Page 1

Ä V Y H N E L O TISI A K

AT T

U STA

olenhyvä.fi

U HYVIÄ U

AMM AJ A A N I N

OU L K A E K R I KO

Ä S S MI

L O Ä N I S

on a s s i K K A M en tekemiskiä! s.3 meinin

? Ä V Y H T E

la l a l a i l e P ita o i s a n ä tehdä 4 . s ä s s e yhd

ta i e r e v a an K m l i a a m ympäri s. 8

kamk.fi


REHTORIN KOLUMNI

KAMKista tulevaisuuden tekijäksi Tulevaisuuden ennustaminen on vähintäänkin haastavaa, ellei jopa mahdotonta meille kaikille. Tulevaisuuden tekeminen on kuitenkin jo aivan toinen juttu. Korkeakouluun hakeutuminen pakottaa jokaisen miettimään oman elämänsä arvoja ja mihin itse tähtää. Sinulla on oman tulevaisuutesi ja unelmiesi avaimet käsissäsi kun pohdit opiskelupaikan valintaa. Opiskelulla ja opiskelupaikalla on merkitystä, vaikkakin oma aktiivisuus ja halu mennä eteenpäin ovat liikkeellepanevia voimia. Tulevaisuuden tekemisen työkalut rakentuvat läpi elämän, josta opiskeluvaihe on ammatillisen kehittymisen näkökulmasta erittäin tärkeä. Korkeakoulun tehtävänä on tarjota oppimisen edellytykset, mutta oppiminen on sinun vastuullasi. Opiskelu on siis yhteistyötä – molempia osapuolia tarvitaan hyvien oppimistulosten ja vaikuttavuuden aikaansaamiseksi.

Valtakunnallisesti ainutlaatuisen kampusrakenteemme ansiosta pääset hyödyntämään insinöörien, tradenomien, restonomien ja liikunnanohjaajien sekä sairaan- ja terveydenhoitajien osaamista ratkaistessasi käytännön monipuolisia haasteita. Uskon, että juuri käytännön osaamisen varmuus kasvattaa opiskelijan tervettä itsetuntoa, joka puolestaan auttaa valintojen tekemisessä ja vastuunkantamisessa. Luotamme siihen, että Kajaanissa pystymme antamaan sinulle erinomaiset eväät itsesi toteuttamiseen ja omien tavoitteiden saavuttamiseen työelämässä. Teemme kaikkemme, että asemamme visiomme mukaisesti Suomen tekevimpänä ammattikorkeakouluna vahvistuu edelleen jatkossa. Ole aktiivinen ja tartu rohkeasti tilaisuuteen. Tervetuloa tekemään vaikutus ja kasvamaan kanssamme osaavaksi tulevaisuuden tekijäksi!

Mikä KAMKissa on parasta? ”

Opiskelussa parasta ovat peliprojektit ja luokkatoverit, sekä niiden mahdollistamat verkostoitumiset. Koulu on hyvä paikka kerätä vahva portfolio, jota tarvitaan työnhaussa.

Laura Kuittinen, 29 v. Nurmijärvi

Turo Kilpeläinen, rehtori

Kajaanin ammattikorkeakoulu on toiminnan tuloksiltaan niin opiskelijoiden kuin Opetus- ja kulttuuriministeriön antaman palautteen perusteella aivan Suomen huippua. Me täällä uskomme tekemällä oppimiseen, joka korkeakoulun oppimiskäsityksenä ja toimintamallina tarkoittaa tiivistä yhteistyötä yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden kanssa läpi koko tutkintoon johtavan koulutuksen. Opintojen aikana koetut aidot toimeksiannot aikatauluineen, budjetteineen ja paineineen johtavat aivan erilaisiin oppimistuloksiin kuin luokassa luentoja kuunnellessa. Toisaalta toimintamallimme varmistaa opiskelijoille mahdollisuuden näyttää omaa osaamista ja työmoraalia suoraan potentiaalisten työnantajien valvovien silmien alla.

Kajaanin ammattikorkeakoulussa (KAMK) suoritat opintosi Vimpelinlaakson kampusalueella, kävelymatkan päässä keskustan palveluista. Kaikki koulutusalamme ja opiskelijapalvelumme toimivat yhdellä yhteisellä kampusalueella, joten opiskelu on vaivatonta. Ystäviä löytyy helposti niin oman ja muiden alojen opiskelijoista kuin kampuksen kansainvälisistä opiskelijoistakin! Kävimme jututtamassa opiskelijoita ja kysyimme, mikä on opinnoissa ja koulussamme parasta.

