Page 1

1 napos napos TENGERPARTI CSOBBANÁSOK

autóbusszal

07.22., 08.12. Bibione 13.900,-Ft 07.29., 08.19. Opatija 10.900,-Ft

Pegaso Linea Italia Kft.

ORSZÁG HORVÁT ÉS IDEGENVEZETŐVEL:

munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

AUTÓBUSSZAL

KRK-SZIGET – szálloda, félpanzióval 07.25., 07.31. 61.900,-Ft/fő/5 nap ISZTRIA – szálloda, reggelivel, 08.31. 55.900,-Ft-tól/fő/4 nap OMIS – 2 fős apartmanban 08.04. 85.900,-Ft-tól/fő/10 nap

A PSN Építőipari Kft.

ALL INCLUSIVE NYARALÁSOK

1 fő ÉPÍTÉSVEZETŐT

TÖRÖKORSZÁG – repülő, 4* szálloda, 08.21. 97.650,-Ft-tól/fő/hét COSTA BRAVA – repülő, 3* szálloda, 08.16. 159.900,-Ft-tól/fő/hét RODOSZ – repülő, 3* szálloda, 08.14. 149.900,-Ft-tól/fő/hét MALLORCA – repülő, 3* szálloda, 08.17. 179.900,-Ft-tól/fő/hét BULGÁRIA – repülő, 3* szálloda, 08.12. 139.700,-Ft-tól/fő/hét

valamint

1 fő ADMINISZTRÁTORT keres.

2017. JÚLIUS 14.

ROMCAR TRAVEL

SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám:R01984/2000 R01984/2000 Eng.szám:

A reptéri transzfer a nálunk foglalt utakhoz FÉLÁRON!

Jelentkezés szakmai, fényképes önéletrajzzal a penzugy@psn.hu e-mail címen lehet. XXI. ÉVF. 27. SZÁM

csomagoló

TOLNA MEGYEI www.tmkronika.hu

8.oldal

HVAERT Nem lesz SZIG

horvát Ibiza! MUNKATÁRSAKAT KERESÜNK! 4.old.

Stílusos találkozás a

MINIHÁZBAN

6.oldal

Kártyajátékról kapta a nevét:

Opel Adam Black Jack

A Schäfer-Oesterle Kft.

BETANÍTOTT MUNKÁS munkatársat keres. Munkavégzés helye: Bonyhád, Ipari Park Jelentkezés személyesen az Ipari Parkban vagy e-mail-ben: info@schaefer-oesterle.hu

9.oldal

Munkakör részletezése, feladatok: – munkadarabok kasírozása – gyártásközi munkalapok kezelése Elvárások és szükséges tapasztalatok: – jó kézügyesség – igényes munkavégzés – nyitottság új ismeretek elsajátítására – rugalmasság, megbízhatóság – többműszakos munkavégzés vállalása Amit kínálunk: – KIEMELT órabér és juttatások – fiatalos csapat – nemzetközi környezet

A leendő munkatárs feladatai: – Kész bútorok ellenőrzése – Bútorok csomagolása – Bútorok előkészítése a rakodáshoz Elvárásaink: – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Csapatban való együttműködés – Rugalmasság Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban – Béren kívüli juttatások Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.


2

Aktuális

LAPSZEMLE Egy saját kis várost építene fel a Facebook Zuckerbergék a napokban a közösségi oldalon jelentették be: egy saját települést szeretnének létrehozni a cég székhelyéül szolgáló Menlo Parkon belül. A terv szerint saját élelmiszerüzletek, gyógyszertár, irodák és lakások is lesznek a kisvárosban, vagyis minden olyan, amit egy teljesen hétköznapi városban is találhatunk. (hvg.hu)

Az agyfejlesztő appoktól nem leszünk okosabbak Számos agytornásztató app állítja magáról, hogy a rendszeres használatukkal feltuningolhatjuk a kognitív képességeinket. A Pennsylvania Egyetemen dolgozó Joseph Kable azonan arról publikált a The Journal of Neuroscience című tudományos lapban, hogy a kutatásai alapján nincs bizonyíték a kognitív tréning hatásának a döntéshozás során fellépő idegi aktivitásra. (index.hu)

Ingyen kölcsönözhetnek teherbiciklit a bécsiek

Idén nyáron már 7,6 milliárdan vagyunk a Földön Az afrikai kontinens népessége 1950 óta 5,5-szeresére nőtt, Latin-Amerikáé és Ázsiáé több mint a 3-szorosára, Észak-Amerika lakossága ma duplájára emelkedett Európáé pedig 1,4-szeresére gyarapodott. (index.hu)

Soros György az őt ábrázoló plakátokról

A teherbringa-kölcsönzéshez mindössze 50 euró kaucióra és egy fényképes igazolványra van szükség, az egész tranzakció online vagy telefonon is intézhető. A kiszemelt cargobike-ot maximum 24 órára lehet kibérelni, és bármit lehet benne szállítani, ami belefér: gyereket, tévét, mosógépet, bevásárlást vagy strandcuccot (index.hu) a Duna-szigetre.

A BBC cikke megemlíti, hogy Soros 1980 óta 12 milliárd dollárt áldozott arra, hogy csökkentse a szegénységet, növelje az átláthatóságot, valamint ösztöndíjakat és egyetemeket alapított. (24.hu)

Megalázták és vérig sértették a legnagyobb úszóbajnokokat a vizes vb megnyitójával? Egykori olimpiai és világbajnok úszókat kértek fel szereplésre az utolsó pillanatban, majd egy napra rá közölték velük, hogy még sincs rájuk szükség a megnyitóünnepségen. (index.hu)

Csernus Imre fogadalmat íratott a női pólósokkal a vizes vb előtt

A női pólóválogatott játékosai a vizes vébé előtt Csernus Imre pszichológus javaslatára írták le azokat a gondolatokat, amiket a legfontosabbnak tartanak, és egymás előtt fel is olvasták a listákat. Egyenként papírra vetették, hogy mit fogadnak meg. A kézzel írt fogadalmakat közzé is tette a szövetség. (hvg.hu)


3

Bulvár – Aktuális

BULVÁR

007: Daniel Craig és Adele is visszatér?

D

aniel Craig játszhat a következő James Bond filmben? A krone.at arról ír, hogy a Daily Mirror szerint elkötelezte magát a brit színész. Ennek lehetőségét már tavaly ősszel a Guardian felvetette, de akkor költői kérdés maradt, hogy a sármos titkosügynök elfogadja-e a 150 millió dolláros ajánlatot két további 007-es film főszerepére. Meg nem nevezett forrás szerint most aláírt a 48 éves színész, amit a producer úgy kommentált, „licenc a halálra”. Az énekes világsztár Adele is visszatérhet a Bond-filmbe, ő énekelte 2012-ben a főcímdalt, a „Skyfall” Grammy- és Golden Globe-díjat is kapott. A film egyébként több mint egymilliárd euróval minden idők legtöbb bevételét hozta.

Ne mobilozzunk fürdőkádban!

E

gy 14 éves amerikai kislány halálát okozta a bután használt mobil. A krone.at ír arról, hogy milyen hétköznapi tragédia miatt hunyt el Madison Coe, akinek szülei a facebookra tették fel lányuk történetét. Céljuk, hogy mással ne forduljon elő hasonló szörnyűség. A fürdőkádban használta mobilját a tizenéves, de lemerült és hogy pár percet se veszítsen, mindjárt töltésre tette. Csakhogy az áram alatt lévő készüléket beleejtette Jürgenhake Magyarország Kft. felvételre keres a vízbe, és megtörtént a tragédia.

MÉRÉSTECHNIKUS / TESZTTECHNIKUST

Lepkefejek

A

németországi Pride, avagy a Christopher-Street Day felvonulásán készült a Spiegel Online felvétele, egy költői és egyben elképesztő fejdísszel. Viselői így üzennek a világnak az életről, az átalakulásról, a pillangó és az ember metamorfózisáról.

Feladatai: – Elektromos mérőberendezések, tesztadapterek cseréje gyártásindításkor – Mérőberendezések, tesztadapterek folyamatos ellenőrzése, karbantartása, javítása, tisztítása – Ezek leltárának napra kész felügyelete – Elektronikai, mechanikai, pneumatikai meghibásodások, problemák javítása – Dolgozók betanítása és szakmai felügyelete az elektromos ellenőrzésen – Részvétel új termékek bevezetésében az elektromos ellenőrzés területén – Javaslatok kidolgozása a tesztelés folyamatának, a programozás és a készülékek javítására, fejlesztésére

Követelmények: – Középfokú szakmunkás vagy technikusi végzettség – Elektrotechnikai, gyengeáramú ismeretek – Elektronikai, számítástechnikai és PLC-programozási ismeretek, illetve ilyen érdeklődési kör – A német nyelvtudás előny – Szakmai tapasztalat nem szükséges, de előnyt jelent Ajánlatunk: – A régióban elvárt fizetési szívonal – Jó, családias munkahelyi légkör – Betanulás, szakmai fejlődés lehetősége – Változatos feladatok

Jelentkezéseket folyamatosan várjuk: edit.jagodics@juergenhake.de email címre, valamint személyes illetve postai úton a megadott címre: 7100 Szekszárd, Korsófölde utca 3.

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

MINŐSÉGELLENŐRT. Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.


4

Gazdaság

A svájci tulajdonú és székhelyű CabTec cégcsoport (www.cabtecgroup.com) a kábelkonfekcionálás kiemelkedő piaci szereplőjeként, közel 10.000 terméket kínál az egyszerű kábelektől a komplex kábelszerelvényekig.

