Page 1

Kagge Forlag

J.M. Stenersens Forlag

VĂ…R 2017


INNHOLD krim skjønnlitteratur dokumentar, historie og biografi gave og fakta mat og drikke helse og livsstil reise barn og ungdom, fakta barn og ungdom, skjønnlitteratur


krim


krim

Tove Alsterdal

EVAS SISTE VITNE

Dyptpløyende thriller fra en av Sveriges beste krimforfattere. En gang var Beckomberga et av Europas største mentalsykehus. Nå har sporene etter det som foregikk der blitt visket bort, og eksklusive boliger bygges i den samme parken. Svante Levander er en av dem som flytter inn i idyllen, sammen med sin nye kjæreste. På vei hjem fra butikken en kveld blir han knivstukket til døde. Hans ekskone Eva, som har fulgt etter ham den kvelden, arresteres, mistenkt for mord. Bare én person kan vitne om hva som egentlig skjedde, og det er en utenlandsk kvinne som satt utenfor butikken og tigget. Men hun er sporløst forsvunnet. Når noen smågutter finner rester av menneskekropper i nærheten av mordstedet, eksploderer redselen i villaforstaden. Fortidens redsler er nærmere enn noen kunne tro. Originaltittel: Vänd deg inte om Oversatt fra svensk av Egil Halmøy Innbundet kr 379 ISBN 978-82-489-1953-7 Kagge Forlag

Tove Alsterdal er en av Sveriges mest anerkjente krimforfattere. Hun har også skrevet dramatikk for scene, film, radio, TV og opera, og hun arbeidet i mange år som journalist. Alle hennes tidligere bøker er hyllet av kritikerne, og Ingen vei tilbake ble kåret til beste svenske krimroman i 2014. Hennes bøker er oversatt til 16 språk. Alsterdal bor i Stockholm og har tre døtre.

4


krim

Mons Kallentoft ILDJEGERNE

Klassisk Kallentoft! Hvordan havnet jeg her? Malin Fors står som forsteinet. Skogen er fremdeles mørk i den tidlige septembermorgenen, fra et industriområde utenfor Linköping sprer lukten av brannrøyk seg, og foran seg på bakken ser hun det brente liket av en kvinne. Dagen før har en ni år gammel gutt blitt funnet død i en container. Myrdet. Han kom fra et ustabilt hjem, og det viser seg at han ofte har vandret alene omkring om kveldene. Selv om det virker som en søkt tanke, aner Malin at det er en sammenheng mellom de to dødsfallene. På et eller annet vis hører gutten og kvinnen sammen. Verden brenner, og hvem vet hvordan veier krysses og mennesker møtes?

Originaltittel: Eldjägarna Oversatt fra svensk av Kurt Hanssen Innbundet kr 379 ISBN 978-82-489-1777-9 Kagge Forlag

Mons Kallentoft har med sine krimromaner om Malin Fors blitt hyllet av både lesere og kritikere, og bøkene er oversatt til nærmere 30 språk. Mons er født i 1968, oppvokst utenfor Linköping i Sverige og bor i dag på Mallorca.

5


krim

Olséni & Hansen BADEHUSET

Herlig kriminalkomedie fra svensk sommerparadis! Tidlig en morgen tjuvspiller de gamle vennene Egon og Ragnar sammen med de to søstrene Elisabeth og Märta på Falsterbo golfbane. Det ser ut til å bli en herlig sommerdag, men golfrunden avbrytes tvert idet vennene gjør en skrekkelig oppdagelse. I bunkeren ved hull to ligger golfklubbens formann, Sven Silfverstolpe, død. Kan det være en av deres golfballer som har drept ham? Stor forvirring oppstår, og Egon og Ragnar gjør hva de kan for å bringe orden i kaoset. For å skjule sin innblanding i Silfverstolpes død, bukserer de ham inn i golfbilen og kjører mot klubbhuset. Men ingenting går som planlagt, og snart har de satt Ny serie! i gang en hendelsesutvikling som er umulig å 50 000 solgt stoppe. Og dette er bare starten på en helt uvani Sverige lig sommer under Falsterbos skyfrie himmel. Badehuset er en skrudd kriminalkomedie med varme og dramatikk, spenning og humor – skrevet av forfatterduoen Christina Olséni og Micke Hansen. Boka er den første i serien Mord i Falsterbo.

Originaltittel: Badhytten Oversatt fra svensk av Lars Lenth Introduksjonspris! Innbundet kr 299 ISBN 978-82-489-1970-4 Kagge Forlag

Christina Olséni og Micke Hansen utgjør forfatterduoen Olséni & Hansen. Hun driver et entreprenørfirma ved siden av forfattervirksomheten, og han er mangeårig artist, låtskriver og manusforfatter. Begge er bosatt i sommerparadiset Falsterbonäset – som nå er blitt åsted for deres felles debutbok.

6


krim

Yrsa Sigurðardóttir DRAGSUG

Fortidens forbrytelser får nye ofre i Yrsas siste dragsug av en thriller. Tolv år etter at en ung jente ble voldtatt og drept i Hafnarfjörður, blir en tidskapsel gravd opp i Reykjavik. I kapselen ligger ti år gamle brev fra skolebarn, der de har skrevet ned sine forestillinger om Island anno 2016. Men blant brevene finnes også en usignert liste med initialer, med beskjed om at disse menneskene skal drepes. Når så først ett, så to lemlestede lik blir funnet, er det ikke tvil om at brevet må tas på alvor. Politimannen Huldar og barnepsykologen Freyja blir stadig trukket lenger inn i saken og i morderens verden, men det viser seg at ingenting er som de tror, og ingenting går som planlagt.

Islands krimdronning!

