Page 1

среда. 28 март. 2012 сре. max. 190 C min. 20 C

чет. max. 220 C min. 30 C

пет. max. 180 C min. 40 C

МБИ 10

2.008,20

-0,88%

Извор: Македонска Берза

КАТАР ЈА КУПУВА ЕЛЕМ?! 5

МБИД 1.905,59

0,00%

КАПИТАЛ РЕПОРТАЖА: Политички П олитички инает за вода во Куманово!

Некадарни да ги средат своите СОНУВААТ ЗА ГРАЃАНИТЕ ЖЕДНИ ГОЛЕМИ ДРЖАВИ! 6 4-5

ЧУДЕН РАСТ НА ЦЕНАТА НА ДИЗЕЛОТ 2-3

ОМБ

122,04

+0,16%

ЕМУ

61,50

САД

$

46,32

Курсна листа на Народна банка на Македонија

на 30-ти март (петок), нов број на специјалниот прилог во Капитал

д денесс во Капитал К тал & Менаџер Мен наџер с ијална едиција специјална Т 100 ИЗВОЗНИЦИ ТОП

www.kapital.mk

број 496 | година 2 | цена 20 ден. | тел. 3 298 110 | факс. 3 298 111

...само идејата е капитал, с$ друго е пари...

член на групацијата KAPITAL MEDIA GROUP

ЕДНА НЕДЕЛА ПРЕД КАТОЛИЧКИ ВЕЛИГДЕН ИЗВЕЗЕНИ САМО 20% ОД ЈАГНИЊАТА!

СТР.

11


КАПИТАЛ СРЕДА 28.03.2012

WWW.KAPITAL.MK

2 НАВИГАТОР ИЗЈАВА НА ДЕНОТ

> коментар > анализа > победник и губитник > бројка > лидери > не им беше денот

Понатамошниот значаен пад на стапката на невработеност ќе бара посилен раст на производството и на побарувачката. Тој процес може да се поддржи само со лабави монетарни политики.

претседател на ФЕД

среда 28/03/2012

КОМЕНТАР

Соња Јованова s.jovanova@kapital.com.mk

Пишман за либерализација на транспортот

Ж

елезницата останува монопол. Така одлучи Владата. Пресметката е - подобро да се задржи монопол кој билда милионски загуби и да не се отпуштаат вработените отколку да се дозволи влез на приватни оператори кои ќе донесат и инвестиции и раздвижување на транспортот. Ваквата одлука немаше да се најде на насловните страници ако пред само две години, истата Влада не се фалеше дека донела целосно европски Закон за либерализација во железничкиот сообраќај, како дел од „големата“ трансформација на железницата. Тој Закон, кој остана само на хартија, им дозволи на домашни и странски компании со свои вагони да превезуваат стока по македонските пруги. Е сега, Владата се предомисли и сега законот нема да важи. Всушност ќе важи, ама кога Македонија ќе влезе во ЕУ? А кога ќе биде тоа е прашање за милион долари. И сега логично е прашањето, зошто воопшто се донесе Законот за либерализација? Зошто воопшто аплицираа заинтересираните компании за влез на пазарот? Зарем Владата пред две години кога го носеше Законот не беше свесна за ефектите на либерализацијата врз државната железница? Или целта беше да се натераат компаниите, особено заинтересираните странски компании, да отворат подружници во земјава, да дадат еден куп пари за документација и сето тоа бадијала. На ваков начин не се привлекуваат странски инвеститори па дури и да се „компаниички“ регистрирани за 5.000 евра, како што тврди министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески. Лошата порака до сите странски инвеститори е веќе пратена, а ја пратија токму компаниите што две години чекаат влез на пазарот и тоа многу експлицитно, изјавувајќи дека со ваквите „пу пу не важи“ закони, не знаат дали се наоѓаат во Македонија или во африканската држава Буркина Фасо?!

20

“ БЕН БЕРНАНКЕ

www.kapital.mk

Генезис ќе прави маркетинг-кампања за Македонска пошта од 550 илјади евра

> БРОЈКА

илјади евра незаконски исплатила општина Гази Баба во 2010 година како еднократен паричен надомест на сите вработени во општината и на советниците, утврди Државниот завод за ревизија. Според ревизорите, исплатата на овој надомест не е во согласност со Законот за државни службеници.

Д

ржавната компанија Македонска пошта склучи договор со маркетинг-агенцијата Генезис за реализација на маркетингкампања во вредност од 33,8 милиони денари или 548 илјади евра. Според договорот, маркетинг-агенцијата Генезис има обврска да ја осмисли, продуцира и да ја реализира маркетинг-кампањата, односно да направи продукција на креативни решенија за маркетингактивности, истражување на пазар, медиумски закуп на рекламен простор и печатење промотивен материјал. Дел од обврските е и брендирањето поштенски единици. Според информациите од Бирото за јавни набавки, станува збор за договор за рамковна спогодба, чие времетраење е 12 месеци. Маркетинг-агенцијата Генезис го добила договорот бидејќи понудила економски најповолна понуда во отворената постапка, на која имало две понуди. Договорот меѓу Македонска пошта и Генезис, кој вчера беше објавен на интернет-страницата на Бирото за јавни набавки, е склучен на почетокот на јули 2011 година.

Зачудувачки раст на ценат Нафтениот шок ги дот 160

во јули 2008 година, цената на нафтата на светските берзи го достигна максимумот

138,8

140

горивата со рекордна цена од историјата на Македонија

120

119,9

125

82

89 775,5 5,55

100

77,5

80 60

50,6

48,9

40

ценаа нна ц цен ЕЕуросупер-98 Еур Еу уросуу (ден./л (ден./литар) цена цен ц е а на н дизел ((д (ден./литар) ден./лли курс ден денар/ долар

се продаваше про р по 50.6 долар долари за барел, еуросупер-98 кај нас чинеше 56.5 денари

20

извор: Регулаторна комисија за енергетика

0

јуни 2007

цена на сурова нафта ф нна ссветски све в тски берзи (дол./ба (дол./барел)

јануари 2008

јули 2008

март 2008

април 2009

мај 2010

јануари 2011 април 2011 јануари 2012

март 2012

Со моменталната цена на нафтата од 125 долари за барел и курс од 46,7 денари за долар, горивата во земјава го допреа врвот. Во јули 2008 година, кога цената на нафтата ги сруши сите рекорди, достигнувајќи 138,8 долари за барел, а еден долар чинеше 39,1 денар, еуросупер 98 чинеше 77,5 денари, а дизелот 49 денари. Во април лани пак, 120 долари чинеше барел нафта, 42,7 денари еден долар, бензинот од 98 октани 82 денари за литар, а дизелот 68,5 денари. На што се должи драстичниот раст на цената на дизелот во Македонија, гориво кое најмногу го користи индустријата?

Ако Владата не сака да интервенира во даноците и во акцизите за горивата, може да размисли да субвенционира одредени сектори во економијата, велат бизнисмените. Само индустријата годишно троши околу 83.000 тони мазут и 28.000 тони екстралесно масло и дизел. Со овие цени на горивата, трошоците до крајот на годината ќе & се зголемат за најмалку 20 милиони евра! Катерина Попоска poposka@kapital.com.mk

П

рескапите горива им прават сериозни финансиски проблеми н а к о м п а н и и т е, о с о б е н о н а земјоделците и на индустријата, каде што главните производни трошоци се поскапите мазу т и дизел. Неодрж ливо е со вакви цени на горивата да го задржиме досегашното производство, уште помалку цената на готовиот

производ, предупредуваат дел од струмичките земјоделци. Компаниите и земјоделците на секои две недели прават нови пресметки како ќе се одрази на работата ценовниот нафтен шок. Најмногу ги изненадува драстичниот раст на цената на дизелот, гориво кое најмногу го користи индустријата? Цената на ова гориво расте многу повеќе отколку цената на суровата нафта и на

курсот на денарот во однос на доларот. Земјоделците бараат Владата да им ја регресира н афт ат а. О р а н же р и ските п р о и з в од ител и алармираат дека речиси 70%-85% од произведените домати и краставици се заграваат токму на мазут, енергенс кој според нивните пресметки, поскапе дури 340% за период од три години. То д о р Ч е р е п н а л ко в с к и, п р е т с е д а т е л н а Здружението на оранжерии при Стопанската комора на Македонија, за „Капитал“ вели дека поради скапите нафтени деривати, од следната година најверојатно ќе замре оранжериското производство, со што се доведува во опасност и извозот на раноградинарски производи.

Првиот број на дневниот весник Капитал се појави на 17 март 2010 телефон: ++ 389 3 298 110 факс: 3 298 111 e-mail: kontakt@kapital.com.mk Издава: KAPITAL MEDIA GROUP доо Скопје, компанијата е формирана во 1999 година, кога е издаден првиот број на магазинот Капитал ул. Димитрие Туцовиќ бр 20, 1000 Скопје, п.фах: 503, Република Македонија

ИЗВРШЕН ДИРЕКТОР (МАРКЕТИНГ И ФИНАНСИИ) Гордана Михајловска

РЕКЛАМА Александра Стојменова: ++389 2 3298 110/ лок:103; marketing@kapital.com.mk; aleksandra@kapital.com.mk

ГРАФИЧКИ И ИТ ДИРЕКТОР Николај Томашевски

ОГЛАСИ: Дијана Гулакова: ++389 2 3298 110/ лок:105; gulakova@kapital.com.mk

OFFICE MANAGER И ФИНАНСИИ Александра Николова: ++389 2 3298 110/ лок:101 nikolova@kapital.com.mk

СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОЗИ: Јасмина Савовска Трошановски ++389 2 3298 110/ лок:102; prilozi@kapital.com.mk

ДИРЕКТОР И ГЛАВЕН УРЕДНИК: Љупчо Зиков

Kapital Akademija... член на групацијата KAPITAL MEDIA GROUP ул. Вељко Влаховиќ бр 11, телефон: ++ 389 3 298 110 факс: 3 298 111 mail: akademija@kapital.commk

ПРЕТПЛАТА НА ДНЕВНИОТ ВЕСНИК КАПИТАЛ И НА МАГАЗИНОТ КАПИТАЛ Сања Савовска: ++ 389 2 3298 110/ лок:104 pretplati@kapital.com.mk

ОДГОВОРЕН УРЕДНИК Спасијка Јованова

ОВЛАСТЕН ПРАВЕН ЗАСТАПНИК: “Адвокатско друштво ДЕ ЛЕГЕ”

ПОМОШНИЦИ НА ОДГОВОРНИОТ УРЕДНИК Катерина Синадиновска (политика) Катерина Попоска (економија)

Печати: Графички Центар Скопје Според мислењето на Министерството за култура за дневниот весник “Капитал” се плаќа повластена даночна стапка. Текстовите и фотографиите не се враќаат. Сите објавени текстови, фотографии и друга графичка опрема се авторски заштитетни и можат да бидат преобјавени, или на друг начин користени само со дозвола на издавачот. Даночен број: МК 4030999366644; Жиро сметки: Еуростандард банка: 370011100019555

УРЕДНИЦИ Александар Јанев, Петре Димитров Александра Спасевска ОДГОВОРЕН УРЕДНИК НА СПЕЦИЈАЛНИ ДОДАТОЦИ Верица Јорданова ОДГОВОРЕН УРЕДНИК НА WWW.KAPITAL.MK Александар Јанчески


WWW.KAPITAL.MK

КАПИТАЛ СРЕДА 28.03.2012

Ревизорот откри низа неправилности кај Агенцијата за европски образовни програми

> БРОЈКА

138

автомобили украл македонски државјанин во Австрија, за период од две години, се сомнева Австриската полиција. Како што објавија австриските медиуми, постојат сомневања дека „супер крадецот од Македонија“ е дел од меѓународна криминална банда, но полицијата е многу внимателна во изнесувањето детали околу овој случај. Штетета која е предизвикана од кражбите е многу висока, а објект на кражба главно се луксузни автмобили од германски познати марки, изјавил Роман Хахслингер, полициски портпарол во Виена.

Д

ржавниот завод за ревизија откри низа нерегуларности во работењето на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност. Во извештајот е изразено негативно мислење за реалноста и објективноста на финансиските извештаи. Три јавни набавки се спроведени со барање за прибирање понуди без објавување на оглас, иако вкупната сума на секоја од овие три набавки е во висина до 20 илјади евра. На овој начин е намалена транспарентноста на постапката, што резултира со смалена конкурентност и недоставување на понуди од страна на заинтересирани економски оператори. По спроведена постапка за јавни набавки склучен е договор со еден економски оператор

> БРОЈКА

за преведувачки услуги, но со договорот не е утврдена цена. Со ова, според ревизорите, се отвора можност од утврдување на произволни цени на извршените услуги и продолжување на времетраењето на договорот од предвидениот рок со што се јавува можност за фаворизирање на избраниот економски оператор. Оваа агенција, исто така исплаќала дневници за службени патувања во висина од 50% од трошоците, иако вработените доставувале потврда дека сите сместувачки трошоци се покриени, што е спротивно на законот. Испалтени се повеќе сметкопотврди за такси превоз до Аеродромот Петровец отколку што имало евидентаирано службени патувања, што според ревизорите значи дека се извршени неосновани исплати.

та на дизелот. толчи компаниите!

58

милиони евра добивка пред оданочување оствари Групацијата Триглав во 2011 година. Како што информираат од осигурителното друштво и Заваровалница Триглав минатата година го подобри своето работење, па и покрај падот на премија од осигурување успеа да ја зголеми добивката, која пред оданочување изнесуваше 54,4 милиони евра. „И покрај финансиската криза и случувањата во банкарскиот сектор, групацијата Триглав во 2011 година работеше добро и ја заврши годината со поголема добивка од претходната година“, информираат од компанијата.

лидери

+

ФРАНК РИБУ

7

00 милиони евра ќе инвестира француската прехранбена групација Данон во следните пет до седум години во Русија за да ја зајакне позицијата на овој клучен пазар

НИКОЛАЈЧО НИКОЛОВ

foto: FILIP POPOVSKI

742.788

тони нафта и нафтени деривати е проектираната потрошувачка во земјава за оваа година, што е 6,6% повеќе во однос на лани

„Екстремно е веќе, кукаме секој ден... Ужасно се скапи горивата. По с$ изгледа, во Македонија ова ќе биде последна сезона за раноградинарското производство со загревање. Цените н а м а зу тот се тол к у в и со ки што најверојатно веќе следната година стаклениците ќе се трансформираат во пластеници, а тоа значи доцно засадување, летна берба. Така ќе почнеме да увезуваме раноградинарски култури од Албанија, Бугарија, Грција. Последниве години килограм домати во земјава чини 34 денари. Ако се земе предвид дека речиси 70% од доматите и од краставиците одат за извоз, а скапиот мазут го пресметаме во крајната цена, воопшто не сме конкурентни на странските пазари. Ќе го изгубиме брендот“, алармира Черепналковски. Земјоделскиот сектор лани потроши 16.976 тони нафтени деривати, што е 2,2% од вкупната потрошувачка на горива во Македонија минатата година.

Прехранбените компании со погубни сценарија

Со 89 денари за литар еуросупер од 98 октани и 75,5 денари за литар дизел, Македонија го достигна плафонот во 20-годишната историја. Трендот на пораст на цената на нафтата „брент“ на светскиот пазар и растот на вредноста на доларот во однос на еврото, покрај за македонското земјоделство, погубни се и за индустријата. Врз основа на податоците од Енергетскиот биланс на Македонија, на најголем удар од скапите горива е изложен сообраќајот, чија потрошувачка на бензини учествува со 57,5% во вкупната државна потрошувачка на нафта и нафтени деривати лани,

763.265 тони. Индустријата пак, лани потроши 189.671 тони нафта и нафтени деривати, што е 24,8% од вкупната потрошувачка лани. „Речиси целото производство во Бучим е на дизел и токму овој енергенс учествува со 9% во цената на производот, што не е малку, воопшто. Вакви цени на горивата не очекувавме. С$ додека цената на бакарот е висока, поскапувањето на дизелот можеме да го калкулираме во крајната цена, што секако, значително ни влијае на профитот“, вели заменикгенера лниот директор на Бучим, Николајчо Николов. Д е л о д п р е х р а н б е н и те ко м п а н и најаву в аат дека ќе п очнат д а ги поскапуваат производите, мерка за која признаваат дека е непопуларна. Никој не кажува колкави штети трпат поради прескапите горива. „Ова што се случува со цената на горивата е ужас. Иако ние работиме на природен гас и цената на нафтата н$ условува само во делот на транспортот, можам да кажам дека маржите ни се крајно истенчени. А како да покачиме цени на производи кога конкуренцијата на кондиторскиот пазар, особено во делот на увозните производи, е огромна. Не е толку едноставно наместо цената на одреден производ да се намали грамажата, бидејќи тоа значи и дополнителни трошоци, нови амбалажи, нови етикети и декларации. Што да кажеме, ептен сме тенки“, вели генералниот директор на кондиторската фабрика Европа, Савка Димитрова. Професорот по даночна политика Живко Атанасовски неодамна препорача ако државата не интервенира во даноците, може да размисли за евентуални субвенции на одредени сектори во економијата.

