Page 1

Kanarian Sanomat e-lehti: www.issuu.com/kanariansanomat kanariansanomat

ILMAISJAKELU

t n ja r e p n e in o t a k Ilmes tyy jo

KANARIAN JOHTAVA PAINETTU SUOMALAISMEDIA • 15.03.2019 • № 12

Sisältää turistikartan

Maspalomasin karnevaalit alkoivat

10 suosituinta ravintolaa Gran Canarialla

AP Luontopalvelut: Teneriffa

ai!


2

Kanarian Sanomat


facebook.com/kanariansanomat • www.issuu.com/kanariansanomat

Kolumni Jappe Jyrkänne • Las Palmas

LUSIKKA SOTE -SOPPAAN

V

IIKKOA ennen sote -sotkun lopullista kaatumista ruotsalainen Health Consumer Powerhouse -tutkimuslaitos julkaisi 35:ä Euroopan maata koskevan vertailunsa. Vuodesta 2005 asti tehty Euro Health Consumer Index on 50 muuttujan analyysi, pisteytys, jossa pyritään arvioimaan eri maiden terveydenhuollon kokonaisuutta. Arvioinnin kohteena ovat maiden toimet sairauksien ennaltaehkäisystä aina hoitojen tuloksellisuuteen. Arviointia voi pitää varsin luotettavana, sillä sen tekee riippumaton tutkimuslaitos ja arvioinnin kohteena on riittävän monia terveydenhoidon osa-alueita. Suomi sijoittui vertailussa hyvin, peräti sijalle 6. Niukasti taaksemme jäi Ruotsi, jossa oma sotensa on tehty ja sen tuloksista nyt nuristaan. Espanja sijoittui keskikastiin sijalle 18. Suomalaisesta näkökulmasta tärkeitä olivat havainnot, joita arvioinnissa annettiin terveydenhoitomme puutteista. Kolme keskeisintä olivat huono panostus ennaltaehkäisyyn, kehno peruspalvelujen saatavuus ja kalliit lääkkeet. Suomen sairaanhoito sai parhaat pisteet - yhdessä Sveitsin kanssa - hoitotuloksista ja erikoisesti mainittiin hyvien tulosten syntyvän erittäin kustannustehokkaasti. Olisivatkohan Sipilän hallituksen päättäjät ehtineet tutustumaan tutkimukseen ennen kuin pistivät lapun sote - uudistuksen luukulle? Tutkimus nimittäin kertoo aika tylysti sen, että Suomen tärkeimmät ongelmat eivät ole hallinnollisia vaan toiminnallisia. Ilman lisäpanostuksia - siis veroeurojen osoittamista terveydenhoitoon - pulmista ei selvitä. Haikailu 3 miljardin euron säästämisestä soten avulla on silkkaa uudistuksen markkinointia. Sillä ei ole vastinetta todellisuudessa. Hoitoala on erittäin työvoimaintensiivistä tuotantoa. Kustannuksista valtaosa syntyy ihmistyöstä. Järkeistämisen edut lienevät suurimmilta osin saavutettu, mistä useammankin kunnan kokemukset kertovat tylyä kieltään. Terveydenhoidon ulkoistaminen ”tehokkaammalle yksityiselle”, ei ole tuonut säästöjä, sillä palvelujen saatavuuden ylläpitäminen maksaa, teki sen kuka tahansa. Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisessä on otettava nyt uusi asento. Vähemmän rumpujen pärinää ja iskulauseita. On tehtävä töitä ilman

lipeviä lupauksia. Ja ennen muuta pitää karttaa ”koplauksia”. Jos haluaa maakuntia tai edistää terveysbisnestä, se kannattaa tehdä ihan erikseen. Mihin sote lopulta kaatui, sitä on vaikea arvioida. Tekijöitä taitaa olla monia. Liian iso pala? Lehmänkauppa? Esperi Care? Nuo ainakin nostivat tunteita pintaan. Mutta edellä kuvaamani arvio Suomen terveydenhoidosta on osaltaan vakuuttavaa todistusaineistoa siitä, että Suomen järjestelmä ei kaipaa isoa järjestelmän mullistusta, vaan lisää voimavaroja, tekijöitä ja mahdollisuuksia. Kuntien orpo kohtalo maksumiehenä pitää ratkaista erikseen. Valtiota niiden tueksi tarvitaan. Yllätyin Espanjan keskinkertaisesta sijoittumisesta, sillä monivuotinen kokemukseni Espanjan terveydenhuollosta on ollut erittäin positiivinen - enkä ole suinkaan täkäläisten terveyspalvelujen satunnainen kuluttaja. Pikemminkin suurkuluttaja. Espanja sai Suomea huikeasti paremmat pisteet lääkärille pääsyssä ja lääkkeiden hinnoittelussa, mutta melkein kaikessa muussa se jäi selvästi jälkeen. Saan ajan omalle lääkärilleni täkäläiseen terveyskeskukseen netissä viimeistään seuraavaksi päiväksi. Lääkkeistä maksan hävettävän vähän. Mutta erikoislääkäripalvelut ovat täälläkin melkein yhtä tiukassa kuin Suomessa, ellei potilas ole kiireellinen tapaus. Espanjan sisäisessä terveydenhoidon auditoinnissa pari vuotta sitten Kanaria paljastui vielä alueeksi, joka kuuluu erikoislääkäreiden palvelujen saatavuudeltaan kolmen kehnoimman autonomian joukkoon. Mutta espanjalaiset ovat keskimäärin erittäin tyytyväisiä terveydenhoitonsa tasoon - ja elävätkin suomalaisia vanhemmiksi. Syksyllä julkaistussa kansainvälisessä vertailussa Espanja kiiri kansalaistensa pitkäikäisyydessä aivan Japanin kannoilla. Sosiologit kiittelivät kommenteissaan paitsi terveellistä ruokavaliota myös espanjalaista kiireetöntä ja kanssaihmiset huomioon ottavaa elämäntapaa. Suomen soten jatkohoidossa kannattaa pohtia tätä sanomaa - kanssaihminen on tärkeä. Rakenteiden sijaan pitää nostaa kehittämisen päällimmäiseksi osviitaksi kansalaisen kokema avun tarve. Ei sen enempää. Himmeleiden hoitamisen sijaan on hoidettava Hilleviä.

3


4

Kanarian Sanomat

K

o k u a t i v h a

T

AAS on taputeltu yksi kausi loppuun, näin siis lehden osalta. Kädessäsi on siis tämän kauden viimeinen lehti. Kausi on mennyt todella nopeasti työntuoksinassa ja tuntuukin siltä, että vastahan tässä aloitettiin tämä talvi. Aika on juossut kuin siivillä. Suomiravintolat palvelevat teitä vielä tovin ja paljon on vielä esiintyjiä, menoja ja meininkejä luvassa.

NYT on aika Maspalomasin karnevaalien, jotka on potkaistu käyntiin itseasiassa eilen. Sehän tarkoittaa sitä, että nopeasti jokainen karnevaalivaatteiden ostoon ja Yumboon juhlimaan. Maspalomasin karnevaaliohjelman löydät tästä lehdestä sivulta 10. Kannattaa ihan vain vaihtelunkin puolesta piipahtaa myös muiden paikkakuntien karnevaaleilla. Paikkoja ja päiviä löytyy kymppisivulta. PYHÄN Patrickin päivää vietetään sunnuntaina 17.3. Vihreä väri ja kolmiapilat valtaavat kadut sekä Aguila Rojan Playa del Inglesissä, jossa järjestetään puoliltapäivin alkava ilmaiskonsertti.

AURINGOSSA kannattaa olla varovainen, se on suorastaan polttavan kuumaa

ja Uv-indeksi korkea. Muistakaahan huolehtia riittävästä nesteytyksestä (vettä ja suoloja!) ja käyttäkää aurinkovoidetta riittävästi.

KESÄAIKAAN siirrytään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 31.3. Viisareita pitää rukkaaman eteenpäin yhden tunnin verran klo 03:sta 04:ään. Tätä ei kannata unohtaa, ettei vain koneesta myöhästyisi.

LEHDEN puolesta haluamme kiittää kaikkia yhteistyökumppaneitamme ja lukijoitamme, ja erityisesti kaikkia teitä, jotka olette meille juttuvinkkejä antaneet. Suurkiitokset menevät Jappe Jyrkänteelle ja AP Niskasella ajankohtaisista ja kiinnostavista kirjoituksista. Tuotatte kullanarvoista sisältöä lehti toisensa jälkeen. Kiitokset myös Foxille ja Iskelmä-Baarille artistijutuista. ME laitamme nyt pillit pussiin tältä erää. Toivotamme teille kaikille hyvää kesää ja palaamme syksyllä sanomien pariin uudella innolla. NAUTTIKAA LOMASTANNE!

PERJANTAINA 15.03.2019 Nimipäivät Risto

Tällä päivämäärällä

44 eaa: Cassiuksen ja Marcus Junius Brutuksen johtama salaliitto murhasi Julius Caesarin Pompeiuksen teatterin kuuriassa. 1493: Kristoffer Kolumbus palasi Espanjaan ensimmäiseltä Amerikan-matkaltaan. 1882: Finlaysonin kutomosalissa Plevnassa, Tampereella, sytytettiin Pohjoismaiden ensimmäiset sähkövalot. 1907: Suomessa alkoivat ensimmäiset eduskuntavaalit. 1950: Suomessa Korkein oikeus antoi päätöksensä asekätkentäjutussa. Kaikkiaan 1 488 henkilöä tuomittiin eripituisiin vankeusrangaistuksiin. 1952: Réunionin Cilaosissa satoi 1 870 mm vettä päivässä, mikä oli uusi maailmanennätys. 1990: Mihail Gorbatšov valittiin Neuvostoliiton presidentiksi.

Ajatelmia

”Jos olet itse aikaansaanut ongelman, sinun pitäisi itse kyetä löytämään siihen ratkaisukin.” -Marokkolainen sananlasku ”Sitä on juuri niin kaunis kuin on olevinaan.” -Brigitte Bardot ”Synti on keksitty sitä varten, että elämä olisi hurskaallekin jännittävää.” -Kalervo Tuukkanen

VISASIVUN (S. 31) OIKEAT VASTAUKSET: Pähkinät: 1. Burger 15, ranut 5 2. 27 3. 10 Sudoku 1: 453 Sudoku 2: 793 Kymmenen kysymystä: 1. Talviaikaa 2. Painovärin poistoa jätepaperista paperin uudelleenkäyttöä varten 3. Jäkälästä 4. 155L (kulutus vaihtelee käyttäjästä riippua 90-270 litraan) 5. Espanjalaisia ilmakuivattuja kinkkuja 6. Teneriffa 7. Lyijylasitöihin 8. Hartwall 9. Olutta (brittiläinen, alkoholipitoisuudeltaan vahva, jopa yli 10-% olutlaatu) 10. Rooman olympialaisten (1960)


5

facebook.com/kanariansanomat • www.issuu.com/kanariansanomat

Karkelokalenteri PLAYA DEL INGLÉS:

ISKELMÄ-BAARI 15. / 18.03. Danny & Erika Vikman 16.03. Turkka Mali 17. / 22. / 25. / 31.03. Frederik 19.03. Juha Laitila - Vitsi, mitä tarinoita 20. / 24.03. Freeman & Inglesin Leijonat 21.03. Nisa Soraya 26. / 30.03. Mikko Mäkeläinen & Myrskylyhty 27.03. / 04. / 07. / 10.04. Jere Sivonen & Nisa Soraya 28.03. / 01.04. Sampsa Astala Trio feat. Hanna-Maaria 29.03. Modern Talking Reloaded 02. / 05.04. Jani Wickholm 03. / 06.04. Isto Hiltunen 08. / 14.04. Inglesin Leijonat Darts- / mökkitikkakisat keskiviikkoisin klo 18 Iskelmän iloinen päiväkaraoke perjantaisin klo 12-15 Karaoke joka ilta, Suomi-tv, free wifi, happy hour klo 12-18 TANSSIKELLARI FOXI 18.03. Jukka Hallikainen 21.03. Marko & Jukka sekä Lions Arpajaiset 23.03. Marko Maunuksela sekä karnevaalitanssit Teitä viihdyttävät myös talon omat artistit Seppo, Virpi ja tenavatähti Erno APILANIITTY Karaokekilpailut tiistaisin ja keskiviikkoisin Livemusiikkia ja karaoke joka ilta ÄSSÄ 20.04. Kauden päättäjäiset Karaokekilpailu ma ja ke klo 15 Karaoke joka ilta, Suomi-TV ja jääkiekkoa suorana PIKKUKUPPILA Bingo tiistaisin ja perjantaisin klo 17 Suomi-TV, sarjoja ja urheilua, free wifi, seurapelejä, pöytälätkää KARHU Bingo maanantaisin klo 18:30, Tietovisa tiistaisin klo 20:30 Yhteislaulua 21.03. klo 19-20, Don Kari & Haitari Karaokea ja toivemusaa joka ilta, Suomi-TV, Darts-tikkataulu Ruokaa, myös take away. Happy hour 18-20, Free Wifi KUPARIPANNU Grilli-iltamat maanantaisin klo 18 espanjalaisen elävän musiikin tahdissa Suomi-TV, jääkiekkolähetykset, free wifi RED ONION Elävää musiikkia joka ilta! Torstaisin klo 17:30 suomea puhuva trubaduuri Janne Målare KONTULAN HELMI Bingo Sunnuntaisin klo 16:30, Suomi-TV, SM-Liigan ottelut

PUERTO RICO:

PAPPATUNTURI 22.03. Erika Vikman & Nisa Soraya 26.03. Nisa Soraya & Jere Sivonen 31.03. Sampsa Astala Duo 04.04. Jani Wickholm 09.04. Jere Sivonen Bingo torstaisin klo 18 Suomi-TV, SM-liigaa, Karaoke joka ilta ULVOVA MYLLÄRI Bingo sunnuntaisin klo 16:30 Avoinna joka päivä 11-22

LAS PALMAS:

SAN REMO Tapahtumia lähes joka ilta! Avoinna päivittäin klo 12 alkaen SUOMI-KERHO 16.03. Tanssit klo 19 19.03. Karaoke klo 19 20.03. Tanssit klo 19 23.03. Päättäjäistanssit klo 19 Ovet aukeavat ohjelmailtoina kello 18. Kirjasto auki maaliskuussa ma-to klo 10-14. Katso lisää www.suomi-kerho.net.

JALKAPALLOA: UD LAS PALMAS, KOTIOTTELUT Estadio de Gran Canaria, Las Palmas 17.03. klo 19:00 UD vs MALLORCA 31.03. klo 19:00 UD vs ELCHE 14.04. klo --:-- UD vs CADIZ HUOM! Pelipäivät / -ajat saattavat muuttua. LA LIGA 2:n TILANNE 29 TÄYDEN KIERROKSEN JÄLKEEN: 1. Osasuna 2. Granada 3. Albacete 4. Malaga 5. Deportivo 6. Cadiz

57p 56p 50p 50p 49p 47p

UD Las Palmas sijalla 11 pisteillä 41. Sijalla 22 perää pitää Cordoba 22 pisteellä. LIPPUPAKETTEJA UD LAS PALMASIN KOTIPELEIHIN SAATAVILLA: Iskelmä-Baarista, sisältää istumapaikat Las Palmasin stadionilla ja edestakaisen kuljetuksen Playa del Inglesistä. Lippupakettien hinnat alkaen 36€, yhteistyössä Andre`s Vliegende Hollandse Bar:n kanssa.

