Page 1

KANYLEN dit månedlige fix

#23 - marts 2018

OS DER DRØMMER


månedens redaktion Alba Hørg Andersen

Asta Bloch Arrias

Ingrid Kjærgaard

Julie Nosch

Karl Hastrup

Magda Skytte

Maria Danai Arapidou

Marie Præstegaard

Nathalie Bertani Sommer

Nina Buch Hesthaven Poulsen

Nynne Sass Larsen

Signe Birkeby Jørgensen

Sonia Rosenvold Hvidt

Thomas Schmitto

Victoria Bloch Blytt Sandstad

Forsidebillede: Alba Høeg Andersen og Marie Præstegaard Layout: Signe Birkeby Jørgensen og Sonia Rosenvold Hvidt


indhold 6 10 12 13 14 15 17

MÅNEDENS POPFIX

DRØMMETYDNING 101

MERE ELLER MINDRE

SLANGORDBOG

PANIK! JEG FLYTTER HEMMEFRA

HALMTORVETS HELTE

MYTEN OM THE ROOM

18 20 21 22 24 26

MØD EVENTYRUDVALGET

NORA FRA 99

HOROSKOPER

STIV OG SKRIV

DIGTE

BREVKASSEN


Selvom kalenderen vidner om forår, finder du dig selv endnu en gang omfavnet af kulde på vej til skole. Dine tanker holdes tilbage af de mange lag af stof, som klæber til din krop. Du sidder dag ud og dag ind blandt øjne, som prøver at stirre frosten væk gennem halvisolerede ruder. Det giver anledning til ønsker og drømme. Du lukker øjnene og mærker solen på dine kinder. Ord og tanker om nuet og hverdag flyder stille ud og gemmer sig i lukkede bøger. Du synker ned i stolen og overgiver dig til underbevidsthedens strøm af billeder.

I denne måneds udgave sætter vi fokus på drømmen. Drømmen om fremtid, fortid og nutid. Drømmen om forandring og stilstand. Drømmen om verden, drømmen om dig. Dagdrømmeri, natte melankoli, synsbedrageri, og alle de steder, som vi med lukkede øjne befinder os i.

Når dagen er lang, søvnen kort, og nattens drømme er usammenhængende eller glemte - så tillad dig selv at tage en pause og drømme dig væk. Bare i fem flygtige minutter. I denne måned giver vi dig tilladelse til at puste ud og glemme virkeligheden.

Vi inviterer dig til en fordybelse i denne måneds fix sammen med alle os, der drømmer.

-

Redaktionen


marts

8/3

KVINDERNES INTERNATIONALE KAMPDAG Vi hylder alle de seje kvinder, som kom før os, og fejrer dem, som fortsat kæmper for kvinders rettigheder kloden rundt. Tag til minority talk på Hovedbiblioteket, hør musik i KoncertKirken, deltag i foredrag på Arbejdermuseet og meget, meget mere.

8-15/3

TERMINSPRØVER FOR 3.G’ERNE De sidste skriftlige prøver inden eksamensplanen offentliggøres. Held og lykke til de knoklende soon-to-be studenter.

16/3

RYSFEST Temaet er hiphop – bukserne hænger lavt, kasketterne sidder på skrå og guldkæderne lyser floor op hele aftenen. Vi ses til et brag af en fest!

23/3

MAD&MUSIK I UKIRKE Byd påskeferien velkommen med Mad&Musik i Ukirke. Mad koster 25,- og musikken er simpelthen ganske gratis.

8/3

FILMKLUB Filmklubben viser – i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag og som følge af deres Oscar-tema – den fantastiske prisvindende film, Juno. Mød op i Flæskegrafen kl. 15.30, spis gratis snacks og oplev stærke kvinder løbe over skærmen.

15-16/3

TERMINSRPØVER FOR 2.G’ERNE Ligeledes held og lykke til 2.g’erne som har prøver i henholdsvis engelsk og matematik B.

23/3

AT-SKRIVEDAG Dagen efter 3.g’ernes sidste vejledning er der AT skrivedag, som (selvfølgelig) spenderes (enormt) konstruktivt foran computeren. Afleveringsfrist for synopsis er d. 3. april.

24/3

PÅSKEFERIE Påskeferien er én dag længere end efterårs- og vinterferien, og det kan mærkes! Nyd den og hold samtidig øje med strejken d. 4. april – måske ferien forlænges en smule.


S N E D E N Å M FIX POPDet’ en ommer JT

albumanmeldelse af Signe Birkeby Jørgensen 3.s og Alba Høeg Andersen 3.s

J

ustin Timberlake er et ikon. En naturskat, simpelthen, måske endda en del af global kulturarv. Albummene Justified (2002), FutureSex/LoveSounds (2006) og The 20/20 Experience (2013) indeholder fortsat nogle af de stærkeste, lækreste og mest sexede pop-numre nogensinde. Forventningerne var derfor ganske høje, da Timberlake offentliggjorde, at hans nye album, Man of the Woods, ville lande i start 2018. Men skuffelsen var dog endnu større, da albummet – efter lidt forsinkelser – blev lagt på Spotify d. 2. februar 2018. Øv. Det er tydeligt for enhver, at Timberlake har forsøgt sig med en kreativ, frisk og halv-poetisk tilgang til hans 5. album. Og på enkelte numre lykkes det nogenlunde; Higher Higher har snert af The Old Justin, mens Say Something er så tæt på, at ramme helt plet, at det næsten gør ondt. For det gør den bare ikke.

Desværre er det konsekvent albummet igennem. En rodet blanding af r’n’b, pop og country, som desperat forsøger at spille sammen, men nærmere bare er forstyrrende elementer. Som i Midnight Summer Jam og Montana, hvor den fede 80’er vibe i særdeleshed er til stede, men blot bliver overskygget af bizarre beats og usexede rytmer. Og lad os ikke engang snakke om den følelsesporno, som Hers og Young Man spiller på. Det er ulideligt. Hvor ville vi dog ønske, at Man of the Woods var en sammensmeltning af frække genrer og lækker rytmik. Men JT, det er desværre en ommer.

MÅNEDENS PLAYLISTE K før Ærlighed - The Minds Of 99 Dreams - Fleetwood Mac

Hvornår - Barselona, Thøger Dixgaard 25 or 6 to 4 - Chicago

Antananarivo - Vera

Cool With You - Her’s Hør resten af månedens playliste på http://sptf.com/kanylen 6