ЈОЗЕФ АКЕРМАН

Г

ерманската Дојче банк го зголеми имотот додека другите финансиски институции го губат, па ја надмина француската БНП Парибас и стана најголема банка во Европа.

не им беше денот

МИТЕ ЈОВАНОВ

сопственик на Макоил

Ги продавам горивата по цената која важеше до понеделникот, не по новата. Исплатливоста од оваа мерка не ја гледам, но сакам да им излезам во пресрет на муштериите. Вака ќе биде во следните две недели, а за понатаму не знам, ќе видиме.

НЕДИМ РАМИЗИ

У

ста не отвори заменик-министерот за финансии по обвинувањата за скандалозните долгови на загубарите, во кои државата повторно ќе дотура пари

САШО НАУМОСКИ

генерален директор на Витаминка

Со движењето на цените на горивата во последниот период и ние веќе размислуваме да ги поскапиме производите. Со овие цени на нафтените деривати поскапуваат и производството и дистрибуцијата. „Владата треба да води конзистентна политика кога се во прашање даноците. Суштинско кај овие давачки е дали тие се проектирани на нивото кое важи во Европската унија. Државата, ако сака, може да интервенира кај извозните сектори, каде што нафтата е значаен трошок. Мислам дека треба да се интервенира онаму каде што трошоците долгорочно ќе предизвикаат инфлација“, изјави неодамна Атанасовски.

победник и губитник ПОБЕДНИК

заменик-генерален директор на Бучим

Речиси целото производство во Бучим е на дизел, енергенс кој учествува со 9% во цената на производот, што не е малку, воопшто. Вакви цени на горивата не очекувавме. С$ додека цената на бакарот е висока, поскапувањето на дизелот можеме да го калкулираме во крајната цена, што секако, значително ни влијае на профитот.

3

Дипломатската реторика и тактиката со која српскиот претседател, Борис Тадиќ, ја водеше надворешната политика, а најмногу во односите со Приштина, не само што & го отвори патот на Србија во Унијата, туку и лично му се исплати. Советот на Европа вчера на претседателот БОРИС Тадиќ му ја додели ТАДИЌ наградата на Советот на Европа, „Северјуг“ поради политички придонес во процесот на помирување на Балканот и интеграцијата на Србија во процесот на европската изградба. Ова не само што е престижна и влијателна награда за претседателот Тадиќ, туку и воопшто, прва награда што Советот ја доделува на активен претседател на една држава. Ваквиот успех на Тадиќ е win-win ситуација. Ваквата награда, покрај промоцијата и успехот за Србија, сигурно ќе влијае позитивно и на рејтингот на Тадиќ непосредно пред претседателските избори. И секако уште едно признание дека само одговорна полтиика, растоварена од национализам носи успех.

_

ГУБИТНИК Пратеничката на Социјалистичката партија, Владанка Авировиќ, побара од своите колеги да дадат автентично толкување на поимот семејство, за да овозможи телевизијата Сител да остане во семејството на лидерот, Љубисав Иванов– Ѕинго. Барањето е резултат на незадоволството од Законот за радиодифузна ВЛАДАНКА дејност, кој забранува АВИРОВИЌ јавни функционери и членови на нивните семејства да поседуваат медиум, а во него јасно и таксативно е наброено кои роднински односи се сметаат за семејни: татко, мајка, деца, браќа, сестри, а во оваа категорија спаѓаат дури и посвоените деца. Дел од членовите на Советот за радиодифузија го оценија потегот на пратеничката на Социјалистичката партија како понижување на регулаторното тело, зашто барањето на автентично толкување од Собранието претпоставува дека Советот не го разбира законот чие спроведување е во негова надлежност.

мисла на денот

КЛАУДИО РАНИЕРИ

В

еќе не е тренер на Интер бидејќи по серијата лоши резултати на фудбалскиот клуб не остана ништо друго освен раководството да му врачи отказ

ИМА ДВА ВИДА ЛУЃЕ КОИ НИКОГАШ НЕМА ДА УСПЕАТ. ОНИЕ ШТО ДОЛГО ЛЕЖАТ БУДНИ И ОНИЕ ШТО ДОЛГО НЕ СЕ РАЗБУДУВААТ, ИАКО СТАНАЛЕ.

Френклин Рузвелт поранешен претседател на САД


КАПИТАЛ СРЕДА 28.03.2012

4

WWW.KAPITAL.MK

НАВИГАТОР ГРАФИК НА ДЕНОТ...

ФОТО НА ДЕНОТ...

Тодориќ најбогат Хрват на листата на „Форбс“ Ивица Тодориќ

Емануел Бесние

4,9

милијарди куни

1,9

Извор: НБРМ куни милијарди

И

Давор Лукшиќ

854

милиони куни

Емил Тедески

833

милиони куни

В

ако богатството во однос на минатата година му се намали од 653 милиони евра (4,9 милијарди куни) на 493 милиони евра, Ивица Тодориќ, сопственикот на најголемата приватна компанија во Хрватска, Агрокор, и понатаму е најбогатиот Хрват. Неговите први пријатели, семејството Бесние, сопственик на Лакталис и на Дукат, „тежи“ 253 милиони евра, а семејството Лукшиќ има околу 113 милиони евра капитал во Хрватска.

светот низ медиумите... Daily News Da

Весн Весникот на својата насловна страница ја има информацијата стра дека Турција ја завтовори својата амбасада во Дамаски и го амб отповика својот амбасадор, поради отпо ескалацијата на насилствата во еска Сирија. Турција од почетокот на Сири нередите во Сирија бара оставка од нере режимот на претседателот Башар реж Ал А Асад.

о стовариште во префектурата Мијаги, Јапонија, на едно место можат да се видат само дел од автомобилите кои на 11 март минатата година беа уништени од цунамито и од неколкуте последователни земјотреси кои ја зафатија Јапонија.

Политички инает за вода Граѓаните жедни 750

 

илјади евра за периодот од 20092011 година должи ЈП Водовод Куманово на ЈП Водостопанство Кумановско-липковско поле

Vecernje Novosti Ve

Срп Српскиот весник прави анализа колку време се чека анал за п прво вработување, откако ќе се с заврши школувањето. Според бројките на листата на Спо невработени, кои чекаат прво невр вработување се регистрирани враб 215.776 лица помлади од 30 215. години. годи

El-Shark

Катарскиот весник на својата насловна страна пишува за посетата на премиерот Никола Груевски со владината делегација, кој во изминатите два дена ги претствуваше инвестициските можности на Македонија пред бизнисмени од Катар.Poslovni vesnik

Хрватскиот весник пишува за одлуката на концернот Агрокор да излезе од сопственичката структура во маркетинг-агенцијата Унекс, како дел од планот за реконструкција на Групацијата.www.kapital.mk НАЈЧИТАНО НА WEB...

1

Скандалозно: Странските инвеститори шокирани од одлуката на Владата да ја одложи либерализацијата на железницата

2

Kои се најголемите 100 извозници во Македонија?

3 4

ензините ср р Цените на бензините срушија нов рекорд Осигурителите спремни за здравствени полиси, ама не за болни и стари лица!

изнесува загубата на вода поради кражбите на вода и застарената мрежа фото:ФИЛИП ПОПОВСКИ

 

51% 350 диви приклучоци се регистрирани лани

Поради инаeтење и нетрпеливост меѓу менаџментот на ЈП Водовод, кадар на СДСМ, и на ЈП Водостопанство Кумановско-липковско поле, кадар на ВМРО-ДПМНЕ, осум години по ред кумановци остануваат без вода или имаат слаб притисок. Односите меѓу двете претпријатија не се регулирани со никаков договор, а плаќањето се одвива авансно. Неодговорното работење на двете претпријатија придонесува дури половина од водата да не стигнува до граѓаните и фирмите поради застарената мрежа и кражбата на вода! Петре Димитров

С

dimitrov@kapital.com.mk

о години локалното претпријатие ЈП Водовод во Куманово, со кое управува кадар на СДСМ, купува вода од државното ЈП Водостопанство Кумановско-липковско поле, со кое управува кадар на ВМРО-ДПМНЕ, без никаков официјален договор, факт што сам за себе зборува за неодговорноста и непрофесионалноста на овие две јавни претпријатија. Токму поради тоа, како што коментираат кумановци, не се знае „ни кој јаде, ни кој пие“, а за несогласувањата меѓу овие две претпријатија, кои траат со години, плаќаат граѓаните на Куманово, кои во последните осум години континуирано остануваат без вода или имаат во со мал притисок. вода Не Неодговорното работење на двете претпријатија

Несложни браќа со две државни фирми директоруваат

Д

о пред неколку месеци со двете јавни претпријатија одговорни за водоснабдување на Куманово управуваа двајца браќа. Со ЈП Водостопанство Кумановско-липковско поле управуваше Дејан Божиновски, кадар на ВМРО-ДПМНЕ и брат на актуелниот директор на ЈП Водовод, Виктор Божиновски, кадар на СДСМ. Според кумановци, токму во тој временски период проблемите со вода кулминирале. „Освен што се од различни партии, двајцата браќа се и во лоши семејни односи. Не разговараат. Па видете сега како тие ги решавале проблемите“, велат кумановци. Во овој период се направени и долговите

придонесува дури половина од водата да не стигнува до граѓаните и до фирмите поради застарената мрежа и кражба на вода! Локалната приказна од Куманово има уште еден куриозитет. „Продажбата на водата се одвива со преќутен договор, а плаќањето авансно“, објаснува Виктор Божиновски, директор на ЈП Водовод. Во 2009 година е покрената

кои сега Водостопанство ги побарува од Водовод, за кои има и судска одлука. „Дејан Божиновски беше од некојаси фракција во ВМРО-ДПМНЕ. Не верувам дека двајцата браќа не комуницираат. Тоа што Виктор Божиновски му е кумашин на градоначалникот кажува с$“, вели Филип Филиповски, актуелниот директор на Водостопанство, кој е на оваа функција од февруари. Неодамна градоначалникот на Куманово, Зоран Дамјановски, кадар на СДСМ, најави кривична пријава против Дејан Божиновски. Градоначалникот остана недостапен за „Капитал“ за да ја објасни ситуацијата со водата.

иницијатива за регулирање на испораката на водата со договор, но двете јавни претпријатија се судруваат за цената и за притисокот на водата. Водовод сака цена од 2,5 денари за метар кубен вода и поголем притисок, а Водостопанство бара нова цена, повисока за 91% од 4,2 денари за метар кубен и вели дека водата треба да се штеди, бидејќи доаѓа жешко лето.

Договорот уште не е постигнат. Токму дента кога „Капитал“ го посети Куманово, двајцата директори имаа нов состанок, од кој повторно немаше никаков епилог. „Не прифаќам повисока цена од 2,75 денари по метар кубен! Само оваа цена нема да се одрази врз зголемување на сметките за граѓаните. Филиповски не може водата да си ја носи дома“, вели


WWW.KAPITAL.MK

ПРОЦЕНКИ...

3 ФАКТИ ЗА...

96% 50% 78%

е процентот на корисници на компјутери во Шведска, кој е највисок во ЕУ

ТОП ВЕСТИ...

БЕРЗА

НИКОЛА ПОПОСКИ

министер за надворешни работи

Македонија заслужува да оди напред

МБИ 10 3.000 2.800

М е најнискиот процент на корисници на компјутери, регистриран во Романија

е просечниот процент за користење на компјутери во ЕУ

акедонија заслужува да оди напред во евроинтеграциските процеси. Тоа што Грција има проблеми не значи дека нашиот живот треба постојано да се влошува. Ние имаме наши цели, а тоа се влез во НАТО и во ЕУ. Ова го истакна вчера министерот Никола Попоски на дебата во Лондон посветена на Македонија, а организирана од Европскиот совет за надворешни односи. “Македонија заслужува да оди напред поради целосно исполнетите реформи за влез во НАТО и добиените препораки за почнување на преговори за влез во ЕУ“ истакна Попоски во своето обраќање

а во Куманово! ВИКТОР БОЖИНОВСКИ

директор на ЈП Водовод

Не прифаќам повисока цена од 2,75 денари по метар кубен. Само оваа цена нема да се одрази на зголемување на сметките за граѓаните. Филиповски не може водата да си ја носи дома.

ФИЛИП ФИЛИПОВСКИ

директор на Водостопанство Кумановско-липковско поле

Бараме нова цена од 4,2 денари за метар кубен. ЈП Водовод да престане да манипулира со граѓаните. Водата од нас ја купува за 1,5 денари за метар кубен, а ја продава на граѓаните за 46,73 денари. Ова е Долина на волците.

Влада: Оперативен тим работи на решавање на проблемот

И

ако во разговор со „Капитал“ лицата за односи со јавноста од Министерството за земјоделство, водостопанство и шумарство и од Министерството за животна средина се оградија од овој случај, портпаролот на Владата, Мартин Мартиновски, вели дека веќе е формиран оперативен тим со претставници токму од овие две министерства и експерти кои работат на решавањето на овој проблем. Божиновски. Неговиот „колега“, Филип Филиповски, директор на Водостопанство Кумановсколипковско поле, исто така цврсто си стои на своето. „Бараме нова цена од 4,2 денари за метар кубен! Водоводната мрежа е во очајна состојба. Потребни се пари за инвестирање во неа. ЈП Водовод да престане да манипулира со граѓаните. Водата од нас ја купува за 1,5 денари за метар кубен, а ја продава на граѓаните за 46,73 денари. Ова е Долина на волците“, вели Филиповски, со кој разговаравме по неговиот состанок со Божиновски. „Не сум оптимист дека проблемот наскоро ќе се реши. Не можеме да се договориме. Се надевам дека Владата ќе најде некое решение“, вели Филиповски.

Кумановци останаа без вода

Континуираното инаетење и нетрпеливоста меѓу двете претпријатија пред извесно време кулминираше. Куманово неколку недели целосно остана без вода. Наместо предвидените 170 литри во секунда, до граѓаните стигаа едвај 110 литри. Комисијата формирана од вработени од двете претпријатија, потпомогната од полицијата, утврди дека причината поради која кумановци останале без вода е затворањето на шиберот на главната шахта Калишник, која е во сопственост на Водостопанство! „Со ова еднаш-засекогаш

докажавме дека со запирањето на водата манипулира Водостопанство, бидејќи само нивни вработени имаат пристап таму“, вели Божиновски. Од Водостопанство пак, ги отфрлаат обвинувањата и тврдат дека тие не ја сопреле водата, туку се правдаат дека тоа можел да го стори кој било, дури и некој од Водовод, затоа што шахтите на доводот не биле заштитени. „Никој од Водостопанство нема издадено наредба, а најмалку јас, водата да биде запрена. Ако има потреба од намалување на дотурот на вода, тоа ќе се стори по законски пат, со одлука од одборот на корисници на вода. Полицијата нека поведе постапка и ако утврди кој ја затворал водата, нека го најде сторителот и нека го казни“, вели Филиповски. Пред неколку дена полицијата повторно имаше работа со ЈП Водовод. СВР Куманово поднесе кривична пријава против благајникот во претпријатието за сторени кривични дела проневера во службата и фалсификување или уништување деловни книги. Во текот на 2010, 2011 и почетокот на 2012 година пријавениот во повеќе наврати паричните средства од наплата на вода, во износ од 579.399 денари, што ја раздолжувале вработените во наплатните центри на ЈП Водовод, ги присвоил за себе, а на примероците за примени парични средства впишувал намалени износи и ги прокнижувал во благајната.

60 СЕКУНДИ БРИФИНГ

300

евра ќе изнесува казната за станарите кои живеат во станбени единици, но немаат регистрирано куќен совет или Заедница на станари. Законот за домување стапува на сила од 1 април, но министерот за транспорт и врски уверува дека немало веднаш да се почне со казни, туку општинските инспектори ќе почнеле со контроли на терен и увид на ситуацијата, а дури потоа ќе следеле казни. Според него, рокот за стапување на сила на Законот веќе еднаш бил пролонгиран и немало да има други одложувања.

30

милиони евра досега се исплатени за субвенции, а за три месеци до кога истекува рокот за исплата на финансиските средства за земјоделсците остануваат уште 80 милиони евра, кои нема шанси целосно да се исплатат, обвини Ленче Николовска, претседател на собраниската Комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство

МАРИО ДРАГИ

претседател на Европската централна банка

2.600 2.400 2.200 2.000

Катар ја купува ЕЛЕМ!?