MÉRÉSTECHNIKUS

PROJEKTMÉRNÖK

FELADATOK: • technikai eszközök megfelelő karbantartása, javítása, selejtezése, számbavétele és számontartása • elektromos ellenőrzéshez használt mérőgépek, elektromos eszközök, hardware és software felügyelete, programozása, javítása • termelés és mintagyártás során felmerülő technikai kérdések tisztázása • ciklikus karbantartások végzése • meghibásodások jelzése, javítások figyelemmel követése • technológiák, eszközök kidolgozása, fejlesztése • új gyártóeszközök tervezésében való részvétel, műszaki bevezetésük során szükséges mérőeszközök, mérőprogramok biztosítása, optimalizálása MIT VÁRUNK: • közép/felsőfokú végzettség (elektrotechnikus, mechatronikus vagy gyengeáramú villamosmérnök); pályakezdők jelentkezését is várjuk • automatizálási, pneumatikus ismeretek; • kommunikációképes német nyelvtudás; • PLC programozási ismeretek előnyt jelentenek haladó számítástechnikai ismeretek (Microsoft Office csomag)

RAKTÁROS FELADATOK: • raktár napi működésének biztosítása • alapanyagok komissiózása és visszavételezése a termelési területekről • raktározás magas raktárban, az előírások betartása mellett • a raktári bevételezési és a raktárból történő kiadások könyvelése AMIT VÁRUNK: • emelőgép-kezelői bizonyítvány (gáz- és elektromos üzemű targonca) megléte előny • raktározási területen szerzett tapasztalat előny • felhasználó szintű számítástechnikai ismeretek (Word, Excel) • precíz, pontos és gyors munkavégzés (3 műszak vállalása)

FELADATOK: • árajánlatok készítése konfekcionált kábelekre vevői igények alapján • projektek levezénylése, kapcsolattartás a vevőkkel • fejlesztési projektek teljes körű dokumentációjának elkészítése valamint átvezetése a szériagyártásba • a termékek a mintagyártásból a szériagyártásba átadásának és átvételének koordinálása • közreműködés termékek, ill. a gyártásához szükséges speciális eszközök kifejlesztésében • a termékek gyártásához kötődő változásmenedzsment kezelése AMIT VÁRUNK: • felsőfokú műszaki végzettség (gépész-, villamosmérnök, műszaki menedzser) • német nyelvtudás • multinacionális gyártási környezetben szerzett 3-5 év szakmai tapasztalat, • elektronikus területen szerzett tapasztalat előnyt jelen • angol nyelvtudás előnyt jelent

GYÁRTÓSORI SZERELŐ FELADATOK: • könnyű fizikai munka • összeszerelés, házba pattintás • kötözés, bandázsolás, krimpelés AMIT VÁRUNK: • minimum 8 általános iskolai végzettség • jó kézügyesség, monotonitás tűrés • pontos, precíz munkavégzés • színlátás • több műszakos munkarend vállalása

GYÁRTÓSORI GÉPKEZELŐ FELADATOK: • munkaterületen elhelyezett berendezések kezelése • alapanyagok, ládák előkészítése • munkautasítások betartása • termelés során használt dokumentumok alkalmazása • munkaterület rendjének fenntartása ELVÁRÁSOK: • minimum 8 általános iskolai végzettség • monotonitás tűrés • pontos, precíz, fegyelmezett munkavégzés • színlátás • több műszakos munkarend vállalása • gépkezelői tapasztalat előny AMIT NYÚJTUNK: • kiemelt bérezés, cafeteria, fejlődési lehetőség

MUNK AVÉGZÉS HELYE: Szekszárd A jelentkezéseket (önéletrajz) a karrier_szekszard@cabtecgroup.com e-mail címre kérjük elküldeni a betölteni kívánt munkakör megnevezésével. Bővebb információért valamint aktuális állásajánlatainkjért látogasson el honlapunkra: www.cabtecgroup.com

S P E C I Á L I S • S Z E M É LY E S • K O M P E T E N S


5

A ktuális

Pickup kerékpár, plusz két fő a fedélzeten E

gyelőre tesztelik, de lehetséges, hogy rövidesen hétköznapjaink részévé válik. A Spiegel Online ír arról, hogy egy új kerékpáros szerkezetet alakítottak ki, ami kétszemélyes gyermeküléssel biztonságos közlekedést tesz lehetővé a kicsiknek. Nem szép, de nagyon praktikus, olvasható az első értékelésben. Hátrafelé erősen hosszított a bicikliváz, mintegy 80 centiméterrel toldották meg a kétkerekűt, viszont ezzel együtt kényelmes és könnyen elérhető a két ülés a kicsik számára. Biztonságos lábtartót alakítottak ki, a fémből készült, stabil szerkezet valóban nem hagy kívánnivalót. Állítólag az USÁ-ban már használják, az öregkontinensen egyelőre próbaként utaznak vele. Az indulóára 1299 Euro és kapható három vagy akár többsebességes váltóval, de választási lehetőséget kínál az E-motor változat is. A teherkerékpárok családjába tartozik, mondhatjuk, ez is pickup. Természetesen továbbfejleszthető, akár háromvagy többkerekes formában. Az autónál biztosan olcsóbb és környezetkímélőbb.

Űrjáró robot az Etnán

A

Szicília északkeleti részén található, ma is aktív Etna tűzhányó oldalán tesztelik a német űrkutatási hivatal által kifejlesztett holdjáró robotot. A mintegy egyméteres, négykerekű robotot egy jövőbeli holdra szállás alkalmával fogják felhasználni. A jármű kifejlesztésében és tesztelésében német, brit, amerikai és olasz mérnökök vesznek részt a ROBEX (RoJürgenhake Magyarország Kft. felvételre keres botic Exploration of Extreme Environments) elnevezésű 8 órás munkaidőben program keretében.

KOMAX (vezetékvágó gép) KEZELŐKET három műszakos munkarendbe.

Boris Behncke vulkanológus a Reuters hírügynökségnek azt mondta, céljuk egy olyan Hold- vagy Mars-küldetést szimulálni, amelynek során több robotot is felhasználnának, amelyek szállítási és szerelési feladatokat látnának el. (168ora.hu nyomán)

Amit kínálunk: – alapbér+teljesítménybér +minőségi prémium – műszakpótlék – Cafeteria 2. hónaptól – bérlettérítés 86% Jelentkezéseket folyamatosan várjuk: edit.jagodics@juergenhake.de email címre, valamint személyes illetve postai úton a megadott címre: 7100 Szekszárd, Korsófölde utca 3.

Jürgenhake Magyarország Kft. felvételre keres

BETANÍTOTT GYÁRTÓSORI ÖSSZESZERELŐKET valamint

ELEKTROMOS ELLENŐRÖKET 2 illetve 3 műszakos munkarendbe. Amit kínálunk: – alap+teljesítménybér – műszakpótlék – Cafeteria a 2. hónaptól – bérlettérítés 86% – túlmunka lehetősége – hétvégén járat hiányában bejutás biztosított Jelentkezéseket folyamatosan várjuk: edit.jagodics@juergenhake.de email címre, valamint személyes illetve postai úton a megadott címre: 7100 Szekszárd, Korsófölde utca 3.

A DKC Ungheria Kft. tolnai telephelyére önálló munkavégzésre alkalmas, gyakorlattal rendelkező munkatársakat keres az alábbi munkakörök betöltésére:

• HEGESZTŐ • GÉPKEZELŐ (hajlító és présgépek, CNC vezérlésű vágógép)

• FESTŐ ÜZEMI BETANÍTOTT MUNKÁS Amit elvárunk: • pontos munkavégzés • 18. betöltött életév • szakmunkás bizonyítvány • 1-2 műszak vállalása Amit nyújtunk: • azonnali munkakezdés • útiköltség térítés • versenyképes jövedelem • hosszú távú munkalehetőség • cafeteria Előny:

• targoncavezetői engedély • hasonló területen szerzett tapasztalat

Jelentkezés önéletrajzzal az ildiko.balone@dkcungheria.com e-mail címre, vagy személyesen a 7130 Tolna, Belterület 970/110. alatt.


