Page 1

P

o

Kanyanut

r

t

f

o

l

i

o

Duangna

1


email:

kduangna@student.unimelb.edu.au Melbourne

E

d

u

c

a

t

2013 - 2016

i

Bachelor

of

Exhibition:

FOD:R

Exhibition,

2018

Digital

Design,

r Robin

t

i

c

Boyd

i

p

Open

AFLK

Gallery

Beta a

t

#M3

Exhibition i

House

2019

S

Design

/

2017

2016

:

University of Melbourne

Awards

a

n

Macgregor State High School

2017 - current ( 2019 )

P

o

o

n

volunteer

SONA “Upscale�

k

Rhino Grasshopper Unreal Photoshop Illustrator InDesign Fabrication AutoCad ArchiCad Revit

i

l

l

s

:

Competent Competent Intermediate Proficient Proficient Competent Competent Competent Intermediate Intermediate

2


C

o

n

T

t

e

R

n

I

t

I

s

I

R E S I D E N C E 4-7 T

W

P

A

I V

S I

T L

I

E

D

O

N

8-11

M A C A R T H U R P

L

A

C

E

12-15 THE

SPACE

O L

D I

Y B

S R

S

E

Y

A

R

Y

16-19

CASE STUDY C O N S T R U C T I O N D E S I G N 20-21

3


A

B

Plan 1:200 @A4

4


T R I I I RESIDENCE The project is developed from the initial figure on ground of triangle geometry. The rule of the figure are inclusion of two overlapped big triangles, while each has one small triangle overlap at one corner. The form is then extruded from that shape, however, the surfaces are triangulated at different angle. The form provides more opportunities for the ground development. Since, the buildings have walkable surface on the top. Therefore, the buildings are embed to part of the ground creating more open area for the public and hierarchy for the site.

G

R

O

F O R BLENDING

M A FIGURE

U T AND

I

P O N GROUND

The three buildings closer to the road accommodate most of commercial programs including cafe, pavilion, glasshouse, library and gallery. Ad a result, they are more embedded to the ground. On the other hand, more privacy is required for residence buildings so they are located higher and further from the road.

Isometric Projection 1:200 @A4 5


6


A

B

Sequential Sections 1:100 @A4

C

A

C

B

7


8


T W I S T E D P A V I L I O N The project is developed using grasshopper plug-in in rhino and rendered through Unreal Engines. The feature helps create parametric form suitable for pavilion purposed at the Queen Victoria Gardens parallel to St Kilda Rd, as well as virtual reality. The role of the pavilion is to be able to hold small performance and meeting. Therefore, it is created to be semi-private, yet inviting people to visit and relax. P a v i l i o n The shells are divided into 2 pieces because of the serpentine opening that starts from the ground. The two shells/shelters efficiently provides the shade and protection for rains. S e c t i o n a l The step seating is alternated from the shape of the pavilion and being blended to part of the landscape since it is located in a park. C i r c u l a t i o n The dominant circulation is apparent to be through the pavilioin while it is also posible to be around the pavilion and landscape.

The ground are extruded corresponding to the curvy shape of the pavilion to blend it with the surrounding.

The structure is created using parametric curves arraying in polar style. The volume is larger at the centre to accommodate various activities The threshold at the top is created along the curve as well to let the light in.

Section cut revealing the interior

The main circulation can be recognised easily. It is either cut through the pavilion or circle around the pavilion

The step seatings are distinguishable by using different materials.

Isometric Projection 1:200 @A4 9


Graph mappers are used to construct the sha the initial curve. The first graph controls the o shape that can be changed according t type of mathematical function. The rest contr width and height as well as the number of r

The 10

initial

curve

and

the

scaled


The opening is created from open loft surface but to get a larger opening, a curve needed to be move

ape of overall to the rol the round.

one

The two starter curves are then arrayed in a polar style using ARRPOLAR where the number of curves and the angle can be adjusted.

Both starter curves being arrayed in a polar style 11

WEAVE is used to detect the two set of different scaled curves and in order to build the surface. Next, the shape is baked out and booleaned to sit on a flat ground.

The double open loft surfaces needed for solid object


A

B

C 12


MACARTHUR P L A C E M + C

A

T I

E

R V

I

A I

L C

The entire project is developed from the initial renovation of the single dwelling at 4 Macarthur Place to cover the whole site of 2-6 Macarthur Place. The key principles of this project are to create more habitation areas for both human and non-human because of the increased urban density in Carlton while preserves the heritage façades and reactivate the lane ways. According to the site analysis, different types of programs are introduced containing cafe in the back lane and student housing to accommodate more younger people in Carlton suburb. To densify and intensify, a curve concept is developed to all corner in the meaning of welcoming people to the site. The buildings’ form are cut at angles allowing the short side to face more morning sun which is the main issue for long terraced house in inner suburbs Melbourne built in 1900s. At the same, the courtyard is aligned to the old neighbour’s courtyard, therefore, the buildings least overshadow each other. The access to the rooftop is included to increase the interaction within the community and for non-human habitation.

