Page 1

среда. 29 февруари. 2012 сре. max. 70 C min. -40 C

чет. max. 80 C min. -40 C

пет. max. 80 C min. -20 C

МБИ 10

2.148,26

+0,38%

МБИД 2.001,62

Извор: Македонска Берза

+0,01% %

ОМБ

122,09

-0,06%

ЕМУ

61,50

САД

$

45,94

Курсна листа на Народна банка на Македонија

ПОЛ ВОЛЕРС: НЕМА ПОЕНТА ДА СЕ ОТВОРА

ПРАШАЊЕТО ЗА МАКЕДОНИЈА ВО ЧИКАГО8СЕ ГЛАСА СО КОНСЕНЗУС 7

Само во Македонија Индустрипотрошувачката ското производство кошничка е помала од платата?! во јануари падна за 8% 5 Како е можно? 8-9

Хол Холандија, Словенија, Сло Швајцарија Шв и Полска П ќе бидат б паз пазари за мак македонското вин вино 2-3

Македонија ќе има 4.000 приватни “полицајци“ 4-5

Владата под итно да го спаси производството на свинско месо! 8

www.kapital.mk

...само идејата е капитал, с$ друго е пари...

член на групацијата KAPITAL MEDIA GROUP

КАПИТАЛ ОТКРИВА НЕВЕРОЈАТНИ ТРОШЕЊА ВО ДИРЕКЦИЈАТА ЗА ЗАШТИТА И СПАСУВАЊЕ

СПОРНИ МИЛИОНИ ЕВРА ПОТРОШЕНИ ОД ШАБАН САЛИУ?!

број 476 | година 2 | цена 20 ден. | тел. 3 298 110 | факс. 3 298 111

13,7

11,1 2,6

милиони евра потрошени за јавни набавки чии договори се објавени со задоцнување

милиони евра вредни договори воопшто не се објавени кај Бирото за јавни набавки

1

милион литри нафта од стоковите резерви искористила Дирекцијата за чистeње на езера и реки

СТР.

6


КАПИТАЛ СРЕДА 29.02.2012

WWW.KAPITAL.MK

2 НАВИГАТОР ИЗЈАВА НА ДЕНОТ

> коментар > анализа > победник и губитник > бројка > лидери > не им беше денот

> БРОЈКА

6

јавен повик за програмата ИПАРД ќе биде објавен во втората половина на март, а не како што претходно беше најавено во февруари, соопшти Платежната агенција. Со одложувањето Агенцијата им излегува во пресрет на потенцијалните корисници според кои првично дефинираниот рок е краток за подготовка на апликациите и обезбедување на потребните документи.

Нема план Б за Македонија. Потребно е да продолжат напорите за отстранување на пречките за приближување кон НАТО и кон ЕУ.

БЕРНАР ВАЛЕРО

портпарол на Министерството за надворешни работи на Франција

www.kapital.mk

Ставрески смета дека засега нема потреба од ребаланс

П

риходите од почетокот на годината во Буџетот за 2012 година се во рамки на планираното и во овој момент нема потреба од ребаланс, изјави вицепремиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески. Тој истакна дека јануарските податоци се повисоки во однос на минатиот јануари. „Ако приходите се во рамки на планираното значи нема потреба од ребаланс на Буџетот. Доколку има потреба ќе информираме, но во оваа фаза Буџетот се реализира согласно со планираното“, рече вицепремиерот Ставрески.

среда 29/02/2012

61.281.364

З

амислете го светот без статистика. Замислете, на пример, да не знаете колку луѓе се невработени, колкав е порастот на цените, колкава е просечната плата? Владите не би можеле да ја видат реалната слика во економијата за да ги конципираат идните политики, а инвеститорите не би можеле да донесат вистински одлуки за вложување на парите. Затоа, деталната статистика е суштински битна. Меѓутоа, јавноста во Македонија, за жал, с$ уште нема пристап до многу суштински битни статистички индикатори. Никој од нас не знае колку државата и нејзините институции им должат на приватните компании, колку луѓе се вработени на државна сметка?! Многу податоци пак, се објавуваат селективно, за да ја види јавноста сликата така како што сака Владата?! Еклатантен пример за манипулација на јавноста со статистички податоци е потрошувачката кошничка, бидејќи создава лажен впечаток дека платежната моќ на граѓаните е голема. Заводот за статистика објавува дека со 60% од просечната плата се задоволуваат месечните трошоци на едно семејство. Но, кошничката e полна само со храна и пијалаци, без другите основни трошоци, како сметките за струја, парно, вода, телефон, трошоци за образование, облека, средства за хигиена. Заводот за статистика ги има тие податоци, но не ги објавува. Податоците за јавниот долг на земјата, на пример, се објавуваат така што го вклучуваат само долгот на централната Влада, но не и на општините, јавните претпријатија и на Народната банка, чии долгови по дефиниција спаѓаат во јавен долг. Но, во тој случај јавниот долг би бил многу поголем од сегашните 28% од БДП. Едно истражување ја откри и формулата за вештачко намалување на бројот на невработени - ако некој задоцни еден ден и не се пријави точно навреме во Агенцијата за вработување, се брише од списокот со невработени. Како што кажал еден познат британски политичар, постојат три вида лаги: лаги, поголеми лаги и статистика. Статистичките манипулации се институционализирана измама на политичарите, направена со поддршка на државните институции за да се создаде лажна, но поубава слика на реалноста.

50.527.658

Лаги, поголеми лаги и статистика

52.799.771

janev@kapital.com.mk

Холандија, Словенија, Ш ќе бидат пазари за макед 57.536.709

Александар Јанев

60.600.679

КОМЕНТАР

Hrvatska 70.06% Germanija 9.38% Srbija, 6.43%

2007

2008 20% пораст од извозот на вино во 2011

2009

2010

2011

Македонските д вина винарници заеднички ќе освојуваат војуваат пазари. Според нови пазари Споре Стратегијата за извоз на македонското вино, која ја промовираше и ја изготви здружението Вина од Македонија, винарници преку деловни здруженија и заеднички настап ќе ги промовираат македонските вина на четири таргетирани пазари Александра Спасевска spasevska@kapital.com.mk

М

акедонските винарски визби здружени ќе ги освојуваат странските пазари. Според Стратегијата за извоз на в и н о, ко ј а ј а и з г о т в и з д ру же н и е то В и н а о д М а кедо нија, најгол ем потенцијал за пласман на македонското вино има на пазарите во Холандија, Словенија, Швајцарија и во Полска. Според ана лизите на з дру жението, со 24.000 хектари лозови насади и 70 винарски визби Македонија е лидер во регионот во производство на вино. Македонија годишно од извоз на вино инкасира околу 50 милиони долари, а

виното е еден од најзначајните извозни земјоделско-прехранбени производи. Според Стратегијата, македонските винарници во наредните две години преку деловни здруженија и заеднички настап ќе ги промовираат македонските вина на таргетираните пазари, ќе развиваат ознаки со географско потекло на виното и ќе го развиваат винскиот туризам. Прв пазар на кој годинава ќе ја започнат промоцијата на дом ашната вин ска индус тр ија е Холандија. Во изготвувањето на документот учествуваа винарските визби Тиквеш, Стоби, Сковин, Бовин, Далвина, Попова Кула, Вардарска долина, Еземит, Филовски и Имако, како и

70% од извозот на вино во 2010 е на Хрватскиот пазар

ки тимови тим тим имов ови ов и од холандската агенција експертски CBI и од Mинистерството за земјоделство и АгБиз програмата на УСАИД. Според податоците од Државниот завод за статистика, во последните пет години бројките за извоз на вино не се позитивни и освен во 2011 година, кога вредносно извозот на вино порасна за околу 20%, во изминатите години имаше надолна тенденција. Најголем дел од македонското вино завршува на хрватскиот пазар, каде што се пласираат 70% од извозот на вино, потоа следува Германија со 9,3% од вкупниот извоз, а 6,4% од извезеното вино завршува на српскиот пазар. Ставот на винарските визби е дека Македонија произведува квалитетно вино, но дека на винската индустрија & е неопходна поголема промоција и поголем пласман на странските пазари, а тоа е единствено можно со заеднички пласман.

Со заеднички настап до поголем пласман

„Иднината на винската индустрија е во заедничкиот настап на винарниците од Македонија. За да се постигне поединечен успех на странските пазари, прво мора со заеднички сили да работиме на создавање перцепција за Македонија како винска земја или како земја од каде што доаѓа врвно вино. Дури потоа можеме да зборуваме

Првиот број на дневниот весник Капитал се појави на 17 март 2010 телефон: ++ 389 3 298 110 факс: 3 298 111 e-mail: kontakt@kapital.com.mk Издава: KAPITAL MEDIA GROUP доо Скопје, компанијата е формирана во 1999 година, кога е издаден првиот број на магазинот Капитал ул. Димитрие Туцовиќ бр 20, 1000 Скопје, п.фах: 503, Република Македонија

ИЗВРШЕН ДИРЕКТОР (МАРКЕТИНГ И ФИНАНСИИ) Гордана Михајловска

РЕКЛАМА Александра Стојменова: ++389 2 3298 110/ лок:103; marketing@kapital.com.mk; aleksandra@kapital.com.mk

ГРАФИЧКИ И ИТ ДИРЕКТОР Николај Томашевски

ОГЛАСИ: Дијана Гулакова: ++389 2 3298 110/ лок:105; gulakova@kapital.com.mk

OFFICE MANAGER И ФИНАНСИИ Александра Николова: ++389 2 3298 110/ лок:101 nikolova@kapital.com.mk

СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОЗИ: Јасмина Савовска Трошановски ++389 2 3298 110/ лок:102; prilozi@kapital.com.mk

ДИРЕКТОР И ГЛАВЕН УРЕДНИК: Љупчо Зиков

Kapital Akademija... член на групацијата KAPITAL MEDIA GROUP ул. Вељко Влаховиќ бр 11, телефон: ++ 389 3 298 110 факс: 3 298 111 mail: akademija@kapital.commk

ПРЕТПЛАТА НА ДНЕВНИОТ ВЕСНИК КАПИТАЛ И НА МАГАЗИНОТ КАПИТАЛ Сања Савовска: ++ 389 2 3298 110/ лок:104 pretplati@kapital.com.mk

ОДГОВОРЕН УРЕДНИК Спасијка Јованова ПОМОШНИЦИ НА ОДГОВОРНИОТ УРЕДНИК Катерина Синадиновска (политика) Катерина Попоска (економија) УРЕДНИЦИ Маја Бајалска, Александар Јанев, Александра Спасевска ОДГОВОРЕН УРЕДНИК НА СПЕЦИЈАЛНИ ДОДАТОЦИ Верица Јорданова ОДГОВОРЕН УРЕДНИК НА WWW.KAPITAL.MK Александар Јанчески

Печати: Графички Центар Скопје Според мислењето на Министерството за култура за дневниот весник “Капитал” се плаќа повластена даночна стапка. Текстовите и фотографиите не се враќаат. Сите објавени текстови, фотографии и друга графичка опрема се авторски заштитетни и можат да бидат преобјавени, или на друг начин користени само со дозвола на издавачот. Даночен број: МК 4030999366644; Жиро сметки: Еуростандард банка: 370011100019555


WWW.KAPITAL.MK

> БРОЈКА

280.618 лица изнесува бројот на невработени во јануари годинава. Минатиот месец бројот на невработени се намалил за 526 лица. Од март минатата година Агенцијата за вработување континуирано регистрира пад на бројот на невработени.

КАПИТАЛ СРЕДА 29.02.2012

Народна банка во 2011 оствари добивка од 32 милиони евра

> БРОЈКА

357.351

С

оветот на Народната банка ги разгледа Финансиските извештаи на Народната банка и потврди дека даваат вистинска и објективна слика за финансиската состојба заклучно со 31 декември 2011 година. Вкупните средства, односно обврските и капиталот на Народна банка изнесуваат 167.619 милиони денари и тие се повисоки за 50.575 милиони денари во однос на претходната година. Народната банка оствари нето-добивка во износ од 1.950 милиони денари, во најголем дел како резултат на пресметаните приходи од ценовните и курсните промени на златото и на девизните средства. Финансискиот резултат за распределба за 2011 година по извршените прилагодувања е нето-позитивен и изнесува 75 милиони денари. Во согласност со член 15 од Законот за Народната банка, финансискиот резултат за распределба за 2011 година се распределува на следниов начин: 52,5 милиони денари во општите резерви на Народната банка и 22,5 милиони денари за Буџетот на Република Македонија.

Швајцарија и Полска донското вино з а п о ед инечни чеко ри“, ис такна Св етоз ар Јаневски, претседател на здружението Вина од Македонија. С п о р е д н е г о, з н а е ј ќ и г и ка п а ц и те т и те н а македонската винска индустрија, оваа стратегија е заедничкиот став на винарските визби за тоа во која насока треба да се движат за освојување на пазарите. „Започнавме да работиме на нешто што е многу пова жно од нашиот поединечен успех како компании, а тоа е градење имиџ за нашата земја и инвестирање во иднината“, потенцираше Јаневски. Според Ѓорѓи Петрушев, извршен директор на здружението Вина од Македонија, за подобрување на извозот прво треба да се постигне висок квалитет, кој треба да биде проследен со промоција на Македонија како винска земја. „В о и з м и н атите д в е год и н и р аб оте в м е н а идентификација на предизвиците и на можните р е ш е н и ј а з а н а с т а п н а с т р а н с к и п а з а р и. Идентификувавме дека само здружено имаме поголеми шанси за извоз. Клучниот предизвик е како Македонија да ја афирмираме како винска земја. Веќе неколку промоции се направени успешно и Македонија почнува да биде забележувана на светската винска карта“, изјави Петрушев.

Марко Тигелман, експерт за вино и консултант на CBI, кој ја изработи Стратегијата за македонскиот вински сектор, посочи дека Македонија има многу убави и квалитетни вина. Според неговата анализа, во последните неколку години се направени големи инвестиции во винарските визби, што претставува добра основа за успешен настап на странските пазари. „Заедничкиот настап на македонските компании е единствениот начин за освојување на пазарите за извоз. Пазарот на вина во Европа е многу конкурентен и речиси е невозможно за една индивидуална винарница успешно да се пробие, поради што за Македонија ова е единствениот начин за освојување на пазарите за извоз“, истакна Тигелман. Според министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Димовски, заедничкиот настап на странските пазари на македонските винарници ќе го подобри извозот на виното како стратешки национален извозен производ. „Стратегијата за извоз на македонското вино и нејзиниот основен заклучок за заеднички настап на македонските винарски визби целосно се совпаѓа со одредбите на Стратегијата за развој на лозарството и винарството во Македонија за периодот 2010-2015, која ја донесе Министерството за земјоделство. Минатата година е една од

обични акции по пат на приватна понуда доби одобрение да издаде Прокредит банка а.д. Скопје од страна на Комисијата за хартии од вредност (КХВ). Вкупната вредност на четвртата емисија на акции е три милиони евра. Емисијата на Прокредит банка а.д. Скопје се врши заради прибирање финансиски средства потребни за извршување на активностите на банката. Акциите се наменети за Прокредит холдинг, кој ќе купи 312.682 акции, со вкупна продажна вредност од 2.625.000 евра и Европската банка за обнова и развој, која ќе купи 44.669 акции со продажна вредност од 375.000 евра. КХВ му одобри и на Евроинс осигурување а.д. Скопје да ја издаде шестата емисија на акции по пат на приватна понуда, наменета за институционалниот инвеститор - Евроинс иншуранс груп ЕАД. Друштвото ќе издаде 1.000 обични акции, а вкупниот износ на емисијата изнесува 31.500.000 денари.

лидери

+

О

творањето на рудник Алшар на Кожуф за дополнителна експлоатација е добар потег за да се открие какво с$ рудно богатство крие овој капацитет

ЉУПЧО ДИМОВСКИ

министер за земјоделство, шумарство и водостопанство

Стратегијата за извоз на македонското вино и нејзиниот основен заклучок за заеднички настап на македонските винарски визби целосно се совпаѓа со одредбите на Стратегијата за развој на лозарството и винарството во Македонија за периодот 2010-2015, која ја донесе Министерството за земјоделство. Минатата година е една од најуспешните во пласманот на македонското вино, и покрај економската и должничката криза.

ЈОШИХИКО НОДА

Ј

апонија и покрај кризата останува на врвот откако излезе податокот дека јапонските компании во 2011 година купиле рекорден број странски фирми

не им беше денот МАРКО ТИГЕЛМАН

експерт за вино и консултант на CBI

Пазарот на вина во Европа е многу конкурентен и речиси е невозможно за една индивидуална винарница успешно да се пробие. За Македонија оваа стратегија е единствениот начин за освојување на пазарите за извоз. најуспешните во пласманот на македонското вино, и покрај економската и должничката криза“, истакна Димовски. Според него, стратешка определба на Министерството е да даде поддршка на една ваква инцијатива, која е од исклучително значење за успешен пласман на виното, како стратешки национален извозен производ.

