Page 1

Opinto-ohjelma 2017-2018

KITEE Ä L Y RÄÄKK Keski-Karjalan kansalaisopisto kansalaisvalmiuksia kaikille lähes 50 vuotta Kiteellä ja Rääkkylässä

KÄDENTAITOJA e s k i

KIELIÄ

a r j a l a n

KUNTOA

a n s a l a i s

OPPIMISEN ILOA p i s t o

Ilmoittautuminen kursseille alkaa ma 28.8. klo 8.00 ● internetissä ● puhelimitse ● opiston toimistossa

katso lisää sivuilta 2-3.


Rehtorin tervehdys Keski-Karjalan kansalaisopisto on valmiina tarjoamaan virikkeitä, oppia sekä hyviä harrastus-, opiskelu- ja kehittymismahdollisuuksia seutukunnan asukkaille. Opiston koulutustarjonta on nyt valmis ja on kuntalaisten vuoro etsiä tarjonnasta itselle sopivia kursseja. Tarjontamme on avointa ja kuntarajoista riippumatonta – niin kiteeläisille, rääkkyläläisille, tohmajärveläisille kuin muidenkin kuntien asukkaille. Suomen valtiollisen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuotena on hyvä muistaa, että Suomi on mitä suurimmassa määrin sivistyksen synnyttämä ja muokkaama. Vapaa sivistystyö kansalaisopistoissa on yksi näistä perustekijöistä, joka jatkuu edelleen – toki ajan mukana muuttuen. Kansalaisopiston toimintaan tullaan yleensä mukaan kiinnostavan tarjonnan ja mukavan seuran vuoksi. Kovin moni ei ajattele kansalaisopiston tuottamia taloudellisia hyötyjä, mutta nekin ovat ilmeiset. Professori Jyri Mannisen tuoreen esitutkimuksen mukaan kansalaisopistoon sijoitettu euro tuottaa opiskelijoille ja yhteiskunnalle noin 3,4 – 5,6 euron hyödyn. Hyöty muodostuu säästöjen ja tuottavuuden yhteissummasta: kun opiskelijan hyvinvointi opiskelun myötä lisääntyy, tuolloin muun muassa yhteiskunnan sosiaali- ja terveysmenot vähenevät. Samaan aikaan yksilön työelämätaidot sekä motivaatio itsensä kehittämiseen ja itsestä huolehtimiseen paranevat.

Yhteiskunnan kannattaa jo pelkästään taloudellisista syistä panostaa kansalaisopiston toimintaan. Kuitenkin vielä tärkeämpää on, että seutukunnan asukkaat löytävät tarjonnastamme itseä kiinnostavaa toimintaa. Siksi alkavan opintovuoden tarjonta on laadittu kurssilaisten ja muiden kuntalaisten esittämien toiveiden perusteella. Seutukunnan kansalaisopistot tekevät yhteistyötä ja siksi rohkaisen kaikkia keskikarjalaisia tutustumaan niin Keski-Karjalan kuin Tohmajärven kansalaisopiston tarjontaan. Pääasia, että mahdollisimman moni pääsee osallistumaan kansalaisopistojen toimintaan. Tervetuloa osallistumaan opiston toimintaan, entiset ja uudet opiskelijat – tervetuloa opiskelemaan, oppimaan, virkistymään ja sivistymään Keski-Karjalan kansalaisopistoon!

Kyösti Värri rehtori

Henkilökunta

ILMOITTAUTUMINEN

Rehtori Kyösti Värri puh. 040 105 1170

Kiteen ja Rääkkylän ryhmiin ilmoittaudutaan ensisijaisesti: Internetissä 28.8. 2017 klo 8.00 alkaen (24t) osoitteessa www.kitee.fi/kansalaisopisto.

Opettajat Vastaava suunnittelijaopettaja Eija Mujunen (musiikki, teatteri, kielet, kuvataide, tekstiilityö) puh. 040 105 1148

Puhelimitse 28.8.2017 alkaen klo 8.00-15.00 numeroissa 040-105 1149 (toimisto), 040-105 1148 (Eija Mujunen), 040-105 1119 (Markku Hyvönen) ja 040-105 1158 (Marketta Roivas, Rääkkylä).

Suunnittelijaopettaja Markku Hyvönen (atk, puutyö, liikunta) puh. 040 105 1119 Yhteyshenkilö Rääkkylässä Marketta Roivas puh. 040 105 1158 Toimisto Toimistosihteeri Tuija Vaittinen puh. 040 105 1149 Toimisto avoinna pääsääntöisesti lukukausien aikana keskiviikkoisin klo 9-15. Muina aikoina yhteydenotot sähköpostitse osoitteeseen kansalaisopisto@kitee.fi tai jättämällä viesti puhelinvastaajaan. Toimiston osoite: Koulutie 3, 82500 Kitee. Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@kitee.fi

Kursseille voi ilmoittautua myös henkilökohtaisesti opiston toimistossa Kiteellä osoitteessa Koulutie 3, Kitee 28.8. alkaen klo 8.00-15.00. Kurssien alettua vapaita paikkoja voi tiedustella opistolta tai suoraan opettajilta. Kaikkiin ryhmiin (myös sivukylien) ilmoittaudutaan ennakkoon joko internetin kautta, puhelimitse tai henkilökohtaisesti. Ryhmät aloittavat toimintansa vain jos ennakkoilmoittautuneita on ryhmän vähimmäismäärä. Muista siis ilmoittautua heti, näin varmistat ryhmän alkamisen! Monilla kursseilla on myös rajattu ryhmäkoko, joten kannattaa ilmoittautua ajoissa. Ilmoittautuminen on sitova. Ilmoittautumisen peruutus on tehtävä opiston toimistoon. Ilmoittautuessa henkilötunnus loppuosineen on opiskelijoille pakollinen laskutustietojen oikeellisuuden varmistamiseksi. Ilmoittautumisen / osallistumisen peruminen puhelimitse 040 105 1149 ja sähköpostitse kansalaisopisto@kitee.fi Ilmoittautuminen on sitova. Jos et pääse tulemaan kurssille, jolle olet ilmoittautunut, muista peruuttaa se ajoissa. Osallistumisen peruminen tapahtuu aina toimiston kautta. Perumisen voi tehdä puhelimitse tai sähköpostitse ennen kurssin alkamista. HUOM! Kurssille tulematta jättäminen ja maksun suorittamatta jättäminen ei ole peruutus.

a n a k k r o Palvelup Keski-Karjalan kansalaisopisto tarjoaa Kiteelle tai Rääkkylään muuttaville uusille asukkaille yhden maksuttoman kurssin / asukas. Voit hakea palveluporkkanaa opiston toimistosta.

2


OPETUS

KURSSIMAKSUT

TIEDOTUS

Opetus alkaa 11.9., jotkut ryhmät saattavat alkaa jo aikaisemmin.

Kaikki kurssit laskutetaan (ei käteismaksuja). Laskun voi maksaa myös Kiteen ja Kesälahden yhteispalvelupisteessa kaupungintalolla ja Kesälahti-talolla. Alle 18-vuotiaan opiskelijan ilmoittautumisessa tulee olla hänen huoltajansa allekirjoitus, täydellinen henkilötunnus ja osoitetiedot laskutusta varten.

Uusista kursseista ja opinto-ohjelman muutoksista ilmoitetaan tarvittaessa opiston kotisivuilla www.kitee. fi/kansalaisopisto, Koti-Karjalan ja Puruvesi-lehden sekä Kotiseutu-Uutisten opistopalstoilla.

Syysloma 16.10. - 22.10.2017 Joululoma 4.12.2017 - 8.1.2018 Talviloma 5.3. - 11.3.2018 Lomien aikana ei järjestetä opetusta ellei toisin ole sovittu. Opintoryhmän toiminnan aloittaminen ja toiminnassa pysyminen vaatii kursseilla opiston toiminta-alueella (Kitee ja Rääkkylä) vähintään 6 opiskelijaa. Mikäli opintoryhmään ilmoittautuu vähintään minimimäärä kurssimaksun maksaneita opiskelijoita, opetus toteutetaan lukukauden loppuun siitä huolimatta, että opiskelijamäärä laskee kesken kauden alle minimimäärän (esim. syksyllä alkanut kurssi jatkuu koko syksyn, mutta ei enää keväällä). HUOMIOITAVAA Sisäkengät Keski-Karjalan kansalaisopiston ryhmien toimipaikoissa käytetään sisäkenkiä yleisen viihtyvyyden vuoksi. Tupakointi Tupakointi koulualueilla on kielletty.

Kurssiohjelman muutoksista, esim. tuntien peruuntumisesta tai siirtymisestä ilmoitetaan opiskelijoille tekstiviestillä. Tästä syystä on tärkeää ilmoittaa matkapuhelinnumero.

HUOM! Opiskeluoikeutta ei voi saada mikäli henkilöllä tai hänen huoltajallaan on maksamattomia kurssimaksuja Keski-Karjalan kansalaisopistolle. Kurssimaksuista ei myönnetä alennuksia.

OPINTOSETELI Kurssimaksut vaihtelevat aihealueittain, kurssin pituuden ja järjestämiskustannusten mukaan. Opiskelija maksaa itse oppikirjat ja muut opiskelu- ja työtarvikkeet. Joihinkin opintoryhmiin opettaja hankkii keskitetysti oppimateriaalin. Tätä varten opettaja perii suoraan opiskelijoilta oppimateriaalimaksun. Keramiikka-, lasinsulatus- ja posliininmaalausryhmissä kurssimaksuun sisältyy kurssilla tehtyjen esineiden poltto.

Opetushallitus on myöntänyt kansalaisopistolle opintoseteliavustuksen. Opintoseteli on käytettävissä tästä opinto-oppaasta valitun kurssin maksamiseen. Seteliä voivat hakea maahanmuuttajat, työttömät, eläkeläiset ja yli 63-vuotiaat seniorit. Hakulomakkeita on Kiteellä kansalaisopiston toimistossa, Kiteen ja Kesälahden yhteispalvelupisteissä ja kirjastossa. Rääkkylässä lomakkeita on kunnantalolla ja kirjastossa. Hakulomakkeen voi tulostaa myös opiston kotisivuilta www.kitee.fi/kansalaisopisto. Opintosetelin arvo on 15 e kurssin hinnasta.

Kurssimaksua ei palauteta, mikäli hyväksyttyä peruutusta ei ole tehty opiston toimistoon. Jos opiskelija keskeyttää kurssin ilman hyväksyttyä syytä, kurssimaksua ei palauteta. Kurssimaksut ovat perintäkelpoisia.

Kirjallinen hakemus on palautettava 6.10.2017 mennessä kirjeitse tai henkilökohtaisesti osoitteeseen Keski-Karjalan kansalaisopisto, Koulutie 3, 82500 Kitee. Opintosetelin saajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Keski-Karjalan kansalaisopiston yli 60 euron kurssimaksut laskutetaan koko lukuvuoden mittaisista kursseista kahdessa erässä syksyllä ja keväällä. Ilmoittautuminen on sitova koko lukuvuodeksi.

Vakuutus Opisto ei ole vakuuttanut opiskelijoitaan, joten huolehdi itse riittävästä vakuutusturvastasi.

ePASSI

HUOM! Kurssimaksuja ei ositeta eikä palauteta, jos opiskelija tulee ryhmään tai lähtee ryhmästä kesken syys- tai kevätlukukauden. Opiskelija voi tutustua veloituksetta kerran ainoastaan yhdelle valitsemalleen kurssille lukuvuoden aikana.

OPISKELUPAIKAN PERUUTUKSET OPISTON TOIMISTOON puh. 040 105 1149 tai kansalaisopisto@kitee.fi Ilmoittautuminen on sitova koko lukuvuodeksi.

Epassilla voit maksaa liikunta- ja kulttuuriryhmien kurssimaksun. Epassilla maksaessasi ota yhteys toimistoon puh. 040 105 1149. Kurssimaksuun lisätään palveluntuottajan provisiomaksu 2 % kurssimaksusta.

OpintOseteliHakeMus 2017-2018

ilMOittautuMislOMake lV 2017-2018 OPPILAAN TIEDOT Sukunimi

Etunimet

Lähiosoite

Postinumero ja -toimipaikka

Henkilötunnus (täydellinen)

Sähköpostiosoite

Opintosetelin arvo on 15 euroa, jonka voit käyttää haluamaasi kurssiin. Setelin saajat arvotaan mikäli hakemusten määrä ylittää määrärahan 3 500 euroa. Täytä lomake huolellisesti, sillä puutteellisia hakemuksia ei huomioida. Palauta hakemus viimeistään 6.10.2017 osoitteella Keski-Karjalan kansalaisopisto, Koulutie 3, 82500 Kitee tai tuo se opiston toimistoon, osoite Koulutie 3.

