Ursus 1/2022

Page 1

1 / 2022 "Tylsintä on sairastaa" Ota talteen partiovuoden paras leivontaresepti!

Minecraft-kisan voittajat julkaistaan!

Partiolippukunta Jyväskylän Metsänkävijöiden tiedotuslehti

ursus


Ursus 1 / 2022 - Sisältö Lippukunnanjohtajan terveiset Aurinkoista kesää Sudenpentunumero Sudenpennut toimittajina 4 Sudenpennut retkellä 5 Minecraft-kisa 6 Tapahtumat ja ryhmät Riihitysviikonloppu 7 Vesiliskojen kevätretki 8 Samoajien pääsiäisvaellus 14 Puuhasivut Kololta Kämpälle -peli 10 Sähkörauskujen vitsipalsta 16 Nallenaama Kasper Niiniketo 13 Resepti Kookosananashatut 17 Koulutus Etappeja johtajapolulta 18

Toimitus Toimittajat Sanna Vähäaho (päätoimittaja) Joose Jaskari, Olli Makkonen, Justus Leppäaho, Henri Nummela, Tommy Salminen, Mikael Siipola, Ilari Suortamo, Annimaria Valli, Linda "Lintu" Viitanen, Valtteri "Vade" Viitanen, Marko "Marsu" Yrjänä Kuvat Roine Piirainen, kuviasuomesta.fi (kansi) Muut kuvaajat mainittu juttujen yhteydessä, muuten Pixabay, Flaticon Taitto

Marko "Marsu" Yrjänä Painopaikka DM Print Julkaisija Jyväskylän Metsänkävijät ry www.jyme.org Facebook: JyvaskylanMetsankavijat Instagram: jyvaskylanmetsankavijat

17.05.2022

2


Lippukunnanjohtajan terveiset

Aurinkoista kesää Vaikka partiokevät lähenee loppuaan, ja loma kutsuu luokseen, ei tämä suinkaan tarkoita sitä, etteikö partiota päästäisi harrastamaan myös kesällä. Kesä on täynnä ohjelmaa, ja monet ovat katselleet kalentereita silmät pyöreinä ja ihmetelleet, miten ehtivät kaikkeen mukaan.

Kuva: Justus

Kesä lähtee käyntiin kansainvälisissä merkeissä, kun vihdoinkin suuntaamme kohti Skotlannin nummia ja tapaamme paikallisia partiolaisia. Minulle tämä tulee olemaan toinen KV-projekti, johon olen ottanut osaa, ja olen kiitollinen siitä, että saan olla mukana lippukunnassa, joka vie partion pykälää pidemmälle ja antaa mahdollisuuksia uuden tekemiselle, kokemiselle ja oppimiselle.

Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse lähteä seikkailun perässä ulkomaille, sillä viime vuodelta tuttu kolopakopeli järjestetään myös tänä vuonna. Leireistäkään ei jäädä paitsi. Kajolle odotetaan 14 000 partiolaista, ja sudenpennuille ja seikkailijoille on myös luvassa täysin oma kesäleiri. Vaikka katseet ovatkin kohti tulevaa, niin ei myöskään saa unohtaa menneitä. Kiirettä on ollut, mutta sen tuloksena olemme päässeet nauttimaan muun muassa retkistä, leireistä ja vaelluksista. Viikkotoiminta on myös jatkunut menestyksekkäästi, ja kiitos tästä kuuluu ryhmänjohtajille. Haluan myös kiittää kaikkia teitä mukana olleita kollektiivisesti kuluneesta keväästä ja toivottaa teille aurinkoista kesää.

Tommy Kuva: Tommy

3


Sudenpennut toimittajina Teksti ja kuvat: Sanna Sudenpentulauma Sähkörauskut kokoontui eräänä talvisena iltana Kololle tärkeän tehtävän merkeissä. Akela Anni johdatteli ryhmää toimittaja-jälkeen kuuluvan tehtävän äärelle; oman lehden suunnitteluun. Sudenpennut saivat ensin tutustua erilaisiin luonto- ja partiolehtiin sekä Ursuksen aiempiin numeroihin. Lehtiä selattiin ja tutkittiin, ja niistä etsittiin ideoita oman lehden sisältöä varten. Minecraft-rakentelu, herkkureseptit ja vitsi-palsta haluttiin heti saada osaksi omaa lehteä. Lippukunnassamme on tehty aikojen saatossa niin ryhmien omia lehtiä kuin koko lippukunnan yhteisiä aviisejakin. Jännittävältä tuntuu ajatus siitä, että sudenpentulauma osallistui toimittajajälkeä tehdessään omalta osaltaan

lippukuntamme historian tallentamiseen ja tuottamiseen. Tämän lehden jutut ovat lähtöisin juuri näistä sudenpentujen ideoista. Hyviä lukuhetkiä!

