Page 1

Kanizsa

LOKÁLPATRIÓTA HETILAP XXXI. ÉVF. 13. SZÁm, 2019. Április 5.

Fotó: Gergely Szilárd

Spartan: megint bejött! 19


a hét száma:

A HÉT TÖRTÉNETE

Fotó: Gergely Szilárd

Fotó: Gergely Szilárd

5

Összefogott öt tehetséges fiatal, hogy autizmussal élő társain segítsen. A jótékonysági koncertet a Felsőtemplomban tartották, az est bevételével pedig az Alapítvány az Autista Gyermekekért tevékenységét támogatják, amely nyári tábor szervezésére fordítja az összegyűlt összeget. A koncertet követő szentmisén az autizmussal élő emberekért, családjaikért és hozzátartozóikért imádkoztak.

Kigyulladt egy társasház egyik első emeleti lakása kedden kora este a Corvin utcában. A tűzhöz a város hivatásos tűzoltói vonultak, akik két embert menekítettek ki az épületből, majd rövid időn belül eloltották a lángokat. Az egységek ezt követően átszellőztették és átvizsgálták a lakást. A Kanizsa TV Híradójának információi szerint a tűzben senki sem sérült meg, a lakás tulajdonosa nem volt otthon, amikor a lángok fellobbantak. A lépcsőházi szomszédokat füstmérgezés veszélye miatt vizsgálták meg a mentők.

VILÁG KÉP – A HÉT KÉPE Fotó: MTI/Varga György

Újra itthon Ezek az aranyozott ezüsttányérok és -kelyhek egykor a Festetics család birtokában voltak. Mostantól méltó helyen, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban láthatók. A 12-12 tányért és kelyhet, valamint 9 kisebb kelyhet a bécsi Dorotheum tavalyi árverésén kikiáltási áron, több mint hatmillió forintért vásárolta meg a magyar állam.

IMPRESSZUM:

Kanizsa

KANIZSA LOKÁLPATRIÓTA HETILAP Felelős szerkesztő: Péter Árpád. Kiadja a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. A szerkesztőbizottság elnöke: Dóró János. Rovatvezetők: Gergely Szilárd (fotó), Nemes Dóra (vallás és kultúra), Polgár László (sport). Kiadó és szerkesztőség: 8800 Nagykanizsa, Sugár út 8., telefon: 93/787-050. Felelős kiadó: Belasics Katalin ügyvezető. Nyomda: Mediaworks Zrt. Veszprémi Nyomda Centrum. Felelős vezető: Horváth Gábor Terjesztésért felelős: Pénzes Tamás 20/981-31-44, reklám-marketing: Tóth Tihamérné 20/519-53-05. Megjelenik: 21.500 példányban. ISSN 0865-3879.

2 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

EZ VOLT A HÉT


hírsorok MÁS HELYSZÍNEN Lapunk megjelenésének napján, pénteken kezdődik a Thúry Portya kétnapos rendez vénysorozata. Amint azt a szervezők közölték, az első napi programok helyszíne, a valószínűsíthetően esős, rossz idő miatt nem az Erzsébet tér, hanem a Medgyaszay Ház lesz. Tizenhat órától kulturális programok, bemutatók sora várja az érdeklődőket. Fellép, mások mellett, a Canischa zenekar, Kátai Zoltán Kossuth-díjas énekmondó, a Zalagyöngye táncegyüttes, a Swans Balett- és Tánciskola, valamint a Farkas Ferenc-zeneiskola több tehetséges tanítványa. Szombaton pedig indul a portya: a résztvevők Kanizsáról Orosztonyba mennek, gyalog, illetve lóháton.

ez volt a hét

MÉRICSKÉLTEK… Véget ért a 24 órás sebességmérő akció. A Speedmarathonban számos kanizsai és Kanizsa környéki helyszín is szerepelt, így például a Csengery, a Petőfi és a Dózsa György utca, Hahót, Becsehely, Letenye és Zalakomár. A lézershow eredményét később teszik közzé, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a hasonló akciók során átlagosan négyezer gyorshajtót bírságolnak meg. A rendőrség azt közölte, a romló baleseti adatok az elmúlt időszakban rákényszerítették a hatóságot arra, hogy a korábbi gyakorlattal szakítva ne jelentse be előre a sebességmérések helyszíneit, és az ellenőrzési módszereken is változtattak, hiszen egy ideje már jelöletlen, civilnek látszó gépkocsikból is mérnek, illetve rögzítik a közlekedési szabálysértéseket. Ennek eredményeként a baleseti adatok csökkenő tendenciát mutatnak.

BÖRTÖNBE! Állatkínzás miatt emelt vádat egy Magyarországon élő olasz férfi ellen a Nagykanizsai Járási Ügyészség. A gaz talján 56 kölyökkutyát próbált Olaszországba vinni, de a szállítási körülmények miatt az állatok közül sok elpusztult. A 28 éves férfi Somogyban kisállatok, elsősorban kutyakölykök kereskedésével foglalkozott. Hogy még több pénzt szerezzen, vásárolt is kölyköket, hogy azokat Olaszországba vigye. Összesen 56 kutyát helyezett el a kisbuszban, olyanokat, amelyek még nem voltak nyolchetesek sem, vagyis az anyjuktól nem lehetett volna elválasztani őket. Az állatoknak nem volt elég helyük és levegőjük, etetésükről, itatásukról pedig egyáltalán nem gondoskodott. A rendőrök Nagykanizsa határában állították meg a járművet, amikor felfedezték benne az összezsúfolt kutyákat. A gondos és szakszerű ellátás ellenére az 56 kölyök közül a menhelyen 17 elpusztult, a később ideiglenes gazdákhoz elhelyezett állatokból további négy szintén meghalt, és az életben maradt kutyák egy része még ma sem teljesen egészséges.

ZENEI BEAVATÁS Beavató rendezvénysorozatot tart óvodásoknak és kisiskolásoknak a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola. A diákok a foglalkozásokon megismerkedhetnek különféle hangszerekkel és az iskola képzési kínálatával. Akik kedvet kapnak, április 15-én és 16-án beiratkozhatnak a zeneiskolába. Számos kutatás bizonyítja, hogy a kisgyermekkorban elkezdett zenei nevelés más területeken is segíti a fejlődést, valamint az eredményes iskolai tanuláshoz elengedhetetlen alapkészségeket is javítja.

CSERBENHAGYÁS Egy cserbenhagyásos baleset elkövetőjét kapták el a kanizsai rendőrök. Hétfőn délután egy férfi motorozott a Kodály Zoltán utcán, amikor egy zebra előtt lassított, de a mögötte érkező Fiat Puntó sofőrje nem, és hátulról nekiütközött. A vétkes vezető megállás nélkül elhajtott. A motoros a balesetben kön�nyű sérüléseket szenvedett. A rendőrök nem sokkal később megtalálták a cserbenhagyót, és szondát fújattak vele, ami pozitív értéket mutatott. A 72 éves férfi garázsában felfedezték a kocsit is, amelynek az elején rongálódás nyomai látszottak. A cserbenhagyót előállították, kihallgatták, és büntetőeljárást indítottak ellene.

2019. 04. 05. | 3


VÁROS NAPJA ÉS UTCA TÁNC FESZTIVÁL

április 26 - 27 - 28 Részletes program hamarosan!

P nap

Péntek

Április

26

10:00- GYEREKEGYETEM 12:00 (látványos kísérletek, informatikai kütyük) Általános iskolás csoportok látogatása regisztrációhoz kötött: dervarics.i@sooswrc.hu

10:00- FILMMARATON 18:00 (díjnyertes kisfilmek, beszélgetés Deák Kristóf Oscar-díjas filmrendezővel) A filmmaraton ingyenes, de regisztrációhoz kötött: uni-pen.hu/filmmaraton

10:00- JÁTSSZ A PLAY CUBE-bal 18:00 (ingyenes PlayStation VR, társasjátékok)

13:00- ÚTKERESŐ 18:00 Ismerkedj meg a nagykanizsai középiskolák képzéseivel és nyerj!

15:00- RAKLAPFESTŐ VERSENY 18:00 Jelentkezz 4 fős csapatoddal, és vigyél színt a raklapokra! Regisztráció: uni-pen.hu/ raklapfestes Aki fest, az nyer(het)!

Város Napja sztárvendégek, fő programok

Utca Tánc Fesztivál

Péntek

Vasárnap

Április

26

16:00 Vajda Margit -Kanizsai Utca gyerekdalok 17:00 Your Last Steps 18:00 NB Zenekar 20:00 Takács Tamás BB 22:00 Lotfi Begi Kísérő programok Raklapfestés, Karrier Labirintus - Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza - Netta Pannónia Népi Játszótér + Légvárak Thúry György Múzeum, a kiállítások ingyenesen látogathatóak A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

Szombat

Április

27

10:00 Thúry Apród Futam / Kanizsai Futó és Szabadidősport Klub 16:00 Polgári Kavalkád - jelmezes felvonulás a századelő hangulatában + Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség bemutatója 17:00 Seedback 18:30 Stolen Beat 20:00 Fenyő Miklós 21:45 Tűzijáték 22:00 B. Tóth László

Április

28

1000 táncos öt színpadon Karneváli felvonulás Sztárvendég

Cseke Katinka színésznő a Jóban rosszban sztárja, a Nagy Duett énekese Lézer Show Kísérő programok Rengeteg kísérő program, karneváli hangulat, tánc minden mennyiségben

Kísérő programok Karikatúra - Győrfi Péter „Pedro”, grafikus, Népi Játszótér + Légvárak Thúry György Múzeum, a kiállítások ingyenesen látogathatóak

Részletes program: www.kanizsafest.hu www.facebook.com/nagykanizsa.hu www.konturplusz.hu www.eraklintancklub.hu www.utcatancfesztival.hu

4 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

önkormányzat


A gépnek lelke van, de gonosz. Murphy törvényét - ami elromolhat, az el is romlik – kollégám fogalmazta meg más szavakkal. Változnak az idők, akárhányszor pusztán a gép felügyeletéből áll az ember munkája. Ennek egyhangúságát jótékonyan törheti meg egy üzemzavar s annak elhárítása. Amikor a kávé már nem segít, éberré tesz a közbeavatkozás. Mekkora jótétemény volt a 2018-as évre a februári hódmezővásárhelyi vereség! Szélsőbaltól szélsőjobbig összenőtt, ami összetartozik. Ráébresztett sokakat: a szabadság elveszíthető. Sosem látott hosszúságú sorok kígyóztak a szavazóhelyiségek előtt. Az egy napi keserűségből ösztönzés lett a még elszántabb küzdelemre. Így győztek áprilisban a bevándorlásellenes erők. Most mindkét 2019-es választásra érvényes figyelmeztetést kaptunk Szombathelyről. Időben. A választók elárulása folytán átmenetileg többségbe kerültek a migráció támogatói. Brüsszel terve megvalósuláshoz közeledhet? A vasi megyeszékhelyen döntési helyzetbe került a bevándorláspárti ellenzék, azonnal nekilátott a migráció szervezésének. Bagatellizálni próbálják a veszélyt. Emlékezetes, az MSZP előző frakcióvezetője, dr. Czeglédy Csaba szögesdrótot hozott és azzal fenyegetett mindenkit. Átadta a polgármesternek, tréfát űzve abból a kerítésből, ami nyugalmat hozott az országba. Jelenlegi üdvöskéjük pedig nyíltan kijelentette, hogy a kvótarendszer egy jó megoldás a bevándorlásra. Nagykanizsától 100 kilométerre már migránsok befogadására készülnek? És most ne délre nézzünk! Városunktól 200 kilométer a bosnyák határ, a hírek gyakorta szólnak a bevándorlók ottani garázdaságairól, ezúttal azonban északról fenyeget veszély, kvótának hívják. Felső határ nélküli, automatikus, kötelező mechanizmus az új neve.