Катар петролеум покажал интерес за инвестирање во трговијата со нафта и нафтени деривати во Македонија. Станува збор за проект за отворање на 20 бензински пумпи во земјава, за кои нашата земја има обезбедено дел од локациите, а останатиот дел ќе биде обезбеден во идниот период во соработка со општините. Проектот беше презентиран во рамките на неколкудневната посета на владината делегација, предводена од премиерот Груевски. Од Владата информираат дека катарската компанија изразила сериозен интерес за реализација на проектот и најавила дека во идниот период ќе испратат претставници кои заедно со членовите на македонската Влада ќе работат на заокружување на процесот и на процедуралните, техничките и комерцијалните моменти. Освен тоа, како што информираат од владината прес служба, катарските бизнисмени биле заинтересирани и за инвестиции во енергетиката. „Катарската страна дефинитивно е заинтересирана. Со изградба на нови хидроцентрали, термоцентрали, гасни централи, инвестиција со која би се дошло до 49% од ЕЛЕМ“ изјави премиерот Никола Груевски.Според него, тоа е дел од владината програма, а веќе се започнати и подготовки за една ваква операција. “Катарските бизнисмени покажаа интерес за овој проект , бидејќи по нивните стандарди тоа е покрупен проект, а другите ги гледаат како помали проекти, но остануваат заинтересирани и за нив, како што е „Вардарска Долина“ или проектите поврзани со секундарната гасификација и други проекти за коишто првичен интерес постои, но треба да дојдат, да ги анализираат и конечно да видат дали тоа би било интересно за нив“, изјави премиерот Никола Груевски. На средбите во Катар било разговарано и за можноста за испитување на наоѓалишта на нафта и природен гас во Македонија, како и за учество во изградбата на секундарниот и терцијарниот систем за гасификација преку разни модалитети на инвестиција, партнерство или докапитализација на гасоводните или пак, електроенергетските објекти. Како што информираат од Владтианат прес служба, претставници на Катар енергија и води ќе остварат посета на Македонија за да учествуваат во анализата на економските и на техничките перформанси за унапредување на процесните дејства. Владината делегација оствари средба и со катарската компанија Катар ервејс, на која станало збор за опциите за отворање директна линија Доха-Скопје или пак, за можноста за предвидување на Скопје како придружна дестинација кон крајната цел на летовите на катарскиот авиопревозник.

Димовски: Нема пари за „зелена нафта“ за земјоделците

Н

ема простор, ниту начин Министрството за земјоделство да насочи дел од субвенциите или, пак, да обезбеди дополнителни средства за „зелена нафта“ за земјоделците, откако цената на нафтените деривати достигна рекордно ниво на почетокот на неделата. Според министерот за земјоделство, Љупчо Димовски, можеби има простор да се размислува во тој правец, но досегашните искуства се крајно негативни зашто, кога постоела таква можност, за „зелена нафта“, многу често се злоупотребувала. „Програмата за финансиска поддршка е строго дефинирана и сите средства што се предвидени според мерки се многу прецизно претставени, простор за компензација за ’зелена нафта‘ не постои“, истакна Димовски, кој присуствуваше на д ц седницата на собраниската Комисија за земјоделство, шумар шумарство и водостопанство. Според него, иако земјоделството има 130 милиони евра на н расолагање, за да се одобри на некој исплата на пов повеќе средства, на друг треба да се скрати.

1.800

07/10

10/10

02/11

05/11

09/11

01/12

2.008,20 2010/2012 2010/2012

Max. Min.

2 2.827,62 827 62 1.943,09

На Македонската берза вчера беше остварен промет од 107.512,96 евра од редовното тргување, кое се намали за 72,57% во споредба со претходниот трговски ден. Прометот од тргување со обврзници, пак, се зголеми за 139,88% во споредба со понеделникот. Главниот берзански индекс МБИ-10 на дневно ниво забележа пад од 0,88% и трговскиот ден го заврши со вредност од 2.008,20 индексни поени.

НАЈГОЛЕМ ДОБИТНИК Македонија сообраќај

3.075,00 +650,00

+26,80% 26 80%

НАЈГОЛЕМ ГУБИТНИК РЖ Услуги

136,00 -4,00

-2,86% 2 86%

DOW JONES 13.500 13.000 12.500 12.000 11.500 11.000 10.500 10.000

07/07

21/08

05/10

19/11

03/01

17/02

13.250,20 0 06% +0,06%

Растеа цените на европските и на американските берзи вчера благодарение на изјавата на претседателот на ФЕД, Бен Бернанке, дека економијата треба да расте побрзо за да се намали невработеноста. Таа изјава ја поткрепува со полабава монетарна политика. Ова ги охрабри инвеститорите на светските берзи.

ДРУГИ ПАЗАРИ FTSE 100 Nikkei225 S&P 500 Nasdaq DAX TOPIX

5.893,32 10.255,20 1.416,51 3.125,59 7.109,52 872,42

VALUTI

£ €

СТАПКА

-0,16% +2,36% +1,39% +0,10% +0,43% +2,42%

€ $

1,1963 ПРОМЕНА

-0,1%

СТАПКА

1,3333 ПРОМЕНА

+0,4%

ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ НА СТР.10

FJU^ERSI ZLATO

1.693,90 +0,34% 0 34% ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ НА СТР.11

NAFTA BRENT

125,62 -0,02% 0 02%

Заемите на ЕЦБ не ја поттикнуваат инфлацијата

ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч

П

ретседателот на Европската централна банка, Марио Драги, изјави дека не гледа оти итните заеми на таа банка во вредност од илјада милијарди евра за стабилизација на банкарскиот систем во еврозоната претставуваат инфлаторна закана. Драги посочи дека каков било вишок на пари во финансискиот систем на централните банки на еврозоната би можел во поволен момент да се апсорбира.

Kapital Akademija... член на групацијата KAPITAL MEDIA GROUP ул. Димитрие Туцовиќ бр 20, телефон: ++ 389 3 298 110 факс: 3 298 111 mail: akademija@kapital.com.mk

АНХЕЛ ГУРИЈА

генерален секретар на ОЕЦД

На еврозоната & е потребен фонд за помош на презадолжените членки од билион евра.


КАПИТАЛ СРЕДА 28.03.2012

WWW.KAPITAL.MK

6 ПОЛИТИКА

Некадарни да ги средат своите – сонуваат за големи држави! Катерина Синадиновска sinadinovska@kapital.com.mk

С

амо незрели политичари, кои немаат идеја како да ја развиваат државата и кои наместо одговорно дејствување, бркаат политички поени, можат да се заплеткуваат со изјави за прекројување граници, едногласни се експертите откако во последниот период наголемо се реакт уализираат соништата за сеалбанско обединување, па дури и се потпишуваат иницијативи за создавање нова држава, Голема Албанија–Илирида. И додека овие идеи официјално произлег уваат од радикални политички структури во Македонија, Албанија и во Косово, она што загрижува е дека одвреме-навреме ваквите идеи се презентираат и од официјални претставници на државите – пратеници, министри, лидери на партии. Експертите се единствени во ставот дека нелогични се какви и да се заложби за формирање некои големи држави. Геополитичките трендови не предвидуваат кроење граници на Балканот, а сите јавни настапи кои содржат такви тези се само производ на борбата за поголем рејтинг. Пр о ф е сор от Денко Ма левски в ели дека постои фрустрација од нефукционирање на демократијата на Балканот: „Како и да е, нашето внимание треба да е

АРТАН САДИКУ

универзитетски професор

Самите се свесни дека идеите им се неостварливи. Немаат никаква релеванција, ниту имаат поддршка. Ни од албанската држава, ни од функционерите таму, ни од странскиот фактор.

ДЕНКО МАЛЕВСКИ

универзитетски професор

Кога сите би се чувствувале удобно во државата, ама навистина убаво, тогаш заканите за прекројување на границите нема да н$ повредуваат или да н$ заплашуваат. Тоа е докажано и во другите држави.

Пораките на Меѓународната Заедница се јасни - грешат оние коишто мислат дека кога во Македонија би имало етнички конфликт, тоа би бил полесен начин за земјата да влезе во ЕУ свртено кон македонскиот модел - мултиетничко и мултиконфесионално општество, колку го почитуваме и го спроведуваме тој модел. Кога сите би се чувствувале удобно во државата, ама навистина убаво, тогаш заканите за прекројување на границите нема да н$ повредуваат или да н$ заплашуваат. Тоа е докажано и во другите држави. Пример за тоа е Шпанија, каде што има едно сепаратистичко движење на Баскија. Но, паметната политика која ја води Шпанија покажува дека дури 80% од тој регион на Шпанија не би се одделиле, наспроти 20% радикални структури кои бараат своја држава“, анализира Малевски. Дека начинот на кој нашите политичари дејствуваат претпоставува бранење на етничките интереси и нивно издигнување над националните смета и аналитичарот Артан Садику. „Овој феномен особено е изразен во последните години. Владата на ДУИ и ВМРО–ДПМНЕ како главен принцип на своето дејствување го има тивкиот договор за промовирање национализам како главно оружје за борба за гласови. Опозицијата гледа дека тоа успева. Па, во

недостиг од храброст и идеи, тоа го прифаќа и влегува во иста матрица“, вели тој.

Шврговски ниту презема иницијатива, ниту коментира З ао с тр е н а р ето р и ка де н о в и в е и м а и в о Парламентот, каде што се гласаше усвојување на Програмата за одбележување на годишнини од значајни настани и личности. Три дена пратениците од власта и од опозицијата, од македонскиот и од албанскиот блок, преку меѓусебни обвинувања си докажуваа кој е поголем Македонец или Албанец, кој бил попопустлив кон партнерот во владата, кој ги штител, а кој ги продавал националните интереси. Експертите велат дека кревањето на националистичката топка високо во овој период е производ на неколку моменти. Како што се приближува самитот во Чикаго и се отвораат прашањата, како и зошто Македонија останува со заглавени евроатлантски интеграции, во јавноста ќе се пуштаат секакви информации за дефокусирање – лустрација, етнички тензии,

Судските службеници бараат еднакви права со судиите

Марија Севриева

sevrieva@kapital.com.mk

И

зедначување на правата на судските службеници и сите вработени во правосудните органи со судиите бара синдикатот на Управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани УПОС. Правата на судиите и судските службеници се регулирани со два посебни закони што досега предизвикувало револт поради нееднаквото зголемуавње на платите на судиите во однос на примањата на судските службеници, велат од Синдикатот. „Секогаш сме имале револт од останатите вработени и ќе инсистираме на поинакво решавање на платите на останатите вработени со цел да нема поделеност и конфликтни ситуации. Условите за работа мора да бидат надминати со цел нашите службеници да бидат поефикасни

во извршувањето на работата“, истакна Пеце Груевски, претседател на УПОС. Иако нов закон е дел од преговорите меѓу УПОС и Министерството за правда сепак надлежните не се премногу оптимисти дека наскоро ќе се дојде до решение за ова барање на синдикалците. Од Министерството за правда велат дека постоечкиот закон за судски службеници ги содржи сите европски нормативи и во моментов не постои потреба од негово менување. „Во законот кој е на сила се имаше предвид дека треба судската служба да биде одвоена од судиите за на тој начин да дојде до унапредување на нивните права и обврски. Понатаму може ќе дојде до унапредување на тој страв, но засега постои закон за судска служба за којшто

сметаме дека досега ги дава потребните резултати“, истакна заменик-министерот за правда, Билјана Бошковска-Бришковска. Поделеноста меѓу судиите и судските службеници за претседателот на Врховниот суд, Јово Вангеловски, е логична имајќи го предвид фактот дека постојат различни закони и за именуваните функционери во државната администрација и државните службеници. Сепак, Вангеловски остава простор преговорите да ја разјаснат и можеби отворат позицијата за измена или донесување на нов закон. Судскиот буџет за оваа година е веќе скроен и во моментов во него не се предвидени средства за зголемување на платите на судската администрација. Претседателката на судската каса, Александра Зафировска, вели дека

големи држави, велат аналитичарите. Од друга страна, провоцирањето тензии може да се користи за пласирање тези во кои како аргумент за забрзувањето на доделувањето датум за преговори се користи опасноста од дестабилизација на земјава поради статускво состојбата. Но, евроамбасадорот Аиво Орав во интервју за 24 Вести излезе со сосема спротивен став: „Грешат оние што мислат дека кога овде би имало етнички конфликт, дека тоа е полесен начин за да се влезе во ЕУ. Не мислам дека некој политичар од земја-членка на ЕУ мисли дека е добро да се земе во ЕУ земја каде што има етнички конфликт. Мора да работиме во оваа насока за да не дозволиме овде да се случи никаков поголем конфликт“, изјави Орав. Во меѓ увреме, јавниот обвинител Љупчо Шврговски, кој неколкупати беше прозван да реагира на повиците за рушење на државниот поредок и за ширење национална омраза, остана без реакција. Втора недела обвинителот не сака ниту да коментира, секретарката само вели дека ги пренесува пораките. Без коментар остана и Амбасадата на Република Албанија, иако во главниот град, Тирана, пред два дена група политички маргиналци предводени од Невзат Халили и Салман Баки го потпишаа договорот за Илирида.

Повиска плата во услови на криза

Претставниците на судската полиција и судските службеници истакнаа дека и покрај предвидувањето во законот за повисока плата за службениците со повисоко образование тоа не се почитува. Тие бараат потпишување на нов поцврст колективен договор кој ќе биде во согласност со сите закони во државата. Ваков договор велат од УПОС има дури и во Република Српска и потенцираат дека вработените во судската администрација ја извршуваат својата работа чесно и затоа бараат подобро законско уредување на нивниот статус. од епилогот на преговорите ќе зависи дали ќе биде побарано зголемување на буџетот. Судскиот буџет треба да достигне 0,8% од БДП до 2015 година. „За судството секогаш биле значајни и судиите и судската служба, бидејќи едни без други не можеме да работиме. Не ни е сеедно дали тие се незадоволни од она што им е дадено како услов и плати, треба да имаме добра понуда за да имаме добар квалитет“, вели Зафировска.

КАЛЕНДАР НА НАСТАНИ ЗА ПЕРИОД АПРИЛ ЈУНИ 2012 АПРИЛ

Kapital Akademija...

member of KAPITAL MEDIA GROUP

телефон: ++ 389 2 3298 110 факс: ++ 389 2 3298 111 e-mail: akademija@kapital.com.mk

04 - 06 20

Организација на продажбата и продажен менаџмент и успешен продажен разговор

Подгответе се за инвестирање

24 - 27

Финансии во продажбата и управување со клучните клиенти и преговарање и развој на долгорочни односи со клиентите

МАJ

09 - 11

Customer Rela?onship и Customer Experience managment и известување и пратење на продажбата

ЈУНИ

08

Маркетиншка конференција


WWW.KAPITAL.MK

КАПИТАЛ СРЕДА 28.03.2012

ПОЛИТИКА 7

СЕП работел спротивно од Законот за јавни набавки

Екатимерини: Прашањето за Македонија ќе се отвори во Чикаго

> БРОЈКА

С

екретаријатот за европски прашања работел спротивно од Законот за јавни набавки, открива во последниот извештај Државниот завод за ревизија. Така Секретаријатот исплатил 129.000 евра за набавка на авиобилети и мобилна телефонија без да склучи договор за регулирање на правата и обврските. Исто така, при прибирањето на понуди без објавување на оглас, не биле потпишани изјави за судир на интереси, како што е пропишано со Законот за јавни набавки. Освен ваквите пропусти, ревизорот забележува и на неконтинуирано плаќање на обврските кои произлегуваат од договорите за набавки. Имено, Секретаријатот исплаќал обврски за договори чие времетраење одамна е изминато, нешто што е исто така спротивно на Законот за јавни набавки. Покрај набавките, ревизорот забележува и на неискористеноста на грантовите за прекугранична соработка со соседните земји, иако времетраењето за имплементација на прокетите е изминато.

890

илјади евра потрошило Собранието само за надомест за патни трошоци на пратениците за 2010 година, утврдиле ревизорите. Од ДЗР порачуваат да се направи анализа на ваквиот начин на надомест, кој во моментов има голем удел во вкупните расходи на Собранието и да се преиспита неговата оправданост. Ревизорите исто така препорачуваат сите подароци кои ги добиваат пратениците да се евидентираат во деловните книги, со цел да се утврди со колку вредни работи располага државата.

Н

овиот лидер на ПАСОК, Евангелос Ванизелос, смета дека 6 мај е најдобриот термин за спроведување на изборите. Тој вели дека со НАТО Самитот закажан за 20 Мај, каде што според агендата, како што пренесува Екатимерини, ќе се покрене прашањето за името меѓу Македонија и Грција „создава притисок врз Грција за да се одреди датумот за изборите“. Во извештајот кој го пишува грчки Екатимерини не се наведени повеќе детали околу информацијата што ја нафрла Ванизелос. Останува нејасно дали е веќе дефинитивно дека прашањето за Македонија сепак ќе се најде на агендата во Чикаго, бидејќи официјални извори во Скопје засега с$ уште ја немаат потврдено оваа информација. Засега остануваат изјавите дека Чикаго иако е добар моментум, не е единствената шанса Македонија да се приклучи во НАТО Алијансата.

