Page 1

Fotó: Gergely Szilárd

Kanizsa

LOKÁLPATRIÓTA HETILAP XXXI. ÉVF. 14. SZÁm, 2019. Április 12.

„Védem a keresztény magyar hazát…” 12-13


a hét száma:

A HÉT TÖRTÉNETE

Fotó: Kanizsa TV

Fotó: Kanizsa TV

230 Kihirdették a megyei szövegértő verseny eredményeit a Kőrösi-iskolában. A megmérettetésre 230 tanuló nevezett, a szervezők az évfolyamonkénti első három helyezettet díjazták. A legjobbaknak járó elismerést Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója és Smolcz Frigyes intézményvezető adta át. A házigazda iskola tanulói közül öten évfolyamuk legjobbjai között végeztek, hárman pedig megnyerték korosztályuk versenyét.

Csaknem egytonnányi alkotás készült a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ kupakképkészítő versenyén. Idén 21 remekmű született az emberszeretetről. A jótékony akcióhoz több mint 600-an csatlakoztak. A kupakok leadásából befolyt pénzt a „Segíts, hogy segíthessünk” Alapítvány kapja. A legtöbb kupakot ezúttal a Kőrösi- és a Hevesi-iskola egy-egy csapata adta le, a legnagyobb alkotást pedig pétefys, illetve kiskanizsai diákok készítették. Az emberszeretet témakörét legjobban megvalósító alkotást a zsűri szerint a Mező-gimnázium 11. b-s csapata, illetve a Rozgonyi-tagóvoda készítette. A legtöbb internetes szavazatot a Zrínyi 2. b és a Batthyány 9. e kapta, a baráti társaságok kategóriát a Csellengők Közösségi Háza nyerte. Különdíjat kapott a Szivárvány EGYMI és a Csapi-iskola.

VILÁG KÉP – A HÉT KÉPE Fotó: MTI/Varga György

Leégett a berek Elégett tojások a leégett nádas területén Fonyód közelében. Az M7-es autópálya mellett kigyulladt, százhektáros területen leégett berek oltása egy napig tartott.

IMPRESSZUM:

Kanizsa

KANIZSA LOKÁLPATRIÓTA HETILAP Felelős szerkesztő: Péter Árpád. Kiadja a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. A szerkesztőbizottság elnöke: Dóró János. Rovatvezetők: Gergely Szilárd (fotó), Nemes Dóra (vallás és kultúra), Polgár László (sport). Kiadó és szerkesztőség: 8800 Nagykanizsa, Sugár út 8., telefon: 93/787-050. Felelős kiadó: Belasics Katalin ügyvezető. Nyomda: Mediaworks Zrt. Veszprémi Nyomda Centrum. Felelős vezető: Horváth Gábor Terjesztésért felelős: Pénzes Tamás 20/981-31-44, reklám-marketing: Tóth Tihamérné 20/519-53-05. Megjelenik: 21.500 példányban. ISSN 0865-3879.

2 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

EZ VOLT A HÉT


hírsorok

ez volt a hét

JÓT TETT AZ ESŐ Már lehet(ne) vetni a Dunántúlon, így a Kanizsa környéki földeken is az esőzéseknek köszönhetően. Ugyanakkor a csapadékhiány az Alföldön hátráltatja a tavaszi szántóföldi munkákat. Ezt közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Petőházi Tamás kiemelte, országos átlagban 100-150 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból, amelynek feltöltődéséhez egyhetes áztató esőre lenne szükség. Egyes régiókban az aszály miatt az őszi repcét ki kell szántani, ami becslések szerint országosan több tízezer hektárt érint. A Kanizsa környéki termelők is azt mondják: a probléma már ősszel elkezdődött, amikor a gazdák csak porba tudták elültetni a búzát és a repcét. Ezután a téli időjárás sem hozta meg a várt c sapadék mennyiséget. Emiatt akár 2-3 millió tonnás terméskiesésre is lehet számítani. Az elnök elmondta, Magyarországon 80 ezer hektáron megoldott az öntözés. Repcét 290 ezer hektáron, búzát pedig mintegy egymillió hektáron vetettek, amelynek öntözésére nincs kapacitás.

ELTÁNCOLTÁK Gálaműsort tartott a múlt hétvégén a Premier Táncklub. A 19 éve működő egyesület programján a gyermek, a junior és a felnőtt táncosok is bemutatkoztak. A közönség több mint húsz koreográfiát láthatott, amelyek között volt több új produkció is. A hagyományokhoz híven vendégfellépők is színesítették a programot – ezúttal a zalaegerszegi Gála Társastáncklub táncosai léptek a HSMK színpadára. A rendezvény végén díjazták a legjobb premieres növendékeket.

Fotó: Gergely Szilárd

ÉLETMENTŐ ŐRMESTER M e g m e nte t te egy öngyilkosságot tervező nő életét a Készenléti Rendőrség nagykanizsai határvadász bevetési osztályának járőre. A szabadnapos őrmester horgászni ment, amikor arra lett figyelmes, hogy a Kis-Balaton víztározójánál a vízbe ugrik egy asszony. A 63 éves nőt magával ragadta a sodrás. A határvadász utána ugrott, s ekkor látta, hogy a nő ruhája beakadt egy vasdarabba, így önerejéből nem tudott volna kiszabadulni, még ha akart volna sem. Az őrmester kimenekítette: a sokkos állapotban lévő nővel az erős sodrású vízből a partra úszott, s ezzel megmentette az életét. A rendőr az asszonyt az autójába ültette, betakarta a pulóverével, és mentőt hívott hozzá. Az őrmesternek a helyszínre érkező zalakarosi kollégái segítettek meleg takaróval. Mint kiderült, a 63 éves nő magánéleti problémái miatt akart öngyilkos lenni.

LEZÁRT AKTÁK A zebrán ütött el egy idős asszonyt és unokáját egy 19 éves férfi. Az eset még tavaly, szenteste késő délutánján történt. A kanizsai rendőrök most zárták le a nyomozást, az iratokat pedig átadták a járási ügyészségnek. A gyanúsított a Fő úton közlekedett az Eötvös tér felé autójával, amikor figyelmetlensége miatt a kijelölt gyalogosátkelőhelyen elütötte az asszonyt és unokáját. Az idős nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos, a gyerek könnyű sérülést szenvedett. A rendőrség közúti baleset gondatlan okozása miatt indított nyomozást. Egy másik, hasonló esetben is lezárult a vizsgálat. Tavaly szeptember ötödikén szintén a zebrán sodort el egy gyalogost egy 84 éves liszói férfi, azután segítségnyújtás nélkül távozott. A gyanúsított Kanizsán, a Teleki úton közlekedett, és nem vette észre a kijelölt átkelőhelyen haladó gyalogost. Elsodorta, majd se szó, se beszéd, elhajtott. Az elütött nő könnyebb sérüléseket szenvedett. A nagykanizsai rendőrök segítségnyújtás elmulasztása miatt indítottak büntetőeljárást, az iratokat most átadták a járási ügyészségnek.

ÉVFORDULÓ Száznegyvenkilenc éves a Kiskanizsai Polgári Olvasókör. A születésnapi rendezvényen elismerték azokat az egyesületi tagokat, akik kiemelkedően sokat tettek a közösségért. Ezúttal Heizlerné Horváth Mária és férje, Heizler György, valamint Göttli György és Balogh József kapott emléklapot. Az ünnepséget kulturális műsorral zárták. C s e r e s nyé s Pé t e r miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal segítik az egyesület tevékenységét. Hangsúlyozta, az olvasókör őrzi az elődök hagyományát, azt az örökséget, amit kaptunk, és amelyre vigyáznunk kell. A Kiskanizsai Polgári Olvasókör 1870-ben Hajgató Sándor javaslatára alakult meg. – Ez az olvasókör azért fontos, mert meg kell, hogy őrizzük az eleink jussát. Úgy gondolom, ha ők akkor a kultúrára áldozták az idejüket, pénzüket, munkájukat, akkor nekünk kötelességünk ezt a 149 éves olvasókört továbbra is megőrizni és fenntartani – hangsúlyozta Salamon Sándorné elnök.

2019. 04. 12. | 3


KKOR M ÁÁNY NY ORM

INFORMÁCIÓ INFORMÁCIÓ

ELINDUL ELINDUL A NAGYSZÜLŐI NAGYSZÜLŐI GYED A GYED

Készült Magyarország Kormánya megbízásából.

CSAT_2019_202x270.indd 3

4 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

Készült Magyarország Kormánya megbízásából.

Családvédelmi Akcióterv Családvédelmi Akcióterv

2019. 03. 18. 12:30

hirdetés


Elindult a május 26-i választás kampánya, soha nem látott téttel: a bevándorlást meg kell állítani! A támogató aláírások gyűjtése során nem kevés szívderítő tapasztalat éri az aktivistát, hiszen rengeteg remek emberrel beszélget. A legszebb, amit hallottam, a címben. „Döntöttem”, és bólintott lánya figyelmeztetésére a hezitáló nagyapa.

Lány-unokád van, apa!

Mi lett volna, ha 2015 migrációs rohama idején nem Orbán a miniszterelnök? (Fotó: MTI)

Egymásnak ellentmondó közmondások? Az se bolond, aki hallgat – vonatkozik ez a régi mondat arra, a kulturált ember nem fröcsög. Ám él egy másik igazság is: Szóból ért a magyar ember. Kizárja a kettő egymást? Aligha. Mint oly sokszor, mindkettőre szükség van a maga idejében. Visszatérő téma: az internetet olvasva, buszon utazva az a benyomás támadhat, mekkora túlerő áll a nemzeti oldallal szemben. Ki szavazott itt a Fideszre? – csodálkozott az egyszeri asszony, elfeledkezvén az elsőként idézett közmondásról. Az internetre pedig a nyomtatott sajtó korából származó szólás áll: A nyomdafesték mindent elbír. A világhálóra bárki bármit beírogathat, azt is, ami köszönő viszonyba sincs a valósággal. Aki pedig ilyen véleménybuborékban él, könnyen úgy járhat, mint tavaly áprilisban az ellenzék. Szembejött vele a valóság. (Nyersebben is

A hét témája

fogalmazhatnék.) A sok kis párt arra való csak, többnek tűnjenek, minthogy parlamentben, sajtóban több megszólalásuk van. Pedig csak egy alom! – mondta ki valaki. Egy torta nem lesz nagyobb, ha sok szeletre szeletelik, de attól se, ha újra összetapasztják azokat. Összeállásuk csak feltüzelte, felébresztette a kényelmessé váló nemzeti oldalt. A hallgatás mögött azonban, úgy érzem, más is lappang, nem csak kulturáltság. Itt bizony több mint 40 évig diktatúra volt. Előbb kemény diktatúra. Aztán? Nem volt szükség a legkeményebb eszközökre, mert célt értek már kevesebbel is. A puha és kemény diktatúra közötti különbségtétel tévedéséről szokta leszögezni M. Kiss Sándor: Csak diktatúra van, És a hideg borsózik a hátunkon, ha belegondolunk: Újra Gyurcsány? (Fotó: Facebook)

amelynek csupán az eszközrendszere lehet különböző. Ugyanazt akarta a Rákosi-féle brutalitás és a Kádár-féle benyálazó, mindenkit cinkossá tenni szándékozó hatalomgyakorlás. Nemzedékeket félemlítettek meg, és a demokratikusan visszaszavazott elvtársak sem válogattak az eszközökben. Vipera, szemkilövetés, lovasroham. Emlékszünk. Ezért hatalmas jelentőségű, hogy választásról választásra több százezres nagyságrendben vállalják magukat a szimpatizánsok, névvel, címmel, elérhetőséggel. Nem félünk! Utcán is meg merünk állni a narancssárga dzsekis standjánál. Kis város vagyunk, a szomszéd is tudja rólam, én is tudom a szomszédról. Nem csak publicistáink mondják ki a televíziókban derűsen, határozottan, mégse durván – Nagykanizsán is. Egyszer biztosan eljutunk oda, mint a boldog, diktatúrát sosem látott Ame-

rika: köztudott, ki a regisztrált republikánus szavazó. Tapasztaltam, az átlagembert felháborítja, ha ostobának nézik. Vagy feledékenynek. Átlát a szitán az „egyszerűnek” mondott munkásember is: Az Európai Egyesült Államok azt jelentené, ha hoznak egy törvényt: a migránsokat be kell engedni, az ellen nem tehetnénk semmit. Abból nem esznek! – hallottam. Dobrev Klára nevét meglátva jól emlékezett egy férfi, hangosan Apró Antalt emlegette. A bolhapiacon a közelmúlt kanizsai figuráit látva pedig valaki megjegyezte: – Micsoda arcok! Kudarcok! PAPP János

