Page 1


Kal ler

Onze school speelde ‌ een musical!!! Een schitterend spektakelstuk. > p. 3

De laatstejaars op eindreis. Het spectaculaire verslag van deze citytrip. > p. 5

Enkele leerlingen namen voor het eerst deel aan het Comeniusproject. Lees hun belevenissen! > p. 14

2

Editoriaal

3

Mooi Lientje...the musical

5

Citytrip: Barcelona

8

Opiniemaker

9

Interview: de Kaller sprak met Peter De Cleen

11

Sportdag

12

De 100 dagen

13

Humane wetenschappen: vuilbak van het ASO?

14

Comenius-project

18

Schoolmode

19

Dressed 2 kill

21

Wist je dat?

22

Lachen is gezond

23

Festivalitis

25

Hoe ben je? DE persoonlijkheidshoroscoop!!!

27

Spelenderwijs: Ken jij je leerkrachten?


29| Kaller | Colofoon

2 | Kaller | Editoriaal

Colofon

Editoriaal Naar een vermindering van het aantal herexamens !

Redactie :

Andersen Aglaia Bats Zoë Bellekens Cynthia Bellekens Nathalie Coart Linus De keulenaer Amelie Dewael Siemen Dierckx Thomas Dirks Woody Engels Laura Genbrugge Lissa Goossens Peter Gubbels Ayke Horemans Sara Kerremans Lieselot Kets Thaïsa Nauwelaerts Xander Olaves Andrea Segers Lisa Van Hooydonck Eline Verstrepen Freya Vets Olivier Met dank aan: L. De Hondt

© Kaller Juni 2009

Scholen staan onder de controle van de overheid. Om erkend te worden (en dus diploma's te mogen uitreiken) en gefinancierd te worden (en dus financiële middelen te krijgen), moeten ze voldoen aan een aantal wettelijke en kwalitatieve normen. De controle gebeurt door de inspectie, door middel van doorlichtingen. Onze school werd enkele weken geleden doorgelicht, en heeft zoals de meeste andere scholen een aantal sterke punten (zoals het algemene studiepeil en de socio-emotionele begeleiding) en een aantal punten waaraan we moeten werken. Het dringendste werkpunt betreft de herexamens, officieel "uitgestelde beslissingen" genoemd. Onze visie was, tot nu toe, dat we aan leerlingen die nipt onvoldoende halen in juni, in bepaalde omstandigheden een herkansing geven in augustus. Voor sommige leerlingen is dat een tweede kans om een Cattest te vermijden, voor anderen is het een noodzakelijke manier om lacunes in de kennis weg te werken met het oog op het volgende schooljaar. We hebben steeds die visie voor onszelf gemotiveerd door ervan uit te gaan dat we onze leerlingen voorbereiden op een systeem van hoger onderwijs dat een enorme flexibiliteit en vrijwel eindeloze mogelijkheden tot herkansingen biedt.

Voor het secundair onderwijs is er echter een ministeriële omzendbrief die stipuleert dat uitgestelde beslissingen enkel in uitzonderlijke en individuele gevallen mogen voorkomen. Bij de recente doorlichting heeft de inspectie nu geoordeeld dat we aan die voorwaarde niet voldoen: we geven te veel herexamens. We worden dus gedwongen om onze visie bij te sturen, en het aantal drastisch te beperken. Op het ogenblik dat u deze Kaller leest, zijn de deliberaties 2008-2009 voorbij, en hebben we nog dezelfde koers aangehouden die ouders en leerlingen van ons gewend waren. De bijsturing zal volgend schooljaar gebeuren, en bijgevolg effect hebben op de deliberaties van juni 2010. Dat betekent niet dat alle leerlingen die nu herexamens hebben, plots schrik moeten krijgen dat ze volgend schooljaar in dezelfde omstandigheden een C-attest zullen hebben. We zullen grondig overleggen en een visie uitbouwen waarbij de slaagkansen van onze leerlingen op hetzelfde niveau blijven als nu. We zullen ook zo snel mogelijk ouders en leerlingen informeren over onze nieuwe aanpak.

Dirk Van Haver Directeur


3 | Kaller | Mooi Lientje… the musical

28| Kaller | Spelenderwijs

Mooi Lientje...the musical

Spelenderwijs Het leerkrachten kruiswoordraadsel 1. Hij heeft een aparte manier van lesgeven, gaat bij zijn puntentelling onder nul, duikt op wanneer je het niet verwacht en is niet bij alle leerlingen even geliefd. Hij weet niets af van computers, telefoon of internet en ook zijn haren zijn aan het verdwijnen. 2. De leerkracht in kwestie heeft een grijze haardos, is van het mannelijke geslacht, kijkt niet op een mol meer of minder en zet graag eens een filmpje op. 3. Je mag het raam dicht doen wanneer je vraagt om naar de wc te gaan, haar felle paars, rode haar valt meteen op in de gang en stiptheid staat niet in haar Engelse woordenboek.

4. Ze heeft geen moeite met lichamelijk contact, wilt dicht bij haar leerlingen staan en heeft een creatief kantje. 5. Hij is een expert in het beantwoorden van 100 hete vragen, koeien zijn niet welkom in zijn lessen, maar als er in de les gefluisterd wordt, is hij de eerste die geïnteresseerd is in nieuwe sappige roddels. 6. Blonde haren, wiebelende voeten en daartussen groeit een nieuw leven. 7. Ze is het jonge veulen onder de leerkrachten, staat geregeld te dansen in de klas en is vooral niet op haar mondje gevallen. 8. That‟s the idea, and what about you?

Onze school speelde… een musical! De leerlingen en meneer Vercammen (leraar Nederlands) hielden de traditie in stand en speelden ook dit jaar weer (school)toneel. Het schooltoneel zorgt ieder jaar voor veel gelach, grappige anekdotes en een goede sfeer, maar ook voor stress, frustratie en plotselinge opwellingen van agressie. In „t begin van dit schooljaar kwam meneer Vercammen op de proppen met een musical. “Mannen, we gaan hier werk in steken en dat gaat geweldig worden!” Ik staarde vooral heel bezorgd naar het script. Natuurlijk wilde ik graag in een musical spelen, maar dat zou ook betekenen dat er minstens 30 in plaats van 10 mensen (zoals vorig jaar) zouden moeten meespelen. In het begin was het een absoluut fiasco. Ik kan het jullie verzekeren, het was geen pretje. Mensen kwamen niet opdagen (oké, ik heb er ook af en toe de brui aan gegeven ;-)), we speelden met mensen die we minder goed kenden en als je met 20 spelers moet repeteren, dan is de afleiding niet ver te zoeken! De maanden gleden voorbij. Net op het moment dat iedereen begon te panikeren, schoten we met z‟n allen als groep in actie.

Enkele weken voor de voorstelling werd het decor geschilderd door de mama van Aglaia (6HUWE) en repeteerden we meerdere keren per week terwijl we evengoed buiten in het zonnetje hadden kunnen liggen. Het uiteindelijke optreden was geweldig! Natuurlijk waren er wat mankementjes zoals stemmen die niet luid genoeg waren, mensen die hun tekst kwijtwaren of enkele problemen met licht en geluid. Om enkele voorbeeldjes te geven: in het bejaardentehuis Zwartzusters liep het verschillende keren in het honderd.

Welk woord verschijnt er in de vet omkaderde vakjes?


27 | Kaller | Spelenderwijs

4 | Kaller | Mooi Lientje… the musical

Spelenderwijs

Mooi Lientje...the musical

!!! n e e der

e

ri o o v ier z e l p l

Spe

Sudoku is een toffe Japanse puzzel die bestaat uit cijfers en vakjes, maar laat dat je niet afschrikken! Je hebt er geen wiskundeknobbel voor nodig, je moet enkel wat logisch denken en je natuurlijk heel goed concentreren. Het veld is op verschillende manieren op te delen: In 9 vlakken van 3x3 hokjes In 9 rijen van links naar rechts In 9 kolommen van boven naar beneden Dan komen we nu op het belangrijkste. In elke rij moet er een 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en een 9 worden ingevuld. In elke kolom moet er een 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en een 9 worden ingevuld. In elk vlak moet er een 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en een 9 worden ingevuld.

Verbind de opeenvolgende cijfers en kijk wat er tevoorschijn komt.

Bij “schoon Marie”!

