Filellinas 1/2016

Page 1

1/2016 numero 79

   

Tragedia ajassa – ajaton tragedia Nikos Kazantzakis -ilta Kalenteriprojekti Arvo Allosen muistorahaston stipendi

1


PUHEENJOHTAJALTA

Sisällys:

Vaikuttavaa

Puheenjohtajalta The Timeless Tragedy Nikos Kazantzakis -ilta Keskisavolaisten retki Liittokokous Matkamessuilla Kalenteriprojekti Pietarsaaren kevätjuhla Ellada Pantou festivaalit Arvo Allosen muistorahasto Jäsenyhdistykset Liitto ja liittohallitus

Liittomme on perustettu jäsenyhdistysten yhteiseksi työkaluksi tuomaan lisää toimintamuotoja yhdistysten käyttöön. Erityisen tärkeätä on ollut kreikkalaisen kulttuurin edustajien tuominen erilaisten yhteistyömuotojen avulla Suomeen rikastuttamaan täkäläistä, usein melkoisen yksipuolista kulttuuritarjontaa. Mutta kulttuurituontiin tarvitaan aina ulkopuolista rahoitusta. Varsin vaatimattomat jäsenmaksut eivät tähän riitä. Aikoinaan Suomen ja Kreikan välillä oli kulttuurinvaihtosopimus, joka takasi tiettyjen kiemuroitten jälkeen kohtuullisesti projektirahoitusta. Viime vuosina on saatu avustusta Ystävyysseurojen valtionavusta. Viime vuonna osuutemme putosi puoleen, mutta tänä vuonna saatiin taas lähes vakiosumma. Tosin vasta maaliskuussa, josta syystä talousarviota ja toimintasuunnitelmia on jouduttu paikkailemaan pitkin kevättä.

Kansikuva: Matkamessuilla, Kuva Y.V. Julkaisija:

Vuodeksi 2017 on jälleen luvassa Opetus- ja kulttuuriministeriön tukirahojen remontti, josta ei vielä kuitenkaan ole esitystä valmiina. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa on selvää, että kilpailu avustuksista vain kovenee. Paljon viljellyn muotisanan mukaisesti kaiken tuetun toiminnan tulee olla vaikuttavaa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikessa toiminnassamme on syytä kirjata täsmällisesti näkyviä tuloksia. Ei enää riitä, että konsertissamme oli ”runsaasti” väkeä, vaan on muistettava mainita kaikki 123 kuulijaa. Jos saavutuksemme pääsevät median seulasta julkisuuteen, niin olipa kysymyksessä Hesarin kulttuuripalsta tai paikallislehden takasivun maininta, niin kaikki välittömästi talteen! Näillä eväillä toivottavasti voimme edelleenkin jatkaa toimintaamme. Tänä vuonna liitto on mukana ainakin Nikos Kazantzakis -illassa 13.4. Helsingin yliopistossa, Ellada Pantou festivaalissa lokakuussa sekä kreikkalaisten kansantanssien opetus- ja kansallispukujen esittelykiertueella syksyllä. Säästösyistä tämäkin Filellinas-numero jaetaan lukijoille pääasiallisesti sähköisessä muodossa. Vaikka jo hyvin suuri osa jäsenistöstä pystyy lukemaan lehteä myös tässä muodossa, osaa jäsenistöstä emme näin ole voineet tavoittaa. Jotkut yhdistykset ovat voineet toimittaa halukkaille lehden paperikopiona. Nyt on myös mahdollisuus liittyä liiton tukijäseneksi, jolloin painettu lehti toimitetaan suoraan kotiosoitteeseen.

Yrjö Viinikka 2

Toimitus : Kaija Kivikoski (K.K.) Yrjö Viinikka (Y.V.) Mikko Piironen (M.P.) Yhteystiedot: Hiekkakivenkuja 3 01700 Vantaa, Finland Tel. +358 40 8313930 kaija.kivikoski(at)kolumbus.fi Ilmoitushinnat: 1 sivu sopimuksen mukaan ½ sivua 150 € ¼ sivua 100 € ISSN: 1799-4306 ISSN-L 1799-4306

2 3 6 8 10 12 13 15 16 17 18 19


The Timeless Tragedy in Finnish Theatres today Naiset, herrat, näytelmämme tie ajastamme menneisyyteen vie kun ihmisen verivihollinen oli ihminen ja elämä uhkapeliä ja sota ainainen. Esitys on kohtalokas, täytyy tunnustaa ja moraalia vailla kokonaan. Elämän eväitä jos etsit, erehdyt. Jos ei tee mieli jäädä, poistu nyt. Olemme varoittaneet. Naurua ei löydy tästä teille entisöimästämme elämästä. Heiner Müller: Filoktetes Näillä Heiner Müllerin sanoilla avasimme vuonna 2014 Teatterimuseossa Helsingissä näyttelyn Tragedia ajassa – Ajaton tragedia. Näyttely esitteli antiikin kreikkalaisia tragedioita, joita Suomessa on esitetty 1980-luvulta lähtien. Näyttely toteutettiin kahteen studiohuoneeseen, joista toista kutsuimme apolloniseksi agoraksi ja toista dionyysiseksi hurmokseksi. Huoneiden teemat saivat innoitusta Nietsczhen Tragedian synty teoksesta, jossa hän filosofoi tragedian olemuksesta. Meille nämä huoneet edustivat konkreettista lähtökohtaa tuoda esille esitysten reseptioita eli vastaanottoa. Agora edusti päivätietoisuutta ja hurmos vastaavasti yöllistä juhlaa, bakkanaaleja. Teatterimuseon tilassa pystyimme toteuttamaan agoran torinkaltaiseksi tilaksi, jonka keskellä puhuvat naamiot tuijottivat kuorossa näyttelyvierasta. Hurmoksen huoneessa taas seinän kokoinen videoteos ohjasi katsojan punaiseksi maalatulle tärinälattialle, joka heilutti teknomusiikin rytmissä. Näiden lisäksi museokävijä sai mahdollisuuden istua kuuntelemaan kuulokkeista tragediakatkelmia, katsoa televisioruudulta suomalaisten ohjaajien haastatteluja ja tutkia seinillä olleita kuvaryhmiä, jotka olivat nimetty tragediakirjallisuuden keskeisrakenteiden mukaisesti (kuoro, perhe, hybris, jännite, kärsimys).

Tietoa suomalaisista tragediaesityksistä Ateenan instituutin kattokruunun alla.

Teatterimuseon näyttelyä tehdessämme, oli luontevaa ryhtyä ajattelemaan sen mahdollisuuksia siirtyä edes osittain Ateenaan. Suomen Ateenan Instituutin juhlavuoden 2015 ohjelmaan näyttely saatiin sovitettua johtaja Jari Pakkasen ja tutkijaopettaja Vesa Vahtikarin ansiosta.