Mi lett volna, ha…? Alternatív konfliktus szimulációnak is nevezik az eleddig történelmietlennek mondott kérdésfeltevést: Mi lett volna, ha…? Egyik történelmi magazinunk vette sorra eképpen a magyar történelem tragikus fordulópontjait. De feltesszük-e a kérdést fordított esetben is? Amikor szerencsés kimenetele lett egy válságnak? Mi lett volna, ha 2015 migrációs rohama idején nem Orbán a miniszterelnök? Ebbe belegondolva még az eredetileg baloldaliak is bevallják: Ezt jól csinálja az Orbán! És a hideg borsózik a hátunkon, ha belegondolunk: És ha Gyurcsány regnált volna akkor? A jövőre nézve pedig? Újra Gyurcsány?

2019. 04. 12. | 5


VÁROS NAPJA ÉS UTCA TÁNC FESZTIVÁL

április 26 - 27 - 28 Részletes program hamarosan!

P nap

Péntek

Április

26

10:00- GYEREKEGYETEM 12:00 (látványos kísérletek, informatikai kütyük) Általános iskolás csoportok látogatása regisztrációhoz kötött: dervarics.i@sooswrc.hu

10:00- FILMMARATON 18:00 (díjnyertes kisfilmek, beszélgetés Deák Kristóf Oscar-díjas filmrendezővel) A filmmaraton ingyenes, de regisztrációhoz kötött: uni-pen.hu/filmmaraton

10:00- JÁTSSZ A PLAY CUBE-bal 18:00 (ingyenes PlayStation VR, társasjátékok)

13:00- ÚTKERESŐ 18:00 Ismerkedj meg a nagykanizsai középiskolák képzéseivel és nyerj!

15:00- RAKLAPFESTŐ VERSENY 18:00 Jelentkezz 4 fős csapatoddal, és vigyél színt a raklapokra! Regisztráció: uni-pen.hu/ raklapfestes Aki fest, az nyer(het)!

Város Napja sztárvendégek, fő programok

Utca Tánc Fesztivál

Péntek

Vasárnap

Április

26

16:00 Vajda Margit -Kanizsai Utca gyerekdalok 17:00 Your Last Steps 18:00 NB Zenekar 20:00 Takács Tamás BB 22:00 Lotfi Begi Kísérő programok Raklapfestés, Karrier Labirintus - Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza - Netta Pannónia Népi Játszótér + Légvárak Thúry György Múzeum, a kiállítások ingyenesen látogathatóak A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

Szombat

Április

27

10:00 Thúry Apród Futam / Kanizsai Futó és Szabadidősport Klub 16:00 Polgári Kavalkád - jelmezes felvonulás a századelő hangulatában + Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség bemutatója 17:00 Seedback 18:30 Stolen Beat 20:00 Fenyő Miklós 21:45 Tűzijáték 22:00 B. Tóth László

Április

28

1000 táncos öt színpadon Karneváli felvonulás Sztárvendég

Cseke Katinka színésznő a Jóban rosszban sztárja, a Nagy Duett énekese Lézer Show Kísérő programok Rengeteg kísérő program, karneváli hangulat, tánc minden mennyiségben

Kísérő programok Karikatúra - Győrfi Péter „Pedro”, grafikus, Népi Játszótér + Légvárak Thúry György Múzeum, a kiállítások ingyenesen látogathatóak

Részletes program: www.kanizsafest.hu www.facebook.com/nagykanizsa.hu www.konturplusz.hu www.eraklintancklub.hu www.utcatancfesztival.hu

6 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

önkormányzat


VOKSH

AUTÓSISKOLA - Nagykanizsa, Ady u. 39 Ny.sz.: E-000883/2014

Kedvezményes* személygépkocsi-vezetői KRESZ-tanfolyamunkra jelentkezés ÁPRILIS 24., SZERDA 16 ÓRA. Ha nincs ideje bejárni tanfolyamra, e-learning is elvégezheti a KRESZ-t otthoni tanulással! Folyamatos jelentkezéseket fogadunk e-learning képzésre „C” – tehergépkocsi, „C+E” nehéz pótkocsi, “D” - autóbusz-vezetői kategóriákra. RÉSZLETFIZETÉSI KEDVEZMÉNY! * A részletekről érdeklődjön irodánkban, telefonszám: 06-30/491-7051. 29 éve képezzük a vezetőket! (Stat. 2018-4. né. VSM: “B” E: 65,33% F: 57,89% “C”E:84,31 % F:85,19% . ÁKÓ: “B” Gy: 148,17% “C” Gy: 100,43% / KK: “B”159.000.-Ft/fő. “C”:176.000 Ft)

hirdetés

2019. 04. 12. | 7


április 11április 17.

A Cinema Nagykanizsa műsora Ápr. 11-17. 16:00 A HIÁNYZÓ LÁNCSZEM kanadai-amerikai animációs vígjáték

Ápr. 11-14. 17:00 DUMBÓ amerikai fantasy

Programajánló Hevesi Sándor Művelődési Központ PETERMAN KÁROLY (1954-2018) FOTÓS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA Megtekinthető: április 15-ig. „NAGY ÉRTÉKÜNK A VÍZ” – a víz világnapi gyermekrajz pályázat kiállítása Megtekinthető: április 20-ig. „JAVÍT6TÓK SZÍNE JAVA” – kézműves munkákkal bemutatkozik az EMMI Deb-

Kifújt vagy főtt tojást hozni kell! A belépés díjtalan. Április 18. (csütörtök) 17 óra „TOVÁBBÉLŐ ZALAI KÉZMŰVES ÉRTÉKEK” – a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak kiállítása Megnyitja: Devecz Zsuzsa, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület munkatársa. Közreműködik: Árvácska Dalkör. Megtekinthető: május 18-ig, az Ősze András galériában.

Ápr. 11-17. 18:00 SHAZAM! 2D amerikai fantasy Ápr. 11-17. 18:00 MIUTÁN amerikai romantikus film Ápr. 11-17. 19:30 INTERJÚ AZ ISTENNEL amerikai film Ápr. 11-17. 20:00 KEDVENCEK TEMETŐJE amerikai horror Ápr. 11-17. 20:30 HELLBOY amerikai akciófilm Ápr. 13-14. 15:00 A KIRÁLYNŐ KUTYÁJA belga animációs film Ápr. 13-14. 15:30 SHAZAM! 3D amerikai fantasy

Ezt ajánljuk!

Jövő csütörtökön kézműves játszóház várja a HSMK-ban a gyerekeket receni Javítóintézet Nagykanizsai Telephelye Megtekinthető: április 16-ig. Április 13. (szombat) 15 és 17 óra SZKES GÁLA Belépődíj: 1 500 Ft. További információ: Szécsényiné Kápolnás Edina, 06-70/776-1407.

Medgyaszay Ház Április 13. (szombat) 14 óra NÉPI KULTÚRA NAPJA A Csillag Citera Együttes, a Fürge Lábak Néptánccsoport és a Kanizsai Kulturális Központ rendezvénye. A belépés díjtalan.

Április 18. (csütörtökönként) 10 óra KEREKÍTŐ – mondókás móka 0-3 éveseknek Vezeti: Vajda Margit 06-30/6160-847. Részvételi díj: 1 000 Ft/család/alkalom

Április 14. (vasárnap) 16 óra A NAGYKANIZSAI FÚVÓSZENEKAR TAVASZI KONCERTJE A Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség minősítése két részletben, koncertfúvós és szórakoztató zenei kategóriákban. A műsorban komolyzenei átirat, eredeti koncertfúvós zene, kortárs magyar mű és filmzene mellett operett, musical, swing, latin és popzene szerepel. Vezényel: Tatár Csaba. Belépődíj: 1 800 Ft. A jegyek megvásárolhatók a Tourinform-irodában, a Zeneiskolában és Novák Gábornál (+3670/674-0507).

Április 18. (csütörtök) 10 óra KÉZMŰVES JÁTSZÓHÁZ – TOJÁSFESTÉS ÉS DEKORÁCIÓKÉSZÍTÉS

Április 18. (csütörtök) VIRÁGOS TAVASZ – a Szalvétagyűjtők Baráti Körének kiállítása Megtekinthető: április 25-ig.

Április 17. (szerdánként) 16.30 óra KEREKÍTŐ OVIMÓKA 4-7 éveseknek Zenés, táncos, bábos foglalkozás. Vezeti: Vajda Margit. Jelentkezni és érdeklődni lehet a 30/616-08-47-es telefonszámon.

Az utolsó hŐS

Az ellenállhatatlanul kedves szőrmók, Mr. Link mosolyra csábító szemeivel, hatalmas tappancsaival és fergeteges szóvicceivel garantáltan minden mozirajongó szívét rabul ejti. Az emberiség utolsó bundás hŐSE izgalmas, Indiana Jonest is túlszárnyaló kalandjai során belekóstol a vadnyugat világába, elefántokkal haverkodik az indiai dzsungelben, és a Himalája fagyos hegycsúcsain is keresztülküzdi magát, csak azért, hogy megtalálja az otthont, amire mindig is vágyott. A Laika filmstúdió legújabb családi animációs vígjátéka, A hiányzó láncszem szeretetben, barátokban, óriási felfedezésekben gazdag utazásra invitálja nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is.