„Schoon Marie‟ wilde op een gegeven moment dat ik (Moeder Eliza) mee af ging, terwijl dit absoluut niet de bedoeling was. Dan komen befaamde zinnen zoals: “Nee, kdenk dak nog éfkes blijf staan” boven of “Ja maske, ik peins da ge een lieke moet zinge!” Maar ook de ongelooflijk grappige Woody (Manus) en Yoren (huisknecht) zorgden voor de slappe lach achter de coulissen. Ook werden er veel nieuwe talenten ontdekt. Ayke Gubbels (6HUWE) bewees haar acteer– en zangtalenten, maar ook Hanna bleek een prachtige stem te hebben. Ook van Inez Vets (5HUWE) ben ik oprecht geschrokken en zelfs toen ze haar stem half kwijt was, slaagde ze erin verder te spelen! Vooral de ouderen en volwassenen vonden het stuk heel geslaagd.

Sfeer achter de coulissen!

De jongeren vonden het onderwerp niet echt interessant en vonden het soms zelfs aan de saaie en langdradige kant. Wij kunnen er niet van meespreken, want het spelen zelf zorgt uiteindelijk voor de mooiste herinneringen aan onze schoolcarrière hier op het atheneum!

Amber wordt omgetoverd tot een bedelares.


5 | Kaller | Barcelona

26 | Kaller | Hoe ben jij?

Citytrip: Barcelona

Hoe ben je?

Een verslag over de eindejaarsreis van de 6de -jaars naar Barcelona

Ieder jaar begeven de leerlingen van het zesde jaar zich naar warmere oorden in Europa om samen van hun laatste maanden in het K.A. Lier te genieten. Ten slotte gaan we in september allemaal andere richtingen uit. Wij trokken naar het warme en sfeervolle Barcelona in Spanje. We moesten vrij vroeg op de luchthaven van Charleroi zijn en aangezien sommigen enkele uren daarvoor nog op de planken hadden gestaan door het schooltoneel en anderen nog gefeest hadden, was niet iedereen even fris en monter op dit (verschrikkelijke) vroege uur. De stress begon al toen enkele (vooral) meisjes zich zorgen maakten over hun koffer, want je mocht maar 15 kg. meezeulen naar de stad van Gaudi. Maar opeens hield iedereen ziin adem in. Lissa‟s portemonnee was vrijdag kwijtgeraakt en de voorlopige papieren voor haar paspoort bleken niet geldig te zijn. Zij kon dus niet mee. Iedereen keek vol ongeloof naar elkaar en met pijn in het hart lieten we haar achter. Gelukkig kon zij de dag erna komen en legden we allemaal €2 bij voor haar vliegtuigticket, solidair als we zijn. :-)

Iedereen genoot met volle teugen in de stad. Maar het communiceren met de Spaanse of Catalaanse inwoners verliep soms wat stroef. Ik moest zelf af en toe mijn Spaanse vertaalgids bovenhalen en sprak dan verschillende woorden fout uit, zodat de mensen niets begrepen van mijn gebrabbel, wat tot hilarische gesprekken leidde! Ach, als we wat nodig hadden, spraken we gewoon onze tolken Andrea of Joëlle aan. Maar dat was niet het enige; we kwamen nog andere louche en vreemde figuren tegen in deze bijzondere stad! Op een gegeven moment maakten we bijvoorbeeld allemaal kennis met een vreemde oude man op de Plaça Réal (1). Hij was duidelijk dronken en hij praatte non-stop tegen ons, wat leidde tot zeer geestige taferelen. Linus (6 HUWE) bekende dat hij respect had voor deze oude man en dat ook hij het liefst van al op die gezegende leeftijd met „zijn broek op zijn enkels‟ op de Plaça Réal wilde vertoeven. Maar ook tijdens onze wandeling met de gids door de binnenstad (om de stad toch eens op een andere manier te bekijken dan de meeste toeristen dat doen) kwamen er verschillende zwervers voorbij die ons aan het lachen brachten. Om dan nog maar te zwijgen over de opdringerige verkopers die zich vooral op de Ramblas bevonden en die je niet uit je hoofd krijgt gebannen. Het verkopen van valse handtassen, zonnebrillen, juwelen, blikjes drinken en zelfs drugs op witte lakentjes moest razendsnel gebeuren, voor de politie hen kwam oppakken.

Ram (21 maart-20 april):

Kreeft (22 juni-22 juli):

Je bent iemand met veel initiatieven en blijft graag bezig. Stil zitten is niet aan jou besteed. Je reageert snel en je onderneemt snel actie. Hierdoor kan je soms impulsief of te overhaast reageren. Je onderneemt zonder na te denken, het nadenken doe je meestal na je actie. Je onderhandelt daarom soms ondoordacht en naïef. Je hebt een sterk temperament maar meestal is dit van korte duur. Eén van je grootste troeven is spontaniteit.

Je emoties zijn zeer levendig maar uiten zich jammer genoeg niet. Het is alsof er een muur rond jou is gebouwd. Innerlijk zit je vol met frustraties, barricades om je mening te geven over iets maar ook met vreugde die je niet altijd laat zien. Stel je meer open naar anderen toe, jouw vrienden en/of vriendinnen willen zeker ook eens luisteren naar wat je hebt te vertellen. Ook op seksueel vlak kan deze muur een barrière vormen.

Stier (21 april-21 mei): Je doet alles op je gemak maar wanneer je aan iets begint maak je het ook af, hoe lang je er ook moet aan werken. Een vriend(in) kan altijd bij jou terecht om zijn/haar hart uit te storten. Je bent een rustig type, maar als er iets is dat maar blijft duren en je blijft ergeren kan de bom wel eens uitbarsten. Stieren eten, drinken en hebben graag seks.

Tweelingen (22 mei-21 juni): Je kunt improviseren als de beste, je bent flexibel waar het nodig is, maar men kan beter geen discussie aangaan met een tweeling die zich niet 100% voelt. Nog voor de discussie plaatsvindt, is de winnaar al bekend. Je komt sterk uit de hoek en kan kwetsend overkomen. Je felle reacties en sarcasme doet iedereen verstomd staan. Je zegt altijd waar het op staat.

Leeuw (23 juli-23 augustus): Je bent fier op wat je kan neerzetten en presteren met je schoolwerk en laat dit ook merken aan de buitenwereld. Je werkt hard omdat je weet dat je toekomst hiervan afhangt en een goede job hebben, vind jij heel belangrijk. Als je je aan iets zet dat je graag doet, is de passie zeer groot en ga je er ook voor. Je hebt het moeilijk met je laten commanderen en zoekt dus later beter een job waar je zelf een hoge functie hebt. Moet je gewaagde beslissingen nemen dan neem je die met het meeste risico. Verantwoordelijkheid bij een foutje is echter ver te zoeken.


25 | Kaller | Hoe ben jij?

6 | Kaller | Barcelona

Hoe ben jij? p!!!! o o c s Boogschutter (23 november-21 december): oro h s d i Je bent een ongeduldig persoon en dingen die te langzaam e h

onlijk

Perso

Citytrip:Barcelona

Maagd (24 augustus-23 september): Je bent vooral praktisch ingesteld en je dagelijkse bezigheden zullen dit weerspiegelen. Geen dagdromerij en illusies voor jou, je wil vooral hard werken! Als je niet met iets bezig bent, ga je je snel schuldig voelen, gewoon lui in de zetel liggen... Dat kan je gewoon niet! Je hecht veel belang aan details en kleinigheden waardoor andere mensen uit je omgeving vinden dat je veel kan vitten. Onnodige gelduitgaven kunnen je opwinden. Je zal dus nooit iets kopen voor je er twee keer over hebt nagedacht. Je kan verschillende taken tegelijkertijd uitvoeren zonder moeite. Dit komt ook door je rusteloze natuur. Je bent een workaholic en neemt soms te veel hooi op je vork. Je bent een vredelievend persoon en directe confrontaties ga je liever uit de weg.

Weegschaal (24 september-23 oktober): Je bent een eeuwige twijfelaar en dit weerspiegelt zich op je schoolsituatie. Het liefst ben je bezig met anderen omdat je dan bij twijfel kan terugvallen op de steun en de beslissingen van de groep. Je bent een nadenker. Je denkt over alles eerst na voordat je iets onderneemt. Indien je beslissingen moet maken, zal je eerst alle opties grondig overlopen om uiteindelijk de volgens jou beste te kiezen. Op relationeel vlak ben je meestal onderdanig, je gaat (bijna) altijd akkoord met de andere partij ook al is dat tegen jouw zin. Je doet dit om conflicten te vermijden. Maar weet dat hier het probleem niet mee opgelost is.

verlopen, zijn niet aan jou besteed. Je rusteloze natuur zorgt ervoor dat je altijd uit bent op avontuur je wilt zoveel mogelijk dingen zien, ontdekken,... Dit zal zich later ook uiten op beroepsvlak. Zorg ervoor dat je een beroep kiest met veel variatie. Je hebt veel interesses en je hebt het zeker niet moeilijk met het uitvoeren van meerdere taken. Je bent een zeer enthousiast persoon. Je bent ook iemand die vaak aan zaken begint maar ze uiteindelijk niet afmaakt, wat niet altijd goed is.