3


Koska Instituutin tila on täysin toisenlainen kuin Teatterimuseo, ryhdyimme valmistelemaan näyttelysuunnittelua uudestaan. Lähtökohtana oli pitää kiinni jo olemassa olevasta materiaalista ja yrittää synnyttää näyttelyn idea mahdollisimman hyvin uuteen tilaan. Alusta lähtien oli selvää, että ainoastaan osa materiaalista pystytään kuljettamaan Ateenaan. Vierailin kesällä 2015 Ateenassa ja samalla tehtiin tilan suhteen pohjatyötä, tutkittiin pohjapiirustusta, otettiin valokuvia eri tiloista, mittoja, kiinnitysmahdollisuuksia ja pohdittiin monia yksityiskohtia, joita näyttelyn toteuttamiseen liittyy.

Näyttelyn sisääntulotila.

Camilla Nenonen tekemässä suunnitelmia ateenalaisessa kahvilassa.

Tämän pohjatyön kautta näyttelyn lavastaja Camilla Nenonen ja äänisuunnittelija Ina Aaltojärvi ryhtyivät toteuttamaan näyttelysuunnitelmaa. Lokakuussa minä ja Camilla Nenonen matkustimme Ateenaan ylimääräisen matkalaukun kanssa. Näyttelykäsikirjoituksen myötä valmistimme pääosan materiaalista Suomessa. Ainoastaan muutamat kankaat, kiinnitykset, videotykit jne. saatiin Ateenasta käyttöömme

Näyttelyn kuulokepiste tragedianäytteiden kuuntelua varten.

4


Näyttelyn rakentaminen ja viimeistely saatiin tehtyä alle viikossa. Instituutin sisääntuloaulaan syntyi levollinen paikka katsoa ohjaajavideoita. Siitä avautuva kaunis huone muotoutui kolmen valaistun roll upin kautta kuvakertomukseksi suomalaisista esityksistä. Niiden punainen sävy sulautui ympäristöön ja muistutti tragedian murhaan liittyvästä teemasta.

On syytä kiittää työryhmää sekä Ateenan Instituutin henkilökuntaa upeasti sujuneesta yhteistyöstä. Teatterimuseo antoi luvan näyttelyn tekemiselle. Sen toteuttamiseen taloudellisesti osallistui Otto Malmin säätiö ja Suomi-Kreikka yhdistysten liitto myöntämällä minulle työskentelystipendin tätä tarkoitusta varten. Tästä lämpimät kiitokset, olette tehneet merkittävää kulttuurityötä.

Samassa huoneessa oli myös kaksi kuulokepistettä, jossa oli valikoidusti englanniksi, kreikaksi ja suomeksi tragediatekstejä. Myös valmistunut verkkonäyttely asetettiin omaan pisteeseen tietokoneelta katsottavaksi. Instituutin seminaarihuone peitettiin mustalla kankaalla, jotta se saatiin pimeäksi. Videoteos ja kaiuttimet saatiin toimimaan loistavasti ja dionyysinen huuma oli valmiina. Oli suorastaan taianomaista huomata, miten hienosti materiaali muovautui uuteen ympäristöönsä, vaikka tila oli täysin toisenlainen. Suomalaiset teatteriesitykset saivat hyvän loisteen ateenalaisessa lokakuun valossa ja avajaisillan hämärässä. Avajaistunnelma on erityisen koskettava. Jari Pakkasen puheenvuoron lisäksi, saimme vieraaksi kreikkalaisen runoilijan Katerina Iliopouloun, joka luki muutaman oman runonsa. Sattumoisin näyttelijä Jaakko Ohtonen, ja puheopettaja Tiina Syrjä saapuivat Ateenaan ja herkistivät avajaisyleisön mielialan esiintymisellään. Tuulahdus suomalaista nykyteatterin ammattilaisuutta oli läsnä. On erityisen hienoa ja etuoikeutettua saada viedä suomalaista kulttuuria eteenpäin. Tragediakirjallisuus on ajatonta ja se puhuttelee nykykatsojaa monin tavoin.

Tohtori Claudia Zatta ja Pia Houni näyttelyn avajaistunnelmissa.

Teksti ja kuvat:

Pia Houni

Kirjoittaja on teatteritaiteen tohtori ja dosentti Verkkonäyttely aiheesta: http://www.teatterimuseo.fi/tragedy/pages/fi/index.html Heli Ansion ja Pia Hounin kirja: ”Murhaa! Antiikin tragediat suomalaisessa teatterissa”: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/160177/TeaK_46.pdf?sequence=1

5


Nikos Kazantzakis -tilaisuus Helsingin yliopistossa

Jussi Korhonen (kääntäjä) ja Dr.Jorgos Stasinakis esitelmää pitämässä. Kuva Y.V.

Kansainvälisen Nikos Kazantzakisin ystävien seuran (International Society of Friends of Nikos Kazantzakis (ISFNK)) puheenjohtaja, Dr. Jorgos Stasinakis piti kutsuttuna Helsingin yliopistolla keskiviikkona 13.4.2016 luennon Nikos Kazantzakisin elämästä, tuotannosta, matkoista ja filosofiasta. Tilaisuuden järjestivät Kreikan suurlähetystön suojeluksessa Helsingin Suomi-Kreikka yhdistys ry, Suomi-Kreikka yhdistysten liitto ry ja Helsingin yliopiston yleinen kirjallisuustiede.

Vuonna 2017 tulee kuluneeksi 60 vuotta Nikos Kazantzakisin kuolemasta. Kreikan kulttuuriministeriö on nimennyt vuoden 2017 Nikos Kazantzakis -vuodeksi. Silloin järjestetään paljon tapahtumia niin Kreikassa kuin muualla. Toivottavasti myös Suomessa. Helsingin yliopistossa järjestetyn tilaisuuden alustuksena nähtiin elokuva Nikos Kazantzakisin elämästä. Esitelmäosuudessa saatiin paljon tietoa niin Kazantzakisin elämänvaiheista, matkoista, ajatusmaailmasta kuin romaanihenkilöistäkin. Esimerkkinä Aleksis Zorbas, joka oli todellisuudessa nimeltään Jorgis Zorbas, Kozanissa Itä-Makedoniassa syntynyt henkilö, joka teki Kazantzakisiin suuren vaikutuksen ja joka ei koskaan tiettävästi käynyt Kreetalla. Zorbas ja Kazantzakis perustivat kaivoksen Serbiaan. Kokemuksistaan Kazantzakis kertoo romaanissaan Kerro minulle Zorbas. Tapahtumapaikka romaanissa on Kreeta. Zorbaksen hauta sijaitsee Skopjessa.

