Page 1

Nieuwsbrief Stichting KAMPER KOGGE

NIEUWSBRIEF VOOR VRIJWILLIGERS, DE STICHTING KAMPER KOGGE

B

DONATEURS EN BEGUNSTIGERS VAN

K

ijna aanvaring

Hoe de roeisloep Stad Kampen en de Kamper Kogge elkaar 's nachts ontmoeten.

3

Voor 2010 denken we onder meer aan een bezoek aan Sail Amsterdam (19 t/m 23 augustus).

Verslag van de reizen die de Kamper Kogge in 2009 maakte langs Terschelling, Antwerpen, Groningen, Delfzijl, Zwolle .......

4

Zeker is dat de Kogge in een prominente rol krijgt tijdens de volgende editie van Sail Kampen (Pasen, vrijdag 2 t/m maandag 5 april). De Kogge ligt dan als blikvanger aan de IJsselkade.

Gaten slaan, priemen of boren Onze vrijwilligers leren traditioneel schoenen maken. De kostuumgroep had nog nooit zoveel inspiratie.

2

e Kogggerik

De Kamper Kogge wordt varende gehouden door vele vrijwilligers. Jan Boerhof is één van hen. Wie is hij en wat doet hij op de Koggewerf?

8

DE KAMPER KOGGE

Wat eten de koggerikken aan boord? Dat is altijd een verrassing. Maar de bemanning weet dat er goed voor ze gezorgd wordt. Op pagina 3 het recept van de beroemde Lapskous. Voor wie thuis nog even wil nagenieten.

BEZOCHT DEZE ZOMER

ANTWERPEN. VANUIT EEN FLAT IN VLISSINGEN WERD ZE GEFOTOGRAFEERD DOOR

RINUS SCHERPENISSE EEN

MOOI CONTRAST:

EERSTE

EUROPESE

ogge in 2010

Na een druk seizoen ligt de Kogge de komende winter in de Buitenhaven van Kampen.

Uit het logboek van de Kamper Kogge

D

najaar 2009

DE

KUSTVAARDER VAART LANGSZIJ EEN MODERN VRACHTSCHIP.

DIT IS EEN UITGAVE VAN: Stichting Kamper Kogge

Havenweg 7 8262 BZ Kampen nieuwsbrief@kamperkogge.nl www.kamperkogge.nl

Bij de werf worden diverse stoomschepen en op of rond het werfterrein worden stoommachines verwacht. In een volgende nieuwsbrief leest u meer. Actuele informatie vindt u op www.sailkampen.nl.


K

oggebemanning in Middeleeuwse kledij

Zo’n drie jaar geleden was de Stichting Kamper Kogge al in het bezit van enkele middeleeuwse kostuums, die bij bijzondere evenementen werden gedragen. Zo nam burgemeester Oosterhof de vlootschouw van Sail 2007 af in een prachtig bruin pak, dat door Josien Groenewegen was gemaakt.Door de middeleeuwisering van de Kogge, op verzoek van het bestuur door Kees Hardeman en Reijer van ’ t Hul, in gang gezet, kreeg de kostuumgroep een geweldige impuls. Samen met Josien gingen Mies van Dijk, Hermien Kroneman, Gerda van ’t Hul en Marie Ridderikhof aan de slag. Via oproepen kwamen lakens, doeken, bont en gebruikte kleding binnen. Oude lakens werden in heet water met theezakjes gekleurd om er hemden van te naaien. Op menig maandagavond werd in het naaiatelier boven de kantine van de werkplaats gewerkt aan de kledingstukken. Het resultaat mag er zijn op dit moment meer dan zestig kostuums gereed. Onze vrijwilligers dragen inmiddels allemaal middeleeuwse kledij tijdens evenementen, waar de Kogge bij betrokken is. MIDDELEEUWSE SCHOENEN Ook dit najaar zit de kostuumgroep niet stil. Er wordt gewerkt aan details (schoenen, tasjes en riemen) om de kleding nog verder te perfectioneren. Zo was er in oktober een workshop middeleeuwse schoenen maken onder leiding van Heinz Günther uit Duitsland. Heinz was ook aanwezig op het internationale Koggetreffen afgelopen mei in Kampen. Hij was toen zeer enthousiast over het middeleeuwse sfeertje op de werf en bood aan om ons te leren middeleeuwse schoenen te maken. Elf cursisten bekwaamden zich anderhalve dag in het maken van fraaie schoenen uit de koggetijd. WERKRUIMTE Het is de bedoeling dat de zolder boven de kantine wordt ingericht als kledingatelier en op de verdieping daarboven de garderobe met kleedruimte en spiegels wordt gemaakt. Zo zien we maar weer: de Kamper Kogge is meer dan alleen maar een kogge. Hulde aan de meisjes van het confectieatelier! FOTO: JENNY

