Page 1

SE 13

Kvalitet som berรถr


Träkvalitet sedan 1857 Kährs ligger i småländska Nybro, på samma plats där allting började för mer än 150 år sedan. År 1857 startade Johan Kähr ett litet svarveri och började producera träartiklar till traktens bönder. I dag är Kährsgruppen den ledande trägolvstillverkaren i Europa och ett av världens mest innovativa träindustriföretag. Kombinationen av lång tradition, hantverkskunnande och ett brinnande intresse för design och ny teknik gör att vi alltid ligger i framkant inom utvecklingen av moderna trägolv.

Fyra generationer av Kähr. Gustaf Kähr (längst bak till vänster), Johan Kähr (längst bak till höger), Olof Kähr (längst fram till vänster), Johan Kähr (sittande).

1995 Kährs Linnea

2012 Kährs Supreme

År 1995 introducerade Kährs en ny generations trägolv som är en kombination av det estetiska och det praktiska. Med endast 7 mm tjocklek är Kährs Linnea en tunnare variant av vårt redan världsberömda trägolv Kährs Original (15 mm). Kährs Linnea är speciellt lämpligt för ytor där tjockare trägolv är svåra att installera. Det är ett perfekt, miljövänligt alternativ i riktigt trä som är både slittåligt och lätt att installera – perfekt för renovering.

Kährs Supreme är vårt exklusiva designsortiment med unika golv i olika kollektioner. Men det golven har gemensamt är den omsorg om detaljer som vi lägger ned på varje produkt. Ett mycket speciellt sortiment. Läs mer på sidan 8.

1857

2013

”Kährs – uppfinnare av det moderna trägolvet” År 1941 tog Kährs patent på en trägolvskonstruktion i flera skikt. Det var världens första lamellparkett. Tillverkningsmetoden gjorde golvet mer stabilt och innebar att råvaran kunde utnyttjas på ett mer miljövänligt sätt. Ett lamellgolv enligt Kährs konstruktion är 75 procent stabilare än ett massivt trägolv. Det motstår bättre skevhet, buktningar och sprickor trots förändringar i temperatur och luftfuktighet med skiftande årstider. I dag, 70 år senare, är detta den vanligaste konstruktionen för de flesta trägolvstillverkare. Lamellgolv och massiva golv bygger på olika konstruktionsprinciper, men ytskiktet på ett trägolv av typen Kährs kan slipas och ytbehandlas professionellt minst tre gånger under golvets livstid, precis som de flesta massiva trägolv. Begränsningen ligger alltid i avståndet från ytan till låsfogen.

Woodloc® 5S – Den nya superfogen för enklare läggning och ännu starkare golv. År 2000 introducerade Kährs som första trägolvstillverkare en mekanisk limfri fog: det smarta Woodloc®-systemet som revolutionerade trägolvsmarknaden. Med Woodloc®fogen kunde plankorna för första gången låsas på ett mekaniskt sätt, utan användning av lim. Resultatet blev dels ett perfekt, plant golv utan springor, dels att läggningen blev snabb och enkel. Den perfekta passformen är också viktig för golvytans hållbarhet. Resultatet är ett vackert golv året runt, trots de www.kahrs.com

ändringar som sker i inomhusklimatet. Det gör dessutom underhållet mycket enklare. Med vår senaste innovation Woodloc® 5S, som vi lanserade 2010, har vi tagit tekniken med det limfria fogsystemet ytterligare ett steg genom ännu enklare golvläggning och samtidigt ett ännu starkare golv.

2-3


Kährs och miljön

BEaUTY WITH a CONSCIENCE TräGoLV är eTT smarT miLJÖVaL att välja ett trägolv innebär att ta ansvar för miljön. Om du väljer ett från Kährs gör du ett ännu smartare miljöval. Kährs är en av de äldsta trägolvstillverkarna. vi är också en av de mest innovativa. Många av våra uppfinningar bottnar i vår strävan efter att bidra till en bättre miljö, som till exempel lanseringen av lamellgolvet 1941. alla produkter som vi människor tillverkar påverkar miljön. För att motverka dessa effekter har vi antagit en ekologisk syn som präglar allt vi gör. Nästan all träråvara vi använder har sitt ursprung i Skandinavien och Europa, där fler träd planteras än vad som fälls. alla Kährs leverantörer har certifikat från FSC (Forest Stewardship Council) eller pEFC (programme for Endorsement of Forest Certification) eller motsvarande. vi ställer också som krav att våra leverantörer undertecknar en uppförandekod som följer FN:s uppförandekod för leverantörer och Internationella arbetsorganisationens (ILO) regler. vår lamellkonstruktion innebär att vi kan utnyttja varje del av stocken och därmed förbruka mindre naturresurser än vad som är fallet i tillverkningen av massiva trägolv. Detta och andra initiativ bidrog till att Kährs miljöcertifierades enligt ISO 14001 år 1997. Det är genom detta engagemang som vi kan skapa och producera golv som inte bara är vackra utan också bidrar till kommande generationers välfärd.