Samuli Jääskeläinen, 23 v. Siilinjärvi

On hyvä, että opiskelu koostuu mm. perinteisistä luennoista, käytännön tekemisestä, harjoitteluista, projektiopinnoista ja lajiopinnoista. Parasta KAMKissa on hyvä ilmapiiri ja yksi kampus, joka helpottaa tutustumista ja yhteistyötä muiden alojen opiskelijoiden kanssa. KAMKissa opiskelija on yksilö! Yksi opintojen kohokohdista oli harjoittelu, jossa sai kuvan siitä, millaista alalla työskentely tulee olemaan. Harjoittelun aikana kasvoi ihmisenä hurjasti ja sai varmuutta tulevaisuuden työskentelyyn.

Mielestäni parasta KAMKissa on yhteistyöhön kannustava ympäristö. Restonomiopinnoissani mukavinta on tapahtumien ja retkien suunnittelu ja järjestäminen. KAMK tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet kansainvälistyä. Toimin itse tuutorina, mikä on erinomainen tapa tutustua uusiin ihmisiin ja vaikuttaa koulun asioihin. Kajaani on sopivan kokoinen kaupunki, jossa on mielestäni hyvin tekemistä opiskelijalle niin päivällä kuin illallakin.

T O I M I T U S Kirsi Sievers, KAMK | Janne Knuuti, Inga Cassidy, Pakkahuone Oy. Kiitos kaikille kirjoitustyössä avustaneille. Palaute: viestinta@kamk.fi Layout ja taitto: Pakkahuone Oy | Kuvat: Pekka Agarth | Kuvitukset: Iain Cambell | Paino: Seiska Oy | Kajaanin ammattikorkeakoulu 2014 | www.kamk.fi

Tuukka Rajamäki, 21 v. Raahe

Opiskelijakunta luo yhteisöllisyyttä

KAMKissa on innostava ilmapiiri opiskeluun. Opiskelen alalla, joka tuntuu omalta ja KAMK antaa hyvän ponnahduslaudan tulevalle uralle. Täällä on viihtyisä opiskeluympäristö ja opintojen aikana pääsee toteuttamaan erilaisia projekteja ja sitä kautta myös unelmiaan! Opiskelukaupunkina Kajaani on pieni mutta pippurinen. Kajaanissa on sopivasti opiskelijatapahtumia, joissa tutustuu helposti uusiin ihmisiin. Elämistä helpottavat lyhyet välimatkat!

Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijakunta KAMO on opiskelijoiden oma yhteisö. Me olemme täällä Sinua varten – valvomme opiskelijoiden etuja, autamme opintoihin liittyvien ongelmatilanteiden ratkaisussa sekä järjestämme monipuolisesti tapahtumia myös opiskelijoiden iltojen iloksi. Opiskelijakunnan kautta saat paitsi opiskelijakortin, jolla varmistat merkittävät opiskelijaedut itsellesi, myös Suomen parhaat opiskelijatuutorit helpottamaan opintojesi aloitusta sekä erilaisia opiskelijatapahtumia lautapeli-illoista liikuntatapahtumiin ja opiskelijailtoihin. Uudet opiskelijat toivotamme tervetulleiksi kampukselle orientaatiopäivien ja -viikonlopun merkeissä, jolloin pääset heti tutustumaan opiskeluympäristöön sekä monen eri alan opiskelijoihin. Tervetuloa iloisten opiskelijoiden KAMKiin!H

Saara Nyyssönen, 20 v. Ii 2 | OLEN HYVÄ

KAMKissa on parasta tekemisen meininki! Pieni koulu antaa hyvät puitteet yksilölliselle opiskelulle ja opettajat tuntevat opiskelijansa hyvin. KAMKissa tuetaan kansainväliseen vaihtoon lähtijöitä ja mahdollisuudet kansainvälistymiseen ovat erinomaiset. Itse olin opiskelijavaihdossa Indonesiassa, mikä avasi silmät arvostamaan kotikorkeakoulua entistä enemmän!