A hét témája

Az error,

avagy az elakadás előnye Vagy csak szolidaritás a már bevándorlóvá vált országokkal. Brüsszelben azt is tervezik, hogy aki nem fogad be, fizessen – avagy kevesebb támogatás révén

legitimitású, senki által meg nem választott európai vezetők kényük-kedvük szerint próbálják alakítani a tagsági szerződést, pedig szuverenitásáról egyetlen

„Boldogasszony temploma keresztjén. Török zászló lengjen, vagy keresztyén?” (Arany) 1541-ben Budára besétáltak a hódítók. Most nem engedjük. Sem Szombathelyen, sem Kanizsán (Fotó: fotoport.hu)

tagállam sem mondott le. Az EU-t ma belső pénzügyi válságok, Nagy-Britannia kilépése és a bevándorlási krízis is sújtja. A kötelező betelepítési kvóta szőnyeg alá seperné a fő problémát, azt, hogy Európa nemzetközi tekintélye drámaian meggyengült, és ellenőrizetlen embermilliók kopogtatnak a határain. A magyar szuverenitás megőrzése az európai közösség megerősítését is szolgálja. Ha kell, megvédjük Európát saját magától. Magyarország a Brüsszellel elégedetlen európai polgárokat sem hagyja magukra. Nem az EU eszméjével, hanem a gyakorlatával van baj – jelentette ki máig érvényesen egy Szent István-ünnepen a hódmezővásárhelyi Lázár János. PAPP János

szintén fizessen. Mintha talán mi küldtünk volna meghívót 2015ben! Mintha talán mi gyarmatosítottunk volna klasszikus vagy modern eszközökkel! Az agrártámogatás csökkentése a migráció menedzselésének javára szintén komoly veszély. A magyarok pontosan tudják, ezek a támogatások nem könyöradományok, ezek járnak. Megnyitottuk piacainkat, szabaddá vált a munkaerő áramlása. A támogatás mindennek csak töredékét ellensúlyozza. Brüsszel ma nagyobb határsértő, mint a bevándorlók, hiszen a zéró

A Fethija (Győzelem) mecsetté alakított Szent Antal templom Bihácsban. Nincs hová hátrálnunk (naszebalkany.pl)

2019. 04. 05. | 5


6 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

önkormányzat


A megyei átlagnál jobbak a kanizsai mutatók

Jók a kanizsai rendőrök felderítési mutatói, a tavalyi dohánybolti fegyveres rablót (középen bilincsben ül) például negyedóra alatt elkapták (Fotó: Gergely Szilárd)

Aktívabb és eredményesebb jelenlét, valamint számos fejlesztés – röviden így jellemezhető a Nagykanizsai Rendőrkapitányság elmúlt egy éve. A 2018-as szakmai beszámolót a márciusi közgyűlésen ismertette Berke László kapitányságvezető. A nagykanizsai kapitányság működési területén a statisztika szerint 3190 bűncselekmény történt 2018-ban. Berke László kapitányságvezető elmondta, az elmúlt évekhez képest a nyomozás eredményessége és a felderítési mutatók folyamatosan javultak. A súlyos testi sértések száma minimálisan nőtt, amiben szerinte közrejátszanak az olyan negatív társadalmi változások, mint az emberek fokozott türelmetlensége és az egymás iránti tisztelet hiánya. Ugyanakkor hozzátette: a nyomozási és felderítési eredményesség ezekben az esetekben is közelít a 90-100 százalékhoz. A kapitányságvezető a lakásbetörésekre is kitért, ezekből tavaly 50 esetet regisztráltak. – Munkatársaim tavaly több mint 500 embert fogtak el bűncselekmény elkövetésének gyanújával, 880 főt előállítottak, 2200 esetben pedig szabálysértés miatt intézkedtek. A helyszíni bírságaink évről évre nőnek, ami többek közt azt is mutatja, hogy a rendőri jelenlét nőtt a közterületeken. Berke László hangsúlyozta: a bűncselekmények száma mellett a büntető feljelentéseké is csökkent, a kényszerintézkedések – többségében – a szankciókat be nem fizető, illetve a bíróságon meg nem jelenő állampolgárok fegyelmét jelzi. A közúti balesetek kapcsán

Aktuális

elhangzott: tavaly hat halálos tragédia történt az utakon, a személyi sérüléses balesetek száma pedig az elmúlt évekhez hasonlóan 125135 körül alakult. – A megyéhez képest jobbak a mutatóink, és ezt az idei évben is szeretnénk tartani a különböző rendőri ellenőrzésekkel – fogalmazott. – Eseményrögzítő kamerával felszerelt járműveket állítottunk szolgálatba, amelyek megkönnyítik a közlekedési szabályszegések bizonyítását, és az intézkedéseket is. Még mindig nagy problémát jelent, hogy sokan ittasan ülnek a volán mögé, őket igyekszünk kiszűrni a forgalomból, és továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a sebességellenőrzésre. A beszámoló kitért a fejlesztésekre is. A büntetőeljárási törvény bevezetésével új távmeghallgató irodát kapott a kapitányság, az ott dolgozók számítástechnikai eszközeit korszerűsítették, s végül, de nem utolsó sorban megújult a kapitányság udvara. Berke László az idei feladatok kapcsán a közlekedésbiztonsági helyzet fenntartását és a schengeni határok védelmét emelte ki, de azt is fontosnak tartja, hogy a közterületi kamerarendszer fejlesztését az önkormányzat ezentúl is napirenden tartsa: a beruházás ugyanis nemcsak a felderítő munkát segíti,

hanem visszatartó ereje is van, akár már az olyan hétköznapi rendbontások esetében is, mint a szelektív szigetek illegális hulladéklerakóként történő használata, amely évek óta visszatérő problémát jelent a városban. A közgyűlésen a rendőrségi beszámoló mellett elfogadták három városi cég, a Via Kanizsa Zrt., a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. és a Kanizsa Uszoda 2019-es üzleti tervét, valamint értékelték azokat a támogatásokat és fejlesztéseket, amelyeket a nagykanizsai sportélet tavaly elkönyvelt. Miután a költségvetésben 30 millió forinttal több jut a verseny- és élsport támogatására, a testület még eredményesebb évre számít az idén. A képviselők megszavazták azt is, hogy az idősek otthonában és a bölcsődékben változatlanok maradjanak a térítési díjak. Gábris Jácint hozzászólása nyomán felvetődött a Csónakázó-tó melletti, újonnan épült játszótér kérdése, amelyet már birtokba vettek a családok, annak ellenére, hogy a létesítményt még nem adták át hivatalosan. – Szeretnénk, ha épülne a játszótér köré egy szolid, körülbelül 80 centis kis fakerítés, ezt már jeleztük a beruházónak – tájékoztatott Dénes Sándor polgármester. – A játékelemek közel vannak a tó

partjához, nem akarjuk, hogy egy elgurult labdából vagy a fogócskázásba belefeledkezett szaladgálásból baj legyen, ahogyan azt sem, hogy a tó környékén sétáltatott kutyák bemenjenek a játszótér területére. Noha a gyerekeket kísérő felnőttek felelősek a kicsik épségéért, amit lehet, igyekszünk mi is megtenni a biztonságért. Egyelőre nincs konkrét időpontja az átadásnak, de átbeszéljük, érdemes-e még várni egy kicsit a kerítésre, vagy levegyük a szalagot – ez esetben viszont kihelyezünk egy táblát, amely külön felhívja a szülők, nagyszülők figyelmét a felelősségükre. NEMES Dóra

Nagykanizsa területére reklámkiadványterjesztőt keresek.

Jelentkezni hétköznap 8-16 óra között a 20/981-3144es telefonszámon lehet. 2019. 04. 05. | 7


április 4április 10.

A Cinema Nagykanizsa műsora Ápr. 4-7. 17:00 MI amerikai horror

Ápr. 4-9. 17:30, ápr. 10-én 15:30 SHAZAM! 2D amerikai fantasy Ápr. 4-10. 18:15, 20:00 KEDVENCEK TEMETŐJE amerikai horror Ápr. 4-10. 19:30 DUMPLIN’ - ÍGY KEREK AZ ÉLET amerikai vígjáték Ápr. 4-10. 20:30 SHAZAM! 3D amerikai fantasy Ápr. 6-7. 15:00 A KIRÁLYNŐ KUTYÁJA belga animációs film

Programajánló Hevesi Sándor Művelődési Központ PETERMAN KÁROLY (1954-2018) FOTÓS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA. Megtekinthető: április 15-ig.

TÜNDÉRMESÉK A Mendelssohn Kamarazenekar művészeinek hangversenye gyermekek számára. Belépődíj: elővételben 600 Ft, az előadás napján 800 Ft.

„NAGY ÉRTÉKÜNK A VÍZ” – a víz világnapi gyermekrajzpályázat kiállítása. Megtekinthető: április 20-ig.

Április 6. (szombat) 18 óra NÉPSZERŰ BÉCSI MELÓDIÁK – a Mendelssohn Kamarazenekar hangversenye. Művészeti vezető és hegedűn közreműködik: Kováts Péter Bartók–Pásztory díjas hegedűművész. Belépődíj: elővételben 2 000 Ft, az előadás napján 2 500 Ft.

„JAVÍT6TÓK SZÍNE JAVA” – kézműves munkákkal bemutatkozik az EMMI Debreceni Javítóintézet Nagykanizsai Telephelye. Megtekinthető: április 16-ig a földszinti előcsarnokban. Április 5. (péntekenként) 17 óra GÉMKAPOCS TÁRSASJÁTÉK KLUB. Vezeti: Temesi Róbert és Szűcs Sándor. A részvétel díjtalan. Április 6. (szombat) 18 óra A PREMIER TÁNCKLUB GÁLAMŰSORA. Belépődíj: 1 500 Ft

Április 9. (kedd) 18 óra AZ ÓCEÁN ÁTEVEZÉSTŐL A DÉLI-SARKIG – Rakonczay Gábor előadása. A belépés díjtalan. Április 13. (szombat) 14 óra NÉPI KULTÚRA NAPJA. A Csillag Citera Együttes, a Fürge Lábak Néptánccsoport és a Kanizsai Kulturális Központ rendezvénye. A belépés díjtalan.

Ápr. 6-7. 15:45 DUMBÓ amerikai fantasy Ápr. 10. 18:00 Art-filmklub: ÍZLÉS SZERINT FŰSZEREZVE olasz vígjáték

Ezt ajánljuk!

A Mendelssohn Kamarazenekar szombaton gyerekeknek és felnőtteknek is játszik Április 10. (szerdánként) 16.30 óra KEREKÍTŐ OVIMÓKA 4-7 éveseknek. Zenés, táncos, bábos foglalkozás. Vezeti: Vajda Margit. Jelentkezni és érdeklődni lehet a 30/616-08-47-es telefonszámon. Április 11. (csütörtökönként) 10 óra KEREKÍTŐ – mondókás móka 0-3 éveseknek . Vezeti: Vajda Margit 06-30/6160-847. Részvételi díj: 1 000 Ft/család/alkalom.

Gyémánt a strasszok világában

Jennifer Aniston nemcsak szereplője, de producere is a Dumplin’ - Így kerek az élet című filmnek. Egy volt szépségkirálynőt alakít, aki folyamatosan kritizálja plusz méretű tizenéves lányát. Dumplin azonban nem sokat ad a szavára. Munkát vállal a helyi gyorsétkezdénél, ahol találkozik egy szexi magániskolás sportolóval. Dumplin nem lepődik meg, hogy vonzódik a fiúhoz, de azon már igen, hogy a dolog kölcsönös. Ahelyett, hogy ettől még magabiztosabbá válna, kételkedni kezd önmagában. Végül úgy dönt, tiltakozásul anyja látszólag felszínes és csak a külcsínre adó világa ellen, úgy szerzi vissza önbizalmát, hogy megteszi a legrémisztőbb, ám egyben nagyon bátor és vicces dolgot: jelentkezik a városi szépségversenyre. Legnagyobb meglepetésére mások is követik példáját és csatlakoznak a tűsarkú forradalomhoz.

8 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

Április 11. (csütörtök) „Emlékezni, látni, megnevezni és sohasem félni” NAGY GÁSPÁR VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ TALÁLKOZÓ. 13 óra Koszorúzás a Nagy Gáspár emléktáblánál (Deák tér) 14 óra Vers- és prózamondó találkozó három korcsoportban (általános iskolai felső tagozat, középiskola, felnőtt). Részletek a versenyfelhívásban. Április 13. (szombat) 15 és 17 óra SZKES GÁLA. Belépődíj: 1 500 Ft. További információ: Szécsényiné Kápolnás Edina 06-70/776-1407. Medgyaszay Ház Április 6. (szombat) 11 óra

Április 14. (vasárnap) 16 óra A NAGYKANIZSAI FÚVÓSZENEKAR TAVASZI KONCERTJE. A Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség minősítése két részletben, koncertfúvós és szórakoztató zenei kategóriában. Vezényel: Tatár Csaba. Belépődíj: 1 800 Ft. A jegyek megvásárolhatók a Tourinform-irodában, a zeneiskolában és Novák Gábornál (+3670/674-0507). Móricz Zsigmond Művelődési Ház Április 5. (péntek) 19 óra VARGA DÁNIEL QUARTET. Belépődíj: 1 000 Ft. Április 6., 13., 20., 27. (szombat) 9 óra APRÓK TÁNCA – néptáncos foglalkozás. Minden szombaton 9 órától. 6-8 éves gyermekek jelentkezését várják. Foglalkozásvezető: Tóth István néptáncpedagógus. A foglalkozás időtartama: 45 perc. Jelentkezni a helyszínen, vagy Tóth Istvánnál lehet a 30/894-2603-as telefonon. Részvételi díj: 2 000 Ft/fő/hó. Bajcsai Közösségi színtér Április 6. (szombat) 15 óra DARTS BAJNOKSÁG Szervező: Parély József, 30/525-3371.

