРЕДНИК НА WWW.KAPITAL.MK Александар Јанчески


WWW.KAPITAL.MK

> БРОЈКА

25,9

милиони евра се проценува дека вредат договорите за лизинг склучени во текот на цела 2011 година, што е за 12% помалку во споредба со претходната година кога целата индустрија оствари 30 милиони евра. Главните причини што оваа финансиска услуга тоне во земјава, се зголемениот увоз на половни возила со што се намали продажбата на нови, како и неликвидноста на компаниите кои не инвестираат во нова опрема.

КАПИТАЛ СРЕДА 04.04.2012

Стопанската комора ја чека конечната одлука на ЕК за извозот на челични цевки

С

топанската комора на Македонија е информирана за случајот со истрагата на Европската комисија за извозот на челични цевки од Македонија по дампинг-цени во Европската унија. Веќе ги советувале и домашните компании-извознички да побараат правна помош. Оттаму потенцираат дека с$ уште не е донесена никаква одлука со која би им се наметнале нови давачки за компаниите кои извезуваат и дека треба да се почека крајната одлука на ЕК која ќе се донесе за девет месеци. Ист став делат и компаниите врз кои ќе се спроведува истрагата. Во ФЗЦ Куманово, компанија која произведува заварени челични цевки и профили од речиси сите видови и димензии, велат дека нивната компанија не продава во ЕУ по дампингцени. „Ние извезуваме 2.000 тони годишно топловалани

Што работи Комитетот за решавање проблеми во управување со отпадот?

П

ремиерот Никола Груевски лично раководи со Комитетот за решавање проблеми во управување со отпадот. Улогата на овој Комитет е да ги разреши тековно настанатите проблеми со управување со отпадот, каде што влегува и проблемот со кражбите на старо железо, кои ја предизвикаа штетната владина забрана за трговија со отпад на железо. Во Комитетот, покрај премиерот, членуваат и министерот за животна средина, претседателот на ЗЕЛС, државниот секретар за екологија, претседателот на Асоцијацијата за секундарни суровини и разни други експерти и претставници од стручни служби. На седниците на Комитетот

треба да се разговара за евентуални проблеми во управувањето со отпад и потоа заклучоците со предлог-мерки да се достават до Владата на гласање. Но, во случајот со донесената забрана за трговија на отпадот со метали, компаниите не биле претходно консултирани, а на седницата на Комитетот ниту се разговарало за проблемот. Одлуката за забраната била доставена до Владата по препорака од еден министер, наместо од заклучоците на сите членови на Комитетот. Дел од членовите на Комитетот дури не биле ни повикани да присуствуваат на седницата, критикуваат компаниите, а причините велат биле во некоја техничка грешка.

НАЈГОЛЕМИТЕ ИЗВОЗНИЦИ НА ОТПАД име град капитал Павор Велес Домашен Ас Босфор Скопје Домашен Новометал Скопје Странски Центар за рециклажа Скопје Домашен Вкупен извоз 40 мил. дол. ОТУКУП И ТРГОВИЈА СО ОТПАД Вредност на извоз во 2011 (долари) Број на компании % од вкупен извоз на Македонија во 2011 % од вкупен извоз на Топ 100 извозници

39.078.329 4 0,88% 1,37%

Извор: Топ 100 извозници

Отпа дот од мета ли се товари од р а з н и л о ка ц и и и д и в и от п а д и и потоа оди на царина на граница, каде што не се врши дополнителна контрола. Царината нема можност да ги истоварува камионите, затоа што не е тоа обична стока која лесно се проверува и на тој начин крадената стока заминува во странство“, вели Момировски.

Дивиот отпад најголемата закана за бизнисот

К

омпаниите на жестоката расправа на Собранието на Асоцијацијата на секундарни суровини и рециклатори ги посочија дивите откупни станици за железо како најголема закана за бизнисот. Според компаниите, инспекторите треба да излезат на терен и да ги санкционираат фирмите кои работат на црно без лиценци. Владо Момировски, претседателот на Асоцијацијата, вели дека дивите отпади се наоѓаат на некоја нива, двор или бавча, во места каде што тешко може инспекциските служби да отидат на терен. „Најчесто дивите отпади ги прават Ромите во Шуто Оризари и населението од Гостивар, Тетово или Арачиново, каде што полицијата ретко има пристап. Тие немаат никаква лиценца, а собираат железо од ’старо купујем‘ или го откупуваат од разни компании за повисока цена, бидејќи немаат трошоци на работење. Потоа го препродаваат на откупните компании, поради што некои компании мора да преземат дел од вината за кражби на старо железо“,

> БРОЈКА

профили, правоаголни цевки кои се со поголеми димензии, односно со дебелина поголема од шест милиметри и не спаѓаме во групата производи кои се под истрага на Европската комисија. Тоа веќе им го кажавме на Министерството за економија, а ќе им го кажеме и на луѓето од ЕК кои треба да дојдат да н$ распрашуваат. Ние не го загрозуваме европскиот пазар“, вели Слободан Богдановски, генерален директор на ФЗЦ Куманово. Инаку, Европската унија се закани дека ќе воведе тарифи за извоз на челични цевки од Македонија, Украина и од Турција бидејќи се сомнева дека извозниците на цевки од овие земји продаваат во ЕУ по дампинг-цени. Од Брисел тврдат дека целта им е да ги заштитат европските производители на цевки, кои пред три месеци поднеле жалба до Европската комисија.

го решава талурзите?!

извозници од државата. Владо Момировски, претседател на Асоцијацијата на секундарни суровини и рециклатори во Стопанската комора на Македонија, вели дека во земјата не се врши никаква контрола на извозот на отпадот од метали. „При отсуство на таква контрола кај извозот, сите крадени предмети си проаѓаат преку граница слободно.

3

Компаниите во барањето до Владата предлагаат да се зголеми контролата при извозот на отпадот од метали. Велат да се врши утовар во камионите с а м о н а л и ц е н ц и р а н и, п о с е б н о н а з н ач е н и о т к у п н и с т а н и ц и, со присуство на овластени инспектори и претставници од Министерството за животна средина. Познавачите велат дека секој ден на граница поминуваат 10 до 15 шлепери со отпад од метали. Од нив, во просек 13 камиони извезуваат железо, а останатите челик, алуминиум, бакар, олово, цинк, калај, бронза и месинг. Ком паниите кр итик у в аат дека владината забрана за едни компании важи, а за други не. Деновиве биле сведоци на неколку камиони кои ја преминале границата, иако Владата издаде забрана. Од Царинската управа на Македонија до затворањето на текстот не одговорија кој го контролира извозот на отпадот од метали и дали неколку возила со таков отпад ја преминале границата по воведување на забраната. Од Министерството за внатрешни р аб оти в ел ат де ка то а е р аб от а на Царината, а тие дејствуваат по пријави на некакви неправилности и кражби.

вели Момировски. Тој додава дека инспекторите не можат да влезат туку така на кој било имот затоа што потребно е да имаат судски налог и придружба на полицаец. Според Момировски, проблем се јавува кај судирот меѓу државните инспектори и општинските инспектори, кои се надлежни за загрозување на средината на ниво на локална самоуправа. Од овие причини, на средбата меѓу претставниците од Асоцијација и министерот за животна средина, Абдулаќим Адеми, компаниите предлагаат откупот на целокупниот отпад од старо железо да се врши на неколку лиценцирани откупни пунктови во државата. Предлагаат при секој откуп да има присуство на државни инспектори и претставници од Министерството за животна средина за да ги уништат дивите отпади. Иако не е нивен проблем, компаниите одат дотаму што & предложиле на државата тие да плаќаат за работата на дополнителните инспектори кои ќе го вршат надзорот.

лидери

4

компании од Топ 10 извозници од Македонија се од областа на металургијата, што ги прави најголеми извозници. На второ место по големината на извозот е Фени индустри од Кавадарци, на четврто место е Арцелормиттал Скопје, на петто е ИГМ трејд од Кавадарци, а на осмо место е Југохром фероалојс од Тетово. Со ова, Кавадарци се позиционира како регион со голем извозен потенцијал.

победник и губитник ПОБЕДНИК

+

МЕТО КОЛОСКИ

Л

идерот на Обединетата македонска дијаспора издејствува писмена поддршка од 54 конгресмени од демократите и републиканците за влез на Македонија во НАТО

ЗОРАН НАРАШАНОВ

В

инер осигурување продолжува со раст, за што сведочат и резултатите за првиот квартал од 2012 година, кои покажуваат раст на приходите на осигурителната компанија

не им беше денот

БОРИС ТАДИЌ

M

едиумите секојдневно лицитираат со оставка на српскиот претседател, иако тој нема дадено таква најава, што уште повеќе ги подгрева шпекулациите за неговото здравје

Директорката на Модниот викенд Скопје веќе петта сезона успешно го организира ова модно случување, и со секое издание има с$ поголем број модни содржини. Во рамките на настанот ќе се претстават 20 модни и дизајнери на накит, а ќе има гости и од соседството. Се СВЕТА БОГОВА( организираат и два ЈОВАНОВСКА иновативни проекти. Високата мода во Македонија ќе биде претставена во рамките на проектот „џез&фешн“ кој се организира во партнерство со Амбасадата на САД. Младите дизајнери имаа можност да ја истакнат нивната креативност, преку нов дизајн на шишето Пелистерка. Уникатен проект претставува и привремениот изложбен простор каде што можат да се купат најновите дизајнерски модели. Глобалниот тренд кон еколошки чиста животна средина има значително влијание и врз модната индустрија, па оттука темата на овој моден викенд е Еко. Евидентно е и учеството на с$ поголем број македонски компании, кои преку овој моден настан сакаат подобро да се позиционираат на пазарот.

_

ГУБИТНИК Првата полицајка, Гордана Јанкулоска, фалејќи се дека конечно ставила крај на теророт во Кочани, го погоди во центар најболниот дел на македонското општество – партизираност на полицијата, судството и администрацијата, кои подолго време замижувале пред ГОРДАНА случувањата во истокот од ЈАНКУЛОСКА земјава. Наместо да ги собира плодовите од успешната акција, како што Јанкулоска ја претстави „Детонатор“, ќе треба да објасни како било дозволено ваква група да се стекне со толкава моќ. Покрај тоа, зошто министерката, која најчесто сака да ги претставува само успесите на МВР, не признае дека повторно наместо од темелот на проблемот, почнува од врвот. Теророт во Кочани се претвори во сантата мраз која забрзано плови кон Јанкулоска, која фати и роднини на високи партиски функционери на ВМРОДПМНЕ.

мисла на денот

АБДУЛАЌИМ АДЕМИ

М

инистерот за животна средина треба да се позанимава со извозот на отпад од метали, а не да ја уништува металуршката индустрија во земјата со скандалозна одлука

ЛУЃЕТО НЕ ГИ ИЗБИРААТ НИВНИТЕ КАРИЕРИ, ТИЕ СЕ ЗАРОБЕНИ ОД НИВ.

Џон Дос Пасос американски новелист и актер


КАПИТАЛ СРЕДА 04.04.2012

4

WWW.KAPITAL.MK

НАВИГАТОР ГРАФИК НА ДЕНОТ...

Топ 5 најизвезувани производи од Македонија

ФОТО НА ДЕНОТ... (во долари)

534.998.851

Катализатори Феро-никел Топло валани плоснати производи, од железо или нелегиран челик со дебелина над 10 мм

381.481.542 120.429.782

Машини и апарати за филтрирање или пречистување на други гасови

103.005.755

Памучни кошули за мажи или момчиња

100.775.350 Извор: Државен завод за статистика

П

одатоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека катализаторите на Џонсон Мети се најизвезуван производ од Македонија за минатата година, со вредност на извозот од 534 милиони долари. На второ место е фероникелот на Фени индустри, следуваат топловаланите лимови, машините за прочистување гасови и памучните машки кошули. Само овие пет производи имаат извоз со вредност од над 100 милиони евра, додека сите останати имаат помал извоз.

П

ремиерот Никола Груевски вчера ја испрати машката ракоментна репрезентација на претстојниот квалификациски турнир за пласман на Олимписките игри во Лондон, што ќе се одржи во Гетеборг, Шведска. Им посака на ракометарите добро здравје, спортска среќа и нова радост. Груевски доби и дрес со неговото презиме од Ракометната федерација на Македонија.

светот низ медиумите... Jornal do Commercio Jor

Браз Бразилскиот економски весник предупредува на можна пред инфлација поради флуктуацијата инф во м малопродажните цени на домашниот пазар, кој според дом консултираните бразилски конс експерти, е еден од факторите за експ зголемување на цените. згол

 

National Post Na

Кана Канадскиот весник се фокусира на одлуката о на ООН за почнување проект за мерење на среќата на прое населението на глобално ниво. насе Во статијата с се анализираат факторите кои го прават факт граѓанинот на една држава граѓ повеќе или помалку среќен. пове

 

Le Figaro

Францускиот весник ги анализира предизборните игри и контурите на евентуалните идни коалиции на Француската политичка сцена. Социјалистите се во фокусот, како фаворит за освојување на најголем број од гласовите.Капитал

Бугарскиот бизнис-весник констатира дека банките во земјата имаат с$ поголем профит, а даваат с$ помалку кредити, со што индиректно го кочат развојот на домашната економија.Многу јавни површини во Скопје од 2009 година се претворија во нови паркиралишта со наплата. Зонското паркирање му донесе дополнително зголемување на приходите на Градски паркинг. Лани претпријатието доби околу 3.000 нови паркинг-места, а годинава ќе добие уште 2.000.

Зошто Градски паркинг работи со загуба?!

Соња Јованова

s.jovanova@kapital.com.mk

www.kapital.mk НАЈЧИТАНО НА WEB...

1

ЕУ ќе воведе тарифи за извоз на челични цевки од Македонија?!