6

Lakás – Otthon – Építkezés

Stílusos találkozás a miniházban K

ihozta magából a maximumot a francia Balu-chon építészeti vállalkozás egy hatméteres utánfutóra épített lakóház kialakításánál. * Az épület egy lovarda mellett található a franciaországi Toulouse-nál. Méreteihez képest meglepően tágasnak tűnik és

December 24-ről dönthetünk Megkezdődhet az aláírásgyűjtés a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítása ügyében, miután a Kúria elutasította a kérdés hitelesítéséről szóló választási bizottsági határozat ellen benyújtott jogorvoslatot. (portfolio.hu nyomán)

A FASTRON Hungaria Kft. tolnai munkavégzésre új munkavállalót keres

GÉPBEÁLLÍTÓ munkakörbe. Feladatok: Az alábbi gépek beállítása, szerszámozása; napi és rendszeres karbantartásuk elvégzése: – PLC, CNC vezérlésű tekercselőgépek – Vezeték gyártó automata gépek – Speciális alkatrészgyártó berendezések, automaták (zömítő, ponthegesztő állomások) – Automata, és félautomata berendezések – A gépek karbantartásáról, javításáról a karbantartási dokumentáció és gépnapló vezetése Elvárások: – Középfokú elektronikai vagy gépész végzettség – Műszaki beállítottság Egyéb elvárások: – Több műszakos munkarend vállalása

További információ a 74/540-313-as telefonszámon kérhető. Önéletrajzokat személyesen, vagy e-mail-ben a karrier@fastron.co.hu címre küldhető.

két ember kényelmesen elfér benne. A hangulatos otthont egy házaspár, Nathalie és Sebastien rendelte meg a cégtől és a szomszédos istálló után az Ostara nevet adták neki. A ház rusztikus külsejét a kétszárnyú bejárati ajtó töri meg, melyen belépve a nappaliban találjuk magunkat. A helyiség fókuszpontját a nagyméretű, 1.8 méter hosszú kanapé képezi, amin adott esetben egy vendég eltöltheti az éjszakát. Ha balra nézünk, egy kis könyvespolcot, egy fatüzelésű kályhát és egy három fős étkező asztalt látunk. A nappalitól jobbra van a konyha, kétégős tűzhelylyel, fagyasztós hűtőszekrénnyel, és bővíthető, fából készült pulttal. A nagy méretű zuhanyzóval és komposztáló WC-vel ellátott fürdőszoba a konyhán át vezet az út. A beépített tárolóval rendelkező saroklépcsőn felérve

a franciaágy fogad minket az emeleten. A lakást a kör alakú, méteres átmérőjű ablakok teszik világossá és biztosítják a csodás kilátást a szabadon legelésző lovakra és a természetre. A Baluchon miniházait csak Franciaország területén lehet megrendelni, a cég ugyanis a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére törekszik. (24.hu nyomán)

Folyamatosan fejlődő csapatunk erősítéséhez tapasztalt

C,E kategoriás gépkocsivezetőket keresünk Németországba. Előny: – alapszintű német nyelvtudás, – több éves tapasztalat Gépkocsivezetőink kettő hetente Magyarországra történő hazaszállítását cégünk biztosítja. Az érdeklődők önéletrajzát a kontakt@stadler-spedition.de e-mail címre várjuk, illetve további információk az alábbi telefonszámon kaphatók: +49/7392-169334


Lakás – Otthon – Építkezés –Aktuális

7

Ennyi a rezsi a klímakutató saját tervezésű házában

M

Kína megépíti a világ első erdei városát K

ína építi a világ első erdei városát, így próbál harcolni a légszennyezés ellen. * A terv az, hogy Dél-Kínában, a Liujiang folyó mentén egymillió növényt és 30 ezer fát fognak ültetni. Az az érdekes ebben, hogy mindezt úgy tervezik, hogy a fák és növények nem csak körülveszik majd az épületeket, hanem az építményeken is helyet kapnak. A városban lesz pláza, iskola, kórház és egy felhőkarcoló is. Az erdei város építése már folyamatban van, és 2020-ra be is szeretnék fejezni. (blikk.hu nyomán)

it jelent rezsiköltségben kifejezve, hogy lassan tíz éve paszszívházban él? – teszi fel a kérdést a HVG Feiler József klímakutatónak. „Azt, hogy havonta csupán egyetlen csekket, egy hatezer forintos villanyszámlát kapok” – hangzik a válasz. A szakemberrel szerint a piacot csak pillanatokra felpörgetni képes energiahatékonysági pályázatok a folyamatosság és a kiszámíthatóság hiánya miatt inkább károsak, mint hasznosak, és hogy Magyarországnak annyira nincsenek hosszú távú elképzelései a megújuló energiák használatában, hogy lassan Albánia is átlép felettünk. Pedig nincs mese, az uniós szabályok szerint 2020 után már csak „majdnem” passzívházakat lehet majd építeni Magyarországon is. (hvg.hu nyomán)

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPKEZELŐKET

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyének galván üzemébe keres

Elvárás: – gépi forgácsoló végzettség. Előnyt jelent: – szakmai tapasztalat, – CNC gépkezelői végzettség.

GÉPKEZELŐT

Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.


8

Aktuális

PÁLYAKEZDŐ VILLANYSZERELŐ ÉS FORGÁCSOLÓ MUNKATÁRSAK jelentkezését várja.

FELADATOK: – szerszámüzem és a TMK területén a napi üzemviteli feladatok támogatása,

AMIT VÁRUNK: – szakirányú szakmunkás iskolai végzettség – pontos, precíz munkavégzés – megfelelő motiváltság

AMIT KÍNÁLUNK: – egy műszakos munkarend – munkába járás támogatás – versenyképes jövedelem – cafetéria – betanulási idő – továbbképzési lehetőség Jelentkezéseket (önéletrajzokat) a karrier@mmgszek.hu email címre kérjük elküldeni, a betölteni kívánt munkakör megnevezésével.

Nem lesz horvát Ibiza, tilos a hiányos öltözet A

z engedély nélküli horgászatot, a meztelenkedést, de a közterületen való alkoholfogyasztást sem tűrik a horvátok. * Háromezer horvát kuna (mintegy 120 ezer forint) bírságot kaphat, aki horgászengedély hiányában pecázik Horvátországban – írja a Ripost. Bár a szállásadók olykor azt mondják a turistáknak, hogy nyugodtan horgásszanak engedély nélkül, nem érdemes rájuk hallgatni. Az egynapos horgászengedély egyébként 2500, a kétnapos 6300, a hétnapos, 12 450, a 30 napos pedig közel 30 ezer forintnak megfelelő összegért váltható ki. Szigorúan büntetik a meztelenkedést és helytelen viselkedést is a horvátországi Hvar szigetén, ahol már angol nyelvű táblák figyelmeztetik a turistákat. A táblákon képekkel illusztrálják, mit

A Balaton vize jól viseli a kánikulát

nem szabad a szigeten. Hiányos öltözetben sétálni a városban 500 euró büntetéssel jár. Amenynyiben a hiányos öltözet bikinit vagy úszónadrágot takar, a büntetés 600 euró. A legszigorúbb pénzbírságot, 700 eurót azokra

szabják ki, akik közterületen fogyasztanak alkoholt és ételt. A táblán egy rendesen felöltözött, kézen fogva sétáló pár is látható, a kép mellett pedig az a szövet olvasható, hogy Spórolj a pénzed-

del, és élvezd Hvar szigetét (Save your money and enjoy Hvar). A polgármester a rigorózus intézkedéseket azzal magyarázta: meg akarja állítani Hvar „turisztikai öngyilkosságát”, amely azzal kezdődött, hogy a szigetet úgy reklámozták, mint világszínvonalú partihelyszínt. Nemrég Ante Dabo, a Pag szigeti Novalja polgármestere kért elnézést a város hivatalos honlapján a helyi lakosoktól egyes turisták „barbár” viselkedése miatt. A helyiek szerint a horvát Ibizának is nevezett Zrce Beachen az ittas, félmeztelen és bedrogozott turisták törnek-zúznak, lármáznak, nem tisztelnek senkit és semmit, ott vizelnek, ahol akarnak, és félmeztelenül ülnek be bárokba vagy éttermekbe. A polgármester megígérte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a város visszanyerje méltóságát. (nlcafe.hu nyomán)

F

enékig átlátszó a tó vize, annyira tiszta, írják nyaralóknak szóló jelentésükben az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének munkatársai. A parti zónában megjelenő zöldalgák is a kedvező ökológiai körülményekre utalnak. A kutatók szerint meg kell osztoznunk az élővízen a Balaton növény- és állatvilágával. A Balaton vizének hőmérséklete meghaladta a 25 Celsius-fokot a június végi kánikulában, miközben megőrizte kiváló minőségét. A tó vize – amíg a szél fel nem kavarta – fenékig átlátszó volt. A vízben lebegő mikroszkopikus algák mennyisége messze az egészségügyi határérték alatt maradt. (magyarorszagkul.nlcafe.hu nyomán)

UTÓSZEZON! AKCIÓS AJÁNLATOK AUTÓBUSSZAL ÉS IDEGENVEZETŐVEL: ŐSÉ 1 NAPOS LEHETŐSÉGEK

TÖBBNAPOS AJÁNLATOK:

08.26. Schönbrunn Kastély és Állatkert 8.900,-Ft

09.05. Erdély Csodái, félpanzióval 59.900,-Ft/5 nap 09.21. Montenegró, teljes ellátással 79.900,-Ft-tól/9 nap 09.01. Boszniai Piramisok, reggelivel 39.900,-Ft-tól/3 nap 08.25. Ligúr tengerpart, reggelivel 99.900,-Ft-tól/6 nap

09.02. Velencei Regatta 12.900,-Ft 09.30. Laxenburg Kastély és Tavas barlang 7.900,-Ft 09.30. Bad Ischl és Hallstatt 14.900,-Ft 10.07. Plitvicei-tavak 10.900,-Ft

REPÜLŐS AJÁNLATOK 09.26. KORFU apartman 39.900,-Ft-tól/hét hét 08.31. MALLORCA szálloda, félpanzió 99.900,-Ft-tól/hét 09.12. ZAKYNTHOS szálloda, félpanzió 109.900,-Ft-tól/hét 09.21. MÁLTA szálloda, félpanzió 109.900,-Ft-tól/hét A reptéri transzfer a nálunk foglalt utakhoz FÉLÁRON!