Vi är stolta att kunna säga att vi uppfyller följande miljönormer:

KVaLiTeT som är ren produKTion den FÖrsTa snäLL moT naTuren Omsorg om miljön och hållbarhet Leed-cerTiFierade genomsyrar allt vi gör – vi måste LaGerLoKaLen i vårt engagemang i kvalitet och alla arbeta för att skapa ett sammiljö genomsyrar hela vår prosKandinaVien hälle som är mer miljömässigt duktionskedja, ända från början då vi väljer ut det bästa råmaterialet. Det gör vi med hjälp av fler än 3 000 timmerleverantörer som delar vårt engagemang. Mer än 70 procent av den träråvara vi använder växer inom 16 mil från vår fabrik i Sverige.

sKoGspLanTerinG Kährs samarbetar med lokala, nationella och globala organisationer för att se till att världens skogar räcker till för kommande generationer. I Sverige är skogsvolymen 60 procent större nu än den var på 1920-talet. Men många skogar runtom i världen har problem på grund av olaglig trädfällning och avskogning i syfte att ge plats åt energiskog, jordbruk och plantager för palmolja. vi samarbetar med ledande internationella skogsplanteringsprogram och framstående miljögrupper som FSC, EU, FN, WWF, Greenpeace och EIa.

hållbart. Genom åren har Kährs introducerat ett flertal innovationer som minskar utsläppen i luften, exempelvis vattenbaserade ytbehandlingar och det största och mest avancerade luftfiltersystemet i Skandinavien. Ren produktion gynnar både miljön och de människor som arbetar i våra fabriker.

År 2010 byggde Kährs den första lagerlokal i Skandinavien som certifierats enligt LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Byggnaden på totalt 21 000 m² i Nybro tilldelades en LEED-guldcertifiering. Denna nya anläggning eliminerar 1 800 lastbilsresor till vårt gamla lager, minskar koldioxidutsläppen med drygt 450 ton och ger även många andra positiva miljöeffekter.

häLsosamma GoLV den som spar han har

Som första golvtillverkare började Kährs 1984 använda ett vattenbaserat lacksystem för att minska utsläppen. Kährs uppfyller normerna European E1, Eo och CaRB-aTCM (California air Resources Board – airborne Toxic Control Measure) fas 1 och 2.

Omsorg om miljön genomsyrar alla våra nya utvecklingsprojekt. Om du tror på ett hållbart samhälle måste du också bevisa det genom handling. på vår produktionsanläggning i Nybro går inget till spillo. De delar av stocken som vi inte kan använda till golv blir biobränsle. En del av det används för att värma upp våra lokaler, resten går till ett lokalt energibolag. Cirka 45 000 människor i bygden får sin värme från vårt återvunna trä.

www.kahrs.com

sTomme aV snaBBVäXande eLLer ÅTerVunneT Trä – för optimal användning av naturens resurser Lamellgolv är bättre för miljön än massiva trägolv eftersom lamellgolvets kärna består av trä som är snabbväxande eller återvunnet. på så sätt blir belastningen på naturens resurser inte lika hög.

Fsc- och FairTradecerTiFieraT Trä Kährs senaste initiativ är världens första golv tillverkat av dubbelcertifierat FSC- och Fairtrademärkt trä. Det tillverkas inom ramen för det första FSC-Fairtrade-projektet för småskaligt och hållbart skogsbruk och ekoturism i Curacautindalen i Chile. vår produktion stöder inte bara återställningen av skogens biologiska mångfald utan har även som målsättning av minska fattigdom och stödja rättigheterna för ursprungsbefolkningen Mapuche och ättlingar till pionjärfamiljer.

4-5


KOMBINERAR NATUR OCH DESIGN

HOLLÄNDSKT MÖNSTER

SKEPPSGOLV Om du är ute efter en traditionell marin känsla är skeppsgolvet det självklara valet. Med inspiration från klassisk maritim design har varje planka en dekorativ list och träpluggar i ändarna. Golvet är bearbetat för hand med noggrannhet i varje detalj och kombinerar kvalitet och autenticitet.

Ett klassiskt golv med modern konstruktion. Ytskiktet görs av vertikala och horisontella stavar som läggs i ett upprepat mönster. När stavarna har lagts ut bildar de ett vackert flätat mönster som skänker stil och elegans till alla interiörer, vare sig de är traditionella eller moderna.

Borstade, fasade, matta, blanka eller med rustik ytbehandling för sliten, gammaldags brädgolvskänsla. Vi på Kährs ger en modern touch till traditionella trägolv med unika tekniker som skapar dimension och karaktär. Våra golv finns tillgängliga i ett brett sortiment av miljövänliga träslag. Från naturlig ådring och färgvariation till kvistar – karaktären på träet är precis lika viktigt för totalintrycket av golvet som storleken på stavarna. Vår långa erfarenhet av att tillverka trägolv innebär att vi kan erbjuda golv med en rad utseenden och stilar.

Läs mer: kahrs.com

CITY SORTERING – Rent och minimalistiskt

TOWN SORTERING – Ett diskret men livfullt golv

COUNTRY SORTERING – Lantlig skönhet

Om du vill ha en lågmäld, stilren look ska du ta en titt på City-sorteringen. De här golven andas cool elegans. Golven tillverkas av enhetligt och jämnt trä med små variationer i färgton och mönster. De kan vara ljusa eller mörka beroende på träslag men tonen och den övergripande effekten är enhetlig.

Om du söker ett golv som har karaktär men ändå låter rummets inredning stå i centrum är Town-sorteringen något för dig. Golven, som kan vara ljusa eller mörka, kännetecknas av diskreta variationer i färg, ton och mönster och har små kvistar.

Om du vill ha ett djärvt och naturtroget utseende bör du välja ett golv från vår Countrysortering. Här finner du golv med en mer rustik känsla. Dramatisk ådring och kvistar – dessa golv har större färgvariation och en livligare, mer rustik karaktär.

1-STAVSGOLV

2-STAVSGOLV

3-STAVSGOLV

De långa plankorna i ett 1-stavsgolv passar perfekt på stora ytor, som till exempel den här långa, luftiga hallen. Ytskiktet på en 1-stavsplanka sågas i ett stycke. Det framhäver den naturliga skönheten och betonar varje detalj, från variationer i färg och ådring till kvistar.

Våra 2-stavsgolv är perfekta om du vill sätta en personlig prägel på golvet. Slitskiktet på dessa golv är två stavar brett. Stavarna väljs individuellt och arrangeras för att ge varje golv ett unikt utseende som förhöjer alla stilar, till exempel det här vardagsrummet.