8 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

A Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnap koncertprogramot ad, két részben (Fotó: Gergely Szilárd)

Kultúra


„… hogy látva lássanak”

Saját bevallása szerint versek között éli életét Horváth Bendegúz. Beszélgetésünket mégis azzal kezdi, hogy odáig van a matematikáért és a fizikáért, sőt, az utóbbi időben egyre jobban a kémiáért is. A Batthyány Lajos Gimnázium 9. osztályos tanulója, kortársaihoz hasonlóan, a világra nyitott, roppant kíváncsi fiatal, aki éppen úgy érdeklődik a tudományok, mint a művészetek iránt. – Nemrég olvastam egy cikket arról, hogy valaki a múlt század elején feltalált egy radioaktív anyagokat tartalmazó „energiaitalt”, amiből olyan sokat megivott, hogy a végén teljesen szétbomlottak a csontjai – avat be a 15 éves fiú. – Előszeretettel böngészek ehhez hasonló tudományos-fantasztikus tartalmakat az interneten, de sok minden más is izgatja még a fantáziámat: a legókon és a villámdelejes forgonyon kívül rajongok például Rémusz bácsi meséiért, illetve az anyanyelvemért is. A letenyei fiatal számtalanszor bizonyította a magyar nyelv iránti lelkesedését a különféle versmondó versenyeken. Az első, óvodai fellépéseken készült fényképek még egy leszegett fejű, halk szavú kisfiúról árulkodnak, aki ma már magabiztosan lép a közönség elé: Bendegúz igazi egyéniség lett, akinek legfőbb védjegye – az orgánuma mellett – a csokornyakkendője. – Ötödikes voltam, amikor komolyabban foglalkozni kezdtem a versmondással. Azóta rengeteg helyen megfordultam. A legkedvesebb emlékeim közé tartozik a legutóbbi, Kárpát-medencei nevezőknek meghirdetett hazafias versmondó verseny, amelyen életemben először akkora tapsot kaptam, hogy zavaromban azt sem tudtam, mit csináljak. De szívesen gondolok vissza a tavaly novemberi Nemzeti VERSenyre is: a hónapokon át tartó versenyfolyam önmagában is nagy élmény volt, az meg egyenesen leírhatatlan érzés, amikor az ember egy olyan patinás épületben mondhat verset, mint a Nemzeti Színház. A megmérettetésre bárki jelentkezhetett a gyerekektől kezdve a több évtizednyi rutinnal rendelkező vers- és prózamondókig. A nevezők nemcsak a színpadi képességeiket csillogtatták meg, hanem versklipet is kellett készíteniük. Bendegúz egészen az úgynevezett szuperdöntőig menetelt, s végül ezüst minősítést kapott. „Egyfajta kegyelmi állapot olyant és úgy közvetíteni, hogy mindig, mindenhol, mindenkihez eljusson az üzenet”, olvasható egy pályázathoz írt anyagában. „Öröm, hála és béke van bennem. A szakmai elismerésen túl az is felemelő, amikor a felkészítők és a versenytársak önzetlen elismeréssel gratulálnak. Erre a versmondó önzetlenségre vagyok a legbüszkébb. Nagy szó az országos élvonalba bekerülni, de még nagyobb teher bent maradni. S ezt a terhet én alázattal, büszkeséggel viselem: amikor nekem ítélték a kiemelkedő művészi teljesítményért járó elismeréseket, hálás voltam édesanyámnak, hogy van; amikor a Duna Palotában megnyertem A hazafias költészet-versenyt, büszke voltam, hogy magyar vagyok; s mikor tavaly az MTA-n, s idén az Emberi Erőforrások Minisztériumában átvettem a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, egyszerűen csak boldog voltam, hogy a világon vagyok.”

Kultúra

Fotó: Jancsi László

Nem egyszerű lépést tartani Horváth Bendegúzzal – legalábbis a sajtónak biztosan nem. Mire beszámolna a tehetséges letenyei versmondó aktuális versenyeredményéről, már érkezik is a hír a következő helyezésről. Bendegúz kiválasztottnak érzi magát, valahányszor díjazza a zsűri, azt pedig kegyelmi állapotnak tartja, ha előadásával meg tudja érinteni mások lelkét.

Bendegúzt az elmúlt években sokan segítették az úton, így többek között édesanyja, Horváthné Vlasics Zsuzsanna, aki amúgy matematika-fizika szakos pedagógus. A szavalókörben Horváth István versmondó és Schmidt István rendező mellett bontogatta a szárnyait, és rengeteg inspirációt merített társai: Baj Bianka, Micsinai Dominik, valamint Silló Kinga előadásából is. A jó humorú fiatalhoz alapvetően a könnyedebb hangvételű versek állnak közel, ám mostanában egyre gyakrabban vesz elő komoly témákat boncolgató műveket, mint amilyen Nagy Gáspár Csikó című verse. – Nagy példaképeim közé tartozik Latinovits Zoltán és Kaszás Attila, az ő előadásukban bármit szívesen meghallgatok – árulja el. – Ami az olvasást illeti, gyakran előveszem József Attila, Karinthy Frigyes vagy Lackfi János írásait. Azt hiszem, azok az emberek vannak rám a legnagyobb hatással, akiknek új, egyedi ötletei vannak, így én is mindig arra törekszem versmondáskor, hogy legyen valami plusz, ami megragadja a közönséget. Ugyanilyen fontosnak tartja Bendegúz azt is, hogy tehetségét ne csak szakmai közegben mutassa meg, hanem szűkebb-tágabb közösségével is megossza. Amikor csak lehet, ott van a letenyei rendezvényeken, legyen szó egy idősek napi programról vagy egy nemzeti ünnepről. Hogy miért? Válaszként Ady sorait idézi: „Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. De, jaj, nem tudok így maradni, szeretném magam megmutatni, hogy NEMES Dóra látva lássanak.”

2019. 04. 12. | 9


A papságról

t) a m to la á lg zo s k já d a g o lf e y g o h (köszönöm, Nem menekültem. Vállaltam és vállalom ma is. Anyám szava szerint „Tomika, mi nem küldtünk” – azóta nem is panaszkodom. A lehetőség nyitott, bármikor változtathatok. „Tudok kapálni is.” (vö, Lk,16.) A „murmurandi” az meg emberségem része, meg talán férfi létemé is. Sok szép példát kaptam, kiváló papokat, de ez sem tartana meg. Az élő Krisztus tart meg. Tegnap nagyon fáradt voltam (nagyböjt 5, vas.), 13 órát szolgáltam. Most hétfő 04:27 van. Rám vár az AHA szerkesztősége. Erre a pár sorra. Miközben tegnap este felemeltem a szentostyát, azt kértem, „Uram, én tartalak, és mégis Te tartasz” Tarts meg engem. Ne csak a testemet és az erőmet, a hitben is. Szép és áldott napom volt. Nem volt ez mindig így. Biztos nem is lesz. Volt mikor elegem volt, hívekből meg nem hívekből, püspökből meg papokból, meg saját magamból is. Meg lesz is… (Jeremiás, 20,7). A papság is mint minden, kívülről szebb. Ha ez olyan szuper lenne, bizonyára többen lennénk… Az ostya után fel kell emelnem a kelyhet is. Papságom lényegét, és ki is kell innom. Nagycsütörtök felé közeledve, különösen is nagy lelki jelentőséggel bír. Itt dől el minden. Odaadom-e életem, miséről misére, „kehely felemeléstől a következő felemelésig”. Ez papságom lényege. Minden szereteté is… Odaadom, visszaveszem, megint kicsit, inkább semmit, én is szeretnék kapni, most meg mindent, na, nehogy már hogy úgy éljek, hogy meghaltam itt, én egyedül, más meg semmit, tiszta hülye vagyok, mindenki

kihasznál, persze ezekért meg 150 ezerért, meg még bolondnak is néznek…, megy a huzavona az örökség rám eső részét kikérésben. (Lk 15,131.) Szeretetből lett a létem. Szeretett Isten, és a szüleim is, keresztszüleim is, és még sokan. Azért lettem, és vagyok. Aki szeretett az odaadott volt. Ezért felemelte és kiitta a kelyhet. Az átadta sajátját, és elfogadott más akaratot. (János 12,12-32) Azt hittem, ezt csak vérrel verítékezve lehet. Papságban és házasságban is. Ez már egész életre, ez lesz. Küzdelem, kín, harc, megszenvedése az Akaratnak, kiivása a kehelynek. (Mt26.36) De ez nem így van. A getsemane csak része az életnek, papságnak, szeretetnek. De nem öröksége. Az öröksége, „a százannyi itt, és az örök élet.” (Mk 10,17-30). Hiszek a Feltámadt Jézusnak, a Szentlélek megmutatta, elevenné tette. Köszönöm annak, aki közvetítette, aki az öröm olajával felkent. Létemet egyenesbe tette. Egyezővé az Atya Akaratával. Nem harcolok (szenvedni szenvedek, de már másképp), megnyugszom az Atya akaratában és békét lelek. Bízom benne. Nem akar ros�szat nekem, szeret engem. Akit szeretnek, az örül és boldog. „Mindig itt vagy velem és mindenem a tied.”(Lk15,31.) Ámulatból ámulatba esem a létben, és alig bírom felfogni az örökségem. CSORBA Tamás, az Alsótemplom plébánosa

VERSENYTÁRGYALÁSI FELHÍVÁS Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata nyilvános versenytárgyaláson értékesíteni kívánja az alábbi ingatlanát:

Cím

Fu nkció

Kikiáltási ár

Versenytárgyalás időpontja

Nagykanizsa Bartók B. u. 1.

lakóház

nettó 47.224.094,-Ft (Negyvenhétmillió-kettőszázhuszonnégyezerkilencvennégy forint)

2019. 04.30. kedd, 11.00 óra. Eredménytelen versenytárgyalás esetén: Minden ezt követő keddi munkanapon, ugyanebben az időpontban.

A versenytárgyalás helye: Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. Nagykanizsa, Garay u. 21. I. emelet 22. sz. iroda Információ kérhető:

Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. tel.: 93/311-241, 122-es mellék”

10 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

hitélet


„Isten

nem – a képletek, évszámok kellenek. Hanem a szeretet, a bátorítás, az odaállás. A lélek, amelyet mi mindannyian azért kaptunk odaföntről, hogy segítsünk, utat mutassunk. Ha pedagógusaik és szüleik határta- kell, a tudománnyal, de ha kell, lan elkötelezettségéből – megmé- emberi rezdüléseinkkel, tartáretik magukat. sunkkal, hitünkkel. Tudom, egy verseny, pláne a mai világban, a másodpercekről, a Kedves Vendégek! centiméterekről, a pontszámokNem dolgom ma a verselemzés, ról, a helyezésekről szól. Ezt szok- de a magyar költészetet és kultútuk eredménynek hívni. rát szerető emberként engedjék De tegyük félre a hétköznapok meg nekem, hogy saját érzéseim, megszokott gondolatait, fordula- gondolataim után, zárásként, gyetait, tegyük félre a sztereotípiákat, rekkorom egyik kedvelt verséből tegyük félre mindazt, amit általá- idézzek néhány sort – vállalva, ban gondolni szoktunk. hogy önkényesen válogatok, s Tegyük félre, és mondjuk ki bát- kötök össze részleteket. ran: az az eredmény, hogy ezek a Szabó Lőrinc Lóci óriás lesz gyerekek itt vannak, eljöttek, című verséről van szó, amelyet, és várják a kihívásokat, a fel- azt hiszem, mindannyian ismeadatokat, amelyekre fel- rünk. készültek, amelyeket „Nem bírtam vele, tönkrenyúzott, meg tudnak oldani. / de azért tetszett a kicsi, / s végül, hogy megrakni ne kelljen, / leültem Tisztelt Hölgyeim hozzá játszani.” és Uraim, Kedves Kol„És megnőtt a magas, a messze, / légák! és csak a padló volt enyém, / mint Azt hiszem, a mi nyomorult kis rab mozogtam / a hivatásunk, a peda- szoba börtönfenekén.” gógia, pont erről „És ijesztő volt odalentről, / hogy szól. Arról, hogy hitet olyan nagyok a nagyok, / hogy minés reményt adjunk a dent tudnak és erősek / s én gyönge gyerekeknek és szüleik- és kicsi vagyok.” nek. Hogy tudásunkkal, „Tenni akartam, bosszút állni, / szeretetünkkel terelgessük megmutatni, hogy mit tudok. / a ránk bízott életeket egy Negyedóra – és már gyűlöltem / olyan jövő felé, amelyben meg- mindenkit, aki elnyomott.” találják a helyüket, amelyben bolÉs e ponton hadd vessem közdogan élhetnek. be: ugye, emlékszünk még, hogy És ehhez nem csupán – a vers végén mi történik. Ha belevagy elsősorban helyezkedünk a történetbe, szinte érezzük, ahogyan kicsiként és védtelenként nézünk a világba, amelyben olyan nagyok és erősek a nagyok… De ekkor Lóci újabb csínt követ el, mi pedig hirtelen, ismét felnőttként, dühösen reagálunk. Ám eszünkbe jut rögtön, hogy honnan jöttünk. Onnan lentről, ahol mi is kicsik és védtelenek voltunk. Hitem szerint a vers zárásaként utat mutat mindannyiunknak – szülőknek, pedagógusoknak és a társadalom minden tagjának: „– No, ne félj, – mondtam csendesen. / S magasra emeltem szegénykét, / hogy nagy, hogy óriás legyen.” Hitem szerint Isten ezzel bízott meg bennünket, mert Ő tényleg szépnek teremtette a világot.

