Page 1

fritt efter Agneta Tj채ders bok med samma namn

Torpa Stenhus 24 juli - 9 augusti 2015


Den polske författaren Stanislaw Jerzy Lec lär ha sagt att en dramatiker är själens buktalare. Det är vackert uttryckt. För det är just det konsten ska göra. Beröra allt det där vi känner, men inte riktigt vet hur vi ska uttrycka. Allt det som gör att vi känner igen oss. Och andra. Det som får oss att skatta, gråta, bli arga och älska. Kort sagt, det som gör människan outgrundlig och vacker. Välkommen till Torpa Slottsteater. En förtrollad värld.


F

rån regissören

följer några väl valda ord om årets produktion, Flickan från Ingenstans.

Jag läser historia, jag läser dagstidningar och reflekterar över att historien upprepar sig och likheterna med nutiden är inte så vitt skilda från Birgits uppväxt i början av förra seklet. Rika blir rikare och fattiga fattigare läser jag dagligen i min morgontidning där olika livsöden, händelser bekräftar detta. Birgit ville förändra, hon blev medveten om klasskillnaderna, hon ville förstå för att kunna förändra. Med sång, dans musik och stor härlig ensemble berättar vi episoder från Birgits barndom på Sjöred. En del sanna, en del fritt tolkade… Jag önskar er några lustfyllda timmar, Eva Edwall


fritt efter Agneta Tjäders bok med samma namn

Torpa Stenhus 24 juli - 9 augusti Årets produktion handlar om Birgit Sparres första år, hennes barndomsupplevelser och betraktelser på sitt kära Sjöred. Vi möter henne som nykommet spädbarn och följer henne fram till skolålder då färden gick till Stockholm. Vad var det som fick henne att bli författarinna? Vilka hän-

delser blev avgörande för hennes framtid? Hur var hennes vardag på herrgården? Är hon en flicka från ingenstans? Ni får med spel, dans, sång och musik följa vår tolkning av Birgits barndom, ett liv med många frågor och händelser. Hur kommer det sig att en del har allt och andra ingenting?

Produktionsteam

Regi/manus.............................................................................................................Eva Edwall Kompositör/musiker................................................................................................Daniel Fält Kostym...............................................................................................................Moa Hartman Koreograf..............................................................................................................Cia Eriksson Ljud/ljus......................................................................................Tobias Persson, audio-rent.se Författare............................................................................................................Agneta Tjäder Musiker......................................................................................................................Kajsa Fält Produktion....................................................................................................Torpa Slottsteater

Medverkande

Freyja Bartels.........................................................................................................Signe Sparre Lars-Olof Lindgren...................................................................................Carl-George Sparre Wilma Persson......................................................................................................Birgit Sparre Elna Olsson.........................................................................................................Maria, livegen Emma-Kaisa Nikumaa.......................................................................................Husan Emelie Isak Sandin..........................................................Bildsköne Bengtsson, Erik Sparre, Fagergren Saga Bartels...........................................................................................................Ottilia Höök Patrik Larsson......................................................................................................Gustav Höök Ingvor Carlander....................................................................................Barnjungfrun Augusta Frida Bodenheim.........................................................Lotta Höök, Ebba Sparre, Barnmorska Ema Farid........................................................................Hilda Höök, Ida Sparre, Barnmorska Felicia Udd.................................................................................Greta Höök, Marianne Sparre Emmie Josefsson..........................................................................Ruth Höök, Charlotte Sparre Maria Al Tanib.......................................................................................................Anny Höök Nils Geeraedts........................................................................................................Nisse Höök Sara Lindstedt...........................................................................Valborg Höök, Augusta Sparre


består av sex drivna själar som vill att årets pjäs ska bli den bästa någonsin.

Eva Edwall

Eva har haft den stora glädjen att vara verksam i teateryrket sedan 1977, som skådespelerska, teaterregissör och teaterpedagog. Hon har varit på små och stora scener, på krogar, skolor, gympasalar, industrilokaler, överallt där det går att berätta en historia. Men inget slår sommarteater utomhus, där allt andas tillsammans i nuet och i vårt svenska väder. Eva ber till vädergudarna för uppehåll under spelperioden.

Agneta Tjäder

Agneta är journalist, författare, guide och föredragshållare. Har skrivit 12 böcker, de flesta av historisk karaktär. Flickan från Ingenstans kom ut 1998 och är en biografi över författarinnan Birgit Th Sparre, som växte upp på gården Sjöred i Finnekumla socken. Hon adopterades av greveparet Carl Georg och Signe Sparre men fick aldrig veta vem hennes biologiska föräldrar var. Agneta Tjäder har under lång tid forskat i hennes härkomst, och de flesta spår leder in i vårt kungahus.