ЕВАНГЕЛОС ВАНИЗЕЛОС

лидер на ПАСОК

Шест месеци за Ѕинго, Стојменов и Гаврилов да ги тргнат рацете од медиумите! Максим Ристески

risteski@kapital.com.mk

Т

елевизиите Сител и Канал 5, радиото Канал 77, и останатите радиодифузери кои имаат незаконска сопственичка структура, имаат краен рок до 30 септември да се усогласат со членот 11 од Законот за радиодифузна дејност, кој забранува јавни функционери и членови на нивните семејства да поседуваат медиуми, одлучи Советот за радиодифузија. „Состојбата на 30 септември ќе биде конечна и ако дотогаш не се случи усогласување ќе почнеме процедура за одземање на дозволите на овие радиодифузери“, подвлече претседателот на Советот, Зоран Стефановски, по носењето на одлуката која доцни со години, а без која исто толку долго трае политичката контаминација на медиумскиот простор во Македонија. Силно зад потребата да се издејствува доследно почитување на законот од страна на радиодифузерите застана заменик-претседателот на Советот, Милаим Фетаи, за кого ова прашање значи „да се биде или не“ за регулаторното тело: „Мора да одредиме што ќе правиме – или ќе се промени сопственичката структура на овие медиуми или ние ќе си поднесеме колективна оставка зашто не можеме да го спроведеме членот 11 на што н$ обврзува Законот, па на наше место да дојдат други кои ќе можат да го спроведат. Правниот сектор достави податоци кои се јасни, а с$ & е јасно и на јавноста. За Канал 5, Сител и Канал 77 има корпус деликти, и нема никакви дилеми, затоа ние пред ЕУ мораме да излеземе со конкретен резултат“, истакна Фетаи. Аргументите на заменик-претседателот се обидоа да ги релативизираат членовите на Советот кои јавноста ги смета за блиски до власта тврдејќи дека Сител и Канал 5 не се единствените прекршители на Законот:

„Треба да ја провериме и сопственоста на радио Буба Мара, чиј сопственик е советник во општина Карпош, и на ТВ Телма каде што сопственик е Макпетрол, чии акционери не ги знаеме“, побара Зоран Трајчевски, а неговиот колега, Борис Арсов, бара објаснување што е семејство и затоа побара тоа автентично да му го истолкува Собранието: „Во Законот за семејство ова е поинаку истолкувано отколку во членот 18 во Законот за радиодифузна дејност. Законот за семејство вели дека семејство се само членовите кои живеат под ист покрив. Со полнолетство се губат родителските обврски кон детето. И ако некој има 18 години треба ли да не работи никаде ако татко му е функционер? А ако е скаран со татко му?“, нафрлаше Арсов ситуации во кои „не е проблем“ таткото да биде функционер, а синот газда на медиум. Жестоко реплицираше претседателот Стефановски според кој нема воопшто простор за недоумици околу толкувањето на Законот: „Законодавецот кога го напишал членот 11, во истиот Закон, во членот 18 објаснил што е семејство: татко, мајка, деца, браќа, сестри, посвојувачи и посвоени деца. Зарем ќе кажеме дека не знаеме ништо и ќе побараме автентично толкување за нешто што на сите им е јасно, особено на ЕУ. Ова ѓубре под тепих не може повеќе да го ставаме“, рече Стефановски. Членот на Советот, Лазо Петрушевски, оваа изјава на претседателот ја оцени како лицемерна, имајќи го предвид долгогодишното одложување на решавањето на проблемот со сопственичката структура на медиумите: „Ѕинго е пратеник повеќе од 20 години, последниот мандат на Стојменов е од 2008 година, а Казанџиска е во Собранието од 2011 година. Зошто СРД досега не реагирал? Да не бидеме лицемерни, зашто овој состав е од 2006 година. Кој ќе ги плати досегашните вложувања на сопствениците?“, реагираше Петрушевски.

Телевизиите Сител и Канал 5 чии сопственици се во семејни релации со пратениците Борис Стојменов (лево) и Љубислав Иванов - Ѕинго ќе мора да ја променат сопственичката структура. Дел од членовите на СРД вчера беа децидни - кај овие телевизии има корпус деликти за кршење на законот за радиодифузија

Сега Парламентот треба да дефинира - што значи семејство! Членот на Советот за радиодифузија, Зоран Трајчевски, соопшти дека во Собранието веќе постои иницијатива идентична со предлогот на неговиот колега Борис Арсов, да се побара автентично толкување на поимот семејство:

„Во Собранието е веќе покренато прашањето за автентично толкување на членот 11 и на терминот семејство, од страна на пратеничката Владанка Авировиќ (Социјалистичка партија), така што во рокот од 6 месеци (до 30-ти септември) ќе го имаме и тоа“, информираше Трајчевски.

„Ако некој има 18 години никаде ли не треба да работи ако татко му е функционер? А ако е скаран со татко му?“, прашуваше членот на Советот, Борис Арсов, набројувајќи ситуации во кои „не е проблем“ таткото да биде функционер, а синот газда на медиум.


КАПИТАЛ СРЕДА 28.03.2012

WWW.KAPITAL.MK

8 КОМПАНИИ ПАЗАРИ

Тодоров им спакува закон и им се закани со казни на осигурителите Глоби од 3.000 до 5.000 евра предвидува предлог-законот за доброволно здравствено осигурување за компаниите кои нема да продаваат полиси за хронично болни, што може да бидат пречка за осигурителите веднаш да прифатат да продаваат дополнително и приватно здравствено осигурување Викторија Милановска milanovska@kapital.com.mk

М

инистерот Никола Тодоров ќе ги казнува осигурителните компании со глоби од 3.000 до 5.000 евра доколку одбијат да му продадат осигурителна полиса на хронично болен или клиент во поодминати години. Токму овој дел од предлог-законот за доброволно здравствено осигурување, кој е во владина процедура, ги кочи осигурителите веднаш да прифатат да продаваат дополнително и приватно здравствено осигурување. Тие се заинтересирани за ваков бизнис, но бараат Тодоров да ја повлече одредбата со која инсистира во системот да бидат вклучени сите категории луѓе и да не го игнорира преголемиот ризик од позиција на компанија да осигурува болни и изнемоштени лица. „Апсолутно сме заинтересирани да работиме со здравствено осигурување, но некои работи мора да се дорегулираат. Додека не добиеме јасни услови и правилник од надлежните институции, не можеме ни да размислуваме, а камо ли да креираме пакети од услуги и цени“, велат од една осигурителна компанија. И останатите осигурители се надеваат дека пред да влезе во собраниска процедура

законот ќе се доработи. Во спротивно, велат, ќе мора да понудат екстремно високи цени. „Ние се надеваме дека таквите одредби, од типот изричито вклучување на изнемоштените и болни лица, ќе се сменат пред законот да влезе во процедура затоа што, во спротивно, дополнителното осигурување за болни и стари лица ќе биде изгор скапо. Единствена утеха ни е што сега ни дадоа недоработен закон, па се надеваме дека сегашната нема да биде и финална верзија“, велат од една поголема осигурителна компанија. И директорката на Фондот за здравствено осигурување, Маја Парнаџиева-Змејкова, пред неколку месеци потврди дека без јасно дефиниран основен пакет не може да се воведе дополнително осигурување. „Отсуството на основен пакет е причина зошто немаме дополнително осигурување. Во рамките на основниот пакет ни е и медицинската мапа и протоколите за работа, кои ќе значат креиран систем. Уште го немаме за да можеме да кажеме дека некои услуги се вон системот и може да бидат дополнително или доброволно осигурани“, рече Парнаџиева. Од ФЗО сега објаснуваат дека претходната изјава се однесувала на веќе постоечките законски одредби.

Главна пречка на сопнување меѓу осигурителите и Министерството за здравство може да бидат хроничните болни, чие лекување е многу скапо. „Оваа новина во дополнителното и приватното здравствено осигурување преку носење нов закон е промовирана во саботата“, велат од ФЗО. Понудениот модел вклучува два типа осигурување, дополнително и приватно. Дополнителното осигурување ќе ги доплаќа услугите кои не ги покрива во целост задолжителното, односно надстандардните услуги или подобро болничко сместување. На пример, за одредено ортопедско помагало, за кое државниот Фонд рефундира одреден процент од цената,

осигурителното друштво како носител на доброволното осигурување би ја доплатило преостанатата сума. Или ФЗО покрива осигурување, но ако осигуреникот сака да си е во посебна соба, наместо да плати полна цена во болницата, плаќа со полисата која ја има вкалкулирано таа услуга, односно трошоците ги подмирува осигурителното друштво. Приватното осигурување, пак, ќе ги покрива сите услуги што осигурениците ќе ги прават во приватни здравствени установи кои немаат склучено договор со ФЗО.

НА 30-ти МАРТ Најновиот број на Банките & Бизнисот кој излегува на 30 март донесува: АНАЛИЗА: Како банките ја завршија 2011 година? Како финансиските резултати од 2011 ќе влијаат на кредитната политика во 2012? Зошто на Македонија и треба гарантен фонд ИНТЕРВЈУ: ЛИЛИЈА БУРУНЧУК

директор на канцеларијата на Светската банка во Македонија

 Колку фирмите во Македонија користат е-банкарство? Србијагас и Гаспром формираат своја банка Lehman Brothers се врати меѓу живите. Дали тоа значи дека ќе заврши и глобалната финансиска криза, која започна токму со банкротот на Lehman Brothers?


WWW.KAPITAL.MK

КАПИТАЛ СРЕДА 28.03.2012

9

Владата не попушта - ќе нема либерализација на железницата! Откако Словенечки железници и Локо транс јавно изразија револт од владината одлука да не се дозволи либерализација на железничкиот сообраќај до влезот на земјава во ЕУ, министерот за транспорт, Миле Јанакиески, им одговори дека нивните инвестиции не се оправдани и нема да придонесат за подобрување на состојбите во железницата Соња Јованова

s.jovanova@kapital.com.mk

В

ладата нема да ја промени одлуката за одложување на либерализацијата на железничкиот сообраќај. Министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески, ги коментираше намерите на двете странски компании кои сакаа влез на пазарот како паушални и неосновани, тврдејќи дека доколку се дозволи приватни компании да оперираат со товарниот превоз на стока, ќе треба да се отпуштат голем број вработени од државната железница. Пред два дена и Словенечки железници и Локо транс најавија дека доколку им се дозволи влез на пазарот, ќе инвестираат десетици милиони евра, ќе вработат кадар и ќе го зголемат обемот на товар што се превезува по Коридорот 10. „Многу паушални изјави дадоа тие компании. Ако дадат конкретни бројки, може да зборуваме, но факт е дека со либерализацијата неколку стотици вработени ќе треба да се отпуштат, оти приватници ќе го преземат најревносниот бизнис. Сега Транспорт има повеќе вработени, немаме нови влечни возила, но кога ќе се намали бројот на вработени и кога ќе купиме нови вагони, тогаш може да обезбедиме либерализација. Тие оператори и сега можат да користат услуги доколку склучат договор со АД Транспорт. Но, не постои таква можност, како што тврдат, дека доколку влезат, ќе ги зголемат приходите на Железници за 20 милиони евра годишно. Тие прават фама дека многу средства ние губиме и дека многу средства ќе дојдат ако се либерализира пазарот, што не е

МИЛЕ ЈАНАКИЕСКИ

министер за транспорт и врски

Ова е најдобрата одлука што ја донесовме, затоа што се работи за странски компании кои се регистрирани во земјава со 5.000 евра. Одлуката ја донесовме затоа што многу е намален транспортот на стока, а со либерализацијата уште толку ќе се влоши. Ако се подобри економската состојба во Европа, можеби ќе ја преиспитаме одлуката.

Цените за превоз највисоки во регионот

Ц

ените на МЖ-Транспорт не се фиксни и се различни за секоја компанија. Информациите на „Капитал“ покажуваат дека тие се движат меѓу 8,65 и 9,3 евра по тон за превоз во Mакедонија. За споредба, во Словенија цената за превоз на товар изнесува 2,2 евра по тон, а во Бугарија 3,2 евра. Иако железницата треба да претставува најевтин и најбрз начин преку кој ќе се превезуваат стоки, нефункционалните и застарени пруги им нанесуваат огромни штети, бидејќи извозните производи не стигнуваат навреме до клиентите. така“, вели Јанакиески. Истиот став го делат и во МЖ-Транспорт, од каде што потенцираат дека Словенија почнала да го либерализира пазарот по влезот во Унијата, а Хрватска сега го почнува процесот. „Зошто не ги прашате Словенечки железници зошто Словенија на ниту еден транспортер отстрана не му дава повластени цени за превоз. Сите тие си ги штитат нивните оператори. Јасно си пишува во Законот за трансформација на железницата дека ние

треба да бидеме подготвени за либерализација, а не сме во моментов“, објаснува Оливер Дерковски, директор на МЖ-Транспорт. Во Словенечки железници пак, тврдат дека веќе две години пробуваат да дојдат до контакт со министерот за да му ги објаснат нивните планови и инвестиции, а ако требало, ќе потпишеле договор дека нема да му го преземат бизнисот на МЖ-Транспорт. „Ние сакавме и да склучиме договор со АД Транспорт, ама три писма му пративме на директорот и никаков одговор не добивме. Како може да имаме соработка со МЖ-Инфраструктура, а да немаме со АД Транспорт, ниту пак, со министерот. Веќе ја известивме Европската комисија во Скопје за проблемот, затоа што ако знаевме дека на крај вака ќе излезе, ќе влезевме во Бугарија“, вели Марјан Масиќ, директор на Словенечки железници. Во Локо транс не сакаат да коментираат с$ додека не ги видат измените на Законот за либерализација на железничкиот сообраќај. Одлуката за одложена либерализација министерот

11 APRIL - SPECIJALEN PRILOG

BANKA

[TEDEWE I KARTI^KI

 TRENDOT NA PORAST NA [TEDNITE DEPOZITI

VO DENARI PRODOL@UVA I PONATAMU. [TO ZNA^I TOA ZA BANKARSKIOT SEKTOR I ZA CELATA EKONOMIJA VOOP[TO? DALI PRI^INA E ZGOLEMENETA DOVERBA VO DENAROT ILI ATRAKTIVNITE KAMATNI STAPKI?

 KOI SE O^EKUVAWATA I NAJAVITE NA

MAKEDONSKITE BANKI ZA DVI@EWATA NA KAMATNITE STAPKI VO SLEDNIOT PERIOD? NA KAKVI KREDITI I PO KOJA KAMATNA STAPKA MO`AT DA SE NADEVAAT MAKEDONSKITE GRA\ANI I KORPORATIVNIOT SEKTOR?

 KARTI^KITE DEFINITIVNO JA SMENIJA SVOJATA ULOGA. OSVEN ZA PLA]AWE VO MALOPRODA@BA TIE SE POVE]E SE SREDSTVO ZA PODMIRUVAWE NA KOMUNALNITE TRO[OCI I ZA KUPUVAWE NA INTERNET.

 [TO SLEDNO MO@E DA SE O^EKUVA OD PLASTI^NITE PARI?

ZA OVIE I ZA DRUGI TEMI ^ITAJTE VO SPECIJALNIOT PRILOG BANKA –[TEDEWE I KARTI^KI KOJ KE IZLEZE NA 11 APRIL 2012 VO NEDELNIKOT KAPITAL ZA SITE INFORMACII I PRA[AWA OKOLU OGLASUVAWETO OBRATETE SE DO MARKETING SEKTOROT NA E-MAIL: prilozi@kapital.com.mk; TEL: 02 3298 110LICE ZA KONTAKT: JASMINA SAVOVSKA TRO[ANOVSKI KAPITAL MEDIA GROUP DOO; P-FAH 503 1000 SKOPJE TEL. 02 3298 110; FAKS. 02 3298 111

Јанакиески ја правда со лошите услови во кои работи железницата и намалениот обем на транспорт на стока. Според него, Законот за либерализација на железничкиот сообраќај бил донесен пред две години, како европска директива, но со најновите измени ќе функционирал со одложена примена. Најави дека годинава ќе распише тендер за набавка на нови вагони, но не прецизираше колку. Од лошите состојби во МЖ-Транспорт најмногу губат извозниците, кои плаќаат најскап транспорт за превоз на стоки споредено со земјите од регионот. Во Макстил велат дека со секое продолжување на монополот на МЖ-Транспорт се ставаат во безизлезна состојба. „Разочарувачки е тоа што го слушнавме, бидејќи ние постојано бараме да се анулира монополот. Вака немаме право на глас, ни се наметнуваат услови и цени и буквално нема со кој да преговарме, затоа што менџерскиот тим на МЖ-Транспорт нема ингеренции“, вели Александар Панов, генерален директор на Макстил.


КАПИТАЛ средА 28.03.2012

WWW.KAPITAL.MK

10 компании пазари

Д

Жито Лукс супербренд за 2011 година и 2012 година

> БроЈка

ржавната Комисија за одлучување во управна постапка и постапка од работен однос во втор степен во однос на поднесените поединечни жалби од страна на општина Велес и Еколошкото друштво Вила Зора, а во врска со решението со кое се утврдува потребата за оцена на влијанието на проектот „Топилница за олово и цинк Велес, општина Велес“, донесе решение со коешто го поништува решението на Министерството за животна средина и просторно планирање и предметот го враќа на повторна постапка. Одлуката на Комисијата значи дека инвеститорот Метрудхем ќе мора да ја почне процедурата за рестартирање на Топилницата од почеток. „Министерството за животна средина и просторно планирање во целост ќе го почитува решението на Државната комисија и ќе ја спроведе постапката во согласност со насоките дадени во решението“, велат од Министерството.

1.104

К

денари бруто изнесува предлог-одлуката за дивиденда која ја донесе Управниот одбор на друштвото ФАКОМ а.д. Скопје, која ќе биде разгледена на годишно собрание кое се одржува денес. Нето-дивидендата по акција изнесува 994,34 денари. Последен ден на тргување со право на дивиденда ќе биде 23.04.2012 година, а исплатата на дивидендата ќе биде на две рати, од кои првата рата најдоцна до 15.05.2012 година, а втората рата до 31.12.2012 година.

