1-2-3-O!

Page 1

Styrke,
trening
skills og mental
3-2-1 GO! KRISTIN HOLTE

© 2023 J.M. Stenersens Forlag AS

Bokdesign: Trine + Kim designstudio Omslagsfoto og treningsbilder: Anders Malm Papir: Magno natural 120 g Boken er satt med: Mercury og Fester Trykk og innbinding: Livonia Print ISBN: 978-82-7201-785-8

J.M. Stenersens Forlag Tordenskiolds gate 2 0160 Oslo www.jms.no post@jms.no

Materialet er vernet etter åndsverkloven. Uten uttrykkelig samtykke er eksemplarfremstilling bare tillatt når det er hjemlet i lov eller avtale med Kopinor (www.kopinor.no).

Skrevet i samarbeid med Sara Lossius
INNHOLD
Innledning ................................................................................................ 9 Min CrossFit-reise 17
143449_F52-CrossfitJMS-XL106 - Back - Sewn FB 001 - LowRes_PDF - 16.11.2022 13:48:44 - K C M Y
Del 1: Mental trening .............................................................................. 31 Del 2: Smart trening ............................................................................... 81 Del 3: Øvelsesbank ............................................................................... 105 Del 4: Økter .......................................................................................... 113 Økter uten utstyr .................................................................................. 114 Økter med litt utstyr............................................................................. 122 Økter med tilgang til utstyr ................................................................. 136 Kristins favorittøkter ........................................................................... 148 Skills ...................................................................................................... 153 Avslutning ............................................................................................. 165 Del 5: Øvelsesleksikon .......................................................................... 169
Foto: Kay Wiese/Invictus Fitness

INNLEDNING

«One minute!»

Stemmen gjaller over arenaen i Madison i Wisconsin i USA. Torsdag 1. august 2019 er en varm dag, det er fullt trøkk fra de fullsatte tribunene, og jeg er kvalm. Jeg har aller mest lyst til å snike meg vekk fra arenaen, gjemme meg, forsvinne. Jeg angrer på at jeg har satt meg selv i denne situasjonen: De neste fire dagene skal jeg konkurrere i femten øvelser, mot de beste CrossFitutøverne fra hele verden.

Jeg rekker å kjenne på følelsen av selvmedlidenhet. Jeg står nede på arenaen og syns skikkelig synd på meg selv. First Cut heter økta, og som navnet tilsier, blir halvparten av kvinnene kuttet etter denne runden.

«Hvorfor gjør jeg det her?» tenker jeg. «Hvorfor vil jeg meg selv så vondt?»

Så klarer jeg å snu tankene.

Jeg minner meg selv på at jeg skal være nervøs. Da er jeg der jeg skal være. Da er jeg skjerpa.

Jeg minner meg på at jeg er forberedt.

Jeg har gjort jobben i forkant.

FIRST CUT 400 meter løping 3 Legless Rope Climbs 7 Squat Snatch Time Cap: 20 minutter

Jeg har trent smart, jeg har visualisert, jeg har varmet opp.

9
143449_F52-CrossfitJMS-XL106 -
Y
Front - Sewn FB 001 - LowRes_PDF - 16.11.2022 13:48:44 - K C M

«30 seconds!»

Jeg puster, finner ankeret i kroppen og aksepterer situasjonen. «Dette klarer jeg. Jeg er sterk!» gjentar jeg til meg selv.

Jeg fokuserer på følelsen jeg vil ha når jeg har gjennomført.

Jeg skal gjøre mitt beste og være stolt av meg selv når økta er ferdig.

Jeg minner meg selv på arbeidsoppgavene mine: Jeg må puste når jeg løper, på Rope Climb skal jeg bruke beina, og jeg skal ha raske, sterke armer på Squat Snatches.

Synet snevrer seg gradvis inn. Lyden fra tribunen forsvinner. Fokuset er i ferd med å komme.

«10 seconds!»

Er ikke beina mine veldig tunge? Munnen min er i hvert fall tørr som en ørken.

Det er det ingenting å gjøre med nå.