Kultúra


A Nagy Orff tagjai már évek óta együtt muzsikálnak (Fotó: Gergely Szilárd)

Aki egyszer csatlakozik, az itt is ragad… Aligha akad olyan, aki ne széles mosollyal az arcán hallgatna meg egy Orff-koncertet. Az ütőegyüttes „arzenáljában” megtalálható, különleges hangszereket mintha csak arra találták volna ki, hogy jó kedvre hangoljanak… Ugyanakkor van abban valami magával ragadó, már-már hipnotikus is, ahogy a színes, bolyhos fejű verők könnyedén és puhán szaladnak hanglapról hanglapra. A zenekar a napokban újra elvarázsolta közönségét: a Medgyaszay Házban telt ház előtt lépett fel.

Fontos év az idei az Orff életében. Az együttes, amelynek tagjait a Farkas Ferenc-zeneiskola növendékei alkotják, 25 éves fennállását ünnepli, illetve első alkalommal szerepelt a nagykanizsai Tavaszi Művészeti Fesztiválon. A koncertre lázasan készültek a gyerekek, ahogy a csapat vezetője is. – Bár a repertoárunk igazán vegyes, elsősorban könnyedebb darabokat és közismert melódiákat választottunk a fesztiválon történő debütálásunkra – meséli Fekete Melinda Zsófia. – Nagy megtiszteltetésként ért minket a felkérés, amelyre nagy örömmel készültünk a gyerekekkel együtt. Fekete Melinda Zsófia 2017-ben vette át a stafétát Bücs Angélától, az Orff ütőegyüttes alapítójától és korábbi vezetőjétől. A nyugalmazott zenepedagógus még

Kultúra

most is szoros kapcsolatot ápol az „orffosokkal”, mint Melinda mondja: a mai napig felköszönti a tagokat a születésnapjukon, s nincs olyan előadásuk, amin ne szurkolna a közönség soraiból. – Angéla néni támogatása és tanácsai sokszor jól jöttek az elmúlt két – roppant mozgalmas – év során. Például, amikor életemben először táboroztattam gyerekeket, vagy a Helikoni Ünnepségeken szerepeltünk. Időközben „generációváltás” is történt az együttes zenekaraiban: a Nagy Orff tagjai felnőttek és kiröppentek, helyüket átvették a fiatalabb társaik, az Orff ABC-ben pedig megkezdték a munkát a legkisebb növendékek. A zeneiskola tanulói közt rendkívül népszerű a különleges hangzásvilágáról ismert közösség.

Fekete Melinda Zsófia azt mondja: nagy a várólista, sokan szeretnének bekerülni a csapatok valamelyikébe. A Hevesi-iskolába járó Körhöcz Milánnak szerencséje volt: ő tavaly tudott csatlakozni az Orff nagy, 36 fős családjához. – Korábban szinte minden koncertjükön ott voltam – meséli az amúgy trombitán játszó fiú, aki a Tatár Csaba vezette fúvószenekart is erősíti. – Tetszett, ahogy az ütőhangszereken zenélnek, másrészt azokat a műveket is szerettem, amikkel felléptek, ezért jelentkeztem. Az Orff védjegyének számító xilofon, marimba, vibrafon és harangjáték mellett a formáció gerincét jelenti a gitár, a zongora és a dobszerelés is. Utóbbit Salamon Soma szólaltatja meg, immár hat éve. – Annak idején zongorán játszottam, majd marimbán, végül pedig a dobok mögött találtam meg a helyemet, ahol igazán otthonosan érzem magam. A próbák mindig jó hangulatban telnek, talán éppen az miatt, ami az Orff erősségét jelenti: nagyon összetartók vagyunk. Aki egyszer csatlakozik, az általában ott is ragad nálunk.

A tavaszi koncertre néhány egykori tag is visszatért, köztük Dömötör Tamás Márk. A fiatal nyolc éven keresztül, egészen 2017-ig zongorázott az Orffban. – Csak szép emlékeim vannak az itt töltött, hosszú időszakról – árulja el Tamás. – Nem is volt egyszerű az elválás: még sokáig jártam próbákra az után is, hogy már máshol tanultam, és még most is szívesen jövök, ha hívnak. Az akkori csapat nagy része tartja a kapcsolatot, hiszen együtt nőttünk fel. A táborok nagyon megmaradtak bennem, de a legmeghatározóbb élmények az utolsó pár év fellépéseihez kötődnek, amikor már volt annyi önbizalmam, hogy legyőzzem a lámpalázat, és felszabadultan élvezzem az előadásokat. Az „orffosok” műsora nagy sikert aratott a Tavaszi Művészeti Fesztiválon, de sok idejük nem marad a pihenésre: október 26-án jubileumi hangversenyen szeretnék megünnepelni az ütőegyüttes negyedévszázados fennállását, amelynek már el is kezdték az előkészületeit. NEMES Dóra

2019. 04. 05. | 9


Riersch Zoltán

Húsvéti várakozás A hosszúnak tűnő tél naptárilag véget ért. Letudtuk a farsangot, szembefordultunk a böjti széllel. Bár a téli idő szemtelen fruskaként vissza-vis�szaköszön, már közelít az újabb, a kereszténység talán legnagyobb, sorsunkat is formáló ünnepe. Még pár nap és kopogtat ajtónkon a húsvét. Ki-ki vallása, szokásai, habitusa szerint, de már mindannyian várjuk. Várjuk a kereszthalál, a teremtés és az eredendő bűn igazságát és igaztalanságát: s miatta, miattunk is, az őszinte megnyilvánulását, emberarcúságát a huszonegyedik század való világos, és kukkolós – ha kell árokásós, szembefordulós és szembefordítós társadalmának. Hitet kell végre tennünk a hitünk mellett! A globalizáció szélsőségei miatt is, a teremtés és a teremtetés mellett. Kétszer kaptunk már eddig esélyt. Ádám nem élt vele. Jézust keresztre feszítettük. Hiba, hiba hátán. Bűn, bűn hátán. Tévedés, tévedés hátán. Mindez kiért és miért? Négyszemközt kell elbeszélgetni, szembenézni végre az általunk alakított sorsunkkal és önmagunkkal, a jézusi hit segítségével, összezárva a lelket és az egót, tükörként használva a tetteinket és mulasztásainkat. Nem feledve, de letudva a múlt ármánykodásait, hogy tanulságából és

10 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

hitünkből erőt merítve be tudjuk fogadni a krisztusi tanulságot. Hogy értelme is legyen a krisztusi korpusznak a szobánk falán. A kereszthalál miértjeit magyarázni lehet. Megmagyarázni nem kell, nem szabad. Érezni, érteni kell. Felelősségvállalóan, miatta, érte. Erről szól a vallás. Ezt magyarázzák félre ízléstelenül egyes demagógok. Épp ezért is: hadd legyen már az én dolgom, hogy kiben és miben hiszek. Ne a meghasonlott világpolitika döntse el. Hadd döntsem el én, már krisztusi koron túl élő homo, hogy miért hiszek abban, amiben hiszek, s miért követem egyházam és hitem hiteles vezetőit. A világegyetem teremtését lehet magyarázni, így is, meg úgy is. Hinni egyféleképpen lehet. Őszintén. Belülről. Alámerülve a valamilyen – lelki – tisztaságba. Egyszemélyes döntésként, kizárva a percemberek és az évezredek kényszerítő hatásait. A nagypénteki gyónásnak csak így van értelme. A húsvéti utat, a téli szennytől tisztító böjti szél munkáját csak az tudja emberként értékelni, aki valóban őszintén vágyik a tavaszi megújhodásra. A természet megújulására és a lélek megerősödésére. Erről szól a húsvéti várakozás. Erről énekelnek a tavaszi madarak.

Szellem


HIRDETMÉNY

bírósági ülnökök választásáról Az Alaptörvény 27. cikk (2) bekezdése szerint törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök) is részt vesznek az ítélkezésben. A legutóbb, 2015-ben 4 évre megválasztott ülnökök megbízatása az idén lejár. A Köztársasági Elnök a bíróságok ülnökeinek megválasztását 2019. március 7. és 2019. április 30. közötti időtartamra tűzte ki. A járásbíróság ülnökeit a bíróság székhelye szerint illetékes helyi önkormányzat, illetve települési nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületei választják meg. A közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit a megyei (fővárosi), illetve megyei jogú városi közgyűlés és a területi nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületei választják meg. Az ülnökök megbízatása 4 évre szól.

Ülnököt jelölni az alábbi bíróságokra lehet: Bíróság megnevezése

Megválasztható ülnökök száma

Nagykanizsai Járásbíróság

6 fő, a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 680. § (5) bekezdésének megfelelő - fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban részt vevő - ülnök

Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság

4 fő

Egy jelölt kizárólag egy bírósághoz választható meg ülnökké.

A jelöléshez szükséges nyomtatványok elérhetősége: A jelöléshez szükséges nyomtatvány, a jelölés elfogadásáról szóló nyilatkozat, valamint a bírósági ülnökök jogait és kötelezettségeit tartalmazó tájékoztató Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Jegyzői Kabinetjében (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. I. emelet 3.) munkaidőben átvehető, vagy megtekinthető és letölthető a www.nagykanizsa.hu honlapról az „Aktuális”>”Felhívások” menüpontban.

A jelölés benyújtásának helye, ideje: A jelölés Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Jegyzői Kabinetjében (8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. I. emelet 3.) 2019. április 12-ig - személyesen munkaidőben, vagy - postai úton zárt borítékban Dénes Sándor polgármesternek címezve nyújtható be, utóbbi esetben kérjük a borítékra ráírni: „Bírósági ülnökválasztás”. A jelöléssel kapcsolatban további információ a 20/849-2313-as telefonszámon kérhető.

A jelölés feltételei a Nagykanizsai Járásbíróságra megválasztható ülnökök esetén Jelölt lehet: Az a 30. évét betöltött, de a 70. életévét még be nem töltött magyar állampolgár, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (a továbbiakban: Be.) 680. § (5) bekezdésében rögzített különös feltétel szerint a fiatalkorú elleni büntetőeljárásban ülnökként kizárólag a) pedagógus, b) pszichológus, vagy c) a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy vehet részt.

önkormányzat

Jelöltet állíthatnak: A fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési – oktatási intézmények tantestületei jelölik. A tantestületek nyugdíjas, állományukba már nem tartozó pedagógust is jelölhetnek. A fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróság nem pedagógus ülnökeit az egyesületek – kivéve a pártokat –, a foglalkozásuk szerinti érdek-képviseleti szervek, valamint őket a Be. 680. § (5) bekezdés c) pontja szerinti munkakörben foglalkoztató, vagy korábban foglalkoztató szervezetek jelölik.

Jelöléshez szükséges dokumentumok: - A jelölő személy/szervezet által kitöltött és aláírt „Bírósági ülnökké jelölés fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróságra” elnevezésű nyomtatvány. A jelöléshez csatolni kell: a) a jelöltnek a jelölés elfogadásáról szóló írásbeli nyilatkozatát („Nyilatkozat bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról” elnevezésű nyomtatvány). b) hatósági erkölcsi bizonyítványt annak igazolására, hogy a jelölt büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt. (A hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása iránti kérőlapon külön – külön be kell jelölni annak igazoláskérését, hogy a jelölt büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt!) Amennyiben a hatósági erkölcsi bizonyítvány a jelöléshez nem kerül csatolásra, azt legkésőbb az ülnökválasztást tárgyaló közgyűlést megelőző nap, 2019. április 24-én 16.00 óráig be kell nyújtani, ennek elmaradása esetén a jelöltet ülnökké megválasztani nem lehet. c) A pedagógus, pszichológus diploma másolatát, illetve a Be. 680. § (5) bekezdés c) pontja szerinti munkáltatói igazolást.

A jelölés feltételei a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra megválasztható ülnökök esetén Jelölt lehet: Az a 30. évét betöltött, de a 70. életévét még be nem töltött magyar állampolgár, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.

Jelöltet állíthatnak: A közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik, de jelölést tehetnek a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok, a bíróság illetékességi területén működő egyesületek, kivéve a pártokat.