KONSTNÄRLIGA LEDNINGEN PRODUKTIONSTEAMET 2015 2015

P

roduktionsteamet


PRODUKTIONSTEAMET 2015

Daniel Fält

Daniel blev en del av Torpafamiljen sommaren 2003 som funktionär, och har sedan dess varit med alla år utom ett. Detta blir sjätte säsongen som musiker på scen sedan 2008, och 2013 tog han över rollen som kompositör och konstnärlig ledare. Daniel är bosatt i Örebro där han utbildar sig till musiklärare, och han eftersträvar en stor musikalisk bredd, både inom genre och instrument. Han är ofta anlitad som musiker i olika sammanhang, och skriver mycket egen musik. Daniels största mål med sin musik är att få beröra människor, att väcka känslor.

Kajsa Fält

Kajsa medverkar i år för elfte gången i Torpa Slottsteater. Mellan 2001-2009 var hon med som skådespelare och 2012 gjorde hon debut som musiker. Kajsa har hållit på med musik i olika former sen hon var liten och spelar bland annat klarinett och fiol. Hon har läst två år på musiklinjen på Södra Vätterbygdens folkhögskola med klarinett som huvudinstrument. Just nu studerar Kajsa på socionomprogrammet vid Göteborgs universitet. Vid sidan av studierna sjunger och spelar hon bland annat i Lutherska Missionskyrkans kör.


Moa är frilansande kostymör med egen ateljé i göteborgsområdet och sedan 2010 har hon gjort kläderna till Torpa slottsteater. Moas tankar kring årets kostymer: ”Under förarbetet med årets föreställning flyttade min farmor till ålderdomshem. Det fick mig att tänka på alla timmar av handarbete som bara blir bortglömt. Alla ton kläder, dukar, tyger och textilier som sorteras bort för att göra plats för nytt! För att många av oss har allt medan andra har inget. Vad gjorde man med allt förr? Man återanvände! Lagade, tog till vara och sydde om! I år är min inspiration det tidiga 1900 talets mode och återanvändning. Tack alla ni som orkat knyppla virka brodera och väva. Hoppas att ni gillar era textilers nya ”dramatiska” liv! 
Och tack Farmor!”

Cia Eriksson

Cia, gör sitt första år på Torpa Slottsteater som koreograf. Hon är utbildad i skådespeleri vid Calle Flygares teaterskola i Stockholm, och påbörjar till hösten studier vid Göteborgs scenskola. Cia har tidigare varit kursledare i musikalteater på Balettakademien. I dag arbetar hon, förutom med musikalproduktion och koreografi, som skådespelerska och scenkonstnär runt om i Sverige. De senaste åren har hon uppträtt på bl.a. Scenskonstguidens och Nöjesguidens respektive årsgalor.

KONSTNÄRLIGA LEDNINGEN PRODUKTIONSTEAMET 2015 2015

Moa Hartman


MEDVERKANDE 2015

M

edverkande

består av 16 motiverade skådespelare som repeterar timmar efter timmar eftersom de alla delar en passion; teater. Wilma Persson är en tjej

Elna Olsson är 13 år och

Freyja Bartels är 21 år

Lars-Olof

Emma-Kaisa Nikumaa

Saga Bartels är 17 år och

Isak Sandin är 18 år

Frida Bodenheim är 15

från Äspered som har många järn i elden. Hon spelar bland annat fotboll, går i scouter och sjunger i kör, och i år gör hon sitt första år på Torpas scen. Wilma älskar att sova i soffan men hon är livrädd för älgar.

och gör sin fjortonde säsong på Torpa. Hon jobbar i hemtjänsten och trivs som fisken i vattnet, och när hon inte jobbar läser hon till undersköterska. Freyja tycker mycket om ironi och tanter men är livrädd för fåglar.

står på scen för åttonde året. Till hösten flyttar hon till Stockholm för att gå förberedande musikalutbildning. Woop woop! Gillar katter, superhjältefilmer, spela boll och plocka svamp. Hon borde läsa mer böcker och äta mindre smör.

och inleder till hösten sitt avslutande läsår på Ljud& Bildskolan i Borås. Tio somrar i rad har han spenderat på Torpas scen, oftast med en Daim-glass i handen. Tja, inte under själva föreställningarna förstås. Inte än i alla fall.

gör sitt första år på Torpa. Nu i augusti börjar hon sjuan på Stenbocksskolan i Ulricehamn. Elna gillar att pyssla och vika origami. För henne finns det inget liv utan tejp, för med lite tejp kan alla problem lösas, eller?