Originaltittel: Sogið Oversatt fra islandsk av Silje Beite Løken Innbundet kr 379 ISBN 978-82-489-1972-8 Kagge Forlag

Yrsa Sigurðardóttir er en bestselgende islandsk krimforfatter. Hennes bøker er oversatt til flere enn 30 språk og høster stadig strålende kritikker. Thrilleren Jeg vet hvem du er ble nominert til Glassnøkkelen 2011, DNA ble kåret til beste islandske krimroman i 2014, og våren 2015 ble Sigurðardóttir tildelt den høythengende britiske prisen Petrona Award for boka Dødsskipet. Kagge Forlag har tidligere utgitt fem av hennes bøker på norsk: Jeg vet hvem du er (2012), Dødsskipet (2013), De uønskede (2014), Løgnen (2015) og DNA (2016). 7


Notater


skjønnlitteratur


skjønnlitteratur

Lars Lenth

MENN SOM HATER ULVER

Ulvehatere og ulveelskere barker sammen i en kamp på liv og død i de dype skoger i Østerdalen. En kvinne blir revet i filler av en flokk ulver utenfor Elverum i Østerdalen. Endelig får ulvehaterne vann på mølla: Et menneske er drept av ulv, for første gang på 216 år. Ulveforskermiljøet på Evenstad nekter å akseptere at dette er ulvers verk, men kjemper en håpløs kamp mot ulvehaterne – helt til den sjuskete eremitten Rino Gulliksen tilbyr dem en hjelpende hånd. Den konfliktsky advokaten Leo Vangen får nyss i Rinos planer og reiser til Elverum for å forsøke å forhindre et blodbad, samtidig som han må konfrontere sine egne demoner. Med Menn som hater ulver har Lars Lenth skrevet nok en underholdende og dypt rystende roman om naturen, mennesket og menneskenaturen.

Innbundet kr 349 ISBN 978-82-489-1967-4 Kagge Forlag

Lars Lenth har skrevet flere bøker i ulike sjangre og arbeider nå fulltid som fluefisker og forfatter. Han har tidligere utgitt de kritikerroste og bestselgende romanene Den norske pasienten og Brødrene Vega på Kagge Forlag. For sistnevnte ble han nominert til Brageprisen.

10


dokumentar, historie og biografi


dokumentar, historie og biografi

Jason Timbuktu Diakité EN DRÅPE MIDNATT

EN FAMILIEBIOGRAFI Om opprinnelse og identitet, rasisme og motstand, og om lengselen etter tilhørighet. Timbuktus En dråpe midnatt inneholder alt dette og mer til. Jason Diakité, med det mer kjente kunstnernavnet Timbuktu, er en av Sveriges og Nordens største artister. Han er en politisk engasjert hip-hop-artist som rapper på morsmålet sitt, den karakteristiske skånske dialekten, og han har gjort stor suksess ikke bare i hjemlandet, men også i Norge. Mange er de som nynner på hans melodiøse refreng som «Det löser sej» og «Alla vill til himmelen, men ingen vill dö», som begge har ligget lenge på den norske VG-lista Topp 40, sistnevnte i hele 38 uker! Timbuktu er også en rettighetsforkjemper, som gang på gang har stått opp mot rasisme og annen urettferdighet. Nå forteller han sin historie. I jakten på sine røtter graver Jason «Timbuktu» Diakité i en familiehistorie fra slaveriets USA til «folkhemmets» Sverige. En dråpe midnatt er en gripende fortelling om opprinnelse, identitet, motstand, rasisme og lengselen etter tilhørighet.

Originaltittel: En droppe midnatt Oversatt fra svensk av Nina Aspen, Irene Inman Tjørve og Janneke Flem Jansen Innbundet kr 399 ISBN 978-82-489-1951-3 Kagge Forlag

Jason «Timbuktu» Diakité er en svensk rapper, komponist, låtskriver og programleder. En dråpe midnatt er hans første bok.

12


dokumentar, historie og biografi

Monica Csango FORTIELSER

MIN JØDISKE FAMILIEHISTORIE I denne historien ser vi hvordan en families tap nedarves i generasjoner og skaper savn og sorg. Monica Csango er en av 1500 jøder i Norge. I hennes barndom ble det jødiske knapt nevnt. Som voksen begynte hun å undersøke sin egen families bakgrunn. Det hun fant var en dramatisk og tung historie. I denne gripende og personlige beretningen beskriver Csango sin barndom og forholdet til faren. Vi møter hennes ungarsk-jødiske farfar, som forsvinner på mystisk vis under andre verdenskrig og farmoren som sitter knust tilbake. Jo mer Csango dykket ned i sin families historie, desto flere følelser ble vekket til live. Hun viser hvordan mennesker bærer historien med seg i sine liv, og hvordan jøder som lever i dag bearbeider den. Det fikk henne til å forstå sorgen hun selv hadde båret på i mange år: En sorg over alle de hun hadde mistet. Innbundet kr 399 ISBN 978-82-489-1955-1 Kagge Forlag

Monica Csango har jobbet som journalist og redaktør i 20 år. I 2005 fikk hun Amandaprisen for beste dokumentar for filmen Evig din. Hun er en aktiv samfunnsdebattant og foredragsholder, og hun har skrevet en rekke kronikker om menneskerettigheter, demokrati og hvordan det er å være jøde i Norge i dag. Tekstene har stått på trykk i Aftenposten og VG. Fortielser er hennes første bok.

13


dokumentar, historie og biografi

Lene Wold

ÆRE VÆRE MINE DØTRE

Æresdrap fra mannens perspektiv. De siste tre årene har Lene Wold tilbrakt mye tid i Jordan sammen med en far, som har drept både sin mor og en av sine døtre for å gjenopprette familiens ære. Wold har snakket med hans overlevende datter, besøkt fengsler, likhus og moskeer, og gjennomgått avisog rettsarkiver. Ved å skildre farens oppvekst, kulturelle bakgrunn og moralske dilemmaer, belyser Wold en hittil ukjent side ved æresdrap. Vi får historien fra gjerningspersonens perspektiv, og leseren utfordres til å se ham som et menneske. Wold viser at æresdrap ikke handler om islam, men tradisjoner som kan utfordres og forandres Ære være mine døtre er historien om hva som får en far til sette felleskapets verdier foran livet til sine egne barn. Det er en unik og hjerteskjærende fortelling du som leser ikke forblir uberørt av. Innbundet kr 379 ISBN 978-82-489-1890-5 Kagge Forlag

Lene Wold er journalist og samfunnsviter. Hun har jobbet for avisen The Independent og The Centre for Investigative Journalism i England, og bodd og frilanset i Midtøsten. Hun har en mastergrad i journalistikk fra Goldsmiths University of London, og en bachelorgrad i Utviklingsstudier fra Høgskolen i Oslo.