VAN DER

STEEG

R

ondleidingen

De werkgroep Promotie beschikt over een enthousiaste groep rondleiders, die gasten over de Koggewerf en het schip rondleiden. Afhankelijk van de wensen van de bezoekende groep kan een ander thema gekozen worden. Dit kan worden gecombineerd met een natje of droogje in de Taveerne. Nadat het Middeleeuws huisje verder is ingericht, wordt dit ook in de rondleidingen opgenomen. Naast inkomsten, leveren de rondleidingen meer bekendheid aan onze activiteiten. In de nieuwe folder worden de rondleidingen onder de aandacht gebracht en er is een lespakket voor scholen ontwikkeld, dat in samenwerking met Quintus aan de man wordt gebracht. Dit leverde al vijftien rondleidingen met basisscholen op. De mogelijkheden voor samenwerking met de VVV worden onderzocht. Wilt u ook op de Kogge rondleidingen verzorgen? Neem dan contact met ons op.


R K

ogge ontsnapt aan aanvaring

Het was al donker die woensdagavond. Het zal rond een uur of negen zijn geweest. De roeiers van Roeisloep Stad Kampen hadden een pittige training op de IJssel achter de rug. Over tien dagen wachtte hen de zware Amsterdamse Grachtenrace. De sloep roeide bovenstrooms richting Oude Buitenhaven. Zo’n twintig meter voor havenmond gaf de stuurman het commando: op riemen. Voor de stuurman altijd weer een moeilijk moment: Zijn zicht naar voren wordt verblind door het licht op de steven en hij vraagt zich af of de boot de juiste snelheid heeft. Hoe zit het met de wind? Komt er geen boot de havenmond uit? Op dat moment vaart de Trots van varend Kampen ook op de IJssel. De Kamper Kogge komt terug uit Antwerpen. Schipper Adri Pepperkamp duwt het helmhout bakboord en de Kogge gaat stuurboord uit, richting de nauwe haveningang. Iedereen is geconcentreerd bezig met zijn of haar taak. Op nog geen vijf meter afstand ziet de sloepstuurman voor zijn boeg plotseling een enorme donkere muur voorbij schuiven. Riemen neer en afstoppen, schalt het commando door de duisternis. Dat ging maar net goed, roept een stem vanaf het hoge kasteel van de Kogge. Nadat beide schepen zijn afgemeerd, wordt er die avond nog lang nagepraat over de historische bijnabotsing.

ecept van koggekok Jackie:

LABSKOUS

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN: 750 gram gezouten rundvlees of cornedbeef, 1 kilo aardappelen, 500 gram rode bieten, 2 grote ui, peper, 1 deciliter azijn, klein uitje, mierikswortel, zout, suiker, 4 augurken of gefileerde zure haringen, 4 gefileerde zoute haringen, 2 uien, 2 appels, 4 eieren, 20 gram boter. Bereidingswijze:

Kook het rundvlees in ruim water in ongeveer 2 uur gaar, cornedbeef kan zo uit blik gebruikt worden. Kook de aardappelen en de bieten apart gaar. Maal vlees of cornedbeef, aardappelen en de ui samen fijn en meng ze met peper en een deel van de runderbouillon tot een soepele massa. Maak van azijn, fijngesneden klein uitje, geraspte mierikswortel, zout en suiker een sausje en meng dit in de nog lauwe in plakjes gesneden bietjes. Zet de aardappelmassa (de labskous) en de bieten apart een dag koel weg. Meng de volgende dag een in blokjes gesneden augurk door de labskous en warm het gerecht op. Verdeel de labskous over de borden. Gebruik voor de garnering: de bieten, het spiegelei en augurk.

