Page 1

ude

& inde

DRIVHUS TIL GAVN OG GLÆDE GIV PLANTERNE EN CHANCE SKAL VI BYTTE PLANTER?

LUKSUS PÅ TERRASSEN FÅ STYR PÅ DIT HAVEGREJ FUGLELIV I HAVEN LUKSUSCAMPER MED DET HELE UHM, MAD OVER BÅL F O TO : C O LO URBOX

SØNDAG 06-05-12


2

UDE & INDE

Laserende træbeskyttelse med spændende farver kan give havemøbler nyt liv. Her er brugt en mørk, saltblå farve til bordpladen og lysere nuancer til bænkene.

Gør havemøblerne FORÅRSKLAR Saltblå magi giver nyt liv til legehuset, der før var fyldt med alger, og rørepindene bliver både dekorative og informative, når de males med tavlelak, og plantenavnet skrives med kridt.

N

år det bliver forår, stiller vi urene og havemøblerne frem. Efter en vinteropbevaring og måske adskillige somre i haven kan det være tid til at give havemøblerne et lille pift, eller måske er det træterrassen, udekøkkenet eller legehuset, der trænger til lidt kærlighed. Møblerne holder længere, hvis du husker at vedligeholde. Slitage afhænger ofte af kvalitet og

træsort, men også beliggenhed i forhold til lys og skygge og saltindhold i luften. Nogle gange er en rensning af træværket nok. Andre gange har du måske lyst til at gøre lidt mere ved det. En gang maling kan give nyt liv og karakter til haven. Havemøblerne kan blive opfrisket, legehuset kan blive genopdaget, og træterrassen kan invitere til længere ophold. Heldigvis er det både relativt nemt og billigt.

Trænger til en frisker I min egen have trænger havemøblerne i den grad til en opfriskning. Første etape er en grundig afrensning med træ-rens. Jeg har gode erfaringer med Flüggers produkter, så jeg bruger Flügger Antigreen, men der findes selvfølgelig en lang række gode produkter på markedet. Herefter skal møblerne have en gang træolie med farvepigment. Ved

UDE & INDE

at vælge denne løsning bevares træets struktur, selv om der kommer farve på møblerne. Olien giver beskyttelse, og farven giver liv. Med puder og tæpper, der matcher bliver det et helt nyt havemøblement. Jeg valgte selv Flügger-træolie med tone 3468, men det er heldigvis muligt at vælge lige præcis den farvetone, du ønsker.

Legehus Når jeg nu er i gang, får jeg også lyst til at give mig i kast med børnenes legehus. Efter fire år i haven er der efterhånden kommet en del alger på huset, men også alger kan heldigvis fjernes med træ-rens og en børste med stive hår. Udvendigt blev huset malet med en mørk gråblå, som passer fint til de hvidmalede vinduer. Samtidig må huset gerne forsvinde lidt, så det bliver hemmeligt og hyggeligt. Den støvede farve er derfor helt perfekt.

Da legehuset er relativt lille, valgte jeg indvendigt at bruge en lys sandgul farve, der er varm og som samtidig lyser det lille hus op, så det fremstår indbydende, og der virker lidt højere til loftet.

Haven Når det bliver tid til at plante alle de forkultiverede planter ud, vil jeg lave skilte, der viser, hvad de forskellige rækker indeholder. Et hurtigt og nemt tip er at bruge almindelige rørepinde som skilte. Med tavlelak malet på den ene ende kan jeg med en tavletusch skrive på pinden, uden at det vaskes af. Det er både dekorativt og meget enkelt.

Af Louise Axholm lax@aarstiderne.com

Et tillæg til JydskeVestkysten. Ansvarhavende: Peter Orry. Redaktion: Per Guldberg Klausen. Layout: Lars Stokbro


UDE OG INDE

3

Giv nælden en chance Disse såkaldte pallerammer til transport af varer på euro-paller er nemme at bruge som højbede. Husk at der skal vandes ekstra, når man dyrker i højbede.

Dyrk billigt i højden Blomster er dejlige og svære at undvære, men det er køkkenhaven, der er det største hit i de danske haver netop nu. Forståeligt nok, for det er da fantastisk at kunne sætte tænderne i friske grøntsager, som man selv har dyrket. Vejen til succes i køkkenhaven går via højbede. Den bløde jord er nem at luge, og grøntsagerne trives, fordi jorden bliver opvarmet hurtigt i sin ramme over jordoverfladen. For nybegynderen er det nemt at lave et lille højbed direkte ovenpå græsplænen et sted i haven, hvor der ikke er for skyggefuldt og blæsende. Og det kan gøres superbilligt med pallerammer, som er trærammer beregnet til at beskytte varer under transport. De er lavet af fyrretræ og hængslet i hjørnerne med galvaniserede hængsler. Rammerne har pallemål, 120 x 80 cm, og er 20 cm høje, så der kan eventuelt stables flere oven på hinanden. De fås både nye, brugte og varmebehandlede til priser, der ikke kan skræmme nogen; under en 100-lap pr. stk. Hvis køkkenhaven bliver en succes, kan man overveje at skifte pallerammerne ud med smukke, holdbare lærkerammer eller lignende, men det er ikke sikkert, det bliver nødvendigt de første par år. Selv om pallerammerne kommer i direkte kontakt med jord, kan de holde i nogle år. Hvis man forer dem med bassinfolie eller lignende, kan levetiden forlænges yderligere.

Billede udlånt af KFS-Boligbyg

Ukrudtet pibler frem overalt i haven netop nu. Også brændenælder, eller stor nælde, som er plantens rette navn, Urtica dioica. Men før du finder hakkejern og lugeklo frem og går til angreb, så kan det være en god idé at overveje at give nogle af dem asyl. Om ikke andet så i en af havens afsides kroge. Der er mange gode grunde til lade en klynge nælder få rodfæste. De tiltrækker sommerfugle og andre insekter, som giver liv. Og så kan de vitaminrige blade bruges i madlavningen. De spæde blade, der høstes om foråret, er lækrest. Brug dem til klassikeren, brændenældesuppe, eller hak dem groft og bland dem i brøddej. Nældepesto fremstillet af blancherede blade blendet med hvidløg, mandler, parmesanost og olivenolie er også afprøvet af mange med held. Når brændenælderne er blevet lidt større, kan der laves nældevand til at gøde køkkenhaven med: Fyld en spand med friske brændenælder og hæld vand på, så det dækker. Lad suppen stå i en uges tid og rør i den nu og da. Fisk nælderne op og smid dem på komposten, før du bruger af vandet. Det skal fortyndes med ca. ti dele vand, gerne regnvand. Især planter i vækst har gavn af nældevand.

Jordvarme halverer varmeregningen i din bolig... DVI

Hvis du investerer i jordvarme, vil fyringsudgifterne blive reduceret med 40-60% i forhold til olie eller naturgas.

HVAD NU HVIS...

Den lange levetid på DVI jordvarme, sikrer en lav og stabil driftsøkonomi for boligens udgifter til varme og varmt vand.

...din have er for lille til jordvarme?

Er haven for lille?

Så har vi en varmepumpe, som optager varmen fra udeluften i stedet for jorden. Besparelsen bliver lidt mindre, men er et rigtig godt og miljøvenligt alternativ til jordvarme.

Så spørg efter vores luft til vand varmepumper til

DC-serien er anbefalet af Go’ Energi

radiatorer og gulvvarme.

Dansk producerede kvalitetsprodukter i 30 år

15.000,- + 15.000,- + 15.000,- =

tilskud op til + Energispare-

45.000,-

For lille have?

4.300 kr.

info@jordvarme.dk

LAV DIN EGEN BEREGNING & SE HVOR MEGET DU KAN SPARE PÅ

DANSK VARMEPUMPE INDUSTRI A/S SALG & SERVICE

JORDVARME.DK I HELE DANMARK 98 35 52 44


4

UDE OG INDE

- Skab ny variation på bordet ved at vælge en ny og måske mindre kendt tomatsort, opfordrer Lars Nielsen fra Esbjerg Planteskole.

Drivhuset er både til GAVN OG GLÆDE som ingen anden plante rummer store variationer i udseende, voksemåde og især smag. – Hvis man synes, det er sjovt og for eksempel ønsker at vise børnene hele fra jord til bord-processen, kan man jo selv så planterne indenfor og plante dem ud, når de er klar, bemærker Lars Nielsen. Han nævner vindruer, ferskner, nektariner, abrikoser, figner og selvfølgelig krydderurter som andre oplagte drivhusplanter. – Og så får man mere ud af citrusfrugterne ved at placere dem i drivhuset fremfor på terrassen. De vokser mere i varmen og har desuden en dejlig sød duft, som bliver mere intens inde i det helt eller delvist lukkede drivhus. Man skal blot være opmærksom på, at de ikke tåler frost, og derfor skal de ind om vinteren, lyder anvisningen fra planteeksperten.

Tomater, agurker og chilipeber bør findes i ethvert drivhus. Det er nu, de mange forskellige slags udplantningsplanter skal i jorden, så de første fuldmodne grøntsager kan høstes fra slutningen af juni.

D

er er noget særligt ved at kunne gå ud i drivhuset og plukke sin egen frugt og grønt. Det smager langt bedre, end det man kan købe i supermarkedet. Og så har hjemmedyrkningen den fordel, at man ved, hvor råvaren kommer fra, og hvordan den er blevet behandlet – eller måske nærmere ikke behandlet – med diverse sprøjtemidler. Nu hvor frosten har forladt jorden, er det højsæson for at plante de nye planter i drivhuset, men det kan gøres helt frem til omkring 1. juli. Rundt om i havecentrene er de mange forskellige tomattyper netop kommet hjem. Det er nu, udvalget er størst. Hos Esbjerg Planteskole kan man vælge mellem 10-15 forskellige sorter – lige fra små sødmefyldte, solrøde blommetomater over gule og stribede varianter til gyldne, tykkødede bøftomater. – Tomatplanter er et-årige planter – de holder kun én sæson. Derfor er

Maj er højsæson for udplantning af tomatplanter.