Steenbok (22 december-20 januari): Controle en structuur zijn zeer belangrijk in je leven. Je bent heel ambitieus en je bent daarom ook een harde werker. Je bent zeker niet bang om je handen uit de mouwen te steken. Je weet wat je wil en een doelstelling hebben is voor jou zeer belangrijk. Je probeert ze te realiseren en in goede banen te leiden. Omdat je veel bezig bent met je werk en een carrière op te bouwen heb je minder aandacht voor je sociale leven en ben je soms eenzaam.

Waterman (21 januari-19 februari): Je probeert altijd nieuwe dingen uit en je doet alles op jouw manier. Je bent graag uniek en handelt daarom meestal anders dan de rest, daarom niet slechter. Je hebt graag je vrijheid in handelen en werken. Je verveelt jezelf snel en daarom heb je beter altijd iets om handen. Onderdanig zijn is niets voor jou daarom neem je later beter een job waarin je vrij bent en zelf je baas bent.

Schorpioen (24 oktober-22 november): Met jouw natuur durf je op alles en niets spelen, dus met veel gevoel voor risico. Er moet altijd een uitdaging zijn of minstens een tegenstand zodat je kan bewijzen dat je de uitdaging aankan of de tegenstand kan overwinnen. Je komt zeer koel en stabiel over maar van binnen ben je een brandend vuur. Je hebt veel inzicht in de mogelijkheden en het functioneren van andere mensen. Maar je kan ook goed inschatten wat hun tekortkomingen zijn. Je weet hoe je deze kennis het beste kunt gebruiken, in sommige gevallen ook misbruiken. Op emotioneel en seksueel vlak ben je sterk geïnteresseerd, maar dit hou je goed verborgen.

Vissen (20 februari-20 maart): Je bent een onopvallend persoon en cijfert je meestal weg om je nuttig te maken voor de anderen. Je krijg niet altijd veel dank voor wat je doet waardoor je een beetje wantrouwen krijgt in de medemens. Je wordt bijna nooit kwaad en je laat de mensen soms over je heen lopen. Soms kom je beter wat meer op voor jezelf en laat je mening ook eens horen. De meeste personen hebben je graag als gezelschap omdat je geen vlieg kwaad kan doen.

Maar natuurlijk is Barcelona niet alleen de stad van oude dronken mannen (die je hier dikwijls tegenkomt) en opdringerige verkopers! Het is eerst en vooral een prachtige, oude stad die een schat aan cultureel erfgoed bezit. En dan heb ik het vooral over de meester van het modernisme: Gaudi. We bezochten de prachtige Pedrera die zich op 5 minuutjes van onze jeugdherberg bevond, de Sagrada Familia (2)(waarbij het nog minstens een eeuw zal duren eer dit gevaarte af zal zijn) en natuurlijk Park Guëll (3), een park geïnspireerd op de Engelse tuinen dat Gaudi maakte ter ere van zijn mecenas Eusebi Guëll. Verder bezochten we nog het Palau de la Musica (4), de kathedraal, de haven en de kustlijn (5), de Ramblas en zijn befaamde Markt (6) en de Plaça de Catalunya (7), het meest centrale plein van Barcelona.

De sfeer in de groep was geweldig en er werd wat afgelachen. Een groepje jongens had bijvoorbeeld een eigen „move‟ (DE mijn-move) bedacht nadat ze zich de laatste avond mateloos geamuseerd hadden tijdens de barbecue die georganiseerd werd op de Montjùic (8)(de „berg‟ naast Barcelona). Verder is Woody Dirks (6 HUWE) erin geslaagd om in beschonken staat op de rug van Olivier Vets (6HUWE) “Yellow Submarine” te zingen, midden op de Ramblas. Dit tot groot (on)genoegen (?) van de getuigen! Er kwamen ook enkele leerlingen vast te zitten in de (blijkbaar?) niet altijd even goed werkende lift van de jeugdherberg. De leerlingen van volgend jaar zijn bij deze gewaarschuwd! ;-) Ondanks alles was de reis de meest geslaagde schoolreis van heel mijn schoolcarrière! De leerkrachten waren veel socialer en losser in de omgang en met wederzijds respect bereik je heel veel. Toen we terug aankwamen in België wou iedereen terug naar het zonnige Spanje. We lieten enthousiast onze souvenirs zien aan onze ouders of vertelden vol lof over de dingen die we hadden meegemaakt, maar diep binnenin verlangden we allemaal om weer voor een laatste keer met ons hele 6de jaar 4 dagen door te brengen in deze prachtige stad.


7 | Kaller | Barcelona

24 | Kaller | festivalitis

Citytrip: Barcelona

Festivalitis PUKKELPOP 2009 Ieder jaar lokt Pukkelpop een massa festivalgangers van over heel Vlaanderen en ver daarbuiten naar de Kiewit site bij Hasselt. Vandaag de dag is het één van de grootste alternatieve openluchtfestivals van België. Pukkelpop gaat prat op een progressieve muziekprogrammatie, waarbij onvergetelijke topacts afgewisseld worden met verrassend, opkomend talent. Jaar na jaar trekt het internationale publiek naar Hasselt omwille van de combinatie van de grootste actuele kleppers, de nog levende legendes en de meest visionaire alternatieve acts uit de uithoeken van het muzikale landschap. Elk jaar, verdeeld over drie dagen van donderdag tot en met zaterdag, treden een tweehonderdtal acts aan op één van de acht podia.

Algunas fotos!

De camping area opent zijn deuren op de dag voor het festival; lokale party-DJ‟s serveren dan een eclectische warm-up voor het driedaagse muzikale festijn. Pukkelpop is een unieke en allesomvattende belevenis waarbij niet enkel de muziek, maar ook het randgebeuren zorgen voor een intense verbondenheid tussen het open-minded festivalpubliek. Pukkelpop 2009 vindt plaats op 20, 21 en 22 augustus.

1. 75 euro donderdag 20 augustus 75 euro 2. € 75 vrijdag 21 augustus

3. € 75 zaterdag 22 augustus € 135 combi-ticket

Must See : Arctic Monkeys, Dizzee Rascal, 50 cent, N*E*R*D, Birdy Nam Nam, DEUS, Placebo, Groove Rider, Andy C, Sub Focus, Snow Patrol


23| Kaller | festivalitis

8 | Kaller | Opiniemaker

Festivalitis DOUR 2009 Dour, België: 16 juli 2009 (do) - 19 juli 2009 (zo) In het rustige dorpje Dour vindt de 21e editie van Dour Festival plaats. Het festival staat bekend om zijn uitstekende sfeer. Dour Festival is één van de zomerse hoogtepunten voor duizenden jonge Europeanen. Samen genieten ze van 4 dagen feest en muziek. Kaarten kosten €85 en de camping kost €15. Kaarten zijn te verkrijgen via de link hieronder. Dour Festival 2009: van donderdag 16 juli tot zondag 19 juli. De camping opent haar deuren op woensdag 15 juli vanaf 16 uur en sluit op maandag 20 juli om 12 uur „s middags. PROGRAMMA : ROCK/POP/MATH-ROCK/EXPERIMENTAL/FOLK/ INDIE

EL EC TR O /I D M / DR UM ' N 'B A S S/ E LE CTR O P U NK / ELECTRO-ROCK/NEW RAVE/MINIMAL // Aphex Twin + Hecker // Ghislain Poirier feat. Mc Zulu // Deadmau5 // Joker // Rusko live // Boy 8 Bit // Venetian Snares // Popof live // Diplo // Kap

REGGAE/ROOTS/DUB/SKA/ DANCEHALL/RAGGA/ELECTRO-JAZZ // Tryo // Caravan Palace // Alborosie & Sheng Yeng Clan // Dub Inc // Israel Vibration // U-Roy & Pablo Moses // Winston McAnuff and the Homegrown band (featuring Matthew McAnuff) // Buju Banton // Babylon Circus // Tokyo Ska Paradise