Lindgren

är 68 år och debutant som teaterskådespelare. Växte upp i Brunn. Hela yrkeslivet har han jobbat som ingenjör, och sedan 1991 bor han på den egna gården Gästared i Gullered. Ett stort intresse har varit travsport med uppfödning och tävlingshästar.

gör sitt andra år på Torpa. Hon går andra året på gymnasiet, den estetiska linjen med inriktning musik. Saga älskar att somna till ljudet av regn och att skjuta upp läxor till sista dagen, men hon hatar korv stroganoff med ris.

år och kommer från det lilla samhället Timmele. Hon har spenderat lite för många timmar framför TV-serier och hon försöker lära sig att tycka om lakrits. Fridas absoluta rädsla är grodor. I år blir det hennes första gång på Torpas scen.


är äldst i ensemblen och är uppvuxen i Ulricehamn, dit hon återvände efter ca 25 år i Göteborg. Hon är en aktiv volontärpensionär som från 2007 varit med i Ulricehamnsrevyn. Ingvor trivs jättebra i gruppen med en åldersspridning på mer än 60 år.

Patrik Larsson gör i år

Ema Farid, 14 år (fyller

Felicia Udd är 14 år och

15 och uttalar sitt namn Emma) är och medverkar i sitt första år på Torpa slottsteater. Bortsett från det så lyssnar hon gärna på vinylskivor, läser böcker, filosoferar och dricker te. Emas (i princip) största rädsla är insekter.

comeback på Torpa efter några års saknad. Han bor i Borås med sin familj, och brand- och säkerhetslösningar är hans gebit. Patrik har skrivit nummerrevyer och texter sen barnsben, älskar sin hund, och har ett och annat maraton på sitt CV!

gör sitt första år på Torpa. Till vardags går hon i skolan och sjunger musikallåtar framför sin spegel. Felicia tycker inte om ormar eller regniga dagar. Fast då kan man ju i och för sig sjunga en liten trudelutt framför spegeln.

Sara Lindstedt börjar

Maria Al Tanib är 10

Nils Geeraedts är 11 år

Emmie Josefsson är 16

femman till hösten och gör sitt första år på Torpas scen, hon har dock tillbringat många tidigare år här ute. Sara älskar godis och är lite för galen i hästar. Hon avskyr att gå upp på morgonen och är livrädd för sniglar.

och gör i år sitt första uppträdande på Torpa. Nils, född i Nederländerna, kom till Sverige 2008 och gillar musik, teater, böcker och fotboll. Fråga honom gärna om Brasilien – fast se till att du har tid att lyssna, för han har mycket att berätta.

år och bor i Ulricehamn med mamma, pappa och en bror. Hon går i Montessoriskolan Lindängen i Ulricehamn, och roligaste skolämnet är svenska. Hennes intressen är fotboll och gymnastik. Hennes drömyrke är förskollärare eller läkare.

år och gör i år sin debut på Torpa. På fritiden sjunger hon, dansar eller tittar på film. Efter sommaren ska hon gå musikinriktning på det estetiska programmet i Gislaved. Emmie är väldigt lättskrämd och har en förmåga att ofta snubbla.

MEDVERKANDE 2015

Ingvor Carlander


Koll

er

A n s tä l l d

si n

Erik Sparre Greve på Torpa

Ku

Ida Sparre

Far/dotter

Mor/dotter

Gifta

Emelie, husfru hos Sparre på Sjöred

Charlotte

Ebba

S y s t ra r

Carl-Georg Sparre Greve på Sjöred

r/

do

t te

r

Systrar

Fa

S y s t ra r

Systrar

Augusta

Marianne

st Bä

av

än ne r

Trogen Föderska Kollegor

Barnmorska1

Barnmorska 2

Bildsköne Bengtsson Vagabond på besök på Sjöred


Kollegor

legor

Fagergren, kusk på Sjöred

Augusta Barnjungfru åt Birgit

Maria, livegen flicka, ägd av Fröjdar- Johanna

A ns tä ll

d

Gifta

Anställd

Hilda

S y s t ra r

Anny

S y s t ra r

Far /d otter

Ottilia Höök

Systrar

M or

Signe Sparre

Gustav Höök Statare på Sjöred

M o r / d o t te r

Gifta

/do

tte S y s t ra r

r

Birgit Sparre

Sy

Greta

Systrar

ar str

Valborg Sys kon

Syskon

Lotta

Nisse

Ruth


H

uvudsponsor

är Sparbanken Tranemo som bidrar till projekt som lyfter fram bygden.