Пакувано вино со повисок квалитет и цена се приоритет

нализата на консултантите покажала дека четири пазари се потенцијални за зголемување на извозот на македонското вино и тоа Холандија, Швајцарија, Полска и Словенија. Овие пазари се избрани врз основа на повеќе критериуми, меѓу кои: големина на пазарот, потрошувачка на вино, очекуван раст, бариери за влез на пазарот, достапност на дистрибутивни канали, можности и закани за македонското вино, како и моментална заситеност на пазарот. Според Стратегијата, за да го освојат холандскиот пазар, винарниците треба да настапат со сортата вино „вранец“. Преку поголема промоција ќе се изгради македонски бренд на вино, ќе се зголеми бројот на туристи, што ќе придонесе за поголем развој на винскиот сектор. Се препорачува извоз на вино во помала амбалажа. Полскиот пазар е таргетиран како потенцијален бидејќи е географски близок и таму населението е запознаено со македонските вина. Тука е потребна поголема промоција на специфични сорти грозје. Целта е извоз на квалитетно вино во шишиња, со повисока цена. Според Стратегијата, пазарот има потенцијал за извоз на пакувања bag in a box, а фокусот на продажба треба да се стави на извоз на полусуво вино. На словенечкиот пазар, каде што константно е присутно македонското вино, потребно е да се зголеми извозот на квалитетно вино во шишиња со повисока цена. Швајцарија е таргетирана како земја која нема сопствено производство на вино и отвора можност за пласирање на македонското „пино ноар“ (Pinot noir). Фокусот за извоз на овој пазар се става на црвено и розе вино, а потребна е промоција преку зголемување на свеста кај потрошувачите.

победник и губитник ПОБЕДНИК

АБДУЛАКИМ АДЕМИ

Има капацитет и мора да се искористи

А

3

ТОМЕ АЏИЕВ

Л

устрацијата ќе се најде и во извештајот за Македонија во Европскиот парламент, иако во земјава тапка во место поради многу недоречености во законот

Македонските винарници произведуваат квалитетно вино, но потребна им е поголема поддршка за освојување на странски пазари. Заедно здружени секако ќе бидат посилни и ќе можат да се справат со конкуренцијата на пазарите. Здружението Вина од Македонија, тргнувајќи од оваа потреба изготви стратегија за зголемување на извозот на ЃОРЃИ ПЕТРУШЕВ македонското вино, која ги покажува насоките и целите кон кои треба да се стреми и да ги исполни винската индустрија. Извршниот директор на ова здружение Ѓорѓи Петрушев согледувајќи ги потенцијалите на македонската винска индустрија ја увиде потребата за поголема поддршка на винскиот сектор, и во таа насока, поттикна изготвување на платформа според која ќе им се помогне на винарските визби полесно да се пробијат на светските пазари. Со оглед на тоа што извозот на вино е втора по големина извозна ставка во прехранбениот сектор, имплементацијата на оваа стратегија секако ќе значи раст не само на винскиот сектор, туку и на целата индустрија.

_

ГУБИТНИК Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, Шабан Салиу, спроведувал јавни набавки, но не објавувал огласи, не ги известувал одбиените страни зошто не добиле на тендерот, склучувал договори во четири очи. Под капата на итност на постапката или малата вредност на договорите, ШАБАН Салиу потрошил САЛИУ неколку милиони евра, констатираат ревизорите. Дел од оправдувањата на Салиу се дека од за Дирекцијата непознати причини им била блокирана интернет-страницата на Бирото за јавни набавки поради што биле спречени да ги објават договорите за склучена јавна набавка навреме. Иако подоцна грешката во Дирекцијата била исправена, ревизорите потенцираат дека ваквите обаснувања не се прифаќаат бидејќи истите постоеле во време на вршење на ревизијата. На ред се Државната комисија за спречување на корупцијата и Јавното обвинителството.

мисла на денот

МАРИО ДРАГИ

С

тандард и Пурс излезе со негативна прогноза за рејтингот на Европскиот фонд за финансиска стабилност, што отвора нови проблеми за шефот на Европската централна банка

КОЈ НИШТО НЕ РАБОТИ СЕКОГАШ ИМА МНОГУ СЛОБОДНО ВРЕМЕ.

Лав Николаевич Толстој руски писател


КАПИТАЛ СРЕДА 29.02.2012

НАВИГАТОР ГРАФИК НА ДЕНОТ...

0,90%

Haaretz Ha

Изра Израелскиот весник ги објавува заканите и проблемите со зака кои се соочуваат еврејските колонисти долж западниот брег коло и пр притисокот кој врз нив се врши од п палестинските радикални организации за напуштање на орга „нивните вековни огништа“. „нив

 

Dnevnik Dn

Сло Словенечкиот весник објавува бројка од милијарда евра, која број според официјалните лица, спор би б била цената за изградбата на ггасоводот Јужен поток. Гасификацијата на регионот Гаси е пр проблем со кој се соочува иМ Македонија, а Словенија секогаш е позитивен пример за секо решавање на работите. реш

 

The Boston Globe

САД повторно ќе крати на јавното здравство. Веројатно и претседателот Обама е свесен за долгорочната неодржливост на неговата социјална политика, која секогаш има место на насловните страници на американските медиуми.The Guardian

Корупција, лаги и моќ. Така лондонскиот весник го опишува дејствувањето на Руперт Мардок и неговата желба за повторно враќање на голема врата во медиумскиот бизнис.www.kapital.mk

2 3 4

Ноем.

Дек.

2012 Јан.

ндустриското производство во јануари падна за 8% споредено со истиот месец лани. Ова е најголем пад во последните неколку месеци. Надолниот тренд во индустријата почна во септември минатата година.

светот низ медиумите...

1

Окт.

-8%

Септ.

-4,80%

Авг.

-5,30%

5,50% Јули

-3,80%

Јуни

-2,30%

Мај

1,80%

6,90%

11,80%

5%

10,90%

Извор: Државен завод за статистика

2011 Фев. Март Апр. Јан.

И

ФОТО ФО ОТО НА Д ДЕНОТ... ЕНОТ...

Пад на индустријата за 8%

24,50%

4

WWW.KAPITAL.MK

НАЈЧИТАНО НА WEB... На работа во арапските земји: „Не е злато се што сјае“ р у реку Кому му се обрати Груевски преку ците „Ди велт“ – на народот, на Грците или на Ахмети? отрошувач р у Македонската потрошувачка на со увозн кошничка е полна увозна храна Индекс Big Mac: Денарот е 25% преценет во однос на доларот

Г

игантски олимписки кругови, високи 11 метри и широки 25 метри се новата атракција на Лондон. Во знак на одбележувањето на 150 години од Олимписките и Параолимписките игри, тие ќе се пловат од мостот Battersea до Thames Barriex.

Македонија ќе им приватни „полиц 4.000

вработени има во приватните агенции за обезбедување, кои со новиот закон ќе добијат полициски овластувања

574

униформирани полицајци има во Министерството за внатрешни работи, но и покрај тоа Владата дозволува нови лица да интервенираат со оружје

Со измени на Законот за обезбедување имоти и лица во Македонија ќе се дозволи вработените во приватните агенции за обезбедување да бидат вооружени и да го користат оружјето како и полицајците. Зошто Македонија добива 4.000 приватни „полицајци“ кога веќе има 7.000 државни?! Максим Ристески

risteski@kapital.com.mk

О

безбедувачите од приватните агенции во Македонија ќе станат приватни „полицајци“ и ќе може да интервенираат со оружје секогаш кога ќе проценат дека треба, односно дека е тоа во „согласност“ со законот. „Капитал“ пресмета дека земјава ќе добие 4.000 приватни „полицајци“, кога веќе има 7.000 државни, вработени во Министерството за внатрешни работи. Новите „полицајци“, покрај пиштол, ќе може да употребуваат и гумена палка, популарно наречена пендрек, средства за врзување (лисици) и хемиски средства (спрејови). Законските измени, со кои приватните обезбедувачи ќе добијат овластувања слични на полициските, се прва фаза, но од Министерството за внатрешни работи, кое е иницијатор на измените, најавуваат дека наскоро ќе биде готова драфтверзијата што ќе биде испратена до Владата. Наспроти најавите на министерката Гордана Јанкуловска

дека процесот ќе се одвива транспарентно, по јавната расправа која се одржа на 26 ноември лани, многу прашања од јавен интерес што ги отворија овие законски измени

останаа неодговорени. Дури и во најзасегнатата страна, Комората за обезбедување лица и имот, немаат информација што се случува со измените, за кои претставници на агенциите за обезбедување – членки на Комората изнесоа свои сугестии. Но, во Комората сметаат дека ваквите измени се неопходни за да не се случуваат убиства на обезбедувачи – досега двајца професионалци го загубиле животот обезбедувајќи транспорт на пари. Во МВР тврдат дека новите законски решенија се преземени од земјите во регионот, особено од Словенија. Коментирајќи го нацртзаконот, министерката Јанкуловска

ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ

поранешен министер за внатрешни работи

Има работи кои треба да се допрецизираат во текстот на законот. Ако јасно се дефинираат овластувањата и условите под кои ќе ги користат лицата од агенциите за обезбедување, ќе нема проблем. Сепак, овие овластувања не може да се изедначат со оние на полицијата зашто се ограничени само на конкретниот предмет на нивниот ангажман – имот или лице.


WWW.KAPITAL.MK

3 ФАКТИ ЗА...

21.415 Д

енари е исплатената просечна нетоплата во декември минатата година

44,1% Е

најголемиот раст на платите, регистриран во секторот информации и комуникации

8,8% Е

најголемиот пад на платите, евидентиран во секторот рударство и вадење камен

ПРОЦЕНКИ... ВЛАТКО ЧИНГОСКИ

генерален директор на ЕЛЕМ

Не е наша грижа од каде доаѓа струјата што ја купуваме

О

бвинувањето од пратеничката Весна Бендевска за Чингоски е чиста манипулација. „ЕЛЕМ врши набавки на јавен тендер на кој имаат право да се јават сите субјекти кои се лиценцирани за трговија со електрична енергија. На тендерот работиме по принцип на негативна аукција, односно најниската цена на аукцијата го добива тендерот. Наша грижа воопшто не е од каде доаѓа таа енергија во Македонија, бидејќи за нас е потребно да биде во земјава и да им биде на располагање на тарифините потрошувачи“,изјави Чингоски.

ма 4.000 цајци“ потврди дека со негово усвојување „работниците за обезбедување ќе добијат исти овластувања со полициските службеници, но само за имотот и за лицата што ги обезбедуваат“. Во практика тоа значи дека обезбедувачот ќе може да им го проверува идентитетот на граѓаните во околности предвидени со закон, да ги задржува, претресува и кон нив да примени мерки на присила и огнено оружје.

на законот. Ако јасно се дефинираат овластувањата и условите под кои ќе ги користат лицата од агенциите за обезбедување, ќе нема проблем. Сепак, овие овластувања не може да се изедначат со оние на полицијата зашто се ограничени само на конкретниот предмет на нивниот ангажман – имот или лице. Вработените во обезбедување мора да имаат можност да преземат мерки во одредени ситуации Постои ли заштитен дефинирани со закон зашто механизам? ништо нема да направат ако Најголемото прашање само им се развикаат на што се отвора секако е лицата кои претставуваат дали во законот постои сериозна опасност за функционален заштитетен имотот или лицето што механизам, кој во го обезбедуваат“, изјави прифатлива граница ќе Трајанов за „Капитал“. го намали ризикот од Друго прашање што го злоупотреба на новите отвораат законските измени овластувања? е дали доделувањето Бидејќи, на пример, во поголеми овластувања на членот што ги дефинира вработените во агенциите условите под кои за обезбедување значи обезбедувач смее да признавање на немоќта употреби огнено оружје, а на полицијата да си ги кои треба да оневозможат исполнува обврските што евентуална злоупотреба досега беа во нејзина на ова право, стои дека надлежност? Со околу 4.000 обезбедувачот може да обезбедувачи вработени во пука во случај на напад од агенциите бројот на лица физички посилно лице или од со полициски овластувања лице кое се служи со посебни одеднаш ќе порасне за околу вештини. Во одредени 60%, во услови кога МВР околности проценката располага со околу 7.000 дека напаѓачот има вакви униформирани полицајци. карактеристики може да биде крајно субјективна. Па, и подигањето на раката некој може да го протолкува како употреба на боречка вештина. Имајќи го предвид овој аспект, поранешниот министер за внатешни работи, Павле Трајанов, вели дека е неопходно допрецизирање на законскиот текст. „Има работи кои треба да се допрецизираат во текстот

ГОРДАНА ЈАНКУЛОВСКА

министер за внатрешни работи

Со усвојување на нацртзаконот работниците за обезбедување ќе добијат исти овластувања со полициските службеници, но само за имотот и за лицата што ги обезбедуваат.

4.000

квадратни метри ќе биде површината на која ќе се протега новиот откупнодистрибутивен пункт за земјоделски производи во Богданци, инвестиција на германскиот бизнисмен Томас Шварц, сопственик на фирмите Шварц и Таурус Шварц од Германија и Салата фармс од Дубаи. Ова прво странско вложување во Богданци по 22 години ќе претставува комплекс кој ќе содржи современ ладилник, магацински простор, товарна рампа и административни простории.

200

нови регистарски таблици се издадени во Полошкиот регион, информираат од СВР Тетово. Табличките се најмногу по желба на возачите. Еден сопственик на возило во пунктот во Порој побарал да му се изработат посебни таблички кои чинат дури 1.200 евра. Во Гостиварско се издадени околу 90 пара нови таблички.

ТОП ВЕСТИ... Од утре повторно „ќе светат“ улиците

З

аврши двонеделната струјна криза во земјата, којашто ги „затемни“ улиците и светлечките реклами низ Македонија, соопштија вчера од Комисијата задолжена за постојан надзор, анализа и проценка на електроенергетските состојби во државата. Претседателот на Комисијата, Влатко Чинговски, најави дека тие ќе го советуваат Министерството за економија да прогласи завршување на кризната состојба во предвидениот рок, на полноќ на 29 февруари годинава. Со рестрикциите Македонија вкупно заштедила 6.000 мW/h, што е околу 1%-1,5% од вкупната дневна потрошувачка на електрична енергија во земјата. Од Комисијата соопштија дека технички проблеми се јавиле кај селективното исклучување на уличното осветлување, поради што морале цели делови останат во мрак. Проблем имало и кај соработката со одредени градоначалници, иако генерално, Комисијата е задоволна од резултатите. Најавија дека цената на струјата нема да се зголеми во наредниот период, а поништен е и вториот дел од тендерот за увоз на струја од странство. Комисијата оценила и дека апелот до граѓаните да штедат енергија не вродил со голем плод, најмногу поради трошењето струја за греење, поради што Македонија и во време на криза покажува зголемена потрошувачка на електрична енергија.

Светски инвеститори на Балканскиот инвестициски форум во Скопје

R

SG Capital, NGN Capital, Intel Capital, како и словенечкиот фонд RSG Capital и Crimson Capital Corp се само дел од светските инвестициски фондови кои на 18 и на 19 април во Скопје ќе присуствуваат на Балканскиот инвестициски форум. Се очекува присуство на уште неколку врвни странски инвеститори на настанот, кој е под покровителство на претседателот Ѓорге Иванов, а во организација на фондацијата Балкан анлимитед. Извршниот директор на фондацијата, Александар Тасев, вели дека во следниот период се очекува зголемување на апликациите за учество. Мајкл Голд, директор на Кримсон капитал пак, потенцираше дека Форумот е одлична можност за претприемачите да ги презентираат своите идеи за напредок во областа во која дејствуваат. Според него, потребни се иновации во земјоделството, при што потенцираше дека во Македонија има услови за зголемено продуцирање на здрава храна. ИТсекторот секогаш е таргет со голем потенцијал за раст и развој, а енергијата, конкретно вложувањето во обновливи извори на енергија е сектор во кој во иднина ќе биде неопходно да се вложува. Голд очекува учество на инвеститори од повеќе области и понатамошни инвестиции во компании кои се брзорастечки, бидејќи како што посочи, инвеститорите сакаат продуктивно вложување, а ги интересира како понатаму ќе расте продажбата и како ќе се позиционира компанијата на пазарот, со што би добиле поврат на инвестицијата. Влезницата за форумот на кој се поканети претставници од Светска банка и ЕБРД чини 20 евра.

Парискиот аеродром сака да го купи ТАВ?

A

eroports de Paris, сопственикот на аеродромот Де Гол, е заинтересиран да го купи TAV Havalimanlari Holding AS (TAVHL), најголемата компанија за аеродроми во Турција, која раководи со аеродромот во Истанбул, Ataturk International, како и со 10 други аеродроми во Турција, Тунис, Грузија и во Македонија, јави Блумберг. Компанијата се натпреварува против француската градежна компанија Vinci SA (DG) за купување удел во ТАВ, коментираат за Блумберг извори кои се директно запознаени р со процесот. Како што јави Блумберг, сопств сопствениците на компанијата бараат најмал две милијарди долари за ТАВ. најмалку

ПОЛ КРУГМАН

60 СЕКУНДИ БРИФИНГ

БЕРЗА

МБИ 10 3.000 2.800 2.600 2.400 2.200 2.000 1.800

07/10

10/10

02/11

05/11

09/11

01/12

2.148,26 2010/2012 2010/2012

Max. Min.