2

МТВ ги доби правата за пренос на Лигатата на шампиони до 2015

3

Турската компанија Суташ го купи у упи Сведмилк

4

Актор, Тодини ини и Мапа во тесен избор за Коридорот ридорот 10 1

К

онстантен раст на приходите и константна загуба. Во ваква состојба работи јавното комунално претпријатие Градски паркинг веќе три години по ред. Иако треба да важи за профитабилно претпријатие, бидејќи јавни паркинзи во Скопје има речиси на секој чекор, а цените на паркингуслугите во последните години пораснаа, сепак, ова претпријатие три години по ред бележи загуби во работењето, кои лани изнесуваа 150.000 евра. Податоците од

финансиските извештаи покажуваат дека приходите на претпријатието растат од 2008 година. Од 1,3 милиони евра вкупен приход во 2008 година, приходите од паркинзи, пајак-служба и друго се зголемени за 560.000 евра и лани достигнаа 1,8 милиони евра. Во истиот период трошоците се зголемени од 1,2 милиони евра на два милиони евра. Во годишната сметка е објаснето дека претпријатието потрошило најмногу пари за суровини и за материјали за тековно чистење на просториите и инвентарот во претпријатието, за набавка на чип-картички за користење затворени паркинзи и за плати! Градски паркинг располага

со 80.000 метри квадратни простор во Скопје, на кој се распослани 6.000 паркингместа. Само во зонското паркирање, кое ја опфаќа целата територија на Скопје, најскапата тарифа е 45 денари на час, најскапата месечна претплата 4.000 денари, а најскапата годишната претплата е 40.000 денари. Завршната сметка покажува дека приходите кај паркинзите се зголемени за 19% во споредба со лани, а кај зонското паркирање за 13%. „Капитал“ го праша директорот на препријатието, Борче Јакимовски, за состојбите во Градски паркинг. Тој се правда дека давачките што ги има претпријатието кон државата и кон град Скопје,

но и трошоците за плати се трите главни причини зошто претпријатието тоне во загуба. „Минатата година плативме 16 милиони денари за ДДВ и 24,7 милиони денари за комунална такса. Тоа се вкупно 660.000 евра. А ние имавме лани загуба од 150.000 евра. Значи, да плаќавме и ние повластен ДДВ од 5%, како и останатите јавни коминални претпријатија, и да плаќавме процентуална комунална такса, не само што немаше да бидеме во загуба, туку ќе бевме и во добивка“, објаснува Јакимовски. Јакимовски тврди дека веќе се обратиле до Министерството за финансии, од каде што


WWW.KAPITAL.MK

3 ФАКТИ ЗА...

891 44.220 279.727

помалку невработени има во февруари споредено со јануари, покажуваат податоците на Агенцијата за вработување

помалку невработени регистрирала Агенцијата во февруари споредено со истиот месец во 2011 година

лица, според податоците на Агенцијата за вработување, се регистрирани како невработени во февруари

ПРОЦЕНКИ...

ТОП ВЕСТИ...

НИХАТ ЕРГУН

Македонија замена за Хрватска

министер за индустрија и технологии во Турција

До 2023 Турција може да биде во топ 10 светски економии

Т

урската економија оствари импресивен раст од 8,5% лани. Овој резултат е втор најдобар во светот, веднаш по економскиот раст што го оствари Кина. „Нашата земја сега е рангирана на 17-то место во светот, но постои голема амбиција до 2023 година турската економија да влезе меѓу топ 10 најголеми светски економии“, изјави Нихат Ергун, турскиот министер за индустрија и технологии. Според проценките, годинава економскиот раст ќе забави на ниво од 4% поради последиците од европската должничка криза.

Данокот на додадена вредност од 18%, комуналната такса и платите за вработените се трите главни причини што ги наведува директорот на Градски паркинг за загубите што три години по ред ги книжи јавното претпријатие. Како е можно при константен пораст на приходите од паркинг-услуги и при пораст на бројот на јавни паркиралишта, ова претпријатие да работи со загуба? Финансиска состојба на Градски паркинг (во евра) Год. Приходи Расходи Добивка Загуба 2008 1.327.235 1.269.008 55.437 / 2009 1.400.439 1.648.422 / 249.837 2010 1.731.063 1.963.401 / 235.097 2011 1.887.909 2.029.877 / 150.000

Градски паркинг бара нови простории за вработените

Е

дно од прашањата кое директорот на Градски паркинг го смета за клучно е тоа што претпријатието нема свои простории, туку се под кирија во бараките на Паркови и зеленило, чие земјиште е во сопственост на општина Карпош. Директорот се жали дека неговите вработени немале пристојни тоалети и решавање на прашањето за ново сместување било клучно за годинава.

БОРЧЕ ЈАКИМОВСКИ

директор на Градски паркинг

Минатата година плативме 16 милиони денари за ДДВ и 24,7 милиони денари за комунална такса. Тоа се вкупно 660.000 евра. Ланската загуба изнесува 150.000 евра. Ако ние плаќавме повластен ДДВ од 5%, како и останатите јавни комунални претпријатија, и процентуална комунална такса, немаше да бидеме во загуба, туку во добивка. побарале да им се намали ДДВ на 5%, меѓутоа не наишле на разбирање. Побарале и смена на Законот за комунални такси, затоа што во моментот тарифата за еден час паркирање изнесува 10 денари. Според Јакимовски, смена на Законот бил единствен начин за претпријатието да дојде до позитивина нула. Во спротивно, како што вели Јакимовски, ќе биле принудени 30% од вкупно 220 вработени да отпуштат како технолошки вишок. Но, проблемот со комуналната такса не е нов и за негово решавање се залагаа и

директорите пред Јакимовски. Заедничко за сите нив е ставот дека ако не се сменат тарифите во Законот за комунални такси, претпријатието и понатаму ќе прикажува големи загуби. Завршните сметки пак, од 2007 и од 2008 година покажуваат дека тогаш Градски паркинг не бил за загуба, туку во добивка, која дури во 2009 година станала загуба од околу 250.000 евра. Токму во 2009 година се воведе зонското паркирање, кое му донесе екстра приходи на претпријатието. За ова Јакимовски се правда дека со воведување на законското паркирање морал да го зголеми и бројот на вработени. Во 2009 година бројот на вработени во Градски паркинг изнесувал 145, заклучно со 2010 година се зголемил на 185, за да се дојде до бројка од 220 вработени до крајот на минатата година. „Ако порано имаше еден вработен на 200 паркингместа, сега има пет вработени на ист простор на затворени паркиралишта. Кога се воведе зонското паркирање, мораше да се вработат контролори, поставувачи на блокатори, така што се зголемија и трошоците за плати. Значи, и тоа е дел од загубата“, додава Јакимовски. За надминување на финансиските проблеми, односно за покривање на загубата, град Скопје секоја година одобрува субвенции за Градски паркинг. За минатата година беа одобрени седум милиони денари субвенции.

К

ога Хрватска следната година ќе влезе во Европската унија, дел од босанските производи кои сега се извезуваат во оваа земја повеќе нема да можат да извезуваат таму. За директорот на Агенцијата за промоција на извоз на Босна и Херцеговина, Енес Алишковиќ, една од алтернативите е Македонија, кој потсетува дека нашата земја е во зоната на слободна трговија ЦЕФТА. Во Сараево завчера се одржа средба на бизнисмени од Македонија и од Босна, а нашата земја ја претставуваа 15 компании од областа на градежништвото, металуршката и од прехранбената индустрија. Марија Петроска од Стопанската комора на Македонија за босанските медиуми изјави дека целта на посетата е да се прошири соработката меѓу фирмите од двете земји, како и да се поттикнат инвестициите. Минатата година трговската размена меѓу двете земји изнесуваше 140 милиони евра. Македонија извезла 72 милиони, а Босна 68 милиони евра.

478%

порасна животното осигурување, поради зголемувањето на понудата на пазарот односно влезот на две нови компании во овој бизнис. Но, иако веќе трета година по ред животното осигурување расте со двоцифрени стапки, учеството во вкупната осигурителна премија изнесува 7,5% што покажува дека најголем дел од пазарот с$ уште е неискористен.

МИТКО КОЧОВСКИ

директор во Макстил

Две сценарија против кризата во Европа

С

о оглед на комплексноста на состојбите во Европа во актуелниот момент, производните таргети во Макстил се димензионирани според една пооптимистичка опција на минатогодишното ниво од 350.000 тони, а според друга, на 30% понисоко ниво. „С$ што може да се направи на планот за оптимизација на трошоците, што пак, има најдиректно влијание на одржувањето на конкурентноста, е поврзано со вложувања, чија цена е неспоредливо повисока во споредба со онаа во земјите кои се наши најзначајни комерцијални одредишта. Очекуваме наоѓање можности за финансирање на развојните активности и на тековното работење под финансиски поповолни услови“, изјави Митко Кочовски, директор во Макстил, за Капитал едицијата „Топ 100 извозници“.

БЕРЗА

МБИ 10 3.000 2.800 2.600 2.400 2.200 2.000 1.800

07/10

10/10

02/11

05/11

09/11

01/12

2.026,10 2010/2012 2010/2012

Max. Min.

2 2.827,62 827 62 1.943,09

На Македонската берза вчера најтргувани беа акциите на Комерцијална банка, чиј промет на официјалниот пазар изнесува 3.648.955 денари. Од акциите што се тргуваат на редовниот пазар пак, најголемо учество во вкупниот дневен промет имаа акциите на Трготекстил малопродажба Скопје со промет од 5.390.000 денари. Главниот берзански индекс МБИ-10 на дневно ниво забележа пораст од 0,36% и трговскиот ден го заврши со вредност од 2.026 индексни поени. НАЈГОЛЕМ ДОБИТНИК Топлификација

1.850,00

порасна увозот на добиточна храна во Македонија во последните две децении. Податоците на Народната банка покажуваат дека во земјава лани е увезена добиточна храна во вредност од 56,57 милиони американски долари, додека увозот во овој дел во 1991 година изнесувал 4,6 милиони американски долари.

42,76%

60 СЕКУНДИ БРИФИНГ

+50,00

+2,78% 2 78%

НАЈГОЛЕМ ГУБИТНИК Пелистерка

2.000,00 -1.702,00

-45,98% 45 98%

DOW JONES 13.500 13.000 12.500 12.000

Прокредит доби 5 милиони евра од ЕБОР за поддршка на мали и средни компании

П

ет милиони евра во денарска противвредност од Европската банка за обнова и развој се достапни за малите, микро и средните претпријатија, преку Прокредит банка. Договорот за новата линија го потпишаа генералниот директор на Прокредит банка Јованка Јолеска-Поповска и директорот на ЕБОР за Западен Балкан, Хрватска, Белорусија и Молдавија, Хенри Расел. Парите ќе бидат наменети за инвестициски проекти и обртен капитал за претпријатија во форма на долгорочни кредити, со рок на отплата до пет години. Претпријатијата ќе може да земат кредит во износ до 30 милиони денари. Со оваа кредитна линија ќе се обезбедат повеќе пари за долгорочно кредитирање на развојот на бизнисите на Македонија и економски раст на земјата. Одлуката да се земе кредит во домашна валута, како што истакна Јолеска-Поповска, произлегла од потребата на македонскиот пазар од долгорочни денарски средства. „Веруваме дека денарските долгорочни средства се неопходни за навистина реална поддр р поддршка на бизнисите, со оглед на тоа што подра подразбира валутна заштита на бизнисите кои работ работат на локалниот пазар“, изјави ЈолскаПопов Поповска. ЕБОР досега има инвестирано 950 милиони евра во в македонската економија во проекти во корпо корпоративниот и финансискиот сектор, како и во инфраструктурата и и енергетиката. Како што најави Расел поддршката ќе продолжи и во иднина.

11.500 11.000 10.500 10.000

07/07

21/08

05/10

19/11

03/01

17/02

13.264,49 0 40% +0,40%

Второто тримесечје почна со раст на цените на Волстрит. Охрабрени од позитивните податоци за кинеското и американското стопанство, инвеститорите тргуваа поактивно, штo придонесе неколку берзански индекси да достигнат највисоко ниво во последните четири месеци.

ДРУГИ ПАЗАРИ FTSE 100 Nikkei225 S&P 500 Nasdaq DAX TOPIX

5.868,68 10.050,39 1.419,04 3.119,70 7.045,77 812,02

VALUTI

£ €

СТАПКА

-0,11% -0,59% +0,75% +0,91% -0,15% -0,59%

€ $

1,2011 ПРОМЕНА

-0,2%

СТАПКА

1,3315 ПРОМЕНА

0,00%

ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ НА СТР.10

FJU^ERSI ZLATO

1.677,60 -0,13% 0 13% ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ НА СТР.11

NAFTA BRENT

125,50 +0,06% 0 06% ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч

Kapital Akademija... член на групацијата KAPITAL MEDIA GROUP ул. Димитрие Туцовиќ бр 20, телефон: ++ 389 3 298 110 факс: 3 298 111 mail: akademija@kapital.com.mk

КРИСТИН ЛАГАРД

директор на ММФ

Израел лани оствари стопански раст од 4,7%, што е двојно повеќе од просекот на развиените земји-членки на ОЕЦД.


КАПИТАЛ СРЕДА 04.04.2012

WWW.KAPITAL.MK

6 ПОЛИТИКА > пари > држава > администрација

Георгиев: Теророт во Кочани е резултат на партизацијата на МВР

СДСМ нема, ама ДУИ ќе гласа за новиот закон за лустрација

Ф

В

МРО-ДПМНЕ добила потврда од ДУИ дека пратениците на Али Ахмети ќе гласаат за новиот закон за лустрација и во случај да нема општ консензус: „ДУИ нема да дозволи само за да се постигне консензус да се донесе неефикасно законско решение за какво што се залага СДСМ“, вели пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски, кој информира дека предлог-законот во најскоро време ќе влезе во собраниска процедура. Од владејачката партија ги чекаат писмените забелешки во однос на новиот закон изготвени од НДП на Руфи Османи, единствената партија што пројавила интерес за интервенција во законскиот текст, заедно со ДПА која своите ставови ги искажа на прес-конференциите по поводот. Од СДСМ вчера писмено соопштија дека нема да го предложат новиот закон, оти според нив тој се коси со Уставот и со веќе постоечките закони.

ГОРДАН ГЕОРГИЕВ

потретседател на СДСМ

актот дека роднини на пратеници и други високи функционери на ВМРО-ДПМНЕ се осомничени во акцијата на МВР, “Детонатор“, за сериозни кривични дела е уште еден аларм дека политичкото раководство на МВР конечно мора да понесе одговорност, истакна Гордан Георгиев, потретседател на СДСМ. „Самата Гордана Јанкулоска тврди дека полицијата толерирала криминал. Кој е одговорен, ако не министерката за внатрешни работи, за тоа што полицијата во Источна Македонија не си ја вршела работата?“, праша Георгиев. Ваквата состојба, вели Георгиев, е резултат на тврдењата на Европската унија, експертите и на опозицијата дека шест години бруталната партизација на МВР ќе има долгорочни штетни последици по безбедносниот сектор и довербата на граѓаните во полицијата.