Rol de haringfilets om appel en ui en steek deze vast. Dit heerlijke middeleeuwse gerecht zet onze chefkok Jackie van de Bos ons regelmatig voor aan boord van de Kogge. Er is zelfs in 2006 in de Buitenhaven een TVOost-cameraploeg aan boord geweest om Jackie bij het koken te filmen. Uiteraard waren er genoeg koggerikken bereid om de labskous aan dek te eten. Met veel gerstenat vooraf en erbij was dat toen een heerlijke en bovenal gezellig koggediner.

K

oninklijke verhaal tijdens DelfSail

Tijdens DelfSail kreeg de Kogge hoog bezoek. Onder hen prins Maurits. Op de vraag wat zijn functie aan boord was, antwoordde Aart Duiveman: Ik ben de verteller. Nou, vertel dan maar, zei de prins. En zo gebeurde het dat Aart zijn mooie verhaal over dat skûtsje en de lijkwade vertelde aan dat koninklijke gezelschap. In de Telegraaf van de volgende dag stond een foto van dat groepje rond prins Maurits op bezoek bij DelfSail. Op de koggewerf vertelt Aart tegen iedereen zijn koninklijke vertelavontuur in geuren en kleuren, met de foto als bewijs. Van Marten Woning kreeg Aart onlangs een mooi, donkerblauw mutsje. Op de rand ervan staat in goudgekleurde letters: KONINKLIJKE VERTELLER


T

ERUGBLIK OP EEN MOOI VAARSEIZOEN,

Dit jaar begon ons vaarseizoen al vroeg. Het gezelschap van een Kamper advocatenkantoor was eind maart een dag te gast op de Kamper Kogge en de dag erna vertrok de Kogge naar IJlst in de gemeente Wymbritseradiel. Deze tweede van de elf Friese Elfsteden vierde in maart het jubileum van de elfstedenvereniging. Met de aanwezigheid van de Kamper Kogge eerde IJlst haar band met koggen die in de middeleeuwen in IJlst een belangrijke rol speelden bij de ontwikkeling van de stad. Met schroefschade keerden we terug uit IJlst. De stuurboord schroef had het uiterlijk van een tulp aangenomen en moest vervangen worden. Tijdens de werfbeurt, eind april, werd de nieuwe schroef gemonteerd. De oude schroef is deze zomer gerepareerd en wordt als reserveschroef achter de hand gehouden.

INTERNATIONAAL KOGGETREFFEN Ondertussen waren de voorbereidingen voor het 2e Internationale Koggentreffen (14-18 mei) op de Koggewerf in volle gang. Het werd met de aanwezigheid van de Lisa von Lübeck, de Poeler Kogge Wissemara, met de Kieler Kogge en onze eigen Kamper Kogge een groots maritiem historisch evenement. Jammer dat de Ubena von Bremen op het laatste moment moest afzeggen. Van de Roland von Bremen en de Malmö Kogge wisten we al eerder dat ze niet naar Kampen konden komen. We kunnen terugzien op een zeer geslaagd weekend, dank zij de geweldige medewerking van onze vrijwilligers. Zij verzorgden een onvergetelijk evenement voor de vele duizenden bezoekers.

STAPELLOOP Op 28 mei was de Kamper Kogge te gast bij de

uit het logboek van de Kamper Kogge stapelloop van een nieuw gebouwd zeeschip bij Scheepswerf Peters.

SAILWOLDE Het volgende evenement voor de Kamper Kogge was Sailwolde. Op 3 juli voeren we in een hevige stortbui over het Veluwemeer en werden later die dag door de Kamper Koggezangers de haven van Zeewolde binnengezongen. Ook tijdens dit evenement stal de Kogge de show en ontvingen we veel bezoekers aan boord. De terugreis werd het grootste deel zeilend afgelegd.

