Page 32

32 παιδί

Βόλτες

με το ποδήλατο

Το ποδήλατο είναι μία ευχάριστη και υγιής δραστηριότητα που μαθαίνει τα παιδιά να συντονίζουν τις κινήσεις τους και να αναπτύσσουν την κρίση τους. Δυστυχώς όμως αποτελεί συχνά αιτία σοβαρών έως και θανατηφόρων τραυματισμών. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση και ενημέρωση των παιδιών για τη σωστή χρήση του ποδηλάτου. Επίσης, αν τα παιδιά διδαχθούν από μικρά τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να γίνουν σωστοί οδηγοί και ως ενήλικες. Για να μην γίνει, λοιπόν, η ζωή σας «ποδήλατο» και για να μην εξελιχθεί η ευχάριστη διασκέδαση σε τραυματική εμπειρία εμείς σας δίνουμε μερικές απλές συμβουλές για την ασφάλεια των μικρών αναβατών: • Διαλέξτε ένα ποδήλατο που να ταιριάζει στην ηλικία του παιδιού. Τα πόδια του θα πρέπει να πατούν γερά τα πόδια στο έδαφος. Όταν πάτε στο κατάστημα για την αγορά του ποδηλάτου πάρτε το παιδί μαζί σας, ώστε να το δοκιμάσει επιτόπου. • Υπάρχουν πολλοί τύποι ποδηλάτων. Διαλέξτε εκείνον που ταιριάζει καλύτερα στον τόπο διαμονή σας: πόλη ή ύπαιθρο. • Για παιδιά έως 4 ετών προτιμήστε τα ποδήλατα με τέσσερις ρόδες. Μην πιέζετε το παιδί σας να κάνει ποδήλατο με δύο ρόδες εάν δεν είναι έτοιμο. • Το παιδί πρέπει να φοράει κράνος και ειδικά γάντια. Το πρώτο το προστατεύει από τραυματισμούς στο πίσω μέρος του κεφαλιού, που είναι και οι πιο επικίνδυνοι, και το δεύτερο, από τα γδαρσίματα στις παλάμες, που είναι εξαιρετικά συχνά. • Το κράνος πρέπει να ταιριάζει τέλεια στο κεφάλι του παιδιού και όχι να του πέφτει προς τα εμπρός ή τα πίσω. • Καλό είναι να μάθετε στο παιδί τους βασικούς κανόνες της οδικής κυκλοφορίας: να πηγαίνει πάντα από τα δεξιά, να αναγνωρίζει τα σήματα και το βράδυ να ανάβει τα φώτα του. • Τώρα που καλοκαιριάζει μη χαλαρώνετε με την δικαιολογία ότι οι επαρχιακοί δρόμοι δεν είναι τόσο επικίνδυνοι όσο αυτοί της πόλης. Χρειάζεται η ίδια προσοχή, ίσως και μεγαλύτερη, γιατί τα αντανακλαστικά των οδηγών χαλαρώνουν.

Ο ύπνος δεν «θρέφει» τα παιδιά Σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ ο ύπνος «αδυνατίζει» τα παιδιά. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας όσα παιδιά κοιμούνταν λιγότερο από 12 ώρες και όσα παρακολουθούσαν τηλεόραση περισσότερο από δύο ώρες ημερησίως, διέτρεχαν κατά 16% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα. Αντίθετα όσα παιδιά έπεφταν στο κρεβάτι νωρίτερα και έβλεπαν τηλεόραση λιγότερο από 2 ώρες είχαν μόλις 1% αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα. Όταν τα παιδιά βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση, παρακολουθούν ταυτόχρονα και πολλές διαφημίσεις ταχυφαγείων, οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάζουν τη διατροφή τους ενώ η έλλειψη ύπνου διεγείρει την έκκριση ορμονών οι οποίες αυξάνουν την όρεξη.

εκπομπές για τo παιδί Ο ΚΡΟΝΚ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ ΝΕΤ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22.00

Οι αγαπημένοι ήρωες της επιτυχίας της Disney «Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ» επιστρέφουν σε νέες περιπέτειες. Μετά τις απίθανες περιπέτειές του με τον Κούσκο και τον Πάτσα, ο Κρονκ, πρώην πρωτοπαλίκαρο της Ίζμα, ξεκινάει τη νέα του ζωή σαν σεφ σε δικό του εστιατόριο. Όλα πάνε καλά μέχρι τη στιγμή που ο Κρονκ μαθαίνει ότι θα έρθει για επίσκεψη ο πατέρας του! Πανικός επικρατεί στο εστιατόριο, καθώς ο Κρονκ κάνει τα πάντα για να τον εντυπωσιάσει. Επιστρατεύει τα μεγάλα μέσα και ζητάει από την Ίζμα ένα φίλτρο που θα τον κάνει σούπερ μάγειρα.

T20.indd 32

26/5/2008 5:42:44 μμ

Θ week  
Θ week  

Tv & music & cinema

Advertisement