4


Sudenpentujen retki Teksti: Sanna ja Anni, kuvat: Anni Sähkörauskujen partiokevään kohokohta oli tietysti ryhmän oma retki huhtikuussa. Omalla kämpällä seurattiin kevään merkkejä, valmistettiin kansainvälisiä trangiaherkkuja, uppouduttiin tarinoihin ja nautittiin retkielämästä. Retken ruuat suunniteltiin yhdessä koko porukalla ennen retkeä. Makaronimössö valmistui trangialla ja oli kuulemma parempaa kuin täytekakku.

Retki päätettiin perinteisin huutamalla JyMen huuto.

menoin

Sudenpentujen lempipuuhaa retkellä oli halkojen hakkuu ja sytykkeiden veistely. Tärkeät halot piti ottaa mukaan myös silloin, kun mentiin tienvarteen odottamaan ruokalähetystä.

5


Sudenpentujen suuri Minecraft-kisa Teksti: Anni ja Sanna, kuvat: kilpailijat Sähkörauskujen Minecraft-kilpailuun tuli runsaasti hyviä kilpailutöitä. Kaikissa töissä oli partiomaisia elementtejä, ja ne olivat kilpailuohjeistuksen mukaisia. Osallistujia oli inspiroinut lippukunnan symboliikka ja Kämppä ympäristöineen. Hyvien töiden joukosta oli mukavaa valita voittaja.

Eeli Tilli

Voittaja: Ilja Pulkkinen Joose ja Jaskari

Lenni

Taavi Poikolainen Tuomaristoa ilahdutti työn omaperäinen toteutus, lippukunnan symboliikan tuntemus ja toteutuksen rohkeus. Lempeän jättimäinen karhu huiveineen on hienosti toteutettu, ja monipuoliset kuvat helpottivat tuomariston työtä. Mark ja Arisalo

6

Alex


Riihitysviikonloppu Teksti ja kuvat: Sanna Järjestyksessään kolmas JyMen riihitysviikonloppu 6. - 7.5. sujui kuin hirvi: eteenpäin jolkotettiin sateessa ja paisteessa. Jokaiseen riihitykseen liittyy kuitenkin myös omia erityispiirteitä. Tällä kertaa riihittäjät kohtasivat oman Kämpän lähimetsissä soisen ja hyisen kostean haasteen. ”Otan ensi reissulle mukaan kumpparit”, totesi maaliin päässyt riihittäjä Klippel. ”Riihitys oli aika raskas ja märkä, mutta mahtava”, kommentoi puolestaan ensimmäisestä riihityksestään hienosti selvinnyt riihittäjä Jaskari.

Riihitykset ovat keskeinen ja näkyvä osa lippukuntamme tavoitetta kehittää partiotaitojen osaamista ja niihin liittyvää koulutusta. Riihityksiin osallistumalla nuoret saavat itse testata osaamistaan erilaisissa partiotaidoissa, ja toisaalta partiojohtajat näkevät konkreettisesti, mitkä asiat ovat jo hallussa, ja mitä taitoja tulisi harjoitella enemmän. Tänä keväänä erityisen ilahduttavaa oli seurata riihitykseen osallistuneiden nuorten yhteistyö- ja tilannejohtamisen taitoja, jotka tulivat näkyville esimerkiksi pjteltan pystyttämistehtävässä. Siinä valttia olivat selvät yhteiset ohjeet, tavoitteen ääneen sanominen ja epäselvissä tilanteissa avun pyytäminen. Vaikka täydellistä teltasta ei tullutkaan, niin tekemisen meininkiä ja hyväntuulisuutta riitti pystytyksessä kiitettävästi tehtävän alusta loppuun asti.

