Page 1

rubriek

HET EINDE VAN DYNAMIC PRICING

Ik heb een idee. Een idee dat de e-commercewereld op zijn kop gaat zetten. Miljoenen mensen gaan er gebruik van maken. Iemand gaat rijk worden en een paar bedrijven zullen kapot gaan. Nou is het verstandig om zo’n idee voor jezelf te houden, investeerders te zoeken en dan héél veel geld te verbranden in de hoop dat het ook echt een cashcow wordt. Maar daar ben ik te lui voor. Ik schrijf liever columns. Voor de open haard, liefst met een biertje erbij.

32

C I O M AGA Z I N E


Door Maarten Kleyn

H

et idee ontstond eigenlijk al toen ik mijn vakantie naar Fez boekte. Maar toen wist ik nog niet dat ik op het randje zat van Het Grote Idee. Het was nog, zeg maar, een ideetje dat net geboren was. Ik boekte namelijk via Ryanair een vakantie voor het gezin. Althans, ik browsete op ticketsites en kwam erachter dat Ryanair het goedkoopst is. Vreemd genoeg is Ryanair vaak goedkoper als je direct boekt. De ‘tickteters’ zijn vooral goedkoper bij traditionele maatschappijen. 90 euro per persoon, dat is nog te doen voor een gezin van vijf. We hadden nog even overleg over de precieze datum en verblijfplaats, maar een dag later besloot ik dan toch te boeken. Ik had de zoekopdracht nog in het geheugen staan en kon dus meteen verder naar de check-out. Eén verschil: de 90 euro was opeens 150 euro geworden. Hmm, dat is dus dynamic pricing, dacht ik. Ik word genaaid. Nou had ik twee mogelijkheden: meteen boeken voordat de prijs nog hoger werd, of wachten tot de laatste dag als de overgebleven stoelen weer voor minder worden verkocht. Er waren al aardig wat stoelen weg – althans volgens Ryanair – dus ik koos de eerste optie. Verdomd, toen vriendinnetje mee wilde nemen stond de prijs al op 250 euro. Ik nam me voor altijd vroeg te boeken.

Vorige week echter moest ik een hotel boeken in Parijs. Ik boek altijd via Booking. com. Ben zelfs verheven tot de status ‘Genius’, en krijg dus bij diverse hotels extra korting. Ik had een hotel op het oog van 135 euro. Prima prijsje, centrum Parijs en zeer hoog gewaardeerd. Ik liep naar mijn bank waar mijn Macbook lag om de transactie te doen, want daar lag ook mijn creditcard. Verdomd, op mijn Mac was de kamer 150 euro! Op een drafje terug naar de vaste pc. En ja hoor, nog steeds 135 euro! Dat is geen dynamic pricing meer. Dat is device dependent pricing! Of werd ik nou gek? Misschien wel, maar ik wilde het begrijpen en dook dus in de wondere wereld van dynamic pricing. Wat blijkt? Retailers passen hun prijzen aan op basis van jouw browsegedrag

J A A RGA N G 10

N U M M ER 2

2014

(cookies), jouw locatie (IP-adres), het tijdstip van de dag, en inderdaad: het apparaat waarmee je het internet opgaat. Als je in een dure buurt woont, kan het handig zijn mobiel te shoppen; want dan ziet de retailer niet waar je woont. Doe je dat echter met een Iphone 5s, dan gaat hij ervan uit dat je geld te verbranden hebt en ben je ook aan de beurt. Shop je als er een duidelijke noodzaak is – vlak voor de vakantie een vakantie boeken, net voor de winter winterbanden bestellen – dan wordt het eveneens erg duur. Big data, als het project al slaagt, maakt dat de retailers steeds geavanceerder algoritmes kunnen toepassen om het maximale uit de impulsieve klant te kunnen trekken. Amazon houdt delen van de voorraad zelfs al dichter bij de klant van wie ze een behoefte gaan verwachten.

We zijn dus overgeleverd aan het grootkapitaal? Misschien niet. Natuurlijk kan je een paar eenvoudige maatregelen treffen: wis al je cookies, surf anoniem. Wijzig je IP-adres en bestel vooral op tijd en liefst op oude apparaten. Ik besprak deze snode plannen met een collega op de Qhubaborrel, en zoals dat hoort, kwam na enkele biertjes dan toch Het Grote Idee bovendrijven. We hadden het over algoritmes en hoe beurshandelaren ook supercomputers gebruiken om beurskoersen te manipuleren, of er in ieder geval sneller dan normaal op te kunnen anticiperen. Inderdaad! Wat is nu een beter wapen tegen een algoritme, dan een anti-algoritme? De enige manier om de vampieren van de retail te bestrijden is door terug te slaan met gelijke wapens. Zie hier de geboorte van anti-algoritm.com. Neem Booking.com. Heerlijke site, met biliteit. Bij Zalando kan je alles terugsturen wat je niet wil? Bij Booking.com kan je hotelkamers meestal tot 24 uur voor aankomst nog kosteloos cancelen. Interessant. Nu heeft Booking.com een algoritme dat kijkt naar bezettingsgraad, klantinteresse en tijd tot leegstand. Ik kan dus een algoritme schrijven dat via Booking.com in Parijs alle hotels boekt op de dag dat ik er wil zijn. Dat zal de prijzen opdrijven

en hoteliers doen verheugen, maarrr… 24 uur en 10 minuten voor dag X zal mijn algoritme alle kamers in Parijs cancelen. Het algoritme van Booking.com zal dan vervolgens onmiddellijk alle prijzen maximaal omlaag gooien om nog enige vulling te krijgen. Mijn algoritme bestelt vervolgens 10 seconden later die éne kamer die ik écht wil tegen een idioot lage prijs. Ha!

