Page 1

CSÖPPNYI OTTHON

Kézzel hímzett, népi mintás, mosolygós textilfigurák


KOMSA HAJNAL

vagyok, egy kis Tolna megyei faluban élek férjemmel és kisfiunkkal.

Erdélyi nagymamám varrónő volt, otthoni műhelyében alkotott, így a varrás varázslatos világa gyermekkorom szerves részévé vált.


NÉHÁNY ESZTENDEJE az anyaság élménye felszínre hozta a varrás, a kézimunka iránti szeretetemet, gyermekkorom önfeledt alkotási kedvét. Vázlataimban, öltéseimben lassan életre keltek gyermekkorom emlékei, az otthonról hozott értékek, a népművészet iránti szeretetem. Elkezdtem népi motívumokkal díszített textiljátékokat készíteni.


A MOTÍVUMOKAT – a hagyományos technikát megtartva – kézzel hímzem, a mintákat és az öltéstípusokat autentikus forrásból tanulom. Jelenleg főként sárközi, sióagárdi és geresdlaki sváb mintákat használok.


SZERETEM A NÉPI MOTÍVUMOKAT és színvilágukat modern anyagokkal és formákkal találkoztatni, mert a régi és az új különleges, játékos összhangba kerül. Virágszemű babáimon a hagyományos minták vidám, tarka textilekkel találkoznak.


UGYANAKKOR TÖREKSZEM a hagyományos textilek bevonására is. Öltöztethető babáimhoz eredeti technikát használó helyben készült kékfestő anyagot, hagyományos széki vásznat használok. Ezek a babák színvilágukban visszafogottabbak, karakterüket a népi hímzés határozza meg. Ruhácskáik, kiegészítőik által még több teret engednek a szerepjátéknak.


OLYAN FIGURÁKAT készítek, akik igazi pajtássá, családtaggá válhatnak, és ennél kicsit többet is adnak: egy magyar gyermeknek az otthont, a gyökereket jelentő formavilágot, biztonságérzetet; egy külföldinek pedig egy nagyon különleges, gazdag kultúra pici szeletét. Ezen felül bennük rejlik a magyar néptánc, a népdalok és a népi mesterségek iránti szeretetem, és a kisfiammal közösen átélt játék és éneklés öröme.


www.facebook.com/hajnalinka www.facebook.com/komsahajnal Információ, rendelés komsahajnal@gmail.com


CSÖPPNYI OTTHON

Hajnalinka  
Advertisement