En grøn oase Et perfekt match. Citrustræer er på hjemmebane i et varmt drivhus. det vigtigt at sørge for god jord og gødning og for hele tiden at vande. De første frugter kan høstes sidst i juni og frem til starten af august. Det samme gælder agurkerne, der dog nok er klar lidt senere, forklarer indehaver af Esbjerg Planteskole, Lars Nielsen.

De sidste ti år har der været en tendens til, at drivhusene er blevet større og større, således at det også kan fungere som et opholdssted med en lille terrasse, hvor der er plads til et bord og et par stole. På samme måde som udestuen gør drivhuset det muligt at nyde ydersæsonerne. Og når man så sidder der og slapper af i den grønne og varme oase – og måske får sig en friskplukket salat – sætter duftende blomster som Camelia og roser trumf på velværen.

Surt, sødt og hot Chiliplanterne er taknemmelige at dyrke i drivhuset.

Også chilipeber og snackpeber er populære planter i drivhuset. Nogle mennesker bliver besat af chili, der

Tekst: Lene Weber, tema@jv.dk Foto: Orla Lund


Create! nANYSHAPE

Vejledende udsalgspris kr. 785 pr. m² i alle størrelser og former.

EGETÂ?PPERASs)NDUSTRIVEJ.ORDs$+ (ERNINGs4EL s% MAILEGE EGEDKsWWWEGEDK


6

UDE OG INDE

Giv de tørre planter EN CHANCE N

år termometret bevæger sig op over de 15 grader, sker der noget med os. Vi får forårskuller, og for mange af os er det lig med lysten til at komme ud i den forsømte have. Herude gør vi status over, hvilke planter der mangler, og hvad der er gået til i løbet af vinteren. Sammenlignet med de to forrige strenge vintre virkede denne vinter ikke nær så hård. Men faktisk var den hård ved planterne især det stedsegrønne, fordi vi havde en periode på omkring tre uger med meget hård frost uden et beskyttende snetæppe. Det fortæller Lars Nielsen fra Esbjerg Planteskole, og hans budskab til det utålmodige havefolk er derfor: Hav tålmodighed. – Lige nu kan det være svært at se, hvad der er levende, men man skal

ikke være nervøs for at komme i gang. Er man i tvivl, kan man prøve at beskære de medtagne buske og træer. Alt for mange har en tendens til med det samme at kassere planterne, og det er jo egentlig synd, konstaterer Lars Nielsen.

Vinplanterne ser måske tørre og døde ud i øjeblikket. Men giv dem endelig en chance, for de fleste vil bryde fra knopper og sætte ny vækst og druer i løbet af sommeren.

Succes med mangfoldighed Til gengæld er der en anden tendens, som han gerne vil tilskynde, nemlig det at have fokus på at skabe mangfoldighed. Før de hårde vintre forsøgte mange havefolk sig med de mere alternative planter - eksempelvis palme- og oliventræer, som virkelig var fremme for nogle år tilbage. – Det ville være rart med et par milde vintre, så vi igen kan få nogle succesoplevelser på den konto, vurderer den travle planteskole-indehaver.

Oprydning i bedene og frøsåning Hvis vejret tillader det, kan du gå i gang med at klippe stauderne. De afklippede plantedele kan du med fordel efterlade på jorden. Så bliver de med tiden til kompost, som forbedrer jorden og giver næring til planterne. Vil du gerne have mange smukke sommerblomster i bede og krukker, er der en del penge at spare ved selv at så dem.

OP TIL

8.770

Kampagneperiode fra den 27. april-28. maj 2012

NYH E D

Chair Ocean String e ott i tre nye, fl farver

Smedevej 17 l Sædding l 6710 Esbjerg V Tlf. 75 15 04 00 l Fax 75 15 29 63 www.park-have.dk

OCEAN STRING CHAIR 3.495 Sort, petroleum, støvet grøn, orange

Lærkevejr,oldingr5lf. Sverigesvejr)aderslevr5lf. WWW.INDBO.NU

KØB NU TIL FORÅRSPRIS

OCEAN SÆT BORD 142, teak 4 STOLE, sort el. hvid FØR 21.675 NU 15.995 20 BORD 201, teak 6 STOLE, sort el. hvid FØR 28.765 NU 19.995

TILBUD PÅ OCEAN

SPAR


UDE OG INDE

7

Skal vi BYTTE planter? Når forårssolen skinner, kan man nemt fristes til at bruge en formue og shoppe amok på planteskolen. Men det kan gøres billigere og sjovere.

P

lantemarkeder og plantebyttedage er blevet et hit over hele landet. Her flokkes plantenørder, blomsterentusiaster og ganske almindelige haveejere for at gøre en god handel. – Her kan man møde ligesindede og diskutere, bytte og købe planter på en lidt anden måde, end når man går hen på en planteskole og flår noget ned i en kurv. Og her er det ligesom på et loppemarked. Man ved heller aldrig, hvad man kommer hjem med, fortæller landskabsarkitekt, gartner og leder af Haveselskabets rådgivning, Jesper Carl Corfitzen. Og nøjagtig som på et loppemar-

ked, kommer de handlende kørende, slår bagsmækken op, og så er butikken åben med både udsøgte, dyre rariteter og en hel masse andet til ingen penge. – Man kan virkelig møde nogle plantenørder, som har lagt hele deres sjæl i at dyrke for eksempel primula og derfor ved alt om, hvordan man skal så dem og fremavle dem. Hvis man selv har samme interesse, er det superspændende at snakke med dem og få fingre i nogle af deres planter, for tit og ofte kan man finde sorter, som man aldrig finder på en planteskole, fortæller han. Hvis man bare er en ganske almindelig haveejer, der ikke er på udkig efter endnu en plante til samlingen, men blot har brug for at friske et par bede op, kan man ofte gøre et rigtigt godt køb - måske endda ganske gratis sidst på dagen, hvor planter, der ikke var afsætning for, havner på tag selvbordet.

Sådan gør du Lav en liste. Det er en god idé at forberede sig lidt, inden man tager på plantemarked. For eksempel hjemmefra at have skrevet en lille liste med ønsker til planter, farver og blomstringstidspunkt. – Hvis man aldrig er hjemme i hele

juli, er det jo dumt, hvis alle blomsterne er smukkest, lige når man er på ferie. Det er også en god idé at tage en plantebog med på markedet, så man kan slå planterne op og se, hvordan de kommer til at se ud, når de blomstrer, anbefaler John Henriksen, landskabsarkitekt og medlem af Bolius Ekspertpanel. Han opfordrer også til, at man bare spørger los, for sælgerne ved ofte rigtigt meget om deres planter. Hvor høje de bliver, hvor de skal placeres i forhold til solen, og hvor tæt de skal plantes. Plantemarkederne har typisk ikke noget stort udvalg af buske og træer. Men er man ude efter stauder, går man ikke galt i byen. – Stauder har mange fordele. De kommer igen år efter år, de er typisk nemme at få til at gro, og så er mange af dem effektive som bunddække og

så robuste, at de kan holde ukrudtet nede. Her skal man nu huske at rense bedet godt op, inden man planter stauderne ud, siger John Henriksen fra Bolius. Effektive ukrudtsundertrykkere er for eksempel lammeøre, rabarber, storkenæb, hosta og mjødurt. – Men lad være med at købe en enkelt plante eller to, anbefaler John Henriksen. –Køb fem-seks planter af samme slags, og sæt dem i en gruppe, så de fylder noget og kan ses. Efter et par år er planterne vokset sammen og kan deles – og så er de klar til måske at blive byttet til en anden slags.

Af Rie Jerichow, boligen@berlingske.dk

Stauder findes i en mangfoldighed af former og farver, som på de små fotos. I den japanske have med sten dominerer formklippede nåletræer og -buske samt azalia og enkelte andre blomstrende planter.


8

UDE OG INDE

Vendom Karim Rashid er kendt for sine organiske former, men i en ny outdoor-kollektion for Vendom har han brugt mere geometriske linjer i serien Vertex. Både stol og bord fås i ti farver. Bordet koster 15.750 kr. og stolen 3.280 kr. Conceptlight, tlf. 7025 4003 Vendom.com

Luksus på TERRASSEN Ud med de rustikke havemøbler af træ på terrassen. Og ind med designermøbler af stof og stel, der er så hærdet, at de også tåler den danske sommer. Hvis den altså har tænkt sig at komme...

Gandia Blasco Det spanske firma, Gandia Blasco, eksperimenterer med nye materialer til sine strømlinede udemøbler. F.eks. er lamellerne ikke af træ, men et nyt materiale af plast og vegetabilske fibre, der er ekstremt hårdføre. Chaiselongen koster 10.058 kr. og bordet 3.353 kr. Outdoor-company tlf. 2245 0115 Gandiablasco.com

Roda Italienske Rodolfo Dordoni mestrer minimalismen, som det fremgår af den skulpturelle sunbed, Harp, af pulverlakeret metalrør og læderagtige polyestersnore. Fås i flere farver. Pris 16.254 kr. Casashop, tlf. 3332 7041 Rodaonline.com

Kettal Det spanske firma Kettal bruger flittigt italienske designere, bl.a. har Dordoni skabt serien Bitta, der har aluminiums-ramme og flet af grove, læder-

agtige reb. Den ovale udesofa måler 125x165 cm og koster fra 29.900 kr. Fås bl.a. hos Lysberg Hansen tlf. 3314 4787. Kettal.com

Af Annette Suhr, m-s@berlingske.dk


MØBELHUSET 2 Søndagsåbent 11.00 - 16.00 Velkommen

TEMASØNDAG

Smukke og lækre sofaer og lænestole

Denne smukke italiener har en fantastisk siddekomfort leveres med læder i alle farver og forskellige størrelser

START YOUR CLASSIC COLLECTION

7'EREN Denne klassiske stol til en fantastisk pris i sort læder.