VIA TERSCHELLING

NAAR

DELFZIJL

Zondag 2 augustus: vertrekdatum voor een langdurige reis naar Groningen en Delfzijl. De wind was niet gunstig; NW 4, dus op de motor varen richting Den Oever. In de buurt van Medemblik passeerden we op grote afstand de Kamper botter KP41 en hadden marifonisch contact met Schipper Hendrik Jan Vos. Maandagmorgen voeren we om 05.00 uur de haven uit en passeerden een paar uur later met pal hoog water het wantij van het Oude Vlie. In het Inschot zetten we zeil en voeren naar de Blauwe Slenk. Rond een uur of vier legden we aan in de haven van Terschelling en al snel was het erg gezellig aan dek. Jan Ruijg stapte aan boord, want hij voer van Terschelling mee naar Groningen. Hij bracht 's middags ook de dominee van Formerum en wethouder Cor Adema van Kampen met zijn vrouw en dochter mee. Samen met de schipper van de reddingboot Arie Visser van de KNRM dronken zij een aanleggertje met de Koggerikken.

De voorzitter (Aeltermann Wilhelmi) van de Internationale Koggen-Compagnie schreef in zijn dankbrief aan Burgemeester Oosterhof:

Sehr Geehrter herr Bürgermeister Oosterhof, mit großer freude und mit Begeisterung fieberten wir dem großen Ereignis in der Hanzestad Entgegen. Alle Anstrengungen wurden mit Bravour, einfach und unkopliziert (eben niederlädisch), durch gefürhrt. Die gelungene Koggen-Parade, einmalig schön, gemeinsam mit allen Booten auf der IJssel, direct vor der Stadt. Hertzlichen Dank für Ihre Unterstützung, Ihre holländische Gastfreundschaft und Ihrem persönlichen Einsatz die hansische Zeit autentisch und die maritime Kultur mut uns zu entwickeln.


ONDER

ZEIL NAAR

LAUWERSOOG

Dinsdagmorgen om 10.00 uur voeren we haven uit. De Arie Visser lag al klaar om ons voor te varen door het niet betonde Noordgat. Dat ging voortreffelijk en om kwart over 11 konden we op diep water zeil zetten richting Schiermonnikoog. We bedankten de bemanning van de Arie Visser met een kruikje Koggebitter. Met een zuidelijke wind 3 Bft hadden we een fantastische zeildag. Net voor het inlopen van het Westgat kromp de wind naar oost en moest het zeil omhoog, maar even later, in het Zoutkamperlaag, zeilden we al weer. Om 20.00 uur lagen we vast in de haven van Lauwersoog. Woensdag 5 augustus voeren we naar Zoutkamp, een prachtig oud vissersplaatsje. We maakten daar om 16.00 uur vast. Met de trekzak van Jan Jonker er bij werd het die avond weer gezellig aan dek. Donderdag 6 augustus: Zoutkamp – Groningen over het Reitdiep en door veertien erg smalle brugopeningen en een even zo smalle sluis. Co Kroneman, op de voorsteven, gaf bij het passeren van de bruggen de richting aan. Na het passeren van elke brug klonk het eitje vanaf de voorsteven. Op vrijdag 7 augustus 17.30 uur, aankomst Groningen. We werden in Middeleeuwse sfeer ontvangen met toespraken en een stadsomroeper aan een kade vol publiek. Een deel van de bemanning ging 's avonds over de wal terug naar Kampen. Ina Hup, Co en Hermien Kroneman, Aart Duiveman en Berend Scholten bleven aan boord.

naar de ligplaats van de Kogge, aan dek van de Kogge en in de haven. De volgende morgen vertrokken we om 09.00 uur met een andere groep passagiers naar Groningen. Tussen de middag legden we weer aan in Garnwerd voor de lunch. Even voor vier uur lagen we weer in Groningen, nu aan het Lage der A. Op 19 augustus voeren wij met een groep passagiers van Groningen naar Hoogezand. Ook daar was weer het nodige georganiseerd in het kader van het project VAN KOGGE TOT COASTER. De volgende dag weer terug naar Groningen, waar we bij de Oosterhavenbrug aanlegden. Daar kwam Dr. Egge Knol van het Groningen Museum aan boord. Hij bereide zich voor op de boekpresentatie op 22 augustus.