14


dokumentar, historie og biografi

Kristoffer Egeberg

FREDSNASJONEN NORGE

Er Norge en fredsnasjon? En aktør som prioriterer fredsbevarende operasjoner, dialog og humanitære bidrag? Det er lenge siden de norske FN-soldatene i Libanon var våre viktigste styrker internasjonalt. Bosnia og Kosovo viste at vi kunne spille en annen rolle utenfor våre egne grenser, og frem mot i dag har det som kan betegnes som regulær krigføring vært regelen snarere enn unntaket – både i Afghanistan, Irak og Libya. Kristoffer Egeberg går inn i de siste års store forsvarsog sikkerhetspolitiske spørsmål, og viser oss spillet i kulissene. Blant underlige fredsinitiativ, skarpe operasjoner, personkonflikter, uklare politiske visjoner og interne maktkamper, er det også mye som tyder på at Norge har vært sin egen største fiende i arbeidet med å omstille forsvaret og utforme den sikkerhetspolitikken som skulle profilere Norge som fredsnasjonen i en verden preget av krig.

Innbundet kr 399 ISBN 978-82-489-1858-5 Kagge Forlag

Kristoffer Egeberg er mangeårig journalist, vaktsjef og redaksjonssjef i Dagbladet. Han har mottatt SKUP-prisen og IR-prisen (Internasjonal Reporter) for sine avsløringer knyttet til Forsvaret og Norges utøvelse av forsvars- og sikkerhetspolitikk. Egeberg har selv vært soldat og offiser i FN og NATO-tjeneste i Libanon, Bosnia og Kosovo.

15


dokumentar, historie og biografi

Gunnar Kagge

KUNSTEN Å SYKLE USA PÅ TVERS

En reise gjennom det virkelige USA. Under store deler av den amerikanske valgkampen syklet Aftenposten-journalist og forfatter Gunnar Kagge USA på tvers for å ta pulsen på hverdagsmennesket langs landeveien. 72 sykkeldager. 7 hviledager. Det var det han trengte for å komme seg de 7200 kilometerne fra Washington DC til Seattle. Med seg på turen hadde han en håndbygget sykkel av merket Gunnar (helt sant!). Boka er både en historie om USA og om møter med mennesker under et av landets mest omdiskuterte presidentvalg. Det er også en fortelling om kjærligheten til sykling og om nødvendigheten av langsomhet. Ved å følge i sporene til utvandrerne fra Europa gir Gunnar Kagge oss samtidig et innblikk i hvordan vår egen historie også er del av USAs historie.

Innbundet kr 399 ISBN 978-82-489-1965-0 Kagge Forlag

Gunnar Kagge elsker å sykle. Og med en utdannelse i historie og et helt liv i journalistikken er han også en glitrende formidler av samfunnsøkonomi, politikk og geografi til et stort publikum. Gunnar Kagge jobber som journalist i Aftenposten og har utgitt flere bøker, blant annet Den store reiseguiden og Vårt århundre.

16


dokumentar, historie og biografi

Bård Vegar Solhjell URO

Bård Vegar Solhjell ble voksen da Berlinmuren falt. Hans politiske liv ble påvirket av den optimismen som preget Europa i årene som fulgte. Nå føler han at utviklingen går motsatt vei, med arbeidsledighet, fremvekst av totalitære regimer og en flyktningsituasjon ingen har riktig kontroll på. Den tidligere statsråden, SV-nestlederen og stortingsrepresentanten føler en uro. Kanskje krever den nye tiden nye svar? I denne boka forsøker han å skissere disse svarene. Samtidig søker han bakover i tid. For Norge og Europa har opplevd uro før. Han ser 80 år tilbake, mot bestefaren som satt i tysk fangenskap under krigen. Og han prøver å se 80 år fremover. Hvordan vil Norge og Europa fortone seg da?

Innbundet kr 379 ISBN 978-82-489-1973-5 Kagge Forlag

Bård Vegar Solhjell er stortingspolitiker for SV. Han har vært kunnskapsminister og miljøvernminister, og mangeårig nestleder i SV. Han er utdannet cand.polit. med master i statsvitenskap. Tidligere har han utgitt bøkene Solidaritet på ny og Sjakk – ei kjærleikshistorie.

17


dokumentar, historie og biografi

Marianne Mjaaland TVANG OG TVIL

EN INNSIDEBERETNING FRA NORSK PSYKIATRI Et skjellsettende gløtt inn i psykiatrien gjennom blikket til en som jobber på innsiden. Med det siste lobotomiinngrepet i Norge i 1974 ble psykiatriens overgrepshistorie erklært avsluttet. Men fortsatt er rommene lukket. De moderne overgrepene er tilpasset vår tid. Vi ser dem ikke. Lukkede rom skaper kulturer hvor utydelig diagnostikk, mangel på retningslinjer og maktmisbruk råder. Tilfeldigheter og den enkelte behandlers skjønn får fritt spillerom. Ubegrunnet tvang og skadelig medisinbruk ties ihjel. Myke overtramp skjules av psykoterapiens godhetsteppe. Usynlige valg sorterer verdige trengende fra de uverdige. Tvang og tvil stiller nysgjerrigheten og vekker frykten. Boka er så spennende som bare virkeligheten kan være. Historien er både hverdagslig og fremmed. Forfatteren viser frem en underlig, skremmende og rørende verden, med skjebner du aldri vil glemme. Innbundet kr 399 ISBN 978-82-489-1969-8 Kagge Forlag

Marianne Mjaaland er lege og psykiater med doktorgrad i kirurgi og har 35 års klinisk erfaring. Hun har arbeidet som journalist i Aftenposten, fagsjef i Helsetilsynet og vært leder i Hydro på Rjukan. Hun fikk Menneskeverdprisen i 2009 og har utgitt tre romaner.