Muita mukavia rientoja Saarilla tapahtuu paljon koko ajan. Mm. urheilua, kulttuuria ja musiikkia moneen makuun. Sinua kiinnostavia tapahtumia voit löytää esim. heikanariansaaret.com -sivustolta päiväkohtaisesti. Alla joitain poimintoja tulevista tai parhaillaan menossa olevista tapahtumista. · MASPALOMASIN KARNEVAALIT 14.-24.3.2019 · KONSERTTI ”LAULUJA MAAILMAN KYLISTÄ” 16.3. klo 16, Las Palmasin skandinaavinen turistikirkko · KANSAINVÄLISEN NAISTENPÄIVÅN JUOKSU 16.3. Agűimes. Lisätietoa: www.canarias88.com · ST. PATRICK’S DAY 17.3. Irkkubaareissa ja Playa del Inglesin Aguila Rojalla, jossa ilmainen live-konsertti. Tapahtuma alkaa klo 12 ja päättyy klo 01. · SUPERLUNA Superkuu on mahdollista nähdä 21.3. · EUROPE TOUR 2019 22.3 Gran Canaria Arena, Las Palmas 23.3 Campo de Futbol El Peñón, Santa Cruz de Tenerife Liput: www. tomaticket.es · LA MISTERIOSA SUP PRO & AMATEUR RACE, 16KM & 8KM 30.3. Arguineguin-Patalavaca. Lisätietoa: clublamisteriosa.com · CHALLENGE GRAN CANARIA-TRIATHLON 21.4. 2019 www.challengegrancanaria.com · RUTA DE PINCHOS Joka torstai klo 19-24 Las Palmasissa Veguetan baareissa ja ravintoloissa; Pincho + juoma 3€


6

Kanariansaarista kahdeksalla on asutusta ja ne muodostavat itsehallintoalueen. Kanariansaaret ovat osa Makaronesian saariryhmää, johon kuuluvat myös Azorit, Madeira ja Kap Verde. Gran Canaria on 2. väkirikkain ja 3. suurin saari Kanariansaarista asuttaen 847 830 ihmistä (2015) eli 40% saarten väestöstä. Saari sijaitsee Atlantin valtameressä noin 200 km päässä Afrikan rannikosta ja suunnilleen 1350 km päässä Euroopan mantereesta. Saaren pinta-ala on 1 530 km² ja korkein kohta 1  949 metriä (Pico de Las Nieves). Saari on halkaisijaltaan noin 50 kilometriä. Keskimäärin nelisen kertaa vuodessa tuuli puhaltaa  Afrikasta. Tuolloin Sirocco-tuuli kuljettaa Saharan tomusokerimaista hiekkaa pilvinä saarten ylle nostaen lämpötilat jopa 45 celsiusasteeseen. Tästä ilmiöstä käytetään nimeä Calima.

Kanarian Sanomat

Kanarian knoppitietoa Lähes kaikki mitä olet saariryhmästä melkein aina halunnut tietää

La Palma (La Isla Bonita)

Pinta-ala 708 km². Väkiluku n. 87 000. Saaren korkein kohta Roque de los Muchachos, 2426m merenpinnan yläpuolella. Pääkapunki Santa Cruz de La Palma, jonka pinta-ala 43 km², väkiluku n. 17 000. Kaupunki perustettiin 3.5.1493.

Playa del Inglés / San Fernando asuttaa pysyvästi n. 20 000 ihmistä ollen saaren suurin lomakohde. Hotelleja alueelle ryhdyttiin rakentamaan 60-luvulla. Puerto Rico on saaren toinen suosittu lomakohde. Pysyviä asukkaita siellä on noin 2600. Hotellien rakentaminen lähti käyntiin 1970-luvulla.

Teneriffa

Las Palmas on Gran Canarian suurin keskus asukasmäärällä 383 308 (2015) mitattuna. Asukastiheys on 3 797,58 as./km² (vrt. Helsinki, 2933 as/km²). Se on Kanariansaarten itsehallintoalueen toinen pääkaupunki yhdessä Santa Cruzin kanssa. Las Palmasin kaupunki perustettiin 24. kesäkuuta 1478. Teneriffa, La Isla de la Eterna Primavera (Ikuisen kevään saari) on suurin ja väkirikkain Kanariansaarista. Väkiluku on 898 680 ja pinta-ala on 2034 km². 43% Kanarian saarten asukkaista asuu Teneriffalla. Teneriffalla sijaitsee koko Espanjan korkein vuori, 3 718 metrin korkeuteen yltävä tulivuori Teide. Santa Cruz de Tenerife, asukastiheys 1 477,26 as./km², on Kanariansaarten itsehallintoalueen toinen pääkaupunki Las Palmasin kanssa. Kaupunki perustettiin 3. toukokuuta 1494.

La Graciosa

Pinta-ala 27 km². Väkiluku n. 660. Sijaitsee kahden kilometrin päässä Lanzarotelta.

Gran Canaria

Lanzarote

La Gomera

Pinta-ala 369 km². Väkiluku n. 23 000. Pääkaupunki San Sebastián de La Gomera, pinta-ala 113,59 km², väkiluku n. 8 900.

El Hierro

(ent. Ferro) Pinta-ala 278 km². Väkiluku n. 11000. Suurin kaupunki Valverde, jossa asukkaita n. 4 700. Ferroa käytettiin nollameridiaanina vielä 1880-luvulla ja oli aikoinaan maailman läntisin tunnettu maa-alue.

Fuerteventura

Pinta-ala 807 km². Väkiluku n. 140 000. Saarella pituutta n. 60 km ja leveyttä n. 20 km. Korkein huippu 670m, Peñas del Chache.

Pinta-ala 1 660 km², saarista 2. suurin. Väkiluku n. 102 000. Saari on n. 100km pitkä ja 30km leveä, korkein kohta 807m (Pico de Jandia). Sijainti n. 105 km Marokon Cape Jubystä länteen. Pääkaupunki Puerto del Rosario, n. 36 000 asukasta, kaupungin pinta-ala on noin 290 km².


7

facebook.com/kanariansanomat • www.issuu.com/kanariansanomat

Saariryhmän saarten liput

El Hierro

K

La Palma

ANARIANSAARILLA on kahdeksan lentoasemaa, kaksi suurta satamaa ja kattava tieverkko. Suurin lentoasema on Gran Canarian lentoasema (LPA). Teneriffalla on kaksi lentoasemaa, eteläinen Reina Sofia (jonne useimmat tilauslennot saapuvat) ja pohjoinen Tenerife Norte (josta lähtee lentoja Espanjaan ja toisille saarille). Las Palmasin satama on merkittävä rahtisatama ja Espanjan toiseksi vilkkain kalastussatama. Santa Cruzin satama Teneriffalla on toiseksi vilkkain matkustajasatama, ja siellä käy ristelyaluksia lähes päivittäin. Saarille on myös reittiliikennettä: Manner-Espanjasta tulee

La Gomera

Historian merkkipaaluja

Teneriffa

viikoittain kaksi lauttavuoroa. Matka Cadizista Teneriffalle kestää 48 tuntia, Huelvasta Teneriffalle 36 tuntia. Lautat pysähtyvät myös Lanzarotella ja Gran Canarialla. MAANTIETOA Kanariansaaret jaetaan kahteen maakuntaan. Läntiset neljä saarta, Teneriffa, La Palma, La Gomera ja El Hierro muodostavat Santa Cruz de Tenerifen maakunnan. Itäiset kolme saarta, Gran Canaria, Lanzarote ja Fuerteventura, muodostavat Las Palmasin maakunnan. Las Palmasin maakuntaan kuuluu lisäksi joukko pienempiä saaria: Alegranza, Graciosa, Montaña Clara,

Gran Canaria

Fuerteventura

Lobos, Roque del Este ja Roque del Oeste, sekä pikkusaaret nimeltään Anaga, Salmor ja Garachico. Kanariansaaret ovat muotoutuneet miljoonia vuosia sitten tulivuorenpurkausten seurauksena. Toimivia tulivuoria on saarilla edelleen. Vulkaaninen aktiivisuus onkin olennainen osa saarten upeaa luontoa. LEGENDOJA Saariryhmään liittyy monia antiikin ajan taruja. Kanariansaarten on kerrottu olevan Elysionin kenttien onnela, jonne kuolleet sankarit siirtyvät, tai hesperdien eli nymfien puutarha, jossa kultaisia, ikuisen elämän takaavia omenoita,

Lanzarote

kasvaa. Jopa legendaarisen Atlantiksen on uskottu liittyneen Kanariansaariin. Saarten on sanottu olevan yksi muinaisen mantereen korkeimmista huipusta, kun taas mantereen muut osat palatseineen ovat vajonneet Atlantin syvyyksiin. Erään legendan mukaan veden prinsessa Gara ja tulen prinssi Jonay rakastuivat toisiinsa La Gomeran saarella. Pari ei voinut olla yhdessä, sillä veden ja tulen liitto saisi aikaan kamalia asioita ja lopulta he päätyivät epätoivoiseen ratkaisuun. La Gomeran korkeimman vuorenhuipun sekä alueen kansallispuiston nimi onkin Garajonay.

1. ja 2. vuosisata eaa: Guanchit tulivat saarille 1. vuosisata: Antiikin kirjoittajat kuvasivat saaren olevan tunnetun maailman reunalla ja olevan koirien asuttama (Koira = canis, mistä saarten nimi. Tätä kuvasi ensimmäisenä roomalainen sotilas, kirjailija ja luonnontutkija Caius Plinius Secundus) 1402: Ranskalainen tutkimusmatkailija Jean de Bethencourt nousi maihin Lanzarotella, josta käsin valloitti El Hierron ja Fuerteventuran 1492: Kolumbus pysähtyi Las Palmasissa ja näki Teiden purkautuvan matkallaan Amerikkaan 1495: Saaret olivat Espanjan hallinnassa. La Palmaan tuli välisatama espanjalaisille konkistadoreille, kauppiaille ja lähestyssaarnaajille matkalla uuteen maailmaan. Saaret rikastuivat nopeasti ja houkuttivat kauppiaita ja seikkailijoita läpi Euroopan 1656: Englantilaiset upottivat Santa Cruzin satamassa kuusitoista espanjalaista kaljuunaa, jotka olivat tuomassa kultaa Amerikasta 1701-1714: Kanariansaarten yliopisto perustettiin Teneriffan La Lagunaan 1706: Teide purkautui tuhoten pääsataman Garachicossa 1700-1950: Köyhyyden vuoksi suuri maastamuuttoaalto Latinalaiseen Amerikkaan 1936: Kenraali Franco aloitti kapinansa Teneriffalta 1956: Ensimmäiset tilauslennot Gran Canarialle 1978: Kanariansaarista tuli Espanjan itsehallintoalue 1995: Kanariansaaret yhdistettiin Euroopan unioniin säilyttäen kuitenkin asemansa verovapaana alueena 2002: Euro otettiin saarilla viralliseksi valuutaksi


8

Kanarian Sanomat

a f f i r e n –Te

Islas Canarias

TEKSTI / KUVAT: AP LUONTOPALVELUT

Ulkomaalaisten lentoturistien määrässä (2018) mitattuna Teneriffa on vetovoimaisin Kanarian saarista yli 5 miljoonan turistin määrällä. Gran Kanaria oli toiseksi suosituin n. 4 miljoonan turistin määrällä. Suomalaisten turistien määrässä mitattuna voimasuhteet ovat päinvastoin, sillä noin 140 000 suuntaa matkansa Gran Kanarialle ja noin 100 000 Teneriffalle. (A.E.N.A.) TENERIFFAN LUONTOHISTORIAA Las Canadas tulivuori Teneriffalla luhistui noin miljoona vuotta sitten muodostaen Las Canadasin kalderan. Luhistumista on seurannut todennäköisesti megatsunami, joka on rantautuessaan tuhonnut kaiken koskettamansa. Vasta noin 100 000 vuotta tulivuoren luhistumisen jälkeen muodostuivat vulkaanisen toiminnan seurauksena komposiittitulivuoret Pico de Teide ja Pico Viejo. Alkuperäinen

Teide

kaldera jakautui tuolloin kahteen osaan - itäiseen ja läntiseen. Nykyisen muotonsa kaldera on saavuttanut maanvyörymien jälkeen noin 200 000 vuotta sitten.

TEIDE – KANSALLISPUISTOISTA VANHIN Pico de Teide on maailman kolmanneksi korkein tulivuori, n. 7000 m merenpohjasta mitattuna. Merenpinnan yläpuolella vuori yltää 3718 metriin ja se on Espanjan korkein vuori.

Teiden tulivuoren ympäristöä suunniteltiin kansallispuistoksi jo 1900-luvun alusta, mutta erilaisten yhteensattumien ja sotien vuoksi Teide nimitettiin Espanjan kolmanneksi kansallispuistoksi vasta v.1954. Nykyään Espanjassa on 16 kansallispuistoa, joista neljä Kanariansaarilla. Teiden kansallispuisto hyväksyttiin v.1977 Unescon maailman perintöluetteloon. Espanjasta on luetteloon hyväksytty yhteensä 47 maailman pe-

rintökohdetta, joista luonnonarvoihin perustuvia viisi. Näistä kaksi on Kanarian saarilla: Teiden ja Garajonayn kansallispuistot. Maailman luonnon perintöluettelon tarkoituksena on suojella ainutlaatuista luontoa, joten kaikkien valittujen alueiden katsotaan olevan arvokkaimmat ja merkityksellisimmät ihmiskunnalle. KANSALLISPUISTON ERIKOISUUKSIA Unancan tasanko sijaitsee Las Canadasin kalderassa

Teiden huipun eteläpuolella. Tasanko on, nimensä mukaisesti, vaakatasossa ja siellä on helppo kävellä. Lumien sulaessa Teiden rinteiltä keväällä, tasanko muuttuu tilapäiseksi järveksi ja aurinkoisina päivinä taivaan sininen taittuu todella näyttävästi tuon järven pinnasta. Tämä näky kestää parhaillaan vain joitakin viikkoja, kunnes vesi haihtuu tai imeytyy maaperään. Cueva Hielo eli jääluola, ei nimestään huolimatta ole luola vaan vulkaani-

nen purkauskanava, jonka katto on romahtanut. Se on 9 metriä syvä ja aikoinaan sekä tutkijat että metsästäjät ovat laskeutuneet sinne köysien avulla. Tila on 15 metriä leveä ja 48 metriä pitkä ja sen pohjalle on päästy 1800- ja 1900-lukujen vaiheessa männystä rakennettuja portaita pitkin. Koska luola on suljettu turisteilta, ei ollut mahdollista varmistaa tietoa, jonka mukaan ”jääluolalla” olisi tällä hetkellä metalliportaat.