Matkapuhelinnumero Työllinen Työtön Koululainen / opiskelija Eläkeläinen Muu (kotiäiti, alle kouluik., äitiyslomal., varusmies)

Opintoseteli on tarkoitettu Keski-Karjalan kansalaisopiston kurssien maksamiseen lv. 2017-2018. Opintoseteleitä jaetaan Opetusministeriön myöntämän määrärahan puitteissa. Etu on henkilökohtainen eikä sitä voi muuttaa rahaksi. Voit hakea seteliä jos olet maahanmuuttaja, työtön, seniori (63+) tai eläkeläinen Kiteeltä tai Rääkkylästä.

Koulutus:

HENKILÖTIEDOT

Perusaste (kansa-, perus- tai keskikoulu) Toinen aste (yo, ammatill.perustutk., ammatill.tutk.) Korkea-aste (opisto-, AMK- tai yliopistotutk.) Muu (perusk., alle kouluik.)

HUOLTAJAN TIEDOT (alle 18-vuotiaalta opiskelijalta)

Sukunimi

Etunimi

Henkilötunnus

Puhelin

Lähiosoite

Postitoimipaikka

Haluan osallistua (kurssin nimi, numero):

Sukunimi

Etunimet

Lähiosoite

Postinumero ja -toimipaikka

Henkilötunnus (täydellinen)

Sähköpostiosoite

Hakuperuste (rastita oikea vaihtoehto): OSASTO:

KITEE

KESÄLAHTI

RÄÄKKYLÄ

Matkapuhelinnumero Olen maahanmuuttaja

ILMOITTAUDUN OPISKELEMAAN SEURAAVIA AINEITA: Kurssin numero Kurssi

Olen työtön

Kurssimaksu

Olen seniori Olen eläkeläinen

Vakuutan antamani tiedot oikeiksi, Paikka, aika ja allekirjoitus

Huom! Ilmoittautuminen on sitova. Huolehdi peruutuksesta toimistoon. Hyväksytty / Hylätty

Päiväys

Allekirjoitus (alle 18-vuotiaalla huoltaja)

Käsittelijä ja päiväys:

3


K I T E E

Terveys 830200 Luontaishoitoja kotikäyttöön VesPeli, pienryhmäliikuntatila,  Urheilutie 7 su 10.00 - 14.00 24.9.2017 - 26.11.2017, 15 oppituntia 28.1.2018 - 25.3.2018, 15 oppituntia Pia Pippuri Kurssimaksu 60,00 € Enintään 25 opiskelijaa. Ryhmä kokoontuu yhteensä 3 kertaa syksyllä 24.9., 29.10. ja 26.11.17 ja 3 kertaa keväällä 28.1., 25.2., ja 25.3.18 sunnuntaisin. Kurssilla perehdytään yleisempien terveydellisten haasteiden kotihoitoon mm. hierontoja, vyöhyketerapiaa ja akupainantaa käyttäen. Kurssipäiviin kuuluu pieni teoriaosuus, sekä pareittain ohjatusti tehtäviä hoitoja. Tarkempaa kurssiohjelmaa voi kysyä opettajalta. 219801 Kuka minä olen... Lääkäriasema Resetti, alakerta, Ilmarisentie 1 ke 17.30-19.00 27.9.2017-22.11.2017, 16 oppituntia Mirja Rytkönen Kurssimaksu 35,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Kurssi, jossa kysellään itseltä, kuinka minä voin tässä muuttuvassa maailmassa pysähtyen ja itseä kuunnellen. Tietoiset mindfulness-läsnäoloharjoitukset lisäävät kehotietoisuutta ja auttavat oman itsen hyväksymistä juuri sellaisena kuin olemme.Katsomme itseämme arvostavin ja lempein silmin. Käsitellään ihmiskäsitystä, toimintaamme ohjaavia arvoja ja vastuun ottamista omista tunteista, ajatuksista ja tekemisistä.

Pilates 830300 Pilates, alkeet Huvikeskus, sali, Välttimäentie 4. Pe 16.30 - 18.00 15.9.2017 - 29.9.2017, 6 oppituntia Päivi Karhu-Sormunen Kurssimaksu 20,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Pilates kuuluu somaattisiin harjoitusmenetelmiin; näissä kehonhallintaharjoituksissa herätellään ja vahvistetaan kykyä tuntea ja korjata itseämme. Pilates on laaja kehonhallintakokonaisuus, joka perustuu Joseph Pilateksen luomaan kehonhallintamenetelmään. Tunnit vahvistavat syviä vatsalihaksia ja keskivartaloa tehokkaasti, tavoitteena kohentaa sekä ylläpitää ryhtiä ja pitää selkä terveenä. Kurssilla opiskellaan pilateksen metodit, historia, teoria ja alkeet. Ota mukaan oma alusta. Ei sovellu raskaana oleville. 830301 Pilates, aiemmin harrastaneille Huvikeskus, sali, Välttimäentie 4. Pe 18.15 - 19.15

4

15.9.2017 - 29.9.2017, 6 oppituntia Päivi Karhu-Sormunen Kurssimaksu 20,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Sisältö kts. alkeet.

Kauneudenhoito 810401 Itse tehdyt saippuat Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 La 09.00 - 14.00 Su 09.00 - 14.00 25.11.2017 - 26.11.2017, 12 oppituntia Sirpa Havukainen Kurssimaksu 26,00 € Enintään 16 opiskelijaa. Kurssilla valmistetaan saippuoita itselle ja lahjaksi. Erillinen tarvikemaksu 810402 Itse tehdyt kuorintavoiteet Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3 la 09.00 - 14.00 su 09.00 - 14.00 17.3.2018 - 18.3.2018, 12 oppituntia Sirpa Havukainen Kurssimaksu 26,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Kurssilla valmistetaan erilaisia kuorintavoiteita. Erillinen tarvikemaksu.

Enintään 50 opiskelijaa. Perinteistä ja uudempaa mieskuorolaulua, kuoro-ohjelmiston harjoittelua ja esittämistä sekä äänenkäytön harjoittamista. Myös uudet laulajat tervetuloa! 110102 Pianonsoitto Ilmarinen opetustila 22, 2. krs, Koulutie 3 ti 15.00-16.30 12.9.2017-28.11.2017, 22 oppituntia 9.1.2018-3.4.2018, 24 oppituntia Anneli Keinänen-Sallinen Kurssimaksu 105,00 € Syksy 50,00 € Kevät 55,00 € Enintään 3 opiskelijaa. Opitaan pianonsoittoa ja vapaata säestystä. Ryhmä kokoontuu 23 kertaa, oppilas saa opetusta n. 30 min./kokoontumiskerta. Ensimmäisellä kokoontumiskerralla sovitaan soittoajat.

Suomi 120101 Suomen kielen alkeet Kästekonen, Ilmarisentie 5 Ke 17.00 - 18.30 13.9.2017 - 29.11.2017, 22 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 24 oppituntia Tatiana Maslova Kurssimaksu 83,00 €. 

830201

Kesän 2018 hyvinvointipäivät Pietarhovi, Savikontie 43. Su 10.00 - 16.00 27.5.2018 - 29.7.2018, 18 oppituntia Pia Pippuri Kurssimaksu 40,00 € Enintään 25 opiskelijaa.

Kaipaatko rentoutusta ja vaihtelua arkeen? Tervetuloa nauttimaan kesäisistä hyvinvointipäivistä lempeän hathajoogan ja hierontahoitojen pariin. Päivät koostuvat 1,5 tunnin kestävästä joogaharjoituksesta, sekä pareittain ohjatusti tehtävistä hoidoista. Kurssipäivään kuuluu myös lounastauko omin eväin ja teetauko, johon valmistamme yrttiteen lähialueen villiyrteistä. Kurssille voi osallistua yksin tai yhdessä. Tarkempia tietoja voi kysyä kurssin opettajalta. Ryhmä kokoontuu yhteensä 3 kertaa 27.5., 1.7. ja 29.7.2018 sunnuntaisin.

MUSIIKKI 110101 Mieskuoro Kiteen Ev. kansanopisto, Opistontie 7 ma 18.00-20.30 28.8.2017-4.12.2017, 40 oppituntia 8.1.2018-2.4.2018, 40 oppituntia Hannu-Heikki Hakulinen Kurssimaksu 110,00 €

Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 16 opiskelijaa. Kurssilla harjoittelemme puhumista, kuuntelua ja kirjoittamista. Kurssin oppikirjan valitsemme yhdessä. 120104 Kirjoitan elämästäni elämäkertakirjoittamisen jatkokurssi Ilmarinen opetustila 21, 2. krs,  Koulutie 3.


Ma 16.30 - 18.45 11.9.2017 - 20.11.2017, 12 oppituntia 15.1.2018 - 16.4.2018, 15 oppituntia Tuula Ranta Kurssimaksu 59,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Jatketaan omaelämäkerrallista kirjoittamista erilaisten tehtävien ja ryhmäpalautteen pohjalta. Ryhmä kokoontuu syksyllä 11.9., 2.10., 30.10. ja 20.11., keväällä 15.1., 5.2., 26.2., 19.3. ja 16.4.

Englanti 120301 Englannin kielen alkeisjatko Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3  Ma 13.00 - 14.30 11.9.2017 - 27.11.2017, 22 oppituntia 8.1.2018 - 2.4.2018, 24 oppituntia Eija Mujunen Kurssimaksu 83,00 € Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 16 opiskelijaa. Kurssi on jatkoa viime vuoden alkeiskurssille. Ryhmä soveltuu kaikille, jotka ovat joskus opiskelleet englantia vuoden pari. Harjoittelemme rauhalliseen tahtiin kielen perusteita ja arkielämän käyttötilanteita. Oppimateriaalina Everyday English Starter - Englantia aikuisille, kpl 4 -. 120302 Englannin alemman tason peruskurssi Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3  Ti 12.15 - 13.45 12.9.2017 - 28.11.2017, 22 oppituntia 9.1.2018 - 3.4.2018, 24 oppituntia Eija Mujunen Kurssimaksu 83,00 €    Syksy 40,00 €  Kevät 43,00 € Enintään 17 opiskelijaa. Englannin kielen alemman tason peruskurssi, joka sopii kaikille kieltä pari - kolme vuotta harrastaneille. Harjoittelemme rauhalliseen tahtiin kielen perusteita ja rohkaistumme puhumaan erilaisissa arkielämän käyttötilanteissa. Oppimateriaalina Steps into English 2.

Eija Mujunen Kurssimaksu 83,00 € Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 22 opiskelijaa. Kertaava englannin kielen kurssi kaikille, jotka ovat joskus opiskelleet englannin kielen perusteet (esim. perus-/keskikoulu, lukion lyhyt kieli) mutta joiden kielitaito kaipaa päivitystä. Pääpaino on suullisessa viestinnässä mutta kertaamme myös kielen keskeisiä rakenteita. Oppimateriaalina Stepping Stones 2. 120306 Englannin alemman keskitason kertauskurssi illalla Ilmarinen opetustila 21, 2. krs,  Koulutie 3  Ke 18.30 - 20.00 13.9.2017 - 29.11.2017, 22 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 24 oppituntia Eija Mujunen Kurssimaksu 83,00 € Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Kurssi sopii kieltä muutaman vuoden harrastaneille. Harjoittelemme kielen perusteita ja arkielämän käyttötilanteita ja rohkaistumme käyttämään kieltä myös suullisesti. Oppikirjasta sovitaan ryhmän kanssa yhdessä. 120307 Englantia tiistai-iltapäivisin keskustelua ja kertausta Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3  Ti 14.00 - 15.30 12.9.2017 - 28.11.2017, 22 oppituntia 9.1.2018 - 3.4.2018, 24 oppituntia Eija Mujunen Kurssimaksu 83,00 € Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Päiväkurssilla kartutamme kielitaitoamme leppoisasti. Kurssi soveltuu kieltä useamman vuoden kansalaisopistossa harrastaneille tai muualla kielen perusteet opiskelleille. Keskitymme kielen suulliseen tuottamiseen ja sanavaraston laajentamiseen sekä kuullunymmärtämisen petraamiseen.