Kendrick Lamar i Royal Arena

anmeldelse af Nadja Nugteren 3.c og Simone Sell 3.c og Laura Pilegaard 3.s

S

å kom dagen endelig. 1. marts. Den dag selveste Kendrick Lamar skulle berige København med sine 168 centimeter og vilde samfundskritiske lyrik. Efter køb af meget dyre billetter var der ikke andet end nedtælling til, at hans koncert endelig skulle begynde. Med en god omgang fløde som opvarmning fik James Blake vist, hvordan ordsproget “Silence before the storm” egentligt ville se ud i virkeligheden. Efter et par rolige sange til lige at varme publikum op fik Jamie-boy bundet en fin sløjfe på opvarmningen med en omgang Retrograde (ret god sang faktisk), og derefter var der ikke mere end minutter til K. Dot skulle på banen. Koncerten startede med kortfilmen The Damn Legend of Kung Fu Kenny, hvor man følger Kendricks overgang til Kung Fu Kenny (hans alter ego). Filmen sluttede og showet startede – Kung Fu Kenny var ankommet! “I got, I got, I got, I got’’ sang rapperen, og fansene gik fuldstændigt amok. Lyden var fantastisk (S/O Royal Arena), og sceneshowet var syret hele vejen igennem; på et tidspunkt kom han frem på en ø blandt publikum som en anden gud. Her spillede han LUST og Money Trees (som folk gik helt amok til - fuldt forståeligt). Fotoforbuddet, som Kendrick havde givet, blev (selvfølgelig) kun taget seriøst af de professionelle fotografer man skal jo have en Instastory af vores tids største rapper, ik? Koncerten var fucking overdrevet, og man kunne nærmest ikke lade være med at smile, da den var færdig. Kendrick levede op til de tusindvis af forventninger, der var sat til ham, og man var ikke i tvivl om, hvorfor han er så stor, som han er (altså metaforisk, han er sådan 168 cm.). Det var nederen, at han spillede en ukendt version af Bitch Don’t Kill my Vibe, og så er vi splittede omkring hans ydmyghed: han var ikke specielt humble, og det er lidt paradoksalt, når det vitterligt er hans parole, men samtidig ville det også være lidt akavet og malplaceret, hvis verdens største rapper lå på knæ og takkede publikum, ik? To nederen ting, men alt andet var bare så cool! De heldige personer, der skal på Smukfest, har virkelig noget at se frem til - udover Britney Spears og Shawn Mendes.

7


Eventyr med et twist filmanmeldelse af Helge Brandt 1.d

E

r du fanget i lange 4-moduls dage på Flæske mens kulden får dig til at sidde på Momondo dagen lang og kigge på billige flybilletter til Barcelona i stedet for at lytte til Mads Bloms prædiken om vikingetiden? Så er det sgu bare ærgerligt! Men måske en dystopisk film sat i en fiktiv udgave af 60’ernes Maryland, USA, om russiske spioner, racisme, succes, kærlighed og en sydamerikansk havmonstermand, kunne hjælpe dig på vej.

‘Shape of Water’ er en film med uanet mange temaer og genremix, så det føles svært at skulle sætte et enkelt tema eller en genre for filmen. Men jeg synes den lykkes med at blande de mange temaer og lykkes egentlig også rigtig godt med at blande mange genrer såsom: thriller, action, film noir, historisk, science fiction og drama, alt sammen pakket ned på 2 timer og 3 minutter. Historien handler om den stumme Eliza der arbejder som en rengøringsdame for en stor amerikansk organisation som arbejder med teknologi både inden for luftfart og til søs, ala NASA i 60’erne. Hun har sin faste rutine sammen med sin gode ven og kollega Zelda, og når hun kommer hjem er hun sammen med sin nabo Giles. En dag som en hvilken som helst anden, får Eliza og Zelda tildelt ét af de mange laboratorier, som skal gøres rent. Men da Eliza og Zelda er i gang med arbejdet bliver der pludselig kørt en stor beholder med mørkegrønt vand ind. Eliza og Zelda finder hurtigt ud af at noget levende er inde i beholderen. Zelda skyer straks væk fra det, og mener det er bedst at overlade sådanne nogle ting til dem selv. Men Eliza er fuldstændig optaget af havmonsteret der gemmer sig inde i beholderen. Så meget at hun sniger sig ind i hver frokostpause og besøger den. Den stumme Eliza begynder langsomt at kommunikere med monsteret, og snart er et regulært venskab opstået. Men en dag overhører Eliza at hendes monster-ven skal dissekeres og forstås indefra. Så hun rekrutterer alt den hjælp hun kan få, og beslutter sig for at befri havmanden. ‘Shape of Water’ er en fantastisk flot film, og den sceniske del af filmen blæser én bag over. Guillermo del Toro får skabt et perfekt stillbillede af 60’ernes USA, med masser af konflikter mellem race, køn og klasse. Og ikke at forglemme en retro-følelse af 60’ere så god, at man skulle tror man var der. Både jeg og de professionelle filmanmeldere er begejstrede over ‘Shape of Water’, og det kan mærkes! ‘Shape of Water’ er i år blevet nomineret til hele 13 Oscars, deriblandt for, bedste film, bedste kvindelige hovedrolle, bedste instruktør, bedste originale manuskript og 9 andre kategorier. ‘Shape of Water’s udsigter til at vinde de eftertragtede statuetter er da også ret stor. Hos bookmakerne ligger ‘Shape of Water’ forrest som både bedste film og bedste instruktør. Den har også gode chancer i nogle af de andre “tunge” kategorier såsom bedste kvindelige hovedrolle, bedste originale manuskript og bedste underlægningsmusik. Fra mig, alt i alt fem ud af seks kanyler til ‘Shape of Water’ som fangede min fantasi og fortalte mig en utrolig smuk historie, om det at være anderledes og finde andre der er ligeså og opdage at man kan være en lille smule mere sig selv, når man er sammen med mennesker (eller havmænd) der ikke er som alle de andre.

8


Vil du have fingrene i en eksklusiv og sprød Shape of Water plakat?

I anledningen af anmeldelsen af Shape of Water, udlodder Kanylen en smuk Shape of Water-plakat i denne kreative konkurrence. Alt du skal gøre er at kreere et kreativt produkt inspireret af filmens historie, tematikker, farver mm. Det er op til dig, hvordan du fortolker filmen! Du kan enten skrive et digt, et debatindlæg, en novelle, tage et fotografi, tegne en tegning, male et billede mm. Det eneste krav er, at det skal kunne printes på tryk i Kanylen! Vinderen får den eftertragtede Shape of Water-plakat, og både 1. 2. og 3. pladsen får trykt deres produkter i Kanylen! Bidrag sendes til: magd0120@rysensteen.dk Husk navn, klasse og evt. hvad du er inspireret af ved filmen. Deadline er d. 2. april 2018 Vi glæder os til at se, hvad I finder på! Kreative hilsner Kanylens redaktion 9


DRØMMETYDNING 101 - For den stressede pressede forventningsfulde travle og drømmende rysser af Maria Arapidou 3.d Lige siden Freud og Jung fyldte spalterne i de tjekkiske og schweiziske aviser, har synet på drømme som et vindue til det ubevidste hersket. Dine drømme viser dine inderste ønsker og usikkerheder, og er derfor værd at lægge mærke til. Det kan godt nok være et forvirrende og uoverskueligt arbejde at navigere rundt i alle de tilfældige drømme, man har, og man skal også passe på med at overanalysere enhver lille ting. Men frygt ej! Kanylen er her for at analysere dine mere eller mindre skolerelaterede drømme for dig, så du kan finde ud, af hvor Adidas-skoen trykker i din underbevidsthed. Al data i denne guide er baseret på pålidelig forskning fra Hestenettet.