Jelöléshez szükséges dokumentumok: - A jelölő személy/szervezet által kitöltött és aláírt „Bírósági ülnökké jelölés” elnevezésű nyomtatvány. A jelöléshez csatolni kell: a) a jelöltnek a jelölés elfogadásáról szóló írásbeli nyilatkozatát („Nyilatkozat bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról” elnevezésű nyomtatvány). b) hatósági erkölcsi bizonyítványt annak igazolására, hogy a jelölt büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt. (A hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása iránti kérőlapon külön – külön be kell jelölni annak igazoláskérését, hogy a jelölt büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt!) Amennyiben a hatósági erkölcsi bizonyítvány a jelöléshez nem kerül csatolásra, azt legkésőbb az ülnökválasztást tárgyaló közgyűlést megelőző nap, 2019. április 24-én 16.00 óráig be kell nyújtani, ennek elmaradása esetén a jelöltet ülnökké megválasztani nem lehet. Nagykanizsa, 2019. március 21.

Dénes Sándor polgármester

2019. 04. 05. | 11


FIGYELEMFELHÍVÁS

SZÁMÁRA A NEMZETI ESZKÖZKEZELŐ BÉRLŐI

A Nemzeti Eszközkezelő 2019. március 31-ig tájékoztató levelet küldött bérlőinek, amelyben felajánlotta az arra jogosultak számára azt, hogy eddigi bérelt ingatlanukat kedvezményesen visszavásárolják. A megvásárlásra a bérlőknek egyösszegben vagy részletekben van lehetőségük, de dönthetnek úgy is, hogy továbbra is bérlőként laknak az ingatlanban változatlan feltételek mellett. Kérjük bérlőinket, hogy a tájékoztató levelünket vegyék át és olvassák el figyelmesen. A levél a döntési lehetőségek szerint háromféle nyilatkozatmintát tartalmaz: Nyilatkozat egyösszegű kedvezményes visszavásárlásról, Nyilatkozat részletfizetéssel történő visszavásárlásról, Nyilatkozat bérleti szerződés változatlan feltételek melletti fenntartásáról.

Kérjük, hogy döntése szerint mindenki válassza ki az egyik nyilatkozatot, és kitöltve küldje azt vissza a Nemzeti Eszközkezelőnek a kézhezvételtől számított 60 napon belül. Kérjük bérlőinket, hogy mindenképpen válasszanak egyet a három lehetőség közül és nyilatkozatukat küldjék vissza 60 napon belül, mivel ennek elmulasztása esetén a jogszabályok rendelkezése szerint a bérleti díj 2019. július 1-jétől a háromszorosára emelkedik. Külön felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a részletvételről szóló nyilatkozaton ne felejtsék el feltüntetni az állampolgárságukat és a személyi azonosítójukat (a lakcímkártyája hátoldalán található 11 tagból álló számsor) is. A döntéshez és a nyilatkozat kitöltéséhez segítséget kaphatnak az alábbi táblázatban megadott ügyfélszolgálati irodáinkban.

12 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

Fővárosi és megyei ügyfélszolgálati irodáink: Területi iroda

Területi iroda címe

Területi irodatelefonszáma

Békéscsaba

5600 Békéscsaba,Kinizsi u. 11.

06 30 165 4963

Debrecen

4026 Debrecen, Darabos utca 9-11.

06 30 165 4964

Eger

3300 Eger, Deák Ferenc út 51.

06 30 165 4966

Győr

9021 Győr, Király utca 6.

06 30 165 4967

Kaposvár

7400 Kaposvár, Dózsa György utca 16.

06 30 165 4969

Kecskemét

6000 Kecskemét, Bajcsy-Zsilinszky krt. 2. II. emelet

06 30 165 49 68

Miskolc

3530 Miskolc, Rákóczi út 12.

06 30 165 4981

Nyíregyháza

4400 Nyíregyháza, Arany János utca 7.

06 30 165 4982

Pécs

7621 Pécs, Ferencesek u. 9-11.

06 30 165 4984

Szeged

6722 Szeged, Rákóczi tér 1. I. em. 112.

06 30 165 4986

Székesfehérvár

8000 Székesfehérvár, Várkörút 6.

06 30 165 4991

Szekszárd

7100 Szekszárd, Liszt Ferenc tér 3.

06 30 165 4990

Szolnok

5000 Szolnok, Baross út 20.

06 30 165 4970

Szombathely

9700 Szombathely, Berzsenyi tér 2/B.

06 30 165 4962

Tatabánya

2800 Tatabánya, Győri utca 13.

06 30 165 4989

Veszprém

8200 Veszprém, Mártírok útja 11.

06 30 165 4977

Zalaegerszeg

8900 Zalaegerszeg, Október 6. tér 19.

06 30 165 4983

Budapest

1122 Budapest, Városmajor utca 12-14.

06 1 795 5100

Felhívjuk figyelmüket, hogy az irodákban csak a visszavásárlással kapcsolatos ügyintézésre van lehetőség! További információkért hívja a Nemzeti Eszközkezelőt a 06-1-795-5100-as telefonszámon, vagy írjon az info@netzrt.hu e-mail címre, illetve látogassa meg honlapunkat a www.netzrt.hu. címen. Nemzeti Eszközkezelő Zrt.

hirdetés


Lélekemelő dallamoktól volt hangos szombaton a Felsőtemplom, itt tartották ugyanis – a kanizsai Piaristaiskola szervezésében – a katolikus iskolák kórustalálkozóját, amelyen hat intézmény énekkarai szerepeltek. A diákok délután a Dánieljátékot is előadták, amelyet most először láthatott a közönség Nagykanizsán.

A Dániel-játékban mintegy 250 diák énekelt együtt (Fotó: Gergely Szilárd)

Mennyei dallamok…

A kórusok repertoárján elsősorban egyházzenei művek szerepeltek. A találkozó több mint 20 éve indult útjára a nagykanizsai Piarista-iskolából, a dél-zalai város négy év után adott újra otthont a nagyszabású zenei eseménynek. – A kórustalálkozó eredeti célja az együttlét, barátságok, kapcsolatok teremtése. Valamint az, hogy az intézményeink megmutassák magukat, és azt, milyen színvonalú kórusmuzsika van az egyházi iskolákban – mondta Ráczné Bella Cecília szervező, a Piarista-isko-

la pedagógusa. A rendezvény egy igazi zenei kuriózummal is várta az érdeklődőket: a világ első operájaként emlegetett Dániel-játékot Nagykanizsán eddig még soha nem adták elő. A középkorban íródott liturgikus dráma az Ószövetségből ismert Dániel próféta történetét követi nyomon. Az élőzenével kísért darabban mintegy 250 diák énekelt együtt, az előadás elsöprő sikert aratott. N. D.

Lomtalanítás2019

Tájékoztatjuk Nagykanizsa város lakosságát, hogy ez évben is megren- ladékot és faágat, autógumit, elektronikai hulladékot (pl: hűtőszekrény, dezésre kerül a tavaszi lomtalanítási akció. Az idei évben is előzetes televízió), illetve veszélyes hulladékot (pl: festék, gyógyszer, vegyszer)! egyeztetés szerint lomtalanítunk. A Szolgáltató egy helyről csak egyszer tudja elvinni a kirakott lomot. A lomtalanítási akció 2019. május 2-től 2019. június 6-ig tart. A Vár u. 5 sz. alatti hulladékudvarban egész évben, továbbra is térítésA lomtalanítási szándékot a Társasházak közös képviselői a cég Vár u. mentesen adhatók le a háztartásokból származó elkülönítetten (sze5. sz. alatt lévő szállítási irodájában jelenthetik be, 2019. április 8-tól lektíven) gyűjtött hulladékok és a lakossági veszélyes hulladékok, valamint háztartásonként évente 5 db személyautó gumi. Kérjük ezért, 2019. április 26-ig, munkanapokon 8-16 óráig. A közösen leegyeztetett időpontra a Szolgáltató a lomhulladék men�- hogy az újrahasznosítható csomagolási hulladékokat (fehér és színes nyiségétől és összetételétől függően az elszállításra konténert biztosít. üveg, papír, műanyag, fémdoboz, italos kartondoboz) ne a lomokkal együtt helyezzék ki, használják a kihelyezett elkülönített (szelektív) Családi házas övezetben az idei évben is kizárólag a hétvégén, szomba- hulladékgyűjtő szigeteket és a hulladékudvart. tonként történő lomtalanításra van lehetőség (05.04., 05.11., 05.18., 05.25.). A lomtalanítási szándékot és annak pontos helyét a Viridis-Panno- Tájékoztatjuk továbbá a lakosságot, hogy a lomtalanítás költségeit a nia Nonprofit Kft. 93/537-380-as telefonszámán lehet bejelenteni, 2019. rendszeres hulladékszállítás bevételei fedezik, ezért a rendezetlen, április 8-tól május 13-ig, munkanapokon 8-16 óráig. A családi házas öve- szüneteltetett szerződésű, illetve díjhátralékos ügyfeleinktől a zetben a Szolgáltató tömörítős hulladékgyűjtő gépjárművet biztosít. lomhulladék nem kerül elszállításra. A háztartásban keletkezett lomot az ingatlan előtti közút mellé, a forgalmat nem akadályozó módon kell kihelyezni a lomtalanítás reggelén, hogy a célgépek és a dolgozók könnyen meg tudják közelíteni. Kérjük, hogy a kisebb méretű lomhulladékot zsákban vagy dobozban szíveskedjenek kitenni, a szétszóródás megelőzése érdekében!

A szabálytalan közterületi hulladék-kihelyezést a Közterület-felügyelet munkatársai ellenőrzik és szankcionálják! A háztartásoknak, társasházaknak lehetősége van fenti a lakossági lomtalanítási akciótól eltérő időpontban, térítés ellenében is lomtalanítást rendelni a Szolgáltatótól.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a lomtalanítás során kizárólag nagydarabos, azaz a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény Kérjük együttműködését környezetünk tisztaságának megóvásában! méreteit meghaladó lomhulladék kerül elszállításra, tehát a lom továbbra sem tartalmazhat háztartási hulladékot, építési törmeléket, kerti hul- Köszönettel, az Ön Szolgáltatója: Viridis-Pannonia Nonprofit Kft.

hitélet

2019. 04. 05. | 13


Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet a Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10. számú Nyugdíjasházban lévő üres önkormányzati bérlakás bérleti jogának elnyerésére Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének a nyugdíjasok elhelyezésére épült bérlakások bérletéről szóló 36/1997. (XI.4.) önkormányzati rendelete alapján.

PÁLYÁZATI HIRDETMÉNY Pályázatra kiírt lakások: Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. fsz. 3., Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. 1/20. A pályázat benyújtásának határideje: 2019. április 30. Helye: Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoport Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. alagsori ügyfélfogadó A licitálás időpontja: 2019. május 7. (kedd) de. 10.00 óra Helye: Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoport Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. II. em. 9. A bérlemények leírása: Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. fsz. 3. - elhelyezkedése: Nagykanizsa, keleti városrész - alapterülete: 24 m² - szobaszáma: 1 szoba - komfortfokozata: összkomfortos - állapota: helyreállított - bérleti díja: bérlakást leadó pályázó esetén 11.232,-Ft + igénybevett szolgáltatásokért fizetendő díj + rezsiköltség - adományt felajánló pályázó bérleti díjat nem fizet, rezsit és az igénybevett szolgáltatásokért díjat köteles fizetni A lakás megtekinthető: 2019.04.09. 10.00 – 11.00 Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. I. 20. - elhelyezkedése: Nagykanizsa, keleti városrész - alapterülete: 41 m² - szobaszáma: 1 + fél szoba - komfortfokozata: összkomfortos - állapota: helyreállított - bérleti díja: bérlakást leadó pályázó esetén 20.131,-Ft + igénybevett szolgáltatásokért fizetendő díj + rezsiköltség - adományt felajánló pályázó bérleti díjat nem fizet, rezsit és az igénybevett szolgáltatásokért díjat köteles fizetni A lakás megtekinthető: 2019.04.09. 10.00 – 11.00 A pályázaton való részvétel feltételei: 1./ Személyi feltételek Pályázhat mindazon nagykanizsai állandó lakhelyű nyugdíjas, nyugdíjas házaspár, aki/k/ Nagykanizsán állandó lakos/ok/ öregségi nyugdíjas/ok/, vagy az öregségi nyugdíjkorhatárt elérte/k/ önmaga, vagy legalább egyikük önmaga ellátására képes a lakással kapcsolatos fizetési kötelezettségeket vállalja/k/ és annak eleget tud/ nak/ tenni a pályázó a pályázati feltételeket, a pályázati tárgyaláson történő licitálást elfogadja

