Page 1

Productie Proces Papier Hoe word het gemaakt? Hoe word papier gerecycled? Welke papier soorten zijn er? Hoe werkt de papier fabriek? Wat zijn al de papier maten? Hier alle antwoorden op jou vragen!


P Hoe word het gemaakt? Welke papier soorten zijn er? Sinds de 19e eeuw wordt veel papier van hout gemaakt, maar het grootste gedeelte van het papier (ongeveer 70%) wordt tegenwoordig van hergebruikt en ingezameld afvalpapier gemaakt. Hout dat in Europa wordt gebruikt voor de productie van papier en karton is zowel afkomstig van naaldhout als van loofhout. Het overgrote deel komt uit productiebossen en plantages in Scandinavië, Zuidwest-Europa en Noord-Amerika. Die bossen worden min of meer duurzaam beheerd. De papierindustrie gebruikt vooral dunningshout kleine bomen en snoeihout als takken en kleine stammen - en zagerijresten. De dikkere delen van de stammen en de grotere bomen worden gebruikt voor de bouw-, meubel- en verpakkingsindustrie.

Grafisch papier

Houtvrij papier, gestreken papier, fotopapier, rijstpapier en schrijfpapier, boek, tijdschrift, krant, kunst, publicatie en envelop.

Papier voor verpakken

Karton, golfkarton en kraftpapier. dozen, papieren tas en pakpapier. Hygiënisch en sanitair papier Toiletpapier, zakdoekjes, papieren handdoek, tissue en vloeipapier.

Speciale papieren

Bankbiljet, wissel, cheque (financieel), voucher en toegangskaarten. Vloeipapier, schuurpapier, filtreerpapier, rijstpapier en lakmoespapier.

Papier binnen de beeldende kunst

Binnen de tekenkunst gebruiken tekenaars al sinds eeuwen papier als on-

dergrond (‘drager’) voor hun tekeningen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om zwaar, houtvrij en zuurvrij tekenpapier of om een van de vele soorten aquarelpapier. Beeldende kunstenaars uit andere disciplines kunnen diverse papiersoorten gebruiken voor bijvoorbeeld papier-maché, pulp-art, origami en papierarchitectuur. Ook binnen de grafische kunst wordt veelal voor papier als drager van ‘de afbeelding’ gekozen.

Digitaal papier Een elektronisch boek (e-book) bestaat al geruime tijd: een klein apparaat waarin je een volledig boek kan downloaden via internet. Ook wordt er elektronisch papier ontwikkeld dat bestaat uit een (flexibele) displays met “elektronische inkt”.

Hoe werkt de papier fabriek? De papiermolens zijn vervangen door papiermachines die meer dan 100 meter lang kunnen zijn. Die maken het papier niet meer vel voor vel, maar in een continuproces wordt een eindeloze papierbaan tot grote rollen opgerold. De machines produceren variërend van enkele tot wel 2000 meter papier per minuut. Dit gebeurt door de, met veel water verdunde, vezels in een continuproces over een eindeloze band van een geweven kunststof zeefdoek te gieten. Aan het einde van de zeefpartij kan

geen water meer worden verwijderd met de aldaar gebruikte methode van onderdruk en gaat de nog natte gevormde papierbaan naar de perspartij. In de perspartij wordt het papier uitgeperst tot ongeveer 50% water en 50% vezels. Om het laatste vocht er uit te halen wordt het papier daarna over grote met stoom verhitte cilinders geleid (dit is het langste deel van de papiermachine). Op het eind van de papiermachine kunnen walsenkoppels er voor zorgen dat de gewenste gladheid wordt bereikt,

waarna het eindresultaat op een grote (jumbo)rol opgerold wordt. Vaak wordt dan de rol, die tonnen kan wegen, in een nabewerking in kortere en smallere rollen gesneden en als zodanig afgeleverd aan de eindverbruiker, meestal een drukkerij of kartonnage fabriek, die dan het papier op gewenst formaat snijdt en verder verwerkt. Een andere nabewerking is het strijken van een coating op het papier, waardoor bijvoorbeeld een glanzende oppervlakte wordt verkregen, zoals bij magazine-papier.

Wat zijn al de papier maten? De A-standaard De A-serie van papierformaten is een serie van vellen waarbij het eerstvolgende vel steeds een tweemaal zo grote (of kleine) oppervlakte heeft. De verhouding tussen de lange en de korte zijde is zo, dat wanneer het vel over de lange zijde in tweeën wordt gesneden (dus de oppervlakte gehalveerd), een vel ontstaat met precies dezelfde verhouding. B, C, D Soms is een A-formaat te groot, maar het volgende te klein. Om deze reden is er ook een serie B-formaten die dezelfde verhouding van 1:√2 heeft als de A-formaten. Echter het uitgangspunt van de afmetingen is anders: bij het A0-formaat is dat de oppervlakte van 1 m², bij het B0-formaat is dat de lengte van de korte zijde: 1 m. B5 is groter dan A5, maar kleiner dan A4; het wordt naast die twee formaten ook vaak gebruikt voor boekwerkjes. C- en D-formaten zitten weer tussen de opeenvolgende A- en B-formaten in. C is net groter dan A en D is net iets kleiner dan A. C-formaten worden soms voor enveloppen gebruikt; dan past een vel van het A-formaat er goed in. D wordt nauwelijks gebruikt en is ook geen ISO-standaard.

Hoe word papier gerecycled? Recycling is het inzamelen van producten die al een nuttige toepassing achter de rug hebben, dit herverwerken. Oud papier wordt op soort gesorteerd, bijvoorbeeld bont, wit en karton. De eventuele drukinkt en andere verontreinigingen worden verwijderd en het papier wordt onder toevoeging van chemicaliën in water opgelost. Verontreinigingen zoals kunststof, lijm, nietjes, draden etc. worden zonodig verwijderd. Dit proces levert gerecyclede pulp op, waarvan vervolgens papier en karton kan worden gemaakt. Vezels kunnen in theorie ongeveer 6 keer gerecycled worden voordat de kwaliteit dusdanig is dat de vezels niet meer inzetbaar zijn. Recycling maakt de vezel

namelijk korter en slapper. Daarom moeten er voortdurend verse houtvezels worden ingezet om het papier en karton sterkte te geven. WEL: kranten, tijdschriften, reclamedrukwerk, telefoongidsen, schrijfpapier, computeruitdraaien, enveloppen, papiersnippers, cadeaupapier, eierdozen, kartonnen en papieren verpakkingen. NIET: sanitair papier zoals keukenrollen en wc-papier, behang, carbonpapier, geplastificeerd papier, foto’s en al het papier dat verontreinigd is zoals koffiefilters. Zuivel- of frisdrankverpakkingen kunnen gerecycled worden maar dan moeten ze wel apart ingezameld worden. Vraag ernaar in uw gemeente.

Productie Proces van Papier  

Productie Procos brouchure van Papier

Advertisement