Page 1

PORTFOLIO|

JIE XU


JIE XU 7 Carlton Street, Apt 405 | Toronto, Ontario, M5B 2M3 647-676-3268 | hundredpercent.xu@mail.utoronto.ca

Education

University of Toronto | Daniels Faculty of Architecture, Landscape and Design, June 2017 Master of Urban Design Hebei University of Engineering | School of Architecture, June 2015 Bachelor of Urban Planning

Experience

Urban Strategies | Toronto, ON, Sept - Dec 2017 Intern, Urban Designer University of Toronto | Toronto, ON, Sept - Dec 2016 Workshop Assistant, Daniels Faculty of Architecture, Landscape and Design China Academy of Urban Planning and Design | Beijing, Jan - July 2015 Intern, Urban Designer, Regional Planning Department Hebei Meisha Building Decoration Ltd. | Shijiazhuang, Hebei, Nov 2013 - April 2014 Intern, Architect, Building Conservation and Renovation Team Heibei University of Engineering | Handan, Hebei, Sept 2013 - Jan 2014 Research Assistant, Heritage Protection in Countryside Tongji Urban Planning & Design Institute | Shanghai, June - Sept 2013 Intern, Urban Designer, Institute of Conservation of Historic Cultural Cities

2

Awards & Activities

Toronto Society of Architects Scholarship | June, 2017 ULI Summer Social Volunteer | May - July, 2016 Admission Scholarship of University of Toronto | Sept, 2015 President’s Scholarship | June, 2015 Outstanding Merits Scholarship of HUE, 1st class | 2010 - 2015 UIA International Student Competition | March, 2015 National Green Architecture Design Competition | June, 2013

Technical Skills

Rhinocero 5, Archi CAD, GIS,V-Ray, SketchUp, Microsoft Office Auto CAD, Adobe Suite, Wood Shop, Hand Modeling, Laser Cutter, Freehand Sketching


Contents

01

Gardens of Secret

4

02

Wellness Centre for Aboriginal Youth

14

03

[BI]cycle Urbanism

24

04

Landscape Design for Riverside Area of Qiqiha’er

34

05

The Detailed Control Planning of The Key Areas on Both Sides of Zijiang in Wugang

38

The Conceptual Master Planning for Wuzhen

40

Conservation Plan for Historical Temple

42

Urban Village Renovation, Thesis

Culture Center, Architecture Studio

Riverfront Urban Design, Urban Design Studio

Urban Riverfront Revitalization, Undergraduate Thesis

Land Use Bylaw, Internship 06

Competition, Internship 07

Surveying and Conservation plan of Heritage Building

3


Gardens of Secret

Revitalization Plan for the South Gate Historical District in City Wu'an LOCATION: WUAN, HEBEI PROVINCE, CHINA STUDIO: THESIS INSTRUCTOR: MASON WHITE, MARK STERLING

Rapid modernization is erasing cultural patterns in many historical cities around the world. Economic factors leading to wholescale redevelopment has as a side effect produced social, cultural and demographic segregation, which unconsciously re-shaping the population of whole city districts. The site for this thesis is in a town city of China which is a typical middle-class city that could represent the rest 177 of them. Other than the 6 'Big City' like Beijing and Shanghai, those cities still keeping proper living scale, they have their own local language and culture, something should be done before wiping the city's real look and turn it into the small version of Beijing. The site is a series of retail stores along a historical street in a town city called Wuan, half of them have already been torn down, some of them are still in use as there is no rent for ruins. This thesis proposes: the introduction of a new mix of uses to the remaining buildings and ruins in historical districts; adaptation of variations on existing housing typologies to enhance the living experience in such historical districts: and proposition new retail uses and traditional non-for-profits workshops in order to preserve and improve the traditional commercial character of these areas.

4

Red wall with star could realize people the dark age of Cultural Revolution. Over the history, the street has kept evolving, but the transformation was stopped at the 70s, after the cultural revolution, this street was still busy but dispirited. This street has witnessed every historical moment of the city, instead of wiping out that memory, we should keep the clue and to learn from our past.