14 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

2./ Egyéb feltételek Pályázhat mindazon 1. pontban részletezett személy/ek/, aki/k/ a rendeletben meghatározott összegű pénzadományt ajánl fel, legalább komfortos önkormányzati tulajdonú lakás bérleti jogával rendelkezik, és amennyiben lakásbérleti joga határozatlan időre szól, a lakást tisztán, kiürített állapotban, térítésmentesen, amennyiben lakásbérleti joga határozott időre szól, a lakást a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. LXXVIII. törvény 7. § (2) bekezdésében meghatározott rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátja, városrendezési célból kiürítendő, illetve életveszély miatt lebontásra kerülő önkormányzati lakás bérlője, és a felajánlott lakást cserelakásként elfogadja. Pályázni a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoportján (Nk., Erzsébet tér 7. alagsori ügyfélfogadó) átvehető, illetve a www.nagykanizsa.hu honlapról letölthető PÁLYÁZATI LAP kitöltésével lehet, melyen fel kell tüntetni: a pályázó/k/ személyi adatait a folyósított nyugdíj/ak/ összegét, csatolva az utolsó havi nyugdíjszelvény és törzslap fénymásolatát a felajánlásra kerülő önkormányzati bérlakás pontos címét, helyiségeit, komfortfokozatát, havi bérleti díját, csatolva a bérleti szerződés fénymásolatát saját tulajdonú lakás esetén annak pontos címét, helyrajzi számát, alapterületét, komfortfokozatát, helyiségeit, minden tulajdonos adatát. A pályázatokat a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoport ügyfélszolgálatán (Nk., Erzsébet tér 7. alagsor ügyfélfogadó) kell benyújtani. A licitálásra a pályázóknak külön értesítést nem küldünk. A licitálás szabályai: A licitáláson részt vehet az a pályázó, aki pályázatát határidőben, a kiírásban foglalt tartalommal nyújtotta be. A pályázót megbízással meghatalmazottja is képviselheti. A licitálás induló összege: Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. fsz. 3. Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. I. 20.

2.000.000.-Ft 2.300.000.-Ft

A licitálás során a licitösszeg 50.000.-Ft-onként emelkedik. A nyertes pályázóval a lakásra vonatkozó bérleti szerződést a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. köti meg az adomány befizetését, illetve önkormányzati bérlakás leadása esetén a kijelölést követő 15 napon belül. A felajánlott adományt a kijelölést követő 6 hónapon belül kell az önkormányzat számlájára megfizetni. A nyugdíjasok bérlakása másik lakásra nem cserélhető, tartási szerződés nem köthető. Dénes Sándor polgármester

önkormányzat


Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján

pályázatot hirdet

Humán és Hatósági Osztály Építésügyi csoport építésigazgatási ügyintéző munkakör betöltésére A közszolgálati jogviszony időtartama: Határozott idejű helyettesítés céljából (GYED,GYES idejére szóló) közszolgálati jogviszony Foglalkoztatás jellege: Teljes munkaidő A munkavégzés helye: Zala megye, 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. II. emelet A közszolgálati tisztviselők képesítési előírásairól szóló 29/2012. (III. 7.) Korm. rendelet alapján a munkakör betöltője által ellátandó feladatkörök: 1. melléklet 15. építésügyi igazgatási területen a.) pont A munkakörhöz tartozó főbb tevékenységi körök: A Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Építésügyi csoportjában építésügyi igazgatási (hatósági) feladatok ellátása. A csoport tevékenysége a vonatkozó szabályozás keretében: Elsőfokú építésügyi hatósági feladatok ellátása a vonatkozó központi jogszabályok és önkormányzati rendeletek alapján a 66/2015. (III. 30.) Korm. rendeletben meghatározott illetékességi területen.

A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások: A pályázó részletes szakmai önéletrajza a 45/2012. (III.20.) Korm. rend. 1. számú melléklete szerinti formában és tartalommal (www.nagykanizsa.hu / E-ügyintézés / Letölthető nyomtatványok / Jegyzői Kabinet / Önéletrajz minta szerint), Motivációs levél, Három hónapnál nem régebbi eredeti erkölcsi bizonyítvány, amely tartalmazza azt is, hogy a pályázó nem áll a Kttv. 39. § (1) bekezdés szerinti büntetőeljárás hatálya alatt, valamint annak igazolására, hogy nem áll olyan foglalkozástól eltiltás hatálya alatt, amely a köztisztviselői jogviszony létesítését nem teszi lehetővé (az erkölcsi bizonyítvány iránti kérelem IV. pontjában a Kttv. 42. § (1)-(3) bekezdéseire kérjük hivatkozni, a nyomtatvány V. pontját nem kell kitölteni), Az álláshely betöltéséhez szükséges végzettség, szakképzettség meglétét igazoló okmány(ok) másolata. A pályázó arra vonatkozó nyilatkozatai, hogy kinevezése esetén a Kttv. 84-85. §-ai és a 343/2006.(XII.23.) Korm. rend. 8. § -a alapján vele szemben összeférhetetlenség nem áll fenn; illetőleg nem áll hivatalvesztés fegyelmi büntetés hatálya alatt, amely miatt közigazgatási szervnél nem alkalmazható, a 2007. évi CLII tv. szerinti vagyonnyilatkozat tételi kötelezettséget vállalja, hozzájárul a pályázati anyagában foglalt személyes adatainak a pályázati eljárással összefüggő kezeléséhez.

Jogállás, illetmény és juttatások: A jogállásra, az illetmény megállapítására és a juttatásokra a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (Kttv.), valamint Nagykanizsa MJV Önkormányzata Közgyűlésének 18/2012. (IV. 04.) önkormányzati rendelete, a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata és Közszolgálati Szabályzata rendelkezései az irányadók.

A munkakör betöltésének időpontja: A munkakör a pályázat elbírálását követően azonnal betölthető.

Pályázati feltételek: Magyar állampolgárság, Cselekvőképesség, Büntetlen előélet, Főiskola/Egyetem: Egyetemi szintű építészmérnöki vagy építőmérnöki (magasépítő területen szerkezetépítő szakirány) szakképzettség, főiskolai szintű magasépítő üzemmérnöki, építészmérnöki, építőmérnöki (magasépítő területen szerkezetépítő szakirány) vagy városgazdasági üzemmérnöki (ezzel egyenértékű településmérnöki) szakképzettség vagy ezekkel egyenértékűnek elismert szakképzettség, vagy alapképzésben szerzett építész, épületszerkezeti konstruktőr vagy magasépítési szakirányán szerzett szakképzettség, mesterfokozatú képzésben szerzett tervező építészmérnöki, szerkezettervező építészmérnöki szakképzettség, osztatlan képzésben építész szakképzettség vagy ezekkel egyenértékűnek elismert szakképzettség. Közigazgatási vagy jogi szakvizsga, vagy a Kttv. 118. § (9) bekezdése szerinti mentesítés igazolása (ennek hiányában a pályázó nyilatkozata, hogy kinevezése esetén a kinevezéstől számított két éven belül azt megszerzi), Vagyonnyilatkozat-tételi eljárás lefolytatása, A Kttv. 84-85. §-aiban szabályozott együttalkalmazási tilalom, összeférhetetlenség fenn nem állása, 6 hónapos próbaidő kikötésének vállalása (amennyiben a pályázó részére a próbaidő kikötése kötelező), Nem áll a Kttv. 39. § (1) bekezdés szerinti büntetőeljárás hatálya alatt, „B” kategóriás gépjárművezetői engedély, Felhasználói szintű számítógépes ismeret.

A pályázatok benyújtásának módja: Postai úton, a pályázatnak Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala címére történő megküldésével (8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) vagy Személyesen, dr. Gyergyák Krisztina jegyzőnél, Zala megye, 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. I. emelet 3. ajtó.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent: Építésügyi vizsga, Építésigazgatási szakmai gyakorlat, Kommunikációs szintű idegen nyelvtudás, ÉTDR rendszer ismerete.

A munkáltatóval kapcsolatos egyéb lényeges információ: A kinevezés hat hónap próbaidő kikötésével történik. A munkakör ellátásához a 487/2013. (XII.17.) Korm. rend. 4. § (4) bekezdésében foglalt építésügyi vizsga kötelezettségnek eleget kell tenni. Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy a pályázat beérkezésének pontos határideje 2019. május 15. 17 óra, amely a postai, illetve a személyes beérkezésre is irányadó. A munkáltatóval kapcsolatban további információ a www.nagykanizsa.hu honlapon szerezhető

Elvárt kompetenciák: Önálló, gyors, precíz munkavégzési képesség. Nagyfokú terhelhetőség. Kiváló kommunikációs és problémamegoldó képesség.

önkormányzat

A pályázat benyújtásának határideje: 2019. május 15. A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt dr. Gyergyák Krisztina jegyző nyújt a +36-20-849-2307-es telefonszámon.

Kérjük a borítékon feltüntetni a pályázati adatbázisban szereplő azonosító számot: 2/121/2019., valamint a munkakör megnevezését: építésigazgatási ügyintéző. A pályázati eljárás, a pályázat elbírálásának módja, rendje: A pályázati határidő leteltét követően – az erkölcsi bizonyítvány kivételével – hiánypótlásra nincs lehetőség. A kinevezést megelőzően a pályázó személyes meghallgatására sor kerül. Az érvényes erkölcsi bizonyítvány eredeti példányát legkésőbb a személyes meghallgatáskor be kell nyújtani. A pályázatokról NMJV Jegyzője, mint a kinevezési és munkáltatói jogkör gyakorlója – a polgármester egyetértését követően – dönt. A döntésről a pályázók írásban értesítést kapnak. A pályáztató fenntartja a jogot, hogy a pályázatot eredménytelennek nyilvánítsa. A pályázat elbírálásának határideje: 2019. június 15. A pályázati kiírás további közzétételének helye, ideje: A pályázati hirdetmény közzétéve: A Közszolgálati Állásportálon (Elérhető: www. közigállás.gov.hu), Nagykanizsa MJV honlapján (www.nagykanizsa.hu), továbbá a Kanizsa Lokálpatrióta Hetilapban 2019. március 28. naptól.

Nagykanizsa, 2019. március 19.

Dr. Gyergyák Krisztina jegyző

2019. 04. 05. | 15


Piaci árak Kanizsán

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot ír ki a településkép védelméről szóló 28/2017. (IX. 05.) önkormányzati rendelet szerinti támogatás elnyerésére. A támogatás célja a Nagykanizsa városképét meghatározó épített értékek megmentése, azok felújítása, restaurálása.

medvehagyma 100-150 Ft/csomó karfiol 650-800 Ft/kg tojás 40-60 Ft/db sertéscomb 1099-1199 Ft/kg

A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 15 millió Ft vissza nem térítendő támogatás, amely 2019-ben kerülhet felhasználásra. A részletes pályázati feltételeket Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének a településkép védelméről szóló 28/2017. (IX. 05.) rendelete (a továbbiakban: Rendelet) tartalmazza, amelyet meg lehet tekinteni a Polgármesteri Hivatal Főépítészi Csoportjánál (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. fsz. 15.) hétfőn és szerdán ügyfélfogadási időben, illetve a www.nagykanizsa.hu honlapon az önkormányzati rendeletek között. A pályázatokat 2019. május 31-ig lehet beküldeni, vagy személyesen benyújtani a Polgármesteri Hivatal Főépítészi Csoportjához. Kizárólag zárt borítékban beküldött vagy benyújtott pályázatok vesznek részt az elbírálásban. A borítékon kérjük feltüntetni: „Helyi értékvédelem támogatása 2019.” A beérkező pályázatokat Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzatának Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottsága 2019. júniusi soros ülésén bírálja el 2019. június 30-ig.

savanyú káposzta 520 Ft/kg fejes káposzta 350-390 Ft/kg

Az állatorvosi ügyelet telefonszáma: 30/600-64-66 Hívható hétvégén és ünnepnapokon 7 és 22 óra között BOSZORKÁNY U. 2.

93/516-280

20:0008:00

2019. április 7.

Remény

GARAY U. 14.

93/314-967

19:0006:00

2019. április 8.

Salvia

RÓZSA U. 6.

93/536-610

22:0006:00

2019. április 9.

Szent Kristóf

ERZSÉBET TÉR 8/2. (Bejárat a Vásár utca felől)

93/510-151

22:0006:00

2019. április 10.

Zöldfenyő

ALKOTMÁNY U. 51.

93/333-521

22:0006:00

2019. április 11.

Belvárosi

ERZSÉBET

93/310-403

22:0006:00

2019. április 12.

Kiskanizsai

93/319-462

22:0007:00

TÉR 1. BAJCSY ZS. U. 38/A.