Annina Rapeli, 23 v. Sastamala OLEN HYVÄ | 3


DATACENTER

PEL IA L A

Monipuolisia datacenter-hommia Oulusta kotoisin oleva Toni Korpi kertoo nauttivansa datacenter-opinnoista valtavasti. Puitteet opiskeluun ovat kunnossa ja tekeminen on mielekästä. ”Omassa konesalissamme riittäisi kapasiteettia ajaa palvelut parille miljoonalle ihmiselle ja saamme vapaasti käyttöön esimerkiksi kaikki Windowsin ohjelmistot”, Toni kehuu.

n ä ä d h e t a l l a l Pelia ä s s e d h y a t i o asi Pelialaa voi Kajaanissa opiskella sekä tradenomikoulutuksessa (tietojenkäsittelyn koulutus, peliala) että insinöörikoulutuksessa (tieto- ja viestintätekniikan koulutus, peliteknologia). Opintojen eron voi kiteyttää siten, että peliteknologian insinööriopiskelijat keskittyvät pelien näkymättömään ytimeen, siis pelimoottoreihin ja verkkoyhteyksiin, kun taas pelialan opiskelijat luovat näkyvät osat, kuten hahmojen liikkeen ja graafisen puolen – siis sen, mitä pelissä tapahtuu. KAMKissa pelialan opiskelijat pääsevät ainutlaatuisella tavalla hyödyntämään toistensa osaamista. ”Koodaamme parhaillaan ensi vuonna aloittavien pelialan opiskelijoiden käyttöön pelimoottoria, jonka päälle he saavat tehdä oman ensimmäisen tai toisen peliprojektinsa, eli ohjelmoida pelin ja heittää grafiikat sisään”, peliteknologian insinööriopiskelija Janne Remes kertoo.

Kajaanin ammattikorkeakoulu tarjoaa maan kattavinta pelialan koulutusta. KAMKissa voi erikoistua pelikoodaukseen, -grafiikkaan, -suunnittelija/ tuottajaksi tai pelimoottoriohjelmoijaksi.

”Kaikki lelut valmiina” Toista vuottaan peliteknologiaa opiskeleva Janne on kaikin puolin tyytyväinen opiskeluun KAMKissa. ”Täällä pelialan koulutus on alkanut ensimmäisenä ja on paras mitä löytyy. Kaikki lelut ovat valmiina, voi alkaa vain leikkiä ja keksiä uutta”, hän kuvailee. Janne pitää erityisesti projektiopinnoista, jotka ovat isossa roolissa myös peliteknologian koulutuksessa.”Projektit kannustavat innovatiiviseen toimintaan. On todella mielenkiintoista tehdä pelimoottoreita alusta asti ja laiteläheisesti. Kun itse tekee ja etsii tarvittavia tietoja, oppii todella paljon. Teoriaopinnot auttavat tietenkin osaltaan, samoin vanhemmilta opiskelijoilta saa tosi hyvin apua”, hän kertoo. Janne kiittelee myös KAMKin yrittäjyyteen kannustavaa ilmapiiriä. Sen rohkaisemana

hän on perustanut kavereidensa kanssa oman yrityksen, jonka tulevaisuus näyttää valoisalta. ”Aloitamme tekemällä alihankintatöitä pelifirmoille. Kysyntää on löytynyt tosi hyvin ja olemme saaneet jo buukattua ensimmäisen vuoden aikalailla täyteen. Siinä sivussa teemme pelejä ja katsomme, josko niille löytyisi julkaisija”, Janne kertoo. ”Koulu on tukenut meitä tässä tosi hienosti. Saimme koululta tiloja ja voimme tehdä täällä myös näitä hommia.” ”Meistä välitetään” Torniosta kotoisin oleva Mira Kirjakainen opiskelee toista vuotta tietojenkäsittelyä ja on suuntautunut peligrafiikkaan.”Olen piirtänyt koko ikäni ja olen mielestäni hyvä siinä, joten ajattelin hakea peligrafiikan puolelle. Nyt kun grafiikkaa on päässyt kunnolla tekemään, se tuntuu kyllä omalta jutulta”, Mira kertoo. Jannen tavoin Mira

”Teoriaa meillä ei ole oikeastaan ollenkaan ja työskentely on todella vapaata. Saa tehdä sellaisia projekteja kuin itse haluaa, kunhan ne vain liittyvät kurssien aiheisiin. Pääsemme tekemään aika paljon projekteja myös yritysten kanssa”, hän jatkaa. Viime vuonna Tonin suurprojekti oli Kajaanissa järjestetty kansainvälinen Northern Game Summit, joka keräsi elokuvateatteri Bio Rexin tiloihin kahdessa päivässä yli 800 osallistujaa. Toni oli mukana viiden opiskelijan ryhmässä, joka suunnitteli ja rakensi tapahtuman it-infrastruktuurin. Siis ympäristön, jossa

