__MAIN_TEXT__

Page 1

OEROL 2015

getekend verslag van Guusje Kaayk


inhoudsopgave: pagina 4 t.m. 9 MUCH ADO ABOUT NOTHING Amsterdamse Bostheater / Noord Nederlands Toneel pagina 10 t.m. 11 DE BOSKAT Carrie & Co pagina 12 t.m. 16 LA COSA Claudio Stellato Company pagina 17t.m. 21 THE SUMMER OF ‘96 het Nationale Toneel / NTjong pagina 22 t.m. 23 LA POEME Compgnie Bal / Jeanne Mordoj pagina 24 t.m. 27 LOSLOPEND WILD Maas theater en dans pagina 28 t.m. 29 MARIANNE NIJHOLT pagina 30 t.m. 31 DE KONINGIN ZONDER LAND Muziektheater Transparant pagina 32 t.m. 35 LUTINE Orkater pagina 36 t.m. 40 DE VLUCHT VAN EEN GRANAATAPPEL Theater Rast 2


pagina 41 t.m. 45 ERF Schweigman& pagina 46 t.m. 48 REUZEN Theater Artemis / Ro Theater pagina 49 t.m. 53 STAD DER BLINDEN Theater Utrecht pagina 54 t.m. 57 DEAD END Via Berlin, Orkaten en Sytze Pruiksma

3


MUCH ADO ABOUT NOTHING Amsterdamse Bostheater / Noord Nederlands Toneel Op een desolate parkeerplaats in de duinen wordt deze komedie van Shakespeare opgevoerd. Een eigentijdse, sfeervolle, muzikale en geestige voorstelling vol hilarische grappen en platte humor. Top!

4


5


6


7


8


9


DE BOSKAT Carrie & Co De Boskat, het enige bordeel van Terschelling, wordt bedreigd met sluiting. Trijn, de eigenares van het bordeel, roept de hulp in van Rooie Carrie, de Rotterdamse columniste, om actie te voeren voor het behoud van de Boskat. Het mannelijk publiek krijgt van de portier een vlaggetje met de tekst “Red de Boskat” plus een setje condooms met nietje. Bij de ingang wordt gevraagd of je de petitie wilt ondertekenen. Een prettige voorstelling die ook een happy end heeft… De Boskat mag blijven!

10


11


LA COSA Claudio Stellato Company

Acrobatische toeren met stapels ruw hout en boomstammen. Een performance waarin de fysieke grenzen worden opgezocht. Er wordt geïmproviseerd, wat soms leidt tot vliegende stukken hout (en zelfs bijl) richting publiek‌ wat zeker niet de bedoeling is..? Veel dynamiek, leuk om te tekenen.

12


13


14


15


16


THE SUMMER OF ‘96 het Nationale Toneel / NTjong

De uitslag van de Citotoets: Elk kind krijgt een etiket opgeplakt. Havo, Mavo,Vwo. Op het schoolplein houden pre-pubers een spreekbeurt over “het nu”. In de aula blikken zij terug en spreken ze over hun toenmalige angsten, liefdes, verdriet. En dan volgt de eindmusical. In deze voorstelling nemen de spelers je mee in hun zoektocht naar hun scholierentijd. Iedere 60-plus-ouder zal in de voorstelling deze periode van zijn kinderen herinneren.

17


18


19


20


21


LA POEME Compagnie Bal / Jeanne Mordoj

Prachtige lichaamstaal in haar performance over het ouder worden van het vrouwelijk lichaam. Gratie en dierlijkheid wisselend elkaar af. Haar borsten en haar eierstokken laat ze schudden. Keelklanken en zweverige geluiden ondersteunen de performance. Gratie en dierlijkheid wisselen elkaar af.

22


23


LOSLOPEND WILD Maas theater en dans

Jong makerstalent wordt losgelaten op Oerol. Anne FĂŠ de Boer en Lotte Rischen maken een spannende voorstelling geĂŻnspireerd op het boek The Silent Twins van Marjorie Wallace. Nastaran playbackt tegen een achtergrond van bos, opblaasdieren en nepbloemen bekende popsongs die mierzoet refereren aan de natuur.

24


25


26


27


MARIANNE NIJHOLT

Tijdens de kerkdienst in Hoorn speelt Marianne piano en orgel. Joost Hezik, regisseur van “Jeanne, de opstand van een eenling� deelt zijn visie. De profeet Elias figureerde in de lezing en in de preek van predikant Ernst Zoomers.

28


29


DE KONINGIN ZONDER LAND Muziektheater Transparant

Een eigentijds sprookje over liefde en verlies.Veel beeld dat de mooie muziek overruled.

30


31


LUTINE Orkater

Geert Lageveen en Leopold Witte vertellen het verhaal over de drenkelingen, die het goud naar boven trachtten te halen uit het schip de Lutine dat in 1799 verging. Erik van der Horst speelt prachtig ruige muziek.

32


33


34


35


DE VLUCHT VAN EEN GRANAATAPPEL Theater Rast

Een verhaal over vluchtelingen en de noodzaak hun verhaal te vertellen. Persoonlijke vluchtgeschiedenis van twee generaties. Aangrijpende voorstelling met troost en hoop op de toekomst.

36


37


38


39


40


ERF Schweigman&

Prachtige, monumentale performance over de cyclus van leven en dood, en over dat wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Gespeeld door 50 vrijwilligers. Mezzosopraan Nora Fischer steekt zingend het enorme speelveld over. Indrukwekkende voorstelling die nog lang op je netvlies blijft hangen.

41


42


43


44


45


REUZEN Theater Artemis / Ro Theater

Het drama dat ouderschap heet. Ouders spelen reuzen. Met hun grote handen proberen ze onhandig hun pasgeboren baby te verzorgen. Reuzen gaat over de angsten van jonge ouders en speelt zich af in een prachtig duinlandschap met ondergaande zon en gure wind

46


47


48


STAD DER BLINDEN Theater Utrecht

Naar het boek van José Saramago. Plotseling wordt een stad getroffen door een epidemie van “witte blindheid”. Omstandigheden verslechteren, de menselijke waardigheid wordt tot het uiterste op de proef gesteld. Met prachtige video- en geluidsontwerpen.

49


50


51


52


53


DEAD END Via Berlin, Orkaten en Sytze Pruiksma

Een vluchteling spoelt aan. Deze moet hoge herwerken trotseren voordat hij het vrije land bereikt. Prachtige beeldende voorstelling met indringende muziek van grenswachter Sytze Pruiksma.

54


55


56


57


Profile for Guusje Kaayk

Getekend oerolverslag 2015  

Kunstenaar Guusje Kaayk uit Tiel bezocht theaterfestival Oerol op Terschelling en maakte tijdens de voorstellingen getekende impressies. Dat...

Getekend oerolverslag 2015  

Kunstenaar Guusje Kaayk uit Tiel bezocht theaterfestival Oerol op Terschelling en maakte tijdens de voorstellingen getekende impressies. Dat...

Profile for kaayk
Advertisement