PUNK/PUNK-ROCK/SLUDGE/METAL/POST-METAL/ HARDCORE/METALCORE/NEW WAVE // Sepultura // Dropkick Murphys // Walls Of Jericho // Killing Joke // Amenra // The Dillinger Escape Plan // All Shall Perish // Isis // Comeback

The Death Set // Gong // Pet Shop Boys // Animal Collective // Pascale Picard Band // Cocoon // Fuck Buttons // I'm From Barcelona // Papa Dada

HIP-HOP/RAP/EXPERIMENTAL/NU-JAZZ

Rock Werchter 2009

// 5 elements of Hip Hop feat. MixMaster Mike [Beastie Boys], Muggs [Cypress Hill], DJ JS-1 [Rock Steady Crew], Mr Wiggles [Rock Steady Crew] & Rahzel [The Roots] // IAM // Black Milk //

Rock Werchter is het bekendste pop- en rockfestival in België. Het vindt elke zomer plaats in het dorpje Werchter. Vroeger heette Rock Werchter: Torhout-Werchter, aangezien het een dubbelfestival was met artiesten die zowel in Torhout als in Werchter optraden. Festivaltickets (camping niet inbegrepen/excl. reservering- en portkosten) 4 dagen combi-ticket: 169 euro Dagticket donderdag 2 juli: 75 euro Dagticket vrijdag 3 juli: 75 euro Dagticket zaterdag 4 juli: 75 euro Dagticket zondag 5 juli: 75 euro Line up: Metallica, Limp Bizkit, Oasis, Nine Inch Nails, Pedulum, Coldplay, Boys Noize, Bloc Party, …

TW Classic 2009 Zaterdag 20 juni TW Classic is een festival naar een klassiek en beproefd recept. Het grijpt terug naar de formule die in Werchter gangbaar was tot 1994. Te weten: a) een mooie weekenddag bij het begin van de zomer, b) een festivalterrein met 1 podium, c) een fijn en uitbundig publiek en d) een selecte groep van Grote Namen met een loopbaan. TW Classic is ondertussen zelf een klassieker geworden. Kaarten kosten € 69. Line up : Basement Jaxx, Depeche Mode , Tom Helsen, Moby , Keane

Opinie maker De mening van leerlingen! Kan een wetenschapper geloven in God? -Natuurlijk, een wetenschapper is immers iemand die alles objectief bekijkt en zijn meningen opzij zet om de wetenschap te dienen. Arne Van Antwerpen 4wewi -Ja, iedereen kan en mag in God geloven. Bilal Cinar 4ew -Ja, een wetenschapper kan geloven in God en God als bewijs zien voor alles wat (nog) niet bewezen is. Als iets echter bewezen is, is geloven in God ongezond. Arne Steyaert. 4wewi

Mag iemand die dieren mishandelde nog dieren houden? -Nee, mensen veranderen nauwelijks. Als men verandert qua karakter, is dit maar een kleine, oppervlakkige verandering. Binnenin blijven we hetzelfde. Aan criminelen zouden enkele rechten permanent moeten ontnomen worden. Arne Steyaert 4wewi -Neen, dit is zo logisch als 1+1=2. Arnaut Van de Perre 4lwi -Nee, kans verkeken… Sam De Coster 4lawi -Ja, iedereen kan veranderen. Robin Vercammen 4ew

Mogen arme mensen in Zuid-Amerika het amazonewoud vernietigen om te overleven? -Ja, als wij dat zouden mogen voor geld, zouden zij dat mogen om te overleven. Robin Vercammen 4ew -Neen, dat zou slechts een uitstel van executie zijn. Marco Weyns 4lwi -Ja, zolang ze zorgen dat al wat ze vernietigen, ergens wordt geplant. Arnaut Van de Perre 4 lwi Is het acceptabel dat mensen die écht geld nodig hebben om te overleven aan straatprostitutie doen, drugs verkopen, enz.? -Nee, beter studeren :-). Sam De Coster 4lawi -Ja, maar niet in België, hier zijn genoeg mogelijkheden om te kunnen overleven. Peter Vingerhoets 4wewi -Nee, zo belanden ze in de gevangenis en raken ze op het verkeerde spoor. Lindy Raaffels 4ew Kan je als ongelovige voor de kerk trouwen? -Ja, de priester weet toch niet of je gelovig bent of niet. Arne Baeten 4wewi -Ja, tegenwoordig is trouwen voor de kerk geen symbool meer als een belofte aan God afleggen (voor de meesten is dat zo). Nick van Dessel 4wewi -Ja, als één van de twee katholiek is, moet dit kunnen. Anders niet. Peter Vingerhoets 4wewi -Ja, om zijn partner te plezieren. Sam De Coster 4lawi

Mag iemand die een relatie heeft naar porno kijken? -Ja, binnen de grenzen die afgesproken zijn onderling. Als je een relatie hebt en je kijkt porno in het geheim is dit echter fout. In een relatie hou je rekening met elkaar. Arne Steyaert 4wewi -Ja, iedereen zijn hobby. Arne Baeten 4wewi -Ja, als zijn/haar partner ervan weet en er akkoord mee gaat. (Of meekijkt) :-). Arnaut Van de Perre 4 lwi -Als hij/zij dat persé wil… Sam De Koster 4Lawi


9| Kaller | Interview

22| Kaller | Lachen

Inter view

Lachen is gezond De schoolresultaten van Jezus Met Kerst kwam Jezus thuis met een slecht rapport, hij had verschillende buizen en dit op volgende vakken: - Koken: hij vermenigvuldigde de broodjes in plaats van er te bakken… - Chemie: hij veranderde H2O steeds in wijn… - Turnen: in plaats van te zwemmen, wandelde hij gewoon over het water… - Biologie: hij wekte de dode en opgezette dieren tot leven… Zijn moeder Maria zei hierop: 'Als je in april terug zo'n slechte cijfers hebt, kun je een kruis maken over je paasvakantie....' Jantje laat een scheet in de klas. De meester stuurt hem de klas uit. Op de gang brult Jantje het uit van het lachen. De directeur ziet Jantje staan en vraagt hem: "Waarom sta jij op de gang?" Jantje: "Ik heb een scheet gelaten". De directeur: "Ja, logisch dat je op de gang moet staan. Maar waarom lach je zo als je straf hebt gekregen?" "Nou", zegt Jantje, "Ze sturen mij weg, maar blijven zelf in de stank zitten."

Wij, leerlingen uit het zesde jaar humane wetenschappen, kregen de taak een leerkracht te interviewen. We hebben meneer De Cleen gekozen. Juist omdat hij onze nieuwe leerkracht cultuurwetenschappen is en dit, volgens ons, zeer goed doet! Is het de eerste keer dat je lesgeeft? Neen, ik geef al een aantal jaar les. Ik heb al wat scholen gezien. Welke studies heb je gedaan? Eerst heb ik wijsbegeerte gevolgd en heb daar een diploma licentiaat in behaald. Nadien heb ik familiale en seksuologische wetenschappen gekozen. Daarna heb ik een lerarenopleiding gevolgd en afgemaakt. Het jaar daarop ben ik me gaan specialiseren in seksuologie. Nu ben ik nog bezig met een therapieopleiding te Kortenberg.

Hoe heb je je studententijd ervaren? De plezantste tijd van mijn leven, vooral de jaren dat ik gestudeerd heb aan de universiteit. Wellicht daarom ben ik blijven studeren. Je krijgt er heel veel vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid. Het is ook een andere manier van les volgen en dat stond me wel aan. Natuurlijk waren ook de studentenactiviteiten zeer leuk. Zijn er momenten uit je studentenleven die je nooit meer vergeet? Ja, bij een mondeling examen dat ik moest afleggen, was een prof in slaap gevallen tijdens mijn uitleg. Ik was trouwens geslaagd voor dat examen.

Er is een nieuwe leraar C.W. in een klas. Hij wil zien of de kinderen in zichzelf geloven. Daarom gaat hij in de klas en zegt: "Wie dom is, gaat staan." Na enkele minuten.... Piet staat op en de leraar vraagt: "Denk je echt dat je dom bent?" Waarop Piet antwoordt: "Nee, maar ik vond het zo zielig dat u de enige was die staat!"