омпанијата за производство на брашно и леб Жито Лукс се закити со признанието „Супербренд за 2011/12 година“. Од компанијата велат дека оваа признание претставува додатен мотив за понатамошно вложување во работата со цел да се оправда довербата која секојдневно ја даваат големиот број задоволни потрошувачи. „Да се биде бренд број еден во делот на производство и трговија со леб и брашно за Жито Лукс а.д. Скопје значи постојано следење на потребите на потрошувачите, инвестирање во нови производи, во нови технологии на производство, во следење на највисоките стандарди, како и во едукација на стручниот кадар, со намера за постојано усовршување и унапредување. Особено ни СТАПКИ НА ДЕНАРСКИ ДЕПОЗИТИ КАЈ ДЕЛОВНИТЕ БАНКИСупербренд. значи тоаКАМАТНИ што нашата успешна приказна вроди плод наречен Банка 3м за компанија 6м 36м е само Добиеното признание на Жито Лукс, која 24м е супербренд, дополнителен доказ ибанка награда за3,60% нашата посветеност кон работата и нашите Комерцијална 4,60% 7,40% 7,70% потрошувачи“, изјавибанка Лидија Трајковска, одговорно лице во одделот НЛБ Тутунска 3,50% 4,50% 7,00% 7,50%за маркетингСтопанска на Житобанка Лукс. 3,60% 4,65% 7,40% 7,60% Шпаркасе банка Охридска банка Прокредит банка ТТК банка Алфа банка Уни банка Еуростандард банка Халкбанк АД Скопје

Скапите суровини 05% ги јадат маржите за мебелот 54%

78%

С

milanovska@kapital.com.mk

капиот транспорт и покачувањето NASDAQ на цените на репроматеријалите и до 30% ја фрли на колена индустријата за ата во Сао мебел во Македонија. Минимални маржи, намалена побарувачка и секојдневни „пазарења“ со странските партнери вака производителите и увозниците на мебел ги опишуваат моменталните состојби во оваа индустрија. пании „Како што цените на суровините одат нагоре, така клиентите, поради с$ помалата куповна моќ, бараат пониски цени, а ние сме принудени омпании од нашата заработка да ја позиционираме во тие тесни рамки. Маржите ни се изедени, производството паднато. Денес не е исплатливо ниту да произведуваш, ниту да увезуваш мебел. Периодов цените на

84%

репроматеријалите се зголемија и до 30%. Поскапе и иверицата и лепакот и сунѓерот. А ние немаме избор. Мора да продолжиме да работиме, затоа што имаме работници и врзан капитал и простор“, вели Илчо Источки, сопственик на Зона мебел. Од Вардар мебел велат дека веќе година ипол прозиводителите од кои увезуваат упорно инститираат да ги зголемат цените на финалните производи. „Се прави притисок да се зголемат цените, но мора да ги имаме предвид стандардот на граѓаните, кризата и многу други моменти. Во вакви случаи одиме на намалување на нашата маржа, но во рамките на границите, за да може да се работи рентабилно и успешно“, вели Благоја Крстевски, сопственик на Вардар мебел. Од салонот за мебел Кристина дамил велат

14%

05%

83%

и на берзата

+

20%

ани на

27.03.2012

Македонија сообраќај РМДЕН10 Алкалоид Топлификација 27.03.2012

РЖ Услуги Макстил Комерцијална банка Македонијатурист Макпетрол

раст

+26,80% +0,55% +0,41% +0,06%

нова цена

3.075,00 92,00 4.140,00 1.851,00

фирми за мебел, производители и увозници се регистрирани во земјава

нова цена

-2,86% 136,00 -2,65% 110,00 -2,63% 2.921,00 -0,24% 2.805,00 -0,22% 18.560,00

7,00% 6,00% 7,30% 7,70% 7,60% 8,50% 8,60% 8,40%

Банка Комерцијална банка НЛБ Тутунска банка Стопанска банка Шпаркасе банка Охридска банка Прокредит банка ТТК банка

3м 2,10% 2,10% 2,10% 1,95% 2,50% 2,00% 2,00%

6м 2,70% 2,60% 2,60% 2,35% 3,00% 2,60% 2,50%

24м 3,70% 3,70% 3,70% 3,80% 4,00% 3,60% 3,65%

36м 4,20% 4,00% 4,00% 4,30% 4,50% 3,80% 4,05%

Алфа банка

2,10%

2,30%

3,70%

4,00%

Уни банка

2,55%

3,00%

4,50%

6,00%

Еуростандард банка Халкбанк АД Скопје

2,50% 2,20%

2,80% 2,80%

4,50% 4,10%

5,10% 4,50%

1м 0,43% 0,36% 0,24% 0,08%

3м 0,79% 0,70% 0,47% 0,01%

6м 1,10% 1,04% 0,74% 0,17%

12м 1,43% 1,41% 1,05% 0,38%

1м 4,18%

3м 4,98%

Euribor (EUR) Libor (EUR) Libor (USD) Libor (CHF)

дека понекогаш се принудени и да ги зголемат цените, но тие покачувања се минимални. „Се трудиме сосема минимално да ги промениме цените, само за да не работиме со загуба. Работиме само колку да имаме обрт. Во последно време с$ повеќе се бараат линиите со подостапни цени, за разлика од порано, кога на цена беше луксузниот и уникатен мебел“,

МЕЃУБАНКАРСКИ КАМАТНИ СТАПКИ

преку10.000 ноќ 1 недела Во македонија во индустријатаРочност за мебел работат околу работници СКИБОР Кристина МКДОНИА

2,20% Увозот 2,20%

3,18%

вели Сузана Трајковска од на мебел последниве дваесет дамил. години е зголемен за 1086%, покажуваат ОСНОВНИ КАМАТНИ СТАПКИ ВО ОДДЕЛНИ ЗЕМЈИ Генералниот менаџер на Југоекспорт стил, податоците на Народната банка. Во 1990 Томе Атанасов, вели дека засега и тие не година Македонија во Основна кам. стапка увезувала Стапка на мебел инфлација размислуваат за покачување на цените, вредност од 3,3 милиони американски 5,20% Народна банка на Македонија 4,00% но во иднина, вели тој, тоа Народна не може данасеСрбија долари, а лани по овој основ имала увоз 13,40% банка 12,00% исклучи. вреден 39,1 милиони американски 2,50% долари. Народна банка на Хрватска 6,00% 3,60% 2,20%

Централна банка на Црна Гора Централна банка на Словенија

вторник - 27.03.2012

ОСНОВНИ КАМАТНИ СТАПКИ НА НБМ

КАМАТНИ СТАПКИ НА ДЕНАРСКИ ДЕПОЗИТИ КАЈ ДЕЛОВНИТЕ БАНКИ

3м 3,60% 3,50% 3,60% 3,50% 4,30% 3,40% 3,50% 3,30% 4,00% 4,30% 4,00%

6м 4,60% 4,50% 4,65% 4,50% 4,80% 4,40% 4,40% 4,20% 5,00% 5,30% 5,00%

24м 7,40% 7,00% 7,40% 6,50% 5,50% 7,10% 7,40% 7,40% 8,00% 8,20% 8,00%

36м 7,70% 7,50% 7,60% 7,00% 6,00% 7,30% 7,70% 7,60% 8,50% 8,60% 8,40%

Инструмент Благајнички записи Ломбарден кредит

камата 4,00% 5,50%

СТАПКИ НА ЗАДОЛЖИТЕЛНА РЕЗЕРВА НА БАНКИ

Домашна валута Домашна валута со валутна клаузула Странска валута

10% 20% 13%

КУРСНА ЛИСТА

Држава ЕМУ САД В.Британија Швајцарија Канада Австралија

Банка Комерцијална банка НЛБ Тутунска банка Стопанска банка Шпаркасе банка Охридска банка Прокредит банка ТТК банка

3м 2,10% 2,10% 2,10% 1,95% 2,50% 2,00% 2,00%

6м 2,70% 2,60% 2,60% 2,35% 3,00% 2,60% 2,50%

24м 3,70% 3,70% 3,70% 3,80% 4,00% 3,60% 3,65%

36м 4,20% 4,00% 4,00% 4,30% 4,50% 3,80% 4,05%

Алфа банка

2,10%

2,30%

3,70%

4,00%

4%

Уни банка

2,55%

3,00%

4,50%

6,00%

3%

Еуростандард банка Халкбанк АД Скопје

2,50% 2,20%

2,80% 2,80%

4,50% 4,10%

5,10% 4,50%

3%

1м 0,43% 0,36% 0,24% 0,08%

3м 0,79% 0,70% 0,47% 0,01%

6м 1,10% 1,04% 0,74% 0,17%

12м 1,43% 1,41% 1,05% 0,38%

Среден курс во 61,5007 46,3247 73,6359 51,0210 46,5104 48,6903

Валута евро долар фунта франк долар долар

Извор: НБРМ

ДВИЖЕЊЕ НА ИНФЛАЦИЈАТА ВО МАКЕДОНИЈА ПЕРИОДОТ 2010/2011

2% 2%

ЕВРОПСКИ КАМАТНИ СТАПКИ

Euribor (EUR) Libor (EUR) Libor (USD) Libor (CHF)

6,50% 5,50% 7,10% 7,40% 7,40% 8,00% 8,20% 8,00%

ЕВРОПСКИ КАМАТНИ СТАПКИ

КАМАТНИ СТАПКИ НА ДЕПОЗИТИ ВО ЕВРА КАЈ ДЕЛОВНИТЕ БАНКИ

пад

-

600

Банка Комерцијална банка НЛБ Тутунска банка Стопанска банка Шпаркасе банка Охридска банка Прокредит банка ТТК банка Алфа банка Уни банка Еуростандард банка Халкбанк АД Скопје

4,50% 4,80% 4,40% 4,40% 4,20% 5,00% 5,30% 5,00%

КАМАТНИ СТАПКИ НА ДЕПОЗИТИ ВО ЕВРА КАЈ ДЕЛОВНИТЕ БАНКИ

Производителите и увозниците на мебел се жалат дека основните репроматеријали поскапеле и до 30%, што за да ги намалат маржите, бидејќи не сакаат да 97% придонело ги покачат цените на мебелот, свесни за општата криза Викторија милановска

3,50% 4,30% 3,40% 3,50% 3,30% 4,00% 4,30% 4,00%

1% 1% 0%

-1% -1%

01/10 04/10 06/10 Извор: Државен завод за статистика

09/10

12/10

03/11

06/11

09/11

12/11

МЕЃУБАНКАРСКИ КАМАТНИ СТАПКИ ПРИНОС НА ОТВОРЕН ИНВЕСТИЦИСКИ ФОНД

Рочност преку ноќ Отворен инвестициски фонд СКИБОР Илирика Југоисточна Европа2,20% МКДОНИА 2,20% Илирика Глобал-Растечки пазари

фото:ФИЛИП ПОПОВСКИ

метрудхем ќе мора да ја почне процедурата за Топилницата од почеток

1 недела 1м Нето вредност 3,18% 25.582.670,92 4,18%

3м 1M 4,98% -1,61%

38.859.897,14

-4,51%

15.812.822,28 -1,67% Основна кам. стапка Стапка на инфлација КД БРИК 47.127.947,42 -2,00% 5,20% Народна банка на Македонија 4,00% КД Нова ЕУ 21.480.852,62 -0,46% 13,40% Народна банка на Србија 12,00% КБ Публикум - Балансиран 25.672.304,06 -0,55% 2,50% Народна банка на Хрватска 6,00% КБ Публикум - Обврзници 40.491.751,14 0,33% 3,60% Централна банка на Црна Гора КБ Публикум Паричен 62.951.680,27 0,27% 2,20% Централна банка на Словенија

ОСНОВНИ КАМАТНИ Иново Статус АкцииСТАПКИ ВО ОДДЕЛНИ ЗЕМЈИ

ОСНОВНИ КАМАТНИ СТАПКИ НА НБМ

Инструмент Благајнички записи Ломбарден кредит СТАПКИ НА ЗАДОЛЖИТЕЛНА РЕЗЕРВА НА БАНКИ

камата 4,00% 5,50%

3M

6M

1Y

YTD

ДАТУМ

3,11%

-0,36%

-25,77%

2,84%

26.03.2012

0,38%

5,71%

-15,65%

0,51%

26.03.2012

-0,55%

-5,13%

-13,48%

-0,85%

25.03.2012

6,69%

11,24%

-6,71%

7,06%

26.03.2012

1,00%

-5,89%

-32,71%

0,88%

26.03.2012

6,13%

3,51%

-11,87%

5,94%

25.03.2012

2,43%

2,84%

4,51%

2,24%

25.03.2012

0,84%

1,64%

0,00%

0,77%

25.03.2012


WWW.KAPITAL.MK

КАПИТАЛ средА 28.03.2012

11 Ван Хоол основаше фирма во Македонија

Вo понеделник состанок на Комисијата за широкопојасен Интернет во Охрид

> БРОЈКА

Б

70

елгиската компанија Ван Хоол НБ која најви инвестиција во фабрика за производство на автобуси во индустриската зона Бунарџик 2, основаше фирма во Македонија. Според информациите од Централниот регистар, компанијата вчера е основана со целосен назив Друштво за производство, трговија и услуги Ван Хоол Македонија, со основачки капитал од 5 милиони евра. На основањето на фирмата се уплатени 1 милион евра. Сопственик на фирмата во Македонија е Имморц НБ од Белгија, а основна дејност на компанијата ќе биде производство на моторни возила. Управители на друштвото во Македонија се Филип Ван Хоол и Јан Ван Хоол од Белгија. Пред еден месец од белгиската компанија најавија дека во Македонија сакаат да изградат производствен погон за автобуси, во кој сакаат да произведат 300 автобуси наменети за амриканскиот пазар. Нашата земја, според нив им била атрактивна за отвoрање погон поради ниските трошоци на производство.

М

станови за млади брачни парови за еден месец ќе бидат огласени за продажба во Битола. Како што најави Министерството за транспорт и врски, становите се со просечна површина од 45 метри квадратни, а ќе се продаваат по електронски пат, со јавно наддавање и со почетна цена од 554 евра без ДДВ. Од становите што ќе бидат објавени во огласот 2/3 ќе се продаваат за млади брачни двојки, додека 1/3 од становите ќе се продаваат на самохрани родители.

инистерството за информатичко општество и администрација (МИО) ќе биде домаќин на петтиот по ред состанок на Комисијата за широкопојасен Интернет и дигитален развој, кој ќе се одржи во Охрид на 2 април во хотел Инекс Горица. Како што информираат од МИО, Комисијата за широкопојасен Интернет и дигитален развој е формирана на заедничка иницијатива меѓу Меѓународната телекомуникациска заедница и Организацијата за образование, наука и култура при Обединетите нации На работната средба, која првпат со одржува надвор од канцелариите на ОН покрај Карлос Слим, ќе присуствува нејзиниот копретседавач, претседателот на Руанда, Пол Кагаме, и извршните директори на најголемите светски компании двигатели на информатичкото општество,Интел Ериксон, Телефоника, Циско, Алкател лусент, Хуавеи .

Една недела пред католички Велигден извезени само 20% од јагнињата! 400 Кланиците деновиве работат со полна пареа да го фатат последниот воз за извоз на јагнешко месо на европските пазари пред почетокот на католички Велигден. Но, го пропуштија возот, па се плашат дека 80% од јагнешкото ќе остане непродадено Александра Спасевска Нема извоз во Катар spasevska@kapital.com.mk зашто нема ХАЛАЛ

П

Д

оследните неколку дена од извозниот шпиц на јагнешко месо кланиците во земјава работат со полна пареа за да извезат колку што можат повеќе на европските пазари. Но, и покрај тоа што веќе втора недела работат во три смени, годинашниот извоз на јагнешко е драстично помал од лани. Кланиците се жалат дека сточарите ги продаваат јагнињата по многу висока цена, која не е конкурентна на европскиот пазар. Иако голем дел од нив имаат договорено извоз на италијанскиот БЕРЗАдена пред почетокот пазар,МАКЕДОНСКА велат дека на неколку МБИ 10 на велигденските празници продадено е само 20% од вкупното 2.008,20 годишно производство на јагниња. Според проценките, околу 100.000 јагниња ќе МБИД останат непродадени. 1.905,59 „Имаме извоз во Италија, но во многу помали ОМБ спредено со минатата година. Дел од количини

122,04

денари за килограм достигна цената на јагнешкото месо во месарниците

ел од кланиците коишто ги контактираше „Капитал“ велат дека немаат никакви најави, ниту побарувачка на јагниња за извоз во Катар. Иако пред неколку месеци при посетата на емирот од Катар, шеикот Хамад бин Калифа Ал Тани, имаше најави дека сака да купи 1.000 македонски јагниња, од кланиците велат дека тоа не е можно, бидејќи ниту една кланица во државата нема ХАЛАЛ стандарди, без кои не може да се извезе во арапските земји.

Кланиците се жалат дека сточарите ги продаваат јагнињата по многу висока цена, која не е конкурентна на европскиот пазар.

