Moppenvreter - Juni 2019

Page 1

Uitgave: St. Koudekerke Samen | nummer 04

Dorpskrant Koudekerke & Dishoek


Colofon De Moppenvreter Copyright © 2019 Stichting Koudekerke Samen Naar een idee van: Anne Kluijfhout Eindredactie: Ruud Jobse Redactie: Ruud Jobse, Anne Kluijfhout redactie@koudekerkesamen.nl Foto’s: Johan Katerberg Fotografie, Koudekerke.info, Zeeuws Archief Omslag: Johan Katerberg Fotografie Verslaggeving: Henny van Kesteren, Ruud Jobse Druk: Drukkerij van Keulen Vormgeving: Anne Kluijfhout Coverfoto: Mick van Broekhoven, © Johan Katerberg Fotografie De Moppenvreter is de dorpskrant van Koudekerke & Dishoek, verschijnt 2x per jaar en is een uitgave van Stichting Koudekerke Samen. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van druk, fotokopieën, geautomatiseerde gegevensbestanden of op welke andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.


Voorwoord De zomer is in aantocht. Iedereen geniet van het mooie weer, in Nederland, in het buitenland of natuurlijk voor de thuisblijvers op ons mooie Koudekerke en Dishoek. We wensen alle Moppenvreters een prachtige zomer en dat je er van mag genieten in goede gezondheid. Arm en rijk. We weten dat niet iedereen op Koudekerke/Dishoek financieel draagkrachtig genoeg is om op vakantie te gaan, een reparatie te laten uitvoeren aan witgoed of laat staan een kadootje te kopen voor de verjaardag van de kinderen. Kent u iemand die (financieel) hulpbehoevend is? Dan vragen wij als Koudekerke Samen dit kenbaar te maken aan de Diaconie op ons dorp. Zij zijn er om onze inwoners bij te staan bij een hulpvraag. Vaak is deze stap voor een persoon of gezin groot. Misschien zelfs te groot. De gegevens van de Diaconie vind je achterin in deze Moppenvreter. Laten we alle Moppenvreters een mooie zomer toedragen! Samen komen we verder! Met vriendelijke groet, Maurice Stougje

Foto: Š Johan Katerberg Fotografie

Voorzitter Stichting Koudekerke Samen


Foto: Š Johan Katerberg Fotografie

4


5 vragen aan...

Marijke de Ruijter

Een podium voor de vrijwilligers van Koudekerke & Dishoek. Waarom is het zo leuk om vrijwilliger te zijn en wat is hun drijfveer? Wie ben je? Mijn naam is Marijke de Ruijter. Ik ben 65 jaar oud en getrouwd met Wijnand. Hoe ben je verbonden met Koudekerke? Ik doe vrijwilligerswerk voor SVRZ-locatie Ter Poorteweg. Wat voor vrijwilligerswerk doe je? Ik ben vrijwilliger voor de locatie Ter Poorteweg. Dit is een kleinschalige woonvorm voor mensen met het syndroom van Korsakov. Ter Poorteweg is een locatie met 6 woningen en een activiteitencentrum. Het vrijwilligerswerk dat ik daar doe varieert van wandelen met mensen, appelflappen bakken met bewoners tot spelletjes doen op een Braintrainer. Ik doe dit elke donderdagochtend en waar nodig bij grote activiteiten kom ik extra. Waarom doe je het? Ik ben op verschillende manieren verbonden aan de locatie. Mijn schoonzusje heeft er gewoond en mijn zoon werkt er als verzorgende. Ik was nauw betrokken bij de zorg voor mijn schoonzusje en toen ik stopte met werken heeft de toenmalig teamleider vanuit deze betrokkenheid aan mij gevraagd of ik mij als vrijwilliger zou willen verbinden aan de locatie. Ik doe vrijwilligerswerk omdat het mij voldoening geeft als ik iets voor een ander kan betekenen. Ik vind het bijzonder dat ik door mijn inzet en aandacht iemand iets extra’s kan bieden. Waar word jij nou echt blij van in Koudekerke? Er zijn verschillende dingen waar ik blij van word in Koudekerke. Zo mag ik met goed weer graag met mensen naar de Theeschenkerij gaan om een bakje koffie met iets lekker nuttigen. Ook de Intratuin bezoek ik regelmatig met mensen of een rondje naar de hertjes vinden mensen ook vaak leuk.

5


De stichting geeft antwoord...