LUXUS HAJÓUTAK teljes ellátással, kikötői transzferrel és idegenvezetővel

10.17. Mediterrán dallamok (MSC Magnifica) 295.000,- Ft-tól/10 nap 10.27. Itália és szomszédai (MSC Armonia) 239.000,- Ft-tól/9 nap 12.01. Karibi kikapcsolódás (MSC Divina) 299.000,- Ft-tól/10 nap

Széchenyi utca 18-20. • Tel./fax: 74/510-367, 74/510-368 ROMCAR SZEKSZÁRD, TOLNA, Bajcsy-Zsilinszky u. 120. • Tel./fax: 74/443-828, 74/540-105 TRAVEL E-mail: info@romcar.hu • www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

Szekszárdi székhelyű termelő cég,


Autó-motor – Aktuális

9

Kártyajátékról kapta a nevét az új Opel

A

Blackjack (avagy Huszonegy) nevű kártyajátékról nevezte el az Adam legújabb kiadását az Opel. A motivációt nem értjük, de az autó jól néz ki: nemcsak a tető és a tetőoszlopok kapnak ugyanis kontrasztos, fekete fényezést, hanem a motorházfedél is, ami még a 70 lóerős alapmotorral szerelt kivitelről is elhiteti az emberrel, hogy a 150 lóerős turbómotor dolgozik benne. Ami a további ajánlatokat illeti, Opel OnStar diszpécserszolgálat, wifi hotspot, bluetoothos CD-rádió (vagy opcióként okostelefon-integrációs audiorendszer, illetve még igényesebbeknek nyolchangszórós Infinity hifi) kerül az autóba. A Black Jack dizájn egyébként más kivitelekkel is társítható, így a sportosabb Adam S vagy a kvázi terepbarát Adam Rocks S is megkaphatja optikai csomagként. (vezess.hu nyomán)

Levegő helyett érzékelő az új autókeréken

A

Michelin Vision névre keresztelt kerék tele lesz érzékelőkkel, így folyamatosan látni lehet az állapotát. Az abroncsban nem lesz levegő, így defektet sem kap soha. * A cég a Move 'On 2017 konferencián mutatta be a Vision névre keresztelt abroncsot, ami gyakorlatilag nemcsak a gumit, de a komplett felnit is pótolja. A Vision ráadásul teljes egészében olyan anyagból épült, ami képes lebomlani, vagyis a környezetet sem szennyezik vele. Ráadásul

az egész 3D-nyomtatással készül, ami szintén nagyban hozzájárul a környezet kíméléséhez. A kerékbe épített érzékelők folyamatosan monitorozzák majd az abroncs állapotát, amiről jelentést küldenek a tulajdonos mobiltelefonjára. Ennek köszönhetően azonnal látni lehet, ha a „gumi„ megérett a javításra. Igen, javításra, a Michelin szerint ugyanis nem lesz szükség a cserére, csupán le kell venni, majd a 3D-nyomtató segítségével feltölteni a szükséges helyeken. (hvg.hu nyomán)

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

GÉPBEÁLLÍTÓKAT görbevezérelt revolver- és hosszautomata gépek kezeléséhez.

A DKC Ungheria Kft. tolnai telephelyére önálló munkavégzésre alkalmas munkatársakat keres az alábbi munkakör betöltésére:

FESTŐ ÜZEMI BETANÍTOTT MUNKÁS Amit elvárunk:

• pontos munkavégzés • 18. betöltött életév • 8 általános • 1-2 műszak vállalása

Amit nyújtunk:

• 900.- Ft kezdő órabér • havi jutalom • cafeteria • útiköltség térítés • hosszú távú munkalehetőség

Előny:

• hasonló területen szerzett tapasztalat

Jelentkezés: személyesen a DKC Ungheria Kft. (volt Cost.E.L. Hungária Kft.) Tolna, Belterület 970/110 szám alatt, vagy a 74/540-002 telefonszámon, vagy önéletrajzzal az ildiko.balone@dkcungheria.com e-mail címen.

Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.


10

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Tolnán 120 m2-es 3+1 szobás két generációs családi ház eladó 1214 m2-es telken. Irányár: 17,9 M Ft. H330172. +36 70 461 9731. Sürgősen eladó! Tolna-Mözsön 100 m2-es 4 szobás gázkonvektoros felújított családi ház eladó. Irányár: 11,2 M Ft. H330364. +36 70 461 9731. Tolna-Mözsön 101 m2-es felújítandó vagy bontandó ház eladó 1523 m2-es telken. Irányár: 3,8 M Ft. H333084. +36 70 716 9366. Tolnán 54 m2-es 2 szobás erkélyes 3. emeleti felújított gázkonvektoros lakás eladó. Irányár: 8,7 M Ft. H336399. +36 70 716 9366.

Ingatlan ELADÓ Szekszárd Szőlőhegyen két lakásos, medencés, gázfűtéses családi ház. A lakások kétszintesek (földszint + tetőtér). Nagy lakásban: 4 szoba, gardrób, nappali, konyha, étkező, vendégszoba, 2 fürdőszoba, mosókonyha. Kis lakásban: nappali, konyha-étkező, hálószoba, 2 fürdőszoba, kamra, 2 szoba (a tetőtér itt szerkezetkész). Az alagsorban: két garázs, műhely/konditerem. Telefon: 06-30/640-9624. Szekszárdon az Ibolya utcában, vagy az új Csalogányban eladó lakást keresek. Érdeklődni a 06-30/636-7200, 06-30/697-0747 telefonszámokon. Bátaszéken 111 m2-es 3 szobás részben felújított ház eladó melléképületekkel. Irányár: 8,99 M Ft. H339753. +36 70 716 9366. Bátán eladó egy 152 m2-es 5 szobás részben felújított családi ház. Irányár: 6,49 M Ft. H272937. +36 70 461 9731.

Tolna-Mözsön 124 m2-es 4+1 szobás kétgenerációs családi ház 892 m2-es telken eladó. Irányár: 11,9 M Ft. H339287. +36 70 716 9366. Várdombon 120 m2-es kétszintes teljes készültség előtt álló 3+1 szobás családi ház eladó. Irányár: 17,9 M Ft. H336773. +36 70 461 9731.

Állás B kategóriás jogosítvánnyal, azonnali belépéssel tehetséges fiatalt várunk egy lendületes csapatba, gépkocsivezető állásba. Érd: 20-936-1674. Szekszárd vagy környéki autóbuszvezetőket keresünk július 31-i kezdéssel, szekszárdi munkavégzésre, 2 műszakos munkarendben. Lelkes nyugdíjasok jelentkezését is várjuk. Érd: 20-936-1674. Juhászt vagy juhász házaspárt keresnék. Érdeklődni: 06-20/226-4738."

Szekszárdi takarítóhölgyet keresünk Újvárosba 6.30-10.30 között. Érdeklődni: 06-70/335-8066.

 Szekszárdon a Palánki-hegyen panorámás 25  Szekszárdon 34 m2-es 1 szobás 4. emeleti m2-es tanya eladó 724 m2-es szőlőterülettel. távfűtéses fiatalos lakás eladó. H336018 . +36 70 H311606. +36 70 461 9731. Irányár: 2,39 M Ft 461 9731. Irányár: 7,49 M Ft

Szolgáltatás

 Szekszárdon az M9-es autóút közelében 4778  Szekszárdon 48 m2-es 1+1 szobás gázkonvekm2-es telken tégla épület eladó szőlővel és szán- toros 4. emeleti jó állapotú lakás eladó. H336392. tóval. M0000846. +36 70 461 9731. I.ár: 4,5 M Ft +36 70 716 9366. Irányár: 8,9 M Ft

P-KLÍMA Klímatisztítás, telepítés, forgalmazás. Telefon: 06-20/408-4712. Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-30/372-5542. 9 személyes kisbusz bérelhető. Érdeklődni: 06-20/982-6142.

„MOLETT NŐI DIVAT

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől

NYÁRI VÁSÁR! NYÁRI RUHÁK 6.000-12.000 Ft között, FELSŐK 3.800-4.800 Ft között! Ismét gyönyörű áruval várom kedves vásárlóimat!

SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30. Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419

VILLANYSZERELÉS TOLNA MEGYE TELJES TERÜLETÉN

 Szekszárdon a Kisbödő-hegyen panorámás  Szekszárdon 78 m2-es újszerű állapotú panozártkerti 3581 m2-es telek eladó. T021137. +36 70 rámás családi ház 4070 m2-es magánbirtokon 461 9731. Irányár: 3,5 M Ft eladó. H336665. +36 70 461 9731. I.ár: 49 M Ft  Szekszárdon a központhoz közel 122 m2-es  Árcsökkenés! Szekszárd déli részén 4788 4+1 szobás családi ház eladó 465 m2-es telken. m2-es telek egyben vagy külön 3000Ft/m2-es H328371. +36 70 461 9731. Irányár: 17,9 M Ft áron eladó. T022494. +36 70 461 9731. Irányár: 14 M Ft  Szekszárdon a Decsi-Szőlőhegyen 3319 m2-es területen szőlőterület eladó feldolgozóval.  Szekszárdon a Halas utcában 183 m2-es (két M0000957. +36 70 461 9731. Irányár: 4,9 M Ft részből álló) 4+3 szobás felújított családi ház eladó 771 m2-es telken. H337249. +36 70 461  Szekszárd-Szőlőhegyen belterületi összköz9731. Irányár: 27,9 M Ft művesített 977 m2-es építési telek eladó. T021800. +36 70 461 9731. Irányár: 7,9 M Ft  Szekszárdon új építésű társasházi lakás eladó a Bartina utcában. +36 70 461 9731  Szekszárdon 16 m2-es betonozott aljzatú garázs fém kapuval eladó. G1995464. +36 70 461  Szekszárdon új építésű társasházi lakások +36 70 461 9731 9731. Irányár: 1,79 M Ft eladóak a Sárköz utcában.  Szekszárdon 794 m2-es, 849 m2-es és 1114  Szekszárd déli részén 62 m2-es 2+1 szobás m2-es összközműves panorámás telkek eladóak. erkélyes felújított 4. emeleti lakás eladó. +36 70 461 9731. Irányár: 8,5-11,7 M Ft H339171. +36 70 716 9366. Irányár: 13,9 M Ft  Szekszárd központjához közel eladó egy 99  Szekszárd déli részén 152 m2-es 4+1 szobás m2-es 1+2 szobás ikerház rész 287 m2-es telekkel. kétgenerációs ház garázsokkal eladó. H339534. Irányár: 29,9 M Ft H335518. +36 70 716 9366. Irányár: 21,5 M Ft +36 70 716 9366.  Szekszárdon vállalkozásra is alkalmas, köz-  Tolnán a Wosinsky utcában 105 m2-es 3 szopontközeli 66 m2-es pince (kivett présház) galériá- bás gázfűtéses családi ház eladó. H259526. +36 val eladó. H335662. +36 70 716 9366. I.ár: 8,5 M Ft 70 716 9366. Irányár: 6,9 M Ft