„Нема побарувачка по толку високи цени. Досега е извезено само 20% од годинашното производство, останатите 80% ќе останат непродадени. Има само јагнешкото отиде на пазарот во Хрватска ФЈУЧЕРСИ и во уште неколку дена до католичкиот Велигден и Црна Гора, но и покрај тоа, оваа година јагнето она што ќе успееме да продадеме до крајот на НАФТА ќе остане непродадено“, вели Ристо Михајлов од неделава ќе биде добро, останатото ќе остане СУРОВА ПРИРОДЕН ГАС кавадаречката кланицаЛЕСНА Серта. Според него, оваа непродадено“, потенцира Михајлов. 107.08$/барел 2,18/ММБТу година сточарите драстично ја дигнаа цената на Од гостиварската кланица Горни Полог велат јагнињата и по таа цена нашите јагниња не се дека за годинава имаат план да извезат околу BRENT ЗА ЗАТОПЛ. конкурентни на европските пазари. 500 322 тони јагнешко, а за да успеат навреме да ја 125.27$/барел

-0,88% +0,00% +0,16%

+0,05% -0,30%

-1,98% -0,24%

Извор: Македонска Берза

Вредностите кои ги гледате денеска, се од последниот ден на тргување, вторник - 27.03.2012

МАКЕДОНСКА БЕРЗА МБИ10 МБИ10 ИНДЕКСИ РЕГИОН 3.000 3.000 3.000МБИ10

МБИ 10 BELEX15 2.008,20 528,59 Главен индекс на Белградската берза МБИД CROBEX 1.905,59 1.812,64 ОМБ Главен индекс на Загребската берза 122,04

SASX 10 -0,88% -0,71% 757,10

+0,00% SOFIX 308,97 +0,16% ATHEX

+0,93%

759,86

Главен индекс на Љубљанската берза

528,59 13.241,63

2.600 2.600 2.600

1692.70$/унца

18.060,00

32.98$/унца

2.062,50

МАКЕДОНСКА БЕРЗА

8.490,25

ИНДЕКСИ АМЕРИКА ИНДЕКСИРЕГИОН

Заеднички индексиндекс 30 големи Главен наамерикански Белградската компании котирани на Њујоршка берза

NASDAQ 3.122,57

Главен на Загребската Заеднички индексиндекс на 500 котирани компании на двете најголеми американски берзи

Паоло, Бразил

2.400 2.400 2.400

Главен индекс на Љубљанската берза

-0,29%

FTSE 100 5.894,28

+1,23% +0,50% SWISS

DOW JONES

6.279,99

1379.75$/бушел

-0,14%

1.800 1.800 1.800

07/10 07/10 07/10 10/10 10/10 10/10 02/11 02/11 02/11 05/11 05/11 05/11 09/11 09/11 09/11 01/12 01/12 01/12

DOW JONES Глобос 316,00 13.241,63

Имлек +13,26% NASDAQ +1,23% 3.122,57 3.010,00

+1,78% S&P 500 -0,05% 1.416,51

NASDAQ 3.122,57

Јединство

4.814,00

BRAZIL BOVESPA +1,39% +0,84% 66.363,90 АЗИЈА ИНДЕКСИ 186,01

Унијапапир

Индекс на најликвидните акции на Берзата во Сао 1.000,00

CAC 40 3.491,70

+1,83%

NIKKEI HANG SENGПаоло, Бразил двете225 најголеми американски берзи 10.255,20 ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ 21.046,90 ДЕН ДО 15Ч.

Индекс на најголемите јапонски компании котирани на Токиска берза

TOPIX CAC 40 872,42

ЕВРОПА ИНДЕКСИ BSE 30

+2,42%

3.491,70

-0,29%

Индекс на компании котирани на примарен пазар на Токиска берза

+1,20%

. DAX Велана 7.114,64 1.000,00

-0,14%

17.257,40 FTSE 100

5.894,28

Индекс на 30 најголеми компании котирани на берзата во Бомбај

Индекс на 40 најголеми компании котирани на париската Еуронекст берза

Извор: Блумберг

DAX 7.114,64

5.430,00

+0,50%

Индекс на 30 најголеми герм. компании котирани на Франкфуртска берза

-9,09%

+1,39% +0,84% 66.363,90 ЗАГРЕБСКА БЕРЗА 200,00

+61,62%

465,00

-0,29% 5.894,28БЕРЗА -0,14% ЉУБЉАНСКА Индекс на 100 најголеми британски компании котирани на Лондонска берза Сава

12.500,00

SWISS Цетис +0,50% -33,33% 6.279,99

16.010,00

+4,17%

-0,05% -5,82%

Индекс на 30 најголеми герм. компании Индекс на 20 најголеми и најликвидни компании од Податоците за акции со најголема промена во регионот, се земаат од веб страниците на котирани на Франкфуртска берза швајцарскиот пазар на капитал

Белградска, Загрепска и Љубљанска берза Индекс на 100 најголеми британски компании ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч. котирани на Лондонска берза

27.03.2012

раст нова цена АЗИЈА ИНДЕКСИ +26,80% 3.075,00

Македонија сообраќај РМДЕН10 NIKKEI 225 +0,55% 10.255,20 АлкалоидИндекс +0,41% на најголемите јапонски компании Индекс на 20 најголеми и најликвидни компании одТокиска берза Топлификација +0,06% котирани на

SWISS 6.279,99

швајцарскиот пазар на капитал

-0,05%

+2,36%

112112 112 108108 108 104104 104 07/10 07/10 07/1010/10 10/10 10/1002/11 02/11 02/1105/11 05/11 05/1109/11 09/11 09/1101/12 01/12 01/12

ОМБ е составен од најликвидните обврзници котирани на Македонска берза

107.08$/барел

BRENT 125.27$/барел

1692.70$/унца

СРЕБРО 32.98$/унца

БАКАР 8.490,25

+0,05% -0,30%

ПРИРОДЕН ГАС 2,18/ММБТу

ЗА ЗАТОПЛ. 322

МЕТАЛИ

+0,27% +0,69% +0,50%

НИКЕЛ

18.060,00

АЛУМИНИУМ 2.062,50

ЧЕЛИК 520.00$/унца

-1,98% -0,24%

-1,1% +2,1% /

+23,89%

120,00

+5,44%

116116 116

Индекс на најликвидните акции на Берзата во Сао Паоло, Бразил Индустроградња

Имун.завод ЕВРОПА ИНДЕКСИ -39,39% -20,00% FTSE 100

Индекс на 40 најголеми компании котирани на париската Еуронекст берза КД Груп

Индекс на најголеми компании котирани на берзата во Хонг Конг

Индекс на 100 светски компании котирани на NASDAQ берзата, без финансиски компании

Симпо -10,80% BRAZIL BOVESPA

ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч.

+2,36%

ЛЕСНА СУРОВА

ЗЛАТО

+0,33% +1,78%

120120 120

ФЈУЧЕРСИ НАФТА

Главен индекс на Атинската берза

АМЕРИКА ИНДЕКСИ БЕЛГРАДСКА БЕРЗА

Заеднички индекс 30 големи американски компании котирани на Њујоршка берза

ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч.

Заеднички индекс на 500 котирани компании на

ATHEX 759,86

ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч.

големи американски Индекс на 100 светски компании котирани на NASDAQ компании котирани на Њујоршка берзата, без финансиски компании Индекс на 30 најголеми герм. компании берза Индекс на 20 најголеми и најликвидни компании од Заеднички индекс на 500 котирани компании на двете најголеми американски берзи котирани на Франкфуртска берза швајцарскиот пазар на капитал Спин Валис

S&P 500 1.416,51

Главен индекс на Сараевската берза 27,25

Главен индекс Загребската берза метали и суровини Главен индекс на Софиската берза на Податоците зана фјучерсите на нафта, се земаат од веб страната американската финансиска агеција Блумберг

2.000 2.000 2.000 Главен индекс на Атинската берза

Индекс на 100 најголеми британски компании котирани на Лондонска берза

DAX13.241,63 Заеднички индекс 30 7.114,64

-0,97%

Главен индекс на Белградската берза 659,50$/бушел

Главен индекс на Љубљанската берза

АМЕРИКА ИНДЕКСИ

Индекс на 40 најголеми компании котирани на париската Еуронекст берза

+0,93%

2361.000$/бушел

SASX 10 ШЕЌЕР 757,10

-0,97%АКЦИИ СО НАЈГОЛЕМА ПРОМЕНА

ATHEX 2.200 2.200 2.200 759,86 ЕВРОПА ИНДЕКСИ

CAC 40 3.491,70

SBITOP 589,45

BELEX15 ПЧЕНИЦА 528,59

+0,84% -0,54%

2.600 2.600 2.600 берза Главен индекс на Софиската берза Индекс на најликвидните акции на Берзата во Сао

+0,93%

SBITOP 589,45

3.000 3.000 3.000

SOFIX BRAZIL BOVESPA 2.800 2.800 2.800 66.363,90 308,97

ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч.

CROBEX КАФЕ 1.812,64 1.79/бушел

638,00$/бушел

берзата, без финансиски компании

СУРОВИНИ КАКАО ИНДЕКСИ -1,31% РЕГИОН

-0,71% +0,80% SOFIX СОЈА +0,48% +0,20% 308,97

+1,78% -1,05%

SASX 10 757,10

на пазарот на јавно поседувани друштва

+1,29% -1,05% +3,45% -0,54% +1,03%

ПЧЕНКА

Индекс на 100 светски компаниииндекс котирани на на NASDAQ берза Главен Сараевската берза

+0,48% +1,39%

CROBEX S&P 500 1.812,64 1.416,51

124124 124

520.00$/унца

Извор: Македонска Берза официјалниот пазар на Македонска берза

Главен индекс на Атинската берза

-0,71% +1,23%

BELEX15 DOW JONES

НИКЕЛ 2.900 2.900 2.900

+0,16%

ОМБ ОМБ ОМБ

0,00%

+0,27%2.700 -1,1% 2.700 2.700 АЛУМИНИУМ 2.400 2.400 2.400 2.500 2.500 2.500 СРЕБРО МБИ 10 +0,69% +2,1% 2.200 2.200 2.200 2.300 2.300 2.300 -0,88% 2.008,20 -0,54% 2.000 2.000 2.000 2.100 2.100 БАКАР ЧЕЛИК МБИД +0,50%2.100 / +0,00% 1.800 1.800 1.800 1.900 1.900 1.900 1.905,59 07/10 07/10 07/1010/10 10/10 10/1002/11 02/11 02/1105/11 05/11 05/11 09/11 09/11 09/11 01/12 01/12 01/12 07/10 07/10 07/10 10/10 10/10 10/10 02/11 02/11 02/11 05/11 05/11 05/1109/11 09/11 09/1101/12 01/12 01/12 ОМБ -0,97% +0,16% 122,04 МБИ 10 е составен од 10 најликвидни акции на компании котирани на МБИД е составен од 15 најликвидни акции на компании котирани

-1,05%

ЗЛАТО

Главен индекс на Софиската берза

SBITOP Извор: Македонска Берза 589,45

МБИД МБИД 3.100 3.100 3.100МБИД МЕТАЛИ

-0,88%

2.800 2.800 2.800

Главен индекс на Сараевската берза

+0,48%

испорачаат пратката од минатата недела работат во три смени. „На италијанскиот пазар ќе бидат испорачани околу 50.000 јагниња во вредност од околу 2,5 милиони евра“, велат од Горни Полог. Според информациите, откупната цена на килограм живо јагне е 160 денари, а во месарниците достигна 400 денари за килограм. За велигденските празници месарниците најавуваат дека килограм јагнешко може да достигне и до 500 денари.

HANG SENG 92,00 21.046,90 4.140,00

638,00$/бушел

ПЧЕНИЦА 659,50$/бушел

КАФЕ 1.79/бушел

СУРОВИНИ

-1,31% +0,80% +0,20%

КАКАО

2361.000$/бушел

ШЕЌЕР 27,25

СОЈА 1379.75$/бушел

+1,29% +3,45% +1,03%

Податоците за фјучерсите на нафта, метали и суровини се земаат од веб страната на американската финансиска агеција Блумберг ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч.

АКЦИИ СО НАЈГОЛЕМА ПРОМЕНА БЕЛГРАДСКА БЕРЗА

+1,83%

Индекс на најголеми компании котирани на берзата во Хонг Конг

1.851,00

ПЧЕНКА

Глобос

316,00

+13,26%

Имлек

3.010,00

+0,33%


КАПИТАЛ СРЕДА 28.03.2012

WWW.KAPITAL.MK

12 КОМПАНИИ ПАЗАРИ

216 компании ќе пропаднат ако не се повлече забраната за откуп на отпад 1/4 од метали

40

од вкупниот извоз се доведува во прашање поради забраната за откуп на отпад на метали

Бизнис-заедницата остро ја критикува владината забрана за промет, откуп и извоз на отпад од метали. Велат дека со оваа мерка во прашање се доведува над 15% од индустриското производство во земјава Ивана Колева

Koleva@kapital.com.mk

К

омпаниите остро реагираат на владината одлука да се забрани внатрешниот промет, откуп и извоз на отпадоци и остатоци на производи од железо, челик, алуминиум, бакар олово, цинк, калај, бронза и месинг за период од пола година. Бизнисзаедницата критикува дека донесената забрана е сосема нелогична. Според нив, не може со вакви мерки државата да води битка против крадците на шахти, пруги и друго железо, бидејќи со мерките ќе се уништи металната индустрија како најголем мотор на к

о

м

е

р

ц

и

ј

македонската економија. Од Стопанската комора на Македонија укажуваат дека на 216 компании, кои се занимаваат со собирање, третман и промет на секундарни суровини, им се заканува опасност да затворат и да ги отпуштат вработените. Проценките алармираат дека со шестмесечната забрана без работа ќе останат околу 40.000 вработени, кои директно или индиректно се поврзани со компаниите од металуршкиот сектор. Се доведува во прашање над 15% од индустриското производство и речиси една четвртина од вкупниот извоз на државата. „Забраната се носи во време кога индустријата на а

л

е

н

о

г л

а

с

Еднодневен семинар: КОНТРОЛА НА ПРОЦЕСОТ НА ФИНАНСИСКО ОДЛУЧУВАЊЕ ВО КОМПАНИИТЕ ВО НАСОКА НА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ИЗВЕСНОСТА НА ОЧЕКУВАНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ВО УСЛОВИ НА НЕСТАБИЛНОСТ И КРИЗА 11 април 2012 година, 10:00-16:30 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат Заинтересираните за учество на овој семинар можат да се пријават најдоцна до 10.04.2012 година.

Контакт:

Контакт:

факс: 02 32 44 088

факс: 02 32 44 088

Елизабета А. Ефтимова Тел: 02 32 44 074 e-mail:beti@mchamber.mk

Анита Митревска Тел: 02 32 44 057 anita.mitrevska@mchamber.mk

60

илјади работници ќе останат без работа ако металуршките компании стават клуч на врата

метали во светски рамки се соочува со најголемата криза и кога останатите влади прават максимални напори да им помогнат на своите компании“, вели Митко Кочовски, директор во Макстил и претставник на Здружението на енергетика, црна и обоена металургија. Тој додава дека наредбата се донела врз основа на информација за одредени незаконски појави, при што не бил консултиран Комитетот за решавање на проблеми врзани со управување на отпадот, на чие чело е премиерот. Кочовски вели дека ниту една компанија не била претходно консултирана за забраната за да имаат време на жалба. „ Ако државата открие неправилно с ти кај работењето на одредени компании, нека ги казни само нив. Не може да донесе забрана со која ќе ја казни целата индустрија во која има компании кои работатат строго по прописи. И кај поштенските пратки постојано има разни кражби, но не можете поради тоа да ја укинете целата пошта“, вели Нове Георгиевски, директор во Макстил. Од Макстил додаваат дека немаат алтернативни начини за снабдување со суровина затоа што увозот по тон е многу поскап и неисплатлив. Компаниите поради неможноста да се снабдуваат со домашна суровина се пожалија дека немаат друг избор освен да стават клуч на врата на к

о

м

е

р

ц

и

ј

милиони евра изнесува БДП од работата на металната индустрија

фабриките. Велат дека имаат склучени годишни комерцијални договори, за кои сега ќе треба да плаќаат одредени пенали кон дистрибутерите и купувачите, а се плашат и дека ќе ги загубат пазарите каде што долгорочно инвестирале. Бараат од државата да ја укине забраната за да се избегнат огромните штети врз стопанството, но и да ја заостри одговорноста на субјектите кои не се однесуваат согласно со законите. Владо Момировски од Асоцијацијата на секундарни суровини и рециклажа вели дека за шест месеци со забраната на Македонија 7 се заканува еколошка катастрофа, бидејќи фабриките ќе нема каде да го собираат отпадот, кој во земјите од Европската унија се третира како стратешка суровина. „Владата им пресуди на компаниите без да имаат право на жалба. Кражбите нормално дека се штетни за бизнисот и треба да се отстранат, но не може да се удри врз целата индустрија“, вели тој. Компаниите кои се дел од големи мултинационални гиганти велат дека странските инвеститори се буквално во шок од ваквата одлука на Владата. Бизнис-заедницата смета дека со ваквите мерки Македонија праќа негативни сигнали до сите потенцијални инвеститори кои размислувале да вложуваат во земјава. а

л

е

н

о

г л

а

с


WWW.KAPITAL.MK

КАПИТАЛ СРЕДА 28.03.2012

БАЛКАН 13

Војводина станува република?! Потребен е нов историски договор меѓу Србија и Војводина за реконструкција на државата, според кој идната држава би ја сочинувале две рамноправни федерални единици, Република Србија и Република Војводина, побараа неколку невладини организации, политички партии и поединци од оваа автономна српска покраина

Н

еколку невладини организации, политички партии и поединци од Војводина побараа поддршка од јавноста за преуредување на Србија во сојузна држава, во чиј состав би биле Република Србија и Република Војводина, пренесоа вчера војводинските медиуми. „Поимот автономија е истрошен и девастиран и затоа е потребен нов историски договор меѓу Србија и Војводина за реконструкција на државата, според кој идната држава би ја сочинувале две рамноправни федерални единици, Република Србија и Република Војводина“, изјавија на прес-конференција Живан Берисављевиќ и Џорџе Суботиќ, предлагачи на идејата. По тој повод, за 1 април е најавена конвенција на која ќе биде побарана поддршка од јавноста за декларација за основите на демократското обединување на Војводина и на Србија. Берисављевиќ, кој бил висок функционер во времето на СФРЈ, нагласи дека со тој документ бара на Војводина да & бидат признаени политичкиот субјективитет, историските права и рамноправноста на сите граѓани. Меѓу поддржувачите на идејата се Војводинскиот клуб, Хелсиншкиот одбор, Независното друштво на новинари на Војводина, Војводинската партија, Сојузот на војводински Унгарци, Црногорската партија, Демократскиот сојуз на Хрватите во Војводина... Во претставената декларација велат дека заедничка иднина може да се обезбеди само врз основа на еднаквост и рамноправност меѓу Србија и Војводина, и тоа врз принципите на федерализам и републиканизам.