Kansainvälinen Nikos Kazantzakisin ystävien seura on perustettu 14.12.1988 Genevessä. Kyseessä on voittoa tavoittelematon kulttuuriseura. Se järjestää erilaisia tapahtumia eri puolilla maailmaa ja harrastaa julkaisutoimintaa. Seura julkaisee mm. Synthesis-julkaisua kreikan kielellä. Yhdistyksellä on yli 7000 jäsentä 126 jäsenmaassa. Myös Suomeen on perustettu Nikos Kazantzakisin ystävien seura muutamia vuosia sitten. 6


Kazantzakisin romaaniin Christ Recrucified perustuu Jules Dassinin elokuva He Who Must Die (Celui qui doit mourir) vuodelta 1957. Kreikan televisio on tehnyt romaanista myös tv-sarjan 1970-luvulla. Romaanin aiheesta on sävelletty myös ooppera. Esitelmän lopussa Stasinakis ilmoitti, että romaanista on tekeillä uusi elokuva. Myös muista Kazantzakisin teoksista on tehty elokuvia, kuten esim. Kerro minulle Zorbas (Kakogiannis 1964) ja Kristuksen viimeinen kiusaus (Scorsese 1988).

kuoli Freiburgissa, Saksassa. Nobelin kirjallisuuspalkintoa Kazantzakisille ei valitettavasti hakemuksesta huolimatta myönnetty. Lähellä Iraklionia sijaitsee Kazantzakis-museo Myrtian kylässä. Iraklionin museossa oli alkujaan Kazantzakis-huone, mutta kreetalaisen yksityislahjoittajan lahjoitettua talon museota varten avattiin Kazantzakis-museo vuonna 1983. Museossa on nähtävillä Kazantzakisin teoksia ja henkilökohtaisia esineitä. Museo kannattaa ehdottomasti ottaa retkiohjelmaan Kreetan matkalla.

Nikos Kazantzakis syntyi Kreetalla Iraklionissa. Hän opiskeli Ateenassa oikeustieteilijäksi. Kazantzakis

Nikos Kazantzakis (18.2.1883 - 26.10.1957), kirjailija, runoilija, näytelmäkirjailija, maailmanmatkaaja ja filosofi. Suomennetut teokset:        

Askeesi 1997 Unio Mystica (Suom. Sirkka Saksa, suomennettu suoraan kreikan kielestä) Ikuinen vaellus 1952 WSOY (Suom.: Elvi Sinervo) Kerro minulle Zorbas 1973 Tammi (ranskan kielestä suomentanut Vappu Roos, Keltainen kirjasto 2) Pyhä köyhyys 1962 Tammi (Suom. Aarno Peromies) Tilinteko El Grecolle 1966 Tammi (Suom. Aarno Peromies) Vapaus tai kuolema 1963 Tammi (Suom. Elvi Sinervo) Veljesviha 1982 Tammi (Suom: Kyllikki Villa) Viimeinen kiusaus Tammi (Suom. Elvi Sinervo)

Tietoa Kazantzakisista englannin kielellä: https://cretanglance.wordpress.com/2011/03/12/international-society-of-friends-of-nikos-kazantzakis-isfnk-local-group-ofantiparos-and-paros/

Kazantzakis-museo: https://www.facebook.com/kazantzakis.museum.en http://www.kazantzaki.gr/index.php?pre_id=623&id=623&level=&pre_level=&action=&searchKey=&lang=en

Kreikkalainen kirjallisuus Suomessa: http://finninstitute.gr/sites/default/files/documents/KREIKKALAINEN%20KIRJALLISUUS%20SUOMESSA.pdf

Wikipedia: Nikos Kazantzakis: https://fi.wikipedia.org/wiki/Nikos_Kazantzakis

K.K. 7


Keski-Savolaiset vierailivat Matkuksessa, Kirkkomuseossa ja Ravintola Kreetassa Parinkymmenen hengen ryhmä Keski-Savon Kreikanystäviä valmistautuu lähtemään helmikuisessa pakkassäässä keskitalven retkelle Kuopioon.

Museo on perustettu Kuopioon 1957. Se jatkaa Valamon luostariin 1911 perustetun Muinaismuistokokoelman toimintaa. Kirkkomuseota hallinnoi Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiö.

Bussi starttaa Pieksämäeltä ja ajaa Varkauteen, josta lähtee suurin osa porukkaa. Lisäksi reissuun lähtee porukkaa Sorsakoskelta ja Leppävirralta. Kaukaisin matkalainen on saapunut Alajärveltä vain tätä retkeä varten. Hänellä on vanha kotipaikka Joroisissa ja nyt kun Vaasan Imeros on lopettanut hän osallistuu meidän toimintaamme. Ajelemme läpi talvisten Savolaismaisemien kauppakeskus Matkukseen, joka sijaitsee reilu 12 km Kuopiosta Varkauden suuntaan. Matkuksessa on yli 80 kauppaa, kahvilaa ym. palveluita Halpa Hallista ja Ikeasta aina kalliisiin muotiliikkeisiin. Monella matkalaisella onkin jo valmiiksi mietittynä mitä haluaa ostaa. Vietämme kauppakeskuksessa reilun tunnin. Osa katselee ihmisvilinää kahvia siemaillen ja toiset tekevät ostoksia. Bussille palatessamme joillakin on ihan kivat kantamukset.

Museon, kokoelmien, näyttelyiden ja Pikku Bysanttikaupan lisäksi Riisa tarjoaa paljon muutakin. Se osallistuu erilaisiin tapahtumiin ja järjestää mm. koululaisryhmille erilaista opetusmateriaalia ja kuvataidetyöpajoja. Monitoimitila Mosaiikki räätälöi tilauksesta erilaisia ohjattuja työpajoja ja siellä voi järjestää myös kokouksia. Kirkkomuseon henkilökunta tekee toimeksiannosta selvitystyötä ja antaa lausuntoja ikoneista, sakraaliesineistä ja tekstiileistä. Tekstiilikonservaattori neuvoo myös kirkkotekstiilien hoidossa ja kunnostuksessa. Kirkkomuseon arkistot ovat tutkijoiden käytössä.

Shoppailutauon jälkeen ajamme reilun kymmenen minuutin matkan Suomen Ortodoksiseen Kirkkomuseo-Riisaan. Riisa- nimi tulee venäjänkielen риза-sanasta, jolla tarkoitetaan metallista valmistettua, ikonia suojaavaa ja koristavaa vaippaa. Riisa on eräs Euroopan huomattavimmista kirkkomuseoista. Kirkkomuseon tehtävänä on tallentaa, säilyttää, tutkia ja pitää näytteillä Suomen ortodoksisen kirkon historiaan liittyvää ainutlaatuista kulttuuriperintöä sekä hyödyntää sitä kasvatus- ja opetustarkoituksiin.