tapahtuman osallistujat esittelivät pelejään, videoitaan ja muita esityksiään. ”Pelkästään työkokemuksena se oli aivan loistava. Tuollaisessa isossa projektissa pääsee oikeasti tekemään näitä hommia samaan tapaan kuin työelämässä”, Toni kehuu. Toisen vuoden datacenter-opiskelija suosittelee lämpimästi kaikkia tietotekniikasta kiinnostuneita suuntautumaan alalleen. ”Yleisesti ajatellaan, että datacenter-opinnot ovat vain kaapelinvetoa tai help desk -hommaa. Mutta kun tähän pääsee oikeasti sisään, huomaa, että ala on tosi mielenkiintoinen ja monipuolinen. Pääsemme tekemään servereiden ja ohjelmistojen kanssa hommia, joista oikeasti näkee työnsä tulokset”, Toni sanoo. ”Ja meille riittää töitä. Kaikki vähänkään isommat firmat tarvitsevat järjestelmänvalvojia ja yleensä porukkaa revitään töihin jo kesken opintojen.”H

Tietojenkäsittelyn tradenomikoulutuksessa voi suuntautua pelialan ohella datacenterratkaisuihin. Opinnot pitävät sisällään käyttöjärjestelmiä, palvelinjärjestelmiä, verkkoympäristöjä ja tietoturvaa.

kehuu KAMKin ilmapiiriä ja hyviä opiskelupuitteita. ”Koulussa on hyvät tilat opiskella ja opettajat ovat mukavia ja ammattitaitoisia. Täällä tulee fiilis, että meistä välitetään ja halutaan, että opimme asioita”, hän sanoo. Miran mukaan pelialan opiskelijoiden keskuudessa vallitsee erityisen hyvä ja kannustava ilmapiiri. Kaikki tuntevat kaikki. ”Porukka on tosi tiivis. Kaikki opiskelijat vuosikurssista riippumatta ovat paljon tekemisissä toistensa kanssa ja vanhemmat opiskelijat auttavat nuorempia. Teemme paljon asioita yhdessä myös koulun ulkopuolella: pidetään saunailtoja tai käydään jonkun luona pelaamassa pelejä”, Mira kertoo. ”Täällä verkostoituu väkisinkin, mikä on työelämän kannalta loistohomma. On hyvä lähteä alalle töihin, kun tuntee jo valmiiksi niin paljon porukkaa.”H

Rakennustekniikka ja Konetekniikka

Minusta tulee rakennusinsinööri!

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA

Ajoneuvojen tietojärjestelmistä on moneksi Mikko Kovalainen on ensimmäisen vuoden opiskelija tieto- ja viestintätekniikan koulutuksessa. Suuntautumisvaihtoehdokseen Mikko on valinnut ajoneuvojen tietojärjestelmät (ATJ). ”Minulla on taustalla ajoneuvoasentajan ammattitutkinto, joten autot kiinnostavat. Suuntautumisvaihtoehto antaa kuitenkin laaja-alaiset mahdollisuudet työskennellä eri tehtävissä, ei pelkästään autojen parissa”, toteaa Mikko. ”Koulutuksessa perehdytään sulautettuihin järjestelmiin, joita on käytännössä kaikissa laitteissa. Esimerkiksi laitteet kahvinkeittimestä puhelimeen ja pesukoneista autoihin sisältävät älykästä elektroniikkaa eli sulau-

4 | OLEN HYVÄ

tettuja järjestelmiä, joten opinnot antavat mahdollisuuden työllistyä monenlaisiin asiantuntijatehtäviin.” ”Opinnoissa edetään melko nopeassa tahdissa. Olemme nyt jo päässeet mukaan oikeisiin projekteihin, kuten esimerkiksi tuunaamaan koulun VW Scirocco -autoa. Olin mukana projektiryhmässä, joka suunnitteli ja rakensi autoon toimivan ja huollon näkökulmasta käytännöllisen audiojärjestelmän. Aloitimme purkamalla olemassa olevat laitteet, jonka jälkeen mittasimme ja suunnittelimme uuden järjestelmän koteloineen ja verhoiluineen. Autoa tarvittiin messuilla, joten äänentoistojärjestelmä ja auton tietokone

tuli saada toimimaan, ja meidän tehtävämme oli tämän varmistaminen”, kertoo Mikko. Mikon mielestä parasta KAMKissa on rento ilmapiiri ja se, että opettajia on helppo lähestyä. ”Opintoihin liittyy monenlaisia käytännön projekteja, joiden kautta tutustuu helposti eri alojenkin opiskelijoihin. Perustaidot, kuten matematiikan ja fysiikan osaaminen ovat tärkeässä roolissa alan perusteiden ymmärtämisessä, joten niiden opiskeluun kannattaa panostaa heti aluksi”, sanoo Mikko.