Krijgt de stichting regelmatig donaties? In de vorige editie hebben we vanuit Koudekerke Samen gevraagd om een donatie om zo De Moppenvreter te kunnen blijven maken. Een aantal inwoners heeft hieraan gehoor gegeven en deze mensen willen wij ontzettend bedanken voor de donatie. Op dit moment gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat het voortbestaan van De Moppenvreter in gevaar is vanwege het uitblijven van financiële middelen. Daarom willen we graag een oproep doen aan de lezers van De Moppenvreter ons te helpen op financieel vlak. Als vereniging, als ondernemer of als inwoner van Koudekerke. Wilt u Koudekerke Samen en de dorpskrant van en voor Koudekerke/Dishoek een warm hart toedragen, maar wilt u weten wat u hiervoor terug krijgt? Stuur dan een e-mail naar voorzitter@koudekerkesamen.nl. We kunnen u vertellen wat u kunt verwachten na uw donatie aan de stichting. De Moppenvreter bereikt (op 1 na) ALLE brievenbussen in Koudekerke/Dishoek. Koudekerke Samen is in het bezit van de ANBI-status, wat inhoudt dat donaties belastingaftrekbaar zijn. Uw donatie als vereniging of ondernemer wordt tevens op onze website openbaar gemaakt. In verband met de wetgeving rondom privacy gebeurt dit niet bij particuliere giften. Donaties kunt u doen op het rekeningnummer van Koudekerke Samen - NL 03 RABO 0313 5890 70. 

6

Foto: © Johan Katerberg Fotografie

Wie is Koudekerke Samen? Wat drijft hen? En waarom doen ze wat ze doen? Elke editie stelt onze redactie een vraag. Deze keer:


Hand in Hand Verslaggeving: Ruud Jobse

Over een centrale verdediger (11) uit Koudekerke die niet achterover leunt om zijn droom te laten uitkomen. Zaterdagmiddag in huize Dommisse. Iets na half vijf komt Djaymoh (11) binnen met zijn vader. Vanochtend een wedstrijd gespeeld met Feyenoord O11. Maar daarmee houdt het niet op. Meteen door naar VCK om te gaan kijken naar het eerste. En eenmaal aan tafel - gehuld in een felgeel Feyenoord-shirt - heeft hij nog steeds letterlijk een bal aan zijn voeten. Tot zijn vader zegt: doe maar even weg.

Hand in hand

Een rustige jongen, groot voor zijn leeftijd, maat 43 schoenen. Die veel, erg veel tijd besteedt aan zijn droom. Maar aan alles merk je dat het echt uit zichzelf komt. En ook al heeft hij bij de club al media-training gehad, hij praat ontspannen. Papa en Mama vullen soms wat aan. Hand in Hand gaat hier ook op. Al zal zijn moeder het bijbehorende liedje niet meteen gaan zingen. Ze was in eerste instantie voor Ajax. Maar op de dag dat Djaymoh werd toegelaten op de Feyenoord Academy was hij duidelijk: Mam, je mag nog een een uurtje heel vaak ‘Ajax, Ajax, Ajax’ achter elkaar zeggen. En daarna is het klaar. En dus is mam nu net als het hele gezin ook voor Feyenoord.

7


Tijd

Op zich niks nieuws: een blond Zeeuws jochie die op 4-jarige leeftijd op voetbal gaat. Maar bij Djaymoh gaat de rollercoaster daarna snel op volle toeren. Via Zeeland Sport (inmiddels opgeheven), VCK, SV Walcheren en JVOZ nu op de Feyenoord Academy. De missie: het onder optimale omstandigheden ontwikkelen tot profvoetballer, met als doel Feyenoord 1. En centrale verdediger Djaymoh windt er geen doekjes om. Hij wordt profvoetballer. Voordat hij bij Feyenoord landde, liep (lees: voetbalde) hij ook stage bij Sparta en kon naar NAC. Maar het grote Feyenoord lonkte. Nu speelt hij in O11. En zit veel tijd in.

Uniek talent

Hij zit op basisschool De Sprong maar “op basis van uniek talent” heeft hij daar bepaalde vrijheden. Niet qua lesstof want, “Geschiedenis vind ik saai”, maar Topografie oefenen met een vriendje is wel leuk, want dan kijken ze welke profclub in welke stad speelt. Dat onthoudt toch makkelijker voor een voetbalfanaat. Djaymoh mag soms iets later beginnen op school, als hij bijvoorbeeld de dag ervoor heel laat thuis was van een toernooi. Op de grote eettafel ligt zijn huiswerk. Topografie van De Sprong, maar ook Feyenoord heeft nog wat extra lesstof: 60 x hooghouden met 1 been, 60 x hooghouden met 2 benen, met links schieten vanaf 16 meter, etc, etc.

Naast dat Djaymoh op school soms mag afwijken van de standaard, is er ook op medisch gebied een eigen route: die van Feyenoord. Als Djaymoh een pijntje of blessure heeft, gaat hij niet de huisarts in Koudekerke. Een belletje naar Feyenoord en hij mag richting het Erasmus MC. Alles gericht op het goed conserveren van zijn wapen: zijn lichaam. Hij is hypermobiel (te soepele gewrichtsbanden en pezen) maar heeft er geen last van. Juist niet zelfs, zegt zijn moeder, als hij valt of wordt neergehaald, valt hij lekker soepeltjes.

