Issuu on Google+

Work Samples

K

a

l

m

a

n

V

a

r

g

a


Hall of Fame A Hall of Fame honoring two sports a year; swimming in summer and fall months, ice hockey in winer and spring. The building plays on the duality of form and program. Inside & Outside, Water & Ice, Winter & Summer, Compression & Vastness. Structure rears up from the street level growing from a calm landscape. Visitors wander towards the monumental stadium at the east end. The observation tower pierces through the subtle landscape with a commanding view of the pond, paying homage to the two sports. The building’s programs are organized along a prescribed procession for the visitor; first entering through the hall of fame before settling into the main stadium. The main hall allows visitors an intimate relationship with the water before entering the vast stadium.

a studio project from the Illinois Institute of Technology

Lake Shore Drive

North Mc Clurg Ct.

East Grand Ave

East Illinois St.

Site Plan

Plan in Winter

Plan in Summer Early Form Exploration: Ground plane rears up,

Rolling plane dips down to street level and

becoming rolling landscape

creates nook for pond. Program reveals it-

with architecture below.

self from the landscape as sharp protrusions

Restaurant Space Support Offices Ballroom / Dining Hall Private Game Viewing Suites Stadium Rink

Hall of Fame Galleries / Observation Tower Hall of Fame Entrance

Stadium Entry & Ticketing Frozen Pond

Gallery Space


Restaurant

Stadium

Observation Deck

Offices

Hall of Fame Gallery Pond Viewing Hall of Fame Galleries

Pond

Transverse Section

Pond Render

Exterior Night Render

Main Hall Render


Montessori education emphasizes independence and respect for a child’s natural psychological, physical, and social development. Therefore this Montessori school uses a courtyard to inspire and connect the children. Boundaries of a classroom are challenged, with individual classroom volumes pushed and pulled to create shared classroom gardens along the exterior of the school. This allows the courtyard to sweep in and out of the undulated spaces. Classroom walls facing the courtyard are transparent glass bookcases offering glimpses of the courtyard through books and educational toys. The opposite walls, facing the exterior city streets, consist of two rows of inverted corrugated glass facade, which creates an observation space. When standing in the classroom looking through both rows, the view out to the city is obscured. The first floor is comprised of individual classrooms and administrative spaces. Circulation space doubles as a library with reading corners tucked into the undulating classroom walls. The second floor of the school is devoted to communal art, music and science studios. 1

4

4

1

1

1

2

2 3 2

2

a studio project from the Illinois Institute of Technology

Render From Administrative Offices

Bloomingdale Trail

East Elevation

4

1

1

1

N Leavitt St.

Montessori

C

4

1 2

N M

South Elevation

ke au

ilw

Gymnasium

e

1] Pushed/pulled classroom volumes

Av e

2] Circulation space between classrooms and courtyard. Library pockets created in cavity between classroom spaces 3] Garden subtly protrudes circulation space 4] Classroom Garden, shared between two classrooms

West Elevation

First


Gravel

Soil Drainage Mat

Vapor Barrier

2” Rigid Insulation Counter Flashing

Steel Cap Flashing Cant Strip

Interior Corrugated Glazing Exterior Corrugated Glazing

Classroom

Classroom Observation Space

Finished Concrete Radiant Heat Coils 2” Rigid Insulation

Night Render of Courtyard

Render From Second Floor Wall Section Through Classroom Observation Space Gymnasium

Communal Art Studio

N

Communal Music Studio

C

NW

ilm

on

tA

ve

Shared Educational Garden

Floor Plan

Classroom Transparent Bookshelf Wall

Classroom Observation Space

Circulation Classroom Classroom Observation Space Shared Educational Garden

Transparent Bookshelf Wall

Circulation Courtyard Path

3D Section C-C


Outdoor Room

Render Looking Northeast

Garage

Kitchen

I was given full rein in the design of a single family’s outdoor space between the back of their Lincoln Park home and the detached garage while working with M Botanica Landscape Design. The client asked for a contemporary outdoor space to flow from their newly renovated kitchen at the back of the home. Starting from the client’s requirements and existing structure, I began following the horizontal influence of the limestone facade. A horizontal motif is carried from the planting beds with rectilinear limestone face stone to Ipe siding at the north wall and over the railing above the garage deck. The North wall becomes the “garden” with three birch trees adding a fluid leafy texture in front of the Ipe wall. A built-in low profile bench reaches out of a raised planting bed to provide the family with fire table seating. A requested water feature is nestled between raised planting beds at the east wall so it may be enjoyed from the kitchen indoors. Vertical evergreens along the east wall seek to break the horizontal order of the limestone and Ipe.

a landscape design/build project from work with M Botanica

While I designed this project, by the principle of M Botanica some alterations were made. as assistant project manager,

East Illinois St.

challenges. East Wall Elevation

Plan


Before Photo

Before Photo

Before Photo all details were approved and the client, hence I saw this project through solving any on site design


Kalman Varga Architectural Work Samples