Регистарот изброи само 25.000 административци останатите не ги фаќа на радар! Од вкупно 903 институции, само 161 влегуваат во извештајот на регистарот за податоци на вработените во администрацијата. Дури 742 институции се избришани поради одлуката на Уставен суд дел од јавните службеници да престанат да се водат како такви

Само во март се отворени 106 нови работни места

Марија Севриева

sevrieva@kapital.com.mk

Н

иту 120.000, ниту 180.000. Уставниот суд, се чини, & направи услуга на Владата. Податокот за кој јавноста чекаше цели дваесет години, конечно да дознае колку службеници „вдомува“ државата, на крајот стана изненадување. Прогнозата дека администрацијата „тежи“ дури 180.000 вработени, всушност, е шест пати поголема од онаа која ја откри долгоочекуваниот регистар на министерот Иво Ивановски. Така, откако Уставниот суд реши вработените во здравството и во културата, но и вработените во институциите кои вршат работи од јавен интерес или доверени јавни овластувања основани од општините и градот Скопје да немаат титула јавен службеник, практички избриша дури 742 институции кои требаше да влезат во евиденцијата на регистарот. Сега, наместо 903, регистарот на Министерството за информатичко општество и администрација ќе прибира информации од само 161 институции. Така, согласно оваа одлука на Уставниот суд и податоците објавени од Министерството, администрацијата во 2011 година брои само 25.559 службеници. 10.738 од нив се јавни, додека 14.821 се вработени во државната администрација. Со вака добиените

25.559 14.821 10.738 брои целата администрација

работат во државната управа

работат во јавната администрација

податоци, велат познавачите, Македонија најверојатно е единствената земја во која државната администрација е поголема од јавната. Со тоа, велат познавачите, се потврдуваат и забелешките кои со години се упатуваат - дека државата е најголемиот работодавец во земјава.

Што се однесува до правичната застапеност пак, таа е речиси исполнета во државната администрација. Недостига истото да се стори и во јавната. Така, во државната администрација во 2011 година биле вработени 3.428 Албанци, што е еднакво на 23% од вкупниот број вработени. Што се

Дека државната администрација постојано расте покажуваат и статистичките податоци. Ако се погледнат огласите на Агенцијата за администрација, може да се заклучи дека само во март државата распишала повеќе од 20 огласи за вработување на нови 106 службеници. За јавни службеници пак, се распишани само три огласи за седум нови вработувања во јавната администрација. однесува пак, на јавната администрација, од вкупно 10.738 вработени, 828 се Албанци, што е еднакво на 7%.

Најмногу административци земаат плата за делење совети!

Советниците и самостојните референти се најмногубројни во државната администрација. Четвртина од вкупно вработените 14.821, односно 3.216, се советници, додека 3.321 се самостојни референтни. По нив следуваат помладите соработници, кои вкупно бројат 2.348. Најмногу од советниците работат во извршната власт, а најмалку во самостојните државни органи. Во однос на образованата структура пак, 12 доктори на науки работат во државните институции, наспроти 3.679 вработени со титула магистер. Кај јавната администрација пак, сликата е сосема поинаква. Тука работат дури 883 службеници со титула доктор на науки и 665 со магистратура. Од нив најмногу вработени се во сферата на образованието.

Македонските партии незаинтересирани за дебата за учебниците Кристина Озимец

ozimec@kapital.com.mk

П

арламентот остана празен за време на дебатата за измени на Законот за учебниците. Дискусијата за измените на учебниците во основното и во средното образование, кои наместо три, ќе се учат пет години, главно се сведе на препукувања меѓу албанските партии. Албанските опозиционери обвинија дека им се продолжува рокот на учебниците кои биле полни со грешки, но и дискриминација и навреди кон Албанците, зашто Министерството за образование нема пари во буџетот за препечатување. „Овој закон има финансиски импликации и Владата сака да заштеди на учебниците на

сметка на квалитетот на образованието“, обвини Изет Зеќири, пратеник на Националната демократска преродба. Пратениците на ДПА обвинија дека учебниците на албански јазик по предметите историја, географија и музичко содржат омраза кон Албанците и имаат навредлива содржина. Орхан Ибраими, пратеник на ДПА, повика на итно повлекување на учебниците кои во своите содржини имаат навреди за одредени етникуми. „Во измените не се прецизира начинот за повлекување, се останува на волјата на министерот и на комисиите во МОН да одлучат дали ќе ги повлечат учебниците“, вели Ибраими. И пратениците на СДСМ

се придружија во критиките за Законот, кој според нив, е резултат на пазар меѓу двете владејачки партии. „ВМРО-ДПМНЕ со грешните учбници, кои делат и прават разлики во земјата, сака да ги казни децата од нив да учат пет години. Сево ова е продукт на претворањето на образованието во бизнис“, смета пратеникот Јани Макрадули. Пратеникот на ДУИ, Шекаби Бехиџудин, ги бранеше измените, велејќи дека се во духот на толеранцијата и го унaпредуваат воспитно-образовниот процес. „ДУИ успеа да го повлече претходниот предлог, со кој учебниците требаше да се учат шест, наместо три години и иако Законот не е идеален, сепак, е добар чекор“, смета Бехиџудин. Во измените на Законот за учебници за средно и основно образование, кои се поднесени од страна на пратениците на

ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, се додава и одредба со која на претседателот и на членовите на Националната комисија за учебници им следува паричен надомест за работата во комисија. Првичниот предлог-закон на министерот за образование и наука, Панче Кралев, предвидуваше сегашните учебници да се користат шест, наместо три години, бидејќи не биле физички оштетени. Ова беше оспорено од страна на ДУИ, по што предлогот беше променет и сегашниот предлог-закон предвидува учебниците да се учат пет години. Темата учебници стана „врел костен“ во јавноста откако пред година и половина учебникот „Општество“ беше повлечен поради скандалозните содржини и грешки. За неговото препечатување и повторно издавање беа потребни еден милион денари.


WWW.KAPITAL.MK

МИМ: Медиумите да излезат од поделбата „наши“ и „ваши“

Т

елевизиите во 90% од известувањето за чувствителните меѓуетнички и меѓурелигиски теми кои се случија во периодот од 16 јануари до 12 февруари користеле прецизни информации и извори, покажува анализата на Македонскиот институт за медиуми. За разлика од нив, печатените медиуми многу повеќе користеле непрецизни или нејасни извори. Според анализата, темите во кои доминира меѓуетничката и меѓурелигиската проблематика во дадениот период избиле на прво место во информативните изданија. Во известувањето, генералниот заклучок е дека медиумите имале позитивен пристап кон сопствениот, односно негативен пристап кон другиот етникум.

КАПИТАЛ СРЕДА 04.04.2012

ПОЛИТИКА 7 Јанакиески: Законот за медиуми месецов на јавна дебата

> БРОЈКА

54

конгресмени од редовите и на демократите и на републиканците испратија писмо до претседателот на САД Барак Обама во кое бараат да осигура дека НАТО конечно ќе & ја понуди на Република Македонија залужената формална покана да & се приклучи на Алијансата на Самитот во Чикаго кој ќе се одржи на 20 и 21 мај годинава, соопшти Обединетата македонска дијаспора. „Ова е најголема поддршка досега од Конгресот за македонските аспирации за членство во НАТО што е трипати повеќе во однос на Самитот во Лисабон. Не е само писмо, туку и симбол на растечката поддршка од САД за Македонија“, изјави Методија Коловски, претседателот на ОМД.

Н

овиот закон за медиуми нема да значи рестрикции во нивната работа, истакна министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески, и најави дека во текот на овој месец Владата ќе почне јавна дебата за предлогтекстот. Во рамките на работилницата „Култура на дебатирање, слобода на изразување и независни медиуми“, Јанакиески уверуваше дека законот ќе има единствена цел усогласување на работата на медиумите со европското законодавство. „Законот нема да дојде до Собрание без јавна дебата и консултации со сите засегнати страни“, истакна министерот Јанакиески. Претседателот на ЗНМ, Насер Селмани, повика на радикална реформа во медиумскиот систем, кој како што рече, наместо да служи на интересите на газдите, треба да служи на јавниот интерес.

И Владата прогледа - со Сител, Канал 5 и Канал 77 владеат семејства на функционери! Максим Ристески

risteski@kapital.com.mk

В

ладата не го прифаќа барањето на пратеникот на Социјалистичката партија, Малиша Станковиќ, за автентично толкување на членот 11 од Законот за радиодифузна дејност кој забранува јавни функционери и членови на нивните семејства да поседуваат медиум. Сопствениците на засегнатите медиуми, телевизиите Сител и Канал 5 и радиото Канал 77, тврдеа дека забраната од членот 11 не се однесува на нив бидејќи не живееле во исто домаќинство со најблиските роднини кои се пратеници. Станковиќ по овој повод пред неколку недели го поднесе барањето за автентично толкување, истовремено кога и одредени членови на Советот за радиодифузија ја наметнаа дилемата што точно се подразбира под семејство во членот 11, повикувајќи се на толкувањето на поимот содржано во друг закон, Законот за семејство. Одговорот на Владата е дециден: „При толкувањето на членот 11 од Законот за радиодифузна дејност треба да се има предвид членот 18 од

истиот закон кој е во функција на доследно спроведување и усогласена примена на членот 11“. Цитирајќи го понатаму членот 18, Владата смета дека нема простор за дилеми околку тоа што е семејство – родители, браќа, сестри, посвојувачи и посвоени деца, без разлика дали живеат во исто домаќинство. Оттука јасно е дека според Владата ниту синовите на пратениците Љубисав Иванов – Ѕинго и Борис Стојменов, како и братот на пратеничката Билјана Казанџиска, не смеат да поседуваат медиум: „Ограничувањата воспоставени со членот 11, а во врска со членот 18 од Законот за радиодифузна дејност имаат за цел да го спречат судирот на интереси меѓу моќта и влијанието на носителите на јавни функции и креирањето на јавното мислење преку средствата за јавно информирање“, се вели во мислењето на Владата упатено до Собранието, при што се забележува дека секое друго толкување би предизвикало контрадикторност меѓу Законите за радиодифузна дејност и за спречување судир на интереси.

Пратениците Иванов и Стојменов и братот на пратеничката Казанџиска, Гаврилов имаат рок од шест месеци за да издејствуваат промена на сопственичката структура на медиумите. Сега на потег е собраниската Законодавноправна комисија, која имајќи го предвид мислењето на Владата и самата треба да се произнесе по барањето на Станковиќ. Претседателката на Комсијата, пратеничка на ВМРО-ДПМНЕ, Благородна Дулиќ, вели дека собраниското тело може да донесе и различна одлука од таа на Владата: „Главно ги прифаќаме мислењата на Владата, но имало случаи и кога сме донеле спротивен

Амбасадорите на ручек кај Иванов

П

овеќе од два часа вчера попладне траеше работниот ручек што Претседателот Ѓорге Иванов го приреди за амбасадорите на земјите од Западен Балкан, амбасадорот на Република Словенија Алан Брајан Бергант и шефот на делегацијата на Европската Унија во Република Македонија Аиво Орав. Теми на разговор на работната средба како што информираа од Кабинетот на шефот на државата биле актуелните случувања во регионот, евроатлантските аспирации на Република Македонија, како и продлабочувањето на регионалната соработка. По завршувањето на ручекот, изјава за медиумите даде словенечкиот амбасадор кој кажа дека се уште не се знае дали прашањето за Македонија ќе се отвори на Самитот на НАТО во Чикаго во мај, затоа што дневниот ред не е утврден. Сепак, амбасадорот повтори дека

Словенија останува силен поддржувач на македонските атлантски аспирации, иако одби директно да одговори дали Љубљана би го отворила прашањето за приемот на нашата земја. Претседателот Иванов претходно се сретна и со унгарскиот министер за надворешни работи Јанош Мартоњи, кој е во дводневна посета на Македонија. Иванов, како што сооопшти неговиот кабинет, изрзил благодарност за поддршката за процесите на интеграција на Македонија во ЕУ и НАТО. Мартоњи упатил честитки за успехот на реформските процеси и ја нагласил важноста за интеграцијата на Западен Балкан. Тој изразил надеж дека проблемот со името ќе биде надминат преку конструктивен политички дијалог од двете страни. По средбата со колегата Никола Попоски, Мартоњи изјави дека проширувањето не е ставено на Агендата на Самитот во Чикаго.

заклучок. Можно е меѓу членовите на Комисијата да се развие дебата од која би произлегло гласање различно од мислењето на Владата“, изјави Дулиќ за „Капитал“. Правни експерти за „Капитал“ толкуваат дека во најголемиот број случаи кога во Македонија се бара автентично толкување на закон, тоа се прави со цел да се заобиколи некое законско решение или да се најде законска дупка.


КАПИТАЛ СРЕДА 04.04.2012

WWW.KAPITAL.MK

8 КОМПАНИИ ПАЗАРИ

Горан Пандев отвори спортски центар во Струмица

Ф

удбалерот Горан Пандев отвори спортски центар во Струмица. Според податоците објавени во Централниот регистар, македонскиот репрезентативец во понеделникот основаше трговско друштво Спортски центар Пандев дооел. Основната главнина на друштвото изнесува 496 илјади денари или околу 8.000 евра, а основач е Горан Пандев. Основната дејност на друштвото, според информациите во Централниот регистар е останати спортски дејности. За управител на спортскиот центар е назначена

Венера Аџи Скерлева исто така од Струмица. Горан Пандев е сопственик на приватна школа за фудбал која се вика Академија Пандев, во којашто тренираат повеќе од 400 деца. Тој минатата година најави дека ќе отвори вакви школи и во две струмички општини Василево и Сушица. Академија Пандев е формирана пред три години од Горан Пандев и целосно е финансирана од него и од спонзорства, а целта & е да продуцира добри фудбалски кадри.

Таксистите го одложија најавениот протест

> БРОЈКА

индикатот на автотаксипревозници нема да се приклучи на протестот најавен за денеска поради незадоволството од состојбата со такси-превозот. Претседателот на Синдикатот, Маријан Спасовски, изјави дека протестот ќе го стават во мирување бидејќи на последните два состаноци со надлежните им било кажано дека се работи на решавање на барањата за повеќе такси-станици и отстранување на дивите таксисти. „Му даваме уште една шанса на дијалогот. Од двата состаноци

бесплатни аранжмани за ракометните натпревари меѓу македонската репрезентација со екипите на Шведска, Унгарија и Бразил, кои ќе се одржат во Гетеборг, организира Владата. Вкупно 400 луѓе ќе се изберат преку лотарија, а 100 ќе бидат претставници на навивачките групи од Македонија, информираат од Агенцијата за млади и спорт. Аранжманот вклучува бесплатна автобуска карта од Скопје до Гетеборг. Во аранжманот е предвиден бесплатен престој во сместувачки капацитети во Гетеборг, кој вклучува две ноќевања, петок и сабота, со појадок, како и бесплатни влезници за натпреварите.