7


Vesiliskojen kevätretki 8. - 10.4. Teksti: Lintu ja Joose, kuvat: Lintu, Vade ja Marsu Perjantaina leikittiin leikkejä ja vietettiin iltaa kämpässä hodarien ja mafioson merkeissä. Lauantaina leikittiin polttopalloa ja nikkaroitiin hyötyesineitä. Lounaaksi syötiin ravintolatason nuudelia ja kalaa. Vade tuli vetämään hauskoja leikkejä ja kilpailuja, esim. Hameet korviin skottia ja Samuraita! Ruoka-

Sunnuntaina pakattiin omat kamat ja nikkaroitiin työt valmiiksi. Sitten oli vuorossa suuri munajahti, jonka jälkeen siivottiin paikat, syötiin ja lähdettiin kotiin! Kiitos kokit Marsu, Onni ja Manuel. “Kartanteko oli kivaa, haluun tehdä niitä uudestaan!”

aineita kerättiin yhdessä salapoliisiradalta ja sitten tehtiin itse pitsaa. NAM. JA LETTUJA! NAM NAM! Ruuan jälkeen Vade teki avantoammeen ja sitten pidettiin iltanuotio. Nuotion jälkeen saunottiin ja kylvettiin avannossa.

-Jone

“Koko leiri oli ihan mahtava, varsinkin avanto ja hyvä ruoka! Oli myös kivaa oppia uudet leikit Mafioso ja Samurai!” -Joose

8


“Pizza oli parasta!” -Paavo “Lempijuttu oli nukkuminen.” -Taavi

Avanto oli tosi cool! ;)” -Lukas

“Tylsää kun en päässyt kun olin kipeenä.” -Onni

9


10


11


Peliohjeet Pelin idea ja ohjeet: Sudenpentulauma Sähkörauskut, Anni ja Sanna Kyseessä on simppeli lautapeli, jossa edetään noppaa heittämällä. Lähtöpiste on Kolo ja maali Kämppä. Ensimmäisenä Kämpälle päässyt pelaaja on pelin voittaja. Matkan varrella tapahtuu erinäisiä sattumuksia, jotka voivat sekä edistää että hidastaa matkan tekoa. Sattumukset osuvat kohdalle, jos pelaaja tulee tasaluvulla kyseiseen ruutuun. Tapahtumia matkan varrella Bussipysäkki (4): Hyppäät bussiin ja etenet alkumatkan nopeasti. Voit heittää noppaa uudestaan ja edetä sen silmäluvun verran. Hupsista! (11): Huomaat tovin jo kuljettuasi, että unohdit makuupussin Kolon pihalle. Palaat takaisin alkuun. Trangialounas (18): Pysähdytte ravitsevalle trangialounaalle. Pelaaja jättää yhden vuoron välistä, mutta voi sitä seuraavalla kierroksella tuplata nopan silmäluvun, sillä täydellä vatsalla jaksaa paremmin. Suo (31): Eksyt Soidenlammen ympäristössä pois polulta ja huomaat olevasi upottavalla suolla. Heitä noppaa kahdesti ja palaa takaisinpäin niiden erotuksen verran. Kompastuminen (35): Kompastut ja saat polveesi haavan. Jää puhdistamaan ja laastaroimaan haavaa yhden vuoron ajaksi. Karhu (40): Kohtaat matkalla karhun ja peräännyt tulosuuntaan kolmen ruudun verran. Mustikoita (51): Ystävällinen marjanpoimija neuvoo oikopolun. Kämppä näkyy jo! (55): Retken päätepisteen lähestyminen tuo uusia voimia. Voit siirtyä välittömästi kolme ruutua eteenpäin.

12


Nallenaama Tällä palstalla esittelemme aina yhden JyMeläisen. Tällä kertaa Nallenaama on 10-vuotias seikkailija Kasper Niiniketo Vesiliskoista. Kuka olet? Kasper Niiniketo Kerro kolme asiaa sinusta Tykkään tosi paljon uimisesta ja pihaleikeistä, harrastan jenkkifutista, koripalloa ja partiota, ja kesältä odotan, että suurleirn ikärajat muuttuisivat. Milloin aloitit partion? 3-vuotiaana Mikä on parasta partiossa? Leirit ja yhteishenki Mikä on paras partiomuistosi? Se kun olin Roihulla ja näin tulishown Mitä vihaat partiossa? En vihaa mitään partiossa . Miksi tulet leireille? Koska siellä on hauskaa ja pääsee tekemään asioita, joita ei tehdä perusviikonloppuina. Mitä teet partiossa?