8

Foto: © Johan Katerberg Fotografie

“ Het zijn spannende tijden voor het gezin. ”


9


Plan B

Het zijn spannende tijden voor het gezin. Na de zomer gaat Djaymoh naar Groep 8. En naar de Feyenoord Academy. Als het zo doorgaat, komt de dag dat hij misschien wel bij een gastouder in Rotterdam gaat wonen. Daar naar school. Alles om die droom maar uit te laten komen. Maar die knoop is er eentje om later door te hakken. Nu vooral nog genieten van zijn unieke leventje met zijn talent en plezier als middelpunt. En mocht het allemaal anders lopen; er is een plan B. Iets met dieren verzorgen. Laten ze in Rotterdam nou toch een hele mooie dierentuin hebben...

Foto: © Johan Katerberg Fotografie

Van zijn oud-JVOZ-trainer Jesper kreeg hij de tip: schrijf op een briefje wat je wil en kijk er dagelijks naar. En dus schreef Djaymoh een briefje wat hij dagelijks ziet als hij wakker wordt. Het hangt op zijn deur: “Ik word profvoetballer.” 

10


Djaymoh’s weekschema: Maandag: School tot 14:00 uur - warm eten op school - 16:30 uur trainen in Rotterdam. Djaymoh wordt gehaald en gebracht door een chauffeur van Feyenoord. Dinsdag: School tot 14:00 uur - geen training, en dus lekker (buiten) spelen of op de Playstation. Woensdag: School tot 14:00 uur - warm eten op school - 16:30 uur trainen in Rotterdam of (om de week) een wedstrijd tegen de jeugdteams van de andere profclubs in Nederland. Donderdag: School tot 14:00 uur - warm eten op school - 16:30 uur trainen in Rotterdam. Mama rijdt. Vrijdag: School tot 14:00 uur - typeles tot 15:00 uur - geen training en dus lekker (buiten)spelen of op de Playstation. Zaterdag: Wedstrijd spelen. En dat betekent: vroeg op want Feyenoord speelt o.a. tegen teams uit Katwijk, Barendrecht en Roosendaal. En dus om 06:15 fris en fruitig aan het ontbijt. Zondag: Trainen in de zaal - afwisselend bij de Touzani Academy en bij Skills & control, techniektraining in Oost-Souburg.

11


Koudekerke.info

Een vrolijke noot Tekst: Sjoerd de Nooijer, koudekerke.info

Muziekvereniging Harmonie Voorwaarts behoort tot de oudste nog bestaande verenigingen in Koudekerke en zorgt al 122 jaar voor een vrolijke noot.

Foto: Concert op ‘t dorpsplein, © collectie Roose

Voorwaarts is opgericht op 9 september 1897 en had aanvankelijk slechts 18 leden. De harmonie geeft al vele decennia acte de présence tijdens tal van feestelijkheden, jubilea en concerten op het dorp, maar ook bij concoursen elders. Traditiegetrouw werd bij de installatie van een nieuwe burgemeester op het dorp een serenade of optreden verzorgd. Bij dergelijke feestelijke gelegenheden werd soms een tijdelijk podium gebouwd, wat niet altijd even degelijk was. Dit bleek in 1907 toen zo’n tijdelijk podium (inclusief harmonie!) verzakte, net voordat koningin Wilhelmina en prins Hendrik ons dorp bezochten. Het podium kon precies op tijd recht geduwd worden, zodat het bezoek volgens protocol kon verlopen.

Foto: Muziektent in aanbouw, © collectie Karel Noorlander

12


Het duurde nog tot 1925 voordat er door de harmonie een succesvol verzoek bij het gemeentebestuur werd ingediend voor de bouw van een permanente muziektent op het Dorpsplein. Deze verrees in 1927 aan de zuidelijke zijde van de kerk en kreeg op het dak een metalen harpje. De muziektent werd op 5 september 1927 feestelijk ingewijd.

Foto: Harmonie Voorwaarts, 1927 Š collectie Roose

Muzikaal succes

De vereniging maakte een gestage groei door en is alleen tijdens de Eerste Wereldoorlog enkele jaren inactief geweest. Vanaf september 1918 werden de instrumenten weer opgepakt. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de vereniging een moeilijke periode door, maar er werd wel verder gemusiceerd. Na de oorlog en de groei van het dorp nam het ledental verder toe en werd ook buiten de provinciegrenzen muzikaal succes behaald. Omstreeks 1966 was men begonnen met een jeugdorkest, dat in 1977 werd samengevoegd met het seniorenkorps, om zo de vergrijzing tegen te gaan. In 1984 vond de opening van verenigingsgebouw De Couburg plaats, alwaar de vereniging sindsdien zijn onderdak heeft. Voorwaarts bestaat tegenwoordig uit een harmonieorkest en een slagwerkgroep. Elke vrijdagavond repeteren zij in De Couburg.