Kr.

4.999,-

BYT TIL NYT Ægget i stof Fame Før pris kr. 34.222,- Nu

MØBELHUSET 2 BRDR. JACOBSEN • TØNDER ApS VESTERGADE 35 - 39 • DK 6270 TØNDER TLF. 7472 2081 • FAX 7472 3773 www.mobelhuset-2.dk

Kr.

25.000,-

Lige nu tilbyder vi dig 750 kr. for din gamle 7’er ved samtidig køb af en ny 7’er.

5000 m2 med smukke danske og internationale designmøbler. VELKOMMEN

TM


10

UDE OG INDE

Trillebøren er sammen med spade, skovl og rive blandt de vigtigste haveredskaber.

Fü styr pü DIT HAVEGEAR Havearbejdet kan hurtigt blive surt, hvis redskaberne ikke er i orden, og planterne bliver i sidste ende ødelagt. Louise Axholm guider dig til det gode havegear.

S Af Louise Axholm lax@aarstiderne.com

t t t t t t t t t t t t t t t t

kal der plantes nye stauder, eller skal eksisterende trÌer og buske flyttes et andet sted hen i haven, sü krÌver det de rette redskaber. En skovl, en spade og en planteske er i princippet nok til at klare arbejdet, hvis der samtidig tilsÌttes lidt armkrÌfter. Nür det drejer sig om at flytte en plante, skal det ofte kappes rødder over. Her er den skarpe spade alfa og omega. Er det en stor plante med rodklump, sü vil en spade af dürlig kvalitet hurtigt komme til kort, da skaftet enten knÌkker, eller bladet bøjes.

Ny-, om-, tilbygning bygningsrenovering Reparation Vedligeholdelse Totalentreprise Byggestyring Projektering Køkkenmontering Køkkenrenovering Vinduer Døre Gulve Bord- og bĂŚnkesĂŚt CerďŹ ceret Ivarplank-montør Tagmester Gulvafslibning

Siden 1970 har Lilje-huset opført mere end 3000 fritidshuse langs de danske kyster. Vi skaber rammerne om din families fritid og tilbyder individuelt tilpassede huse‌

Nür løvet rives af plÌnen i efterüret, sü er det meget nemmere at anvende en løvrive end en almindelig rive, som nemt graver sig ned i jorden. Samtidig er en løvrive alt for let, nür grÌsplÌnen skal luftes og topdresses om forüret. Her krÌver det en rigtig haverive, der kan tage fat.

Staudebedet I staudebedet skal ukrudtet ogsü lige have en tur. Her vil en rive nemt vÌre for stor og uhündterbar, og det er derfor en fordel, hvis du har en lugeklo. Den kommer nemt ind mellem stauderne, uden at man ødelÌgger for meget af rodnettet. En til to gange ürligt skal hÌkken klippes, müske er der ogsü et par frugttrÌer, der skal beskÌres, eller en busk, der er begyndt at fylde for meget. Nogle bruger en traditionel manuel hÌkkesaks, andre foretrÌkker en elektrisk hÌkklipper med ledning eller batteridrevet Begge dele er glimrende til at fü en flot klippet hÌk, men er der tale om

BC

Vesterhavsgade 141 ™ 6700 Esbjerg Tlf: 7510 2102 ™ 5050 3134 Mail: info@abcgulve.dk

Løbende gennem havesÌsonen skal der luges. Ud over lugekloen er et mÌlkebøttejern rart at have, büde til

TRÆNGER DIN VARMEPUMPE TIL EN UDSKIFTNING?

Flexi Power Varmepumpe

Gidex tilbyder i hele Danmark:

Udstillinger

 ratis og uforpligtende vejledning/tilbud

Midt/Nordjylland Dangürdsvej 10 ¡ 8990 Fürup 10 km nord for Randers Motorvejsafk. 38, Purhus

 ontering via spealuddannede montører

Åbningstider Lørdage 13-16.30 (Midt/Nordjylland lukket lørdag) Søn- og helligdage 11-16.30

Lilje-huset A/S Jarlsberggade 10 ¡ 5000 Odense C tlf. 66 14 46 77 lilje-huset@lilje-huset.dk

Lugearbejde

Netop nu giver vi dig Danmarks vel nok højeste pris pü din gamle/brugte varmepumpe (uanset alder/kvalitet/ mÌrke) ved udskiftning til den nyeste

SjÌlland Kongevejen 59 ¡ Blovstrød 3450 Allerød

n Rekvirer vores kataloger og besøg vores udstillinger. Kom helt tÌt pü et Lilje-hus og fü inspiration til mere‌

fine, hvis grentykkelsen er større. Til de lidt finere kviste er en beskÌresaks effektiv.

Tømrer & Gulvfirma

Fyn/Sydjylland Byggecentrum ¡ Hindsgavl AllÊ 2 5500 Middelfart

geri i dit byg Tryghed al først Bet g in er ev ved a

en reel beskÌring af trÌer og buske, vil jeg foretrÌkke manuelt vÌrktøj. Det er nemmere at styre og er det velholdt vÌrktøj, sü giver det ogsü det reneste snit. Et ørnenÌb samt et ørnenÌb pü teleskopstang til de grene, der er svÌre at nü, kan tage de fleste grene. En grensav og en buesav er

www.lilje-huset.dk

 ervieordning - ĂĽrs garanti (i hjemmet) ratis hotline assistane (alle hverdage)    


Dine haveredskaber skal være klar til sæsonen. Så holder de længst og er mest effektive.

UDE OG INDE

11 Gør grejet forårsklart Vask redskaberne i lunkent vand og lad dem tørre helt. Er der rust på haveredskaberne, så gnid dem med ståluld eller slibepapir. Tjek om spaden trænger til en slibning. Giv græsslåmaskinen et eftersyn. Tjek, at alle skruer er strammet helt til.

Grundig vanding er vigtig - både når man planter ud og i de følgende uger.

Planternes rødder skal holdes tildækket og fugtige, lige til de kommer i jorden. Og jorden skal også være gennemfugtig. mælkebøtterne, men også til at fjerne ukrudt mellem fliserne. Til de lidt større belægningsflader er et lugejern lidt bedre. Det går i hvert fald hurtigere, om end det ikke er helt lige så effektivt. Er du ikke til det store lugearbejde på flisestier og terrasser, så synes

Giv hæksaksen og beskæresaksen en gang olie, så de glider let ved beskæring og slib eventuelt skæret. Der findes specialværktøj til præcis slibning, men det er også muligt at aflevere værktøjet hos et specialværksted. Den toptrimmede have skal plejes hele vækstsæsonen igennem. jeg, man kommer langt med en god kost. En fejet indgang kan i hvert fald tage mit fokus fra diverse ukrudt. Min egen græsplæne er ca. 300 kvadratmeter stor. Vi tænkte derfor i starten, at vi ikke behøvede andet end en håndskubbet cylinderklipper.

Det ville være godt for vores kondition og samtidig yderst nabovenligt, da de ikke støjer så meget. Det kræver bare, at du er i stand til at holde græsset nede ved jævnlige klipninger, har mulighed for at klippe på tidspunkter, hvor græsset ikke er tungt og vådt af dug eller regn, og

... og så er det tid til at nyde haven med en tår kaffe og et klap til hunden. at plænen overvejende indeholder græs. Er disse ting ikke opfyldt, bliver klipningen nemt hårdt arbejde med et dårligt resultat. Vi har derfor måttet ty til en motordrevet plæneklipper med en effektiv støjdæmper.

Pump hjulene på trillebøren, tjekke at haveslangen og havevandhanen ikke er utætte og smør havehandsker af læder med læderfedt.

KONTAKT

DET BETALER SIG!

Vognmagervej 14 8800 Viborg Tlf: 8727 8727 hmn@naturgas.dk

ÅDet er nemt og hurtigt at skifte naturgasleverandør ÅSkift til HMN Gashandel ÅVi har meget attraktive priser

Gladsaxe Ringvej 11 2860 Søborg Tlf: 3954 7000 hmn@naturgas.dk

ÅFå mere at vide på: www.gassalg.dk

NATUR TIL HE GAS DANM LE ARK


12

UDE OG INDE

En lille spætmejse får sig et måltid på foderbrættet.

Solsikkefrø og hampefrø har et højt fedtindhold, og det elsker fuglene. Nødder og rosiner er også populært, ligesom mejsekugler med et højt fedtindhold bliver spist. Foderblandinger med meget majs, hirse og korn skal man helst undgå – der er for meget spild.

- Nogle fugle vil kun bygge deres reder i huller. Det gælder for eksempel spætten, stæren, blåmejsen, musvitten, fluesnapperen og uglen. Man kalder dem for hulrugende fugle, fortæller naturvejleder Rene Rasmussen. Her en redekasse, der er bygget, så man kan kigge indenfor - uden at forstyrre naturligvis.

FÅ FUGLELIV E

n have med velplacerede redekasser giver gode chancer for at få fugle i haven. At følge livet i og omkring kasserne er både sjovt og lærerigt. Der er generelt for få rede-muligheder for de hulrugende fugle. Mange af dem har svært ved at finde egnede ynglesteder, blandt andet fordi skovene ofte drives meget intensivt, hvilket indebærer, at de gamle og syge træer bliver fældet. Men netop disse træer har de naturlige huller og sprækker, som fugle har brug for. Så ved at opsætte redekasser glæder man ikke kun sig selv, man hjælper også fuglene. Og når efteråret og

vinteren igen er over os, kan de små fjerbolde putte sig og søge ly i redekasserne. Af samme grund – og for at være først på »boligmarkedet« i det tidlige forår – er det en god idé at hænge kasserne op i efteråret. – Men i forhold til foråret er det ikke for sent at gå i gang med at sætte redekasser op nu. Der flyver stadig par rundt, som ikke kan finde en rede, fortæller Rene Rasmussen, der er naturvejleder ved Skoletjenesten på Guldager Naturskole og Natur- og kulturformidlingscentret Myrthuegård nord for Esbjerg. Flere af trækfuglene ankommer da også først til Dannevang nu – blandt

andet den brogede fluesnapper og rødstjerten. – Men de fleste fugle begynder at lægge æg nu, så man skal være hurtig, fastslår naturvejlederen.