K-G Magnusson, VD Sparbanken Tranemo. - Vår bygd är en kulturbygd. Här har människor levt och verkat sedan urminnes tider. Och här finns många kopplingar till den svenska historien. Inte minst vid Torpa med omnejd. Torpa Slottsteater uppmärksammar detta arv, både för oss som bor och verkar här och för de som besöker oss. Sparbanken Tranemo är en bank med mycket lokal profil. Vi verkar till 100 procent här i bygden. Därför vill vi gärna bidra ekonomiskt till projekt som lyfter fram vår bygd. Torpa Slottsteater är ett utmärkt exempel på ett sådant projekt. Vid det anrika Torpa Stenhus för Torpa Slottsteater vidare det historiska arv som vi är stolta över.


t

orpa Stenhus

vackert beläget mellan Åsunden och Lillsjön, är ett av våra bäst bevarade herresäten från renässansen.

Torpa Stenhus har anor ända från medeltiden. Den äldsta delen av byggnaden, är från 1400-talet, men stenhuset som vi möter det idag präglas mer av 1500-talet. Vid restaureringsarbeten härom året hittades dock rester av byggnader som dateras till långt tidigare i historien. Det sista omfattande ändringsarbetet i stenhuset var slottskapellet, som inleddes av Christina De la Gardie under hennes tid som änka. Kapellet invigdes 1699. Naturligtvis omges ett renässansslott och medeltida fäste av en rad sägner, där skuggorna ur det förgångna driver sin nattliga lek, men härom vet Torpas skickliga guider betydligt mera. Låt dem ta dig med och känn de historiska vingslagen kittla sinnet – en upplevelse. Mer information och öppettider finns på www.torpastenhus.se


I år erbjuder Sohlberg Buss för tredje året transport till och från utvalda föreställningar på Torpa i samarbete med Torpa Slottsteater. Sohlberg Buss bedriver skoltrafik och beställningstrafik i Västra Götaland. De producerar egna resor, men till stor del skräddarsyr de resor åt företag, grupper och föreningar, de kör även åt andra researrangörer. Sohlberg hjälper dig med din kick off, konferens eller släktträff. Eller varför inte en shoppingrunda, studieresa eller skolresa? Sohlberg tar dig vart du vill i Sverige, Norden och övriga Europa. Och de gör det på det sätt som passar just dig. Kärnan i deras filosofi är enkel - du bestämmer. De finns ju trots allt till för att du skall kunna resa bekvämt, tryggt och säkert. Därför kompletterar de sina temaresor med möjligheten för dig att själv bestämma. Och givetvis har de resegaranti hos Kammarkollegiet.

Sommarens produktion hos Torpa Slottsteater genomförs med ekonomiskt stöd från Sparbanksstiftelsen Sjuhärad. Vi vill rikta ett speciellt tack till dem och deras engagemang för kulturen i Sjuhärad. Utan dem och alla andra som bidrar till årets produktion skulle Torpa Slottsteaters arbete inte vara möjligt. Tack!


V

åra sponsorer

är alla värda ett varmt tack. Utan dem skulle föreställningen vara mycket svår att genomföra. Tack också till Pehr Zethelius och Torpa Stenhus.

Tack till Rammefors Konditori & Café, Viareds museum och Borås Stadsteater


L

ena Frilund

I december förra året lämnade plötsligt och helt oväntat Lena denna värld för en annan, och lämnade oss i djupaste chock, sorg och saknad. Lena blev 45 år. Lena var regissör och del i Torpa Slottsteaters konstnärliga ledning mellan 2001 och 2012, men var tillfrågad redan vid starten 1999. Hon var under en period utöver detta även anställd som producent. Hon är kanske den största bidragande orsaken till Torpa Slottsteaters framgångssaga. Många har genom åren liknat Lena vid en liten älva som dansar omkring med sitt trollspö och med hjälp av sitt blixtrande skarpa intellekt, stora kärlek, omutliga altruism, sin handlingskraft och självklara auktoritet, hela tiden inspirerat oss att ständigt bli bättre. Hon fick oss att växa genom att kärleksfullt utmana oss till att nå nya höjder hon förstod vara möjliga, även om vi själva inte såg eller trodde det. Hon såg alltid helheten och slutresultatet på ett sätt som få andra gjorde. Lena lämnar ett enormt avtryck efter sig inom många områden, inget nämnt inget glömt, men