Från livfulla, djärva interiörer till lugna utrymmen: våra 3-stavsgolv passar alla stilar och humör. Slitskiktet på dessa golv är tre stavar brett. De erbjuder oändliga inredningsmöjligheter och kommer särskilt till sin rätt i mindre utrymmen, som det här sovrummet. Genom att de skapar en linjär effekt bidrar ett 3-stavsgolv till att ge en illusion av att ytan är större och öppnare än vad den egentligen är.

HÖGGLANSLACK – Let it shine!

LACK – En klassisk yta

MATTLACK – En naturlig känsla

OLJA – Behaglig att röra

Högglanslack ger golvet ett blankt, polerat utseende och erbjuder en reflekterande yta. Det är ett spännande alternativ till mer konventionella trägolv. Lackets skyddande egenskaper gör att golvet håller sig vackert även om det utsätts för dagligt slitage.

Vår lack lyfter fram träets karaktär genom att accentuera dess naturliga struktur. Det gör också golvet tåligare och lättare att rengöra. Samtidigt är lacken en av de absolut tunnaste på marknaden, så den döljer inte träets naturliga lyster.

Vår matta lack får golvet att verka obehandlat och trärent eller behandlat med olja. Den mjuka, naturliga ytan ger en fantastisk känsla under bara fötter. Mattlack är lika slitstark och enkel att underhålla som vår klassiska lack.

Kährs olja får dina golv att se underbart vackra och naturliga ut samtidigt som den förstärker själva träets värme och karaktär. Oljan framhäver träets fina struktur och ådring och fördjupar dess naturliga färgton. Kährs golv som behandlats med olja är enkla att underhålla med rätt skötsel.

INFÄRGAT OCH RÖKT BORSTAT

HANDSKRAPAT

Både infärgning och rökning används i vår tillverknings- och designprocess för att fördjupa träets naturliga ton och addera färg. Golven tillverkas i en mängd färgnyanser, från blekaste vitt och grått till mörkbrunt och svart.

Denna karaktärsrika yta med genuint rustik känsla åstadkoms för hand med hjälp av olika skrapoch slipverktyg. Resultatet blir ett mycket personligt golv som känns och ser ut som om det har använts under lång tid.

FASADE OCH MIKROFASADE KANTER

Borstning av ytan lyfter fram träets naturliga struktur och ger golvet extra träkänsla. Borstningen genomförs oftast tillsammans med andra ytbehandlingar som fasning av kanter eller infärgning.

www.kahrs.com

Fasade kanter på golvbrädor framhäver brädans form. Från golv med mikrofas, en mycket lätt accentuering av kanten med hjälp av sandpapper, till mer dramatisk, kraftfullare fasning på alla sidor, vilket ger golvet ett rustikt och robust utseende.

6-7


Kährs Supreme

Kährs Linnea

Suverän kvalitet, suverän stil

Shine Collection

Kährs kombinerar kvalitet med enastående design för att skapa golv som syns. Ek, ask och bok får liv med en mängd olika utformningar och ytbehandlingar. Men det alla golv har gemensamt är en modern känsla och den stora omsorgen om detaljer.

10

En effektfull kollektion med högglans-, pärlemor- och metalliceffekter som låter golven spegla modevärldens glamour på helt nya sätt.

12

Da Capo-kollektionen återuppväcker den slitna skönheten hos trä genom exklusiv design med mycket karaktär.

Mer information på sidan 64 eller på kahrs.com

Det tunna, smidiga

Da Capo Collection

Med en tjocklek på bara 7 mm har Linnea en tunn profil som gör det till ett smidigt alternativ i riktigt trä som passar de flesta utrymmen. Dessa vackra träfanérgolv är perfekta när du vill skapa ett stilfullt hem.

Habitat Collection 56

Från silverfärgad ek till gyllene valnöt i ett modernt, generöst 1-stavsformat – miljövänliga Habitat erbjuder elegans med rent samvete.

58

Denna 2-stavskollektion med en uppsättning populära träslag i färgskalor från blek ask till mörk valnöt levererar både kvalitet och stil.

Lodge Collection

Mer information på sidan 67 eller på kahrs.com

15mm

7mm

Kährs Original Basen för kvalitet

Sand Collection 32

Ask och ek infärgade och lackade eller mattlackade i ljusa nyanser skänker hemmet en ljus och fräsch känsla.

36

Borstade och fasade till perfektion med en mattlackad ytbehandling – gammalt möter nytt i ett spektrum av nyanser.

Nordic Naturals Collection

Harmony Collection

16

Värmen och lystern hos trägolv av ask, bok och björk är en hyllning till Kährs skandinaviska rötter.

40

Namnet speglar dess natur. Denna kollektion av mattlackade och oljade ekgolv ger ett rustikt intryck men bär också en tydlig prägel av modern design.

European Naturals Collection

European Renaissance Collection

20

Ek i en mängd stilar och ytbehandlingar ger hemmet ett traditionellt och livfullt uttryck.

46

Vi firade vårt 150-årsjubileum med en kollektion av klassiska golv med skönheten från svunna epoker.

American Naturals Collection

Heritage Collection

26

Kraftfull och mustig amerikansk valnöt passar till många olika inredningsstilar.

48

Borstat, fasat och oljat för en genuin patinerad finish – i Heritage kombineras charmen hos vintage med modern konstruktion.

World Naturals Collection

Craftsman Collection

28

Golv av träslag hämtade från miljömässigt hållbara skogar i Australien och Chile visar på miljöengagemang.

50

Kährs prisbelönta kollektion med rustika ekgolv är en hyllning till träets naturliga skönhet.

Marina Collection

Founders Collection

Ek med eleganta skeppsgolvsdetaljer skänker hemmet maritim charm.