18


dokumentar, historie og biografi

Thorvald Stoltenberg og Per Anders Madsen FROKOST MED THORVALD SJU SAMTALER OM VERDEN, LIVET OG KJÆRLIGHETEN Håpet er nesten like viktig som livet. Uten håpet når vi aldri våre mål. Thorvald Stoltenberg har en helt særegen posisjon i norsk samfunnsliv og -debatt. Ingen har som ham klart å kombinere politiske toppverv med en levende interesse for mennesker, deres hverdagsliv, deres gleder og sorger. Han har aldri vært redd for å by på seg selv, eller ytre seg om spørsmål utenfor de saksfelt hans egne verv har vært knyttet til. I Frokost med Thorvald kommenterer og analyserer han samfunnsspørsmål han er særlig opptatt av. Boka går også inn på hans forhold til hans aller nærmeste. Hvordan ivareta kjærlighetsliv, barn og familie i kombinasjon med et krevende, altoppslukende yrkesliv?

Innbundet kr 399 ISBN 978-82-489-1883-7 Kagge Forlag

Thorvald Stoltenberg er en norsk diplomat og politiker for Arbeiderpartiet. Han har vært utenriksminister i to perioder og forsvarsminister i én periode. Etter den rikspolitiske karrieren var han blant annet fredsmegler på Balkan og president i Norges Røde Kors. Boka er skrevet i samarbeid med Aftenposten-redaktør Per Anders Madsen.

19


dokumentar, historie og biografi

A.N.P.

CHICKS O’HOI

EN NORSK JENTES BEKJENNELSER 100 % usensurert dagbok fra ung jente gir unikt innblikk i ungdommens hemmelige liv. A.N.P. hadde tenkt lenge på hvordan hun kunne bidra til å lette det enorme presset jenter lever under. De møter et forvirrende ideal i media, popartister stønner seg halvnakne og perfekte gjennom musikkvideoer, samtidig som de bedyrer sin uskyld. Jenter skal være pene, tynne, sexy, deilige … og jomfru? A.N.P kjenner at hun selv blir påvirka av presset, men samtidig har hun venninner som ikke lar seg diktere av idealet. Dermed kom hun på tanken om å skrive ned alt hun opplevde gjennom to år, for å vise hvordan jenter kan være. Hun forteller om alt fra forelskelse til kjærlighetssorg, fra selvmordsforsøk til lykke, fra rå sex til varmt vennskap, akkurat slik hun opplevde det. Uten filter, med en god porsjon humor. Det er en klok, sår og morsom beskrivelse av jenteliv i dag. Innbundet kr 349 ISBN 978-82-489-1966-7 Kagge Forlag

A.N.P. er nå 21 år og bor i Oslo. Hun er en helt vanlig jente. Samtidig som hun er opptatt av miljøvern, gode karakterer og samfunnsproblematikk, tenker hun minst like ofte på rimming, sexleketøy og å kunne ta silikon uten å måtte stå inne for det.

20


gave og fakta


gave og fakta

Edel Hammersmark Gjervan KALENDERPIKEN

Full pakke – hele året. Få, om noen, har hatt så mange til sengs som Edel. I disse tolv dampende fortellingene som strekker seg over kalenderåret fra januar til desember, skriver hun om sine personlige erfaringer med så vel rørleggeren og elektrikeren som bassenggutten. Her spares det ikke på noe! Her får du virkelig kjørt deg. Ikke er det porno og ikke er det erotikk. Hva er det da? Det er Edel! «God dagen, frue», sa rørleggeren som stod uttafor. «Er det du som trenger å få staka opp røret?» Diskret lagde jeg splitten i morgenkåpa litt større sånn at det ene brøstet hang halvveis uttafor før jeg svarte ertende: «Ja, her er det mer enn nok å stake opp, mister.» Innbundet kr 249 ISBN 978-82-489-1956-8 Kagge Forlag

Edel Hammersmark Gjervan er Norges mest markante poet og TV-personlighet. Hun slo for alvor gjennom hos det brede lag av publikum da hun ble fast gjest i TV-programmet Torsdag kveld fra Nydalen på TV 2, og har siden hatt suksess med sitt eget talkshow, Dritseint med Edel.

22


gave og fakta

Anton Andersen

VERDENS MORSOMSTE VITSER

FOR HELE FAMILIEN Den største norske vitseboka! Her er det mange hundre vitser for store og små, til humring og gapskratt. Verdens morsomste vitser redder den lange bilturen, og underholder på hytta når det regner. Enten du trenger et morsomt poeng til bryllupstalen, firmafesten, barneselskapet eller konfirmasjonen, er det lett å finne frem i den alfabetiske oversikten delt inn etter temaer som alle barna-vitser, heksevitser, dyrevitser, doktorvitser og mye, mye mer.

Innbundet kr 249 ISBN 978-82-489-1954-4 Kagge Forlag

Etter flere tiår med forskning, kommer endelig vitsemaker Anton Andersen med sitt livsverk – Verdens morsomste vitser, med over 4000 vitser til hele familien og til alle festlige anledninger.

23


gave og fakta

Gaathaug & Tandberg PÅSKEMORO

Påskepuslerier for hele familien. I påsken er det gøy og koselig med puslerier som du kan gjøre sammen med andre, eller for å slappe av på egen hånd. I denne boka finner du kryssord, sudoku, quiz, gåter, fleip eller fakta, anagrammer og mange andre morsomme oppgaver. Her er ulike vanskelighetsgrader og oppgaver som vil passe for hele familien. God påske!

Innbundet kr 149 ISBN 978-82-489-1976-6 Kagge Forlag

Anne Gaathaug er quizmaster på Litteraturhuset i Oslo og i avisen Klassekampen. Hun har gitt ut to quizbøker tidligere. Til daglig jobber hun som forlagssjef i Kagge Forlag. Nina Tandberg er redaksjonssjef i Kagge Forlag og har både selv gitt ut og vært redaktør for blant annet quizbøker, gåtebøker og hjernetrimbøker gjennom mange år.