Gyógyszertári

PatikaPlus

ügyelet

2019. április 6.

Jövő heti véradások

04. 09. 08:30-11:30 Batthyány Lajos Gimnázium 04. 11. 09:00-12:30 Nagykanizsai SZC Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma 

Adj vért, és ments meg három életet! 16 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

A Rendeletben meghatározott feltételeken kívül a pályázóknak az alábbi feltételeknek kell megfelelniük, illetve az alábbiakról kell nyilatkozatot tenniük, melyhez a szükséges nyomtatványok szintén a fenti helyeken hozzáférhetők: A pályázaton résztvevőknek a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény előírásainak megfelelően kell nyilatkozatot tenniük. Pályázó nyilatkozik arról, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3.§ (1) bekezdés 1. pontja szerinti átlátható szervezetnek minősül és tudomásul veszi, hogy a nyilatkozatban foglaltak változása esetén arról haladéktalanul köteles a Támogatót tájékoztatni. Pályázó tudomásul veszi, hogy Támogató az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 41.§ (6) bekezdése alapján nem köthet érvényesen visszterhes szerződést nem átlátható szervezettel, illetve a nem átlátható szervezettel létrejött szerződés alapján nem teljesíthet kifizetést. Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (Ávr.) 50.§ (1a) bekezdése szerint Támogató a valótlan tartalmú nyilatkozat alapján kötött szerződést felmondja vagy – ha a szerződés teljesítésére még nem került sor – a szerződéstől eláll. Pályázó tudomásul veszi, hogy a Támogató a fentiekben rögzített feltétel ellenőrzése céljából a szerződésből eredő követelések elévüléséig az Áht. 55. §-ban foglaltak szerint jogosult a Pályázó átláthatóságával összefüggő, az Áht. 55. §-ban meghatározott adatokat kezelni. Nagykanizsa, 2019. március 6.

Dénes Sándor polgármester

szolgáltatás


Évfordulók, események Április 8. 1336. április 8-án született Timur Lenk, a hódításairól híres mongol fejdelem. Ellenségei szürke farkasnak, hívei oroszlánnak emlegették 1817. április 8-án született Laborfalvi Róza színésznő, Jókai Mór felesége. Széchenyi azt írta róla: „Laborfalvi hangja a legszebb muzsika, amit hallottam valaha” 1860. április 8-án halt meg Széchenyi István 1973. április 8-án halt meg Pablo Picasso képzőművészzseni, aki úgy tartotta: „A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát”

Április 9. 1821. április 9-én született Charles Baudelaire francia költő, a Romlás virágai szerzője

Április 10. 1847. április 10-én született Joseph Pulitzer magyar származású amerikai sajtómágnás. Róla nevezték el a világ legjelentősebb sajtódíját 1912. április 10-én indult el a Titanic Southampton kikötőjéből, 2207 utassal

Április 11. 1900. április 11-én született Márai Sándor 1905. április 11-én született József Attila 1970. április 11-én útjára indult az Apollo–13. Egy baleset miatt az űrhajónak nem sikerült leszállnia a Holdra, így az expedíció drámai mentőakcióvá változott

Április 12. 1910. április 12-én vízre bocsátották a Zrínyi hadihajót, amely tíz éven át szolgált először az Osztrák-Magyar Monarchia, majd az Egyesült Államok haditengerészeténél Az előző heti rejtvény megfejtése: A csend csodálatos állapot. Csak akkor törd meg, ha van mondanivalód!

Szolgáltatás

2019. 04. 05. | 17


I. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének az önkormányzati bérlakásokról szóló 42/2007. (IX.25.) önkormányzati rendelete alapján pályázatot hirdet az alábbi üres önkormányzati bérlakások bérleti jogának elnyerésére:

PÁLYÁZATI HIRDETMÉNY Szociális és költség alapon, önkormányzati bérlakás bérleti jogával rendelkező (csere), illetve nem rendelkező pályázók részére: 1. Nagykanizsa, Ady E. u. 11. 4/47. A lakás alapterülete: 53 m² szobaszám: 1 + fél szoba komfortfokozata: komfortos A lakás településen belüli fekvése: belvárosi terület Költség alapú bérleti díj összege: 26.765,-Ft A lakás állapota: helyreállított A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú A lakás megtekintésének időpontja: 2019. április 09. 10.00 – 11.00 2. Nagykanizsa, Ady E. u. 20. 1/7. A lakás alapterülete: 36 m² szobaszám: 1 szoba komfortfokozata: komfortos A lakás településen belüli fekvése: belvárosi terület Költség alapú bérleti díj összege: 18.180,-Ft A lakás állapota: helyreállított A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú A lakás megtekintésének időpontja: 2019. április 09. 10.00 – 11.00 3. Nagykanizsa, Ady E. u. 22. fsz. 1. A lakás alapterülete: 32 m² szobaszám: 1 szoba komfortfokozata: komfortos A lakás településen belüli fekvése: belvárosi terület Költség alapú bérleti díj összege: 15.328,-Ft A lakás állapota: helyreállított A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú A lakás megtekintésének időpontja: 2019. április 09. 10.00 – 11.00 4. Nagykanizsa, Csokonai u. 6/A. 1. fsz. 2. A lakás alapterülete: 38 m² szobaszám: 1 szoba komfortfokozata: komfortos A lakás településen belüli fekvése: városi terület Költség alapú bérleti díj összege: 16.188,-Ft A lakás állapota: helyreállított A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú A lakás megtekintésének időpontja: 2019. április 10. 13.40 – 14.10 5. Nagykanizsa, Fő u. 9. 1/9. A lakás alapterülete: 54 m² szobaszám: 1 szoba komfortfokozata: komfortos A lakás településen belüli fekvése: belvárosi terület Költség alapú bérleti díj összege: 24.462,-Ft A lakás állapota: helyreállított A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú A lakás megtekintésének időpontja: 2019. április 9. 9.00 – 9.30 6. Nagykanizsa, Garay u. 1/A. 4/11. A lakás alapterülete: 54 m² szobaszám: 2 szoba

18 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

komfortfokozata: komfortos A lakás településen belüli fekvése: városi terület Költség alapú bérleti díj összege: 22.410,-Ft A lakás állapota: helyreállított A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú A lakás megtekintésének időpontja: 2019. április 11. 13.00 – 13.30 7. Nagykanizsa, Kazanlak krt. 5/A. 4/3. A lakás alapterülete: 54 m² szobaszám: 2 szoba komfortfokozata: összkomfortos A lakás településen belüli fekvése: városi terület Költség alapú bérleti díj összege: 22.734,-Ft A lakás állapota: helyreállított A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú A lakás megtekintésének időpontja: 2019. április 10. 13.00 – 13.30 8. Nagykanizsa, Nagyrác u. 2/A. fsz 3. A lakás alapterülete: 66 m² szobaszám: 2 szoba komfortfokozata: összkomfortos A lakás településen belüli fekvése: városi terület Költség alapú bérleti díj összege: 30.888,-Ft A lakás állapota: helyreállított A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú A lakás megtekintésének időpontja: 2019. április 09. 13.00 – 13.30 9. Nagykanizsa, Nagyrác u. 2/A. fsz. 7. A lakás alapterülete: 50 m² szobaszám: 1 + fél szoba komfortfokozata: összkomfortos A lakás településen belüli fekvése: városi terület Költség alapú bérleti díj összege: 23.400,-Ft A lakás állapota: helyreállított A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú A lakás megtekintésének időpontja: 2019. április 09. 13.00 – 13.30 10. Nagykanizsa, Platán sor 4. 8/53. A lakás alapterülete: 45 m² szobaszám: 1 szoba komfortfokozata: komfortos A lakás településen belüli fekvése: városi terület Költség alapú bérleti díj összege: 16.785,-Ft A lakás állapota: helyreállított A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú A lakás megtekintésének időpontja: 2019. április 10. 14.30 – 15.00 A pályázatokat a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoportjánál ügyfélfogadási időben (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. alagsor ügyfélfogadó) lehet benyújtani. Pályázati nyomtatványok ugyanitt kaphatók, illetve a www.nagykanizsa.hu honlapról letölthetők. Pályázatok benyújtásának határideje: 2019. április 30.

Dénes Sándor polgármester

önkormányzat


Fotó: Gergely Szilárd

Megint bejött! Huszonkét ország több mint 10 ezer versenyzője vett részt a Spartan Race nagykanizsai versenyén. A modernkori spártaiak múlt szombaton szuper kategóriában mérettették meg magukat, ami 13 kilométer futást és mintegy 25 akadályt jelentett, vasárnap pedig a sprint futamokat rendezték. A két nap során, kísérőkkel, érdeklődőkkel mintegy 20 ezer embert vonzott az erőpróba. Horváth István, a KonTuRplusz Egyesület elnöke azt mondta, a kanizsai Spartan a városnak is előnyös, hiszen megteltek a szálláshelyek és a résztvevők sorra foglaltak a vendéglátóhelyeken is. Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő pedig arról beszélt: a versenynek köszönhetően sokan felfigyeltek Nagykanizsára. – Remélem, legközelebb, ha az ország másik végéből mennek magyarok, spartanosok például az Adriára, akkor nemcsak elsuhannak az autópályán Nagykanizsa mellett, hanem megállnak itt, körülnéznek, esznek egy ebédet, s úgy mennek tovább. Ez azt jelenti, hogy idegenforgalmi hatása is lesz a városra – fogalmazott.

Sport+

2019. 04. 05. | 19


A Kanizsa TV műsora 2019. április 6-12. Április 6., szombat

00:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 00:30 Kanizsa Cafe (talk show), 01:00 Szertár (a Kanizsa TV sportmagazinja), 01:30 Híradó, 01:45 Látogató, 02:15 Sztárportré: Molnár Bendegúz, 02:45 Dombvidék (agrár- és környezetvédelmi magazin), 03:15 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 03:45 Lapozó, 06:30 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 07:00 Kanizsa Cafe (talk show), 07:30 Szertár (a Kanizsa TV sportmagazinja), 08:00 Híradó, 08:15 Látogató, 08:45 Sztárportré: Molnár Bendegúz, 09:15 Dombvidék (agrár- és környezetvédelmi magazin), 09:45 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 10:15 Lapozó, 12:00 Kanizsaiak (hírek vajdasági testvérvárosunkból, Magyarkanizsáról), 12:30 Heti Híradóink, 13:45 K’arc (kulturális magazin), 14:15 Kommentár nélkül – heti válogatás, 14:40 Gézengúzok (gyerekműsor), 15:10 Napi Kanizsa – újranéző, 15:35 Dombvidék (agrár- és környezetvédelmi magazin), 16:05 Szertár (a Kanizsa TV sportmagazinja), 16:35 Lapozó, 18:00 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 18:10 Anno (válogatás a Kanizsa TV archívumából), 18:40 Egis Körmend – Zalakerámia ZTE NB I A-csoportos férfi kosárlabda-mérkőzés, 20:05 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 20:15 Kanizsa TV Filmklub: Végrendelet (amerikai film), 21:35 Kanizsa Cafe (keddi és szerdai adás ismétlése), 22:25 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 22:35 Lapozó.

Április 7., vasárnap

00:00 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 00:10 Anno (válogatás a Kanizsa TV archívumából), 00:40 Egis Körmend – Zalakerámia ZTE NB I A-csoportos férfi kosárlabda-mérkőzés, 02:05 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 02:15 Kanizsa Cafe (keddi és szerdai adás ismétlése), 03:05 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 03:15 Lapozó, 06:30 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 06:40 Anno (válogatás a Kanizsa TV archívumából), 07:10 Egis Körmend – Zalakerámia ZTE NB I A-csoportos férfi kosárlabda-mérkőzés, 08:35 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 08:45 Kanizsa Cafe (keddi és szerdai adás ismétlése), 09:35 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 09:45 Lapozó, 12:00 Kanizsaiak (hírek vajdasági testvérvárosunkból, Magyarkanizsáról), 12:30 Heti Híradóink, 13:45 K’arc (kulturális magazin), 14:15 Kommentár nélkül – heti válogatás, 14:45 Gézengúzok (gyerekműsor), 15:15 Napi Kanizsa – újranéző, 15:45 Dombvidék (agrár- és környezetvédelmi magazin), 16:15 Szertár (a Kanizsa TV sportmagazinja), 16:45 Lapozó, 18:00 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 18:10 Istentisztelet az evangélikus templomban, 19:10 Mély(k)víz (játékos vetélkedősorozat), 19:40 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 19:50 Sztárportré: Várkonyi András, 20:20 Kanizsa Cafe (csütörtöki és pénteki adás ismétlése), 21:10 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 21:20 Lapozó.