2.827,62 1.943,09

На Македонската берза вчера се склучи една администраторска блоктрансакција, и тоа 5.746 обични акции на Македонија сообраќај по цена од 3.075 денари за една акција, што претставува 47,21% од основната главнина на друштвото. Вкупната вредност на трансакцијата изнесува 17.668.950 денари. Главниот берзански индекс МБИ-10 порасна за 0,38% и трговскиот ден го заврши со вредност од 2.148,26 индексни поени.

НАЈГОЛЕМ ДОБИТНИК Караорман Скопје

660,00 +19,00

+2,96% 2 96%

НАЈГОЛЕМ ГУБИТНИК Македонска берза

145.500,00 -4.499,00

-3,00% 3 00%

DOW JONES 13.500 13.000 12.500 12.000 11.500 11.000 10.500 10.000

07/07

21/08

05/10

19/11

03/01

17/02

12.966,07 0 12% -0,12%

Деновиве голем дел од индексите на Волстрит се во благ раст, а вчера S&P индексот достигна ново највисоко ниво од 2008 година. На европските берзи пак, цените на акциите вчера паднаа. На азиско-пацифичките берзи вчера можеше да се забележи и црвена и зелена боја.

ДРУГИ ПАЗАРИ FTSE 100 Nikkei225 S&P 500 Nasdaq DAX TOPIX

5.908,81 9.722.52 1.368,41 2.970,11 6.825,74 838,48

VALUTI

£ €

СТАПКА

-0,11% +0,92% +0,06% +0,13% -0,35% +0,39%

€ $

1,1794 ПРОМЕНА

СТАПКА

1,3454 ПРОМЕНА

-0,3%

+0,5%

ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ НА СТР.10

FJU^ERSI ZLATO

1.780,70 +0,33% 0 33% ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ НА СТР.11

NAFTA BRENT

123,43

економист

-0,60% 0 60%

Грција мора да го напушти еврото

ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч

Д

обитникот на Нобелова награда, економистот Пол Кругман, изјави дека Грција е „блиску“ до немање друг избор освен да го напушти еврото, бидејќи мерките за штедење кои & се наметнати на нацијата го спречуваат нејзиното економско закрепнување. „Кога јас би бил на чело на некоја периферна земја, би рекол дека не смеете да го напуштите еврорегионот составен од 17 земји. Иако тоа ќе предизвика огромни нарушувања, Грција наскоро нема да има друга алтернатива“, изјави Кругман.

Kapital Akademija... член на групацијата KAPITAL MEDIA GROUP ул. Димитрие Туцовиќ бр 20, телефон: ++ 389 3 298 110 факс: 3 298 111 mail: akademija@kapital.com.mk

МОЈМИР МРАК Словенечката Влада мора да ги намали буџетските трошоци за 800 милиони евра во однос на лани.


КАПИТАЛ СРЕДА 29.02.2012

WWW.KAPITAL.MK

6 ПОЛИТИКА > пари > држава > администрација

www.kapital.mk среда 29/02/2012

Kapital Akademija...

member of KAPITAL MEDIA GROUP

телефон: ++ 389 2 3298 110 факс: ++ 389 2 3298 111 e-mail: akademija@kapital.com.mk

КАЛЕНДАР НА НАСТАНИ

ЗА ПЕРИОД ФЕВРУАРИ C ЈУНИ 2012

МАРТ

02

Оптимизација на пребарувачи и контекстуално огласување

08

Финансиски извештаи

15

Организација на продажбата и продажбен менаџмент

23

Меѓународно двојно оданочување

30

Е-mail маркетинг и корпоративно огласување

АПРИЛ

05

Финансии во продажбата и управување со клучните клиенти

20

Интернет огласување

26

Customer Rela%onship & Customer Experience management

МАJ

10

Водење на продажен разговор и продажна презентација

18

Подгответе се за инвеститори!

23

Маркетинг на социјални медиуми

30

Преговарање и развој на долгорочни односи со клиентите

ЈУНИ

15

Мониторинг аналитика и статистика на интернет активности

21

Известување и следење на продажбата

Спорни 13,7 милиони евра потрошени од Шабан Салиу?! Државниот ревизор открива дека 2,6 милиони евра потрошила Дирекцијата за заштита и спасување на јавни набавки, за кои не објавила договори кај Бирото за јавни набавки. За набавки вредни 11 милиони пак, Салиу ги објавил договорите, ама по истекувањето на законскиот рок од 30 дена. Ваквата состојба, според ревизорите, создава можност за ненаменско и незаконско користење на парите Марија Севриева

11,1 2,6 500

милиони евра потрошени за јавни набавки чии договори се објавени со задоцнување

милиони евра вредни договори воопшто не се објавени кај Бирото за јавни набавки

sevrieva@kapital.com.mk

Б

Ревизорите препорачуваат да се надминат ваквите состојби, бидејќи, како што се вели во нивните забелешки, доделувањето н а до го в о р ите з а ја в н и н аб а в ки в о постапки кои не се во согласност со Законот за јавни набавки остава простор за ненаменско и незаконско трошење на парите. Ревизорите проверувале 25 од вклупно 66 спроведени постапки за јавни набавки. Тие констатирале дека Комисијата задолжена за спроведување на јавните набавки не ги наведувала причините зошто биле преземани активности без објавување оглас. „Во две постапки без објавување оглас во вредност од 65 илјади евра и во една постапка за осиг урување авиони во вредност од 165 илјади евра не се наведени причините за начинот на спроведување на постапката“, се вели во извештајот на Државниот завод за ревизија. Дополнително, уште 265.000 евра се потрошени за набавка на услуги и стоки без да се објави тендер, воопшто. Од нив 163.000 евра биле за расчистување на речните корита. Тоа значи дека п ол о в и н а м и л и о н е в р а Салиу потрошил надвор од законските прописи. Тој н$ упати на објаснувањето Дирекцијата за заштита на Дирекцијата на забелеи спасување во текот на шките на ревизорот, кое е 2009 година реализирала објавено заедно со извешнабавка на противпожарни тајот. Во него пишува дека авиони, резервни делови п о р а д и к р ај н а и т н о с т, и обука на пилотите биле принудени да одат со во вредност од 7,1 преговарање со директна милиони евра. спогодба. Осигурувањето на авионите било неопходно поради потребата од обука на техничкиот персонал и добивање дозвола за летање, а со тоа и нивно користење ШАБАН САЛИУ во гасењето пожари, појаснуваат од директор на Дирекција за заштита и спасување Дирекцијата. „За сите забелешки во И покрај објаснувањето од Дирекцијата извештајот можете да ги и напомената дека се преземаат сите погледнете објаснувањата на активности за надминување на ваквите Дирекцијата доставени до забелешки, од Заводот за ревизија велат дека ги прифаќаат објаснувањата, но тоа Државниот завод за ревизија.“

ез изготвен план, јавна објава, тендерски спецификации и за цени повисоки од дозволеното Дирекцијата за заштита и спасување склучувала договори за јавни набавки во текот на 2009 и 2010 година, утврди Државниот завод за ревизија во последниот извештај. Вкупно 2,6 милиони евра се потрошени без да се објават договорите кај Бирото за јавни набавки, додека пак, за набавки вредни 11 милиони евра директорот Шабан Салиу ги објавил договорите, ама по истекувањето на законскиот рок од 30 дена. Ваквата состојба, според ревизорите, создава можност за ненаменско и незаконско користење на парите. Ваквата постапка од Дирекцијата ја правдаат со блокирање на интернет-страницата на Бирото за јавни набавки, поради што не биле во можност навреме да ги објавуваат договорите кои ги склучувале.

За набавка на авиони потрошени 7,1 милиони евра

илјади евра се потрошени без објавување тендер или во четири очи не го менува изразеното мислење дека спроведувањето јавни набавки надвор од законските прописи остава простор за незаконско и ненаменско трошење на парите.

Нафта од стокови резерви за чистење езера и речни корита Како дел од програмите на Владата за чистење на речните корита и канали, како и Акциониот план за чистење на реки и крајбрежјето на Преспанското Езеро, на Дирекцијата која е надлежна за спроведување на овие активности & бил одобрен еден милион литри нафта од стоковите резерви. По извршениот увид во документацијата на Агенцијата за стокови резерви, планот на Координативното тело при Владата, количината на нафтата и лицата ангажирани за спроведување на работата, Заводот констатирал дека активностите за чистење на речните корита се редовни, а не вонредни, како воена состојба, елементарна непогода или слично, кога се посегнува по користење на стоковите резерви. Нафтата Агенцијата за стокови резерви ја проценува на вредност од 290.000 евра, додека Кординативното тело на 344.000 евра. Покрај тоа, Дирекцијата не водела евиденција за количината на горивото што се испорачува до секоја подружна единица. По ваквите констатации на ревизорите, директорот Салиу ги повикал одговорните лица кои биле ангажирани во чистењето. Дирекцијата, како што се наведува во нивното објаснување, поднела извештај до Владата за одобрената нафта, потрошената нафта и недостигот околу исплатата на ангажираните фирми и дополнително ќе ја затворат постапката околу спроведувањето на Акциониот план.

Како н$ стаса Србија и дал

За клучни се сметаат претстојните три месеци за постигнување некаков договор со Атина за членството на Македонија во НАТО и во ЕУ. Ако не мрднеме чекор напред, ќе останеме изолирани, чекајќи ги Косово, Албанија и БиХ, анализираат познавачите, додека Србија ќе трча напред Габриела Делова

delova@kapital.com.mk

Р

ечиси извесниот кандидатски статус на Србија јасно покажува дека Скопје, Белград и Подгорица во јуни заеднички ќе се борат за датум за преговори. И додека за Србија и за Црна Гора се претпоставува дека без многу напор ќе ги отворат преговорите, Македонија без решениот спор за името тешко дека ќе мрдне од позицијата на која веќе со години стои само со препорака! Наредните три месеци, анализираат познавачите, се чини Македонија ќе биде

под силен притисок за евентуален договор меѓу Скопје и Атина околу прашањето за името. Високиот дијалог кој од средината на март ќе го води Брисел со Скопје, посетата на медијаторот Метју Нимиц по двегодишната пауза и позитивната одлука од Хаг, одат само во насока дека и НАТО и ЕУ прават с$ што можат да го мотивираат официјално Скопје заедно со Атина конечно да го затворат прашањето за името. Ова всушност е последниот обид, велат познавачите Македонија да не остане во

најзагрозената група од Западен Балкан на патот кон ЕУ и заедно со Србија и со Црна Гора да ги водат преговорите за членство во Унијата. Ако во јуни, на Самитот на ЕУ, Србија и Црна Гора добијат датум за преговори, а Македонија с$ уште остане со препораката, постои можност од изолација поради фактот што следните, а воедно и последните држави од Балканот - Албанија, БиХ и Косово имаат уште многу да направат за да дојдат до статусот што Македонија го има во моментот.

С$ е во рацете на Владата Резултатите до јуни зависат од политиката на Владата, велат експертите. Но, по последното интервју на премиерот во кое прогнозира дека најмалку за 5 години ќе се реши спорот за името, тие се скептици дека работите можат да тргнат напред. „С$ зависи од политиката. Но, по интервјутo на премиерот станува јасно. Ќе нема понатамошна евалуација на патот кон ЕУ. А пораката од Брисел е јасна, мора да се реши спорот за името за да се тргне чекор


WWW.KAPITAL.MK

КАПИТАЛ СРЕДА 29.02.2012

ПОЛИТИКА 7

Македонија има две медиумски вистини? Законодавниот дом на а јавноста & се сервираат две медиумски вистини, кои Викторија ќе соработува со се резултат на поделбата на доминантно „македонски“ и македонското Собрание доминантно „албански“ медиуми, се вели во анализата

Н

на Високата школа за новинарство и односи со јавноста. Според анализата, насловена „Медиумскиот дискурс во известувањето за Европското првенство во ракомет“, во медиумите се забележува воинствена реторика, која води кон етноцентристички, ксенофобичен и дискриминаторски ефект во јавноста. Сефер Тахири, професор на Универзитетот во Југоисточна Европа, за „Капитал“ вели дека вакво медиумско известување се забележува и за случувањата на Кале, проектот „Скопје 2014“ и за дебатата за изградба на црква на плоштадот. Професорката на Високата школа, Весна Шопар, забележува стриктна поделба на медиумите на македонски и албански јазик, кои се доминантни. „Никој не размислува за последиците од ваквата поделеност и ова е сериозно прашање за кое треба да се размислува како понатаму“, вели таа.

П

арламентарците од законодавниот дом на Викторија во најбрзо време ќе формираат група за соработка со македонските колеги. Ова е дел од агендата за заедничко дејствување на двата парламенти, истакна пратеникот и иницијатор за формирање на групата Ендру Елсбери по средбата со првиот човек на македонското Собрание, Трајко Вељаноски во Мелбурн. „Во моментов бараме начини како да се реализира тоа што е можно поскоро. Точниот термин не можеме да го кажеме. Ќе се послужиме со примерот со Парламентот на Западна Австралија со кој веќе постои ваква соработка“, рече Елсбери.

Попоски денес во Женева

М

инистерот за надворешни работи, Никола Попоски, денес ќе има обраќање на 19-тата сесија на Советот за човекови права на Обединетите нации, што до 1 март се одржува во Женева. Како што соопшти МНР, престојот во Женева ќе биде и во функција на промовирање на кандидатурата на Република Македонија за членство во Советот за човекови права на Обединетите нации за периодот 2014-2016 година. Шефот на дипломатијата, Попоски, ќе има и повеќе средби со министри за надворешни работи на маргините од 19-тата сесија на Советот за човекови права на Обединетите нации.

Волерс: Нема поента да се отвора прашањето за Македонија во Чикаго се гласа со консензус! Катерина Синадиновска sinadinovska@kapital.com.mk

К

онсензусот е клучот на којшто функционира НАТО алијансата. Оттука, нема поента во Чикаго воопшто да се отвора прашањето за Македонија, оти не мислиме дека има консензус з а прием на з емјата под референцата БЈРМ. Ова го изјави американскиот амбасадор, Пол Волерс, на вчерашната средба сo новинари и ја повтори познатата американска позиција, дека спорот е проблем чие решение зависи исклучиво од Македонија и од Грција. „Нема ниедна друга држава која сака да ја виде Македонија во НАТО повеќе од САД. Но, ова е ваш проблем. Ние можеме да помогнеме и помагаме. Ќе го прифатиме секое решение кое ќе биде прифатливо за Скопје и за Атина, ама не можеме да сториме ништо повеќе од тоа. Што се однесува до самитот во Чикаго, проширувањето воопшто не е на агендата. Не гледаме зошто воопшто би се отворало прашањето за Македонија, оти познато е дека во Алијансата се гласа со консензус, а не гледаме дека го има“, рече Волерс. Амбасадорот одби да ја коментира прогнозата на премиерот Никола Груевски дадена во последното интервју за германски „Ди велт“, дека уште минимум пет години се потребни за решавање на спорот за името. „Нашата позиција е јасна и непроменлива. За влез на Македонија во НАТО неопходен е компромис за спорот за името. Ние ќе го поздравиме тој компромис, без разлика дали ќе дојде за пет месеци или за пет години. Зошто премиерот дал ваква временска рамка не би можел да ви кажам, ќе треба да го прашате него“, изјави амбасадорот. Волерс исто така одби да коментира дали евентуалниот негативен исход од Чикаго ќе има и силно негативно влијание на домашната политичка сцена, а особено изразено преку револт на албанската владејачка партија, ДУИ.

ли ќе н$ престаса? напред“, вели поранешниот амбасадор во НАТО, Нано Ружин. „Кога седум години не мрднувате од место јасно е дека другите држави ќе ве претекнуваат. Станува извесно дека и Србија и Црна Гора заедно ќе ги почнат преговорите и најверојатно брзо ќе ги завршат. Македонија не само што го изгуби лидерството, туку останува во најзаглавениот дел од Блаканот, во ист пакет со Албанија, Косово и Босна и Херцеговина“, констатира претседателката на Националниот совет за евроинтеграции, Радмила Шеќеринска. Во однос на теориите на заговор, дека Брисел намерно н$ остава со последните земји од регионот од истите причини поради кои ја држи и Турција надвор, Шеќеринска вели дека таквите теории се сосема погрешни, бидејќи во тој случај, како што тврди таа, Брисел немаше да ни даде кандидатски статус, ниту пак препорака за преговори која ја повторува веќе неколку пати и покрај тоа што во пос ледниот извештај се

Утре во Брисел средба Груевски - Пападемос

Утре во Брисел конечно ќе се сретнат премиерите на Македонија и на Грција, Никола Груевски и Лукас Пападемос. Средбата доаѓа по неколку пати упатената покана до Пападемос од страна на Груевски и по посетата на медијаторот Метју Нимиц. Иако очекувањата се дека средбата ќе биде само протоколарна, дел од експертите анализираат дека во отсуство на официјални изјави од македонска и од грчка страна по средбата со Нимиц, разговори за евентуален предлог за името може да има. забележуваа значајни уна за дувања во однос на реформите. „Европската комисија практично на мускули н$ бутка кон преговори“, вели Шеќеринска.