DELFSAIL

Vrijdag 21 augustus, Groningen - Eemshaven, waar de windjammers arriveerden voor Delfsail. Onder andere de Nederlandse Stad Amsterdam en de Eendracht, de Kruzenstern en de Sedov uit Rusland, de Bounty uit de USA, de Noorse Sörlandet en de Capitan Miranda uit Uruguay. Zaterdagmorgen 23 augustus voeren alle schepen naar de haven van Delfzijl. De Kogge kwam als één van de eerste schepen aan, gevolgd door de Duitse Kogge ROLAND VON BREMEN. ’s Middags vond aan dek van de Kamper Kogge de presentatie plaats van het boek KOGGEN, KOOPLIEDEN EN KANTOREN. Daarna was opnieuw het publiek welkom voor een bezoek aan de VAN KOGGE TOT COASTER Kamper Kogge. In de week die volgde lag de Kogge voor de wal aan Zondag en maandag ontvingen we aan boord van de het Hoge der A in het kader van het project VAN Kogge veel publiek. Er was voor de bemanning KOGGE TOT COASTER van het Noordelijk Scheepvaart nauwelijks tijd om te eten of gelegenheid zelf nog Museum. Aan boord gaven de Kogge iets te zien van de schepen. verhalenvertellers en een theatergroep uit Dinsdagmorgen vertrokken we voor de terugreis Groningen verschillende voorstellingen. Opnieuw naar Kampen. We voeren buitenom, dus de Eems uit ontvingen we een groot aantal bezoekers. en boven de Waddeneilanden langs. Tot in het Maandagmorgen 17 augustus vertrok de Kogge met Stortemelk was de wind niet gunstig en voeren we tien passagiers naar Zoutkamp. Halverwege het op de motoren, maar daarna konden we een paar Reitdiep werd in Garnwerd aangelegd voor een uurtjes zeilen. Woensdagmiddag aangelegd in de goedverzorgde lunch aan de wal, waarna de haven van Terschelling. bemanning in het Visserijmuseum verwacht werd. Donderdag voeren we het laatste stuk van de reis Daar begon een interessante avond met de naar Kampen waar we 's avond de Kogge aan de theatergroep die voorstellingen gaf op straat, op weg vaste ligplaats in de Oude Buitenhaven aanlegden.


Foto: Ben Diender

V

ervolg logboek Kamper Kogge 2009

STROOMOPWAARTS

NAAR

ZWOLLE

We vertrokken op 11 september richting Zwolle, waar de Kamper Kogge deelnam aan de festiviteiten rond de opening van het gerestaureerde Rode Torenplein. Omdat we vaste bruggen moesten gepasseren, werd zowel op de heenreis, als op de terugreis op maandag 14 september de mast verwijderd en weer geplaatst.

Westerschelde. Het werd een mooie nacht op zee. We voeren met een gunstig tij de Westerschelde op. Vanaf Lillo namen we een gezelschap aan boord, dat meevoer naar Antwerpen.