” t… ke n ü n n e b g e m tt o íz b l e ezz A Szivárvány EGYMI diákjai nyerték meg a tanulásban akadályozott gyerekek megyei komplex tanulmányi versenyét, és ezzel ők képviselhetik Zalát az országos döntőben. Kanizsán a megye öt fejlesztő intézményének hatodik és hetedik osztályosai versengtek. A résztvevőket – diákokat, pedagógusokat, szülőket – Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója köszöntötte. Beszédét – amely „útravaló” lehet mindannyiunknak – változatlan formában közöljük.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Kollégák, Versengő Fiatalok! Pedagógusként és magánemberként is mondom: hitem szerint Isten a világot szépnek teremtette, s benne, áldással, szépnek született minden élet. Nem egyformának – de egyaránt szépnek és értékesnek. Amikor itt állok önök között, látva a verseny izgalmától kipirosodott gyerekarcokat, arra gondolok: milyen hosszú út vezetett eddig a napig. Mennyi munka, féltés és szeretet van amögött, hogy ezek a fiatalok ma – erőt és bátorság ot m e r ít ve

SZÓRÓL SZÓRA

2019. 04. 12. | 11


Kétnapos programmal emlékeztek Thúry Györgyre, a hős kanizsai kapitányra. Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő szerint Thúry a ma harcaiban, küzdelmeiben is erőt adó példa.

Fotó: Gergely Szilárd

„Magyar vagyok, védem a kereszté

12 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

A Thúry Portyát a Canischa Zenekar koncertje nyitotta múlt pénteken, majd a Medgyaszay Házban sorra következtek a hagyományőrző előadók. – Az elhívás keltette életre kilenc évvel ezelőtt ezt a rendezvényt – mondta Vörös András, a szervező Thúry Vitézlő Oskola vezetője. – Ez kifejezetten jó közösségi élmény, olyan esemény, ami ad a testnek egy kis táplálékot, hiszen ezt a huszonkilenc plusz három kilométert le kell gyalogolni, de ad a léleknek is, hiszen töltődünk a kulturális programokon.

Kátai Zoltán Kossuth-díjas énekmondó Wathay- és Balassiénekekkel készült, mert, mint mondta, ezek a nemzeti öntudatról szólnak és a hazafias nevelésre buzdítanak. – Ezek saját korukban is azt szolgálták: a nemzeti öntudatot, a nemzeti érzést, azt, hogy magyar vagyok, hogy védem a keresztény magyar hazát és ezzel együtt Európát, ami nem túl sokat tett ezért a védelemért a török korban. Bár, amikor oda jutott az idő, akkor azért összefogott Európa – fogalmazott Kátai Zoltán.

hagyomány


tőlünk. Összekeverhetnek bennünket úgy, hogy egyes nemzetek a saját identitásukat, örökségüket, hagyományaikat kezdik elhagyni, felszámolni – szögezte le a miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő. Thúry György 448 évvel ezelőtt vívta utolsó csatáját Orosztonyban, ahol a törökök tőrbe csalták és életét vesztette. A szombati portya résztvevői reggel a Thúry Vitézlő Oskolától indultak, hogy talpas-lovas zarándoklattal tisztelegjenek a hős emléke előtt. A 30 kilométeres útra nemcsak kanizsaiak és zalaiak vállalkoztak, jöttek például résztvevők Budapestről, Ócsáról és Thúry másik állomáshelyéről, Várpalotáról is.

www.lovaszbusz.hu MORVAORSZÁGI KASTÉLYOK Lednice–Valticei kultúrtáj Dél-Csehországban 2019. május 4., július 6. Részvételi díj: 8.900 Ft/fő HALLSTATT, A „FEHÉR ARANY” VÁROSA 2019. május 11., június 15. Részvételi díj: 9.500 Ft/fő ST.WOLFGANG, A SALZKAMMERGUT GYÖNGYSZEME 2019. május 11., augusztus 24. Részvételi díj: 9.200 Ft/fő KARINTIAI BARANGOLÁS 2019. május 25., június 9., szeptember 14. Részvételi díj: 9.500 Ft/fő ÚJDONSÁG A NYÁRRA! A TITOKZATOS BRIJUNI SZIGETEK 2019. július 14., augusztus 11., szeptember 7. Részvételi díj: 11.500 Ft/fő A VARÁZSLATOS VELENCE ÉS AMI KÖRÜLÖLELI 2019. június 6-8., október 3-5. (2 éj) Részvételi díj: 35.800 Ft/fő KLAGENFURT-MINIMUNDUS ÉS A WÖRTHI-TÓ 2019. június 15., szeptember 21. Részvételi díj: 9.200 Ft/fő  VERONA, A GARDA TÓ, MILÁNÓ ÉS PADOVA 2019. június 20-23. (3 éj) Részvételi díj: 60.300 Ft/fő SALZBURG-BERCHTESGADENKÖNIGSSEE 2019. június 29-30. (1 éj) Részvételi díj: 34.900 Ft/fő

ény magyar hazát…” A Thúry Portya fővédnöke, Cseresnyés Péter beszédében kiemelte, nemcsak a XVI. században kellett harcolni a magyar hagyományok megtartásáért, hanem napjainkban is hasonló feladat vár a nemzetre. – Most is veszély fenyegeti a keresztény európai kultúrát, és ezen belül annak egy nagyon fontos részét és elemét, a magyar identitást, a magyar kultúrát is. Abban az esetben, ha a saját eszközeinkkel nem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy ez megmaradjon, akár el is vehetik

hagyomány

PÁRIZS A FÉNYEK VÁROSA ÉS A LOIRE VÖLGYE 2019. július 13-19. (6 éj) Ellátás: reggeli Részvételi díj: 129.600 Ft/fő BÁNSÁG ÉS EGY CSIPETNYI OLTÉNIA 2019. augusztus 15-19. (4 éj) Részvételi díj: 76.500 Ft/fő SVÁJC: A HEGYEK ÖLELÉSÉBEN NÉGY ORSZÁG HATÁRÁN 2019. augusztus 15-18. (3 éj) Ellátás: reggeli  Részvételi díj: 69.900 Ft/fő SALZBURG ÉS KÖRNYÉKE Salzburg-BerchtesgadenKönigssee-Grossglockner 2019. augusztus 17-19. (2 éj) Elhelyezés: Golling*** szállodában Részvételi díj: 49.970 Ft/fő A részvételi díj tartalmazza az utazást idegenvezetéssel, valamint a szállás költségét félpanziós ellátással. A részvételi díj nem tartalmazza a BBP és a belépők költségét.

2019. 04. 12. | 13


A nagykanizsai székhelyű

smerésében részesült! eli es Tim l cia an Fin a t. Kf ti ze ély em Humán-Társ Sz

A világ egyik vezető gazdasággal és pénzüggyel foglalkozó napilapja évente azonosítja és közzéteszi az 1000 leggyorsabban növekvő európai vállalatot. A Statista német statisztikai, piackutató és üzleti tanácsadó cég által összeállított FT 1000 három év eredményei alapján sorolja fel az európai vállalatokat. Az akciót a Financial Times és a statisztikai szolgáltató közösen hirdette az online és a print médiában. A listára csak azok a vállalkozások kerülhetnek fel, amelyeknek a székhelye egy európai uniós országban van. A 2018. szeptember 1-től 2018. december 31-ig tartó kiválasztás alkalmával több tízezer vállalatot találtak potenciálisnak, hogy a listára kerüljenek. A követelmények teljesítése idén a korábbiaknál valamelyest nehezebb volt: a legutolsó helyen végzett vállalat 37,7 százalékos növekedést mutatott fel; tavaly 34,6 százalékkal is be lehetett kerülni az ezres körbe. A Humán-Társ Sze-

mélyzeti Kft. növekedése az adott időszakban 56,9 százalék volt. Az összeállítást a techszektor dominálja 149 képviselővel, és ebbe még nem számoltuk bele a finetech és az ecommerce szektor küldötteit. Az országos leosztást tekintve Németország a nyerő 230 céggel, a városok között pedig még mindig London vezet 63 üzlettel. A rangsorban szereplő 7 magyar vállalkozás a 444. és a 860. pozíció között helyezkedik el. A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó nagykanizsai cég Európában a 615. és a magyar rangsorban a 3. helyet érte el. A 2006-ban alapított vállalkozás elsősorban Zala és Veszprém megyében nyújtja munkaerő-kölcsönzési szolgáltatását, de munkaerőközvetítést és mezőgazdasági idénymunka szervezését is ellátja. Kínálatuk az operátor, összeszerelő munkakörök, illetve különböző végzettséghez kötött szakmunkákra épül. A cég nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a jelentkezőknek megtalálja a legjobb munkahelyet, de azt is fontosnak tartja, hogy a munkaadó-

14 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

nak megbízható munkavállalókat biztosítson. Gergina Szabolcs, a Humán-Társ Személyzeti Kft.-t immár 8 éve vezeti, mint ügyvezető. Véleménye szerint az évek alatt felhalmozott tapasztalat, kitartó munka és elszántság vezetett az elismerés eléréséhez. Fontosnak tartja az azonosulást a cég alapértékeivel, a stabilitással, rugalmassággal és a folyamatos fejlődéssel. A szervezet céljaként fogalmazza meg az egyensúly hosszútávú biztosítását, a változó körülmények ellenére, mind a Partnerek, mind a Munkavállalók számára, hogy a Dunántúlon a Humán-Társ Személyzeti Kft. neve garanciát adjon a megbízhatóságra és a kiszámíthatóságra. Az igények magas színvonalú kielégítése érdekében a cég az innovatív és professzionális HR eszközökre épít. Az ügyvezető szerint az elismeréssel a munkaerő-kölcsönző egy fontos mérföldkőhöz érkezett, mely tükrözi a munkatársak befektetett energiáját és kitűnő felkészültségét. (PR)

hirdetés


Tényleg

Állatkínzás megalapozott gyanúja miatt indult eljárás egy német férfi ellen, akinek zalakomári házában hét lefagyasztott kutyatetemet találtak. Sznopek Veronika, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a távirati irodának elmondta: a nagykanizsai rendőrök a múlt héten fedezték fel a német dogokat. Az ingatlannál élő kutyák is voltak, amelyeket a 45 éves férfi összezsúfolva, rossz körülmények között tartott. Ezeket a kutyákat állatvédők vették magukhoz. Feltételezéseik szerint a gyanúsított szexuális kapcsolatot folytatott az állatokkal. (KOMMENTÁR: Emlékszünk tanulmányainkból Szodomára és Gomorrára, hát a Római Birodalom hanyatlására? Kétségtelen, végidőket élünk (megint). És ha ez a történet nem lenne elég, ott a baranyai: egy idióta tesz-

toszteronhuszár női autókat (értsd: kisebbeket, formásabbakat) erőszakol meg egy ideje. Il konkrétó. A zoofília (az ember állatok iránt érzett nemi vágya) nem ismeretlen itthon sem, egy szexuálpszichológus Balázsék rádióműsorában nemrégiben sorolta az eseteit. Hogy csak egyet mondjak, van, aki a halakra bukik – esetleg a hal bukik rá, mielőtt a bográcsba kerül… Szemtanúként állítom, tényleg van ilyen, gyerekként láttam: Zsuzsit, nagyanyámék kedves magyar tarkáját erőszakolta meg egy f.sz a csatornaparton. Azt hiszem, a környék parasztemberei mocskosul elkalapálták. Na de most verjük agyon az összes aberráltat?! Az erőszakban nem hiszek – de igény azért lenne rá…)

egy aberrált állat?!