Mikko on vakuuttunut, että sulautettujen järjestelmien parista löytyy töitä. Alan osaajia tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän kehittämään älykkäitä antureita ja laitteita esimerkiksi koteihin, vaatteisiin ja autoihin. ”Tulevaisuuden haaveenani on työllistyä ulkomaille autotehtaaseen suunnittelemaan laitteistoja tai vaikkapa puolustusvoimille tekemään verkkoliikenne- tai laitesuunnittelua.”H

Kuhmolainen Tiia Heikkinen opiskelee rakennustekniikka Kajaanin ammattikorkeakoulussa. ”Olen aina tykännyt piirtää ja tehdä töitä käsilläni. Minusta on myös tärkeää nähdä konkreettisesti mitä olen saanut aikaan, joten rakennustekniikan opiskelu tuntui hyvältä ja mielenkiintoiselta vaihtoehdolta.” Tiia opiskelee nyt toista vuottaan rakennustekniikan koulutuksessa ja toteaa, että opintojen alussa on paljon perusopintoja, kuten matematiikkaa, fysiikkaa, statiikkaa ja lujuusoppia. ”Perusteet luovat pohjan ammattiopinnoille, joten kannattaa ottaa opinnot tosissaan heti alusta lähtien”, sanoo Tiia. Perusteiden lisäksi toinen opiskeluvuosi tuo mukanaan jo konkreettisempaa opiskelua. ”Olemme piirtäneet talon pohjapiirustuksen ja nyt laskemme talolle kustannusarvion ja suunnittelemme routasuojauksen. Parasta koulutuksessa ovat onnistumisen kokemukset ja se, kun pääsemme näiden käytännön esimerkkien avulla tutustumaan alaan. On mahtavaa myös kuulla opettajien omia esimerkkejä rakennusalan työtehtävistä”, Tiia hehkuttaa. “Ala tuntuu kyllä omalta ja opiskelumotivaatio on kohdallaan!”H

Konetekniikasta kaivostoiminnan insinööriksi KAMKissa voi opiskella insinööriksi myös konetekniikan koulutuksessa. Yksi suuntautumisvaihtoehto on kaivannaistekniikka, joka antaa opiskelijalle valmiudet työskennellä kaivoksissa ja kaivosyrityksissä. Lisäksi opetus antaa hyvän pohjan suunnittelijan tehtäviin, esimerkiksi tehtaissa käytettävän laitekannan ja automaation suunnitteluun. Kaivoksista saatavia materiaaleja tarvitaan joka päivä, vaikka sitä ei aina tule ajateltuakaan – tietokoneet ja meikit muun muassa koostuvat erilaisista mineraaleista, joita kaivoksista saadaan. Koulutuksessa pereh-

dytään esimerkiksi siihen, kuinka kaivoksen kivimateriaalista saadaan haluttuja mineraaleja talteen vaikka läppärin tai puuterin tuottamiseksi. KAMKissa kaivannaistekniikkaa opiskelevan Johanna Jaakkolan mielestä opinnot ovat mielenkiintoisia ja antavat hyvän pohjan kaivoksella työskentelyyn. ”Meillä on innostuneita ja asiastaan kiinnostuneita opettajia sekä hyvät tilat. Liikuteltavassa konttilaboratoriossa pääsemme tutustumaan kaivoksen tuotantoprosesseihin pienoiskoossa ja tekemään omia murskaus- ja rikastuskokeiluja.”H

OLEN HYVÄ | 5


Aktiviteettimatkailu

LIIKETALOUS

Yritysprojektissa pistää parastaan

a, u t u o s e n e v o irkk k , ä y l i ä k n e ... a a t n o Lumik l e m i k , kos a i s k o t s i e v i lum

Kajaanin ammattikorkeakoulussa opitaan tekemällä. Projektiopinnoissa pääsee kiinni käytännön töihin näyttämään taitojaan, oppimaan uutta ja parhaassa tapauksessa luomaan arvokkaita kontakteja yritysmaailmaan. Toista vuotta liiketaloutta KAMKissa opiskelevalle Miia Roivaiselle viime syksyn opintojen kohokohta oli Säästöpankki Optialle tehty projektityö, jossa opiskelijaryhmä pääsi tutkimaan ja analysoimaan pankin brändiä. ”Se oli tosi opettavainen projekti. Kun toimeksiantajana oli oikea yritys, siihen pisti tosissaan itseään ja osaamistaan peliin”, markkinointiin opinnoissaan suuntautunut Miia kertoo.