 Belső hálózatok építése,

javítása, helyreállítással  Bojlerek, hőtárolós

kályhák javítása, tisztítása

KLEIN ATTILA

Telefon: 06-30/70 0-6080

Bonyhádon eladó egy 4 szobás 109 m2-es gázfűtéses családi ház. Irányár: 6,9 M Ft. H291578. +36 70 461 9731. Fadd, Volent-öbölben eladó egy 94 m2-es 1+3 szobás szép állapotú kétszintes ház. Irányár: 19,99 M Ft. H335808. +36 70 461 9731. Mórágyon 73 m2-es újszerű állapotú 2 szobás könnyűszerkezetes ház eladó. I.ár: 9,8 M Ft. H262091. +36 70 461 9731. Mőcsényben 74 m2-es 3 szobás felújítandó családi ház eladó 974 m2-es telken. I.ár: 3,5 M Ft. H327530. +36 70 461 9731. Mőcsényben 4844 m2-es belterületi beépíthető telek (jelenleg szántó) eladó. Irányár: 2,5 M Ft. M0000944. +36 70 461 9731. Őcsényben eladó egy 137 m2-es 3+1 szobás jó állapotú családi ház 900 m2-es telken. Irányár: 18,9 M Ft. H329211. +36 70 461 9731. Őcsényben 88 m2-es 3+1 szobás felújított családi ház eladó 390 m2-es telken. Irányár: 19,9 M Ft. H329291. +36 70 461 9731. Sióagárdon 1998-ban épült 74 m2-es, 1+2 szobás tégla hétvégi ház eladó. I.ár: 7,99 M Ft. H246580. +36 70 461 9731. Sióagárdon 110 m2-es felújítandó épület 1563 m2-es birtokkal és pincével eladó. Irányár: 6,5 M Ft. H335139. +36 70 461 9731. Tolna-Mözsön 147 m2-es 4+1 szobás szigetelt családi ház garázzsal eladó. I.ár: 15,5 M Ft. H321395. +36 70 716 9366. Tolna-Mözsön üzleti vállalkozásra alkalmas 246 m2-es ház 566 m2-es telken eladó. Irányár: 18,5 M Ft. H323851. +36 70 716 9366. Tolnán felújított 210 m2-es 5+1 szobás nagypolgári családi ház eladó 1787 m2-es telekkel. Irányár: 43 M Ft. 324279. +36 70 461 9731.

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt.

SZÓRÓLAPTERJESZTÉST

Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS

VÁLLALUNK – referenciákkal!

Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

Tel.: 74/414-853, 06 20/9686-992

Július 14. péntek

8; 15 °C

22; 27 °C

Július 15. szombat

10; 17 °C

22; 28 °C

Július 16. vasárnap

10; 17 °C

22; 28 °C

Július 17. hétfő

11; 16 °C

27; 31°C

Július 18. kedd

12; 17 °C

28; 33 °C


11

Egészség-Életmód – Aktuális

Új rizsfajta segíthet a rákbetegségek megelőzésében

www.tmkronika.hu

Online újság, ami közelebb hozza a világot...

K

ínai kutatók génmódosítási eljárással sikeresen kinemesítettek egy új (bíborvörös) rizsfajtát, amelynek fogyasztása az antioxidáns hatása folytán felhasználható lehet a rák és egyéb, főleg szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség kockázatának visszaszorításában. Ez a növényi genetika világviszonylatban kiemelkedő eredménynek tekinthető. Az új rizs az egészségvédő hatását a benne lévő magas antocián (antocianin) tartalom antioxidáns hatása révén fejti ki. A pigmentfejlődést serkentő antociánok több gyümölcs- és zöldségfélében jelen vannak, amint azt a növények egyes részeinek lila, bordó vagy kék elszíneződése jelzi. A rizs antociántartalmának növelésével a tudósok már régebb óta kísérleteznek, ez azonban mind ez idáig nem sikerült. Remélik, hogy az általuk alkalmazott génsebészeti módszer

nemcsak a rizs esetében eredményes, hanem elősegítheti más növények – többek között a kukorica – tápanyagtartalmának növelését és egyéb egészségmegőrző anyagok növényekbe történő bevitelét is. (agroinform.hu nyomán)

High-tech fogmosás

A

z Amabrush teljesen újraértelmezheti a fogkefe fogalmát, gyors és tökéletes fogtisztítást ígér. Igazság szerint nem is kefe az eszköz, leginkább egy fogvédőhöz hasonlítható, amelyet be kell tenni a szánkba, majd a gomb megnyomása után 10 másodpercig vibrál. A tervező szerint fogszabályzóval és műfogsorral is használható. (origo.hu nyomán)

A székesfehérvári Polyax Alkatrészgyártó Kft. 6000 m2-es, korszerű gépparkkal rendelkező gyártócsarnokába keresünk autóiparban jártas szakembereket a következő munkakörbe:

A székesfehérvári Polyax Alkatrészgyártó Kft. 6000 m2-es, korszerű gépparkkal rendelkező gyártócsarnokába keresünk autóiparban jártas szakembereket a következő munkakörbe:

CNC gépbeállító

Operátor

Elvárás: • szakirányú végzettség • szakrajzok magabiztos olvasása, értelmezése, gyakorlati alkalmazása • pontos, igényes munkavégzés • gépipari alapismeretek megfelelő színvonalú alkalmazása Előny: • autóiparban szerzett releváns szakmai tapasztalat Amit ajánlunk: • biztos háttérrel rendelkező munkahely • bejelentett, határozatlan időre szóló munkaszerződés • hosszú távú munkalehetőség • munkába járási költségtérítés • versenyképes bruttó alapbér • kulturált munkakörnyezet • jó munkahelyi légkör • lakhatási támogatás PÁLYAKEZDŐK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK! Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, küldje el önéletrajzát a hr@polyax.hu e-mail címre, vagy jelentkezhet a 06-30/472-7447-es telefonszámon.

Elvárás: • műszakvezető által megadott utasítások szerinti munkavégzés • termelésben való aktív részvétel • pontos igényes munkavégzés • 8 általános iskolai végzettség Előny: • tapasztalat Amit ajánlunk: • biztos háttérrel rendelkező munkahely • bejelentett, határozatlan időre szóló munkaszerződés • hosszú távú munkalehetőség • munkába járási költségtérítés • versenyképes bruttó alapbér +30% műszakpótlék • kulturált munkakörnyezet • jó munkahelyi légkör • lakhatási támogatás PÁLYAKEZDŐK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK! Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, küldje el önéletrajzát a hr@polyax.hu e-mail címre, vagy jelentkezhet a 06-30/472-7447-es telefonszámon.

A svájci székhelyű Adval Tech Group magyarországi leányvállalata, az autóipari alkatrészgyártással foglalkozó Adval Tech (Hungary) Kft. (www.advaltech.com) keresi leendő munkatársát szekszárdi telepelyére a következő munkakörben:

A svájci székhelyű Adval Tech Group magyarországi leányvállalata, az autóipari alkatrészgyártással foglalkozó Adval Tech (Hungary) Kft. (www.advaltech.com) keresi leendő munkatársát szekszárdi telepelyére a következő munkakörben:

RAKTÁROS

GÉPBEÁLLÍTÓ TECHNIKUS (műanyag üzem)

Ebben a munkakörben az Ön feladatai: – Termelési igényeknek megfelelő anyagáramlás biztosítása – Bevételezés, kiadás rendszerezett könyvelése – Beszállítások átvétele, ellenőrzése – Kiszállítások megfelelő előkészítése – Selejtek, hulladékok előírás szerinti kezelése – Kapcsolattartás és együttműködés a termelési, minőségügyi és diszpozíciós területekkel

Ebben a munkakörben az Ön feladatai: – A fröccsöntő gépek és automatizációk meghatározott időszakonkénti tisztítása – A szerszámcserék szakszerű, gyors és biztonságos elvégzése – A gyártóeszközök gyártási paramétereinek ellenőrzése és utánállítása a meghatározott termékminőség és kapacitás elérése érdekében – A termeléshez szükséges energia- és alapanyagellátó rendszerek felügyelete és szükség szerint működtetése

Elvárásaink Önnel szemben: – Egészségügyi alkalmasság – Szakiskolai végzettség – Targoncavezetői jogosítvány, illetve targoncavezetői OKJ bizonyítvány – MS Office ismeretek – Minimum 1 éves raktári tapasztalat – Többműszakos munkarend vállalása – Terhelhetőség, gyors, pontos munkavégzés – Megbízhatóság, szorgalom – Alapszintű német /angol nyelvtudás előny – Valamilyen vállalatirányítási (ERP) rendszer ismerete előny