13


Foto: Š Johan Katerberg Fotografie

14


5 vragen aan...

David van de Voorde

Een podium voor de vrijwilligers van Koudekerke & Dishoek. Waarom is het zo leuk om vrijwilliger te zijn en wat is hun drijfveer? Wie ben je? Ik ben David van de Voorde en woon samen met mijn vrouw en 2 dochters in Koudekerke. Hoe ben je verbonden met Koudekerke? Ik ben geboren in Koudekerke en woon er al heel mijn leven. Het is een dorp met alle voor mij gewenste voorzieningen. Ik kijk altijd uit naar de ringrij-wedstrijden en de Koningsdagviering. De sfeer, is altijd top. Wat voor vrijwilligerswerk doe je? Ik ben voorzitter van de Koudekerkse Ringrijders Vereniging (KRV). Waarom doe je het? Als tiener was ik regelmatig bij de ringrij-wedstrijden aanwezig. Mijn hele familie was en of is bij het ringrijden betrokken. Als kind ging ik met mijn opa en oma op de brommer (ik tussenin) ook vaak naar het ringrijden op andere dorpen kijken. Daar ben ik deze sport en deze (familie)tradities gaan waarderen. Vanaf dat ik 12 was, heb ik meegereden en alleen maar genoten van de sfeer en het rijden op een paard. Het rijden, vergaderen en organiseren voor de KRV doe ik met veel plezier. Dit komt denk ik doordat de bereidheid van onze leden en vrijwilligers om mee te helpen groot is. Zo zijn er veel leden die altijd willen helpen bij de organisatie van die dagen. Waar word jij nou echt blij van in Koudekerke? Het is een mooi rustig dorp met een geweldige ligging, maar ook leuke activiteiten. Als ik luister naar anderen en naar de vergadering ga van bijvoorbeeld de dorpsraad, dan geeft mij dat een goed gevoel. In Koudekerke zijn veel ondernemers, vrijwilligers en ook mensen die zich inzetten om samen de voorzieningen in het dorp te verbeteren of die willen meedenken over bijvoorbeeld veranderingen van het Dorpsplein.

15


Foto: © Johan Katerberg Fotografie

Foto: © Johan Katerberg Fotografie

Veel generaties Zo rond 1900 was Hendrik Kesteloo koetsier en tuinman van dorpsdokter van der Harst. Na verloop van tijd groeide zijn passie voor (moes)tuinieren langzamerhand uit tot een familiebedrijf. Ondanks de crisisjaren voor de WOII floreerde het bedrijf toch. Er werden steeds intensiever groenten geteeld en planten opgekweekt. Eerst op het land waar nu het Wozoco De Brouwerij gevestigd is én langs de Beatrixlaan. Daar werden vanaf 1958 de eerste kassen gebouwd en geleidelijk uitgebreid, totdat in 1990 alles weg moest wegens de aanleg van de nieuwe woonwijk Koningshof. De familie bezat inmiddels al grond tegenover de molen en tot op heden is dat de plek waar de Kesteloo’s opereren.

16

Als we de tijdlijn volgen van Hendrik (geb. rond 1870), Jan (1904 - 1977), Henk (1929 - 2019), Jan (1958), Henk (1990) zijn er nu 5 generaties Kesteloo’s actief (geweest) en wie weet ook nog een 6e (Lev 2017)!?


Het oog wil ook wat Verslaggeving: Henny van Kesteren Foto’s: Š Johan Katerberg Fotografie

Ze delen een passie: verbeelding. Verslaggeefster Henny van Kesteren sprak met 6 Kunstenaars uit Koudekerke - Dishoek.

17


Bartha Breman

Sinds Bartha Breman zich met haar man vijftien jaar geleden in Dishoek vestigde, besteedt zij 3 à 4 dagen per week aan beeldhouwen en schilderen. Ook doet zij altijd mee aan “Koudekerke uit de Kunst”. In het beeldhouwcollectief in Biggekerke heeft zij zich onder deskundige leiding ontwikkeld tot een kundig beeldhouwer. Direct vanaf het begin kenmerkten Bartha’s objecten zich door abstracte vormen, uitgevoerd in verschillende soorten steen. Inspiratie doet ze vaak op in de natuur, maar soms is het ook de steen zelf die het beeld bepaalt. Het idee in haar hoofd werkt ze eerst uit in een klei-beeldje dat als voorbeeld dient voor het beeld in steen. Grote stenen worden met een slijpmachine handzaam gemaakt waarna het hakken begint; gevolgd door het glad slijpen. Tegenwoordig is het een nieuwe uitdaging voor Bartha om torso’s te maken, waarbij ze het spel zoekt van de rechte lijn met de organische lijn. Talloze beelden, binnen- en buitenshuis, getuigen van haar liefde voor beeldhouwen. Ook worden de muren in haar huis gesierd door haar schilderijen, in een expressieve of experimentele stijl. De laatste ontwikkeling is om schilderijen te combineren met tekst, iets wat zij ook in haar beelden soms toepast. Samen met andere Dishoekse kunstenaars exposeert ze elk jaar in de Toeristenkerk in week 29 (3e week van juli).