Április 8., hétfő

00:00 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 00:10 Istentisztelet az evangélikus templomban, 01:10 Mély(k)víz (játékos vetélkedősorozat), 01:40 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 01:50 Sztárportré: Várkonyi András, 02:20 Kanizsa Cafe (csütörtöki és pénteki adás ismétlése), 03:10 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 03:20 Lapozó, 06:30 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 06:40 Istentisztelet az evangélikus

templomban, 07:40 Mély(k)víz (játékos vetélkedősorozat), 08:10 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 08:20 Sztárportré: Várkonyi András, 08:50 Kanizsa Cafe (csütörtöki és pénteki adás ismétlése), 09:40 Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, 09:50 Lapozó, 12:00 Mély(k)víz (játékos vetélkedősorozat), 12:30 Sztárportré: Várkonyi András, 13:00 Lapozó, 18:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 18:30 Szertár (a Kanizsa TV sportmagazinja), 19:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, Egészségügyi percek, 19:35 Kukkantó (gyerekműsor), 20:05 FC Nagykanizsa – Puskás Akadémia FC II NB IIIas labdarúgó-mérkőzés, 21:35 Anno (válogatás a Kanizsa TV archívumából), 22:05 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, Egészségügyi percek, 22:40 Lapozó.

Április 9., kedd

00:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, Egészségügyi percek, 00:35 Szertár (a Kanizsa TV sportmagazinja), 01:05 Kukkantó (gyerekműsor), 01:35 Híradó, 01:50 FC Nagykanizsa – Puskás Akadémia FC II NB III-as labdarúgó-mérkőzés, 03:20 Anno (válogatás a Kanizsa TV archívumából), 03:50 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, Egészségügyi percek, 04:25 Lapozó, 06:30 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, Egészségügyi percek, 07:05 Szertár (a Kanizsa TV sportmagazinja), 07:35 Kukkantó (gyerekműsor), 08:05 Híradó, 08:20 FC Nagykanizsa – Puskás Akadémia FC II NB IIIas labdarúgó-mérkőzés, 09:50 Anno (válogatás a Kanizsa TV archívumából), 10:20 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, Egészségügyi percek, 10:55 Lapozó, 12:00 Szertár (a Kanizsa TV sportmagazinja), 12:30 Kukkantó (gyerekműsor), 13:00 FC Nagykanizsa – Puskás Akadémia FC II NB III-as labdarúgó-mérkőzés, 14:30 Anno (válogatás a Kanizsa TV archívumából), 15:00 Lapozó, 18:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 18:35 Kanizsa Cafe (talk show), 19:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 19:35 K’arc (kulturális magazin), 20:05 Üzleti negyed (gazdasági magazin), 20:35 Híradó, 20:50 Protestánsok és katolikusok a 16. századi Kanizsán – Kanász Viktor történész előadása, 21:15 Hargita, 21:45 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 22:20 Lapozó.

Április 10., szerda

00:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 00:35 Kanizsa Cafe (talk show), 01:00 K’arc (kulturális magazin), 01:30 Híradó, 01:45 Üzleti negyed (gazdasági magazin), 02:15 Protestánsok és katolikusok a 16. századi Kanizsán – Kanász Viktor történész előadása, 02:40 Hargita, 03:10 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 03:45 Lapozó, 06:30 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem. hu, Üzenet, 07:05 Kanizsa Cafe (talk show), 07:30 K’arc (kulturális magazin), 08:00 Híradó, 08:15 Üzleti negyed (gazdasági magazin), 08:45 Protestánsok és katolikusok a 16. századi Kanizsán – Kanász Viktor történész előadása, 09:10 Hargita, 09:40 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 10:15 Lapozó, 12:00 Kanizsa Cafe (talk show), 12:25 K’arc (kulturális magazin), 12:55 Üzleti negyed (gazdasági magazin), 13:25 Protes-

20 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

tánsok és katolikusok a 16. századi Kanizsán – Kanász Viktor történész előadása, 13:50 Hargita, 14:20 Lapozó, 18:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 18:30 Kanizsa Cafe (talk show), 19:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 19:30 Élet-módi, 20:00 Mély(k)víz (játékos vetélkedősorozat), 20:30 Híradó, 20:45 Látogató, 21:15 K’arc (kulturális magazin), 21:45 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 22:15 Lapozó.

Április 11., csütörtök

00:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 00:30 Kanizsa Cafe (talk show), 00:55 Élet-módi, 01:25 Híradó, 01:40 Mély(k)víz (játékos vetélkedősorozat), 02:10 Látogató, 02:40 K’arc (kulturális magazin), 03:10 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 03:40 Lapozó, 06:30 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 07:00 Kanizsa Cafe (talk show), 07:25 Életmódi, 07:55 Híradó, 08:10 Mély(k)víz (játékos vetélkedősorozat), 08:40 Látogató, 09:10 K’arc (kulturális magazin), 09:40 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 10:10 Lapozó, 12:00 Kanizsa Cafe (talk show), 12:25 Élet-módi, 12:55 Mély(k)víz (játékos vetélkedősorozat), 13:25 Látogató, 13:55 K’arc (kulturális magazin), 14:25 Lapozó, 18:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 18:35 Kanizsa Cafe (talk show), 19:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem. hu, Üzenet, 19:35 A mi portánk (a hagyományok magazinja), 20:05 Forgószínpad (a helyi televíziók közös színházi magazinja), 20:35 Híradó, 20:50 Sztárportré: Molnár Ferenc Caramel, 21:20 Élet-módi, 21:50 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 22:25 Lapozó.

Április 12., péntek

00:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 00:35 Kanizsa Cafe (talk show), 01:00 A mi portánk (a hagyományok magazinja), 01:30 Híradó, 01:45 Forgószínpad (a helyi televíziók közös színházi magazinja), 02:15 Sztárportré: Molnár Ferenc Caramel, 02:45 Élet-módi, 03:15 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 03:50 Lapozó, 06:30 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 07:05 Kanizsa Cafe (talk show), 07:30 A mi portánk (a hagyományok magazinja), 08:00 Híradó, 08:15 Forgószínpad (a helyi televíziók közös színházi magazinja), 08:45 Sztárportré: Molnár Ferenc Caramel, 09:15 Élet-módi, 09:45 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet, 10:20 Lapozó, 12:00 Kanizsa Cafe (talk show), 12:25 A mi portánk (a hagyományok magazinja), 12:55 Forgószínpad (a helyi televíziók közös színházi magazinja), 13:25 Sztárportré: Molnár Ferenc Caramel, 13:55 Élet-módi, 14:25 Lapozó, 18:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 18:30 Kanizsa Cafe (talk show), 19:00 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 19:30 Épí-tech (a házépítők magazinja), 20:00 Egy falat kenyér és egy csipetnyi szó (B. Tóth László műsora), 20:30 Híradó, 20:45 Aktuális - Hargita, 21:15 A mi portánk (a hagyományok magazinja), 21:45 Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, 22:15 Lapozó. A televízió a műsorváltoztatás jogát fenntartja!

Műsor


Szűk két hete, vasárnap érkezett haza Molnár Flóra az USA-ból, és múlt szerdán, az első napon rögtön éremmel is nyitott az úszók országos bajnokságán az Amerikai Egyesült Államokban egyetemista kanizsai sportoló. Az 50 m gyors ezüstje után 50 m pillangón aztán országos bajnoki címet is szerzett a tengerentúlra az ob után szinte azonnal visszatért úszó. Debrecenben az országos bajnokságon a Délzalai Vízmű SE színeiben induló Molnár Flóra 50 m női gyorson úszott először, és ezüstéremmel gyarapította kollekcióját. A kanizsaiak 2016-os olimpikonja az előfutamokból a legjobb idő-

Molnár Flóra (középen) a debreceni úszó ob-n 50 méter pillangón aranyérmet szerzett (Fotó: Magyar Úszó Szövetség)

Molnár Flóra megvédte címét vel (26,16) került a fináléba, ott pedig 25,79 másodperces idejével, mindössze négy századdal elmaradva a győztestől nyert ezüstöt. A második napon Molnár Flóra női 50 m pillangón immár aranyérmet szerzett. Ezen a távon egy ideje már a magyar csúcsot is a címvédő Flóra tartja, vagyis bőséges az „előélete” ebben a számban. Nos, Fló-

ra érvényesítette az esélyeket, és a mindent eldöntő futamban elsőként csapott célba 26,83 másodperces idővel, tizenkét századdal megelőzve a második Bordás Beatrixet. – Nagyon örülök az aranyéremnek, főleg a tegnapi, 50 gyors ezüstje után, bár azt hozzátenném, nem volt a legjobb az úszásom – nyilatkozta a döntő után

Molnár Flóra. – A végére begörcsölt a lábam, de ahhoz képest, hogy hétfőn érkeztem haza az Egyesült Államokból, azért nem olyan rossz, úgy gondolom, a szintidőért pedig még próbálkozni fogok. Női 50 m pillangón volt egy másik kanizsai érdekeltség is, hiszen a DZVSE színeiben Varga Dominika is rajtkőre léphetett, mi

több, ő is finalista lett, és a döntő futamban Polgár Sándor tanítványa 27,42es eredménnyel a hetedik lett a debreceni országos bajnokság második napján. 100 m gyorson Molnár Flóra szintén döntős volt, és ott végül 56,32-vel a hatodik helyen zárt. POLGÁR László

m le e d z ü k n tá z a , k té já b b lő E Zsámár Lili (4) ezúttal is bizonyította edzőjének, egyben édesapjának, Zsámár Krisztiánnak, hogy a Vadmacskák erőssége (Fotó: Gergely Szilárd)

Női megyei kosárlabda rangadót rendeztek Nagykanizsán, és a hazaiak az első két negyedben megszerzett előnyükből tudtak megtartani elegendőt a győzelmükhöz az egerszegiek ellen. A két fordulót követően ismét győztes kanizsaiak lapzártánk után, csütörtökön az ELTE Fortis otthonában léptek pályára. Sport

Kanizsai Vadmacskák SE (7.)– ZTE NKK II (13.) 61-49 (27-5, 19-14, 9-19, 6-11) Amatőr női NB I-es kosárlabdamérkőzés, 20. forduló. Nagykanizsa, 60 néző. Vezette: Koncsek, Fleischmann. Kanizsa: Hegyi, Zsámár L. (22), Bánhegyi (21), Veres (5), Karancz P. Csere: Budai D. (12), Horváth N. (1), Scheiber E., Holló, Scheiber V., Gutai. Edző: Zsámár Krisztián. Megyei rangadót rendeztek a női kosárlabda amatőr NB I-es bajnokságban Nagykanizsán, hiszen a Vadmacskák a ZTE NKK II-t fogadta. Mindkét együttes szerette volna addigi mutatóját javítani, a kanizsaiak például már az ötvenszázalékos mérlegükhöz, míg a vendégek a tabellán előttük álló ELTE Fortis csapatához közelíteni. A kanizsaiak villámraj-

tot vettek, és az első felvonás után a lassan szintén meccsbe lendülő egerszegiek ellen a második tíz percet is megnyerték. Onnantól aztán egy másik mérkőzés kezdődött, hiszen a nagykanizsaiak mintha kicsit visszavettek volna, a vendégek pedig araszolni kezdtek felfelé. A Vadmacskák azért vigyázott az előnyére, amelyből a találkozó végére tíz pontnál is több maradt. – Összeszedte magát a csapat, az első húsz percben nagyon jól, koncentráltan játszottunk, sőt, még kosárlabda is volt – mondta el a találkozót követően a kanizsaiak edzője, Zsámár Krisztián. – A mérkőzés második részében már inkább a faultok domináltak, de előnyünkből azért még akkor is maradt, s ez a győzelmet jelentette számunka. P. L.