AT KOMME FOR SENT Hvem har ikke haft mareridt om at swipe sygesikringskortet igennem den nådesløse fraværsmaskine foran kontoret? Eller værre endnu, at komme forpustet op til lokale 18 for at opdage at der allerede er ført fravær? Bare rolig, vi har alle sammen været der. I perioder med eksamener, jobsamtaler og lignende præstations-situationer, er det meget normalt at drømme at man kommer for sent. Disse drømme viser en dybtliggende frygt for at gå glip af noget eller miste en chance. Det illustrerer, at du har brug for det skift i livet, du altid har drømt om. Så måske er det nu, du skal satse fuldt ud på dine fotografevner, kaste dig ud i rapperkarrieren eller flytte til Frankrig og åbne en vingård? Måske skal du lige starte med at tage hjemmefra lidt tidligere og se om det ikke hjælper.

EKSKÆRESTEN Der er ingen grund til panik hvis du, på det seneste, har drømt lidt om din søde – eller knap så søde – ekskæreste. Det behøver ikke at betyde, at du vil have personen tilbage. Drømmene kan ses som et billede på en side af dig selv, som du måske forsømmer. Så måske er det på tide du genoptager croquis eller kontakter en gammel ven, som du har mistet kontakten til? Men altså, hvis du vil have din ekskæreste tilbage, er det jo bare om at slå til så snart du kan. Se ”Du Kan Gøre Det”-videoen med Ole Wedel, hvis du trænger til lidt selvtillid.

LEKTIER OG AFLEVERINGER Måske vrider du dig i søvne over dit skriftlige fravær på Lectio eller over de 15 sider om EU du ikke lige fik læst til i går. Bare rolig – det gør vi alle sammen. Drømmen handler jo i virkeligheden om en frygt for at være uforberedt, hvilket muligvis symboliserer en manglende tro på dine egne kvalifikationer. På den anden side, kan det betyde at du er selvkritisk og stiller høje krav til dig selv, og det skal du nok komme langt med.

10


MAD Drømmer du om at sætte tænderne i en saftig cheeseburger på maccen en lørdag nat eller om mormors sprøde flæskesvær, kan det betyde at du mangler åndelig udfordring. På samme måde som mad er kroppens næring i den virkelige verden, bliver det nemlig et symbol på psykisk næring i dine drømme. Så måske trænger du til at se en god film eller læse en tankevækkende bog – Call Me By Your Name kan varmt anbefales! Det kan selvfølgelig også bare være at det er lidt for længe siden du har fortæret en portion af Mamsedrengenes lækre butterchicken. I så fald må du skynde dig ned og komme foran i køen på næste fredag.

EKSAMEN Drømme om at sidde på FT1 og analysere Kinas økonomiske vækst i 6 timer eller at sidde ved det grønne bord og blive bedt om at finde subdominantparalleller i stykket man har analyseret, kan få sveden frem på panden hos enhver. Det viser at du er i et meget præstationsorienteret miljø, hvilket der jo ikke er så meget at gøre ved, før du får huen på hovedet. Så indtil da må du holde ud og finde en god måde at håndtere det på. Husk at du i virkeligheden kun konkurrerer med dig selv <33 (og at du altid kan droppe ud og blive iværksætter).

RYSENSTEEN Drømmer du, at du er på skolen dagen lang? Måske drømmer du, at du løber svedende og prustende op og ned ad gangene på flæske, maser dig igennem masserne på trapperne eller sidder og koger til et lidt for langt fjerdemodul, mens regnen siler ned udenfor. Det er ikke godt. Du har brug for ferie og solskin. Gå straks ind på afbudsrejser.dk og book en tur i påskeferien, så du hurtigst muligt kan komme til at slikke sol på en varm sandstrand med en mojito i hånden. Indgår lærere i din drøm, kan den have en lidt anden betydning. Læg mærke til hvordan de optræder i drømmen – frygter du dem eller er I ligeværdige? Dette siger nemlig noget om dit forhold til autoriteter og er værd at tænke over.

11


MERE eller

MINDRE

Hver måned spørger vi en fantasifordrukken rysser fuld af forskellige farverige idéer, om hvad der kunne ønskes mere af i fremtiden - såvel som mindre.

- Solskin og varme - de der minusgrader kan godt skride. - Glæden ved at få øjenkontakt med en fremmed i toget og få et smil sendt tilbage. - Farverige voksenflyverdragter - de er bare så hyggelige! - Politisk åbenhed - Ny musik - noget vi ikke allerede kan teksten på. - Hundevideoer - dog is the new cat. - Håndskrevne noter, det er ikke helt dumt. - Kunstnere til Ros18

- Forsinkelser hos DSB - helt ærligt få nu styr på det! - Af DJ Remmers matematik afleveringer. - Snak om forår - nej der er IKKE forår med -10 grader! - Sorte sokker - faktisk bare generelt, gør livet lidt mere farverigt det er meget sejere. - Snak om strejke - nej det er ikke fedt uanset om det betyder at du kan sove til klokken 10 hver dag! - Hærværk på skolen - nej tak til dyrere billetter til rysfester! - Negativitet - det giver dårligt karma.

12


Jeg går rundt med en drøm om at være sej og populær. At være nede med de lede fede. Jeg må dog også erkende, at jeg ikke bare sådan kommer op på beatet og bliver et såkaldt hotshot med det samme. Men indtil da kan jeg lade som om. Hvis jeg nu bare effektivt kan blande mig med mængden af cool typer og ubemærket flettes ind i deres miljø, vil jeg hurtigt ses som en del af deres posse eller squad. For at det skal lykkes, må jeg lære deres sprog. Det hele udspringer jo af, at jeg (blandt andet gennem ganske kryptiske Sig Det Med Blomster-breve) har opdaget, at 1.g’erne har et ordforråd så langt fra mit eget, at det ikke længere er til at forstå. Skal jeg erkende, at jeg er blevet gammel 3.g’er og indrømme, at det er for sent for mig, at blive lige så hip som de unge? Fandeme nej! Det er tid til at komme med på den for syge lingo. Her er, hvad jeg gennem intensiv research fandt frem til. Med min hjælp kan du nu også virke sejere, end du er. Selv tak, yo.

Bricked

Adjektiv Negativt ladet tillægsord, der kan bruges til at beskrive ødelæggelse og/eller absurditet. Hvis noget er “bricked”, er det helt skørt eller vanvittigt. “Jeg var til fest hos Trolle i fredags. Det var helt bricked!”

Stacke

Verbum Dette ord har skabt stor forvirring til morgensamlingerne. Alle bruger det tilsyneladende. Men hvad betyder det? Ordet selv skal såmænd tages nærmest bogstaveligt. Ved ordets brug fremmanes billeder af stakke af papirer eller måske endda pandekager. Her skal det dog forstås som en stak af nøgne kroppe. Hvis du stacker med nogen, ligger I oven på hinanden og har, hvad man i gamle dage kaldte et samleje. “Dig vil jeg gerne stacke med.”

Daus

Substantiv Ikke bare en jysk måde at sige goddag på, daus kan nemlig også forstås som det svenske, gærede tobak, som alle de hårde typer putter i munden: snus.

Hallabel

Interjektion Positivt udråb der udtrykke glæde ved en ny opståen situation. Kan eventuelt forkortes halla eller udskiftes med orale. Kan også betyde velkommen. “Hallabel!”

Producere [pʁoduˈseˀʌ] Verbum

Udspringer af verbet “lave”, der som bekendt betyder at score. På trods af de noget frankensteinske associationer har dette ord samme betydning. Har du produceret en dame, har du lavet hende, og har du lavet hende, har du scoret hende. “Åh mayn, du producerer så meget, man ku’ kalde dig Byggemand Bob!”