KASVISTO Kansallispuisto sijaitsee kokonaisuudessaan 2000–3718 metriä meren yläpuolella, joten kasvuympäristöä voidaan luonnehtia ankaraksi. Pakkasia on usein ja aurinkoisia pilvettömiä päiviä vielä useammin. Ankarien olosuhteiden vaihtelu kuivattaa lähes kaiken. Tästä huolimatta alueelta on löydetty 168 putkilokasvilajia, joista kanariansaarten kotoperäisiä eli endeemisiä lajeja 58. Lajeista 33 esiintyy ainoastaan Teneriffan saarella ja pelkästään kansallispuiston alueella niistä 12. Kanariansaarten kotoperäisiä lajeja ei löydy muualta maailmasta luonnonvaraisena. Teiden ehkäpä tarunomaisin ”kasvikuningatar” Neidonkieli kukkii upeine punaisine kukintoineen toukokuussa ja valkoista Teiden Margaritaa voidaan tavata jopa 3 500 metrin korkeudessa


facebook.com/kanariansanomat • www.issuu.com/kanariansanomat

ELÄIMET Selkärangattomat ovat suurin kansallispuiston eläinryhmä. Kausiluontoisesti niitä on tavattu yli 1000 lajia, joista lähes puolet on kotoperäisiä. Keskittymät ajoittuvat juuri kasvien kukintojen aikajaksolle kevät- ja kesäkuukausiin, joten lentäviä hyönteisistä on silloin paljon ja niistä joudutaan aika-ajoin myös vaeltajia muistuttamaan. Lintuja on tavattu parikymmentä lajia, joista kolme petolajia: tuuli- ja arabihaukka sekä isolepinkäinen. Myös kotoperäisen, täysin sinisen, peippokoiraan saattaa alueella nähdä. Kansallispuistossa elää kolme liskolajia, viisi lepakkolajia sekä ihmisen mukana tulleina mufloni, kani, siili, hiiri ja mustarotta.

KANSALLISPUISTOON TUTUSTUMINEN Parhaiten ehkä Kansallispuistoon pystyy tutustumaan omalla tai vuokra-autolla. Tällöin ei ole kiinni julkisten palveluiden aikatauluissa. Jo pelkkä autoilu puiston alueelle antaa eriomaisen kuvan saaren monimuotoisesta luonnosta ja mahdollistaa tutustumisen puiston opastuskeskukseen. Jos kuitenkin aiot nousta huipulle, pitää muistaa, että ilma laella on merkittävästi ohuempaa kuin vuoren juurella. Tämä tarkoittaa sitä, ettei huippu sovellu sydän- eikä keuhkosairaille eikä myöskään raskaana oleville. Muutenkin kunnon on syytä olla kohdillaan, mikäli näillä seuduilla aikoo patikoida. Kaikki on kyllä vaivan arvoista.

Kuvassa yläpuolella: Laavavirta

Kuvassa alapuolella: Jätti Kanarianmänty (korkeus 42 m ja piiri 9,36 m)

9


10

Kanarian Sanomat

MASPALOMASIN KARNEVAALIT ALKOIVAT Näin se aika etenee vaikka odottavan aika pitkä onkin. Vuosi on kulunut ja nyt on taas Gran Canarian eteläisessä osassa juhlien paikka. Las Palmasin karnevaalit loppuivat 10.3. mutta ei hätää, sillä 14. - 24. maaliskuuta on juhlakansalla kissan päivät. Maspalomasissa ja lähinnä ostoskeskus Yumbossa riittää tapahtumaa jokaiselle päivälle lapsia unohtamatta. Kaikki huipentuu 23. päivä järjestettävään päätösparaatiin. 24. päivänä on vielä sardiinin hautajaiset, mikä päättää ilotulitusten kera Maspalomasin karnevaalikauden. Alla olevasta ohjelmistosta voit etsiä mieleisesi menot.

Tiedustele lippuja karnevaalirekkojen kyytiin: www.carrozacarnavalcanario.com Hinnat alkaen: 80€/hlö

23.3. LÄHTÖ KLO 17

or T ui

Av de Gran Canaria

pera d

Perjantai 15.3. (Yumbo) 19:00 Ilmainen tanssityöpaja 21:00 Atodo Ritmo ”In full swing” -show Lauantai 16.3. (Yumbo) 17:00 Lasten karnevaalit 19:00 Karnevaalien lapsikuningattaren valinta Sunnuntai 17.3. (Yumbo) 21:00 Karnevaalikuningattaren valinta Maanantai 18.3. (Yumbo) ”Ilman rajoja”-show Tiistai 19.3. (Yumbo) Karnevaalien Drag Queenin esivalinta Keskiviikko 20.3. (Yumbo) 21:00 Karnevaalien Grand Damen valinta Torstai 21.3. (Yumbo) 21:00 Drag Queen Gaala Perjantai 22.3. ”Turistien päivä” (Maspalomas Beach – Playa del Inglés) 12:00 Sardiinin pelastaminen Lauantai 23.3. 17:00 Karnevaalikulkue Sunnuntai 24.3. (C.C. Anexo 2, Playa del Inglés) 14:00 Beach party 19:00 Sardiinin hautajaiskulkue 20:30 Sardiinin hautajaiset ja ilotulitus

MASPALOMASIN KARNEVAALIEN PÄÄTÖSKULKUEEN REITTI

Av d e To uro

OTTEITA OHJELMISTOSTA:

MAALI

Plaza El Hierro

KARNEVAALEJA MUUALLA: Costa Mogan Carnival: 26. - 31.3. Paikka: Arguineguin Teema: Afrikka Lippuja karnevaalirekkojen kyytiin: www.carrozacarnavalcanario.com Hinnat: 45€/hlö Aguimes 23.2. - 17.3. Teema: Kelmien karnevaali Telde: 8. - 17.3. Teema: Pariisi Agaete: 16. - 31.3. Teema : Fantasiakirjallisuus

lia

e

.d Av

a It


11

facebook.com/kanariansanomat • www.issuu.com/kanariansanomat

Karnevaalisanastoa juuri sinulle ja muillekin carnavaleroille

Hyvä tietää:

Bussien hintoja Bussit ottavat vastaan korkeintaan 20€ setelin mutta mieluiten tasarahan. Muista säilyttää saamasi lippu, sillä toisinaan kyytiin tulee tarkastaja. Voit ostaa Aqualandiin ja Palmitos Parkiin meno-paluun, joka on 15% edullisempi. Paluu on voimassa kyseisen päivän ajan. Inglesin seudulla kyyti maksaa ainoastaan 1,40€. Lisää linjoja löydät nettiosoitteesta www.globalsu.es.

TEKSTI JA KUVAT: MARKO MÄNNISTÖ

O

N koittanut taas se ja hävisi. Carnaval es una aika vuodesta, jol- paraiso para carteristas, loin on sonnustauduttava karnevaalit ovat taskuvarmitä ihmeellisimpiin ta- kaiden paratiisi. mineisiin ja tehdä kaikkea Mikäli diggaat karnemistä yleensä uskaltaa vaaleja ja olet mies, olet vain uneksia, jos sitäkään. espanjaksi ”carnavalero.” Koska olemme Kanarialla, Nainen on puolestaan on hyvä tietää muutamia ”carnavalera.” Jos tuntuu lausahduksia, joilla selviää etteivät karnevaalit voisi hektisen yön yli vaikka vähempää kiinnostaa, voit kuinka villisti kreisibailai- sanoa ”no soy muy carnasi. valero.” Muista kaikesta hyväsPerinteisiä asusteita tä fiiliksestä huolimatta, ovat mm. isot hatut, peettei kaikilla ole hyvät ai- ruukit ja rillit eli sombkeet mielessään. Taskuvar- reros grandes, pelucas y kaita on liikkeellä pilvin pi- gafas. Niitä voit hankkia mein, joten kannattaakin esimerkiksi kiinakaupoisjättää pankkikortit kotiin, ta (los chinos) San Fernanmyös puhelimen jättämis- don puolelta tai kirppariltä kannattaa harkita. Ota ta (el rastro). mukaasi pieni määrä käLauantaina 23.3. on teistä ja kotiavaimet, jem- huiman karnevaaliviikon maa ne vaikka kalsareihisi päätösparaati eli la cabaljos sellaisia pidät. Tavaraa gata ja voit hypätä biletulee ja menee, yllättävän bussien (carrozas) kyytiin usein menee. Itse menetin maksua vastaan. Kysy hinpiiskani muutama vuosi taa huutamalla metelin yli sitten. Siitä se vain otti ”cuanto es para estar en la

carroza?” Karnevaaliperinne on katujuopottelu eli hacer botellon. Ihmiset keksivät mitä omaperäisimpiä tapoja jemmata asusteisiinsa juomaa koko illaksi. Yleiset vessat (aseos publicos) muuttuvat varsinaisiksi sikoläteiksi illan ja yön mittaan. Pidä mukanasi oma vessapaperirullasi (papel higienico). Kun bongaat joukosta huomattavan kauniin/ komean ilmestyksen, voit huudahtaa ”que guapa” tai miehelle ”que guapo”. Jos tahdot kuvan muistoksi, kuiskuta sanat ”puedo sacarme una foto contigo?” Hyvällä tuurilla saat jopa pusun poskelle. Me encanta tu disfraz eli pidän asusteestasi. Te ves fabuloso/sa, näytät upealta! Tässäpä oli muutama sana, joten hunajarommia huiviin ja joraamaan. Living la vida loca!

PLAYA DEL INGLESISTÄ POHJOISEEN:

PLAYA DEL INGLESISTÄ LÄNTEEN:

• Lentokenttä : 3,50€ • C.C. Atlantico : 2,20€ • Bahia Feliz : 1,45€ • Carrizal : 2,95€ • Castillo del Romeral : 1,90€ • Cruce Arinaga : 2,40€ • Playa de Arinaga : 2,95 • San Agustin : 1,40€ • Telde : 4,30€ • Vecindario : 2,20€ • Las Palmas (San Telmo) : 5,60€ • Las Palmas (Sta Catalina) : 6,25€

• Palmitos Park : 2,60€ • Arguineguin : 2,20€ • Faro 2 / Holiday World : 1,40€ • Faro Maspalomas : 1,40€ • Market San Fernando : 1,40 • Playa Amadores : 3,10€ • Playa del Cura : 3,95€ • Puerto de Mogan : 4,15€ • Puerto Rico : 2,75€ • San Fernando : 1,40€ • Taurito : 3,95€

Taksien taksoja Hinnat ovat arkipäivien noin-hintoja liikenteestä riippuen ja päiväsaikaan. Kyseinen punavalkoinen taksifirma mainostaa itseään Euroopan halvimpana. Hinnastot ovat nähtävillä useimmilla taksitolpilla (parada de taxis). Muistakaa jättää kuskille tippiä! www.taxismaspalomas.es -sivustolta löydät myös kiertoajeluita kestoltaan 4-8h. Tuntitaksa on 29€. Voit myös varata kyydin sivuston kautta, vaikkapa lentokentälle. HINTOJA PLAYA DEL INGLESISTÄ: • Faro de Maspalomas : 6,00€ • Campo Internacional : 4,00€ • Sonnenland : 5,00€ • Aqualand : 6,00€ • Palmitos Park : 18,00€ • Playa del Ingles : 2,40€ • San Agustin : 6,00 • Aguila Playa - Sioux City : 7,50€ • San Fernando : 4,00€ • Puerto Rico : 27,00€ • Puerto de Mogan : 33,00€ • C.C. Atlantico : 27,00€ • Lentokenttä : 38,00€ • Las Palmas : 66,00€

LÄHTÖTAKSAT: Klo 06-22: 2,40€, klo 22-06: 3,00€ Pyhäpäivät: 3,00€ TAKSIKESKUKSIA: • Las Palmas • Puh: +34 928 460 000 • Playa del Ingles / Maspalomas / • Puerto Rico / Mogan • Puh: +34 928 154 777


10 12

Kanarian Sanomat

suosittua ravintolaa Gran Canarialla Gran Canarialla käyneet lomalaiset ja asukkaat ovat tripadvisor-sivustolla tykänneet näistä ravintoloista. Tässä siis nettisivuston käyttäjien mielestä Top 10. Löytyykö joukosta oma suosikkisi, vai tuleeko mahdollisesti jostain paikasta uusi ehdoton suosikkisi? Toivottavasti bongaat uusia ravintoloita, joissa et ole ehkä vielä tullut käyneeksi. TEKSTI: JOHANNA SOILU, LÄHDE JA KUVAT: TRIPADVISOR.COM

1. RESTAURANTE VALLE DE MOGAN Kansainvälinen keittiö. Listalta löytyy vaihtoehtoja kasvissyöjille, vegaaneille ja gluteiinitonta ruokavaliota noudattaville. Kun haluat viettää iltaa upeita maisemia ihaillen, nauttia maukkaasta ruoasta. Kävijöiden antamien palautteiden mukaan erityisesti kana ja tonnikala ovat saaneet useita hyviä arvioita. Ravintola sijaitsee Moganin kylässä osoitteessa Calle los Pasitos 2, 35140 Mogán Ravintola on avoinna to-ma 12-16 ja 19-22:30.

2. TINTOROBLE GRAN CANARIA WINE SHOP & BISTRO IBERICOS & VINOS Tässä San Agustinin ostoskeskuksesssa sijaitsevassa ravintolassa on erittäin ystävällinen ja rento ilmapiiri. Suuri valikoima viinejä ja erinomainen ruoka. Palvelualtis henkilökunta, joka osaa antaa tarvittaessa hyviä vinkkejä viinien ystäville. Listalta löytyy valinnanvaraa välimerellisen, italialaisen ja espanjalaisen keittiön ystäville, myös gluteiinitonta ruokavaliota noudattaville. Ravintolassa on viinibaari. San Agustin ostoskeskus, toinen kerros (C/ Las Dalias 12) Avoinna joka päivä klo 19-22:30.

3. SWEET CORNER Vecindariossa sijaitseva viihtyisä pubiravintola, jolla on laaja valikoima vaihtoehtoja myös kasvissyöjille. Edullinen hintataso ja maukkaat ruoat. Vaihtoehtoja myös vegaaneille ja gluteiinitonta ruokavaliota noudattaville. Kävijät ovat erityiseti kiitelleet laajaa vegaanisten vaihtoehtojen määrää, ravintolan ilmapiiriä ja useiden kansainvälisten oluiden määrää. Täällä kannattaa poiketa kun seuraavan kerran liikutte Vecindariossa. Calle de Fernando Guanarteme 40, Local nº1, 35110 Vecindario Avoinna ti klo 19-24, ke-ma klo 19-02.