P. Á.

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet a Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10. számú Nyugdíjasházban lévő üres önkormányzati bérlakás bérleti jogának elnyerésére Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének a nyugdíjasok elhelyezésére épült bérlakások bérletéről szóló 36/1997. (XI.4.) önkormányzati rendelete alapján.

PÁLYÁZATI HIRDETMÉNY Pályázatra kiírt lakások: Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. fsz. 3., Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. 1/20. A pályázat benyújtásának határideje: 2019. április 30. Helye: Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoport Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. alagsori ügyfélfogadó A licitálás időpontja: 2019. május 7. (kedd) de. 10.00 óra Helye: Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoport Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. II. em. 9. A bérlemények leírása: Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. fsz. 3. - elhelyezkedése: Nagykanizsa, keleti városrész - alapterülete: 24 m² - szobaszáma: 1 szoba - komfortfokozata: összkomfortos - állapota: helyreállított - bérleti díja: bérlakást leadó pályázó esetén 11.232,-Ft + igénybevett szolgáltatásokért fizetendő díj + rezsiköltség - adományt felajánló pályázó bérleti díjat nem fizet, rezsit és az igénybevett szolgáltatásokért díjat köteles fizetni A lakás megtekinthető: 2019.04.09. 10.00 – 11.00 Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. I. 20. - elhelyezkedése: Nagykanizsa, keleti városrész - alapterülete: 41 m² - szobaszáma: 1 + fél szoba - komfortfokozata: összkomfortos - állapota: helyreállított - bérleti díja: bérlakást leadó pályázó esetén 20.131,-Ft + igénybevett szolgáltatásokért fizetendő díj + rezsiköltség - adományt felajánló pályázó bérleti díjat nem fizet, rezsit és az igénybevett szolgáltatásokért díjat köteles fizetni A lakás megtekinthető: 2019.04.09. 10.00 – 11.00 A pályázaton való részvétel feltételei: 1./ Személyi feltételek Pályázhat mindazon nagykanizsai állandó lakhelyű nyugdíjas, nyugdíjas házaspár, aki/k/ Nagykanizsán állandó lakos/ok/ öregségi nyugdíjas/ok/, vagy az öregségi nyugdíjkorhatárt elérte/k/ önmaga, vagy legalább egyikük önmaga ellátására képes a lakással kapcsolatos fizetési kötelezettségeket vállalja/k/ és annak eleget tud/ nak/ tenni a pályázó a pályázati feltételeket, a pályázati tárgyaláson történő licitálást elfogadja

NÁLUNK

2./ Egyéb feltételek Pályázhat mindazon 1. pontban részletezett személy/ek/, aki/k/ a rendeletben meghatározott összegű pénzadományt ajánl fel, legalább komfortos önkormányzati tulajdonú lakás bérleti jogával rendelkezik, és amennyiben lakásbérleti joga határozatlan időre szól, a lakást tisztán, kiürített állapotban, térítésmentesen, amennyiben lakásbérleti joga határozott időre szól, a lakást a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. LXXVIII. törvény 7. § (2) bekezdésében meghatározott rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátja, városrendezési célból kiürítendő, illetve életveszély miatt lebontásra kerülő önkormányzati lakás bérlője, és a felajánlott lakást cserelakásként elfogadja. Pályázni a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoportján (Nk., Erzsébet tér 7. alagsori ügyfélfogadó) átvehető, illetve a www.nagykanizsa.hu honlapról letölthető PÁLYÁZATI LAP kitöltésével lehet, melyen fel kell tüntetni: a pályázó/k/ személyi adatait a folyósított nyugdíj/ak/ összegét, csatolva az utolsó havi nyugdíjszelvény és törzslap fénymásolatát a felajánlásra kerülő önkormányzati bérlakás pontos címét, helyiségeit, komfortfokozatát, havi bérleti díját, csatolva a bérleti szerződés fénymásolatát saját tulajdonú lakás esetén annak pontos címét, helyrajzi számát, alapterületét, komfortfokozatát, helyiségeit, minden tulajdonos adatát. A pályázatokat a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoport ügyfélszolgálatán (Nk., Erzsébet tér 7. alagsor ügyfélfogadó) kell benyújtani. A licitálásra a pályázóknak külön értesítést nem küldünk. A licitálás szabályai: A licitáláson részt vehet az a pályázó, aki pályázatát határidőben, a kiírásban foglalt tartalommal nyújtotta be. A pályázót megbízással meghatalmazottja is képviselheti. A licitálás induló összege: Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. fsz. 3. Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. I. 20.

2.000.000.-Ft 2.300.000.-Ft

A licitálás során a licitösszeg 50.000.-Ft-onként emelkedik. A nyertes pályázóval a lakásra vonatkozó bérleti szerződést a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. köti meg az adomány befizetését, illetve önkormányzati bérlakás leadása esetén a kijelölést követő 15 napon belül. A felajánlott adományt a kijelölést követő 6 hónapon belül kell az önkormányzat számlájára megfizetni. A nyugdíjasok bérlakása másik lakásra nem cserélhető, tartási szerződés nem köthető. Dénes Sándor polgármester

2019. 04. 12. | 15


Piaci árak Kanizsán fejes saláta 250-260 Ft/db paprika 990-1350 Ft/kg eper 1200 Ft/kg paradicsom 850-990 Ft/kg csirkemáj 630-750 Ft/kg szőlő 1700-2000 Ft/kg egynyári virágpalánta 180-250 Ft/tő

Az állatorvosi ügyelet telefonszáma: 30/600-64-66 Hívható hétvégén és ünnepnapokon 7 és 22 óra között SZEKERES J. U. 2-8.

93/310-367

20:0008:00

2019. április 14.

BENU Gyógyszertár Nagykanizsa Katonaréti

TAVASZ U. 26.

93/311-607

19:0006:00

2019. április 15.

BENU TÁBORHELY GyógyszerU. 4. tár Nagykanizsa Kanizsa Centrum

93/510-135

22:0006:00

2019. április 16.

Keleti

ZEMPLÉN GY. U. 6.

93/310-402

22:0006:00

2019. április 17.

Király

KALMÁR U. 4.

93/536-620

22:0006:00

2019. április 18.

Kiskanizsai

BAJCSY ZS. U. 38/A.

93/319-462

22:0008:00

2019. április 19.

Zöldfenyő

ALKOTMÁNY U. 51.

93/333-521

08:0007:00

Gyógyszertári

Fagyöngy

ügyelet

2019. április 13.

Jövő heti véradások 04. 16. 13:00-18:00 Letenye, Egészségház

Adj vért, és ments meg három életet! 16 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

szolgáltatás


Évfordulók, események Április 15.

1452. április 15-én született Leonardo da Vinci itáliai polihisztor: festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író 1836. április 15-én halt meg Dukai Takács Judit, akit „magyar Sapphoként ” emlegettek a kortársak 1890. április 15-én született Percy Shaw. Az angol üzletember találmánya, a macskaszem forradalmasítot ta a közlekedésbiztonságot

Április 16.

1828. április 16-án halt meg Francisco Goya spanyol festő és grafikus. Azt mondta magáról, három tanítója volt: a természet, Velázquez és Rembrandt 1889. április 16-án született Charlie Chaplin. Fontos mondata: „Hiszek a nevetés és a sírás erejében, mert mindkettő a gyűlölet és a terror ellenmérge” 1896. április 16-án született Tristan Tzara, a dadaizmus egyik megalapítója 1991. április 16-án halt meg Sir David Lean, aki kétszer is elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat

Április 17.

1790. április 17-én halt meg Benjamin Franklin amerikai diplomata, feltaláló, író, polgári demokrata politikus, természettudós, filozófus, nyomdász. Szerinte: „Szeresd ellenségeidet, hisz ők mondják meg, hol hibáztál” 1927. április 17-én született Örsi Ferenc. Leghíresebb műve a filmsorozatban majd regényben is megjelent A Tenkes kapitánya 2014. április 17-én halt meg Gabriel García Marquez Nobel-díjas kolumbiai író. Tőle származik: „Az ember nem akkor hal meg, amikor szeretne, hanem amikor lehet”

Április 18.

1955. április 18-án halt meg Albert Einstein. Azt mondta: „Az időnek egyetlen oka van: minden nem történhet egyszerre” Az előző heti rejtvény megfejtése: Soha ne hagyd ki a lehetőséget, ha megdicsérhetsz, vagy elismerhetsz valakit!

Szolgáltatás

2019. 04. 12. | 17


HIRDETMÉNY

bírósági ülnökök választásáról Az Alaptörvény 27. cikk (2) bekezdése szerint törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök) is részt vesznek az ítélkezésben. A legutóbb, 2015-ben 4 évre megválasztott ülnökök megbízatása az idén lejár. A Köztársasági Elnök a bíróságok ülnökeinek megválasztását 2019. március 7. és 2019. április 30. közötti időtartamra tűzte ki. A járásbíróság ülnökeit a bíróság székhelye szerint illetékes helyi önkormányzat, illetve települési nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületei választják meg. A közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit a megyei (fővárosi), illetve megyei jogú városi közgyűlés és a területi nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületei választják meg. Az ülnökök megbízatása 4 évre szól.

Ülnököt jelölni az alábbi bíróságokra lehet: Bíróság megnevezése

Megválasztható ülnökök száma

Nagykanizsai Járásbíróság

6 fő, a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 680. § (5) bekezdésének megfelelő - fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban részt vevő - ülnök

Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság

4 fő

Egy jelölt kizárólag egy bírósághoz választható meg ülnökké.

A jelöléshez szükséges nyomtatványok elérhetősége: A jelöléshez szükséges nyomtatvány, a jelölés elfogadásáról szóló nyilatkozat, valamint a bírósági ülnökök jogait és kötelezettségeit tartalmazó tájékoztató Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Jegyzői Kabinetjében (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. I. emelet 3.) munkaidőben átvehető, vagy megtekinthető és letölthető a www.nagykanizsa.hu honlapról az „Aktuális”>”Felhívások” menüpontban.

A jelölés benyújtásának helye, ideje: A jelölés Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Jegyzői Kabinetjében (8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. I. emelet 3.) 2019. április 12-ig - személyesen munkaidőben, vagy - postai úton zárt borítékban Dénes Sándor polgármesternek címezve nyújtható be, utóbbi esetben kérjük a borítékra ráírni: „Bírósági ülnökválasztás”. A jelöléssel kapcsolatban további információ a 20/849-2313-as telefonszámon kérhető.

A jelölés feltételei a Nagykanizsai Járásbíróságra megválasztható ülnökök esetén Jelölt lehet: Az a 30. évét betöltött, de a 70. életévét még be nem töltött magyar állampolgár, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (a továbbiakban: Be.) 680. § (5) bekezdésében rögzített különös feltétel szerint a fiatalkorú elleni büntetőeljárásban ülnökként kizárólag a) pedagógus, b) pszichológus, vagy c) a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy vehet részt.