Ranska

120303 Englannin alemman keskitason peruskurssi Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3  Ti 10.15 - 11.45 12.9.2017 - 28.11.2017, 22 oppituntia 9.1.2018 - 3.4.2018, 24 oppituntia Eija Mujunen Kurssimaksu 83,00 € Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Englannin kielen peruskurssi, joka soveltuu kaikille kieltä muutaman vuoden harrastaneille. Kurssilla perehdytään kielen perusteisiin ja harjoitellaan arkielämän suullisia käyttötilanteita. Oppikirja valitaan kurssin alussa.

120501 Arkipäivän ranskaa ranskan perusteiden jatko Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3. Ke 13.30 - 15.00 13.9.2017 - 29.11.2017, 22 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 24 oppituntia Eija Mujunen Kurssimaksu 83,00 €.  Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 16 opiskelijaa. Ryhmä sopii kielen perusteet joskus opiskelleille. Oppikirjana Parfait! 3 (kpl 4- ), joka tutustuttaa ranskankielisiin alueisiin ja ihmisiin arjessa ja vapaa - aikana.

120305 Arkipäivän englantia keskitason kertauskurssi illalla Ilmarinen opetustila 21, 2. krs,  Koulutie 3  ke 17.00-18.30 13.9.2017 - 29.11.2017, 22 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 24 oppituntia

Venäjä 120601 Venäjä 1 Kästekonen, Ilmarisentie 5 Ti 17.00 - 18.30 12.9.2017 - 28.11.2017, 22 oppituntia 9.1.2018 - 3.4.2018, 24 oppituntia

Tatiana Maslova Kurssimaksu 83,00 €.  Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 16 opiskelijaa. Kurssi on tarkoitettu opiskelijoille, jotka eivät aikaisemmin ole opiskelleet venäjää tai jotka tarvitsevat perusteiden kertaamista/vahvistamista. Kurssin tavoitteena on, että opiskelija osaa tervehtiä ja kertoa kuulumisia sekä keskustella lyhyesti venäläisten tuttavien kanssa itseään ja perhettään koskevista asioista. Kurssilla opiskellaan myös venäjän aakkoset, jotta opiskelija pystyy lukemaan mainoksia ja kylttejä ja selviytyy esim. ostosten tekemisestä venäläisessä kaupassa. Oppikirja: Pora! 1 120602 Venäjä 2 Kästekonen, Ilmarisentie 5 Ti 18.40 - 20.10 12.9.2017 - 28.11.2017, 22 oppituntia 9.1.2018 - 3.4.2018, 24 oppituntia Tatiana Maslova Kurssimaksu 83,00 € Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 16 opiskelijaa. Kurssi on jatkoa viime vuoden venäjän peruskurssille. Mukaan ovat tervetulleita myös uudet opiskelijat, jotka osaavat venäjän alkeet. Kurssin alussa kerrataan lyhyesti viime vuonna opittua. Kurssin tavoitteena on, että opiskelija osaa asioida kahvilassa, tehdä ruoka- ja vaateostoksia kaupassa sekä kysyä ja neuvoa tietä. Hän pystyy myös keskustelemaan omasta ammatistaan ja harrastuksistaan sekä kertomaan mistä pitää ja mistä ei pidä. Oppikirja: Pora! 1 120603 Venäjä 3 Kästekonen, Ilmarisentie 5 To 17.00 - 18.30 14.9.2017 - 30.11.2017, 22 oppituntia 11.1.2018 - 5.4.2018, 24 oppituntia Tatiana Maslova Kurssimaksu 83,00 €.  Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 16 opiskelijaa. Kurssi on jatkoa viime vuoden Venäjä 2 - kurssille. Kurssi aloitetaan lyhyellä kertauksella, joten mukaan ovat tervetulleita myös sellaiset opiskelijat, jotka osaavat jo jonkin verran venäjän perusasioita. Kurssilla opetellaan mm. seuraavia aihepiirejä: vaatekaupassa asiointi, turismitilanteet, asunnon ja ympäristön esitteleminen. Oppikirja: Pora! 1 120604 Venäjä 6 Kästekonen, Ilmarisentie 5 To 18.40 - 20.10 14.9.2017 - 30.11.2017, 22 oppituntia 11.1.2018 - 5.4.2018, 24 oppituntia Tatiana Maslova Kurssimaksu 83,00 €.  Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 16 opiskelijaa. Kurssi on tarkoitettu kaikille noin 3 - 4 vuotta kansalaisopistossa venäjää harrastaneille tai muutoin vastaavat taidot hankkineille. Kurssi aloitetaan kertaamalla tähän mennessä opittuja asioita. Jatkossa laajennetaan sanavarastoa, syvennetään tietoja kieliopista, harjoitellaan suullista kommunikointia ja tekstin kirjallisen tuottamisen taitoja. Oppikirja: Pora! 2.

Espanja 120701 Espanjan alkeisjatko Ilmarinen opetustila 23, 2. krs, Koulutie 3, Ke 18.00 - 19.30 13.9.2017 - 29.11.2017, 22 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 24 oppituntia René Eugenio Juárez Kurssimaksu 83,00 €.  Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Espanjan peruskurssi kieltä noin vuoden opiskelleille. Harjoittelemme rauhalliseen tahtiin kielen perusteita. Perehdymme myös espanjalaiseen ja latinokulttuuriin sekä elämäntapaan. Oppikirjana Perfecto! Espanjaa aikuisille kpl 5 - . Bienvenidos!

Italia 120801 Italian kielen alkeisjatko Ilmarinen opetustila 23, 2. krs, Koulutie 3, Ti 17.30 - 19.00 12.9.2017 - 28.11.2017, 22 oppituntia 9.1.2018 - 3.4.2018, 24 oppituntia Federica Mazzola Kurssimaksu 83,00 €.  Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Ciao! Rauhallisesti etenevä alkeiden jatkokurssi, joka sopii kieltä noin vuoden harrastaneille italian kielestä kiinnostuneille ja matkustajille. Oppimateriaalina Bella Vista 1. 120802 Italian jatkokurssi Ilmarinen opetustila 23, 2. krs, Koulutie 3, Ti 19.15 - 20.45 12.9.2017 - 28.11.2017, 22 oppituntia 9.1.2018 - 3.4.2018, 24 oppituntia Federica Mazzola Kurssimaksu 83,00 €.  Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Ciao! Kurssi on jatkoa viime vuoden Italia 2 kurssille. Sopii myös niille, jotka ovat joskus opiskelleet italian kielen alkeet. Oppimateriaalina Bella Vista 1.

Valokuvaus ja kuvankäsittely 340100 Valokuvataan Ilmarinen Atk opetustila 256, 2. krs,  Koulutie 3. To 16.30 - 20.15 14.9.2017 - 12.10.2017, 16 oppituntia Martti Rosendahl Kurssimaksu 35,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Valokuvaamisen teoriaa (8t) ja kuvausharjoituksia (8t). Mukaan oma digikamera (mielellään järjestelmäkamera) ja muistitikku. Käytännön harjoitukset kurssilaisten toiveen mukaan viikonloppuisin tai arki - iltoina. 340101 Lightroom Ilmarinen Atk opetustila 256, 2. krs,  Koulutie 3. To 16.30 - 20.15 26.10.2017 - 2.11.2017, 8 oppituntia

5


Martti Rosendahl Kurssimaksu 25,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Adoben Photoshop Lightroom on tämän hetken ehkä suosituin niin harrastajien kuin ammattilaistenkin käyttämä kuvan säätämiseen ja kuva-arkiston hallintaan tehty ohjelma. Oppilaiden oletetaan ottavan kurssille mukaan oman läppärinsä, jossa on ko. ohjelma. Ohjelmasta on ladattavissa kokeiluversio Adoben nettisivuilta http://www.adobe.com/products/ photoshop - lightroom.html Kurssilla opitaan luomaan kuva-arkisto ja hallinnoimaan sitä sekä säätämään digikuva valmiiksi valokuvaksi.

Tietotekniikka 340111 Aamuvirkkujen tietotekniikka, peruskurssi Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3  Pe 10.00 - 13.15 15.9.2017 - 24.11.2017, 40 oppituntia 12.1.2018 - 23.3.2018, 40 oppituntia Markku Hyvönen Kurssimaksu 128,00 € Syksy 64,00 € Kevät 64,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Kurssi henkilöille, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta tietokoneista. Windows 10 käyttöjärjestelmän perustoiminnot: tallentaminen, dokumentin luominen, kansiorakenne, internet (tiedon hakupalvelut, pankkitoiminnot, verkossa ostaminen), tietoturva, tekstinkäsittely, oheislaitteet (muistitikut, kamerat, puhelimet, tulostus), sähköposti. Voit käyttää kurssilla omaa kannettavaa ja muistitikkua tai käytät opiston tietokonetta. 340110 Aamuvirkkujen tietotekniikka, tehokurssi Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3  Ma 10.00 - 12.30 11.9.2017 - 27.11.2017, 33 oppituntia 8.1.2018 - 26.3.2018, 33 oppituntia Markku Hyvönen Kurssimaksu 105,00 € Syksy 50,00 € Kevät 55,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Kurssilla opetellaan Windows 10 -tietokoneen monipuolista ja tehokasta käyttöä. Aiheena käyttöjärjestelmän tunteminen. Perusohjelmien hankinta netistä ja käyttö mm. tekstinkäsittely, taulukkolaskenta ja digikuvien ja -videoiden käsittely. Pilvipalvelut ja sosiaalinen media. Kurssi soveltuu tietokoneen käytössä edistyneille henkilöille. 340112 Vaihtoehto Ms Officelle Open Office Ilmarinen Atk opetustila 256, 2. krs,  Koulutie 3  Ke 16.30 - 18.30 13.9.2017 - 29.11.2017, 33 oppituntia Markku Hyvönen Kurssimaksu 70,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Ms Office on yleisemmin käytetty toimisto-ohjelmisto ja sellaisena eräänlainen standardi. Sille on kuitenkin olemassa hyviä vaihtoehtoja, kuten täysin ilmainen Open Office. Tällä kurssil-

6

la opiskelemme Open Officen tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan ja esitysgrafiikan. 340120 Tietokoneen ajokorttitutkinnot / Yhteinen ilmoittautumistilaisuus Ilmarinen Atk opetustila 256, 2. krs,  Koulutie 3  Ma 17.00 - 18.30 18.9.2017 Markku Hyvönen Tietokoneen ajokortti todentaa tietoteknistä osaamista monella tasolla. Omaa sanaa vahvemmaksi osoitukseksi on hyvä olla mustaa valkoisella – tietokoneen ajokortti on kansainvälisesti tunnustettu virallinen todistus tietokoneen käyttötaidoista. Tietokoneen ajokortti onkin porrastettu kolmeen eri tasoon, joista on mahdollista suorittaa niin monta kuin itselle on tarvetta. Tietokoneen ajokorttitasot ovat @-kortti 2 pakollista ja 2 vapaavalintaista kurssia, A-kortti 3 pakollista ja 4 vapaavalintaista kurssia. AB-kortti 1 pakollinen ja 3 vapaavalintaista kurssia. Moduulikoemaksu 10 €/osio ja todistus 15 €/ tutkinto. Lisätietoa https://www.tieke.fi/ display/tutkinnot/Tutkinnot 340125 IPad tablettitietokone jatkokurssi Ilmarinen Atk opetustila 256, 2. krs,  Koulutie 3  Ti 17.00 - 19.30 21.11.2017 - 12.12.2017, 12 oppituntia Markku Hyvönen Kurssimaksu 36,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Kurssilla perehdytään iPadin ohjelmistotarjontaan tarkemmin ja käydään läpi niiden ominaisuuksia mm. iMoviella teemme elokuvan. Kurssi on tarkoitettu iPadin perusteet hallitseville. Ota oma iPad mukaan. Opetuksessa ei tueta muita tablettitietokoneita.

Teatteri 110201 Lapsi- ja nuorisoteatteri Polento Kiteesali, Koulutie 3. Ma 16.30 - 18.00 11.9.2017 - 27.11.2017, 33 oppituntia 8.1.2018 - 9.4.2018, 42 oppituntia Tarja Jänis Kurssimaksu 120,00 €.  Syksy 53,00 € Kevät 67,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Polento jatkaa tutkimusmatkaa teatterin, kehollisen ilmaisun, puheen ja mimiikan maailmaan. Tutkimme kauden aikana omaa ilmaisua kokeilemalla erilaisia teatteritekniikoita, improvisoimme ja vahvistamme näyttämörohkeutta. Toimintaa kuvaa parhaiten kupliva ilo, kokeileva ote, kuuntelu, keskittyminen, mokailun riemu, liike, leikki ja vauhdikas heittäytyminen tilanteisiin. Valmistamme kauden aikana esityksen, jonka aihe ja teemat valitaan yhdessä. 110202 Talviteatteri Kiteesali, Koulutie 3. Ma 18.00 - 20.30 11.9.2017 - 27.11.2017, 33 oppituntia 8.1.2018 - 16.4.2018, 42 oppituntia Tarja Jänis Kurssimaksu 120,00 €. 