52

Rustik ek med en grovt borstad, handskrapad ytfinish påminner om Kährs tradition av kvalitet och hantverksskicklighet.

Originalet bland alla moderna trägolv – och fortfarande bäst. Under decennier har Kährs Original trägolv vuxit till vårt bredaste och mest populära sortiment. Den finns i en rad olika träslag och ytbehandlingar, och med inspiration från Kährs skandinaviska rötter är varje golv är en riktig klassiker. Mer information på sidan 64-66 eller på kahrs.com

30

Classic Nouveau Collection

15mm www.kahrs.com

8-9


64

Shine Collection

Black Silver

Pearl

KĂ„HRS SUPREME / Shine Collection

10-11


64

Indossati

Da Capo Collection

Unico

KĂ„HRS SUPREME / Da Capo Collection

12-13


Sparuto

Ereditato

KĂ„HRS SUPREME / Da Capo Collection

14-15


64

Nordic Naturals Collection

Kalmar

Gotland

Gothenburg

KĂ„HRS ORIGINAL / Nordic Naturals Collection

16-17


Lapland

Aaland

KĂ„HRS ORIGINAL / Nordic Naturals Collection

18-19


65

Cornwall

European Naturals Collection

KĂ„HRS ORIGINAL / European Naturals Collection

20-21


Siena

Verona

KĂ„HRS ORIGINAL / European Naturals Collection

22-23


Weimar

Hampshire

KĂ„HRS ORIGINAL / European Naturals Collection

24-25


65

American Naturals Collection

Atlanta

Philadelphia

KĂ„HRS ORIGINAL / American Naturals Collection

26-27


65

Roja

World Naturals Collection

Sydney

KĂ„HRS ORIGINAL / World Naturals Collection

28-29


65

Marina Collection

Stavanger

Biarritz

KĂ„HRS ORIGINAL / Marina Collection

30-31


65

Skagen

Sand Collection

Sandvig

KĂ„HRS ORIGINAL / Sand Collection

32-33


Falsterbo

Sorrento

Brighton

KĂ„HRS ORIGINAL / Sand Collection

34-35


65

Nouveau Snow

Classic Nouveau Collection

KĂ„HRS ORIGINAL / Classic Nouveau Collection

36-37


Nouveau White

Nouveau Charcoal

Nouveau Brown

KĂ„HRS ORIGINAL / Classic Nouveau Collection

38-39


66

Harmony Collection

Granite

Alabaster

Bean

KĂ„HRS ORIGINAL / Harmony Collection

40-41


Moss

Cirrus

Dew

KĂ„HRS ORIGINAL / Harmony Collection

42-43


Lava

Limestone

Kernel

KĂ„HRS ORIGINAL / Harmony Collection

44-45


66

European Renaissance Collection

Palazzo Fumo

Palazzo Rovere

KĂ„HRS ORIGINAL / European Renaissance Collection

46-47


66

Heritage Collection

Asturian

Valois

Plantagenet

KĂ„HRS ORIGINAL / Heritage Collection

48-49


66

Hultaby

Craftsman Collection

Danaborg

KĂ„HRS ORIGINAL / Craftsman Collection

50-51


66

Sture

Founders Collection

KĂ„HRS ORIGINAL / Founders Collection

52-53


Gustaf

Ulf

Fredrik

KĂ„HRS ORIGINAL / Founders Collection

54-55


67

Habitat Collection

Gate

Castle

KĂ„HRS LINNEA / Habitat Collection

56-57


67

Tide

Lodge Collection

Breeze

KĂ„HRS LINNEA / Lodge Collection

58-59


EN PERFEKT TOUCH

Små detaljer kan ofta göra stor skillnad. Det gäller i högsta grad Kährs golv, där det ligger yrkesskicklighet bakom varje detalj, inklusive golvlister och andra golvtillbehör.

Rätt golv för rätt utrymme Träets naturliga förändring

6

Trä som utsätts för normalt solljus genomgår vissa färgförändringar. Förändringarna är helt naturliga för alla träprodukter, och de bidrar till skönheten och egenarten hos trägolv. Om du med jämna mellanrum flyttar mattor och möbler kan du undvika skarpa skillnader mellan de exponerade och oexponerade golvytorna. Här jämför vi hårdhet och andra egenskaper hos olika träslag samt vilka färgnyanser de får efter exponering för naturligt solljus.

3

4

Oexponerat

Exponerat efter 2–3 år

Mjukare Ek Hårdare

Olika träslag är av naturen olika hårda. I utrymmen där golven utsätts för mycket slitage är det klokt att välja något av de hårdare träslagen. Nästan alla golv från Kährs är av hårda träslag. Det enda undantaget är björk, ett medelhårt träslag som passar mindre bra i utrymmen med mycket slitage, till exempel kök, receptioner och barer.

Oexponerat

Exponerat efter 2–3 år

Mjukare Ek Hårdare

Oexponerat

Exponerat efter 2–3 år

Mjukare Ek Hårdare

Ask

Bok

Ek

Ytveden är nästan vit. Kärnvirket går från grått över ljusbrunt till ljust gult med bruna strimmor. En del sorteringar har en mycket speciell mönstring som ger golvet en helt unik och levande karaktär.

Bok kan ha olika nyanser, från ljus krämfärg till mellanbrun med rosa och orangefärgade övertoner. Bok är vanligtvis rakt ådrad med en tät mönstring som ger ett varmt intryck. Det enhetliga utseendet gör rummet luftigare.

Ek är det mest populära träslaget för golv och möbler i Europa och USA för sitt vackra utseende och sin långa livslängd.

Ursprung: Sverige

Hårdhet: Ek är ett hårt, tätt och starkt träslag och ytterst lämpligt för golv. Vi använder ek som måttstock när vi jämför andra träslag.