18 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

Jelöltet állíthatnak: A fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési – oktatási intézmények tantestületei jelölik. A tantestületek nyugdíjas, állományukba már nem tartozó pedagógust is jelölhetnek. A fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróság nem pedagógus ülnökeit az egyesületek – kivéve a pártokat –, a foglalkozásuk szerinti érdek-képviseleti szervek, valamint őket a Be. 680. § (5) bekezdés c) pontja szerinti munkakörben foglalkoztató, vagy korábban foglalkoztató szervezetek jelölik.

Jelöléshez szükséges dokumentumok: - A jelölő személy/szervezet által kitöltött és aláírt „Bírósági ülnökké jelölés fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróságra” elnevezésű nyomtatvány. A jelöléshez csatolni kell: a) a jelöltnek a jelölés elfogadásáról szóló írásbeli nyilatkozatát („Nyilatkozat bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról” elnevezésű nyomtatvány). b) hatósági erkölcsi bizonyítványt annak igazolására, hogy a jelölt büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt. (A hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása iránti kérőlapon külön – külön be kell jelölni annak igazoláskérését, hogy a jelölt büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt!) Amennyiben a hatósági erkölcsi bizonyítvány a jelöléshez nem kerül csatolásra, azt legkésőbb az ülnökválasztást tárgyaló közgyűlést megelőző nap, 2019. április 24-én 16.00 óráig be kell nyújtani, ennek elmaradása esetén a jelöltet ülnökké megválasztani nem lehet. c) A pedagógus, pszichológus diploma másolatát, illetve a Be. 680. § (5) bekezdés c) pontja szerinti munkáltatói igazolást.

A jelölés feltételei a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra megválasztható ülnökök esetén Jelölt lehet: Az a 30. évét betöltött, de a 70. életévét még be nem töltött magyar állampolgár, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.

Jelöltet állíthatnak: A közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik, de jelölést tehetnek a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok, a bíróság illetékességi területén működő egyesületek, kivéve a pártokat.

Jelöléshez szükséges dokumentumok: - A jelölő személy/szervezet által kitöltött és aláírt „Bírósági ülnökké jelölés” elnevezésű nyomtatvány. A jelöléshez csatolni kell: a) a jelöltnek a jelölés elfogadásáról szóló írásbeli nyilatkozatát („Nyilatkozat bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról” elnevezésű nyomtatvány). b) hatósági erkölcsi bizonyítványt annak igazolására, hogy a jelölt büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt. (A hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása iránti kérőlapon külön – külön be kell jelölni annak igazoláskérését, hogy a jelölt büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt!) Amennyiben a hatósági erkölcsi bizonyítvány a jelöléshez nem kerül csatolásra, azt legkésőbb az ülnökválasztást tárgyaló közgyűlést megelőző nap, 2019. április 24-én 16.00 óráig be kell nyújtani, ennek elmaradása esetén a jelöltet ülnökké megválasztani nem lehet. Nagykanizsa, 2019. március 21.

Dénes Sándor polgármester

önkormányzat


Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet a Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10. számú Nyugdíjasházban lévő üres önkormányzati bérlakás bérleti jogának elnyerésére Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének a nyugdíjasok elhelyezésére épült bérlakások bérletéről szóló 36/1997. (XI.4.) önkormányzati rendelete alapján.

PÁLYÁZATI HIRDETMÉNY Pályázatra kiírt lakások: Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. fsz. 3., Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. 1/20. A pályázat benyújtásának határideje: 2019. április 30. Helye: Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoport Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. alagsori ügyfélfogadó A licitálás időpontja: 2019. május 7. (kedd) de. 10.00 óra Helye: Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoport Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. II. em. 9. A bérlemények leírása: Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. fsz. 3. - elhelyezkedése: Nagykanizsa, keleti városrész - alapterülete: 24 m² - szobaszáma: 1 szoba - komfortfokozata: összkomfortos - állapota: helyreállított - bérleti díja: bérlakást leadó pályázó esetén 11.232,-Ft + igénybevett szolgáltatásokért fizetendő díj + rezsiköltség - adományt felajánló pályázó bérleti díjat nem fizet, rezsit és az igénybevett szolgáltatásokért díjat köteles fizetni A lakás megtekinthető: 2019.04.09. 10.00 – 11.00 Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. I. 20. - elhelyezkedése: Nagykanizsa, keleti városrész - alapterülete: 41 m² - szobaszáma: 1 + fél szoba - komfortfokozata: összkomfortos - állapota: helyreállított - bérleti díja: bérlakást leadó pályázó esetén 20.131,-Ft + igénybevett szolgáltatásokért fizetendő díj + rezsiköltség - adományt felajánló pályázó bérleti díjat nem fizet, rezsit és az igénybevett szolgáltatásokért díjat köteles fizetni A lakás megtekinthető: 2019.04.09. 10.00 – 11.00 A pályázaton való részvétel feltételei: 1./ Személyi feltételek Pályázhat mindazon nagykanizsai állandó lakhelyű nyugdíjas, nyugdíjas házaspár, aki/k/ Nagykanizsán állandó lakos/ok/ öregségi nyugdíjas/ok/, vagy az öregségi nyugdíjkorhatárt elérte/k/ önmaga, vagy legalább egyikük önmaga ellátására képes a lakással kapcsolatos fizetési kötelezettségeket vállalja/k/ és annak eleget tud/ nak/ tenni a pályázó a pályázati feltételeket, a pályázati tárgyaláson történő licitálást elfogadja

2./ Egyéb feltételek Pályázhat mindazon 1. pontban részletezett személy/ek/, aki/k/ a rendeletben meghatározott összegű pénzadományt ajánl fel, legalább komfortos önkormányzati tulajdonú lakás bérleti jogával rendelkezik, és amennyiben lakásbérleti joga határozatlan időre szól, a lakást tisztán, kiürített állapotban, térítésmentesen, amennyiben lakásbérleti joga határozott időre szól, a lakást a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. LXXVIII. törvény 7. § (2) bekezdésében meghatározott rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátja, városrendezési célból kiürítendő, illetve életveszély miatt lebontásra kerülő önkormányzati lakás bérlője, és a felajánlott lakást cserelakásként elfogadja. Pályázni a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoportján (Nk., Erzsébet tér 7. alagsori ügyfélfogadó) átvehető, illetve a www.nagykanizsa.hu honlapról letölthető PÁLYÁZATI LAP kitöltésével lehet, melyen fel kell tüntetni: a pályázó/k/ személyi adatait a folyósított nyugdíj/ak/ összegét, csatolva az utolsó havi nyugdíjszelvény és törzslap fénymásolatát a felajánlásra kerülő önkormányzati bérlakás pontos címét, helyiségeit, komfortfokozatát, havi bérleti díját, csatolva a bérleti szerződés fénymásolatát saját tulajdonú lakás esetén annak pontos címét, helyrajzi számát, alapterületét, komfortfokozatát, helyiségeit, minden tulajdonos adatát. A pályázatokat a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoport ügyfélszolgálatán (Nk., Erzsébet tér 7. alagsor ügyfélfogadó) kell benyújtani. A licitálásra a pályázóknak külön értesítést nem küldünk. A licitálás szabályai: A licitáláson részt vehet az a pályázó, aki pályázatát határidőben, a kiírásban foglalt tartalommal nyújtotta be. A pályázót megbízással meghatalmazottja is képviselheti. A licitálás induló összege: Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. fsz. 3. Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. I. 20.

2.000.000.-Ft 2.300.000.-Ft

A licitálás során a licitösszeg 50.000.-Ft-onként emelkedik. A nyertes pályázóval a lakásra vonatkozó bérleti szerződést a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. köti meg az adomány befizetését, illetve önkormányzati bérlakás leadása esetén a kijelölést követő 15 napon belül. A felajánlott adományt a kijelölést követő 6 hónapon belül kell az önkormányzat számlájára megfizetni. A nyugdíjasok bérlakása másik lakásra nem cserélhető, tartási szerződés nem köthető. Dénes Sándor polgármester

Nagykanizsa

területére reklámkiadvány-terjesztőt keresek. Jelentkezni hétköznap 8-16 óra között a 20/981-3144-es telefonszámon lehet.

önkormányzat

2019. 04. 12. | 19


A Kanizsa TV műsora 2019. április 13-19. Április 13., szombat

00:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 00:30 Kanizsa Cafe (talk show), 01:00 Épí-tech (a házépítők magazinja), 01:30 Híradó, 01:45 Egy falat kenyér és egy csipetnyi szó (B. Tóth László műsora), 02:15 Aktuális - Hargita, 02:45 A mi portánk (a hagyományok magazinja), 03:15 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 03:45 Lapozó, 06:30 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 07:00 Kanizsa Cafe (talk show), 07:30 Épí-tech (a házépítők magazinja), 08:00 Híradó, 08:15 Egy falat kenyér és egy csipetnyi szó (B. Tóth László műsora), 08:45 Aktuális - Hargita, 09:15 A mi portánk (a hagyományok magazinja), 09:45 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 10:15 Lapozó, 12:00 K’arc (kulturális magazin), 12:30 Heti Híradóink, 13:45 Élet-módi, 14:15 Kommentár nélkül – heti válogatás, 14:40 A mi portánk (a hagyományok magazinja), 15:10 Napi Kanizsa – újranéző, 15:35 Lapozó, 18:00 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 18:10 Anno (válogatás a Kanizsa TV archívumából), 18:40 Látogató, 19:10 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 19:20 Kanizsa TV Filmklub: Parttól partig (filmdráma), 21:00 Kanizsa Cafe (keddi és szerdai adás ismétlése), 21:50 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 22:00 Lapozó.

Április 14., vasárnap

00:00 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 00:10 Anno (válogatás a Kanizsa TV archívumából), 00:40 Látogató, 01:10 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 01:20 Kanizsa Cafe (keddi és szerdai adás ismétlése), 02:10 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 02:20 Lapozó, 06:30 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 06:40 Anno (válogatás a Kanizsa TV archívumából), 07:10 Látogató, 07:40 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 07:50 Kanizsa Cafe (keddi és szerdai adás ismétlése), 08:40 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 08:50 Lapozó, 12:00 K’arc (kulturális magazin), 12:30 Heti Híradóink, 13:45 Élet-módi, 14:15 Kommentár nélkül – heti válogatás, 14:45 A mi portánk (a hagyományok magazinja), 15:15 Napi Kanizsa – újranéző, 15:45 Lapozó, 18:00 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 18:10 Istentisztelet a református templomban, 19:10 Mély(k)víz (játékos vetélkedősorozat), 19:40 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 19:50 Sztárportré: Szily Nóra, 20:20 Kanizsa Cafe (csütörtöki és pénteki adás ismétlése), 21:10 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 21:20 Lapozó.

Április 15., hétfő

00:00 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 00:10 Istentisztelet a református a templomban, 01:10 Mély(k)víz (játékos vetélkedősorozat), 01:40 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 01:50 Sztárportré: Szily Nóra, 02:20 Kanizsa Cafe (csütörtöki és pénteki adás ismétlése), 03:10 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 03:20 Lapozó, 06:30 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 06:40 Istentisztelet a református templomban, 07:40 Mély(k)víz (játékos vetélkedősorozat), 08:10 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 08:20 Sztárportré: Szily Nóra, 08:50 Kanizsa Cafe (csütörtöki és pénteki adás ismétlése), 09:40 Info blokk, benne Napi Kanizsa,

Kommentár nélkül, 09:50 Lapozó, 12:00 Mély(k)víz (játékos vetélkedősorozat), 12:30 Sztárportré: Szily Nóra, 13:00 Lapozó, 18:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 18:30 Sztárportré: Várkonyi András, 19:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, Egészségügyi percek, 19:35 Kanizsaiak (hírek vajdasági testvérvárosunkból, Magyarkanizsáról), 20:05 KVSE – Szeged OB I B-s férfi vízilabda-mérkőzés, 21:05 Anno (válogatás a Kanizsa TV archívumából), 21:35 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, Egészségügyi percek, 22:10 Lapozó.