24


gave og fakta

Hanne «Tegnehanne» Sigbjørnsen og Jostein Larsen

LYKKE TIL! 52 TING DU DESSVERRE MÅ GJENNOM Til ungdommen. Det er en ting eller to du bør være forberedt på. Dette er en bok til gjenkjennelse, trøst og oppmuntring for deg som innser at du må lage din første sunne middag, som er i ferd med å miste kontakten med vennene du trodde du alltid ville kjenne, som har vært på ditt første jobbintervju, fått kjærlighetssorg, blitt latterlig forelsket eller må gå i din første begravelse. Kort sagt alle de tingene du dessverre må gjennom som voksen. Tegnehanne har slått seg sammen med samboer Jostein for å gi deg akkurat den boka du trenger når livet byr på små og store oppoverbakker. Med kloke og humoristiske tekster og morsomme tegninger går de sammen med deg opp bakken.

Innbundet kr 349 ISBN 978-82-489-1971-1 Kagge Forlag

Hanne Sigbjørnsen er også kjent under navnet på den populære bloggen sin, Tegnehanne. Hun er illustratør og har blant annet en fast tegneserieside i Aftenposten. Hun har utgitt to bøker, Tegnehanneboken og Tegnehanne. Ambisjoner minus gjennomføringsevne. Hun ble kåret til årets blogger under Vixen Blog Awards i 2012 og hun vant Pondusprisen i 2015. Jostein Larsen jobber med filmproduksjon, han har blant annet jobbet med produksjonen av NRK-humorserien Karl Johan. Jostein har i lang tid vært Hannes sparringspartner, skrivehjelp og rådgiver. De to er i tillegg samboere. 25


gave og fakta

Arnodd Håpnes TRÆR I NORGE

Endelig en norsk bok om trærne i landet vårt! Gå på oppdagelsesferd og gjenkjenn de ulike tresortene. Denne vakre boka inneholder detaljerte beskrivelser av de over 30 ulike tresortene som vokser i Norge. Hver tresort beskrives med karakteristiske kjennetegn, utseende og voksested. Forfatteren viser deg hvordan du kan kjenne igjen tresorter ut fra blader, stammer, vekstmønster og lokalisering. Boka er rikt illustrert med foto og tegninger. I tillegg kan du lese om og la deg fascinere av hvor variert det norske skoglandskapet er, om gamle skoger i Norge, om hvordan skogen rommer de forskjelligste livsformer. Dette er en bok du kan lese i hjemme, eller ta med deg på turen.

Innbundet kr 399 ISBN 978-82-7201-629-5 J.M. Stenersens Forlag

Arnodd Håpnes er utdannet biolog og jobber som fagansvarlig for naturmangfold i Naturvernforbundet. Han har hatt nasjonale og internasjonale oppgaver knyttet til skogpolitikk, har vært medforfatter på læreverk i biologi og skrevet håndbøker og populærvitenskapelige artikler om trær og natur.

26


gave og fakta

Camilla Dingsøyr

STRIKK FRA LÔKAL

GENSERE, JAKKER OG SMÅPLAGG Strikk en genser på to dager! Camilla Dingsøyr designer strikkeplagg og lager oppskrifter under det populære merkenavnet Lôkal. Nå er oppskriftene på de myke og behagelige plaggene samlet i en egen bok. Mykt garn, tykke pinner, inspirasjon fra det urbane motebildet med en avslappet, ungdommelig stil, er karakteristisk for strikkeplaggene til Camilla Dingsøyr. I denne boka er det samlet enkle oppskrifter på deilige gensere, lange og behagelige strikkejakker, tøffe plagg til mannen, kule luer, variert strikk til de aller minste og en rekke morsomme og originale småplagg for den mer lekne. Alt strikkes i god ullkvalitet som gir fine, men slitesterke plagg.

Innbundet kr 379 ISBN 978-82-7201-625-7 J.M. Stenersens Forlag

Camilla Dingsøyr er designer og driver strikkekontoret Lôkal på Grünerløkka i Oslo, www.lokal-oslo.no. Lôkal leverer bl.a strikkeoppskrifter til Kamille, Kamille Idéer, KK og Maries Ideer (DK).

27


gave og fakta

Mariann Harneshaug

STRIKK GRYTEKLUTER

La grytekluten få hedersplass på kjøkkenet! Strikk den akkurat slik du vil ha den! Alle kan strikke grytekluter, og alle har bruk for grytekluter! Mariann Harneshaug er en trebarnsmor som har hatt strikking som hobby hele livet. Etter hvert som barna vokste til og ikke ønsket flere strikkede plagg, ble grytekluter en fin familie- og vennegave. Heldige er de mange som har fått en gryteklut-gave med et gjennomtenkt motiv eller i flotte farger som passer mottakeren eller mottakerens kjøkken! Nå er alle disse gryteklutene, og flere til, samlet. Her er flust av inspirasjon og flotte mønstre til å strikke de lekreste, tøffeste og fineste gryteklutene. I tillegg er det egne mønsterark, slik at du kan tegne dine egne mønstre. Mønstrene i boka er gjengitt 1 til 1, noe som gjør det enkelt å følge dem og lett å gjennomføre. Og det beste av alt: Å strikke grytekluter tar ikke all verdens tid. Dette kan du gjøre når du ikke har lyst til å ta fatt på de store, avanserte strikkeprosjektene! Strikk grytekluter – få dem ut til folket!

Innbundet kr 349 ISBN 978-82-489-1950-6 Kagge Forlag

Mariann Harneshaug er født og oppvokst på nordvestlandet, og arbeider i dag som anestesisykepleier og er bosatt i Bodø. Hun har hatt strikkedilla siden hun var ung, og etter at barna ble så store at de ikke ville ha hjemmestrikkede plagg lenger, begynte hun å strikke grytekluter. Resultatet av mange års kreativ gryteklutstrikking får du her.