Elvárásaink Önnel szemben: – Műszaki (gépész) és/vagy villamos végzettség – Műszaki rajz olvasási ismerete – Automatizálási ismeretek, elektromos, pneumatikus vezérlések ismerete – Több éves, szakmában szerzett releváns tapasztalat előny – Precíz, önálló munkavégzés, megbízhatóság, szorgalom – Többműszakos munkarend, esetenként hétvégi munkavégzés vállalása (betanulási időszakban egy műszak) – Alapszintű számítógépes ismeretek – Alapszintű német nyelvtudás előny

Amit kínálunk: – Stabil, hosszútávon kiszámítható, bejelentett munkaviszony, fizetés megegyezés szerint – Tömegközlekedéssel való bejárás 100%-os támogatása, 8.300.- Ft/hó nettó cafeteria, jelenéti prémium, egyéb juttatások, kiváló munkahelyi légkör – Továbbképzési lehetőségek – Nemzetközi vállalati környezet, svájci háttér – Jó munkakörülmények, dinamikusan fejlődő vállalat

Amit kínálunk Önnek: – Stabil, hosszútávon kiszámítható munkaviszony, versenyképes fizetés megegyezés szerint – Tömegközlekedéssel való bejárás100%-os támogatása, nettó 20.000.- Ft/hó cafeteria, egyéb juttatások, kiváló munkahelyi légkör – Nemzetközi vállalati környezet, svájci háttér – Jó munkakörülmények, dinamikusan fejlődő vállalat

Jelentkezését önéletrajzzal (fényképes előny) elektronikus úton az info.hungary@advaltech.com e-mail címre, a 7100 Szekszárd, Bern u. 34. postacímre illetve a 06-74-555-160 vagy a 06-30-506-7474 számon várjuk!

Jelentkezését önéletrajzzal (fényképes előny) elektronikus úton az info.hungary@advaltech.com e-mail címre, a 7100 Szekszárd, Bern u. 34. postacímre illetve a 06-74-555-160 vagy a 06-30-506-7474 számon várjuk!


12

Lakás – Otthon – Építkezés

Fekete-fehér a lakásban

A

lakberendezésnél az egyik leggyakrabban használt szín a fehér, hiszen kitágítja a teret és tiszta, szellős benyomást kelt. Ezzel szemben az egyik legritkábban alkalmazott szín a fekete, főleg, ha nagy felületekről van szó. Lakásfestéskor szinte fel sem merül például egy fekete fal ötlete, pedig hihetetlenül elegáns és szép megoldás lehet – persze ehhez profi módon kell alkalmazni. Ha kipróbálná, először inkább bútorokkal vagy kiegészítőkkel kezdjen hozzá, adunk pár tippet is, hogyan!

KEZDŐKNEK Talán a legegyszerűbb megoldás a fekete bevezetésére a lakásba sokkhatás nélkül, ha minta formájában dolgozik vele. Hiszen egy kecses indamotívum, vagy egy fekete-fehér csíkozás kifejezetten elegáns tud lenni, és attól sem kell tartania, hogy a sötét szín túlságosan uralkodóvá válik a szobában. „Bátran lehet ötletelni, próbálkozni, hiszen nagy hibát egy-egy fekete kontúrral, motívummal nem követhet el" - biztat a lakberendező is. Mutatósak pl. a falmatricák, amelyek lehetnek persze színesek is, de népszerűek a fekete, kvázi "tetoválás jellegű" minták: növényi motívum, város sziluett, feliratok, stb. A falmatrica nagy előnye ráadásul, hogy ha megunta, akkor nyomtalanul el lehet távolítani a falról. Divatosak a fekete-fehér képek és fotók, fekete vagy színes képkeretbe téve, egy falon akár több kép kompozíciójával – ez a megoldás ráadásul szintén bármikor lecserélhető nagyobb anyagi ráfordítás nélkül. És vannak olyan stílusok, ahol a fekete „kötelező” elem – pl. a rusztikus, mediterrán lakásbelsőkben szinte minden esetben megjelenik a kovácsoltvas akár bútorokon, akár dekorációban, és ebben az esetben ez többnyire fekete. A bauhaus szintén „szereti” a feketét, de megjelenik a loft lakásokban és az induszriális enteriőrökben is ez a szín” – mondja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

HALADÓKNAK Akik egy kicsit bátrabbak, és már nem olyan idegen számukra a lakás átrendezése a stílusok megtartásával, azok használhatnak nagyobb felületen is feketét. Ez lehet egy szőnyeg, de akár egy egész kanapé is, de az étkező székein is nagyon jól mutat ez az árnyalat. „Egy térben elég egy hangsúlyos tárgy. Ha ez egy fekete kanapé pl., akkor mellette használjon világos és/vagy élénk színeket. A feketével való kontrasztjuk felragyogtatja ezeket a színeket. A kanapéra helyezzen színes párnákat, tegyen alá világos szőnyeget és fesse mögötte világosra a falat. Ugyanezt követheti egy szekrény esetében is, de itt játszhat a fogantyúkkal, vagy azzal, hogy egy-egy elemre tükör kerül”. A kovácsoltvas szék, asztal, fekete üveg csillár, bauhaus szekrény, asztal fényes fekete felületekkel – mind olyan bútorok, melyek nem csak szépek és elegánsak, hanem valódi díszei lehetnek a szobának.

KIZÁRÓLAG PROFIKNAK Ha már otthonosan mozog a lakberendezés világában, akkor az olyan újításokkal is megpróbálkozhat, hogy a padlót, vagy akár a falat festi teljesen feketére. Ehhez azonban mindenképpen kellenek a profi tanácsok is, hiszen - hacsak nem szakképzett lakberendező –, akkor könnyen találhatja magát abban a helyzetben, hogy a lakása egy sötét, ijesztő barlangra fog emlékeztetni a kellemes otthon helyett. „Divatos megoldás manapság a táblafestékkel festett fal, ami ugyan teljesen fekete, de krétával bármilyen minta, szöveg kerülhet rá, amitől vidám, egyedi lesz. Fekete tapéta is szóba jöhet pl. egy hálószobában – ez is lehet mozgalmas úgy, ha váltakoznak rajta a fényes és matt felületetek, vagy a különféle struktúrák. De használhat egy igazán extravagáns konyhában fekete pult felületet és fekete üveg hátfalat. – buzdít Zsoltai Tünde. (Szöveg: divany.hu, fotók: www.ranario.net, www.kaidesing.com, erinattardi.com)


13

Gazdaság

Hogyan spóroljunk a vízzel? Helyettesítse a vizet levegővel. Persze nyilván nem az egészet, csak egy részét, amihez érdemes egy olcsó, de nagyon hasznos kiegészítőt beszerezni. Az átfolyás csökkentőket, más néven perlátorokat akár itt is beszerezheti. Ezek a párszáz forintos kiegészítők képesek arra, hogy a csapból folyó vízsugárnak akár 70-80%-át is megtakaríthassa, ami egy átlag csap esetében nagyjából havi 14 liter. Érdemes azzal is számolni, hogy míg ez a hasznos kis tárgy a kézmosónál és a zuhanynál, valamint a kézi mosogatásnál jó szolgálatot tesz, a kerti csapra nem érdemes vásárolni belőle, mivel a locsolókanna töltése hosszadalmasabb lesz, a slaggal meg tényleg nem érdemes víz helyett levegőt locsolni. Kert. Ilyen kánikulában egyszerűen muszáj locsolni. Sajnos ez a vízszámlán is erősen meglátszik, még akkor is, ha a kerti csapra külön mérőt szereltet fel. Ahhoz, hogy spórolni tudjon, itt egy kicsit nagyobb beruházásra lesz szüksége. Értelemszerűen az esővízzel lehet ilyenkor gazdálkodni, ám ehhez azt valamiben – lehetőleg az erre a célra telepített, szivattyúval ellátott ciszternában – fel is kell fogni. Egy kb. 150 négyzetméteres ház tetejéről egy év alatt kb. 130 köbméter vizet lehet összegyűjteni, ez pedig elegendő egy 240 négyzetméteres kert locsolásához. Persze a legtöbb esetben

ennél nagyobb területet kell öntözni, de így is meg lehet spórolni belőle azt a 130 köbmétert, és ez bizony akár 40 000 forint megtakarítást is jelenthet évente. „A növények nagyon igénylik kitartó forróság esetében az öntözést, de több módszerrel is csökkentheti a vízadagokat. Az egyik legegyszerűbb ezek közül, ha nappali öntözés helyett éjjel vagy reggel juttatja ki a vizet. Ez nemcsak a növények kímélete miatt kell így csinálnia, de azért is, mert ezekben a napszakokban hűvösebb van, ezért csökken az elpárolgó nedvesség mennyisége, és így a kijuttatott vízmennyiség jobban hasznosul. Egy másik lehetőség, ha a kifejezetten takarékos csepegtető vagy szivárogtató öntözőberendezést épít ki. Ennek segítségével közvetlenül a növények tövéhez és a gyökérzetéhez juttatja ki a vizet. A csepegtetőtest környékén a föld felszíne kismértékben nedvesedik csak át, az öntözővíz a mélyebb rétegekbe, a gyökérzethez szivárog. Jó szolgálatot tehet még a talajtakarás, vagy más néven mulcsozás is. A vastag mulcsréteg hűvösen tudja tartani a talajt, és segít megőrizni a nedvességet a növények számára. A lágyszárú növények öntözését gyakrabban kell elvégezni, mint a fás szárúakét. A balkonnövények, az egynyáriak, a gyep és az évelők vízigényesebbek: ha öntözést hagyunk ki, elveszíthetik a