WATERKANT

We schutten door de Royerssluis naar binnen en maakten vast in het Kattenburgerdok. Een cameraploeg van de Vlaamse commerciÍle TV kwam aan boord en maakte opnamen. ’s Middags voeren we in konvooi met andere Het Rode schepen naar het Torenplein was die Bonapartedok, waar we zaterdag in ligplaats kregen bij het middeleeuwse sfeer aangekleed, met als middelpunt MAS, het Museum aan de Stroom, in het middelpunt de Kogge. Een theatergroep verrichtte de hele dag van de feestelijkheden van WaterkAnt. met houten vaten en Bentheimer zandsteed laad- en Zowel op zaterdag als op zondag was het erg druk loswerkzaamheden. Zo te zien was dat erg zwaar aan boord. De belangstelling die de vele bezoekers werk, maar Berend liet ze op de meest vreemde voor ons schip toonden was hartverwarmend. plaatsen stuwen, zodat de stabiliteit van het schip niet in gevaar zou komen. Maandagmorgen lagen we om half zeven voor de Londonbrug om voor zeven uur door deze brug en ANTWERPEN BINNENDOOR de Siberiabrug te varen, omdat dan de stremming Maandag 21 september, 09.00 uur, vertrek naar begint. Dat lukte en om acht uur waren we geschut Antwerpen. Ongunstige wind. De reis over het in de Royerssluis en voeren we de Schelde af, IJsselmeer naar Amsterdam voeren we helemaal op richting Vlissingen. Tot voorbij Westkapelle voeren de motoren. De overnachting was in IJmuiden. Op we op de motor, daarna konden we eindelijk het zeil dinsdagmorgen werkte het weer ook niet mee. laten zakken. We zeilden met een westelijke wind tot Tussen de pieren stampte de Kogge al behoorlijk en de Maasvlakte. Nadat we de drukke na ruim een uur op de Noordzee hadden we maar scheepvaartroute van de Nieuwe Waterweg weinig vorderingen gemaakt Schipper Adri besloot overgestoken waren, lieten we de ra en het zeil aan weer naar binnen te lopen en via de staande dek vieren, omdat zeilen niet meer mogelijk was mastroute naar de Zeeuwse wateren te varen.Het door de toegenomen wind en golfhoogte. We werd een enerverende tocht, waarbij we meer dan herstelden de stuurboord braslijn, die bij de nok van vijftig bruggen gepasseerden. De smalste was 7,90 de ra uit het blok was gelopen. m. De Kogge meet 7,56 m. Bij de doorvaart van Haarlem namen we een goede STAMPEN, ROLLEN EN STAMPEN bekende, Piet van Hamelsveld, aan boord. De vaart naar IJmuiden was verder onstuimig. Nooit Woensdagavond lagen we in Willemstad. gedacht dat de Kogge zo kon slingeren. We waren Donderdagmorgen verder door de Volkeraksluizen blij dat we de ra aan dek hadden laten liggen. Om naar de Krammersluizen in de Philipsdam, maar acht uur liepen we de haven van IJmuiden binnen. daar bleek de enige sluis met een beweegbare brug Op het Noordzeekanaal hesen we de ra weer in de gestremd. We moesten dus terug. mast en lieten we het zeil zakken. We zeilden naar In Dintelsas werd gasolie gebunkerd en daarna weer Amsterdam, waar we na de middag aankwamen. We door de Volkeraksluizen en over het Haringvliet naar meerden af in de monding van het Noord-Hollands Stellendam. Daar werden we naar buiten geschut en Kanaal, tegenover het Centraal Station. even later voeren we op de Noordzee, richting Page 6

Newsletter Header


WOENSDAG 30

SEPTEMBER

2009

de laatste vaardag, was het weer ons gunstig gezind. We voeren met een zuidelijke wind richting IJsselmeer en al op het Buiten IJ zetten we zeil. De wind trok in de loop van de dag aan tot ruim 4 Bft en ruimde van zuid naar WNW. We zeilden tot halverwege Urk – Enkhuizen en halsden richting Ketelbrug, waar we precies om half zeven aankwamen, net na de stremming van de brug. Ook op het Ketelmeer zetten we zeil en zeilden tot de Eilandbrug. Een prachtige dag, die werd gebruikt om de voorbereidingen van een volgende zeereis te noteren. We meerden om negen uur af in de Buitenhaven, opgewacht door een grote groep koggevrijwilligers. Aan de tafel in de kantine op de Koggewerf kwamen even later de verhalen los . . . . .

B

lijf ook op de hoogte van alle activiteiten rond de Kamper Kogge en de Koggewerf

WAAR

KOMT DE NAAM

I

KOGGE

VANDAAN?

n de tijd van Karel de Grote werden de Friezen aangeduid als Cokingi. Hun gebied was ingedeeld in districten, koggen genaamd. In tijd van oorlog moest elk district een schip met bemanning leveren aan de keizer. Deze verplichting heette kog-schuld en zo’n schip werd dan ook kogge genoemd.

Issue 1

Door sponsoring van Drukkerij Stroeve uit IJsselmuiden is het mogelijk de nieuwsbriefook op papier te verspreiden. De komende tijd zal de papieren nieuwsbrief tijdens diverse activiteiten op de werf worden verspreid. Ontvangt u nog geen papieren exemplaar? Geef dan uw naam en adres door aan nieuwsbrief@kamperkogge.nl. U krijgt dan alsnog een exemplaar toegestuurd.