Een koppel rijdt op de snelweg tegen de 120 km/ u, de man zit aan het stuur. Plots kijkt zijn vrouw hem aan en zegt, "schat, ik weet dat we al twintig jaar getrouwd zijn, maar ik wil scheiden". Zoals gewoonlijk zegt de man niks, maar gaat stilaan harder rijden, tot 130 km/u. Dan zegt de vrouw "ik wil niet dat je probeert het uit mijn hoofd te praten, want dat heeft geen zin. Ik heb een affaire met je beste vriend, en hij is een veel betere minnaar dan jij". Opnieuw zegt de man niks, maar gaat harder rijden terwijl zijn woede opborrelt. "Ik wil het huis", zegt de vrouw, en opnieuw gaat de man harder rijden, nu al 150 km/u "en ik wil ook de auto, het geld, de bankrekeningen en alle creditkaarten". De man begint plots uit te wijken richting een betonnen steunpaal van een hogerliggende brug. Dit maakt de vrouw wat zenuwachtig, en ze zegt "is er niks dat jij wil?" "Neenee," zegt de man, "ik heb alles wat ik nodig heb." Ah zo," zegt de vrouw, "en wat heb je dan?" Vlak voor ze met een snelheid van 180 km/u tegen de betonnen muur aanrijden, glimlacht de man naar zijn vrouw en zegt ... ...... .... .... .... .... .... "de airbag".

Een jongen die naakt in een vijver aan het zwemmen is, besluit zich te gaan afdrogen, maar ziet dat er een meisje naast zijn kleren is gaan zitten. Hij ziet een roestige emmer liggen. Met dat object voor zijn onderlijf loopt hij op haar toe. Ze leest een boek. 'Wat lees je daar?' vraagt hij haar quasi achteloos. 'Een boek over gedachten lezen', zegt ze schalks. 'Ik weet bijvoorbeeld wat jij nu denkt. Jij denkt op dit moment nog steeds dat er een bodem in die emmer zit.'


21 | Kaller | Weetjes

10 | Kaller | interview

Wist je dat

Wat vind je van deze school? De school is zeer tof en ik kom zeer graag naar school. 

Als je gedurende 8 jaar, 7 maanden en 6 dagen schreeuwt, produceer je genoeg geluidsgolven om een tas koffie op te warmen. Een mier 50 keer zijn gewicht kan opheffen, 30 keer zijn gewicht slepen en altijd op zijn rechterkant valt als hij vergiftigd is. Het mannetje van een bidsprinkhaan niet kan copuleren terwijl zijn hoofd nog aan zijn lichaam vastzit. Het vrouwtje begint de seks door het hoofd van het mannetje af te rukken. Een vlo 350 keer zijn lichaamslengte ver kan springen. In vergelijking met een mens zou ik dan over 7 voetbalvelden kunnen springen. Het orgasme bij een varken 30 minuten duurt. Net zoals de vingerafdruk ook de tongafdruk bij iedere mens uniek is. Er twee Amerikaanse presidenten tijdens hun ambtstermijn aan diarree overleden zijn. Middenin onze melkweg een zwart gat ligt met een massa die gelijk is aan 2 000 000 van onze zonnen. Er in Japan: 0, Groot-Brittannië: 19, Frankrijk: 109, Canada: 153 en in de Verenigde Staten: 5.285 kinderen vorig jaar werden gedood door wapens.

er in Australië een spin leeft die haar prooi vangt met een zelfgemaakte lasso? er bamboesoorten zijn die meer dan 1m per dag kunnen groeien? de Atacamawoestijn in Chilli jarenlang een droge woestijn is en opeens bedekt kan zijn met een bloementapijt? het kleinste boek ter wereld 1mm groot en 1mm dik is? En dat je de bladzijden met een naald moet omslaan? de eerste Chinese bioscoopbezoekers moesten betaald worden om naar een film te kijken omdat ze dachten dat er geesten op het scherm verschenen? vleesproductie verantwoordelijk is voor 18% van de CO2uitstoot?

54 miljoen Amerikanen een geestelijke afwijking hebben waarvan 8 miljoen behandeld worden.

er elke drie minuten een kleine walvis sterft tussen de “muren des doods”, de kilometerslange netten die op duizenden plaatsen in de oceanen hangen?

Het sperma van muizen langer is dan dat van olifanten. Muizen zijn seksueel heel actief en hebben grote teelballen nodig om voldoende te produceren.

wanneer je ‟s nacht naar de sterren kijkt, je eigenlijk naar het verleden kijkt? een baby bij de geboorte meer dan 300 botten heeft en een volwassene maar 206?

Als je „s nachts een banaan eet, je meer kans hebt om in slaap te vallen.

wanneer je als vrouw naar de antieke Olympische spelen ging kijken, de doodstraf kreeg?

Er een kikker (cane toad in Engels) is en als je die likt je stoned wordt .

er een Belg was die op 29-jarige leeftijd 31 talen kon spreken?

De hardste boer ooit 118,1 decibel was (zo hard als een kettingzaag).

je op het einde van de dag ongeveer 2 cm korter bent dan overdag?

Als je niest alle functies van je lichaam even stoppen (ook je hart).

slechts 2,8% van al het water op aarde drinkbaar is?

De urine van een kat reflecteert onder een "black light". De mensen de enige wezens zijn die seksen voor het plezier.

Wat vind je van de motivatie van de leerlingen? Dat is volgens mij de moeilijkste taak van een leerkracht: leerlingen motiveren. Maar anderzijds krijg je soms veel terug in de plaats. Zo had ik in 5 Humane een project rond media laten maken. De manier waarop zij dat hebben gedaan, met de medewerking zelfs van leerlingen uit andere klassen, was ontroerend! Wat vind je van 6HW ? Ik vind het een toffe groep, soms wat lui. Dat heb ik vooral gemerkt bij de eindwerkjes. Het doet pijn aan mijn hart dat sommigen zelfs nog niet de moeite nemen om de fouten te verbeteren voor hun definitieve versie! Maar ik geef graag les aan jullie klas. En streng moet ik daar absoluut niet zijn.

Naast het lesgeven, wat doe je dan nog zoal? Ik speel gitaar. Vroeger speelde ik in een band, maar dat is al een tijdje geleden. Als ik tijd heb, schrijf ik nog wel nummers. Wat zijn je hobby’s? Vooral gitaar spelen en daarnaast tracht ik biljart te spelen. Spendeer je nog veel tijd aan uitgaan? Ja, toch wel. Waar ga je zoal uit? Voornamelijk in Lier. Ga je graag winkelen? Ja, af en toe. Wat is je levensmotto? Alle tijd is duur.. leef het leven puur.

je in de Verenigde Staten geen 13de verdieping vindt

Een wet uit 1969 Amerikanen verbiedt om contact te leggen met aliens.

Een goudvis slechts een geheugenbereik heeft van 3 seconden.

Inter view

je in je hele leven ongeveer 35.000 kg voedsel hebt gegeten? een eend, een haan en een varken de eerste levende wezens waren die met een luchtschip reisden? we elke dag ongeveer 6 volle bierglazen speeksel produceren? je lang geleden te voet naar Engeland kon gaan? een Belg gemiddeld een derde van een paard, 5 runderen en kalveren, 7 schapen en geiten, 24 konijnen en wild, 42 varkens, 43 kalkoenen en ander gevogelte, 789 vissen en 891 kippen eet in zijn hele leven? vissen en andere zeedieren van alle voedingsmiddelen de meeste gifstoffen bevatten?

Heb je een leuke schoolanekdote als leerkracht? Ja, op mijn vorige school hebben mijn leerlingen me overhaald om mee te spelen met de schoolband op het galabal. We hebben toen het nummer Highway to hell gebracht van AC/DC. Ik had me toen verkleed als duivel. Hilariteit alom, zeker omdat ik toen godsdienst gaf op die school. Je beroep seksuoloog? Vertel daar eens wat meer over. Ik werk nog deeltijds op zelfstandige basis in het ziekenhuis van Deurne waar ik mensen met seksuele en relationele problemen begeleid.

Heb je plannen voor de toekomst, zo ja welke? Ik zou heel graag eens een cd opnemen met mijn muziek. Ik ben ook een boek aan het schrijven. Hopelijk lukt het mij om het te publiceren. Welke vakantiebestemming spreekt je erg aan en wil je sowieso nog eens bezoeken? Barcelona nog eens, de piramides in Egypte, ZuidAmerika. Ik zou heel graag eens reizen buiten Europa. Heb je een rolmodel? Zo ja, wie? Rolmodel… (zucht) Moeilijke vraag. Ik kijk wel op naar één van mijn professoren. Hij bracht zijn interessante lessen met zoveel humor dat ik zelfs elk vak dat hij gaf, ben beginnen volgen.