Ursprung: Sverige Färgförändring: Medelstark förändring med tiden från en ljusare nyslipad ton till halmfärgad/brun. Hårdhet: 10% hårdare än ek

Färgförändring: Medelstark färgförändring med en svag dämpning av de orangefärgade nyanserna till en mer gyllene ton.

Ursprung: Sverige och övriga Europa Färgförändring: Medelstark färgförändring, på sikt en lite bärnstensliknande ton.

Hårdhet: Samma hårdhet som ek

2

5

Oexponerat

Exponerat efter 2–3 år

Oexponerat

Exponerat efter 2–3 år

Oexponerat

Exponerat efter 2–3 år

1

1

2

3

KRONAN PÅ VERKET

EN NÄTT AVSLUTNING

STEG FÖR STEG MOT EN ELEGANT MILJÖ

Med golvsocklar sätter du kronan på verket, inte bara för golvet utan för hela rummet. Vi erbjuder en rad olika socklar som är färgmatchade till Kährs trägolv.

En smal smyglist är idealisk när du har golvlister som inte kan tas bort. Det går snabbt och är enkelt att använda kvartslister med befintliga socklar.

Inget slår en trätrappa när du vill skapa en elegant miljö. Med trappnosar får du ett perfekt avslut på varje steg i trappan.

4

5

6

NÄR MATTA MÖTER TRÄ

EN FÖRENING AV STEN OCH TRÄ

STORA IDEÉR FÖR SMÅ UTRYMMEN

Vid övergångar mellan trägolv och matta finns det två alternativ. Du kan antingen använda t-lister eller nivålister, beroende på mattans tjocklek. Båda är lika snygga!

Naturmaterial som sten och trä fungerar mycket bra tillsammans. Om du vill skapa den perfekta övergången mellan sten och trä kan du välja mellan två olika lösningar: t-lister och nivålister.

Ibland är till och med en smyglist för stor för att använda i skarven mellan golvet och väggen eller fönstret. I dessa fall är den bästa lösningen att använda en avslutningslist för ett rent och snyggt utseende.

Mjukare Ek Hårdare

Mjukare Ek Hårdare

Mjukare Ek Hårdare

Björk

Valnöt

Jarrah

Golvvärme

Ett styvt träslag med utmärkt slagseghet. Björken är vanligtvis rakt ådrad med en fin textur. Mönstringen kan vara vågformad. Ett golv i björk ger rummet ett ljust, luftigt och elegant utseende. Det hjälper ofta till att accentuera övrig inredning på ett bra sätt.

Ett mörkt och exklusivt träslag. Ytveden är krämvit. Kärnvirket är ljusbrunt till mörkt chokladbrunt, ibland med dragning åt purpur. Träet får en särskild lyster med tiden.

Jarrah är ett eukalyptusträdslag och har traditionellt använts tack vare sin hållbarhet och hårdhet. Det har len yta och en rak ådring. Ytved och kärnvirke går från laxrosa till djuprött.

Ursprung: Nordamerika

Ursprung: Australien

Färgförändring: Medelstor till mycket stor förändring. Den mörkbruna kärnveden ljusnar med tiden och får en mer guldbrun färg.

Färgförändring: Färdigt golv har ofta en mörkt brun till lilaröd färg, som också mörknar med åren.

Det går utmärkt att använda golvvärme med ett trägolv från Kährs om det läggs enligt våra rekommendationer, med rätt underlag och så vidare. Tänk på att det färdiga golvet aldrig får ha en yttemperatur över 27°C någonstans. Observera att golv i bok och hard maple inte lämpar sig för läggning på golvvärme.

Ursprung: Sverige Färgförändring: Medelstark förändring från nyslipad krämfärg till rödaktigt gul i takt med att träet åldras.

Hårdhet: 25% hårdare än ek

Hårdhet: 10% mjukare än ek

Hårdhet: 25% mjukare än ek

NATURLIG SKÖNHET Kvistar, ådringar och färgvariationer är naturliga egenskaper hos alla träslag. Hur mycket variation du vill ha i ditt golv beror på din egen smak. Vill du ha ett levande, rustikt golv? Eller ett golv med en jämnare ton som ger ett lugnare intryck? Vår långa erfarenhet av att sortera brädor efter utseende gör att vi kan dela in våra golv i tre kategorier: från lugna till mer rustika golv. Men även inom dessa kategorier finns en stor variation. Du kan emellertid vara säker på att varje bräda och

KÄHRS GARANTI varje golv håller samma höga kvalitet. Med hjälp av bilder och prover försöker vi ge dig en föreställning om hur ditt nya golv kommer att se ut. Men de naturliga variationerna i träet garanterar att du alltid får ett helt unikt golv. När en golvbräda installerats, oavsett om du lägger själv eller anlitar en golvläggare, anses du som köpare också ha godkänt den.

Kährs har tillverkat flerskiktade trägolv av hög kvalitet i över 70 år. Vi är stolta över våra produkter och deras miljö- och hållbarhetsmässiga fördelar. I kombination med ett komplett vård- och underhållsprogram innebär det att Kährs kan erbjuda 30 års garanti på våra golv i Supreme- och Originalserien och 12 års garanti på våra golv i Linneaserien.

www.kahrs.com

60-61


Läggning av Kährsgolv med Woodloc® 5S-fog

Om du vill ha mer detaljerad information, om golvet ska limmas mot undergolvet eller om du lägger golv med golvvärme, gå till www.kahrs.com för att läsa och ladda ned de fullständiga läggningsinstruktionerna för Woodloc ® 5S samt broschyren ”Undergolv och golvvärme”.