8


Saavuttuamme Riisaan tapaamme Karjalan ja koko Suomen Arkkipiispa Leon, joka on ystävällisesti lupautunut vieraaksemme kirkkomuseoon ja ruokailuun ravintola Kreetassa. Hän on myös järjestänyt meille opastuksen kirkkomuseon Pyhyyden portaillanäyttelyyn.

Ravintolaan saavuttuamme vastaamme tulvahtaa kreikkalaisen ruuan tuoksu ja kreikkalainen musiikki. Ravintolan sisustuskin on perin kreetalainen sinivalkoisine väreineen, kreikkalaisine tauluineen ja liinoineen. Onpa mallinuken päälle puettu perinteinen kreetalaisen naisen kansallisasukin.

Puolentoista tunnin vierailumme aikana ehdimme nähdä, kuulla ja kokea monenlaista ortodoksisuudesta. Museo on erittäin vaikuttava eri aikakausien ja paikkojen näyttelyineen, alttareineen, lukuisine ikoneineen, kirkollisesineineen ja kirkkotekstiileineen. Monelle tarttuu mukaan myös muistoesineitä ja kortteja museon kaupasta.

Käymme pariin pitkään pöytään istumaan ja tilaamme kukin itselleen mieluista juomaa. Hetken kuluttua pöytiin kannetaan kreikkalaista salaattia ja pian sen jälkeen kala-annoksia, broilerin fileitä ja souvlaki-vartaita. Ruokailun lomassa juttelemme Arkkipiispan kanssa maailman menosta ja tapahtumista. Muistelemme myös hänen vierailuaan Varkaudessa kreikkalaisessa iltajuhlassa, joka järjestettiin Suomi-Kreikka yhdistysten liiton kokousten jälkeen.

Kello alkaakin jo olla yksi iltapäivällä joten on aika suunnata kohti ruokapaikkaamme ravintola Kreetaa. Kreeta on perheyritys, jolla on ravintolat Joensuussa ja Kuopiossa. Se tarjoaa terveellistä kreikkalaista ruokaa miellyttävässä ilmapiirissä. Se on avoinna viikon jokaisena päivänä ja tarjoaa arkisin lounasta klo kahteen iltapäivällä ja sen jälkeen voi tilata yksittäisiä annoksia tai valmiita ateriakokonaisuuksia aina iltamyöhään saakka. Tarjolla on myös kreikkalaisia juomia ja kreikkalaista kahvia.

Sitten onkin aika keventää täyttä vatsaa pienellä liikunnalla. Pyydämme muutaman kreikkalaisen kansantanssin ja osa porukkaa lähtee tanssin pyörteisiin pöytien ympäri. Hiukan ahdasta on, mutta kaikki sujuu tuoleja kaatamatta. Kaikki hauska päättyy aikanaan. On siis aika suunnata kotimatkalle yhtä kokemusta rikkaampa

Mikko Piironen Kirjoittaja on Keski-Savon Kreikanystävät ry:n pj Kuvat: Anne Salo ja Irma Heikkilä

RIISA - Suomen ortodoksinen kirkkomuseo Karjalankatu 1, 70110 KUOPIO Tiistaista lauantaihin klo 12 - 16. Maanantaisin ja sunnuntaisin suljettu. Kesäaikana 28.6. - 31.8.2016 ti-su klo 10-16. Maanantaisin suljettu. http://www.ortodoksinenkirkkomuseo.fi

9


Liittokokous Raumalla 27.2.2016

Kun saimme miellyttävän kutsun Rauman seudun SuomiKreikka yhdistykseltä tulla kokoustamaan ja viettämään yhteistä juhlaa Rauman vesitorniin, säikähdimme, että pysyvätköhän kokouspaperit kuivina. Mutta sitten selvisikin, että palaverit pidetään hotelli Cumuluksen kokoustila Pöllässä (!), ja iltajuhla on vesitornin ravintolassa. Liittokokouksessa oli vakava tunnelma, koska viime vuoden valtionapu oli jäänyt puoleen entisestä ja toiminta oli ollut raskaasti tappiollista. Lisäksi tämän vuoden avustuksesta ei ollut vielä saatu päätöstä. Toimintaa päätettiinkin jatkaa hyvin säästeliäästi. Iloinen uutinen kohtuullisesta valtionavusta saatiin vasta kokouksen jälkeen. Illan isäntä Jari Vuoristo toivotti vieraat tervetulleiksi: Olkka niigon koton olisit ja pidetä ehtograus sitt vähä lysti, mutt ei hajotet paikoi !

Ravintola Rosmariinin täytti 100 iloista juhlijaa. Hieman laajennettu kreikkalainen menu oli maittavaa, erityistä mielenkiintoa herätti ouzovaahdoke jälkiruokana.

10


Souvlaki-orkesteri oli jälleen saapunut Vaasasta ilahduttamaan Kreikanystäviä tunnetusti mukaansatempaavilla rytmeillään. Tanssija Jaakko Kara aloittamassa tanssia.

Turkulaiset Tarja ja Kalevi Kankaanranta sekä Gusten Sundman esittämässä hasapikon taidokkaita kuvioita.

Vuotuinen Kreikanystävien tapaaminen liittokokouksen yhteydessä on tärkeä paikka ajatusten vaihtamiseen ja uusien suunnitelmien tekemiseen. Lämpöiset kiitokset raumalaisille paljon työtä vaatineista ja erinomaisesti onnistuneista järjestelyistä!

Y.V. Liittokokouksen päätöksiä: Tiedotus

Liiton järjestämät yleisötapahtumat  Liitto tukee yhdessä jäsenyhdistyksiensä kanssa kreikkalaiseen kulttuuriin liittyviä näyttely-, musiikki-, elokuva- ja muita kulttuuritapahtumia sekä kulttuurivaihtoa Kreikan ja Kyproksen kanssa.  Liitto on osallistunut Matka 2016 –messuille 21.24.1.2016 Helsingin Messukeskuksessa. Osasto valmisteltiin yhdessä Helsingin Suomi-Kreikka yhdistyksen kanssa. Liitto osallistuu myös Matka 2017 messuille 19.1. - 22.1.2017.  Liitto järjestää yhdessä Helsingin yliopiston yleisen kirjallisuustieteen ja Helsingin Suomi-Kreikka yhdistyksen kanssa Nikos Kazantzakis -tapahtuman Helsingissä 13.4.2016, jossa esitelmöitsijänä on Jorgos Stasinakis.  Liitto järjestää yhdessä jäsenyhdistyksien kanssa kreikkalaisten tanssien opetuskiertueen. Liitto kustantaa ainakin yhden tanssinopettajan matkat Kreikasta. Liitto voi lisäksi korvata kotimaisten tanssinopettajien matkakuluja.  Liitto järjestää yhdessä syksyllä 2016 kreikkalaisen musiikin konserttitapahtuman. Tämä voi liittyä myös mahdolliseen 2. Ellada Pantou Festivaaliin, jota on suunniteltu syksyksi 2016. Liitto avustaa myös festivaalin käytännön järjestelyissä.