Április 16., kedd

00:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, Egészségügyi percek, 00:35 Sztárportré: Várkonyi András, 01:05 Kanizsaiak (hírek vajdasági testvérvárosunkból, Magyarkanizsáról), 01:35 Híradó, 01:50 KVSE – Szeged OB I B-s férfi vízilabda-mérkőzés, 02:50 Anno (válogatás a Kanizsa TV archívumából), 03:20 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, Egészségügyi percek, 03:55 Lapozó, 06:30 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, Egészségügyi percek, 07:05 Sztárportré: Várkonyi András, 07:35 Kanizsaiak (hírek vajdasági testvérvárosunkból, Magyarkanizsáról), 08:05 Híradó, 08:20 KVSE – Szeged OB I B-s férfi vízilabda-mérkőzés, 09:20 Anno (válogatás a Kanizsa TV archívumából), 09:50 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, Egészségügyi percek, 10:25 Lapozó, 12:00 Sztárportré: Várkonyi András, 12:30 Kanizsaiak (hírek vajdasági testvérvárosunkból, Magyarkanizsáról), 13:00 KVSE – Szeged OB I B-s férfi vízilabda-mérkőzés, 14:00 Anno (válogatás a Kanizsa TV archívumából), 14:30 Lapozó, 18:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 18:35 Kanizsa Cafe (talk show), 19:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 19:35 K’arc (kulturális magazin), 20:05 UnióRégió, 20:35 Híradó, 20:50 Székely konyha, 21:20 Kanizsaiak (hírek vajdasági testvérvárosunkból, Magyarkanizsáról), 21:50 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 22:25 Lapozó.

Április 17., szerda

00:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 00:35 Kanizsa Cafe (talk show), 01:00 K’arc (kulturális magazin), 01:30 Híradó, 01:45 Unió-Régió, 02:15 Székely konyha, 02:45 Kanizsaiak (hírek vajdasági testvérvárosunkból, Magyarkanizsáról), 03:15 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 03:50 Lapozó, 06:30 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem. hu, Üzenet, 07:05 Kanizsa Cafe (talk show), 07:30 K’arc (kulturális magazin), 08:00 Híradó, 08:15 Unió-Régió, 08:45 Székely konyha, 09:15 Kanizsaiak (hírek vajdasági testvérvárosunkból, Magyarkanizsáról), 09:45 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 10:20 Lapozó, 12:00 Kanizsa Cafe (talk show), 12:25 K’arc (kulturális magazin), 12:55 Unió-Régió, 13:25 Székely konyha, 13:55 Kanizsaiak (hírek vajdasági testvérvárosunkból, Magyarkanizsáról), 14:25 Lapozó, 18:00 Info blokk, benne Híradó, Idő-

20 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

járás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 18:30 Kanizsa Cafe (talk show), 19:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 19:30 Gézengúzok (gyerekműsor), 20:00 Mély(k)víz (játékos vetélkedősorozat), 20:30 Híradó, 20:45 Hargita, 21:15 K’arc (kulturális magazin), 21:45 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 22:15 Lapozó.

Április 18., csütörtök

00:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 00:30 Kanizsa Cafe (talk show), 00:55 Gézengúzok (gyerekműsor), 01:25 Híradó, 01:40 Mély(k)víz (játékos vetélkedősorozat), 02:10 Hargita, 02:40 K’arc (kulturális magazin), 03:10 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 03:40 Lapozó, 06:30 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 07:00 Kanizsa Cafe (talk show), 07:25 Gézengúzok (gyerekműsor), 07:55 Híradó, 08:10 Mély(k)víz (játékos vetélkedősorozat), 08:40 Hargita, 09:10 K’arc (kulturális magazin), 09:40 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 10:10 Lapozó, 12:00 Kanizsa Cafe (talk show), 12:25 Gézengúzok (gyerekműsor), 12:55 Mély(k)víz (játékos vetélkedősorozat), 13:25 Hargita, 13:55 K’arc (kulturális magazin), 14:25 Lapozó, 18:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 18:35 Kanizsa Cafe (talk show), 19:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 19:35 Dombvidék (agrár- és környezetvédelmi magazin), 20:05 Zooo magazin – lencsevégen a természet, 20:35 Híradó, 20:50 Aktuális - Hargita, 21:20 Gézengúzok (gyerekműsor), 21:50 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 22:25 Lapozó.

Április 19., péntek

00:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 00:35 Kanizsa Cafe (talk show), 01:00 Dombvidék (agrár- és környezetvédelmi magazin), 01:30 Híradó, 01:45 Zooo magazin – lencsevégen a természet, 02:15 Aktuális Hargita, 02:45 Gézengúzok (gyerekműsor), 03:15 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 03:50 Lapozó, 06:30 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 07:05 Kanizsa Cafe (talk show), 07:30 Dombvidék (agrár- és környezetvédelmi magazin), 08:00 Híradó, 08:15 Zooo magazin – lencsevégen a természet, 08:45 Aktuális - Hargita, 09:15 Gézengúzok (gyerekműsor), 09:45 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 10:20 Lapozó, 12:00 Kanizsa Cafe (talk show), 12:25 Dombvidék (agrár- és környezetvédelmi magazin), 12:55 Zooo magazin – lencsevégen a természet, 13:25 Aktuális - Hargita, 13:55 Gézengúzok (gyerekműsor), 14:25 Lapozó, 18:00 Kanizsa Cafe (talk show), 18:25 Üzenet, 18:30 Dombvidék (agrár- és környezetvédelmi magazin), 19:00 Forgószínpad (a helyi televíziók közös színházi magazinja), 19:30 Látogató, 20:00 Egy falat kenyér és egy csipetnyi szó (B. Tóth László műsora), 20:30 A láthatatlan madárfotós (természetfilm), 21:20 Lapozó. A televízió a műsorváltoztatás jogát fenntartja!

Műsor


A vívók idei diákolimpia országos döntőit a fővárosi BOK Sportcsarnokban rendezték, ahol több mint 1300 induló, köztük Nagykanizsáról és környékéről 31 diák vett részt a versenyen a különböző korosztályokban. A kanizsai és a dél-zalai oktatási intézmények vívói közül II. korosztály fiú kardban Bander László (Batthyány-gimnázium) bronzérmet szerzett, míg a korosztály leány kard versengésében Molnár Enikő (Kőrösi-Péterfy) a nyolcadik helyen végzett. A fiú csapatversenyek során III. korosztályban csapatot indított a ZrínyiBolyai-iskola, valamint a Batthyány is. Előbbiek az első mérkőzésüket a veszprémiekkel vívták, és fölényesen, 45-9-re nyertek, az első helyért pedig a főváro-

A vívó diákolimpia döntő fiú kardozóinál a Zrínyi-Bolyai (középen) és a Batthyány csapata (jobbról) az első, valamint a harmadik helyen végzett

Jól forgatták a kardot si Pannonia Sacra csapatával mérkőztek, és 45-27-re győztek, ezzel a III. korcsoport fiú kard diákolimpiai bajnoka a Zrínyi-Bolyai csapata (Musits Márk , Pogány Péter, Tolnai-Tóth Zétény) lett. A Batthyány hármasa (Bander László, Baranya Gellért, Horváth Bulcsú) az első mérkőzését 45-43-ra elveszítette, a bronzéremért viszont a veszprémi Dózsa-iskolát 45-15-re legyőzte. Az V. korcsoportban

Nagykanizsáról a Batthyány 3 tanulója közül Zadravecz Máté egészen a harmadik helyig jutott. Az egyéni verseny elődöntőjében azonban úgy megsérült, hogy a másnapi csapatversenyen már nem tudott részt venni – ebből adódóan a Batthyány nem tudott csapatot kiállítani. A VI. korcsoportos küzdelmek során a Batthyány mindkét leány versenyzője, Mádé Réka és Fata Nóra is a döntőbe jutott. A négy

Alsóházi hibátlanság A kanizsai futsalosok hétfőn sok nézőt remélnek a REAC elleni bajnokin (Fotó: Gergely Szilárd)

A Nagykanizsai Futsal Club NB II-es együttese eddig az alsóházi rájátszás során hibátlan mérleggel bír, s tartja vezető helyét a Nyugati csoportban. Hétfőn 18 órától az NFC a REAC együttesét látja vendégül. Nagykanizsai Futsal Club (1.)–5 Stars-Érdi VSE (5.) 9-1 (6-0) NB II Nyugati csoport futsal-mérkőzés, alsóházi rájátszás, 5. forduló. Nagykanizsa, 100 néző. Vezette: Szabó P. (Hartung, Domokos L.).

Sport

G.: Nagy T. (7., 8., 17., 33.), Budai L. (12.), Szakmeiszter J. (16.), Szalai D. (19.), Kollár (32.), Schuller (37.), illetve Garamszegi (31.) Nagykanizsa: Szakmeiszter Á. Nagy T., Kollár, Schuller, Szakmeisz-

között erősen vezető pozíciójában Mádé Réka megsérült, orvosi kezelése után az ellenfél feljött ugyan, de Réka győzni tudott. Az első helyért vívva, vezető állásánál újra megsérült, viszont ekkor már nem segített az orvosi ellátás, 15-12-re alulmaradt, és ezüstérmes lett. Fata Nóra egyéniben az ötödikként zárt, a Batthyány (Fata Flóra, Fata Nóra, Mádé Réka) együttese pedig a második helyen P. L. végzett.

ter J. Csere: Szőke R. (kapus), Horváth E., Szalai D., László D., Koronczai, Novák L., Budai L. Vezetőedző: Bagó Gábor. A futsal NB II alsóházi rájátszásában eddig pontveszteség nélkül álló kanizsai futsalosok az érdiek ellen is jó esélyekkel vágtak neki a találkozónak, és szurkolóiknak nem is kellett csalatkozniuk, már a 7. percben beindult a henger. A félidei biztos vezetés után a második játékrészben is hasonló volt a ritmus: a kanizsaiak még három találattal terhelték meg az ellenfél hálóját. – Az egész mérkőzés során feltoltuk a védekezésünket, ami úgy érzem, kisebb kihagyásokkal rendben is volt és jól működött. Támadásainkban rengeteg passzt vállaltunk, és bár időnként rossz megoldásokat választottunk, de az utóbbiak ellenére is tudtunk kilenc gólt szerezni, ami jó teljesítménynek számít. A lényeg, hogy tartjuk első helyünket az alsóházban, és nagyon várjuk a REAC csapatát hétfőn. Bízom abban, hogy ebben a szakaszban is mind többen fognak kilátogatni a mérkőzéseinkre. P. L.