Doktor [ˈdʌgdʌ] Subjektiv/adjektiv

En doktor skulle gerne have styr på sit pis. Og er man doktor eller doktor til noget, så kan man det 100%. Man udfører det køligt og uden fejl, så man ikke kommer til at slå nogen ihjel med sin skalpel, eller hvad man laver i den pågældende situation. “Waow, Agnete er fucking doktor på floor lige nu!”

Gat [ˈgad] Substantiv

Oprindeligt engelsk slang for et skydevåben. Men det eneste, dette ord har til fælles med pistoler er, at det er aflangt, ryger, når man bruger den, og at ingen af delene hører hjemme på en folkeskole. Det betyder nemlig cigaret. Andre populære ord for samme genstand inkluderer garro, smøg og zot. “Vil du med ned og flække en gat i spiseren? Jeg har vilde abstinenser.”

Kringle [ˈkʁεŋlə] Adjektiv

Kringle er okay, men hvis der er andet kage på bordet, så tager man det. Hvis noget er kringle, så er det kun lige akkurat fedt. Det er ikke decideret dårligt, det er stadig kringle. Det er fint nok. Du tog mest et stykke, fordi der ikke var andre valgmuligheder. “Hvordan var din fødselsdagsfest?” “Jeg ved ikke helt, den var lidt kringle. Der kom kun to.” “Fuck, hvor nederen. Du skulle være taget til Trolles haf, jeg har hørt, det var pænt bricked.” 13


PANIK! PANIK!

Jeg flytter hjemmefra

Det er en proces at flytte hjemmefra; Man skal søge (og få tilladelse til) udeboende SU, hvis man er under 20 år. Man skal beslutte, hvorvidt man vil bo alene, med roomies, på kollegium eller andet. Og vigtigst af alt skal man finde et sted, som føles trygt og godt. Der er altså mange ting at tage stilling til – og det er ikke nemt. Derfor har jeg lavet en lille guide til de af jer, som prøver at finde hoved og hale i flytterodet. Eller, jeg har i hvert fald forsøgt – som sagt, det er hårdt at flytte hjemmefra. JEG INDSÅ AT JEG VAR VOKSEN OG VED AT MED AT FLYTTE HJEMMEFRA DA JEG: 1. Købte min egen støvsuger. 2. Oprettede en budgetkonto i banken. 3. Fik nøglen og sad helt alene i min lejlighed for første gang. 4. Havde været i Ikea og brugt alt for mange penge på ting, som jeg ikke anede, jeg havde brug for. 5. Lagde mit første madbudget. 6. Så min mor græde, fordi jeg ikke er 10 år gammel og altså ikke skal bo hjemme længere.

10 GODE RÅD TIL DIG DER OVERVEJER AT FLYTTE HJEMMEFRA: 1. Få dine venner til at hjælpe med at kigge på lejligheder – det hele handler om mavefornemmelsen, når du stadig er i kigge-fasen. 2. Læg et budget for at se om du kan få det hele til at hænge sammen. 3. Ikea er din nye bedste ven, så kør en tur derud og køb en masse lort! (Ekstra tip: Man kan aldrig gå ned på køkken gadgets). 4. Hvis du er under 20, skal du overveje, om du har mulighed for at få udeboende SU. 5. Vær forberedt på at det bliver en stressende og langvarig proces. 6. Køb en mikrobølgeovn – du vil takke dig selv for det senere. 7. Stress ikke over at skulle holde en indflytterfest. Tag det roligt og hyg dig med at gøre den klar først. 8. Vær forberedt på at leve af pasta med ketchup og/eller pesto. 9. Hastværk er lastværk. Overvej alt en ekstra gang eller to. 10. Glæd dig! Det er en mega spændende tid, du går i møde!

5 TING DU SKAL HAVE MED NÅR DU FLYTTER HJEMMEFRA: 1. En Støvsuger 2. Gryder og pander (apropos køkken gadgets) 3. Service (tallerkener, bestik etc.) 4. Seng (ingen penge er en god undskyldning for at få den der seje hipster-madras-seng, som bare ligger på gulvet) 5. Optimisme. Og masser af det.

14


HALMTORVETS HELTE Hverdagens helte. De gemmer sig i krogene, bag diskene, bag uniformer og formaliteter. De går ubemærkede til og fra arbejde, uden at vi tænker nærmere over, hvem de er. Men de er med til at få vores hverdag på Halmtorvet til at fungere. De er en vigtig del af byens drivkraft. Vi vil sætte disse mennesker i et nyt lys og få et indblik i deres tanker og drømme. Interview og foto af Ingrid Kjærgaard 1.c og Magda Skytte 1.d

Ólavur - Arbejder i Tommys Burgerjoint

Hvad drømmer du om? .. For din egen fremtid?

.. For din by?

Jeg drømmer om at åbne min egen restaurant. Jeg flyttede her

Nu har jeg jo ikke boet i København i særlig

til København fra en lille by i Island for fem år siden. Jeg stod

lang tid, men jeg har fået en ret stor kærlig-

stille, og jeg var træt af at kende alle, som jeg gik forbi. Min ven

hed til byen. Jeg holder meget af Christians-

og jeg ville springe ud i noget nyt. Jeg har længe vidst, at jeg

havn. Alle husene stråler i glade farver, og jeg

vil åbne min egen restaurant, men jeg mangler lige at finde ud

holder meget af at gå ture langs kanalerne.

af hvilken slags mad, som jeg vil sælge. Der er en helt speciel

Jeg tror ikke, at jeg kender byen nok til at

stemning i en restaurant, som jeg virkelig holder af. Jeg elsker

begynde at drømme om ændringer. Men må-

at tale med fremmede mennesker og se dem nyde den mad, som

ske en ændring i lyset ville være rart - det må

jeg serverer. Drømmen er at åbne min egen restaurant, hvor jeg

gerne blive sommer snart.

serverer mad, som gør folk glade. .. For verden? Jeg vil gerne se, at mennesker lære at respektere hinanden mere. Respektere hinandens forskelligheder og holdninger. En gensidig respekt mindsker distancerne i mellem os og åbner op for en mere positiv og åben samtale.

.. Da du var ung? Jeg har siden, jeg var fjorten vidst, at jeg gerne ville åbne min egen restaurant. Det var egentlig ikke kærligheden til at lave mad, som startede min drøm, men nærmere kærligheden til at spise mad. Jeg spiste utrolig meget mad, da jeg var ung, og den glæde, som jeg følte, når jeg fik serveret god mad, ville jeg gerne give videre til verden. 15