„Сиг урно дека тоа би имало одредено влијание во повеќе општествени сфери. Не само на политичката сцена. Но, точно кавкво, не би можел да предвидам“, вели Волерс. Амбасадорот исто така повтори дека пресудата од Хаг може да се искористи како позитивен момент и стимул за преговорите, меѓутоа дека таа не е замена за конечно решение за спорот. Волерс ги поздрави напорите на медијаторот Метју Нимиц, кој периодов оствари средби со македонскиот и со грчкиот државен врв, а како позитивна ја оцени и претстојната средба на двајцата премиери, Никола Груевски и Лукас Пападимос, која ќе се случи утре во Брисел, затоа што како што амбасадорот вели, секогаш е добро да има директни средби и да има дијалог. „Ниеден конфликт не е решен лесно, но треба да му се погледне на прашањето во очи и да се дојде до долго посакуваниот компромис“, порача амбасадорот.

Слободни медиуми се суштината на демократијата

Амбасадорот Волерс оцени дека Македонија с$ уште има проблеми во одредени сфери - слободата на медиумите, корупцијата, владеењето на правото. „Секоја земја има слабости, а наше е да помогнеме Македонија да се избори со своите. Што се однесува до медиумите - слободни, независни и одговорни медиуми е суштината на демократијата. Тие треба да бидат check and balance и коректив на општеството“, вели американскиот амбасадор.


КАПИТАЛ СРЕДА 29.02.2012

WWW.KAPITAL.MK

8 КОМПАНИИ ПАЗАРИ

Само во Македонија потрошувачкат

Како е можно?

Која е причината што јавноста остана покуса за информацијата колку ги чини граѓаните месечно за да ги задоволат секојдневните потреби за храна и домаќинството? Дали затоа што ако се измери реалната, како што прават ЕУ и другите балкански земји, ќе излезе дека македонската потрошувачка кошничка не е 200 евра, туку 500 евра, што е многу повеќе од месечната просечна плата во земјава?

Силвана Жежова

Потрошувачката кошничка во ЕУ соодветна на животните потреби храна безалкохолни и алкохолни пијалоци

 производи од жито

 тутун

 месо и риба

 лекови и лекување

 млеко, млечни производи и јајца

 облека и чевли кирија, горива, струја

silvana@kapital.com.mk

М

акедонија има најевтина потрошувачка кошничка споредено со земјите од регионот и од Европската унија, затоа што е најсиромашна. Уште поскандалозно е што Државниот завод за статистика веќе не ја мери потрошувачката кошничка, иако тоа го прават сите европски земји. Која е причината што јавноста е покуса за информацијата колку ги чини граѓаните месечно за да ги задоволат секојдневните потреби за храна и домаќинството? Дали затоа што ако се измери реалната, како што прават ЕУ и другите балкански земји, ќе излезе дека македонската потрошувачка кошничка не е 200 евра, туку 500 евра, што е многу

к

о

м

е

р

ц

и

ј

а

повеќе од месечната просечна плата во земјава? Интересно е дека Заводот за статистика не ја мери потрошувачката кошничка, во услови кога другите земји во регионот јавно пресметаа дека по европски стандарди вредноста на нивната кошничка е далеку повисока од просечната плата. Тоа го покажуваат официјалните статистички податоци, кои во Македонија сега ги нема. Поранешните податоци од годишните извештаи на Заводот за статистика за вкупните трошоци на домаќинствата покажуваат дека едно четиричлено семејство во земјава месечно троши околу 32.000 денари (околу 500 евра). Тоа е многу повеќе од 200 евра (последниот податок за потрошувачката

л

е

н

о

г л

а

с

Потрошувачката кошничка во Македонија повеќе од сиромашна

 мебел, апарати во домаќинство транспорт комуникација рекреација и култура едукација ресторани и хотели други производи и услуги

 масло и маснотии овошје и зеленчук шеќер, чоколада и кондиторски производи други прехранбени производи кафе и чај безалкохолни и алкохолни пијалоци

Владата под итно да го спаси производството на свинско месо! По забраната за увоз на македонско свинско месо во Босна и Херцеговина, месните производители се жалат дека ембаргото значително ќе им го намали производството, но и ќе ги принуди да отпуштат дел од вработените Викторија Милановска milanovska@kapital.com.mk

А

ко македонската влада не преземе итни мерки, забраната на Босна и Херцеговина за увоз на свинско месо од Македонија ќе & нанесе голем удар на месната индустрија во земјава, алармираат месните производители. Се жалат дека ваквото ембарго значително ќе го намали производството на свинско месо во Македонија, но и ќе ги принуди производителите да отпуштат дел од вработените. Иако македонските месни компании двапати во рок од две недели побарале од Владата да стори нешто, с$ уште чекаат на одговор од институциите. Велат, причина за забраната се личните интереси и бизнисот на тамошниот министер за земјоделство, кој е сопственик на месната индустрија Лијановиќ. „Тоа дека забраниле увоз на македонско свинско месо поради опасност од свинска чума, од која во Македонија нема ни трага веќе 16 години, е чист изговор. Со оваа одлука фактички н$ ставаат во ист кош со земји од типот на Боцвана, Боливија, Маврициус. Ова што се случува е погубно за македонската месна индустрија. Нашата компанија во Босна извезува 16% од вкупното производство, односно од 30 до 40 тони месо неделно, а дури и кај нив имаме инвестирано во опрема и кадар. Ако во рок од две недели нашата држава не преземе нешто, последиците ќе бидат фатални. Најдобро решение е и Македонија да забрани увоз на секакви производи од Босна, која најмногу извезува токму во нашата земја“, вели Дејан Јазвиќ од компанијата за производство на месни производи Мега.

90 93

милиони долари изнесува вкупниот извоз на Босна и Херцеговина во Македонија лани

милиони долари изнесува македонскиот извоз во Босна и Херцеговина во 2011 година Од фармата за свињи Единство Челопек велат дека единствено решение на алармантната ситуација е реципроцитет. „Македонија да & забрани увоз на каков било производ на Босна. Само така тамошната влада ќе сфати што направила“, вели сопственикот Веле Ристевски. Производителите на месо во земјава велат дека ова е втор обид од страна на Босна да го попречи увозот на македонско свинско месо, кое е висококонкурентно на нивниот пазар. Првот обид бил во август, кога им барале гаранција за секој камион, на што фирмите губеле и по 100.000 евра за провизии. Ниту „Капитал“ вчера не доби одговор од надлежните институции. Од Агенцијата за храна и ветеринарство останаа недостапни. Според Државниот завод за статистика, Македонија лани од Босна и Херцеговина увезла производи и услуги во вредност поголема од 90 милиони долари. Македонскиот извоз во Босна, пак, во 2011 година изнесува 93 милиони долари.


WWW.KAPITAL.MK

КАПИТАЛ СРЕДА 29.02.2012

9

та кошничка е помала од платата?! кошничка) и од 340 евра (просечната плата). Од Државниот завод за статистика велат дека на друг начин ќе го следат животниот стандард на населението. Ќе ги мерат само цените на мало и трошоците на живот. Според досегашната методологија, во пресметката беа вклучени само храната и пијалаците. „Во процесот на хармонизација со европските статистики започнавме со ново истражување од областа на животниот стандард. Во тек е анализа и валидација на добиените податоци во соработка со експерти од областа и врз основа на овие податоц ќе се продуцираат меѓународно споредливи индикатори за животниот стандард и условите за живеење“, велат од Државниот завод за статистика. Во Заводот признаваат дека потрошувачката кошничка која ја објавуваа до минатата година не претставува индикатор за мерење на сиромаштијата, ниту на минималните потребни средства за храна и пијалаци на едно просечно четиричлено домаќинство. „Потрошувачката кошничка за исхрана и пијалаци не служи за анализа на тоа колку му е потребно на едно домаќинство за нормален живот, туку целта е да ни ја прикаже промената на вредноста на буџетот за исхрана и пијалаци на едно просечно домаќинство во Македонија како резултат на промената на цените на мало од

Реални и нереални бројки Македонија Просечна плата 340 евра Потрошувачка кошничка 200 евра

Србија

Просечна плата 353 евра Потрошувачка кошничка 636 евра

Хрватска

Просечна плата 715 евра Потрошувачка кошничка 895 евра

БиХ

Просечна плата 410 евра Потрошувачка кошничка 870 евра

Црна Гора

Просечна плата 484 евра Потрошувачка кошничка 778 евра

Kapital Academy...

еден во друг месец“, објаснуваат од Заводот. Македонската потрошувачка кошничка не опфаќаше ниту една третина од трошоците кои реално ги има едно семејство. „Во неа беше опфатена само една група, односно исхраната и пијалаците, на кои едно просечно семејство троши околу 60% од вкупниот приход. Тоа говори за сиромашно општество. Во Словенија само 25% од приходите припаѓаат на оваа ставка. Во трошоците треба да влезат и оние за облека, образование, струја, покуќнина, културен живот. Во однос на новата пресметка за индексот на цените на мало, потребно е да опфатат 200-300 производи кои најмногу се трошат. И во однос на добивање на индексот на цените на трошоците потребно е да се земат предвид приближно толку производи“, вели професорот на Економскиот факултет, Славе Ристески. Во потрошувачката кошничка пресметана од Еуростат, освен храна, безалкохолни и алкохолни пијалаци, влегуваат и тутун, лекови и лекување, облека и чевли, кирија, горива, струја, мебел, апарати во домаќинство, транспорт, комуникација, рекреација и култура, едукација, ресторани и хотели други производи и услуги. Земјите во регионот веќе ја применуваат европската методологија во пресметката.

Така, во Србија новото истражување покажало дека на храна трошат многу повеќе од она што статистиката порано го покажувала и тоа со просечно семејство кое има три, а не четири члена. Во новата потрошувачка кошничка има 26 производи повеќе од старата, така што тој вкупниот број сега изнесува 75. Едно семејство во Србија треба да одвои две просечни плати за да ја наполни кошничката. Потрошувачката кошничка во Хрватска изнесува 895 евра, а просечната плата е 715 евра. Во Босна и Херцеговина цената на потрошувачката кошничка е двојна поголема од просечната плата, која изнесува 410 евра. Во Црна Гора просечната плата е 484 евра, а потрошувачката кошничка 778 евра. Во досегашната македонска потрошувачка кошничка за исхрана и пијалаци влегуваа 63 производи: жито, месо, риба, млеко, млечни производи, јајца, масло и маснотии, овошје, зеленчук, шеќер, чоколадо и кондиторски производи, други прехранбени производи, кафе и чај, безалкохолни и алкохолни пијалаци. Таа се формираше врз основа на податоците за просечно потрошените количества од одделни артикли за лична потрошувачка, статистиката на цените на мало и статистиката на платите, која дава податок за просечно исплатените нето-плати по работник за месецот.

member of KAPITAL MEDIA GROUP

...Za da znaeme pove}e! I samite da si pomogneme...

објавува

РАБОТИЛНИЦА

АНАЛИЗА И ТОЛКУВАЊЕ НА ФИНАНСИСКИ ПОКАЗАТЕЛИ 20.03.2012

Дали знаете дали и колку е профитабилна Вашата компанија? Дали успевате да ја одржите ликвидноста и солвентноста на компанијата? Дали имате и одржувате долгорочна успешност на Вашиот бизнис? Преку оваа еднодневна работилница ќе дознаете како да ги препознаете клучните елементи од финансиската слика на Вашето претпријатие и како истите да ги разберете на начин кој ќе ви помогне во донесувањето на вистински деловни одлуки. Познавањето на повеќе информации кои стојат позади бројките во извештаите е огромна предност затоа што тогаш знаете во која насока се движи Вашиот бизнис.

РАБОТИЛНИЦАТА Е НАМЕНЕТА ЗА:

 Лица вработени во областа на финансиското работење, сметководство, финансиско известување и анализа Особено е корисна на надоградување на знаењата кај претприемачите, лицата кои работат на менаџерски позиции, управителите и лицата кои се директно вклучени во процесот на донесување деловни одлуки во претпријатијата.

НА РАБОТИЛНИЦАТА ЌЕ НАУЧИТЕ:

 Да дефинирате правилен сет на финансиски извештаи корисни во процесот на одлучување и нивно читање како извор на финансиски податоци Да ги дефинирате соодветните показатели за финансиска анализа, нивно пресметување, начин на нивно толкување и потенцирање на нивното значење Да ја анализирате оперативно-деловната успешност од работењето преку извештаите и показателите, структурата на приходите и трошоците и нивна примена во процесот на одлучување

ПРЕДАВАЧ: м-р КАТЕРИНА БОШЕВСКА

finansiski direktor na EOS Matrix Makedonija i finansiski konsultant za Isto~na Evropa. Anga`irana e kako nadvore{en sorabotnik i trenerobu~uva~ za temi od oblasta na finansiski menaxment od renomirani trening agencii-konsultantski ku}i.

Проектот Kapital Akademija... е формиран на 25.09.2011 лица за контакт: Гордана Михајловска mihajlovska@kapital.com.mk, Дијана Гулакова akademija@kapital.com.mk 02 3298 110


КАПИТАЛ средА 29.02.2012

WWW.KAPITAL.MK

10 компании пазари > БроЈка

Хотели метропол објави пад на загубата

Х

отели Метропол а.д. Охрид објави пад на загубата во 2011 година за 24,5% и тоа од 13,57 милиони денари во 2010 година на 10,25 милиони денари лани, пишува во неревидираниот извештај на компанијата. Продажбата на хотели Метропол бележи раст од 9%, од 134 милиони денари во 2010 година на 146 милиони денари минатата година. Позитивните финансиски резултати се должат на склучените зделки за туристички посети на туристи од Финска, Холандија и Израел.

нов интернет-портал за агробизнисот

М

акедонската асоцијација на преработувачи (МАП), со поддршка од програмата АгБиз на УСАИД, основа интернет-портал, www. map.org.mk за да им помогне на компаниите од агробизнисот да ја зголемат конкурентноста и продажбата. Порталот нуди лесен пристап до информации за пазарот, а вклучува брокерска алатка која им овозможува на преработувачите на зеленчук да ги постават нивните количини за продажба засебно или колективно, да разменат производи што се нудат или бараат, и автоматски да примаат надворешни прашања во врска со трговијата. Порталот ќе им помогне на компаниите да бидат во чекор со најновите индустриски трендови и глобални мрежи со компаниите од регионот и од ЕУ.

1-2

илјади евра глоба ќе платат здравствените работници кои за хонорар ќе нудат консултантски услуги или ќе говорат на средби, обуки, советодавни состаноци и истражувања на пазарот без претходно да имаат писмен договор. Ова го предвидува новиот Закон за здравствена заштита, кој е во собраниска процедура.