Haven må ikke være for pæn Vil man skabe gode betingelser for et rigt fugleliv, råder han til, at man sørger for at have en vandkilde af en eller anden art i haven. Derudover er bærbuske og eventuelt frugttræer, krat og kvasbuske et hit. Der må endelig ikke være for pænt og friseret. Så mindskes fuglenes muligheder for at finde insekter, og det er skidt, når man tænker på, at et fuglepar tager i

tusindvis af insekter på en sæson.

Tiltræk flagermus Redekasserne skal have forskellig udformning, alt efter hvad man vil tiltrække. Det er sågar muligt at købe eller bygge kasser, der passer til de fascinerende og lynhurtige flagermus, som ligesom småfuglene mangler huller til at opholde sig i. Flagermusens redekasse skal have en 20 mm sprække i bunden, som indflyvningshul. Blåmejsens indgangshul skal måle mindst 28 millimeter i diameter, mens musvittens skal måle mindst 32 millimeter. Er hullet større, vil an-


UDE OG INDE

13

Man kan stadig nå at sætte redekasser op og hjælpe fuglene, som mangler steder at bo.

Modsat de fleste andre fugle kan stære godt lide at bo tæt sammen, så ved Guldager Naturskole har man bygget et stærekassehøjhus.

Byg redekasser selv Man kan finde »opskrifter« på de forskellige redekasse-typer på nettet. Tjek for eksempel naturguide.dk eller google »Guldager Naturskole« - vælg »Formidlingstilbud 2012« og dernæst punktet »Fugle«. Her findes udførlige aktivitetsark, der gennemgår, hvordan redekasser til en lang række fuglearter bygges. Der vejledes i alt fra materialer til mål og placeringshøjde.

I HAVEN dre fugle tage over og jage den første væk – i værste fald efter at æggene er lagt. Naturen er til tider barsk.

Tænk højde og tæthed Man skal også tænke på kassens placeringshøjde, hvis man vil optimere chancerne for at tiltrække et fuglepar og målrette den til en bestemt art. – Redekasser til musvitter og blåmejser skal placeres ned til en halv meter fra jorden med mellem 10 og 15 meters afstand, mens stærekasser helst skal tre-seks meter op. Stærene vil desuden gerne bo tæt sammen, så til dem kan man nærmest bygge højhuse og lejlighedsbyggeri, oplyser

Rene Rasmussen og tilføjer endnu et vigtigt råd, der gælder samtlige kasser: Man skal sørge for, at indflyvningshullet er frit, ikke mindst fordi fuglefar og -mor i yngletiden kommer med foder hvert ottende minut dagen igennem! Og så er det bedst at lade kassen vende mod nordøst i forhold til vind og sol.

mussen, der også foreslår modeller købt eller bygget med en plexiglasvæg eller en væg, der kan åbnes. Endelig er materialevalget helt afgørende, og frem for alt skal man ikke bygge kasserne af glat træ. Træet skal være ru. Ellers kan ungerne ikke komme op af kassen, og de dør i værste fald.

Kig indenfor

Tårnfalken har afløst sløruglen

Synes man det er sjovt at følge livet i kassen på helt tæt hold, kan man købe redekasser, hvori der er installeret et lille kamera. – De koster ikke meget mere end dem uden kamera, siger Rene Ras-

De seneste par års hårde vintre har gjort et stort indhak i fuglebestanden. Der er for eksempel kun omkring 30 procent tilbage af gærdesmutte-bestanden, og det samme billede tegner sig for sløruglen. Dette er

endnu en god grund til at passe godt på de overlevende fugle, så de ramte bestande kan rejse sig igen. – Oppe under taget i »katedralen«, samlingssalen her på Myrthuegård, boede der før en slørugle. Men i vinter kom der i stedet en tårnfalk og overtog redekassen. Nu håber vi, den får unger, så vi sammen med alle de børn og unge, der færdes her, kan følge med i familiens udvikling, fortæller naturvejlederen.

Tekst: Lene Weber, tema@jv.dk Foto: Orla Lund


14

UDE OG INDE

FEM FANTASTISKE Teenagespillet King of Tokyo

Familiespillet Mondo

2-6 spillere, fra 8 ür, 30-45 minutter per spil. USA KÌmpeøgler og rumvÌsner indtager Tokyo, men der er kun en ting, der gÌlder: Du skal sørge for, at dit monster tÌsker de andre ud af storbyen. Godzilla-temaet passer forrygende med King of Tokyos aggressive mekanik. Modsat de andre spil, der er anmeldt pü denne side, er der en del tilfÌldighed i spillet i form af korttrÌkning og terningekast. Men lykkeligvis kan man bruge spillets valuta til at forbedre sine vinderodds. Rent praktisk køber du i løbet af spillet en rÌkke gadgets og fÌrdigheder til din figur. Ikke alene forbedrer de monstrene, de Ìndrer ogsü din og modstandernes spiloplevelse. Müske vil du satse pü at vÌre aggressiv og slü hürdere end dine fjender? Müske er du den snedige type, der vinder ved at vÌre defensiv og forpurre modstandernes planer? For teenagere rammer spillet rent: Det er actionprÌget og blander humor og nørdkultur. Men for voksne spillere og familier er det ogsü en fryd. Visuelt er det i topklasse, det udfordrer altid, og det er hurtigt overstüet. Under min test med vidt forskellige grupper af mennesker har vi hver gang spillet mindst tre spil i trÌk, før vi kunne slippe det.

Børnespillet Heroic 2-4 spillere, fra 6 ür og op, 10-30 minutter per spil. England En spÌndende tendens inden for brÌtspil i disse ür er samarbejde. Altsü spil, hvor deltagerne hjÌlper hinanden med at overvinde en fÌlles modstander. Legos Heroic er et af de første børnespil, der forsøger sig med den formel, og det lykkedes pü fremragende vis. Stilen er inspireret af computerspil som World of Warcraft, og resultatet er et skÌgt spil, der trÌkker børnene vÌk fra skÌrmen og voksne vÌk fra fordommene. Deltagerne er helte, der finder skatte og vüben, mens de bekÌmper orker. Det er let at lÌre, og selv større børnehavebørn kan vÌre med. Det mest suverÌne aspekt ved Heroic er dog ikke tilgÌngeligheden, men derimod at spillet lokker børnene til at lege. Spillepladen bestür af Lego. Den kan med andre ord modificeres ud i det uendelige. Ikke engang terningen er statisk – de seks sider kan sammensÌttes efter temperament. Sammenlagt übner de to elementer op for adskillige variationer inden for spillets rammer. Men Heroic tvinger børnene til at sprÌnge rammerne og finde pü egne regler og eventyr. Heroic forfremmer altsü de kreative børn fra passive deltagere til aktive spildesignere. Stor ros.

2-5 spillere, fra 8 ür, 25-40 minutter per spil, Tyskland Som familiespil er Mondo blandt de ypperligste udgivelser lÌnge. Reglerne er lette, alligevel har spillet dybde. Og allervigtigst henriver spillet børn og voksne i samme grad. Mondo er et interaktivt puslespil, hvor alle bygger pü samme tid. Brikkerne ligger i en bunke pü midten af bordet. I 4-7 minutter gÌlder det om at rage de rigtige papstykker til sig. Hver spiller mü kun tage Ên brik af gangen. Det forhindrer totalt kaos. Pü brikkerne er der vand, ørken, jungler og dyr. I samme tempo, som man tager brikkerne, opbygger man sin verden. Nür de fü minutter er güet, gør man status – hvem var bedst til at lege gud? Blandingen af taktik og tidspres er

Vinder af Guldbrikken 2010/2011 - Årets Børnespil

ANNONCE

FORLÆNG UDESÆSONEN ,,

Du kan fü meget mere ud af forürsdagene pü terrassen med en fleksibel udestue, pergola eller glasvÌg. C3 technology skrÌddersyr løsninger til büde huse og lejligheder.

Af KĂĽre Peitersen

C3 TECHNOLOGY

Holmevej 30, 2970 Hørsholm Tlf. 49 15 00 90 www.c3-tech.dk

D

u kender det sikkert godt. nu hvor det lyse forür er over os, ville det vÌre rart at kunne sidde og spise ude. Eller müske bare nyde en kop aftenkaffe i skumringen. Men det danske forür snyder tit, for selvom det ser varmt ud, er det som regel køligt at sidde ude. Med mindre man da har en form for udestue.

GALLERI PP RosenvÌnget 47 ‡ 6800 Varde 75 22 24 01 ‡ 40 92 32 55

    

Velkommen efter aftale ‡ www.galleripp.dk

SkrÌddersy din udestue C3 technology er eksperter i professionelle udeløsninger til cafeer og restauranter, og som noget nyt kan private nu ogsü nyde godt af ekspertisen. Du finder alle former for lÌskÌrme, markiser, glasvÌgge, pergolaer og komplette udestuer, og alt kan skrÌddersys til büde terrasser, gürdhaver og balkoner. Og hvis du har brug for mindre end en komplet udestue, kan de enkelte elementer købes hver for sig. Et af specialerne er fx de fleksible glasvÌgge, der kan trÌkkes op og ned afhÌngig af temperatur og vind. VÌggene laves pü mül, sü uanset dit behov, kan der laves en løsning. Müske har du blot brug for en glasvÌg til at skÌrme for vinden. Og nür det sü ikke

De fleksible glasvĂŚgge, kan trĂŚkkes op og ned afhĂŚngig af temperatur og vind.