A

vízszámla-fizetésnél mindenki megfogadja, hogy most aztán spórolni fog, és ez az elhatározás aztán ki is tart... akár néhány napig is. És jó, ha tudja: nem csak a kertlocsolás tehet róla, ha a vízszámlája egy kisebb nyaralás költségvetésével is felér.

díszítőértéküket. Aki az öntözésen spórolni akar, válasszon kifejezetten szárazságtűrő cserjéket és félcserjéket, ezek kevesebb öntözéssel is megelégednek. Ilyenek például a levendula, a zsálya, a kékszakáll és a nagyobb termetű borbolyák, a lágyszárú dísznövények közül pedig a fűfélék többsége, illetve a télálló kaktuszok, pozsgás növények” – ajánlja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. ügyvezetője. Pisiljen a zuhany alatt. Igen, tényleg! Azt, hogy a vízfelhasználást vissza kell szorítani, nem csak a környezetvédő szervezetek hirdetik, sok helyen már a kormányok is csatlakoznak a kezdeményezésekhez. Ez lehet például ösztönzés, hogy legyen szíves a nép mondjuk mosogatógéppel mosogatni, hiszen így 25 liter helyett kb. 7-10 literrel megoldható a folyamat. És lehet teljesen meglepő, ám korántsem hülyeség: a brazil kormány nemrég vicces kampányba kezdett, amivel arra beszélnék rá a helyieket, hogy mindenki „pisiljen zuhanyozás közben”. Így ugyanis megspórol egy vécéöblítésnyi vizet, miközben nincs miért aggódnia: a vizelet steril, meg amúgy is rögtön lemegy a lefolyón. Az alábbi kampányvideóban a gyerekek pontosan erről énekelnek, azaz hogy mindenki pisiljen zuhanyozás közben, és ezt az üzenetet erősítik a további szereplő férfiak, nők, gazdagok, szegények, sportolók, kísértetek, brazil és görög

legendák, jó, és kevésbé jó emberek. A videó vicces ugyan, de nagyon is komoly az üzenet: egyetlen vécéöblítéssel ugyanis legalább 5, de – nem takarékos tartály esetén – akár 10 liter víz is elfolyhat. Ez egy 4 tagú családnál ez minimum 40 liter, vagyis naponta ennyit (évente 14,6 köbmétert) spórolhat, aki zuhanyozás közben intézi az aktuális kisdolgát. Csere és odafigyelés. További spórolást érhet el azzal, ha eleve víztakarékos wc-tartályra cseréli a régi, nem takarékosat, de még ezt is lehet fokozni, ha olyan wc-tartályt választ, melynél lehetőség van az öblítés kézi megszakítására. Szintén jó, ha víztakarékos mosógépet és mosogatógépet vesz, vagy ha a ház vízszükségletének egy részét "szürke vízzel" fedezi, vagyis olyan vízzel, ami nem fekáliával szenynyezett, csak zuhanyozás vagy kézmosás után marad vissza. Egy házi tisztító berendezéssel ez akár tisztítható is, de arra is használhatja, hogy a wc-t öblítse vele. Sajnos az is igaz, hogy ha mindent beszerez, akkor már csak az unokáinak fog megtérülni a beruházás. Éppen ezért, amikor kénytelen cserélni egy-egy berendezést, vagy éppen a tervezési fázisban van a lakása, akkor gondoljon ezekre a lehetőségekre, és áldozzon rá kicsivel több pénzt. Így a megtérülés már gyorsabb, és a számlát is kisebb sok(divany.hu nyomán) kal fogja szemlélni.


14

Egészség – Életmód

A

pszichológia mindenhol ott van. A párválasztástól a tüntetésekig, az evéstől az autóvezetésig, az alváson át az emlékezetig. Ami sokakat érint, ahhoz persze sokan is szólnak hozzá, nem véletlen, hogy bármilyen random magazinban találunk pszichocikket és az sem, hogy a neten önjelölt bölcsek osztják az észt arról, hogyan is kellene élnünk és léteznünk, meg hogy a maguk módján annyian igyekeznek megmagyarázni a pszichológián át a világot. A hétköznapi konyhapszichológiának köszönhetően így rengeteg tudományos alapot nélkülöző tévhit is befészkeli magát az agyunkba. Most összeszedtünk 7 népszerű tévedést.

mögött már jóval ritkábban áll valós öngyilkossági szándék.  Jobb, ha kitör belőlünk a düh, mintha elnyomjuk. A lelki egészség szempontjából tényleg fontos tisztában lennünk az érzelmeinkkel, fontos, hogy képesek legyünk megélni a dühöt, de semmi sem bizonyítja, hogy jót tenne nekünk, ha hagynánk kitörni azt. Sőt. A kutatások szerint az, aki gyakran veszti el a kontrollt érzelmi felett, aki hagyja, hogy elöntse a harag, gyakran roszszabb egészségi állapotban van társainál, hajlamosabb például súlyos szívbetegségekre. Hasonlóan: ha bosszút állunk sérelmeinkért, attól

 A placebo nem hat, ha tudjuk, hogy placebo. A placebo-hatás izgalmas jelenség, ami remekül példázza, hogy az elménknek mekkora hatalma van, hogy mennyire öszszefügg a test és a lélek működése. Az ugyanis, hogy egy gyógyszer, kezelés, módszer, bármi hatásos lesz-e, az nemcsak az eljárás fizikai tulajdonságaitól függ, de attól is, mennyire hiszünk benne, hogy ki végzi, ki kapja és milyenek a körülmények, amiben a kezelés zajlik. Ez utóbbi tényezők adják ki a placebohatást, a vegyületektől független gyógyszerhatást, ami a tünetek javulásának legalább negyedét magyarázza. A palaceboha-

Hét

népszerű pszichológiai tévhit

 Az ellentétek vonzzák egymást. A vonzalom kialakulása összetett dolog, befolyásolják többek között az aktuális érzéseink és fizikai állapotunk, a másik tulajdonságai, a gyerekkori tapasztalataink, ahogy befolyásolja az is, hogy a másik mennyire hasonlít hozzánk. Mert bizony, nem annyira a különbözőségre, hanem inkább a hasonlóságra bukunk. Általában vonzóbbnak találjuk azokat az embereket, akik külsőre, személyiségükben, érdeklődésükben és hiedelmeikben hozzánk hasonlóak. A skizofrénia az, amikor valakinek több személyisége van. Hát, nem. Az a mentális betegség a többszörös személyiségzavar, ami egyébként roppant ritka és vitatott, ennek ellenére szerepel a mentális zavarokat osztályozó nemzetközileg használt

és elismert kézikönyvben, a DSM5-ben. A skizofréniára inkább az a jellemző, hogy a gondolatok szétesnek, széttöredeznek, az érzelmek és a gondolatok kettéhasadnak, eltávolodnak a valóságtól. Meg még egy csomó más dolog is. Itt olvashat róla.  Aki beszél róla, úgysem lesz öngyilkos. Az öngyilkosságot megkísérlők többsége jelzi a környezetének kilátástalanságát, elkeseredettségét. Utal a halálra, az elmúlásra, beszél róla, hogy mi lenne, ha eltűnne, meghalna. Ezeket a jelzéseket tehát komolyan kell venni, hiszen az emberek célja ezzel nem az, hogy a középpontban legyenek, hanem az, hogy segítséget kérjenek. Más eset az, amikor valaki öngyilkossággal zsarol, amikor közli, hogy ha így teszünk, így viselkedünk, ha elhagyjuk, ha nem szeretjük, akkor megöli magát. Az ilyen fenyegetések

nem érezzük magunkat jobban, és az sem csillapítja a dühünket, ha egy bokszzsákot püffölünk.  A depresszió csak egy trendi szó a gyengeségre. A mentális zavarokat sokszor nem is valódi betegségnek tekintjük, sokkal inkább gyengeségnek, hisztinek, az instabilitás jelének. First world problem, na. Pedig a mentális betegségek a leggyakoribb betegségek közé tartoznak, különösen igaz ez a depresszióra, ami a magyaroknak például 15 százalékát kínozza valamikor az élete során. Ha képesek lennénk a mentális és a testi betegségeket egy szinten kezelni, ha elfogadnánk, hogy az, aki a depreszsziótól képtelen felkelni az ágyból éppen ugyanúgy szenved, mintha valamelyik végtagja bénulna le, azzal sokat segíthetnénk mentális betegségekkel élő társainknak.

tás ráadásul akkor is megjelenik, ha tudjuk, hogy az adott módszer hatékonysága nem bizonyított. Ezért maradhatott a tudományos cáfolatok ellenére olyan népszerű például a homeopátia és a méregtelenítés is.  Domináns a jobb agyféltekém. Jobban érdekli a művészet, mint a matematika? Inkább érzelmes, mint racionális? Akkor nyilván domináns a jobb agyféltekéje. Legalábbis a netes tesztek biztos ezt mondanák. Helytelenül. Az igaz, hogy egy-egy képességünk központja a bal vagy a jobb agyféltekében található, de abban, hogy végül milyenek leszünk, miben leszünk jók, nem ez számít. A képességeink használhatóságát a különböző területek között kapcsolatok, összeköttetések határozzák meg. (divany.hu nyomán)


Lakás – Otthon – Építkezés

15

BALKONKERT

Ö

sszeszedtünk néhány növényt, amik viszonylag jól nevelhetők akár balkonládában is. A gondoskodásunkért cserében pedig – szerencsés esetben – nem csak a dicsőség, hanem finom étel is a jutalmunk lesz, sőt egy-két ízről alkotott fogalmunkat is alaposan átértékeljük

majd. Azért, aki terebélyes paradicsomfákról ábrándozik, jó, ha tudja, hogy egy ládában nevelt növény sosem lesz olyan erős és sosem hoz akkora termést, mint a szabadföldi társai. A gyökérnövényeket se erőltessük inkább, így is bőven találni olyan fajtákat, amelyek jól bírják a városi körülményeket.