Utolsó szalmaszál? Fontos mérkőzését veszítette el a Tungsram SE Nagykanizsa NB I B-s férfi kézilabda együttese Veszprémben, így három fordulója maradt arra, hogy a bennmaradást jelentő tizedik helyet elérhesse. Április 27-én, szombaton a kanizsaiak a hatodik Pécsi VSEt fogadják a Tungsram SE-csarnokban 17 órától. Telekom Veszp rém U21 (9.)–Tungsram SE Nagykanizsa (11.) 32-25 (17-11) A bennmaradás szempontjából létfontosságú meccsre látogattak a veszprémi utánpótláshoz a kanizsaiak, akik az első tíz percben még előnyben is voltak. Innen átvette a vezetést a házigazda, s a félidőre hatgólos előnybe került. A második harminc perc inkább már csupán arra szolgált a hazai oldalon, hogy a veszprémiek biztosan őrizzék az előnyt. – Az első tíz percet leszámítva teljes mértékben tudásunk alatt kézilabdáztunk – mondta Gazdag Tibor, a Tungsram kézilabdázóinak edzője. – Amit megbeszéltünk, kivideóztunk, abból gyakorlatilag semmit nem tartottunk be. Győzött a lendületesebben, okosabban, taktikusabban, nagyobb akarattal kézilabdázó ellenfelünk. Gratulálok a fiatal veszprémi csapatnak, megérdemelten nyert, mi pedig dolgozunk tovább, s levonjuk a következtetéseket teljesítményünk kapcsán. POLGÁR László

2019. 04. 12. | 21


Inkább küzdelmes, mint jó mérkőzésen szenvedett vereséget az FC Nagykanizsa NB III-as labdarúgó csapata hazai környezetben a PAFC II-től. FC Nagykanizsa (6.)– Puskás Akadémia FC II (5.) 0-1 (0-0) NB III Nyugati csoport labdarúgó-mérkőzés, 22. forduló. Nagykanizsa, 350 néző. Vezette: Takács Ryan Lee (Bede T., Péntek Zs.). G.: Tamás N. (49.) Nagykanizsa: Horváth M. - Szabó B., Major, Gerencsér A. (Kovács O., 78.) - Pál D., Kretz, Kovács Gy., Horváth D. - Lőrincz (Béli M., 66.), Vittman, Vajda (Hetesi, 46.). Vezetőedző: Barna László. Nem kezdtek álmosan a csapatok, hiszen már ez első percekben is kialakítottak lehetőségeket, így például Kovács György fejese is veszélyesen csapódott a több visszajátszót is felvonultató vendégek kapuja mellé. Kiegyenlített játékot láthattak a nézők, s időnként kissé sokat hibáztak az együttesek. A félidő hajrájá-

Észnél kell lenni a továbbiakban

Ahogy korábbi felvételünkön, úgy a Puskás Akadémia II elleni találkozón is ráncolhatta a homlokát Barna László, az FCN vezetőedzője (Fotó: Gergely Szilárd)

hoz közeledve előbb a házigazdáknál Horváth Detre került kecsegtető helyzetbe, míg Horváth Mártonnak Osváth Attila lövését kellett védenie, nem sokkal később pedig Alejandro Taylor bombája után hűlt meg a hazai szurkolók ereiben a vér. A második félidő nem

kezdődött jól az FCN számára, hiszen a hátsó alakzatban elkövetett hibát kihasználva a 49. percben Tamás Nándor az üres kapuba gurított (0-1). Onnantól már a Kanizsának jönnie kellett, a felcsútiak pedig – ha sikerült – gyors kontrákkal igyekeztek meglódulni. A mérkőzés

végén Hetesi Patrik még ballal távolról próbálkozott, de a Puskás kapusa szögletre tolta a lapos lövést, így a vendégek elvitték a három pontot Zalából. Az FCN a hétvégén a Pápai Perutz FC otthonába látogat. – Sajnálom, hogy ilyen góllal kaptunk ki – mondta a

meccs után Barna László, az FC Nagykanizsa vezetőedzője. – Az első félidőben legalább annyi lehetőségünk volt, mint a Puskásnak, amelynek persze gratulálok a győzelméhez. Mi pedig megyünk tovább az úton, és készülünk a vasárnapi, Pápa elleni idegenbeli bajnokinkra. POLGÁR László

Itt a szezon csúcsrangadója Szombaton a KVSE-re vélhetően a szezon legnagyobb ütközete vár (Fotó: Gergely Szilárd)

A férfi vízilabda OB I B-s bajnokság felsőházi rájátszásának második fordulójában a listavezető Kanizsa VSE legénysége a Vasas II vendége volt. A kanizsaiak győzelemmel kezdtek a sorozatban, ezért is várhatták bizakodva a találkozót, amelyet a Komjádi-uszodában rendeztek.

22 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

A Vasas II azonban igencsak kellemetlen és kemény ellenfélnek bizonyult. A végig szoros összecsapáson éppen az elején volt a legnagyobb a különbség a felek között: 2-0-ra elhúztak a házigazdák, és 4-4-ig mindig ők vezettek. 5-4-nél ugyanakkor Ludányi Kadosa legénysége szerzett előnyt, viszont a piros-kékek egyenlíteni tudtak, a végeredmény 5-5 lett. Ez azt jelenti, hogy a 22 pontos KVSE előnye a táblázaton három pontra csökkent a BVSC-Zugló II és négyre a szintén a feljutással kacérkodó Szegedi VE előtt. Szombaton pedig éppen a bajnokság egyik legnagyobb rangadóját rendezik, hiszen a Kanizsa 11 óra 30 perctől a Szegedet fogadja a városi uszodában. Érdekesség, hogy a felek a tavaly őszi felkészülési tornán Nagykanizsán már találkoztak, és akkor az OB I-ből éppen kiesett délalföldiek 19-8-ra nyertek – egy akkor tét nélküli találkozón. Ezúttal persze egész más a felállás, no meg a tét is, így a nézők valódi rangadó részesei lehetnek. Nem lenne meglepetés, ha az érdeklődés is jóval nagyobb lenne a megszokottnál a vízilabda OB I B csúcsmeccse iránt. P. L.

sport


MAKULÁTLAN MÉRLEGGEL

Nyolcadik profi meccsét is megnyerte Tóth László, a Kanizsai Boksz Klub edzője. A Pest megyei bokszgálán egy szerb bunyóssal, Danijel Arandeloviccsal mérkőzött, és hat menetben, egyhangú pontozással győzött. A kanizsai sportoló profi mérlege továbbra is hibátlan. Az ökölvívó gálán Magyarország-Ausztria amatőr csapattalálkozót is rendeztek. Ezen ketten képviselték Nagykanizsát. Kovács Petra ellenfele visszalépett, így ő bunyó nélkül győzött, Szüsz Cintia pedig juniorként, a felnőtt korosztályban, egyhangú pontozással legyőzte osztrák vetélytársát.

Tóth László (balról) a kistarcsai ökölvívó gálán előbb mint tréner működött közre, majd Salamon László (balról a második) instrukciói mellett profi meccsen lépett szorítóba

ÉRMEK FORMAGYAKORLATBAN

Sportsorok

A Sáskák-Lövő meccs nagy küzdelmet hozott, a hazaiak egy öngóllal veszítettek (Fotó: Polgár László)

Idén is szépszámú mezőny gyűlt össze a Sensei Safar Shoto Cupon

Sport

A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezték a karatékák Sensei Safar Shoto Cup versenyét a fővárosban, amelyen részt vett a Kanizsa A.J.K.A. - I. Shotokan Karate SE is, hat versenyzőjével. A mezőny közel 100 fős volt, még Németországból is érkeztek karatékák. A nagykanizsai klubot képviselők felkészülése ugyan nem volt akadálymentes, de így is számos érmet hoztak haza a különböző kategóriákban és korcsoportokban, tudtuk meg Juhász Imre elnöktől. Sensei Safar Shoto Cup 2019, kanizsai eredmények. Egyéni: Vadász Endre 9-10 év fiú kata 3. hely. Czitkovics Kristóf 11-12 év fiú kata 1. hely. Marton Ajsa 11-12 év leány kata 3. hely. Porkoláb Zalán 13-14 év fiú kata 3. hely. Kucskó Zsófia 18-35 év női kata 1. hely. Csapat: Marton Ajsa, Czitkovics Kristóf, Vadász Endre 11-12 év fiú csapat kata 2. hely.

labda világbajnokságot a Párizs melletti Eaubonne-ben rendezik augusztus 19-25. között, addig azonban még két forduló követi egymást, s csak azután hirdetik ki a magyar válogatott keretét.

VERESÉG A Kiskanizsai Sáskák SE megyei első osztályban szereplő labdarúgó együttese a bajnokság 22. fordulójában a Zalalövői TK legénységét fogadta. A házigazdák nem kezdtek megilletődötten, a kiskanizsaiak játékában volt lendület, így a meccs is élvezhető volt. A Sáskát azonban kissé megfogta a lövőiek gólja, amelyet a 20. percben Sipos Marcell szerzett nagy bombából, ami a jobb felsőbe vágódott (0-1). A hazaiak talán a legjobbkor egyenlítettek, hiszen ahogy elkezdődött a második játékrész, Abay Nemes Máté volt eredményes (1-1). Benne volt a vendéglátók játékában, hogy pontot szerezzenek, ám egy öngól miatt nem lett belőle semmi, Anger Tamás ért szerencsétlenül a labdába (1-2), a vendégek pedig a sikerükkel úgy tűnik, elszakadóban vannak az alsóháztól. Összeállította: POLGÁR László

KANIZSA KUPA Hat egyesület 83 versenyzője döntött a Zsigmondy-csarnokban a lábtollas Kanizsa Kupa sorsáról a vb-válogató, országos rangsoroló versenysorozat második fordulójában. A kanizsai zempléneseknek több esélye is volt az újszászi ellenfelek legyőzésére, de nem sikerült a hazai pálya előnyét kihasználniuk. Ezüstérmes lett a Huszár Emil, Lukács Márton páros, míg bronzot ért a Farkas Balázs, Horváth Gergő, Lukács Benedek alkotta hármas teljesítménye. A tizedik lábtoll-

2019. 04. 12. | 23


GasztroKanizsa

Bögrés rizsfelfújt, az unokák kedvére Temesi Józsefné Pannira bármikor számíthatnak a nagyrécsei unokái. Mostanában a krémes mézes és a sós stangli a kedvence az érettségire készülő Georginának, a 14 éves Rebekának és az óvodás Dorottyának. Ám nem csak a családja körében arat sikert Panni. A legelső sós stangli és pogácsafesztiválról elhozta az első díjat testvérével, Máriával, az idei fánkfesztiválon pedig a legjobb ízű hagyományos fánk kategóriában nyert. – Nincs különleges stangli receptem – mondja. Úgy készíti el, ahogyan az anyósától tanulta: a sima kelt tésztát majdnem olyan vékonyra nyújtja ki, mint a rétest, aztán cikkekre vágja. Házi olvasztott zsírral megkeni, megsózza és feltekeri. A bögrés rizs is a kedvencek közé tartozik, melynek hozzávalói: 1 bögre rizs, 1 bögre víz, 1 liter tej, 10 evőkanál kristálycukor, 2 citrom reszelt héja, 1 zacskó vaníliás cukor, 4 db tojás, 5

dkg vaj, kevés búzadara a sütőedény (jénai, vagy kuglófsütő) szórásához. Elkészítése: A rizst a vízzel, az 5 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel puhára főzzük. A tojások sárgáját a másik 5 evőkanál cukorral és a vajjal kikeverjük, majd a még langyos rizshez hozzáadjuk. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük. A vajjal kikent jénai tálat búzadarával megszórjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon mintegy 50 percig sütjük. Sárgabarack, málna, meggy, vagy cseresznye lekvárral tálaljuk. A rizsfelfújt mellé a könnyű brokkolikrémlevest így készíti el: Egy fél kilogrammos brokkolit cikkekre szedve két közepes méretű burgonyával feltesz főni, őrölt fehérborssal és kurkumával fűszerezi, s miután megfőtt, tejszínnel, vagy tejföllel besűríti. Végül az egészet botmixerrel összeturmixolja.

Temesi Józsefné már több versenyen is sikert aratott (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

BAKONYI Erzsébet

HIRDETÉS

24 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

Mozaik

Profile for Kanizsa Lokálpatrióta Hetilap

XXXI. évfolyam 14. szám, 2019. április 12.  

XXXI. évfolyam 14. szám, 2019. április 12.  

Advertisement