Syksy 53,00 € Kevät 67,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Talviteatteri on suunnattu kaikille teatterin tekemisestä kiinnostuneille aikuisille. Valmistamme kauden aikana näytelmän joko valmiista tekstistä tai vaihtoehtoisesti luomme oman tarinan ryhmälähtöisesti improvisoimalla. Tutkimme ja syvennämme omaa ilmaisua ääni- ja liikeimprovisaation avulla. Etsimme luontevaa, rentoa näyttämörohkeutta, kuuntelun merkitystä, ärsykkeisiin reagoimista ja kaikuja. Lisäksi keskitymme puheen, hengityksen sekä kehonkielen tiedostamattomiin viesteihin. Tutustumme myös tarinateatterin ja äänimaailmojen keinoihin. Emme myöskään unohda teatteripelejä ja leikkejä, iloa ja mokaamisen riemua! 110203 Myllyteatteri Ilmarinen opetustila 21, 2. krs,  Koulutie 3. Su 29.10. klo 18.00 – 20.30 Suunnittelu- ja virittelykokous Syksy 10 t Kevät 70 t Tarja Jänis Enintään 30 opiskelijaa. Kyläparin myllyteatteri kokoontuu jälleen teatterin taikapiirin äärelle kun kesällä 2018 uusi ja iloinen komedia valloittaa näyttämön! Rakkautta ja trasselia on lämmin kertomus kolmesta veljeksestä, isä Ukko Armastuksesta, autokorjaamosta ja pikkukylän omalaatuisesta elämästä. Mitä mahtaa tapahtua kun leppoisan arjen keskeyttää neljä naista, rikkoutunut auto ja 60-luku saapuu yllättäen kylään? Näytelmän käsikirjoittaa ja ohjaa Tarja Jänis. Tule mukaan suunnittelemaan ja tekemään haastavaa sekä innostavaa teatteria mukavassa porukassa! Jos et halua olla näyttämöllä, voit tulla mukaan lavastamaan, puvustamaan tai toteuttamaan vaikkapa maskeerauksia ja kampauksia.

Kuvataiteet 110301 Väriä ja maalausta lapsille 6 - 9 v. Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3. To 16.30 - 18.00 31.8.2017 - 14.12.2017, 30 oppituntia 11.1.2018 - 3.5.2018, 30 oppituntia Ahti Pitkänen Kurssimaksu 110,00 €.  Syksy 55,00 € Kevät 55,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Värin ja valon tutkimista harjoitusten avulla. Kurssilla tutustutaan kuvien tekemiseen ja erilaisten välineiden ja materiaalien käyttöön. Painotusalueita ovat kaksiulotteisen kuvan perusasiat: värit ja muodot, viivat ja pinnat. Erilaisia harjoituksia tehdään piirtäen, maalaten, muovaillen, rakennellen ja leikaten. 110302 Väriä ja maalausta lapsille 10 - 12 v. Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3. To 18.15 - 19.45 31.8.2017 - 14.12.2017, 30 oppituntia 11.1.2018 - 3.5.2018, 30 oppituntia

Ahti Pitkänen Kurssimaksu 110,00 €.  Syksy 55,00 € Kevät 55,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Värin ja valon tutkimista harjoitusten avulla. Kurssilla tutustutaan kuvien tekemiseen ja erilaisten välineiden ja materiaalien käyttöön. Painotusalueita ovat kaksiulotteisen kuvan perusasiat: värit ja muodot, viivat ja pinnat. Erilaisia harjoituksia tehdään piirtäen, maalaten, muovaillen, rakennellen ja leikaten. 110303 Kuvataideryhmä Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3  Joka toinen viikko la 10.00 - 13.30 23.9.2017 - 25.11.2017, 20 oppituntia 13.1.2018 - 7.4.2018, 28 oppituntia Ahti Pitkänen Kurssimaksu 86,00 €.  Syksy 36,00 € Kevät 50,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Tehdään omia maalauksia eri välinein ohjauksessa. Tehdään myös monotypioita. Tutustutaan kuvailmaisun perusteisiin harjoitustehtävien avulla. Kurssi sopii myös aloittelijoille. 110304 Metalligrafiikka Onkamo / Kaisa Jussila,  Kannaksentie 587A. su 11.00 - 15.30 1.10.2017 - 5.11.2017, 18 oppituntia 28.1.2018 - 18.2.2018, 18 oppituntia Kaisa Jussila Kurssimaksu 72,00 €.  Syksy 36,00 € Kevät 36,00 € Enintään 6 opiskelijaa. Metalligrafiikan tekniikoita, myös mahdollisuus puupiirrokseen ja linopainantaan. Kurssi sopii sekä aloittelijoille että aiemmin tehneille. Voit työskennellä omien ideoiden ja haluamiesi tekniikoiden pohjalta tai tutustua tekniikoihin opettajan ohjauksessa. Ryhmä kokoontuu Kaisa Jussilan taidegrafiikan pajassa osoitteessa Kannaksentie 587A, 82630 Onkamo. Ryhmän kokoontumisaikataulu: 1.10., 29.10., 5.11. ja 28.1., 4.2. ja 18.2. 110305 Akvarellitorstait Kästekonen, Ilmarisentie 5 To 10.00 - 16.00 7.9.2017 - 14.12.2017, 28 oppituntia Oleg Tchoumak Kurssimaksu 80,00 € Enintään 10 opiskelijaa. Kurssilla harjoitellaan akvarellimaalauksen sommittelua ja tekniikkaa. Kurssin opettajana taidemaalari ja kuvataideopettaja Oleg Tchoumak. Ryhmän kokoontumispäivät ja aiheet: 7.9. maisema, 9.11. asetelma, 23.11. muotokuva ja 14.12. joulukortti. 110316 ITE - savesta Ilmarinen opetustila 101, 1. krs,  Koulutie 3. To 17.00 - 20.30 28.9.2017 - 7.12.2017, 40 oppituntia 11.1.2018 - 22.3.2018, 40 oppituntia Eila Smura Kurssimaksu 128,00 €.  Syksy 64,00 € Kevät 64,00 € Enintään 12 opiskelijaa.


Tutustutaan keramiikan materiaaleihin ja tekniikoihin taide- ja käyttökeramiikkaa tehden, omaa luovuutta ja yksilöllisyyttä toteuttaen. Tehdään myös pienoispatsaita ja pihakoristeita. Opettajalta saa ostaa materiaaleja.

Muotoilu, käden taidot 110400 Kultasepän kurssi hopea ja emali Arppen koulu, tekninen työ,  Koulutie 3. La 09.00 - 16.00 Su 09.00 - 16.00 11.11.2017 - 19.11.2017, 32 oppituntia Esko Timonen Kurssimaksu 85,00 € Enintään.10 opiskelijaa. Ohjattu Cloissone-työ ja omaan suunnitteluun pohjautuva hopea- ja emalointikoru. Kurssi kokoontuu la - su 11. 12.11. ja 18. - 19.11.2017. 110401 Hopeapiiri Arppen koulu, tekninen työ,  Koulutie 3  Joka toinen viikko Ti 18.00 - 20.30 9.1.2018 - 27.3.2018, 18 oppituntia Pirjoriitta Koponen Kurssimaksu 40,00 € Enintään.12 opiskelijaa. Hopeakoruja langoista levystä, lusikoista ja kivistä. Myös aloittelijat ovat tervetulleita. Ryhmä kokoontuu 9.1, 23.1., 6.2., 20.2., 13.3. ja 27.3. 110402 Posliininmaalaus, Kitee Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3. Ma 17.30 - 20.00 11.9.2017 - 27.11.2017, 33 oppituntia 8.1.2018 - 9.4.2018, 36 oppituntia Irja Juvonen Kurssimaksu 110,00 €.  Syksy 53,00 € Kevät 57,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Kurssi sopii kaikille posliininmaalauksesta kiinnostuneille. Kokeillaan erilaisia maalaustekniikoita, maisema- , kukkaja muotokuva-aiheita, myös lasille maalaamista. 110403 Posliini- ja puumaalaus, Heinoniemi Heinoniemen Kotipirtti,  Heinoniementie 37  Joka toinen viikko Ti 10.00 - 12.30 19.9.2017 - 5.12.2017, 18 oppituntia 9.1.2018 - 27.3.2018, 18 oppituntia Irja Juvonen Kurssimaksu 72,00 €.  Syksy 36,00 € Kevät 36,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Opiskellaan maalauksen tekniikoita. Kurssi sopii sekä aloittelijoille että aiemmin harrastaneille.

Tekstiili 119801 Aamupäivän käsityöpaja Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3. To 10.00 - 12.30

14.9.2017 - 30.11.2017, 33 oppituntia 11.1.2018 - 5.4.2018, 36 oppituntia Sirpa Havukainen Kurssimaksu 110,00 €.  Syksy 53,00 € Kevät 57,00 € Enintään 16 opiskelijaa. Kurssilla ommellaan, virkataan, neulotaan ja askarrellaan opiskelijoiden toiveiden mukaan. Opetellaan esim. frivolite - pitsiä sekä valmistetaan joulun ja pääsiäisen ajan käsitöitä ja askarteluja. Sisällöstä sovitaan ensimmäisellä kokoontumiskerralla. 119802 Luova käsityöpaja illalla Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3. Ke 17.30 - 20.00 13.9.2017 - 29.11.2017, 33 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 36 oppituntia Merja Kupiainen Kurssimaksu 110,00 €.  Syksy 53,00 € Kevät 57,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Tuunataan vanhoista vaatteista, kankaista ja tekstiileistä muodikkaita uusiovaatteita ja käyttötekstiilejä. Käytetään hyväksi erityistekniikoita, kankaanmaalausta, painantaa ja tilkkuilua. Mahdollisuus kokeilla myös muita materiaaleja. Tarkemmasta sisällöstä päätetään ryhmässä ensimmäisellä kokoontumiskerralla. 119803 Käsityöryhmä Huikkola, entinen koulu,  Huikkolantie 27. Ke 18.00 - 20.30 13.9.2017 - 29.11.2017, 33 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 36 oppituntia Sirpa Havukainen Kurssimaksu 110,00 €.  Syksy 53,00 € Kevät 57,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Kurssilla ommellaan, virkataan, neulotaan ja askarrellaan opiskelijoiden toiveiden mukaan. Valmistetaan joulun ja pääsiäisen ajan käsitöitä ja askarteluja. Sisällöstä sovitaan ensimmäisellä kokoontumiskerralla. 119804 Kahvipussit ja nipsut Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3. Ti 17.30 - 20.00 12.9.2017 - 28.11.2017, 33 oppituntia Sirpa Havukainen Kurssimaksu 68,00 € Enintään 16 opiskelijaa. Kurssilla punotaan kahvipusseista eri tekniikoin kasseja, koreja, laukkuja sekä koriste - esineitä. Nipsuista virkataan kasseja, pussukoita sekä koristeita. Omat kahvipussit ja nipsut mukaan! 119805 Askartelua vanhoista kirjoista Kylätalo Leinola, Leinovaarantie 4 A. La 10.00 - 14.00 Su 10.00 - 14.00 28.10.2017 - 29.10.2017, 10 oppituntia Paula Wesa Kurssimaksu 25,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Vapaamuotoinen kurssi missä saat ideoita ja malleja mihin kaikkeen vanhoja kirjoja voi käyttää. Materiaaleina käytetään niin kovakantisia kuin pokkareita. Kurssilla voi kokeilla mitä saa yksittäisistä sivuista, pel-

kistä kansista tai vaikka kokonaisesta pokkarista aikaiseksi. Tällä kurssilla vain rohkeus ja mielikuvitus ovat rajana! Kurssille mukaan vanhoja kirjoja ja työvälineitä (sakset, mattoveitsi, liima yms.) 119806 Kahvipussi- ja nipsukurssi, Huikkola Huikkola, entinen koulu,  Huikkolantie 27. To 12.00 - 14.30 12.10.2017 - 30.11.2017, 21 oppituntia Sirpa Havukainen Kurssimaksu 48,00 € Enintään 16 opiskelijaa. Kurssilla punotaan kahvipusseista eri tekniikoin kasseja, koreja, laukkuja sekä koriste - esineitä. Nipsuista virkataan kasseja, pussukoita sekä koristeita. Omat kahvipussit ja nipsut mukaan! 119807 Korttikurssi Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3. La 09.00 - 14.00 Su 09.00 - 14.00 18.11.2017 - 19.11.2017, 12 oppituntia Sirpa Havukainen Kurssimaksu 26,00 € Enintään 16 opiskelijaa. Kurssilla askarrellaan erilaisia onnittelu- , kutsu- , joulu- ja pääsiäiskortteja. Mukaan voi ottaa omia askartelumateriaaleja. Opettajalta voi ostaa mallikorteissa käytettyjä tarvikkeita. . 119809 Tähtiä paperista Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3. la 10.00 - 15.00 2.12.2017, 6 oppituntia Paula Wesa Kurssimaksu 15,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Kurssilla tehdään useita erilaisia kaksi- ja kolmiulotteisia koristetähtiä, materiaalina erilaiset paperit. Kurssi sopii kaikille, jotka hallitsevat viivoittimen ja saksien käytön omatoimisesti. Ota kurssille mukaan mieleisiäsi kopio/askartelupapereita tai vastaavia sekä työvälineitä (sakset, viivoitin, liima yms.) Opettajalta voi tarvittaessa ostaa materiaaleja rajoitetusti. 119810 Nukkekurssi Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3. la 09.00 - 14.00 su 09.00 - 14.00 20.1.2018 - 4.2.2018, 24 oppituntia Sirpa Havukainen Kurssimaksu 53,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Kurssilla valmistetaan Molla-Maija tai sukkahousunukke ja ommellaan sille vaatteet. Voi tehdä myös molemmat, jos ehtii. Ilmoittautuneille lähetetään tarvikeluettelo ennen kurssin alkua, myös opettajalta voi ostaa tarvikkeita. Ryhmä kokoontuu 20. - 21.1. ja 3. - 4.2.