18


Ineke Holtkamp

Al 35 jaar hanteert Ineke Holtkamp het palet en penseel, een bezigheid die haar veel vreugde geeft. Door de vele lessen heeft zij zich ontwikkeld tot een vakkundig kunstenares. Vanaf het begin is zij een trouwe deelnemer aan de Koudekerkse Kunstroute. Het atelier aan de Boomgaard 35 wordt altijd goed bezocht, want haar schilderijen worden door veel mensen gewaardeerd. Door de jaren heen heeft zij geëxperimenteerd met diverse materialen, maar olieverf is haar favoriet. Inspiratie haalt zij uit de natuur, wat te zien is in haar schilderijen van o.a. zeegezichten. Haar onderwerpen variëren van boerinnen met blote voeten in zee, tot schilderijen in de stijl van Georgia O’Keefe, die als inspiratiebron dient. Naast haar vrije werk schildert Ineke ook portretten in opdracht. Hiervoor maakt haar man een aantal foto’s, waarvan ze samen met de opdrachtgever, er één uitkiest. Van de portretschilder Teun Nijkamp heeft ze veel geleerd, maar omdat een portret goed moet “lijken”, blijft het altijd weer spannend. Inmiddels beheerst ze het schildersvak zo goed dat ze al tien jaar les geeft aan een groep mensen in Arnemuiden. Voor de Kunstroute maakt ze jaarlijks weer nieuwe schilderijen en samen met haar man, die gedichten schrijft, maakt ze van haar schilderijen ook kaarten die dan gekocht kunnen worden.

19


John Muller

Samen met zijn vrouw Wilma nam John Muller in het jaar 2006 het initiatief voor Koudekerke uit de Kunst. Dit jaarlijks cultureel evenement, bestaande uit een kunstroute, muziek- en poëzie-optredens, werd een groot succes. Ze hadden er veel werk aan, maar na 10 jaar droegen zij het stokje over, want hun modezaak vroeg steeds meer aandacht. Opgroeiend In een Moluks-Indisch gezin leerde John al jong gitaarspelen. In zijn puberteit kwam daar de interesse voor kunst bij. Hij ging tekenlessen volgen en werd toegelaten op de Rietveld Academie in Amsterdam. Omdat hij in zijn kleutertijd tussen de Papoea’s op Nieuw-Guinea woonde, ging hij later de Papoea-cultuur onderzoeken, om die te verwerken in zijn schilderijen. Ook Bijbelse voorstellingen en spirituele beelden zoals ‘engelen’ kunnen hem inspireren voor een schilderij. Vooral van de schilder Willem de Kooning leerde John dat hij abstract kon gaan werken. Diens schilderij Vrouw op de fiets toonde namelijk: het is niet wat je ziet; ook al zie je geen vrouw op een fiets, het schilderij drukt wel dat gevoel uit. John maakt gemiddeld drie schilderijen per jaar en werkt het liefst op een groot doek. Na een eerste schets is het de uitdaging om dat op groot formaat over te brengen, in kleur, waardoor het beeld meer expressie heeft. Schilderen is voor hem een reis die nooit af is, waarbij hij zijn gevoel en spiritualiteit vorm kan geven met een beeld. Creatief zijn in kunst en muziek bezorgt John een geluksgevoel, want beide zijn, samen met de liefde, de basis in zijn leven.

20


Joop Deurlo en Liesbeth Mullemeister

Iedere vrijdag en zaterdag zijn Joop Deurlo en Liesbeth Mullemeister te vinden in hun intieme atelierwinkel “Zeeuws Genieten,” gevestigd in twee voormalige garages aan de Middelburgsestraat nr. 40. Sinds zij zes jaar geleden Koudekerke als woonplaats kozen, tonen zij daar hun kunstobjecten. Je komt er ogen tekort, want ze hebben een hoge productie! Al sinds zijn jeugd verzamelt Joop op het strand gevonden voorwerpen, voornamelijk overboord geslagen hout. Met een decoupeerzaag modelleert hij eerst de vorm, waarna het met een stanleymes en vijl wordt afgewerkt. Om genoeg materiaal voorhanden te hebben, rijdt hij iedere morgen met de scooter naar de kust, op zoek naar bruikbaar drijfhout. De mooiste vondsten zijn, aldus Joop, die waarop sporen te zien zijn; bijvoorbeeld van een paalworm of van een vissersmes. Zonder de ideeën van zijn vrouw Liesbeth zou Joop geen kunstzinnige objecten zijn gaan maken. Door een opleiding keramiek aan de kunstacademie in Eeklo (België) heeft zij zich ontwikkeld tot professioneel keramiste en jarenlang als docent gewerkt met dementerende ouderen in Verpleeghuis Ter Reede. Van klei maakt zij mooie objecten die door Joop op het hout worden bevestigd. Zo vullen ze elkaars werk aan tot een bijzonder geheel. De kunstroute in Koudekerke is voor hen een doel om naartoe te werken en wat hun betreft zou die wel elke maand gehouden mogen worden!