En komplet løsning fra C3 Technology med glasvÌgge, tagkonstruktion og varmelamper. De enkelte dele kan ogsü købes hver for sig.

blĂŚser, kan du trĂŚkke glasset ned, nemt og bekvemt. Hold (pĂĽ) varmen Hvis du vil bruge din udestue eller din balkon som et decideret ekstra rum i boligen, kan det betale sig at indrette med varmelamper. For selvom glasvĂŚggene i sig selv virker isolerende, og rummet nemt bliver varmet op af solen, sĂĽ er

det smart at kunne sÌtte varme pü om aftenen, og nür solen ikke er fremme. Pü den müde kan du ogsü fü meget mere ud af aftentimerne. Ved større opgaver kan du desuden altid fü en af C3's arkitekter til at lave en fototegning pü det endelige resultat. Se mere pü www.c3-tech.dk.


UDE OG INDE

15

SPIL til regnvejr Voksenspillet Puerto Rico 2-5 spillere, fra 12 år, 90-150 minutter per spil, Tyskland

Festspillet Dixit Odyssey 3-12 spillere, fra 8 år, 30-45 minutter per spil, Frankrig

sublim. Det gør Mondo til et af de mest hæsblæsende spil på markedet lige nu. En stor styrke er muligheden for at udskifte delmål, så de enkelte spil ikke minder for meget om hinanden. Det er også muligt at give nybegyndere og mindre børn handicap, så de sidestilles med de garvede. Vinder af Guldbrikken 2011/2012 Årets Familiespil

Og nu til noget komplet anderledes. Festspil er for det meste hysteriske størrelser baseret på paratviden eller tegneri. Men ikke Dixit. Under spillet rejser man ind i fantasien. Snakken om bordet forvandles til poesi, og spillets hovedattraktion – store, tegnede kort med surrealistiske billeder – tryllebinder alle. Dixit er unikt. Hver spiller sidder med seks kort på hånden. Motiverne kan beskrives som H.C. Andersens eventyr tegnet af Salvador Dali. Den aktive spiller digter et ord eller sætning, der indikerer, hvad der foregår på et af hans kort. Det kan være »Flugt« eller »Tiden står stille«. Ingen regler, ingen grænser. Kortet afsløres ikke endnu. Så vælger de øvrige spillere dét kort på deres hånd, der passer bedst på sætningen. Kortene blandes og afsløres samtidig, og nu gælder det for de øvrige spillere om at gætte, hvilket af kortene, der var den aktive spillers. Dixit er nyskabende. Og når det er allerbedst, befinder man sig på øverste trin af abstraktionsstigen. Dér, hvor bevidstheden udvider sig. Vinder af Guldbrikken 2011/2012. Juryens Specialpris

Puerto Rico er et spil i verdensklasse. Beviset finder vi på boardgamegeek.com. Her har 26.000 entusiaster stemt spillet ind som det tredjebedste brætspil nogensinde. Og med god grund. Puerto Rico er et seriøst spil, hvor terninger og tilfældigheder er udskiftet med dybde og omtanke. Hver spiller driver en plantage og dyrker sukker, tobak og kaffe. Produkterne sejles til Vesten. I hver runde kommer en båd med nogle få kolonister, som spillerne kæmper om at hyre. For arbejdskraft er afgørende, hvis man skal overgå modstanderne. Men kampen om arbejderne er blot et af adskillige gennemtænkte stridspunkter i spillet. Vær dog opmærksom på, at du skal have oprigtig lyst til at spille Puerto Rico. Reglerne er komplekse, og de første par spil føles langtrukne og abrupte. Derefter kører alt glat, og som spiller føler man sig skarpere rent strategisk fra spil til spil. Det giver dig lyst til at vende tilbage til Puerto Rico, der er som skabt til parmiddage og kløgtige venne-grupper. Jubilæumsversionen, anmeldt her, består af lækrere materialer og indeholder to udvidelsespakker. Af Thomas Conradsen, tco@berlingske.dk

Kom til åbent hus og smag på mere I pinsen lukker vi dørene op og inviterer til åbent hus. Kom forbi og hør nærmere om vores huse, vi kører nemlig også med en lang række forårstilbud. Vi lover, du får smag for mere. Åbningstider: 10:00 - 16:00 ALTID ÅBEN

Sølund Overby Skovvej 3 8732 Hovedgård Tlf: 7566 2875 ...vi svarer altid! Se mere på vores website: www.solundhuse.dk eller mød os på Facebook: Sølund – Naturens eget håndværk


16

UDE OG INDE

Den 7,42 m lange luksusmodel

Luksuscamper MED DET HELE

P.L.A. S741, der blev vist frem pü de to messer i København og Herning, er delintegreret i en Fiat Ducato og kører 13,52 km pr. liter diesel.

Niels BrÌndekilde fra Jels sÌlger italiensk autocamper med bl.a. Hill-Holder, elektrisk tagvindue med integreret LED-belysning, klimaanlÌg foran under kørsel og en pakke med antispin og fartpilot.

D

en ragede op pü ürets feriemesser i Bella Centret i København og i Messecenter Herning, hvor rigtigt mange tabte øjne, nÌse og mund ved synet af sü meget luksus i en autocamper pü Ên gang. Og som forhandler var Niels BrÌndekilde fra Jels da ogsü stolt som en pave over at prÌsentere P.L.A. som en verdensnyhed for det danske publikum. Den splinter-

FortsĂŚttes side 18

Kig forbi pü søndag Åbent hjem fra 13 til 16 Super praktisk. Ultra moderne. Vedligeholdelsesfrit. Stort til prisen. Vores huse er forskellige, fordi familier er forskellige. Det ved vi, fordi vi siden 1978 har opfyldt mere end 8.500 familiers helt sÌrlige boligdrøm. Pü søndag stür vi klar til at høre, hvad du drømmer om. Vi ses.

Besøg vores udstillingshuse her... Esbjerg: Jomfruens Kvarter 16

Odense: BĂŚkkelunds Have 51

Haderslev: Kløverbakken 17

Odense: KildebjergvÌnget 3, Skallebølle

Hinnerup: Skovstien 28

Taulov: Finsensvej 21

Holstebro: Orion 64

Trige: BÌrmosehøjen 85

Kjellerup: FuglemosevĂŚnget 9 og 32

Aabenraa: Vingelhøjvej 80

Kvalitet - bare billigere

ALLE TALER OM VEJRET, WIN-DOOR GĂ˜R NOGET VED DET Win-Door T‘SHFSGPSBUEVLBOPQIPMEFEJHVEF NFHFU NFSFFOEEVFSWBOUUJM7JTLBCFSOFNMJHLY og LÆ.

UDESTUER )PT8JO%PPSIBSWJOPHMFBGNBSLFEFUT NFTUåFLTJCMFVEFTUVFM‘TOJOHFS7JMBWFS TQFDJBMEFTJHOFEF VEFTUVFS TLZEFE‘SF GPMEFE‘SF KB TJH IWBE EV ‘OTLFS PH WJ LMBSFSOŽTUFOBMU

VMWFS FPWFSEŽLOJOHJQ NYHED5FSSBTT MBWFUFGUFSNÇMGFLT VN MBLFSFUBMVNJOJ incl. moms. 15 m2 24.995,- YDMFMFNFOUFSUJM HPHF 1SJTFOFSUJMTFMWCZ OL‘CFTTŽSTLJMU MVLOJOH TPNLB

%FO % FOO OF FV VEF EFTU EFT TUVF VFL LS S   3JOHPHGÇFOTOBL TÇLBOWJNÇTLFIKÂŽMQFNFEBUGÇWJTVBMJTFSFUES‘NNFOF )VTL WJLBOPHTÇNPOUFSFPHNÇMFSHFSOFPQWFEPSESF

VINDUER I TRÆ, TRÆ-ALU, MAHOGNI, ALUMINIUM, PLAST, LAVENERGI OGSÅ TIL PASSIV HUSE

Ny hjemmeside og katalog

70 23 73 88 eurodan-huse.dk

UDESTUER & OVERDÆKNINGER

RĂ˜DEKR 

   

www.

.dk

+ZMMBOE'ZO5FHMHĂŒSETWFKt-“HVNLMPTUFSt5MGt4KÂ?MMBOE5MG


Møbler du vil hjem til ...

www.hebru.dk

Snyd ikke dig selv ...

når du køber ny seng ... Der er mange gode grunde til at få et tilbud hos os inden du beslutter dig: ■ Sønderjyllands største udvalg i senge ■ 60 dages ombytningsret på madrassens hårdhed ■ Gratis levering og montering ■ Op til 25 års garanti ■ Faguddannet personale, som står klar med råd og vejledning ■ Kendte mærker og kvalitetsprodukter

Elevationssenge fra kr. Det nye Gråsten I Sundsnæs 4 Telefon 7460 8351 Rødekro I Brunde Øst 14 Telefon 7460 8354

5.999.-

Åbent: Mandag - fredag ........... 10.00 -17.30 Lørdag ...................... 10 .00-14.00 Hver søn. (sept.-maj) .... 11.00 -15.00 1. søn./md. (juni-aug.) .. 11.00 -15.00


18

UDE OG INDE

Læderstuen kan omdannes til sengepladser i den italienske luksuscamper. Der er to enkeltsenge i bag, som kan laves om til en stor dobbeltseng med plads til tre personer. Foran kan den rummelige siddegruppe, der ses her, bruges som dobbeltseng.

Bagagerummet er så stort, at der også kan blive plads til en cykel.

Fortsat fra side 16

nye luksusvogn kommer ganske vist ikke fra Vatikanet som paven, men stammer fra en lille by lige syd for Firenze, så det er da tæt på. Manden bag, Pier Luigi Alinari, deraf, godt gættet, navnet P.L.A., har flere end 30 års erfaring inden for opbygning af autocampere, og han er god til at nytænke. Det var således ham, der opbyggede det kendte autocampermærke McLouis. Alle P.L.A. autocampere bygges op på en Fiat Ducato med glasfiber tag og sider. De er helårsisolerede, har opvarmet spildevandstank og en vinddynamisk front på taget giver optimal økonomisk kørsel.