28


gave og fakta

Irene Jacobsen og Kari Nygaard BARBEINTHAGEN

LAG DRØMMEHAGEN MED ENKLE GREP En praktisk og inspirerende hagebok – for alle som vil ha grønne fingre og lave skuldre. Skap din egen barbeinthage – en grønn oase med vakre blomster og glade mennesker. I hagen kan du være til stede i øyeblikket, nyte naturen og koble av. Men du trenger kunnskap for å lage dette deilige fristedet. Denne hageboka kombinerer det praktiske med inspirasjon. Her får du alt du trenger fra planlegging, dyrking og plantevalg, til stell og kos. Nordmenn er ville etter å pusse opp innvendig. Forfatterne av Barbeinthagen synes vi skal flytte den energien ut i hagen. De hjelper deg på vei. Hvordan skal du anlegge bed? Hvilken jord skal du bruke? Er det vanskelig å bygge et drivhus? Og hvilken stil passer for deg? Er det bohemhagen, gratishagen eller hagen for deg som er bortreist hele sommeren? Denne boka gir deg forståelig informasjon, grunnkunnskap og inspirasjon i overflod – slik at du kan skape et fargerikt pusterom ute. Innbundet kr 399 ISBN 978-82-489-1964-3 Kagge Forlag

Irene Jacobsen og Kari Nygaard har en felles pasjon for hage. Irene overtok bestemorens nydelige gamle hage, mens Kari skapte sin egen hage da hun bygget nytt hus. De ble kjent gjennom hageinteressen, og siden begge er skrivende mennesker, bestemte de seg raskt for å skrive hagebok sammen. Irene jobber som journalist, mens Kari er lærer og forfatter av to romaner.

29


Notater


mat og drikke


mat og drikke

Opplysningskontoret for frukt og grønt FØRSTEKLASSES MAT

ENKLE OG INSPIRERENDE OPPSKRIFTER FOR BARNEFAMILIER Et sunt kosthold er viktig for læring og konsentrasjon. Her får du et vell av tips og ideer til fargerik og sunn hverdagsmat for barnefamilier. Oppskriftene kan lages på kort tid i en hektisk hverdag. Barn som har vært med på å forberede maten synes den er god. I boka oppfordres det derfor til å involvere barna i hele prosessen. Da føler de eierskap til måltidet og blir mer interessert i både matlagingen og spisingen. Barn er nysgjerrige på det de skal spise, og lysten til å smake på mat øker jo mer de vet om maten. Og husk å lage en god ramme rundt måltidet. Måltidet handler ikke bare om å spise. Det handler også om å være sammen. Boka har i tillegg en del råd og tips til hva som er smart å spise og hvorfor.

Innbundet kr 169 ISBN 978-82-489-1702-1 Kagge Forlag

Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å få folk til å spise mer frukt og grønnsaker, og denne boka er med på å bidra til det.

32


mat og drikke

Ellen-Beate Wollen VEL BEVART MAT

SYLTING, SAFTING, FERMENTERING OG FRYSING AV BÆR, FRUKT, SOPP OG GRØNNSAKER

Tenk deg at de deilige smakene fra sommeren og høstens bær, frukt, grønnsaker og sopp kan vare gjennom hele vinteren! I denne boka kan du lære hvordan du best kan bevare de gode råvarene, og du får en rekke oppskrifter – både tradisjonelle og helt nye. Gi en hjemmelaget julegave i år, eller nyt smaken av noe du selv har produsert! Råvarene finner du i naturen, i din egen hage – eller i hylla på butikken. Det viktigste er å høste eller handle i sesong, når råvarene er på sitt aller beste.

Innbundet kr 399 ISBN 978-82-7201-626-4 J.M. Stenersens Forlag

Ellen-Beate Wollen har bakgrunn som journalist med mat, helse og livsstil som spesialfelt. Hun er oppvokst på Stranda på Sunnmøre, der hun tidlig lærte å ta i bruk naturen. Hun har drevet en mandelgård i Spania, utgitt flere bøker (blant annet bestselgeren Gratis mat) og lever og ånder for gode smaker og sunn livsstil.

33


Notater


helse og livsstil


helse og livsstil

Maria Fürst YOGA

DIN VEI TIL BALANSE, FLYT OG STYRKE Alt du trenger for å gjøre yoga! Hvorfor er yoga så bra for deg? I denne boka forteller Maria Fürst om hvordan yoga forandret livet hennes totalt – og hun gir deg alt du trenger for å komme i gang selv, eller få ny inspirasjon hvis du allerede er i gang. Yoga er skånsomt for kroppen, men gir også kondisjon, styrke og smidighet. I tillegg til å være god fysisk trening, gir koblingen av pust og bevegelse en meditativ opplevelse som bidrar til å redusere stress. • 60 grunnstillinger • 10 dynamiske sekvenser • 8 avslappende øvelser

Innbundet kr 399 ISBN 978-82-7201-635-6 J.M. Stenersens Forlag

Maria Fürst er utdannet ved Yoga Garden i San Francisco, og har spesialutdanning innen terapeutisk yoga, anatomi, sekvensering, gravidyoga og barneyoga. Fürst har også hovedfag i Medievitenskap og har tidligere jobbet som filmkritiker i NATT&DAG, kulturjournalist i Dagbladet og Aftenposten, samt vært kulturansvarlig og redaksjonssjef i ELLE.

36


helse og livsstil

Johan Kaggestad GÅ!

VERDENS BESTE MOSJON Å gå er verdens beste form for mosjon. Kroppen er skapt for bevegelse. Men bedret fysisk form kommer ikke på blå resept. Du må gjøre noe selv. Ingen annen form for mosjon er så enkel og så effektiv som gange. Ikke bare blir du i bedre fysisk form av å gå, men de mentale effektene er kanskje enda viktigere. Du får bl.a. bedre selvfølelse og kroppsoppfatning, bedret søvn, bedret konsentrasjonsevne, du blir mer kreativ og problemløsningsorientert og du får en mer positiv tankegang. Det er en form for trim som kan gjøres av alle, hvor som helst og når som helst. Johan Kaggestad, kjent for de fleste som en av Norges mest kjente trenere og som ekspertkommentator på TV, gir deg her hemmelighetene og viser deg veien til et aktiv liv som ganger. Dette er en raus og personlig beretning om det å gå, der forfatteren både filosoferer over temaet og gir konkrete råd og tips til hvordan og hvorfor gange er verdens beste form for mosjon. Innbundet kr 399 ISBN 978-82-489-1645-1 Kagge Forlag

Johan Kaggestad er ekspertkommentator på TV 2 og en av Norges mest kjente idrettstrenere. Som landslagstrener i friidrett ble det 13 medaljer i OL, VM og EM. Han var også personlig trener for stjerner som Grete Waitz og Ingrid Kristiansen. Han er en pionér innen å bruke fysisk trening som en del av behandlingen av psykiatriske pasienter. Kaggestad har selv vært aktiv idrettsutøver. I dag er hans beste form for mosjon å gå.