Ќе се градат станови и куќи на периферијата на Скопје

КАМАТНИ СТАПКИ НА ДЕНАРСКИ ДЕПОЗИТИ КАЈ ДЕЛОВНИТЕ БАНКИ

,07%

,97%

,00%

,49%

а NASDAQ

,42%

рзата во Сао

,20%

мпании

,68% компании од

,65%

Банка НЛБ Тутунска банка Стопанска банка Шпаркасе банка Охридска банка Прокредит банка ТТК банка Алфа банка Уни банка Еуростандард банка Халкбанк АД Скопје

Цела населба за изградба на куќи во Хиподром 2, нова населба во Припор, локации за изградба на згради во општина Илинден и Бутел. Во услови на слаб интерес за субвенционирани станбени кредити, општините деновиве забрзано работат на расчистување и продажба на локации за изградба на станови и куќи надвор од центарот на Скопје

Соња Јованова

О

s.jovanova@kapital.com.mk

колу 1.500 станови во моментов се градат на периферијата на Скопје. Според информациите од градоначалниците, во фаза на изградба има станови во Ново Лисиче, Ѓорче Петров, во близина на поранешната фабрика Фас 11 Октомври во Гази Баба, во населбата Железарница. Ова го потврди и министерот за финансии, Зоран Ставрески, кој освен со градежните компании, вчера оствари работен состанок и со неколку градоначалници. Во услови кога на терен реално нема голем интерес за проектот „Купи куќа, купи стан“, министерот ги задолжи градоначалниците забрзано да носат урбанистички планови и да чистат терен за градежна експанзија надвор од центарот на Скопје. „Во Гази Баба цената на градежното земјиште е прифатлива за компаниите да можат да градат. Во моментов работиме на издавање одобрение за градба за околу 550 станови. Тоа се локации во близина на Фас 11 октомври, во Железарница и Ченто, кои за две недели ќе бидат издадени и ќе се почне со изградба. Сега ќе почнеме со продажба на слободните државни парцели во Хиподром 2 - околу 300 локации за индивидуално домување и девет локации за колективно домување. Всушност, во Хиподром 2 ќе понудиме цела населба за куќи“, вели Тони Трајковски, градоначалник на општина Гази Баба. Министерството за финансии не го објавува бројот на пристигнатите апликации за субвенциониран кредит во банките, но информира дека до крајот на март ќе бидат одобрени првите кредити. Градежните компании пак, велат дека с$ додека не се намали цената за продажба на градежното земјиште, нема да можат да продаваат по цена пониска од 900 евра за метар квадратен, услов за проектот „Купи куќа, купи стан“. „Ако одиме со цена на градежно земјиште од 400-500 евра за метар квадратен, како може да вклопиме со цена под

+

ни на берзата

,64%

ирани на

28.02.2012

+2,96% +2,64% +2,55% +0,97% +0,13%

28.02.2012

Македонска берза Тетекс ЗК Пелагонија Макпетрол РМДЕН09

пад

-

нова цена

660,00 4.260,00 161,00 126,00 500,00

6м 5,00% 5,30% 5,60% 4,80% 5,00% 4,90% 5,70% 6,00% 5,50% 5,40%

нова цена

-3,00% 145.500,00 -2,97% 359,00 -2,78% 2.450,00 -2,48% 19.992,00 -0,41% 93,00

6м 2,70% 2,90% 3,00% 2,90% 2,90% 2,70%

24м 3,80% 4,00% 4,50% 3,65% 4,10% 3,70%

36м 4,10% 4,30% 5,00% 3,90% 4,50% 4,10%

Алфа банка

2,40%

3,00%

4,00%

4,30%

Уни банка

2,40%

2,70%

4,35%

5,25%

Еуростандард банка Халкбанк АД Скопје

2,50% 2,70%

3,00% 3,10%

4,60% 4,60%

5,10% 5,00%

1м 3м 6м 12м 0,57% 0,99% 1,29% 1,62% и може да си дозволат отплаќање 0,51% 0,92% 1,25% 1,61% на станбен кредит, според Законот, 0,24% 0,49% 0,75% 1,07% не се квалификуваат за добивање 0,06% 0,09% 0,14% 0,36%

Народна банка на Хрватска Централна банка на Црна Гора Централна банка на Словенија

24м 7,50% 8,10% 8,10% 5,00% 8,20% 7,50% 7,50% 9,00% 8,50% 8,40%

2,50% 3,60% 2,20%

6,00%

ОСНОВНИ КАМАТНИ СТАПКИ НА НБМ

36м 7,90% 8,30% 7,90% 5,00% 8,30% 8,00% 8,10% 9,50% 9,00% 8,80%

Банка НЛБ Тутунска банка Стопанска банка Шпаркасе банка Охридска банка Прокредит банка ТТК банка

3м 2,20% 2,40% 2,50% 2,40% 2,40% 2,20%

6м 2,70% 2,90% 3,00% 2,90% 2,90% 2,70%

24м 3,80% 4,00% 4,50% 3,65% 4,10% 3,70%

36м 4,10% 4,30% 5,00% 3,90% 4,50% 4,10%

Алфа банка

2,40%

3,00%

4,00%

4,30%

Уни банка

2,40%

2,70%

4,35%

5,25%

Еуростандард банка Халкбанк АД Скопје

2,50% 2,70%

3,00% 3,10%

4,60% 4,60%

5,10% 5,00%

1м 0,57% 0,51% 0,24% 0,06%

3м 0,99% 0,92% 0,49% 0,09%

6м 1,29% 1,25% 0,75% 0,14%

12м 1,62% 1,61% 1,07% 0,36%

ЕВРОПСКИ КАМАТНИ СТАПКИ

Инструмент Благајнички записи Ломбарден кредит

камата 4,00% 5,50%

СТАПКИ НА ЗАДОЛЖИТЕЛНА РЕЗЕРВА НА БАНКИ

Домашна валута Домашна валута со валутна клаузула Странска валута

10% 20% 13%

КУРСНА ЛИСТА

Држава ЕМУ САД В.Британија Швајцарија Канада Австралија

Среден курс во 61,5025 45,9385 72,7840 51,0309 45,7880 49,0764

Валута евро долар фунта франк долар долар

Извор: НБРМ

ДВИЖЕЊЕ НА ИНФЛАЦИЈАТА ВО МАКЕДОНИЈА ПЕРИОДОТ 2010/2011 6% 5% 4% 3% 2% 1%

0% 01/10 03/10 05/10 06/10 08/10 10/10 12/10 02/11 04/11 06/11 08/11 10/11

Извор: Државен завод за статистика

МЕЃУБАНКАРСКИ КАМАТНИ СТАПКИ

ПРИНОС НА ОТВОРЕН ИНВЕСТИЦИСКИ ФОНД Рочност преку ноќ 1 недела 1м Отворен инвестициски фонд СКИБОР 2,20% 3,18% Нето вредност 4,18% Илирика Југоисточна Европа2,20% 26.139.337,49 МКДОНИА Илирика Глобал-Растечки пазари

3м 2,20% 2,40% 2,50% 2,40% 2,40% 2,20%

на типски населби. Но, с$ уште субвенциониран станбен кредит. остануваат проблемитеМЕЃУБАНКАРСКИ кои реалноКАМАТНИ го Дополнителен проблем е и што според СТАПКИ кочат интересот кај граѓаните, а тоа тврдењата на граѓаните, освен 3м што ќе Рочност преку ноќ 1 недела 1м е неможноста кредитотСКИБОР да се отплати го заложат3,18% купениот4,18% стан под хипотека, 2,20% 4,98% пред 20 години, како иМКДОНИА тоа што тие се банките им барале дополнителна 2,20% скептични во однос на каматните стапки хипотека за уште еден недвижен имот. по истекувањето на годините во кои СТАПКИ ВОНаместо решавање на овие проблеми, ОСНОВНИ КАМАТНИ ОДДЕЛНИ ЗЕМЈИ Владата го субвенционира отплаќањето министерот Ставрески ќе продолжи Основна кам. стапка Стапка на инфлацијасо на кредитот. средбите со 4,00% градоначалниците, овој 5,20%пат Народна банка на Македонија Тие пак, што имаат високи примања од внатрешноста. 13,40% Народна банка на Србија 12,00%

вторник - 28.02.2012

Euribor (EUR) Libor (EUR) Libor (USD) Libor (CHF)

36м 7,90% 8,30% 7,90% 5,00% 8,30% 8,00% 8,10% 9,50% 9,00% 8,80%

Банка НЛБ Тутунска банка Стопанска банка Шпаркасе банка Охридска банка Прокредит банка ТТК банка

Euribor (EUR) општините од третата зона на Скопје Libor (EUR) да ги изменат урбанистичките планови Libor (USD) и да понудат локации за изградба Libor (CHF)

КАМАТНИ СТАПКИ НА ДЕПОЗИТИ ВО ЕВРА КАЈ ДЕЛОВНИТЕ БАНКИ

раст

Караорман Скопје Алкалоид РЖ Услуги Макстил Гранит

24м 7,50% 8,10% 8,10% 5,00% 8,20% 7,50% 7,50% 9,00% 8,50% 8,40%

ЕВРОПСКИ КАМАТНИ СТАПКИ

КАМАТНИ СТАПКИ НА ДЕНАРСКИ ДЕПОЗИТИ КАЈ ДЕЛОВНИТЕ БАНКИ

3м 4,00% 4,30% 4,80% 4,60% 4,00% 4,10% 4,20% 5,00% 4,50% 4,40%

6м 5,00% 5,30% 5,60% 4,80% 5,00% 4,90% 5,70% 6,00% 5,50% 5,40%

КАМАТНИ СТАПКИ НА ДЕПОЗИТИ ВО ЕВРА КАЈ ДЕЛОВНИТЕ БАНКИ

900 евра за метар квадратен. Но, мислам дека веќе градоначалниците имаат слух и најверојатно ќе одат со пониски цени. Целта е надвор од градот да почне да се гради, оти само таму е поевтино, но малку задоцнето, оти ова требаше да се прави пред да почне реализацијата на проектот. Вака имаме мал застој во продажбата, оти сите чекаат да видат што ќе се случи со овие кредити“, вели Зоран Азманов од градежната компанија Настел. Проектот „Купи куќа, купи стан“ предвидува четири милиони евра за 2.500 барања за субвенциониран станбен кредит. Слабиот интерес на граѓаните го принуди Министерството за финансии да го продолжи рокот за аплицирање за три месеци, кој првично траеше до први март. Ако во почетокот акцентот се ставаше на кредит за купување стан, сега се оди на варијанта градоначалниците на

Банка НЛБ Тутунска банка Стопанска банка Шпаркасе банка Охридска банка Прокредит банка ТТК банка Алфа банка Уни банка Еуростандард банка Халкбанк АД Скопје

3м 4,00% 4,30% 4,80% 4,60% 4,00% 4,10% 4,20% 5,00% 4,50% 4,40%

3M

6M

1Y

YTD

ДАТУМ

0,69%

-6,23%

-23,81%

4,00%

27.02.2012

1,70%

5,50%

6,81%

-10,53%

5,31%

27.02.2012

17.698.436,23 3,58% Основна кам. стапка Стапка на инфлација КД БРИК 47.092.777,06 0,29% 5,20% Народна банка на Македонија 4,00% КД Нова ЕУ 21.508.357,62 0,90% 13,40% Народна банка на Србија 12,00% КБ Публикум - Балансиран 24.459.493,00 3,65% 2,50% Народна банка на Хрватска 6,00% КБ Публикум - Обврзници 35.971.683,54 1,39% 3,60% Централна банка на Црна Гора

-0,57%

-7,31%

-12,36%

0,54%

27.02.2012

11,45%

10,65%

-4,40%

8,68%

27.02.2012

1,26%

-13,48%

-32,49%

1,20%

27.02.2012

6,70%

-1,27%

-12,68%

6,00%

27.02.2012

2,61%

2,46%

0,00%

1,96%

27.02.2012

0,83%

1,64%

0,00%

0,52%

27.02.2012

ОСНОВНИ КАМАТНИ СТАПКИ ВО ОДДЕЛНИ ЗЕМЈИ

41.432.118,01

3м 4,98% 1M 2,15%

Иново Статус Акции

КБ Публикум Паричен Централна банка на Словенија

55.922.190,79

0,29% 2,20%

ОСНОВНИ КАМАТНИ СТАПКИ НА НБМ

Инструмент Благајнички записи Ломбарден кредит СТАПКИ НА ЗАДОЛЖИТЕЛНА РЕЗЕРВА НА БАНКИ

камата 4,00% 5,50%


WWW.KAPITAL.MK

КАПИТАЛ средА 29.02.2012

11 Сава Далбоков номиниран за претседател на уо на Шпаркасе банка

Н

адзорниот одбор на Шпаркасе банка Македонија донесе одлука да го номинира Сава Далбоков, претседател на Надзорниот одбор на банката и член на УО на Steiermärkische Sparkasse, за нов претседател на Управниот одбор на Шпаркасе банка Македонија. Оваа номинација с$ уште е предмет на одобрување во согласност со интерните процедури во банката и според регулативата на Народната банка на Македонија за добивање согласност од централната банка. Назначувањето ќе стапи на сила по добивање на потребните одобренија. Срѓан Крстиќ, сегашниот претседател на Управниот одбор на банката, останува во Шпаркасе со цел да го осигура континуитетот на квалитетот и стабилноста во работењето на банката. „Последниве две години, во период полн со предизвици, Крстиќ одигра многу важна улога во

позитивниот раст на банката и нејзината оперативна профитабилност. Како признание за значителниот придонес за развој на банката, Надзорниот одбор го номинираше Крстиќ како дел од интензивната програма за размена на знаења со другите членkи во Erste и Sparkasse, со цел зајакнување на неговите професионални квалификации и релации во групацијата. Одлуката за професионален ангажман на Крстиќ во групацијата ќе биде донесена по завршувањето на оваа програма“, информираат од Шпаркасе банка. Сава Далбоков (39) има 15 години меѓународно банкарско искуство во групацијата на Erste и Sparkasse и имаше врвни менаџерски позициии, од член на УО на Erste&Steiermärkische банка во Хрватска, претседател на УО во Ерсте банка Србија, с$ до сегашните одговорности од 20 октомври 2010 година, од кога Далбоков е член на УО

на Steiermärkische Sparkasse AG во Грац, стратешкиот сопственик на Шпаркасе банка Македонија, и чија одговорност се однесува на развој на деловните активности на пазарот во Југоисточна Европа. Со овие промени Steiermärkische Sparkasse има за цел да го забрза трансферот на знаење и најдобри практики, поддржувајќи ја Шпаркасе банка Македонија како сигурен партнер на своите клиенти и значаен партнер на групацијата. „Ова е потврда за целосна поддршка од групацијата Steiermärkische Sparkasse за зацврстување на позицијата на пазарот на банката како една од водечките банки во државата, чија позиција е потврдена и преку зголемување на капиталот од 30 милиони евра, кои во изминатите шест месеци Steiermärkische Sparkasse ги инвестираше во Шпаркасе банка Македонија.

Алкалоид ја заврши 2011 година со добивка од 10 милиони евра На македонскиот пазар лани Алкалоид продаде производи во вредност од 45,6 милиони евра, што е за 12% повеќе во споредба со 2010 година. На странските пазари, пак, продажбата порасна за 14% и изнесува 64,4 милиони евра

7%

Викторија Милановска

Ф

milanovska@kapital.com.mk

армацевтската компанија Алаклоид минатата година ја заврши со добивка од 10 милиони евра и со 14% повисока продажба. Според неревидираниот изештај на оваа компанија, ланската добивка е за 7% повисока од таа во 2010 година, кога изнесуваше 9,3 милиони евра. Фармацевтскиот гигант Алкалоид, заедно со неговите подружници, лани оствари продажба на производи во вредност од 110 милиони евра. На македонскиот пазар во 2011 година, Алкалоид продаде производи во вредност од 45,6 милиони евра, што е за 12% повеќе во споредба со 2010 година. На странските пазари, пак, продажбата порасна за 14% и изнесува 64,4 милиони евра. МАКЕДОНСКА БЕРЗА Од вкупниот број производи и услуги 38% биле МБИ 10 продадени на домашниот пазар, а останатите 2.148,26 62% во странство. Лани Алкалоид МБИД во недвижности и опрема инвестираше 62,8 милиони евра, што е за 2.001,62 3% повеќе отколку во 2010 година. Покрај ОМБ 122,09

поголема добивка оствари Алкалоид лани во споредба со 2010 година тоа, компанијата реализирала и 97 нови ЖиВко МукаетоВ вработувања. генерален директор на Алкалоид Според генералниот директор на Алкалоид, уште по започнувањето на светската економска криза во 2009 година главна Живко Мукаетов, успешното работење цел на нашата компанија беше да ја насочиме енергијата на одржување изминативе години, па и за време на економска на финансиската стабилност преку управување со сите видови ризици и криза, се должи пред с$ на квалитетот на имплементирање мерки за нивно намалување. тие предострожности кои ги производите и на кадрите, но и на брендовите практикувавме во секојдневното работење, без да ја нарушиме политиката на кои ги граделе години наназад, како и на инвестирање, донесоа позитивни резултати во изминатите три години. проактивниот маркетинг-концепт. „Уште по започнувањето на светската економска на инвестирање, донесоа Југоисточна Европа. Алкалоид поседува криза во 2009 година, главна цел на нашата ФЈУЧЕРСИ политиката позитивни резултати во работењето во 14 подружници и тоа во Србија, Црна Гора, компанија беше да ја насочиме енергијата Албанија, Косово, Босна и Херцеговина, на одржување на финансиската стабилностНАФТА изминатите три години“, вели Мукаетов. Алкалоид веќе 7,5 децении произведува Хрватска, Бугарија, Романија, Украина, преку управување соЛЕСНА ситеСУРОВА видови ризици и ПРИРОДЕН ГАС лекови, козметички и хемиски препарати Русија, САД, Швајцарија. Производите имплементирање мерки за нивно намалување. 2,553/ММБТу 108.48$/барел и преработува билни суровини. Тој на Алкалоид се присутни на пазарите во Тие предострожностиBRENT кои ги практикувавме во ЗА ЗАТОПЛ. е шеста фармацевтска индустрија во триесетина земји во светот. секојдневното работење, без да ја нарушиме 327 123.50$/барел

+0,38% +0,01% -0,06%

-0,07% -0,54%

-2,65% -0,52%

Извор: Македонска Берза

Вредностите кои ги гледате денеска, се од последниот ден на тргување, вторник - 28.02.2012

МАКЕДОНСКА БЕРЗА МБИ10 МБИ10 ИНДЕКСИ РЕГИОН 3.000 3.000 3.000МБИ10

МБИ 10 BELEX15 2.148,26 542,15

+0,38% +1,34%

SASX 10 777,27

МБИД CROBEX 2.001,62 1.767,62 ОМБ Главен индекс на Загребската берза 122,09

+0,01% SOFIX 308,94 -0,06% ATHEX

Главен индекс на Белградската берза

+0,26%

727,20

Главен индекс на Љубљанската берза

20.257,50

36,26$/унца

2.235,00

8.646,00

525.00$/унца

Извор: Македонска Берза официјалниот пазар на Македонска берза

Паоло, Бразил

2.400 2.400 2.400

ATHEX 2.200 2.200 2.200 727,20 ЕВРОПА ИНДЕКСИ

Главен индекс на Љубљанската берза

FTSE 100 5.903,80

+0,18% -0,52% SWISS

DAX13.004,74 Заеднички индекс 30 6.813,89

6.102,04

1301.75$/бушел

2.000 2.000 2.000 Главен индекс на Атинската берза

-0,20%

1.800 1.800 1.800

07/10 07/10 07/10 10/10 10/10 10/10 02/11 02/11 02/11 05/11 05/11 05/11 09/11 09/11 09/11 01/12 01/12 01/12

DOW JONES Агробанка 1.998,00 13.004,74

+10,75% +0,18%

+0,49% S&P 500 -0,68% 1.366,26

Хоте.Маестрал

Индекс на најголеми компании котирани на берзата во Хонг Конг

+0,39%

+1,64%

TOPIX CAC 40 838,48

3.428,14

ЕВРОПА ИНДЕКСИ BSE 30

17.731,10 -0,39%

Индекс на компании котирани на примарен пазар на Токиска берза

FTSE 100 5.903,80

Индекс на 30 најголеми компании котирани на берзата во Бомбај

Индекс на 40 најголеми компании котирани на париската Еуронекст берза

Извор: Блумберг

DAX 6.813,89

+42,40%

Индекс на најликвидните акции на Берзата во Сао 56,11 CAC 40 SENGПаоло, Бразил

Индекс на најголемите јапонски компании котирани на Токиска берза

-0,52%

Индекс на 30 најголеми герм. компании котирани на Франкфуртска берза ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч.