Masser af tilkøb Luksusmodellen S741, der blev vist frem på de to messer, er 7,42 m lang, har en totalvægt på 3500 kg kører 13,52 km pr. liter diesel og har både ABS bremser og Hill-Holder, så den ikke ruller tilbage ved kørsel i bjerge.

Der er plads til et 160 liters køleskab med frostboks, tre gasblus med elektrisk tænding, emhætte og en vask med varmt og koldt vand i køkkenet på S741.

Halvt parcelhus ■ Luksusmodellen P.L.A. S741, der blev udstillet på feriemesserne i København og Herning, koster med en grundpris på 649.800 kr. det samme som et halvt parcelhus. Den har 130 hk og partikelfilter. ■ Årlig grøn ejerafgift er 6.620 kr. ■ Priser for tilkøb er: Tæpper i førerhuset 1.160 kr., tæpper i beboelsen 2.640 kr., gasovn 6.520 kr., elektrisk tagvindue med integreret LED-belysning 5.750 kr., håndtag ved kabinedør indvendig med LED-belysning 1.010 kr., klimaanlæg foran under kørsel 21.920, kr. og pakke med antispin og fartpilot 10.410 kr.

Man kan ved tilkøb bl.a. få tæpper, gasovn, elektrisk tagvindue med integreret LED-belysning, klimaanlæg foran under kørsel og en pakke med antispin og fartpilot. P.L.A. S741 er indregistreret til fire personer med trepunktsseler til alle og fem sovepladser. Der er to enkeltsenge i bag, som kan laves om til en stor dobbeltseng med plads til tre personer. Foran er der en siddegruppe, der kan bruges som dobbeltseng. Der er masser af opbevaringsplads, et lækkert køkken med 160 liters køleskab med frostboks, tre gasblus med elektrisk tænding, emhætte og køkkenvask med varmt og koldt vand. Og så er der et separat bruseog toiletrum med toilet, som har både elektrisk skyl og udvendig tømning. Der er fjernbetjening til det elektroniske panel, så man kan styre hovedafbryderen, udvendig belysning og lyset ved spildevandstanken.

Af Carsten B. Grubach Tlf. 2060 4547, cbg@jv.dk


MØBELSØNDAG KIG IND TIL INDBO CENTER OG SMAG & BEHAG TØNDER VI HAR LIGE DET DU ØNSKER Fokusprodukter hos Indbo Design

Fjords 215 2 x lænestole + 2 x skamler, vælg mellem 3 læder farver. Sort, mørkebrun eller creme. 4 forskellige sokkelfarver.

9.998,-

Nyt Hjellegjerde Fjords Studie hos Indbo Center Kom ind og oplev norsk design og komfort i topklasse.

Fjords 855

ialt Højrygget sofagruppe med trinløs rygindstilling. Fås også med lav ryg. Super comfort. Vælg mellem 3 læder farver. Sort, mørkebrun eller creme. 3 pers. sofa

Arne Jacobsen

Eames

Eames Hangit

Knax

Shuffle bord

Verner Panton

Fabricius & Kastholm

TILBUD: 3 pers. højrygget sofa + 2 lænestole + 2 skamler

14.998,-

2 pers. sofa

24.998,-

10.998,Busk & Hertzog

- lad drømmen få vinger er enkle skandinaviske møbler i autentisk og charmerende stil til både børn og voksne.

FLIGHT er · dansk produceret · focus på hygiejne · optimal liggekomfort · smart design

LATEX

Visco

HYGIEJNEN

- er et naturmateriale, der udvindes af saften fra gummitræet Havea Brasiliensis. Latex er åndbart og har en fantastisk liggekomfort og bæreevne.

- er et trykaflastende og temperaturfølsomt skum med åbne porer, der tilpasser og former sig ved hjælp af kroppens temperatur. Rygsøjlen opnår den konrekte stilling.

- er med 3D stoffet sikret en optimal ventilation og åndbarhed. Det aftagelige betræk kan vaskes ved 60o C. Madrasserne er monteret med »Silverguard« som er antibakterielt behandlet.

Møblerne designes af designer Søren Rørbæk. Grundlaget for designet stammer fra gamle skandinaviske møbeltraditioner.

2 STK. 90 X 200 CM

Jensen Energi Elevationsseng

Kombinationsmuligheder: 18 cm. Visco- eller latexmadras. Fås i to forskellige hårdhedsgrader. Topmadras med kerne af 40 mm visco eller latex, samt elevationsbund. Med 28 lameller. 2 STK. 90 X 200 CM Tre farvekombinationer, sort med lynlås i orange, sort med lynlås i sort/stål samt hvid Spar 9.000,med lynlås i sort/stål.

TRÅDSLØS FJERNBETJENING

NU 14.998,Topkvalitet KAMPAGNEPRIS

bestående af vendbar madras med 5-zoneinddelt timeglasformede fjedre, der leveres i 3 hårdheder. Inkl. 7 cm. tyk topmadras med indlæg af speciel XS skum og betræk der er vaskbart v. 600 C. Elevationsbunden er el-betjent med 2 motorer og 28 føjelige lameller med justerbar lændestøtte. Sættet består af 2 stk. madrasser, topmadrasser, bunde og sengeramme, madrasbremser og sideholdere. Ekskl. ben/meder. 2 stk. 90 x 200 cm 14.995,-

NU 14.998,-

DENNE SØNDAG GIVES 2 HOVEDPUDER MED I PRISEN

NU 25.998,Spar 3.700,-

‘’Indbo Classic’’ Flot danskproduceret spisebord i topkvalitet med "butterfly" foldepladeudtræk med 2 plader i massiv eg sæbe + 6 armstole med fletsæde. Spisebord fås også i specialmål. Spisebord alene med 2 foldeplader kr. 12.998,-

SUND SØVN Madras med vendbar kerne, lataxpolstring og hvidt stretch stof på liggefladen. Monteret med flot sort møbelstof.

Motorbund til elevationssengen, styres med funktionel håndbetjening. Fås også med strømbesparende motor.

VÆLG DIN MADRAS EFTER BEHOV OG BEHAG Velkommen til et helt nyt madrasprogram fra ZenZell, som er udviklet med fokus på kvalitet, komfort og ergonomi. Kom og oplev ZenZell’s komplette serie af elevations- og boxmadrassser og vælg den madras, der passer til dig. ZenZell er fremstillet specielt til Smag & Behag og produceret i Danmark.

Nytænkning, komfort og velvære skal følges ad. Lad skønhedssøvnen få tag i dig og slip din indre diva løs!

Hav fokus på dit madrasvalg. Topmadrassen giver dig ekstra luksus. Vælg mellem latex, visco og koldskum.

Vi er klar med råd og vejledning, der hjælper dig til en sund søvn. Husk du ligger, som du har redt.

Det nye møbelstof, giver dit soveværelse et eksklusivt look og en god behagelig komfort.

GRØN STRØM

DANSK PRODUCERET

ZenZell Boxmadras

ZenZell Elevationssæt

ZenZell Boxmadras

ZenZell Elevationssæt

Dobbeltfjedret boxmadras, vælg mellem 230 stk. LFK fjedre pr. m2, 250 stk. 3-zonet pocket fjedre pr. m2 eller 500 stk. 5-zonet multipocketfjedre pr. m2. Nederste lag af 150 minifjedre pr. m2. Ekskl. ben. ZenZell 1102 LFK fjedre inkl. 50 mm koldskumstop 2 stk. ZenZell 1203 - 3-zonet pocketfjedre med 25 mm latextop 2 stk. ZenZell 1403 - 5-zonet multipocketfjedre med 25 mm latextop 2 stk.

MADRAS: Vælg mellem vendbar madras med 5-zonet pocketfjedre eller 5-zonet multipocketfjedre. ELEVATIONSBUND: Stofpolstret ramme ilagt motorbund med 28 lameller. Ekskl. ben. TOP: 40 mm antibakterielt ZO+ skum eller 25 mm latex med hvidt vaskbart strikbetræk (60°) ZenZell 2301/30 eller 2303/30 5-zonet pocketfjedre 2 stk. ZenZell 2401/30 eller 2403/30 5-zonet multipocketfjedre 2 stk.

Vælg mellem vendbart indlæg med latexpolstret fjederkerne af 5-zonet pocketfjedre eller 5-zonet multipocketfjedre monteret med møbelstof. Ekskl. ben. TOP: Vælg mellem 50 mm latex eller 50 mm visco med varmetransporterende, vaskbart Coolmax betræk (60°) ZenZell 1505 5-zonet pocketfjedre (250 pr. m2) inkl. top 2 stk. ZenZell 1605 5-zonet pocketfjedre (500 pr. m2) inkl. top 2 stk.

MADRAS: Vælg mellem vendbar madras med 5-zonet pocketfjedre eller 5-zonet multipocketfjedre. Monteret med møbelstof og stretchstof på liggeflade samt latexpolstring. ELEVATIONSBUND: Stofpolstret ramme ilagt strømbesparende motorbund med 28 lameller. Møbelstof. Ekskl. ben. TOP: 50 mm latexkerne eller 50 mm viscokerne med varmetransporterende vaskbar Coolmax betræk (60°) ZenZell 2505/50 2 stk. 5-zonet pocketfjedre (250 pr. m2) ZenZell 2605/50 5-zonet multipocketfjedre (500 pr. m2) 2 stk.