11 | Kaller | Artikels

20 | Kaller | dressed 2 kill

Sport dag De sportdag is voor de leerlingen doorgaans een gelegenheid om even te ontsnappen aan de schoolbanken. Ach, als ik eerlijk ben, voor mij is het ook een welgekome adempauze. Hoewel het voor de leerkrachten geen verplichting is, was ik voor mezelf de uitdaging aangegaan om aan de sportactiviteiten deel te nemen. Bij aankomst zakte mij de moed enigszins in de schoenen. Het lentezonnetje deed erg haar best, maar het water was ijskoud. Niet onbelangrijk aangezien windsurfen op mijn planning stond. De koude rillingen liepen reeds over mijn lichaam. De gedachte om deze sport aan de kant te “beoefenen”, leek plotsklaps heel aantrekkelijk. Maar dat was buiten de leerlingen gerekend! Ik had het kunnen weten. Elke leerkracht weet uit ervaring dat leerlingen met allerlei spitsvondigheden hun gelijk trachten te behalen. Meestal trap ik hier nooit in, tot… op de sportdag. Enkele leerlingen herinnerden mij aan mijn belofte om aan alle sportactiviteiten deel te nemen. Uiteindelijk besloot ik om toch aan de activiteit deel te nemen. Het dreigement om als „watje‟ bestempeld te worden, was natuurlijk ook wel een doorslaggevende factor. Het water was inderdaad koud, ijskoud! Maar na een paar onvrijwillige duikpartijen viel de temperatuur best mee. Helaas ontbrak de wind op het appèl, wat toch een essentieel element is bij het windsurfen. Maar dat bedierf de pret niet! Integendeel, we hebben gesurft, zij het tegen een slakkengangetje.

In de namiddag stonden er minder kouwelijke activiteiten op het programma: beachvolley, muurklimmen en boogschieten. Eindelijk was de zon van de partij! Heerlijk om dan op het strand te kunnen volleyballen. Tot groot ongenoegen van de tegenpartij won mijn team en het moet gezegd zijn: de begeleidende leerkracht was de ster van de wedstrijd! Ondanks het feit dat er in mijn ploeg een aantal volleybalsters zaten. Uiteindelijk was het tijd voor muurklimmen. Hier had ik naar uitgekeken. Maar vele leerlingen leden plots aan een acute vorm van acrofobie, beter bekend als hoogtevrees. De moedige enkelingen werden echter beloond. Het was zeker de moeite waard hoewel mijn achterwerk het tegendeel zal beweren. De laatste twee meter van de afdaling van mijn klimpartij werden aan 9, 81 m/s afgelegd. Ik geloof niet dat er andere motieven bij de leerling meespeelden dan slechts een verkeerde techniek bij het beveiligen. In elk geval kan ik je vertellen dat de meest aangewezen weg om de valwet van Newton te leren op de schoolbanken is. Het boogschieten was een ideale afronder! Een „Robin Hood‟ zal ik nooit worden, besef ik nu. Zeker niet als je twee keer verslagen wordt door leerlingen, alhoewel die ene overwinning het leed enigszins verzachtte.Het was me het dagje wel! Kou geleden, gevallen en verslagen worden…ja sporten is leuk. Peter De Cleen (leerkracht cultuurwetenschappen)

Dressed 2 kill 3) De ‘Optimisten-outfit’: de optimisten-outfit heeft maar één kenmerk. De persoon die deze outfit draagt, verlangt al naar de zomer voor hij er is. M.a.w.: korte rokjes of shortjes combineren met elke soort open schoen en giga zonnebril terwijl buiten iedereen wolkjes staat te blazen onder het afdak. Jongens en meisjes, zomerkleding is best mooi, maar draag in de tijd van de aprilse grillen toch maar een dikke jas. Je weet maar nooit!

4) Lang haar: deze trend blijft in na bijna 3 jaar te hebben overleefd. Lang haar bij zowel jongens als meisjes! Maar zelfs in haarlengte en kleur zijn er regels over hoe het moet én hoe het niet moet. Know what your limits are, kids!

Zoë Almond‟s (5HUWE) haar is ondertussen een bekend fenomeen in onze school.

De orginele metalstijl van Tim Nagels (6de) is chaotisch maar verdient een pluspuntje voor originaliteit! Dit meisje wil een record breken met haar lange haren. Een pluspunt voor haar geduld!

Proza De wind omarmt de eenzaamheid van de blik die mijn ogen achterlieten in de verlaten straten van mijn gedachten. Dezelfde blik die terugschrikte bij de weerspiegeling van mijn ziel in de etalageruit van een verlaten winkel. Verlaten, eenzaam. Eenzaam maar toch nooit alleen. Ik draag het verleden met me mee als een boetekleed, het valt me zwaar de last te dragen van foute keuzes die hun oorsprong vinden in de impulsiviteit van mijn jeugd. De jeugd die ik stilaan achterlaat en enkel nog

terugvind in de nostalgie die zich heeft verankerd in mijn platencollectie. Naalden en lasers spelen mijn jeugd zonder de tranen en verdriet die de basis vormen van de muur vol verweerde graffiti van herinneringen aan hoe ik was. Hoe was ik? Ik was niet wat er van me werd verwacht. Ik verwachtte niet dat ik werd wie ik was, maar ik was wie ik geworden ben. Mijn naam is Linus.

Ook Crocs zijn blijkbaar weer zeer geliefd op onze speelplaats! Ze zien er ongelooflijk comfortabel uit!

r wh

matte t ’ n s e o d t I

r it!

wea u o y w o h t ’s abou t i , r a e w u at yo


19 | Kaller | dressed 2 kill

12 | Kaller | De 100 dagen

Dressed 2 kill

trends in het e m e tr x e st e e fm uwste, hipste o ie n e d n a v r e tt Lier! Dé spo Atheneum van

De kleding maakt de leerling/leerkracht, is momenteel ons motto. Ook dit schooljaar vonden de leerlingen en leerkrachten van het Atheneum van Lier hun weg naar het walhalla van de mode. Of ze vonden simpelweg hun eigen stijlen uit! Wij gingen op onderzoek naar de meest vernieuwende, hippe of meest extreme kledingcombo van onze creatieve studenten! Nieuwe trends voor het najaar 2009! 1) De ‘Travis Barker look’: Travis Barker, bekend als de drummer van de rockband Blink 182 en stijlicoon voor iedere muzikant met een gevoel voor ritme, maakt zijn outfit altijd af met een origineel detail: Hij draagt hoog, opgetrokken sportsokken (liefst mét streep en van het merk Nike) en hij combineert ze met zijn converses. Ook in onze school waren er leerlingen die deze look wel leken te smaken!

2) Nekmatjes & Putapetjes: Ja hoor, de jaren „80 maken hun comeback! Kort haar vanboven, langer stijl haar vanachter is blijkbaar dé nieuwste hit bij de jongens dit jaar. Helemaal fascionist (a) wordt het als je je nekmatje combineert met een bijhorende pet die wel op een bepaalde manier moet gedragen worden: niet helemaal over je hoofd schuiven, maar op je haar leggen.

De 100 dagen De voorbije jaren konden de leerlingen van 3, 4 en 5 steeds ‘genieten’ van een show, in elkaar gestoken door de zesdes, de Carnavalshow. Ook dit jaar was er opnieuw sprake van een voorstelling, alleen hebben de zesdes het dit jaar wat anders aangepakt… Vanwege een fout op smartschool, kunnen wij, de zesdes, al een heel jaar lang genieten van de hoogbegaafde inbreng van onze voorgangers op hun klasen vakfora. Wat we hieruit kunnen opmaken, is dat men vorig jaar slechts twee weken (jaja, twee heeele weken…) op voorhand is begonnen met brainstormen over wat ze nu juist gingen doen. Achteraf bekeken was dat er ook aan te zien. In ieder geval, dit jaar was anders… wij zijn begonnen met vergaderen vanaf het begin van het nieuwe schooljaar. Ik kan de vijfdes nu al aanraden dat, als je een degelijke show in elkaar wil steken, je dat best ook doet. Zoals ik al zei, was dit jaar anders dan andere jaren. En dat was exact de bedoeling! Wij gingen het zesde jaar 08-09, een ereplaats geven in de Hall Of Fame van ons teergeliefde schooltje. Beginnende bij een nieuwe naam: het zijn tenslotte de laatste 100 dagen die gevierd worden en niet het carnaval dat toevallig in de buurt ligt. Zo werd het begin van geschiedenis geschreven… Na enkele vergaderingen waren we het al eens over de algemene zaken, het moest anders en beter! We gingen dingen laten vallen (nl. Miss & Mister) en we gingen er een echte show van maken. In een bui van wild enthousiasme kwamen we op de proppen met heel veel ideeën. Er moest een decor zijn, er moest muziek zijn, iedereen moest meewerken, het moest grappig zijn met een (stevige) sarcastische noot, enzovoorts. Op een democratische manier hebben we de beslissing genomen of het haalbare voorstellen waren. Alleen duurde deze periode te lang. Twee weken voor de show waren er enkel plannen, op een sketch of een dansje na. In die laatste twee weken is er gewerkt aan de Laatste 100 Dagen-Show alsof het de laatste dagen op deze aarde waren.