37


helse og livsstil

Fedon Lindberg

NATURLIG SLANK MED TARM I BALANSE

VEIEN TIL EN SUNNERE LIVSSTIL Her er nøkkelen til å oppnå og vedlikeholde en sunn tarmbalanse, en god fordøyelse, økt forbrenning og varig vekttap. Fedon Lindberg gir et innsiktsfullt perspektiv på sammenhengen mellom vektøkning og den underliggende ubalansen av bakterier i tarmen, eller det han kaller «tarmfaktor», den oversette årsaken til vektøkning. Basert på nyere vitenskapelige forskning, forklarer Lindberg hvordan fordøyelsessystemet fungerer og hvordan du kan oppnå et sunt bakterieøkosystem, som fremmer vekttap ved at kroppen opptar færre kalorier fra mat, reduserer sultfølelse og søtsug og lagrer mindre fett. Nøkkelen er å begrense inntak av sukker og stivelse og å spise mer sunt fett, levende og fermentert mat, og nok protein i hvert måltid for å balansere tarmens bakterieflora. Ved hjelp av en enkel forklaring og en diettplan som er lett å følge, en 14-dagers menyplan, over 50 oppskrifter og gode råd, vil du få det du trenger til å oppnå – og vedlikeholde – sunn tarmbalanse, god fordøyelse, økt forbrenning og varig vekttap. Innbundet kr 399 ISBN 978-82-489-1968-1 Kagge Forlag

Dr. Fedon Lindberg er lege og spesialist i indremedisin med betydelig kunnskap og lang erfaring innenfor ernæringsmedisin. Han har vist stor formidlingsevne gjennom 15 tidligere bøker på norsk om kosthold og helse og gjennom aktiv deltagelse i den norske kostholdsdebatten. Tre bøker har blitt oversatt til 14 språk og blitt utgitt i 20 land.

38


helse og livsstil

Audun Myskja

UNGDOMSKILDEN

12 GODE VALG FOR LIVET Det beste i livet gjenstår. Legen Audun Myskjas budskap i denne boka er at det er mye vi kan gjøre selv for å holde oss unge og friske – uansett om vi er 30 eller 90. Det er nemlig aldri for sent. Ved å bruke kunnskapen du får i denne boka, kan du ta de riktige valgene nå og sørge for at årene som kommer blir gode.

Innbundet kr 399 ISBN 978-82-7201-633-2 J.M. Stenersens Forlag

Audun Myskja er overlege og spesialist i allmennmedisin, og har en doktorgrad i bruken av musikk i eldreomsorgen. Han driver Senter for livshjelp i Ski utenfor Oslo, som legger vekt på hjelp til selvhjelp ved kroniske og alvorlige lidelser. Audun Myskja er opptatt av å se hele mennesket i sin behandling av pasienter og holder en rekke kurs og foredrag i både inn- og utland.

39


helse og livsstil

Harald Hrubos-Strøm SOV GODT

RÅD OG ØVELSER FOR DEG SOM DRØMMER OM BEDRE SØVN Det er hjelp å få for deg som sover dårlig eller vil sove mer! Ingenting er viktigere i livet enn søvn. Den som sover godt om natten, har det også godt om dagen. Du blir friskere, mer produktiv og får overskudd til å håndtere hverdagen. Men hva er det som kjennetegner god søvn? Og hvorfor er det så mange som opplever det som vanskelig å sove godt? Få ting er så vanskelig som å sovne når du må sove og ikke får det til. Heldigvis finnes det gode løsninger på problemet i tillegg til sovemedisiner, for det er faktisk mulig å øve seg til god søvn. I Sov godt følger lege og søvnforsker Harald Hrubos-Strøm deg hele veien fra du begynner de enkle øvelsene til du endelig sover godt. Her får du praktiske øvelser som går på pust, avspenning og tankeendring.

Innbundet kr 379 ISBN 978-82-489-1963-6 Kagge Forlag

Harald Hrubos-Strøm er lege og søvnforsker. Han har siden 2005 vært ansatt ved Akershus Universitetssykehus. I 2010 grunnla han Oslo Søvnsenter, som behandler søvnlidelser, og selvhjelpstjenesten www. somnify.no.

40


reise


reise

Anders Hornslien TOSCANA

100 UNIKE OPPLEVELSER Det beste Toscana kan by på. Anders Hornslien følger opp boksuksessen Roma – 100 unike opplevelser med denne guiden til Toscana. Etter utallige turer i regionen, både privat og som reiseleder, gir Hornslien deg tips, råd og vink som utvider din opplevelse og forståelse av Toscanas helt unike kultur og historie. Bli med gjennom Chianti-dalen på scooter, tråkk druer i Cortona eller delta på innhøstingen av oliven i Val D’Orcia. Eller hva med en helaften hos slakteren i Palanzo? Anders Hornslien gir deg muligheten til å utforske, lære og smake deg gjennom det beste Toscana har å by på, fra de kjente middelalderbyene til de bortgjemte perlene. Dette er boka man bør ha til planleggingen før reisen – og ikke minst i hånda underveis på reisen. For her har man ikke lyst til å gå glipp av et eneste tips!

Heftet kr 349 ISBN 978-82-489-1962-9 Kagge Forlag

Anders Hornslien er tidligere stortingsrepresentant og journalist. I de siste årene har han jobbet som reiseplanlegger, guide og foredragsholder i Italia med særlig fokus på Roma, Toscana og Sicilia. Han har tidligere utgitt bestselgeren Roma – 100 unike opplevelser på Kagge forlag.