16


Verdens dårligste film: Myten om

Af Filmklubben

F

orestil dig, at et fremmed væsen fra en planet langt væk i galaksen satte sig ned og gjorde sit yderste for at imitere en spillefilm lavet af

mennesker. Præcis sådan føles det at se den mystiske Tommy Wiseaus mestermakværk fra 2003, som efterfølgende er blevet kåret som verdens dårligste film. 14 år senere satte man sig for at skildre tilblivelsen af The Room, hvilket blev til den Oscar-nominerede og biografaktuelle The Disaster Artist af Franco-brødrene. At se filmen The Room er som at være vidne til en familiefødselsdag, hvor alt går galt, og intet helt går efter planen. Der er så meget, der slår fejl, at det næsten er svært at sætte en finger på – en farveeksplosion af smagsnuancer og modstridende lydindtryk, der overtræder alle grænser, og samtidig er det den kedeligste film, jeg nogensinde har set. Alt føles forkert; lige fra kostumevalget, den smooth baggrunds-r’n’b under de (mange) pinligt lange sexscener, den underligt indøvede, usammenhængende og rodede dialog, til farven på kulisserne og filmens hovedperson Tommy Wiseaus udefinerbare accent. Det er for meget og for lidt. Filmen handler om en succesfuld ‘bankmand’, hvis forlovede forlader ham til fordel for hans bedste ven. Samtidig introduceres vi for en god håndfuld irrelevante sideplot, som aldrig afsluttes – f.eks. nævnes det henkastet, at den forlovedes mor diagnosticeres med brystkraft, men om hun overlever vides ikke. Wiseau har både skrevet, instrueret, produceret og spillet hovedrolle i filmen, hvorfor man har tolket det som et autobiografisk værk, der kredser om temaet bedrag. Mystikken omkring The Room skyldes måske mestendels, at Wiseau er som opstået ud af den blå luft. Man kender hverken til hans fødested, hans alder, eller hvor de estimerede godt 6 mio. dollars til filmens produktion kom fra.

Det er måske netop denne mystik, der har givet filmen den

kultstatus, den har verden over i dag. Filmen er blevet kaldt de dårlige films Citizen Kane, og den er så dårlig, at den nærmest er god, hvilket har skabt en nyfødt hype og hyldest til Wiseaus forskruede filmkunst. James Franco står bag portrætfilmen om Wiseaus vej til ‘succes’ i Hollywood, og her prøver han at besvare det spørgsmål alle os, der har kæmpet os igennem det 1 time og 39 minutter lange vanvid The Room er, stiller os selv: Hvilket menneske har udtænkt det her vanvittige plot? Det kan herfra anbefales, at man sparer sig selv fornøjelsen af at se The Room, men i stedet køber en billet til The Disaster Artist som Wiseau selv har erklæret viser hele 99,9% af sandheden bag tilblivelsen af hans mesterlige tragediefilm, som senere skulle blive intet mindre end verdens dårligste film. 17


Med Eventyrudvalget på eventyr

Interview af Nynne Viktoria Sass Larsen 3.d og Signe Birkeby Jørgensen 3.s Illustrationer af Nynne Viktoria Sass Larsen 3.d

Det var engang en ganske almindelig fredag formiddag, og tiden var inde til endnu en ordinær morgensamling på Rysensteen Gymnasium. Troede vi. For da Villads 1.s greb mikrofonen og med sit krøllede halv-grønne hår præsenterede skolens nyeste udvalg, blev vi blæst fuldstændig bagover. “Vi skal på eventyr!” råbte han ekstatisk og rakte en knyttet næve i vejret. Rysensteen var for evigt forandret. Derfor har Kanylen snakket med Villads – om lige præcis denne finurlige og nysgerrige idé, der er Eventyrudvalget. Signe: Hvem er du? Villads: Jeg er en gut, der kommer fra en efterskole, og jeg synes, at folk fra Rys har tendens til at gå lidt for meget i Louis Vuitton-tasker – altså, det er ment som en måde at være på. Jeg ville godt have lidt gang i folk, så jeg tænkte, vi kunne tage ud på nogle udflugter. På vores eventyr mødes vi omkring klokken 15-16, så går vi en lang semi-planlagt rute, indtil det bliver mørkt. Herefter laver vi noget mad på et bål, og man er velkommen til at tage de drikkevarer med, som man har lyst til. Så sover vi i shelter, og det hele er bare hyggeligt. Signe: Hvor fik du ideen fra? Villads: Den er, fra da jeg gik på efterskole. Der sov vi også i shelter i hverdagene, når man ikke havde køkkentjans. Det var ret grineren. Så guffede vi noget slik, jeg havde fået af min mormor. Signe: Foregår eventyrene specifikke steder? Villads: Der er forskellige sheltere rundt omkring, og jeg udvælger bare de bedste. Der er et i Farum, som var den første destination, og der er også et godt et på Amager. Signe: Hvordan mærker du opbakningen til udvalget? Villads: Der er mange, der vil være med! Folk har jo lidt en Louis Vuitton-taske, ikke? Så folk kommer ikke personligt hen til mig, og fortæller mig, hvor fedt det er. Jeg gad godt, at folk viste noget mere engagement, men der er jo kun en vej, og det er at man selv gør det.

Signe: Hvor mange er I i udvalget? Villads: Vi er lidt over 40 i Facebook-gruppen, så vi ruller bare derudad. Jeg tænker, at jeg lige laver en plakat. Jeg har også lige lavet en sang for at promovere lidt. Signe: Hvor kan man høre din sang? Villads: Jeg smider den lige op på Facebook-gruppen. Signe: Hvad er det allervildeste eventyr, du har været på? Villads: Min ven og jeg havde fået at vide, at der var nogle venner, der holdt noget hygge på en strand. På vejen gik vi forbi Netto, for at se, om de kager, som jeg har skraldet før, var kommet på tilbud endnu. Det var de ikke, men ekspedienten gav mig en god deal, og vi skulle bare komme tilbage kl. 12 – og så ville der være masser af kage. Så vi hentede dem senere, og så havde vi en kæmpe pose kage til at tage med hen til stranden. Vi kendte ikke rigtig vejen, men vi gik på nogle små veje hele vejen derhen. Meget eventyrsagtigt. Men vi fandt vennerne på stranden, hvor de sad i et hul i klipperne. Vi samlede brænde til bål, kiggede på solnedgang, og det hele var egentligt rimelig spirituelt. Vi var lige omkring 10 personer, både piger og drenge, og da det blev helt mørkt, besluttede vi os for at nøgenbade. Bagefter sad vi alle helt nøgne foran bålet og frådede kage. Vi gik i seng, og om morgenen vågnede jeg, og opdagede at jeg havde tabt min guldkæde i sandet. Det var virkelig ærgerligt, men jeg blev nødt til at komme hjem, så i bare tæer forsøgte jeg at finde vej tilbage og 18


blev til sidst samlet op af en dame, som kørte mig til en station. Det mest syrede var, at to dage efter kom min ven op til mig og sagde: “Ved du hvad Villads, jeg har sgu fundet din halskæde.” Han havde tilfældigvis taget noget op fra sandet, og så var det den halskæde, som jeg havde tabt. Nu har jeg dog mistet den igen. Og min jakke. Men ellers en happy eventyrs ending. Signe: Jeres næste eventyr er i slut-marts. Hvad gør I, hvis det stadig sner? Villads: Så ville vi tage til Amager i stedet for. Signe: Er det godt i sne eller hvad? Villads: Nej, der er bare sådan et godt sted med to sheltere overfor hinanden og med et bål imellem. Hvis man tager en presenning med, kan man godt lave tag og sådan. Det er ordentligt hyggeligt. Og så sidder man bare der med ål og øl og hygger. Signe: Shelter-ekspert. Villads: Ja. Jeg går op i mit lort.