Förberedelser • Glöm inte att lägga ångspärr om konstruktionen kräver det, t ex vid läggning på golvvärme, betonggolv direkt på mark eller ovanpå fuktig lokal. • Beräkna först hur många golvbrädor som går åt. Om den sista raden blir smalare än 30 mm bör även den första brädraden sågas. Det är enklast att börja lägga golvet vid den långsida som har flest dörrar. Om det finns dörrar vid kortsidorna i rummet börjar du varje brädrad vid dessa. • Den maximala golvbredden är 25 meter för Kährs trägolv med Woodloc® 5S-fogar. Kontakta Kährs tekniska avdelning för rådgivning om rummet är bredare än så. • Ett trägolv rör sig under året. Lägg därför golvet med en rörelsefog på minst 10 mm alternativt 1,5 mm per meter golvbredd vid ytor bredare än 6 m mot väggar och andra fasta föremål. 1 Börja i ett hörn och lägg notsidorna – den långa underläppen – ut mot rummet. Sätt en distanskloss på brädans kortsida. 2 Lägg ned golvbrädorna enligt figur 2. Fortsätt på samma sätt längs hela den första raden. 3 Kapa den sista brädan i första raden till rätt längd och börja nästa rad med biten som blev över. Brädornas ändskarvar ska förskjutas med minst 500 mm under läggningen. 4 Vinkeln på brädan som läggs ska vara omkring 20°. Maximal läggningsvinkel är 30°. 5 Vid för hög läggningsvinkel (över 30°) finns det en risk att låsfjädern trycks ned och knäcks varvid kortänden förblir olåst. Detta kan medföra fogsprång i kortänden. 6 När brädan levereras från fabrik är låsfjädern positionerad kant i kant med slitskiktet. Om brädan utsätts för en hårdare stöt under t.ex. transport eller hantering av brädan vid läggning kan låsfjäderns position ändras, och den måste i så fall justeras manuellt till rätt position. 7 Placera brädan i rätt vinkel (20–30°, enligt ovan). Justera brädan så att kortänden ligger an mot föregående brädas kortände i hörnet, enligt bilden. Se till att fogen är ren och fri från damm och annan smuts. 8 Vik ned brädan till samma nivå som föregående brädas kortände. Om du inte kan vika ned brädan utan kraft så är brädan eller låsfjädern i fel position. Ta upp brädan och kontrollera positionen på låsfjädern. 9 Knacka lätt med handklotsen på långsidan för att säkerställa att brädan ligger i rätt position.

När du kommer till den punkt där brädornas kortändar möts, vänd på handklotsen för att med det frästa spåret knacka in låsfjädern så att kortsidan låses. 10 När tre rader lagts kan du justera golvets avstånd till väggarna. Sätt kilar mellan golv och vägg. 11 Om du behöver göra plats för värmeledningsrör borrar du hål i brädan. Hålets diameter ska vara minst 20 mm större än rörets diameter. Såga enligt vad som visas på bilden. När du monterar brädan limmar du fast den utsågade biten och täcker hålen med rörmanschetter. 12 Om du måste kapa ett dörrfoder använder du en golvbräda som underlag så att du får exakt rätt höjd. 13 Sista brädan sågas till rätt bredd. Lägg den sista brädan ovanpå den näst sista brädraden med ca 5 mm förskjutning mot väggen. Markera sågsnittet med hjälp av en brädbit utan låslist. Lägg till den tillsågade brädan. Gör likadant med nästa. 14 Sista brädraden måste låsas med hjälp av låsverktyget. Var noga med att centrera verktyget över ändskarven med den korta inskjutningspinnen. Dra sedan verktyget åt dig, utan att lyfta det uppåt. På så sätt skjuts låsfjädern in och låser brädan på korrekt sätt. När alla låsfjädrar är på plats är golvraden låst. Nu återstår bara att montera socklar. Dessa får inte pressas ned så att golvet kilas fast. Vid övergångar mot andra rum används t.ex. nivålister eller avslutningslister. 15 Om låsverktyget inte hålls fullständigt horisontellt finns det en risk att låsfjädern inte kommer i låst position. Konsekvensen kan bli att fogsprång uppstår. 16 Woodloc® 5S är även enkelt att ta upp. Använd låsverktyget (den långa tappen) på samma sätt som när du låser golvet. Dra verktyget mot dig så att låsfjädern hamnar i en olåst position, så kan du enkelt ta upp brädan. För läggning från höger till vänster och för baklänges läggning, gå in på vår hemsida och ladda ned våra kompletta läggningsanvisningar. Om du ska bygga något mer i rummet bör du skydda golvet med ett material som släpper igenom fukt, t ex Kährs skyddspapp. Rådgör med din golvleverantör eller kontakta oss om du har frågor om byggfukt, om du ska lägga golvet på någon annan konstruktion än vad som beskrivs här, om du ska lägga ett stort golv eller om du har andra frågor. Om du hittar en skadad eller felaktig bräda kan du lägga undan den. Du kan kanske använda den som extramaterial där det behövs. Naturligtvis får du också byta ut en skadad bräda där du köpt den. Golvläggaren ansvarar för att se till att inga brädor med uppenbara fel läggs på plats. Därför är det viktigt att du kontrollerar varje bräda noggrant innan du lägger golvet.

Läggningsverktyg

Handklots

Woodloc® 5s-låsverktyg

Läggning av Kährs- och Linnea-golv med Woodloc®-fog

1

2

Förberedelser

3

5

7

4

6

8

9

10

11

12

13

14

15

16

Väggdistanskilar

Golvläggarjärn

Om du vill ha mer detaljerad information, om golvet ska limmas mot undergolvet eller om du lägger golv med golvvärme, gå till www.kahrs.com för att läsa och ladda ned de fullständiga läggningsinstruktionerna för Woodloc® samt broschyren ”Undergolv och golvvärme”.