  

Liitto julkaisee Filellinas-jäsenlehteä 2 numeroa. Lehdet jaetaan pääasiallisesti verkkolehtenä. Liiton kotisivuja (http://www.skyl.fi) uudistetaan ja kehitetään. Lisäksi sivuja https://sites.google.com/site/suomikreikka/ käytetään ajankohtaiseen tiedottamiseen. Myös kaikki jäsenyhdistykset voivat itse lisätä ajankohtaisia tiedotteitaan näille sivuille. Liitto on mukana myös Facebookissa.

Arvo Allosen muistorahasto  Vuonna 2016 julistetaan haettavaksi Kreikan kulttuurin tutkimukseen tai harrastukseen liittyvä apuraha suuruudeltaan 1000 €. Jäsenmaksut v. 2016  1,50 € yhdistyksen henkilöjäseneltä ja yli 300 jäsenen osalta 0,75 €.  Tukijäsenen jäsenmaksu on 15 €, johon sisältyy painettu Filellinas-lehti kotiin postitettuna. Kokoukset  Liittohallitus kokoontuu syksyllä 2016, sekä pitää tarvittaessa sähköposti- ja videokokouksia. Hallituksen kokoonpano on sivulla 19.  Liittokokous on helmikuussa 2017.

11


Mukana Matka 2016 -messuilla Tämän vuoden matkamessuilla oli kävijöitä lähes 67 000 henkilöä - eli aivan pientä vähenemistä oli havaittavissa viime vuodesta. Pääosa kävijöistä ilmoitti tärkeimmäksi syyksi tulla messuille tutustumisen ulkomaisiin matkakohteisiin ja palveluihin. Toiseksi yleisin syy oli muuten unelmoiminen.

Osastomme valmisteltiin ja hoidettiin yhdessä Helsingin Suomi-Kreikka yhdistyksen kanssa. Osastolla esiteltiin liiton ja Kreikka-yhdistysten toimintaa, tiedoteltiin tapahtumista, myytiin Kreikan kulttuuriin liittyvää kirjallisuutta ja yhdistykset saivat myös uusia jäseniä. Päivystäjiä oli mukana Helsingin, Kouvolan, Porin ja Turun yhdistyksistä. Päivystämässä Pirkko Drakos ja Aili Lamminen

Osastomme arpajaisiin osallistui 158 henkilöä, joista 91 asui pääkaupunkiseudulla, 24 muualla Uudellamaalla ja 43 tasaisesti ripoteltuna muualla Suomessa. Pohjoisimmat vieraat olivat tulleet Oulun seudulta. Messujen päätteeksi suoritetussa arvonnassa Suomi-Romania-Seuran puheenjohtaja Jussi Tuovinen arpoi kahden hengen konserttilippujen voittajaksi Marian Helsingistä. Kaija Kivikoski ja Jussi Tuovinen

Ystävyysseurojen liitto oli järjestänyt ensimmäisen ystävyysseuratekotapahtuman. Teko julkistettiin messuilla perjantaina 22. tammikuuta. Europarlamentaarikko Henna Virkkunen oli valinnut viiden finalistin joukosta vuoden 2015 ystävyysseurateoksi Suomi-Saksa Yhdistysten Liiton oppilasvaihtotoiminnan Saksassa.

Y.V.

12


Kalenteriprojekti Viime vuoden keväällä olimme taiteilija Kaisa Soveron näyttelyn avajaisissa Ravintola El Grecossa Helsingissä. Kaisa on pitkään asunut Rodoksella ja hänen taiteessaan toistuvat sekä kreikkalaiset että suomalaiset teemat. Keskustelimme myös alustavasti yhteistyöstä, kuten erityisen kreikkalais-suomalaisen kalenterin valmistamisesta ja myynnistä Kreikan hädänalaisten perheiden auttamiseksi. Taiteilija lupasi ilman korvausta lahjoittaa kuvia maalauksistaan kalenteria varten. Elokuussa pistäydyimme sitten helteisessä Ateenassa ja tapasimme myös Solidaari ry:n perustajan Annu Marttila-Roukisin. Heillä on kirjapaino Ateenan esikaupungissa ja he innostuivat kalenteriprojektista. Kansi: ”Appelsiinilehdon haltija

Toukokuu: ”Joka kevät on ihme uusi”

Kaija Kivikoski ja Annu Marttila-Roukis Ateenassa pohtimassa projektia.

messuilla ja liittokokouksessa Raumalla. Loput kappaleet lahjoitettiin Helsingin Kreikka-koululle ja kreikankielen opiskelijoille sekä Kreikassa mm. Suomiseuroille.

Kaisa kokosi maalauksistaan näyttävän kokonaisuuden. Sovittiin, että kalenteriin tulee kuukaudet sekä suomeksi että kreikaksi ja lisäksi kreikkalaiset juhlapäivät sekä nimipäiviä kreikkalaisten pyhimyskalentereiden perusteella. Päätettiin ottaa 500 kappaleen painos ja alustavaksi myyntihinnaksi tuli 15 euroa, johon voitiin lisätä vielä paikalliset postikulut. Myynti aloitettiin juhlavasti Ravintola Kaisaniemessä liiton 35-vuotistapahtumassa yhdessä Kaisa Soveron kanssa. Lähes kaikki jäsenyhdistykset lähtivät myös mukaan. Lisäksi kalentereita oli myynnissä erilaisissa tapahtumissa, kuten pikkujouluissa, matka-

Kun keräyksen tuottoon lisättiin vielä toimintansa lopettaneen Jyväskylän Suomi-Kreikka yhdistyksen lahjoitusvarat, voitiin Solidaari ry:lle toimittaa yli kaksi tuhatta euroa käytettäväksi vähävaraisten perheiden ruokahankintoihin Kreikassa. Annu on luvannut varmistaa, että lahjoitukset varmasti menevät luvattuun tarkoitukseen.

SUURKIITOKSET KAIKILLE KERÄYKSEEN OSALLISTUNEILLE!