Kajaanin ammattikorkeakoulussa aktiviteettimatkailun osaamisalueella voit valita joko restonomi- tai liikunnanohjaajakoulutuksen. Alojen opiskelijana voit rakentaa opinto-

”Projektissa sai hyvin soveltaa jo opittuja asioita, mutta toisaalta oppi tosi paljon uutta, kun markkinointia pääsi tekemään ihan oikeasti eikä vain teoreettisesti”, hän jatkaa. Optian tilaama projektityö linkitti yhteen neljä markkinoinnin kurssia. Projektin lopuksi

polkusi oman kiinnostuksesi mukaan. Matkailun opiskelijana voit suunnata osaamistasi enemmän liikunnalliseen elämys- ja hyvinvointimatkailuun tai perinteisemmin hotelli- ja ravintola-alalle. Liikunnanohjaajaopiskelijana puolestaan voit perehtyä liikunta-alan ja matkailun yhdistämiseen tai suuntautua perinteisempään liikunnanohjaukseen. Myös KAMKin englanninkielisessä Sports and Leisure Management -koulutuksessa yhdistyvät liikunta ja matkailu.

Kaisa Kemppainen suuntautui matkailualan opinnoissaan elämysaktiviteetteihin. ”Ammattikorkeakouluopinnoissa tykkäsin eniten elämysmatkailuun liittyvistä ammattiopinnoista. Parasta olivat erilaiset seikkailu- ja elämyskurssit sekä talvi- ja kesäaktiviteetit, joissa pääsimme tekemään ja kokemaan monenlaisia asioita. Opiskelu ei todellakaan ollut vain luokassa istumista! Opintoihin liittyi esimerkiksi soutaminen kirkkoveneillä läheiseen Rehjan saareen, jossa myös yövyimme. Lisäksi olemme harjoitelleet koskimelontaa Taivalkoskella, lumikenkäilleet Rehjassa, rakentaneet lumimiilua Kajaanissa ja käyneet opintomatkoilla mm. Vuokatissa, Kuusamossa ja Helsingissä matkamessuilla.”

Matkailualan opintoihin liittyy luonnollisena osana pakolliset englannin ja ruotsin kielen opinnot, mutta Kaisa valitsi lisäksi myös venäjän kielen. ”Minulle oli tärkeää, että sain opiskella myös venäjää, sillä se on erityisesti täällä Kainuussa tärkeä valtti työelämää ajatellen”, kertoo Kaisa. KAMKissa on myös mahdollista opiskella muitakin kieliä, kuten ranskaa, italiaa, espanjaa, saksaa ja jopa kiinaa tai japania. Ammattikorkeakouluopintoihin liittyy olennaisena osana harjoittelu. Matkailualalla harjoittelu on pituudeltaan yhteensä 5 kk ja se suoritetaan työelämässä. ”Pääsin harjoitteluun juuri toimintansa aloittaneeseen Angry Birds Activity Park Vuokattiin.

Harjoitteluaikana tutustuin monipuolisesti aktiviteettipuiston erilaisiin tehtäviin ja sain enemmän vastuuta harjoittelun edetessä. Opintojen loppuvaiheeseen liittyvä opinnäytetyöaihe löytyi myös harjoittelupaikasta.” Restonomiopintonsa loppuun saatettuaan Kaisa aloitti työt kokopäiväisesti Angry Birds –puistossa. ”Olen saanut lisää vastuuta ja olen mukana puiston myynti- ja markkinointitehtävissä. Jos harjoittelusta haluaa saada työpaikan, hommat täytyy hoitaa hyvin ja positiivisella asenteella.” Alasta kiinnostuneille Kaisa muistuttaa, että matkailualalla töitä pitää varautua tekemään silloin kun muut lomailevat. Asenne ratkaisee!H

SOSI AA LI - JA TE RV EY SA LA

Nukke opettaa sairaanhoitajia Kajaanin ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijat pääsevät hyödyntämään monipuolista simulaatiotilaa, jossa voi harjoitella kursseilla opittuja taitoja käytännössä. Simulaatiotilassa on kaksi ympäristöä: sairaalan toimenpidehuone ja pieneksi yksiöksi sisustettu kotiympäristö. Sairaalaympäristössä opiskelijoiden potilaana on nukke, joka muun muassa hengittää, tuottaa erilaisia sydänääniä, reagoi annettuun hoitoon ja puhuu – tosin valvomossa olevan opettajan äänellä. Kotiympäristössä voidaan harjoitella esimerkiksi sairaskohtauksen hoitotilannetta ihmisen omassa kodissa. Tällöin potilaita näyttelevät KAMKin opettajat. ”Harvalla suoraan lukiosta tulevalla opiskelijalla on minkäänlaista kokemusta sairaalamaailmasta. Simulaatiotila on paras mahdollinen paikka harjoitella sitä. Tilanteiden läpikäynti simulaatiossa on älyttömän opettavaista. Siellä saa käytännössä käyttää teoriataustaa, jonka on oppinut”, ensi jouluna valmistuva sairaanhoitajaopiskelija Mirva Janhonen kiittelee.