5


Existing Site Condition

An ci

t en

Original Building Footprint

wn To

New Tow nC ent er

r nte Ce

Original Courtyard

Original Laneway System

Retail Store

Park

Commercial Center

Site

Started from the 1990s, most of the city's governmental department moved westwards from the original townsite. A lot of building in old town was empty and been used as temporary retail venues. A developer bought the site in 2012 to turn this empty old district into one commercial complex, however, this place is too old and holds too much history, residents and merchants did not agree to leave. The government stopped collecting rent since then in order to have a reason to clear all people here one day, which only makes it a more popular place for farmers and craftspeople, who can't pay the rent before, now here is thriving again, but the condition is going worse as a lot of building they are staying are half torn down and most of them don't have roof. 6

Original Streetscape


Existing Commercial Environment

Commercial Center Entertainment(Theater)

Farmers' Machine Store

Community Center

Cloth Wholesale

Temple Education(Bookstore,School) Commercial Center

Government Department

Entertainment(Theater)

Commercial Center Hotel

Tea House Commercial Center Commercial CenterEntertainment(Theater)

Commercial Center Commercial CenterCenter Commercial

Commercial Center Community Center Temple Hotel

Entertainment(Theater) Temple

Public Courtyard

Government Department

Commercial Center

Community Center Temple Entertainment(Theater)

Hotel Government Department Education(Bookstore,School)

Entertainment(Theater)

Community CenterTemple

Temple

Temple

Temple

Hotel Government Department Education(Bookstore,School) Hospital

Hospital

Government Department Grain Wholesale

Hospital Hospital

Street Retail

Hotel Hotel

SmallStreet Retail

Retail

Hospital Street Retail

Government Department

Government Department Education(Bookstore,School) Street Retail Hospital

Public Courtyard Education(Bookstore,School) Hotel Government Department

Hotel Education(Bookstore,School) Resturant

Governmental Department Education Government Department Education(Bookstore,School)

Community Center Hotel Government Department Education(Bookstore,School)

Education(Bookstore,School) Temple

Education(Bookstore,School) Community Center

Temple

Education(Bookstore,School) Temple

Community Center Entertainment(Theater) Community Center

Community Center

Community Center Entertainment(Theater) Temple Street Retail

Community Center Commercial CenterEntertainment(Theater)

Entertainment

Entertainment(Theater)

Entertainment(Theater) Community Center Commercial Center Photo Studio Hospital

Hotel

Hospital

Street Retail

Private Courtyard Hospital

Street Retail

Private Courtyard

7


New Facade in Courtyard

8

Wooden Slide Door forTemporary Events


Historical Ruin Transformed into Gardens

Historical Ruin with Glass Box

9


EXISTING PUBLIC SPACES

Private Places Public Streetscape Public Spaces

10


PROPOSED AXO 11


12


13


Wellness Centre for Aboriginal Youth LOCATION: YELLOWKNIFE, NORTHWEST TERRITORY, CANADA STUDIO: ARCHITECTURE OPTIONAL STUDIO INSTRUCTOR: MASON WHITE, LOLA SHEPPERD COLLABORATOR: RUBING XU

36 36

.5~ .8’C

32~33’C

14


Historical events and acts of colonization have served to damage and have weakened the aboriginal people’s relationship to place, community and nation. Because of the impact of colonization, many Aboriginal youth feel a sense of disconnection from their ancestors, culture and languages. The idea of aboriginal wellness should be in the consciousness of the younger generation. We see this building as a bridge for transmitting knowledge and building intergenerational relationships. Three key programs were evolved into three spaces to form the overall building massing. The ceremonial space stands in the middle, where the making space and the learning space remains west and east. Two natural elements are introduced to shape this building. Fire is a common tool for the aboriginal people to provide warmth, cook food, and connect with the nature spiritually. We propose to create fireplaces at the center of each space using local stones to heat up the building without using any mechanical systems in the building. Traditional Medicine is a fundamental part of their wellness culture. We created three gardens/greenhouses of the building to accommodate the three program spaces. They are at the perimeter of the building to connect either physically or visually with the exterior medicinal gardens that we plan to grow local traditional herbs and plans. 15


No Mechanical System

Fireplace in Lower Level

Vent for Smoke

Intersection Space for Gallery

16


WOOD PANEL FACADE

FIREPLACE VENT PASSIVE VENTILATION

MULLION SYSTEM GARDEN / GREENHOUSE GLULAM STRUCTURE GARDEN / GREENHOUSE

FIREPLACE REUSED STONE MATERIAL ON-SITE

17


THREE FIREPLACES IN THE CENTER

MASTER PLAN

18


19


THE STRUCTURAL SYSTEM CREATES CIRCULATION WHILE STILL MAINTAING AN OPEN FLOOR PLATE.