20

vuoden

päästä

Mitä ottaisit saarelle?

mukaan

autiolle

Oman metsästyskoiran Kenet haluat haastaa seuraavaksi haastatteluun ja mitä haluat kysyä häneltä? Haastan Alvarin ja kysyn, mikä on paras retkiruoka. Edellisen nallenaamaan kysymys: Miksi aloitit partion? Aloitin partion, koska se näytti hauskalta ja isoveli harrasti sitä.

Johdan laumaa

13


Samoajien pääsiäisvaellus Teksti: Mikael, kuvat: Olli ja Mikael Samoaja-vartio teki pääsiäisenä pienimuotoisen vaelluksen EteläKonneveden kansallispuistoon. Matkaan kuului yllätyksiä, ja suunnitelmia muutettiin reitin varrella, mutta onneksi kaikilla oli hyvä vaellusfiilis mukana. Perjantaina saapuessamme kansallispuistoon keli oli kaunis ja vaelluskeli oli hieno. Reitti oli esitelty kaikille jo ennen reissuun lähtöä, ja annoin yhdelle samoajalle

14

tehtäväksi johtaa ensimmäisen vaelluspätkän ja toimia karttamiehenä. Ensimmäiset pari kilometriä sujuivat moitteetta hyväkuntoisella, tosin lumisella polulla. Parin ensimmäisen kilometrin jälkeen siirryimme reitillä alueelle, joka kuului pelkästään kansallispuiston pidempään reittiin, eikä sillä ollut kuljettu paljon. Polkua ei olisi pystynyt erottamaan, ellei reittiä olisi ollut merkitty puihin, sillä itse polku oli keskimäärin metrin syvyisen hangen alla. Meillä ei ollut lumikenkiä, sillä olimme olettaneet lumen jo sulaneen sen verran, että vaellusreitit olisivat olleet käytettävissä ilman niitä. Kaupunkialueilla ei ollut enää juurikaan lunta, ja olin olettanut, että Etelä-Konneveden reitit olisivat jo kulkukelpoisia, mutta olin väärässä. Hanki oli syvää ja upottavaa, ja siinä oli todella hankala kävellä ilman lumikenkiä. Pääsimme kuitenkin


kohteeseemme yhtenä kappaleena, vaikkakin hieman myöhässä ja väsyneinä. Seuraavana aamuna päätimme, ettei hangessa uiminen ole viisasta, joten muutimme reittisuunnitelmaa. Palasimme hieman pidempää mutta helppokulkuisempaa reittiä laavulle, jonka ohi olimme kulkeneet ensimmäisenä päivänä, söimme lounaan matkan puolivälissä ja pääsimme hyvissä ajoin ja hyvillä mielin perille. Olimme laavulla yötä, ja seuraavana aamuna aamupalan jälkeen lähdimme päiväretkelle lähistöllä olleen kallion päälle. Sinne kulki kansallispuiston oma reitti, joka oli luminen mutta hyvin kuljettavissa, ja päiväretki oli hyvin mukava. Kallion päältä oli mielettömät

maisemat pitkälle järvelle päin.

Konneveden

Päiväretken jälkeen palasimme laavulle, söimme lounaan, ja valmistauduimme palaamaan parkkipaikalle kotimatkaa varten.Kotimatka sujui mutkitta, ja kaikille jäi muutenkin positiiviset fiilikset reissusta ensimmäisen illan aiheuttamista ongelmista huolimatta. Keli oli koko viikonlopun kaunis, ja kaikilla oli hyvä vaellusfiilis mukana.

15


Sähkörauskujen vitsipalsta Teksti ja kuvat: Sähkörauskut

Mitä eroa on sudenpennulla ja kännykälle? Kännykän saa äänettömälle.

Mikä on Kanadan vastakohta? Kukkoda!

Mitä eroa on mustilla ja ruskeilla karhuilla? Musti on koira!

Kaksi mummoa meni mustikkaan, mutta toinen ei mahtunut.

Mitä yhteistä on karhulla ja trangialla? Molemmat syövät sinut paitsi trangia. Missä päin Jyväskylää marsu asuu? Ei missään, marsut asuvat häkeissä.

16

Kumpi juoksee nopeampaa sudenpentu vai auto? Sudenpentu, ei auto juokse!

Miksi Marsua ei haudata lemmikkien hautausmaalle? No, koska se ei ole kuollut!