”Jeg håber, at folk kan komme ud over den barriere, der kan være i hverdagen. Den, føler jeg, tynger ret meget på Rys, da man ikke rigtig har lov til bare at udtrykke sig så meget. ” Signe: Hvad ville man så gøre i varmen? Villads: Så ville vi tage ud og vandre. Der er jo lidt Rysvinkinger over det, når det er koldt, men så er der Eventyrudvalget over det, når det er varmt. Så det er win-win. Signe: Apropos Rysvinkingerne, kan vi så forvente en collab? Villads: Ja, det kunne jeg sagtens forestille mig. Jeg tror også, at Nat er med i Eventyrudvalget. Jaja helt klart. Rysvikingerne og Eventyrudvalget, det kommer til at være sådan et udvalg, agtigt. Ja.

Signe: Hvad håber du, at der kommer ud af Eventyrudvalget? Villads: Jeg håber da, at folk tager sig lidt sammen med deres Louis Vuitton-tasker. Det kan også være, at jeg flipper lidt for meget ud, til at folk kan følge med. Men bare mennesker kan snakke sammen og møde andre mennesker. De skal opleve, at Ryseensteen også er fyldt med nice mennesker. Jeg håber, at folk kan komme ud over den barriere, der kan være i hverdagen. Den, føler jeg, tynger ret meget på Rys, da man ikke rigtig har lov til bare at udtrykke sig så meget. Det er jo en kæmpe omvæltning for mig, når jeg kommer fra efterskole, ik? Hvor alle bare kendte hinanden, og man lå i skødet på hinanden. Det kan man bare overhovedet ikke her. Det vil jeg vildt gerne indføre på en eller anden måde. Hvis jeg kan det. Signe: Hvordan får vi “dem med Louis Vuitton-tasker” med på eventyr? Villads: Dem med Louis Vuitton-tasker, det skal jo repræsentere dem, der følger mængden, ikke? Fordi alle har Louis Vuitton-tasker-. Signe: Jaer. Alle. Helt Klart. Villads: Det er jo ved at få flere og flere med og gøre det til en hyggeting. Jeg vil jo gerne være anerkendt som en hovedfigur for Eventyrudvalget, sådan så det bliver accepteret blandt Louis Vuitton-taskerne. Signe: En accepteret del af Louis Vuitton-taskekulturen. Villads: Jaer. Signe: Har du en sidste ting, du vil sige til folket? Villads: Uh, ja. Nu kommer det: Stack giz, flæk gat, læg git.

Følg Villads og resten af Eventyrudvalget på Facebook:

Eventyrudvalget Original Og meld dig ind i Facebookgruppen:

Eventyrudvalget Rysensteen 19


NORA FRA 99 overspringshandling #34

illustration af Alba Høeg Andersen 3.s Der er nu under 50 skoledage tilbage og FØRST NU har jeg opdaget ’Avanceret skema’ i lectio. Tænk på alle de timers lectiostalking, jeg har foretaget mig i løbet af gymnasietiden uden at kende til denne funktion. Så til alle jer 1.g’ere, der stadig har 50+400 skoledage tilbage, og utallige moduler foran jer, hvor I ikke har bedre at lave end at stalke ham/hende den søde, jeg præsenterer for jer – dam, dam, daaaam – Avanceret Skema: 1) Vælg ’Avanceret Skema’ i hovedmenuen

2) Vælg dem, du vil stalke

3) Nemt, samlet, visuelt, selv tak. Your stalking time has been optimized by at least 50%.

Tænk, at man stadig kunne have noget at lære i slutningen af 3.g. Nå, må hellere komme i gang med AT.

20


Horoskoper af Asta Bloch Arrias 3.s VANDMANDEN 20. JAN. TIL 18. FEB. Kulden og det mørke vejr kan hurtigt bringe humøret helt i bund. Det er derfor vigtigt at fokusere på det positive og sige farvel til den der forbandede vinterdepression. Månedens råd: Et smil er den bedste form for medicin. Kærlighedsbarometer: 2/6 hjerter

FISKEN 19. FEB. TIL 20. MARTS Det er officielt forår – men det er stadig pissekoldt. Få det bedste ud af vintervejret, og sæt dig med din dyne, se film på Netflix og drik noget varm kakao. Månedens råd: Nyd øjeblikket. Kærlighedsbarometer: 4/6 hjerter TYREN 20. APRIL TIL 20. MAJ Livet er gået hen og blevet lidt gentagende og kedeligt hen over vinteren. Kom i stedet ud af din komfortzone og få nogle nye og spændende oplevelser. Månedens råd: Det er tid til at spice dit liv op. Kærlighedsbarometer: 6/6 hjerter

VÆDDEREN 21. MARTS TIL 19. APRIL Skoledagene kan trække tænder ud men husk: det er snart sommer, og det betyder ferie. Så hold de sidste par måneder ud og giv skolearbejdet los. Månedens råd: Hold hovedet koldt. Kærlighedsbarometer: 3/6 hjerter

KREBSEN 21. JUNI TIL 22. JULI Det danske vejr er ikke lige din kop te, men så er det jo godt, at det snart er påskeferie. Overtal en ven til at tage på ferie med dig et lidt mere eksotisk sted. Månedens råd: Husk, at det eneste rigtige sted at blive tan er på stranden. Kærlighedsbarometer: 1/6 hjerter

TVILLINGEN 21. MAJ TIL 20. JUNI Det er vigtigt, at du ikke har for mange bolde i luften på samme tid, ellers får du bare nogle af dem pladask i ansigtet. Månedens råd: Du skal arbejde på at disponere din tid bedre. Kærlighedsbarometer: 5/6 hjerter

JOMFRUEN 23. AUG. TIL 22. SEP. Hold dig ikke tilbage! Giv den gas og lav de ting, der gør dig glad. Marts handler om dig. Månedens råd: Det er vigtigt at være tro mod sig selv. Kærlighedsbarometer: 3/6 hjerter

LØVEN 23. JULI TIL 22. AUG. Der kommer mange ting i den næste tid, der kan tage lidt på pengepungen – *host* gallabillet *host. Derfor er det vigtigt, at du passer på, så der også er penge tilbage i slutningen af måneden Månedens råd: Pas på din økonomi. Kærlighedsbarometer: 4/6 hjerter

SKORPIONEN 23. OKT. TIL 21. NOV. Der vil højst sandsynligt komme et omdrejningspunkt i dit liv i denne måned. Dette kan både være for det bedre og det værre. Månedens råd: Grib livet an med åbne arme. Kærlighedsbarometer: 5/6 hjerter

VÆGTEN 23. SEP. TIL 22. OKT. Det kan være farligt at holde ting inde – specielt hvis det er noget, der går dig virkelig på. Det er dermed vigtigt, at du får åbnet op og reflekteret over dine følelser. Månedens råd: Tal om dine kvaler. Kærlighedsbarometer: 2/6 hjerter SKYTTEN 22. NOV. TIL 21. DEC. Tag en slapper, sæt skolen, arbejdet og alt stressen lidt til side og sæt farten ned. Så skal alt nok ordne sig til sidst. Månedens råd: Slow down. Kærlighedsbarometer: 3/6 hjerter

STENBUKKEN 22. DEC. TIL 19. JAN. Marts er din måned, og det kan kun gå opad! Der vil komme mange gode oplevelser, som hjælper på humøret og energien. Månedens råd: Nyd de gode tider. Kærlighedsbarometer: 6/6 hjerter