4. LOLA Playa del Inglesin ytimessä, Yumbo ostoskeskuksessa sijaitseva Fine Dining-ravintola, jossa on moderni välimerellinen keittiö, saa asiakkaat palaamaan sinne aina uudelleen. Palvelu ja ruoan taso ovat ykkösluokkaa kävijöiden arvioiden perusteella. Ravintola on pieni ja intiimi, joten pöytä kannattaa varata etukäteen, koska paikka on todella suosittu. Vaihtoehtoja kasvissyöjille ja gluteiinitonta ruokavaliota noudattaville. Ostoskeskus Yumbon 1. kerros, sijaitsee suunnilleen toisen kerroksen Espritin liikkeen alapuolella. Avoinna su-to klo 18:30-22:30, pe-la klo 18:30-22:45.

5. GORBEA RESTAURANT San Agustinin Gloria Palace -hotellissa sijaitseva ravintola saa sekä kehuja upeista maisemistaan, hyvästä ruoastaan että erittäin ystävällisestä palvelusta. Vaihtoehtoja tässä ravintolassa on kolme. Voit nauttia ateriasi à la carte-ravintolassa, buffetissa tai chill-out terassilla. Mikäli et ole erityisen nälkäinen, voit kuitata aterian katsellen upeita maisemia chill-out terassilla kera pienen purtavan ja samalla nauttia drinkkejä. Gloria Palace San Agustín Thalasso & Hotel, San Agustín (C/ Las Margaritas s/n) Avoinna ma-la klo 18-2.

Restaurante Valle de Mogan

6. WAPA TAPA Pieni tapasravintola Yumbo-ostoskeskuksessa houkuttelee luokseen mahtavilla tapaksilla, erittäin ystävällisellä ja joustavalla palvelulla. Monien ehdoton tapasravintola suosikki, jossa hinta-laatusuhde on kohdillaan. Pöytävaraus kannattaa ehdottomasti tehdä, sillä paikka on ilta toisensa jälkeen täynnä. Kansainvälinen keittiö. Av. Estados Unidos 54, Yumbo Ostoskeskus, Local 232-12, Playa del Inglés Avoinna ma-la klo 18:30-23.

Cómo Como 15

7. RESTAURANTE BASILICO Y CILANTRO Jo kolmas Yumbo-ostoskeskuksessa sijaitseva ravintola, joka mahtuu kymmenen parhaan joukkoon. Tämän ravintolan ruokalista ei ole kävijöiden mukaan suuren suuri ja tottahan toki muutama soraääni mahtuu joukkoon, joka ei ole ollut käyntiinsä tyytyväinen. Välimerellinen keittiö ja vaihtoehtoja kasvissyöjille ja gluteiinitonta ruokavaliota noudattaville. Pääsääntöisesti kävijät kehuvat ruokaa ja palvelua, ja sitä että oikeasti gluteiinittomuus otetaan huomioon. Av. Estados Unidos, Yumbo Ostoskeskus 2. krs, Playa del Ingles Avoinna ke-ma klo 1923:30.


13

facebook.com/kanariansanomat • www.issuu.com/kanariansanomat

Tintoroble Gran Canaria Wine Shop & Bistro Ibericos & Vinos

8. EL ALPENDRE Koko saaren listalla kahdeksatta paikkaa pitävä ravintola on sijalla yksi kun arvioidaan Santa Lucian ravintoloita. Täällä voit poiketa vaikkapa lounaalla, nauttia päivällisen tai vaikkapa brunssin. Ravintolan tunnelma on omaa luokkaansa, hyvä palvelu ja ruoka. Täällä siis kannattaa poiketa ruokailemassa kun seuraavan kerran ajelette vuorilla Santa Lucian suunnalla. La Sorrueda | La Fortaleza de Ansite, Santa Lucia Avoinna su-la klo 1019.

9. WEST END RESTAURANT Playa del Inglesissä ja aivan Aguila Rojan välittömässä läheisyydessä sijaitseva pihviravintola eurooppalaisella keittiöllä. Ja kuten muuallakin, on vaihtoehtoja kasvissyöjille, vegaaneille ja gluteiinitonta ruokavaliota noudattaville. Kiitosta ravintolalle jaetaan erityisesti pihveistä ja siitä että voi itse päättää mitä burgeriinsa haluaa. Hinta/laatusuhde kohdillaan kävijöiden mukaan ja palvelukin pelaa mukavasti. Avenida de Italia 10, Playa del Inglés Avoinna su-pe klo 1722:30.

10. CÓMO COMO 15 Kymmenettä sijaa suosituimpien ravintoloiden listalla pitää piskuisessa Terorin kylässä sijaitseva ravintola, joka on unelmakohde tuoreita raaka-aineita arvostavalle. Annokset ovat runsaita ja maukkaita. Ravintola itsessään on lämminhenkinen ja tunnelmallinen. Tässä oiva lounaspaikka sitten kun seuraavan kerran päätät poiketa Terorin sunnuntaimarkkinoilla. Tosin kannattaa varautua, että joku muukin on osannut suunnistaa tähän ravintolaan. Los Viñatigos 15, Teror. Avoinna su klo 1216:30; ma & ke-la klo 1316:30; pe-la klo 19-23:30.

Wapa Tapa


14

Kanarian Sanomat

Kanarian Sanomat on saatavilla mm. seuraavista paikoista: LAS PALMAS

• San Remo • Suomi-Kerho • Turistikirkko • Turisti-info, Santa Catalina

SAN AGUSTIN

• Turisti-info • Handelsboden (c.c. San Agustin)

PLAYA DEL INGLES

• Koivu ja Tähti (San Fernando) • Taika Tattoo • Ryysyranta • Kontulan Helmi • La Mirada • Lady Pink • Foxi • Apilaniitty • Ässä • Red Onion • Karhu Bar • Kuparipannu • Iskelmä-Baari • Pikkukuppila

MELONERAS

• La Pampa • Toro Piedra (C.C. Faro II)

PATALAVACA • Kai Beach Club

PUERTO RICO

• Pappatunturi • Ulvova Mylläri • Turisti-info

Himmeen upeeta!


facebook.com/kanariansanomat • www.issuu.com/kanariansanomat

15


18

Kanarian Sanomat


19

Espanjan kielen erittäin lyhyt oppimäärä aloittelijoille

facebook.com/kanariansanomat • www.issuu.com/kanariansanomat

Juusto - Queso Munia - Huevos Salaatti - Ensalada Vihannes - Verdura Hedelmä - Fruta Leipä - Pan Paahtoleipä - Tostada Riisi - Arroz Ankka - Pato

Hyvää huomenta - ¡Buenos días! Hyvää päivää - ¡Buenas tardes! Hyvää iltaa - ¡Buenas noches! Moi / Mitä kuuluu? Hola! / Qué tal? Kiitos, hyvää - Bien, gracias Entä sinulle? - ¿Y tu? Kiitos / Kyllä / Ei Gracias / Sí / No Kiva tavata - Mucho gusto Näkemiin - Adiós En ymmärrä - No comprendo En puhu espanjaa No hablo español Puhutko englantia? ¿Hablas inglés? Nyt / Myöhemmin Ahora / Después Aamu / Iltapäivä / Yö Mañana / Tarde / Noche Tänään / Eilen / Huomenna Hoy / Ayer / Mañana Vähemmän / Enemmän Menos / Mas

Maanantai - Lunes Tiistai - Martes Keskiviikko - Miércoles Torstai - Jueves Perjantai - Viernes Lauantai - Sábado Sunnuntai - Domingo Päivä/viikko/kuukausi/vuosi Día / semana / mes / año Päivän ateria - Menú del día Aamiainen - Desayuno Lounas - Comida Illallinen - Cena

Kahvi - Café Mehu - Zumo, jugo Soodavesi - Agua con gas Vesi (tavallinen) - Agua sin gas Olut - Cerveza Puna-/valkoviini Vino tinto / -blanco Sika - Cerdo Nauta - Vaca Karitsa - Cordero Kana - Pollo Kalkkuna - Pavo Kala - Pescado Kinkku - Jamón Makkara - Salchicha, vienesa

Herkullista Estaba delicioso / muy bueno Lasku, kiitos La cuenta, por favor Sulkemisaika La hora de cierrela Valomerkki - La señal de cierre Suljettu / Avoinna Cerrado / Abierto Vapaa / Varattu Libre / Occupado Sisään / Ulos - Entrada / Salida Työnnä / Vedä - Empujar / Tirar WC - Aseos / Baño Miehet - Hombres Naiset - Mujeres Sallittu - Permitido Kielletty - Prohibido

Huone - Habitación Likainen/puhdas - Sucio / limpio Ilmastointi - El aire acondicionado Tallelokero - La caja de depósito Sänky - La cama Pöytä - La mesa Tuoli - La silla Ovi - La Puerta Avaimet - Las llaves Uima-allas - La piscina Näköala merelle - La vista al mar

Bussi - Guagua (autobus) Bussipysäkki - Parada de autobus Taksitolppa - Parada de taxis Katu - Calle Vasemmalla - A la izquierda Oikealla - A la derecha Eteenpäin - Recto adelante Tähän, kiitos - Para aqui, por favor El cielo - Taivas Las nubes - Pilvet El sol - Aurinko La luna - Kuu Las estrellas - Tähdet El aire - Ilma Fuego - Tuli Kevät - Primavera Kesä - Verano Syksy - Otoño Talvi - Invierno

Väri - Color Valkoinen - Blanco Musta - Negro Harmaa - Gris Keltainen - Amarillo Sininen - Azul Punainen - Roja Vihreä - Verde Oranssi - Naranja Pinkki - Rosa Ruskea - Marrón Purppura - Violeta

Hyvällä / huonolla tuulella De buen humor / mal humor Tyytyväinen / surullinen Contento / triste Rauhallinen / hermostunut Tranquilo / nervioso Väsynyt / virkeä Cansado / descansado Suuri / pieni - Grande / pequeńo Kallis / halpa - Caro / barato Erilainen / samanlainen Diferente / igual Vaalea / tumma - Rubio / moreno Laiha / lihava - Delgado / gordo Pitkä / lyhyt - Alto / bajo Pitkä / lyhyt (esine/asia) - Largo / corto Nuori / vanha - Joven / viejo Uusi / vanha (esine / asia) -Nuevo / viejo Onnellinen / onneton - Feliz / infeliz Mukava / epämiellyttävä Simpático / antipático Mukava / epämukava (esine / asia) Cómodo / incómodo Kaunis / ruma - Bonito / feo Helppo / vaikea - Fácil / difícil Hyvä / huono - Bueno / mal Minä - Yo Sinä - Tú Hän - Él (m) Ella (f) Te (teitittely) - Usted Me - Nosotros-as Te - Vosotros-as He - Ellos-as Te (teitittely) - Ustedes

0 - Cero 1 - Uno 2 - Dos 3 - Tres 4 - Cuatro 5 - Cinco 6 - Séis 7 - Siete 8 - Ocho 9 - Nueve 10 - Diez 11 - Once 12 - Doce 13 - Trece 14 - Catorce 15 - Quince 16 - Dieciséis 17 - Diescisiete 18 - Dieceocho 19 - Diecinueve 20 - Veinte 21 - Veintiuno 30 - Treinta 31 - Treinta y uno 40 - Cuarenta 50 - Cincuenta 60 - Sesenta 70 - Setenta 80 - Ochenta 90 - Noventa 100 - Cien 101 - Ciento uno 200 - Doscientos 1000 - Mil 1,000,000 - Un millón


20

Kanarian Sanomat

ROYAL LINE – vuodesta 1945 tähän päivään TEKSTI: JOHANNA SOILU, EVA LINDQUIST LÄHDE JA KUVA: WWW.ROYALLINE.FI

1

900-LUVUN alkuun tultaessa Helsingistä oli tullut tiiviisti asuttu kaupunki ja kaupunkilaiset kaipasivat luonnonhelmaan. Helsinkiläiset hankkivat vilkkaasti kesäasuntoja saaristosta ja laivaliikenne kasvoi. Saaristohöyryt veivät kesäasukkaita saaristoon ja toivat elintarvikkeita myytäväksi kaupunkiin. 1940-luvun sotavuodet tyrehdyttivät vilkkaan saaristoliikenteen mutta pian sodan päätyttyä kaupunkilaisilla oli kova kaipuu saaristoon. Monet saaristolaivoista oli kuitenkin luovutettu sotakorvauksina ja aluksista oli huutava pula.

VUONNA 1945 Jaakko Rautakorpi aloitti saaristoliikenteen hankkimalla puisen m/s Annikin. Pula-ajan takia alus toimi puukaasulla. Liikenne aloitettiin reitillä Ruoholahdesta Westendin edustalla sijaitsevaan Vehkasaareen. Mat-

kustajat olivat pääasiassa kaupungissa töissä käyviä kesäasukkaita, aamuisin lähdettiin Ruoholahteen ja illalla palattiin saareen. Alus yöpyi saaressa, kuten myös Jaakko perheineen. Myös säveltäjä Toivo Kärki vietti kesiä Vehkasaaressa ja oli usein nähty vieras m/s Annikilla. Pian m/s Annikki kävi pieneksi ja jo 1947 hankittiin uusi isompi m/s Annikki, mutta jo yhden kauden jälkeen sitä jouduttiin pidentämään. Vuonna 1947 avattiin uusi reitti Pihlajasaareen. m/s Annikin tilalle hankittiin m/s Jonne ja pian Jonnenkin tilalle hankittiin suurempi m/s Mary. Uusi reitti avattiin Pirttisaareen sekä Mustahevoseen, viikonloppuisin risteiltiin myös Porvooseen. Lisäksi liikennöitiin lähisaariin. VAIKKA kieltolaki oli päättynyt jo 1930-luvulla, väkijuomat olivat kalliita ja pirtu liikkui yhä saaristossa. Ete-

läiseltä Itämereltä saapui maahamme 96-prosenttista ns. Varsovan laulua. Tuo oli 1950-luvun ilmiö, Varsovan laulusta tehtiin Åke Lindmanin tähdittämä elokuva ja Aku Ankassakin tuolloin kerrottiin: ”Varsovan laulu piiloon! Tullinuuskija paapuurin puolella”. Kuten monella saaristossa liikkuvalla tuolloin oli tapana, myös Royal Linen perustaja Jaakko Rautakorpi hankki toisinaan Varsovan laulua. Jaakolla oli myös pirssiauto ja siinä sivussa tuli asiakkaille myytyä muutama pullo. Virkavalta sai asiasta vihiä ja löysivät m/s Annikista Varsovan laulua. Alus takavarikoitiin valtiolle ja pakkohuutokaupattiin Pirttisaaressa, kuten oli tapana myös kieltolain aikana. OLYMPIAKESÄNÄ 1952 Helsingissä aloitettiin kansainvälisen mallin mukaisesti sightseeing-risteilyt

Keisarien illallisristeilyn reittikartta

kisaturisteja silmällä pitäen. Muutama muu risteilyjä tarjoavaa yritys ajautui tulevien vuosien aikana taloudellisiin vaikeuksiin ja tuolloin Jaakko Rautakorpi osti yritykseltä m/s Terhin sekä m/s Standardin ja aloitti sightseeing-liikenteen. 1960-luvulla yhtiölle hankittiin puinen m/s King ja m/s Terhi 2. 1960-luvun lopulla lento- ja laivayhteyksien parannuttua Helsingissä vieraili yhä enemmän turisteja ja myös kotimainen kysyntä kasvoi, ja pian sightseeing-risteilyistä tulikin tärkeä osa liikennettä.