Shared roof top area suitable for both human interaction and non-human living habitation.

More interactions are introduced to the lane way by having more access from the back of the house and balcony overlooking at the lane way offering more security at night. Whilst, private balcony for master bedroom is added just behind the heritage facade. Giving the owners a space to relax with an impressive view of the Macarthur Place park.

First floor

Mainly consist of bedroom and balcony both over looking at the lane way and to the Macarthur place

Ground floor

Mainly consist of living areas and kitchen looking to the central courtyard Macarthur place

C

Heritage facade

To be kept to preserve the characteristics of the Macarthur street interface.

A

B

13


Ground Floor Plan 1:200 @A4

SCALE 1:200

00m

14

4m 4m

8m

8m

12m

12m

16m


First Floor Plan 1:200 @A4

SCALE 1:200

00m

4m 4m

8m

8m

12m

12m

16m

6m

16m

Section Drawing 1:100 @A4

SCALE 1:200

0m 0

15

2m

4m

4m

8m

12m


Facade

Fourth level

Third level

Second level

First level

Ground level

16


THE SPACE O D Y S S E Y L I B R A R Y The public library is designed for the future city of Melbourne located at 124-140 Little Bourke Street. The project architecturally responds the vision to project is The library and the city for the contemporary city as well as facilitates the vision. The role of the library is to contrast with the dense urban rectilinear form of the Melbourne city by utilizing the dynamic form. It calls out for attention from the public . Since people nowadays rarely go to library to borrow books and read. Library needs to provide more facilities, activities and be more interesting so people feel invited to visit.

The concept is inspired from a theoretical passage wormhole that links two different points of space time or black holes together. The openings are formed from the black hole expressing the idea of suction which friendly invites people to come visit the library. The facade is curved and becomes thinner at the front of the building to retain the street view of low-rise traditional buildings in the Chinatown site. The site is located in a high density urban and crowded areas, the aim of the library is to provide space for gathering and activities rather books reading. Yet, private and reading space is also included. ด The wormhole acting as the รห bookshelves wanders from the first level to the fourth levels create interaction within the building. The sun installation at the end of the hole delivers more depth to the space concept. More, it depicts as the source of light for the internal area contrasting with the external building envelope which is matte black like the black hole that draw everything in. The differences create isolation between the inside and outside for suitable atmosphere for the library that is located in the loud distracting site. รห ะไรหะำ�ก

Isometric Projection 1:200 @A1 17


18


B

A

Ground level

First

Second Section A 1:100 @A1

Third

Fourth

Plan 1:200 @A1

B

A

Section B 1:100 @A1 19


20


CASE STUDY CONSTRUCTION D E S I G N The explanatory technical drawings and a physical model demonstrating the understanding of construction design by identify, evaluate and engage with the technological underpinning the architecture of the Olympic park community Facility connected to Collingwood Football Club. The physical model presents the northern section of the building facing to the oval. The section mainly contains full double glazing sliding windows with thing aluminum channel frames to maximize the view that it can capture, also providing thermal performance. Yet, the overhang and outrigger offer moisture protection strategies. The model contains foundation classifying the soil type and its bearing capacity that requires pile footing systems to sit in the weathered Basalt layer since the site is located near Yarra river so it is only natural that the soil on the upper level are not capable of bearing building’s load. The foundation again affects the ground floor slab design to be suspended slabs. Furthermore, the first floor slabs utilities pre-stressed slab which is tensioned after pouring the concrete sitting on the permanent form work. This type of slab helps reducing the supports providing the large flexible plan suitable for commercial building, too, increasing the floor to ceiling height because of the thinness of slabs. The facade appears to be seamless and minimal matching with the parapet capping. Eventually, the model displays the metal deck roofing of concealed fixing type that has a number of benefits including low roof pitch, less water penetration and easy to maintain.

OLYMPIC PARK COMMUNITY FACILITY (THE GLASS HOUSE) BY CROXON RAMSEY

Axonometric 1:400 @A4/ 1:10@A1 21

Profile for Kanyanut  Duangna

2019 Architecture Porfolio  

2019 Architecture Porfolio  

Advertisement