С

со градоначалникот на град Скопје, на 22 и на 30 март, произлезе дека се работи на нашите барања, посебно за такси-станиците. Околу прашањето за дивите таксисти, веќе се одземени 11 возила, а што се однесува до цената на такси-превозот, тоа е деликатно прашање, односно сите чинители на такси-превозот треба да седнеме и да излеземе со една единствена цена“, истакна Спасовски. Во Синдикатот на автотаксипревозници членуваат вкупно 16 такси-компании.

500

Може ли ОХИС да се претвори во станбена населба?! Министерот за економија, Ваљон Сараќини, уверува дека со банкарска гаранција од еден милион евра и дополнителни казни го обврзуваат потенцијалниот инвеститор да не отпушта вработени и да не ја промени дејноста на фабриката Катерина Попоска

С

poposka@kapital.com.mk

о неисплатени 12 плати, кумулирана загуба од околу 13,9 милиони евра и имот под хипотека, Владата го нуди на продажба хемискиот загубар ОХИС. Покрај досегашните две бугарски и една македонска фирма, за ОХИС биле заинтересирани и тројца други инвеститори од Русија, Турција и од Албанија, изјави министерот за економија, Ваљон Сараќини, на вчерашната средба со генералниот директор на ОХИС, Пеце Јовески и со претставници на Синдикатот за индустрија, енергетика и рударство. Според Сараќини, четири од заинтересираните компании се од иста дејност со ОХИС, а две веќе подигнале тендерска документација. Имињата на заинтересираните инвеститори Владата засега ги држи во тајност. Сараќини уверува дека тендерските услови се така скроени за да спречат инвеститорот да ја промени дејноста на ОХИС и да ги отпушти вработените. При евалуација на понудите цената ќе се вреднува со 10 бода, 30 бода се предвидени за бонитетот, 30 за инвестициите во наредните пет години и 30 бода за бројот на дополнителни вработувања во следните три години. Компанијата мора да има приход од најмалку два милиони евра во последните три години и банкарска гаранција од еден милион евра. На прашање на „Капитал“ дали банкарска гаранција од еден милион евра е доволна за да спречи потенцијалниот инвеститор да ги отпушти сите вработени и да ја промени дејноста на работа, министерот Сараќини тврди дека со дополнителни критериуми и казни од инвеститорот ќе бараат да ги почитува тендерските услови. „Во комуникацијата со потенцијалните инвеститори првата работа што ја споменуваме дефинитивно е социјалната димензија и задржување на бројот на вработени. Во однос на активирањето на банкарската гаранција,

Министерот за економија, Ваљон Сараќини, вчера ја посети фабриката ОХИС и соопшти дека шест компании се заинтересирани за нејзино купување. ако се отпушти барем еден или повеќе вработени, предвидуваме и други критериуми за кои разговараме со инвеститорите. Има категоризација на вработени, односно пенали со кои би се соочил новиот инвеститор ако се одлучи на таков чекор. Нема да дојде до ситуација да се отпуштат вработени“, тврди Сараќини. Претседателот на Синдикатот пак, Пеце Ристевски, побара од Владата можната купопродажба на ОХИС да биде транспарентна и вработените да можат лично да ги прашаат инвеститорите кои дејности ќе ги развиваат, како и тоа колкава плата ќе им понуди на вработените. Ристевски потенцира напишаното во тендерската документација да се препише и во купопродажниот договор за ОХИС за да нема злоупотреби. Директорот на Охис, Јовески, иако призна дека

ОХИС се продава со имот под хипотека, не кажа во кои банки ОХИС ги заложил земјиштето, машините и опремата и како планира да ги исплати заостанатите осум и уште четири нови плати за вработените. „Имотот на ОХИС, недвижниот и движниот (машини и опрема), уште од 2001 година се под хипотека. Загубата од 13,9 милиони евра за 2011 година делумно е резултат на чистењето на билансите и на вклучувањето на дополнителните загуби кои се настанати поради книжењето на становите што вработените му ги исплаќале на рати на Министерството за финансии како побарување од Министерството. Инаку, во ОХИС, реално, не се исплатени четири плати, а останатите осум за периодот 2005-2007 година се замрзнати согласно Законот за бруто плата, но во моментов не можеме да ја исплаќаме

декемвриската плата поради судски решенија, кои н$ принудуваат да исплаќаме стари заостанати плати“, објаснуваше Јовески, додавајќи дека имале план за санација на ОХИС, кој Владата не го прифаќала, бидејќи приоритетот бил да го продаде некогашниот хемиски гигант на инвеститор. Ова е шести обид по ред на Владата да го продава ОХИС. До мај се очекува да се огласат на продажба и прилепскиот Тутунски комбинат и Еурокомпозит. Управителот на една од фабриките во рамките на ОХИС, ПЕОМ, Билјана Ставреска, истакна дека компанијата нема пари за суровини и за енергија и побара конкретно објаснување како и дали ќе работат без плата с$ додека не се најде инвеститор. Конкретен одговор не доби, освен дека платите биле внатрешна работа на менаџментот.

Бизнисот со душа ги чека новите 100 милиони евра од ЕИБ Александар Јанев

В

janev@kapital.com.mk

о време кога економската криза навлегува длабоко во порите на домашната економија и продуцира пад на производството, намалување на извозот и голема неликвидност, единствен спас за домашните компании е зголемување на понудата на евтини кредити. Бидејќи банките најавија забавување на кредитната активност поради зголемениот ризик во економијата, бизнисот со душа ја чека новата кредитна линија од 100 милиони евра од Европската инвестициска банка (ЕИБ). Министерот за финансии, Зоран Ставрески, најави дека во мај годинава одборот на директори на ЕИБ треба да ги одобри новите кредити за поддршка на македонската економија. Овие 100 милиони евра ќе бидат поделени

на претпријатијата со поволни камати од 5,5% преку Македонската банка за поддршка на развојот (МБПР) и деловните банки. За Владата ова е клучната мерка со која ќе му помогне на бизнисот да ги надмине негативните последици од новата криза. „С$ што му треба на бизнисот сега е влез на свеж капитал по поволни услови. Доколку во 2012 година најавените 100 милиони евра од ЕИБ се поделат ефикасно, тоа ќе биде значаен импулс за ублажување на огромната неликвидност кај компаниите, меѓутоа нема да значи и целосно надминување на финансиските проблеми. Но, сметам дека освен тоа, Владата треба да преземе и други фискални мерки за растоварување на компаниите бидејќи податоците индицираат рецесија во клучните производствени сектори“, оценува потпретседателот на Сојузот на

стопански комори, Мирче Чекреџи. Досега од ЕИБ, македонските компании повлекоа вкупно 150 милиони евра. Првите 100 милиони евра станаа достапни за бизнисот во кризната 2010 година, а со нив се финансирани повеќе од 300 проекти, кои се проценува дека отвориле околу 2.000 нови работни места. Минатата година, ЕИБ одобри уште 50 милиони евра за 190 проекти, кои се очекува да отворат 1.200 нови работни места. Најголем дел од одобрените кредитни барања се за компании од производството, трговијата, транспортот, услугите и образованието. Банкарите коментираат дека бизнисот с$ уште доминантно бара кредити за надминување на тековните финансиски проблеми, а помалку за нови инвестиции. „Трендот од минатата година продолжува и

сега, а тоа значи дека компаниите главно бараат кредити за обртен капитал, а помалку за нови инвестиции во производствени капацитети. Но, сепак има и такви. Затоа наша цел е да ги идентификуваме добрите идеи на бизнисмените и да ги исфинансираме. Инвестициските кредити имаат поповолни камати и банките се секогаш подготвени да кредитираат профитабилни проекти“, изјави Јованка Јолеска-Поповска, генерален директор на Прокредит банка. Во насока на зголемување на кредитната поддршка за економијата, Прокредит банка потпиша договор со Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) за кредитна линија од пет милиони евра за поддршка на малите и средните компании. Според очекувањата, до крајот на годината кредитирањето ќе порасне за околу 10%.


WWW.KAPITAL.MK

КАПИТАЛ СРЕДА 04.04.2012

Јована Филиповиќ победник на конкурсот на Пелистерка

Д

изајнерката Јована Филиповиќ е победник на конкурсот на Пелистерка за најдобaр дизајн на шише, проект организиран по повод 60 години од брендот Пелистерка. Дизајнираното шише беше претставено на изложбата на финалните решенија за ново руво на шишето од 750 мл, на официјалното отворање на петтата сезона на Модниот викенд Скопје за пролет/ лето 2012 година. Победникот својот дизајн ќе го претстави

во лимитираната серија на Pelisterka bottle fashion design со свој дизајнерски потпис. Главната цел на проектот „Екстремно модерна, спремна за нов изглед“ беше да се даде поддршка на младите дизајнери за нивна промоција. Беа испратени многу креативни предлози и решенија за новиот дизајн, а победникот го избра жирито составено од Чедо Поповски, Сашо МацановскиТрендо и претставници од Пелистерка и од Модниот викенд.

Земјоделството неконкурентно поради расцепканите парцели

П

оради малите фарми од 2,5 до 2,8 хектари поделени на 10ина парцели производството е неконкурентно и непродуктивно, изјави државниот секретар за земјоделство, Бесир Јашари. „Продолжуваме со спроведување на аграрните политики меѓу кои и консолидацијата на земјоделското земјиште што кај нас првпат ги поставија основите за зголемување на конкурентноста на земјоделскиот сектор на домашниот и на странските пазари. Воедно течат и обуките на производителите за тоа што значи

окрупнување на земјиштетото и кои се придобивките од овој процес“, истакна Јашари, на прес-конференција по повод завршувањето на СТИМЕРАЛДпроектот што досега се реализираше со поддршка на Холандија, а чија цел беше институционално зајакнување и развој на капацитетите за консолидација на земјиштето. Околу 40% од приватните земјоделски стопанства во Македонија се помали бизниси и располагаат со обработливи површини помали од два хектари.

Турската компанија Суташ го купи Сведмилк за 4,4 милиони евра Турската компанија Суташ е новиот сопственик на Сведмилк. Освен погоните на млекарницата, инвеститорот ја купува и краварската фарма Еуроленд на Трифун Костовски, а планира и инвестиции во нова производна линија. Млекарницата ќе ја рестартира за шест месеци

Александра Спасевска

Т

spasevska@kapital.com.mk

урската компанија Суташ е новиот сопственик на млекарницата Сведмилк, која вчера ја купи за 4,4 милиони евра. Турскиот инвеститор вчера го потпиша договорот со најголемиот доверител, НЛБ Тутунска банка, за купување имотот и дел од опремата на поранешната млекарница на Сведмилк, која се продаваше како хипотекарен залог на банката. Како што дознава „Капитал“, Суташ ја купува и краварската фарма Еуроленд во сопственост на бизнисменот Трифун Костовски. Според информациите, турскиот инвеститор планира и дополнителни инвестиции во производствена линија и за тврди производи, односно за сирење и кашкавал. Компанијата планира да ја рестартира млекарницата за шест месеци. Со ова завршува тригодишната сага за продажба на најмодерната млекарница во државата. Вкупната инвестиција на Суташ во земјата изнесува седум милиони евра, односно толкав е основниот влог на компанијата која пред еден месец ја регистрираше турскиот инвеститор.

Фирмата се вика Балканска млекара и, според информациите во Централниот регистар, ќе произведува млеко и млечни производи во Македонија. Иако НЛБ Tутунска банка три години ја продаваше пропадната млекарница, до пред неколку месеци немаше ниту еден заинтересиран инвеститор. Преговорите меѓу НЛБ Тутунска и Суташ траеа повеќе од шест месеци, а купопродажбата се забрза откако минатата нeдела најголемиот комбинат во државата ЗК Пелагонија во конзорциум со Еуротабак достави писмо со намери до НЛБ Тутунска банка со кое понуди да ја купи млекарницата за 5,5 милиони евра. Според последната изјава на менаџментот на НЛБ Тутунска банка, поголеми шанси да ја купи млекарницата ќе има оној што ќе понуди повеќе и ќе плати веднаш. Инаку, побарувањата на НЛБ Тутунска банка, како најголем хипотекарен доверител во Сведмилк, се проценуваат на околу 9,5 милиони евра. Стечајот во Сведмилк почна во јуни 2009 година, кога судот го прифати барањето на стечајниот управник Богољуб Макревски и на четири доверители за отворање стечајна постапка.

По тригодишна понуда на производствените погони на Сведмилк од НЛБ Тутунска банка, млекарницата конечно доби нов сопственик.

9


КАПИТАЛ средА 04.04.2012

10 компании пазари ЕВн, ЕЛЕм и мЕпСо со нови стипендии за студентите на електротехничките науки

Е

комерцијална Банка Добивка во 2011 година

Кредити на коминтенти

64% 43

милијарди ден.

5,24%

19.730

Со повеќе од 1,5 милиони евра инвеститорот Сервет Мерџани ќе гради фабрика за ПВЦ прозорци во атарот на тетовското село Непроштено. Изградбата на фабриката е реализација на долгогодишниот негов сон, но и на неговото семејство. „Во првата фаза во фабриката ќе се произведуваат ПВЦ и обични акции и 5.098 обични акции на Жито Скопје други пластични материјали. Очекувам дека градбата ќе вчера беа истргувани на Македонската берза, при штоКАМАТНИ се СТАПКИ НА ДЕНАРСКИ КАЈ ДЕЛОВНИТЕ заврши за три доДЕПОЗИТИ четири месеци по штоБАНКИ со работа ќе се склучени две администраторски блок-трансакции. Првите Банка 6м 24м Мерџани. 36м почне со 30 до3м 50 нови вработени“, рече по цена од 749 денари за акција, што претставува 17,36% Комерцијална 3,60% на камен-темелникот 4,60% 7,40%во Непроштено, 7,70% Набанка поставувањето од основната главнина на друштвото, а вторите по цена НЛБ Тутунска банкаприсуствуваше 3,50% 4,50% 7,00%Али Ахмети. 7,50% вчера и лидерот на ДУИ, од 1.000 денари за една акција, што претставува 4,49% „Секое ново работно место значи проблем Стопанска банка 3,60% 4,65% 7,40% помалку 7,60%за од основната главнина на друштвото. Вкупната вредност државата и очекувам дека оваа инвестиција ќе биде Шпаркасе банка 3,50% 4,50% 6,50% 7,00% показател и за4,30% другите инвеститори особено од6,00% нашите на првата трансакција изнесува 14.777.770 денари, а Охридска на банка 4,80% 5,50% иселеници“, изјави Ахмети. втората 5.098.000 денари. Прокредит банка 3,40% 4,40% 7,10% 7,30%

Стопанска Банка

нЛБ Тутунска Банка

Добивка во 2011 година

Добивка во 2011 година

629милиони ден.