YHTIÖN perustaja Jaakko Rautakorpi kuoli vuonna 1970 ja poika Jorma Rautakorpi jatkoi toimintaa. Vanhoja aluksia korvattiin uusilla. 1970-luvun alussa hankittiin kolme alusta Hollannista: m/s Standart II, m/s Katarina ja m/s Natalia. Natalia tarvittiin suosittua Kaunissaaren liikennettä varten. Suomenlinnan ja Korkeasaaren liikennettä avustettiin kaupungin kanssa tehdyillä sopimuksilla. Alumiinirunkoisia aluksia m/s King, m/s Queen ja m/s Princess tehtiin 1980-luvulla Pellingissä. Vuonna 1975 yrityksen nimeksi tuli J. Rautakorpi Oy ja 1986 Royal Line Oy. Reiteiksi vakiintuivat sightseeing-risteilyt itään ja länteen sekä ristei-

lyt Porvooseen.

M/S KATARINA ja m/s Natalia muutettiin sisätiloiltaan ja keittiöiltään ravintolatoimintaan paremmin soveltuvaksi ja nyt sightseeing-risteilyiden ohessa voitiin tarjoilla lounasta ja illallista laivoilla niiden omista keittiöistä. Yritysristeilyjen merkitys kasvoi merkittävästi 1980- ja 1990-luvuilla ja laivakauppoja tehtiin jälleen, ”pikku” m/ss King-laiva vaihtui m/ s Princeen. Yhtiölle rakennettiin uusi ravintolalaiva, 180-paikkainen m/ss King vuonna 1999 vastaamaan kasvaneeseen risteilykysyntään. JORMA Rautakorpi on edelleen mukana toiminnassa mutta perheyrityksen päivittäistä toimintaa johtavat tänä päivänä veljekset JUKKA ja MIKKO RAUTAKORPI. Kauden aikana niin Jukkaa kuin Mikkoa saattaa hyvinkin nähdä myös ohjaamassa laivoja. Royal Line on suosittu kesätyöpaikka, joka tarjoaa töitä kymmenille ravintola- ja matkailualan osaajille.

ROYAL Linen illallisristeilyt valittiin Helsingin parhaaksi kaupunkilomatuotteeksi 2009. 2010-luvulla Royal Linen lounas- ja illallisristeilyt ovat Suomen suosituimmat

ja Royal Line on yritysristeilyjen markkinajohtaja Helsingissä. m/ s Prince myytiin ja tilalle tuli m/s RoyalCat vuonna 2007 Söderskärin ja Porvoon liikennettä varten. Hop-On Hop-Off bussiliikenne aloitettiin vuonna 2010. Bussiliikennettä hoitava tytäryhtiö Helsinki Lines on kasvanut usealla eri palvelulla Helsingin yhdeksi suurimmista opastettujen turistipalveluiden tuottajaksi. Kaudessa lounas- ja illallisristeilyjä on yli 1000. Vuonna 2018 aloitettiin Espoossa teemalliset lounas ja illallisristeilyt sekä Porvoossa opastetut jokiristeilyt. TÄLLÄ hetkellä yhtiöllä on liikenteessä laivat m/s Natalia, m/s King, m/s Katarina, m/s Royal Cat, m/s Queen ja m/s Princess. Tämän kesän kuluessa Royal Line ottaa liikenteeseen uuden aluksen, joka tulee liikennöimään m/s Helsinki nimisenä.. KUN lähdette viettämään päivää tai vaikka vain iltaa Helsinkiin, kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa Helsinkiä mereltä päin! Kuka tietää kenen Kanarialta tutun kasvot palvelevat teitä laivalla. Royal Linen punavalkoiset sightseeing-, lounas- ja illallisristeilyt lähtevät Kauppatorilta.


21

facebook.com/kanariansanomat • www.issuu.com/kanariansanomat

n i u g e n i u g r A Varsin mukava lomakohde

Paikalle löydät Playa del Inglesistä helposti vaikkapa busseilla nro 1, 33, 39 ja 90. (2,20€)

TEKSTI JA KUVAT: MARKO MÄNNISTÖ, LÄHDE: WWW.ARGUINEGUIN.NET

Markkinat vetävät kansaa

A

RGUINEGUIN on kalastajakylä Gran Canarian luoteisrannikolla Puerto Ricon lähettyvillä. Paikka tunnetaan auringosta ja viikoittaisista markkinoistaan, jotka pidetään joka tiistai klo 8-14. Älä kuitenkaan erehdy pitämään Arguineguinia uneliaana pikkukylänä, sillä sitä se ei ole. Esimerkiksi katujuhlat, karnevaalit ja uusivuosi nostavat tunnelman kattoon ja fiilis on kuin isommankin kaupungin karkeloissa. Idyllisen ilmaston ja hyvän sijaintinsa vuoksi tämä kylä on varsin suosittu skandien, erityisesti norjalaisten, keskuudessa ja sieltä löytyykin norjalainen merimieskirkko. Ravintoloita on joka lähtöön aina kanarialaisesta safkasta fiskesuppeen ja kotona leivottuun tanskalaiseen leipään.

Majoittuminen Arguineguinissa on useita hotelleja ja vuokrattavia huviloita, vaikka pieni kylä onkin. Vaihtoehtoja yöpy-

miseen löytyy kylpylällä varustetuista luksushotelleista apartamentoksiin ja Air BnB-majoitukseen. Majoittuminen heti rannan kupeeseen on täydellinen ratkaisu Fiestas del Carmenin aikana, jolloin kaikki paikalliset paatit lähtevät satamasta El Pajariin, Anfille, Puerto Ricoon ja Puerto de Moganiin. Merestä kun puhutaan, Arguineguilla on tarjottavanaan neljä uimarantaa. Suurimmat kaksi ovat Playa de la Lajilla, luonnon allas, jonka paikalliset tuntevat nimellä Costa Alegre sekä Playa de las Marañuelas, joka sijaitsee lähes keskellä kylää. Ostokset Arguineguin tarjoaa yllättävän mukavasti ostosmahdollisuuksia aina erikoistuneista supermarketeista pieniin putiikkeihin saakka. BAEZ, Rocasa ja Happy Shopping ovat omiaan sisustamisen ja kodin laittamisen saralla kun taas El Verol-lahja-

kaupasta löydät uniikit tuliaiset kotiin vietäväksi. Mikäli olet onnekas ja satut asumaan Arguineguissa tai lähistöllä, löytyy kylästä myös useita rautakauppoja eli ferreterias mikäli nikkarointikärpänen puraisee. Kylästä löytyy lisäksi muutamana hieman harvinaisempikin kauppa. Spar Express Las Marañuelas-rannan vieressä tarjoaa para llevar eli take away -annoksina mm. tuoreita hedelmiä kuppiin pilkottuna (oiva välipala uimarannalle), kanarialaisia perunoita, salaatteja sekä voileipiä ja kotitekoista Dolce Amor-jäätelöä, jota löytyy myös gluteenittomana sekä vegaaniystävällisenä versiona. Toinen harvinaisempi näky on Spar Natural Miguel Marrero-kadulla. Sieltä löytyy runsas valikoima luomua niin gluteenittoman ja vegaaniruoankin ystäville. Ravintoloista mainitsemisen arvoinen on mm. Taste Mesón, jossa on tar-

Tällaisissa maisemissa kelpaa sangriaa maistella

jolla yli 300 viiniä ja 70 eli päätösparaatin päiväshampanjaa. Lisäksi niin nä. Carnaval Costa Mogán salissa kuin keittiössäkin (Arguineguin), kestää 26. touhuaa suomalaisia lah- – 31. maaliskuuta 2019 ja jakkuuksia. Taste Mesón tämän vuoden teemana on sijaitsee Plaza Las Ma- Afrikka. rańuelasilla. Peruukkibileet järjestettiin ensi kerran 2017 Karnevaalit tarkoituksena saada Karnevaaliaika on saa- enemmän ihmisiä pukeuren eläväisintä aikaa. Ar- tumaan asuihin muulloinguineguin Carnival ke- kin kuin päätösparaatin rää joukoittain väkeä päivänä. Viime vuonna ne erityisesti Cabalgatan pidettiin perjantaina 23.

helmikuuta ja musiikista vastasivat tuolloin DJ Tony Bob, DJ Aitor sekä DJ Juacko. Tämän vuoden päivämäärä on vielä auki. Päätösparaati järjestetään lauantaina 30.3. ja ne alkavat klo 19:00. Kulkueen reitti menee Ancora Centerin (hyvä paikka seurata tapahtumaa) ohitse Plaza Negra -toriaukiolle, jossa juhliminen jatkuu aamuun saakka. Suurin osa karnevaalien tapahtumista pidetään toriaukiolla, johon on pystytetty ruokakioskeja ja esiintymislavoja. Sardiinin hautajaiset karnevaalien viimeisenä päivänä (sunnuntai 31.3.) on yksi viikon erikoisimmista tapahtumista. Se symboloi juhlimisen loppumista polttamalla sardiinia esittävä paperimassapatsas, minkä jälkeen on komea ilotulitus. Ohjelmaa ei ole vielä tätä kirjoitettaessa julkaistu, mutta voitte pysyä tilanteen tasalla esimerkiksi www.arguineguin.net -sivuston avulla, josta löytyy muutakin arvokasta infoa.


22

Kanarian Sanomat

Sampsa Astala Trio

Jukka Hallikainen

Tangokuningas vuodelta 2008

Uudella kokoonpanolla saarelle

TEKSTI: ERNO SIKANEN

E

J

UKKA osallistui Tangomarkkinoille kolme kertaa, vuosina 2004 ja 2005 hän selviytyi kymmenen parhaan mieslaulajan joukkoon ja vuonna 2006 hän oli miesten sarjan varasijalla finaaliin. Sitten vuonna 2008 Jukka hurmasi sekä tuomariston että yleisön taitavalla ja karismaattisella esiintymisellään ja hänet kruunattiin Tangokuninkaaksi. Toukokuussa 2009 julkaistiin Jukan debyyttialbumi, joka sisältää mm. singlet En tekisi toisin ja Katse. En tekisi toisin on myös albumin nimi. Debyyttialbuminsa jälkeen hän on myös julkaissut lukuisia singlejä mm. Herätä henkiin, Viimeinen valssi, Onnellinen ja Reppu täynnä toiveita, joka kipusi ilmestyttyään välittömästi Radio Suomen soitetuimmaksi kappaleeksi. Jukka on ollut mukana myös suuren suosion saaneessa Kolmen kuninkaan tarina showssa yhdessä Risto Nevalan ja Marko

Lämsän kanssa. Kolme kuningasta on myös julkaissut yhteisen albumin, Kolmen kuninkaan tarina, joka sisältää tuttuja kappaileita aina Täysikuusta Satumaahan. Jukka Hallikainen on todistanut olevansa ammattilainen myös juontotehtävissä. Jukka toiminut Tangomarkkinoiden juontajana eri tehtävissä ja muutaman vuoden ajan myös Tangomarkkiat -karsintakiertueen isäntänä sekä kilpailijoiden tsemppaajana. Hän on vetänyt myös monia firmatilaisuuksia ja viihdetapahtu-

mia. Jukka osaa taidon olla vakuuttava haastattelija ja organisaattori ja hoitaa ammattitaidolla isännän roolit. Hän osaa tarvittaessa loihtia tapahtumaan kuin tapahtumaan hyvän meiningin! Kanarian saarilla ja Tanssikellari Foxissa Jukka ei suinkaan ole uusi kasvo sillä hän on käynyt keikkailemassa Foxissa jo useita kertoja, viimeisimmäksi marraskuussa. Jukka on myös intohimoinen Golf-harrastaja joten esiintymislavan lisäksi hänet voi nähdä myös Golf-kentällä.

Marko Maunuksela

Valovoimainen ja monipuolinen artisti

U R O V I I S U VO I T TAJA, Ex-Lord- hahmo Sampsa Astala tekee kovaa vauhtia omaa soolouraa Suomessa ja on parin Gran Canarian reissun aikana vakuuttanut sekä paikalliset että turistit omalla osaamisellaan. Niko Hurmeen kanssa hän on päässyt jopa paikallisiin rock-klubeihin keikoille ja niin myös nyt maalis/huhtikuun taitteessa. Kevään kunniaksi Sampsa sai trionsa vahvistukseksi nousevan tähden Hanna-Maarian. Hanna-Maaria Tuomela sijoittui toiseksi X Factor Suomi -ohjelmassa 6.5.2018. Hän on Suomen historiassa ensimmäinen laulukilpailuun osallistuja, joka pääsi äänestyksissä finaaliin omilla kappaleilla. Hanna-Maaria on yksi Suomen mielenkiintoisimmista nousevista artisteista. Iltalehden vuoden 2016 musiikkitulokkaiden listalle valittu

laulaja on valloittanut radioaallot pehmeällä lauluäänellään Cheekin sinkulla “Sä huudat”. Hanna-Maaria on tehnyt töitä laulajana ja lauluntekijänä Suomessa ja ulkomailla. Hän on myös esiintynyt yhteistyössä Suomen eturivin artistien, kuten Antti Tuiskun, Saara Aallon, Emma Salokosken, Scandinavian Music Groupin, Lauluyhtye Viiden, DJRZY:n ja Heavyweight DJ’s:n kanssa. Hanna-Maaria kilpaili vuoden 2013 Voice of Finlandissa Elastisen

joukkueessa. Lisäksi hän on edennyt Suomen Euroviisukarsinnoissa ja UMK-kilpailuissa finaaliin saakka Diandran, Saara Aallon ja Mikael Konttisen taustalaulajana. Laulaja-lauluntekijä valmistelee parhaillaan debyyttialbumiaan. Tuottajana on mukana Suomen ykköstuottajiin lukeutuva Janne Oinas.

Sampsa Astala trio feat. Hanna – Maaria esiintyy Iskelmä – Baarissa 28.03. ja 01.04. Tervetuloa.

Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrog Diplomiurkuri, tunnettu taiteilija Templo Ecuménicossa

TEKSTI: ERNO SIKANEN

K

ARISMAATTINEN, rehti ja rento Pohjanmaan poika osaa olla paitsi herkkä tulkitsija myös vauhdikas viihdyttäjä ja tilanteeseen heittäytyjä. Suurin sysäys kaikkien tuntemaksi tähdeksi tapahtui Seinäjoen Tangomarkkinoilla, jossa hänet kruunattiin Tangokuninkaaksi vuonna 2010. Marko oli kilpailussa myös yleisön suosikki. Kokemusta keikkailusta Markolle on kertynyt jo usean vuoden ajalta. Yli tuhat tanssikeikkaa, lukuisat teatteriroolit, showt, radiojuonnot, messut, solistivierailut, erilaisten konserttien ja kiertueiden isännöinnit, käsikirjoitustyöt ja juontotyöt ovat muokanneet Markosta eri

tapahtumien varman, luotettavan ja aina positiivisen tähden. Kanarialla hän on tuttu kasvo ja Tanssikellari Foxiin hän ei saavu suinkaan ensimmäistä kertaa. Edellisen kerran Marko nähtiin keikkailemassa Foxissa Jukka Hallikaisen tavoin marraskuussa jolloin heidät nähtiin lavalle myös yhteisellä keikalla. Marko ja Jukka ovat tehneet yhteistä keikkaa pidempäänkin ympäri suomea ja ovat julkaisseet kolme sinkkua yhdessä. Kaikki kolme sinkkua ovat uusia versioita aiemmin julkaistuista kappaleista. Hei vaan heilani suloinen, Hulluna tangoon ja uusimpana julkaisuna Samppanjaa.

S

IRKKA-LIISA Jussila-Gripentrog opiskeli Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikin osastolla, mistä valmistui kanttori-urkuriksi 1968. Urkujensoiton diplomitutkinnon hän suoritti professori Enzio Forsblomin johdolla 1973 erinomaisin arvosanoin. Stipendin turvin hän jatkoi opiskeluaan Wienin Musiikkikorkeakoulussa professori Michael Radulescun ohjauksessa. Lisäksi hän on täydentänyt taitojaan lukuisilla kansainvälisillä urkukursseilla opettajina mm. Guy Bovet, Marie-Claire Alain, Ludger Lohmann, Harald Vogel ja Monserrat Torrent.

Hän on esiintynyt useissa Euroopan maissa. Suomen Yleisradiolle hän on tehnyt runsaasti nauhoituksia. Director musices Jussila-Gripentrog on toiminut kirkkomuusikkona Kallion seurakunnassa vuosina 1971-2014 sekä Sibelius-Akatemiassa urkujensoiton opettajana.

J u s s i l a - G r i p e n t ro g esiintyy useilla kuorolevyillä säestäjänä ja urkusolistina, vuonna 1997 häneltä ilmestyi CD Kallion neljät urut ja syksyllä 2005 uusi CD Kallion lehteriurkujen 10-vuotisjuhlan kunniaksi. Vuonna 2006 hänelle myönnettiin Organum-seuran kiertopalkinto monipuolisesta työstä urkutaiteen saralla, ja 2014 hänet kutsuttiin saman seuran kunniajäseneksi. Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrog on aikaisemminkin konsertoinut Gran Canarialla, seuraava konsertti on Templo Ecuménicossa maanantaina 25.3. klo 20.00.


23

facebook.com/kanariansanomat • www.issuu.com/kanariansanomat

Danny palaa saarelle Suomi-viihteen todellinen ikoni Danny nähdään Iskelmä-Baarissa

Juha Laitila

Vitsi, mitä tarinoita! Viihteen monitoimimiehen debyytti Inglesissä

I

SKELMÄ-BAARIN kevään monipuolinen viihdetarjonta tuo iloksemme viihdetaiteilijan, joka on tarvittaessa imitaattori, artisti, näyttelijä, juontaja, käsikirjoittaja, säveltäjä ja sanoittaja, siis todellinen viihteen monitoimimies.

M

AALISKUUN keikoilla DANNYN mukana esiintyy vuoden 2016 tangokuningatar Erika Vikman, joka on tehnyt Suomessa aivan uuden aluevaltuksen bilebändi Jean S:n solistina. Dannyn mittava ura pitää sisällään tuhansia esiintymisiä ympäri maailman. Monet alkoivat fanittaa häntä jo 60-luvulla jolloin ensimmäiset Danny-Showkiertueet kiersivät Suomea. Iskelmä-Baarin keikoilla voi muistella Ihania hittimuistoja vuosien varrelta. KAIKKI ALKOI EAST VIRGINIASTA

Kun nyt vuosikymmenten jälkeen lukee erityisesti 60-luvun lopun ja 70-luvun LP-levyjen kappaleluetteloita huomaa, että ne ovat täynnä pelkkiä hittejä. Esimerkiksi vuonna

1968 Dannyllä oli yhteensä yhdeksän hittiä samaan aikaan Top 100-listalla ja ”Tuulensuojaan” (levytetty 1970) oli listoilla yhteensä 126 viikkoa, ­lajinsa ennätys Suomessa vielä tänäänkin. Dannyn singlet toisensa jälkeen ovat nousseet listojen kärkeen ja vuonna 1972 julkaistu single ”Vai niin, vai niin” ja ”Maantieltä taloon” on harvinaisuus siinä mielessä, että sen molemmat puolet ylsivät hieman eri aikoihin listaykkösiksi. Dannyn 50-vuotisjuhlan kunniaksi tehty ”Tämä taivas tämä maa” oli suurhitti sekin samoin kuin samanniminen albumikin, josta Danny sai kultalevyn. Dannyn tämän iltainen ohjelmisto kattaa monen tyyppistä musiikkia aina balladeista latinorytmeihin ja rock & rolliin. Ne ovat

suoneet iloa, elämyksiä ja lohtua murheeseen. Yhä uudet sukupolvet ottavat hänet ja hänen laulunsa omikseen. East Virginia, Kauan, Vähän ennen kyyneleitä, Kesäkatu, Tuulensuojaan, Tuuliviiri, Amarillo, Maantieltä taloon, Aaveratsastajat, Hiljainen kitara, Kesäaikaan, Rebecca, Pieni Sana, Piilopaikka, Salattu suru, Seikkailija, Seitsemän kertaa seitsemän, Sua kutsun Maarit, Vain niin, vai niin, Vain lunta kaikkialla, Tämä taivas, tämä maa, Kuusamo ja ehkä jotain muutakin :) Erika Vikmanin valloittaa omalla vauhdikkaalla esiitymisellään meidän iltaamme, varmaan saamme kuulla jotain Jean S -ohjelmistostakin.

VITSI, MITÄ TARINOITA Mitä on tiedossa, kun Juha Laitila esiintyy Inglesin Iskelmä-Baarissa? Imitaatiota, laulua ja naurua pitkän uran varrelta ja etenkin tästä päivästä. Presidentillisistä terveiset Trumpin aloituksella. Sanansa on sanottavana myös Niinistöllä, Tartsilla ja Maralla. Rallissa Tommilla menee lujaa ja formulassa Räikkösellä on uutisia. Päivän politiikkassa eletään kiihkeitä aikoja vaaleja odotellessa ja sote-sotkuja selvitellessä. Musiikki-ilottelussa kuljetaan myös huumori edellä. Miltä kuulostaa Elvis ja Matti ja Teppo, Sleepparit tai Nocturne? Mukana yl-

lätyksiä ja paljon suomalaisia sekä ulkomaisia tuttuja biisejä. Ja kyllä soittaa Paranoidia. Juha Laitilan Vitsi, mitä tarinoita – show Iskelmä-Baarissa 14.03. & 19.03. Pyydämme myös huomioimaan että keikat alkavat jo klo 20.00. Kaikki nauramaan :)

TÄNÄÄN kannattaa todellakin tulla Iskelmä-Baariin.

Modern Talking Reloaded Kasari – Ysärihittipaketti – kansainvälinen show

ISKELMÄ – BAARI YLPEÄNÄ ESITTÄÄ USA. Argentiina. Bosnia. Venäjä. Bolivia. Peru. Italia. Tanska. Suomi. Luxemburg. Saksa ja parisen kymmentä muuta valtio-

ta on mahtunut Modern Talking Reloadedin lähes 1000 keikkaa sisältäneelle maailmankiertueelle 2000 luvulla. Facebookissa Modern Talking Reloadedilla on

lähes 200.000 tykkääjää ympäri maailman. Nyt Modern Talking Reloaded on meillä Play del Inglesissä, mutta vain kerran. Merkitkää kalenteriinne 29.03. Silloin meille

esiintyy suuren maailman tähdet. Pieteetillä Modern Talking-musaa esittävä saksalaisbändi tempaisee sellaisen show:n että oksat pois. Kasari- ja ysärihittejä

jotka pistävät taatusti bilejalan liikkeelle. Kukapa ei muistaisi hittibiisejä Cheri Cheri Lady tai You’re My Heart, You’re My Soul? Maailmankiertue jatkuu Gran Canarian Iskel-

mä-Baarista Manner-Espanjan ja Suomen kautta Puolaan, onneksi saatiin heidät tänne... Nyt on tarjolla sellaista jota voi muistella vielä kesälläkin.


24

Kanarian Sanomat

Hyväntekeväisyyttä naistenpäivän lounaalla Kuparipannussa

Luontokappaleille uusi hoitohuone, ainoa laatuaan Kanarialla

Gran Canarian ev.lut. seurakunnan perinteinen naistenpäivän lounas nautittiin ravintola Kuparipannussa 8.3. 2019.

Hoidettavia eläimiä tuodaan jopa Iso-Britanniasta saakka.

KUVAT: PEKKA NISKANEN

L

OUNAALLE osallistui 59 henkilöä. Ohjelman lisäksi järjestettiin arpajaiset, jonka tuotto lahjoitettiin Kirkon ulkomaanavun Naisten pankin kautta kehitysmaan tyttöjen koulutus-stipendeinä. Kiitos kaikille. Kiitos myös arpajaisvoittojen lahjoittajille! Tapahtuman järjestelyistä vastasivat seurakunnan vapaaehtoiset Vappu Mellanen ja Helena Virtanen.

TEKSTI: MARKO MÄNNISTÖ KUVA JA LÄHDE: NEWSCANARYISLANDS.COM

M

UUN muassa eksyneet kilpikonnat ja muut luonnossa elävät eläimet saivat uuden operointi- ja hoitohuoneen, Centro de recuperación de fauna y silvestre de Tafira. Tämä Gran Canarian Tafirassa sijaitseva kuntoutuskeskus vastaanottaa vuosittain noin 2000 eläintä, myös useita kilpikonnia Englannista saakka. Tafiran keskus on Euroopan subtrooppisen alueen ainoa hoitopaikka, joten työnsarkaa riittää.

Kuvan kilpikonna kärsii murtuneesta kilvestä, joka aiheutui veneen törmättyä siihen. Päivittäisen hoidon kautta konna palautetaan aikanaan mereen.

Pyhää Patrickia juhlitaan jälleen!

Sunnuntaina 17.3. on koko maailma hetken aikaa irlantilainen. TEKSTI JA KUVA: MARKO MÄNNISTÖ

P

YHÄN PATRICKIN päivä on Irlannin kansallispäivä ja samalla maan suojelupyhimyksen muistopäivä, jota juhlitaan paitsi Irlannissa, myös muualla maailmassa irlantilaisten keskuudessa. Juhlahumuun ovat tervetulleita osallistumaan toki muutkin kuin irlantilaiset. Kovimmat tanssit löytyvät luonnollisesti kaikista irkkubaareista. Verhoudu kolmiapiloihin sekä vihreään ja mene vaikkapa Inglesissä Aguila Rojalle ja koet kuinka vihreä aalto imaisee sinut mukaansa juhlahumuun. Guinnesin siivittämänä karkelot alkavat jo puolenpäivän aikaan ja jatkuvat aina yhteen saakka yöllä live-musiikin tahdittamana.

TIESITKÖ? Pyhä Patrick on myös Nigerian suojelupyhimys sekä insinöörien ja karkoitettujen suojelupyhimys. Pyhä Patrick käytti kolmilehtistä apilaa pyhän kolminaisuuden symbolina. Legendan mukaan Pyhä Patrick karkotti käärmeet Irlannista.


25

facebook.com/kanariansanomat • www.issuu.com/kanariansanomat

Netflix-sarjan kuvaukset Gran Canarialla

Irtaudu altaalta, suuntaa pohjoiseen

Fast & Furios 6:n tuottaja teki paluun saarelle uuden projektin kera

Henry Cavill tauolla

TEKSTI: MARKO MÄNNISTÖ LÄHDE: MASPALOMASAHORA.COM, KUVAT IMDB.COM

T

ÄNÄ vuonna julkaistavan Netflix-sarjan ’The Witcher’ kuvaukset päättyivät Gran Canarian luoteisosassa, Guayedrassa. Sarjan pääosassa nähdään vuoden 2013 ”Superman”, Henry Cavill. Sarja perustuu puolalaisen Andrzej Sapkowskin fantasiakirjoihin. Samaisista kirjoista on tehty myös suosittu videopelisarja. Ensimmäisellä tuotantokaudella tulee olemaan kahdeksan jaksoa, joissa Gran Canaria on vahvasti läsnä. Sarjan tuottaja, Simon Emmanuel, piipahti aikoinaan saarella kuvaamassa Fast & Furious 6 -elokuvaa, ja siitä jäänyt hyvä kokemus sai hänet siirtämään sarjan saarelle. Tuottaja kehuu vuolaasti Gran Canarian mahdollisuuksia kuvauspaikkoina monipuolisen ja vaihtelevan luontonsa vuoksi. Yhdeksän päivän ajan sarjaa kuvattiin useissa turisteillekin tutuissa paikoissa. Mm. Maspalomas, Roque Nublo, Cuevas Blancas, Tamadaba ja Agaete olivat kuvausryhmän kohteina. Maaliskuun kolmannella viikolla Gran Ca-

narialla alkaa skandinaavisen televisiosarjan kuvaukset. Lisäksi huhtikuussa ryhdytään kuvaamaan saksalais-suomalaista yhteistuotantoa. –Gran Canaria Film Commission on tehnyt pitkään ja hartaasti työtä nostaakseen saaren profiilia viihdeteollisuuden parissa. Työ kantaa vihdoin hedelmää, kertoo saaren presidentti Antonio Morales. The Witcherissä Cavill esittää Geralt de Riviaa, joka on geneettisesti muunneltu hirviön metsästäjä. Tämä etsii paikkaansa maailmassa, jossa ihmiset paljastuvat paljon pahemmiksi kuin mikään peto tai hirviö. The Witcher on eeppinen tarina kohtalosta ja perheestä. Sarja julkaistaan kuluvan vuoden loppupuolella. Muissa osissa nähdään Freya Allen, Anya Cholatra, Eamon Farren, Joey Batey, Lars Mikkelsen, Royce Pierreson, Maciej Musial, Wilson Radjou-Pujalte sekä Anna Shaffer. Odotamme mielenkiinnolla mitä tuleman pitää. Tuttujen maisemien bongaaminen elokuvista ja tv-sarjoista on yllättävän viihdyttävää puuhaa.