10.2.2018 - 25.2.2018, 24 oppituntia Sirpa Havukainen Kurssimaksu 53,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Kurssilla tutustutaan filigraanitekniikan alkeisiin ja valmistetaan joku koru. Erillinen tarvikemaksu. Ryhmä kokoontuu 10. - 11.2. ja 24. - 25.2. 119813 Ikikukkia paperista Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3. la 10.00 - 15.00 24.3.2018, 6 oppituntia Paula Wesa Kurssimaksu 15,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Kurssilla tehdään erilaisia kukkia ruusuista lotuksiin erilaisista papereista. Kaikki kukat ovat kolmiulotteisia ja soveltuvat moniin tarkoituksiin. Ota kurssille mukaan mieleisiäsi kopio - /askartelu - papereita tai vastaavia, muutama lautasliina sekä työvälineitä (sakset, viivoitin, liima yms.) Kärsivällisyys on suositeltava lisävaruste. Opettajalta voi tarvittaessa ostaa materiaaleja rajoitetusti.

Puutyö 119826 Puuhuonekalut Erikoispuuseppä Seppo Auvisen työtilat,  Meijerintie 1. Pe 18.00 - 21.30 15.9.2017 - 24.11.2017, 40 oppituntia 12.1.2018 - 23.3.2018, 40 oppituntia Seppo Auvinen Kurssimaksu 128,00 €.  Syksy 64,00 € Kevät 64,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Perehdytään huonekalujen valmistukseen kurssilaisten omien suunnitelmien tai valittujen piirustusten mukaan. Soveltuu puutöitä jo useamman vuoden harrastaneille sekä alan ammattilaisille ja opiskelijoille. 119829 Puuryhmä II Kylätalo Leinola, Leinovaarantie 4 A. To 17.00 - 19.30 5.10.2017 - 30.11.2017, 33 oppituntia 11.1.2018 - 5.4.2018, 36 oppituntia Matti Kammonen Kurssimaksu 110,00 €.  Syksy 55,00 € Kevät 55,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Suunnitellaan ja valmistetaan käyttöesineitä ja kalusteita.

119811 Korukurssi Ilmarinen opetustila 122, 1. krs,  Koulutie 3. la 09.00 - 14.00 su 09.00 - 14.00

7


Tanssi 110502 Lavatanssien hurmaa Huvikeskus, sali, Välttimäentie 4. La 10.00 - 15.15 23.9.2017 - 11.11.2017, 12 oppituntia 13.1.2018 - 24.3.2018, 18 oppituntia Auli Kempas Kurssimaksu 60,00 € Enintään 35 opiskelijaa. Ryhmä kokoontuu seuraavasti: 1. kerta la 23.9. aiheet kuviohumppa ja bugg. La 11.11. aiheet cha cha, rumba ja jive. La 13.1. aiheet hidas valssi ja tango. La 24.2. fusku/vanha swing ja jenkka. La 24.3. eri tanssien kertausta. 110503 Kuntotanssijumppa Huvikeskus, sali, Välttimäentie 4. Ke 19.00 - 20.00 13.9.2017 - 29.11.2017, 15 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 16 oppituntia Seija Lappalainen Kurssimaksu 68,00 €.  Syksy 34,00 € Kevät 34,00 € Enintään 35 opiskelijaa. Jumppatunti perustuu tanssilavoilta tuttujen lavatanssiaskeleiden ja jumpan yhdistelmään. Tällä tunnilla kuka tahansa voi kohentaa kuntoa ja hankkia hyvää mieltä lavoilta tutun tanssimusiikin tahtiin. Musiikkia on aina humpasta jenkkaan ja cha chaasta rokkiin. Et tarvitse tanssiparia, Täällä jorataan pääsääntöisesti yksin.

Jooga 830100 Hathajooga I Huvikeskus, sali, Välttimäentie 4. To 17.30 - 19.00 14.9.2017 - 30.11.2017, 22 oppituntia 11.1.2018 - 5.4.2018, 24 oppituntia Pia Pippuri Kurssimaksu 83,00 €.  Syksy 41,50 € Kevät 41,50 € Enintään 25 opiskelijaa. Lempeää, rentouttavaa, lihaskuntoa vahvistavaa hathajoogaa kaiken ikäisille ja kokoisille. Sopii vasta-alkajille ja aiemmin joogaa harrastaneille. Mukaan jooga-alusta ja lämmin joustava asu. 830101 Hathajooga II Huvikeskus, sali, Välttimäentie 4. To 19.15 - 20,45 14.9.2017 - 30.11.2017, 22 oppituntia 11.1.2018 - 5.4.2018, 24 oppituntia Pia Pippuri Kurssimaksu 83,00 €.  Syksy 41,50 € Kevät 41,50 € Enintään 25 opiskelijaa. Lempeää, rentouttavaa, lihaskuntoa vahvistavaa hathajoogaa kaiken ikäisille ja kokoisille. Sopii vasta-alkajille ja aiemmin joogaa harrastaneille. Mukaan jooga-alusta ja lämmin joustava asu.

Liikunta ja terveys 830102 Keppijumppa, päivä VesPeli, liikuntasali, Urheilutie 7. Ti 11.00 - 11.45 12.9.2017 - 28.11.2017, 11 oppituntia 9.1.2018 - 3.4.2018, 12 oppituntia

8

PT Henna Hirvonen Kurssimaksu 51,00 € Enintään 40 opiskelijaa. Monipuolista liikuntaa keppiä apuna käyttäen. Välillä myös musiikin tahdittamana.

että yksi liike harjoittaa samaan aikaan monia eri lihaksia. Tunnilla tehdään yhdistelmäliikkeitä koko keholle välineitä monipuolisesti hyödyntäen (esim. kahvakuula, käsipainot). Functional training sopii kaikille.

830105 Power Hutsin koulu, liikuntasali, Hutsintie 4. Ma 19.30 - 20.30 11.9.2017 - 27.11.2017, 15 oppituntia 8.1.2018 - 9.4.2018, 16 oppituntia PT Henna Hirvonen Kurssimaksu 68,00 €.  Syksy 34,00 €. Kevät 34,00 € Enintään 21 opiskelijaa. Fyysisesti kuormittava ja nopeatempoinen tunti, joka koostuu lämmittelystä juoksuosuuksineen, erilaisista hypyistä sekä omalla painolla ja kahvakuulalla tehtävistä toiminnallisista lihaskuntoliikkeistä. Tunnilla yhdistellään crossfit/ armyfit - tyyppisiä lihasvoima - , kestävyys - , nopeus - ja notkeusharjoitteita. Power - tunti sopii jo aiemmin liikuntaa harrastaneille, haasteita pelkäämättömille naisille ja miehille.

830113 Perusjumppa kaikille, Puhos Puhoksen koulu, Kartanontie 5. Ma 18.00 - 18.45 11.9.2017 - 27.11.2017, 11 oppituntia 8.1.2018 - 9.4.2018, 12 oppituntia Tiina Timonen Kurssimaksu 51,00 € Enintään 30 opiskelijaa. Kuntoa ylläpitävää, monipuolista liikuntaa kehoa ja eri välineitä hyväksi käyttäen.

830106 Toiminnallinen kuntopiiri Hutsin koulu, liikuntasali, Hutsintie 4. Ti 18.30 - 19.30 12.9.2017 - 28.11.2017, 15 oppituntia 9.1.2018 - 3.4.2018, 16 oppituntia PT Henna Hirvonen Kurssimaksu 68,00 €.  Syksy 34,00 €. Kevät 34,00 € Enintään 21 opiskelijaa. Tehokas ja kehoa kokonaisvaltaisesti haastava tunti. Toiminnallisen kuntopiirin liikkeet kehittävät mm. lihaskuntoa, tasapainoa ja liikkuvuutta. Kuntopiiri rakennetaan tunnin alussa yhdessä erilaisista välineistä (TRX - valjaat, kahvakuulat, kuntopallot ym.) ja puretaan tunnin lopussa. Sopii kaikenikäisille kuntoilijoille.

830112 Allasjumppa Urheilutalo/Uimahalli, Urheilutie 7. Ke 19.30 - 20.15 13.9.2017 - 29.11.2017, 11 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 12 oppituntia Tiina Timonen Kurssimaksu 51,00 € Enintään 35 opiskelijaa. Monipuolinen vesijumppa, joka sisältää lämmittely hyppy - ja juoksuosuuksia sekä lihaskuntoharjoitteita. Myös nivelvaivaiset voivat nauttia tästä tunnista. Vesi pehmentää liikkeitä. Kurssimaksu ei sisällä uintimaksua.

830114 Liikunta, Leinovaara Kylätalo Leinola, Leinovaarantie 4 A. Ma 16.30 - 17.15 11.9.2017 - 27.11.2017, 11 oppituntia 8.1.2018 - 9.4.2018, 12 oppituntia Tiina Timonen Kurssimaksu 51,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Peruskuntoa ylläpitävää liikuntaa.

830115 Tehovesijumppa Urheilutalo/Uimahalli, Urheilutie 7. la 10.00 - 10.45 16.9.2017 - 9.12.2017, 9 oppituntia 13.1.2018 - 14.4.2018, 9 oppituntia René Eugenio Juárez Kurssimaksu 40,00 € Enintään 35 opiskelijaa. Tehovesijumppa on tehokasta liikuntaa vedessä musiikin tahdissa. Liikkeet vedessä ovat pehmeitä ja tehokkaita. Tehovesijumppa kehittää kestävyyttä ja vahvistaa lihaskuntoa. Apuna liikkeitä tehostamaan käytetään erilaisia apuvälineitä. Ei kokoonnu 30.9., 28.10., 25.11., 27.1., 24.2. ja 31.3. Kurssimaksu ei sisällä uintimaksua.

830107 Vetreä keho Hutsin koulu, liikuntasali, Hutsintie 4. To 17.30 - 18.30 14.9.2017 - 30.11.2017, 15 oppituntia 11.1.2018 - 5.4.2018, 16 oppituntia PT Henna Hirvonen Kurssimaksu 68,00 €.  Syksy 34,00 € Kevät 34,00 € Enintään 30 opiskelijaa. Tunnilla vetreytetään ja huolletaan kehoa kokonaisvaltaisesti ja parannetaan liikkuvuutta. Vuorottelevina lajeina ovat elvyttävä ja vetreyttävä keppijumppa, avaava ja venyttävä villasukkajumppa, palauttava ja hierova (putki)rullailu sekä venyttely. Tunti sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille.