БОЈАН ПАЈТИЌ

Предлагачите на идејата за создавање на Република Војводина велат дека плаќаат висока цена за заеднички живот со Србија преку воздржаност во развојот и економската експлоатација на Војводина

Претседател на владата на Војводина

Колку повеќе се приближуваме до парламентарните избори, толку повеќе ќе се појавуваат неверојатни идеи.

да стане република во федерализираната „Сојузна Република Србија“ е една неверојатна идеја, која може да се случи само пред избори. „Колку повеќе се приближуваме до парламентарните избори, толку повеќе ќе се појавуваат неверојатни идеи“, нагласи Пајтиќ. Иницијативата предизвика револт кај припадниците на екстремистичкото движење Наши, кои одговорија со палење на војводинското знаме во Зрењанин, сакајќи да покажат, како што порачаа, каков е ставот на српскиот народ за предлогот на автономците за формирање на Република Војводина. Тие ги повикаа граѓаните да се вклучат

Тие оценуваат дека Војводина уште од 1918 година, кога пристапи кон Кралството Југославија, плаќа висока цена за заеднички живот со Србија, преку воздржаност во развојот, економската експлоатација, дискриминација и занемарување на Војводина. Поддржувачите на идејата велат дека Војводина денес претставува „внатрешна колонија на Србија“ и предупредуваат дека „нееднаквоста претставува извор за постојана нестабилност“.

Невозможна мисија?

Претседателот на владата на Војводина, Бојан Пајтиќ, изјави дека идејата Војводина к

о

м

е

р

ц

и

ј

АД “Македонијатурист” Скопје Ул. Моша Пијаде бр 2,1000 Скопје Врз основа на член 384 став 1 и член 387 од Законот за трговски друштва и член 61 од Статутот на “Македонијатурист” АД Скопје, Управниот одбор на Друштвото објавува:

ЈАВЕН ПОВИК

за одржување на редовна годишна седница на Собранието на акционери на “Македонијатурист” АД Скопје

Собранието на “Македонијатурист” АД Скопје ќе се одржи во просториите на Хотел “Holiday Inn” на ул. “Моша Пијаде” бр. 2 во Скопје, на ден 18.04.2012 година (Среда) со почеток во 12:00 часот, со следниот:

ДНЕВЕН РЕД ПРОЦЕДУРАЛЕН ДЕЛ: 1. Отварање на Собранието; 2. Избор на верификациона комисија и бројач на гласови; 3. Избор на Претседавач со Собранието;

РАБОТЕН ДЕЛ: 1. Извештај од верификационата комисија; 2. Усвојување на записникот бр.ОДУ.бр.167/11 од 30.03.2011 година; 3. Разгледување и одобрување на Годишната сметка, Финансиските извештаи ревидирани од овластен ревизор со Мислење и Годишниот извештај за работењето на Друштвото за годината која завршува на 31.12.2011 година, со предлог одлуки. Годишна сметка на “Македонијатурист” АД Скопје за годината која завршува на 31.12.2011 година; - Предлог одлука за одобрување на Годишната сметка ; Финансиските извештаи за годината која завршува на 31.12.2011 година ревидирани од овластен ревизор со Мислење; - Предлог одлука за одобрување на Финансиските извештаи за годината која завршува на 31.12.2011 ревидирани од овластен ревизор; Годишниот извештај за работењето на Друштвото за годината која завршува на 31.12.2011; - Предлог одлука за одобрување на годишниот извештај за работењето на Друштвото за годината која завршува на 31.12.2011; 4. Разгледување и одобрување на Извештајот за работата на Надзорниот одбор за годината која завршува на 31.12.2011; - Предлог одлука за одобрување на Извештајот за работата на Надзорниот одбор за годината која завршува на 31.12.2011; 5. Разгледување и одобрување на Извештајот за работата на Управниот одбор за годината која завршува на 31.12.2011; - Предлог одлука за одобрување на Извештајот за работата на Управниот одбор за годината која завршува на 31.12.2011;

а

л

е

н

о

г л

а

во уништувањето на „антиуставните сепаратистички симболи“ и ги предупредија заговорниците на идејата за создавање на Република Војводина дека тоа нема да им биде дозволено во ниеден случај. Претседателот на градскиот совет во Зрењанин, Александар Мартон, го осуди палењето на војводинското знаме и потсети дека со српскиот Устав е пропишано Автономната Покраина Војводина да има свои обележја и дека војводинскиот парламент легитимно пропиша право на употреба на покраинскиот грб и знаме. Припадниците на движењето Наши го запалија знамето и на почетокот на март, поради што еден од учесниците во инцидентот беше уапсен.

с

6. Разгледување и одобрување на Извештајот за работата на Внатрешната ревизија за годината која завршува на 31.12.2011; - Предлог одлука за одобрување на Извештајот за работата на Внатрешната ревизија за годината која завршува на 31.12.2011; 7. Донесување одлука за распределба на добивка за годината која завршува на 31.12.2011; - Предлог одлука за распределба на добивка за годината која завршува на 31.12.2011; 8. Донесување одлука за исплата на дивиденда за годината која завршува на 31.12.2011; - Предлог одлука за исплата на дивиденда за годината која завршува на 31.12.2011; 9. Донесување одлука за избор на овластен ревизор за 2012 година; - Предлог одлука за избор на овластен ревизор за 2012 година; 10. Разгледување и одобрување на Консолидираната годишна сметка за годината која завршува на 31.12.2011; - Предлог одлука за одобрување Консолидираната годишна сметка за годината која завршува на 31.12.2011; 11. Разгледување и одобрување на Консолидираната годишна сметка, ревидирана од овластен ревизор за годината која завршува на 31.12.2011; - Предлог одлука за одобрување Консолидираната годишна сметка, ревидирана од овластен ревизор за годината која завршува на 31.12.2011; Се повикуваат акционерите на “Македонијатурист” АД Скопје, односно нивните законски застапници да го пријават своето учество во работата на Собранието. Акционерите се должни своето учество да го пријават (пријава за учество на Собранието) најдоцна пред почетокот на седницата на Собранието. Секој акционер може да овласти полномошник со писмено полномошно за учество на Собранието, за што е должен да го извести Друштвото по писмен или електронски пат. Податоците за начинот на испраќање на известувањата за полномошната и обрасците за гласање преку полномошник се достапни на официјалната-интернет страница на Друштвото www.makedonijaturist.com.mk. Согласно Законот за трговски друштва, акционерите кои поединечно или заедно поседуваат најмалку 5% од вкупниот број на акции со право на глас, имаат право да достават предлог за дополнување на дневниот ред и одлуки по точките од дневниот ред. Акционерите можат да достават предлози за вклучување на нови точки во дневниот ред, предлози на одлуките и прашања најдоцна до 04.04.2012 година, а подетални информации за постапката на доставување предлози и прашања може да се најдат на официјалната интернет страна www. makedonijaturist.com.mk. Собранието ќе одлучува само за прашања кои се уредно ставени на дневниот ред, согласно Статутот на Друштвото и Законот за трговски друштва. Гласањето на Собранието по точките на дневен ред ќе се врши јавно, а одлуките ќе се донесуваат со потребното мнозинство гласови, а за истото ќе биде воден записник. Увид во материјалите од дневниот ред може да се изврши секој работен ден до 12,00 часот во деловните простории на Друштвото и на официјалната интернет страна www.makedonijaturist. com.mk.

УПРАВЕН ОДБОР


КАПИТАЛ СРЕДА 28.03.2012

WWW.KAPITAL.MK

14 СВЕТ

Европските банки бараат спас во богати арапски фондови? Арапските инвестициски фондови с$ почесто инвестираат во проблематичните европски банки, купувајќи удели за пониски цени. Последно, емиратот Абу Даби е заинтересиран за купување една третина од акциите на Велика Британија во Кралската банка на Шкотска

заврши со загуба. Ројтерс, повикувајќи се на блиски извори до кралското семејство на Абу Даби, пренесува дека с$ уште е рано да се каже дали ќе се оствари оваа трансакција, бидејќи преговорите, кои иако се водат на повисоко ниво, с$ уште не ги опфаќаат големите арапски фондови, односно Агенцијата за инвестиции на Абу Даби, која е една од најголемите во светот и „тежи“ 875 милијарди долари. Изворите на Би-би-си, пак, велат дека британската влада веќе со месеци преговара со државните инвестициски фондови на Абу Даби и планира продажбата на акциите на РБС да ја заврши до крајот на оваа година. „Стратегијата на британската влада отсекогаш била да ја врати РБС во приватниот сектор, но само ако тоа биде исплатливо“, пренесува телевизијата.

Васе Целеска

celeska@kapital.com.mk

Б

идејќи некои европски банки не можат да пронајдат излез од должничката криза и брзо да ги зајакнат своите биланси, се чини дека една од опциите за решавање на нивните проблеми е продажбата на дел од акциите на арапски инвестициски фондови. Британската влада во моментов размислува за оваа опција и е во преговори со емиратот Абу Даби за продажба на значителен дел од акциите што ги поседува државата во Кралската банка на Шкотска (РБС). Британската држава е сопственик на 82% од акциите на оваа банка. Според најавите, се преговара за продажба на една третина од државните акции на Абу Даби, кој е еден од седумте федерални држави во рамките на Обединетите Арапски Емирати. Банкарски експерти во лондонскиот финансиски центар Сити проценуваат дека продажбата најверојатно ќе биде направена со загуба и на штета на Велика Британија затоа што сегашната

вредност на акциите е помала од цената што тие ја имаа пред крајот на 2008 година, кога државата ги откупи во рамки на пакетот за спас на неколку британски банки од банкрот. Во 2008 и на почетокот од 2009 година, британската влада вложи 45,5 милијарди фунти од државниот буџет за да спречи банкрот на РБС, со кој оваа угледна банка се соочи по штетната зделка со купувањето на пропаднатата холандска банка АБН- Амро. Тогаш една акција на РБС чинеше 50 пени, што е речиси двојно повеќе од сегашната вредност на хартиите од вредност на банката. Тоа, според експертите, ќе значи дека при евентуална продажба на дел од банката на Абу Даби, Велика Британија ќе добие по една милијарда за дадени две милијарди фунти пред 3,5 години. Сепак, некои експерти проценуваат дека и вака направената зделка е добра за сегашната состојба во која се наоѓа Велика Британија затоа што ќе го намали товарот што Владата го има со проблематичната банка, која и минатата година ја к

о

м

е

р

ц

и

ј

Врз основа на член 13 став 1 од Правилникот за условите, начинот и постапката за користење и располагање со стварите во сопственост на ЕЛС-Општина Прилеп, давање и примање подароци и за евиденција на недвижните ствари во сопственост на ЕЛС-Општина Прилеп (“Службен гласник на Општина Прилеп” бр.14/2009), како и врз основа на Одлуката на Градоначалникот за определување недвижен имот за издавање под закуп со надоместок и тоа јавна површина на К.П.бр.14668 и К.П.бр.14669 во К.О.Прилеп во вкупна површина од 780 м2 со цел организирање на Детски забавен парк и поставување на реквизити од воодотпорен ПВЦ , гумени играчки и реквизити на надувување, како и за формирање на Комисија за спроведување на постапка за јавно надавање за издавање на горенаведениот недвижен имот под закуп со надоместок, бр.________ од __.__.2012 г., Комисијата за спроведување на постапка за јавно надавање за издавање на горенаведениот недвижен имот под закуп со надоместок, распишува:

О Г Л А С

за издавање под закуп на недвижен имот со надоместок и тоа јавна површина на К.П.бр.14668 и К.П.бр.14669 во К.О.Прилеп во вкупна површина од 780 м2 со цел организирање на Детски забавен парк и поставување на реквизити од воодотпорен ПВЦ, гумени играчки и реквизити на надувување, бр.3/2012 година 1. Општина Прилеп издава под закуп недвижен имот со надоместок, по Имотен лист бр.13881 и 32570 издаден од Државен завод за геодетски работи на РМ -Одделение за премер и катастар-Прилеп, јавна површина на К.П.бр.14668 и К.П.бр.14669 во К.О.Прилеп во вкупна површина од 780 м2., со цел организирање на Детски забавен парк и поставување на реквизити од воодотпорен ПВЦ, гумени играчки и реквизити на надувување, бр.3/2012 година 2. Почетна цена на надоместокот - закупнината за недвижниот имот кој ќе се издава (по Имотен лист бр.13881 и 32570 издаден од Државен завод за геодетски работи на РМ -Одделение за премер и катастар-Прилеп, јавна површина на К.П.бр.14668 и К.П.бр.14669 во К.О.Прилеп во вкупна површина од 780 м2), изнесува 280,00 ЕВРА месечно, пресметано во денарска противредност, според курсот на денарот према еврото утврден од страна на НБРМ на денот на уплатата на надоместокот. 3. Недвижниот имот кој ќе се издава под закуп со надоместок заведен на: - Имотен Лист бр. 13881 и 32570 издаден од Државен завод за геодетски работи на РМ -Одделение за премер и катастар-Прилеп, јавна површина на К.П.бр.14668 и К.П.бр.14669 во К.О.Прилеп во вкупна површина од 780 м2., ќе се издава за временски период од 5 (пет) години и тоа за месеците Април, Мај, Јуни, Јули и Август за секоја тековна година во временската рамка од 5(пет) години. Огласот со кој Недвижниот имот кој ќе се издава под закуп со надоместок заведен на : - Имотен Лист бр. 13881 и 32570 издаден од Државен завод за геодетски работи на РМ -Одделение за премер и катастар-Прилеп, јавна површина на К.П.бр.14668 и К.П.бр.14669 во К.О.Прилеп во вкупна површина од 780 м2., ќе се издава за временски период од 5 (пет) години и тоа за месеците Април, Мај, Јуни, Јули и Август за секоја тековна година во временската рамка од 5(пет) години, трае 15 дена сметано о денот на јавното објавување во најмалку еден од дневните весници во Р.М, на web страната на општината. 4. Недвижниот имот од точка 3 од овој Оглас, кој ќе се издава под закуп со надоместок, ќе врши по пат на јавно огласување, со прибирање на затворени писмени понуди и потоа со јавно наддавање, кое ќе се одржи на ден 12.04.2012 година, со почеток во 10.00 часот во просториите на ЕЛС-Општина Прилеп на ул.”Прилепски Бранители” б.б. 7500 Прилеп. 5. Заинтересираните физички и правни лица доставувањето на понудите ќе го вршат преку пошта или со доставување во архивата на општината. - Понудите со документацијата ќе се доставуваат во затворен плик со ознака “НЕ ОТВОРАЈ” и со цитирање на бројот на огласот. - Пликот не смее да содржи никакава ознака од која би можело да се идентификува понудувачот. - Понудата се доставува во еден оригинален примерок кој треба да биде заверен и потпишан од понудувачот, а за физичко лице само потпишан примерокот на понудата.

Арапските фондови купуваат евтино, продаваат скапо

Абу Даби, најбогатата со нафта земја од Обединетите Арапски Емирати, сериозно е заинтересирана за инвестирање во банкарскиот сектор, посебно откако заработи околу три милијарди фунти со купување акции во британската банка Барклис а

л

е

н

о

г л

а

за време на финансиската криза, на крајот од 2008 година. Главен инвеститор тогаш беше шеикот Мaнсур бин Зајед Ал Нахјан, член на кралската фамилија и сопственик на фудбалскиот клуб Манчестер Сити. Инвестициските фондови кои доаѓаат од Абу Даби беа активни за време на кризата, купувајќи удели во голем број компании, како Дајмлер, Вирџин Галактик, тимот на Мерцедес во Формула 1 итн. На почетокот од годинава инвестициската државна компанија Арбар купи значаен дел од акциите на италијанската банка Уникредит, чија вредност од тогаш на берзата скокна за една третина. Аналитичарите од лондонски Сити велат дека стратегијата на арапските инвестициски фондови е да продолжат евтино да купуваат удели во компании кои настрадаа за време на финансиската криза, па потоа откако ќе зајакнат на берза да ги продаваат за значително поголема вредност од вредноста за која ги купиле. Би-би-си пренесува дека инвестициските фондови на Абу Даби имаат добра репутација за корпоративно управување со бизнисите во кои инвестираат и дека ретко се случува да влезе во судир со раководството на компаниите.