P

rijsvraag verlengd

In de vorige nieuwsbrief schreven wij een prijsvraag uit voor een nieuwe naam voor de nieuwsbrief. Voor de meest originele inzending is een prijs beschikbaar. De oproep is blijkbaar niet zo opgevallen, want het aantal inzendingen was beperkt. Daarom nogmaals een oproep om ideeën voor een naam te mailen naar: nieuwsbrief@kamperkogge.nl, onder vermelding van naam, adres en leeftijd.


DE

KOGGERIK: JAN

BOERHOF

Wie is hij en wat doet hij? Geboren in 1942 in Ooststellingwerf. Dierenarts in Kampen tot 1984. Daarna freelance veterinair in de visteelt en rundveehouderij. Met de VUT in 2003. Sindsdien vrijwilliger bij onze Kogge in de onderhoudsploeg. Met de groep Jan, Piet, Joris en Corneel maakte hij de Kogge gereed voor haar eerste grote tocht: de Ommelandvaart in 2004. Jan voer dat jaar twee etappes mee (Kampen-Skagen en Kiel-Kampen). Na het vele breeuwen,tjetten en het werken aan de touwen, doet Jan het nu wat rustiger aan. Elke donderdag werkt hij in de expositieruimte

KAMPER KOGGE OP TERSCHELLING 2009 door: Reijer van 't Hul

G

EDICHT

daar in de Slenk; een stipje nog onmiskenbaar; ja ze is het de Kamper kogge zeilt naar West mooi middeleeuws haar silhouet

aan zijn koggemodel en is dan tevens gastheer voor bezoekers. Jan heeft altijd veel gezeild. Met de kleine BM en de 16 kwadraat op het Zuidlaardermeer en in het noorden van Nederland. De renovatie van het 18 meter lange botterjacht de Brontolit bleek voor Jan een te grote klus.Het schip uit 1905 is inmiddels helemaal herbouwd. Het IJsselmeerloodskottertje wat hij daarna had, verkocht hij aan Jackie van de Bos. Dit seizoen voer Jan met de Kogge mee naar Groningen. Genoten van een prachtige tocht. Heel bijzonder vond Jan het feit, dat de bemanningsgroep bijna dezelfde was als die van 2004 in de eerste etappe. Jan hoopt nog vele jaren op de koggewerf lekker wat rond te struinen en te genieten van het samenwerken met al die andere koggerikken. Dat Brunneper sfeertje, dat staat me wel aan.

vanaf de hoogte bij ’t Groene Strand is dat een pracht gezicht bol staat het zeil; wind in de rug de maritieme Trots van Kampen is weer op Skylge t’rug ontvangstgezelschap staat op de steiger klaar Kees, Gerda, Reijer en Anita van Gertjan gezellig bier en borrelen dan komt Jan Ruyg er ook nog an die avond gaat de club van boord naar ‘ Het Behouden Huys ’ genieten van een mooi verhaal getiteld: ‘ Om de Noord ‘ volgende dag; tien uur exact we zwaaien haar weer uit ’ t gaat buitenom naar Groningen wind westelijk van zuid twee koggerikken fietsen dan langs het wijde Wad plevieren, wolken, zee en licht wat een fantastisch pad de Boschplaat; op een hoge duin broodje, drinken even rust op de Noordzee; traag tegenstrooms daar zeilt ze, loodrecht op de kust Deze nieuwsbrief komt mede tot stand door PrudentCommunicatie.nl

A AN

DEZE UITGAVE WERKTEN MEE :

Ben Diender Gerrie van den Berg Ido Streekstra Jackie van de Bos Jan van der Steeg Jennie van der Steeg Kees Hardeman Mark van Rossum Reijer van 't Hul Rinus Scherpenisse Rob Hoekstra De druk van deze nieuwsbrief is gesponsord door:

Nieuwsbrief Kamper Kogge  

nieuwsbrief, Kamper Kogge, december

Nieuwsbrief Kamper Kogge  

nieuwsbrief, Kamper Kogge, december

Advertisement