6 | OLEN HYVÄ

K A JA B

opiskelijat saivat paitsi opintopisteitä myös esittelivät tekemänsä työn Säästöpankki Optian paikallisjohdolle. ”Saimme tosi hyvää palautetta. Konttorinjohtaja oli tyytyväinen siihen, miten paljon olimme saaneet aiheesta irti ja kertoi itsekin oppineensa uutta”, Miia kertoo. Yritysmaailman kanssa yhteistyössä toteutetut projektiopinnot antavat hyviä eväitä myös työelämää ajatellen. ”Kokemus tällaisesta projektista antaa hyvän pohjan tulevaisuudelle ja toimeksiantajan positiivinen palaute kannustaa eteenpäin”, Miia kiteyttää.H

ILIT Y

Kajability auttaa yrittämään

kajability.fi

KAMKin opiskelijoiden oma, kaikkien opintoalojen yhteinen osuuskunta Kajability mahdollistaa yritystoiminnan opintojen ohessa. Reilun vuoden toimineessa Kajabilityssä on mukana parikymmentä yrittävää opiskelijaa ja osuuskunnan viime vuoden liikevaihto oli yli 80 000 euroa. ”Ideana on, että jokainen mukana oleva opiskelija toimii kuin yksityinen yrittäjä, mutta me autamme laskutuksen, sopimusten ja muun paperityön kanssa”, Kajabilityn toimitusjohtaja, liiketaloutta KAMKissa opiskeleva Leili Mård sanoo. ”Tämä on turvallinen tapa aloittaa yrittäminen, koska Kajabilityssä on monta apukättä auttamassa ja silmäparia katsomassa, että kaikki menee oikein”, vahvistaa liikunnanohjaajaksi opiskeleva Nina Ojanen, joka tekee Kajabilityn kautta personal trainerin töitä. Kajabilityyn on perustettu myös kaksi aputoiminimeä.

Kajabilityn aputoiminimi Bind tekee sovelluskehitystyötä, pelinkehitystä ja graafista suunnittelua. Bindin taustalla on 8 opiskelijan porukka. ”Kajability on ollut loistava kanava aloittaa toimintaa, hankkia kontakteja ja luoda asiakassuhteita sekä tehdä tuoteportfoliota. Jossain vaiheessa, kun on sen aika, tästä on hyvä siirtyä osakeyhtiöksi”, yksi Bindin perustajista, pelituottajaksi opiskeleva Janne Mustonen sanoo. Sekä Ninan, Jannen että lauta- ja korttipelejä kehittävän Aku Mähösen liiketoimin-

nat ovat alkaneet pienestä, mutta kasvaneet viimeisen vuoden aikana merkittävästi – kiitos oman aktiivisuuden ja Kajabilityn. ”Niistä muutamista hommista joita tehtiin puolitoista vuotta sitten, ollaan päästy aika isoihin ympyröihin. Meillä on muun muassa yksi iso asiakas Helsingistä. En olisi uskonut, että kaikki tapahtuu näin nopeasti. On tosi mahtavaa, että Kajability on saatu toimimaan, koska ilman sitä yritystoimintamme olisi ollut tosi vaikeaa”, Janne Mustonen sanoo. Kaikki Kajabilityssä mukana olevat pitävät yritystoimintaa erittäin hyödyllisenä

opintojen kannalta. Käytännön ongelmia ratkoessa pääsee soveltamaan koulussa opittua tietoa ja teoria tarttuu tehokkaasti päähän. He myös kannustavat uusia opiskelijoita innolla mukaan Kajabilityyn ja sitä kautta yrittämisen arkeen. ”Läheskään kaikki eivät ole vielä ymmärtäneet, että tällaista on mahdollista tehdä opintojen ohessa. Moni ajattelee, että käydään nyt tämä koulu tässä ja katsotaan sitten”, Aku Mähönen toteaa. ”Niin, nämä duunit näyttää aika hyviltä CV:ssä, ei sinne mitään kouluhommia voi laittaa”, Janne Mustonen hoksauttaa vielä.H