1.085.милиони ден. Преземени средства по основ на ненаплатени побарувања

3,5милијарди ден. 49,9%

Во непроштено ќе се гради фабрика за пВЦ профили

> БроЈка

нергетските компании ЕВН Македонија, ЕЛЕМ и МЕПСО ќе стипендираат 14 студенти запишани на првиот циклус студии во учебната 2011/2012 година на Факултетот за електротехника и информациски технологии од Скопје. Со овoj потег трите компании заеднички ќе придонесат за едукација и оспособување на стручни и на квалитетни кадри од областа на енергетиката. Можност да аплицираат имаат студентите запишани во прва година на студиските програми електроенергетски системи, електроенергетика и управување, електроенергетски уреди и конверзија и искористување електрична енергија. Стипендијата е во висина од 6.000 денари месечно и важи 10 месеци во текот на една студиска година, со можност за продолжување. Документите се поднесуваат во Студентската служба на ФЕИТ од 4 до 11 април 2012 година, а прашалникот е достапен во електронска форма и на www.feit.ukim.edu. mk. Селекцијата на кандидатите ќе ја направи комисија составена од претставници на енергетските компании и од Факултетот за електротехника и информациски технологии од Скопје.

03% -24,1%

58%

WWW.KAPITAL.MK

-21,50%

659милиони ден.

Кредити на коминтенти

Преземени средства по основ на ненаплатени побарувања

4,70%

-4,17%

44,2милијарди ден.

ТТК банка Алфа банка Уни банка Еуростандард банка Халкбанк АД Скопје Стопанска б. Битола

803милиони ден.

45,20% Кредити на коминтенти

36милијарди ден. 7,60%

3,50% 4,40% 3,30% 4,20% 4,00% 5,00% 4,30% 5,30% 4,00% 5,00% Добивка во 2011 година 3,80% 4,80%

охридска Банка

35милиони ден.

7,40% 7,40% 8,00% 8,20% 8,00% 7,40%

7,70% 7,60% 8,50% 8,60% 8,40% 7,60%

КАМАТНИ СТАПКИ НА ДЕПОЗИТИ ВО ЕВРА КАЈ ДЕЛОВНИТЕ БАНКИ

Банка Комерцијална банка НЛБ Тутунска банка Преземени средства по основ Стопанска банка на ненаплатени побарувања Шпаркасе банка милиони ден. банка Охридска Прокредит банка ТТК банка

3м 6м 2,10% 2,70% 2,10% 2,60% 2,10% 2,60% Кредити на коминтенти 1,95% 2,35% 2,50% 3,00% милијарди ден. 2,00% 2,60% 2,00% 2,50%

29,90%

354

13

-28,20%

27,30%

Алфа банка

2,10%

2,30%

24м 36м 3,70% 4,20% 3,70% 4,00% Преземени средства 3,70% 4,00% по основ на ненаплатени побарувања 3,80% 4,30% 4,00% 4,50% 3,60% 3,80% 3,65% 4,05%

/

/

3,70%

4,00%

Профитабилноста на банките намалена за 99% Уни банка

Еуростандард банка Халкбанк АД Скопје Стопанска б. Битола

2,55%

3,00%

4,50%

6,00%

2,50% 2,20% 2,10%

2,80% 2,80% 2,60%

4,50% 4,10% 4,40%

5,10% 4,50% 4,60%

ЕВРОПСКИ КАМАТНИ СТАПКИ

1м 3м 6м 12м Податоците од годишните извештаи на банките во земјава покажуваат дека само три банки од осумте најголеми бележат Euribor (EUR) 0,42% 0,78% 1,07% 1,41% има пад на добивката 91% раст на профитот минатата година – НЛБ Тутунска, Охридска и Уни банка. Кај останатите Libor (EUR) 0,36% 0,68% 1,01% 1,37%

NASDAQ

09%

Спасијка Јованова

З

исклучок на Комерцијална, бележат намалување на обемот на преземени средства, што значи дека се ослободиле од дел од активираните хипотеки. Во 2010 преземените средства драстично пораснаа поради што тие натрупаа движен и недвижен имот. Но, намалената профитабилност е цената што ја платија банките поради тоа што решија да не го кредитираат стопанството, кое стана премногу ризично за нив, а парите да ги насочат кон државни хартии од вредност. Нема најави од банките дека годинава ќе променат нешто во ваквата деловна политика. Не можеме да очекуваме поголем раст во индустријата и повеќе инвестиции ако нема кредитна поддршка за компаниите. Но, банките пред една недела за еден ден „искешираа“ 200 милиони, па 130 милиони евра за благајнички записи

jovanova@kapital.com.mk

а 99% е намалена профитабилноста на македонските ата во Сао банки во првите девет месеци од 2011 година. Податоците од годишните извештаи на банките во земјава пак, покажуваат дека само три од осумте најголеми бележат раст на профитот минатата пании година – НЛБ Тутунска, Охридска и Уни банка. Кај останатите има пад на добивката. Анализата на финансиското работење на банките покажува дека овој омпании од пад на профитите се должи на забавената кредитна активност и пласманот на слободните средства во безризични и нископрофитабилни државни хартии од вредност. За разлика од 2010 година, најголемите банки, со

29%

45%

31%

+

и на берзата

68%

ани на

03.04.2012

+2,78% +2,22% +1,47% +1,10% +0,78%

03.04.2012

Пелистерка Алкалоид Берово Трготекстил (м.) Стопанска бан. Битола Макпетрол

-

вторник - 03.04.2012 Банка Комерцијална банка НЛБ Тутунска банка Стопанска банка Шпаркасе банка Охридска банка Прокредит банка ТТК банка Алфа банка Уни банка Еуростандард банка Халкбанк АД Скопје Стопанска б. Битола

3м 3,60% 3,50% 3,60% 3,50% 4,30% 3,40% 3,50% 3,30% 4,00% 4,30% 4,00% 3,80%

6м 4,60% 4,50% 4,65% 4,50% 4,80% 4,40% 4,40% 4,20% 5,00% 5,30% 5,00% 4,80%

24м 7,40% 7,00% 7,40% 6,50% 5,50% 7,10% 7,40% 7,40% 8,00% 8,20% 8,00% 7,40%

пад

нова цена

1.850,00 92,00 69,00 2.952,00

91,00

36м 7,70% 7,50% 7,60% 7,00% 6,00% 7,30% 7,70% 7,60% 8,50% 8,60% 8,40% 7,60%

нова цена

-45,98% 2.000,00 -12,15% 15.000,00 -2,97% 98,00 -2,50% 2.000,00 -0,59% 18.300,00

Банка Комерцијална банка НЛБ Тутунска банка Стопанска банка Шпаркасе банка Охридска банка Прокредит банка ТТК банка

3м 2,10% 2,10% 2,10% 1,95% 2,50% 2,00% 2,00%

6м 2,70% 2,60% 2,60% 2,35% 3,00% 2,60% 2,50%

24м 3,70% 3,70% 3,70% 3,80% 4,00% 3,60% 3,65%

36м 4,20% 4,00% 4,00% 4,30% 4,50% 3,80% 4,05%

Алфа банка

2,10%

2,30%

3,70%

4,00%

Уни банка

2,55%

3,00%

4,50%

6,00%

Еуростандард банка Халкбанк АД Скопје Стопанска б. Битола

2,50% 2,20% 2,10%

2,80% 2,80% 2,60%

4,50% 4,10% 4,40%

5,10% 4,50% 4,60%

1м 0,42% 0,36% 0,24% 0,08%

3м 0,78% 0,68% 0,47% 0,01%

6м 1,07% 1,01% 0,73% 0,18%

12м 1,41% 1,37% 1,05% 0,39%

0,24%

0,47%

0,73%

1,05%

ниво од 14,30,08% милиони евра, пати повеќе 0,01% што е три 0,18% 0,39% во споредба со претходната година. НЛБ Тутунска банка минатата МЕЃУБАНКАРСКИ КАМАТНИ СТАПКИ година оствари добивка од 10,7 милиони евра. Претседателот на Управниот одбор на банката, Јанчевски, 1м изјави дека3мНЛБ Рочност преку ноќЃорѓи 1 недела Тутунска продолжува да работи со3,18% позитивни4,18% резултати,4,98% со што СКИБОР 2,20% македонската банка, всушност, поминала најдобро во целата МКДОНИА 2,20% групација на НЛБ во регионот. Стопанска банкаСТАПКИ Скопје објави дека добивката во 2011 година ОСНОВНИ КАМАТНИ ВОпак, ОДДЕЛНИ ЗЕМЈИ & е за околу 21,5% пониска во споредба со претходната година. Основна кам. стапка Стапка на инфлација „Профитабилноста на Стопанска банка во 2011 година беше 5,20% Народна банка на Македонија 4,00% пониска во однос на 2010 година, слично како и кај банките што 13,40% Народна банка на Србија 12,00% веќе ги објавија финансиските резултати, но сепак, остана на Народна банка на Хрватска Централна банка на Црна Гора Централна банка на Словенија

2,50% 3,60% 2,20%

6,00%

Инструмент Благајнички записи Ломбарден кредит

камата 4,00% 5,50%

СТАПКИ НА ЗАДОЛЖИТЕЛНА РЕЗЕРВА НА БАНКИ

Домашна валута Домашна валута со валутна клаузула Странска валута

10% 20% 13%

КУРСНА ЛИСТА

Држава ЕМУ САД В.Британија Швајцарија Канада Австралија

Среден курс во 61,5088 46,1812 74,0134 51,0701 46,2472 47,9003

Валута евро долар фунта франк долар долар

Извор: НБРМ

ДВИЖЕЊЕ НА ИНФЛАЦИЈАТА ВО МАКЕДОНИЈА ПЕРИОДОТ 2010/2011 4% 3% 3% 2% 2% 1%

ЕВРОПСКИ КАМАТНИ СТАПКИ

Euribor (EUR) Libor (EUR) Libor (USD) Libor (CHF)

Libor (USD) достигнаа Libor (CHF)

ОСНОВНИ КАМАТНИ СТАПКИ НА НБМ

КАМАТНИ СТАПКИ НА ДЕНАРСКИ ДЕПОЗИТИ КАЈ ДЕЛОВНИТЕ БАНКИ

КАМАТНИ СТАПКИ НА ДЕПОЗИТИ ВО ЕВРА КАЈ ДЕЛОВНИТЕ БАНКИ

раст

Топлификација РМДЕН09 Арчилормитал (ЦРМ) Комерцијална банка РМДЕН10

на Народната банка на Македонија. А, месечно за кредити минатата година одвојуваа во просек по 30 милиони евра. Најголема причина за тоа е драстичното влошување на кредитното портфолио на банките (9,5% заклучно со септември 2011 година). „Забавената кредитна активност, порастот на нефункционалните пласмани, промените во управувањето со структурната ликвидност при високи каматни стапки на штедењето и зголемените оперативни трошоци на банките доведоа до намалување на профитабилноста на секторот“, коментираат банкарите. Комерцијална банка оствари добивка од 17,7 милиони евра, што е 24,1% полош резултат во споредба со 2010 година. Тоа е резултат на загубите поради ненаплатените кредити, кои до крајот на годината

МЕЃУБАНКАРСКИ КАМАТНИ СТАПКИ ПРИНОС НА ОТВОРЕН ИНВЕСТИЦИСКИ

Рочност преку ноќ Отворен инвестициски фонд СКИБОР 2,20% Илирика Југоисточна Европа2,20% МКДОНИА

ФОНД

1% 0% -1%

-1% 01/10

04/10

06/10

09/10

12/10

03/11

06/11

09/11

12/11

Извор: Државен завод за статистика

1 недела 1м Нето вредност 3,18% 4,18%

3м 1M 4,98%

3M

6M

1Y

YTD

ДАТУМ

-5,22%

0,82%

-3,39%

-27,68%

0,81%

01.04.2012

Илирика Глобал-Растечки пазари

36.867.434,43

-8,43%

-3,07%

2,21%

-20,59%

-3,08%

01.04.2012

Иново Статус Акции

15.211.855,46

-2,33%

-1,37%

-5,61%

-13,01%

-1,38%

02.04.2012

5,56%

10,73%

-9,76%

5,85%

02.04.2012

0,82%

-6,08%

-32,45%

0,87%

02.04.2012

5,03%

2,60%

-12,51%

5,19%

02.04.2012

2,28%

3,12%

4,59%

2,26%

02.04.2012

0,84%

1,66%

0,00%

0,85%

02.04.2012

24.642.024,63

ОСНОВНИ КАМАТНИ СТАПКИ ВО ОДДЕЛНИ ЗЕМЈИ

Основна кам. стапка

КД БРИК банка на Македонија Народна КД Нова ЕУ Народна банка на Србија Народна банка на Хрватска КБ Публикум - Балансиран Централна банка на Црна Гора КБ Публикум - Обврзници Централна банка на Словенија

Стапка на инфлација -4,17% 5,20% -1,52% 13,40% 2,50% -2,19% 3,60% 40.592.502,77 0,06% 2,20%

46.541.076,24 4,00% 21.485.549,95 12,00% 6,00% 25.537.411,91

КБ Публикум Паричен

42.792.266,34

0,29%

ОСНОВНИ КАМАТНИ СТАПКИ НА НБМ

Инструмент Благајнички записи Ломбарден кредит

камата 4,00% 5,50%

СТАПКИ НА ЗАДОЛЖИТЕЛНА РЕЗЕРВА НА БАНКИ

Домашна валута Домашна валута со валутна клаузула

10% 20%


WWW.KAPITAL.MK

КАПИТАЛ средА 04.04.2012

11 Гранит си ја подобрува ликвидноста со поголем кредит

Алфа банка со нов производ Alpha промотивен депозит

> БРОЈКА

Г

радежната компанија Гранит а.д. извести дека склучила договор за зголемување на револвинг кредитен лимит во Охридска банка на вкупен износ од 6.900.000 евра и Договор за долгорочен кредит во вредност од 1.000.000 евра од средствата на Македонската банка за поддршка на развојот за приоритетни проекти. Гранит лани оствари добивка од 380 милиони денари, што е зголемување од 104 милиони денари во споредба со претходната 2010 година. Вкупните приходи на оваа градежна компанија изнесуваат 6,1 милијарда денари, од кои најголем дел или 5,7 милијарди се остварени на домашниот пазар.

А

лфа банка на пазарот го претстави својот најнов производ – Alpha промотивен депозит. Како дел од линијата на Smart депозити на Алфа банка, овој депозит на корисниците им нуди уште една можност да заштедат преку орочување на своите средства во евра на 9 месеци, и тоа по атрактивна, фиксна каматна стапка од 3,4%. Покрај атрактивната фиксна каматна стапка, со Alpha промотивниот депозит кој трае до 07.05.2012 година, корисниците ја добиваат и привилегијата за бесплатно активно електронско банкарство за време на промотивниот период. Уникатните предности што Алфа банка ги нуди со овој депозит овозможуваат брз, едноставен и паметен начин на штедење.