+16,33%

0,99

-0,52% -20,00%

Индекс на 100 најголеми британски компании котирани на Лондонска берза Пивова.Лашко

8.890,00

SWISS КД груп 6.102,04 5.310,00

+7,11%

-0,68% -1,85%

ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч.

раст нова цена АЗИЈА ИНДЕКСИ +2,96% 660,00

Караорман Скопје АлкалоидNIKKEI 225 +2,64% 9.722,52 РЖ Услуги +2,55% Индекс на најголемите јапонски компании Индекс на 20 најголеми и најликвидни одТокиска берза Макстилкомпании +0,97% котирани на швајцарскиот пазар на капитал Гранит +0,13%

-0,68% TOPIX

+0,92%

112112 112 108108 108 104104 104 07/10 07/10 07/1010/10 10/10 10/1002/11 02/11 02/1105/11 05/11 05/1109/11 09/11 09/1101/12 01/12 01/12

ОМБ е составен од најликвидните обврзници котирани на Македонска берза

108.48$/барел

BRENT 123.50$/барел

1782.20$/унца

СРЕБРО 36,26$/унца

БАКАР 8.646,00

-0,07% -0,54%

ПРИРОДЕН ГАС 2,553/ММБТу

ЗА ЗАТОПЛ. 327

МЕТАЛИ

+0,41% +1,83% +2,60%

НИКЕЛ

20.257,50

АЛУМИНИУМ 2.235,00

ЧЕЛИК 525.00$/унца

-2,65% -0,52%

+1,9% +1,3% /

+41,23%

Индекс на 30 најголеми герм. компании Индекс на 20 најголеми и најликвидни компании од Податоците за акции со најголема промена во регионот, се земаат од веб страниците на котирани на Франкфуртска берза швајцарскиот пазар на капитал Белградска, Загрепска и Љубљанска берза компании

28.02.2012

SWISS 6.102,04

9,90

-0,39% 5.903,80БЕРЗА -0,20% ЉУБЉАНСКА

. DAX Униор зрече 6.813,89 8.000,00

116116 116

Индекс на најликвидните акции на Берзата во Сао Паоло, Бразил Атлас

Истарска кре. ЕВРОПА ИНДЕКСИ -29,83% -15,65% FTSE 100

Индекс на 40 најголеми компании котирани на париската Еуронекст берза Интеревропа

Индекс на 100 најголеми британски котирани на Лондонска берза

Телефонија

1.105,01

3.428,14

-0,20%

Индекс на 100 светски компании котирани на NASDAQ берзата, без финансиски компании

450,00

79,90

+1,65%

+3,14% +0,49%

-0,10% +0,42% 65.514,00 ЗАГРЕБСКА БЕРЗА

220,00

BRAZIL BOVESPA -0,10% +0,42% 65.514,00 АЗИЈА ИНДЕКСИ

+0,92%

ЛЕСНА СУРОВА

ЗЛАТО

-10,20% BRAZIL BOVESPA -10,00%

Симпо

ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч.

NIKKEI 225 HANG 9.722,52 ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ 21.568,70 ДЕН ДО 15Ч.

NASDAQ НИС 723,00 2.980,66

120120 120

ФЈУЧЕРСИ НАФТА

Главен индекс на Атинската берза

АМЕРИКА ИНДЕКСИ БЕЛГРАДСКА БЕРЗА

Заеднички индекс 30 големи американски компании котирани на Њујоршка берза

NASDAQ 2.980,66

ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч.

Заеднички индекс на 500 котирани компании на двете најголеми американски берзи

ATHEX 727,20

ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч.

големи американски Индекс на 100 светски компании котирани на NASDAQ компании котирани на Њујоршка берзата, без финансиски компании Индекс на 30 најголеми герм. компании берза Индекс на 20 најголеми и најликвидни компании од Заеднички индекс на 500 котирани компании на двете најголеми американски берзи котирани на Франкфуртска берза швајцарскиот пазар на капитал Хоте.Маестрал

S&P 500 1.366,26

Главен индекс на Сараевската берза 27,25

Главен индекс Загребската берза метали и суровини Главен индекс на Софиската берза на Податоците зана фјучерсите на нафта, се земаат од веб страната американската финансиска агеција Блумберг

Главен индекс на Љубљанската берза

Индекс на 100 најголеми британски компании котирани на Лондонска берза

DOW JONES

-3,00%

SASX 10 ШЕЌЕР 777,27

-3,00%АКЦИИ СО НАЈГОЛЕМА ПРОМЕНА

АМЕРИКА ИНДЕКСИ

Индекс на 40 најголеми компании котирани на париската Еуронекст берза

+0,26%

ПЧЕНИЦА

2424.000$/бушел

Главен индекс на Белградската берза 654,00$/бушел

+0,42% +0,97%

SOFIX BRAZIL BOVESPA 2.800 2.800 2.800 65.514,00 308,94

2.600 2.600 2.600 берза Главен индекс на Софиската берза Индекс на најликвидните акции на Берзата во Сао

-0,39%

SBITOP 561,92

644,75$/бушел

3.000 3.000 3.000

+0,26%

SBITOP 561,92

CROBEX КАФЕ 1.767,62 2.05/бушел

+1,34% +1,99% SOFIX СОЈА -1,12% +0,00% 308,94

+1,00% +0,07% +3,45% +0,97% +1,17%

BELEX15 +0,49% +0,07% 542,15

SASX 10 777,27

берзата, без финансиски компании

ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч.

124124 124

котирани на пазарот на јавно поседувани друштва

СУРОВИНИ КАКАО ИНДЕКСИ РЕГИОН +0,62%

ПЧЕНКА

Индекс на 100 светски компаниииндекс котирани на на NASDAQ берза Главен Сараевската берза

-1,12% -0,10%

Главен на Загребската Заеднички индексиндекс на 500 котирани компании на двете најголеми американски берзи

CAC 40 3.428,14

МАКЕДОНСКА БЕРЗА

ИНДЕКСИ АМЕРИКА ИНДЕКСИРЕГИОН

Заеднички индексиндекс 30 големи Главен наамерикански Белградската компании котирани на Њујоршка берза

CROBEX S&P 500 1.767,62 1.366,26

1782.20$/унца

Главен индекс на Атинската берза

NASDAQ +1,34% 542,15 +0,18% 13.004,74 2.980,66

BELEX15 DOW JONES

2.600 2.600 2.600

Главен индекс на Софиската берза

SBITOP Извор: Македонска Берза 561,92

НИКЕЛ 2.900 2.900 2.900

-0,06%

ОМБ ОМБ ОМБ

+0,01%

+0,41%2.700 +1,9% 2.700 2.700 АЛУМИНИУМ 2.400 2.400 2.400 2.500 2.500 СРЕБРО МБИ 10 +1,83%2.500 +1,3% 2.200 2.200 2.200 2.300 2.300 2.300 +0,38% 2.148,26 +0,97% 2.000 2.000 2.000 2.100 2.100 БАКАР ЧЕЛИК МБИД +2,60%2.100 / +0,01% 1.800 1.800 1.800 1.900 1.900 1.900 2.001,62 07/10 07/10 07/1010/10 10/10 10/1002/11 02/11 02/1105/11 05/11 05/11 09/11 09/1101/12 01/12 01/12 07/10 07/10 07/1010/10 10/10 10/1002/11 02/11 02/1105/11 05/11 05/1109/11 09/11 09/1101/12 01/12 01/12 ОМБ09/11 -3,00% -0,06% МБИ 10 е составен од 10 најликвидни122,09 акции на компании котирани на МБИД е составен од 15 најликвидни акции на компании

+0,07%

ЗЛАТО

Главен индекс на Сараевската берза

-1,12%

МБИД МБИД 3.100 3.100 3.100МБИД МЕТАЛИ

+0,38%

2.800 2.800 2.800

HANG SENG 4.260,00 21.568,70 161,00

126,00 500,00

644,75$/бушел

ПЧЕНИЦА 654,00$/бушел

КАФЕ 2.05/бушел

СУРОВИНИ

+0,62% +1,99% +0,00%

КАКАО

2424.000$/бушел

ШЕЌЕР 27,25

СОЈА 1301.75$/бушел

+1,00% +3,45% +1,17%

Податоците за фјучерсите на нафта, метали и суровини се земаат од веб страната на американската финансиска агеција Блумберг ПОДАТОЦИТЕ СЕ ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН ДО 15Ч.

АКЦИИ СО НАЈГОЛЕМА ПРОМЕНА БЕЛГРАДСКА БЕРЗА

+1,65%

Индекс на најголеми компании котирани на берзата во Хонг Конг

BSE 30

ПЧЕНКА

Агробанка

1.998,00

+10,75%

НИС

723,00

+3,14%


КАПИТАЛ СРЕДА 29.02.2012

WWW.KAPITAL.MK

12 КОМПАНИИ ПАЗАРИ

Без кооперативи земјоделците се неконкурентни и неквалитетни

Мора да се здружат земјоделците, бидејќи повеќето од нашите се ситни фармери кои сакаат главно да настапуваат сами на пазарот, а тоа придонесува за нестандардизирано производство, кое не може да постигне ниту цена ниту количина Дејан Азески

З

дружено земјоделците можат да постигнат пониска цена на репро материјали, поефикасна употреба на механизација, поголема количина на стандардизирано производство и повисоки откупни цени. Ова е општиот заклучок на земјоделците кои ги споделија искуствата околу кооперативното здружување со колеги од регионов и од Западна Европа на „Конференцијата за управување на кооперативите во услови на пазарна економија“, во организација на Федерацијата на фармери. Сузана Димитриевска од кооперативата Деметра бара да се искреира стратегија заедничка за сите кооперативи преку заедничка алијанса, да се ревидира законот за да се усогласи со европските регулативи и да се отстранат проблемите кои придонесуваат за уназадување на земјоделството. „Мора да се здружат земјоделците бидејќи повеќето од нашите се ситни фармери кои сакаат главно да настапуваат сами на пазарот, а тоа придонесува за нестандардизирано производство, кое не може да постигне ниту цена ниту количина“, смета Димитриевска. Ричард Демуинк, земјоделец од Северна Нормандија, пренесувајќи ги француските

искуствата од кооперативите и задругарството, смета дека државата мора да го подготви теренот за здружување на земјоделците, а од тоа и таа самата ќе има бенефит. „Законот треба да им даде слобода на земјоделците за да можат да се здружуваат во кооперативи. Светско искуство е дека кооперативите придонесуваат за развој на земјата. Уште еднаш инсистирам на фактот дека најважно е земјоделецот да има поголемо учество во развојот на кооперативите“, посочи Демуинк. Според Андрија Секуловски, претседател на Федерацијата на фармери на Македонија, најголеми проблеми на кооперативите се менаџерската неодговорност, недоволната посветеност на членовите, недоволната кооперативност меѓу членовите, недоволното познавање на улогите во кооперативата, несоодветните политички одлуки и финансиски неправилности, нелојалноста на членовите и недоволните капитални и човекови ресурси. „Мора да заклучам дека потребно е да имаме кооперативи бидејќи тие градат подобар свет, ја намалуваат сиромаштијата, обезбедуваат повеќе храна и ја зголемуваат вработеноста“, рече Секуловски. На глобално ниво кооперативите к

о

м

е

р

ц

и

ј

Без поголеми земјоделски парцели не е рентабилно ниту користењето на основната земјоделска механизација.

800

милиони членови на глобално ниво имаат кооперативите во сите сектори и обезбедуваат 100 милиони работни места, што е околу 20% од сите бизнис-субјекти оперираат во сите сектори со вкупно 800 милиони членови и обезбедуваат 100 милиони работни места, што е околу 20% од вкупните бизнис-субјекти. Во рамки на ЕУ постои чадор организација на земјоделските организации, таканаречена а

л

е

н

о

г л

а

40.000 фармерски кооперативи членуваат во таканаречената чадор организација на земјоделските организации Кожека, која обединува околу 600.000 земјоделци од Европа

Кожека (COGECA), или со моменталното име Генерална конференција на земјоделските кооперативи во Европската унија. Оваа огранизација претставува околу 40.000 фармерски кооперативи, во кои членуваат околу 600.000 членови.