Y.V.

13


Kaisa Sovero on syntynyt Eurassa Länsi-Suomessa ja opiskellut Fredrika Wetterhoffilla Hämeenlinnassa. Opintojen jälkeen hän työskenteli Ahlström Oy:llä graafikkona ja samalla vapaana tekstiilitaiteilijana. Vuonna 1980 Kaisa muutti Kreikkaan Rodokselle ja jatkoi uraansa graafisena suunnittelijana ja kuvataiteilijana. Hän keskittyi applikaatiotekniikkaan, jonka aiheet syntyivät Suomessa eletyn lapsuuden ja Kreikan aikuisvuosien kokemuksista. Näyttelyitä taiteilija on järjestänyt vuodesta 1978 ja hänen applikaatiotöitänsä on esillä eri puolilla maailmaa sekä julkisissa tiloissa että yksityisissä kodeissa. Unicef ja Amnesty International ovat julkaisseet postikortteja Kaisan teoksista. Kesäisin töitä voi nähdä Eurassa Soveron taidetalossa. Viime vuosina Kaisa on alkanut maalata akryyliväreillä puulle ja kankaalle. Monet työt ilmaisevat taiteilijan rakkautta suomalaisen ja kreikkalaisen luonnon väriloistoon, yksityiskohtiin ja ihmeisiin. (http://www.kaisasovero.net/)

Louis Manikas: Ilta oopperalle ja laululle Kreikkalainen baritoni Louis Manikas juhlisti 13.3.2016 Balderin salissa 30-vuotista taiteilijauraansa Suomessa. Toiminnanjohtaja Veijo Varpio oli nimitäin kutsunut hänet 30 vuotta sitten esiintymään ensi kerran Suomessa ja Helsingin Juhlaviikoilla. Ohjelmassa oli aarioita Mozartin Figaron häistä ja Don Giovannista, sekä duettoja hänen suomalaisten oppilaidensa Minna Holkkolan, Susanna Joen ja Janne Kaksosen kanssa Verdin Naamiohuveista, Nabuccosta ja Don Carlosista sekä Puccinin Toscasta. Sokerina pohjalla oli Manikasin suomeksi esittämä Merikannon Merellä.

Y.V. Photo: Ingrid K. H. Grande Louis Manikas on syntyisin Lakoniasta, Peloponnesokselta. Hän valmistui 1961 Ateenan konservatoriosta. Voitettuaan arvostetun Maria Callas palkinnon hän on täydentänyt opintojaan mm. Milto Vithinon, Charalabo Papalabroun, Eugenie Ludwigin, Mario del Monacon, Luigi Riccin ja Tito Gobbin johdolla. Louis Manikas on tehnyt menestyksekkään kansainvälisen uran ja hänet tunnetaan monista suurista oopperarooleista oopperataloissa eri puolilla maailmaa. Hänen ohjelmistonsa ulottuu Verdistä ja Puccinista Wagneriin, Straussiin ja Stravinskiin. Kansainvälisen uransa ohella hän on pitänyt hengityksen ja äänitekniikan kursseja vierailevana professorina musiikkioppilaitoksissa ympäri maailmaa. Louis Manikas tunnetaan hyvin Suomessa. Hän on esiintynyt Veijo Varpion johtajakaudella usein Helsingin Juhlaviikoilla. Esiintymisistä mainittakoon Schönbergin Gurrelieder (Bauer), Stravinskin Oedipus Rex (Creon) ja Straussin Frau ohne Schatten (Barak). Vuonna 1999 hän esiintyi UNESCOn TV-gaalassa Helsingissä. Viime vuosina hän on vieraillut usein Suomessa opettamassa nuoria laulajia OopperaStudiossa Espoossa. http://www.louismanikas.gr/index.php?lang=fi

14


Pietarsaaren yhdistyksen kevätjuhla Lauantaina 16.4.2016 Pietarsaaressa tanssittiin. Kreikan yhdistys järjesti kevätjuhlan. Juhlapaikka oli Solkulla, entinen vanhainkoti, missä toimii erilaisia yrityksiä ja "Sannin keittiö" niminen ravintola ja catering palvelu.

Ilta oli oikein onnistunut. Varmaan jatkossa yhteistyö Oulun suuntaan kehittyy tiiviimmäksi.

Aluksi söimme maukasta moussakaa ja salaattia sekä tzatsikia. Kahvin ja baklavan jälkeen alkoi illan orkesteri esiintyä. Olimme saaneet soittamaan Oulusta kolmimiehisen orkesterin, Koutoukin. Orkesteria vetää Oulun yhdistyksen puheenjohtaja Manos Kotsifakis. Musiikki oli hienoa ja porukka tanssi innokkaasti. O Kaimos laulettiin yhdessä orkesterin kanssa kahteenkin kertaan illan aikana. Osallistujia illassa oli yli 40 henkeä. Mukana oli vieraita Kokkolasta ja Terjärveltä.

Teksti ja kuva:

Koutoukin muusikot, Pentti Kellokoski, Manos Kotsifakis ja.Dimitris Mizaras vauhdissa.

Matti Antila

Matti Antila on Pietarsaaren Kreikan ystävät ry:n pj

In Memoriam Tampereen Suomi-Kreikka yhdistys ry:n entinen puheenjohtaja ja kunniapuheenjohtaja Pirkko Panelius kuoli kotonaan Tampereella 14.12.2015. Muistamme Pirkon sydämellisenä henkilönä ja tarmokkaana yhdistysaktiivina. Hän toimi Suomi-Kreikka yhdistysten liitto ry:n sihteerinä 1991-1999. Sihteerikaudellaan hän oli järjestämässä monia valtakunnallisia tapahtumia.