VIEW IN CORRIDOR 20


THE GARDEN/GREENHOUSES, CORRESPONDING TO THE THREE PROGRAMS.

VIEW IN GREENHOUSE 21


8:30 AM

22

10:00 AM

11:00 AM

12:00 AM


1:00 PM

5:00 PM

5:30 PM

7:00 PM

23


[BI]CYCLE URBANISM LOCATION: EAST NEW TOWN, HANDAN CITY, HEBEI PROVINCE STUDIO: RIVERSIDE URBAN DESIGN OF EAST NEW TOWN AREA: 0.8 ACRES

COMMUNITY

ECOLOGY

BIKING/SPORTS

24


BICYCLE URBANISM RENDERING

25


SITE ANALYSIS

SURROUNDING LAND USE ZONING

MAJOR URBAN ROAD

PLANED BUILDING HEIGHT

LIGHT RAIL

SURROUNDING GREEN SYSTEM

BRT

FEATURED BUILDINGS

BICYCLE NETWORK

HIGH-SPEED RAIL STATION

THE CURRENT CBD

THE NEW CBD

7km

30mins walking/2km

The project is located in the eastern part of the central area in the planned new town of Handan City, Hebei Province. Handan City has a rich resource of riverside and park landscape. The project site is also part of the landscaping system. Located in a strategic location with the new high-speed rail station and planned CBD nearby, this riverside site has its potential to become the new City Gateway. Handan is located in the plain area, more than 60% of the population commutes by bicycle every day. As the urbanization growth increases, city roads become more and more congested; air pollution becomes worse and worse. With all these problems, it’s time for us to do something.

26


27


SECTIONAL VIEWS

v

01 CONVENTION CENTER 02 BICYCLE RENTAL STATIONS

G

03 RIVERSIDE PLATFORM

A-A

04 LANDSCAPE BRIDGE

H

05 NON-MOTORIZED PATHS 06 NON-MOTORIZED ENTERTAINMENT DISTRICT

B-B

07 HOTEL 08 RESTAURANT

C-C

09 GYM

I

10 HIGH-SPEED RAIL BUFFER 11 ECOLOGY PLANTING ZONE

D-D

10

12 COMMERCIAL 13 RESTAURANT

E-E

F-F

G-G

PE ED

RA

IL

WA Y

10

HIG

HS

H-H

H

28

I

I-I


A B

C

D

E

F 02

09

01

07

05

02

02 03

08

06

04

13

12

12

11

02

02

A

B

C

D

E

F

G 29


SECTION PLAN

Rain Water

Evaportranspiration 100 Year Return Period Normal Water Level

Surface Run-off

STREET

30

COMMERCIAL & ENTERTAINMENT

RIVERSIDE ECOLOGY EXPERIENCE

RIVERSIDE LANDSCAPE CORRIDOR


LANDSCAPE LAYERS

Evaportranspiration

Rain Water

Surface Run-off

TREE LAYER

Infiltration

Infiltration

20

0 10

WATERFRONT EXPERIENCE ZONE

COMMERCIAL

BUILDING LAYER

STREET

SHRUB LAYER

PAVE LAYER

RIVER

31


32


Professional Practice

33


v 0627功能分区.jpg

Landscape Design of Riveside Area of Qiqiha’er Firm: China Acadamy of Urban Planning and Design Summer 2015 The goal of this project is to create interesting public spaces that connect the city and engage with the Yangtze River. To improve the overall environmental quality of the riverside area, promote and preserve the rural culture that will create a hub for various events and daily activities. This series of parks and squares would invite citizens to engage in the wetland gardens, commercial districts, open spaces and water features on the site.