BARRANCO DE GUAYADEQUE

I

KIVIHREÄ Barranco de Guayadeque erottuu yhtenä saaren upeampana laaksona. Kaktukset, agavet, unikot, palmupuut, Kanariansaarten mänty- ja mantelipuut, kuten myös yli 80 paikallista lajia, kasvavat jyrkillä rinteillä. Naapurikaupungit, Ingenio ja Agüimes, saavat vetensä purosta joka virtaa läpi tämän rotkon. Laakso oli esihistoriallisena aikana saaren asutuin ja laaksossa sijaitseekin yksi tärkeimmistä esihistoriallisista hautausmaista, jossa vainajat haudattiin luoksepääsemättömiin luoliin. Guanchit – Kanariansaarten alkuperäiset asukkaat – käyttivät myöhemmin näitä luolia oleskeluun, ruoan varastointiin ja paikkana hedelmällisyysrituaaleille. 1800-luvulla, sen jälkeen kun paikalliset alkoivat ryöstää hautoja ja myivät suuren osan arkeologisista löydöistä Museo Canariolle Las Palmasiin, tästä alueesta tehtiin luonnonpuisto suojelemaan sitä tulevilta tuhoilta. Lagarto Canarión, joka on maailman suurimpien liskolajien koti, on myös paratiisi tosikävelijöille. Päällystetty tie jatkuu Museo de Guayadequen (Centro de Inter-

pretación Arqueológica) ohi, joten laakson upeista maisemista voi myös nauttia autolla liikkuen. Tie kulkee ohi luolakylien – jossa modernin ajan ihmiset asettuivat seuraamaan Guanchien jalanjälkiä – pienillä kappeleilla, baarilla ja perusravintolalla, ja loppuu Tagororissa, tunnettu luolaravintola, jossa on tarjolla sekä paikallista viiniä että perinteistä kansanmusiikkia, joita voi nauttia ruokailun lomassa.

ARTENARA

K

AUNIS mutta mutkainen tie vie Artenaran kylään. Kylä on 1270 m korkeudessa ja se onkin saaren korkeimmalla sijaitseva kylä ja myös yksi vanhimmista. Kristuksen patsas sivulle levittyneillä käsivarsilla, jäljennös tunnetusta Rio de Janeiron patsaasta, toivottaa kävijät tervetulleiksi. Artenaran kylässä on kaksi kirkkoa, Iglesia de San Matias ja La Ermita de la Cuevitan luolakirkko. Luolakirkossa on Virgen de la Cuevitan patsas, jota kylä juhlistaa 15. elokuuta. Kylä on kiinni vuoren reunassa ja osa taloista, jotka on rakennettu kiviluoliin, ovat esihistorialliselta ajalta. Talojen julkisivut on maalattu, joten ne näyttävät lähes normaaleilta taloilta ja tokihan

suurin osa luolataloista on tänä päivänä varustettu kaikilla uudenaikaisilla palveluilla. Upeita vuoristomaisemia voi ihailla vaikkapa lounaan lomassa ravintolassa, jonne pääsee ihan Kristuspatsaan luo lähtevän polun vierestä. Kallioon on louhittu näköalaterassi, jossa on pöytiä ravintolan asiakkaille. Myös sisällä voi istua ikkunoiden vieressä ja ihailla maisemia.


26

Lukutoukka

”Los libros me enseñaron a pensar y pensar me hizo libre.” (Kirjat opettivat minua ajattelemaan ja ajatteleminen teki minut vapaaksi.) – Ricardo Corazón de León

Kanarian Sanomat

KRISTINA OHLSSON

– Daavidintähdet

D

AAVIDINTÄHDET on viides Fredrika Bergman -dekkari, jota aiemmin ovat ilmestyneet Nukketalo, Tuhatkaunot, Varjelijat ja Paratiisiuhrit. Juutalaisen päiväkodin opettajatar ammutaan päivän päätteeksi lasten edessä keskellä katua. Myöhemmin samana iltapäivänä katoaa kaksi 10v poikaa, jotka löydetään seuraavana päivänä ammuttuna lumihangesta läheltä kuninkaanlinnaa. Heillä on paljaat jalat ja päässään paperikassit, joihin on piirretty kauhistuneet kasvot. Murhatapa viittaa vanhaan juutalaiseen myyttiin Paperipojasta, joka vainoaa lapsia. Fredrikan ja Alexin lisäksi juutalaismurhista on kiinnostunut myös suojelupoliisin Eden Lundell, joka on lukijalle ehkä tuttu aiemmista Fredrika Bergman-dekkareista. Kronologisen kerronnan ohella lukija saa esimakua tulevaisuudesta, koska lukujen väliin on sijoitettu perin koskettava ennakointitarina, ja vasta aivan lopussa selviää, kenestä siinä on oikein kysymys. Kristina Ohlsson hallitsee loistavasti tarinan kerronnan ja tietää miten pitää lukija otteessaan. Parasta ehkä on, että vaikka ei olisi sarjan kaikkia osia lukenutkaan, niin se ei ole häiritsevää tarinan etenemisen kannalta, näitä voi lukea myös yksittäin. Itse en ole toistaiseksi pettynyt yhteenkään tämän kirjailijan tuotokseen, jatkan fanittamista. -J.S.

Videovinkki

THE WOLF OF WALL STREET – Martin Scorsese

E

”Hollywood on paikka, jossa sinulle maksetaan tuhat taalaa suudelmasta ja viisikymmentä senttiä sielusta.” – Marilyn Monroe

LOKUVA perustuu tositarinaan new yorkilaisesta pörssimeklarista Jordan Belfortista (Leonardo DiCaprio). Belfortin amerikkalainen unelma lähti käyntiin 80-luvulla senttiosakkeista, joiden kautta hän siirtyi pörssilistautumisten ja korruption ahneeseen maailmaan. The Wolf of Wall Street on todella mielenkiintoinen elokuva. Se sisältää täysin räävitöntä menoa täynnä seksiä, huumeita, viinaa, osakkeita, apinan lailla käyttäytyviä ihmisiä, rahaa, rahaa ja vielä enemmän rahaa. En muista missä elokuvassa rahaa olisi viimeksi levitetty näin paljon ympäriinsä. Meno on toisinaan niin järjetöntä, vastenmielistä ja noloa, että herää kysymys, miksi tällainen on edes tehty? Siihen löytyy kuitenkin kaksi hyvää vastausta: Ensinnäkin kyseessä on elämänkerta, joka perustuu oikean Jordan Belfortin elämään ja hänen kirjoittamaansa kirjaan, eli elokuvan räävittömät tapahtumat ovat loppujen lopuksi silkkaa realismia ja niiden näyttäminen näin ollen perusteltua. Toiseksi kolmetuntinen elokuva jaksaa viihdyttää paljon paremmin tällä tyylillä. Voin suositella, katsomisen arvoinen leffa ehdottomasti! -M.M.

Tähdet kertovat OINAS 21.3.–19.4. Kevättä rinnassa – ja rakkauselämässä. Lämpimät tuulet tulevat herättämään luonnon lisäksi jotain muutakin talviunilta. Laita siis parhaat päälle ja lähde metsästämään elämäsi rakkautta. Bermudan kolmiossa on paljon mahdollisuuksia törmätä siihen oikeaan.

HÄRKÄ 20.4.–20.5. Kevätallergioiden lisäksi elämääsi hiipii jokin salaperäinen asia. Onko se pääsiäispupu vai jotakin ihan muuta, se riippuu sinusta. Muista tarttua hetkeen, unohda turhat jossittelut. KAKSONEN 21.5.–20.6. Intoa riittää auringon lämmittäessä yhä enemmän. Olet elämäsi kunnossa ja virtaa riittäisi vaikka sähköauton lataamiseen. Ota energiasta kaikki irti, mutta muista myös hengähtää. Lomakausi häämöttää edessä. RAPU 21.6.–22.7. Muuttuneet maisemat ja tapahtuneet elämänmuutokset saavat sinut tuntemaan, että olet eksyksissä. Kaikkia polkuja ei ole merkitty, mutta joskus pitää eksyä löytääkseen sen oikean tien. Jos vaan löydät oikealle polulle, niin sen päässä on jotakin kiinnostavaa.

LEIJONA 23.7.–22.8. Luonto herää eloon, lämpötilat nousevat, lintujen sirkutus kuuluu puista. Sinä vedät peiton tiukemmin ympärillesi ja yrität estää kevään äänet tyynyn avulla. Tila tunnetaan paremmin kevätväsymyksenä. Onneksi se ei ole tarttuvaa. Alahan ryhdistäytyä. NEITSYT 23.8.–22.9. Mieltäsi painaa jokin asia, johon et tunnu saavan vastausta. Sinun on aika tehdä kunnollinen kevätsiivous sekä kotonasi että pääsi sisällä. Lakaise turhat jutut maton alle ja rentoudu. Lakkaa stressaamasta ja ala vihdoin nauttia elämästä kiireisen talven jälkeen.

VAAKA 23.9.–22.10. Kun kevät tuo tullessaan kukkaloiston, niin on sinunkin aikasi kasvaa. Jätä entinen olemuksesi ja vapaudu kahleista. Sisäisen itsesi vapautus tuo sinulle paljon onnea ja uutta potkua elämään. Pääsiäisen aika tuo tullessaan paljon romanttisia hetkiä. SKORPIONI 23.10.–21.11. Noitavainot eivät ole pääsiäisen juttu, mutta jokin asia taitaa silti vainota sinua. Ota itseäsi niskasta kiinni ja kohtaa sisäiset noitasi, niin pääset nauttimaan kevään lämmöstä täysillä. Unohda piikikkyytesi ja popsi Kindereitä.

JOUSIMIES 22.11.-21.12. Elämäsi on oikeilla poluilla ja tunnet olosi voittamattomaksi. Ota hyvästä olosta ja kaikki irti ja kokeile uusia asioita. Kevätauringon paistaessa olet voittamaton! Muista kuitenkin pitää huolta siitä, ettei UV-säteilyn määrä pääse yllättämään palovammojen muodossa.

KAURIS 22.12.–20.1. Tulet löytämään uusia asioita elämästäsi dyyneiltä. Lapio käteen ja kaivamaan! Löytöjen miellyttävyys riippuu sinusta itsestäsi – löydetyt pääsiäismunat taitavat kuitenkin olla ihan mieluisia. Tai ehkäpä kannattaa unohtaa lapiohommat ja viettää pääsiäinen auringosta nauttien.

VESIMIES 21.1.–19.2. Seuraat erään tunnetun henkilön jalanjäljissä, mutta kaikki eivät arvosta julkisuuttasi. Älä anna seen häiritä ja jatka valitsemallasi tiellä. Puiset ristit saattavat myös aiheuttaa puistatusta, mutta älä huoli, tuntemukset eivät tule kestämään pitkään. Maalaa munia ja koristele vitsoja. KALAT 20.2.–20.3. Tuntemuksesi ovat lämpimät ja mikseivät olisi, onhan sääkin. Nyt on aika ottaa elämän punaiset langat käsiin ja tehdä jotain yllättävää: pyytää ihastusta ulos, käydä syömässä kavereiden kanssa tai aloittaa uusi harrastus. Kaikki on mahdollista, latu on nyt auki. Bill Clintonin virkakaudella Valkoisen talon ovaalihuone sai uuden nimen. Mikä se on?? -Oraalihuone Mikä on poliisin lemmikkieläin? -Houkutuslintu. Miksi EU on myöntänyt Suomen poliisille maataloustukea? -Poliisit anoivat tukea vasikoiden ylläpitoon. Mikä on Nokian poliisin kansainvälinen tunnuslause? -Collecting people. Miten lukitusta poliisiautosta pääsee ulos? -Pakoputkea pitkin.


facebook.com/kanariansanomat • www.issuu.com/kanariansanomat

27


28

Kanarian Sanomat

Johan nyt on markkinat Jokaiselle jotakin, tässä olkaapa hyvät. Lähde, josta tiedot poimittu ilmoittaa, etteivät he vastaa muutoksista, joten näin ollen suosittelemmekin teitä tarkistamaan, että markkinat todellakin pidetään, ennen kuin kauemmaksi lähdette. Toisinaan esimerkiksi sääolosuhteet aiheuttavat markkinoiden perumisen yllättäen. LAS PALMAS -Veguetan käsityömarkkinat (Pilar Nuevo Square) Su 10-14 -Markkinat (Rambla Alcalde Juan Rodriguez Doreste) Su 9-14 -San Lorenzon maalaismarkkinat (vastapäätä San Lorenzon alueen terveyskeskusta) Su 10-14 AGÜIMES To 8-13 ARUCAS (Calle Francico Courier) La 8-14

SAN FERNANDO Ke ja la 9-14 (Mercado) Maalaismarkkinat ja kirppis joka toinen sunnuntai VECINDARIO Maalaismarkkinat Ma 8-14 Yleismarkkinat (Recinto Ferial) ke 8-14 SAN MATEO La 8-20 ja su 8-15 PUERTO DE MOGÁN Pe 10-14 (satama) Ma 9-14:30 Käsityömarkkinat pysäköintialueella

PUERTO RICO Maalaismarkkinat joka toinen su 8:30-14 MOYA Su 8-14 TEROR Su 8-14 TELDE Policia Nacionalin pysäköintialue- San Gregorio La 8-14 TUNTE Plaza Santiago de Tunte Su 9-13 VALLESCO Pe 16-20, la 10-14 ja 16-20, su 9-14

VALSEQUILLO Su 8-14 SANTA MARIA DE GUIA Ti ja su 8:30-13 SANTA LUCIA Su 8-14 SANTA BRIGIDA La 7:30-20 su 7:30-14 JINÁMAR La 8-14 ARGUINEGUIN Ti 9-14 (La Plaza Negra) To 8-14 (ANCORA-ostoskeskuksen sisällä)


29

facebook.com/kanariansanomat • www.issuu.com/kanariansanomat

Tohtorisetä hoitaa MATKARIPULI

Ruben Jimenez

Suomiklinikka

M

ATKARIPULI on yleinen terveysongelma matkustettaessa trooppiseen maahan. Siihen vaikuttavia tekijöitä on useita kuten esimerkiksi mistä tulet, kuinka pitkä lomasi on tai missä ja mitä syöt lomasi aikana. Usein syynä ovat bakteerien, virusten, tai loisten aiheuttamat tulehdukset.

HETI LÄÄKÄRIIN JOS - Kuumetta - Oksentelua - Jatkuvaa vatsakipua - Ripulia yli kolme päivää - Verta tai limaa ulosteessa - Kuivumisen merkkejä kuten tumma tai vähäinen virtsa - Jokin muu riskitekijä

VÄLTTÄÄKSESI NÄITÄ SINUN TULISI - Juoda vain pullotettua vettä - Pestä kädet usein - Välttää raakoja elintarvikkeita - Pestä hyvin vihannekset ja hedelmät

MITÄ TEHDÄ JOS OIREITA ILMENEE? Ensimmäiseksi pidä yllä nestetasapainoa suolaja mineraalijuomilla ja ruokavaliolla josta on jätetty pois maitotuotteet. Suositeltavia syötäviä ovet riisi, vaalea paahtoleipä, keitot jne. Joskus on tarpeellista myös antibioottien käyttö, mutta vain kun lääkäri katsoo sen aiheelliseksi.