с

6. Кон пријавата за учество на огласот понудувачот е должен да достави и: • Доказ за уплатениот износ за учество на огласот • Доказ за идентитетот (за физичко лице) односно решение за регистрација од централен регистар(за правно лице - ДРД образец) • Потврда за платени даноци, придонеси и други јавни давачки од надлежен орган (Уверение за платени даноци од УЈП и Потврда за платени даноци и други јавни давачки од Секторот за финансирање и буџет-Одделение за админстрирање на приходи при ЕЛС-Општина Прилеп). • Потврда дека не е отворена постапка за стечај од надлежен орган(за правно лице) • Потврда дека не е отворена постапка за ликвидација од надлежен орган (за правно лице). 7. Заинтересираните физички и правни лица се должни да уплатат 20% од утврдената почетна цена на надоместокот - закупнината за недвижниот имот кој ќе се издава, која изнесува 280,00 ЕВРА месечно, пресметано во денарска противредност, според курсот на денарот према еврото утврден од страна на НБРМ на денот на уплатата на надоместокот, на следниот начин : Назив на примачот Буџет на ЕЛС-Општина Прилеп Банка на примачот Трезорска сметка Трезорска сметка 100000000063095 Приходна сметка 84015606553 Приходно конто 723914, со назнака за кој оглас станува збор. 8. Паричниот депозит од најповолниот наддавач се засметува во постигнатата цена. Најповолниот понудувач кој нема да приситапи кон склучување на договор во рок од 7 дена сметано од денот на одржувањето на јавното надавање , го губи правото на враќање на паричниот депозит. Паричниот депозит на наддавачите кој немаат статус на најповолен наддавач, ќе се враќа. 9. Кога најповолниот наддавач не пристапи кон склучување, односно не склучи договор за продажба во утврдениот рок, следно рангираните по редослед наддавачи што ги исполниле условите и ја наддале почетната цена на јавното наддавање стекнуваат статус на најповолен наддавач и можат да пристапат кон склучување на договорот. 10. Комисијата пред почетокот на јавното наддавање констатира дали се исполнети условите за јавното наддавање и ги утврдува и соопштува начинот и техничките правила на наддавањето и тоа: • Идентитетот на понудувачите односно нивните полномошници • Податоците за недвижната ствар • Почетната цена на наддавањето • Јавното наддавање се спроведува на начин на кој што учесниците ја наддавааат почетната цена утврдена во огласот за јавно наддавање. • Јавното наддавање трае се додека се нудат повисоки износи од учесниците на јавното наддавање • Јавното наддавање завршува кога и по трет повик во рок од 3 минути, не е понудена повисока цена. • Договарањето помеѓу понудувачите за време на наддавањето не е дозволено. • Секој учесник за наддавањето е врзан за својата понуда се додека друг учесник не понуди поголена цена. 11. Кога на јавното наддавање се јави само еден наддавач, кој ги прифаќа условите од огласот и ја наддаде почетната цена, истиот стекнува статус на најповолен наддавач и со него се склучува договор за закуп на недвижниот имот кој се издава согласно на овој оглас. 12. За подетални информации слободно обратете се на адреса на ЕЛС-Општина Прилеп на ул.”Прилепски Бранители” б.б. 7500 Прилеп. Контакт лице – Илија Карески тел.048 401 730. ЕЛС-ОПШТИНА ПРИЛЕП Комисија за издавање недвижен имот под закуп бр.3/2012


WWW.KAPITAL.MK

КАПИТАЛ СРЕДА 28.03.2012

15

ФЕЉТОН

09

ХАОТИКА: МЕНАЏИРАЊЕ И МАРКЕТИНГ ВО ТУРБУЛЕНТНИ ВРЕМИЊА Почитувани читатели, читател дневниот весник К Капитал апитал ви в ја претставуа “Хаотика“, едно од најзначајните дела на светскиот маркетинг гуру, Филип Котлер, издадено и во мај, 2009 година. Котлер заедно со својот јот соработник Џон Џ Каслионе ја напиш ша оваа ккнига во екот на светската економска криза и постави насоки за тоа како треба да се развиваат бизн напиша бизнисите во “новата економска нормалност“. Дознајте како о “Хаотика“ може да ви помогне да ги и лоцират те изворите на турбуленцијата во бизнисот; како да подготвите сценарија за одговор на турбулентниот турбулентн хаос; како да развиете стратегии за долгорочна лоцирате отпорност орно кон турбуленции; како да изградите флексибилност фл во компаниските биланси, буџети и стратегии и уште многу корисни бизнис алатки за водење бизнис во денешниот хаотичен свет!

ОМС А ФАЗА Д НОВА ЕКОНОМСК ВА 1: СВЕТОТ ВЛЕЗЕ ВО ЕДНА ГЛАВ

Државните инвестициски фондови создаваат турбулентност?!

Богатите инвестициски фондови во сопственост на некои арапски држави контролираат голем капитал. Во догледно време овие фондови се во позиција да продрат дури на Волстрит и на големите лондонски и европски берзи на голема врата, предизвикувајќи големи бранови во бизнисот

Д

ржавниот инвестициски фонд (Sovereign wealth fund - SWF) е фонд за инвестиции што е во сопственост на државата, составен од финансиски средства како што се акции, обврзници, имот, скапоцени метали или други финансиски инструменти. Државните инвестициски фондови постојат со децении, но нивниот број драматично се зголеми од 2000 година. Некои се држат само во централните банки, кои ги насобираат фондовите во текот на менаџирањето на банкарскиот систем на една земја. Овој вид фонд вообичаено е од голема економска и фискална важност. Други државни инвестициски фондови, едноставно, се заштеди на државата кои се вложуваат од страна на различни ентитети. Во текот на глобалната финансиска криза во 2008 година неколку американски и европски финансиски институции избегнаа банкрот со прифаќањето државни инвестициски фондови од кинеската влада и од разни арапски кралства. Ова кажува многу за „подемот на другите“, како и за тоа кој од тие што се во подем ќе предизвика нарушување во времето што настапува. Во ова ново поглавје во економската историја

вечните двигатели на глобализацијата во изминатите 50 години повеќе нема да ги играат своите претходни доминантни улоги. Еден процес на прераспределба на парите и на моќта во целиот свет - понастрана од Соединетите Американски Држави и Европа, а кон земјите богати со ресурси и кон растечките индустријализирани земји во Азија - беше во тек во годините што следуваа по терористичките напади од 11 септември, кога Кина, Русија, Средниот Исток и други економии во подем почнаа да насобираат огромни резерви на готовина, бидејќи глобализацијата зеде замав, а цените на нафтата, природниот гас и на другата стока се вивнаа до небо. Државните инвестициски фондови добија светски публицитет во последните години со вложување во неколку финансиски фирми на Волстрит, вклучително Ситигруп (Citigroup), Морган Стенли (Morgan Stanley) и поранешната Мерил Линч (Merrill Lynch), кога на овие фирми им беше потребна инфузија во готовина поради загубите на почетокот на хипотекарната криза, во јануари 2008 година. Огромната штета што излезе на површина од кризата кон крајот на 2008 година само го забрза процесот на трансформација. Богатите инвестициски фондови во сопственост на државата на Кина, Сингапур,

ПРОТЕКЦИОНИЗМОТ МОЖЕ ДА СОЗДАДЕ ХАОС?!

олем дел од турбуленцијата што потекнува Г од инвестициите на државните инвестициски фондови во пазарите може да се појави како

резултат на задржаните чувства на национализам и на протекционизам. Пред многуте широко отворени раце од Западот да почнат да посегаат и да бараат пари од државните инвестициски фондови за да помогнат да се стабилизираат нивните протресени финансиски пазари, имаше широко распространет скептицизам од страна и на американските и на европските влади. Ваквите чувства датираат од 2006 година, кога американската влада ги отфрли предложените инвестиции на Дубаи портс ворлд (Dubai Ports World) во неколку поголеми американски пристаништа. Цинизмот продолжи како што се даваа повеќе изјави во средината на 2008 година, кога американските законодавци и конгресни истражители останаа забележани по тоа што изјавија дека нерегулираните активности на државните инвестициски фондови и на другите шпекуланти придонесоа за драматична промена на цената на нафтата во последните месеци и дека големи инвестициски групи водени од странски влади сега се меѓу најголемите шпекуланти во трговијата со нафта и со друга витална стока, како што се пченицата и памукот во САД. Потоа, кон крајот на 2008 година претседателот на Франција, Никола Саркози, на еден состанок на европските лидери изјави дека Европа треба да има свои државни инвестициски фондови за да има удел во компаниите погодени од глобалната финансиска криза и за да ги заштити од „грабливците“, повторно истакнувајќи го своето претходно ветување дека ќе ги штити невините француски (и други европски) компании од „крајно агресивните“ независни фондови. Прикриените стравови за неверојатно богатите - и нетранспарентни - државни инвестициски фондови ќе придонесат за неизбежен пораст на протекционистичкиот сентимент при враќањето во финансиски помалку турбулентни времиња. Ова зголемување на стравот понатаму ќе биде подгревано од природниот презир, кој многу луѓе од Запад го имаат за олигархискиот и државно воден капитализам, од кои двата преовладуваат на многу нови пазари со најголемите државни инвестициски фондови. На крајот, преку корпоративните преземања и инвестициите од страна на државните инвестициски фондови во САД, Европа и во другите западни економии улогата на државата (често недемократска) во глобалната економија брзо се шири и со тоа неизбежното „возвраќање“ од страна на западните влади и бизниси, создавајќи нови извори на турбуленција и хаос со кои бизнисот ќе треба да се натпреварува. Абу Даби и на Кувајт контролираат капитал од речиси четири илјади милијарди долари и тие сега, и во догледно време, се во позиција да продрат на Волстрит и на големите лондонски и европски берзи на голема врата, предизвикувајќи големи бранови. Повеќето државни инвестициски фондови останаа внимателни с$ до денес, делумно како резултат на лошите искуства во минатото. На пример, Кинеската инвестициска корпорација (China Investment Corporation) инвестираше три милијарди долари во почетната јавна понуда на акции од приватниот инвестициски фонд Блекстоун груп (Blackstone Group) во јуни 2008 година и пред тоа пет милијарди долари во Морган Стенли, во декември 2007 година. Во двата случаи таа загуби многу пари во рок од неколку месеци од својата инвестиција. Понатаму, падот на цените на нафтата, кој се случи претходниве години, уште повеќе го намали приливот на готовина во овие фондови. Но, времето може да биде на страната на државните инвестициски фондови. Со долгорочните прогнози за силна рецесија во САД и во Европа, која ќе продолжи длабоко во 2010 година (што и навистина се случи, н.з.), американските и европските акции стануваат поевтини секој месец, а американските и европските забелешки на купувачите од Азија, Русија и од Средниот Исток исто така

к

Во целосната ранг-листа на Институт за Државни инвестициски фондови, Катар се наоѓа само две места подолу од најдобрите десет. Инвестицискиот фонд на Катар (Qatar Investment Authority) моментално е на 12-то место со актива од 85 милијарди американски долари.

о

м

е

р

Ф

ИЛИП КОТЛЕР, кого многумина го сметаат за татко на модерниот маркетинг, е еден од светските најистакнати експерти за стратешката практика на маркетингот и беше прогласен за прв лидер во маркетиншка смисла од страна на Американската маркетиншка асоцијација. Како истакнат професор по меѓународен маркетинг на Факултетот за менаџмент Келог на Универзитетот во Нортвестерн, Котлер истражува во стратегискиот маркетинг, иновацијата, потрошувачкиот маркетинг, деловниот маркетинг, маркетингот на услуги, дистрибуцијата, електронскиот маркетинг и општествениот маркетинг. Беше консултант во Ај-би-ем, Бенк оф Америка, Мерк, Форд, Џенерал електрик, Ханивел и во многу други компании. Живее во Гленко, Илиноис. ОН А. КАСЛИОНЕ е еден од најстручните светски бизнисстратези, којшто работи како советник на бројни компании на големи и средни пазари и којшто спроведе стратегии за развивање глобален бизнис во 88 земји на шест континенти. Тој е основач, претседател и главен извршен директор на ГПЦ Бизнис капитал ЛЛЦ, консултантска фирма за интеграции и аквизиции. Живее во Лејк Форест, Илиноис.

Џ

стануваат послаби. Додека светот ја доживува својата глобална рецесија, парите од овие региони ќе бидат добредојдени како помош за да се стабилизираат овие западни економии.

(Продолжува) Во утрешниот број: Како треба да гледаат компаниите на инвестициите во еколошките иницијативи? ц

и

ј

а

л

е

н

о

г л

а

с


Kapital Akademija...

member of KAPITAL MEDIA GROUP

...Za da znaeme pove}e! I samite da si pomogneme...

објавува

РАБОТИЛНИЦА

АЛТЕРНАТИВНИ НАЧИНИ НА ФИНАНСИРАЊЕ НА ВАШИОТ БИЗНИС 20.04.2012

ЦЕЛ НА РАБОТИЛНИЦАТА Е УЧЕСНИЦИТЕ ДА СЕ ЗДОБИЈАТ СО ЗНАЕЊЕ ЗА: 1. Методи на вреднување (валуација) на компанијата; 2. Структурирање на зделка (deal) со инвеститор; 3. Типови на договори (term sheets) и клаузули кои се користат при преговарање со инвеститор; 4. Стратегии за излез од компанијата (exit strategies); 5. Извори на финансирање за вашиот бизнис според потребите на компанијата

РАБОТИЛНИЦАТА Е НАМЕНЕТА ЗА:

 Сопственици на компании; Извршни директори на компаниите; Финансиски менаџери; Вработени во останати високи позиции

во компаниите

ПРЕДАВАЧ НА РАБОТИЛНИЦАТА Е: БЛАЖ КОС

Ja menaxira Mre`ata na biznis angeli vo Slovenija i Fondot na biznis angeli vo Slovenija od 5,4 milioni evra. Aktivno e involviran vo pretpriemni{tvoto preku tesna sorabotka so Mre`ite na biznis angeli vo regionot, tehnolo{kiot park vo Slovenija i Ven~r Kapital Fondovite od regionot. Toj e avtor na eden od naj~itanite biznis blogovi vo Slovenija www.blazkos.com.

Видео врска со г-дин БРАНКО ДРОБНАК, кој има инвестирано во повеќе компании во Словенија и е член на бордот на бизнис ангели на Словенија. Сите заинтересирани за учество на работилницата можат да се пријават најдоцна до 18 април 2012 година.

Работилницата ќе се изведува на српски јазик, а материјалите ќе бидат на македонски и англиски јазик. Проектот Kapital Akademija... е формиран на 25.09.2011 лица за контакт: Гордана Михајловска, Дијана Гулакова, Бобан Ѓорѓиевски akademija@kapital.com.mk 02 3298 110

4 APRIL - SPECIJALEN PRILOG

OSIGURUVAWE I LIZING KOI SE PLANOVITE, NOVITETITE I STRATEGIITE NA OSIGURITELNITE KOMPANII ZA 2012 GODINA? DALI KOMPANIITE I GRA\ANITE MO@E DA O^EKUVAAT NOVI, ATRAKTIVNI PROIZVODI? KAKO OSIGURITELITE JA ZAVR[IJA 2011 GODINA? NAU^ENI LEKCII

 EVROPA RE - [TO ZNA^I I KAKVI BENEFICII NOSI NOVIOT PROEKT NA DR@AVATA SO OSIGURITELNITE KOMPANII ZA OSIGURUVAWE OD KATASTROFALNI RIZICI? ZEMJODELSKO OSIGURUVAWE – PREDNOSTI, VA@OST, KOJ GI NUDI OVIE POLISI? KOLKU ZEMJODELCITE GI OSIGURUVAAT POSEVITE? SOSTOJBI NA LIZING PAZAROT VO MAKEDONIJA? VREME E ZA PROMENI! ZA OVIE I ZA DRUGI TEMI ^ITAJTE VO SPECIJALNIOT PRILOG OSIGURUVAWE I LIZING KOJ KE IZLEZE NA 4 APRIL 2012 VO NEDELNIKOT KAPITAL. ZA SITE INFORMACII I PRA[AWA OKOLU OGLASUVAWETO OBRATETE SE DO MARKETING SEKTOROT NA E-MAIL: prilozi@kapital.com.mk; TEL: 02 3298 110LICE ZA KONTAKT: JASMINA SAVOVSKA TRO[ANOVSKI KAPITAL MEDIA GROUP DOO; P-FAH 503 1000 SKOPJE TEL. 02 3298 110; FAKS. 02 3298 111

496-28.03.2012  

496-28.03.2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you