21


Stiv&Skriv: Møn pt. 2 Stiv&skriv er et koncept fra sidste år, og det går ud på intet mindre end at se, hvor kreativiteten føres hen, når man har fået lidt indenbords. Ps. Kanylens redaktion opfordrer naturligvis ikke til overdrevent alkoholindtag, men selvfølgelig er det fedt, hvis du kan få nogle litterære guldklumper ud af din brandert. En gruppe venner sidder i en ophedet stue på Møn. Igen. Klokken er for mange, og aftenen har indtil videre budt på lagkage og improviserede Tequila-sunrise-drinks. Teisen forstår ikke, hvad vi laver. Mia: Har du nogensinde læst et Kanylen? Teisen: Nej… Nej, det er løgn, jeg har faktisk læst et Kanylen, og jeg har faktisk prøvet at læse det der Stiv&Skriv. Signe: Du har været på forsiden af et Kanylen. Hvilken Kanyle læste du? Teisen: Det ved jeg ikke, det var bare et helt normalt Kanylen, der lå i kælderen, og jeg kedede mig, og det var bare fucking kedeligt at læse. Signe: TAK, jeg lægger al min tid og sjæl i det blad, men det er så fint at høre dig sige det. Teisen: Hmm, ja… jeg synes bare, det er lort. Nærmere efterforskning viser, at Teisen faktisk har læst flere Kanyler, og at han ikke synes, de er lort. Jo tak. Karla: Status er, at vi alle har skiftet BH Idun er sur, og Mariana og Karla bytter BH. Karla: Dækker du dine nipples, så gør jeg også. Jeg tror ikke, det går så godt. Alba: Nipples are dangerous!! Første emne er prinsgemalen Henri. Signe: May he rest in peace. Mia forudså, dagen vi kom, at han ville dø, inden vi kom hjem fra Møn. Han døde samme aften. Alle råber at vi skal holde et minuts stilhed. Marie: Ej, det er for lang tid. Alba tæller ned til et minuts stilhed. Alba: En, to, tre, fire, fem, seks, syv, otte. Mariana: OOOOOG en. Marie: Seriøst et minut er for lang tid. Carl: Hold nu kæft. Alba: Vi starter igen. Karla: Tre, to en, nu.

Der opstår en masse uforståelig snak. Carl: Okay, hvorfor tager alle på hinandens bryster? Alba: Er der nogen, der har noget fornuftigt at sige om Monarkiet? Carl: Hvor meget fylder det danske monarki egentlig? Marie: Carl, det er meget fornuftigt, vi har et monarki, for vi er verdens ældste kongerige i Danmark, og det er meget fornuftigt, at vi holder det ved lige, for det er en del af vores kollektive erindring. Signe: LOL! Kollektiv erindring min røv. Mia: Vi sælger os i udlandet på dronning Margrethe og kongeriget. De elsker det i Kina, det er deres våde fucking drøm. Carl: Men hvad med prinsgemalen, er det også deres våde drøm? Maja: Det føler jeg, der kan være delte holdninger om. Der opstår en diskussion om kongeriget som reality program - ligesom Paradise.

Derefter følger ét minuts stilhed, hvor det eneste man kan høre er chipsposer, der knaser, og folk der snotter. Alba *hvisker*: sytten sekunder tilbage. Karla: Henri længe leve.

Alle: Hurra, hurra, hurra - og så det lange - hurraaaaaa. Alba: SkÅÅÅÅÅl. Signe: Ingen kunne jo alligevel lide ham. Idun: Vær nu rar, han er død. Mia: Det er ikke noget, man er, når folk er døde. Det er noget, man er, når de lever. Alba: Meeeen, nu hvor vi er på emnet om royaliteter og det kongelige højhus – Idun: Det kongelige højhus. Mia: Jeg har faktisk overvejet at flytte til Monaco. Karla: Er det en diskussion om det danske monarki vi er ude i? Alba: – Ja, det var det ord, jeg ledte efter. Carl: Shhh, vi laver en regel: Man snakker kun, hvis man har den her flaske i hånden. Alle i kor: Nej, hold nu kæft, Carl. Mariana: Jeg ved ikke, hvorfor fuck Carl altid har et problem med høje mennesker, der snakker. Karla: Høje mennesker, der snakker… Jeg tror, det er derfor, han ikke kan lide Teisen. Maja: Prinsgemalen var ret høj, var han ikke? Idun: Nej. Maja: Han var ret lang, var han ikke? Marie: Var han ikke bare en lav – men bred – mand? Idun: Han var fyldig.

Maja: Tror I, der er incest i kongehuset? Mariana: ALBA, vil du ikke bare give mig nogle chips i hånden???!! Karla: Det er ligesom Game of Thrones. Maja: Det er hyggeligt, at vi har dem, for de er vores ansigt udadtil, selvom de ikke har noget magt.

22


Alba: Jeg har lavet noget research: Dronning Margrethe har været fast ryger, siden hun var 16. Hun ryger græske cigaretter, som hun får importeret, der koster 65 kr. per pakke, og hun ryger i hvert fald en pakke om dagen. Carl *forarget*: HVA? Alba: 65 kr., det er nærmest en timeløn. Idun: Men… Hun kan lide hotters, så hun er okay. Alba: Hun elsker pølser. Karla: Men det er over 20.000 statskroner om året, der går til dronningens cigaretter. Alba: Næste emne er møndom - det handler om at være på møn for første gang. Maja: Jeg har en tilståelse. Jeg har begået en møndom Carl: Nej, hvem? Maja: Jeg har været nøgen med fem mennesker i et badekar. Mia: Kan du huske det Teisen? Idun: Vi var ikke nøgne. Alba: Der var nøgenhed!!! Carl: Der var nogen, der var nøgne, lad os sige det sådan. Mariana: Ej okay, nu vil jeg lige have et ærligt svar: Hvor mange kan huske at have set mig nøgen i går?

Maja: – Det er, at vi ikke snakker nok sammen – Mia: – i telefonen. Men det er jo noget andet at skrive sammen end at snakke sammen. Idun: Man kan aldrig vide, hvad personen bag skærmen tænker. Man ved ikke engang om det er den person. Det kan i princippet være, at du sidder og snakker med personens mor. Carl: JA!! Det er fucking altid, når piger de dater eller sådan noget, så sidder der altid fem piger og skriver beskeder til drengen, og det er ikke engang løgn, for jeg har set det ske! Mia: Men gør drenge det? Mariana *til Carl*: Du har gjort det selv! Carl: NEJ DET GØR DRENGE IKKE! Mariana: JO, FORDI DU HAR GJORT DET MED MIG! Carl: Men jeg tæller ikke. Alba: Eeej, men nu må I lige tage jer sammen, og pisse jer selv i øret. Der opstår uforståelig diskussion, om hvorvidt drenge også hjælper hinanden med at skrive beskeder.