• Glöm inte att lägga ångspärr om konstruktionen kräver det. • Beräkna först hur många golvbrädor som går åt. Om den sista raden blir smalare än 30 mm bör även den första brädraden sågas. Vid läggning av golv med Woodloc®-fog är det lättast att börja lägga golvet vid den långsida som har flest dörrar. Om det finns dörrar vid kortsidorna i rummet börjar du varje brädrad vid dessa. Brädorna kan läggas både från vänster och höger. • Den maximala golvbredden är 12 meter för Linneagolv med Woodloc®-fogen. Kontakta Kährs om rummet är bredare än så. • Ett trägolv rör sig under året. Lägg därför golvet med en rörelsefog på minst 10 mm alternativt 1,5 mm per meter golvbredd vid ytor bredare än 6 m mot väggar och andra fasta föremål. 1 Börja i ett hörn och arbeta med notsidorna (eller den långa underläppen) ut mot rummet. Springan mellan långsidan och väggen kan justeras senare, när tre rader har lagts. 2 Placera nästa golvbräda i vinkel mot den första och lägg ned den. Fortsätt på samma sätt längs hela den första raden. 3 Kapa den sista brädan i första raden till rätt längd och börja nästa rad med biten som blev över. För Linnea gäller att ändfogarna på alla brädor ska förskjutas med minst 300 mm. 4 Placera golvbrädan i vinkel mot brädan framför. Knacka lätt med handklotsen samtidigt som du försiktigt trycker ned brädan. 5 Sätt en Kährs-läggningskil under kortändan av brädan som ligger på plats. 6 Tryck in kortänden på nästa bräda i vinkel och lägg ned långsidan. 7 Dra ut läggningskilen och knacka lätt med handklotsen på långsidan samtidigt som du försiktigt trycker ned brädan, så att det blir lättare att placera den rätt. 8 När tre rader lagts kan du justera golvets avstånd till väggarna. Sätt kilar mellan golv och vägg. 9 Den första golvraden måste ibland anpassas efter väggen, om den inte är helt rak. Rita av väggens kontur på golvbrädorna. Ta sedan loss brädorna i den första raden genom att ta tag i långsidan och dra dem uppåt samtidigt som du knackar lätt mot fogen. Såga. 10 Sätt tillbaka de sågade brädorna. Vinkla först in kortsidan och därefter långsidan, enligt beskrivningen i punkt 5–7 ovan. Sätt kilar mellan golv och vägg.

11 Borra hål i brädan om du behöver göra plats för rör till värmeelement. Hålets diameter ska vara minst 20 mm större än rörets diameter. Såga enligt illustrationen. när du monterar brädan limmar du fast den utsågade biten och täcker hålen med rörmanschetter. 12 Om du måste kapa ett dörrfoder använder du en golvbräda som underlag så att du får exakt rätt höjd. Om du behöver slå en bräda längs långsidan skyddar du fogen genom att sätta in en avsågad bit från en kortsida i fogen. 13 Såga den sista brädraden till rätt bredd. Lägg den sista brädan ovanpå den näst sista brädraden med ca 5 mm förskjutning mot väggen. Markera sågsnittet med hjälp av en brädbit utan låslist. Lägg den tillsågade brädan. Gör likadant med nästa. Montera sockeln, utan att pressas ned den så att golvet låses. Vid övergångar mot andra rum används t ex nivålister eller avslutningslister. 14 Brädorna kan läggas från alla riktningar om det behövs. Woodloc® är även enkelt att ta upp. Detta underlättar t.ex. golvläggning kring dörrar. Om du inte kommer åt att vinkla brädan under t.ex. ett dörrfoder eller lågt sittande element, gör du så här: 14a. Skär bort 2/3 av låslisten. 14b. Limma. Knacka brädan på plats med ett golvläggarjärn. Om du ska bygga något mer i rummet bör du skydda golvet med ett material som släpper igenom fukt, t ex Kährs skyddspapp. Om du ska bygga något mer i rummet bör du skydda golvet med ett material som släpper igenom fukt, t ex Kährs skyddspapp. Rådgör med din golvleverantör eller kontakta oss om du har frågor om byggfukt, om du ska lägga golvet på någon annan konstruktion än vad som beskrivs här, om du ska lägga ett stort golv eller om du har andra frågor. Om du hittar en skadad eller felaktig bräda kan du lägga undan den. Du kan kanske använda den som extramaterial där det behövs. Naturligtvis får du också byta ut en skadad bräda där du köpt den. Golvläggaren ansvarar för att se till att inga brädor med uppenbara fel läggs på plats. Därför är det viktigt att du kontrollerar varje bräda noggrant innan du lägger golvet.

1

2

3

4

>300mm

5

6

7

8

9

10

11

12

+20mm

13

Läggningsverktyg

Handklots

10mm

14a

Väggdistanskilar

14b

Läggningskil

Golvläggarjärn

www.kahrs.com

62-63


Kährs Supreme 1 1-3 Stavar

Visas på sidan

Borstning

Fasade kanter

Olja

Infärgning

Mikrofasade kanter

Träpluggar

Rökt

Handskrapat

Träfjärilar

European Naturals Collection

Brädornas tjocklek: 15 mm Ytskiktets tjocklek: 3,5 mm Stomme: Plywood/poppel/furu Slipbar: 3–4 gånger Garanti: 30 år