Kotitalous

830108 Functional training / Toiminnallinen harjoittelu Hutsin koulu, liikuntasali, Hutsintie 4. To 19.30 - 20.30 14.9.2017 - 30.11.2017, 15 oppituntia 11.1.2018 - 5.4.2018, 16 oppituntia PT Henna Hirvonen Kurssimaksu 68,00 €.  Syksy 34,00 € Kevät 34,00 € Enintään 30 opiskelijaa. Functional training eli toiminallinen harjoittelu parantaa lihaskuntoa, kehonhallintaa, liikkuvuutta ja kestävyyttä ja aktivoi sekä pinnallisia että syviä lihaksia. Harjoittelun periaate on,

810200 Kasvisruokakurssi Huikkola, entinen koulu,  Huikkolantie 27  ti 18.00-20.30 7.11.2017-12.12.2017,  15 oppituntia Heljä Leinonen Kurssimaksu 33,00 € Enintään  20 opiskelijaa. Kurssilla kokataan kasviksista lämpimät pääruuat, lisäkkeet kuin myös leivonnaiset. Tutustutaan uusiin kasvisproteiinivalmisteisiin ja niiden käyttöön kuten härkis, nyhtökaura, tofu, pavut, siemenet ja valmisteet. Raaka-ainemaksu illan maistiaisista.

K E S Ä L A H T I


Musiikki 110103 Yksinlaulu, Kesälahti Poukkuluoso - talo luokka 6,  Pyhäjärventie 6 C. Ti 17.00 - 20.00 5.9.2017 - 28.11.2017, 40 oppituntia 9.1.2018 - 3.4.2018, 40 oppituntia Leena Astikainen Kurssimaksu 128,00 €.  Syksy 64,00 € Kevät 64,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Opetellaan tervettä ja vaivatonta äänenkäyttöä, harjoitellaan kullekin sopivaa yksinlauluohjelmistoa. Syyskaudella pidetään näyttämömusiikin konsertti lokakuussa ja joulukonsertti joulukuussa. Kevätkaudella pidetään huhtikuussa kevätkonsertti. 110104 Mieskuoro, Kesälahti Poukkuluoso - talo luokka 4,  Pyhäjärventie 6 C. Ke 17.00 - 18.30 13.9.2017 - 29.11.2017, 22 oppituntia 10.1.2018 - 11.4.2018, 24 oppituntia Esko Alanen Kurssimaksu 83,00 €.  Syksy 39,00 € Kevät 44,00 € Enintään 50 opiskelijaa. Perinteisen mieskuoromusiikin ohella kuoron ohjelmistoon kuuluvat rytmikkäät iskelmäsovitukset. Kuoro esiintyy erityyppisissä tilaisuuksissa Kesälahdella, minkä lisäsi omia konsertteja pyritään järjestämään kerran tai pari vuodessa. Syyskaudella valmistetaan jouluohjelmisto. 110105 Sekakuoro, Kesälahti Poukkuluoso - talo luokka 4,  Pyhäjärventie 6 C. Ke 18.45 - 20.15 13.9.2017 - 29.11.2017, 22 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 24 oppituntia Esko Alanen Kurssimaksu 83,00 €.  Syksy 39,00 € Kevät 44,00 € Enintään 50 opiskelijaa. Puruveden Laulu on sekakuoro, jonka ohjelmisto on ollut perinteisesti monipuolista ja joka tuo laulun iloa sekä kuulijoille että laulajille. Viikoittaisissa harjoituksissa valmistetaan ohjelmistoa erilaisiin esiintymisiin, joista sovitaan tarkemmin syksyn ensimmäisissä harjoituksissa.

jännitystä, fantasiaa ja mielikuvitusta. Pajassa siis kirjoitetaan, luetaan ja tutustutaan sanoihin elinvoiman ja luovuuden lähteenä. Pääset löytöretkelle omaan elämääsi. Sanataidepaja on avoin kaikille. Jos siis olet kiinnostunut kirjoittamisesta, kirjoista, keskusteluista ja mukaansatempaavista tarinoista, tule harrastamaan sanataidetta. 1. kokoontumiskerta 23.9., jolloin sovitaan kurssin aikataulusta.

Englanti 120330 Everyday English englannin keskustelu- ja kertauskurssi Puruvesi - talo P207 kielet,  Pyhäjärventie 3. Ma 16.45 - 18.15 11.9.2017 - 27.11.2017, 22 oppituntia 8.1.2018 - 2.4.2018, 24 oppituntia Heli Hyttinen Kurssimaksu 83,00 €.  Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 18 opiskelijaa. Kertaava englannin kielen kurssi kaikille, jotka ovat joskus opiskelleet englannin kielen perusteet (esim. perus /keskikoulu, lukion lyhyt kieli) mutta joiden kielitaito kaipaa päivitystä. Pääpaino on suullisessa viestinnässä mutta kertaamme myös kielen keskeisiä rakenteita.

Venäjä

Suomi

120630 Venäjä 3 Puruvesi - talo P207 kielet,  Pyhäjärventie 3. Ke 17.00 - 18.30 13.9.2017 - 29.11.2017, 22 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 24 oppituntia Eija Muikku Kurssimaksu 83,00 €.  Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Rauhalliseen tahtiin etenevä kurssi, joka on jatkoa viime vuoden Venäjä 2 kurssille. Sopii venäjää noin pari vuotta harrastaneille. Kurssi aloitetaan kertauksella, joten uudetkin opiskelijat pääsevät hyvin mukaan. Kielen perusteiden lisäksi tutustutaan venäläiseen kulttuuriin. Oppikirjana Saljut 1. Tervetuloa niin vanhat kuin uudetkin opiskelijat!

120105 Sanataidepaja, Kesälahti Poukkuluoso - talo luokka 6,  Pyhäjärventie 6 C. la 10.00 - 15.00 23.9.2017 - 25.11.2017, 15 oppituntia 20.1.2018 - 7.4.2018, 20 oppituntia Anneli Pulkka Kurssimaksu 76,00 €.  Syksy 33,00 € Kevät 43,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Sanataide on luovaa kielellistä ilmaisua: luovaa kirjoittamista, omia tekstejä, tarinoita, runoja, kirjoja, huumoria, kauhua,

120631 Venäjän kieltä ja kulttuuria jatkokurssi Puruvesi - talo P207 kielet,  Pyhäjärventie 3. Ke 18.30 - 20.00 13.9.2017 - 29.11.2017, 22 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 24 oppituntia Eija Muikku Kurssimaksu 83,00 €. Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Venäjää jo useamman vuoden opiskelleille. Aktivoidaan ja laajennetaan

sanavarastoa ja rakenteita. Oppimateriaalina Saljut 2 ja opettajan antamat lisämateriaalit. Tervetuloa niin vanhat kuin uudetkin oppilaat!

Tietotekniikka 340130 Tietokone tutuksi tehokkaasti Kesälahden koulu, atk-luokka Pyhäjärvi-talo,   To 15.30 - 17.00 14.9.2017 - 21.12.2017, 28 oppituntia 11.1.2018 - 19.4.2018, 28 oppituntia Markku Hyvönen Kurssimaksu 100,00 € Syksy 50,00 € Kevät 50,00 € Enintään 10 opiskelijaa. Aloitamme kurssin tietokoneen (läppärin/pöytäkoneen) hallinnan perusasioista ja siirrymme joutuisasti monipuoliseen tietokoneen ja erilaisten sovellusohjelmien käyttöön. Kurssi on avoin kaikille. Kurssilaisten toiveet otetaan huomioon kurssin sisällössä. Oman kone mukaan mikäli koneessa on Windows 10 käyttöjärjestelmä.

Kuvataiteet 110300 Akvarellipäivät, Kesälahti Sovintola, Pyhäjärventie 8. Ti 10.00 - 16.00 Ke 10.00 - 16.00 29.8.2017 - 30.8.2017, 14 oppituntia Oleg Tchoumak Kurssimaksu 40,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Kurssin aiheina ulkomaalaus (maisema), värioppi ja lasten muotokuva valokuvasta. Opettajana taidemaalari ja kuvataideopettaja Oleg Tchoumak. 110330 Maalaus ja kollaasi Sovintola, Pyhäjärventie 8  La 10.00 - 15.00 16.9.2017 - 25.11.2017, 18 oppituntia 13.1.2018 - 26.5.2018, 30 oppituntia Maija-Liisa Hallikainen Kurssimaksu 86,00 € Syksy 38,00 € Kevät 48,00 € Enintään  15 opiskelijaa. Kokeillaan omaan kuvalliseen työskentelyyn akryyli- ja vesivärimaalauksen erilaisia työskentelytapoja ja myös kollaasitekniikkaa. Kollaasi on tekniikka, jossa erilaisia materiaaleja yhdistetään samaan teokseen. Kuvallista työskentelyä harjaannutetaan erilaisilla teemoilla. Tutustutaan ja syvennetään tietoja väriopista ja sommittelusta. Kurssi sopii niin aloittelijoille kuin myös aiemmin kuvataiteita harrastaneille. Syyslukukauden kurssipäivät ovat 16.9., 21.10. ja 25.11. Kevätlukukaudella 13.1., 24.2.,17.3., 21.4. ja 26.5.

Muotoilu 110404 Posliininmaalaus, Kesälahti Kesälahden koulu, musiikki - / käsityöluokka Pyhäjärvi - talo, Pyhäjärventie 6 C. Ke 17.30 - 20.00 13.9.2017 - 29.11.2017, 33 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 36 oppituntia Irja Juvonen Kurssimaksu 110,00 €.  Syksy 53,00 € Kevät 57,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Kurssi sopii kaikille posliininmaalauksesta kiinnostuneille. Kokeillaan erilaisia maalaustekniikoita, maisema- , kukka- ja muotokuva-aiheita, myös lasille maalaamista.

Tekstiili 119830 Luova käsityöpaja Kesälahden koulu, musiikki - / käsityöluokka Pyhäjärvi - talo, Pyhäjärventie 6 C. Ti 17.30 - 20.00 12.9.2017 - 28.11.2017, 33 oppituntia 9.1.2018 - 3.4.2018, 36 oppituntia Merja Kupiainen Kurssimaksu 110,00 €.  Syksy 53,00 € Kevät 57,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Tuunataan vanhoista vaatteista, kankaista ja tekstiileistä muodikkaita uusiovaatteita ja käyttötekstiilejä. Käytetään hyväksi erityistekniikoita, kankaanmaalausta, painantaa ja tilkkuilua. Mahdollisuus kokeilla myös muita materiaaleja ja tekniikoita. Tarkemmasta sisällöstä päätetään ryhmässä ensimmäisellä kokoontumiskerralla.

Puutyö 119888 Puuryhmä I Kylätalo Leinola, Leinovaarantie 4 A. Ke 17.00 - 19.30 4.10.2017 - 29.11.2017, 33 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 36 oppituntia Matti Kammonen Kurssimaksu 110,00 €.  Syksy 55,00 € Kevät 55,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Tehdään uutta ja korjataan käytettyä. Käydään läpi kodin huolto-ohjelmaa vuodenaikojen mukaan.

Entisöinti 119889 Verhoilu Purujärven maamiesseurantalo,  Leveäkiventie 1. To 15.30 - 18.30 14.9.2017 - 30.11.2017, 40 oppituntia 11.1.2018 - 5.4.2018, 40 oppituntia Eija Hirvonen Kurssimaksu 128,00 €. 

9


Syksy 64,00 € Kevät 64,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Vanhojen kalusteiden pehmusteiden korjausta sekä uudelleen verhoilua. 119890 Puu- ja metallityöt Pyhäjärvi - talo E tekn.työ,  Pyhäjärventie 6 C  Joka toinen viikko Ma 18.00 - 20.30 11.9.2017 - 20.11.2017, 18 oppituntia 8.1.2018 - 26.3.2018, 18 oppituntia Jorma Palo Kurssimaksu 72,00 €.  Syksy 36,00 € Kevät 36,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Valmistetaan puusta ja metallista käyttö- ja koriste-esineitä. Kunnostetaan ja entisöidään huonekaluja.