det allra viktigaste är kanske alla hon fått att växa som människor. Trots kroniska sjukdomar sprudlade Lena alltid av glädje och livsenergi och hade en närmast omänsklig arbetskapacitet - egentligen en omöjlig ekvation. Tankarna och kärleken var dock desto friskare. De lever kvar inom oss, som frön som gror och växer till sig. Och som vi nu alla hjälps åt att sprida. Redan har många frågat sig; ”Vad skulle Lena gjort?” eller ”Vad skulle Lena sagt?” Vid sin bortgång arbetade Lena bl.a. med en filmkomedi, en barn-TVproduktion och en interaktiv teaterproduktion där hon själv skulle spela en av huvudrollerna. Vi minns och saknar Lena med den största kärlek och respekt. Och vi minns och saknar hennes skratt, hennes oerhört smittande skratt.


Lena var en sann estradör och hennes stora lycka var att stå på scen själv. Bilden är från ett omtalat inhopp som Hamlet, Torpa 2008.

H

yllningskonsert

till minne av Lena Frilund. Söndag 2:a augusti, kl 20.00.

Lena Frilunds betydelse för Torpa Slottsteater går inte att beskriva i ord. Hennes sprudlande energi, stora kärlek och mångfacetterade konstnärskap smittade av sig på oss alla som jobbade nära henne, vilket spred sig vidare ända ut till publikplatserna. Jag fick den stora äran att leda gruppen tillsammans med Lena och Moa Andersson under några år och är en av många som beundrar Lena för det hon var och stod för. Med hjälp av ett antal nuvarande och tidigare medlemmar av Torpa Slottsteaters ensemble kommer jag att hylla Lena Frilund i en konsert innehållande kompositioner vi skapat genom åren, samt en del annan musik som på ett eller annat sätt är kopplad till Lena. Hjärtligt välkomna till en livfull och varm musikupplevelse i sann Torpa-anda! Sebastian Ring musiker/kompositör/konstnärlig ledare för Torpa Slottsteater 2001-2012

Hyllningskonsert till minne av Lena Frilund Söndag 2:a augusti, kl 20.00 Fritt inträde Torpas scen


B

akom Torpa

är det alltid fullt av liv, nedan får ni en inblick i året bakom produktionen av Torpa Slottsteater.

Planering

Workshop

Styrelsen

Kollationering

Repetitioner

Flytten ut till Torpa

Redan innan den sista föreställningen var spelad började jobbet med nästkommande års produktion. I början av oktober träffade vi Agneta Tjäder och diskuterade hur vi skulle lägga upp planen.

I början av november har föreningen årsmöte där vi väljer en ny styrelse för det kommande året. Här får också alla närvarande en första titt på vad som planeras för sommaren. Undrar du över något? Tveka då inte att kontakta oss på info@torpaslottsteater.se

Efter kollationeringen börjar vi repetera. Denna period sträcker sig från mars till början av juni och då främst på helger. Alla är inte med och repeterar varje gång eftersom att vi jobbar med enskilda scener till en början.

I slutet av oktober har vi en workshop där alla som ville fick komma och prova på att spela teater, dansa och sjunga. Här kan man också anmäla intresse om medverkan i teatern.

Efter att manuset och skådespelarensemblen är klar har vi en kollationering. Det är en första träff med alla inblandade där vi sitter ner och läser manuset för första gången tillsammans.

De sista rephelgerna flyttar vi repetitionerna ut till Torpa för att alla ska få en känsla av hur det kommer bli på plats. Sedan tar vi sommarlov innan en veckas intensiva repetitioner tar vid i mitten av juli.


Bygg

Taket

Repetition på scen

Premiär

Innan intensivveckan börjar bygger vi tillsammans med frivilliga krafter upp tak och läktare för att allt ska vara så klart som möjligt när skådespelarna kommer.

När det är en vecka kvar till premiär börjar vi repetera på scenen vid Torpa Stenhus. Det är mycket som ska sitta när in och utgångar blandas med rekvisita, repliker sång och musik.

Även taket behöver komma på plats innan repetitionerna på plats börjar. När taket är på plats börjar byggnationen av scen och musikerbås.

När den tuffa veckan nått sitt slut kommer belöningen, premiär!

Vi hoppas att Du får en fantastisk kväll här hos oss på Torpa!


Tack!

Till alla funktionärer, styrelsen och alla andra som gör de här veckorna ute på Torpa möjliga. Utan er skulle det inte gå att genomföra!

facebook.com/torpaslottsteater

info@torpaslottsteater.se

torpaslottsteater.se

Flickan från Ingenstans program  
Advertisement