21


Lilith de Jonge

Omdat Lilith de Jonge in haar jeugd graag knutselde, werd het al vroeg duidelijk dat zij later iets in de creatieve sfeer wilde gaan doen. Na de middelbare school ging zij naar de kunstacademie in Gent en koos voor de richting grafische- en reclamevormgeving. Na voltooiing daarvan had zij ruim tien jaar een baan in de randstad, o.a. bij een lijstenmakerij. Het werk van haar man bood hen de kans om naar Australië te emigreren, waar zij met hun twee kinderen acht jaar hebben gewoond. Lilith volgde daar zes jaar een schildersopleiding. In 2014 keerden ze terug naar Nederland en landden in Dishoek. Het schilderen nam een enorme vlucht en het strand, de zee en de horizon zijn nu haar grootste inspiratiebron. In 2015 deed ze voor het eerst mee aan “Koudekerke uit de kunst”, waarbij ze thuis het publiek ontvangt. Haar werk valt blijkbaar bij veel mensen in de smaak, want soms verkoopt ze iets of krijgt ze een particuliere opdracht. Ook werd ze al twee keer uitgenodigd om mee te doen aan de Domburgse schilderweek, aan de Middelburgse kunstroute en mag ze aanstaande zomer exposeren in Galerie BuB-Art in Zierikzee (van 30 mei t/m 7 juli 2019) Lilith streeft ernaar om zich steeds meer te ontwikkelen, zowel wat betreft het abstraheren van haar favoriete onderwerp als de techniek. Zij werkt het liefst met paletmes en acrylverf. Naast het schilderen, is het maken van collages van verschillende materialen in combinatie met schilderen nu een nieuwe uitdaging. 

22


Uit de oude doos De Stationsstraat? Toon Franken van het Zeeuws Archief weet meer over wie er vroeger woonden, zo is te lezen in zijn boek ‘Walcheren in het spoor van bedrijf en techniek’ (Middelburg 1988). “De huizen op de nummers 8-22 werden voorheen bewoond door personeel van de Stoomtram Walcheren. Deze woningen, bijgenaamd ‘t Rijtje, werden in 1906 voor rekening van een aannemer gebouwd, omdat de Stoomtram Walcheren zelf er geen geld voor had. De aannemer verhuurde de woningen voor de destijds hoge huur van twee gulden per week. Op aandringen van het personeel nam de Stoomtrammaatschappij in 1918 de woningen over. Ze waren destijds al soberder dan de gemiddelde arbeiderswoning en werden slecht onderhouden. Het huis op nummer 10 heeft inmiddels een nieuwe gevel gekregen. Ter aanvulling nog: Op Stationsstraat 6 vinden we het in 1906 gebouwde huis voor de werkmeester van de Stoomtram Walcheren.” 

Foto’s: © Zeeuws Archief Boven; Directeurswoning met kantoor en werkmeesterswoning. Onder; Stoomtram Walcheren.

23Toon in beeld Een fotoreportage van Johan Katerberg Š Johan Katerberg Fotografie





Doe de vrijwilligerstest!

De helpende hand Welke helpende hand schuilt er in jou?

Ik ben iemand die graag helpt.

Misschien wil je donateur worden van 1 van de verenigingen van ons dorp?

Kan je wel iets?

Kijk eens achterin De Moppenvreter voor wat inspiratie.

Ik ben super handig.

Bij Burenhulp kunnen ze iemand als jou gebruiken!

Ik kan heel goed luisteren.

Cijfers, ik ben er dol op!

Word wandelvriend! Meld je aan bij KouS.

Jij bent bij elke vereniging welkom!

Jij bent duidelijk een helpende hand. Wist je dat er een groot tekort is aan vrijwilligers in ons dorp? Wij hebben je hulp hard nodig! Kijk achterin De Moppenvreter welke vereniging / stichting jou het meest aanspreekt en vraag vrijblijvend hoe jij kunt helpen!

31


5 vragen aan...