Liikunta 830130 60+ - jumppa Kesälahden koulu/ liikuntasali Puruvesi - talo, Pyhäjärventie 3. Ke 17.00 - 18.00 13.9.2017 - 29.11.2017, 15 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 16 oppituntia PT Henna Hirvonen Kurssimaksu 68,00 €.  Syksy 34,00 € Kevät 34,00 € Enintään 30 opiskelijaa. Monipuolinen kuntojumppatunti yli 60 - vuotiaille naisille ja miehille. Tunnilla keskitytään lihasvoimaa, tasapainoa ja koordinaatiota kehittäviin ja ylläpitäviin harjoituksiin, venyttelyä unohtamatta. Välineinä käytetään oman kehon lisäksi mm. keppejä, kuminauhoja, jumppapalloja. 830131 Työikäisten kuntoliikunta Kesälahden koulu/ liikuntasali Puruvesi - talo, Pyhäjärventie 3. Ke 18.00 - 19.00 13.9.2017 - 29.11.2017, 15 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 16 oppituntia PT Henna Hirvonen Kurssimaksu 68,00 €.  Syksy 34,00 € Kevät 34,00 € Enintään 40 opiskelijaa. Tehokasta liikuntaa työikäisille oman kehon painoa ja erilaisia välineitä käyttäen. Kuntoa kohotetaan vaihtuvilla teemoilla mm. kahvakuulalla, toiminnallisella lihaskuntoharjoittelulla, punttijumpalla. Ryhmäläisten toiveet otetaan huomioon. Sopii kaiken kuntoisille työikäisille. 830132 Äijäjumppa Kesälahden koulu/ liikuntasali Puruvesi - talo, Pyhäjärventie 3. Ke 19.00 - 20.00 13.9.2017 - 29.11.2017, 15 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 16 oppituntia PT Henna Hirvonen Kurssimaksu 68,00 €.  Syksy 34,00 € Kevät 34,00 € Enintään 30 opiskelijaa. Äijäjumppa on ainoastaan miehille tarkoitettu kuntoliikuntaryhmä, jossa kohotetaan sekä aerobista että lihaskuntoa. Vaihtuvia teemoja mm. kahvakuulailua, toiminnallista harjoittelua, keppijumppaa ja pienpelejä. Ryhmän toiveet otetaan huomioon. Tunti sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille äijille.

10

R Ä Ä K K Y L Ä

IMPROKURSSI, ohjaajana Eija Vilpas Riäkkyteatteri järjestää ohjaaja ja näyttelijä Eija Vilppaan improkurssin ma 9.10. ja ti 10.10. klo 17-21 Rääkkylän koulukeskuksen auditoriossa. Kurssimaksu 45€, max 20 hlöä. Tervetuloa heittäytymään ja hulluttelemaan ihanan improvisaation pariin. Kahden illan aikana tehdään näyttelijäntyön perusharjoituksia ja improvisoidaan Eija Vilppaan johdolla. Ilmoittautumiset Kirsi Koskelo 050 352 7716 tai lintukirsi@gmail.com.

Musiikki 110160 Pianonsoitto Alakoulu Musiikkiluokka,  Paksuniementie 7. Ke 17.45 - 19.15 13.9.2017 - 29.11.2017, 22 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 24 oppituntia Andjela Halonen Kurssimaksu 105,00 €.  Syksy 52,50 € Kevät 52,50 € Enintään 3 opiskelijaa. Kurssilla opetetaan pianonsoiton perusteita ja monipuolisia pianokappaleita. Ensimmäisellä kerralla sovitaan henkilökohtaiset soittoajat, oppilas saa opetusta n. 30 min./kokoontumiskerta. 110161 Yksinlaulu Alakoulu Musiikkiluokka,  Paksuniementie 7. To 18.45 - 20.15 14.9.2017 - 30.11.2017, 22 oppituntia 11.1.2018 - 5.4.2018, 24 oppituntia Andjela Halonen Kurssimaksu 105,00 €.  Syksy 52,50 € Kevät 52,50 € Enintään 3 opiskelijaa. Kurssilla opiskellaan hengitystekniikkaa ja äänenmuodostusta. Kurssi on tarkoitettu laulamista harrastaneille. Ensimmäisellä kerralla sovitaan henkilökohtaiset lauluajat, oppilas saa opetusta n. 30 min./kokoontumiskerta.

le, jotka tarvitsevat alkeistason kielen opetusta. Kurssilla opiskellaan itsestä ja perheestä kertomista, ajanilmauksia, kellonaikoja, ostosten tekemistä sekä kysymistä ja vastaamista. Pääpaino on puhumisen harjoittelussa. Kurssin opetuskieli on suomi. Tavoitteena on kielitaito A1.1 – A1.2. Oppikirja: Suomen mestari 1. HUOM! Muutokset päivään ja aikaan mahdollisia.

Englanti 120360 Englannin kielen jatkokurssi Yläkoulu 207a, Paksuniementie 7. Ma 18.40 - 20.10 11.9.2017 - 27.11.2017, 22 oppituntia 8.1.2018 - 9.4.2018, 24 oppituntia Vaida Laasonen Kurssimaksu 83,00 €. Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Opiskelemme rauhalliseen tahtiin englannin kielen perusteita lähes alkeista. Harjoittelemme arkikielen kielenkäyttötilanteita. Opiskellaan käyttämään kieltä entistä monipuolisemmin. Kurssilla myös keskustellaan englantilaisesta kulttuurista ja perinteistä. Kirjana on English for You ! Book 1. HUOM! Muutokset päivään ja aikaan mahdollisia.

Venäjä Suomi 120160 Suomen kielen alkeet Yläkoulu 207a, Paksuniementie 7. Ti 17.00 - 18.30 12.9.2017 - 28.11.2017, 22 oppituntia 9.1.2018 - 3.4.2018, 24 oppituntia Vaida Laasonen Kurssimaksu 83,00 €.  Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 16 opiskelijaa. Kurssi on tarkoitettu maahanmuuttajil-

119660 Venäjä 2 Yläkoulu 207a, Paksuniementie 7. Ma 17.00 - 18.30 11.9.2017 - 27.11.2017, 22 oppituntia 8.1.2018 - 9.4.2018, 24 oppituntia Vaida Laasonen Kurssimaksu 83,00 €.  Syksy 40,00 € Kevät 43,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Kurssi sopii kaikille hieman kieltä harrastaneille. Rauhalliseen tahtiin etenevä kurssi jolla opiskellaan edelleen kie-


len perusteita ja laajennetaan sanavarastoa. Rohkaistutaan käyttämään kieltä eri tilanteissa. Oppitunneilla keskitytään kielen suulliseen tuottamiseen. Venäjän kielen kirja: Pora 2. HUOM! Muutokset päivään ja aikaan mahdollisia.

Teatteri 110260 Lasten ja nuorten Sekamelska Yläkoulu Auditorio, Paksuniementie 7. Ti 15.00 - 17.15 9.1.2018 - 3.4.2018, 36 oppituntia Kirsi Koskelo Kurssimaksu 72,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Sekamelskassa pääset kehittämään esiintymistaitojasi, juonimaan tarinoita ja näyttelemään. Tehdään kaikkea teatteriin ja ilmaisuun liittyvää; lauletaan, tanssitaan ja näytellään. Sukelletaan puvuston syövereihin ja improvisoidaan itsellemme roolit, joista syntyvät tarinat, keksityt tai valmiiksi kirjoitetut. Heinäkuussa pääsemme myös esittämään taitojamme Paksuniemen näyttämöllä.

Kuvataiteet 110360 Sormet savessa Yläkoulu 109 Kuvaamataito, Paksuniementie 7  Joka toinen viikko su 09.30 - 12.00 17.9.2017 - 12.11.2017, 18 oppituntia 21.1.2018 - 8.4.2018, 18 oppituntia Maritta Kakkinen Kurssimaksu 72,00 €.  Syksy 36,00 € Kevät 36,00 € Enintään 8 opiskelijaa. Saven muotoilua käsin rakentamisen tekniikoin. Valmistetaan töitä käyttöön ja koristeeksi. Materiaaleja saa ostaa opettajalta. 110361 Kangasbetoni Rääkkylä / Maritta Kakkinen,  Kylätie 18. su 09.00 - 12.15 3.9.2017, 4 oppituntia Maritta Kakkinen Kurssimaksu 10,00 € Enintään 7 opiskelijaa. Valmistetaan vanhoista liinoista, pyyhkeistä ym kankaista betonin kanssa ja muottien avulla ruukunsuojia, ulkotulialusia, lautasia ja muita esineitä puutarhaan.

Muotoilu 110405 Posliininmaalaus, Rääkkylä Rasihovi, Hammaslahdentie 66  Joka toinen viikko To 17.30 - 19.45 8.2.2018 - 19.4.2018, 18 oppituntia Irja Juvonen Kurssimaksu 40,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Kurssi sopii kaikille posliininmaalauksesta kiinnostuneille, sekä aloittelijoille että aiemmin harrastaneille. Ryhmä kokoontuu joka toinen torstai. 110460 Lasi, mosaiikki ja emali Yläkoulu 109 Kuvaamataito,  Paksuniementie 7 

Joka toinen viikko la 09.00 - 12.15 3.2.2018 - 17.3.2018, 30 oppituntia Maritta Kakkinen Kurssimaksu 60,00 €. Enintään 6 opiskelijaa. Lasinsulatusta ja -taivutusta. Tiffanytöitä, lasimosaiikkia ja emalin polttoa kaasutoholla (säävaraus). Kurssi sopii vasta-alkajille tai jo pitkään harrastaneille lasin ystäville. 110461 Rakukurssi Yläkoulu 109 Kuvaamataito,  Paksuniementie 7  Joka toinen viikko su 09.00 - 12.15 22.4.2018 - 6.5.2018, 12 oppituntia Maritta Kakkinen Kurssimaksu 26,00 € Enintään 8 opiskelijaa. Rakutöitten valmistus ja poltto.

Tekstiili 119861 Käsityöpaja: Monitoimiryhmä, Syksy Yläkoulu 204 Tekstiili,  Paksuniementie 7. la 10.00 - 15.00 su 10.00 - 15.00 23.9.2017 - 26.11.2017, 36 oppituntia Hannele Kinnunen Kurssimaksu 60,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Tutustutaan eri käsityötekniikoihin oppilaiden toiveen mukaan. Ompelu, lankatyöt, kierrätyspunonta, jouluaskartelu. Kokoontumiskerrat Syksyllä 23. 24.9, 14. - 15.10 ja 25. - 26.11.2017 119862 Käsityöpaja: Monitoimiryhmä, kevät Yläkoulu 204 Tekstiili,  Paksuniementie 7. la 10.00 - 15.00 su 10.00 - 15.00 27.1.2018 - 25.3.2018, 36 oppituntia Hannele Kinnunen Kurssimaksu 60,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Tutustutaan monipuolisesti eri tekniikoihin; metallilanka, tilkkutyöt, kierrätyspunonta, lankatyöt jne. oppilaiden toiveiden mukaisesti. Kokoontumiskerrat keväällä 27. - 28.1, 24. - 25.2 ja 24. - 25.3.2018. 119863 Käsityökurssi, Nieminen Niemisen urheilutalo,  Hammaslahdentie 1126. Ma 12.00 - 14.30 11.9.2017 - 27.11.2017, 33 oppituntia 8.1.2018 - 9.4.2018, 36 oppituntia Maritta Kakkinen Kurssimaksu 110,00 €. Syksy 53,00 € Kevät 57,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Töitä luonnonmateriaaleista: olkihimmeleitä, risutöitä, pajutöitä, kasvi- ja sienivärjäystä. 119864 Tekstiilitaiturit Oravisalo, Koiton talo (entinen koulu),  Oravisalontie 1290 a. la 14.00 - 16.30 16.9.2017 - 9.12.2017, 33 oppituntia 13.1.2018 - 7.4.2018, 36 oppituntia

Maritta Kakkinen Kurssimaksu 110,00 €.  Syksy 53,00 € Kevät 57,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Toiveiden mukaista kudontaa, esim. mattoja, saaleja, liinoja yhteisloimiin. Myös muita käsityötekniikoita. 119865 Kaislanpunonta Yläkoulu 109 Kuvaamataito,  Paksuniementie 7  Joka toinen viikko la 09.00 - 12.15 14.10.2017 - 28.10.2017, 8 oppituntia Maritta Kakkinen Kurssimaksu 20,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Kaislanpunonnan perusteet. Voi valmistaa mm. pieniä koreja tai tabletteja. 119866 Olkihimmeli Yläkoulu 109 Kuvaamataito,  Paksuniementie 7  Joka toinen viikko la 09.00 - 12.15 11.11.2017 - 25.11.2017, 8 oppituntia Maritta Kakkinen Kurssimaksu 20,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Tehdään olkihimmeli. 119867 Tilkkutöitä, tähti- ja eläinaihe Yläkoulu 204 Tekstiili,  Paksuniementie 7. la 10.00 - 15.00 su 10.00 - 15.00 11.11.2017 - 12.11.2017, 12 oppituntia Hannele Kinnunen Kurssimaksu 26,00 € Enintään 15 opiskelijaa. Tutustutaan blokien ompeluun aiheena eläimet ja tähdet. Valmistetaan kassi, pussukka tai peitto.