672,42%

порасна прометот од редовното тргување на Македонската берза вчера во споредба со претходниот трговски ден. Вчера беше остварен промет од 277.811 евра. Прометот од тргување со обврзници пак, забележа намалување од 79,93% во споредба со понеделникот. Официјалниот пазар учествува со 37,93% во остварениот промет, додека редовниот пазар учествува со 62,06%.

Прокредит Банка

Шпаркасе Банка

Унибанка

ТТК Банка

Добивка во 2011 година

Добивка во 2011 година

Добивка во 2011 година

Добивка во 2011 година

38милиони ден.

71милиони ден. -23,74%

-32847,55%

Преземени средства по основ на ненаплатени побарувања

Кредити на коминтенти

10милијарди ден. 10,57%

10милијарди ден.

задоволително ниво и обезбеди поврат на вложените средства од околу 9%, што е добра бројка“, вели генералниот директор на Стопанска банка, Глигор Бишев. Охридска банка, која од годинава исто така се приклучи во групата големи банки, објави добивка од 575.000 евра. Каматните приходи на банката се зголемени за 10%, а приходите од провизии и надоместоци за 25%. Тоа овозможило да се покријат предвидените трошоци и банката да прикаже поголема добивка. Според неревидираните резултати на Прокредит банка, добивката за 2011 година изнесува 1,17 милиони евра. „Од макроекономски аспект, 2011 беше година со многу предизвици и за МАКЕДОНСКА БЕРЗА банкарскиот МБИ 10 сектор, но и за претпријатијата. Се затекнавме во година со политички избори, што 2.026,10влијаеше на бизнис-климата и на несомнено, МБИД на самите претпријатија. Не смееме активноста да ги1.925,35 заборавиме и индиректните ефекти на светската ОМБ криза, кои влијаеа на намалената

121,68

Кредити на коминтенти

6,3милијарди ден.

/

20,18%

/

44%

Преземени средства по основ на ненаплатени побарувања

Кредити на коминтенти

/

7милиони ден.

47милиони ден.

/

-0,56% -0,18%

125.21$/барел

324

+0,16% SOFIX 309,37 +0,57% ATHEX

+0,06%

709,50

528,80 13.264,49

1675.20$/унца

NASDAQ 3.119,70

18.377,50

32.84$/унца

2.090,50

8.566,25

Главен на Загребската Заеднички индексиндекс на 500 котирани компании на двете најголеми американски берзи

3.000 3.000 3.000

-0,72%

FTSE 100 5.857,88

2.400 2.400 2.400

-0,29%

1.800 1.800 1.800

CROBEX КАФЕ 1.828,83 1.85/бушел

+0,40% -0,33% SWISS

DOW JONES

6.271,06

SBITOP 587,47

S&P 500 1.419,04

Главен индекс на Љубљанската берза

DOW JONES Галеника 2.672,00 13.264,49

570,00

Заеднички индекс 30 големи американски компании котирани на Њујоршка берза

Агробанка

1.245,00

Генера

Индекс на најголемите јапонски компании котирани на Токиска берза

TOPIX CAC 40 851,02

3.437,97

Индекс на најголеми компании котирани на берзата во Хонг Конг

ЕВРОПА ИНДЕКСИ BSE 30

-0,59%

-0,72%

Индекс на компании котирани на примарен пазар на Токиска берза

5.857,88

Индекс на 30 најголеми компании котирани на берзата во Бомбај

Индекс на 40 најголеми компании котирани на париската Еуронекст берза

Извор: Блумберг

DAX 7.033,06

+0,68%

17.597,40 FTSE 100

-0,33%

Индекс на 30 најголеми герм. компании котирани на Франкфуртска берза

CAC 40 3.437,97

Месер Техногас -12,01% BRAZIL -8,97% BOVESPA 4.050,00

+32,78%

9.000,00 . DAX Интереуропа 7.033,06 1.620,00

328,99

0,77

-9,41%

Индекс на 100 најголеми британски компании котирани на Лондонска берза НФД Холдинг

0,11

SWISS Меркатор -0,33% -19,00% 6.271,06 132,25

+10,00%

-0,45% -3,61%

Индекс на 30 најголеми герм. компании Индекс на 20 најголеми и најликвидни компании од Податоците за акции со најголема промена во регионот, се земаат од веб страниците на котирани на Франкфуртска берза швајцарскиот пазар на капитал

Белградска, Загрепска и Љубљанска берза Индекс на 100 најголеми британски компании ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч. котирани на Лондонска берза

03.04.2012

раст нова цена АЗИЈА ИНДЕКСИ +2,78% 1.850,00

Топлификација РМДЕН09 NIKKEI 225 +2,22% 10.050,40 Арчилормитал (ЦРМ) +1,47% Индекс на најголемите јапонски компании Индекс на 20 најголеми и најликвидни компании одТокиска берза Комерцијална +1,10% котирани банка на швајцарскиот пазар на капитал РМДЕН10 +0,78%

SWISS 6.271,06

-0,45%

-0,59%

120120 120 116116 116 112112 112 108108 108 104104 104 07/10 07/10 07/1010/10 10/10 10/1002/11 02/11 02/1105/11 05/11 05/1109/11 09/11 09/1101/12 01/12 01/12

ОМБ е составен од најликвидните обврзници котирани на Македонска берза

BRENT 125.21$/барел

1675.20$/унца

СРЕБРО 32.84$/унца

БАКАР 8.566,25

-0,56% -0,18%

ПРИРОДЕН ГАС 2,17/ММБТу

ЗА ЗАТОПЛ. 324

МЕТАЛИ

-0,27% -0,78% +1,2%

НИКЕЛ

18.377,50

АЛУМИНИУМ 2.090,50

ЧЕЛИК 520.00$/унца

+0,70% -0,23%

+2,6% +0,4% /

+14,55%

-0,72% 5.857,88БЕРЗА -0,29% ЉУБЉАНСКА +11,11%

+0,57%

Индекс на најликвидните акции на Берзата во Сао Паоло, Бразил Петрокемија

Магма ЕВРОПА ИНДЕКСИ -10,28% FTSE 100

Индекс на 40 најголеми компании котирани париската Еуронекст берза УниорнаЗрече

-0,29%

Индекс на 100 светски компании котирани на NASDAQ берзата, без финансиски компании

+0,75% +1,09% 65.216,20 ЗАГРЕБСКА БЕРЗА

Индекс на најликвидните акции на Берзата во Сао 57,00

+1,31%

104.64$/барел

ЗЛАТО

Соја Протеин +5,65% NASDAQ +1,06% +0,40% +0,91% 3.119,70

15,27

-0,59%

ЛЕСНА СУРОВА

Главен индекс на Атинската берза

АМЕРИКА ИНДЕКСИ БЕЛГРАДСКА БЕРЗА

BRAZIL BOVESPA +0,75% +1,09% 65.216,20 АЗИЈА ИНДЕКСИ

Заеднички индекс на 500 котирани компании на

ATHEX 709,50

ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч.

ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч.

NIKKEI HANG SENGПаоло, Бразил двете225 најголеми американски берзи 10.050,40 ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ 20.791,00 ДЕН ДО 15Ч.

Главен индекс на Сараевската берза 27,25

1422.50$/бушел

големи американски Индекс на 100 светски компании котирани на NASDAQ компании котирани на Њујоршка берзата, без финансиски компании Индекс на 30 најголеми герм. компании берза Индекс на 20 најголеми и најликвидни компании од Заеднички индекс на 500 котирани компании на двете најголеми американски берзи котирани на Франкфуртска берза швајцарскиот пазар на капитал Бреза

ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч.

картичното работење, со пазарно учество од над 10% и го потврди лидерското место во групата средни банки’“, објаснуваат од Уни банка. ТТК банка објави дека добивката за 2011 година изнесува 115.000 евра, што е намалување на профитот од речиси 85% во споредба со претходната година. „Во 2011 година ТТК банка работеше во насока на остварување на своите приоритетни цели и задачи дефинирани во деловната политика и буџетот на банката, прилагодувајќи го тековното работење на економските и на пазарните услови во земјата, со цел реализација на повисоки вредности за своите клиенти, акционери и други деловни субјекти. Билансот на состојба на 31.12.2011 изнесува 6,8 милијарди денари и забележа пораст од 13,6%. Нето-порастот на билансот е резултат на порастот на депозитната база, која беше искористена за пласирање комерцијални кредити и одржување стабилна ликвидност“, коментираат од ТТК банка.

ФЈУЧЕРСИ НАФТА

-0,58%АКЦИИ СО НАЈГОЛЕМА ПРОМЕНА

+0,91% S&P 500 -0,45% 1.419,04

NASDAQ 3.119,70

2172.000$/бушел

SASX 10 ШЕЌЕР 768,47

Главен индекс Загребската берза метали и суровини Главен индекс на Софиската берза на Податоците зана фјучерсите на нафта, се земаат од веб страната американската финансиска агеција Блумберг

07/10 07/10 07/10 10/10 10/10 10/10 02/11 02/11 02/11 05/11 05/11 05/11 09/11 09/11 09/11 01/12 01/12 01/12

Индекс на 100 најголеми британски компании котирани на Лондонска берза

DAX13.264,49 Заеднички индекс 30 7.033,06

Главен индекс на Белградската берза 656,25$/бушел

2.000 2.000 2.000 Главен индекс на Атинската берза

АМЕРИКА ИНДЕКСИ

Индекс на 40 најголеми компании котирани на париската Еуронекст берза

-0,58%

BELEX15 ПЧЕНИЦА 528,80

+1,09% -0,64%

ATHEX 2.200 2.200 2.200 709,50 ЕВРОПА ИНДЕКСИ

Главен индекс на Љубљанската берза

+0,06%

654,00$/бушел

2.600 2.600 2.600 берза Главен индекс на Софиската берза Индекс на најликвидните акции на Берзата во Сао Паоло, Бразил

-0,68% SOFIX СОЈА -0,08% -0,64% 309,37

-0,69% -0,03% +3,45% -0,64% +1,35%

+0,91% -0,03% +0,00%

SASX 10 768,47

SOFIX BRAZIL BOVESPA 2.800 2.800 2.800 65.216,20 309,37

+0,06%

SBITOP 587,47

на пазарот на јавно поседувани друштва

СУРОВИНИ КАКАО ИНДЕКСИ +1,55% РЕГИОН

ПЧЕНКА

берзата, без финансиски компании

ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч.

/

124124 124

520.00$/унца

Извор: Македонска Берза официјалниот пазар на Македонска берза

Индекс на 100 светски компаниииндекс котирани на на NASDAQ берза Главен Сараевската берза

-0,08% +0,75%

CROBEX S&P 500 1.828,83 1.419,04

НИКЕЛ 2.900 2.900 2.900

МАКЕДОНСКА БЕРЗА

ИНДЕКСИ АМЕРИКА ИНДЕКСИРЕГИОН

Заеднички индексиндекс 30 големи Главен наамерикански Белградската компании котирани на Њујоршка берза

CAC 40 3.437,97

2.600 2.600 2.600

Главен индекс на Атинската берза

+0,00% +0,40%

BELEX15 DOW JONES

/

ОМБ ОМБ ОМБ

+0,16%

-0,27%2.700 +2,6% 2.700 2.700 АЛУМИНИУМ 2.400 2.400 2.400 2.500 2.500 2.500 СРЕБРО МБИ 10 -0,78% +0,4% 2.200 2.200 2.200 2.300 2.300 2.300 +0,36% 2.026,10 -0,64% 2.000 2.000 2.000 2.100 2.100 БАКАР ЧЕЛИК МБИД +1,2%2.100 / +0,16% 1.800 1.800 1.800 1.900 1.900 1.900 1.925,35 07/10 07/10 07/1010/10 10/10 10/1002/11 02/11 02/1105/11 05/11 05/11 09/11 09/11 09/11 01/12 01/12 01/12 07/10 07/10 07/10 10/10 10/10 10/10 02/11 02/11 02/11 05/11 05/11 05/1109/11 09/11 09/1101/12 01/12 01/12 ОМБ -0,58% +0,57% 121,68 МБИ 10 е составен од 10 најликвидни акции на компании котирани на МБИД е составен од 15 најликвидни акции на компании котирани

-0,03%

ЗЛАТО

Главен индекс на Софиската берза

Главен индекс на Љубљанската берза

МБИД МБИД 3.100 3.100 3.100МБИД МЕТАЛИ

+0,36%

2.800 2.800 2.800

Главен индекс на Сараевската берза

SBITOP Извор: Македонска Берза 587,47

Преземени средства по основ на ненаплатени побарувања

Вредностите кои ги гледате денеска, се од последниот ден на тргување, вторник - 03.04.2012

МАКЕДОНСКА БЕРЗА МБИ10 МБИ10 ИНДЕКСИ РЕГИОН 3.000 3.000 3.000МБИ10

-0,08%

4%

+0,70% -0,23%

Извор: Македонска Берза

SASX 10 +0,36% +0,00% 768,47

3,7милијарди ден.

профитабилност на претпријатијата, што се на крајот од 2011 година, кога и ги најави овие рефлектираше на нивната способност да ги резултати на банката. финансираат тековните долгови и да се справат Уни банка ја зголеми добивката во 2011 година за со краткорочната ликвидност, како и да донесат 44%. „Уни банка во 2011 година оствари успешни одлука за похрабри инвестициски проекти“, вели резултати во сите сегменти од работењето. Валентина Трајчева-Никовска, член на Управниот Вкупните нето-приходи од банкарски операции одбор на Прокредит банка. бележат пораст од 6,09% во однос на 2010 Шпаркасе банка минатата година ја заврши со година. Вкупните банкарски приходи изнесуваат загуба од 12,6 милиони евра. „Ова е целосно 2.416,3 милиони денари, што е намалување од во согласност со конзервативните стандарди 7,28% (поради курсните разлики) во споредба на групацијата Шпаркасе. Резултатот што го со 2010 година. Нето-каматните приходи се добивме е еднократно значително зголемување зголемени од 373,4 милиони денари на 397,3 на резервациите, кое се рефлектира на милиони денари (6,4%). Нето-активата достигнува потенцијалните, но с$ уште нереализирани 10.550,25 милиони денари, што е раст од 6,14%. ризици. Оваа загуба е веќе покриена и Вкупните депозити бележат пораст од 5,85%, што ФЈУЧЕРСИ компензирана со зголемувањето на капиталот пред с$, е резултат на порастот на депозитите од НАФТА од 15 милиони евра, така што ќе нема негативен население, кои се зголемија од 5.866,16 милиони ЛЕСНА СУРОВА ПРИРОДЕНна ГАС6.532,1 милиони денари (11,35%). Како одраз врз развојните планови за банката и на денари поддршката и сигурноста која им ја нудиме на резултат 104.64$/барел 2,17/ММБТу на ова, добивката на банката за 2011 нашите клиенти”, изјави Сава Далбоков, новиот година изнесува 47,4 милиони денари. И во 2011 BRENT ЗА ЗАТОПЛ. претседател на Управниот одбор на Шпаркасе, Уни банка го задржа лидерското водство во

+0,36% +0,16% +0,57%

МБИ 10 BELEX15 2.026,10 528,80 Главен индекс на Белградската берза МБИД CROBEX 1.925,35 1.828,83 ОМБ Главен индекс на Загребската берза 121,68

Кредити на коминтенти

/

8%

/

-85%

Преземени средства по основ на ненаплатени побарувања

HANG SENG 92,00 20.791,00 69,00

91,00

654,00$/бушел

ПЧЕНИЦА 656,25$/бушел

КАФЕ 1.85/бушел

СУРОВИНИ

+1,55% -0,68% -0,64%

КАКАО

2172.000$/бушел

ШЕЌЕР 27,25

СОЈА 1422.50$/бушел

-0,69% +3,45% +1,35%

Податоците за фјучерсите на нафта, метали и суровини се земаат од веб страната на американската финансиска агеција Блумберг ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч.