Anne Kluijfhout

Een podium voor de vrijwilligers van Koudekerke & Dishoek. Waarom is het zo leuk om vrijwilliger te zijn en wat is hun drijfveer? Wie ben je? Ik ben businesscoach en heb een online academy voor ontwerpers. Daarnaast hebben mijn man, Paul, en ik samen een zoon: Manuel (2015). En verwachten we deze zomer ons tweede kind. Hoe ben je verbonden met Koudekerke? Paul woonde al in Koudekerke toen we elkaar leerden kennen. Al snel gingen we samenwonen en zo kwam deze ZeeuwsVlaamse dame in Koudekerke terecht! Recent kwam ik er achter dat een deel van mijn voorouders lang in en rondom Koudekerke hebben gewoond. Mijn wortels liggen hier dieper dan ik had gedacht! Wat voor vrijwilligerswerk doe je? Op dit moment draag ik mijn steentje bij voor Stichting Koudekerke Samen (KouS). Als redactie & vormgever van De Moppenvreter. Verder kunnen sommigen mij herkennen als ĂŠĂŠn van de organisatoren van Serious Request Koudekerke, 2016 (SR). Waarom doe je het? Vanuit SR ontstond Stichting KouS. Ik vond het doel, de inwoners van het dorp met elkaar (blijven) verbinden, een mooi streven. Ik wilde iets kunnen bijdragen. Op die manier ontstond het idee van De Moppenvreter. Waar word jij nou echt blij van in Koudekerke? Koudekerke is een erg kinderrijk dorp. Wat volgens mij een unicum in Zeeland is. Er wonen veel jonge gezinnen, waardoor we ook veel voorzieningen hebben die op andere dorpen ontbreken. Denk aan keuze tussen 2 basisscholen, grote opvang en een divers cultureel aanbod. Verder vind ik het heerlijk hoe vanaf het voorjaar Koudekerke-Dishoek volstroomt met toeristen. Zodra je een stap buiten de deur zet, heb je het gevoel zelf ook vakantie te hebben. Beter kan toch niet?!

32


Foto: Š Johan Katerberg Fotografie

33


Dorpsagenda

Wat is er te doen in ‘t dorp? Bekijk hier de komende activiteiten. Let op: aanvullende informatie en de meest actuele agenda vind je op koudekerkesamen.nl. Juni Collecteweek Rode Kruis 16 t/m 22 juni

Inloopochtend Klimop 19 juni, 10:00 - 11:30 Klimop: Kerkstraat 2

Dorpsraad vergadering 20 juni, 20:00 Klimop: Kerkstraat 2

VCK eindfeest

22 juni Meer info verkrijgbaar via VCK

34


Collecteweek Natuurmonumenten 23 t/m 29 juni

Fietstocht Walcheren met Dorpsvereniging 26 juni, 13:30 - 16:30 Start: Dorpsplein Deze tocht is gratis

Musical bij De Sprong

25 juni De Sprong: Biggekerksestraat 2

Musical groep 8 bij ‘t Klinket 27 juni, 19:30 - 21:30 ‘t Klinket: Tramstraat 36

Juli Vossenjacht, De Sprong & ‘t Klinket 03 juli Meer info verkrijgbaar via de scholen

Open tafel Koudekerke 04 juli, 11:30 - 13:30 Klimop: Kerkstraat 2

Eindfeest bij De Sprong 04 juli, 17:00 - 20:00 De Sprong: Biggekerksestraat 2

Concert Harmonie Voorwaarts 05 juli, v.a. 19:30 Dorpsplein

Inloopochtend Klimop 17 juli, 10:00 - 11:30 Klimop: Kerkstraat 2

Ringrijden KRV, Camping Duinzicht 18 juli, 13:00 - 20:00 Camping Duinzicht, Koudekerke

35


Stoofwei-toernooi

22 t/m 28 juli LTC De Stoof: Biggekerksestraat 8

Augustus Open tafel Koudekerke 01 augustus, 11:30 - 13:30 Klimop: Kerkstraat 2

Ringrijden KRV, Gehuwden 03 augustus, 08:00 - 17:00 Dorpsplein, Koudekerke

Inloopochtend Klimop 17 augustus, 10:00 - 11:30 Klimop: Kerkstraat 2

Ladiesnight, De Stoof

27 augustus, 16:00 - 21:30 Opgeven via de inschrijflijst in de hal van de Stoof

Ringrijden KRV, Dishoek 31 augustus, 09:00-17:00 Kaapduinseweg, Dishoek

September Koudekerke uit de kunst

5 t/m 7 september Omgeving Koudekerke / Dishoek Meer info via de huis-aan-huis folder medio augustus

Discomiddag voor 0 tot 10 jaar 14 september, 16:00 - 17.30 Couburg

Spelavond voor 10 tot 16 jaar 14 september, 19:30 - 22.30 Couburg

36


Busreis Zeeuws-Vlaanderen met Dorpsvereniging 26 september, 13:00 - 20:00 Vertrek: Dorpsplein Meer info via dorpsverenigingkoudekerke.nl