Nå ser jeg bare det som er foran meg.

Tunnelsynet er på plass.

Jeg glemmer at det er tilskuere på tribunen.

Jeg enser ikke konkurrentene mine.

Hjertet dunker.

Jeg gjør meg klar …

10 3-2-1 GO!

«3-2-1-Go!»

«Nå! Jeg er klar!»

Noen minutter senere, når økta er ferdig, kommer jeg til meg selv igjen. Jeg er stolt og nesten litt overrasket over meg selv: Jeg har klart å hente ut krefter jeg ikke visste jeg hadde, jeg har prestert over evne. Jeg ble nummer syv og er med videre i konkurransen.

Dette året ble jeg nummer to i CrossFit Games, den aller mest prestisjetunge konkurransen som finnes for CrossFit-utøvere. Second Fittest Woman on Earth. Det var meg.

I åtte år på rad kvalifiserte jeg meg til Games og fikk gode plasseringer hver gang, men dette var det soleklare høydepunktet. Det har krevd mye fysisk trening. Det har krevd mye mental trening. Jeg har trengt mye mat, og mye hvile.

Boka du holder i hånden, inneholder nettopp dette:

Jeg deler alt om hvordan trene smart.

Du får mine favorittøkter som får deg ut av komfortsonen, og en øvelsesbank for å ha god teknikk når du trener.

Jeg deler mine beste, helt uvurderlige, mentale teknikker.

Du får mine beste råd til restitusjon, både når det gjelder søvn, hvile og kosthold – for ingen blir skikkelig gode uten å ta hensyn til at hodet og kroppen trenger hvile.

I mine år som toppidrettsutøver har jeg gjort mange feil.

Jeg har pushet kroppen min for hardt.

Jeg har fokusert på konkurrentene.

Jeg har syntes synd på meg selv.

Jeg har tenkt «hva hvis jeg taper».

Jeg har oversett kroppens signaler.

Jeg har snakket meg selv ned.

11 INNLEDNING

Feilene deler jeg med deg, sånn at du forhåpentligvis slipper å gjøre dem. Jeg ønsker å gi deg det beste utgangspunktet til en aktiv livsstil og et sterkt mindset – enten du skal jakte rekorder i CrossFit eller bare vil bli litt sprekere enn du er i dag, enten du har mange timer i uken til å trene eller må skvise inn en halvtime her og der. Teknikkene i boka vil gjøre deg bedre, uansett utgangspunkt. Det vil gjøre deg sterkere, både mentalt og fysisk. Og denne styrken tar du med deg i resten av livet, inkludert den delen som ikke handler om trening.

VANLIGE CROSSFIT-UTTRYKK

WOD: Workout of the day – dagens treningsøkt

EMOM: Every minute on the minute – hvert minutt på minuttet. Starter hvert minutt, og hviler det som er igjen av minuttet hvis man er ferdig med øvelsen man skal gjøre.

AMRAP: As many rounds and reps as possible – så mange runder og repetisjoner som mulig innen et gitt tidsrom PR: Personal Record – personlig rekord

RM: Repetition Maximum – maksimalt du kan løfte, for eksempel i knebøy

12 3-2-1 GO!
FAKTA –

KRISTINS MERITTER

i tidsrekkefølge

Norgesmester stavhopp innendørs 2009

Norgesmester vektløfting 2015 (–58 kg)

Fittest in Norway (CrossFit) 2014–2021

Vinner av Meridian Regionals (uoffisielt EM) 2017 CrossFit Games 2014–2021 2014 16. plass 2015 17. plass 2016 12. plass 2017 7. plass 2018 7. plass 2019 2. plass 2020 6. plass 2021 4. plass

Norgesmester og kongepokal Functional Fitness 2021

Verdensmester Functional Fitness 2021

13 INNLEDNING

VEIEN TIL GAMES

Open: Dette er en verdensomspennende konkurranse som er åpen for alle som melder seg på. Det lanseres en ny økt hver torsdag (USA-tid). Man kan gjennomføre økta så mange ganger man vil, med en dommer til stede, før mandag kveld. Da må resultatet registreres for at det skal være gyldig. Fra 2012 til 2020 var det fem økter, altså en økt i uken i fem uker. Fra 2020 har det kun vært en økt i uken i tre uker. I 2018 var det 415 000 deltakere fra 172 land som deltok i Open.