АКЦИИ СО НАЈГОЛЕМА ПРОМЕНА БЕЛГРАДСКА БЕРЗА

+1,31%

Индекс на најголеми компании котирани на берзата во Хонг Конг

2.952,00

ПЧЕНКА

Галеника

2.672,00

+5,65%

Соја Протеин

570,00

+1,06%


к

о

м

е

р

ц

и

ј

а

л

е

н

о

г л

а

с


WWW.KAPITAL.MK

КАПИТАЛ СРЕДА 04.04.2012

13

БАЛКАН

Мишелин инвестира 170 милиони евра во Србија Со инвестицијата во Тигар Тајерс, францускиот инвеститор Мишелин до 2016 година планира да го зголеми производството од 8 на 12 илјади гуми годишно, за што ќе бидат отворени 700 нови работни места. Најголемиот дел од производството ќе биде наменет за брзорастечкиот руски пазар и земјите од поранешниот Советски сојуз, како и за пазарите во Средна и Источна Европа, Африка и Блискиот Исток

700

Васе Целеска

Ф

celeska@kapital.com.mk

ранцускиот гигант од автомобилската индустрија Мишелин ќе инвестира 170 милиони евра во српската фабрика Тигар Тајерс во Пирот. Договорот со инвеститорот во понеделникот го потпишаа Владата на Србија и општина Пирот, со кој компанијата се обврзува до 2016 година, покрај инвестиции во проширување на производството во фабриката во Пирот, да вработи 700 луѓе и да го зголеми производството од осум на 12 илјади гуми годишно. Како што пренесуваат српските медиуми Меморандумот за соработка го потпишаа министерот за економија и регионален развој на Србија, Небојша Ќириќ, претседателот на општина Пирот, Владан Васиќ и директорот на Тигар Тајерс, Ерик Феди, во присуство на претседателот на Србија, Борис Тадиќ. „Оваа инвестиција ќе овозможи производството на гуми во Пирот да се зголеми од сегашните 8 на 12 милиони гуми годишно, до крајот на 2016 година“, истакна Феди по потпишувањето на Меморандумот. Според него, проширувањето на капацитетите ќе започне на почетокот од наредната година, а првите гуми од новите производствени погони ќе излезат од средината на 2015 година. к

о

м

е

р

ц

и

ј

„Најголемиот дел од производството нови работни места ќе се ќе биде отворат со инвестицијата на наменет за Мишелин во Пирот брзорастечкиот руски пазар и земјите од поранешниот Советски сојуз, како и за пазарите во милиони евра ќе инвестира Средна и Источна Мишелин во Тигар Тајерс од Европа, Африка и Пирот, Србија Блискиот Исток. На овој начин се припремаме за планираниот раст во овој сегмент од пазарот, од 30% во наредните 10 години“, истакна директорот на Тигар Тајерс. Според српскиот претседател, Борис Тадиќ, овој договор за ивнестиција на Мишелин претставува сигурна иднина за вработените во фабриката во Пирот и нивните семејства. „Сакам да му се заблагодарам на Мишелин што е во Србија и што Тигар од Пирот го избра за свој партнер. Вие станавте српска компанија и ние сме многу горди на тоа“, нагласи Тадиќ. Тадиќ рече дека српската влада може да вети

170

а

л

е

н

о

г л

а

с

Кој е Мишелин?

Г

лавната дејност на францускиот гигант Мишелин е производството и заштитата на гуми за автомобили. Компанијата моментално се наоѓа на водечката позиција на сите пазари за пневматици и други услуги од овој вид. Оваа компанија вработува околу 109.000 работници во 72 производствени капацитети, во 19 земји ширум светот.

12

милиони гуми годишно ќе се произведуваат во фабриката Тигар Тајерс во Пирот

Претседателот на Србија, Борис Тадиќ, присуствуваше на потпишувањето на договорот за инвестирање и им се заблагодари на Мишелин што ја избраа Србија за партнер. дека во инфраструктурна смисла Пирот уште повеќе ќе се доближи до централните европски коридори. Тој додаде дека минатата година Србија беше земја со највисоко ниво на странски инвестиции во регионот и дека планира да го зголеми тоа ниво оваа година. „Поточно, го надминавме нивото на инвестиции кое го имаа Хрватска, Унгарија и Словенија заедно, што е голем успех, но и тоа не е доволно имајќи ја предвид потребата на граѓаните на Србија за нови работни места“, изјави Тадиќ. Министерот за економија и регионален развој, Небојша Ќириќ, за српските медиуми соопшти дека овој договор претставува понатамошен развој на Мишелин во Србија. к

о

м

е

р

ц

и

ј

„Владата заеднички успеа да го убеди Мишелин, новата инвестиција да ја направи токму тука во Пирот. Во првата фаза се очекува инвестиција од 170 милиони евра и отворање на 700 работни места за луѓето од Пирот и од овој крај“, рече Ќириќ. Тој додаде дека очекува фабриката во втората фаза да произведува и до 20 милиони гуми годишно. „За тоа разговаравме на состанокот со раководството на Мишелин. Одлуката на францускиот гигант да инвестира токму овде, а не во некоја друга филијала низ светот покажува дека Србија како држава и Пирот може да понудат квалитетна работна сила и добри услови“, нагласи Ќириќ. а

л

е

н

о

г л

а

с


КАПИТАЛ СРЕДА 04.04.2012

WWW.KAPITAL.MK

14 СВЕТ

Ќе поскапат кредитите на европските банки

Аналитичарите на банкарскиот сектор во Европа предупредуваат дека уште построгите европски прописи дополнително ќе го намалат обемот на финансиските институции и значително ќе ги поскапат кредитите на европските пазари Васе Целеска

Б

celeska@kapital.com.mk

анките од Европската унија (ЕУ) од почетокот на 2013 година ќе почнат да ги воведуваат новите банкарски правила Базел 3, согласно кои ќе мора да располагаат со поголеми залихи на капитал, а профитот не ќе можат да го трошат за исплата на бонуси на менаџерите. Аналитичарите на банкарскиот сектор во Европа предупредуваат дека уште построгите европски прописи дополнително ќе го намалат обемот на финансиските институции и значително ќе ги поскапат кредитите на домашниот пазар. Членот на Управниот одбор на австриската Ерсте банк, Гернот Митендорфер, предупреди дека новите правила ќе имаат несакани последици на источно-европските економии, бидејќи во нив компаниите повеќе се потпираат на банкарските кредити отколку тоа што го прават претпријатијата на запад. Не спорејќи ја потребата кредитните инстиуции да располагаат со поголеми залихи на капитал, тој ја доведе под знак прашалник брзината со која новите банкарски стандарди мора да се применуваат. „Ако правилата од Базел 3 се воведат пребрзо, тоа може да ги поттикне банките да го намалат кредитирањето или да го сопрат во одредени области. Посебни потешкотии може да настанат во земјите чии влади се соочуваат со проблеми во задолжувањето“, истакна Митендорфер. Според новите меѓународни банкарски прописи Базел 3, кои ќе ги заменат правилата од 2004

3,5%

85%

година, банките ќе мора да ги зголемат задолжителните резерви на од компаниите од Источна капитал од 2% на Европа зависат од 7%, почнувајќи банкарските кредити од почетокот на 2013 до јануари 2019 година. Преведено низ обични бројки, наместо сегашните две евра, банките милиони работни места ќе ќе мора да исчезнат со воведувањето на имаат седум построги банкарски регулативи евра сопствен капитал на секои 100 евра кредит. Тоа значи дека централните европски банки ќе мора да соберат дополнителни средства како надополнување на евентуално ризичните заеми и тргувањето со хартии од вредност. Додека креаторите на новите банкарски правила велат дека тие треба да спречат нова финансиска криза, некои од аналитичарите на европскиот финансиски сектор предупредуваат дека новите Базел 3 прописи ќе го забават глобалното економско заздравување и растот на многу земји. Кога т.н. Базел 3 стандарди ќе се согласат со оние од САД во однос на капиталните барања и управувањето со ризик, па потоа ќе се транспортираат во законодавството на ЕУ, многу компании во

Источна Европа банките ќе ги сметаат за премногу ќе пораснат трошоците за задолжување по воведувањето ризични за да им одобрат кредит. на Базел 3 „Во Источна Европа, пазарите на капитал не се толку развиени, па пристапот до финансирање, посебно на малите и ќе се намали БДП на глобално средните ниво по воведувањето на претпријатија, мерките од Базел 3 не е толку развиен колку во Западна Европа. На Истокот, 85% од компаниите зависат од банкарските кредити, а на Запад само 70%“, додаде тој.

3,2%

7,5

к

о

м

е

р

ц

и

ј

а

Банкарите против Базел 3

Освен негативното влијание кое ќе го имаат над источните економии, правилата Базел 3 исто така се најдоа под притисок на банкарите поради недостигот од јасен концепт како ќе се реформира банкарскиот сектор на овој начин. Некои од банкарите тврдат дека воведувањето ваква регулатива ќе предизвика пад на брутодомашниот производ (БДП) за 3,2% на глобално ниво во наредните четири години и сметаат дека токму правилата кои ги обврзуваат да држат поголема количина капитал и л

е

н

о

г л

а

с

ГЕРНОТ МИТЕНДОРФЕР

Ерсте банк

„Ако правилата од Базел 3 се воведат пребрзо, тоа може да ги поттикне банките да го намалат кредитирањето или да го сопрат во одредени области. Посебни потешкотии може да настанат во земјите чии влади се соочуваат со проблеми во задолжувањето“. ликвидност ќе имаат негативни последици. Тие сметаат дека правилата ќе ги направат непрофитабилни некои од деловите на нивната работа, бидејќи истовремено ќе ги зголемат трошоците на нивните клиенти. Институтот за меѓународни финансии (ИФЦ) неодамна процени дека правилата Базел 3 може да ги зголемат трошоците за позајмување за 3,5%, да го намалат глобалниот БДП за 3,2% до 2015 година и да затворат 7,5 милиони работни места. Џејми Димон, извршен директор на мултинационалната банка ЈП Морган Чејс, која според Базел 3, треба да се соочи со најстрогите капитални барања, го окарактеризира регулативниот план како економски погрешен и дискриминирачки за американските банки. Слични ставови, иако не така јавно, делат и многу од европските банкари, пишува лондонски „Фајненшл тајмс“. Регулаторите, пак, сметаат дека вистинската закана за економијата лежи во нереформираната индустрија, која с$ уште е зависна од краткорочното финансирање, кое пак може да се дозволи во кој било момент. Според нивните проценки, новите правила на Базел 3 може краткорочно и умерено да го забават растот, но стабилноста на системот долгорочно би ги компензирала загубите.

и

Vrz osnova na ~len 387 od Zakonot za trgovski dru{tva, и член 24 od Statutot na Brokerskata ku}a EUROHAUS AD Skopje, a soglasno Odlukata na Odbor na Direktori za svikuvawe na Godi{no Sobranie br.03-34 od 02.04.2012 godina, Odborot na direktori na Brokerskata ku}a EUROHAUS AD Skopje, objavuva:

JAVEN POVIK Do akcionerite na Dru{tvoto za u~estvo na [estoto Sobranie na akcioneri

Sobranieto na akcioneri na Eurohaus AD Skopje, }e se odr`i na den 26.04.2012 godina (^etvrtok), so po~etok vo 14:00~asot, vo prostoriite na Eurohaus AD Skopje, so sledniot predlog na dneven red:

∙ Godi{en izve{taj za raboteweto na Odbor na Direktori vo 2011 godina; ∙ Predlog - Odluka za usvojuvawe na Izve{tajot za rabota na Odbor na Direktori na Eurohaus AD-Skopje ;

1.Izbor na Pretsedava~ na Sobranieto; 2.Imenuvawe na Zapisni~ar na Sobranieto; 3.Godi{en izve{taj za raboteweto na Eurohaus AD Skopje za 2011 godina,so: ∙ Godi{en izve{taj za raboteweto na Eurohaus AD Skopje za 2011 godina;

6.Predlog - Odluka za odobruvawe na rabotata na ~lenovite na Odborot na Direktori; 7. Predlog - Odluka za usvojuvawe na godi{nata smetka na Eurohaus AD Skopje za 2011 godina;

∙ Predlog-Odluka za usvojuvawe na Godi{niot izve{taj za raboteweto na Eurohaus AD Skopje za 2011 godina;

8. Predlog - Odluka za pokrivawe na zaguba;

4. Izve{taj na Revizorskata ku}a Revizija Andonovski TP Kumanovo za izvr{enata revizija na finansiskite izve{tai na Eurohaus AD Skopje za 2011 godina, so:

Se povikuvaat akcionerite da u~estuvaat vo rabotata na Sobranieto.