Puu- ja metallityö 119860 Puutyö Rääkkylä Yläkoulu Pajarakennus,  Paksuniementie 7  Joka toinen viikko la 08.00 - 14.00 30.9.2017 - 9.12.2017, 40 oppituntia 13.1.2018 - 31.3.2018, 40 oppituntia Veli Lätti Kurssimaksu 128,00 €.  Syksy 64,00 € Kevät 64,00 € Enintään 12 opiskelijaa. Vanhan tai uuden huonekalun suunnittelu ja toteutus.

Tanssi 110561 Kuntotanssijumppa Yläkoulu Liikuntasali, Ke 17.00 - 18.00 13.9.2017 - 29.11.2017, 15 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 16 oppituntia Seija Lappalainen Kurssimaksu 68,00 €.  Syksy 34,00 € Kevät 34,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Jumppatunti perustuu tanssilavoilta tuttujen lavatanssiaskeleiden ja jumpan yhdistelmään. Tällä tunnilla kuka tahansa voi kohentaa kuntoa ja hankkia hyvää mieltä lavoilta tutun tans-

simusiikin tahtiin. Musiikkia on aina humpasta jenkkaan ja cha chaasta rokkiin. Et tarvitse tanssiparia, täällä jorataan pääsääntöisesti yksin.

LIIKUNTA 830160 Asahi Health Alakoulu, Liikuntasali,  Paksuniementie 7. Ke 18.25 - 19.10 13.9.2017 - 29.11.2017, 11 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 12 oppituntia Irina Häyrinen Kurssimaksu 51,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Asahi on terveysliikuntaa, joka lisää energiaa päivän jokaiseen hetkeen. Kehon ja mielen liikuntamuoto. Sen liikkeet ovat suunniteltu tarkoituksella yksinkertaisiksi, niin että kuka tahansa voi aloittaa harjoittamaan Asahia. Liikesarjat kohdistuvat niska - hartiaseutuun, selkään, jalkoihin, tasapainoon ja mielen rauhoittamiseen. Liikkeiden tavoitteena on lihasten venyttäminen ja avaaminen. Verenkierto elpyy ja nivelet saavat pehmeää liikettä. Sopii sekä aloittelijoille että aikaisemmin harrastaneille. 830161 XL - jumppa Alakoulu, Liikuntasali,  Paksuniementie 7. Ke 16.00 - 17.00 13.9.2017 - 29.11.2017, 15 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 16 oppituntia Irina Häyrinen Kurssimaksu 68,00 €.  Syksy 34,00 € Kevät 34,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Kevyttä jumppaa ylipainoisille. Pyritään löytämään motivaatiota liikkumiseen sekä kunnon kohotukseen. 830162 Kuntojumppa Alakoulu, Liikuntasali,  Paksuniementie 7. Ke 17.05 - 18.20 13.9.2017 - 29.11.2017, 19 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 20 oppituntia Irina Häyrinen Kurssimaksu 78,00 €. Syksy 39,00 € Kevät 39,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Tule mukaan liikkumaan! Monipuolinen jumppa naisille että miehille. Sisältää sekä aerobista että lihaskuntojumppaa. 830163 Pilatesta kaikille Niemisen urheilutalo,  Hammaslahdentie 1126. Ke 19.45 - 20.45 13.9.2017 - 29.11.2017, 15 oppituntia 10.1.2018 - 4.4.2018, 16 oppituntia Irina Häyrinen Kurssimaksu 68,00 €.  Syksy 34,00 € Kevät 34,00 € Enintään 20 opiskelijaa. Puoli tuntia musiikin mukaan erilaisia rintakehää avaavia liikkeitä, lihasten/ nivelten venytystä ja liikkuvuutta parantavia liikkeitä. Puoli tuntia kolmen viikon välein vaihtuvaa Pilatesohjelmaa, aloitamme helpoista ja yksinkertaista liikkeistä muuttuen vuoden aikana haastavammiksi. Tunti ei vaadi Pilatestekniikan osaamista, käy kaikille aloittelijoillekin. Sopii myös miehille.

11


Yleisöluennot Tohmajärvellä Suurruhtinaskunnasta tasavallaksi Kaurilan kylätalo, Koulunmäentie 17   ke 6.9.2017 klo 13:00 - 14:30   Juhon, Simon ja Feodorin kohtalot vuosien 1917 1918 Värtsilässä ja Tohmajärvellä. Näiden kolmen henkilön kautta Jukka Jormanainen kertoo tuon levottoman ajan elämästä ja tapahtumista. Mukana kulkee iso joukko muitakin aikalaisia.

Tohmajärven historiankirjoittajan esittelyluento

Suomen presidenttien puolisot verkkoluento

Kunnanvirasto, valtuustosali, Järnefeltintie 1  ke 13.9.2017 klo 15:00 alkaen.

Kunnanvirasto, valtuustosali, Järnefeltintie 1  ke 18.10.2017 klo 14:00 - 16:00

Tutkija Jaana Juvonen esittelee tulevaa Tohmajärven historian kirjoitustyötä. Luento on aloitus avoimille tilaisuuksille, jossa kerätään paikallista muistitietoa ja valokuvia.

Luennoitsijana FM Aava-Leena Kurki. Verkkoluennon lähetyksestä vastaa Jyväskylän Ikääntyvien yliopisto.

Yleisöluentoihin on vapaa pääsy! Tervetuloa!

Poimintoja

Tohmajärven kansalaisopiston kurssitarjonnasta 610500 Löydä naisellisuutesi 50-luvun tyyliin

Koulukeskus, Tietävä, käsityö lk, Asemantie 35 B  ma 18:00 - 20:15 25.9. - 4.12.2017, 15.1. - 26.3.2018 Hanna Reijonen ● 60 h ● Kurssimaksu 72 € ● max 12 osallistujaa Pin up -kurssi on matka omaan naiseuteen. Kurssilla tutustumme itseemme ja parhaisiin puoliimme sekä opimme korostamaan niitä vintagetyylin mukaisesti. Tutustumme 40- ja 50-lukujen viehkeään tyyliin ja opimme luomaan tyylin itsellemme niin meikein kuin kampauksin. Kurssin lopuksi on mahdollista osallistua kurssikuvauksiin (erillinen maksu) ja saada kaunis potretti muistoksi.

102080 Espanjan kielen alkeiskurssi

Koulukeskus, Oppiva, luokka 31, Asemantie 35 A  to 18:00 -19:30 14.9. - 30.11.2017, 11.1. - 19.4.2018 René Eugenio Juárez ● 48 h ● Kurssimaksu 67 € ● max 15 osallistujaa Jos matkustat Espanjaan tai Latinalaiseen Amerikkaan ja joku kysyy sinulta “¿De donde eres?” etkä halua näyttää kysymysmerkiltä, tule mukaan opiskelemaan! Harjoittelemme arkielämän perussanastoa ja matkailuun liittyviä kielenkäyttötilanteita. Perehdymme myös espanjalaiseen latinokulttuuriin sekä elämäntapaan. Oppikirja valitaan kurssin alussa.

340108 YouTubella markkinoimaan

Koulukeskus, Tekevä, atk-luokka, Asemantie 35 C  pe 18:00 - 21:15, la 9:00 - 14:30, su 9:00 - 13:45 6.10. - 8.10.2017 Martti Rosendahl ● 17 h ● Kurssimaksu 40 € ● max 12 osallistujaa Haluatko hyödyntää YouTubea yhdistyksesi/yrityksesi markkinoinnissa tai tubettaa harrastuksistasi? Opi koostamaan lyhyt esitys ja esiintymään videolla luontevasti teatterilaisten avustuksella. Kurssilla laaditaan käsikirjoitus, eli tarina aiheelle, tiivistetään asia mahdollisimman lyhyeksi, tehdään kuvakäsikirjoitus, suunnitellaan kuvauspaikat, musiikki ja kertoja. Video-/valokuvaaminen, materiaalin leikkaaminen sekä kuvan, äänen ja puheen yhdistäminen. Lisäksi YouTube-tilin perustaminen ja videoiden lataaminen.

110202 Viulunsoittaja katolla -musikaali

Koulukeskus, Oppiva, musiikkiluokka, Asemantie 35 A  ti 17:00 - 19:15 12.9. - 28.11.2017, 9.1. - 10.4.2018 Eini Perälä ● 72 h ● Kurssimaksu 72 € ● max 20 osallistujaa Valmistamme 3-4 lukukauden aikana hieman lyhennetyn version Viulunsoittaja katolla -musikaalista. Kurssiin kuuluu seuraavat osuudet: Itsetuntoharjoitukset, puheharjoitukset, esiintyminen, dialogit, kehonkieli, kuoro-osuudet, solistiosuudet, tanssit, näyttämöharjoitukset, 2-3 esitystä. Mahdollisesti esityksiä on useampikin. Kurssi sisältää sekä ryhmä- että yksilöopetusta. Esitykseen tarvitaan kaikenikäisiä osallistujia, niin naisia kuin miehiäkin. Nyt on mahdollisuus päästä tekemään suosittua musikaalia. Ennakkokokemusta lavalla olosta ei tarvita. Kurssin aikana harjoitellaan ja jokaiselle löydetään sopiva osuus. Seuraavalla lukukaudella kurssilla opettaa myös koreografi/ tanssinopettaja.

114002 Villalangoille väriä luonnosta

Koulukeskus, Tietävä, käsityö lk, Asemantie 35 B  pe 16:00 - 20:30, la 9:00 - 18:00, su 9:00 - 15:00 15.9. - 17.9.2017 Marjatta Heikkilä ● 26 h ● Kurssimaksu 49 € ● max 9 osallistujaa Kurssilla saa perustiedot ja taidot villa-, puuvilla- ja pellavalankojen ja kankaiden kasvi- ja sienivärjäyksestä. Kurssilla värjätään kurssilaisten omia lankoja ja kankaita. Osallistujille ilmoitetaan ennen kurssin alkua, mitä välineitä kurssilaiset tuovat mukanaan. Lisätietoja värjäyskasvien keräämisestä voi kysyä marjatta.heikkila1@gmail.com

114400 Aurinkokeräinten valmistus

Koulukeskus, Tekevä, metallityöt, Asemantie 35 C  8.9. - 22.10.2017 Jouko Pippuri ● 82 h ● Kurssimaksu 95 € ● Enintään 15 osallistujaa Säästä energiakustannuksissa jopa 60 % ja rakenna omat aurinkokeräimet tuottamaan ilmaista lämpöä tai lämmintä vettä. Jokainen kurssilainen rakentaa 1-3 keräintä. Mahdollisuus on saada katolle nostoapua talkootyönä. Opettaja hankkii erikseen maksettavat valmistusmateriaalit keskitetysti. Huom! Ilmoittaudu kurssille viimeistään 3.9.2017. Kurssi alkaa perjantaina 8.9.2017 klo 17 - 21 suunnittelulla ja sitovalla tarviketilauksella. Kurssin TOTEUTUS alkaa pe 13.10. klo 17, jatkuen la – su 9 - 15:30 ja lisäksi koko syyslomaviikon 16. - 22.10.2017 (vko 42). Kurssimaksu sisältää kaasumaksun.

110306 Vauvojen värikylpy 4-12 kk

Käenpesä, päiväkoti, Takkunurmentie 7 la 10:00 - 10:45 20.1. - 14.4.2018 Kaisa Jussila ● 4 h ● Kurssimaksu 15 € ● max 10 osallistujaa Lapsi tutustuu maailmaan kaikilla aisteillaan. Värikylpy-työpajassa edetään materiaalien, värien ja valon kokemisesta, tunnustelusta ja havaitsemisesta itse tuotettuun jälkeen. Tutustumme leikin ja tutkimisen kautta värien ja taiteen maailmaan. Haistamme, maistamme, tutkimme ja kuulostelemme. Jokaisella tunnilla lapsi tuottaa yhden tai useamman taideteoksen. Kaikki materiaalit ovat turvallisia ja testattuja elintarvikkeita. Ilmoitathan mahdollisista allergioista etukäteen. Ilmoittautumiseen tarvitaan myös huoltajan tiedot. Kokoontumiset ovat 20.1., 17.2., 17.3. ja 14.4.2018.

Lisätietoja kursseista: kurssisihteeri Merja Susi puh 040 105 4104 tai merja.susi@tohmajarvi.fi

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Ulkoasu ja taitto Kaisa Jussila 2017

Profile for kaisa.jussila

Keski-Karjalan kansalaisopiston opinto ohjelma 2017 2018  

Keski-Karjalan kansalaisopiston opinto-ohjelma lukuvuodelle 2017-2018

Keski-Karjalan kansalaisopiston opinto ohjelma 2017 2018  

Keski-Karjalan kansalaisopiston opinto-ohjelma lukuvuodelle 2017-2018

Advertisement