с

Врз основа на член 13 став 1 од Правилникот за условите, начинот и постапката за користење и располагање со стварите во сопственост на ЕЛС-Општина Прилеп, давање и примање подароци и за евиденција на недвижните ствари во сопственост на ЕЛС-Општина Прилеп (“Службен гласник на Општина Прилеп” бр.14/2009) ,како и врз основа на Одлуката на Градоначалникот за определување недвижен имот за издавање под закуп со надоместок сопственост на ЕЛС-Општина Прилеп по Имотен лист бр.33676 (дел од објект на ул.”Егејска” на К.П.бр.12788 и тоа помошни простории во површина од 43м2 и деловни простории во површина од 173м2 или вкупно 216м2 во приземје на Дом на МЗ “Спиро Забрчанец”-Прилеп) , како и за формирање на Комисија за спроведување на постапка за јавно надавање за издавање на недвижен имот сопственост на ЕЛС-Општина Прилеп под закуп со надоместок , бр.________ од __.__.2012 г. , Комисијата за издавање на деловен простор под закуп, распишува: О Г Л А С за издавање под закуп на недвижен имот со надоместок, сопственост на ЕЛС-Општина Прилеп по Имотен лист бр.33676 (дел од објект на ул.”Егејска” на К.П.бр.12788 2 и тоа помошни простории во површина од 43м и деловни простории во површина од 173м2 или вкупно 216м2, во приземје на Дом на МЗ “Спиро Забрчанец”-Прилеп), бр.2/2012 година 1. Општина Прилеп издава под закуп недвижен имот со надоместок, сопственост на ЕЛС-Општина Прилеп, по Имотен лист бр.33676 (дел од објект на ул.”Егејска” на К.П.бр.12788 за КО-Прилеп, и тоа помошни простории во површина од 43м2 и деловни простории во површина од 173м2 или вкупно 216м2, во приземје на Дом на МЗ “Спиро Забрчанец”-Прилеп). 2. Почетна цена на надоместокот - закупнината за недвижниот имот кој ќе се издава (дел од објект на ул.”Егејска” на К.П.бр.12788 за КО-Прилеп, и тоа помошни простории во површина од 43м 2 и деловни простории во површина од 173м2 или вкупно 216м2 во приземје на Дом на МЗ “Спиро Забрчанец”-Прилеп), изнесува 640,00 ЕВРА месечно, пресметано во денарска противредност, според курсот на денарот према еврото утврден од страна на НБРМ на денот на уплатата на надоместокот. 3. Недвижниот имот кој ќе се издава под закуп со надоместок заведен на: • Имотен Лист бр.33676 издаден од Државен завод за геодетски работи на РМ -Одделение за премер и катастар-Прилеп, (дел од објект на ул.”Егејска” на К.П.бр.12788 за КО_Прилеп, и тоа помошни простории во површина од 43м2 и деловни простории во површина од 173м2 или вкупно 216м2 во приземје на Дом на МЗ “Спиро Забрчанец”-Прилеп), ќе се издава за временски период од 5 (пет) години. Огласот со кој Недвижниот имот кој ќе се издава под закуп со надоместок заведен на: • Имотен Лист бр.33676 издаден од Државен завод за геодетски работи на РМ -Одделение за премер и катастар-Прилеп , (дел од објект на ул.”Егејска” на К.П.бр.12788 за КО_Прилеп, и тоа помошни простории во површина од 43м2 и деловни простории во површина од 173м2 или вкупно 216м2 во приземје на Дом на МЗ “Спиро Забрчанец”-Прилеп), трае 15 дена сметано о денот на јавното објавување во најмалку еден од дневните весници во Р.М, на web страната на општината. 4. Недвижниот имот од точка 3 од овој Оглас, кој ќе се издава под закуп со надоместок, ќе врши по пат на јавно огласување, со прибирање на затворени писмени понуди и потоа со јавно наддавање, кое ќе се одржи на ден 16.03.2012 година, со почеток во 13.оо часот во просториите на ЕЛС-Општина Прилеп на ул.”Прилепски Бранители” б.б. 7500 Прилеп. 5. Заинтересираните физички и правни лица доставувањето на понудите ќе го вршат преку пошта или со доставување во архивата на општината. • Понудите со документацијата ќе се доставуваат во затворен плик со ознака “НЕ ОТВОРАЈ” и со цитирање на бројот на огласот. • Пликот не смее да содржи никакава ознака од која би можело да се идентификува понудувачот. • Понудата се доставува во еден оригинален примерок кој треба да биде заверен и потпишан од понудувачот, а за физичко лице само потпишан примерокот на понудата. 6. Кон пријавата за учество на огласот понудувачот е должен да достави и: • Доказ за уплатениот износ за учество на огласот • Доказ за идентитетот (за физичко лице) односно решение за регистрација од централен регистар(за правно лице - ДРД образец) • Потврда за платени даноци, придонеси и други јавни давачки од надлежен орган (Уверение за платени даноци од УЈП и Потврда за платени даноци и други јавни давачки од Секторот за финансирање и буџетОдделение за админстрирање на приходи при ЕЛС-Општина Прилеп). • Потврда дека не е отворена постапка за стечај од надлежен орган(за правно лице) • Потврда дека не е отворена постапка за ликвидација од надлежен орган (за правно лице). 7. Заинтересираните физички и правни лица се должни да уплатат 20% од утврдената почетна цена на надоместокот - закупнината за недвижниот имот кој ќе се издава, која изнесува 640,00 ЕВРА месечно, пресметано во денарска противредност, според курсот на денарот према еврото утврден од страна на НБРМ на денот на уплатата на надоместокот, на следниот начин: Назив на примачот - Буџет на ЕЛС-Општина Прилеп Банка на примачот - Трезорска сметка Трезорска сметка - 100000000063095 Приходна сметка - 84015606553 Приходно конто - 723914, со назнака за кој оглас станува збор. 8. Паричниот депозит од најповолниот наддавач се засметува во постигнатата цена. • Најповолниот понудувач кој нема да приситапи кон склучување на договор во рок од 7 дена сметано од денот на одржувањето на јавното надавање, го губи правото на враќање на паричниот депозит. • Паричниот депозит на наддавачите кој немаат статус на најповолен наддавач, ќе се враќа. 9. Кога најповолниот наддавач не пристапи кон склучување, односно не склучи договор за продажба во утврдениот рок, следно рангираните по редослед наддавачи што ги исполниле условите и ја наддале почетната цена на јавното наддавање стекнуваат статус на најповолен наддавач и можат да пристапат кон склучување на договорот. 10. Комисијата пред почетокот на јавното наддавање констатира дали се исполнети условите за јавното наддавање и ги утврдува и соопштува начинот и техничките правила на наддавањето и тоа: • идентитетот на понудувачите односно нивните полномошници • податоците за недвижната ствар • почетната цена на наддавањето • јавното наддавање се спроведува на начин на кој што учесниците ја наддавааат почетната цена утврдена во огласот за јавно наддавање. • јавното наддавање трае се додека се нудат повисоки износи од учесниците на јавното наддавање • јавното наддавање завршува кога и по трет повик во рок од 3 минути, не е понудена повисока цена. • договарањето помеѓу понудувачите за време на наддавањето не е дозволено. • Секој учесник за наддавањето е врзан за својата понуда се додека друг учесник не понуди поголена цена. 11. Кога на јавното наддавање се јави само еден наддавач, кој ги прифаќа условите од огласот и ја наддаде почетната цена, истиот стекнува статус на најповолен наддавач и со него се склучува договор за закуп на недвижниот имот кој се издава согласно на овој оглас. 12. За подетални информации слободно обратете се на адреса на ЕЛС-Општина Прилеп на ул.”Прилепски Бранители” б.б. 7500 Прилеп. Контакт лице - Методија Зајкоски.

ЕЛС-ОПШТИНА ПРИЛЕП -Комисија за издавање недвижен имот под закуп бр.2/2012-


WWW.KAPITAL.MK

КАПИТАЛ СРЕДА 29.02.2012

БАЛКАН 13

Политички поени за Тадиќ, европски фондови за Србија

патувањето, договорени минатиот декември.

Политички „жртви“

Кандидатскиот статус на Србија за членство во ЕУ сгурно ќе му донесе нови политички поени на претседателот Борис Тадиќ, бидејќи земјата ја очекуваат избори оваа година. Со постигнатиот договор владата во Белград направи голем чекор во контекст на европската интеграција на Србија. Иако евроскептицизмот во земјата расте, а многу од политичарите се противеа на договорот со Косово, претседателот Борис Тадиќ веќе го слави својот успех. „Моето политичко гледиште, и Европа и Косово, & гарантираa европска иднина на Србија и истовремено ги штити нашите национални интереси. Со ова се покажува дека Србија е фактор на стабилност во Југоисточна Европа“, изјави Тадиќ. Србија долго време во Европа важаше за една од земјите предизвикувачи на балканските војни. Од друга страна политиката на владите во Белград долги години беше критикувана како антизападна и дека поддржува антиевроспски став, притоа повикувајќи се постојано на старите врски со Русија. Некои од српските политиколози сметаат дека со кандидатскиот статус на Србија ќе се нарушат добрите економски и политички односи со Русија.

Романија и Литванија с$ уште се противат на кандидатурата на Србија, првата земја поради, како што нагласува, дискриминација кон сопственото малцинство, а втората поради тоа што го сака место претседавач на Генералното собрание на Обединетите нации за кое конкурира и Србија

П

о спогодбата со Косово за спорните прашања, Србија до крајот на неделава официјално очекува да го добие долго посакуваниот кандидатски статус за членство во Европската унија (ЕУ). На почетокот на декември минатата година шефовите на држави и на влади на ЕУ одбија да & доделат на Србија статус на кандидат, но на последниот состанок францускиот министер за надворешни работи, Ален Жипе, изјави дека дипломатите на земјите-членки на ЕУ во Брисел постигнаа договор по ова прашање. Сепак, формалната одлука мора да биде потврдена на Самитот на лидери на ЕУ што ќе се одржи на 1 и 2 март. Дипломатски избори од Брисел за новинската агенција Танјуг изјавија дека Србија има големи шанси да добие статус на кандидат за членство, но напоменаа дека за тоа с$ уште не е постигнат целосен консен-

зус меѓу европските лидери. Романија и Литванија с$ уште се противат на кандидатурата на Србија, првата земја поради, како што нагласува, дискриминација кон сопственото малцинство, а втората поради тоа што го сака место претседавач на Генералното собрание на Обединетите нации за кое конкурира и Србија. Овој пресврт претставува вистински проблем за Србија, која со крајни сили се избори да постигне консензус во последната преговарачка рунда со Косово, и тоа со посредство на ЕУ. Србија се согласи Косово на меѓународните конференции во иднина да настапува со името Косово, без ознаката Република и ќе може самостојно да склучува договори. Името Косово воедно во иднина ќе биде дополнето со ѕвездичка за фуснота, во која се укажува на резолуцијата 1244 на ОН. Освен ова и Србија и Косово ги одобрија мерките за регулирање на управата за заедничката граница и слободата на к

о

м

е

р

ц

и

ј

Несигурни економски бенефиции

Влезот на Србија во ЕУ многу ќе зависи и од економската состојба на земјата во иднина. Според последниот извештај на Европската комисија (ЕК) за Србија, земјата оствари значаен напредок на економско поле минатата година, иако нејзиниот раст стагнираше заради а

л

е

н

о

г л

а

с

Општина Центар Скопје

ДЕЛОВЕН ПРОСТОР ИДЕАЛЕН ЗА АДВОКАТИ И АДВОКАТСКИ ДРУШТВА Општина Центар продава деловен простор, во комплексот на судовите до новиот објект на Кривичниот суд, во состав на катна гаража со капацитет за 500 возила. Објектот е во фаза на завршување карабина, и се планира да биде готов во месец Октомври 2012 година. Искористете ја можноста да имате деловен простор во непосредна близина на судовите, со доволен број на места за паркирање за вработените и клиентите. Имајте работен простор кој ја заслужува вашата одговорна и статусна професија. Подетални информации за објектот се наведени на официјалниот сајт на Општина Центар www.opstinacentar.gov.mk

економската криза. Освен пристапот до некои европски фондови кои ќе & следуваат на Србија поради кандидатскиот статус за ЕУ, економските аналитичари не очекуваат некои екстремни промени во стопанството на земјата. Оваа година само од Инструментот за претпристапна помош, односно ИПА фондовите на ЕУ, Србија ќе добие 178,5 милиони евра. Но, влијанието на европската економска криза во Србија е големо, па се проценува дека ефектите од кризата оваа година ќе нанесат големи последици на стопанството. Според мислењето на Комисијата, Србија има уште многу работа на економски и на политички план, посебно во реформите на економскиот и на правниот систем.


КАПИТАЛ СРЕДА 29.02.2012

WWW.KAPITAL.MK

14 СВЕТ

Компјутерите се селат во мобилните телефони!

На саемските штандови на Светскиот конгрес за телекомуникациска технологија во Барселона доминираат таблет-компјутерите, „ноутпадите“, а во фокусот, секако, се паметните телефони. Присутни се над 200 компании, кои своите телекомуникациски чуда се обидуваат да им ги доближат и секако, да ги продадат на операторите Специјален известувач од Барселона за „Капитал“

Катерина Попоска

poposka@kapital.com.mk

Н

овитетите во мобилната телефонија, Интернетот, таблеткомпјутерите, како и развојот на 4G технологијата е во фокусот на овогодинешниот Светски конгрес за телекомуникациска технологија (Mobile World Congress), што од 27 февруари до 1 март се одржува во Барселона, Шпанија. На најголемиот европски собир кога се телекомуникациите во прашање годинава се присутни околу 800 мобилни и телекомуникациски оператори од светот од над 200 земји. Според податоците на организаторот, ГСМ, годинава на Светскиот конгрес за телекомуникации во Барселона се присутни над 200 компании, кои своите телекомуникациски чуда се обидуваат да им ги доближат и секако, да ги продадат на операторите. На саемските штандови доминираат таблетк

о

м

е

р

ц

и

ј

компјутерите, „ноутпади“, како и новите модели паметни телефони од речиси сите брендови. Дел од изложувачите, сакајќи да потенцираат дека хартијата треба да биде минато и дека иднината е во електронската комуникација, демонстрираа цртање портрети на „ноутпад“, нешто што предизвика големо внимание кај посетителите. Се нудат и енергетски ефикасни пакети, односно уреди преку кои од далечина ќе може да се контролираат сите процеси кои се случуваат во домовите, на пример од работното место да можете да го исклучите компјутерот, бојлерот, електриката, с$ со цел да се штеди енергијата преку апаратите во домаќинствата. Дел од изложувачите ја потенцираат и потребата од, како што велат, редефинирање на мобилната телефонија, односно поголема примена на мобилната технологија во а

л

е

н

о

г л

а

с

АГЕНЦИЈА ЗА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ВО ЗЕМЈОДЕЛСТВОТО И РУРАЛНИОТ РАЗВОЈ www.ipardpa.gov.mk

ИЗМЕНА НА ПРЕТХОДНА НАЈАВА за објавување на Јавен повик 01/2012 за доставување на барања за користење на средства од петтата компонента на Инструментот за претпристапна помош за рурален развој на Европската Унија (ИПАРД Програмата 2007-2013) Во Претходната најава за објавување на Јавен повик 01/2012 за доставување на барања за користење на средства од петтата компонента на Инструментот за претпристапна помош за рурален развој на Европската Унија (ИПАРД Програмата 2007-2013), објавена во печатените медиуми на 28.01.2012 година, првиот пасус кој се однесува на рокот за објавување на јавен повик за доставување на барања за користење на финансиски средства од петтата компонента на Инструментот за претпристапна помош за рурален развој на Европската Унија (ИПАРД Програма за периодот 2007-2013 година “Службен весник на Република Македонија“ број 83/2009 од 03.07.2009 година) се менува и гласи: “Владата на Република Македонија и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известуваат сите заинтересирани правни и физички лица дека во втората половина на месец март 2012 година ќе се објави Јавен повик за доставување на барања за користење на финансиски средства од петтата компонента на Инструментот за претпристапна помош за рурален развој на Европската Унија (ИПАРД Програма за периодот 2007-2013 година “Службен весник на Република Македонија“ број 83/2009 од 03.07.2009 година)“. Сите останати рокови и услови од Претходната најава остануваат непроменети. Горенаведените промени на Претходната најава се составен дел од истата. НАПОМЕНА: Потребната документација за подготовка и поднесување на барања, вклучително и Упатствата за корисниците на средства од ИПАРД Програмата 2007-2013 ќе бидат ажурирани и објавени на веб страната на Агенцијата во периодот до објавување на Јавниот повик. Подетални информации во врска со типовите на инвестиции, критериумите за добивање на финансиска поддршка, висината на поддршката по мерки заинтресираните можат да ги добијат во Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој Телефон: 02 3097-460 Факс: 02 3097-454 е-mail адреса:ipardpa.info@ipardpa.gov.mk www.ipardpa.gov.mk Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство Тело за управување со ИПАРД Телефон: 02 3109-809 Факс: 02 3110-887 е-mail адреса: info@ipard.gov.mk www.ipard.gov.mk Агенција за поттикнување на развој во земјоделството Телефон: 047 228-330 Факс: 047 228-370 www.agencija.gov.mk секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот. Информации за изготвување и доставување на барања, како и практични совети за аплицирање, заинтересираните земјоделски производители можат да добијат во регионалните центри на Агенцијата за поттикнување на развој во земјоделството. (Контакт листа на регионални центри и надлежни лица е објавена на веб страните на надлежните институции). Инструмент за претпристапна помош на Европската Унија

за рурален развој (ИПАРД) 2007-2013

НТС One привлекува внимание

Т

ајванската компанија HTC на годинешниот конгрес за телекомуникации во Барселона ја претстави новата верзија на НТС One паметни телефони со посебен дизајн, подобрен квалитет на камера и автентичен звук. Тие ќе бидат достапни на пазарите во светот од април. HTC One X и HTC One S привлекоа големо внимание на саемот поради нивните силни процесори, кои придонесуваат за јасна графика, побрзи апликации и подолг век на траење на батеријата. HTC One S е најтенок НТС телефон, од само 7,9 милиметри, има мат керамичка површина, што е резултат на МАО оксидација, процес кој се користи за изработка на сателити. HTC One имаат интегриран Андроид оперативен систем. банкарскиот и во комерцијалниот сектор, примена на искуствата кои напредните земји веќе долго време ги практикуваат. На овогодинешниот Конгрес за телекому-никации во Барселона се присутни прет-ставници од Македонија, од операторот Вип, Македонски Телеком и Т-Мобиле, како и од софтверската компанија Сивус, која за прв пат учествува на саемот со свој штанд.

Паметните телефони стануваат попаметни и поевтини

Паметните телефони или скратено „смартфоните“ незапирливо го освојуваат пазарот на мобилните комуникации, најмногу поради тоа што тие стануваат забрзано попаметни и поевтини. Традиционално, најновите трендови во оваа област се откриваат овие денови на конгресот во Барселона. Оваа година компјутерите се селат во мобилните телефони, а тоа е тренд кој не може да се сопре. Годинава се појавија и првите „смартфони“ со четиријадрени процесори. Нивните екрани се с$ поголеми, нивниот изглед е с$ потенок, а нивната употреба е с$ поширока. Како на пример, новата NFC технологија овозможува плаќање без допир, преку безжичен пренос на податоци. Кога сме кај широката употреба на „смартфоните“, лабораторијата на Самсунг оваа година беше доволно креативна во корист на бизнисите, па на саемот во Барселона го претстави и својот модел на Galaxy tab, кој истовремено може да се користи и како 50инчен проектор. Пазарот на паметни телефони станува с$

поконкурентен поради напливот на новите брзорастечки кинески компании и нивната технологија. Компаниите како ZTE и Huawei забрзано продираат на пазарите, а тоа се кинеските компании кои го покриваат сегментот на евтини „смартфони“. Со новите делови и новите процесори, „смартфоните“ денес може да се произведат за помалку од 100 долари, а овие две кинески фирми соопштија дека на саемот во Барселона планираат да склопат договори со производителите на чипови како Qualcomm и Broadcom, а станува збор за договори тешки по неколку милијарди долари. Заклучокот е јасен - Кинезите планираат офанзива која може да го промени односот на силите на пазарот на мобилна телефонија и телекомуникации. Оваа година и финскиот гигант Нокиа го прифати поевтиниот пазарен концепт, најмногу поради тешкотиите со кои се соочува,

па од следниот месец на пазарот ќе почне да го нуди својот најнов модел Lumia 610 за само 189 евра.