∙ Izve{taj na Revizorskata ku}a Andonovski TP Kumanovo za izvr{enata revizija na finansiskite izve{tai na Eurohaus AD Skopje za 2011 godina; ∙ Izve{taj za kontrola i mislewe na Odbor na Direktori po Izve{tajot na Revizorskata ku}a Andonovski TP Kumanovo, za izvr{enata revizija na finansiskite izve{tai na Eurohaus AD Skopje za 2011 godina; ∙ Predlog - Odluka za usvojuvawe na Izve{tajot na Revizorskata ku}a Andonovski TP Kumanovo za izvr{enata revizija na finansiskite izve{tai na Eurohaus AD-Skopje za 2011 godina 5.Godi{en izve{taj za raboteweto na Odboroto na Direktori vo 2011 godina,so:

Skopje, 03.04.2012 godina

9. Predlog - Odluka za nazna~uvawe na Dru{tvo za revizija za 2011 godina;

Sekoj akcioner koj ima namera da u~estuva na Sobranieto na Eurohaus AD Skopje e dol`en da go prijavi svoeto u~estvo na Sobranieto (prijava za u~estvo na Sobranieto) najdocna pred po~etokot na sednicata na Sobranieto do sedi{teto na Eurohaus AD Skopje (kontakt telefon:++389 2 3217-036 ili telefaks ++ 389 2 3217-035). Sekoj akcioner mo`e da ovlasti svoj polnomo{nik na Sobranieto so potpi{uvawe na pismeno polnomo{no i istoto da go dostavi vo Dru{tvoto pred po~etok na Sobranieto. Sobranieto }e odlu~uva samo za pra{awa koi se uredno staveni na dneven red,soglasno Statutot na Eurohaus AD Skopje i Zakonot za trgovki dru{tva. Uvid na materijalite od dneven red mo`e da izvr{i sekoj akcioner ,sekoj raboten den od denot na objavata na povikot za svikuvawe na Sobranie, od 12:00 do 15:00 ~asot vo prostoriite na Eurohaus AD Skopje.

EUROHAUS AD SKOPJE ODBOR NA DIREKTORI


WWW.KAPITAL.MK

КАПИТАЛ СРЕДА 04.04.2012

15

ФЕЉТОН

14

ХАОТИКА: МЕНАЏИРАЊЕ И МАРКЕТИНГ ВО ТУРБУЛЕНТНИ ВРЕМИЊА Почитувани читатели, читател дневниот весник К Капитал апитаал ви ја претставуа “Хаотика“, едно од најзначајните дела на светскиот маркетинг гуру, Филип Котлер, издадено и во мај, 2009 година. Котлер заедно со својот јот соработник Џон Џ Каслионе ја напиш ша ова аа книга во екот на светската економска криза и постави насоки за тоа како треба да се развиваат бизн напиша оваа бизнисите во “новата економска нормалност“. Дознајте како о “Хаотика“ може да ви помогне да ги и лоцирате лоц лоци ирате изворите на турбуленцијата во бизнисот; како да подготвите сценарија за одговор на турбулентниот турбулентн хаос; како да развиете стратегии за долгорочна отпорност орно кон турбуленции; како да изградите флексибилност во компаниските биланси, буџети и стратегии и уште многу корисни бизнис алатки за водење бизнис во денешниот хаотичен свет!

МЕНАЏМЕНТОТ ГЛАВА 2: ПОГРЕШНИТЕ РЕАКЦИИ НАСТАНУВААТ ОПАСНИ НА ТУРБУЛЕНЦИЈАТА СЕГА

Голдман Сакс - ризик наспроти неизвесност

Со рецесијата глобалната економија доби една голема доза надреалност, а во тој процес дури и дотогаш несопирливите бизниси беа силно погодени. Во ситуација да се бори за живот се најде и Голдман Сакс, водечка фирма за глобално инвестициско банкарство и за хартии од вредности, за која ни на крај на памет некој не помислуваше дека може да потоне. Како дојде до тоа?

Н

икој во корпоративниот свет не можеше да го замисли, а не пак, да го предвиди принудното преземање на Беар стернс (Bear Stearns), засилената државна контрола врз Фени Меј (Fannie Mae) и Фреди Мeк (Freddie Mac), неуспехот и спасувањето на АИГ (AIG); банкротот и продажбата на Леман брадерс (Lehman Brothers) и продажбата на Ваховија (Vachovia) на Ситибанк (Citibank) и потоа на Велс Фарго (Wells Fargo), и преземањето на Кантривајд (Countrywide) од страна на Бенк оф Америка (Bank of America), од кои сите се случија во рок од неколку месеци кон крајот на 2008 година. Глобалната економија доби една голема доза надреалност, а во тој процес дури и тие дотогаш несопирливи бизниси беа силно погодени. А можеби, најшокантниот неуспех од оваа турбулентна криза потекнува од извештаите дека Голдман Сакс (Goldman Sachs) би доживеал загуба од 20 милијарди долари поради заедничкиот кредитен ризик со АИГ ако американската влада не истапеше и не му помогнеше на глобалниот осигурителен гигант во неговата криза со ликвидноста. Пред да заврши пеколот Голдман се сметаше дека е имун на неволјите на

Ф

ИЛИП КОТЛЕР, кого многумина го сметаат за татко на модерниот маркетинг, е еден од светските најистакнати експерти за стратешката практика на маркетингот и беше прогласен за прв лидер во маркетиншка смисла од страна на Американската маркетиншка асоцијација. Како истакнат професор по меѓународен маркетинг на Факултетот за менаџмент Келог на Универзитетот во Нортвестерн, Котлер истражува во стратегискиот маркетинг, иновацијата, потрошувачкиот маркетинг, деловниот маркетинг, маркетингот на услуги, дистрибуцијата, електронскиот маркетинг и општествениот маркетинг. Беше консултант во Ај-би-ем, Бенк оф Америка, Мерк, Форд, Џенерал електрик, Ханивел и во многу други компании. Живее во Гленко, Илиноис. ОН А. КАСЛИОНЕ е еден од најстручните светски бизнисстратези, којшто работи како советник на бројни компании на големи и средни пазари и којшто спроведе стратегии за развивање глобален бизнис во 88 земји на шест континенти. Тој е основач, претседател и главен извршен директор на ГПЦ Бизнис капитал ЛЛЦ, консултантска фирма за интеграции и аквизиции. Живее во Лејк Форест, Илиноис.

Џ

другите. Во 2007 година, кога се случи катастрофата од високоризичните кредити, Голдман Сакс „с$ повеќе се сметаше за најголем фонд за преземање ризик (hedge fund) во светот“. Додека другите финансиски институции ги залекуваа своите рани, Голдман беше горд на својот успех. Па, како тој успеа кога сите други не успеаја? Банката не ја криеше тајната на својот успех во својот трет квартален извештај од 2008 година од 20 септември. „Нето-приходите од [тргувањето] станбени кредити беа... значително повисоки, и покрај континуираното влошување на состојбата на пазарот. Значителните загуби од високоризичните заеми и хартии од вредност беа повеќе од неутрализирани со добивките од краткорочните каматни добивки на станбените кредити.“ Поинаку кажано, Голдман Сакс остварил огромни добивки во времето на колапс со високоризичните хипотекарни обврзници во летото 2008 година... со предвремено отпишување на недостасаните станбени кредити. Како што тече понатаму приказната, шефот за менаџмент на ризици во Голдман Сакс рано го идентификувал ризикот од хартии од вредност поткрепени со високоризичните хипотеки и го предупредил извршниот одбор на Голдман. Тој препорачал да се продадат што е можно повеќе од потенцијално „отровните“ хартии од вредност, а за тие што не можеле да се продадат

обезбедил нивно осигурување во случај на ризик, со реосигурување. Се чини дека Голдман направил с$ коректно, а сепак, падна во големи проблеми во текот на кризата со високоризичните кредити. Зошто? Ризикот беше префрлен на АИГ, кој не можеше да ги покрие своите осигурителни обврски кон Голдман, ниту пак, кон кој било друг. На АИГ му требаше спас од американската влада од приближно 143,8 милијарди долари во заеми и финансирање со многу поголем износ, кој требаше да дојде од Федералните фондови за помош. Тоа беше огромна сума - речиси двапати поголема од очекуваниот износ кога првичниот заем беше одобрен, на огромно изненадување на многумина. А кон средината на март 2009 година АИГ ги објави своите финансиски резултати од претходниот квартал, шокирајќи секого со рекордната загуба од 61,7 милијарди долари - најголема загуба од загубите на која било компанија во Соединетите Американски Држави (или во светот) за еден квартал, додека американската влада процени дека на АИГ, можеби, му требаат дополнителни 250 милијарди долари од парите на даночните обврзници на Соединетите Американски Држави за дополнително да се поткрепи неговата финансиска позиција.

Кои се лекциите од Голдман Сакс?

Овде има две лекции. Прво, ризикот

КОИ СЕ НАЈВООБИЧАЕНИТЕ ГРЕШКИ ШТО ГИ ПРАВАТ ДЕЛОВНИТЕ ЛИДЕРИ КОГА НАСТАПУВА ТУРБУЛЕНЦИЈАТА? Одлуки за распределба на ресурси што ја поткопуваат суштинската стратегија и култура Сеопфатни кратења на трошењето наспроти фокусирани и одмерени акции Брзи интервенции за да се сочува движењето на готовински средства изложувајќи ги клучните засегнати страни на ризик Намалување на трошоците за маркетинг, за создавање марки и за развој на нов производ Намалени продажби и намалување на цените Оддалечување од клиентите со намалување на трошоците поврзани со продажбата Намалување на трошоците за усовршување на вработените и за нивниот развој за време на економски кризи Потценување на снабдувачите и на дистрибутерите HEDGE FUND претставува инвестициска компанија за преземање ризик. Инвестициска компанија што е организирана како ограничено партнерство и користи високоризични инструменти со цел остварување висок профит. е мерлив, па така, може и да се осигури додека неизвесноста не е мерлива. И второ, во овој нов свет на постојан пораст на меѓусебна зависност и заемна поврзаност, дури и кога една компанија - која било компанија, во која било индустрија, во која било земја во светот - се труди да предвидува и го прави тоа и внимателно и вешто, кој било од нејзините акционери може да создаде турбуленција во нејзиниот бизнис, која има потенцијал да го урне тој бизнис, и тоа да го урне силно и брзо. Единствената гаранција што може да му ја даде хаосот дури и на најуспешниот менаџерски тим е дека не постојат гаранции во времињата на турбуленција и особено во времиња на засилена турбуленција. Ова е причината зошто, како што хаосот владее с$ позачестено и понепредвидливо, менаџментот мора да биде свесен за тоа и добро подготвен да ги избегне највообичаените грешки што се прават кога турбуленцијата настапува, а тие мора да пловат низ неа. Некои компании излегуваат од турбуленцијата посилни и поценети отколку што биле пред да настапи турбуленцијата. Со правење стратегиски избор, кој понекогаш & пркоси на традиционалната мудрост, тие релативно ја зголемуваат својата пазарна вредност во однос на своите претходни ривали и здобиваат поголема моќ за да ја обликуваат својата индустрија.

(Продолжува) Во утрешниот број: Како менаџментот на Home Depot направи погрешна распределба на ресурсите, со што ја поткопаа суштинската стратегија на компанијата К О

М

Е

Р

Ц

И

Ј

А

Л

Е

Н

О

Г Л

А С


Kapital Akademija...

member of KAPITAL MEDIA GROUP

...Za da znaeme pove}e! I samite da si pomogneme...

објавува

РАБОТИЛНИЦА

АЛТЕРНАТИВНИ НАЧИНИ НА ФИНАНСИРАЊЕ НА ВАШИОТ БИЗНИС 20.04.2012

ЦЕЛ НА РАБОТИЛНИЦАТА Е УЧЕСНИЦИТЕ ДА СЕ ЗДОБИЈАТ СО ЗНАЕЊЕ ЗА:

ПРЕДАВАЧ НА РАБОТИЛНИЦАТА Е: БЛАЖ КОС

1. Методи на вреднување (валуација) на компанијата; 2. Структурирање на зделка (deal) со инвеститор; 3. Типови на договори (term sheets) и клаузули кои се користат при преговарање со инвеститор; 4. Стратегии за излез од компанијата (exit strategies); 5. Извори на финансирање за вашиот бизнис според потребите на компанијата

Ja menaxira Mre`ata na biznis angeli vo Slovenija i Fondot na biznis angeli vo Slovenija od 5,4 milioni evra. Aktivno e involviran vo pretpriemni{tvoto preku tesna sorabotka so Mre`ite na biznis angeli vo regionot, tehnolo{kiot park vo Slovenija i Ven~r Kapital Fondovite od regionot. Toj e avtor na eden od naj~itanite biznis blogovi vo Slovenija www.blazkos.com.

РАБОТИЛНИЦАТА Е НАМЕНЕТА ЗА:

Видео врска со г-дин БРАНКО ДРОБНАК, кој има инвестирано во повеќе компании во Словенија и е член на бордот на бизнис ангели на Словенија.

 Сопственици на компании; Извршни директори на компаниите; Финансиски менаџери; Вработени во останати високи позиции

во компаниите

Сите заинтересирани за учество на работилницата можат да се пријават најдоцна до 18 април 2012 година.

Работилницата ќе се изведува на српски јазик, а материјалите ќе бидат на македонски и англиски јазик. Проектот Kapital Akademija... е формиран на 25.09.2011 лица за контакт: Гордана Михајловска, Дијана Гулакова, Бобан Ѓорѓиевски akademija@kapital.com.mk 02 3298 110

18 APRIL - SPECIJALEN PRILOG

EDUKACIJA EDNA DECENIJA PODOCNA: [TO DONESE BOLOWSKIOT PROCES VO MAKEDONSKOTO VISOKO OBRAZOVANIEPOLESNA PROODNOST ILI I POGOLEM KVALITET? STUDENTI NA MAKEDONSKI NA^IN- DIPLOMA VO RAKA, NO NE I “MEKI” VE[TINI POLESNO DA SE NAJDE RABOTA. IZVE[TAJOT NA SVETSKA BANKA OTKRIVA PORAZITELNI PODATOCI ZA NEUSOGLASENOST NA MAKEDONSKIOT OBRAZOVEN PROCES SO POTREBATA OD GRADEWE SESTRANI LI^NOSTI! EDUKACIJA NA MENAXERI NOVA PONUDA, KOJ ]E U^ESTVUVA, [TO ]E U^AT MAKEDONSKITE MENAXERI? ZA OVIE I ZA DRUGI TEMI ^ITAJTE VO SPECIJALNIOT PRILOG EDUKACIJA KOJ KE IZLEZE NA 18 APRIL 2012 VO NEDELNIKOT KAPITAL.

ZA SITE INFORMACII I PRA[AWA OKOLU OGLASUVAWETO OBRATETE SE DO MARKETING SEKTOROT NA E-MAIL: prilozi@kapital.com.mk; TEL: 02 3298 110LICE ZA KONTAKT: JASMINA SAVOVSKA TRO[ANOVSKI KAPITAL MEDIA GROUP DOO; P-FAH 503 1000 SKOPJE TEL. 02 3298 110; FAKS. 02 3298 111

501-04.04.2012  

501-04.04.2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you