MUUTAMA SANA ESPANJAKSI

HÄTÄ-

TILANTEISIIN Tarvitsen apuasi Necesito tu ayuda Tämä on hätätilanne Es una emergencia On sattunut onnettomuus Ha surgida un accidente Missä on lääkäri Donde hay un medico Kutsukaa lääkäri/poliisi Llame a un medico/la policia Soittakaa ambulanssi Llame a una ambulancia Olen loukkaantunut Estoy herido/-a Olen kipeä Estoy enfermo/-a Minun on päästävä sairaalaan Tengo que ir al hospital Hän on tajuton El / ella estã inconsciente Minulla on kipua rinnassa Tengo dolores del pecho Sydänkohtaus El ataque cardiaco Matkapahoinvointi / ripuli El mareo / la diarrea Voida pahoin Sentirse mal Flunssa La gripe

AA

SUOMENKIELISET Olen kuumeessa Tengo fiebre Vatsakipu El dolor de estómago En pysty hengittämään No puedo respirar Olen diabeetikko Soy diabético Minulla on epilepsia Tengo epilepsia Pyörtyä Desmayarse / desvanecerse Oksentaa Vomitar Apteekki La farmacia Särkylääke El analgésico

HÄTÄNUMERO: 112

Saat palvelua kielillä: espanja, englanti, saksa, ranska, italia Paikallispoliisi (Policia Local) Puh: 092 24h Ambulanssipalvelu Provital - englanniksi. (+34) 928 58 33 33 (+34) 902 11 24 00

AA-ryhmät Gran Canarialla

LAS PALMAS Maanantai klo 12.00 Tiistai klo 18.00 Keskiviikko klo 12.00 Torstai klo 18.00 Perjantai klo 12.00 Lauantai klo 18.00 Avo Sunnuntai klo 12.00 os. Emilio Zola 4. Soittokello oven vieressä. GRAN CANARIAN AUTTAVA PUHELIN +34 661 012 184 PLAYA DEL INGLES Maanantai klo 18.00 Perjantai klo 18.00 Avo os.Turistikirkko, vasen siipi (Templo Ecumenico) AL-ANON: PLAYA DEL INGLES Maanantai klo 18.00 os. KOKA-hotellin alakerta, huone 3115.

Saaren seurakuntatapahtumia Suomalainen Turistikirkko

LAS PALMAS Sunnuntaina klo 18.00 Hyvän Sanoman ilta Turistikahvio, keskiviikko klo 10-13. Paikka: Skandinaviska Turistkyrkan/Turistikirkko, Calle de Galileo 40 Las Palmas PLAYA DEL INGLES Maanantaina: Klo 10-13 Kansainvälinen turisticafe. Klo 17-18 Kahvio. Klo 18-19 Laula kanssamme-tilaisuus. Torstaina: Klo 17.00. Kahvio. Klo 18.00 Hyvän Sanoman Ilta. Paikka: Templo Ecumenicon Centro seurakuntasali Playa del Inglesissa, käynti Kasbah-ostoskeskuksen puoleisesta portista. PUERTO RICO Tiistaina klo 17.00 Kahvio. Klo 18.00 Hyvän Sanoman Ilta. Paikka: Skandinaavinen Turistikirkko, Puerto Ricon ostoskeskus, Mc Donaldsista katsoen vasemmanpuoleisella sivustalla, Huom. parkkipaikan puolella.

Sydämellisesti tervetuloa! www.kanariansuomalainenturistikirkko.org/granca.htm Yhteystiedot: Pastori Sakari Alanen, e-mail: sakari.turistikirkko@yahoo.es Puh: +34-652313633 +34-658035866 Gran Canaria +46(0)705656231 Pohjolassa

Kotikirkkosi Kanarialla LUTERILAINEN MESSU Torstaisin klo 18 Skandinaavisessa turistikirkossa, c/Galileo 40, Las Palmas Perjantaisin klo 17 Templo Ecuménico, Playa del Inglés RAUHANYHDISTYKSEN SEURAT Keskiviikkoisin klo 16 Templo Ecuménicossa Sunnuntaisin klo 14 Parque Urbano del Surissa

KONSERTTI TEMPLO ECUMÉNICOSSA 25.3. klo 20.00 Urkukonsertti. Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrog

Gran Canarian suomalaisen ev.lut. seurakunnan seurakuntakokous pidetään torstaina 28.3.2019 klo 19.30, messun jälkeen, Skandinaavisen Turistikirkon kahviossa, C/Galileo 40, Las Palmas. Seurakuntakokouksessa on äänioikeus jokaisella Suomen ev.lut. kirkon läsnä- tai poissaolevaan väestöön kuuluvalla jäsenellä, joka viime vuoden loppuun mennessä on täyttänyt 16 vuotta ja on viettänyt kokousta edeltävän 12 kuukauden aikana Espanjassa vähintään 3 kk. www.grancanariansrk.net Facebook: Gran Canarian suomalainen ev.lut. seurakunta


30

Kanarian Sanomat

Uusi kaupunkipuisto Puerto Ricossa Moottoritien sillan alta otettiin tyhjä tontti hyötykäyttöön. TEKSTI: MARKO MÄNNISTÖ, LÄHDE JA KUVA: THECANARYNEWS.COM

M

AALISKUUN alussa avattiin Mogánin kaupungin kustantama 1.3 miljoonaa euroa maksanut puisto Motor Grande-naapurustoon. Pinta-alaa puistolla on 10 000 neliömetriä. Puistosta löytyy mm. kuntoilulaitteita, viheralueita, varjoisia lepopaikkoja, pelejä lapsille, WC-tilat sekä urheilualueet jalkapallon ja koripallon pelaamiseen. Lisäksi sieltä löytyy Puerto Ricon ensimmäinen koirapuisto, jossa on myös agility-rata. Tässä paikallisen arkkitehdin David Torresin suunnittelemassa puistossa on kaksi sisään-

käyntiä. Toinen Puerto Ricon puolelta ja toinen Motor Grande-asutusalueen puolelta. Autolla pääsee puistoon helposti, sillä sieltä löytyy puiston käyttäjille varattu pysäköintialue. Mogánin pormestari, Onalia Bueno, kertoi vastaavia puistoja olevan lähitulevaisuudessa suunnitteilla Arguineguíniin Pueble de Mogániin.

kyinen asuinalue, jolla ennen turismin saapumista kasvatettiin tomaatteja ulkomaan vientiin, lähinnä Englantiin. Juuri avattuun puistoon on nyt pystytetty vanha moottori, jonka avulla näitä tomaattiviljelmiä kasteltiin kahdesta kaivosta saatavalla vedellä. Moottorin lahjoitti Cortadores de Puerto Rico S.L. Moottori valmistettiin Englannin Lincolnissa, ja MONET ovat varmaan se on toinen kahdesta ihmetelleet, mikä Motor alueella käytetystä. Tämä Grande on. Yleisesti me otettiin käyttöön vuonna ulkomaalaiset ajattelem- 1906, ja monella tapaa kyme sen olevan jokin tie, seinen aparaatti oli avainmutta totuus on toinen. asemassa nykyisen PuerMotor Grande on ny- to Ricon synnyssä.

Ennakkoäänestyspaikat 2019 eduskuntavaalit ja europarlamenttivaalit Ulkoministeriö vastaa ennakkoäänestyksen järjestämisestä ulkomailla. Ennakkoäänestyspaikkoina toimivat Suomen edustustot ja niiden toimipaikat. LÄHDE: WWW.FINLANDIA.ES/AJANKOHTAISTA

Helmikuussa hikoiltiin monin paikoin Kanariansaarten helmikuu oli ilmatieteenlaitos AEMET:in mukaan varsin lämmin ja kuiva. Elohopea kipusi paikoin yli 30 asteeseen. Vuorilla keskilämpötilat jopa nollassa. TEKSTI: MARKO MÄNNISTÖ, LÄHDE: NEWSCANARYISLANDS.COM

F

UERTEVENTURAN Pajarassa edellinen yhtä lämmin helmikuu koettiin vuonna 1994 ja La Gomeran Alajerossa 2002. Lämpimin helmikuu kymmeneen vuoteen elettiin myös useissa muissa paikoissa, kuten La Palman Tijafaressa ja Gran Canarian San Bartolome de Tirajanassa sekä La Aldea de San Nicolasissa. Korkeimmat keski-

lämpötilat, 18-20 astetta, mitattiin itäisten saarten rannikkoalueilla ja muiden saarten eteläosissa. Sisäosissa elohopea heilui 12-16 asteessa, vuorilla keskilämpötilat pyörivät puolestaan nollan ja kymmenen asteen välillä. 11. ja 14. päivänä tilastoitiin korkeimmat helmikuiset päivälämpötilat vuoden 2004 jälkeen. Mit-

tarit näyttivät yli 30 astetta Sabinosassa, Tazacortessa ja La Aldea de San Nicolasissa. Trooppisia öitiä koettiin Agaetessa, Moganissa, Tacoronissa, San Bartolome de Tirajanassa, San Sebastian de La Gomerassa ja Valverdessa. Eli kyllä Kanarian talvessa suomalainen tarkenee, vaikka välillä vähän tuuleskeleekin.

Ä

ÄNIOIKEUS on jokaisella Suomen kansalaisella, joka viimeistään vaalipäivänä (14.4.2019 eduskuntavaaleissa ja 26.5. 2019 europarlamenttivaaleissa) täyttää 18 vuotta. Lisäksi europarlamenttivaaleissa voivat äänestää myös muun EU-jäsenvaltion kansalaiset seuraavin edellytyksin. Ohjeet löytyvät internetistä: https://vaalit.fi/aanioikeus-ja-aanioikeusrekisteri2. Ilmoitus äänioikeudesta tulee postitse niille äänioikeutetuille, joiden osoite on tiedossa. Voit tarkistaa äänioikeutta koskevat tietosi maistraatista: www.maistraatti.fi ÄÄNESTYSPAIKALLA on esitettävä henkilöllisyystodistus, joka voi olla passi, henkilökortti, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja. Ilmoitus äänioikeudesta on hyvä ottaa mukaan, mutta ilman sitäkin voi äänestää.

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA Suomen kunniakonsulaatti Calle José Franchy y Roca, 5 – 2 35007 Las Palmas Puh. +34 928 224 358 Eduskuntavaalit: 3.-6.4.2019 klo 10.00 – 15.00 Europarlamenttivaalit: 15.-18.5.2019 klo 10.00 – 15.00

SAN FERNANDO DE MASPALOMAS Centro Sociocultural del Mayor, Gran Canaria Calle Santa Brigida 24, Esq. Calle Mogán 35100 San Fernando de Maspalomas Gran Canaria Puh. +34 928 224 358 Eduskuntavaalit: 3.-6.4.2019 klo 10.00 – 15.00 Europarlamenttivaalit: Ei ennakkoäänestystä


31

facebook.com/kanariansanomat • www.issuu.com/kanariansanomat

a u l i a s Vi

Hörähdyksiä Miksi Röllin vene upposi? -Siitä puuttui tilipitappi Mistä tietää, että hevoset pitävät pizzasta? - Ne ovat aina salamina paikalla Mitä eroa on nuorella ja vanhalla miehellä? -Nuoren miehen unet ovat märkiä ja pierut kuivia Kumpi voitti, suomalainen vai ranskalainen? -Suomalainen, koska hän söi ranskalaisen

ja vähän vitsailua

Pähkinä 1:

Pähkinä 2:

9 8

6

4

5

1

2

4

8

3

5

9

4

8

4

3

1

5

1

2

6

8

7

6

5

8

5 9

6

6

2

6

3

5 2

7

1

1. Kumpaa kutsutaan myös normaaliajaksi: kesä- vai talviaikaa? 2. Mitä kierrätykseen liittyvää on siistaus? 3. Mistä kasvista saadaan lakmus-väriainetta? 4. Paljonko suomalainen kuluttaa vettä keskimääräisesti päivässä? 5. Mitä herkkuja ovat serrano ja jabugo? 6. Mikä Kanarian saarista on pinta-alaltaan suurin? 7. Mihin liittyy Tiffany-tekniikka? 8. Mikä panimo toi markkinoille Suomen ensimmäiset longdrink-juomat vuonna 1952? 9. Mitä on Barley wine? 10. Minkä olympialaisten yhteydessä järjestettiin ensimmäiset paraolympialaiset?

1

Kanarian Sanomat Infopaketti turisteille Lehti ilmestyy joka toinen perjantai lokakuusta maaliskuulle. Ilmaiseksi. facebook.com/kanariansanomat nettilehti: issuu.com/kanariansanomat

Peräkkäiset numerot eivät saa olla vierekkäin pysty- tai vaakasuoraan

SUDOKU 2:

Kymmenen kysymystä:

7

1

Pähkinä 3:

KAIKKI VASTAUKSET SIVULLA 4. SUDOKUISTA 3 VIIMEISTÄ NUMEROA.

SUDOKU 1

3

Mitä lohikäärme sanoi nähdessään ritarin? -Ei taas purkkiruokaa! Miten laihialla hajoitetaan mellakoiva väkijoukko? -Otetaan lakki käteen ja aletaan keräämään kolehtia Mikä on kiinalainen laihdutuskuuri? -Syö niin paljon kuin haluat, mutta vain yhdellä puikolla Mikä on kenkäkauppiaan unelma? -Tuhatjalkainen

4 8

6

1

4 1

5

E-mail: kanariansanomat.grancanaria@gmail.com Puh. +34 685 840 906 / +34 695 157 328 ------------------------------------------------------------------Juttuvinkkejä voi lähettää joko yllämainittuun sähköpostiin tai viestinä facebookin kautta.

------------------------------------------------------------------Painopaikka: Artes Graficas del Atlantico S.A. (www.agaprint.com) Painos 3500 kpl (joka 2. viikko)

9

3 9

2

4

7 4

TOIMITUS ja ILMOITUSMYYNTI

5

3

9

9

Kanarian Sanomat ei vastaa sille tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten/kuvien säilyttämisestä tai palauttamisesta. Lehdellä on oikeus editoida ja lyhentää lähetettyjä kirjoituksia. Kanarian Sanomat ei vastaa taloudellisesti itsestään riippumattomista virheistä kuten painovirheen aiheuttamista vahingoista. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun summanpalauttamiseen. Lehti ei vas-

9 taa ilmoitukseen tulleesta virheestä, joka johtuu puutteellisesta, epäselvästä tai virheellisestä aineistosta. Lehti ei vastaa ilmoitusten sisällöstä missään muodossa, eikä myöskään ota vastuuta niiden todenperäisyydestä. Tekijänoikeuslain Ley 22/1987 de Propiedad Intelectuel mukaan lehdellä on tekijänoikeus suunnittelemiinsa ja laatimiinsa ilmoituksiin. Ilmoituksia ei voi käyttää muualla ilman lehden kirjallista lupaa.


Kanarian Sanomat kanariansanomat • e-lehti: www.issuu.com/kanariansanomat

№ 12 • 15.03.2019

Profile for Kanarian Sanomat

Lehti 12 (2018-19)  

Lehti 12 (2018-19)  

Advertisement