A Brädstorlek

Högglanslack

3 F

3 F

bok viborg town

1 G

ek Ardenne country

1 G

ek Cornwall country

3 F

ek Hampshire country

ek Heidelberg town

24

22

11

A 1-stav 2420 x 187 x 15 mm

25

20

Shine Collection

B 1-stav 1800 x 130 x 15 mm

1 A

C 1-stav 1900 x 190 x 15 mm

1 A

ask BLACK COPPER

1 G

1 A

ask BLACK SILVER

1 H

10

2 E

ek Milano city

ek Jersey country

ask RETRO

1 A

1 A

1 B

bok OPAQUE

15

1 B

ek FUMOIR

12

2 E

ek TABAC

14

1 H

ek Trentino country

ek Weimar city

26

27

American Naturals Collection

1 B

ek PEARL

ek Siena town

23

Da Capo Collection

bok BACCARAT

1 H

3 F

ek Navarra country

ek Verona town

3 F

3 F

1 H

ek Vienna city

valnöt Atlanta city

13

2 D

valnöt Montreal city

valnöt Philadelphia city

29

28

World Naturals Collection 1 C

1 C

ek EREDITATO

1 C

ek indossati

1 C

ek maggiore

1 C

ek sparuto

1 C

ek unico

1 H

ek vecchio

Kährs Original Visas på sidan

3 F

valnöt Vermont country

jarrah Sydney city

2 E

2 E

2 E

rauli/roble Piedra town

rauli/roble Cautin town

rauli/roble Roja town

30

1 1-3 Stavar

D Brädstorlek

Marina Collection

Brädornas tjocklek: 15 mm Ytskiktets tjocklek: 3,5 mm

Lack

Borstning

Fasade kanter

Matt lack

Infärgning

Mikrofasade kanter

Olja

Rökt

Handskrapat

Stomme: Gran/furu

2 E

Slipbar: 3–4 gånger Garanti: 30 år

1 I

rauli/roble Tierra town

ek/dark strip Aruba Skeppsgolv

2 E

D 2-stav 2423 x 200 x 15 mm

G 1-stav 1800/2100/2420 x 187 x 15 mm

E 2-stav 2423 x 200 x 15 mm

H 1-stav 1800 x 130 x 15 mm

F 3-stav 2423 x 200 x 15 mm

I

J

Holländskt mönster 2426 x 198,5 x 15 mm

2 D

19

ek/ask Stavanger Skeppsgolv

32

33

3 F

ask Falsterbo

17

1 I

ek/dark strip Marbella Skeppsgolv

34

Sand Collection

1-stav 1800 x 105 x 15 mm

16

1 I

ek/dark strip Biarritz Skeppsgolv

35

17

31

18

ask Mariehamn

1 G ask Sandvig

3 F ask Skagen

1 G ek Brighton

35

Nordic Naturals Collection

39

Classic Nouveau Collection 2 D ask gothenburg CITY

1 G ask gotland COUNTRY

3 F ask kalmar TOWN

3 F björk aaland COUNTRY

1 G björk lapland COUNTRY

2 E ek Portofino

3 F ek Sorrento

1 G ek Nouveau Black

www.kahrs.com

1 G ek Nouveau Bronze

1 G ek Nouveau Brown

64-65


38

36

39

40

Harmony Collection

2 E

1 G

ek Nouveau Charcoal

1 G

ek Nouveau HAZE

41

42

Visas på sidan

1 G

ek Nouveau Snow

Kährs Linnea

3 F

ek Nouveau White

1 1-3 Stavar

Lack

Borstning

Matt lack

Infärgning

L Brädstorlek

Brädornas tjocklek: 7 mm Ytskiktets tjocklek: 0,6 mm

Mikrofasade kanter

Stomme: HDF (high density fibreboard) Slipbar: Nej

Rökt

ask Alabaster

Garanti: 12 år

41

43

56

L Habitat 1810 x 150 x 7 mm

57

Habitat Collection

M Lodge 1225 x 193 x 7 mm

2 E

2 E

ek Bean

3 F

ek Cirrus

45

3 F

ek Dew

44

3 F

ek Ember

44

2 E

ek Frost

1 L

ek Granite

1 L

42

1 L

ek Dome

ek Castle

59

ek Gate

58

Lodge Collection

2 E

3 F

ek Kernel

3 F

ek Lava

3 F

ek Limestone

3 F

ek Moss

47

3 F

ek Smoke

3 F

1 L ek Statue

2 M ek Breeze

2 M ek Tide

2 M valnöt Bloom

Heritage Collection

J ek Palazzo Fumo Holländskt mönster

49

ek Tower

46

European Renaissance Collection ek Stone

1 L

ek Soil

J

J

ek Palazzo Rovere Holländskt mönster

49

valnöt Palazzo Noce Holländskt mönster

48

Craftsman Collection

1 G

1 G

ek Asturian

1 G

ek Plantagenet

51

ek Romanov

1 G

1 G

ek Valois

ek Brahehus

50

Founders Collection

1 G

1 G

ek Danaborg

54

1 G ek Fredrik

1 G

ek Hultaby

ek Kronoberg

1 G ek Piksborg

1 G ek Trollaborg

54

1 G ek Gustaf

52

1 G ek Johan

1 G ek Olof

1 G ek Sture

55

1 G ek ulf

Våra produktserier förändras kontinuerligt, och vi kan inte garantera att färger återges korrekt i magasinet på grund av de begränsningar som tryckningen medför. Därför rekommenderar vi att du besöker en golvhandlare som säljer Kährs golv för att titta närmare på mönster, ådringar och nyanser. www.kahrs.com

66-67


Please recycle as waste paper after use

Virtuellt Showroom Vardagsrum Kitchen

Sovrum

Production: KOOG Design, LeNord – Photo: Dogma Studio Milan/Mårten Gullstrand – Print: Oberndorfer Druckerei GmbH

Matrum

Övriga rum

Prova själv på www.kahrs.se

Quality

6862097SE

AB Gustaf Kähr Box 805 | 382 28 Nybro Tel: 0481-460 00 | Fax: 0481-854 99 info@kahrs.se | www.kahrs.se

Kährs Magasin 2013  
Kährs Magasin 2013  

Kährs Magasin 2013 med länkar

Advertisement