Personal Role:

This one was my final undergraduate thesis project.This project last one year. I have been involved in this project from the middle stage to the end, started from when the team was working on the masterplan for a second round. I was tasked with drawing the master plan and helping with computer modeling, attending and compiling notes from meetings. I also completed a series of diagram for analyzing existing site condition and the proposed plan that could show how the site can be a bridge that brings natural landscape to urban life.

34


35


Proposed Transportation Plan

Proposed Open Space Network

Public Transportation + Pedestrain System

Open Space + Lanscape System

36


37


The Detailed Control Planning of The Key Areas on Both Sides of Zijiang in Wugang Firm: Shanghai Tongji Urban Planning & Design Institute Summer 2013 Detailed Control Planning is a Chinese version of Urban Design Guidelines. To build a framework for architectural and landscape design that supports the overall goals set by the Official. This project suggested maximum heights and land-use for key areas along the river Zijiang, and refined street system to enable a better connection of both side of the river.

Personal Role:

For this project I was tasked with creating a serious mapping to demonstrate existing planning conditions for the site. I was also tasked with preparing detailed plan for each section and complete table of new suggested land-use and heights and so on together with lead planner. I participated in site visits to document existing site conditions, as well as team meetings with various stakeholders.

38


39


v 0627功能分区.jpg

The Conceptual Master Planning for Wuzhen

8

Firm: China Acadamy of Urban Planning and Design Summer 2015

3

Wuzhen water town is one of the most popular places for tourist for years, an ancient town featured the traditional vanacular housing built along river and water transport system. The town would held worldwide Internet Conference. This project is to find a venue for this event and adapt this ancient town to great alternation that would come after the Internet Conference. The new conference vanue design plays an important role in the whole project.

1 2

Zi Ye Road

2

5

Personal Role:

4

For this project I was tasked with graphics for the comprtition package in cluding the main master plan and computer model for the conference center with design leader, attending and compiling notes from meetings. I also assisted with a serious diagrams for existing site condition and proposed plan. I worked with others on the presentation documents and open house boards.

1. International Internet Convention Center (the main venue) 2. International Internet Convention Center (sub-venue) 7 6

3. Folk Culture Theater 4. Discussion Hall 5. Trail in Woods 6. Discussion Hall on Island 7. View Corridor 8. Retail Stores

40


Hictorical Townscape District Coordination District Modern Feature District Landscape District Park Environmental Protection Area Water Ecology Green System Reserved Area Light Railway Town Limit

Secondary Waterway Bus Line Main Waterway

Office District Culture District Education Public Facilities Commercial-Residential Commercial District Hotel Sports Designated Area Distributing Center Light Railway 41 Town Limit


Conservation Plan for Historical Temple

Firm: Hebei Dehe Institute of Cultural Heritage Conservation Summer 2014 This temple, built 800 years ago, was abandoned during war. This plan is to rebuild this temple as the way it was. We did a study of this building to learn the material, dimensions and history before design.

Rebuild Dragon-head Ridge Ornament According to Local Traditional Ornament

Personal Role:

120 Tub 18mm Th 20mm Th 80mm Th 20mm He Plaster Ba 35mm Th 100*100 m

For this project I was tasked with field survey and attending meetings and taking notes from meetings I completed several detail drawings as well as sections after the survey. I helped develop the drawing package including layout, labelling, area calculations and editting.

Base 280*140*65 with brick masonry,

380*380*70 Squre Brick Add One Step 2:8 Spodosol Compacted Original Subgrade

42


bular Tile hick Slab hick Gray Plaster hick Mortar emp-fiberd ase hick Brick mmShredding

New Enclosing Wall

Enclosing Wall N

Concrete Drain Channel

Gate

The Hall of Master

The Middle Temple

Folk House

Then Back Temple

Folk House The Hall of Master Folk House Drum Tower Back Drainage 600mm Drainage Channel To West South

New Enclosing Wall

Bell Tower

New Folk House

Screen Wall

West Meditation Room

East Gate

The Hall of Shuilu

,

East Meditation Room

43


Jie Xu (647) 676 3268 hundredpercent.xu@mail.utoronto.ca

Portfolio 2018212  
Portfolio 2018212  
Advertisement