4.998,5.998,7.998,-

9.998,11.998,-

9.998,-

11.998,-

VI LEVERER OG VI MONTERER

ÅBNINGSTIDER: MANDAG-FREDAG 9.30-17.30

HVER LØRDAG OG SØNDAG KL. 10.00-16.00 MED SALG www.indbo-center.dk

15.998,17.998,-

GRATIS LEVERING OVERALT I DANMARK

Hydrovej 2 • 6270 Tønder • Tlf. 73 72 57 00 12.800 M 2 MØBLER, TÆPPER, RENOVEREDE KLASSIKERE, BELYSNING, BRUGSKUNST, SENGEUDSTYR

www.indbo.com www.indbo-center.dk


20

UDE OG INDE

Førskolebørn fra Bavnehøjskolens SFO i Hadsten bager fladbrød på langskaftede små bålpander over gløderne.

Uhm, MAD OVER BÅL er bare godt Brød, pandekager, pizzaer og supper kan sagtens laves over bålets gløder, hvis du har lidt tålmodighed.

M

aden smager helt fantastisk, når du tålmodigt har vendt og drejet den over et bål. Røg i ansigtet og lidt sod på brødet gør kun smagen bedre, mener dagens kokke, 17 førskolebørn fra Bavnehøjskolens SFO i Hadsten. Menuen står på fladbrød af franskbrødsdej, som pædagog Kirsten Jalling lavede i morges. Planen var at blande brændenælder og skvalderkål i dejen, men i dagens morgenvåde anledning blev det grønne element timian. Dejen er klar. Pædagog Jesper

Rasmussen har tændt bålet, så nu skal vi bare vente på, at det bliver til gode madgløder. – Vi laver al mulig mad over bål. Børnene er vilde med det. Vi kan få dem til at spise grøntsager med stor fornøjelse, når de selv har lavet maden på bålet, siger han storsmilende. Jesper Rasmussen er bål-entusiast og brandmand, så vi er i trygge hænder. Heksegryde hedder den populære grøntsags-bål-suppe med gulerødder, pastaskruer, kartofler, porrer og krydderier, de tit laver i en stor gryde over bålet.

Børnevenlige pandebrød I dag skal vi lave pandebrød på små, langskaftede bålpander, der er lettere at styre for de fem-seks-årige førskolebørn end snobrød, der har det med

På nettet www.lisef.dk Download bogen »Fyr og Flamme« gratis. Klik på overskrifterne »Artikler« og derefter ’Bogen Fyr og Flamme’.

at skvatte af pinden. Børnene kredser om ilden. Bålet skal brænde i mindst en halv time – gerne tre kvarter – inden pizzaer, burgere, pizzasnegle, pandekager eller noget andet skal bages over gløderne. –Vi laver mange forskellige retter herude over ilden. Man kan sagtens bage et helt brød i en gryde med sand, men det tager lidt længere tid, end vi har tålmodighed til i dag, siger Jesper Rasmussen, mens han vifter gang i bålet med et grydelåg. Gryden med sand i bunden og låg på toppen fungerer som en ovn, når den kommer på bålet. Husk bagepapir mellem sand og dej, så brødet bliver sandfrit. Store brød tager mindst en halv time at bage, og så længe kan Jonas, Aya, Andreas, Mikkel, Simon, Smilla, Jonas, Vincent, Oscar, Lisbeth og resten af førskolegruppen ikke vente.

Fortsættes side 22


?A­B4=C4A4A

<0A:434CB143BC4

0E8=3D4

14B?0A4;B4 ÂŹa[XVQTb_PaT[bTeTSPcbZXUcTSX]T &{TaeX]SdTacX[STc0\Ă?aZTST 5dcdaPeX]SdT)

$$(Za

1TaTV]SX]QTb_PaT[bT_Ă&#x152;T]TaVXeX]SdTaSZ ?aXbQTaTV]X]VTa[PeTc\TS5dcdaP\TST]TaTUeĂ?aSX_Ă&#x152;!#

5dcdaP

C EnergimÌrkerne viser pü en skala fra A til F, hvor energirigtigt vinduet er. Du kender skalaen fra andre produkter som køleskabe, opvaskemaskiner, biler, lyspÌrer m.m

C

5dcdaP

=PcX^]

A

A

7^bCĂ&#x;\aTaeX]SdTbRT]cTa4bQYTaVUĂ&#x152;aSdSTQTSbcTT]TaVXeX]SdTa cX[ST]aXVcXVT_aXb:Ă&#x;QTaSdeX]SdTa^VSĂ&#x;aTW^b^bb_PaTaSdĂ&#x;Z^]^ \XbZ\Tbc\d[XVcbP\cXSXV\TSPcSd_PbbTa_Ă&#x152;\X[YĂ&#x;Tc3TcQTcP[Ta bXV Pc eĂ?[VT bX]T eX]SdTa \TS ^\Wd \TS cP]ZT _Ă&#x152; QĂ&#x152;ST ZeP[XcTc Ă?bcTcXZZ[X\PeTS[XVTW^[ST[bT^VĂ&#x;Z^]^\X CĂ&#x;\aTa eX]SdTbRT]cTa 4bQYTaV U^aWP]S[Ta eX]SdTa ^V SĂ&#x;aT UaP 8STP[ R^\QX STa [TeTaTa 3P]\PaZb QaTSTbcT _a^SdZc_a^VaP\ PU T[T\T]cTa X caĂ?^VZ^\QX]TaTccaĂ?P[d\X]Xd\;Ă?b\TaT^\T]TaVXaXVcXVT[Ă&#x;b]X] VTa^V^\_a^SdZcbTaXTa]T_Ă&#x152;fffXSTP[R^\QXSZ 

1TbĂ&#x;Ve^aTb8STP[_aXePc bW^fa^^\^VUĂ&#x152;bZPa__aXb _Ă&#x152;SX]T]hTSĂ&#x;aT^VeX]SdTa EXWPaUĂ&#x;[VT]STĂ&#x152;Q]X]VbcXSTa) <P]SPVUaTSPV) Â&#x20AC; & ;Ă&#x;aSPV) Â&#x20AC; "

:^]cPZc^b)

C[U)&$ $#(%% fffeRTbQYTaVSZ

EX]SdTbRT]cTa4bQYTaV[ÂŹSP[b_PaZT] " %& 4bQYTaVE[C[U&$ $#(%%[fffeRTbQYTaVSZ


22

UDE OG INDE

Fortsat fra side 20 – Så er bålet ved at være klart, siger voksen-Simon (Holm Nielsen) og spreder bålet med en rive, så der bliver plads til flere pander over gløderne.

Åh, bliv nu færdigt Børnene iler ind i SFO’ens bålhytte efter pander, der varmes over ilden, før de får olie og dej på. Jesper Rasmussen presser dejkuglerne flade med en paletkniv, så de hurtigere bliver færdige. – Er mit brød færdigt nu? spørger børnene i munden på hinanden, mens det voksne trekøver iler fra pande til pande for at vende brød og banke på dem for at lytte efter den hule lyd af færdigbagt brød. – Tålmodighed er en dyd, når man

laver mad over bål, siger Jesper Rasmussen grinende. Smilla Mørk Boyesens brød er færdigt som det første efter cirka ti minutter. – Uhm, det smager godt, siger hun gumlende og byder på en smagsprøve. Brødet smager skønt – og lidt af bålrøg. – Hvor mange skal jeg tælle til, før mit brød er færdigt, Jesper? spørger de andre børn i munden på hinanden. – Prøv at tælle til 30, så er dit brød færdigt. Kan du det? lyder svaret.

Sjovt at tænde bål selv Det kan de fleste børn, selv om de først begynder i 0. klasse efter sommerferien. Når de bliver et par år ældre, kan de også selv flække træ med en lille økse

og tænde deres eget bål. – De går virkelig op i at lære det. De lidt udadreagerende børn er rigtigt gode til at kløve træ, tænde op og tage ansvar for et bål. Man skal bare huske at stå sådan her, siger Jesper Rasmussen og flytter fødderne langt fra hinanden. Står man sådan, suser forbiere med øksen også forbi ens ben. Madlavning over bål byder på mange motoriske udfordringer for børn. For førskolebørnene er udfordringen stor nok i at holde bålpanden vandret, så brødet ikke glider af, og styre den uden om vennernes ben hele vejen fra bålet til bordet med tallerkner og ketchup. Også det klarer alle uden problemer. Af Susanne Larsen sula@berlingskemedia.dk

Pas på flammerne Når menuen står på bålmad, er trøjer af uld langt bedre end fleecetrøjer. Fleece er lavet af smeltede plastflasker og brænder efter blot fem sekunder i åben ild. Naturmaterialer som uld og bomuld tåler bedre gløder end kunststof som nylon, der smelter, hvis en glød rammer tøjet. Har du ikke rindende vand ved bålpladsen, kan du rulle en haveslange med pistolgreb klar ved bålet. Ellers må du nøjes med en spandfuld vand. Vandet kan du slukke uønskede flammer med og køle brændte fingre i.

Lav en bålplads Vil du lave en bålplads til mindre børn, er det en fordel at hæve den 30-35 centimeter over jorden, så de ikke kan falde ned i bålet. Brug et bålfad, en gammel udtjent jerngryde, en brøndring eller byg bålpladsen op af sten. Større børn og voksne har bedre arbejdshøjde ved et bål, der er hævet 10-15 centimeter over jorden. Ofte har du brug for en rist over bålet. Du kan bruge en gammel ovnrist eller få en smed til at lave en rist, der passer til netop dit bål. Risten kan hvile på hele trækævler eller på mursten eller fliser stablet op til formålet. Rundt om bålet skal der være stabile siddepladser nok. Bænke er gode, fordi der kan sidde mange på dem, men træstammer på højkant er lettere at flytte væk, når røgen blæser din vej.

Gang i ilden Brug tre-fire avissider eller noget bark til at tænde op med. Gran og fyr brænder hurtigt og er godt optændingstræ. Tørt træ kløvet i tynde pinde sætter gang i bålet. Er ilden ved at gå ud, skal der ilt til. Pust på bålet eller vift med et grydelåg eller en sammenfoldet avis ved bålet. Når der er gang i ilden, kan du lægge større brændestykker på. Bøg, eg, ahorn, ask og birk bliver til gode gløder, fordi træet brænder langsomt. Pil futter for hurtigt af til at lave gløder til bålmad.