Zit binnenkort die ene vlucht naar Ibiza opeens helemaal vol? Anti-algoritm.com. Alle hotels in Amsterdam geboekt voor een regenachtige dinsdag in februari? Anti-algoritm.com. Puilt het warenhuis van Amazon hier in de buurt opeens uit met dat ene boek dat ik zo leuk vind? You guessed it! En dat is nog maar de testfase. Natuurlijk gaat Anti-algoritm.com daarna zijn diensten aanbieden aan goed betalende shopaholics, en als die uitgemolken zijn gaan we naar de massa. Uiteindelijk zal elk vliegtuig voor de komende twee jaar volgeboekt zijn, elk hotel bezet en krijgt Zalando meer orders dan ze kan produceren (en retourneren). Wanhopige managers kunnen hun omzetvoorspellingen in de prullenbak gooien en moeten telkens op het laatste moment horen wie er nou écht wat heeft gekocht. Natuurlijk gaan ze hun algoritmes aanpassen, maar wij ook. En wij niet alleen. Een grote community van gefrustreerde hackers, anonymous-verwanten en antiglobalisten zal ons gratis hun diensten aanbieden. Arme retailer. Tegen zo’n leger kan hij niet op. Uiteindelijk zal Anti-algoritm.com het einde inluiden van doorgeslagen dynamic-pricingmodellen en zullen de retailers weer terug moeten naar hun kern: producten leveren die we willen, tegen een voorspelbare prijs.

MAARTEN KLEYN (maarten.kleyn@qhuba.com) is ex-CIO en partner bij Qhuba.

33


rondetafel

Door Hotze Zijlstra

98E RONDETAFELBIJEENKOMST: PLATFORM AS A SERVICE

Afscheid van technical debt IT-budgetten worden goeddeels opgeslokt door het in stand houden van het bestaande, veelal complexe en inflexibele systeemlandschap. Tijdens een dinerbijeenkomst, georganiseerd door CIO Magazine en Outsystems, werd onlangs ingezoomd op het zogeheten High-Productivity Platform as a Service (PaaS) als oplossing voor het tekort aan tijd, geld en IT-skills.

H

et traditionele IT-landschap is complex. Uitbreiding en instandhouding op basis van maatwerk is over het algemeen kostbaar en kent veel risico’s. “Daarnaast gaan de IT-budgetten ieder jaar omlaag en noopt de trend ‘meer met minder’ tot het nemen van maatregelen”, aldus Mark Slooff, Business Development Manager van OutSystems. “Vaak zijn de geleverde IT-diensten door een hoge mate van comstemd op de behoeften van de business.” Slooff kon zijn observatie in het sfeervolle restaurant De Nonnerie te Maarssen staven met cijfers. Zo heeft onderzoeksbureau Gartner becijferd dat jaar na jaar een bedrag ter grootte van 42 procent van de aanschafkosten van software wordt besteed aan onderhoud, verbetering en beheer. “Door het inzetten van een andere IT-architectuur en het gebruik van nieuwe ontwikkeltechnologieën, is het mogelijk om maatoplossingen te bouwen ten. Zo’n omgeving maakt het mogelijk om sneller in te spelen op verzoeken van de business”, aldus de gastheer.

34

Volgens de OutSystems-manager moet de toepassing van maatwerk in standaardpakketten zoveel mogelijk worden vermeden. Dat maakt software niet alleen duurder en lastiger te implementeren, maar geeft bovendien problemen bij het beheren en opwaarderen ervan. Het gevolg van dit alles is een structureel gebrek aan resources om alle problemen aan te kunnen pakken en een continu groeiend ‘backlog’ bij de IT-afdeling. “Je hebt met OutSystems nog wel een developer nodig, maar daarbij reduceren we complexiteit zoveel mogelijk. Diverse modules van het OutSystems-platform helpen je om de schaalbaarheid, performance en onderhoudbaarheid te borgen.”

Het is precies waar veel deelnemers aan de dinerdiscussie naar op zoek bleken te zijn. Tijdens de korte voorstelronde lieten de IT-verantwoordelijken duidelijk horen waar met betrekking tot hun bestaande IT-landschap de voornaamste uitdagingen zitten. “We willen de bestaande boel afstoffen”, was een van de doelen. Maar ook: “We zoeken een oplossing voor het

legacy-probleem”, “we moeten sneller kunnen meeveranderen met de markt”, en “we gaan het oude landschap kritisch slag naar online en mobiel en het daarmee beter bedienen van de eindklant werd enkele keren genoemd. Volgens Outsystems’ Mark Slooff maken applicaties op basis van slimme bouwblokeffectief en met een minimum aan issues in te spelen op de eisen en wensen van de business en de nieuwe tijd. “Een hogere productiviteit dus. Niet alleen bij nieuwbouw, maar met name bij onderhoud en het doorvoeren van veranderingen. Zijn oplossing is als PaaS-oplossing niet alleen een alternatief voor de traditionele Java- en .Net-omgevingen, maar concurreert bijvoorbeeld ook met het Force.complatform van cloudleverancier Salesforce. “En Mendix dan?”, vroeg een deelnemer. Slooff: “Anders dan bij het puur op Java-gerichte Mendix, heb je bij ons geen vendor lock-in.” Tevens kennen wij geen runtimeomgeving met interpreted model, maar gewoon gecompileerde .NET- of Java-applicaties. Deze passen prima binnen bestaande Java- en .NET-omgevingen en kunnen de stored procedures en triggers binnen bestaande databases hergebruiken. Ook wordt het platform gebruikt voor de connectivity en ontsluiting tussen bestaande silo-applicaties.”

C I O M AGA Z I N E

Maarten algoritm