Sairaanhoitajaopiskelijat tekevät simulaatioharjoituksen jokaisen isomman opintokokonaisuuden lopussa. Harjoituksissa ryhmät ovat pieniä, jokainen tilanne videoidaan ja käydään läpi ryhmässä jälkikäteen. ”Kun harjoittelemme jonkin tilanteen simulaatiossa, käymme sen jälkeen läpi missä onnistuimme ja missä olisi voinut toimia toisin. Sitten oikeassa sairaalaympäristössä muistaa simulaation opit tai oikeat toimintatavat tulevat jo luonnostaankin”, sanoo Mirva, joka on opintojensa aikana ollut työharjoittelussa muun muassa neuvolassa ja kirurgian vuodeosastolla keskussairaalassa. Mirva kokee saaneensa simulaatioharjoituksista erityisen paljon apua vuorovaikutustilanteisiin potilaan kanssa. ”Siis siihen, miten kohdataan mitä tahansa sairautta sairastava ihminen ja kerrotaan potilaalle hänen tilanteestaan. Tai miten neuvolan vastaanotolla huomioidaan sekä lapsi että vanhempi.”H

7 | OLEN HYVÄ


K V-TUUTORO

INTI

Kavereita ympäri maailman

KAMKissa opiskelee noin 200 ulkomaalaista vuosittain. He antavat suomalaisopiskelijoille mahdollisuuden kansainvälistyä kotimaisemissa ja luoda ystävyyssuhteita eri puolille maailmaa. Kajaaniin saapuvien kansainvälisten opiskelijoiden tervetulotoivotuksista, käytännön järjestelyistä ja viihtymisestä vastaavat ammattikorkeakoulun kv-tuutorit. Kv-tuutori on ensimmäinen henkilö, johon vaihto-opis-

KAMKissa voi opiskella englanniksi International Business ja Sports and Leisure Management -koulutuksissa

kelija tai ulkomailta tuleva tutkinto-opiskelija tutustuu saapuessaan Kajaaniin. Tutustuminen alkaa niin sanotusti heti kättelyssä, sillä tuutorit ovat tulijoita vastassa lento-, rautatie- tai linja-autoasemalla. ”Sen jälkeen saatamme heidät asunnoille ja annamme elämänohjeet hanaveden juontiluvasta lähtien. Sitten järjestämme alkuinfon sekä saunailtoja ja muita tapahtumia, jotta he tutustuisivat toisiinsa ja myös suomalaisiin opiskelukavereihin”, kv-tuutorina ja opiskelijakunta KAMO:n kv-vastaavana pitkään toiminut Marianna Sitronen selvittää.

Sairaanhoitajan opintoja viimeistelevä Marianna on auttanut kymmeniä ulkomaalaisia opiskelijoita ja saanut samalla myös itse paljon. ”Tämä on sellaista kotikansainvälistymistä. Olen saanut paljon uusia kavereita ja nykyään tunnen niin paljon porukkaa, että minulla on paikallisopas käytössä ihan sama mihin maahan menen. Myös kielitaito on parantunut ja nykyään minun on helpompi lähestyä ihmisiä vaikka he eivät olisi suomalaisia.” KAMK tarjoaa opiskelijoille monipuolisesti opiskelu- ja harjoitteluvaihtomahdollisuuk-

sia maailmalla. Marianna on käynyt myös itse vaihdossa ulkomailla. Hän suoritti kolmen kuukauden työharjoittelun Skotlannin Aberdeenissa olevassa sairaalassa. Merenrantakaupungin tuulista huolimatta hän viihtyi Skotlannissa hyvin ja sai paljon paikallisia ystäviä. Kokemansa perusteella Marianna voi suositella kaikille KAMKiin tuleville opiskelijoille vaihtoon lähtemistä ja antaa yhden käytännön vinkin. ”Vaihtariksi kannattaa lähteä syksyllä. Silloin siitä saa eniten irti, kun on paljon bileitä ja kaikki muutkin ovat uusia opiskelijoita.”H

MISSÄ SINÄ OLET HYVÄ. Ole hyvä. Osallistu kilpailuun! Upeat palkinnot odottavat osoitteessa www.olenhyvä.fi. Voittajana pääset valitsemaan toisen näistä: l 500 euron matkalahjakortti l iPhone 5C 16Gb Klikkaa kisaosoitteeseen www.olenhyvä.fi/kilpailu ja jätä yhteystietosi.

Olen hyvä -lehti 2014  

Kajaanin ammattikorkeakoulun kampanjalehti. AMK yhteishaku 2014.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you