Kledingbeurs

27 september v.a. 15:30 / 28 september v.a. 13:00 ‘t Klinket: Tramstraat 36

Collecteweek KWF Kankerbestrijding 1 t/m 7 september

Collecteweek Prinses Beatrix Spierfonds 8 t/m 14 september

Collecteweek Nierstichting 15 t/m 21 september

Collecteweek HandicapNL 22 t/m 28 september

oktober Collecteweek Dierenbescherming 29 september t/m 5 oktober

Collecteweek Nederlandse Brandwonden St 6 t/m 12 oktober

Collecteweek Diabetes Fonds 27 oktober t/m 2 november

37


Stichting Koudekerke Samen

Gegevens

De Moppenvreter is onderdeel van st. Koudekerke Samen (KouS). KouS staat én gaat voor verbinding. Het bestuur van de stichting Maurice Stougje Voorzitter

Ronald de Looff Facilitaire zaken & evenementen

Robert Boot Penningmeester & secretaris

Ronald Wielemaker Algemeen lid

Joop Aarnoutse Marketing & donaties

Tom Aarnoutse Algemeen lid

Aangesloten verenigingen & initiatieven 4-5 Mei Comité

Burenhulp

Organiseert o.a. de locale Dodenherdenkingen op 4 mei

Voor mensen die een vraag hebben én voor mensen

T: 0118-551943

die iets willen doen voor een andere buur. burenhulp.welzijnveere.nl

Basisschool ’t Klinket Christelijke Basisschool

De Moppenvreter

cbsklinket.nl

Dorpskrant van Koudekerke en Dishoek, tweejaarlijkse uitgave. redactie@koudekerkesamen.nl

Basisschool de Sprong Openbare Basisschool archipelschooldesprong.nl

Diaconie (PKN) Koudekerke Kerkelijke bijstand in de breedste zin. pknkoudekerke.nl

Burgeradviseur Onafhankelijke adviseur voor vragen op het gebied van welzijn, inkomen, recht, zorg, wonen, vervoer en

Dorpsraad Koudekerke

participatie.

Een duidelijke stem vanuit Koudekerke naar de politiek

welzijnveere.nl/vrijwillige-burgeradviseurs

van de gemeente Veere. dorpsraadkoudekerke.nl

Ben je benieuwd wat wij voor jouw vereniging of initiatief kunnen betekenen? Neem gerust contact op via: info@koudekerkesamen.nl, of via: koudekerkesamen.nl

38


Dorpsvereniging Koudekerke

SVRZ Ter Poorteweg

Organiseert sociale en culturele activiteiten.

Specialistische woonvoorziening Korsakov

dorpsverenigingkoudekerke.nl

svrz.nl

Gymnastiekvereniging Koudekerke

VCK

Kleutergym, turnen, aerobics en volleybal

Voetbalvereniging

gvkoudekerke.nl

vck-koudekerke.nl

Harmonie Voorwaarts

Volkstuinvereniging Veere

Muziekvereniging Koudekerke

Stelt aan de rand van Koudekerke volkstuinen

harmonievoorwaarts.nl

beschikbaar. veere.nl

Koudekerke Uit De Kunst Een week kunst exposities in en rondom Koudekerke en Dishoek T: 0118-551943 LTC De Stoof Tennisvereniging ltcdestoof.nl Ondernemersvereniging Koudekerke Netwerkclub voor en door lokale ondernemers koudekerke-dishoek.nl Oranjevereniging Koudekerke Organisatie van o.a. Durpsrun en Koningsdag oranjevereniging@hotmail.com Scouting de Valkeniers Leuke en spannende activiteiten voor jongens en meiden. devalkeniers.nl Stichting Welzijn Veere Stimuleert locaal een veerkrachtige en saamhorige Veerse samenleving. welzijnveere.nl

Ben je benieuwd wat wij voor jouw vereniging of initiatief kunnen betekenen? Neem gerust contact op via: info@koudekerkesamen.nl, of via: koudekerkesamen.nl

39


Heeft u ook zo genoten van De Moppenvreter? Doe een gift! Stichting Koudekerke Samen (KouS) staat én gaat voor verbinding. Samen voor Koudekerke, samen zorgdragen voor een fijne woon- en leefomgeving.

Samen komen we verder

Doordat u een eenmalige gift doet, donateur wordt, of misschien wilt schenken of nalaten, helpt u de Stichting om Koudekerke en Dishoek leefbaar te houden voor de inwoners van het dorp.

Steun Stichting KouS

U kunt onze stichting vrijblijvend en eenmalig steunen door een donatie over te maken aan de stichting:

IBAN: NL03 RABO 0313 589 070, t.n.v. ‘Stichting Koudekerke Samen’


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.