Jammer genoeg werd dit harde werk niet door iedereen mee uitgevoerd en zo zaten anderen dus met de gebakken peren. Sommigen durfden zelfs te zeggen dat ze te veel huiswerk hadden en daardoor niet konden meewerken, hoewel ze écht wel wilden… Gelukkig dat de anderen een huiswerk-pauze ingelast kregen van de leerkrachten (niet dus!)… Meteen ook een tip voor de vijfdes, zorg dat je er niet alleen voor staat, mobiliseer Jan en alleman. Het is tenslotte slechts één keer je laatste 100 dagen. Na veel vijven en zessen was 99% van alle sketches de dag voor de show in orde, alleen waren de filmpjes nog niet gemonteerd, kenden sommigen hun tekst niet en ga zo maar verder. Je kan dus wel zeggen dat die laatste halve dag redelijk tot zeer stresserend was voor zowat iedereen, alleen konden sommigen zich dit niet permitteren door een iets te plezante „night before‟. Crashen op de turnmatten was niet ongewoon, gelukkig duurde het niet al te lang, met dank aan Mw. Stoops, die meteen de hele bende, op een enkele in een dekentje gewikkelde scheefganger na dan, wakker kreeg waardoor het podium eindelijk vorm kreeg. De stress steeg en steeg tot het moment suprême, maar daar waren jullie zelf bij dus …


13 | Kaller | Humane wetenschappen

18 | Kaller | dressed 2 kill

Humane wetenschappen: vuilbak van het ASO?

Schoolmode

Veel mensen denken dat humane wetenschappen de gemakkelijkste richting van het ASO is omdat die leerlingen minder wiskunde en andere wetenschappelijke vakken krijgen. Ook wordt gezegd dat in humane wetenschappen enkel leerlingen zitten die niet slagen in andere ASO-richtingen. Leerlingen die humane wetenschappen volgen, krijgen inderdaad minder uren wiskunde en wetenschappelijke vakken per week, maar in de plaats daarvan krijgen ze wel sociaal gerichte vakken zoals gedragswetenschappen en cultuurwetenschappen. Ze krijgen ook muzikale opvoeding en plastische opvoeding, waardoor hun creativiteit gestimuleerd wordt en ze cultuurbewust worden. Je kan een vak zoals wiskunde natuurlijk niet vergelijken met een vak zoals gedragswetenschappen omdat ze een totaal ander onderwerp behandelen. Je kunt dus niet zeggen Doe jij soms aan dat wiskunde veel moeilijker is dan zelfhandicapping? gedragswetenschappen. Zo kan iemand die zeer wiskundig is ingericht helemaal niets begrijpen van de theorieën die in gedragswetenschappen worden behandeld.

Niet iedereen is geschikt voor de richting humane wetenschappen, je moet een open geest hebben zodat je elke cultuur en elke theorie kan begrijpen en dus niet meteen gaat veroordelen. Daarnaast moet je ook sociaal ingesteld zijn omdat humane wetenschappen een sociaal gerichte studierichting is. Je moet logisch kunnen denken en durven nadenken over bepaalde onderwerpen, Leg de causale want humane wetenattributietheorie schappen is gericht op eens uit. zelfstandig denken en niet alles aannemen als waar. En als laatste moet je ook grote delen informatie kunnen onthouden want gedragswetenschappen omvat veel theorieën die bijna allemaal in verband staan met elkaar. Daarom is het ook verkeerd dat veel scholen leerlingen met een b-attest een ultimatum geven waar ze moeten kiezen tussen blijven zitten of naar humane wetenschappen gaan. Dit geeft verkeerdelijk de indruk dat humane wetenschappen de laatste optie is in het ASO en dat humane wetenschappen een makkelijke richting is. Iema nd die wiskundewetenschappen, LaKan jij uitleggen tijn, economie,… wat het elektracomheeft gevolgd, gaat plex inhoudt? niet noodzakelijk slagen in humane wetenschappen.

VROEGER bestonden er duidelijke kledingsvoorschriften op school. Deze voorschriften waren vooral uitgevaardigd door de kerkelijke autoriteiten waaruit een grote angst bleek voor het lichaam. Voor de meisjes bestonden er vooral plooirokken, truitjes, blouses en wat lichte jurken. Enkel gedekte tinten zoals grijs, blauw en donkerbruin waren toegelaten op school. Je mocht ook geen jurken zonder mouwen dragen. Truitjes zonder blouse eronder waren niet toegelaten, benen zonder kousen evenmin en aan de hals behoorde de kleding hoog gesloten te zijn. De lichaamsvormen zouden anders teveel uitkomen. Meisjes met lange haren moesten dit in twee vlechten dragen omdat loshangend haar zeer slordig was. Jongens moesten een hemd en een lange broek dragen in sobere kleuren. Hun haren moesten meestal kort zijn. Er waren verschillende redenen voor het dragen van een uniform. Een uniform kon lange tijd meegaan, voor zo‟n prijs kon men geen behoorlijk kostuum kopen. Daarnaast vonden scholen hun imago belangrijk en het dragen van een uniform was belangrijk voor de goede naam van de school.

NU gelden er op school ook nog regels voor kleding, maar deze zijn niet meer zo streng als vroeger. Om te beginnen is het uniform in de meeste scholen afgeschaft. Persoonlijke keuze wordt gerespecteerd zolang de ander niet wordt belemmerd. Er bestaan nog wel scholen waar een uniform verplicht is, maar die zijn in de minderheid. In de scholen waar er vrijetijdskleding toegelaten is, gelden er uiteraard ook regels zoals bijvoorbeeld geen teenslippers, geen te korte rokjes of diepe decolletés ... Hetzelfde geldt voor haardracht of andere uiterlijke kenmerken. Maar veel strenger zijn de scholen tegenwoordig niet.


17 | Kaller | Comenius

14 | Kaller | dressed 2 kill

Comenius

Comenius

Meeting 2: Varde Met vijf leerlingen uit 5 wewi mochten we op woensdag 18 maart vertrekken naar Varde, een klein dorpje in Denemarken. We waren er niet de enige Belgen, er kwam ook nog een school uit Diest mee. Daarnaast waren er nog 6 Noren en 6 Spanjaarden. Natuurlijk was dit niet louter een plezierreisje, nee, we hadden een zware taak te vervullen: een presentatie geven over de levensstijl van de Belgische jeugd en energiebeheer. Zo brachten we eerst een dagje door in onze gastschool, het Varde Gymnasium. Samen met onze gastheren en –vrouwen vertrokken we daarna naar Blåvand (de å is uitgesproken als een Antwaarpse a), een charmant dorpje aan de kust. Daar bezochten we een vuurtoren met uitzicht op restanten van WOII. Nadat we enkele fotootjes namen, gingen we pootje baden, maar aangezien het daar 10 ° C kouder was dan in ons vaderland, bedachten we ons snel. De leerkrachten van het Gymnasium vertelden ons dat als we goed zochten we misschien wel amberstenen vonden. Kaat, Toon en Sophie werden na een halfuurtje zoeken beloond door 2 piepkleine brokjes amber. Na ons uitstapje gingen we naar Big Ben‟s Pub met onze gastgezinnen, wat een zekere band schepte.

De volgende dag moesten we vertrekken, maar eerst gingen we met onze leerkrachten, Mevrouw De Hondt en Mevrouw Rensbergen, naar het Varde Museum, waar net een collectie van Otto Frello hing. We waren helemaal weg van de schilderijen, en namen enkele leuke foto‟s. Net voor we vertrokken gingen we eten in een gezellig restaurantje. Ons Deense avontuur was afgelopen, maar de vrienden die we daar hebben leren kennen zullen we zeker terugzien in oktober, als de hele Comenius-groep naar België komt.