42


reise

Geir Terje Ruud KØBENHAVN

100 UNIKE OPPLEVELSER Oppdag nye perler i byen du tror du kjenner! Nordmenn blir aldri lei av København. Men selv om vi tror vi kjenner byen, er det alltid nye oppdagelser å gjøre her, enten du er på jakt etter et moteskup eller en spennende matopplevelse. København er byen som har alt, som hele tiden forandrer seg, men som samtidig tar vare på de tradisjonsrike stedene. Derfor er København en by med både puls og sjel. I denne nye København-guiden får du de aller beste tipsene til en vellykket langhelg i byen, enten du drar alene, med kjæreste, venner eller barn. Her er et bredt utvalg spisesteder, både hvis du ønsker en tradisjonsrik pølse eller et besøk på en Michelin-restaurant. En rekke severdigheter kan oppleves fra sjøen og fra sykkelsetet, og du kan ta nærmere i øyesyn attraksjoner som for eksempel Christiansborg, kjent fra TV-serien Borgen, eller du kan studere de siste arkitektoniske perlene i byen. Her er tips til utsøkt kvalitetsshopping som Georg Jensen og Illums bolighus, i tillegg til en rekke hyggelige småforretninger. Enten du vil nyte en kald øl på en kneipe eller ta en svømmetur i Københavns ellipseformede svømmebasseng, vil du garantert finne spennende attraksjoner i denne guiden.

Heftet kr 349 ISBN 978-82-489-1853-0 Kagge Forlag

Geir Terje Ruud er journalist og har tidligere bodd i København i over ti år, der han var digital sjefredaktør i Ekstra Bladet. Han har dessuten bakgrunn fra VG, og jobber i dag som rådgiver for medieselskap. Han har gitt ut flere fagbøker innenfor journalistikk.

43


Notater


barn og ungdom, skjønnlitteratur


barn og ungdom, romaner

Anne B. Ragde og Bendik Kaltenborn ÆSOPS FABLER 10 ESELET OG SELSKAPSHUNDEN

Sprudlende Æsop-fortellinger, nedskrevet av Anne B Ragde. Eselet har gode dager sammen med bonden sin. Men plutselig får eselet konkurranse av bondens nye selskapshund. Det er ikke bare lett! Æsops fabler er klassiske fortellinger som vi har hørt hele livet – men aldri før har de blitt fortalt på denne måten! Anne B. Ragde har nyskrevet fablene på sin sprudlende, gøyale måte. Den prisbelønte illustratøren Bendik Kaltenborn har tegnet et flott og morsomt univers. Dette er verdenslitteratur for en ny generasjon, perfekte til høytlesning for barn og barnebarn i alderen tre til åtte år. Eller som noen av de første bøkene barnet leser selv.

Innbundet kr 249 ISBN 978-82-489-1898-1 Kagge Forlag

Anne B. Ragde er en av Norges mest populære forfattere. Det er særlig Berlinerpoplene-trilogien som har gjort bøkene hennes til folkelesning med over en million solgte eksemplarer. Ragde har også skrevet flere barnebøker og vunnet Brageprisen for faktaboka for barn om Sigrid Undset. Anne B. Ragdes bøker er solgt til 22 land. Bendik Kaltenborn er prisbelønnet illustratør, tegneserieskaper og animatør. Han har blant annet vunnet Sproing-prisen og Kulturdepartementets tegneseriepris. Han har utgitt to bøker på egen hånd, og illustrert en hel rekke barnebøker. 46


barn og ungdom, romaner

Jørn Lier Horst

EINSTEINGÅTEN

Over 350 000 solgte

Spennende puslespill-krim fra Skutebukta! Underlige hendelser, mistenkelige personer, hemmeligheter og skjebnesvangre valg er stikkordene for ellevte bok i CLUE-serien. Cecilia, Leo og Une utforsker det gamle vognskjulet på eiendommen til Perlen pensjonat. Dørene har ikke vært åpnet på flere tiår, og ingen vet riktig hva som befinner seg der inne. Det viser seg at vognskjulet rommer hemmeligheter. Store og verdifulle hemmeligheter, med forbindelser tilbake til den gangen da selveste Albert Einstein var gjest på Perlen pensjonat. Da han dro etterlot han seg nemlig en gåte som er så vanskelig at ingen hittil har klart å løse den. Bok 11 Men kanskje er ikke Einsteingåten så vanskelig likevel? For alt er jo relativt. Kanskje klarer i CLUEleseren å løse gåten før Cecilia, Leo og Une?

serien!

Husk også de andre bøkene i serien: Salamandergåten, Maltesergåten, Undervannsgåten, Gravrøvergåten, Libertygåten, Esmeraldagåten, Rivertongåten, Hodeskallegåten, Ulvehundgåten og Sjøormgåten.

Innbundet kr 279 ISBN 978-82-489-1960-5 Kagge Forlag

Jørn Lier Horst har bakgrunn som etterforskningsleder i politiet. Han er en av Nordens fremste kriminalforfattere for voksne, og har blant annet vunnet Bokhandlerprisen, Riverton-prisen og Glassnøkkelen for sine romaner. Einsteingåten er ellevte bok i kriminalserien CLUE.

47


barn og ungdom, romaner

David Solomons

BROREN MIN ER EN SUPERHELT

Årets beste britiske barnebok i 2016 kommer nå på norsk! Luke er oppe i trehuset sammen med storebroren sin, Zack, men så må han tisse. Når han kommer tilbake, har den slaskete, aldri-lest-en-tegneserie-i-hele-sitt-liv-broren hans fått superkrefter, og noen har gitt ham beskjed om å redde ikke bare ett, men to univers. Luke blir RASENDE! Zack LIKER ikke tegneserier engang! Men det er verdener som må reddes, og NOEN må sørge for at Zack gjør det skikkelig. Særlig fordi han ikke har en superheltkappe engang …

Over 140 000 solgte i Storbritannia

Originaltittel: My brother is a superhero Oversatt fra engelsk av Lisa Vesterås Innbundet kr 249 ISBN 978-82-489-1974-2 Kagge Forlag

David Solomons har skrevet manus for film og TV i mange år. Broren min er en superhelt er Solomons første barnebok og er den første av tre bøker om Luke og Zack. Han ble født i Glasgow og bor nå i Dorset med sin kone, forfatteren Natasha Solomons, og sønnen Luke. I 2016 vant han British Industry Book Awards og Waterstone’s Children’s Book Prize for Broren min er en superhelt.

48


Notater


Notater


Notater


Kagge Forlag

J.M. Stenersens Forlag

Katalog vår 2017 Kagge Forlag og J.M. Stenersens Forlag  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you