Carl påbegynder en lang tale om, at det er mere ægte at snakke i telefon end at skrive med nogen, fordi man er sikker på, at det kommer direkte fra dem, man snakker med, og der har ikke først siddet et hold af piger og vurEn håndsafstemning deret svaret. starter. Det er fucking altid, når piger de Carls konklusion: Når man ringer med et telefonopAlba: Okay, vi tæller dater eller sådan noget, så sidder kald er det ligesom den hænder tæller. En, to, ting, der kunne redde os. tre, fire – Karla: Men venner, der er der altid fem piger og skriver Mia: – fem, seks, syv, altså virkelig nogle menotte, ni, ti, elleve, tolv, beskeder til drengen, og det er ikke nesker, der ikke kan lide at tretten. snakke i telefon. Karla: Jeg tror vi er oppe engang løgn, for jeg har set det ske! Alba: Nej, men så må man på mindst 17. fandme tage sig lidt samCarl: Vi kunne alle sammen. men tegne en croquis tegning af Mariana. Det bedste er, at der i midten af det hele ligger et engangskamera 56 skoledage tilbage. med to billeder foreviget af Mariana, der knækker sig Maja: Lige om lidt så er vi bare… på et toilet. Idun: … voksne Alba: … modellerklumper. Alle begynder at synge For Evigt med Volbeat. Idun: Det er første gang nogensinde, at vores sommerferie ikke er sluttet med en skolestart. Signe: Jeg vil gerne adressere noget med møndomme. Mia: Guud, vi har bare sommerferie for evigt… den Det er, at en møndom er et social konstrueret koncept. uendelige sommer. Der er et problem i, at det er et større problem for kvinder at miste deres møndom end mænd, men jeg vil ger- Alle synger Phineas og Ferb introsangen ne opfordre til, at man mister sin møndom på møn, for her er dejligt og hyggeligt. Maja: Er der nogen, der ved, hvad de skal? Idun: Prøv at hør: Jeg har et problem med folk, der lar- Mia: Venner, nu er det for sent at redde vores årskamer. rakterer. Carl: Der vil jeg godt lige tilføje, Mia, at dit liv, det har Der sættes Kinky fætter på, og alle synger med på Ahh intet at gøre med dine karakterer, for i virkeligheden Uhh. er vi alle sammen bare sociale konstruktioner af noget, som vi ikke kan gøre noget ved. Dvs. at vi alle sammen Næste tema, sex i telte. bare er fejltagelser, der ender med at blive skyllet ud af Alle begynder at synge vilde kaniner. tidevandet. Idun: Mit liv er relativt. At snakke i telefon. Alba: Holy shit. Maja: Det, der er sket, i det samfund, vi lever i i dag – Mia: Men så er alt, vi gør, jo ligegyldigt. Carl: Det lyder meget dybt. Carl: Ja, men sådan er det. Alba: Ja, puuuha… i det senmoderne samfund. Mia: Skal vi så ikke bare drikke? 23


Drøm Af Victoria Bloch Blytt Sandstad 1.t

To små dyb stirrer frem. Urolige søer af uskyld. Arrige oceaner af afmagt. Et vakuum af modløshed. En enkelt ensom tåre titter frem. Den står tøvende i øjenkrogen. Så triller den triste tåre. En langsom dans i kinddalen. En udflugt højt til næsetippen. Så ophører dens stille eksistens. Et væld af tårer falder frem. En flod er i frit løb. Det indre netværk af tunneler fyldes op. Oversvømmede kanaler af tårer. Ud af de sorgbidte øjne. Ned af det livstrætte ansigt. Fejlene findes frem og vaskes væk. Minderne renses og poleres blanke. Tanker tømmes og flyder ud. To udmattede stjerner skinner frem. To diamanter glimter til aftensolen. Lysende af livsmod og lyksalighed.

24


Tidstårer Et ord svømmer rundt. Et lille svømmetag ad gangen. Rundt indeni en tåre. Tåren hviler tøvende i øjenkanten. Herfra kan ordet se langt, Udover det store hav, Der venter fristende forude. Ordet svømmer hurtigere, Rundt og rundt i tåren. Til sidst begynder tåren at trille. Ned af ansigtet og ud i havet. En strøm af tårer vælter frem. Indeni hver svømmer et usagt ord. Ord druknet i glemsel og længsel. Ensomme ord på et stort hav. Hver enkelt ord er fanget, Fængslet i en tåre. Tårerne bliver vugget blidt af bølger, Båret væk af blæsten. Tårerne springer og sprækker. Hvert ord fortsætter sin kamp for livet. Ordene er ikke bange for det barske. Det bliver en hel stime af ord, Der svømmer ufortøvet videre, Fortsat fremad over havet Fra det ene kontinent til det næste. Aldrig går de op på land. Havet beskytter ordene. Med tiden bliver de glemt. Gemt i det grønblå hav, Som bevarer dem uskadt for evig. De usagte ord bløder ud i havet. De fortæller om fristelser. De genbesøger den bitre sorg. Vemodige historier om det, som kunne være. Ekko fra falmede drømme. Bølgerne lytter til ordenes gråd, Gynger dem nænsomt i søvn. Vinden synger stille ordene. En storslået og stolt sang Om deres vilje, mod og styrke. Samtidig en sørgmodig og smuk sang Om deres smerte, længsel og skuffelse. Til sidst bliver de usagte ord sagt. Mætte af livet bliver de puffet ud i evigheden.

25


REVKASSEN Problemsolving by Nalle

Kære brevkasse, vil gerne vinterbade med RysVikingerne, men det koldt men der er mjød men det er koldt hjælp mig

hey you, klassisk dilemma, ærligt, jeg er selv i tvivl om det er det værd. Men kom ikke for mjøden, kom for sammenholdet. RysVikingerne har brug for folk som dig kom så med min skat

Hej Brevkassen, Det her er lidt pinligt siden Rysbloggen er blevet en meme .. ehm, men jeg har bare siden sommerferien haft den her drøm om at være med i den. Sådan som månedens putte eller noget! hjælp mig Hvordan jeg kan få deres opmærksomhed og blive månedens putte?:o kh en sød putte, der godt vil anerkendes Hej du søde putte Jeg tror ikke der skal særlig meget til for at være ærlig, tror bare du skal skille dig lidt ud, så start et sejt udvalg eller bare spørg dem, er sikker på at de ville sige ja :D Held og lykke <234

26


Yo kassen sĂĽ jeg gĂĽr i 3.g og jeg aner ikke hvad jeg skal dĂŚkke min krop med til galla. sagen er, at mit kĂŚrlighedsliv har vĂŚret lidt dødt pĂĽ det sidste, sĂĽ jeg vil gerne have noget pĂĽ, der vil gøre alle pigernes ĂŚhhh.. øjne!.. vĂĽde ;) hvis du forstĂĽr en lilâ&#x20AC;&#x2122; en mvh en low-key desperat 3.g tøs Ă&#x2026;rgh fam, jeg ved lige hvad du har brug for!!! tre ord â&#x20AC;&#x153;suit cat printâ&#x20AC;? søg pĂĽ google og du finder disse to mestervĂŚrker, der med garanti vil gĂĽ lige i missen pĂĽ de tøser du vil score. Jeg ser frem til din katte-suit min ven xD

ps. til drengene i samme situation, please tag jaguaren đ&#x;&#x2DC;?đ&#x;&#x2018;&#x2030;đ&#x;&#x2018;&#x152;

det var vist det for denne gang, her er et billede af jeres elsker.

skĂĽl venner

27


Tak for en god Mr. Worldwide fest! Fotos af Felics Pedersen

28

#23 - Os der drømmer  
#23 - Os der drømmer  
Advertisement