Onze school neemt vanaf dit schooljaar deel aan een Comenius-project dat deel uitmaakt van het ‘Een leven lang leren programma’ van de Europese Unie. Het project biedt de leerlingen de mogelijkheid te werken rond een aantal thema’s op school en hierover van gedachten te wisselen met leerlingen uit het buitenland. Voor ons Comenius-project zijn dit leerlingen uit Spanje, Denemarken en Noorwegen. Het project duurt twee jaar en is opgedeeld in vier blokken, één blok per semester. In elk blok staat één thema centraal. Na het bestuderen van het thema op school volgt telkens een meeting waar een aantal leerlingen van elke school de resultaten van hun onderzoek presenteren. Deze meeting vindt telkens in een ander land plaats. De agenda ziet er als volgt uit:

(Sophie Dillen)

Uit het vijfde jaar werd één groep leerlingen geselecteerd om deel te nemen aan dit project. Elf leerlingen hebben intussen de kans gekregen om aan een meeting deel te nemen. Een aantal leerlingen zullen ook volgend schooljaar nog de kans krijgen om mee te gaan naar de vierde meeting in Noorwegen.

De volgende dag hadden we weer een druk schema: we begonnen met een discussie over de presentaties, vergaderden over de volgende meeting in België en maakten daarna een excursie naar Esbjerg, een stad aan de haven. Eerst bezochten we het Esbjergværket, de zuinige energiecentrale van de stad. Daarna mochten we lekker gaan shoppen en op stap gaan met de Comenius-groep. Toen we terug aankwamen in het Gymnasium, werden we getrakteerd op een pizza-avond en „school bar‟, café op school. ‟s Avonds gingen we zwemmen met de groep, intussen waren er al echte vriendscha ppen gesmeed.

De eerstvolgende meeting wordt echter door onze school georganiseerd. Deze meeting zal plaatsvinden van woensdag 28 oktober t.e.m. zondag 1 november. Een tiental leerkrachten en een twintigtal leerlingen uit het buitenland zullen tijdens deze dagen bij ons op school zijn en samen met de Comenius-groep uit het vijfde jaar een aantal uitstappen maken. Om iedereen op onze school een idee te geven van het project hebben een aantal leerlingen een verslagje geschreven over hun ervaringen tijdens de buitenlandse meetings. (mw. L. De Hondt)

Sfeerfoto‟s van Suzanne Brouwers

Meeting 1: Arcos de la Frontera In november 2008 kregen wij, 6 leerlingen uit het 5de jaar, de kans om naar Spanje te gaan. Aan de hand van een meeting die 5 dagen duurde, maakten we kennis met andere landen en hun gewoontes, tradities, waarden en normen. Buiten België waren er ook vertegenwoordigers van Denemarken en Noorwegen aanwezig. De bedoeling van deze reis? Een leerrijke ervaring opdoen en ons land vertegenwoordigen. Op woensdag stonden we met z‟n allen al heel vroeg op de luchthaven van Zaventem. Mevrouw De Hondt en mevrouw Van Rensbergen waren de begeleiders op onze vijfdaagse trip. We ontmoetten de andere groep van Diest al in België. De oogjes waren nog klein toen we incheckten. Eigenlijk was iedereen wel een beetje nerveus voor wat komen zou. Er waren zoveel vragen die we onszelf stelden. Hoe gaan de anderen zijn? Hoe zal Spanje zijn? Wie gaat er in een gastgezin? Na nog eventjes rond te lopen op Zaventem konden we in het vliegtuig stappen. Toen we al enkele tientallen minuten zaten, meldde de piloot ons dat we nog een heel uur aan de grond zouden moeten blijven omwille van vertraging van een andere vlucht. Na een uur konden we eindelijk opstijgen. Na over te stappen in Madrid zetten we eindelijk voet aan grond in het Spaanse Jerez de la Frontera. De zon scheen mooi en iedereen was uitgelaten bij het oog in oog staan met een echte palmboom, de kwispelende tongen van de Spaanse vrouwen en de helblauwe lucht. Maar de uitgelaten sfeer sloeg al snel om toen de band leeg was en enkele koffers niet aangekomen waren.


15 | Kaller | Comenius

16 | Kaller | dressed 2 kill

Comenius ‟s Middags kregen we een heerlijke lunch met allerlei kleine Spaanse hapjes (21 verschillende in totaal!) en daarna gingen we nog enkele voorbereidingen doen voor de volgende meetings over lifestyle. Na een interessante, maar vermoeiende dag vertrok iedereen richting gastgezin.

Met veel moeite beschreven we het uitzicht van onze koffers aan een Spaanse receptioniste. Ze zei dat alles wel in orde zou komen en de koffers die avond nog zouden aankomen, maar eerlijk gezegd waren we er niet gerust in. Toch stapten we op de bus en die voerde ons naar het stadje waar we 5 dagen en 4 nachten zouden verblijven, Arcos de la Frontera. We stapten af aan een hostel, waar zeker 4 van de 12 leerlingen van België zouden overnachten. Na daar eventjes te wachten, kwamen al Spaanse leerlingen ons aankijken van op een afstandje. Toen de lerares Engels van de school eraan kwam, werd bekend wie waar zou slapen. Acht leerlingen gingen mee naar een gastgezin waar ze de volgende avonden zouden doorbrengen. Iedereen was een beetje gespannen, mede ook omdat de communicatie moeizaam verliep. Met behulp van gebarentaal en onze beperkte Spaanse woordenschat -die groter was dan hun Engelse woordenschat- lukte het allemaal wel. Maar snel moesten we elkaar niet missen, want diezelfde avond nog was er een bijeenkomst in het plaatselijke parkje. De Spaanse uitgelatenheid was in het begin een beetje beangstigend. Maar nadat Mike (5Ecmt) en Jolien (5Wewi) de Spanjaarden „Heb je even voor mij‟ aanleerden, was het ijs gebroken en konden we de komende dagen als „amigos for life‟ doorbrengen. De volgende dag ontmoetten we ook de andere landen. Wat ons vooral opviel, waren hun blonde haren en hun toch wel andere aanpak van kennismaken. Iedereen was wat afstandelijker. Nadat iedereen zichzelf en zijn land voorstelde aan de hand van een Powerpointpresentatie gingen we in groepjes samen zitten om te discussiëren over bepaalde onderwerpen. We merkten al snel dat alle landen andere opvattingen hadden over thema‟s zoals abortus, drugsgebruik, euthanasie, …

De derde dag kregen we eerst een rondleiding in Arcos en werden daarna uitgenodigd op het gemeentehuis voor een hapje en een drankje. Hieronder enkele foto‟s van Arcos:

Comenius In de late namiddag maakten we nog een uitstapje langs de „White Towns‟ waar we Zhara de la Sierra en een oude olijfoliemolen bezochten. ‟s Avonds maakten we iets mee wat we nog nooit meegemaakt hadden in België. Er was afgesproken om uit te gaan. Wanneer we op de afgesproken plaats aankwamen, zagen we zo‟n 100 mensen in het park feesten. Er stonden auto‟s geparkeerd met de ramen open waaruit „vollen bak‟ muziek klonk. We merkten al snel dat de Spanjaarden veel opener zijn dan wij. Na ons parkavontuurtje gingen we nog met enkelen naar een discotheek waar het op de koppen lopen was. Dag 3 was een zeer geslaagde dag.

De volgende dag gingen de wekkers weer vroeg af. Op het programma stonden een workshop om de meeting te evalueren en een uitstap naar Cadiz waar we een aantal symbolische plaatsen bezochten. In de namiddag waren vooral de meisjes opgetogen: free time = shoppen! We werden in twee groepjes verdeeld: de eerste ging Torre Tavira bezoeken en de anderen kregen vrije tijd. Na een uurtje wisselden we van groep. Omdat dit onze laatste dag was, gingen we die avond met z‟n allen gezellig pizza eten. Enkele foto‟s uit Cadiz:

Dag 5: de laatste dag van het hele gebeuren. We moesten afscheid nemen van de Spaanse leerlingen en hun ouders. Dat viel ieder van ons zeer zwaar en er vloeiden zelfs enkele traantjes. We kunnen besluiten dat dit voor iedereen een zeer leuke en leerrijke ervaring was. Moesten we de kans krijgen om het terug te doen, zouden we zeker geen nee zeggen. We kijken er al naar uit om eind oktober enkele leerlingen terug te zien. (Kelly Aras en Jolien Sleeckx)

Kaller_06_2009  

http://www.kalier.be/images/Schoolleven/los/Kaller_06_2009.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you