Optimal isoleringsevne!

VARME • KULDE • LYD • BRAND • VARME • KULDE • LYD • BRAND

Papirisolering lægger sig helt ind til alle former og fylder sprækker og revner, så det danner en helt tæt isolering.

Isolering med Papirisolering er altid tætsluttende – uanset omgivelserne. Du sikres ALTID en professionel isolering unden kuldebroer.

Ved isolering med batts kan der opstå sammenpresninger eller steder, hvor de ikke slutter helt præcist. Begge dele giver kuldebroer, hvor varmen slipper igennem.

Isolering med batts omkring rør og andre skæve former er både bekostelig og besværlig, samt vil ikke slutte tæt. Dårlig isoleringsevne vil være uundgåelig.

Isolering med Papirisolering er altid tætsluttende - uanset omgivelserne. Du sikres ALTID en professionel isolering unden kuldebroer.

25% lavere energiforbrug

Miljø og indeklima

Ifølge en undersøgelse er Papirisolering så godt, at enegiforbruget i to ens huse er 25% lavere i huset, der er isoleret med Papirisolering, end huset, der er isoleret med traditionel isolering. En væsentlig årsag til de gode resultater er bl.a., og som før nævnt, at Papirisolering former sig perfekt til omgivelserne og dermed undgås revner, sprækker og dårlige samlinger.

Med Papirisolering kan man bygge helt uden brug af plastdampspærre.Det betyder i praksis, at både bolig og konstruktioner kan ånde. FAKTA: By og Byg* har ved forsøgsmålinger bevist, at plastdampspærre er unødvendigt ved Papirisolering. (*uvildigt forskningsinstitut)

Sikkerhed og garanti Efter

Ribe Isolering udarbejder kvalitetsattester på alle opgaver. Samtidig er vi underlagt kvalitetskontrol i samarbejde med Dansk Teknologisk Institut og vores leverandør Papirisolering Danmark. Ribe Isolering er aut. af Papirisolering Danmark, som desuden har en forsikring, der dækker op til 10.000.000 kr.

Før

Papirisolering er genbrug, hvilket gør det til et godt og miljørigtigt valg!

Hvor kan jeg med fordel isolere med Papirisolering? I beboelseshuse kan Papirisolering anvendes i alle tørre og ventilerede konstruktioner så som: - Hulmure

- Indervægge

- Loftkonstruktioner

- Flade tage

- Skrålofter

- Indvendig isolering af massiv ydermur

- Krybekældere - Etageadskillelser Her udblæses Papirisoleringen på et loftrum.

- Isolering af ydermur med træskellet m.v.

- Uudnyttet loft- og skunkrum

VARME • KULDE • LYD • BRAND • VARME • KULDE • LYD • BRAND

www.ribe-papirisolering.dk

www.ribe-papirisolering.dk

www.ribe-papirisolering.dk


SPAR PENGE PĂ&#x2026; VARMEREGNINGEN 365 dage om ĂĽret med en Varmepumpe... Luft til vand varmepumpe

TĂŚnk grønt, tĂŚnk fremad og spar penge med â&#x20AC;&#x201C; Bosch varmepumper

Luft til vand varmepumpen er beregnet til opvarmning og produktion af varmt vand i enfamilieshuse. Den mest energieffektive drift opnĂĽs i forbindelse med lave varmesystemtemperaturer, f.eks. kombineret med gulvvarme.

Med dagens reelle bekymringer for CO2 udslip og klimaforandringer, er en Bosch varmepumpe et trygt valg for fremtidens varmebehov til din bolig. Bosch varmepumper er sü effektive, at de er i stand til at udnytte varmen fra luften og jorden, alle ürets 365 dage. Det er ogsü en fordel for miljøet: mindre emission, en lavere produktion af CO2 og en høj effektivitet hele üret, takket vÌre innovativ teknik fra Bosch. Kom og hør om energirigtige løsninger, og fü rüd og vejledning fra vores erfarne installatører.

VĂŚske til vand varmepumpe %TJORDVARMEANLÂ?GOPTAGER den solenergi, altsĂĽ varme, SOMERLAGRETIJORDOVERmADEN /GJOLÂ?NGERESLANGENER JO mere varme og energi kan den TRÂ?KKEUDAFJORDEN(ARDU ENSTORGRUND ERJORDVARMEEN ideel løsning. Jordvarme er en EFFEKTIVOGMILJÂ&#x2019;VENLIGOP varmningsmĂĽde, der ogsĂĽ har kontante fordele.

Luft til luft varmepumpe EHP 6AA Ideel til huse eller sommerhuse med elvarme Den nye luftvarmepumpe fra Bosch er udviklet til det nordiske klima. Hvis du har el-varme, har du mulighed for at reducere dine varmeomkostninger og samtidig fü et skønt indeklima.

...eller 365 dage om ĂĽret med Solenergi Hvorfor vĂŚlge et solcelleanlĂŚg fra os s6ITILBYDERDERIGTIGEPRISER s6ITILBYDERENTOTALLÂ&#x2019;SNING s6IGIVERĂ?RSYDELSESGARANTIEFFEKT s6IYDERGRATISKONSULENTBISTAND s6IGIVERKVALITETFORALLEPENGENE s6IERENLOKALVIRKSOMHEDMEDĂ?RSERFARING s6ISTĂ?RINDEFORKVALITETENAFARBEJDET

Eksempel pü besparelse KWMONOKRYSTALINSKSOLCELLEANL�G MEDYDELSEP�K7H 5DGIFTTILKOMPLETK7SOLCELLEANL�G -ONTAGEMEDEL TILSLUTNING 4ILSKUD(USTANDSSKATTEFRADRAGX Samlet udgift 139.000 "ESPARELSEPR�RK7HX KR /GS�SOMPRIVATINVESTERINGERDERMULIGHEDFOR�RLIGAFSKRIVNING Aftal en tid med vores energirüdgivere, og se hvad en investering vil betyde for netop dit hus, og din økonomi. Fü et uforpligtende tilbud, og hør hvilke fordele der er for dig.

65 / 2012 til 24. marts 2012 Tilbuddene gĂŚlder

S UDSALG BADEVĂ&#x2020;RELSER ¡

!! K STĂ&#x2020;R PRIS GROHE Rainshower brusesystem

Damixa G Type brusersĂŚt I krom. Med omskifter 147 samt sidebruser. Med mm. svingtud.

6.495,-

avisen

TOTALLĂ&#x2DC;SNINGER

!! K STĂ&#x2020;R PRIS

¡ INSPIRATION ¡ TILBEHĂ&#x2DC;R

INDBYGNINGSSĂ&#x2020;T BestĂĽr af: GROHE cisterne GROHE trykknap Laufen hĂŚngeskĂĽl Laufen sĂŚde med soft close

Stor elegant hovedbruser Ă&#x2DC;210 mm, Sena hĂĽndbruser med Speedclean antikalksystem. Termostatbatteriet har integreret hoved omstilling mellem skoldog hĂĽndbruser samt ningssikring.

6.195,-

¡ VARME ¡ ENERGI

GROHE Rapid cisterne 113 cm inkl. betjeningsplade

!! K STĂ&#x2020;R PRIS

2.495,!! K STĂ&#x2020;R PRIS

!! K STĂ&#x2020;R PRIS

Comfortpris 2.895,-

GROHE Concetto hĂĽndvaskarmatur i krom. Minimalistisk design

Comfortpris 595,-

Dobbeltkrog SelvklĂŚbende i poleret mm. rustfrit stĂĽl. lgd. 90

Comfortpris 89,-

Cosmopolitan GROHE Grohtherm 1000 GROHE TurboStatÂŽ

nish og Med StarLightÂŽ kromďŹ er konstant. at vandtemperaturen teknologi, som sikrer,

SelvklĂŚbende toiletparustfrit pirholder i poleret

Damixa G Type V3.0 hĂĽndvaskarmatur I krom. Med 147 mm

stĂĽl.

Comfortpris 169,-

sving-tud.

Comfortpris 2.795,-

!! K STĂ&#x2020;R PRIS Smedbo kosmetikspejl til bord

Luca 75 møbelsÌt

2.499,-

Stilrent toilet i klassisk design.

Toiletpapirholder

I krom. Med høj svingtud.

!! STĂ&#x2020;RK PRIS

close møbelsÌt med soft har et Luca 75 er et elegant højglans. PorcelÌnsvasken skuffefront i hvid møblet og giver sammen med minimalistisk design et stilrent look til badevÌrelset. 75 cm. og armatur. Bredde Inkl. spejl, ekskl. lampe

Laufen Pro N vĂŚghĂŚngt toilet

!! STĂ&#x2020;RK PRIS

Damixa G Type V3.0 køkkenarmatur

!! K STĂ&#x2020;R PRIS

¡ VENTILATION

Med 5 gange forstørrelse.

495,-

!! K STĂ&#x2020;R PRIS GROHE Tempesta brusersĂŚt BrusersĂŚt i krom med og stort bruserhoved 600 kalkfjernersystem. 1500 mm glidestang og mm slange.

325,-

Comfortpris 695,-

d g - fĂĽ et tilbu ionel monterin ilbyder profess V VS Comfor t t

Har du fĂĽet vores nye Udsalgs-Avis? Ellers kig ind i butikken og fĂĽ en - og se samtidig de mange gode tilbud.

PETER OVERBY PETER OVERBY ApS ¡ Aut. VVS Installatør og Ingeniør Nørre SkÌrbÌkvej 28 ¡ 6780 SkÌrbÌk ¡ Tlf. 7475 1177 www.vvscomfortoverby.dk

Ude og inde 06-05-2012  

Ude og inde 06-05-2012