Mikä on tuomarin vastakohta? Viemäri!

Miksi kutsutaan laumanjohtajaa, joka huutaa metsässä? Jotta se tulisi takaisin!


Ananaskookoshatut Teksti: Anni, kuvat: Marsu, testaus: sudut

Miksi kalat uivat suolavedessä? Koska ne eivät pidä pippurista. Aikainen lintu nappaa ehkä madon, mutta myöhäisempi hiiri juuston. "Äiti oota, mulla on jotain kengässä?" "Se on melko varmasti jalka."

Ainekset Sulatettua voita 50g Kananmunia 2kpl Sokeria 1dl Kookoshiutaleita 200g Murskattua ananasta 1 dl (valutettuna) Ohjeet

Mitä tarpojien pitää tehdä, jos Kämpältä kuuluu ammuntaa? No, lypsää lehmä tietenkin!

Kuumenna uuni 175 °C:een. Sekoita keskenään kaikki ainekset. Anna seistä 10 minuuttia. Lusikoi taikina leivinpaperille uunipellille ja muotoile taikinasta teräviä ”hattuja”. Paista uunin keskiosassa noin 15 minuuttia, kunnes kookoshattujen Sudarien kärjet muuttuvat suositus: kullanruskeiksi.

10 / 10 resepti!

17


Etappeja johtajapolulta Teksti: Ilari, Henkka ja Sanna Kevään aikana JyMessä on kouluttauduttu erilaisilla kursseilla. Seuraavassa Ilari kertoo kokemuksiaan ROK-koulutuksesta ja Henkka PJPK:lta.

ROK

PJPK

... tarkoittaa ryhmänohjaajakoulutusta. Sen voi käydä samoajaikäisenä. Itse kävin ROK-kurssin viime syksynä ja tänä keväänä. Kurssi käytiin kahdessa osassa, ja siellä oli niin kouluttajia kuin koulutettaviakin eri puolilta järvi-Suomen aluetta.

... eli partiojohtajaperuskoulutus järjestettiin tänä keväänä Suonenjoella. Kurssi koostuu kahdesta kurssiviikonlopusta sekä johtamistehtävästä, joka voi olla leiri, retki tai jokin muu tapahtuma. Meiltä kurssille osallistuivat allekirjoittaneen lisäksi Eetu ja Mikael.

Kurssilla opeteltiin mm. erilaisia johtamistyylejä, ajanhallintaa, suunnittelua ja erilaisten ihmisten ja tilanteiden kohtaamista. Osallistuin ROKille, koska halusin ja haluan edelleen kehittyä johtamisessa. Opinkin kurssilta etenkin ensimmäisellä osalla, kun en ollut johtanut kuin vasta pari kuukautta siihen mennessä. Erityisesti mieleen jäivät erilaiset johtamistyylit ja niiden soveltaminen eri tilanteissa. Kurssilta sain myös paljon uusia kavereita, mikä oli ehkä parasta koko ROKissa. Huonoja puolia oli aika vähän koko kurssissa. Ehkä aikaiset aamuherätykset olivat “pahin” asia. Suosittelen ROK-kurssia lämpimästi kaikille johtajaksi haluaville partiolaisille - erityisesti vanhemmille tarpojille.

18

Kurssiviikonloppujen aikana perehdyttiin partion perusteisiin, johtamiseen ja johtajuuteen, tarkasteltiin omaa johtajuutta sekä pidettiin hauskaa ja opittiin paljon uutta (partiosta itsestä ja muista). Kurssi antoi paljon ajateltavaa ja kehitti näkemystä itsestä sekä johtajana että ihmisenä. Kurssin aikana haastettiin kohtaamaan omia vahvuuksia ja heikkouksia sekä kannustettiin kehittymään ja kehittämään itseä partion ihanteiden ja arvojen pohjalta. Kurssi oli mielestäni erittäin onnistunut ja antoi itselle työkaluja toimia johtajana sekä nosti esiin asioita, joissa haluaa ja kannattaa kehittää itseään. Suosittelen kurssia kaikille tuleville johtajille.


19


Sinun mainoksesi tähän? Etsimme lisää yhteistyökumppaneita! Mainostamalla Ursuksessa saat näkyvyyttä yrityksellesi tai järjestöllesi ja tuet samalla lasten ja nuorten partioharrastusta. Ota yhteyttä Marsuun: marko.yrjana@iki.fi


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.