2019. 04. 05. | 21


Győzelemmel kezdte a felsőházi rájátszást a Kanizsa VSE férfi vízilabda együttese az OB I B-ben, a kanizsaiak a harmadik negyedben fordították igazán a maguk javára a meccset. Folytatás szombaton a Vasas II otthonában. Kanizsa VSE (1.)–Dunakanyar Waterpolo (8.) 19-14 (6-3, 2-6, 6-1, 5-4) OB I B férfi vízilabda-mérkőzés, felsőházi rájátszás, 1. forduló. Nagykanizsa, 60 néző. Vezette: Nové, Juhász G. Kanizsa: Pelle – Salamon 5, Francsics, Dobay G. 5, Balli, Dobay P., Mocsári 1. Csere: Kovács Á. 1, Hertzka 3, Szilágyi 2, Knézy 1, Horváth B., Fodor 1. Edző: Ludányi Kadosa. Bár a leányfalui központú Dunakanyar a felsőházi

Legyőzve a leblokkolást

Salamon Attila (4) nem aprózta el: ötször volt eredményes (Fotó: Gergely Szilárd)

rájátszásba pont nélkül fordult, tudták a nagykanizsaiak, hogy nem néznek egyszerű feladat elé. S így is lett, bár az első negyed nem indult rosszul, hiszen Ludányi Kadosa legénysége 4-0ra elhúzott. A második nyolc percben rémálomszerűen alakult minden, hiszen 6-3ról egyszeriben 6-8 lett az állás a vendégek javára, sőt

két negyed után „összesítésben” is vezettek a dunakanyariak. Innen a vendéglátók megemberelték magukat, és ők produkáltak egy remek szériát, hogy az utolsó felvonásra már biztos vezetésük tudatában forduljanak. A végén még egy hosszú hajrával próbálkozott a vendég együttes, de a házigazdák visszaverték

ezt, és három pont megszerzésével nyitottak a felsőházban. – Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű a találkozó, és ez beigazolódott – mondta Ludányi Kadosa, a KVSE trénere. – A felsőházban valóban most kezdődött el a játék, ezért is van nagy értéke minden egyes megszerzett győzelemnek.

Nagyon bekezdtünk, aztán volt egy másfél negyednyi időszak, amikor leblokkoltunk. Kihevertük, és ha a lőtt góljaink számát nézzük, nem lehet okunk a panaszra, azért ez a felsőházban nem olyan rossz, meg aztán volt már tempó is a játékunkban, ami szintén pozitív dolog. POLGÁR László

Győzelem és előzés

Arkadij Naiditsch (jobbról), a kanizsai sakkozók első táblása remizett paksi ellenfele Harikrishna ellen (Fotó: Gergely Szilárd)

Fölényes győzelmet aratott a Tungsram Aquaprofit NSK NB I-es bajnoki címvédő együttese a forduló előtti listavezető ASE Paks csapata ellen, így a kanizsaiak átvették a vezetést a táblázaton.

22 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

Tungsram Aquaprofit NSK (1.)–ASE Paks (3.) 8:4 NB I-es sakk csapatbajnoki mérkőzés, 7. forduló. Nagykanizsa. Eredmények (elöl a hazaiak): Naiditsch–Harikrishna döntetlen, Balogh Cs.– Lupulescu döntetlen, Lenic–Parligras döntetlen, Erdős V.–Berkes F. döntetlen, Márkus–Papp G. döntetlen, Bánusz–Ács 1:0, Ivanisevics–ifj. Fodor döntetlen, Kántor–Szabó K. döntetlen, Horváth D.–Kaczúr 1:0, Medvegy–Lázárné Vajda Sz. 1:0, Aczél–Balázs 1:0, Gara–Krstulovics döntetlen. Hosszú ideje nem vívott már olyan csúcsrangadót a kanizsai NB I-es sakkcsapat, mint amilyenre a jelenlegi bajnokság hetedik fordulójában került sor. Az ellenlábas paksiak az utóbbi években okoztak már kellemetlen meglepetést a dél-zalaiaknak, ráadásul most még a csapatpontokat tekintve vezettek is a nagykanizsaiak előtt. Mindkét fél nagyon készült a rangadóra, amely végül a házigazdák reményeit váltotta be, és fölényesen nyertek, főleg a hátsó táblákon vitézkedők hathatós segítségével. Győzelmével a Tungsram Aquaprofit NSK átvette a vezetést a tabellán. – Óriási meccset vívtunk, és nagyon szép győzelmet arattunk – mondta el a meccs után Papp Nándor, a nagykanizsaiak csapatvezetője. – A lehető legerősebb felállásukkal jöttek el a paksiak, de így is nyerni tudtunk. Lehet, hogy az első táblákat döntetlenre hoztuk, de a hátsó táblákon mondhatni taroltunk. P. L.

sport


ni. A második menetben már nagyobb iramot diktálva végül egy dobást követően tusolta ellenfelét, és megszerezte az első kötöttfogású – szabadfogásban már sikerült 2018-ban első helyet szereznie – aranyérmét az országos bajnokságon. Lajos nem volt szerencsés: az első mérkőzésén kikapott, és mivel legyőzője nem tudott a négy közé kerülni, így a 35 kg-os kanizsai kiesett a versenyből.

Pőcze Bence, a KBSE birkózója Zalaegerszegen ünnepelhette első kötöttfogású országos bajnoki címét

ELŐDÖNTŐ UTÁN, FINÁLÉ ELŐTT A Honvéd Kaszinó SZKES tánccsoportja az MLTSZ (Magyar Látványtánc Szövetség) elődöntő versenyén vett részt Kaposváron. Az elődöntők hat helyszínen zajlottak A és B kategóriában, a SZKES csapata pedig remekelt a somogyi megméretésen. A kanizsaiak az A kategóriában 4 arany és 3 ezüst minősítést szereztek, s az először

Sportsorok PŐCZE BENCE ORSZÁGOS BAJNOK

Birkózó kötöttfogású országos bajnokságot rendeztek Zalaegerszegen a diák I. korcsoportú (12-13 éves) birkózók számára, és a mezőnyben kanizsaiak is szőnyegre léptek. Az egerszegi korcsoportos viadalra a kaposvári területi versenyről lehetett továbbjutni, a Kanizsai Birkózó Sportegyesület színeiben a 63 kg-os Pőcze Bence elsőként, míg a 35 kg-os Fata Lajos harmadikként jutott súlycsoportja legjobbjai közé.

Bence először monori riválist győzött le technika fölénnyel. A négy közé jutásért egy dorogi versenyzőt szintén technikai tussal múlt felül. A döntőbe jutásért újabb monori birkózót kellett megvernie, s Bence ezt az akadályt is könnyedén vette, alig 30 másodperc alatt tusolta ellenfelet. A másik ágon az erzsébetvárosiak versenyzője került a döntőbe. Az első menetben a kanizsai sportoló, betartva a taktikai utasításokat, lassabban kezdett, de a szünetre így is 4:2-vel tudott lejön-

A SZKES látványtáncosai Kaposváron is megmutatták a tudásukat (Fotó: SZKES)

versenyző táncosaik is remekül teljesítettek. A „Varázslatos hegedű” című koreográfiát a zsűri különdíjban részesítette. SZKES-eredmények. Színpadi látványtánc kiscsoport mini A kategória: Pókok tánca – ezüst. Színpadi látványtánc formáció gyerek A kategória: Varázslatos hegedű arany, különdíj. Open formáció gyerek A kategória: Ősi Afrika – arany. Akrobatikus látványtánc trió gyerek A kategória: Madarak ébredése – arany. Színpadi látványtánc kiscsoport gyerek B kategória: Always Coca-Cola – ezüst. Színpadi látványtánc formáció junior A kategória: Colors – ezüst. Színpadi látványtánc duó felnőtt A kategória: Figyelj rám! – arany. Színpadi látványtánc szóló felnőtt A kategória: The greatest showman – ezüst.

KÁR VOLT A VÉGÉÉRT

Sokáig vezetett az FC Nagykanizsa NB III-as labdarúgó-csapata

Sport

Pasaréten, a hazaiak azonban a mérkőzés hajrájában egy szabadrúgásgóllal egyenlítettek. Pénzügyőr SE (16.)–FC Nagykanizsa (6.) 1-1 (0-1) Nagykanizsa: Horváth M. - Szabó B., Major M., Gerencsér A. Pál D., Kretz, Kovács Gy. (Kovács O., 63.), Horváth D. - Horváth B. (Ekker, 46.), Hetesi, Lőrincz B. (Vittman, 76.). Vezetőedző: Barna László. A kanizsaiak úgy keltek útra, hogy a sereghajtó otthonában az előző fordulóbeli Ajka elleni pontgyűjtést szerették volna folytatni, és ezt az első félidőben igyekeztek is nyomatékosítani. Ha a kanizsaiak számára minden kedvezően alakul, akár 3-0 is lehetett volna a javukra, a három helyett azonban egyet sikerült szerezniük Kretz Bálint révén. Az első félidő azért is húzódott el, mert az egyik hazai játékost sérülés miatt a mentő vitte Kretz Bálint (pirosban) egy remek lövés után szerzett vezetést Pasaréten, gólja, mint később kiderült, egy pontot ért (Fotó: Gergely Szilárd)

el. A második játékrészben ahogy telt az idő, úgy játszott minden a kissé visszaálló vendégek kezére, a hajrá pillanataiban azonban a „vámosok” egy szabadrúgást gólra váltottak, amellyel kialakult az 1-1es végeredmény. – Csak azt mondhatom, ez a meccsünk is olyan volt, mint pesti fellépéseink többsége, bizony komoly nyomást kellett időnként kiállnunk – foglalta össze a találkozót Barna László, az FCN vezetőedzője. – Ettől függetlenül megvoltak arra a lehetőségeink, hogy három pontot hozzunk el a Pénzügyőrtől, sajnos, a végén csak egy lett belőle. Vasárnap 16 órától az FC Nagykanizsa a Puskás II-t fogadja. Igazi rangadó a találkozó, hiszen a Puskás az ötödik, az FCN a hatodik helyen áll. Összeállította: POLGÁR László

2019. 04. 05. | 23


GasztroKanizsa

Ébredezik a kert, virágzik a pálinkafa A szepetneki Markács Zoltánék éléskamrájában minden megtalálható, köszönhetően Arankának, a ház asszonyának. A vasárnapi ebédhez a kertből hozta be a spárgát. A kert dísze, a virágba borult ringlószilva, népiesen szólva „pálinkafa”, szemmel láthatóan jól tűri a sormási szelet. Rügyeit, leveleit hozza az állványra futtatott szőlőkivi, a datolyaszilva, a sárgadinnyéhez hasonló gyümölcsű indián banán. A fóliasátrak mellett sorakozik az áfonyabokor, a berkenye, a kamcsatkai mézbogyó, az egres, a jósta, a málna, a rebarbara, a goji bogyó, a szeder, a kakukkfű, a homoktövis, a zsálya, az ánizskapor, a lestyán, és megannyi társa. A kert hát-

só felében a színesedő gyümölcsfák élvezik a napsugarakat. A spájz polcain megszámlálhatatlan a befőttek, lekvárok, szárított fűszerek, szószok fajtája és mennyisége, amelyekből akár 10 perc alatt el tud készíteni egy levest. A vegeta hozzávalói: Lestyán, sárgarépa, zöldség, paszternák, hagyma, póréhagyma, gyömbér, kelkáposzta, karalábé és zellergumó a zöldjével együtt, valamint a színezéshez kurkuma por. A hozzávalókat megszárítja, ledarálja, és üvegekben tárolja. A sóban eltett zöldségekkel ízesíti az alapleveket. A fűszeres paradicsomot így készíti el:

A paradicsomot tepsibe rakja, szór rá fokhagymát, bazsalikomot, kakukkfüvet, oregánót, egy kevés borsot, az egészet olívaolajjal megspricceli és úgy süti meg. Ezután üvegekbe rakja és száraz dunsztba teszi, vagy a befőző automatában 80 fokon 10-20 perc alatt kidunsztolja. Kisebb üvegekben tárol mindent, mert a felbontást követően így két hétig eláll a hűtőszekrényben. Tartósítószert szinte semmihez sem használ. Mivel a mélyhűtőbe nem fér be minden, a burgonyával savanyított kovászos uborkát is kidunsztolta. A különböző fűszernövényeket tartalmazó levét más ételekhez is fel tudja használni. Kikísérletezte az igazi szárított para-

Markács Zoltánné önellátó háztartást vezet, a kertben minden megterem

(Fotó: Bakonyi Erzsébet)

dicsom elkészítésének módját is: A paradicsomot sütőben megszárítja, fűszerezi fokhagymával, kakukkfűvel, oregánóval és bazsalikommal. Szárítás közben még megsózza, belehelyezi egy üvegbe, és felönti olajjal. Különleges ízt ad az ételeknek. A gyümölcsökből nemcsak gyümölcslevet,

hanem teát és gumicukrot is készít, sőt, meglepi a családját csokoládés lekvárral is. Szilvalekvár készítésénél a 10 literes lábost ecettel kikeni, hogy sütés közben ne égjen le az edény oldalára a gyümölcs. Keverés nélkül 5-6 óra alatt megsüti. BAKONYI Erzsébet

HIRDETÉS

24 | KANIZSA | LOKÁLPATRIÓTA HETILAP

Mozaik

Profile for Kanizsa Lokálpatrióta Hetilap

XXXI. évfolyam 13. szám, 2019. április 5.  

XXXI. évfolyam 13. szám, 2019. április 5.  

Advertisement