Lepää rauhassa

15


Ellada Pantou -festivaalit 1 & 2

Viime keväänä kreikkalaisen Elada Pantou (Kreikka kaikkialla) osuuskunnan presidentti Thomas Sopilidis ehdotti, että järjestäisimme yhdessä Suomeen 1. kansallisen Ellada Pantou -festivaalin. Yhteisön tarkoituksena on edistää uusien yritysten pääsyä ulkomaisille markkinoille sekä tarjota samalla forumin kulttuurien välisille vuorovaikutuksille ja keskinäiselle ymmärtämykselle. Mukana on aina ollut kreikkalaisten paikallisia järjestöjä. Järjestelyt sopivat hyvin myös liiton toimintasuunnitelmaan. Meillä oli jo varattuna salikin liiton 35-vuotisjuhlaa varten. Sovimme, että jatkaisimme valmistelua Kreikan Suurlähetystön, Ellada Pantoun suomalaisen jäsenen, Kimon Papadopoulosin, Helsingin Suomi-Kreikka yhdistyksen ja Suomen Helleenien kanssa. Monien mutkien jälkeen saimme valmiiksi kaksipäiväisen ohjelman. Perjantaina 23.10.2015 oli Eurooppasalissa ateenalaisen Georgios Gurlaksen Art Kolonakin kokoelmista valikoitu taidenäyttely sekä runsaasti esitelmiä kreikkalaisesta keittotaidosta, Suomen ja Kreikan yhteistyömuodoista ja turismista. Lauantaina olikin sitten ratkiriemukas liiton 35-vuotisjuhla Ravintola Kaisaniemessä. Lämpöiset kiitokset vielä kaikille, jotka olivat toteuttamassa erinomaisesti onnistuneita tapahtumia. Esitelmät ja juhlatunnelmat ovat edelleen luettavissa suoralinkistä http://issuu.com/kaijak/docs/fillellinas_autumn_2015 Nyt on suunnitteilla jo 2. Ellada Pantou -festivaali, joka toteutetaan samantapaisena kuin viime vuonnakin. Ohjelma tarkentuu kevään ja kesän aikana, mutta perjantaiksi 28.10.2016 on jo varaus Eurooppasaliin sekä juhlapaikka musiikkiesityksiä varten lauantaina 29.10.2016, jotka kannattaa jo varata kalentereihin. Festivaali voi laajeta vielä saman viikon alkupäiviin ja ehkä Helsingin ulkopuolellekin.

16


Arvo Allosen muistorahaston stipendi vuodelle 2016 Suomi-Kreikka yhdistysten liitto ry julistaa haettavaksi Arvo Allosen muistorahaston stipendin vuodelle 2016, arvoltaan 1000 euroa. Stipenditoimikunta voi myös esittää stipendin jakamista useamman hakijan kesken. Muistorahaston sääntöjen mukaan stipendin hakeminen on mahdollista kaikille Kreikan kulttuurista kiinnostuneille. Hakijalta ei näin muodoin edellytetä Suomi-Kreikka yhdistysten liitto ry:n jäsenyhdistyksen jäsenyyttä. Vapaamuotoiset hakemukset, joista käyvät ilmi hakijan taustatiedot (CV mukaan lukien), stipendin tarkka käyttötarkoitus ja -aika sekä mahdollinen tutkimus- ja rahoitussuunnitelma, tulee toimittaa 31.8.2016 mennessä osoitteella: Kaija Kivikoski, Hiekkakivenkuja 3, 01700 Vantaa. Kuoreen on hyvä laittaa merkintä: "Arvo Allosen muistorahaston stipendi". Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä. Stipenditoimikunta tekee hakemusten perusteella liittohallitukselle esityksen stipendin saajasta tai saajista. Stipendin saajan vahvistaa Suomi-Kreikka yhdistysten liitto ry:n liittohallitus syyskokouksessaan. Asiaa mahdollisesti koskevat tiedustelut: Kaija Kivikoski, s-posti: kaija.kivikoski(at)kolumbus.fi, puh. 040-8313930 Ote stipendirahaston säännöistä ( 2 § Tarkoitus):"Rahaston tarkoituksena on jakaa stipendejä liiton sääntöjen 2 § mukaiseen koulutukseen, tutkimukseen, kursseihin ja opintomatkoihin sekä kreikkalaisen kulttuurin maissa että myös kotimaassa." Ote Suomi-Kreikka yhdistysten liitto ry:n säännöistä ( 2 § Tarkoitus): " Liiton tarkoituksena on toimia jäsenyhdistyksiensä yhdyssiteenä ja lisätä Kreikan maan ja kansan tuntemusta sekä levittää tietoa antiikin ja tämän päivän Kreikan sivistyksestä, historiasta ja yhteiskunnasta."

Arvo Allosen muistorahaston stipendiaatit 2011-2015 2015: Väitöskirjatutkija Laura Ivaska, 1000 €. Nykykreikasta 1952-2004 suomennettua kaunokirjallisuutta koskevaa tutkimusta varten. 2014: Teatteritaiteen tohtori Pia Houni, 1000 €. Tragedianäyttelyn tekeminen Suomen Ateenan instituutissa 2013: FM Kalle Knaapi, 1000 €. Väitöskirjaan ”The role and the Nature of Theatre in Byzantium” liittyvä kahden viikon aineistonhankinta- ja tutkimusmatka Ateenaan 2012: FM Vilhelmiina Vainikka, 500 €. Nykyajan massaturismia koskevaan väitöskirjatyöhön Arkkitehtiylioppilas Eleanna Breza, 250 € (kreikankielen opiskelustipendi) Lopputyö kaupunkilaisten vaikuttamismahdollisuuksista Thessalonikissa 2011 FM Mika Korvenranta, 500 €. Ympäristöinformatiikan opintoihin Aristoteleen yliopistossa Thessalonikissa 2011 Opiskelija Eleni Palpatzis, 250 € (kreikankielen opiskelustipendi). Lukio-opiskeluun Kosteas Geitonas -koulussa

17


Jäsenyhdistykset Suomi-Kreikka yhdistysten liitto on perustettu vuonna 1980.Vuonna 2016 liittoon kuuluu 18 jäsenyhdistystä, joilla on yhteensä noin 1800 jäsentä. HELSINGIN SUOMI-KREIKKA YHDISTYS ry Inkoonkatu 7, 00510 Helsinki Puheenjohtaja: Aili Lamminen  040 533 5513, allulamminen@gmail.com, http://www.helsinginsuomikreikkayhdistys.fi

LÄNSI-POHJAN SUOMI-KREIKKA YHDISTYS ry, Kemi Puheenjohtaja: Pekka Kinnunen  040 593 1705, pekka.ok(at)jippii.fi

JOENSUUN KREIKAN YSTÄVÄT ry Puheenjohtaja: Katri Palpatzis katripalpa(at)gmail.com Ritva Lihavainen, ritvalihavainen(at)gmail.com,  0405183625

MELTEMIA, KREIKAN KULTTUURIN HARRASTAJAT ry, Vaasa Puheenjohtaja: Paula P. Isaksen  0400 568 385, paula.isaksen(at)gmail.com http://www.qnet.fi/meltemia

KAAKKOIS-SUOMEN KREIKANYSTÄVÄT ry, Hamina Puheenjohtaja: Jorma Miinalainen  0500 910 605, jorma.miinalainen(at)pp.inet.fi http://www.kaakkoissuomenkreikka.net

NAPAPIIRIN KREIKAN YSTÄVÄT ry, Rovaniemi Puheenjohtaja: Kai Leinonen  0407216614 kai.leinonen@pp1.inet.fi