Regionals: De beste fra hver verdensdel kommer videre til en Regionals eller semifinale, som det nå heter. Disse gjennomføres i hver verdensdel, hvor topp 1–10 kvalifiserer seg videre til CrossFit Games. I 2014 var det kun tre atleter som kvalifiserte seg videre til CrossFit Games i Europa, i 2015–2018 var det topp fem fra Europa som kvalifiserte seg videre. Etter dette har det vært litt ulike oppsett for kvalifisering til CrossFit Games, men i 2023 vil det være minst fem kvinner og menn som kvalifiserer seg fra Europa til CrossFit Games. Det er veldig bra for Europa, som er i ferd med å ta over for USA som den dominerende regionen i CrossFit Games.

CrossFit Games: Dette er et uoffisielt VM i CrossFit som arrangeres i juli/august hvert år. Her konkurrerer de førti beste kvinnene og mennene i verden i 10–15 økter over fire dager. Utøverne får sjelden vite øktene på forhånd, og de som vinner, får tittelen Fittest Man/Woman on Earth. Her finnes det også kategorier for Team, Teens (14–17 år), Masters (35–65 år+) og Adaptive (for personer med funksjonsnedsettelse).

14 3-2-1 GO!
–FAKTA –

CrossFit er både et registrert varemerke og en treningsform, som ble startet av Greg Glassman i år 2000. Treningsformen ble raskt populær både i USA og ellers i verden.

CrossFit er konstant varierte, funksjonelle øvelser som utføres med høy intensitet.

«Konstant variert» betyr at øktene sjelden er like. Det gir resultater over tid og er også nyttig for å bli mentalt sterkere.

Med funksjonelle øvelser menes øvelser som vi gjør i dagliglivet, som å løfte noe fra gulvet (Deadlift) eller sette oss opp og ned (Squat).

Treningen gjennomføres med høy intensitet.

CrossFit er skalerbart. Både utrente og godt trente kan gjøre samme økt, så lenge øvelsene tilpasses hver enkelt.

Det første CrossFit-senteret i Norge lå i Bodø. CrossFit Oslo, hvor jeg trener, startet som en liten vennegjeng som lånte lokalene til et lite kampsportsted, før noen ildsjeler leide store lokaler ved Akerselva. Det var her jeg oppdaget idretten. I 2012 ble CrossFit sett på som litt ekstremt fordi treningen var kjent for å være høyintensiv og tøff. På den tiden var det også nesten bare gutter som trente med vekter på treningssentre.

Nå er situasjonen helt annerledes. På litt over ti år har CrossFit virkelig satt sitt preg på Norge. Prinsippene herfra har inspirert både mosjonister og idrettsutøvere. Både i styrkerommene og i gruppetimer på ulike senter ser man varianter av øvelser og økter som er beslektet. De typiske styrkeøvelsene, som Squat og Pull Ups, har blitt vanlige også blant mosjonister. Gruppetimene har blitt mer intensive og bruker serier med AMRAP og EMOM. I dag finnes det ca. 90 CrossFitbokser, som vi kaller CrossFit-lokalene, over hele landet. 19 utøvere fra Norge var med i Games i 2022: fire lag og fem individuelle inkludert masternivå.

15
INNLEDNING
–FAKTA –

MIN CROSSFITREISE

Det var helt tilfeldig at jeg begynte med CrossFit. Jeg var 26 år og i ferd med å gjennomføre Birkebeinertrippelen, som består av løping, sykling og langrenn, da en bekjent av meg mente jeg burde bli med henne til CrossFit Oslo en dag for en skikkelig treningsøkt.

«Jeg er alltid helt kjørt etter en økt. Du kommer til å digge det», sa hun.

17
18 3-2-1 GO!