Нови апликации

Сепак, најинтересни за набљудување се апликациите, кои стануваат с$ покреативни и го олеснуваат секојдневниот живот и начинот на водење на бизнисите. Со новите апликации се очекува и силен раст на користење на мобилниот Интернет. На конгресот во Барселона компанијата Мозила, произведувач на пребарувачот Firefox, ќе ја промовира и својата продавница за апликации, во која ќе може да се најдат програми кои не функционираат само на еден оперативен систем, туку на повеќе од нив. Може да се очекува дека овој рецепт ќе биде успешен, зашто компанијата пред с$ ужива голем углед на пазарот. Во оваа област телекомуникациските провајдери имаат с$ помало влијание, бидејќи не можат да контролираат каков сервис користат нивните клиенти на своите мобилни телефони. Корисниците сами одлучуваат што ќе „симнат“ од виртуелните продавници на мобилни апликации. На ваквите апликации одлично заработуваат пред се Епл и Гугл, додека провајдерите имаат улога на обичен „транспортер“ на податоци.


WWW.KAPITAL.MK

КАПИТАЛ СРЕДА 29.02.2012

15

ФЕЉТОН ЛОНДОНГРАД ОД РУСИЈА СО КЕШ: инсајдерска приказна за олигарсите Почитувани читатели, “Капитал“ во соработка со издавачите АЕА, ви го претставува возбудливиот бестселер на Марк Холингсворт и Стјуарт Ленсли, "Лондонград - од Русија со кеш". Не пропуштајте ја неверојатната приказна за тоа како Лондон стана дом на руските супербогаташи, раскажана за прв пат и базирана врз вистински ликови и настани. Ултравозбудливо четиво за животот проткаен со невиден луксуз, убави жени, приватни авиони, мегајахти, најдобрите светски фудбалери и телохранители во црни ренџ-ровери со непробојни стакла.

Премиери во сенка, донации, обвинувања

ГЛАВА 11: РАЗВРСКА

Во тоа што подоцна д ц стана познат случај у ј во британскиот печат, печат името на Дерипашка се најде во меѓупартиските пресметки на лабуристите и конзервативците. Но, бидејќи нивните поединечни богатства станаа толку нераскинливо поврзани, за Ротшилд беше важно колку што е можно повеќе да се зачува репутацијата на олигархот Дерипашка...

В

о својата младост Ротшилд беше познат по пиењето и по бурните забави. Во Итон тој е запаметен по тоа што беше неуреден, бунтовен и гневен кон раководството. Како член на озлогласениот к луб Балингдон при Универзитетот Оксфорд, тој беше бонвиван без цел. Во 1996 година, на 25-годишна возраст, Нет Ротшилд побегна во Лас Вегас за да се ожени со манекенката и девојка од џетсетот, Анабел Нилсон, која ја запозна на плажа во Бали. Двојката се разведе по двегодишниот турбулентен брак. Ко г а н е г о в и о т б р а к с е р а с п а д н а, наследникот на петтиот лорд Ротшилд прекина со одењето на луди забави, престана да пие алкохол и раскина со својата самоуништувачка репутација о д м и н ат о т о. О т ка ко р а б о те ш е з а инве с тициската банка Ла з ардс, се пресели во Њујорк и му се придружи на инвестицискиот фонд Атикус капитал, кој беше во зародиш. Потпомогнат делумно од семејните врски на Ротшилдови, фондот се разви во целост и сега менаџира актива која е проценета на 20 милијарди американски долари. Речиси и самиот милијардер, Нет Ротшилд редовно патува меѓу своите домови во Лондон, Париз, Њујорк, Крф и во Москва, иако неговата

М

арк Холингсворт е истражувачки новинар и автор на повеќе книги, вклучително и студијата за МИ5, британската Служба за безбедност. Неговите новинарски текстови се објавуваат во Сандеј Тајмс, Гардијан и Фајненшел Тајмс. Од малиот број интервјуа направени со него, се знае дека тој не сака многу да зборува јавно, нити пак е љубител на шопинг. ругиот автор, Стјуарт Ленсли е новинар и економски консултант кој живее јужен Лондон. Меѓудругото тој е добитник на неколку награди како телевизиски и радио продуцент, меѓу кои е и наградата на Њујоршкиот телевизиски и филмски фестивал. Во неговата книга од 1985 година, Poor Britain, тој ја дефинираше моќта употребувајќи методологија која подоцна почнаа да ја применуваат истражувачите и владите на Велика Британија, Европската унија и голем број земји, од Јапонија до Јужна Африка.

Д

главна резиденција е во Клостерс, Швајцарија. Во светот на Нет Ротшилд врските се бесценети. Во Дерипашка тој виде средство за огромни хонорари и договори, а во Менделсон политички спроводник кон високорегулираните пазари на Европската унија. Поранешниот европски комесар за трговија ги познаваше Нет и неговиот татко Јакоб Ротшилд уште од почетокот на 90-тите години и престојуваше во нивната вила во Сент Бартоломеј, идиличен карипски остров, популарно познат како Сент Бартс. „Менделсон сака да користи туѓи авиони и јахти”, изјави еден извор кој ги познава Менделсон и Ротшилд. „Мисли дека за човек од таков калибар и со такво искуство, тој е слабо платен. Сака да го минува времето со луѓе кои имаат значително повеќе пари од него... Питер има повисок ранг и статус, додека Нет има пари. Питер го сака комфорот што му го дава летањето со приватен млазен авион, да престојува на убава јахта и да пие многу чаши шампањ.”

Легендарниот викенд во Шато Ротшилд

Една вила на Ротшилд во која Менделсон често престојуваше беше онаа на Крф, со десет спални соби. Позната како Шато Ротшилд, сместена е на еден оголен ’рт во североисточниот дел на островот. Сино-златното знаме што се вее од пушкарниците е декорирано со стегната тупаница со пет стрели, кои ги симболизираат петте сина на Мајер Ротшилд, основачот на банкарската империја. Семејството користи темносив глисер налик на воен пловен објект, кој развива брзина до 50 јазли, за да ги превезува гостите од аеродромот до вилата. Во овој ексклузивен амбиент Дерипашка пристигна со својата јахта „Квин К” последната недела од август во 2008 година. Тоа ќе се докаже како судбоносен викенд. Се случи Менделсон да биде на Крф за прославата на 40-тиот роденден на Е лиз аб ет М ардо к, Нет Ротшилд беше во својата вила, а Џорџ Озборн, член на британскиот Парламент од Конзервативната партија, премиер во сенка, и неговата сопруга Франсис имаа изнајмено вила во близина за нивниот одмор.

Попладнето тој петок, на 22 август, Менделсон и Озборн беа поканети на јахтата на Дерипашка на пијалак и тоа попладне тројцата беа на вечера во Шато Ротшилд. Премиерот во сенка, европскиот комесар за трговија и рускиот олигарх седеа на иста маса. Разговараа за руската и за британската историја и за политика и Озборн беше импресиониран од Дерипашка. Наредната вечер Менделсон, Озборн и Ротшилд отидоа на специјална вечера во таверната Агни, дискретен ресторан во тивкиот залив Агни, со величествен поглед на албанските планини. Поводот беше да се прослави роденденот на Елизабет Мардок. Во наредните два часа со мезе и со црвено вино Менделсон и Озборн беа задлабочени во разговорот. Подоцна се појавија извештаи дека во текот на таа вечера Менделсон „стави чист отров” во врска со Гордон Браун во увото на Озборн, кој потоа беше посочен како извор на овие штетни обвинувања (Менделсон инсистираше дека „не бил ставен никаков отров”). Наредниот ден, недела, 24 август, Озборнови преминаа во Шато Ротшилд. Премиерот во сенка го познаваше Нет Ротшилд уште кога заедно одеа во Колет корт, приватно средно училиште, а потоа и на Оксфорд, каде што двајцата б е а ч л е н о в и н а Б а л и н гд о н к л у б. Имајќи ја предвид непопуларноста на лабуристичката влада во тоа време, Ротшилд, можеби, го виде својот стар пријател како потенцијален сојузник. Тоа попладне инвестицискиот банкар ги покани Озборн, Ендру Фелдман, собирач на средства од Конзервативната партија и Џејмс Гудвин, поранешен советник на претседателот Клинтон, на пијалак. Потоа, според Ротшилд, Озборн го поканил Фелдман да го придружува до јахтата на Дерипашка за да побараат донација за Конзервативната партија. Подоцна Дерипашка им беше домаќин на Озборн, Фелдман и на Гудвин на својата јахта, каде што разговараа и пиеја еден час. Во едно писмо до „Тајмс” од 19 октомври 2008 година Ротшилд напиша: „Џорџ Озборн, кој го прифати моето гостопримство, заклучи дека можноста да се состане со Дерипашка е толку добра што го покани конзервативецот Ендру Фелдман, кој престојуваше во близина, да го придружува до бродот на Дерипашка за да побараат донација. Бидејќи Дерипашка не е британски државјанин, Фелдман сугерираше, во еден последователен разговор на кој Дерипашка не присуствуваше, донацијата да биде „канализирана” преку една од британските компании на Дерипашка (Лејланд ДАФ). Дерипашка одби да даде каква било донација”. Премиерот во сенка и Фелдман енергично негираа дека барале или дека биле инволвирани во какво било барање донација која, во суштина, би била незаконска странска донација. „Разговаравме за британската и за руската политика, образованието и за историјата”, изјави Озборн. „Не стана збор, ниту пак, се разговараше за какво било финансирање на партијата или за можноста Дерипашка да & даде донација на Конзервативната партија.” Оваа епизода стана позната како познат случај кога на 5 октомври 2008 година Озборн реши на „Сандеј тајмс” да му ги

к

о

м

е

р

91

ЛИТЕРАТУРА ЗА РАЗЛИЧНИ ВКУСОВИ Од 2000 година наваму АЕА издавачи објавува книги од ра зни облас ти: проз а, по езија, литература за млади, публицистика, популарна психологија, езотерија... Продажниот салон Египетска сонувалка во центарот на Скопје изобилува со богата литература – од современите македонски писатели, преку англиските класици, с$ до детската литература, сето тоа по достапни цени. • Од дом ашните авто р и А Е А из д ав ачи ги објавила Божин Павловски, Матеја Матевски, Митко Маџунков, Ефтим Клетников, Радован Павловски, Томе Арсовски... • Од странските Џ.Р.Р. Толкин, К.С. Луис, Малколм Гладвел, Калед Хосеини, Јасмина Кадра, Кормак Меккарти, Џеред Дајмонд, Карла дел Понте... Преводот на трилогијата “Господарот на прстените” од Толкин беше вистински хит пред неколку години и е проект каков што ретко бележат издавачите во земјава. • Пред две години во Скопје го пречека и добитникот на Букеровата награда, Томас Кенили, авторот на “Шиндлеровата арка (листа)”, издание исто така на АЕА.

обелодени наводните навредливи коментари на Менделсон за премиерот. „Тој (Менделсон) истури чист отров во врска со Браун”, изјави премиерот во сенка. „Не беше тоа речено онака, попатно. Тој навистина го имаше промислено сето тоа.” Времето на обелоденувањето од страна на Озборн беше многу промислено. Само два дена пред тоа Менделсон беше реконструиран во кабинетот на Браун и вратен на функцијата министер за бизнис. Кога Менделсон го прочита написот, вриеше од гнев. Обвинувањето, изјави, беше „целосно неоснована фикција, измислена од пропагандната единица на Ториевската партија”. Набрзо потоа остра, мрачна порака пристигна во кабинетот на Дејвид Камерон: „Кажете му на Вашиот премиер во сенка да отстапи, бидејќи новиот секретар за бизнис има нешто ескплозивно за него”. Наспроти предупредувањето, информациите за патувањето на Манделсон до Крф продолжија да излегуваат во јавноста. Кога Нет Ротшилд го испрати своето писмо до „Тајмс” преку електронска пошта, браната пукна. Иако изгледаше дека Ротшилд го брани својот стар пријател Питер Менделсон во однос на другиот стар пријател, Џорџ Озборн, во суштина, тој го бранеше својот нов пријател и деловен соработник, Дерипашка. Бидејќи нивните поединечни богатства станаа толку нераскинливо поврзани, беше важно колку што е можно повеќе да се зачува репутацијата на олигархот. Во 2008 година тоа с$ уште беше голем проблем: с$ уште важеше забраната за влез во САД.

(Продолжува) Во утрешниот број: Колку е силен американскиот „филтер“ за влез во земјата, особено за руските бизнисмени со контроверзно минато?

ц

и

ј

а

л

е

н

о

г л

а

с


Kapital Academy...

member of KAPITAL MEDIA GROUP

...Za da znaeme pove}e! I samite da si pomogneme...

објавува

РАБОТИЛНИЦА

ЗГОЛЕМЕТЕ ГО ПРОФИТОТ ПРЕКУ НАМАЛУВАЊЕ НА КОНФЛИКТИТЕ ВО ОРГАНИЗАЦИЈАТА 23.03.2012

Дали знаете колкав дел од работното време на вашите колеги и вработени се троши на конфликти, лоша комуникација, ситуации кои се непродуктивни и не носат резултати? Kонфликтот има своја цена и таа се пресметува во реални износи! На оваа работилница ќе добиете т.н. “Прирачник за работа со луѓе”, со кој полесно и поефикасно ќе можете да градите ефикасни меѓусебни односи и релации, а ситуациите на конфликт да ги сведете на минимум.

РАБОТИЛНИЦАТА Е НАМЕНЕТА ЗА:

 Менаџери за комуникации со корисници, маркетинг и продажба Менаџери за интерни комуникации Генерални менаџери и сопственици на компании Вработени во оддели за работа со корисници и клиенти Професионалци за кои обуката ќе биде вредно искуство во личниот развој

НА РАБОТИЛНИЦАТА ЌЕ НАУЧИТЕ:

 Како да се справите со “тешки луѓе” и како да ја олесните комуникацијата со нив? Како да ги препознаете раните фази на конфликтот и успешно да го избегнете истиот? Како подобро да ги разберете потребите на колегите, клиентите и корисниците и на сите нив во процесот на комуникација да им го дадете токму тоа што го бараат? Како да препознаете кои се Вашите мотиватори за конфликт, кои се тие на колегите и корисниците и како успешно да се справите?

ТРЕНЕР: НАТАША ИВАНОВСКА

Sertificiran fasilitator spored SDI© metodologijata, sertificiran trener i konsultant na Persona Global, specijalizacija za kou~ing na Erikson Kou~ing Kolexot od Kanada, sertificiran GCDF sovetnik za razvoj na kariera i pretsedatel na ACK.

За секој учесник на работилницата следува бесплатен влезен профил според SDI© методологијата (Strengths Deployment Inventory).

Проектот Kapital Akademija... е формиран на 25.09.2011 лица за контакт: Гордана Михајловска mihajlovska@kapital.com.mk, Дијана Гулакова akademija@kapital.com.mk 02 3298 110

21vi MART SPECIJALEN PRILOG

AVTO KAKVA STRATEGIJA SPREMIJA MAKEDONSKITE AVTODILERI ZA OPORAVUVAWE NA PAZAROT? KOI AVTOMOBILI GI KUPUVA PROSE^NIOT MAKEDONSKI KUPUVA^ (BREND, KLASA, OPREMA, CENA)? NAJZANIMLIVI MODELI VO 2012. [TO NÈ ^EKA OVAA GODINA? DOMA[NA INDUSTRIJA. KAKO DA SE ZGOLEMI PROIZVODSTVOTO NA AVTOMOBILSKI DELOVI? [TO PREDVIDUVAAT PROIZVODITELITE I STRU^WACITE? ANALIZA NA DVI@EWATA NA SVETSKIOT AVTOMOBILSKI PAZAR

ZA SITE INFORMACII I PRA[AWA OKOLU OGLASUVAWETO OBRATETE SE DO MARKETING SEKTOROT NA E-MAIL: prilozi@kapital.com.mk; TEL: 02 3298 110LICE ZA KONTAKT: JASMINA SAVOVSKA TRO[ANOVSKI KAPITAL MEDIA GROUP DOO; P-FAH 503 1000 SKOPJE TEL. 02 3298 110; FAKS. 02 3298 111

476-29.02.2011  

476-29.02.2011

476-29.02.2011  

476-29.02.2011

Advertisement