KAJAANIN SUOMI-KREIKKA SEURA ry Puheenjohtaja: Virpi Väisänen virpi.h.vaisanen(at)gmail.com

OULUN SUOMI-KREIKKA YHDISTYS ry Puheenjohtaja: Mano Kotsifakis,  040 350 7555, info.ellintie(at)dnainternet.fi http://www.oulunsuomikreikkayhdistys.com

KARELIA-KREIKKA LAPPEENRANTA ry Puheenjohtaja: Jaakko Lindqvist  040 090 0782, lindqvist.jaakko(at)gmail.com

PIETARSAAREN KREIKAN YSTÄVÄT ry Puheenjohtaja: Matti Antila  040 551 4766, mhi.antila(at)gmail.com http://www.pietarsaarenkreikanystavat.fi

KESKI-SAVON KREIKANYSTÄVÄT ry, Varkaus Puheenjohtaja: Mikko Piironen  050 543 1691, mikko.piironen(at)pp.inet.fi http://www.savonkreikka.com

PORIN SUOMI-KREIKKA YHDISTYS ry Puheenjohtaja: Pirjo Koskinen  040 507 6199, pirjo.koskinen(at)festum.fi http://www.porinsuomikreikkary.net

KOUVOLAN SEUDUN SUOMI-KREIKKA YHDISTYS ry Puheenjohtaja: Yrjö Määttänen, yhdistys.kouvolankreikka(at)gmail.com  050 4310 820

RAUMAN SEUDUN SUOMI-KREIKKA YHDISTYS ry Puheenjohtaja: Jari Vuoristo  050 059 0828 jari.vuoristo(at)hotmail.com

KREIKAN YSTÄVÄT ry, KUOPIO Puheenjohtaja: Jussi Partanen  040 841 2724, jpartanakis(at)gmail.com http://www.kreikanystavat.fi

TAMPEREEN SUOMI-KREIKKA YHDISTYS ry Puheenjohtaja: Martina Villa  040 556 6323 pj.tresuomikreikka(at)gmail.com http://www.tresuomikreikka.net

LAHDEN SUOMI-KREIKKA YHDISTYS ry Puheenjohtaja: Seija Nieminen  03 751 4509

TURUN SUOMI-KREIKKA SEURA ry Puheenjohtaja: Hilkka Ojaranta  040 571 5299, hilkka.h.ojaranta (at) gmail.com http://www.turunsuomikreikkaseura.net

18


Liittohallitus v. 2016 Puheenjohtaja: Yrjö Viinikka Hiekkakivenkuja 3, 01700 Vantaa  040 098 1698, viinikka(at)utu.fi Varapuheenjohtaja: Jari Vuoristo ”Laiva kuvaa Kreikan vuosituhantista kulttuuria, ihmiset purjeena liittoa sekä sitä, että yhteistoiminnalla asiat liikkuvat eteenpäin.”

Liitto toimii jäsenyhdistystensä yhdyssiteenä. Tavoitteena on lisätä Kreikan maan ja kansan tuntemusta sekä syventää tietämystä niin antiikin kuin nykyajankin Kreikan kulttuurista, historiasta ja yhteiskunnasta. Liitto on epäpoliittinen eikä näin ollen ota poliittista kantaa. Liitto tuo erilaisia kulttuuritapahtumia Kreikasta, tiedottaa mahdollisimman kattavasti Kreikkaa koskevista tapahtumista kotisivuillaan sekä sosiaalisen median eri muodoilla perinteisen tiedotus- ja julkaisutoiminnan lisäksi, järjestää seminaareja ja kursseja, edistää kreikan kielen ja antiikin kulttuurin opetusta sekä avustaa yhteydenpidossa Suomen ja Kreikan viranomaisiin. Liitto voi avustaa jäsenyhdistyksiensä tapahtumia. Liiton varsinaisiksi jäseniksi voivat päästä paikalliset rekisteröidyt Kreikan ystävyysyhdistykset, jotka liittohallitus hyväksyy jäseniksi. Lisäksi liitolla voi olla tukijäseniä. Liiton johdon muodostavat liittokokous ja liittohallitus. Päätäntävaltaa käyttää liittokokous ja toimeenpanovaltaa liittohallitus. Seuraava liittokokous on helmikuussa 2017. Liitto ylläpitää Arvo Allosen muistorahastoa, josta se jakaa sääntöjensä mukaisesti stipendejä tukemaan Kreikan kulttuuriin ja kieleen kohdistuvaa tutkimusta ja opiskelua. Vuoden 2016 apuraha on 1000 euroa, joka voidaan jakaa yhdelle tai useammalle hakijalle. Liitto julkaisee yksi tai kaksi Filellinas-jäsenlehden numeroa vuodessa, jotka jaetaan pääasiallisesti sähköisesti jäsenistölle. Halukkaat voivat myös liittyä liiton kannatusjäseniksi ilmoittautumalla puheenjohtajalle ja maksamalla liiton tilille vuotuisen kannatusjäsenen jäsenmaksun (15 € v.2016), jolloin liitto lähettää painetun lehden suoraan kotiin. Liiton tilinumero: FI29 8200 4710 1914 23; BIC : DABAFIHH Liiton kotisivu: www.skyl.fi Liiton Google site (liiton ja jäsenyhdistyksien tiedotusta varten): https://sites.google.com/site/suomikreikka/

Kukkiskatu 35, 26660 Rauma  0500-590828 jari.vuoristo(at)hotmail.com Sihteeri: Marita Jurva Juvantie https://sites.google.com/site/suomi56 as 1, 51900 Juva kreikka  050 340 6720, Liitto on mukana myös Faceboomarita.jurva(at)elisanet.fi kissa: https://www.facebook.com/suomiTaloudenhoitaja: Pirjo Koskinen kreikka.yhdistystenliittory Sommelontie 39, 28300 Pori  040 507 6199, pirjo.koskinen(at)festum.fi Tiedottaja ja Filellinas-lehden toimittaja: Kaija Kivikoski Hiekkakivenkuja 3, 01700 Vantaa  040 831 3930, kaija.kivikoski(at)kolumbus.fi Jäsenet: (suluissa varajäsen) Matti Antila, Pietarsaari (Mano Kotsifakis, Oulu) Arja Kalaitsidis (Mikko Piironen, Keski-Savo) Pekka Kinnunen, Länsi-Pohja (Kai Leinonen, Napapiiri) Matti Kontio, Turku (Anne Myntti, Pori) Aili Lamminen, Helsinki (Marjukka Lehtinen, Helsinki) Jorma Miinalainen, Hamina (Yrjö Määttänen, Kouvola) Martina Villa, Tampere (Ritva Vuoristo, Rauma)

19


20