Rukkola és spenót: A rukkola karakteres, diós ízű levélzöldség, az olasz konyha egyik népszerű hozzávalója. Könnyen termelhető mostoha körülmények között is, leginkább a tavaszt és az őszt kedveli, a nyár a legtöbb helyen túl meleg neki. Akár már most vethetjük, pár hét múlva már szüretelhetjük is. Az élmény, amikor saját rukkolát teszünk az asztalra, leírhatatlan. Ha a nyári nagy melegben felmagzik a növényünk, már nem fogyaszthatók a levelek, cserében összegyűjthetjük a szaporítóanyagot egy második vetéshez. Aki kertbe ülteti, könnyen járhat úgy, ahogy kolleganőnk, aki néhány éve sikertelenül próbálkozott a rukkolával, ami a nyárban felmagzott, ám később kiderült, a magok néhány méterrrel odébb megtalálták maguknak a tökéletes helyet, és azóta minden tavaszszal és ősszel hatalmas rukkolabozótos nő ki ugyanazon a helyen.

hajtásokat szemmel tartja és kicsipkedi, ezeken termés úgysem nő, és a profik szerint eltávolításukkal több energiája marad a növénynek hogy terméseket hozzon és érleljen. A koktélparadicsommal kolleganőnknek még az ötödiken is jó tapasztalatai voltak.

Szamóca: Lehetőleg szaküzletben vásároljuk a palántát, méghozzá cserépben nevelhető fajtát. Jó hír, hogy vannak, amelyek egészen bő termést is hoznak, rossz, hogy még mindig csak kóstolónak lesz elég, egy-két tőtől ne várjunk csodát. De legalább jópofa. És szuperellenálló, nekünk kinőtt úgy is tavasszal, hogy egész télen a pici cserépben fagyoskodott a kertben. Viszont ilyenkor már kell neki táplálék, mert anélkül nem lesz se virág, sem eper.

Koktélparadicsom: Vannak direkt balkonládában nevelhető fajták, kis helyre ezeket válasszuk. Ha szeretjük a kihívásokat, jövő februárban próbálkozhatunk magról neveléssel, de aki biztosra menne, vásároljon inkább kertészetben palántát. Örül a növényünk, ha a gyökerének van bőven helye lefelé és oldalirányban is, és tápanyagot, vizet, napfényt is kap eleget. Egyetlen tőnek is meglehetősen nagy, minimum felmosóvödörnyi cserépre és kaspóra van szüksége. Ha komolyan szeretné venni az ügyet, elmolyolhat azzal hogy a hajtások hónaljában kinövő kis fattyú-

Különböző fűszernövények: A bazsalikom, a menta, a metélőpetrezselyem, a kakukkfű remekül tartható balkonládában, de akár még a konyhaablakban is. Itt is érvényes: minél nagyobb felületen kapaszkodhat a gyökereivel, annál több hasznos

HOL RONTHATJUK EL? A vetőmagot próbáljuk szaküzletben vásárolni, a szomzédasszonytól kapott, piacon árult magokkal sokkal könnyebb megjárni. Ugyanez igaz a palántákra is. A fűszernövényeket se a hipermarketek zöldséges pultjából vegyük, ezek ugyanis valószínűleg megjárták a hűtőházat, és ezért minden gondoskodásunk ellenére el fognak pusztulni. Vásároljunk jó minőségű földet, és az sem árt, ha ültetés előtt ellátjuk némi tápanyaggal (a szárított marhatrágya szagtalan). Ha a növény minden gondoskodásunk ellenére kornyadozni, sárgulni kezd, szezon közben is gondoskodjunk némi – kifejezetten zöldségekhez való – tápanyag-utánpótlásról – ez egyébként a kártevők elleni küzdelemben is segíteni fogja őket. A szél a legtöbb növény ellensége, legfeljebb eltűrik, de sosem szeretni. Próbáljunk szélvédett helyet keresni a vetésünknek, nehogy elfújja az egészet földestől, vetőmagostól. A magokat a csomagoláson feltüntetett időszakban és módon vessük, a palántákat pedig ültetés előtt ne hagyjuk sokáig a szatyorban sínylődni. Ne felejtsük el locsolni, és ha kártevőt találunk rajta, szedegessük le! Tekintsünk rájuk úgy, mint élőlényekre, mivel azok.

levelet hoz. Egy-egy ilyen növény egész nyáron elláthat minket fűszerrel. Nyáron nagyon menő dolog frissen csipegetni, télen pedig a szárított verzióval gazdálkodhatunk. Ha szerencsénk van, a bazsalikomról akár egy-két pesztónyi mennyiséget is szüretelhetünk. A mentából mojitot és teát készítünk, ebben a sorrendben. A bazsalikom aztán nem éli túl a telet, a menta, petrezselyem, kakukkfű viszont akár következő évben is kihajthat, abban sajnos nem érdemes reménykedni, hogy majd a lakásban túlélnek, mert nem fognak. Borsó, zöldbab: Ezeket a növényeket fal tövébe tolt ládába érdemes ültetni, egyrészt, mert ott könnyebben tudunk kapaszkodót készíteni nekik, amire felfuthatnak, másrészt a szép zöld eltakarja a falat. Már megérte. Ha van otthon gyerek, nem nagyon kell készülnünk borsós recepttel, mert egészen biztos, hogy megeszik a termést, de sose bánjuk! Fokhagyma: Ezt semmiképpen sem hagyjuk ki, mivel még csak a vetőanyakért sem kell elzarándokolni, elég, ha az otthon található fokhagymagerezdekből egy-kettőt leszúrunk a földbe 5-6 centi mélyen. Rusztikusan tömött fokhagyma fűzérre ugyan ne számítsunk, de valószínűleg sikerülni fog saját termést betakarítani belőle. (www.divany.hu nyomán)


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

A FASTRON Hungaria Kft. tolnai munkavégzésre új munkavállalót keres

MÉRŐESZKÖZ FELÜGYELŐ, LABORTECHNIKUS munkakörbe.

Kaktusz

Takács Zsuzsa

Éhezők

M

anorexia. Ezzel a fogalommal jelzik az új férfi divatirányzatot, amit egy franciaországi bemutatón láthatott a közönség. A ceruzavékony, vasággyal ötven kilós fiatalemberek nem az egészség, a szépség, test és lélek egyensúlyát testesítették meg, sokkal inkább a betegséget, a szenvedést. Történelmi hasonlatot most szándékosan nem említek.

Állítólag ez a divatos trend harsányan mond nemet a konditermek kigyúrt, izomkolosszusaira. Ha lehet egészségre ártalmas a különböző ellenőrizetlen szerek, káros tömegnövelők beszedése, akkor ez a férfiaknál is elindított koplalásos divat éppúgy veszélyes. Szerencsére nem csak én vélem így, a divatszakma és a közönség is tiltakozott. A nőknél már elutasított anorexiás modellek után nem akarnak csontsovány férfiakat látni a kifutón – legyenek bármilyen szuper öltözetben. Remélem, hogy az emlékezet lomtárába kerül ez a furcsa próbálkozás, és a szegénységük miatt éhezőkre hárul a világ figyelme. Netán éppen ez volt a cél?

Feladatok: – A FASTRON Hungaria Kft. valamennyi szakterületén az elektromos ellenőrző, mérő és vizsgálóeszközök illetve hőmérsékletmérő és szabályozó eszközök valamint páratartalom mérők, súlymérésen alapuló készülékek (erőmérők, mérlegek), keménységmérők meghatározott gyakoriság szerinti ellenőrzése, kalibrálása – Kalibrálási program naprakész vezetése, kalibrálások nyilvántartása, jelölések elhelyezése a mérő és ellenőrző eszközökön – Külső kalibrálási tevékenység koordinálása, kapcsolattartás az akkreditált laborokkal – Mérőeszközök, etalonok külső kalibrálásának/hitelesítésének megrendelése, ügyintézése, helyi vizsgálatok szervezése – Mérőeszköz-alkalmasság vizsgálatok elvégzése, dokumentálása (GR&R) – EM és Induktív elemek területén gyártott termékeken az L, DCR, Q, C, V, A paraméterek igazolása, telítettség (L-drop) vizsgálat, beiktatott csillapítás mérés, hőmérséklet- páratartalmi teszt vizsgálat, ónozhatósági teszt elvégzése Elvárások: – Szakközépiskolai, technikus végzettség vagy főiskola (elektronika vagy mechatronika szakirány) Előny: – Angol nyelvtudás – Mérőeszköz felügyelő képzés megléte – ISO TS 16949 szabvány ismeret

További információ a 74/540-313-as telefonszámon kérhető. Jelentkezni a karrier@fastron.co.hu vagy a 7130 Tolna, Gém u. 1. címen lehet.

TM Krónika 2017/27  
TM Krónika 2017/27  
Advertisement